Drepturile omului sub dictatura pandemiei

Poate fi pandemia o justificare sau este doar un pretext pentru anumite limitari/restrictii ale drepturilor omului? Cel mai adesea o justificare dar, in anumite situatii, pretext.

Pana acum s-au imbolnavit, la nivel global, peste 100 de milioane de oameni si au murit, din cauza virusului, peste 2 milioane. Efectul medical, psihologic, social, politic, economic, cultural este imens. Sunt, desigur, si efecte la nivel geopolitic, mai ales dupa alegerile din SUA.

Pandemia este o justificare legitima pentru restrictii cu impact asupra drepturilor cetatenesti dar ele pot fi si pretexte pentru decizii politice – alegeri (anticipate sau la un anumit moment), formarea unor guverne, amputari ale unor bugete, etc. Nu insist, le cunoasteti.

Calitatea unei guvernari tine de capacitatea de a mentine increderea populatiei ca restrictiile decise se justifica pentru interesul general. Aceasta incredere se pierde atunci cand primordiala devine deschiderea spatiilor cu pacanele sau atunci cand 6 devine mai mic decat 3 (in cazul Bucurestiului).

Inca o data observam caracterul „cezarist” al statului roman, unde observam zilnic faptul ca membrii guvernului se duc, ca niste servitori, la Cotroceni. Guvernul a devenit o simpla componenta a administratiei prezidentiale. Iar Constitutia, sub pretextul pandemiei este, practic, ignorata.

Romania a devenit astfel prada a crizei sanitare dar si a unei mafii corupte si incompetente, incapabile sa pregateasca viitorul tarii.

41 de gânduri despre “Drepturile omului sub dictatura pandemiei

  1. DA ASA ESTE DLE NASTASE A AJUNS COTROCENIUL SA FIE MUMA GUVERNANTILOR CARE NU FAC ABSOLUT NIMIC DECIT CE I SE TRASEAZA DE CIOLANIS 6 CASE.  PINA SI CEAUSESCU NU TRASA SUBORDONATILOR LUI CE TREBUIE SI CIND TREBUIE CEVA DE FACUT  . VAI DE NOI CU ASA HOT DE CASE IN FRUNTEA TARII SI CU UN GUVERN O CARE SUNT NISTE HABARNISTI.

  2. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui tocmai a nelamurit si cucarit pe IMMistii din asa zisa HORECA …. adica aidica bibanii aia care traiesc cand omu de rand are bani si cumpara de la ei …..
    Le-a vorbit ca in editorialele Scanteia sau ca la USR – generalitati generale, despre „adaptare” si ca nu e buget si ca sa …..
    Cu falimentui de gat IMMistii horeca cam chitaie a parastas …..

    Da acu am o mica lectura despre junele sinistru da care se potriveste si altir inteligenti ce ne lumineaza, ne conduc spre noi culmi de prgres si civilizatie …

    Nu-l cunosc personal pe dl. Nasui Claudiu-Iulius-Gavril, dar daca ar fi sa-l angajez la vreuna din firmele mele nu i-as da nicio sansa. Pregatirea tanarului ministru nu s-a concretizat pana astazi in nimic relevant pentru mediul privat. Ceea ce mi se pare strigator la cer este ca dl. Nasui conduce un minister fara sa aiba o minima experienta in domeniul respectiv. Pentru cei care imi vor critica opinia intreb si eu, ca simplu antreprenor/angajator: ce poate sa faca pentru antreprenori un ministru care nu a condus nici macar un boutique, in Romania? Nu a avut o firma, un start-up, o taraba in piata, nimic care sa demonstreze ca s-a lovit de problemele reale din economie! Cata incredere poti sa ai in cineva care a fost paralel cu mediul privat, dar vrea sa conduca ditamai ministerul, unde se iau decizii de care depinde soarta a mii de IMM-uri?

    Dovezile competentelor ministrului care conduce economia Romaniei le puteti gasi pe internet. Sunt convins ca e cool sa faci o facultate la Paris si sa ai un master in Italia, dar cred ca mai important este daca odata ajuns in economia autohtona poti sa implementezi ceva util. A avea niste studii afara nu inseamna ca intelegi si ai solutii pentru problemele cu care se confrunta antreprenoriatul romanesc. Nici un ONG din Romania nu a adus prosperitate economica, nu a creat locuri de munca si nici nu a generat taxe si impozite noi la buget. Ca fondator si membru in asociatii non-profit, ministrul actual si-a dovedit priceperea si poate fi un angajat oarecare intr-o companie mare, unde raspunderea este colectiva si serviciile oferite nu implica niciun risc. Astfel de posturi sunt permanent disponibile pentru cei cu CV-uri frumoase.

    Ca sa fiu si mai clar confirm ca sunt de acord cu orice diploma care are o utilitate dovedita in practica. A face scoli numai de dragul de a da bine la public este, dupa parerea mea, o pista falsa pentru o cariera fara rezultate. Atunci cand ajungi sa conduci sute sau mii de oameni, scoala vietii si experienta cu oamenii au un rol esential in a face treaba. Una e sa fii bine vazut la partid, sa fii apreciat de colegi ca un „baiat bun” care a tras in campania electorala si alta e sa aterizezi intr-un post in care iti trebuie cateva luni sa intelegi cateva notiuni de baza din domeniul in care ai fost parasutat. Daca ministrul Nasui, dupa ce si-a terminat studiile in strainatate, infiinta o firma in orice domeniu si avea un profit minim doi-trei ani de zile la rand, platind cativa salariati din activitatea propriei firme, imi scoteam palaria in fata lui. Nu poti sa reprezinti patronii cand nu ai avut un angajat in viata ta si nu ai facut profit un leu!

    Complte la https://www.zf.ro/opinii/dragos-dragoteanu-euroest-invest-nu-va-bazati-pe-guvern-ministrul-19853029

  3. Fara legatura …..

    sau despre altfekl de pandemie
    BERLIN (Reuters) – Producătorul de automobile premium Volkswagen, Audi, își propune să elimine treptat motoarele cu combustie și să ofere doar mașini electrice în 10-15 ani, cel târziu, a raportat săptămânalul german WirtschaftsWoche, care nu menționează surse.

    Compania lucrează în prezent la un plan de timp concret și se așteaptă să aibă date-țintă în lunile următoare pentru eliminarea treptată la fabricile individuale, a spus acesta.

    Acesta l-a citat pe directorul executiv al Audi, Markus Duesmann, spunând într-un interviu că „protecția mediului și succesul economic merg bine împreună”. (https://www.reuters.com/article/us-volkswagen-electric/audi-to-phase-out-combustion-engines-in-10-15-years-wirtschaftswoche-idUSKBN29D16L)

    Da cuim sa nu …..

    Insa eu am ceva memorie . Ma rog mp0am cam ramolit da nu intr-ata incat sa uit ca acum vreo 6 ani a izbucnict scandalaul Diselgate (https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_emissions_scandal) caci VW a fots prins cu matza-n sac ! Adica ca falsifica datele!
    Adica ca cum „marea industrie germana” nu mai cores[undea legendei despre obectele produse de ea!
    Dupa acre in hora falksului intra si Mercedes!!!!

    Asa ca nemtii s-ua gandit bine si au pasat pe pedala „ecologica” urland fara doieseluri si numa electric!!

    Nu, nu va ganditi ca i-a apucat pocainta! Nu!
    Nu!NU!! NU!!!
    De treizeci si trei ori nu!

    Pur si simplu incep un nou joc .. Pe care il vor incepe „mai curati si mai uscati”!!!
    Adica nici usturoi nu au mancat si nici gural nu le miroase a frauda!!!

    De ce?

    Pai fiindca VW , marele Konzern, a fost prins cu mata-n sac (adica incearca sa vanda o pisica bagaboanta drept purcel !!!) .
    Asa ca se „ecologizeaza” si se „electrifica” matza !!!
    Fiindca altfel, pana la urma concurenta ar fi zis „stiti ca motoarele lor sunt cam suspecte ? Adica dati un ban in plus dar nu face!!!” si ar fi avut „necazuri” adica altii ar fi vandut mai mult!
    Si pata s-ar fi intins de la VW si la Mercedes si BMW (ca Audi este VW). Ca si Mercerdes avea in sac altceva decat un purcelus – https://www.theverge.com/2020/8/13/21367768/daimler-diesel-emissions-cheating-scandal-settlement-us-amount si otr BMW https://www.greencarreports.com/news/1121722_germany-fines-bmw-over-diesel-emissions
    Sa nu mai zic ca, de ani de zile mercedes foloseste pe unele modele motare .. RENAULT! Adica dai o caruta de bani sa cumperi un mertan su priemseti un motor care se gaseste si pe Logan?!
    Adica Renault a ajuns sa produca motoare fiabile samd de calittea presupusa a fi Mercedes?!!
    Pricepiti voi ?

    Asa ca traiasca ecologia!!!!

  4. PUNCTUL 1 , UN PRETEXT , DIABOLIC, CU SCOPUL DE A EUTANASIA, IN SPECIAL , PE CEI CARE NU MAI PRODUC , PE CEI BOLNAVI , ULTERIOR PE CEI CARE URMEAZA A DEVENI NEPRODUCTIVI. ( ECONOMIA GLOBALA , MONDIALA A STACNAT, (DATORITA UNOR INTERESE NECONSTRUCTIVE… ) NU CU MULT TIMP IN URMA, AJUGANDU-SE IN FINAL, LA O LUPTA PENTRU REASEZAREA LA MASA ROTUNDA, ULTERIOR FIIND VIZOALIZATI CEI CARE URMEAZA A DECIDE. ( SE STIE …ANUMITE NATIUNI, VOR DEVENI INEXISTENTE, LASAND LOCUL NATIUNILOR CARE VOR EXISTA! )

    DATORITA NAIVITATII, A CELOR MAJORITARI ,ROMANIA ESTE „REPREZENTATA” DE UN NATIONALIST GERMAN, CE VA INDEPLINI INTR- UN TIMP, CAT MAI SCURT , ORDINUL DE A DEZINTEGRA, DEFINITIV, NATIUNEA ROMANA, ACAPARAND IN TOTALITATE TERITORIUL TARII LA RANDUL LUI FIIND STAPANIT DE CEI CARE , ASA CUM SPECIFICAM , URMEAZA A DECIDE! ( ROMANII FARA SPITALE…ROMANII FARA EDUCATIE SI CULTURA SI IN CELE DIN URMA ROMANII DEVENITI SCLAVII DICTATORILOR IN DEVENIRE!

    IN REST CELE MENTIONATE SUNT DE NECOMBATUT, CU O SINGURA REMARCA: „VIRSUL” ACTOAL SI „VIRUSII” CARE VOR URMA, A FI UN PRETEXT , IN RELITATE NU EXISTA.
    ( PESTE „100 DE MILIOANE”… LA NIVEL GLOBAL , SAU IMBOLNAVIT IN SPECIAL DATORITA BOTNITEI… AMPLIFICANDU-LE BOLILE , COMPLICATIILE DEJA EXISTENTE.
    IN PRINCIPIU ACESTE 100 DE MILOANE SI-AU AGRAVAT BOLILE IN URMA SUPUNERII DE A PURTA ACEASTA BOTNITA UCIGATOARE…

    CELE ” 200 DE MILIOANE” DE FIINTE UMANE ,SUNT SEPARATE CA NUMAR…DE CELE „100 DE MILIOANE”…DE IMBOLNAVIRI!

    ACESTE , 200 DE MILIOAME, IN REALITATE, ESTE NUMARUL OAMENILOR CE VOR FI ULTERIOR, EUTANASIATI, IN TIMPUL STABILIT, PENTRU A INDEPLINI PLANUL TIMPULUI PREZENT!..

    PS NU CONCEP SA FIU SUPUS, ALINIIANDU-MA, CU TOTI TAPITII, MAJORITARII NAIVI.(PERSONAJELE CE FAC PARTE DIN GRUPAREA MAFIOTICA, MAFIA GLOBALA…PLATITI CU EUROI CU SCOPUL DE A INRADACINA IN GANDIRILE OAMENILOR, CE NU SE SUPUN, IN PRIMUL RAND PANICA, IN URMA APARITIEI UNEI PANDEMI , IN REALITATE INEXISTENTA! ) ( DUPA CUM SE STIE , A CONTURA PANICA, ESTE ENORM DE DAUNATOR PENTRU EXISTENTA UMANA!)

    TOT PS NU MA VACCINEZ ! CONSTITUTIA NU POATE FI SCHIMBATA! ( UN CAZ REAL SI NU DIN AUZITE: CU CATEVA ZILE IN URMA, MA AFLAM CU O CATELUSE BOLNAVA LA UN ANUMIT DOCTOR VETERINAR, LA UN MOMENDAT ISI FACE APARITIA UN DOMN IMBRACAT MODEST, VETERINARUL CUNOSCANDU-L SI STIIND PENTRU CE VENISE IL INTREABA, DOMNULE DOCTOR, VA TRIMES SOTIA PENTRU MEDICAMENTUL RESPECTIV , DA RASPUNDE DANSUL , VIL DAU ACUM , DAR AM O INTREBARE CU TOT RESPECTUL CE VIL PORT. IN URMA APARITEI ACESTEI PANDEMI , CNFORM CERINTELOR , INSISTENTE…VA VACCINATI? UN RASPUNS SEC: NU! EXPLICATIA DOCTORULUI RESPECTIV: MA VOI VACCINA, CAND ACEST VACCIN VA FI TESTAT CONFORM TOT A CERINTELOR STINTIFICE SI MAI ALES CAND VA FI APLICAT PRECUM SE APLICA ASUPRA CETATENILOR AMERICANI.
    PREZENTANDU-MA L- AM INTREBAT LA RANDUL MEU: DOMNULE DOCTOR DATORITA COJUCTURII IN CARE NE-AM CUNOSCUT , ESTE ADEVARAT CA ACEST VACCIN ESTE DAUNATOR, IN TIMP , MAI ALES , PENTRU OAMENII CU ANUMITE BOLI, CU ANUMITE COMPLICATI?(NEOMITANDU-I SI PE CEI CARE NU SUNT STAPANITI DE ACESTE ASPECTE!) ACELASI RASPUNS SEC: DA! ( FARA A MAI OFERI EXPLICATI, DANDU-SI SEAMA CA NU SUNT UN NAIV!.. )

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , ROMANUL , POLITICIANUL AUTENTIC , CEL CARE NU POATE FI MANIPULAT CU SCOPUL DE A FI VIZOLIZAT CA FIIND UN „NAIV”!

    • Domnule MARIAN, aveți expertiză medicală legată de vaccinul anti-covid? Ați lucrat la producerea lui? Ați participat la cercetare? Dar la testare? Sau poate ați lucrat la producerea lui?
      Vă întreb, deoarece faceți propagandă împotriva vaccinărilor.

      • Și promovarea agresivă ,,pro” este tot propagandă, mai că ABIA ACUM s-a ajuns în faza de testare.
        Cu toții participăm la un experiment precum o turmă de oi speriate sistematic.

  5. Adaug doar niste cifre cutremuratoare pe care le-am retinut: peste 225 milioane oameni si-au pierdut joburile (nu am sursa, la TV canadiana au spus). S-au pierdut 33 trilione dolari economic. Ce mai e acolo un trilion in plus sau in minus…
    Oamenii sunt sub imperiul fricii, usor de manipulat, dar, slava Domnului, stirile sunt contradictorii, deci putin credibile. Ca sa nu mai vorbesc ca e nevoie de un psihiatru pentru fiecare cetatean,
    Sistemele medicale colapseaza in serie.
    Guvernele peste tot sunt luate mereu prin surprindere, nepregatite, practic incapabile sa conduca afacerile tarilor, teritoriilor pe care se presupune ca le guverneaza.
    Increderea in politicieni-guvernanti merge in negativ.
    Democratia? Care democratie? Si cine mai e interesat de democratie? Nu mai e o prioritate. Supravietuirea e prioritatea. Daca a fost democratie, putina a ramas. Suntem in apocaliptic acum.
    Noroc cu catzeii, pisicile, soriceii, papagalii, purceii, caii, cei care avem. Imi aminteste ca prietenii cei mai buni ai detinutilor sunt soriceii.
    A mai ramas credinta. Atit.

  6. Cu certitudine pandemia a devenit un pretext pentru multe limitari si restrictii care au atentat drepturilor omului. Ca o parere personala, cred ca-n Romania limitarile n-au fost duse la extrem, este in limita suportabilului.
    In privinta imbolnavirilor, este o realitate, insa ca manipulare grosolana a tuturor din media scrisa si mai ales vizuala, niciodata nu s-a spus cati oameni au trecut cu bine peste boala, intotdeauna s-a accentuat raul. Adevarul este ca 90 % dintre cei “covidati” s-au insanatosit. Oricum “progresismului” i-a venit manusa aceasta pandemie, daca nu cumva a fost orchestrata de la inceput de acestia. Este stiut faptul ca magnatul Gates a investit in industria farma peste 10 mld. de dolari, deci in principiu trebuie sa se intoarca in jur de 30-40 de mld. .
    Nu are rost sa discutam despre guvernari, politica si atentate criminale, mai ales aici pe “cocioc”, citez un clasic in viata, cu atat mai mult despre tara indepartata de unde luam mai nou intreaga lumina. In privinta marilor “uzine” care sunt pacanelele autohtone, se pare ca statul are oarece beneficii, ca intreprinderi productive Romania are din ce in ce mai putine, munca pute, scuze pentru expresie.
    In privinta statului, acesta ar trebui sa ramana “cezarist” nu supus orbeste “cezarului”, mai ales c-am observat in pandemie rolul esential, ajutorul statului peste tot in lume. Romania spre disperarea majoritatii cetatenilor acesteia, a devenit o dictatura (sub efectul pandemiei, medicala, politica, etc) frumos imbracata de care abuzeaza “seful statului”, un „prizonier” de superlux, asa ca viitorul tarii se pezinta ca unul extrem de sumbru.

      • COCIÓC, cocioace, s. n. 1. Nămol vegetal amestecat cu bucăți de rădăcini de stuf și de papură (care formează mici insule plutitoare). 2. Baltă mică, izolată, în regiunea inundabilă a unei ape curgătoare, care nu-și poate împrospăta apa. [Pl. și: cociocuri] – Et. nec.

        Acum 40-50 de ani, in Bucuresti i se spunea Cocioc zonei din partea de sud a parcului Tineretului.

  7. Adeptii ,,teoriilor conspirationiste” ar spune ca expresiile ,,s-au imbolnavit” si au murit ,,din cauza virusului” sunt cel putin fortate, daca nu folosite in necunostinta de cauza. Sigur ca ultima varianta nu poate fi luata in considerare, avand in vedere nivelul de pragatire al multor persoane care le folosesc. In ultimul an s-a vorbit cu o insistenta ,,inexplicabila” zilnic despre cifrele care cresc. Acesta o fi fost scopul poare sau a fost o ,,strategie” de propagare si instalare a fricii? Avem, insa, de-a face cu cifre oficiale ,,raportate” de fiecare stat in parte, credibile sau mai putin credibile, in functie, se intelege, de ce fel de ,,autoritati” conduc statele. Trecand peste credibilitatea cifrelor oficiale raportate, este necesar, insa, sa constatam ca s-a impus, pe langa discutia zilnica despre cifre, si expresia ,,s-au imbolnavit un numar de”. Nedumerirea ar putea sa intervina cand expresia a fost si este folosita din ce in ce mai des mai ales de catre personalitati educate care sigur c-au priceput ca numarul care tot crestea facea referire la persoanele care au fost depistate pozitiv in urma efectuarii unor teste (teste care intr-un procent deja mare au fost catalogate de specialisti ca putand fi ,,fals pozitive”), au priceput si ca majoritatea celor depistati ,,pozitivi” sunt asimptomatici deci si prin urmare nu pot fi catalogati la gramada ,,imbolnaviti”. Stim ca sunt mii de virusi pe planeta, care sunt prezenti permanent in organismul oamenilor, ceea ce nu ne face sa catalogam toata omenirea ,,bolnava” (chiar si-n conditia in care ne apucam si testam tot globul). Apoi, a devenit de notorietate ca cifrele raportate n-au cum sa reprezinte decesele ,,din cauza virusului” pentru simplul motiv ca s-au raportat si se raporteaza persoanele care la data decesului aveau sau au un test efectuat pozitiv. Nu s-a stabilit in fiecare caz de deces daca virusii au avut vreun rol sau nu in aparitia decesului si nici nu s-au facut autopsii.
    Este lesne de inteles ca mediatizarea in exces a numerelor si folosirea zilnica a expresiilor ,,s-au imbolnavit” & ,,au murit din cauza virusului” n-a avut si nu are rol de ,,combatere a pandemiei”. Si atunci care ar putea fi rolul? Ramane retorica?

  8. Domnule Adrian Năstase, aveți dreptate, dar mă întreb care este rolul opoziției? Văd că cei din conducerea actuală a PSD sunt mai deranjați de memoriile sau părerile doamnei Dăncilă, decât să-l ia de piept pe acest imberb, numit Cîțu. Dacă așa înțelege domnul, și îmi vine greu să-i zic așa dar din respect pentru dumneavoastră mă abțin de la alte apelative,Ciolacu să facă politică, mă întreb cine o să-i mai voteze? Probabil urmează sfaturile lui Dîncu, despre care nu am înțeles ce îl recomandă pentru reformarea acestui partid. Pe de altă parte mă mir că mai este băgat în seamă el fiind în spatele mai multor schimbări la vârful partidului. Așa ca o concluzie, eu văd un PSD amorțit, care așteaptă, dar nu știe ce. Adică în acest partid toți au rămas fără ouă?

  9. Masurile restrictive luate de autorități n-au cum sa fie plăcute. Ele pot fi răbdat dacă exista încredere în autorități. Numai ca la noi aceasta încredere a fost ruinat dintru început. Pe agenda figura un nou guvern Orban, în ciuda deciziei CCR, nu masuri profilactice. După bifarea acestei priorități, a urmat o cascada de masuri drastice a căror justificare era de.neinteles.in Cluj erau 2 cazuri de bolnavi internați și s-au închis școlile!!! Guvernul refuza cu obstinație testările, o mare confuzie și bănuială, confirmata, de afaceri necurate cu măști. Și lucrurile nu s-au îmbunătățit. Afacerea sparanghelul, scoli închise, dar alegeri. Agenda populației pusa între paranteze pentru cea obsesiva prezidențială. Și peste toate negocierile, targuieli între ageamii cu veleități, pentru un guvern de doi bani. E greu sa nu vezi ca nenorocirea bolii e o perdea în spatele căreia viermuiesc interese care n-au îmi comun cu cele ale tarii.

  10. Democratie , Drepturi si Libertati ale Oamenilor mai exista ?
    Raspunsul prieteni ii unul simplu : ” Vanare de vant ” .
    Exista o singura democratie cea a BANULUI !!!
    Ai bani poti sa demonstrezi ca albul ii negru si sa primesti aviz favorabil din partea CCR .
    O zi buna sa aveti.

  11. Boala „leadershipului mondial”: SUA trebuie să ”conducă răspunsul global” la criza climatică (Biden)

    Biden pretinde emfatic ca SUA trebuie să „conducă răspunsul global” la criza climatică. El face uitata corigenta in materie a Americii din mandatul recent incheiat al lui Trump. Alzheimer fizic sau geopolitic?

    “Leadershipul mondial” pare sa fie noua boala geopolitica a varfurilor politice ale SUA. Ea s-a instalat la Casa Alba o data cu investirea noului presedinte american Joe Biden. De aceeasi boala a suferit si fostul „ales suprem” Obama. Exista oare vreo deosebire intre “leadershipul mondial” al SUA, invocat de Biden, si “maretia mondiala” a Americii, exaltata de Trump? Nu, au aceeasi esenta unilateralista. Doar incidenta din fiecare caz le face usor diferite, ca tulpinile de coronavirus (v. tulpinile britanica si sud-africana). Statele Unite ale Americii trebuie să “conducă răspunsul global” la criza climatică, a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden, înainte de a semna decrete executive privind lupta împotriva încălzirii globale antropogene. Formal, Joe Biden a readus America in acordul climatic de la Paris. Insa ramane sa confirme si pe fond, prin respectarea normelor (ea se va vedea in timp). Dar pretentia de asumare de catre SUA a unui rol de leadership mondial in materie este excesiva. Ea contrasteaza puternic cu inactiunea si corigenta SUA din mandatul prezidential al lui Donald Trump, care a scos Statele Unite din multilateralismul combaterii acestei crize. Daca imemoria lui Biden pe aceasta tema nu este Alzheimer fizic la cei 78 de ani ai sai, atunci este in mod cert geopolitic, ceea ce este inacceptabil!

  12. DOMNULE MIRCEA POPESCU, IN PRIMUL RAND EU NU SUNT UN NAIV SI NU DORESC A FI!..

    DACA DUMNEAVOASTRA IM I ADRESATI INTREBARILE RESPECTIVE, CONSIDERAND CA FAC PROPAGANDA, NEGATIVA, ASUPRA ACESTUI, MEDIATIZAT… VACCIN , VA INSELATI!

    IN AL 2-LEA RAND , PENTRU COMPLECTAREA ” CULTURII” DE CARE DATI DOVADA , VA INSTINTEZ CA, CEEA CE AM AFIRMAT SI AFIRM IN CONTINOARE , CU DREPTUL DE A-MI APARA EXISTENTA CA FIINTA UMANA, SUNT AFIRMATIILE UNOR DOCTORI SPECIALISTI IN DOMENIUL RESPECTIV , DOCTORI ROMANI , DOCTORI DE ALTA NATIONALITATE CE COMBAT, VEHEMENT, ACEST VACCIN SI ACEASTA , MIZERABILA AFACERE , CU PRETEXTUL APARITEI UNEI PANDEMI CU AI SAI VIRUSI…IN REALITATE INEXISTENTA !

    TOT PENTRU „CULTURA” DUMNEAVOASTRA, VA INTREB EU DE ACEASTA , ESTE JUSTIFICATA ACEASTA „PANDEMIE” , TINAND CONT DE NUMEROASELE ASPECTE , VIZOALE , IN CARE NU SUNT RESPECTATE IN TOTALITATE , DE TOTI , INDIFERENT DE FUNCTIILE DETINUTE IN SOCIETATI…ACESTE RESTRICTII?

    DUMNEAVOASTRA , DERULANDU-VA EXISTENTA PE ALTE MELEAGURI, PE CARE LE-ATI ALES IN URMA UNEI CONJUCTURI, NU SUNTETI INFORMAT IN DEAJUNS, AVAND DREPTUL DE A-MI ADRESA INTREBARILE RESPECTIVE.

    NU DORESC SA VA JICNESC , NU-MI STA IN CARACTER, MAI ALES , TINAND CONT CA AM FOST NASCUT, CRESCUT ( SI NU M-AM NASCUT, CUM SE VEHICULEAZA INCORECT…), DE O MAMA, INTR-O FAMILIE DE OAMENI CU O CULTURA DEOSEBITA, MULT PESTE CULTURA DE CARE DATI DOVADA. ACTORI DE TEATRU, PICTORI , COLONEI DE ARMATA SI MAI ALES UNUL DIN BUNICII MEI , IONESCU ARGETOAIA, ROMANUL CU DOCTORATUL LUAT IN , FRANTA , GERMANIA, ELVETIA, DOCTORAT IN STIINTE GEOLOGICE, DIRECTORUL LICEULUI FRATII BUZESTI , ( DIN CRAIOVA ) FONDATORUL ACESTUI LICEU DECORAT DE REGELE MIHAI PENTRU CULTURA SA RECUNOSCUTA SI PENTRU TOT CE A FACUT IN ACEASTA TARA. VA ADRESEZ O ALTA INTREBARE , SA NU MA INTELEGETI GRESIT, REPET NU- MI STA IN CARACTER, DUMNEAVOASTRA , IN CE DOMENIU LUCRATI , RULANDU-VA, IN TIMP, IDEALUL PEMTRU CARE A-TI FOST NASCUT, CE A-TI FACUT , BENEFIC FIIND PENTRU ROMANI , PENTRU ACEASTA TARA? ( DACA SUNTETI ROMAN, DACA NU IM-I CER SCUZE!)

    NU SUNT UN NAIV SI NU VREAU SA FIU , PRECUM INCEARCA, PRESEDINTELE, ROMANIE, ALES…DE NATIONALITATE GERMANA , CONSIDERANDU- L UN DICTATOR CE INCALCA CONSTITUTIA , CU SPERANTA CA TOTI ROMANII SUNT NAIVI!

    DOMNULE MIRCEA POPESCU , PENTRU CA NU STITI , EU SUNT DE PROFESIE PICTOR, PICTOR CLASIC , DATORITA UNOR COJUCTURI , DUREROASE, PENTRU MINE…NU AM AVUT SANSA SA URMEZ, SA- MI VIZOALIZEZ LUCRARILE IN ANUMITE SPATII DESTINATE CULTURII. DAR, AM STUDIAT… APRECIAT DE PROFESORI , DE ARTISTI, POLITICIENI AUTENTICI SI NU IN ULTIMUL RAND PROFESORUL CEL MAI BUN PE CARE L-AM AVUT SI IL ALSCULT,NECONTENIT, ESTE NATURA INCONJURATOARE , VIATA INCONJURATOARE, EA, ACEASTA VIATA IN CARE EXISTAM , ESTE PROFESORUL IDEAL! ( MARII ARTISTI , PRINTRE CARE LEONARDO DA VINCI , FIIND IDOLUL MEU, ( POATE SI DUMNEAVOASTRA AVETI UN IDOL , IDOLI…) SPECIFICA : PROFESORUL CEL MAI BUN ESTE NATURA CE TE INCONJOARA, SEMENII TAI CU A LE LOR TRASATURI, EXPRESII UNICE!

    ORI UNDE AM OFERIT , CU DRAG , O LUCRARE CE- MI APARTINE, AM AVUT SI AM USI DESCHISE , FIIND APRECIAT , CHIAR DACA NU AM EVUOLUAT PRECUM, CA DUMNEAVOASTRA! PENTRU CURIOZITATEA DUMNEAVOASTRA , AM SA OFER LA TIMPUL POTRIVIT , UN TABLOU, REPREZENTAND UN PORTRET , DOMNULUI ADRIAN NASTASE, DANSUL STIE LA CE PORTRET MA REFER CU ACEASTA OCAZIE VETI AVEA SANSA SA VEDTI UNA DIN LUCRARILE MELE , CU CONDITIA CA, DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE SA-L POATA VIZOALIZA , PE BLOG-UL DANSULUI. ( DACA DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE AR DORI ,( CU TOT RESPECTUL CE IL PORT !) SA ARATE PE BLOG, UNUL STUDIILE, IN CREION , CEL CARE COSIDERA DANSUL CA AR FI MAI BUN SAU MAI BUNE, AR FI O DOVADA PENTRU INCEPUT!..)

    REVENIND LA INTREBARILE ADRESATE , PENTRU A NU VA PLICTISI…EU AM AFIRMAT SI AFIRM ,CE NE INSTIINTEAZA DOCTORII , CU STUDII INDELUNGATE…REFERITOARE LA VIRUSI SI PANDEMI. ACEST DOCTORI , STITI, DAR…CE COMBAT NECONTENIT ACESTI VIRUSI, ACTOALI, ACEASTA PANDEMIE , CONSIDERAND-O O AFACERE GLOBALA SI DE CE NU, ACUM POT SPUNE… MONDIALA!

    PS INTOTDEUNA INVATA SA ASCULTI PARERILE FIECARUIA, RESPECTANDU-LE SI LASAND CA TIMPUL FARA OPRIRE… EL AVAND ULTIMUL CUVANT!

    TOT PS. SUNTEM O EXISTENTA IN ACEASTA VIATA , ALATURI DE ALTE FIINTE, DESTINATE A EXISTA , DIN PACATE SI OMUL , ARE PARTE DE O MOARTE PREMATURA, PREMATURA DATORITA UNOR SPECIMENE” UMANE”!

    PENTRU DOMNUL MIRCEA POPESCU CU RESPECT SI SINCERITATE!

  13. Popescule

    ref mes tau https://adriannastase.ro/2021/01/23/ce-se-va-intampla-dupa-ce-a-invins-democratia-in-sua/#comment-233465

    se pare ca ai uitat ce este si la ce foloseste sarcasmul …..
    Ma referinta mea la https://www.anacronic.ro/inventarea-taranoiului-american se refeara la modul in care niste albi au fots tratati ca niste „salbateci” indieni ! V cum au fots strati irochezii, seminiluu, apasii, dakitanii samd etc ba chiar si cele 5 „triburi civilizate”.

    Insa ocazional la fel erau tratati si albii care stateau in calea „progresului” – v din ce motive jeesse james si a sa ceata au rams cunoscuti ca „outlaws” si nu ca banditi .. de ce erau simpatizati de albii mai sarantoci (white trash …. ) sau de ce Bonnie si Clyde au fost si ei simpatizati

    Culmea este ca azi poti face misto rasist de „taranoi”, „red necks” , „lumberjacks” .. adica de „white poors” … insa trebuie sa condamni rasismul din Pisicile aristocrate!

    Daca atat lucru nu reusesti sa intelegi ….. atuinci condoleantele mele!

    • A da…
      Mai ia de aici Popescule :


      Rețeaua de streaming Disney Plus a blocat copiii mici cu vârsta de 7 ani și mai puțin să urmărească „Peter Pan”, „Dumbo” și „Aristocats”, după ce cele trei filme au fost acuzate că au încălcat recomandările de conținut pentru scene de profil rasial. Filmele nu vor mai apărea în secțiunea pentru copii a aplicației. Unii părinți au criticat această mișcare, însă Disney spune că se angajează să creeze povești cu teme inspiraționale care să reflecte diversitatea umană.

      https://www.skynews.com.au/details/_6225823714001

      Cum motivează Disney decizia, potrivit unui anunț de pe website-ul său :

      Pisicile aristocrate:Pisica este înfățișată drept o caricatură rasistă a persoanelor din estul Asiei cu trăsături stereotipice exagerate precum ochi obligi și dinți proeminenți.
      Ea cântă într-o engleză prost vorbită interpretată de un actor alb și cântă la pian cu bețișoare chinezești”. (cantatul ala cu betisoare de fapt este un tur de virtuozitate .. ce se poa realiza doar in desene animate!)

      Dumbo :Ciorile și numărul muzical omagiază spectacole rasiste în care interpreți albi cu fețele înnegrite și în haine zdrențuroase imitau și ridiculizau sclavii africani de pe plantațiile din Sud. Liderul grupului lui Dumbo este Jim Crow , acesta având numele legilor care au impus segregarea rasială în sudul Statelor Unite”. (era odata un ministru Cioara … hm ..)

      Peter Pan : „Filmul înfățișează persoanele amerindiene într-un mod stereotipic care nu reflectă nici diversitatea persoanelor amerindiene nici adevăratele lor tradiții culturale. Le arată vorbind într-o limbă neinteligibilă și se referă în mod repetat la ele drept ‘piei roșii’.

      Pirații Paradisului : Piratul care provoacă familia Robinson este înfățișat ca o amenințare străină stereotipică. Mulți apar cu fețele vopsite în galben sau maro și sunt costumați într-o manieră exagerată și inexactă (…) pentru a le întări barbarismul și „altfelul”. (si cum ramanem cu Spanul si Omu’ Ros?!)

      https://www.hotnews.ro/stiri-film-24565578-disney-blocat-accesul-copiilor-dumbo-peter-pan-pisicile-aristocrate.htm

      Da cine a fots inteligenta care a stabilit ?!
      În acest scop, am reunit un grup de experți din afara companiei noastre pentru a ne sfătui pe măsură ce evaluăm conținutul nostru și ne asigurăm că acesta reprezintă corect publicul nostru global. https://storiesmatter.thewaltdisneycompany.com/

      Parca simtz asa un parfum de anii 50 ….. nu de lata dar parca ati inceput „reeducarea” !

      A! Era sa uit (din nou). Acuze ca in SUA ar fi „fascism” am mai intalnit .. dar nu ma refer la cele venite din lagurl socialist! Insa tin minte vroe 3 file de la Holywood in care „fascisti” doversi puneau la cale o lovitura de stat (cum altfel decat) „fascista” in SUA!!!! Unu era cu Jane Fonda (reprotera neinfricata) si Robert Redford (generalul „fascist” care …)

      • Mă Ghiță, ce-mi tot vorbești de Disney și Hollywood?
        Ce-are Tanda cu Manda? Ce am eu cu ei?
        Cam ce vrei să spui?
        Nu cumva ai rămas defazat pe ce-ai visat acu’ o lună?

        Ia-o cătinel, cu subiect, predicat și măcar puțină logică.

        Și lasă păhărelul când vrei să transmiți vreo idee ca să te mai înțeleagă lumea din când în când.

        Pe cuvânt de onoare că am o simpatie deosebită pentru tine, altfel te-aș ignora.

  14. AM OMIS O INREBARE ADRESATA DOMNULUI MIRCEA POPESCU, INTREBARE PE CARE O PUN, AVAND TOT DREPTUL SI ZECI SI SUTE DE MI, POATE CHIAR MILIOANE , DE CE NU, DE FIINTE UMANE: LA CARE TESTARE… VA REFERITI DOMNULE MIRCEA POPESCU? LUAND IN CALCUL, ( SI NU SA IGNORAM, AVIND INTERESE PROPRI…) ASPECTELE DEJA DERULATE IN CARE FIECARE OM CU A SA NATIONALITATE IN URMA IMPLEMENTARII ACESTUI VACCIN, SA DOVEDIT CA ,AU AVUT REACTII NEPLACUTE , IN ULTIMA FAZA, DECEDAND!

    CARE TESTARE ? DOMNULE MIRCEA POPESCU , A TESTA PE MILIOANE DE CORPURI UMANE, NU ZIC MILIARDE, CORPURI CU DIVERSE BOLI , CU DIVERSE COMPLICATII NESTIUTE…CORPURI REZISTENTE , NEREZISTENTE , MAI ALES INTR- UN TIMP ATAT DE SCURT, (INTERESUL GLOBAL, MONDIAL, PRIMEAZA ,DIN PACATE) DOMNULE MIRCEA POPESCU, NU SPUN EU, REPET, DOCTORI CU STUDII INDELUNGATE, ( AM OMIS DIN NOU…DOCTORI CE NU FAC PARTE DI GRUPAREA MAFIOTICA!) AU AFIRMAT SI AFIRMA CA, ACEASTA TESTARE , NEVERIFICATA…ESTE UN MASACRU ASUPRA FIINTEI UMANE!
    ( DACA MAI DORITI SA ADRESATI SI ALTORA ACESTE INTREBARI, DE PROST GUST, VA INDEMN , PENTRU BINELE DUMNEAVOASTRA ,SA LE ADRESATI ACESTOR DOCTORI, LA CARE M-AM REFERIT! ( DACA AVETI CONSTIINTA!..)

    ACEST „VACCIN” ESTE IMPLEMENTAT CU O USURINTA…O GRABA… DOAR LA ANUMITE FIINTE UMANE PE CARE LE-AM MENTIONAT MAI SUS , IN REST DOMNULE MIRCEA POPESCU NU SUNT , NAIV SI NICI DUMNEAVOASTRA NU SUNTETI NAIV , SE STIE , ESTE O PROPRAGANADA CU A LE SALE IMAGINI …DEZGUSTATOARE , INCALIFICABILE PENTRU GANDIREA UNUI OM AUTENTIC!

    TESTATI , TESTATI…DOMNULE MIRCEA POPESCU , DIN FERICIRE NU TOTI SUNTEM NAIVI!

  15. O afectare limitată (în timp și amploare) a drepturilor este de înțeles, într-o situație globală de criză.
    Dar mă întreb ce se va întâmpla dacă promotorii vaccinării (obligatorii – de facto) își vor vedea prognoza – privind un an 2021 mult mai bun decât cel anterior – dată peste cap de realitate. Dacă vom rămâne în continuare în case și nu vom putea să călătorim și dacă experimentele genetice ale americanilor se vor dovedi un fiasco, mai ales în confruntarea cu noile varietăți ale (nu tocmai) noului virus, oare ce vor face oamenii spațiului euroatlantic ? Deja există fricțiuni între autorități și companii privind capacitatea celor din urmă de a livra dozele solicitate în cantitățile și la termenele prevăzute în contracte, deși au primit munți de parai în avans, care va reacția cetățenilor dacă se va dovedi că aceste vaccinuri de sinteză sunt frecții la a picior de lemn în ceea ce privește imunitatea pe termen mediu și lung ?
    Nu mă refer la români. Aceștia se vor comporta la fel de slugarnic ca în ultimii treizeci de ani, adică vor aplauda cu mândria patriotică a lui Radu Tudor orice vine de peste Ocean, bun sau rău, de teama probabilă că, altfel, ne vor ,,vaccina” rușii. Așa că, dragi conaționali, să ne mulțumim cu faptul că cei care ne-o…. sunt prietenii. Vom învăța cu vârf și îndesat noile valori ale progresismului de tip nou.

  16. @Ghita, eu nu vreau sa intru pe o traiectorie decoliziune cu domnia ta taurina, mai ales ca inteleg ca esti militar de profesie, si eu am respect pentru militari. Am incercat si eu ca romanu’ care am ramas sa ma iau in coarne, pentru ca m-ai provocat.

    E un pic ciudat insa ca erai foarte, foarte anti-american in toate postarile recente in care „dialogai” ci Mircea Popescu, si apoi ai devenit un anti-rus (de politica vorbim, nu de popoare) in „dialogul” cu mine.
    Eu nu am structura de militar, nu imi plac ordinele, si nu execut comenzi cu care nu sunt de acord, sau daca vin de la alt Comandament, decit ala care ma plateste suficient sa execut. Sunt un tip care tine la principii, si la morala. Sunt un om al dialogului si cred in pace, in final mai mult decit in glasul armelor.

    Cred ca partile opozante pot fi aduse la aceiasi masa pentru a dialoga si a gasi solutii pasnice, si am admirat mult la Trump aceasta deschidere de a discuta cu oricine pentru pace, fir el si un despot comunist nord corean. Ca le place sa nu, in final, daca nu vor razboi, partile opuse o sa se aseze sa discute, sau o sa mai amine discutia pe o data viitoare. Chestii ce tin de strategia negocierilor.

    Putin parca mi-a citit gindurile :). Chiar ieri spunea:

    “I strongly hope that such ‘hot’ global conflict is impossible now. It would mean the end of civilization,” he said. “But the situation may become unpredictable and spin out of control. There is a real danger that we will face a downturn in global development fraught with an all-out fight, attempts to solve contradictions by searching for internal and foreign enemies, and the destruction of basic traditional values.”

    Asta este o invitatie implicita la dialog cu ceilalti. Poate sa nu iti placa Putin, poti sa nu fi de acord cu imperialismul rusesc, poti sa fii circumspect fata de intentiile lor fara de Romania sau alte state, dar declaratia asta este corecta. Si daca o spunea Biden, as fi fost de acord.

    Dar Putin ataca liberalismul, si o face incomplet, fara sa se refere la „progresism”, care de fapt e esenta raului, impreuna cu tot ce inseamna el: „negarea istoriei” (Cancel Culture), corectitudinea politica, si as adauga eu, profitul fara limite. Se stiu „modelele” si unde au dus, inclusiv in SUA, o tara care azi vrea sa „impeach” un cetatean oarecare, fie el si Trump, ca sa nu mai aiba sansa sa candideze.

    https://abcnews.go.com/International/wireStory/russias-putin-warns-worsening-global-instability-75514635

    • Tu intelegi pe dos .
      Dintai – nu sunt militar de cariera. Sunt doar un cetatean roman deci in retragere!

      Doi nu eram antiamerican. Dar imi dai voie sa oibserv unele cestii care .. care … sa zicem ca imi dau de gandit?
      Imi dai voiie sa observ ca totusi americanii aplica zicala de la Braila aia cu branza e pe bani?! Da-mu voie sa ma si eu intrerese!!!! Fapatul ca ma gandesc la binele meu nu inseamna ca am ceva cu SUA sau altcareva ci doar ca aplic vorba americana „ai grija de Numarul 1 ca nimeni nu o sa aioba grija de el
      In privinta asta „globalisti” de peste balta sau „internationalisti” sovietic .. tot un drac sunt! Averea să le aperi, mărirea ș-a lor bine,

      Si de unde trasesi conlcuzia abisala ca cum as fi devenit un anti-rus? Pacimu anti rus ?! E ceva gresit in datele istorice aratate de mine? Mai lasa pudobinderiile astea de tip kominternist .. asdevaul ea fopts enuntat de Take Gura de Aur : Rusia este Dusmanul Natural.
      ASsta nu inseamna ca trebuie sa fiu anti rus, sa urasc Rusia, sa nu am afaceri cu ea.. Ci doar sa fiu ATENT. Caci cum am scris apetitul vorace de pradator apex este echilibrat de un oprtunism „natural” (in natura pradatorii nu se comporta precum cainii de lupta.. sau de paza. Sunt „oportunisti” si nu fac acte de bravura inutile… )

      Simmai citeste inca o data citatu tau din Vladimir cel Potent (nici pe asta nu il invidiez optr forma sa fizica.. Ca nu este sedentar ca mine si mai fara viciile mele!) ‘hot’ global conflict is impossible now. Global adica intre ei „armasarii”. Cand este vorba de gloabe ca noi ….
      Sezi b;and .. inca nu s-a ales cretinu’ care sa prvoace un conflict majior cu Rusia . AMable parti au capacotate de overkill …. Sa zic asa nu este viorba despre un joc cu suma nula ci despre unu cu suma negativa – adica si cel castiga PIERDE!

      SI nu iti mai da cu parerea despre ce gandeste mandel. Nu de alta da eu gandesc simplu : Neamul si Dreptul MEU!!! Nu ma grabesc sa navalesc peste altul dupa sistemu „davai!!!” dar nici nu doreesc sa mi se zbiere „Give me ca altfle te ia dracu subdezvoltatule!”
      Si nu te lauda atat cu principiile .. care cica le ai . Ca daca e viorba de principii asta inseamna si sa nu le vinzi pe cativa dolari in plus!
      A! Si daca sunt atent la trebsoare militare. Mda „S-ar putea sa nu te interseze razboiul, dar razboiul sigur se intereseaza de tine!( Trotzchi ca aproximatie ) Si recunosc imi cam palc armele. Cam stiu ce pot face si ghici ce? Tocmai d’aia doresc pacea!~!!

      Pe scurt – renunta la prejudecata ca daca am ramas in Romania sunt prost si neinformat!

      • @Ghită:”Pe scurt – renunta la prejudecata ca daca am ramas in Romania sunt prost si neinformat”
        ======
        Da’ complexat mai ești, măi bădie!

      • „Si nu iti mai da cu parerea despre ce gandeste mandel. Nu de alta da eu gandesc simplu : Neamul si Dreptul MEU!!!”

        Ghitza, „inteleg pe dos” pentru ca asa te exprimi, pe dos. Rolul blogului e sa ne spunem parerile si sa comentam pe ale altora.
        Tu insa nu citesti sau poate sari rindurile: am specificat in mesajul meu pe care il critici tu, ca vorbesc de politici si nu de popoare. Pentru ca nu ai retinut asta, ai dat-o-ntro peroratie fara sens.

        „Pe scurt – renunta la prejudecata ca daca am ramas in Romania sunt prost si neinformat!”

        Nu am nici un fel de prejudecata in ce te priveste. Am doar judecata. Nu sunt aici sa dau lectii ci sa schimb opinii si poate mai invat cite ceva. Chiar ti-am multimit odata. Dar asta nu retii.

        Nu pot sa pricep atitudinea asta permanent razboinica fata de mine, dupa ce am fost printre cei care chiar s-au gindit la tine cind erai bolnav. Eu nu-s Neam cu tine? La Neamul romanesc ma refer.

        „Si nu te lauda atat cu principiile .. care cica le ai . Ca daca e viorba de principii asta inseamna si sa nu le vinzi pe cativa dolari in plus!”

        Adica, un emigrant nenoricit ce sunt, un diasporez ipocrit si fara principii. Thank you!

        Cu asta, basta!

      • trexsr

        oare cine scria despre el ca cum „nu execut comenzi cu care nu sunt de acord, sau daca vin de la alt Comandament, decit ala care ma plateste suficient sa execut. Sunt un tip care tine la principii, si la morala. Sunt un om al dialogului si cred in pace, in final mai mult decit in glasul armelor.” ?

        ??! decit ala care ma plateste suficient sa execut …… adica daca dialogu este productiv in contu personal ……. execuitui comenzile care cica ti-ar displace „din principiu”

  17. Prometeicul Gheorghe Lazăr: A moștenit cu sfinţenie românismul și ortodoxismul părinţilor săi, primite de la aceștia o dată cu sângele, care apă nu se face

    Memoria si opera personalitatilor culturale determinante pentru Ideea Romaneasca, cum a fost Gheorghe Lazar, nu sunt ferite de controverse sau maculari. Pentru a le apara si a modera atacurile netrebnice la adresa lor trebuie pornit de la adevarul ca intrigi politice au existat si vor exista in toate vremurile. In cele trecute, de pana la laicizare, religia a detinut pozitii importante in cadrul puterilor statului. Pozitiile religioase de atunci erau pozitii de putere politica, iar luptele pentru ocuparea lor erau lupte politice. Acele lupte nu erau cu mult diferite de cele dintre politicienii si partidele politice din zilele noastre. Nu ar trebui prin urmare sa se cada in capcana adjectivelor sau a selectiilor partizane de texte de arhiva. Din ea se iese foarte greu, pentru ca nu face decat sa sublinieze un partizanat impotriva altui partizanat, discreditand abitir obiectivitatea celui cazut.

    Remarc insa cu parere de rau ca autorul a adaugat propria intriga la cele din vremea carturarului patriot si ortodox Gheorghe Lazar (1779-1823), parintele fondator al învățământului în limba română din Țara Românească. Este mai mult decat evident ca puzzle-ul sau documentar despre Gheorghe Lazar e pe o baza ostila religiei ortodoxe si, implicit, uneori si explicit, apartenentei estice. Neindoielnic, Gheorghe Lazar nu ar fi incantat de niciuna din cele doua tendentiozitati politice ale dl. Victor Barsan. Evidenta e data de faptul ca cele doua antipatii personale sunt lasate sa transpara. Alteori sunt ingrosate. Un fapt firesc pentru libera exprimare a unei persoane private. Dar este nefiresc pentru pretentia de obiectivitate a unui cercetator stiintific privind istoria.

    Gheorghe Lazar s-a nascut, a crescut si s-a format educational intr-un mediu ostil romanismului si ortodoxismului, al Transilvaniei din sec. XVIII-XIX, aflate sub dominatia imperiului habsburgic. Apropierea lui de unele linii de influenta ungare, austriece si catolice a fost cea a unei inteligente romanesti prometeice, care a inteles ca numai astfel se putea inalta spiritual si se putea intoarce cu flacara stiintei la romanii transilvaneni, tinuti in intunericul oprimarii si rupti de poporul unic roman, descendent al celui dac. S-a aliat din prima clipa ideilor napoleoniene, in ale caror antihabsburgism a descifrat ca se poate afla si sansa eliberarii poporului. Ratarea scaunului episcopal ardelean a fost un episod, nu neaparat nefericit. Nu se stie daca o cariera clericala nu ar fi impietat-o pe cea a omului de cultura si de stiinta, pe care a dezvoltat-o atat de stralucit in Tara Romaneasca, cu impact si asupra Transilvaniei. In acest caz, lucrurile trebuie vazute cu claritate, desi se incearca contrariul. Biserica Ortodoxa i-a platit bursa de studii la Viena, unde a cunoscut lipsuri crunte si de unde i s-a tras si boala, care avea sa-l rapuna. Austro-ungarii ar fi vrut sa-l recruteze pe Gheorghe Lazar in slujba imperiului si a catolicismului. Fara succes insa, motiv pentru care “imparatul a renuntat sa-l mai sprijine”, iar autoritatile guberniale au inceput sa-l persecute, Gheorghe Lazar fiind nevoit sa plece in Tara Romaneasca. Intors in Avrigul natal, dupa sprijinirea revolutiei esuate din 1821 a lui Tudor Vladimirescu, politia imperiului a incercat sa-l aresteze chiar si de pe patul de moarte, unde s-a stins in 1823. Inmormântarea lui Gheorghe Lazar în curtea bisericii ortodoxe din Avrig, aflata langa casa natala, confirma, fara putinta de tagada, ca a mostenit si pastrat cu sfintenie romanismul si ortodoxismul parintilor sai, primite de la acestia o data cu sangele, care apa nu se face.

    https://www.contributors.ro/gheorghe-lazar-pretul-frangerii/

  18. Și încă ceva, Ghiță, legat de paraponul ”românilor neaoși” față de ”transfugi” – parcă așa a fost termenul pe care securitatea vi l-a implantat în creier ca un cip.
    A existat un Departament al Românilor de Pretutindeni, con dus de un Secretar de Stat. Apoi a devenit Ministerul Românilor de Pretutindeni.
    Iată că visul ”neaoșilor” s-a îndeplinit, astăzi s-a înființat DIRECȚIA pentru Relația cu Românii de Pretutindeni condus de o Președintă, Oana Ursache.
    Vorba cuiva, pe când se va transforma în Compartiment?

    Cum gândește Oana Ursache? Iată ce este important pentru ea, promovarea femeilor:

    ”Vă îmbrățișez cu rugămintea de a feminiza funcțiile, deputatĂ, președintĂ, senatoare, directoare, ministră! Nu e greu, Bariera e în percepțiile noastre” – ortografia îi aparține.

    Este cheia mesajului de prezentare la anunțarea veștii că va reprezenta românii de pretutindeni.

    Deci acesta este respectul și considerația pe care Guvernul României le arată unui segment de câteva milioane de conaționali din afara granițelor.

    • Popescule nu o mai muta pe Sarindar!

      Cu mine nu tine!

      Ia zi .. am dreptate cu „reeducarea” ?
      AM dreptate ca au fost albi tratati precum indienii ? Ca „taranoii” sunt facuti cum nu mai ar iodrazni nimeni sa trateze un analfabet functional revanzator de mariajuna din maghernitele Detroit – ului?

      Si asa in gnl mai lasa tonul asta plangacios-arogant! hai rapid un exemplu : Dumneavoastră, prin acest titlu tendențios, induceți ideea că în timpul Administrației Trump nu a fost democrație în America. zCerl cu tenditiozitatea fiind presul tau ales Biden!
      Daca nu iti place fa proest ! in Wasungciti ca parca suntei o tara libera, da ?!

      Si daca vrei respect ….
      dinatia nu te mai sumeti ca esti de peste balta! Apoi nu ne/ma crede prost si neinformat! In fine .. incearca sa fii si de foios! Ca sunt satul de Ghitensteini si Zaharesti! De sfturi proaste de am ajuns sa facem Fondu Propretatea spre fericirea lu Singer the Vulture!
      Si abtine-te si mai ales abitinetiova=to de la sgaturi .. aiurea care denota ca unoeri nu prea stiti de cum e prin Murichia ca deepre Romania .. ce sa mai zic?!!

      A! Si nu te plange de Oana Ursache.. a auzit si ea ca asta e moda prin State !

      • @Ghiță: ”Si daca vrei respect ….
        dinatia nu te mai sumeti ca esti de peste balta! Apoi nu ne/ma crede prost si neinformat!”

        Te informezi, tu, te informezi.
        Dar tot românul se informează și știe ce este în America, dar nu trăiește în mediul american să înțeleagă ce-i acolo.
        Deci, cine se sumețește?

        Acum, o să-mi dai replica cum că nici eu nu trăiesc în România, dar îmi expun părerile neîntrebat.
        Mda. Atâta doar că eu mai calc prin țărișoara noastră de vreo două ori pe an și stau cam 2-3 luni de fiecare dată.
        Bașca faptul că mă mai implic și prin niscaiva acivități, de care cei mai mulți ”neaoși” fug ca dracul de tămâie. Că de, e mai ușor a critica decât de a te implica.
        În plus, 46 de ani i-am trăit în România, cunoscând și trăind, ca un on de rând, viața din comunism. Deci putând face comparație între ce a fost, ce este, între adevăratul nivel de trai și libertatea înainte de 89 și după.
        Oh, desigur, nu atât de bine ca cei care erau copii la revoluție.

        Deci, musiu, este ceva diferență între a te informa și a trăi.

        Iar a încerca să explici și să împărtășești din experiențele de viață nu înseamnă sumețire, ci dorință de a ajuta.
        Doar omul fudul nu acceptă părerile altora. Mai abitir a celor cu experiență.

        Dar fie și cum zici, nu numai, tu. Probabil nu-i nevoie de mâna întinsă a unui ”fost” român.
        România se descurcă minunat și în armonie fără amestecul ”transfugilor”.

      • Ce te-am facut io „transfug” ??!!!

        Si ia zi nu Robinet the Preshu a zis ca a „salvat demoicracy” ? Nu se unghesuie „strada” sa dea jos statuile? Nu iti putre a reeducare cestia aia cu pisica care jigneste sentimentele?
        Sau tu traiesti in alta tara decat aia de o vazui in riots dand foc la magazine?

        O! Da. Si exprenetele voastre chiar sunt demne de luata in serios!
        Zau asa…. „Dacă aș fi președintele României, aș da un decret prezidențial pentru introducerea Ivermectinei imediat în tratatamentul bolnavilor de COVID”Ion Alexie medic infecționist Ion Alexie, de la spitalul Summerlin din Las Vegas……

        Adica parerea lui poate este pertinenta dpv medical.

        Insa cestia cu ordinu prezidential …. sigur ca in Romania un ordin din asta trebe scrios pe hartiue moale ca sa poata fi folosit!!
        Adica AVEM ALTA CONSTITUTIE !

      • @Ghiță:”Si ia zi nu Robinet the Preshu a zis ca a “salvat demoicracy” ?”
        ======
        Da, și? În care punct, propoziție, paragraf din cele spuse de mine intră Biden.
        Nu știi ce spun, care este opinia mea despre evenimentele din America sau România privite prin prisma principiilor mele?
        Ce să-ți fac, dacă tu nu vrei să-mi citești blogul sau chiar articole pe care le public acolo (http://mipopescu.wordpress.com) și doar le anunț aici deoarece nu vreau să abuzez de spațiul forumului acesta.

        Nu te pot obliga, treaba ta.
        Dar atunci nu-mi pune în cârcă ce crezi tu că gândesc eu.

        Serios, măi Gheorghe, în ultimul timp ai devenit confuz și în exprimare și în „săritura asta a calului” între subiecte, de ai ajuns să uiți de unde ai plecat și unde vrei să ajungi.

  19. @Ghita, re. IANUARIE 30, 2021 LA 10:30 AM
    Morala de care vorbeam e cea crestina. Credinta crestina ne spune sa dam cezarului ce e al cezarului, indiferent ce credem despre cezar.
    Errare humanum est, perseverare diabolicum

  20. daca ar fi doar o clica corupta si incompetenta am fi departe. Sunt niste oameni care lupta cu toata ura impotriva poporului roman, cu toate fortele, si sunt foarte inteligenti. Inteligenta+reaua credinta = cea mai distrugatoare combinatie.

Lasă un răspuns