Cine a introdus apelul de urgenta 112 in Romania?

La data de 11 februarie, în Europa este marcată anual Ziua numărului unic de urgenţă 112, dată instituită în anul 2009 şi dedicată creşterii gradului de conştientizare la nivel comunitar a importanţei acestui serviciu destinat cetăţenilor.

In fiecare zi, aflam de la stirile difuzate de televiziuni, despre diverse apeluri la 112 – pentru incendii, accidente, etc. Apelul de urgenta 112 a devenit o componenta obisnuita a vietii cotidiene. V-ati intrebat insa cum a fost el creat? Si cand? V-ati intrebat cine a introdus sistemul unificat pentru apeluri de urgenta in Romania? Banuiesc ca nu.

Ei bine, trebuie sa marturisesc, cu modestie, ca eu l-am introdus, in 2001..

Numarul unic  112 pentru apelurile de urgenta in retelele de telefonie publica, retelele de telefonie digitale cu sisteme integrate si serviciile de telefonie mobila din Romania a fost introdus prin Hotararea de guvern nr 617 din 27 iunie 2001 (Hotararea privind Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta). Ulterior, prin Ordonanta guvernului nr 18 din 24 ianuarie 2002, a fost reglementata functionarea acestui sistem national  (ordonanta a fost aprobata prin legea 398 din 14 iunie 2002).  Dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, a fost nevoie de anumite ajustari pentru a se face pe deplin compatibil sistemul din Romania cu sistemul european al apelurilor de urgenta.

Aceasta initiativa am formulat-o, in 2001, in cadrul guvernului, dupa o vizita in Statele Unite, unde am vazut, intr-o situatie concreta, cum functioneaza sistemul 911. In Romania, la acea vreme, existau tot felul de numere de telefon speciale, fie pentru pompieri, fie pentru urgente medicale sau pentru politie sau… Realizarea unui sistem integrat, national, unic a reprezentat un castig important pentru persoanele in suferinta, pentru batrani dar si pentru victimile unor accidente. O componenta a unei societati civilizate.

Asa incat, sper ca atunci cand reusiti a iesiti dintr-o situatie critica, sunand la 112, sa va reamintiti si lucrurile bune ale guvernului pe care l-am condus.

17 gânduri despre “Cine a introdus apelul de urgenta 112 in Romania?

  1. Lumea de bună credință, ar trebui să recunoască meritele guvernărilor PSD și aportul pe care guvernul Adrian Năstase l-a avut în progresul României. Cel mai bun ministru a trebuit să fie pedepsit, pentru că nu este așa, ”nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită”. Aș vrea să apuc să trăiesc momentul în care cei cu adevărat corupți, își vor primi pedeapsa. Și este o listă atât de lungă….

  2. Bună inițiativă ați avut! Se poate suna la 112 și atunci, când un grup de oameni ,,o ia pe arătură” și devine un pericol public?. Deocamdată, acel grup este lăsat să se manifeste în toată splendoarea!
    Ieri, am ascultat și am auzit multe ,,perle” însoțite de minciuni. Dau doar trei exemple din zicerile Premierului.
    1. România este singura țară din U.E, pe care PSD a lăsat-o cu deficit bugetar,
    2. Mărirea pensiilor a fost trecută în programul de guvernare din Parlament? Nu! A fost programul electoral!
    3. Mărirea pensiilor am făcut-o pentru 2014,…. după care urmează o bâlbâială și revenirea la altă perioadă.
    Poporul român, care demult nu mai este națiune, este revoltat. Și eu am fost revoltat, când am văzut că nu a mers la vot și când am văzut că au intrat în Parlament reprezentanții celor care se tăvăleau pe holurile Parlamentului, care purtau la manifestații sicrie și bannere cu lozinci pline de violență, care strigau ,, cine nu sare, merge la închisoare” etc.
    Și eu și cei din stradă rămânem doar revoltați dar cu țara golită de resurse și cu datorii.

  3. Felicitări! Părerea mea e că ați condus un guvern foarte performant, unul dintre guvernele cele mai bune. Privind înapoi, în perspectivă, așa văd.

  4. Sincer, niciodata n-am „scormonit” sa stiu cine a introdus salutarul numar unic de urgenta 112 si nici data introducerii nu-mi este foarte exacta. Ca sa va tachinez am sa spun, „si ce daca” ati fost artizanul moderizarii Romaniei pe toate planurile si indeosebi a serviciului de urgenta 112, alaturi de neobositul doctor Arafat folosit astazi nemeritat in scop politic, insa a acceptat.
    Deci, sa ne aducem aminte in fiecare an aceasta data de 11 februarie, s-o asociem personalitatii Dvs. si as indrazni sa alatur cu ingaduinta Dvs., numele doctorului Arafat si a marii sale echipe care au intregit toate eforturile in acest sens.

  5. Actualmente PSD ul are nevoie mai mult decat oricand de numarul de urgenta introdus de dumneavoastră. Odată cu plecarea lui Liviu Plesoianu și Șerban Nicolae devine clara orientarea progresista pe care acest partid a luat-o fiind foarte asemănător în discurs și viziune cu USR ul. Sunteti o persoana de care politica romaneasca încă are nevoie .

  6. Sa ne mai si radem :

    Care este cea mai semnificativă definiție a globalizării ?
    – Moartea prințesei Diana.
    – Cum așa ?
    – Uite de ce: O prințesă englezoaică cu un amant egiptean are un accident într-un tunel francez… într-o mașină germană, cu motor olandez, condusă de un șofer belgian care a băut whisky scoțian, urmărită fiind de paparazzi italieni care mergeau pe motociclete japoneze. Prințesa era tratată de un doctor american cu medicamente braziliene. Și acest text îți este trimis de un român, iar tu-l citești pe un monitor coreean, asamblat de muncitori din Bangladesh într-o fabrică din Singapore, transportat cu vapoare de indieni și descărcat de sicilieni, transportat din nou în camioane conduse de șoferi turci și, în final, vândută ție de evrei deștepți.

    Furata.

  7. DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE DIN PACATE, CAND FACI BINE ESTI UITAT , CAND FACI RAU , ESTI ” RESPECTAT”!..

    IN PRINCIPIU , POPORELE LUMII, IN SPECIAL ANUMITE POPOARE… PRINTRE CARE SI POPORUL ROMAN , IN MAJORITATEA SA, MAI ALES LA TIMPUL ACTOAL , IGNORA ASPECTELE POZITIVE , BENEFICE, APARTINAND CELOR DIN TRECUT, ACCEPTAND , CU UIMIRE, A SE SUBORDONA GANDIRILOR DICTATORIALE, MAI ALES A LE PREZENTULUI CE SE DOVEDESC SI SE VOR DOVEDI A FI DAUNATOARE PENTRU EXISTENTA IN VIITOR.

    VOM AVEA PARTE DE UN VIITOR , (SPER, A NU FI REVIZOALIZATE ACELE IMAGINI A LE TRECUTULUI, CU A LE LOR ASPECTE SANGEROASE, DUREROASE NEAVIND ALTA SOLUTIE…) IN CARE POPOARELE VIZATE LE VOR FI DEZINTEGRATE, DEFINITIV INDENTITATIILE!

    IN OPINIA MEA , AR FI FOST BENEFIC SI UN APEL , PENTRU SALVAREA INDENITATIILOR, CE APARTIN POPOARELOR VIZATE!
    ( NU CREDETI DOMNULE PRIM MINISTRU CA UN ASEMENA APEL , CU AL SAU NUMAR, ESTE NECESAR?)

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN MASTASE ROMANUL, POLITICIANUL AUTENTIC!

  8. Da, va puteți uita în urma cu satisfactie::ați realizat multe. În plus ați ridicat ștacheta funcției de prim ministru atât de sus, încât cei care v-au urmat n-au reușit sa treacă decât pe sub ea. Lasă că multă recunoștință ați cules! Recunoașterea a îmbrăcat forma negativă și perversă a invidiei și dorinței de a vă exclude. Ce combinație odioasa!

  9. Chiar asa Sefu’ ? Ca Cine a introdus apelul de urgenta 112 in Romania? ?!

    Asta e realizare?
    Pai numa atat ?

    Hai sa fac eu recurs la memorie si date ….

    Mneavoastra ati devenit premier la 28 decembrie 2000 .
    Romania era pe ultimu loc in clasamentl ytarilor care, eventual, puteau fi primite in UE . Mai degraba nu , ca nu era pregatita. Aia de va precedasera nu reusisera nici sa traduca in romaneste actele necesare …. Se paroa ca nu viom resui sa aderam …

    Romania fusese respinsa de NATO. ..

    Mneavoastra ati plecat de la palatu Victoiria la 21 decembrie 2004.
    Din 29 martie 2004 Romania era membra a NATO

    https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/90262.jpg

    Romania era cam la zi cu pregatirile ptr aderarea la UE …. De la daca .. la in curand! Sucarul alegrilor a fots sa nu fiti mneavostra ala care sa semneze aderarea…

    Da hai fara fleacuri .. sa trecem ;la trebi serioase .

    in vremea i menvaostra nflatia a sczut de la 45% la 22% (in 1997 inflatia a urcat iarasi peste 100% (154%). 59% in 1998, 45% atat in 1999 cat si in 2000, 34% in 2001 si cca 12% in 2002.)

    Cand ati venit la Victoria salaru minim in Romania era de lei 1,000,000 adica €45
    Cand ati plecat salaru minim in Romania era de lei 2,800,000 ROL adica €70

    Cand ati venit la Victoria salaru mediu in Romania era de lei 2.139. 138 adica $ 99
    Cand ati plecat salaru mediu in Romania era de lei 5.986.368 adica $ 183…

    Cui ii pasa dopm;le de apelu de urgenta? Adicva daca nu ai o urgenta ….
    insa preturioel cresc, vemtirule dupa cum e cantu :

  10. Domnule Presedinte, eu ce sa zic, am cunoscut la timpul 2002, dupa operatia suferita pe cord deschis, adusa la cunostinta mie de regretatul general mr. cu 2 stele IOAN ZAPOR, care s-a prapadit de cancer in gat in 2012. Fie-i somnul linistit si tarana usoara in cimitirul natal BODESTI, jud Neamt. Tot ceea ce ati scris este corect si adevarat. Va felicit cu multa afinitate si admiratie !

Lasă un răspuns