Cine e „de vină” pentru crearea postului de city manager?

Răspunsul e la indemană: Guvernul PSD. Chiar asa este. Postul de „administrator public” (city manager) a fost creat prin Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, adoptată deci in urmă cu 20 de ani, la propunerea guvernului pe care l-am condus.

Ideea era de a introduce un management profesionist in conducerea oraselor – un sistem folosit de peste 100 de ani si in SUA si in Europa occidentală. Practic, la nivelul oraselor, municipiilor si judetelor, primarul, respectiv presedintele consiliului judetean poate propune consiliului local sau consiliului judetean infiintarea functiei de conducere de administrator public. Nu intru in amanunte in legatură cu numirea sau cu atributiile sale. Această functie a fost confirmată prin Codul administrativ din 2019, extinzandu-se acest post, ca posibilitate, si la nivelul comunelor.

Crearea acestei functii era expresia unei anumite filozofii in ceea ce priveste administratia publică – separarea POLITICULUI DE EXECUTIV. Am considerat, de asemenea, că este nevoie de profesionalizare in administatia publică dar si de continuitate, dincolo de ciclurile electorale. De aceea, am gandit, intr-un anume fel, profilul functionarului public, am infiintat Institutul National de Administratie (INA), pe modelul celebrei scoli ENA din Franta si am construit functia prefectului non-politic, pe modelul francez.

Observ că actuala putere politizează insă la extrem aceste functii. Efectele le vom vedea, probabil, in viitor.

20 de gânduri despre “Cine e „de vină” pentru crearea postului de city manager?

  1. „Nicio fapta buna nu ramane nepedepsita” de guvernul „de dreapta”, a se vedea si revolta studentilor de acum pe tema gratuitatii tranportului pe calea ferata. Eu zic ca este bine, poate totusi poporul o sa se trezeasca candva. Respect domnule prim-ministru.

  2. Amintiti-le dumneavoastra, domnule prim-ministru mai des realizarile guvernului de atunci, celor din „media”si celor din PSD care se pare au uitat de mult. Cei din PSD care mai spuneau cate ceva au fost redusi la tacere sau inlaturati intr-un fel sau altul. Mare pacat.

  3. D-LE NASTASE  AVEM UN GUVERN ZERO  CU FF MULTI INCOMPETENTI CUM NU A AVUT ROMANIA DE 30 DE ANI SI CEVA , UITATIVA CE AVEM LA JUSTITIE ESTE O RUSINE CARE NU TINE CONT DE CSM.  UITATIVA LA CITU MITU CE BOLBOROSESTE NU-L INTELEGE NIMENI CE VORBESTE SI CE VREA SA SPUNA SI NU=L VEDE NIMENI DIN GUVERN SA=L TRIMITA SA IA LECTII DE DICTIE.   # NISTE HABARNISTI NEEDUCATI.

  4. Contra desconsiderațiilor privind securitatea juridică

    Filosofii interpreteaza in fel si chip lumea, uneori pana la anarhizare si haotizare, cand o privesc stand in cap. In schimb, juristii o securizeaza si invatatorii o educa. Nu intamplator micul zugrav austriac avea o ura viscerala fata de juristi si profesori, care fortificau societatea fata de unilateralism. Progresistii se pare ca i-au preluat aversiunea, producand pe banda rulanta desconsideratii privind securitatea juridica a cetateanului si a societatii.

    A fi, azi, un admirator necritic al lui Cesare Beccaria (sec. XVIII) inseamna sa fi ramas prizonier al scopului si limitelor politice ale iluminismului. Ca soldatul japonez Onoda, un om in afara timpului, care dupa 1945 a ramas sa “lupte” inca trei decenii in jungla, pentru că nu a știut că razboiul se terminase. Iluministii au atacat cenzura si autoritatea de orice fel din timpul lor, de pe continent, in beneficiul imperiului britanic si al noii lumii americane. Este sugestiv ca parintii fondatori ai SUA s-au calauzit dupa scrierile politico-juridice ale lui Beccaria. Insa din separatia puterilor, statul de drept si libertatea de exprimare din SUA nu a mai ramas mare lucru, dupa violenta campanie electorala si contestarea masiva a alegerilor prezidentiale din 2020. “Umanismul” si „rationalismul” au fost concepte centrale ale iluminismului si ale “stiintei” manipularii, fondate in insula metropolei si sub auspiciile societatii regale. De aceea, lucrarile politico-juridice ale lui Beccaria au mult sos din ideologia umanista si din speculatia helvetista. E semnificativ pentru profilul lui Beccaria faptul ca era apropiat de Helvetius, care susținea, in 1758, in lucrarea De l’esprit (Despre minte) că toate facultățile umane sunt atribute ale senzației fizice, că singura realitate e interesul de sine si ca binele si raul nu exista, ci numai plăcerile competitive.

    Filosofii isi pot rumega gandurile si cuvintele ocupandu-se de temeiurile si sensurile existentei, privind omul, societatea, natura. Cand coboara din inaltimea generalitatii in abisurile concretetii, nu mai e filosofie. Iar daca se refera la organizarea societatii, in ansamblu sau pe o secventa, atunci e curata politica. Dintre stiintele care s-au nascut din filosofie – ca si dreptul, de altfel -, psihologia si sociologia delincventei sunt mai aproape de a se ocupa, fie si tangential, de domeniul pedepselor si penitenciarelor. In orice caz, nu mai mult decat dreptul. Filosofii care fac vorbire de “umanismul” pedepsei creaza mai degraba probleme false sau secundare. Sa ne gandim la pedeapsa cu moartea sau la moartea organizata denumita razboi sau represiune in masa, pe care nu au reusit sa le elimine, si nici macar nu se straduiesc cu adevarat in acest sens. Nu este de absolutizat, dar nici de relativizat. Nu trebuie uitat ca filosofii au fost agentii teoreticieni ai multor revolutii, care din pacate nu au fost si evolutii, ci au dus la grave involutii.

    In discutia despre inchisori, este total inadecvata abordarea de a pleca de la interesul infractorilor – o minoritate extrem de redusa – de a fi pedepsiti cat mai usor sau chiar deloc. Obligatoriu si constructiv este sa se plece de la majoritatea covarsitoare a populatiei si de la nevoia majora a acesteia de a fi aparata de faptele raufacatorilor. Este pur si simplu revoltator ca in discursul actual, asa-zis postmodernist, sa nu se plece de la majoritate si de la nevoile ei. Nu inchisoarea genereaza delincventa, ci mediul social, de provenienta al infractorilor. Intre cresterea nivelului educational si economic al mediului social global si reducerea nivelului infractional este o legatura directa si extrem de stransa. Inchisoarea incearca sa elimine obiceiuri antisociale, naravuri infractionale dobandite in libertate, cand aceasta a fost prost inteleasa si practicata. “Clientii” penitenciarelor sunt rebuturi sociale, intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de succesul sau esecul reabilitarii educationale a celor care executa pedepse privative de libertate. Sunt insa si rebuturi biologice sau genetice, categorie din care, cu titlu de exemplu, face parte criminalul sexual in serie Gheorghe Dinca, de la Caracal. Ca el s-au inregistrat multe alte cazuri, in SUA, Europa etc. Sau teroristii. Astfel de indivizi cu greu pot fi considerati ca facand parte din umanitate, doar pentru ca merg in doua picioare si au graiul oamenilor. Pentru ei recluziunea penitenciara este unica solutie. Ingrijoratoare este si perspectiva inmultirii cazurilor de debilitare genetica, prin manipulari experimentale de ADN/ARN.

    Domnii infractori vor sa ramana domni si in puscarie. Dupa ce au nadusit in campul infractional, ei vor sa se odihneasca si sa se recupereze in puscarie ca intr-un sanatoriu. Infractorii de meserie, care isi petrec o parte din viata in inchisoare, au destui bani negri ca sa-si permita sa-i plateasca pe politicieni sa dea legi pentru ca puscariile sa fie amenajate ca niste case de odihna. Ca altfel ne critica tovarasa Europa. In timp ce un om muncitor si cinstit nu are nicio garantie a zilei de maine, iar pentru multi civilizatia se opreste la usa sau e o pura abstractiune, domnilor puscariasi le sunt asigurate conditii civilizate de masa si casa. O discriminare scandaloasa si inacceptabila. Poate ca n-ar fi rau ca politicienii corupti de ong-urile strambatoare de legi sa afle cate ceva despre infernul din inchisorile de maxima securitate din SUA. Sau despre inchisoarea americana de la Guantanamo. Or despre inchisorile CIA. Scopul inchisorii nu e in primul rand de “reeducare” a infractorului, ci de protejare a societatii de efectele raului si pericolelor pe care acesta le genereaza. Vestea proasta pentru raufacatori este ca pentru ei nu va fi niciodata “inchisoare la distanta”. Recidiva nu exprima altceva decat gradul de inradacinare a unei deprinderi infractionale, care isi are cauzele in mediul extra-penitenciar. https://www.contributors.ro/consideratii-despre-inchisoare/

  5. Și ce a prestat city managerul, căci satele și comunele sunt vai steaua lor? Așa… să dea frumos dincolo de ,,gard,,? Fapte, domnule, Năstase. Fapte. Că vrăjeli din acestea, pe hârtie nu ajută la nimic. Satele și comunele au cârciumi mai fandosite, au mai apărut medici pe ici pe colo, cu tot cu farmaciile afaceri personale, câte un petic de asfalt, și-atât. Și asta mult mai târziu, nu chiar în vremea guvernului Năstase.
    Adevărul verde-n față este că niciun guvern nu a dat 100%, și toți v-ați limitat la minimă seriozitate.

    • Când ești la conducerea unei tari asemenea decizii sunt fapte. Comentariul dvstra e chiar vrăjeală, ca să va citez. Poate sunteți entuziasmat de modelul Anisie, e de succes. Ca și al activiștilor de odinioară care mergeau pe teren

  6. IN OPINIA MEA, PSD, CEI CARE IL REPREZINTA IN PREZENT , TREBUIE URGENT, SA SE AXSEZE PE SPRIJINUL , STUDENTILOR INTELECTOALI!

    TRECUTUL NE DEMONSTREAZA , CA CEI DIN TAI AU FOST SI RAMAN, STUDENTII , TINERETUL .

    PSD, TREBUIE REGENERAT, PRIN ATRAGEREA STUDENTILOR INTELECTOALI, A TINERETULUI SPRIJINANDU-I , OFERINDULE SAMSA DE A SE EXPRIMA LIBERI, FIINDU-LE RESPECTATE OPINIILE, POZITIVE, CONSTRUCTIVE PENTRU VIITOR!

    DACA MENTINEM ACELASI PRINCIPIU, BAZANDU-NE MAI ALES PE PENSIONARI , ESTE O STRATEGIE INVECHITA!

    SENIORII INTELECTOALI, CEI AUTENTICI, TREBUIE SA COLABOREZE CU
    INTELECTOALITATEA PREZENTULUI , AJUNGANDU-SE LA UN CONSENS VIABIL , TINERETUL RECASTIGANDU-SI PROPIILE IDEALURI, IDEALURI BENEFICE IN VIITOR .

    PS INSA-SI NATURA INCONJURATOARE NE VIZOLIZEAZA , IN DECURSUL
    ANILOR , CUM SE REGENEREAZA!

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ROMANUL, POLITICIANUL AUTENTIC!

  7. Sunt incredintat ca in perioada guvernarii Dvs. s-au intamplat in majoritate lucruri benefice in directia modernizarii si alinierii Romaniei noilor provocari care au culminat cu „intrarea” in U.E. si NATO. Astazi, nu cred ca s-a reusit culegerea roadelor acestor aderari la marile „familii” europene si euroatlantice, din contra.
    Indraznesc sa afirm ca partidul majoritar aflat astazi pe nedrept in opozitie nu reuseste sa se ridice la asteptarile Dvs. cat si ale simpatizantilor acestuia. La toate acestea au contribuit din plin si o gramada de delatori decorati si tradatori cu patalama a intereselor natiunii romanesti.

  8. Seful RCMP, echivalentul serviciilor de spiona din Canada a declarat China ca fiind o „amenintarte strategica” pentru Canada. China a furat si continua sa fure nu doar secrete ale unor companii canadiene, sau secrete militare, dar si date despre cetatenii Canadei, date pe care apoi le foloseste in interes propriu si deseori impotriva intereselor Canadei.

    Doar ca banui ca lucrurile astea nu au aparut peste noapte, ba mai mult, as spune ca se stiau de zeci de ani de zile. Deci, e chestie de politica conjuncturala, sau, poate ca a ajuns cutitul la os. Un „momentum critic”, cum le place politicienilor sa denumeasca aceste bifurcatii in relatiile internationale. Sa vedem cit ii tine insa. Intrebarea este: de ce serviciile astea nu au actionat mult mai devreme, la timpul cuvenit? Acolo e buba…

    Dupa Mao si deschiderea lor economica, chinezii au furat la scara planetara orice se putea, apoi trimiteau acasa sa ingrase un regim comunist, dar al lor chinezesc. Nuantele sunt importante, pentru ca ei, in general, nu se „pierd” ca noi, europenii, in multimea adoptiva, ci isi consolideaza orase intregi, separate de ale tarii unde au emigrat: asa numitele „China Town”. In Toronto sunt citeva, si in extindere, dar posibil sa urmeze putina pauza.

    In peste douzeci de ani am observat cum isi plaseaza strategic investitiile. Pornesc de la magazine alimentare si restaurante in continua extindere in teritorii si populatii pe care nu le cunosc. Acolo studiaza piata o perioada. Unii au succes si continua, altii nu au si se opresc. Sunt atit de multi si de puternici ca nu conteaza in final, unii vor invinge mai ales prin preturi mici (aici au folosit ei la maxim ideologia capitalista, produse pentru mase la preturi mici). Acolo unde au succes incep sa se mute chinezi, si asa isi dezvolta „furnicarul”. Nu sunt singuri, la fel fac si indienii, care sunt insa masiv sprijiniti de puterea zilei din Canada.

    Va fi interesant sa vedem citi chinezi vor mai emigra in Canada de acum incolo, o tara acum aparent ostila lor. Inca nu am cifre, astept urmatorul recensamint.

    Partea solida, culturala as zice, a Chinei, este ca ei stiu sa astepte. Isi creaza marea cu pipeta. Si cu Taiwanul si cu orice altceva ei isi creaza conditiile in timp indelungat, ca sa fie siguri de succes. Acum e o perioada dificila pentru ei, nemaifiind acceptati ca parteneri de Occident, dar ei stiu ca regimurile democratice vin si pleaca, si ca nu sunt statornice nici in declaratii nici in fapte. Germania, un mare critic vocal al celor ce incalca „drepturile omului”, e mult mai fericita sa coopereze cu „criminalul”, sa-l puna la munca, la re-educare, doar ca va lua un sut in fund la un moment dat. Acest tip de „criminal” nu poate fi „reeducat”. Ba mai mult, el va veni la tine in casa si te va pune sa dai cu matura in camera lui. Occidentul de aia va pieri, ideologic vorbind, din cauza ipocriziei. Nu ai cum sa fii un model pentru altii cind una sui si alta faci. Astfel, „lumina democratiei” incepe sa palpaie din ce in ce mai slab, exact ca un foc in care nu mai ai decit vreascuri umede sa arunci.

    „Canada’s top spymaster says Beijing’s military and intelligence services have been gathering sensitive data on Canadians and warned they are stealing key technology and attempting to intimidate Canadians from mainland China.

    In a speech to the Centre for International Governance Innovation on Tuesday, Canadian Security Intelligence Service director David Vigneault said China poses a serious strategic threat to this country.

    “In 2020, global news sources revealed that Zhenhua Data Technology, which primarily serves China’s military and intelligence services, had been gathering sensitive data on 2.4 million individuals for several years,” Mr. Vigneault said….”

    https://www.theglobeandmail.com/politics/article-canadian-spy-chief-calls-china-strategic-threat/

    • Vrei sa vezi ce?
      Cati chinezi pot emigra in Canada?
      mai multi decat poti sa numeri! Mai muti decayt poate numara si un casier profesionist!!!!

      Hm .. poa ai uitat sau nu ai stiut ce patira muricanii cu ani in urma cand aveau asa o fixatie cu amendamentui Jackson – Vanik …. Chinezu a zis nepasator si usor plictisit „Ok! cate milioane pe an doriti?!” dupa care americanii au inceput sa sughita si au schimbat subectu!!!

      Si nu stiu ce se mira unii ca chiezii „asimileaza” in draci .. Pai ia de vezi ce facura sovoeticilor… Dupa ce relatiile s-au racit si sovoietcii cu refuzat sa mai dea noi Mig 21 si T 55 chinezi kle-au sublerit . Ma rog calitatea lui J7 este discutabnila da totusi zboara ….

      Ce sa ii faci.. La incpsut si japonesii copiau.. si coreenei de sud.
      A da. ca si niponii copiau.. Cu vreo 25-35 de ani in urma ceasornicarii elvetioeni s-au stricat de ras auzind cum seiki si alti niponi se plang ca sunt unii prin taiwan si Singaore care ii copiaza pe ceasronicarii niponi „de ce indiganti sunt! Dar au uitat cum ne coipoiuau fara rusine?!”

      A si Taiwan. taiwan este China nationalista aia care acum 50 de ani jura sa unifice China punand steagul la Peking!!!
      Sa saza ;inistiti ca se pare ca sunt tolerati ca „provincie rebela” si lasati sa fie „rebeli” pana la a 2a venire a lui Iisus …. ba „rebelii” au facut bani buni in China si mai fac ….

  9. Tratamentul preferential al unor minoritati pe baza principiilor „corectitudinii politice”, care ajung majoritati este „calcaiul lui Achile” al Canadei. Politicieni iresponsabili sunt fericiti ca pot sa manipuleze usor pe noii veniti vulnerabili. Ca si in Romania, ti se prezinta un troc: dai mici si bere, dau vot. Doar ca aici le promit alte chestii, ca cetatenie rapid luata, joburi, bani in proiecte pe baza de culoare a pielii. E ceea ce numim de mult „discriminare pozitiva”. Efectul este ca drepturile minoritatilor primeaza in afacerile statului in fata majoritatii. Si cu celalat efect pervers ca cei care nu sunt parte a unor „minoritati vizibile” nu mai sunt interesati de procesul politic, pentru ca nu lucreaza in favoarea lor. De aici, marea plictiseala dovedita prin absenteismul la vot, dar si vulnerabilitatea democratiei canadiene.

    Aceste „minoritati vizibile” (adica nu albi) azi practic conduc mari parti din ce a fost Canada anglofona, mai ales in Ontario, dar si British Columbia, in marile orase, acolo unde economia si joburile conteaza. In Quebec, in zona francofona, e altfel pentru ca francezii sunt evident „nationalisti” si nu isi abandoneaza istoria si cultura pentru niste lozinci progresiste. Separatismul francez in Canada e in oglinda cu cel englez din UE, si mereu ne temem aici de un „Exit” al Quebec-ului. Tema separatista insa, ca si altele, sunt pe timp de pandemie, sub radar.

    Intotdeauna am considerat Canada – „Kanata” inseamna „sat” in limba indienilor Huron-Iroquois – ca un mare experiment social, de al carui succes poate depinde o implementare la scara globala, ca o forma de mixare a populatiilor, a raselor, a religiilor intr-un mod particular, adica nu ca in SUA. Canada nu este un „melting pot” american, ci o bucatarie cu mai multi bucatari si mai multe vase unde fiecare Chef isi pregateste propriul meniu, pentru proprii clienti. Multe lumi paralele care pretind iluzoric ca se mai si intersecteaza ca sa formeaze o natie. E totusi fascinant ca acest „model” refuza orice forme de „patriotism” si ca nu exista mai nimic legat de „nationalism”, sau „nation building”. Ideile lui Trump au mirosit rau majoritatii progresiste, cu miros fin, multicultural din Canada. Foarte putin la TV si in media despre Istoria Canadei. Aaaa, despre rolul negrilor in Istoria Canadei invatam din ce in ce mai multe. Aici Istoria are cea mai mare sansa sa fie rescrisa, pentru ca opozitia la incercarile de falsificare e minima. Tot aici se creaza cu multa efervescenta un nou tip de istorie, in umbra intereselor unor grupuri obscure, de multe ori cu efecte perverse, cum ar fi de exemplu un tineret debusolat, fara locuri de munca si fara mari perspective (30% din tinerii canadieni nu isi gasesc azi de lucru).

  10. Simona Halep s-a calificat in sferturi de finala la Australian Open. O performanta notabila, dupa parerea mea. Bravo Halep !

  11. Gura pacatosului advar graieste ….

    Traian Băsescu s-a hotărât să dea cărțile pe față. El a lansat o serie de acuzații dure la adresa DNA. Fostul președinte a încercat să explice necesitatea existenţei SIIJ. Băsescu a lansat însă acuzații grave la adresa procurorilor DNA.

    Traian Băsescu a atacat furibund DNA. Fostul președinte a susținut că procurorii DNA ar fi ținut deschise dosare cu magistraţi pentru pretinsa vulnerabilizare a acestora. Intervenția acestuia a fost la România TV.

    Atacul la magistraţi este incorect. Este incorect pentru că ministrul Justiției trebuia să vadă ce a putut să facă DNA-ul. Această Secție care are doar 7 procurori a făcut 2 rechizitorii. Dar nu spune nimeni ca a închis 600 de dosare. Ca sa închizi un dosar trebuie sa analizez tot ce e in el. Sa verifici si sa faci un referat.

    Ei, aceste șase sute de dosare stăteau in sertarele DNA. DNA îl tine pe domnul judecător cu dosarul deschis. Judecătorul știa că are un dosar la DNA.

    Astfel când veneau la ei un dosar prost făcut putini îndrăzneau sa nu se conformeze pentru ca știau ca exista un dosar neînchis.” a spus Băsescu.

    Miza e una singură. Revenirea la DNA a autorității si a discreționarismului prezentat fata de judecători. Ținta e readucerea judecătorilor sub un oarecare control nedeclarat al DNA. Știți ca atunci când ti se face o plângere ti se deschide un dosar penal. Nimănui nu ii este confortabil sa știe ca are un dosar deschis la DNA. Si ii filmam pe judecători când ii chemam la DNA., a explicat Băsescu.

    https://www.capital.ro/basescu-anunt-cutremurator-in-miezul-noptii-dezvaluirea-fostului-presedinte-despre-procurorii-dna.html?utm_source=RTV&utm_medium=cross

    Frica-mi este ca stie el f bine ce zice …..

    A si tit gi8ra pacatoasa..
    Gibernu asta zice de investitii, Facute de stat.
    Acum 10 ani – 20 leberalii (de la lebarwuchst) o tineau una si buna ca Statiu sa se abtiona de la investiti. Ca sa e scris in Evanghelia dupa Mises…

  12. Donald Trump, salvatorul de sacrificiu al sistemului globalist: Tapul ispasitor sau urma care scapa turma

    Achitarea lui Donald Trump de catre Congresul SUA, sambata, în al doilea proces de impeachment, in care a fost acuzat ca a instigat “asaltul” asupra Capitoliului si tentativa de “insurectie”, din 1/6, nu a fost surprinzatoare. Era de asteptat ca lui Trump sa nu i se clinteasca niciun fir de par din cap. Ca Trump nu urma sa faca nicio zi de inchisoare era evident din natura politico-parlamentara a impeachmentului, care ocoleste sau scurtcircuiteaza justitia.

    Din pacate, inca nu s-a observat ca impeachmentul globalist e o inselaciune (hoax), o situare deasupra legii si o evitare a pedepselor penale, in cazuri de infractiuni. Dar si mai clar a fost ca “asaltul” si “insurectia” nu au existat. Daca evenimentele ar fi fost reale in acceptiune penala, incontestabilele legaturi materiale dintre ele si Donald Trump, care a fost lider si organizator furibund al miscarii de contestare, ar fi facut sa fie judecat si condamnat de justitie, nu de parlament, ca orice vinovat de sedițiune, o infractiune antistatala de mare gravitate.

    Globalistul Donald Trump a fost un tap ispasitor. Cu voia lui, fireste. Dar nu unul comun, ci unul de lux, fapt dovedit de impunitatea care i-a fost acordata bipartizan si de bravada sa sfidatoare. Asupra tapului ispasitor de lux Trump s-a aruncat vina pentru toate unilateralismele si nedreptatile facute de SUA. Incarcarea lui Trump cu pacatele sistemului globalist si trimiterea lui in afara puterii, prin descaunarea de la Casa Alba si un impeachment agitatoric, fara consecinte, sunt similare cu ritualurile mitologiei iudaice a tapului ispasitor.

    In ritualul de ziua ispășirii, evreii cereau iertarea pacatelor. Marele preot punea simbolic toate păcatele evreilor pe un țap și îl alunga în deșert. Evreii se considerau descarcati de pacate prin acest rit. Insa ei nu incetau sa pacatuiasca, stiau ca va veni un alt timp al absolvirii de pacate.

    Acest lucru este valabil si in cazul noului presedinte american Joe Biden si al Administratiei sale. Casa Alba va reinnoda firul unilateralismelor, pe care il va depana pana la un nou ritual de izbavire de pacate. Faptul ca in cazul lui Trump a fost doar evocat amendamentul 25 al constitutiei, care ii autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a cabinetului să îl declare pe preşedinte „inapt” să îşi exercite funcţiile, e un indiciu ca va fi activat in cazul lui Biden.

    E de asteptat ca Biden sa comita cele mai mari unilateralisme din istoria politicii interne a SUA. Acest lucru il indica zgomotul infernal si nejustificat pe care progresistii l-au facut vara trecuta, cu acuzatii de rasism si vandalizari de statui emblematice ale istoriei SUA. Scopul progresistilor este de a intimida populatia nativa sa nu reactioneze la aberantele masuri rasiste pe care le vor lua. La varfurile politicii (al vicepresedintelui) si armatei (al sefului pentagonuluia), nativii au fost deja deposedati de reprezentativitate, iar Obama agita ideea nebuna a “tarii promise”.

    Cand din nou Statele Uniteste vor depasi limita si vor fi amenintate de urmari critice, se va recurge la un alt ritual de descarcare de pacate, prin tapul ispasitor. Asa cum s-a intamplat cu Donald Trump, care a fost “urma ce a scapat turma”, adica salvatorul de sacrificiu al statu quo-ului globalist. “Urma scapa turma” se refera la oaia cea mai lenta din turma – ultima, urma turmei -, care e mancata de lup; avand deja o prada, lupul nu mai urmareste restul turmei.

    • @fragmentarium ești incoerent. Dacă nu cumva ești bolnav. Sau poate n-ai înțeles materialul de propagandă pe care ți l-a trimis Moscova spre distribuire și de aia l-ai tradus cu picioarele: globalizare, unilateralism, Trump, Biden, Obama, lupi, țara promisă, țapul evreului, etc, etc, etc.
      Ia-ți o vacanță, băiete. Și nu mai prinde muște.

  13. Lasa-l domne ca asa patesti cand ai 3 facultati !
    Si v ce zicea AC Clarke despre „intelctuali” …

    Dar ceva drepate are.. cum fu vara trecuta in Uniunea Sovietica Ailalta?

Lasă un răspuns