FET: „Ruptură Est -Vest in Uniunea Europeană?”

În continuarea seriei de Dialoguri neconvenționale, Fundația Europeană Titulescu vă invită să urmăriți miercuri,  24 martie a.c., începând cu ora 16.30, dezbaterea cu tema ”Ruptură Est-Vest în Uniunea Europeană?”. Ca de obicei, invitatul d-lui prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET, va fi dl. H.D. HARTMANN, analist Defense Romania.

Evenimentul se va desfășura online și va putea fi urmărit pe site-ul Fundației și pe canalul de YouTube al acesteia. Așteptăm întrebările și comentariile dumneavoastră pe aceste două platforme.

8 gânduri despre “FET: „Ruptură Est -Vest in Uniunea Europeană?”

  1. IN OPINIA MEA , DOMNULE PRIM MINISTRU, AR PUTEA FI!..

    DAR DUPA CUM SE VEDE , FET, CEI CARE O REPREZINTA , NU DORESC NEAPARAT ACEST ASPECT. IN PREALABIL FET,REPET , PRIN REPREZENTANTII SAI , ESTE O FUNDATIE CE NE INFORMEAZA DESPRE DERAPAJELE, DE LA O DEMOCRATIE REALA, LA O DEMOCRATIE NEREALA, NEFIIND, PENTRU TOATE TARILE EUROPENE .

    FET, POATE FI SI ESTE DE FAPT , DE CE NU, UN PUNCT DE ECHILIBRU, INTRE CELE DOUA PUNCTE CARDINALE, ( EST-VEST) CU A LE LOR SISTEME POLITICE , CE AR TREBUI,AMBELE, SA CONTUREZE O POLITICA ,REALA… EUROPEANA UNDE SE POATE GASI, ACEL CONSENS , BENEFIC!

    PS DEZBATEREA CU TEMA „RUPTURA EST- VEST IN UNIUNEA EUROPEANA ?”, ESTE O DEZBATRE, ESENTIALA, PENTRU VIITORUL UNIUNII EUROPENE, MAI ALES PENTRU DREPTURILE SI AUTENTICITATEA FIECAREI NATIUNI!

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ROMANUL, POLITICIANUL EXISTENT , PRINTRE PUTINII ROMANI, POLITICIENI AUTENTICI, EXISTENTI!

  2. Prin „Ruptură Est ….. ” eu includ atat Grecia cat si Turcia (stiu ca nu este menbra UE, dar este membra NATO). Nu incepe sa fie riscanta politica UE de „ignorare” a evolutiilor din cele doua tari, economice in primul rand dar si militare.

  3. La mai mult de 1 an de cand PSD un mai este la butoane, guvernarea actuala da vesnic vina pe PeeSeeDee, nu ca ei sunt incapabili, iar ministreasa fara varsta de la Munca infiereaza de cate ori are ocazia PSD-ul, in loc sa exerseze interviuri in fata oglinzii, spune enormitati in direct si la ora de varf.

    Astept cu nerabdare intalnirea de miercuri, cand vom asista la o dezbatere de inalt nivel si vom afla lucruri interesante, departe de mediocritatea zilnica pe care ne-o servesc politicienii zilei, zilnic, la ora de varf si-n direct.

  4. Înțeleg că va fi un punct de vedere din perspectiva progresistă a domnului Hartman care și-a exprimat poziția privind familia tradițională, pornind de la experiența proprie, dar și preferința pentru definirea națiunii române ca fiind o națiune „civică”.

    Regret că nu pot participa on-line, pentru a-l întreba pe simpatizantul progresist cum vede statul național român din perspectivă „națiunii civice”.

    După cum se știe, această din urmă noțiune promovează statul multinațional, deci face parte din arsenalul progresiștilor europeni folosit pentru atacarea si distrugerea statelor naționale.

    Este o întrebare care se încadrează în tematica propusă a crăpăturile apărute în construcția europeană (est contra vest sau, mai exact,
    viceversa).

    Este cunoscută aversiunea UE la adresa statelor naționale în dorința de a crea o Europă a națiunilor „spirituale” prin eliminarea statelor naționale, implicit a suveranității și independenței acestora.
    Este și o temă preferată a social-democratului Adrian Severin.

    Curios, dar noțiunea „națiunii civice” este tot mai mult îmbrățișată de intelectualii ardeleni din noua „școală de la Cluj”.

    Probabil aceasta este cauza rupturii Est-Vest în spațiul european.

    Sigur, discuția ar putea ocoli situația din Europa fiind mai atrăgătoare pentru anumite categorii de participanți prin lansarea de supoziții și speculații privind politica globală.

    Dar atâta timp cât nu se analizează situația din curtea proprie pentru a se schița soluții, este hilar să avem pretenția de a analiza ce se petrece peste mări și peste țări.

  5. Monolog neconventional: O ruptură intre Est si Vest in Uniunea Europeană? (tur rapid de orizont)

    1. Nu stiu daca formularea temei exprima o chestiune subiectiva sau o evaluare obiectiva. S-a tot vorbit ca UE se va sparge, dar cred ca a fost mai mult o dorinta, in contextul Brexit. UE ii incomodeaza pe unilateralisti, care, tintind suprematia rasista, vor sa scape de un competitor redutabil. In opinia mea, diferenta de dezvoltare intre Est si Vest, in UE, este inca semnificativa, dar ceea ce este diferit intre cele doua zone nu trebuie sa fie un motiv de ruptura. Neacademic vorbind, ne-am cam luat-o in cap, dar uitam ca dupa 1989 am ramas fara umbrela URSS si daca nu am fi fost luati sub umbrella UE am fi fost ca niste frunze in bataia vantului. Suntem deci indatorati UE, de la care am preluat spiritul si institutiile de modernizare.

    2. Nu exclud sa fi fost un contract in care UE ne-a luat in caruta ei fara bilet de calatorie, dar contractul cred ca a expirat sau este pe aproape de a expira, or ca am primit deja o dispensa de prelungire (am in minte ce spunea Brucan, care ca orice eminenta cenusie parea bine informat, ca vom avea nevoie de 20 de ani sa ne revenim). Deci, se apropie momentul cand trebuie sa mergem pe picioarele proprii. Acest lucru a fost deja bine exprimat din timpul fostului sef al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prin formula plastica a unei UE cu doua viteze. Cu tot loialismul meu de estic, trebuie sa recunosc ca vestul este motorul Europei – si este normal ca vestul sa fie si soferul automobilului european – iar noi esticii suntem o parte din roti sau din caroserie.

    3. In acelasi timp, imi este clar ca restrictiile de relationare in toate azimuturile, pe care din corectitudine politica ni le impune Bruxelessul, in actualul format paretenerial si de alianta, pentru noi sunt perdante, ne trag in jos, ne creaza o gaura in PIB, pe care am putea sa o umplem foarte usor prin revenirea pe piata traditionala din Est. Mie mi se pare ca a ramane in UE, avandu-i deci ca ancora pe vestici, si a ne relationa ca asociati in Est este o optiune fezabila. Altfel tradusa aceasta optiune, si cu Vestul si cu Estul, inseamna a accepta ca ei, vesticii, sa se integreze cum poftesc, pe un nivel superior, dar si noi esticii sa avem dezlegarea sa facem acelasi lucru cu fratii estici. Mai cred ca unificarea Europei, prin daramarea zidurilor razboiului rece, este cel mai bun lucru care ni s-a putut intampla dupa WW2. Ca europeni, in lume contam prin Uniunea Europeana, o creatie diamantina a inteligentei europene.

    4. In sfarsit, as mai spune ca trebuie sa ne pliem pe noile trenduri, sa nu mai pierdem trenul ca in 1989, trenduri care se numesc Rusia, exceptional reformata, care in curand va culege fara indoiala beneficiile adaptarii ei fara precedent, cat si miracolul economic numit China, iar intr-un cadru mai amplu si mai integrat Asia, care va defini noul secol drept “Secolul Asiatic”. Sa nu uitam sau sa ramanem orbi, prin panza cu care am fost legati la ochi de Globalisti, care inseamna Vestul Indepartat, ca Europa si Asia sunt doua parti ale aceluiasi intreg, Eurasia, ca europenismul si asiatismul se completeaza reciproc in eurasianism. Globalistii au jefuit Estul prin parghiile financiare, cu care au transferat in Vest mari parti din PIB-urile Estului, dar si prin teoria liberalismului care le-a servit expansionismul. E necesar sa ne decuplam de dolar si sa ne promovam monedele nationale si alte monede de circulatie internationala, nonglobaliste, cum sunt cele europene si asiatice, euro si yuanul. Definanciarizarii si deliberalizarii globaliste trebuie sa-i adaugam dezinstitutionalizarea globalista, sa avem o financiarizare, un liberalism si un institutionalism proprii, ale multilateralismului, sa nu le mai umflam, cu resursele noatre, pe cele ale unilateralismului.

    5. Eu cred, este credinta mea ferma, ca Europa, Rusia si China trebuie sa se afle in relatii parteneriale, de parteneriat strategic global, care sa remodeleze Lumea in sensul Binelui si al Normalitatii. Rasele alba si galbena, ambele persecutate si dezbinate activ si fara scrupule de Globalism, trebuie sa-si de mana, sa-si puna in comun uriasele lor potentiale de inteligenta, iar acest fapt va insemna Marea Resetare, un nou inceput, pe alte baze, ale multilateralismului si respectului vietii. Natiunile sunt Intregul, Globalismul este doar o mica Parte, in ele se afla Forta determinanta, pe care trebuie sa si-o descopere prin Unitate si Solidaritate, sa nu mai lase sa fie vampirizate de unilateralisti, care sunt definitia egoismului si a lacomiei, iar prin acestea a raului. Niciun gram de inteligenta sau de resurse, apartinand Natiunilor, nu trebuie sa mai mearga spre Globalism, fara un echivalent real, or sa fie furate de Globalism – ceea ce inseamna protectia etansa si siguranta absoluta a surselor -, care nu le foloseste decat pentru ingenuncherea Natiunilor. Inumanul si animalismul nu-si au locul in societatea omeneasca civilizata.

Lasă un răspuns