Bogdan Tiberiu Iacob: Trenurile galbene fără tinerii frumosi si liberi (Inpolitics)

„În februarie 2017, imediat după alegeri, guvernul PSD-Dragnea a introdus o măsură stupidă și – credeau ei – populistă, menită să le îndulcească relația cu tinerii frumoși și liberi din universități. Nu le-a îndulcit-o. În februarie 2021, imediat după alegeri, guvernul PNL-Cîțu pregătește decizia corectă, eliminarea măsurii. Doar că furia studenților se prefigurează atît de mare, încît protestele de stradă se vor ține lanț, pînă la demisia cabinetului. Cel puțin asta ne învață istoria ultimilor ani că trebuie să se întîmple. Sau poate nu se întîmplă nimic și vom avea, de fapt, o nouă dovadă că în România protestele se fac doar la comandă.

Să reamintim faptele, pe scurt.

La 1 februarie 2017, guvernul PSD a introdus gratuitate pentru transportul pe căile ferate pentru studenți și reducere de 50% pentru elevi, pe tot parcursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau rută.

O măsură menită, au spus mulți, să mituiască tinerii frumoși și liberi ai patriei, de mult timp armă letală la mitinguri anti-pesediste. Nu întîmplător OUG-ul de rigoare fusese dată în acceași zi cu celebra Ordonanță 13 care a scos în stradă exact tefeliștii. În egală măsură, o decizie păguboasă economic și chiar social.

Mita nu a funcționat.
Nu doar că tefeliștii au continuat să înjure PSD și să preamărească PNL și USR, dar lucrurile s-au complicat dramatic.
Trenurile țării s-au trezit peste noapte invadate, efectiv, de tineri care umblau peste tot, pe gratis. Călătoriile cu trenul deveniseră o provocare pentru restul cetățenilor, care abia mai găseau locuri. După ce s-a introdus și posibilitatea de rezervări online ale biletelor, a apărut o problemă și mai și: tinerii făceau rezervări ”preventive” pentru diverse deplasări pe care, ulterior, le abandonau. Așa se face că a apărut fenomenul trenurilor pline virtual și goale real, dar care țineau călătorii obișnuiți pe tușă.
Statisticile revelevau că o cincime pînă la un sfert din transportul CFR fusese monopolizat de studenți și elevi.

Confruntat cu mari probleme după măsura necugetată, PSD a încercat în următorii doi ani soluții de limitare a dezastrului, una dintre ele fiind plafonarea la 26 de ani a vîrstei studenților care beneficiau de gratuități, ori acordarea lor doar studenților fără restanțe.

Și-a pus tefelimea în cap.

În octombrie 2017, spre exemplu, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cerea Guvernului şi Parlamentului modificarea cadrului legislativ astfel încât şi studenţii cu vârsta de peste 26 de ani să beneficieze de gratuitatea la transportul feroviar intern și ”să nu mai există niciun dubiu cu privire la acest drept”.
Un mare privilegiu, nemaintîlnit în alte zări, devenise rapid un ”drept”.

Un an mai tîrziu, în iulie 2018, actualul premier Florin Cîțu ataca foarte dur măsura PSD, anunțînd că CFR Călători a trecut de la 48 de milioane de lei profit la 367 milioane de lei pierdere în doar 12 luni:
”Dragnea #penalul și gașcă lui de incompetenți știu foarte bine că împing România într-o prăpastie din punct de vedere economic și o izolează politic. Dar nu-i interesează. Nu ei decontează costul acestui dezastru. Noi plătim. De aceea, revin și spun, trebuie să plătească personal. Toți” scria senatorul PNL pe Facebook. Cîțu era consecvent, el se opusese proiectului Legii nr. 95/2018 privind gratuitățile, în parlament, dar propriul său partid avusese altă poziție.

În vara anului 2019 situația transporturilor cu trenul devenise complicată, românii nu mai suportau aglomerațiile din trenuri produse de tineri care umblau hai-hui pe unde doreau, gratis.
Pe 23 iulie, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, se vedea nevoit să explice, într-o conferinţă de presă, că vagoanele de tren sunt aglomerate din cauza rezervărilor făcute de studenţi și anunța totodată că guvernul va adopta un act normativ prin care va limita numărul de călătorii gratuite cu trenul pentru studenţi. De asemenea, limita de vârstă a studenţilor pentru a beneficia de gratuitate urma să fie de 26 de ani.

Imediat, venea replica nervoasă a liberalilor: ”Dacă vă încurcă studenții, dați-vă demisia, domnule ministru Cuc! Lăsați în pace studenții, domnule Cuc, și faceți investițiile necesare! Sau, dacă nu, plecați acasă! Incapabil să-și asume managementul defectuos al CFR Călători, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, iese din nou la rampă cu declarații halucinante și lipsite de realism. Aflat mai tot timpul în căutare de vinovați, nu de soluții, ministrul Cuc i-a luat în vizor de această dată pe studenți, din cauza cărora ar fi aglomerate trenurile” declara deputatul PNL Vasile Varga.

După încă o zi, premierul Viorica Dăncilă antama discuții cu studenții nervoși și transmitea că guvernul vrea să creeze condiții ca ei să rămână în țară.

Gratuitatea a rămas pînă azi în vigoare. Guvernele PSD au continuat să fie înjurate de tefeliști.
Acum, guvernul PNL se pregătește să taie în carne vie.

Măcar Florin Cîțu e consecvent; colegii săi de partid, nu!

Iar de la studenții înșelați în așteptări de guvernarea dreptei e de așteptat un val imens și vehement de proteste de stradă care să nu se oprească pînă la anularea prezumtivei decizii ori pînă la căderea guvernului.
Nu de alta, dar ne amintim ce supărați și activi erau pe vremea guvernelor PSD.

Prin ianuarie 2013, ANOSR depunea, la Guvern o petiţie cu revendicări ale studenţilor, documentul fiind semnat de peste 10.000 de persoane şi având peste 100 de metri lungime. Se cerea creşterea bugetului alocat educaţiei, asumarea unui plan de creştere până la şase la sută din PIB în următorii ani, majorarea subvenţiei pentru cămine şi cantine, pentru a acoperi inflaţia produsă de la ultima creştere şi construirea de noi cămine studenţeşti, majorarea veniturilor tinerilor angajaţi din educaţie şi sănătate prin acordarea de deduceri fiscale şi o participare mai bună a tinerilor în procese decizionale de importanţă majoră pentru universităţi şi societate.
În luna octombrie a aceluiași an, ANOSR afişa bannere în amfiteatre şi campusuri în toată ţara pentru a cere, din nou, 6 la sută din PIB pentru Educaţie. Se cerea asta și în discursuri adresate conducerii universităţilor, cadrelor didactice şi tinerilor boboci, care erau îndemnați să se alăture demersului.
În noiembrie, ANOSR organiza proteste de stradă în Capitală şi în centrele universitare din ţară, la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia pentru cei 6% din PIB pentru educaţie.
Studenţii se declarau „revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională”.

Acum, situația este infinit mai dramatică decît în acei ani de proteste.

Nu doar că cei 6% din PIB pentru Educație sunt basme cu cocoșul roșu, dar studenții se mai văd confruntați direct și cu perspectiva devastatoare de a pierde un avantaj direct – subliniem direct – anume pierderea gratuităților la transport. Probleme grave, care se adaugă altora la fel de grave generate de pandemia în care România a fost singura țară cu școlile închise atît de mult timp. Nici nu mai vorbim de tăierile de burse de către diverse primării, de haosul din școli, de certurile dintre ministerul Educației și cel al Sănătății.

Una peste alta, în cîteva zile piețele patriei ar urma să fie încinse la roșu de tinerii frumoși și liberi din licee și universități, după obiceiul pămîntului.

Ori poate nu va fi cîtuși de puțin așa?
Și nimeni nu va ieși în stradă.
Tinerii vor sta cuminți în banca lor, rezumîndu-se la comunicate mai degrabă sfioase, precum cel de ieri al ANOSR.
Și vor dovedi încă o dată că, în România, protestele sincere și spontane sunt, mai mereu, minuțios orchestrate.”

13 gânduri despre “Bogdan Tiberiu Iacob: Trenurile galbene fără tinerii frumosi si liberi (Inpolitics)

  1. Ca de obicei, foarte clar si obiectiv.
    Sunt mama unei studente anul 1 la ASE. Desi sunt total impotriva acestui guvern, desi ma simt umilita cu acest guvern..masura aceasta ma racoreste cumva la suflet. Isi meritau asta. Nu vreau gratuitate pentru copilul meu, iar daca altii sufera, sa iasa in strada sa ceara. Poate altii au nevoie si le plange sufletul, insa au votat USR si PNL cu tot avantul si determinarea. Nu sunt suparata pentru ca PSD nu face opozitie. Cred ca au facut foarte mult bine romanilor si in schimb au fost scuipati. E nevoie sa fie putin cocosati si ingenuncheati romanii, ca sa stie unde pun stampila data viitoare. Probabil ca daca nu aveam apa calda si caldura eram in strada. Dar am si astept sa ii vad in strada pe cei care nu au de 6 luni, in pandemie. Sunt foarte multi. Nu ies? Le place in frig si isi merita tratatiile. Sunt sigura ca peste 4 ani romanii vor avea mare grija unde pun stampila. Daca si peste 4 ani votul va fi la fel de dezastruos, Romania e condamnata sa nu mai existe decat cu numele, nu si cu spirit sau natiune. Vom fi niste sclavi. M-am luptat, am tipat, certat cu familia si prietenii, m-au facut hoata desi nu am nici macar o datorie de 1 leu la stat, nu fur nici macar 50 bani de nicaieri, desi platesc CAS imi fac in privat cu bani toate analizele, fara trimitere. Imi spun ca lasa, poate au altii nevoie. Eu imi permit sa platesc, nu mor din asta.

    E timpul sa ne odihnim unii din noi. Sa ii lasam sa se zbata in mizeria pe care au cerut-o si o accepta. Am obosit sa ne luptam pt ei, sa le facem bine cu forta. Nu sunt membru PSD, nu am fost in niciun partid. Dar sunt patriot, imi iubesc tara, istoria, originile.

    M-am intorsc in tara candva special pentru a-mi face copilul sa invete istoria Romaniei, sa stie de spre Mihai, Mircea si Stefan, sa il studieze pe Eminescu si sa il traiasca pe Creanga. Dar Romania nu i-a mai oferit asta copilului meu si acum vrea sa fuga cat mai departe si o voi ajuta sa faca asta. Si da, acum sunt pregatita sa imi ajut nepotii in viitor sa studieze doar istoria altei tari in timp ce eu le povestesc istoria romanilor asa cum eu am invatat in anii 90 la scoala.

    • Extrem de realista postarea, foarte trista, tragica chiar, cu multa suparare si adevar. sunt extrem de mahnit. „Sa ii lasam sa se zbata in mizeria pe care au cerut-o si o accepta”. Tot respectul.

    • Doamnă, îmi plânge sufletul! Cândva am fost profesoară de română. Ce se întâmplă de ani buni cu materiile ce vizează formarea și educarea sentimentului identitar e incredibil. Vă doresc succes în instruirea nepoților întru cunoașterea și iubirea literaturii și istoriei noastre. Nepotul meu de 16 ani numește scriitorii clasici dinozauri. Blazare și o imensă disponibilitate de a disprețui și uri.

  2. Tefelimea (unii dintre ei hateri cu state vechi), dupa cum am constat sta cuminte, ceea ce ne demonstreaza daca mai era nevoie ca „protestele sincere și spontane” sunt minutios pregatite si se fac numai la comanda. Nu stiu cine l-a sfatuit pe dl. Dragnea, insa masura luata atunci a fost o enorma eroare, mai ales ca se stia, tefelimea romana nu are tendinte stangiste ca mai peste tot in lume, ci este una profund de dreapta, bineinteles prin „alimentare” din greu de unii si altii. Gratuitatea nelimitata pe calea ferata este una nenormala, paguboasa si nu duce la nimic bun. S-au grabit unii filozofi, imediat dupa acordarea acestor facilitati ca vezi Doamne CFR se va revigora, venind cu tot felul de explicatii fantasmagorice.
    Daca se poate spune aceasta masura a actualului guvern este una laudabila, poate singura, iar studentii merita gratuitate pe CFR de acasa pana la locul de desfasurare a cursurilor universitare si retur, atat.
    Inca un aspect, CFR in ansamblul ei o duce greu, de bine de rau „CFR Calatori” si ceilalti operatori privati au material rulant cu care s-ar putea „alerga” cu o viteza economica in jur de 100 km/h, insa infrastructura nu permite per ansamblu o „iuteala” medie mai mare de 30-50 km/h.

  3. în cîteva zile piețele patriei ar urma să fie încinse la roșu de tinerii frumoși și liberi din licee și universități, după obiceiul pămîntului.

    Nu se va incinge nimic la rosu ci dimpotriva, se va albi de ger, pentru ca s-a schimbat ordinul pe unitate si impotriva guvernului actual nu trebuie sa se manifesteze. Guvernul actual e cel bun.
    Apropo de articolul dvs. de pe blog de acum cateva zile, evident ca totul a fost extrem de minutios orchestrat, pentru a se schimba rezultatul legitim al alegerilor din 2016 cu unul nelegitim, impus de cine l-a impus. Beneficiarii schimbarii politice respective se vad clar la lumina zilei.

  4. Off topic.
    Ca maine il vom vedea pe Premierul visurilor noastre decorat de vreo ambasada pentru merite deosebite. Nu degeaba vor #rezistii SIIJ-ul desfiintat.

  5. dulapul goliciunii,ipocriziei,nesimtirii, mediocritatii si penibilitatii nationale & nimicul anormal de bine facut,educat si temeinic recladit de elefantul rosu spune:

    Rezistenta tinerilor frumosi si liberi se observa ca nu are legatura cu spontaneitatea .Agentia TFL a fost bine organizata, acum e obosita si in adormire!
    Tara poate iesi din marasm numai cu tineri invatati si liberi sa gandeasca!
    Pana atunci decaderea continua !
    Cu ai de BULAi la cultura nu o sa mai avem nici BATATURA!

  6. Aveti mare dreptate in comentariul dvs dna Ana.Ce folos de atatea avantaje si facilitati acordate de PSD cat au fost la guvernare,daca in public pe unde au apucat,care mai de care,s-au facut cu ou si cu otet (ex.dna Firea si altii au contribuit din plin)acum…Dumnezeu cu mila pentru muritorii de rand.Cine stie ce ne mai asteapta?

  7. Aveti mare dreptate in comentariul dvs dna Ana.Ce folos de atatea avantaje si facilitati acordate de PSD cat au fost la guvernare,daca in public pe unde au apucat,care mai de care, s-au facut cu ou si cu otet (ex.dna Firea si altii au contribuit din plin)acum…Dumnezeu cu mila pentru muritorii de rand.Cine stie ce ne mai asteapta?

  8. C.F.R. Calatori nu deconteaza (de la M.T.) tichetele de calatorie emise in regim de gratuitate? Cum deconteaza pentru tichetele emise catre pensionari si alte categorii de cetateni? Cei din transportul rutier de persoane cum procedeaza ?Astia merg in pirdere?1

Lasă un răspuns