Val Vâlcu, remarcă despre Sarkozy, după condamnare. Comparație cu Adrian Năstase. ”Asta e diferența”

”Președintele Franței, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani de închisoare, din care doi sunt cu suspendare. În esență, va sta un an ÎN CASĂ, cum am stat și noi în pandemie, anul de condamnare cu executare putând fi convertit în arest la domiciliu sau supraveghere cu brăţară. Ce e cert, însă, e că e scos din cursa electorală. Viitoarele alegeri prezidențiale din Franța, din 2022, se vor desfășura între Macron și Le Pen, iar Emmanuel Macron – înjurat, contestat, cu miting de stradă, cu vestele galbene – are cele mai mari șanse să câștige un nou mandat” a subliniat jurnalistul Val Vâlcu. 

Nicolas Sarkozy a câștigat alegerile prezidențiale din 2007, a fost învins în 2012 și a pierdut din primul tur în 2016. În 2022, el e pus pe tușă, în ciuda celor care-l susțin indiferent de condamnare. Val Vâlcu este de părere că poporul francez, democratic și serios, nu-și permite experiențe cu lideri populiști, extremiști, ”gen Șoșoacă și Simion”. 

”Asta e diferența, atât ne prețuim noi”

Dincolo de aceste aspecte electorale, Val Vâlcu remarcă respectul Franței pentru un înalt demnitar al statului. ”Dacă facem o paralelă cu Adrian Năstase, Nicolas Sarkozy e în situația lui, e scos din politică o perioadă lungă sau definitivă.” a remarcat Val Vâlcu. Jurnalistul a adăugat: ”Spre deosebire de români, care și-au băgat premierul care i-a dus în NATO, care s-a îndreptat spre Vest și spre UE, care, cu satisfacție, și-au umilit premierul, un reprezentant a milioane de români, ținându-l în pușcărie cu toți borfașii, Franța îl condamnă pe Sarkozy să stea acasă. Asta e diferența între România și Franța. Nu știu cine face mai bine, dar, totuși, nu pui un om care a negociat cu marii lideri ai lumii, care ți-a reprezentat țara, într-o închisoare cu toți borfașii. Asta e diferența, atât ne prețuim noi. Până la urmă, Adrian Năstase a fost reprezentantul României. Dacă ne raportăm la Franța, lucrurile acolo au stat altfel. Ar trebui să vedem, dacă ne uităm cine face mai bine, cine are rezultate mai bune în combaterea corupției.”

14 gânduri despre “Val Vâlcu, remarcă despre Sarkozy, după condamnare. Comparație cu Adrian Năstase. ”Asta e diferența”

  1. Inca o dovada-n plus(din atatea altele de pana acum)ca putem exclama cu durere DOAMNE..CINE-AM FOST SI CE-AM AJUNS !!!!!!!! si nu cei multi sunt vinovatii.

  2. De acord cu dl Valcu. Peste tot Scopul scuza mijloacele – cum a zis nemuritorul Gambeta. La unii e soft, la atii hard.

  3. E ….
    noul proverb este „pe cine nu bagi in puscarie … te baga el!”

    E…

    Si ce frumops se putea rezolva in 2002-2003 … dosarul Flota trimis la tribonel …. electronistu agriculturii dand nas in nas cu justitia.. (a dat ptr ceva .. cam neclar la limita rizibilului) samd etc …

    E.. alta faina se macina azi la moara!! Austostrazi, fonduri europene atrase … si Udrea la PSD !! (se uita ca zisa Noutzy Nationala a inceput prin a-si plimba nurii prin PSD … ho! Nu sariti ..nurii … acum 19 ani avea doar 30 !)
    A da. Lumea uita. Eu mai greu ….
    Cauati stenograme PSD dosarul flota
    https://www.g4media.ro/celebrele-stenograme-psd-cum-hotarau-liderii-de-partid-cine-sa-fie-anchetat-si-cine-nu-in-perioada-2000-2004-cand-procurorii-erau-in-subordinea-ministrului-justitiei.html
    https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1213730-stanoiu-basescu-cristian-preda.htm
    https://www.dcnews.ro/numele-lui-basescu-descoperit-in-dosarul-lui-puiu-popoviciu_272389.html

    A fonduri evropenersti..
    Cestia nezisa este ca alegerile in 2004 au fots castigate si zbierand ca Europa si ca
    – PSD vrea cu UE doar ptr bani. nu ptr „principii”
    – PSD va fura banii !!!

    Asa ca atrasu fondurilor nu a fost o prioritate, dimpotriva! Si fijndca dimpotriva s-a facut si o procedura nenorocita ca sa ingreueze accesul .. Sa nu mai zic ca docomentaia era bine inchisa in fisete si sertare de birou ….

    Alta faina da prioritea a fots ala .. cum ii zicea? A da .. Gabriel Bivolaru . Merita ce i s-a dat insa ar fi trebuit sa primeasca ceva ani si altii …

    E .. deh.
    Se uiota ca publicu vrea un cap! Sau mai multe.
    Nu-i dai .. ti-l ia!
    Asta e. Imu e maimuta cat cuorinde si ratinal doar intermitent. Si rar!

  4. Asa a fost  în toată istoria noastră…am trădat ,  ne-am ucis conducatorii…ne-am raliat cu dusmanii tarii,  am fost slugi la straini …!!!Trimis de pe tableta Samsung

  5. PAI NE COMPARAM, CU FRANTA UNDE SUNT OAMENI CITITI SI CORECTI IN JUSTITIE?  IN ROMANIA SUNT NUMAI PILE CARE LUCREAZA LA COMANDA.  CITE NEFACUTE A FACUT TURNATORUL BASESCU SI UITE ESTE ACUM EUROPARLAMENTAR IN LOC SA STEA TOATA VIATA LA PUSCARIE ..VEZI NUMAI FLOTA SI SPUNE TOT..  O TARA DE RAHAT CU POAMENI MURDARI.

    • @stoica sică: ”PAI NE COMPARAM, CU FRANTA UNDE SUNT OAMENI CITITI SI CORECTI IN JUSTITIE?”

      Urmăriți viața socio-politico-juridică din Franța secolului trecut și s-ar putea să vă schimbați puțin părerea. Chiar substanțial.

  6. e foarte buna paralela. acesta este însă dosarul lui Sarkozy mai slab documentat, bazat pe „raționamente logico-juridice. sa vedem ce se întâmplă în afacerea Bygmalion.
    Sarkozy este revoltat ca în dosar acuzarea a folosit un material secretizat de care avocata lui nu a avut habar :))) nu știe saracu’ ca asta e regula intr-o alta țară europeana.
    in alta ordine de idei, acum este clar de ce Bonhert, contracandidatul lui Koveși, nu a luat funcția de șef al parchetului european. Pentru ca avea treburi de rezolvat la Paris…ironic, a declarat ca lui Sarkozy nu i s-a interzis dreptul de vot…

  7. Pentru duritatea cu care a fost tratat dl. Adrian Nastase sunt vinovati L.C. Kovesi si Premierul de la acea vreme dl. Ponta, stie el de ce si nu in ultimul rand Petrov-Basescu. Intotdeauna Romania a adoptat diferite modele in functie de perioada istorica traversata. In perioada interbelica s-a marsat pe „modelul” francez, dupa 23 august am luat modelul sovietic, o scurta perioada am ales modelul mioritic, iar dupa ’89 nu prea suntem hotarati ce model sa adoptam, totul e un amalgam de prost gust incurajat de politicienii ultimilor ani, oameni lipsiti caracter si cu o pregatire indoielnica.
    Nu trebuie sa ne mire, insa multi oameni politici romani, de-a lungul timpului, au fost tratati jalnic, numai cateva exemple: Cuza, Titulescu, Maniu, etc.

  8. Inteleg ca lumea e dezamagita. Si eu sunt. Dar asta e lumea in care traim, Romania nu face exceptie. POate in cazul asta punctual francezii sa ne fi fost superiori, dar au si ei probleme mai mari ca in Romania.
    Democratia e intotdeauna atacata, pentru ca sunt unii care vor sa stea mult mai mult la butoane, fara sa stie pe care sa le apese. E lupta clasica pentru putere, in care se folosesc orice fel de „arme”.
    Ma uitam la dl. Ciolacu, care, la rindul sau, dupa ce „dreapta” a bombardat UE cu scrisorele pe vremea cind PSD guverna, trimite si el „scrisorele” plingacioase. Nu spun ca nu are dreptate. Parca am fi niste copii: ne pirim unii pe altii la profesoara, pentru ca nu suntem in stare sa ne jucam toti acest joc, sa stabilim regulile si sa le respectam. Jalnic! Dar care e alternativa? Comunismul chinezesc, capitalismul rusesc, dictatura nord coreana? Democratia liberala e raul cel mai mic. Da, e enervant sa vezi cum diversi asa zisi „lideri” arunca cu ea la cosh, ca la baschet: arunca Iohannis, prinde Ciolacu, arunca Ciolacu, prinde Barna, arunca Barna, prinde SRI, arunca SRI prinde Livia Stanciu, si mingea inapoi la Iohannis. Game Over :).

  9. IN OPINIA MEA, REFERITOR LA SUBIECTUL ACTOAL, DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE A FOST NEVOIT SA SUPORTE, (NEJUSTIFICAT!..) DEFAPT, „JUDECATA SI VERDICTUL” UNOR DICTATORI, IN SPECIAL EUROPENI, CE AU CONSIDERAT CA DOMNUL ADRIAN NASTASE NU POATE FI MARIONETA SUPUSA !
    (BASESCU , MACOVEI SI NU NUMAI , ACESTE PERSONAJE , RATACITE SI CERTATE CU AUTENTICITATEA UMANA , AU EXZECUTAT ORDINUL PRIMIT, EVIDENT …IGNORAND PRINTRE ALTELE SI ASPECTELE POLITICE, POZITIVE PE CARE ADRIAN MASTASE LE-A INFAPTUIT, PENTRU TARA SI ROMANI.

    IN PRINCIPIU, ACESTA DIFERENTA A FOST SI RAMANE SI PENTRU VIITOR VIZOALA, DIN PACATE!

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ROMANUL, POLITICIANUL AUTENTIC!

  10. 1.On topic, as adauga eu, si in Italia, Berlusconi, a avut un tratament similar.

    Pe de alta parte, l-am perceput pe Szarkozy drept un neprieten al Romaniei.

    2.Observ in ultima vreme, in Romania, amplificarea, mai ales prin intermediul media, asa numitului fenomen „cancel culture”.E suspect ca PNL, un partid teoretic conservator, sustine tacit acest concept de tip neomarxist.Poate de frica pierderii puterii?

    La noi tintele incep sa fie din ce in ce mai bine definite, si procesul de implementare, de punere in practica, pare sa imbrace haina „reformei” statului.In-9-re i se mai zice.

    Si se nasc niste intrebari legitime:
    1.Dupa desfiintarea SIIJ urmeaza si desfiintarea DNA si DIICOT ?Poate si astea vor deveni incomode, odata cu acumularea tot mai mare de putere politica?
    2.Dupa desfiintarea Jandarmeriei, ca pedeapsa pentru neutralizarea insurectiei de pe 10 august probabil, ar putea urma si desfiintarea Politiei sau al vreunui serviciu de informatii ?Poate si astea incurca reformarea.Stim ce scandal a generat moartea lui George Floyd in SUA, in context, dar si sensul exploatarii nediatice de o anumita grupare.(Ma indoirsc de faptul ca administratia Biden sustine „defund the police”.)
    3.”Cancel culture” ataca direct Statul de Drept sau e doar o impresie?

    III.Actuala putere pare sa tinteasca si paralizarea activitatii unei institutii foarte importante, cel putin in democratiile consolidate, si anume Avocatul Poporului.Ar fi o ultima reduta in prezervarea democratiei si apararii drepturilor .Utilizarea algoritmilor politici, in vederea inlocuirii persoanei ce ocupa aceasta functie, mi se pare cel putin nepotrivita, si ar necesita probabil o reactie puternica din partea opozitiei politice, dar si a asa numitei societati civile.
    Coalitia ce detine puterea absoluta in Romania controleaza politic :Presidentia,Guvernul,Senatul,Camera Deputatilor,Prefecturile si multe alte centre de putere.
    Nici macar aceasta functie nu poate avea o conducere relativ neutra din punct de vedere politic, pe viitor?Poate fi atacul la aceasta institutie un motiv necesar si suficient pentru un protest civic masiv, pentru apararea democratiei atat de fragilizate din Romania ?

    Derapajul, in vederea obtinerii puterii politice absolute, este la un nivel ce depaseste ceea ce puteam vedea in perioada 2007-2012, din punctul meu de vedere.E vorba de principii democratice pana la urma.Putinismul nu poate fi un model pentru o tara UE.

  11. „Inteligența nu se află la guvern” (!?!) (cf. tv)a spus ieri primul ministru! Așteptăm opinii dinspre Parlament și Președinție! Deocamdată! Oare or fi pe contra?(!?!)
    Așteptăm … (de) pe (la) alții sau … degeaba? (?!?)
    Alertă: Căutăm inteligență! Găsitorul (-rii) s-o redirecționeze spre … unde nu se găsește !
    „Excesul de lectură (și cultură) poate duce la formularea propriilor opinii!” a spus cineva.
    „Exprimarea propriilor opinii poate duce la … orice (… inclusiv la izolare, înlăturare, eliminare, dosare, …), adaug eu!

  12. Nu am reusit sa raspund pe un thread anterior, asa ca urez acum Fundatiei Titulescu multi ani si activitate eficienta pentru interese romanesti.
    Ca sa fiu sincer pina la capat, ma vad voluntariind pentru aceasta Fundatie daca si cind o sa ma intorc in Romania definitiv, si daca dl. Nastase va avea nevoie de ajutor. Vise…

Lasă un răspuns