Vor fi eliminate si subventiile pentru partide?

Ce a fost mai usor s-a făcut! S-au eliminat pensiile fostilor parlamentari. Toate partidele (cu exceptia UDMR) au aruncat „lest” peste bord si au dat satisfactie opiniei publice, intrecandu-se cine să bifeze aceasta initiativa mai intai. Miza nici nu era importantă – 780 de „dinozauri”, fosti parlamentari, al căror vot oricum nu mai contează. S-a facut o economie de 10 milioane euro, anual, care va putea fi folosită pentru a rezolva problemele din sănătate si infrastructură.

De fapt, s-a luat in grabă, cu entuziasm revolutionar, o decizie care vizează doar 1% din pensiile speciale. Pentru celelalte se vor face comisii. Va fi complicat. De exemplu, primarii – care sunt vizati si ei – vor mai fi necesari si la alegerile viitoare. La fel, magistratii, cei de la Interne, cei din serviciile de informatii, inclusiv cei de la STS sau SPP. Poate că va fi vizată si indemnizatia de viitor fost presedinte a lui Iohannis – stabilită fără contributivitate, printr-o lege adoptata in 2001, la initiativa guvernului pe care l-am condus.

Cele mai amuzante comentarii mi s-au părut cele ale presedinlelui Plus, europarlamentarul Dacian Ciolos, furibund la adresa pensiilor parlamentarilor romani, care, la Digi 24, spunea că nu stia că EUROPARLAMENTARII, deci si el, au/vor avea pensii speciale de mii de euro!

Sunt in cauză deci nu voi comenta foarte mult. Sunt/erau argumente si contrargumente pentru aceste pensii (indemnizatii). Dar a spus Augustin Zagrean, cu sfătosenia sa obisnuită, de la inăltimea veniturilor/pensiilor sale de 6500 de euro (magistrat, parlamentar, profesor) ca tara e săraca si ca are nevoie de bani. Ceea ce este adevărat.

In mod evident, in conditiile de pauperizare tot mai accentuata, determinată si de pandemie, „apetitul de sange” al populatiei nu va putea fi săturat doar cu cel 10 milioane de euro ai fostilor parlamentari. Ceea ce au initiat reprezentantii AUR este un exemplu foarte clar. Ei au solicitat eliminarea subventiilor pentru partidele parlamentare, care, insumate, reprezintă la nivelul unui an aproximativ 50 de milioane de euro. Argumentul fiind acela că partidele parlamentare pot functiona prin intermediul sediilor si sumelor alocate parlamentarilor lor. Vom vedea.

De aceea, asa cum arăta Andrei Bădin, „cacialmaua pensiilor speciale” s-ar putea sa nu ajute pe termen lung.

In opinia mea, tinand seama de polarizarea tot mai accentuata a populatiei din Romania, solutia ar fi trebuit să fie introducerea impozitării progresive a veniturilor pentru a elimina inclusiv excesele din zona salariilor si pensiilor/indemnizatiilor.

28 de gânduri despre “Vor fi eliminate si subventiile pentru partide?

  1. O porcărie pe care numai un popor inapoiat o poate aplauda, un popor care habar n-are ce fac parlamentarii, nici nu vrea sa stie, si nu-si dă seama de importanta muncii lor.
    Nu inteleg de ce voteaza. E tot timpul in admirația celor numiți.
    Ce-o fi însemnând democratia pentru acest popor, de fapt bobor? Faptul ca are 200 de canale tv?
    Și asa parlamentarii au o indemnizatie modestă, dar sa zicem ca deocamdata atata se poate.
    E o mizerie ca, in conditiile in care un parlamentar nu are voie sa lucreze in alta parte cât timp e parlamentar, sa nu aiba o pensie onorabilă pentru 2,3,4,5…mandate. La fel, un primar si un presedinte de consiliu judetean.

    Si eu am sustinut totdeauna impozitul progresiv pe venit. Nu e corect ca acela care are 2000 de lei sa aiba 10% impozit, iar acela care are 20 000 sa aiba tot 10%.

  2. Adevărat, “apetitul de sânge” al poporului pare ostoit.
    Pițifelnicii de la putere, au bifat inițiativa. Se pot felicita cu asupra de măsură. Ne-au aburit.
    Dar vai, actul legislativ va fi respins la Curtea Constituțională! Din două motive:
    1-sigur sunt hibe în text puse intenționat pentru a fi sesizate de către judecători;
    2-cei din Curte sunt personal interesați în menținerea mărimii propriilor buzunare astfel încât trecerea legii este un precedent periculos.

    În 1989 Ceaușescu avea un salariu net de aproximativ 18.000 de lei. Salariul minim net era de 1.600. Așadar raportul era de 1 la 11,5. Eu am avut un salariu net de aproximativ 5.600 de lei, raportul fiind 1 la 3,2.

    Acum salariul șefului statului este de 27.000 de lei. Salariul minim “în mână” este aproape 1.350 de lei, rezultând un raport de 1/20. Pentru mine este ceva mai slab: 1/3,7.

    Cifrele de mai sus au relevanță relativă. Importantă este Purchase Power Parity. Iar cel mai important indicator este calitatea vieții. Or calitatea vieții mele este tot mai proastă. Din an în an.

    Nu dau exemple din administrația statului, națională sau locală, unde apar salarii mult peste cei 27.000 de lei prezidențiali. Nu mai vorbesc de companii, ale guvernului sau ale consiliilor locale, unde sunt plătite salarii fără număr, fără număr. Transgaz, Hidroelectrica, Transelectrica (câteva doar); în zona unde locuiesc directorul companiei administrator al apei potabile încasează lunar în jur de 7.500 de euro! Başca alte „beneficii”.

    Am dat amănuntele pentru a reliefa ideea că “rezolvarea” a 1% din chestiunea pensiilor speciale este într-adevăr o cacealma, “sânge pentru plebe”. O fușereală deja obișnuită cam de cincisprezece ani.
    Nu vreau să scot basma curată guvernarea 2001-2004. Aveți și Dvs. domnule Adrian Năstase destule “bube’n cap”.

    In chestiune Excelență aveți dreptate. Soluția este re-introducerea impozitării progresive a veniturilor, așa cum a fost până în 2005.
    Impozitarea progresivă a veniturilor (persoanelor fizice și companiilor) în USA există de când lumea, conform manualului universitar “Business” de W.M.Pride, R.J.Hughes, J.R.Kapoor, 3rd edition , Houghton Mifflin Company, Boston. Este apărut în 1991 dar nu cred că în sistemul fiscal american s-au produs schimbări semnificative.

    Dar cine s-o facă? Sfertodoctii, agramații bântuie guvernul, parlamentul, administrația statului.
    Cel care a fost uns secretar de stat la Muncă – șef al organizației județene a PNL – are o diplomă în drept (poate în “drepți”!), obținută de la o tarabă pentru “învățământ superior”, experiență în profesie zero. Activitatea de bază sunt “politica”, adică recitarea de lozinci corecte în zilele noastre, și mici ciupeli de afaceri prin bunăvoința şefilor locali PSD.

    Pentru a reforma într-adevăr acest sistem extrem de important al fiscalității (cât și alte sisteme economice) ar trebui ridicați din morți măcar doi dintre învățătorii mei: Ștefan Arsene-planificare macroeconomică (m-au omorât trupeții din televizor cu stabilitatea macroeconomică), Ion Românu (organizarea întreprinderilor, conținutul identic cu al manualului pomenit mai sus). Îl adaug și pe Gheorghe Boldur-Lățescu – cursul de cercetări operaționale. Dacă nu sunt disponibili cei trei mari ar trebui aduși câțiva specialiști de la CSP. Comitetul de Stat al Planificării.

    Cu personaje descrise de genialul Caragiale, de soiul fabulosului Ion Ștefan (absolvent de postliceală, fost ministru al dezvoltării) sau Vela (suptinginer la bază, ministeriatul i-a folosit – a învățat să citească cu glas tare un text în limba română) cât și mulți, mulți alții este imposibil. România va continua prăbușirea.
    Dar nenea Iancu dă și soluția situațiunii. Tot el săracu’:
    “Ştii ce-ar trebui la noi?… O tiranie ca în Rusia…”!

    • DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, INAINTE DE A-MI EXPRIMA OPINIA , DACA VOR FI SAU NU ELIMINATE SI SUBVENTIILE PENTRU PARTIDE, AM O INTREBARE, CE SE REFERA LA COMODA , INCLUSIV TABLOUL DE DEASUPRA EI, RESPECTIV, ACESTEA AFLANDU-SE , DUPA CUM SE VEDE IN INTERIORUL CLADIRII FET. IN ACEL MIC STUDIOU IN CARE S-A DESFASURAT, ANTERIOR , „DIALOGUL NECONVENTIONAL”,LA FET,INTRE DUMNEAVOASTRA SI DOMNUL H,D, HARTMANN. (MENTIONEZ, ACEST DIALOG , BENEFIC FIIND , MAI ALES PENTRU ROMANI, TREBUIE MENTINUT NECONTENIT, EVENIMENTELE ULTERIOARE , NEFIIND ACELEASI ODATA CU PARCURGEREA TIMPULUI CATRE VIITOR! ) (SINCER, EU CONSIDER CA ACEST ASPECT ESTE FOARTE INPORTANT!)

      REVENIND LA INTREBAREA, PERSONALA, V-O ADRESEZ CU RUGAMINTEA DE A AFLA, VECHIMEA EI, IAR REFERITOR LA TABLOUL DE DEASUPRA , DE CINE ESTE PICTAT SI CARE ESTE SEMNIFICATIA TEMEI PICTATA!
      ( VA ADRESEZ ACEASTA INTREBARE, DEOARECE RECENT AM ACHIZITIONAT , O COMODA, ASEMANATOARE PE ALOCIRI, DIFERENTA ESTE CA,CEA ACHIZITIONATA RECENT, CU GANDUL DE A O RESTAURA , RECONDITIONA, ARE SCLUPTURI ORNAMENTALE , SA ZICEM…IN REALITATE ELE SEMNIFICA O ANUMITA PERIOADA, ATAT DIN LEMN CAT SI DIN PRONZ . PE LANGA ACEASTA COMODA AM MAI ACHIZITIONAT UN BIROU, ASEMANATOR COMODEI , CA TRASATURA, EVENTOAL DIN ACEIASI PERIOADA. A TREIA PIESA SI CEA MAI IMPORTANTA CA VALOARE, ESTE O MOBILA CU A LE EI TRASATURI , SCLUPTURI IN RELIEF, UN RELIEF SEMNIFICATV, RETINETI,RELIEFURILE RESPECTIVE, FAZANI, CAPETE DE ANTILOPA ECT., LUCRATE MANUAL, DIN LEMN DE NUC , STEJAR, MAHON.( ACEASTA MOBILA, INALTIMEA EI SE APROPIE DE TREI METRI , SI DUPA CUM AM VAZUT IN ANUMITE REPORTAJE , ALBUME , INCLUSIV ALBUMUL CE REPREZINTA ANUMITE ASPECTE, MAI ALES DIN INTERIORUL PALATULUI PELES , AR FI FOST, FACUTA LA COMANDA SAU A APARTINUT DIN SALOANELE, INCAPERILE CASTELELOR UNDE SE AFLAU ARMELE DE VANATOARE, SULITE , COIFURI, SCUTURI ECT. INCLUSIV , FAZANI, CAPRIOARE, CERBI , BINEN-TES INPAIATE FIIND.

      ATAT DUMNEAVOASTRA CAT SI EU, SUNTEM IUBITORI , PRETUIND VALORILE , LUCRARILE TIMPULUI, TRECUT. CU SPERANTA CA IMI VETI RASPUNDE , V-AM VIZOALIZAT LA RANDUL MEU, PE MESEGER, OBIECTELE ACHIZITIONATE.

      ACUM REVENIND LA INTREBAREA , DACA VOR FI ELIMINATE SI SUBVENTIILE PENTRU PARTIDE, IN OPINIA MEA , NU! EXPLICATIA FIIND: ORE GUVERNANTII ACTOALI CU AL LOR PRESEDINTE, CE REPREZINTA PARTIDELE RESPECTIVE , NU VOR FI FRAERI SA-SI TAIE ” CREACA DE SUB PICIOARE”. MAI PE INTELES, SUBVENTIILE SUNT BENEFICE PENTRU EXISTENTA ACESTOR PARTIDE . ( REFERITOR LA PSD, REPREZENTANTII ACTOALI NU PREA MERITA SA AIBA PARTE DE ACEASTA SUBVENTI PENTRU PARTID! ( PACAT DE MUNCA , BENEFICA, A ANUMITOR PARLAMENTARI, SENATORI DIN ACEST PARTID .

      PS DOAMNA AMALIA, CU TOT RESPECTUL FATA DE DUMNEVOASTRA , VA INSTIINTEZ CA PARLAMENTARII, SENATORII , INCLUSIV GUVERNANTII ACTOALI, EXCLUZANDU-L PE IOHANNIS …IN MAJORITATE NU MAI SUNT PRECUM CEI DIN TRECUT. ( NU MAI MENTIONEZ POLITICIENII TRECUTULUI INDEPARTAT !) ACESTI ” DEPUTATI SENATORI, GUVERNANTI ,” FITI REALISTA, SINCERA SI RECUNOASTETI, CA RESPECTIVII ” DOMNI” NU POT FI COMPATIMITI , ATAT TIMP CAT, CU VOIA LOR , SE SUPUN INTERESELOR EUROPEI SI NICI DE CUM PENTRU INTERESUL ROMANILOR , INTERESUL NATIONAL. ( IAR CA DANSII TRAIESC, MERITA MAI MULT DATORITA MUNCII… ESTE O ABERATIE . DACA NU LE-AR FI CONVENIT, NU S-AR AFLA IN FUNCTIILE RESPECTIVE.

      PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTSE ROMANUL , POLITICIANUL AUTENTIC!

  3. Re. Ciolos, de ce ne mai complicam cu Parlamentul Romaniei? „Solutia” ar fi sa trecem la „parlamentul meu cel mic”, cu „p” mic, o scurta perioada, dupa care, il dizolvam si raminem doar cu reprezentare europeana. In mare masura, pare ca doar problemele europene preocupa pe guvernanti. De ce nu am reduce si ministerele, si sa le redenumim pe scurt: „Ministerul Drumurilor Asfaltate” (de cele neasfaltate sa se ocupe UE), „Ministerul Toaletelor din Curte” (sub incidenta UNESCO pentru ca ele trebuie protejate ca Patrimoniu al Umanitatii), „Ministerul Tevilor de Apa Calda” etc…O sa se bucure mult Ceausescu. Nu al din groapa, ci vesnicul tinar revolutionar .
    Cind politicienii nu mai au idei „recicleaza”. Se intimpla si in alte tari mult mai cu motz.
    Impozitul progresiv e bun pina cind ajunge la discutia despre ce inseamna de fapt „saracia” intr-o tara, si cit se impoziteaza cei cu venitui mari.

  4. În privința banilor de la Buget pentru partide, până sa fie legea actuală, partidele faceau rost de bani cum puteau.
    S-a zis atunci că nu era bine, că partidele luau bani de la privați pe care apoi îi răsplăteau cu funcții în stat, că e mai bine ca ele să primească ceva bani de la Buget, pentru ca acesti bani să fie controlabili.
    Nici așa nu-i bine!
    Partidele și candidații la președinție americani strâng miliarde de dolari din ușă în ușă.

  5. N-am înțeles niciodată „marea problemă națională” a pensiilor parlamentarilor. Mie una mi se par îndreptățite, pentru ca sunt investi prin votul cetățenilor și-i reprezintă pe durată mandatului.
    Mi s-a părut de neinteles lipsa de încredere generală în insemnatatea parlamentului. O presă ageamie și zeflemista a avut și are un rol în mizeria asta. N-am văzut niciun singur ziarist acreditat la parlament care sa știe sa ofere informații serioase despre activitatea parlamentului. Dacă ați fi rămas președintele Camerei multe s-ar fi schimbat. Ați avut câteva inițiative interesante. Și nu-l iert pe Geoană și pe alți câțiva, Hrebenciuc între ei.

  6. CU URECHILE CURATE LA BRUXELLES

    În 2012, pentru ca România să înțeleagă exact care este locul său printre „prietenii” și „partenerii” vestici, deznodământul referendumului de demitere a lui Băsescu (acel Băse prin rosăturile căruia se putea vedea, la vremea aceea deja, destul de clar, conturul lui Petrov) a fost o hârtie de turnesol crudă și absolut necesară. Căci România s-a trezit, naiva, în nobila ogradă a Europei Unite”(!!!) precum cățelul Samurache, înconjurat de seniori Samsoni hămăind languros despre „égalité, fraternité”, cam așa:

    „Căţelu Samurache, ce şedea la o parte/ Ca simplu privitor,/ Auzind vorba lor,/ Şi că nu au mândrie, nici capriţii deşarte,/ S-apropie îndată/ Să-şi arate iubirea ce are pentru ei:/«Gândirea voastră – zise – îmi pare minunată./ Şi simtimentul vostru îl cinstesc, fraţii mei.»/ – «Noi, fraţii tăi? răspunse Samson, plin de mânie./ Noi, fraţii tăi, potaie!/ O să-ţi dăm o bătaie/ Care s-o pomeneşti./ Cunoşti tu cine suntem, şi ţi se cade ţie,/ Lichea neruşinată, astfel să ne vorbeşti? »/ – «Dar ziceaţi…» – «Şi ce-ţi pasă ţie? Te-ntreb eu ce ziceam?/ Adevărat vorbeam,/ Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei,/ Că voi egalitate, dar nu pentru căţei. » (Grigore Alexandrescu, „CÂINELE ȘI CĂȚELUL)

    Desigur că și lui Samurache, și României, le-a trebuit o vreme ca să priceapă despre ce e vorba. Iar dinspre partea Samsonilor a fost necesar doar un răgaz pentru îndepărtarea celor care încă s-ar fi împotrivit tăvălugului. Căci o țară fără bărbați de stat, adică fără acei bărbați care aduc servicii patriei, fără a pretinde sau a aștepta recompensă, fiecare făcând acest lucru după puterile sale, cu discreție și înțelepciune, este o țară pierdută.

    Compromiterea acelor bărbați pentru a le forța retragerea, sau, când doar compromiterea nu a fost eficientă, întemnițarea lor, în „aplauzele grele a canaliei de uliți”, au făcut loc pentru apariția pe scena politică a unor gunoaie la care cu greu ne-am fi putut gândi acum 30 de ani. Generația care mai are încă memorie poate face o comparație între parlamentarii de astăzi și cei de-acum 20-30 de ani, între miniștrii de-acum și cei de-atunci, între eșalonul doi de-acum și cel de atunci. Iar comparația este dezolantă.

    Dar acestea sunt doar niște considerații generale. Întorcându-mă la referendumul din 29 iulie 2012 eu cred și acum că acela a fost cel mai „curat” scrutin din anul 2000 încoace, a fost ultimul exercițiu democratic major al României dar și că, în același timp, a fost sfârșitul iluziilor. Să ne gândim doar că Iohannis, fără adversar și cu tot Universul de partea sa, a obținut în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2019 un număr de 6.500.000 de voturi ceea ce a reprezentat, nu-i așa? o victorie zdro-bi-toa-re! În timp ce Băse-Petrov a primit la referendumul din 2012 un număr de 7.400.000 de șuturi în cur, ceea ce nu a reprezentat însă nimic, dragii mei, absolut nimic… în afară de faptul că „un fleac! v-am ciuruit din nou!”

    Să vă povestesc desfășurarea faptelor și să amănunțesc luările de poziții internaționale cam din clipa când pe tapet a apărut sintagma „REFERENDUM DE DEMITERE A PREȘEDINTELUI BĂSESCU”:

    Pe 3 iulie, doamna Reding Viviane se îngrijora cu frisoane pentru „atacurile la independența Curții Constituționale”; următorul „îngrijorat de serviciu” a fost PPE-ul, în aceeași zi, deoarece USL-ul „subminează statul de drept»…”, desigur. Pe 4 iulie a intrat la idei și ambasadorul Mark Gitenstein, care a început să se intereseze ce și cum… în timp ce Comisia de la Veneția a comunicat că „denunță presiunile asupra CCR” (CCR-ul ăla bun și neînfricat, mai știți? mobilat cu Augustin Zegrean și Iulia Motoc, în rochia ei „neon”, șarmantă …). Pe 6 iulie Barosso Manuel a devenit brusc „foarte îngrijorat” de situația din România iar Herman van Rompuy, hop și el! a simțit imediat un junghi grozav între coaste din aceeași pricină. Pe 9 iulie, enervată de stricarea feng-shui-ului UE, a intervenit decisiv însăși Angela-merge-mai-departe și a afirmat că este „inacceptabil”!!! Atât de inacceptabil încât UE a decis, peste capul nostru, menținerea cvorumului de participare la 50%, sperând că în felul acesta lucrurile se aranjează… doar n-o să iasă momâile alea de români în număr așa de mare, pe căldura de foc, ca să-l ușuiască pe BĂSE-AL-NOST!!!!
    Decât că momâile au ieșit la vot și mămăliga a prins să scoată niște bulbuci semnificativi, de parcă voia să explodeze…

    Pe 29 iulie 2012, chiar în timpul desfășurării referendumului, Monica Macovei afirmase, fără urmă de rușine, următoarele: „Avem filmat pe casete cum se fac fraude în țară, autocare, oameni care bagă câte 10, câte 50 de buletine de vot în urnă!!!” Nu discut absurditatea sau damful etilic al acestei imagini… adică niște oameni înarmați cu aparate de filmat, vârâți în secțiile de vot, au filmat cetățeni care băgau în urnă buletine fără-număr, fără-număr… să fim serioși! Dar cum nimeni nu i-a pus fiola cucoanei pentru o astfel de enormitate dânsa a recidivat, și a continuat, sprințară, să conducă în zig-zag, pe contrasens, reclamând, pe 12 septembrie 2012, în Parlamentul European, o fraudă de proporții la referendum: „În acest moment, procurorii şi judecătorii cercetează frauda adusă referendumului în urma unor sesizări. Sunt peste 500 de dosare, vreau doar să vă dau câteva cifre: într-unul din dosare este vorba de alegaţii de 1,5 milioane de voturi furate la referendum, iar acum câteva zile, procurorul şef al Direcţiei Naţionale- Anticorupţie a afirmat că în secţiile verificate s-au găsit indicii şi probe de fraude între 5, 10 şi 15%.!!!”

    Pe 14 august și Philip Gordon a transmis fiorul preocupării Departamentului de Stat, susținând și dânsul teza fraudei: „Au existat, aşa cum se ştie, acuzaţii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanţi, care ar schimba cvorumul de vot şi, se pare, încercări de presiune asupra Curţii Constituţionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzaţii au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este aşteptat”.

    Pe 9 septembrie 2012 domnul Daniel Morar, procuror șef al DNA, scosese și dânsul capul din văgăună, declarând cu acea voce care l-a umplut de respect pe domnul Gitenstein: „În toate secțiile verificate până acum în dosarele DNA au fost constatate nereguli. Sunt zeci de secții de pe raza a cinci județe. În toate acestea s-au descoperit indicii sau probe ca votul a fost fraudat în proporție de 5%-10%-15%”.

    Așa că sacii cu voturi au fost „reținuți” la DNA, că poate-poate buletinele parșive mărturisesc de bună-voie.

    Apoi Băse-Petrov s-a întors la Cotroceni și asta a fost tot. Procesul „uriașei” fraude de 1500 000 -2 000 000 de voturi s-a încheiat cu câteva condamnări forțate, pentru vreo 800 de buletine dubioase despre care nici nu vom ști vreodată dacă au fost chiar fraudate sau au fost depistate în baza unor declarații smulse de la iepurași prin metoda „…recunoști, mă, că ești mistreț? ” Dintre cele 75 de persoane judecate în DOSARUL REFERENDUMULUI, pe 2 iulie 2014, două persoane au fost condamnate cu suspendare și un număr de… 8 voturi au fost anulate.

    Pe 3 iulie 2014 Procurorul General al României, Tiberiu Nițu a declarat că peste 1000 de dosare deschise pentru fraudă la referendum „…au fost soluționate cu diferite soluții care erau prevăzute în rechizitoriu sau neîncepere, scoateri de sub urmărire penală, (…) majoritatea cu neîncepere de urmărire penală” și că au mai rămas vreo 900. Din cele 900 doar unul a avut condamnări cu executare -celelalte, suspendări… amenzi… sau nici măcar…

    V-am amintit toate aceste lucruri pentru că, privind retrospectiv, ceea ce s-a întâmplat atunci a reprezentat o agresiune odioasă asupra României, în perfecta cunoștință de cauză a agresorilor, care și-au reunit forțele și și-au renumit președinte sluga preferată, cu un cinism fără limite, într-o țară „parteneră” și, desigur, egală în drepturi cu ei. A semănat mult cu „instaurarea democrației” în țările din America de Sud prin generozitatea diferitelor guverne americane, numai că de data asta cozile „partenerilor” și prietenilor” noștri au fost înnodate peste Atlantic într-o armonie de invidiat.

    Iar dacă așa ceva a fost posibil, totul, de atunci, avea să fie posibil. Cred că a mai vorbi, după 2012, despre democrație și suveranitate în România e doar o glumă.
    La asta m-am gândit în zilele din urmă văzând șirul de demnitari ai puterii care ne explicau, ca la proști, că apa e uscată, că sângele e verde și că zahărul e sărat. Și, mai ales, că e de bun-simț să meargă Vasilică Cîțu cu Bugetul la Bruxelles ca să verifice Europa dacă avem batistuță, dacă ne-am tăiat unghiile și dacă ne-am curățat, în ultimii 30 de ani, cerumenul din urechi.

  7. Boris Johnson spune lucruri fantastice: SUA au revenit în poziţia de “lider” al lumii libere

    Premierul britanic Boris Johnson s-a hazardat, vineri, cu o declaratie fantastica, la propriu. In cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, Johnson a salutat, in mod corect, revenirea Statelor Unite ale Americii de partea Lumii Libere. Insa, mai departe, premierul britanic a fantazat, sustinand ca SUA ar fi revenit in pozitia de “lider” al Lumii Libere. S-avem pardon, nimeni nu garanteaza, iar o pretentie nu e legitima, ca cine pleaca de pe un scaun il va gasi liber dupa patru ani si il va ocupa ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Ce faci daca intre timp locul s-a ocupat, iar derapajele unilateraliste si anarhiste nu te mai recomanda ca lider?! “Aşa cum aţi văzut şi auzit anterior, America a revenit fără rezerve în poziţia de lider al lumii libere, iar acesta este un lucru fantastic”, a afirmat Johnson, făcând referire la un discurs anterior al preşedintelui american Joe Biden, la conferinta virtuala de la Munchen. El a mai spus că ţările occidentale si-au adunat din nou “puterea şi expertiza lor formidabile”, parand sa uite ca Marea Britanie tocmai ce s-a indepartat prin Brexit de lumea occidentala europeana.

    • @fragmentarium, eu zic ca e criza de lideri mondiali. Pina una, alta, poate ne apucam sa crestem unii organici, locali, la noi acasa in primul rind. Ca e pamintul roditor.

      Am retinut un comentariu al tau precedent, care imi aminteste nostalgic de vremuri fara lumina si gaz, dar cu multa afectiune pentru cei doi mari comunisti ai neamului: Tovarasul si Ielena sa. Cel putin Tovarasul Xi pare ca nu e manevrat de tovarasa sa de viata Peng L.

      Cuvintezi:

      „Exceptionalismul gandirii chineze consta in faptul ca se afla in slujba binelui global. Marea majoritate a natiunilor se regaseste in ideile lui Xi, fapt care explica simpatia si sustinerea internationale de care se bucura China.”

      Tocmai ma pregateam de aplauze debordante, si scandari „Xi, PCC!”. Oftez insa cu amaraciune. China „se afla in slujba bineului global”? Sigur ca pin’ la pademie China s-a aflat in slujba „binelui global (ist)”, fiind platita gras pentru asta. Acu’ il cauta din nou pe la Davos. In Vest nu e niciodata criza de lacomi fara masura si lideri fara spinare, asa ca le dai adunarea, se string la Davos. Da’ tu de unde le scoti pe astea, ca-n mineca nu pare ca ai asi chinezesti? Din care putz al gandirii te adapi? Ti-au tras tzeava paralela cu Drumul Matasii? Baga pe acolo si Ioani? Tu inca nu ai iesit din comunism?

      Eu nu simpatizez nici macar cu regumurile astea pe duca, asa zis „liberale”, care ne arata cum se „scurg” prin crapaturile hidoase ale istoriei, cum decad si ele din prea multa lacomie si prea-curvie intelectuala (pardon my French!). Cu un regim declarat iliberal, ca cel comunist chinez, care aresteaza oameni pentru ca indraznesc sa cugete liber, ce simpatie pot eu sa am?

  8. Citez un clasic in viata, „s-a dat nutret la prostime” nutretul, fiind eliminarea pensiilor speciale, care de fapt nu prea pot fi eliminate conform spuselor unor reputati avocati, oricum economia nu ar fi una substantiala. Substantiale raman „inghetarea” pensiilor, salariilor, iar ca o noutate a fost introdus planul de amenzi, rusine guvernului.
    Ce a reusit din plin noua guvernare de dreapta este faptul ca a reusit, ca de fiecare data cand a luat fraiele puterii, sa invrajbeasca toti cetatenii Romaniei, unii contra altora, bugetari contra privati, pensionari contra salariati, tineret contra maturi, parlamentari contra intraga populatie, mult „nutret” de rumegat.
    Ca o rezolvare a multor neajunsuri si impacarea multora, ar trebui reintrodusa impozitarea progresiva a veniturilor asa cum amintea amfitrionul blogului.

  9. Resetare ? Ce o fi aia „resetare” ?!

    A! Nu ma luati ca e ca la calculator …. ca nu e! la ca calcauoatir „resetare” e ce la Iris 50 se obrinea apasand pe bitaonele RAZ (remise a zero) si RZG (remise a zero general). Toti bitii din toti baitii (bytes) sunt pusi pe zero….
    Istoria nu ai cum sa o pui pe zero!!!
    Sau .. Robinetu nou ales zis-a „America a revenit”. Unde nene ?!!
    https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2020/12/15/Biden-1000×600.jpg

    Transmit un mesaj puternic întregii lumi: America a revenit, alianţa transatlantică a revenit şi nu privim înapoi, privim înainte împreună. Alianţa transatlantică are o fundaţie puternică, pe care sunt construite securitatea noastră colectivă şi prosperitatea comună. Parteneriatul între Statele Unite şi Europa este şi, în opinia mea, trebuie să rămână elementul central a tot ce vrem să realizăm în secolul XXI, la fel cum am realizat în secolul XX”, a declarat Joseph Biden în discursul rostit la Ediţia specială a Conferinţei pentru Securitate de la München, desfăşurată online.

    As zice ca noul presedinte are in cap prea multe filme in care „eroul dreptatii” se intoarce face dreptate impuscand pe toti ticalosii.
    Ca latfle unde sa reviona America .. de unde? Fu plecata pe undeva ?!! Cu vaca la pascut?!

    Si unde sa revina? Sau la ce? Sau in ce timp sa revina ?
    Ca na de aici o STIRE da STIRE !!!!
    BMW este cel mai mare exportator de automobile din SUA după valoare pentru al cincilea an
    BMW adica Bayerische Motoren Werke AG. Bayerische adica bavareza!!! (50% din actiuni apartin unor copii vitregi ai docturului …. Goebels! Adica BMW straft England und Amerika)

    Provocările cu care ne confruntăm astăzi sunt diferite. (…) Situaţia globală s-a modificat. Noi crize necesită atenţia noastră. Nu ne putem concentra doar pe competiţia cu ţări care ameninţă să divizeze lumea sau doar pe provocările globale care ameninţă să ne afecteze pe toţi dacă nu cooperăm. Trebuie să facem ambele lucruri, trebuie să colaborăm cu aliaţii şi partenerii. Vreu să elimin orice dubiu: Statele Unite vor colabora strâns cu partenerii din Uniunea Europeană, cu capitalele de pe întregul continent (…), pentru a aborda şi a asuma în comun provocările cu care ne confruntăm. Continuăm să susţinem obiectivul unei întregi Europe liberă şi în pace. Statele Unite asumă în totalitate angajamentul Alianţei NATO şi salut investiţiile în creştere ale Europei în capabilităţi militare, care permit apărarea noastră comună. Eu şi Statele Unite, noi vom respecta cu loialitate Articolul 5 al Tratatului NATO, este o garanţie: un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor.

    Aceasta este promisiunea noastră de nezdruncinat. Şi singura dată când a fost invocat Articolul 5 a fost după ce au fost atacate Statele Unite, pe 11 septembrie. Voi, aliaţii noştri, v-aţi alăturat pentru a lupta împotriva reţelei Al-Qaida. Iar Statele Unite au asumat angajamentul de a se consulta strâns cu aliaţii şi partenerii NATO asupra direcţiei în Afganistan. Administraţia mea susţine puternic procesul diplomatic aflat în curs, pentru a pune capăt acestui război care se apropie de 20 de ani. Ne vom asigura că Afganistanul nu va mai deveni niciodată o bază de lansare a atacurilor teroriste împotriva Statelor Unite, partenerilor noştri ori intereselor noastre. Partenerii noştri europeni au fost alături de noi şi în combaterea reţelei ISIS (Stat Islamic în Irak şi Siria – n.red.). Chiar în această săptămână, miniştrii Apărării din cadrul NATO au exprimat susţinere pentru extinderea semnificativă a misiunii de instruire şi consultanţă militară din Irak, vitală în lupta împotriva ISIS. Nu putem permite revenirea şi regruparea reţelei ISIS, nu putem permite să ameninţe persoane din Orientul Mijlociu, Europa, SUA şi din alte zone”, a afirmat Joseph Biden.
    https://www.cotidianul.ro/joe-biden-america-a-revenit/

    Dl Robinet debioteaza cam fata sa ointeleaha ca este o difernta intre tineretea sa , in care GM exporta Cadillacuri in draci (eu si azi sunt admirator impenitent al Caddie din anii 68-73!) si filialele GM din Europa parindeau pasiunile europeneilor si epoca de azi in care BMW batuta la ala gol de RR, Bristol si Pratt and Whitney azi .. azi … v mai sus!
    Sau ia de aici

    Bucureşti/Spartanburg/München. Pentru al şaptelea an consecutiv, BMW Group este liderul exporturilor de automobile din SUA. Fabrica din Spartanburg (Carolina de Sud) a exportat 218.820 de automobile, cu o valoare de export de peste 8,9 miliarde de dolari în 2020. BMW Group a produs un total de 361.365 de automobile la uzină. Aproximativ 218.000 dintre aceste unităţi au fost fabricate în a doua jumătate a anului, stabilind un nou record pentru fabrică.
    …………..
    Primele cinci ţări spre care a exportat uzina din Spartanburg sunt China (23,3% din volumul exporturilor), Germania (12,9%), Coreea de Sud (7,8%), Canada (6%) şi Rusia (5,3%). Automobilele sunt exportate prin portul Charleston (peste 189.000 de unităţi) şi prin alte cinci porturi din sud-est. De asemenea, peste 13.000 de automobile au fost exportate pe calea ferată.
    https://www.press.bmwgroup.com/romania/article/detail/T0326075RO/bmw-group-este-din-nou-cel-mai-mare-exportator-auto-din-sua-ca-valoare

    Unde sa se reintoarca? In anul 1980 cand a fost prezentat documentarul „Dacă Japonia poate … De ce nu putem?
    Si la ce i-ar folosi? Aveti imrpsia ca asta a inteles?
    Nu …. A inteles exact nimic de parca era activist PCR si UTC alaturi de .. hai nu mai insir
    Si acum el si gasca de analisti samd isi inchipuie ca el este Napoleon I ul si Jozefa in acelasi trup ca cum zicea un fost consilier al președintelui Obama pre numele lui Brett Bruen, ”Ceea ce vedeți la Moscova și în Myanmar sunt acțiuni menite să-l testeze pe președintele Biden. Să vadă cât de departe este dispus să meargă”.
    Da…. da tot un americcan zice

    ”A avut Brett Bruen acces la niște înregistrări secrete făcute la Moscova sau în Myanmar? I-a auzit pe liderii de aici spunând: «Ce ar fi să dăm o lovitură de stat? Să arestam și o laureată a Premiului Nobel. Ăsta ar fi un test bun pentru liberalii care conduc lumea!». Iar autocrații de la Moscova și din Myanmar au spus la unison: «De acord!». Și au inceput să testeze reacția Washingtonului”
    ”Însă lucrurile nu stau asa. Ideea că guvernele altor state ”testează” în mod constant Washingtonul este stupidă”
    Desigur, până la urmă se va spune că Rusia și Myanmarul ”testează” Statele Unite. Însă nu pentru că evenimentele de aici au un impact asupra SUA, ci pentru că cei din jurul președintelui Biden cred că America este îndreptățită să își impună voința în restul lumii. Prin urmare, Biden nu va reuși să obțină nimic util, pentru că lumea nu gravitează în jurul Washingtonului. Există guverne care își urmăresc propriile interese și nu acordă atenție dorințelor Washingtonului.
    Multe dintre evenimentele din lume, precum cele din Rusia și Myanmar, sunt împotriva valorilor si intereselor americane. Însă oamenii din aceste țări nu sunt interesați în mod deosebit de ce crede America. Politica externă americana ar fi mult mai bună dacă diplomații americani ar înceta să mai creadă că toata lumea se învârte în jurul lor”
    https://www.cotidianul.ro/nu-toate-lumea-asculta-ce-spun-statele-unite/

    Doug Bandow, fost consilier special al președintelui Ronald Reagan Care mai zice ca ”cei care fac politica externă americană sunt convinși că întreaga lume gravitează în jurul lor. În opinia lor, nu e nimic mai important în lume decat ceea ce gândesc și fac ei. Prin urmare, consideră ei, toate evenimentele din lume sunt sau ar trebui să fie determinate de ei”
    Ei , analistii cu doctorate despre ?!

    Deci ce o fi aia „resetare” ?!

    A da. F bine face Biden ca pastreaza armata (de ocuopatie) in RFG. Si ar fi bine sa pastreze si cateva „tactice” … pentru uz local!

  10. Cineva spunea odata (si eu acum): „alegeti luptele cu intelepciune”. Ori intelepciunea vine mult mai tarziu in viata, cu mult dupa inteligenta, si cu mult dupa ce ai pierdut o gramada de alte batalii. La virsta mea ai presupune ca mi-e mai usor sa aleg unde sa imi bag nasul si unde nu. Eu insa am descoperit ca ma coc tarziu, asa ca am multa experienta cu pierdutul. Nimic dramatic, orice rau spre bine, si orice necaz, un sut in fund sa te misti inainte (prelucrare cu adevarat progresista din folclorul anglo-saxon).
    Ma confesez insa ca mi-a folosit practic acest decupaj din folclorul umoristic romanesc: „Ma Ioane, dragi iti sunt mandrele?”, „Daaaa”, zice Ion. „Da’ tu lor?”.
    Trebuie sa ii multumesc domnului Nastase ca a avut rabdare si multa amabilitate cu mine aici pe blog, pentru ca desi ne intilnim in multe puncte cardinale, mai sunt unele unde nu ne regasim pe harta. Face parte din farmecul misterelor pe care o sa le descoperim (sau nu).
    Stiu deja ca dansul o sa imi ierte acest „intermezzo”, si am sa intru-n miez. I-am scris deunazi – ador si acest cuvint care e o arma stilistica, te eschivezi de la a numi o data precisa – Premierului Ford, utilizind platforma publica online, si l-am intrebat, pe scurt „Whazzup Mr. Premier, where are the vaccines?”. Nu stiu daca oamenii intreaba in Romania politicienii lor alesi, si daca ei le mai si raspund la intrebari. Dl. Ford insa mi-a raspuns in citeva zile. Sigur, nu dansul, ci din staff-ul sau, si m-a informat ca vaccinarea depinde de cite doze primeste de la guvernul federal si cind. Estimeaza dansul ca, daca lucrurile merg unse de Primul Actor al Tarii, ontarienii care nu sunt in categoriile vulnerabile, adica restul plebei, va putea fi vaccinata prin August. Si m-a asigurat ca se fac fabrici si uzine in Ontario (de vaccinuri).
    Eu, care mai trag cu ochiometrul pe la canale rusesti, in afara de o emisiune delicioasa cu niste copii rusi in concurs de muzica (absolut adorabili, frumosi si talentati), am mai fost informat de media domnului Putin, ca rusii au deja trei tipuri de vaccin anti-Covid, gata sa mearga la export pentru Mama Rusie (si Batia Putin). Ori noi inca in Canada nu avem nici unul, macar o doza produsa in tara pentru canadieni. Avem insa din ce in ce mai multi drogati care se sinucid injectindu-se cu prea multe droguri, de integrati ce sunt in societate. Avem homelesi, oameni ai strazii care traiesc pe strazi si iarna, si care mai mor incendiati. Vad de fiecare data cind trec prin centru cozi la supa populara, si uitindu-ma la fetele lor, vad mai multi albi. Tare, tare, trist!

    • Ziceam eu vreo două săptămâni în urmă că administrația federală distribuie statelor dozele de vaccin cam funcție de culoarea politică a acestora.
      Mai ziceam că Florida, stat republican primește prea puțin de la o administrație federală democrată, deși numărul infectărilor este mare.
      Iată că săptămâna viitoare va crește numărul vaccinărilor.
      Ce să fie, ce să fie?
      1. Misterul numărului mare al celor infectați din Florida răzbate din presa locală care a descoperit o creștere uriașă a celor care intră în Florida.
      Sunt ”refugiații frigului” din toată America, din California, Texas, Michigan, New York, etc care declară că nămeții de zăpadă, gerul, viscolele care provoacă căderi de tensiune și lipsa de apă (stații de epurare și conducte sparte din cauza gerului) fac viața imposibilă.
      Mulți, fără servicii din cauza pandemiei, iau în considerare să rămână mai mult timp aici și chiar să se mute definitiv.

      2. ”Abundența” de doze de vaccin pentru Florida a apărut ca efect al refuzului unor categorii de oameni de a se vaccina:
      – 30% din forțele aeriene
      – 60% din bătrânii de la casele de bătrăni
      – mare procent dintre latini
      – mare procent dintre negri – până la 60-80% (presa democrată tocmai făcea tapaj că aceștia sunt discriminați și nu sunt vaccinați)

      În consecință, dozele respective au trebuit să fie redistribuite.

      De unde se poate vedea că nu gândirea birocraților și interesele politice, ci ”piața” este cea care reglementează, în cele din urmă, și viața socială.

  11. Ce legatura au subventiile pentru partide cu pensiile speciale? Atata timp cat politica si guvernarea se fac cu partide e normal sa fie subventii, viata unui partid inseamna niste cheltuieli minime si e normal sa fie suportate de stat. E unul din putinele lucruri bune facute de Dragnea.

  12. DOMNULE PRIM MINISTRU, STIMATI COLEGI , DEGEABA SUBVENTIIONEZI ANUMITE PARTIDE , DACA REPREZENTANTII SAI NU-MI INDEPLINESC DREPTURILE MELE CONSTITUTIONALE ! ( DREPTURILE
    CONSTITUTIONALE A LE UNEI NATIUNI!)

    O NATIUNE LIPSITA DE DREPTURILE CONSTITIONALE , ESTE O NATIUNE INEXISTENTA…SUPUSA UNOR DICTATORI !..)

    VA INTREB DOMNILOR COLEGI , MAI ALES PE DOAMNA AMALIA…VALORILE TRECUTULUI , NICOLAE TITULESCU SI NU NUMAI , PENTRU CE AU LUPTAT ? IN ANUMITE ASPECTE DESFASURATE , SI-AU SACRIFICAT VIATA , PENTRU CE?

    PENTRU DREPTURILE CONSTITUTIONALE A LE NATIUNII ROMANE DE A-SI REGASI LIBERTATEA DE A DEVENI SI A FI INDIFERENT DE TIMPURILE VIITOARE , NATIUNEA AUTENTICA ROMANA!

    AVEM OPINII , PEALOCURI NEREALE, COMPATIMIND GUVERNANTII, DEPUTATII, SENATORII ACTOALI! ( FAC REFERIRE LA CEI MAJORITARI!..)

  13. Deblocarea acordului nuclear iranian: Ridicarea sanctiunilor ilegale si alte masuri complementare

    Abandonarea de catre noul presedinte al SUA, Joseph Biden, a unilateralismului predecesorului sau, Donald Trump, trebuie sa fie completa. Ea va fi pe deplin credibila si operanta international doar in acest fel. Aceasta noua viziune calitativa a SUA asupra relatiilor internationale inseamna ca abandonarea unilateralismului sa fie atat in litera, cat si in spirit. In litera, prin abrogarea tuturor ordinelor executive trumpiste care au scos in mod dezastruos SUA in afara multilateralismului. In spirit, prin reparatii pe care SUA sa le aduca trecutului si o abordare preventiva, bazata pe reguli, a viitorului international.

    In privinta revenirii SUA in acordul nuclear iranian din 2015, intentie anuntata de presedintele Biden, trebuie parcursi pasii inversi, in succesiunea lor stricta, care au dus la iesirea unilaterala din acord a SUA, in 2017. Primul pas, si totodata fundamental, va fi abrogarea ordinului executiv al lui Trump prin care SUA au denuntat unilateral acordul. Consecintele imediate vor fi, in ordine, ridicarea sanctiunilor americane si revenirea iranienilor la respectarea acordului. Insa SUA fac o intruziune in istoria cauzala a blocarii acordului, schimband ordinea pasilor si cerand ca Iranul sa faca primul pas.

    Aceasta pulsiune tarzie a unilateralismului, remanenta dupa schimbarea de la Casa Alba, a atras reactia indreptatita a Iranului, care a cerut SUA sa respecte istoria acordului si sa-si ridice sanctiunile ilegale aniiraniene. Inevitabil, neounilateralismul a dus la un nou impas in eforturile multilateralismului de a reinvia acordul nuclear iranian.

    Drept urmare, viceministrul de externe iranian Abbas Araqchi, a declarat, sâmbătă, ca Iranul analizează propunerea unei întâlniri informale cu SUA, organizate de UE, dar nu a ajuns încă la o concluzie. Daca aceasta intalnire informala va avea loc, or daca nu in afara ei, trebuie aduse in atentie alte cateva masuri complementare care sa insoteasca revenirea Iranului la respectarea acordului nuclear. Este vorba de doua masuri de reparatie, una morala si una financiara. Conditionalitatea morala se refera la necesitatea ca SUA sa-si ceara scuze Iranului pentru uciderea generalului iranian Qasem Suleimani si sa condamne international savarsirea unor astfel de practici, tangente celor teroriste. Este cunoscut ca eradicarea practicilor internationale infame incepe cu condamnarea lor internationala, cat si faptul ca tacerea te face complice.

    Conditionalitatea financiara se refera la acordarea de catre SUA de despagubiri familiei generalului iranian Suleimani. Aceleasi conditionalitati trebuie sa vizeze si Israelul, pentru uciderea savantului iranian Mohsen Fakhrizadeh. Pe de alta parte, trebuie luata in calcul si preeminenta intereselor Iranului in raport cu orice tara din afara regiunii, ca tara din Orientul Mijlociu si riverana Golfului, care ii poarta numele. Nu in ultimul rand, SUA trebuie sa-si asume istoria dezastruoasa pe care au creat-o in regiune.

  14. INCERC DE NENUMARATE RADURI , DOMNULE PRIM MINISTRU SA INTRU PE BLOG-UL DUMNEAVOASTRA , PRECUM AM FACUT-O ANTERIOR …DIN PACATE IMI APARE PAGINA INDISPONIBILA.
    DIN FERICIRE AM REUSIT ( NU STIU PENTRU CAT TIMP…) SA REINTRU SUB O ALTA FORMA …

    S-AR PUTEA SA FI DERANJAT PE ANUMITI COMBATANTI CE NU VA AGREAZA ,CU MULT TIMP IN URMA.
    IN CAZ CA NU VOI MAI AVEA SANSA DE A REINTRA SI A COMENTA PE PARCURSUL TIMPULUI , ACEST ASPECT NU MI-SE DATOREAZA MIE…PENTRU MINE, SANSA PE CARE MI-ATI OFERIT-O DE A FI LA RANDUL MEU ACTIV PE BLOGUL DUMNEAVOASTRA , IMI FACE SI MI-A FACUT O PLACERE DEOSEBITA , O PLACERE NECONTENITA! SPER CA, TOTATE OPINIILE PERSONALE, REFERITOARE LA SUBIECTELE RESPECTIVE AU FOST DE BUN AUGUR , PENTRU NATIUNEA NOASTRA , PENTRU TINERII VIITORULUI ROMANESC!

    IMI CER SCUZE FATA DE PRIETENII DE PE BLOG INSPECIAL FATA DE DOAMNE, DACA I-AM DERANJAT PE ALOCURI, IN OPINIILE MELE EXPRIMATE IN SCRIS…

    PENTRU MINE SUNTETI NEMARGINITUL PRIETEN , PRIETENUL DEOSEBIT CE RAMANE INEGALABIL IN ACEASTA SOCIETATE , SOCIETATE TOT MAI NESIGURA IN A LUA DECIZII BENEFICE PENTRU O EXISTENTA AUTENTICA!…

    IN CAZ CA NU MAI REUSEC , SAU IN CAZUL IN CARE SUNT , IN VIITOR , VIZAT…VA UREZ DIN TOT SUFELTUL MULTA SANATATE SI SA FITI MEREU ALTATURI DE ROMANI!

    CU MULTA SINCERITATE SI RESPECT PENTRU DUMNEAVOASTRA !

    Repet Ps O natiune , lipsita de drepturile constitutionale, este si va fi ” inexistenta ,”devenind supusa unor dictatori!..

  15. Nu cred că România a mai avut vreodată un Guvern atât de nesimțit ca acesta! Miniștrilor și coaliției nu le pasă decât de propriile lor interese.
    1. Premierul picat, în liceu, la evaluarea primei trepte, ne vorbește despre evaluarea miniștrilor. Cine o va face?
    2. Același Premier ne spune că sănătatea și învățământul sunt marote. El știe ce înseamnă marotă? Și dacă știe, de ce consideră că sănătatea și învățământul sunt preocupări excesive, obsedante ? Îi spun eu : o societate nu se poate dezvolta, dacă nu are oameni sănătoși și școliți. Îi mai spun acestuia, că eu îl consider o marotă, în alt sens al cuvântului: emblema nebuniei; Asta ești și-ar trebui să te lege și să te ducă să te tratezi!
    3. De aproape o săptămână 100 de mineri stau în mină, ca semn de protest. Un primar plin de ură și prostie ne spune că aceștia nu fac productivitate. Cu ce să facă productivitate: cu unghiile? Câțu, mare economist, ne spune că nu pot fi plătiți pentru că Midia se află în insolvență. Citește mai bine legea, Premierule, și vezi ce este cu insolvența și vei afla că în insolvență firma nu mai plătește datoriile la stat dar plătește salariile! Tot el spune că trebuie modificată procedura, printr-o UG, pentru a putea plăti drepturile salariale ale minerilor din Fondul de Rezervă a Premierului. De ce n-a făcut-o, până acum:? Vineri, ne-a urat tuturor weekend plăcut! Cât de plăcut o fi fost pentru cei din subteran și pentru familiile lor, nu știu!
    4, Câțu promite, bucureștenilor, speriați de mineriade, că nu va fi nicio mineriadă, atâta timp cât el va guverna. Eu îl sfătuiesc să nu întindă coardă, căci nu se știe!
    5. Reprezentanții minerilor au venit la Guvern: Ministrul Energiei nu era de găsit, iar Ralucuța, duioasă, a găsit soluții. Sper să nu fie la fel ca acelea pe care le-a prezentat pensionarilor.
    6. Ceaușescu a fost în Valea Jiului la revolta minerilor: a coborât în mină. Au mai fost și miniștri pe acolo. Pe Președintele actual nu l-am auzit să fi avut măcar un punct de vedere, privind protestul minerilor. Putea să se aducă la Lupeni și după ce rezolva problema minerilor, se suia în gondolă și ajungea la pârtiile de schi din Straja. Rezolva două activități.
    7. Despre Legea Bugetului nu mai putere să comentez. Îmi crește tensiunea și nu am puterea să rezolv eu, un muritor de rând, bugetul țării!

  16. Am urmarit un pic drama minerilor din Romania. Nu e o problema noua, dar daca si-au asumat guvernarea, atunci mai usor cu plinsul pe umerii natiei, va vezi „greaua mostenire”. Aratai voi ca suntei mai destepti! Aiurea! Declaratiile guvernantilor sunt de prost gust, si arata lipsa de umanism si empatie. Mai mult, nu se vede nici o diferenta de abordare. „Ii platim, sa taca din gura” spune Turcan. Citu, mai putin diplomatic, spune ca el nu va tolera o noua „mineriada”, adica va pune bastoanele pe lampashe. Mult prost gust, lipsa de educatie si profesionalism la acesti reprezentanti ai natiei.
    Problema acestor mii de mineri e grea. Statul ar trebui sa ii re-profesionalizeze, sa le ofere cursuri, training pentru alte meserii. Asta inseamna ca cineva de la guvern sa lucreze si pentru altii in afara de ei insisi.

    • ha!
      Mineri ….
      Se zic multe prostii insa nu se tine cont ca minerii sunt niste barbati dispusi sa munceasca dur , in connditii nasoale catre extrem de nashpa* daca primesc un salariu bun…

      Ehe .. adica oameni numa buni pe niste santiere de … drumuri, poduri .. …. eda nici de din astea nu prea avem nevoie …

      *rugat sa dea o mana de ajutir un vecin de cca 70+ , „cum sa nu? intuneric si umezeala exact ca in mina!!”

  17. Mi s-a parut interesant ca un cercetator rus a descoperit un vaccin anti-Covid, care este un produs de lapte fermentat.
    Tocmai acu’, cind ii laud si eu pe rusi a disparut moi priateli ZeV. Sper sa nu fie bolnav. Daca insa l-au rechemat inapoi la centrala, e OK, si-a facut treaba 🙂

    https://alephnews.ro/sanatate/vaccin-rusesc-anti-covid-sub-forma-de-iaurt-profesor-este-pur-si-simplu-lapte-fermentat-cu-bacteriile-coronavirusului/

  18. Il aud pe Radu Tudor repetand ca „Rusia este impredictibila”.

    Cum dracu e aia Rusia impredictibila ? E la fel de predictibila ca un dulau caruia vrei sa ii smulgi ciolanu…. Pe mine m-a „capsat”, Dar eu aveam doar vreo 4 ani (recunosc Labus a fost retinut – o singura „capsare” . Si complicele meu a fots „capsat” numa pe o buca)

    Dar cati ani avea Stupidashswili ca cand a surprins pe toata lumea cu ocazia deschiderii Olimpiadei de la Peking?
    Toata evoluitia ulterioara a cestu Shakaloswily cravatofag ne arata un tip impulsiv impredictibil.
    Si dpv intelctual a fost „finisat” la Universitatea Columbia din New York, apoi la Universitatea George Washington din Washington…..
    Locuri in care a devenit o locutiune comuna ca in sec XXi nu mai poti gandi politica precum Bismarck. Adica logic si predictibil …..

    Repet – Rusdia este a naobii de predictibila. Exact ca Labus care m-a capsat …. exact ca tigrul siberian daca ii dai ocazia …
    Ce mare filozofeala ?
    Totu este sa ai mai mult de 4 ani!
    La cap!!!

    Ada..
    Totusi , reciunosc ca ceva m-a surprtins la reactia Rusiei in legatira cu isprava caravatofagului si a Ucrainei : MODERATIA!

  19. Drama Romaniei este lipsa de viziune si nepriceperea liderilor. Prea multe pierderi, prea putin cistig. Sa ai o tara atit de roditoare, sa produci record de porumb, alte grine, fructe, si sa le vinzi la pret mic doar ca sa importi produse alimentare prelucrate, si mai scumpel e un non sens. Si inca la MInisterul Agriculturii aflu ca nu sunt bani de investitii, si ca nu exista o strategie, nu exista proiecte.
    La fel cu lemnul, exportam masa lemnoasa, il cumpara IKEA si ne vinde paturi si birouri. Facem subansamble pentru masini, le exportam, altii fac autobuzele si ni le vind mult mai scump. Cred ca merge asta si la bebelusi: producem micuti, ii crestem, bagam bani in ei, ii educam, ca apoi sa ii „exportam” sa munceasca in alte tari.
    Apar crize peste crize, in sanatate, in minerit. Unde e foc, repede cu istingtorul, in loc sa preintimpini.
    Sunt de acord ca exista multa ineficienta, scheme de personal umflate, cu oameni nepriceputi si chiulangii, sau fara pregatirea necesara. Asta e insa o chestie trans-partinica si greu de rezolvat, pentru ca toti au nepoate si nepoti si veri si verisoare si amante si prieteni. Solutia insa este o legislatie care sa permita sa trieze pe lenesi de productivi.
    Mai spun odata: pe rafturile magazinelor canadiene nu exista nici un produs romanesc, in afara de Ikea, unde am gasit cuie „Made in Romania”. Mi-au dat lacrimile de fericire patriotica cind am vazut. Nu o sa le folosesc pina cind nu gasesc si un ciocan romanesc.
    Pe urma ne miram ca suntem tratati ca membri UE de mina a doua. Ca sa fi in prima liga, e necesar sa arati ca poti, nu ca nu poti.

Lasă un răspuns