12 gânduri despre “Reflecții pe marginea Conferinței de la Munchen

  1. In aceasta lume plina de ipocrizie, superficialitate si rautate dusa la extrem, dezbaterile, reflectiile, discutiile sub egida FET sunt si dau un aer profesionist de inalt nivel in tot acest cotidian „murdar”.
    In continuare imi exprim curiozitatea daca se poate afla cati din lumea politica actuala si nu numai urmaresc aceste dezbateri de un inalt nivel intelectual, de cunoastere si analiza a vietii politice internationale. Imi aduc bine aminte ca la momentul desfasurarii Conferintei de la Munchen media romaneasca, televiziunile, nu au dat mare atentie acestui eveniment extrem de important. Inca un aspect, toata aceasta lume larga are legaturi economice si de alta natura, extrem de stranse cu marea China, iar noi, Romania, care am avut o relatie traditionala cu acesta mare putere, am reusit in mai putin de 30 de ani sa naruim aceasta constructie, care nu trebuie uitat se realizeaza cu mari eforturi umane si de incredere intr-o perioada lunga de timp .
    Constat cu o mare amaraciune ca in viitorul apropiat cetatenii Romaniei nu vor avea nicio alternativa politica care sa scoata tara din acest marasm si statut de colonie de lumea a treia.

  2. Transmutatii politice si geopolitice in secolul XXI: SUA au decazut in rolul fostei URSS si China a avansat, preluand fostul status-rol al Americii

    In opinia mea, cei doi prestigiosi parteneri de dialog pe marginea ideilor de la Davos si de la Munchen au individualizat foarte bine principala deosebire dintre forumul economic si forumul pe securitate. Intr-adevar, China si SUA au avut primele roluri, dar in piese diferite. China a fost starul economic de necontestat al Davosului, SUA au avut la Munchen principala stralucire in materie de securitate. China e miracolul, nu provocarea secolului. Rolurile de insider si outsider ale Chinei si SUA au fost inverse in cele doua medii.

    Inteleg perfect ca un om politic intelept gandeste tot ceea ce spune, dar nu spune tot ceea ce gandeste. De aceea mi-as permite sa subliniez ca primatul puterii economice in raport cu puterea militara este nu numai neindoielnic, dar si generator de perspectiva. Ca o mica paranteza, UE a avut o strategie excelenta in a se concentra cu preponderenta pe cresterea economica, si doar in subsidiar pe cea militara, in deceniile trecute. Sper ca in continuare sa fie aceeasi strategie, cu atentia concentrata spre a adauga economiei cele mai noi si puternice motoare, chiar daca si motoarelor militare li se vor adauga mai multi cai putere.

    A doua observatie ar fi ca SUA par sa fie luat locul fostei URSS, in timp ce China, in mod cert, este foarte aproape de a lua locul fostei Americi, puternice economic si autentic democratice, din vremea bipolarismului. Mergand pe acceeasi comparatie din timpul primului razboi rece si prelungind trendurile, vom ajunge foarte probabil la situatii si concluzii comparabile cu cele din 1989-1991. E o invitatie ca fiecare sa faca acest calcul pe cont propriu, evitand o “incorectitudine” politica, care poate crea alergie partenerului strategic si aliatilor occidentali. China mai dispune de un avantaj inegalabil, care in final va face diferenta. Este avantajul multilateralismului, al unui multilateralism in crestere, pe care China il sustine, nu il reprima, motiv pentru care e sustinuta de majoritatea semnificativa a natiunilor, lucru strain SUA, care se scufunda in al doilea razboi rece si in coercitie de lagar ideologic sau sfera de influenta, prin care isi atrage antipatia istoriei.

    Secretarul de stat american Antony Blinken se pliaza compulsiv pe vechea ordine, creata de SUA, un establishment tentacular care scartaie din toate articulatiile, un mort-viu la a carei imposibila reanimare incearca sa atraga Europa. Blinken recurge la o manipulare politica grosiera, prezentand securitatea internationala ca fiind in contradictie antagonista cu China. Desi, gigantul asiatic nu nutreste unilateralismul SUA si nici nu are un concept de suprematie, ca cel al globalismului american, China fiind un produs si un suport al multilateralismului, caracteristici care ii explica magnetismul si solidaritatea de care se bucura din partea natiunilor.

    Si presedintele american Joe Biden incearca sa atraga Europa de partea SUA in competitia “extrema” a globalistei Americi cu republica natiocrata China. Dar SUA, ocupand simbolic locul lasat liber de fosta URSS, sunt in aceeasi situatie contradictorie ca fostul imperiu sovietic. URSS avea nevoie disperata de cooperarea economica cu Occidentul, care concomitent ii era si inamic inversunat, pe care il si nominaliza astfel in documentele oficiale din vremea sa. Acum, SUA, “transmutate” in rolul fostei URSS, au nevoie vitala de cooperarea economica cu China, care la randu-i e in rolul “fostei Americi” (comparatiile sunt metaforice in forma, dar reale in structura!). Cat priveste Taiwan si Hong Kong, ele sunt exact in situatia descrisa pe coperta unei reviste occidentale din anii primului razboi rece: RFG+RDG=Nemti. La fel, nimeni nu poate contesta adevarul istoric potrivit caruia China+Taiwan+Hong Kong=Chinezi.

    • DOMNULE ANONIM … DIN PACATE CONTEXTUL ACTUAL IN CARE NE AFLAM, DERULANDU-L PENTRU CAT, NU SE STIE…INTREBAREA , CURIOZITATEA AR FI CU TOTUL ALTA : (NU TREBUIE SA FIM CURIOSI, NU ESTE NECESAR, VIZOAL SE POATE VEDEA , NU NUMAI IN MEDIUL SOCIETATII, ROMANE, MA REPET, ACTOAL, CI SI IN EUROPA IN SUA ) MAI SUNT POLITICIENI , ANALISTI , AUTENTICI , PRECUM ADRIAN NASTASE , SI ALTII , ENORM DE NESEMNIFICATIVI, CA NUMAR, FATA DE CEI CARE SI-AU RISIPIT IN TIMP EXISTENTA ACCESANDU-SI GANDIRILE PE INTERESUL PROPIU SI NU PE CEL, ASA CU AR FI FOST NORMAL , NATIONAL , INTERESE NATIONALE DIN CARE FAC PARTE.
      DATORITA LOR EXISTENTA UMANA, POPOARELE UMANE , PROGRESEAZA, PIZITIV SAU NEGATIV IN VIITOR . ( VA INTREB, MAI ESTE SEMNIFICATIV ACEST NUMAR? ) IN OPINIA MEA , FLORILE RASAR…DAR DACA NU SUNT PRETUITE , ULTERIOR DISPAR!

      BASESCU , INCLUSIV IOHANNIS , CU A LE LOR „OI UMANE” AU „CONSTIENTIZAT” CA, MAI PRESUS DE INTERESUL NATIONAL ESTE SI VA FI INDEPLINIREA INTERESELOR …CE ADUC, CATEGORIC, BENEFICII PROPRII!

      INTREBAREA FIREASCA , CE ESTE DE FACUT, PENTRU REVENIREA LA NORMALITATEA VIABILA , INTRE NATIUNI AR FI , SA NE AXAM PE REGENERAREA AUTENTICA A NATIUNI, A NATIUNILOR , PRIN VIZOALIZAREA, PENTRU VIITOR, A TINERILOR DORNICI DE A- SI CONTURA VIZOAL, IDEALURILE CONSTRUCTIVE. EI SUNT CEI CARE,MODELATI , NU INTOTALITATE…DE CEI INCA RAMASI, AUTENTICI POLITICIENI, POT PRODUCE SCHIMBAREA!

      DACA NE AXAM PE PRINCIPIU , DIN PACATE REALITATEA ESTE DURA…POLITICA STRIGATA,TOT NECONSTRUCTIV RAMANE. POPULATIA , POPOARELE AU FOST SI SUNT CONTROLATE PRIN DICTATURA , ” PUMNULUI IN GURA”!.. ( NU ZIC CA DOAMNA SOSOACA PROCEDEAZA CORECT, DAR DACA TACEREA , TEAMA NE-A CUPRINS , SINGURA VARIANTA , NECESARA PENTRU REVENIREA LA, A GAMDI TOTI COERENT, BENEFIC FIIND, ACEST ASPECT RAMANE MOMENTAN VIABIL!

      DORINTA DOMNULUI PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, IN COLABORARE CU CEI INCA AUTENTICI , ESTE BENEFICA MAI ALES PENTRU GENERATIILE VIITOARE, DORNICE DE A REVIZOALIZA AUTENTICITATEA POPORULUI ROMAN, CU A SA INDENTITATE, ISTORICA, CULTURALA , POLITICA ETC.

      PS lupta pentru EXISTENTA, mai ales pentru VIITOR, devine tot mai VIZOAL, o lupta oarba in care INVINGATORII, se vor lupta in cele din urma , INTRE EI !.. ( NATIUNEA „INVINGATOARE,” CEA RAMASA, SE VA DEZINTEGRA IN TIMP, IAR VEACURILE…SE VOR INDEPLINI IN TOTALITATE!..)

      PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE INTELECTOALUL AUTENTIC, CEL RAMAS PRINTRE PUTINI, INTELECTOALI AUTENTICI!

  3. Globalismul se reconfirmă, transmițând un semnal greșit înaintea întâlnirii americano-chineze din Alaska. SUA au pus intrevederea sub semnul incertitudinii?

    Intalnirea la nivel inalt americano-chineza din Alaska este pusa sub semnul intrebarii, la o zi dupa anuntul facut de Washington si confirmat de Beijing. O navă de război americană – USS John Finn, distrugător lansator de rachete din clasa Arleigh Burkede – a intrat în Strâmtoarea Taiwan. SUA “transmit un semnal gresit”, potrivit reactiei Chinei.

    Întalnirea dintre responsabilii diplomatiilor americana si chineza, prima de rang inalt dupa instalarea la Casa Alba a noului presedinte american Joe Biden, ar urma sa aiba loc saptamana viitoare, timp de doua zile, in 18-19 martie, la “invitatia SUA”, conform partii chineze. Dar noua expeditie navala americana in apele maritime din regiunea Chinei, a treia de acest tip ordonata de Joe Biden, dezvaluie intentii expansive inacceptabile ale SUA, de teritorializare si maritimizare a vecinatatii nemijlocite a natiunii chineze.

    Cultul fanatic pentru stapaniri succesive de spatii mari, pana la scara planetara, este o constanta a globalismului. Dupa spatii mari a alergat si globalismul hitlerist, dupa ele a inceput sa aspire si globalismul bidenist. Provocarile teritorial-maritime ale globalismului progresist la adresa Chinei sunt doar un segment. SUA procedeaza la fel in apropierea frontierelor Rusiei, in Orientul Mijlociu, in America Latina sau in alte zone de pe glob.

    Cu China lucrurile stau insa diferit. China e uriasul care a inceput sa se trezeasca. China reprezinta constiinta Asiei. In niciun caz, Asia nu va mai fi vreodata “pranzul” Americii, cum insinua globalistul Joe Biden, cu gandul lacom la avutiile tarilor asiatice. China a pornit de la un nivel foarte scazut de dezvoltare, dar a reusit sa elimine saracia extrema.

    China e pe deplin indreptatita in ochii tuturor natiunilor, pentru care reprezinta un model de reusita, sa faca tot ce este necesar pentru a ridica nivelul de trai pentru cei 1,5 miliarde de oameni; ar ajuta astfel umanitatea si alte natiuni. Prin uriasul potential uman, natiunea chineza e cea mai aproape de a se confunda la propriu cu umanitatea.

    A declansa un razboi de agresiune impotriva Chinei sau a-i bloca dezvoltarea ar fi cea mai grava si extinsa crima impotriva umanitatii, avand in vedere ca are cea mai mare pondere in populatia Lumii. In mentalul rasial al asiaticilor, reusita chineza este mobilizatoare. “Daca a reusit natiunea sora chineza, si noi putem sa reusim”, isi spun natiunile asiatice, privind cu respect si solidaritate la China.

    Nediplomaticul semnal politico-militar transmis de SUA Chinei inaintea intalnirii de la Anchorage a fost primit cu dezaprobare generala. O diplomatie irosita. Sau de fatada. Inca nu este clar cum va reactiona China la amenintarea globalista. Trump s-a ridicat in mijlocul negocierilor cu Kim si a plecat, dar exista si o alta forma de protest, de a anula negocierile. Poate ca momentul intalnirii a fost prost ales, o escala a lui Blinken la intoarcerea dintr-o calatorie in Japonia si Coreea de Sud. Normal ar fi fost, in virtutea mizelor si cutumelor respectului si autorespectului, ca intalnirea dintre oficialii primelor doua superputeri sa fi avut o agenda dedicata si exclusiva, libera de alte evenimente.

  4. Bine de știut că unii sunt informați, posibil implicați(uneori benefic pentru țară, alteori nu)în anumite posibile negocieri, înaintea politicienilor 😀. 🤔 Atenție la nevăstuici!

  5. Cam stiti cate parale dau pe intelctualii nostri „publici” …..

    Asa ca va recomand o lectura , zic eu , intereseanta de pe „centura” mahalalei noastre intelectoide:
    https://www.contributors.ro/un-pedagog-valah/ sub semnatura lu Liiceanu – ala care se dorea un „Havel” roman .

    De fapt nimic nou .. adica sa nu fi aparut deja in Romania Mare a lui Vadim! Rara a-l cita pe tribunatec ….

  6. CUM ESTE PERCEPUTA, DE SEMENII MAJORITARI ,AI TIMPULUI ACTOAL , VALOAREA UMANA!

    DOI FRATI , DORNICI DE A SE AFIRMA IN MUZICA , EXPRIMANDU-SI FIECARE TALENTUL VOCAL , AJUNG LA UN ACORD COMUN, PENTRU A NU SE MAI COMBATE RECIPROC!..ACELA DE A PLECA IN LUME SI A CANTA FIECARE UNDE CREDE DE CUVINTA.

    DUPA O PERIOADA DE TIMP , SE REANTALNESC , INTREBANDU-SE UNUL PE CELALANT CAT AU CASTIGAT DIN SPECTACOLE-LE RESPECTIVE!..

    PRIMUL ZICE: EU AM CASTIGAT 100 DE LEI DIN ZECE SPECTACOLE!

    AL DOILEA ,FIIND UIMIT, IL INTREABA: CUM ESTE POSIBIL, ATAT TIMP CAT SI EU AM OFERIT, ACELASI NUMAR DE SPECTACOLE, SPECTATORII FIIND ACEIASI SI AM GASTIGAT DOAR 10 LEI ?

    INTRISTAT, FRATELE II RASPUNDE: DRAGA FRATE, STI CARE ESTE DIFERENTA INTRE NOI, TU CANTI …IAR EU INCERC A CANTA!

    ACEST ASPECT , CONTUREAZA REALITATEA IN CARE EXISTAM, DIN PACATE!

  7. EXCEPȚIONAL !!!!!
    Am gasit . din intamplare :

    Noi, românii umblăm după soluţii geniale şi neexecutabile. Şi de aceea am stat pe loc. Soluţiile simple, ce se pot îndeplini, sunt cele mai bune. Eu le-am aplicat în război şi am obţinut rezultate. Pentru că umblăm după soluţiile cele mai geniale, de aceea nu putem face nimic.
    Autorul ? Ion Antonescu !!!

    La care , eu, Ghita B’* adaug ca atinci ca cand alegem solutii simple .. avem groja sa fie … tâmpite !

    * ptr cei mai noi eu sunt AROGANT!
    Dau meditatii!!!!

    Sau mai bland : nu sunt prost pe gratis!

  8. e … ‘ In aceasta lume plina de ipocrizie, superficialitate si rautate dusa la extrem ( citez pre anonim ) este bine ca unoeri sa fii si nitel demagog si un pic ipocrit si mai informat si sa nu eziti sa dai la geoale ….. cu sete !!!!!

    Da din pacate in PSD toti e babe milostove ce se aghezmuiesc cu .. agheazama!!!!

    Ia de vedeti articol de azi : Decizii îngrijorătoare privind România. Nu sunt respectate hotărâri ale CEDO din EvZea

    Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat mai multe decizii privind România. Deciziile CEDO sunt obligatorii pentru statele membre ale Consiliului, conform Articolului 46 din Convenția privind Drepturile Omului. Comitetul s-a arătat preocupat de lipsa de cadre medicale în penitenciare și de supraaglomerare din penitenciarele românești.

    În dosarul Rezmiveş, şi alţii, şi grupul Bragadireanu împotriva României, CEDO s-a pronunţat asupra condiţiilor inumane şi degradante de detenţie şi a lipsei unor căi de atac efective la nivel naţional. Comitetul de Miniştri a salutat “angajamentul ferm demonstrat de Guvernul României” şi şi-a exprimat “satisfacţia faţă de măsurile incluse în planul de acţiune revizuit, prezentat în noiembrie 2020, şi aşteptarea fermă ca guvernul să continue să asigure tot sprijinul necesar pentru punerea lor în aplicare efectivă şi la timp”, mai precizează sursa citată.

    Comitetul a luat însă notă “cu îngrijorare de supraaglomerarea persistentă în sistemul penitenciar” şi a subliniat “importanţa unei acţiuni rapide şi decisive pentru a remedia această problemă, în special având în vedere implicaţiile sale umanitare”.

    Adica fir’ar sa fie a Negativului CEDO si Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei cer … ce ?!
    Apara coruotii? Violatorii ?!

    Nu nu sunt eu dement ci doar ca tin minte ce sucar fu inainten de alegeri ca PSD a gratiat violatorii si asasinii samd etc ca sail scape de Dragnea de piscarie!

    Hai sa ne intoarcem la stirea zilei … cele 2 cazuri (Rezmiveş, şi alţii, şi grupul Bragadireanu) dateaza de p[rin 2007, ca apoi la 25 aprilie 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea sa pilot în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României v la http://ier.gov.ro/wp-content/uploads/cedo/Rezmives-si-altii-impotriva-Romaniei.pdf.

    E …. tinand cont ca ”Comitetul anunţă de asemenea “intenţia de a examina necesitatea de a-şi intensifica acţiunea de supraveghere în lipsa progreselor tangibile la următoarea sa examinare a acestei chestiuni, prevăzută a avea loc în luna martie 2022”. deci Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei CONSTATA indifernata autoritartilor roamne crez ca un PSD ist mai inteligent (mai sunt oare?) ar acuza pe de-a dreptu zisele autoritati , adica pe Joianis personal, guwernele sale – Orban si Citu- PNL. PLUS USR ca voir cu Rusia, cu China ca nu le pac drepturlke omului, Europa in agenl si drepturile omului in speciala ci sa vor sa ne scoata din Evropa!
    Si, daca e tot la moda para la inlata Poarta ceva plangeri la Bruxelles .. inclus cu incriminari ale PPE care sprijina niste antieuropeni!!!

    Sau zisul Comitet sa isi retraga deciziile si sa si le bage-n .. dos ca cu c###l le-a gandit!!!

    • Un aspect care imi da o liniste interioara, am ajuns sa fiu citat de bizonissim, si sper ca am zis-o la temelia acestor incapabili care „imi provoaca greata”, sustinuti de tot felul de partide, ong-uri mai mult sau mai putin obscure, ori servicii mai mult sau mai putin suspuse. Am auzit prin targ o vorba, ca vecina noastra Ucraina a fost cumparata la pachet de un „baiat destept” planetar. Sper ca astia de la butoanele actuale ale Romaniei sa nu faca un gest necugetat, iar ministrii actualului cabinet ar bine sa fie mult mai pamanteni nu numai in „vinerea verde”, cu o atentie aparte pretioasei Ministrese a Muncii.

  9. Cred ca e un inceput bun si daca s-ar putea extinde acest format sa cuprinda si alti specialisti sau invitati straini ar prinde mult mai multa audienta si …culoare.
    Am retinut de la dl. Hartmann ca Imperiul Britanic a fost „cah” si ca pe dl. Putin il oropseste Occidentul. Sigur ca nu mai traim pe vremea lui Dumas, sa asistam la fair play si gesturi de noblete. Dar nu am nici o indoiala ca Putin nu interesele Romaniei le are la inima. El se razboieshte pe multiple planuri cu Occidentul, mai ales cu SUA. Si are in acest joc de anvergura un aliat, China. Cum ar zice rusii „ironia sudbi” (Ironia soartei) este ca Beijingul nu are nevoie mare de Kremlin in acest joc complex, pe cind Kremlinul are. Rusia e dependenta de piata si banii chinezilor pentru dezvoltare, iar pe chinezi nu i-am auzit ca ofteaza dupa gazul rusesc.
    Nu stiu daca s-a discutat la dezbatere, dar aceasta „troika” in sens multipolar, e mai mult o „doika”, SUA si China.
    Bataliile mari se vor da in tehnologie, AI, Big Data (unde chinezii au un avantaj mare pentru ca ei pot furniza mult mai mult date decit SUA), cistigarea de piete „emergente”, ca cele din Africa, si mai ales…competitia in spatiul cosmic. SUA sunt inca „ahead of the game”, dar nu e clar pentru cit timp, cu o China care vrea ea sa arate ca e prima si e lider. Vom vedea cine pune primul pciorul pe Marte, dar, dupa Marte mai sunt si alte planete de explorat in sistemul nostru solar. Competitia e si ea buna pina la un punct, dupa care conflictele pot degenera. Eu cred ca exista deja un model ingternational de colaborare in spatiu foarte de succes (ISS), si care ar putea coopta si China. Ma mai gandesc ca dreptul international se va extinde sa cuprinda si Dreptul in Spatiul Cosmic, cu mecanisme de delimitare, si control internationale, in special cind vor exista conflicte intre state.

Lasă un răspuns