FET: „Reflectii pe marginea Conferintei de la Munchen”

În continuarea seriei de Dialoguri neconvenționale, Fundația Europeană Titulescu vă invită să urmăriți miercuri10 martie a.c., începând cu ora 16.30, dezbaterea cu tema”Reflecții pe marginea Conferinței de la Munchen”. Ca de obicei, invitatul d-lui prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET, va fi dl. H.D. HARTMANN, analist Defense Romania.
Evenimentul se va desfășura online și va putea fi urmărit live pe site-ul Fundației (titulescu.eu) și pe canalul de YouTube al acesteia (https://www.youtube.com/channel/UCz2YEh_3FBsdVkLB9dyD3NQ/featured). Cei interesați pot adresa comentarii sau întrebări pe pagina de Facebook a FET sau pe cea de pe YouTube, dedicată evenimentului.

15 gânduri despre “FET: „Reflectii pe marginea Conferintei de la Munchen”

  1. Off-topic

    Propun un subiect de discutie interesant 🙂

    Situatia politica internationala pare sa ofere o oportunitate, in directia unirii cu R.Moldova, din punctul meu de vedere.
    Romania poate muta strategic cu acoperire foarte buna, zic eu.Crimeea e inca un topic caldut, iar rusii sunt incantati de reusita.Se poate face oare un schimb reciproc avantajos ?:)

    In acest context international, Romania, se pare ca, bate pasul pe loc.La interior, partidele politice, urmăresc teluri micute, numiri, functii prin ministere si deconcentrate.

    Din presa internationala aflam lucruri interesante:
    1.Administratia Biden presează pe situatia din Crimeea(o cheie?);
    2.Ucraina este ocupata la est cu factiuni pro-autonomie si are probleme politice si economice interne;
    3.Putin e ocupat cu Navalnai
    4.UE e ocupata cu pandemia;
    5.In R.Moldova avem un presedinte pro-UE;
    6.Doamna Merkel este Cancelar, inca.

    Nu cumva cu niste referendumuri bine făcute/pregatite, pe tema, si peste Prut si aici, prin discutii, la ue si nato, cu administratia Biden, dar si cu alti actori, pasnic, se poate atinge obiectivul, cu toate partile multumite?

    • Și eu care credeam că mă fac de râs cu ideile mele legate de Unire.
      Mai este un nebun.
      Putin este destul de om și cu o strașnică coloană vertebrală. Să-l umilești amestecându-i pe profitorii de americani în treburile noastre, nu vei obține nimic, nicicând.
      Mai lntrebați-i și pe moldoveni, ei vor?
      Și, oricum, stai liniștit, ln curând o să-l implorăm pe Putin să ne adopte.

  2. METAMORFOZA

    Mă trezesc în fiecare dimineață și deschid televizorul, ca să văd dacă e adevărat că Vasilică Cîțu e premier în România. N-o să credeți, dar chiar este! Spun „n-o să credeți”, deoarece nici eu nu cred. Cu toate acestea, realitatea trece zilnic cu buldozerul peste neîncrederea mea, și-mi prezintă mufa lui Cîțu pe ecran, spunându-mi că nu trebuie să mă ciupesc de mână, e chiar pe bune!

    Vă mai amintiți cum ne-am pricopsit noi cu bijuteria asta în rol de premier? Hai să vă împrospătez eu memoria…

    La începutul lui martie 2020, președintele luʹ „românii mei”, cu fundul cocoțat pe 66,09% cai mari, dorea alegeri anticipate. Lucrurile mergeau bine, conform programului… Orban cădea ca Hopa-Mitică în Parlament iar visul președintelui prindea contur! În 11 martie 2020 însă, cu un tupeu de neîndurat, OMS s-a așezat de-a curmezișul dorințelor lui Klaus, declarând „PANDEMIE DE CORONAVIRUS! Ooooo!!! Ce afront între afronturi, cetățeni! Klaus tocmai ne sfătuise, pe 27 februarie 2020, pe pagina sa de FACEBOOK, să nu ne impacientăm căci „…nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală. Să fim solidari în a descuraja orice încercări de a crea senzaționalul în aceste momente.” Dânsul deja număra, în barbă, procentele prin care anticipatele îi vor asigura „parlamentul meu” și „guvernul meu”, din care să țâșnească, precum niște săgeți din tolbă, fericitele lor derivate: „Avocatul meu al Poporului”… „Televiziunea Mea Publică”… „Radioul Meu Actualități”… „Consiliul Meu Național al Audiovizualului”…și altele. Dar, dintr-o dată, se bagă nesimțitul de OMS în planurile lui viitor, fără ca măcar să-l consulte! „Așa? Ei, nu-i nimic” și-a spus Klaus… „Timpu-i scurt și pandemia e pe țeavă, dar tot mai putem să provocăm anticipatele. Trebuie doar să găsim un băiat atât de antipatic și de trântit în comisiile de audiere a miniștrilor încât SĂ FIE IMPOSIBIL să-l voteze parlamentul dominat de CIUMA ROȘIE! Să fie imposibil să-l voteze până și PNL-ul!”

    Zis și făcut… după ce a „căzut” guvernul Orban-cel-Bun Întâiul, prin moțiune de cenzură, lucrurile păreau oarecum simple, căci a doua cădere a lui Orban era fără echivoc. Iar „băiatul” pe care Iohannis era sigur-sigur că CIUMA ROȘIE nu-l vă înscăuna nici în ruptul capului la Palatul Victoria a fost ales cu grijă: Vasilică Cîțu! Îți venea să pufnești în râs la o așa idee năstrușnică și Klaus ar fi pufnit cu siguranță dacă, întâmplător, ar fi avut simțul umorului. Cum însă natura nu-l înzestrase cu așa ceva, considerând că este suficient că l-a făcut înalt și blond, președintele scrâșni din dinții uriași și luă totul în serios.

    Așadar, după respingerea (scontată) a renominalizării lui Ludovic cel Menestrel, pe care colegii de partid nu l-au votat, la înțelegere cu dânsul, desigur, considerând că sunt șmecheri și fac pârtie pentru anticipatele marelui schior, a urmat secvența Cîțu-premier. S-a râs mult în tabăra de dreapta… chiar așa, cum să-l faci pe Cîțu Prim-Ministru al României? Numai că CIUMA n-a râs, s-a mobilizat și s-a hotărât să voteze imposibilitatea!

    De la acel moment încolo, eu mă gândesc că dumneavoastră, cetățeni, nu prea ați fost atenți ce s-a petrecut. Dar vă spun eu care știu din surse sigure:

    „1.Miercuri, 11 martie 2020, ora 18.00. Ludovic Orban s-a întâlnit cu Florin Cîțu și alți lideri PNL pentru a discuta, pe fondul informațiilor că acesta va primi voturi din PMP, PSD, USR, UDMR și Pro România. A devenit clar că Guvernul Cîțu are voturile necesare pentru a trece.

    2.După întâlnirea de miercuri seară, văzând că Florin Cîțu NU VREA SĂ ÎȘI DEPUNĂ MANDATUL, Ludovic Orban a început să facă pressing la liderii altor partide pentru ca aceștia să anunțe că nu votează guvernul Cîțu.

    3.Demersurile lui Ludovic Orban nu au avut succes. USR, Pro România și UDMR au anunțat public că VOR VOTA guvernul Cîțu pentru a pune capăt crizei politice. Mai mult, Kelemen Hunor i-a transmis direct și președintelui Iohannis că UDMR VOTEAZĂ guvernul Cîțu, indiferent de ceea ce spune Ludovic Orban, pentru că țara e în criză și are nevoie de un guvern stabil.

    4. Joi 12 martie 2020, Orban a pus mai mulți lideri PNL să-i ceară lui Cîțu depunerea mandatului. Acesta A REFUZAT CONSTANT.

    5. Pe 12 martie 2020, în jurul prânzului, Ludovic Orban i-a transmis președintelui Iohannis să-i ceară lui Cîțu să își depună mandatul, pentru că dacă devine premier vor fi probleme majore în partid, unde va apărea un nou pol de putere.

    6.Iohannis a acceptat, l-a chemat pe Cîțu la Cotroceni și i-a cerut să își depună mandatul.

    7.Cîțu a înțeles că nu poate continua fără sprijinul Cotroceniului și al PNL și și-a depus mandatul.” (relatarea preia sursele, sigure, cum vă spuneam, ale G4 MEDIA.ro, 12 martie 2020; jurnaliști la G4 MEDIA sunt Cristian Pantazi, Dan Tăpălagă, Cristian Citre, etc… așa că, dacă nici ăștia nu știu ce se petrece la Cotroceni și în sânul guvernelor de dreapta, nimeni nu știe)
    ………………………………………………………………………………………………………
    Așadar, comedia fiind deja jucată în culise, după ce ultimul act s-a consumat în spatele cortinei, Vasilică-al-nost a ieșit în față și a adresat publicului, care se foia deja enervat pe scaune, neînțelegând cine sunt actorii care-și dau la gioale în culise și ce drac de piesă joacă ei acolo, următoarele cuvinte dintr-o altă piesă, care nu avea să se joace vreodată:

    „Nu am vrut compromʹsul cu PSD, sʹ fiu votat de ei. După ce m-ar fi votat Olguța, Ciolacu, Iordache, Tăriceʹnu… de-aia am luat aceastʹ decizie. Eu mʹ lupt de trei ani cu acești oameni. Cum ar fi fost sʹ merg eu în Parlʹmentul României și să aud că strigă Olguța după mine «Votul meu te-a făcut premʹer?»…” (13 martie 2020, declarație publică a „retrasului” Florin Vasile Cîțu)

    Și-acum, cetățeni, în încheiere: poate cineva să-mi explice cum a devenit propunerea aia de trebuia toți să ne râdem de ea în martie 2020, cea mai bună dintre opțiunile posibile în 22 decembrie, același an? Sau, și mai explicit: poate să-mi spună cineva de câte ori s-a dat peste cap broscoiul din martie ca să răsară din el, în decembrie, această minune de Prâslea cel Voinic, mai frumos ca Gheorghe Falcă, după ultima și cea mai reușită operație estetică și mai deștept decât Rareș Bogdan, după ultima și cea mai reușită lobotomie de partid?

    Sau cine l-a pupat franțuzește pe broscoi în bot pentru a se produce această miraculoasă transformare?

  3. In Canada, negri ar trebui sa fie vaccinati inaintea albilor in a doua faza, confrom „cadrului etic” la linkul de mai jos:

    „Communities at greater risk
    Black and other racialized populations”

    Nu sunt date stiintifice care sa ateste ca negri ar fi mai atacati de virus ca alte rase. Se spune doar ca au mai multe boli cronice desi nu am vazut statistici din Canada care sa ateste. Se mai spune ca sunt mai saraci, si nu e clar daca virusul ii ataca pe saraci, decit daca vorbim de igiena personala. Iar, nu sunt date clare.

    Problema e ca guvernul vorbeste de „black population”, de toata populatia neagra (si alte rase, doar nu albe), si cred ca astfel se poate vorbi de o probabila discrimnare rasiala impotriva albilor.

    https://covid-19.ontario.ca/getting-covid-19-vaccine-ontario#ethical-framework

  4. De la geopolitică la astropolitică: Rasele albă și galbenă își pun în comun inteligențele pentru construirea unei baze spațiale pe Lună

    Marile puteri adversare se influenteaza reciproc, volens nolens. Doar SUA folosesc ideologic cuvantul de rasa, in termenii rasiali antagonici de albi si negri. Tine de specificul intrigant al Globalismului, un virus geopolitic care isi cauta un corp gazda pe care sa-l putrefieze si, simultan, pentru a-i distrage atentia, sa-l puna in conflict cu restul lumii.

    Dar, cum se spune, daca-i bal, bal sa fie! Esticii, care materializeaza rasele alba si galbena, s-au orientat instinctiv spre a-si pune in comun inteligentele pentru a construi o baza spatiala pe Luna. E vorba de Rusia și China, care au semnat, marți, un memorandum pentru construirea unei stații de cercetare pe astrul satelit al Pamantului, potrivit unui anunț al Roscosmos, agenția aerospațială rusă.

    „O stație științifică internațională este un experiment complex și instalațiile de cercetare create pe suprafața și/sau în orbita Lunii vor fi proiectate pentru realizarea de cercetări multidisciplinare și cu mai multe obiective”, a declarat Roscosmos. Potrivit celor doua tari, proiectul este deschis pentru orice tara, urmand ca acesta sa promoveze “cooperarea internationala”.

    Implicatiile cooperarii spatiale ruso-chineze anticipeaza o revolutie in astrofizica si o deplasare notabila de accent dinspre geopolitica spre astropolitica (cosmopolitica). Practic, geopolitica va fi surclasata de astropolitica. Principiul fondator si clasic al geopoliticii, potrivit caruia cine stapaneste o anumita zona geografica va stapani Lumea, isi va pierde din viabilitate. In castig de cauza va fi astropolitica: cine stapaneste astrospatiul (cosmosul), incepand cu cel mai apropiat astru, va stapani Lumea.

    Astrofizica politica si astropolitica, avand Rusia si China drept contributori esentiali, vor eclipsa geografia politica (Friedrich Ratzel, 1897) si geopolitica (Rudolf Kjellen, 1899). Astropolitica va rasturna avantajul geostrategic traditional al SUA si perceptia de “inexpugnabila”, date de dubla pozitionare maritima, intre Oceanele Atlantic si Pacific.

    Desigur, un primat al astropoliticii comune ruso-chineze nu va urmari razboaie si cuceriri. Acestea din urma sunt proprii imaginarului politic globalist, care este un rezultat al scopului doctrinar de suprematie (v. teza biblica a rasei alese sau supreme, “harazite” sa conduca Lumea). Obiectivele Rusiei si Chinei sunt constructive, de coexistenta pasnica. Cele doua tari estice nu au asumptii mesianice si inamici nominalizati, cum au SUA, in mod exclusiv.

    De notat ca SUA sunt infirmate drastic in privinta conceptiei sale bi-rasiale, care ia in consideratie doar doua rase, alba si neagra, pe care si-a fondat ideologia “corectitudinii” politice. SUA nu vorbesc niciodata de rasa galbena, un negationism care are la baza calculul ca daca o va face se va alege praful de ideologia sa privind “corectitudinea” politica, bazata pe bi-cromatica alb si negru (culori care, intre altele spus, nu se afla in spectrul rogvaiv!). In al doilea rand, SUA sunt infirmate total in teza geopolitica globalista privind “suprematia albilor”. Dupa cum se observa, rasa galbena, prin China si celelalte tari asiatice, a depasit rasa alba, reprezentata de europeni si rusi, tintind sa se instaleze la conducerea acestui secol, care va fi unul asiatic. Cat despre globalisti, ei par sa apartina unei rase „cenusii”, intre albi si negri. Sau asa par sa doreasca ne convinga, sa fie perceputi, . Ei bine, dincolo de orice pamflet, „omul cenusiu” este tot atat de repulsiv ca „omul unidemensional” al lui Herbert Marcuse!

  5. Singurul adevăr pe care infantilul plin de ură. Cîțu, l-a afirmat este: ” Inteligența nu este la Guvern!”
    Cât despre conferințele de la Munchen, mă întreb, ce interese au rezolvat? Cea din anul 1938 a rezolvat interesul Germaniei, iar despre celelalte știm ceea ce ni s-a spus, dar ce s-a întâmplat în culise, încă nu știm.

  6. Cetatzean, sunteți naiv, ați punctat cu un argument invers, formulând ,,guvern pro-UE”. Tocmai din acest motiv, Basarabia are șanse minime de a se uni cu România. Nici UE și nici SUA nu-și doresc state naționale puternice la periferia imperiului.
    Maia Sandu nu are nicio legătură cu națiunea română, este tot un fel de Kovesi, adică o slugă a globalismului de tip occidental.

  7. Revin cu un comentariu, acum că am apucat să ascult discuția, care, la fel ca precedenta despre Davos, a fost excepțional de interesantă şi utilă.

    În legătură cu identitatea românească, tare interesant ar fi de trecut în revistă istoria poporului român din punct de vedere politic, din punctul de vedere al alianțelor şi influențelor regionale. Îmi vin în minte spre exemplu conducătorii Matei Corvin, Dimitrie Cantemir, Ferdinand, Dobrogea otomană, Banatul sau Transilvania austro-ungară, religia ortodoxă (în asentiment cu Ucraina, Rusia, Bulgaria, Serbia, Grecia ş.c.), particularitățile de limbă (influențe latine, slave, dar nu numai). Eu întreb: cine suntem, ce/cine sunt românii? Care este componenta lor în amalgamul de popoare europene?

  8. Întâlnire de gradul 2 în Alaska: Pacificul deschis, nu închis prin război rece. Asia, unitate în diversitate

    Secretarul de stat american Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan se vor întâlni cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi și cu ministrul de externe Wang Yi pe 18 martie. Va fi prima intalnire la nivel inalt americano-chineza, de la venirea la Casa Alba a noului președinte al SUA Joseph Biden. Întâlnirea va avea loc la Anchorage, Alaska, când secretarul de stat se va întoarce dintr-o călătorie în Japonia și Coreea de Sud.

    Prioritatea, s-ar parea absoluta, acordata de Biden Chinei in politica externa a SUA, e un preludiu al unor decizii americane strategice privind zona Asia-Pacific, or Indo-Pacific, intr-o extensie abuziva. Faptul ca Blinken este insotit de Sullivan, cat si conceptul extrem de agresiv la adresa Chinei, lansat de administratia Biden, pe care l-a intarit cu expeditii militare si demonstratii de forta in Pacificul de Vest, prefigureaza intentia SUA de a-si marca intregul Pacific ca zona de influenta si control. SUA au dat de inteles ca vor inchide Pacificul in fata Chinei, dupa vechiul principiu exclusivist de lagar ideologic si economic, din vremea razboiului rece. Un Pacific inchis va insemna divizarea asiaticilor, intr-un secol cand natiunile lor au nevoie mai mult decat oricand de identitate si suveranitate, iar la nivel de gigant rasial de unitate in diversitate.

    Statutele internationale ale Japoniei si Coreei de Sud, unde Antony Blinken tocmai efectueaza vizite prin care sa le mentina in vasalitate, sunt sechele ale razboaielor mondial si rece, care trebuie eradicate. SUA trebuie sa-si retraga bazele militare din cele doua tari asiatice, iar acestea din urma sa-si alature potentialele Asiei si rasei lor, impreuna cu care vor cunoaste maretia. SUA au revigorat conceptul de rasa, pe care il vehiculeaza in structura binara – rasa alba si rasa neagra -, ignorand rasa galbena. Globalismului trebuie sa i se raspunda pe limba lui, din a carui sclavie rasa galbena trebuie sa se elibereze si de la care sa ceara compensatii pentru libertatea si bogatiile de care au fost deposedate ilegal. India la fel, inca nu s-a eliberat de traumele colonialismului, iar locul si calea ii sunt alaturi de asiatici.

    Promisiunea lui Blinken ca relatiile SUA cu China vor fi un amestec de „concurență atunci când este sănătoasă”, „colaborare atunci când este posibil” și „antagonism atunci când este necesar” trebuie decodata la scara Asiei, in aceiasi termeni de dezbinare si stapanire pe care SUA i-au aplicat Europei postbelice: “SUA inauntru, Rusia afara, Germania la pamant”. Retradusa in cheia marelui spatiu Asia-Pacific/Indo-Pacific – Globalismul prinzand gustul marilor spatii – cabala lui Blinken privind China inseamna: “Noi (SUA) inauntru; China afara; Japonia, Coreea de Sud si India la pamant.”

    In final, reiterez trei lucruri semnificative pentru intalnirea de gradul 2 din Alaska (cele de gradul 1 fiind summiturile). (1) Si Trump a tatonat in cateva randuri relatia cu Putin si Rusia pentru concesii unilaterale, dar au fost tot atatea esecuri, dovada ca nu au fost summituri americano-ruse la Moscova si Washington. (2) Un esec a fost si ultima întâlnire de gradul 2 americano-chineza din iunie 2020, în timpul președinției lui Donald Trump, când secretarul de stat Mike Pompeo, care se pare ca a venit cu traista plina de pretentii unilateraliste si inacceptabile,  a avut o întrevedere de criză în Hawaii cu Yang Jiechi. (3) Blinken i-a dat dreptate fostului președinte republican ca a fost „ferm” cu China, adica unilateralist, ceea ce poate inseamna ca la Anchorage chinezii sa nu auda lucruri noi, ci aceleasi cereri excesive.

Lasă un răspuns