Ce se va intampla după ce a invins Democratia in SUA?

Este clar, societatea americana ramane, dupa votul prezidential, extrem de divizata. „Cele doua Americi” vor continua sa se confrunte. Liniile de fractura sunt tot mai evidente. Primele masuri luate de presedintele Biden nu fac decat sa dea satisfactie alegatorilor sai si sa-i nemultumeasca pe ceilalti. In aceste conditii de tensiune interna, cat timp va avea noul presedinte pentru a se ocupa de politica externa? Mai ales dacă avem in vedere contestarea alegerilor sau evenimentele din 6 ianuarie, care au dat sentimentul ca America si-a pierdut din forta si prestigiul international.

Este evident, Rusia, China, Uniunea Europeana ar vrea sa inteleaga ce se va intampla in politica externa a noii administratii. Deocamdata, „reparatii” de imagine – OMS, Acordul de la Paris. Raman insa dosare dificile – relatiile cu marile puteri, Iran, Orientul Mijlociu, China de sud-est, etc. Vor dori SUA sa reconstruiasca modelul lumii unipolare sau vor accepta un model multipolar. Si pe cine vor incuraja sa vina la aceasta masa? Vor reface relatia cu UE/Germania, acceptand o relaxare in relatiile comerciale cu China? Cum se vor raporta la Rusia, tinand seama de dosarul alegerilor din 2016 sau de subiectul Navalnai? Va reapare Victoria Nuland sa explice in Estul Europei cum este cu statul de drept? Va continua fiul lui Biden sa circule in Ucraina si in alte state din Est?

Va invit sa discutam despre toate temele acestea si sa gandim in ce masura ele vor influenta interesele romanesti. Desemnarea unui viitor ambasador in Romania ar putea da o indicatie in acest sens.

32 de gânduri despre “Ce se va intampla după ce a invins Democratia in SUA?

  1. Ce va urma ?
    Denazificarea !!!
    Hi! Nu eu am inebunit ….

    JANUARY 20, 2021
    The Nazification of the Republican Party
    BY LORETTA J. ROSS

    Global contempt for the word “Nazi” is a lesson for us today in the United States after the attempted criminal coup at the U.S. Capitol on January 6, 2021. Anyone identified as sympathetic, supportive, or financing these seditious acts that attempted to deny the peaceful transfer of power in our country should be treated with the same public condemnation that the Nazis received after World War II. This includes Nazified people in Congress, in the media, in universities, in regular jobs, and throughout society because fascism is not the fevered dream of one delusional man. Trump is a white supremacist; that he is also a deranged narcissist is really incidental.

    sursa : https://www.counterpunch.org/2021/01/20/the-nazification-of-the-republican-party/

    mai ales alora de piste balta le recomand sa citeasca …

    Dar mai am :
    Harvard students seek to revoke Trump graduates’ diplomas after Capitol Hill violence
    ‘Revoke their Degrees’ targets Kayleigh McEnany, Sen. Cruz and Rep. Crenshaw

    https://www.foxbusiness.com/politics/harvard-students-seek-to-revoke-diplomas-of-trump-supporting-graduates-following-capitol-hill-violence

    si mai am : Jennifer Rubin, a Washington Post columnist and MSNBC pundit, recently told the audience, „It’s not only that Trump has to lose, but that all his enablers have to lose. We have to collectively, in essence, burn down the Republican Party. We have to level them because if there are survivors, if there are people who weather this storm, they will do it again. It is our job to hold them accountable, for the rest of their lives. https://www.arkansasonline.com/news/2020/nov/13/letters/

    The Republican party needs to be burned down or changed,” Comey says. “Something is shifting and I’m hoping it’s the fault breaking apart, a break between the Trumpists and those people who want to try and build a responsible conservative party, because everybody should know that we need one. Who would want to be part of an organisation that at its core is built on lies and racism and know-nothingism? It’s just not a healthy political organisation.https://www.theguardian.com/us-news/2021/jan/19/the-capitol-riot-was-our-chernobyl-james-comey-on-trump-the-pee-tape-and-clintons-emails

    mda… sa fie reformat asa cum au fots reformate si PLN, si PNT dupa 1948.. si „esserii” etc…
    https://news.yahoo.com/john-brennan-says-biden-admin-152005224.html

    Ura…. incepe marea vanatoare de fascisti in ultimul bastion al fascismului mondial!!!

    Si Popescule nu ma invinui pe mine!
    Eu nu am studiat la Harward !!!!

  2. @ LePrince/Aramis/The Duke of Alameda

    „Adica Romania e o colonie a mai multor puteri coloniale? Si nu exista conflicte in interior intre aceste puteri coloniale?”

    Exact. Din nou, imaturitatea în gândire, cu pretenții de raționament logic, și incultura crasă, cu ifose intelectualicești, sunt manifeste (deși, ce-i drept, întrezărim cu ușurință îndărătul lor, ca de obicei, disperarea celui care-și dă seama că nu face față și, din acest motiv, e mereu în pragul unei crize de isterie, gata-gata să fugă îmbufnat de pe blog și să se ascundă între fustele mămichii).

    O cultură minimă ți-ar fi spus că partajul unei țări între mai multe puteri coloniale e la fel de vechi precum colonialismul însuși, începând cu India (din care, pe lângă Marea Britanie, care deținea grosul, își tăiaseră felii – „contoare de comerț” – și Franța, Portugalia etc.), continuând cu China mijlocului de secol XIX (feliată în același fel), trecând prin foița schițată în grabă de Winston Churchill la conferința de la Ialta, cu faimoasele sfere de influență dintre UK și URSS (90% versus 10% sau 50%-50%) și terminând, evident, cu situația Europei de est a zilelor noastre, care pentru tine constituie o enigmă de nepătruns și, în consecință, o inepuizabilă sursă de stupoare.

    În plus, așa cum ai scris chiar tu (deși, ca de obicei, ai scris prost, în ACEL context), „teritorialitatea nu mai e la modă”. În epoca multinaționalelor, nu mai e vorba de ocupații teritoriale, ci de colonizare economică. Organisme de tot felul, de la bănci la firme de telefonie mobilă, se instalează ca niște paraziți pe corpul unui stat și sug tot ce pot. Nimic nu împiedică păduchii să coexiste cu puricii.

    „Nu înțeleg de ce scriu unii aici că România e o colonie americană” – cu aceste cuvinte ți-ai început mesajul de revenire pe acest blog. Nu te neliniști: știm că nu înțelegi. Ne-am dat seama cu toții. Și nu-ți reproșează nimeni nimic. Esențialul nu stă în puterea de pătrundere a fiecăruia dintre noi, ci în preocupările pe care le avem. În cazul tău, meritele „nu rezidă în strălucirea succesului, ci în sinceritatea efortului” (cum a declarat, în fața Tribunalului Poporului, prezidat de sinistrul Roland Freisler, unul din generalii implicați în tentativa de asasinare a lui Hitler, de pe 20 iulie 1944). Nu contează că nu înțelegi; important e că – într-o lume tot mai frivolă, aplecată numai spre distracții și superficial – te interesează aceste aspecte. Nu te lăsa! Continuă să lupți! „Trebuie să-ți ridici necontenit nivelul!” – cum îi spunea tov. Sterea (interpretat de Dem Rădulescu) nevesti-sii, în „Secretul lui Bachus”.

  3. Viitorul ambasador al SUA în România va face exact ce a făcut și predecesorul său, Adrian Zuckerman, adică se va amesteca direct și perpendicular în afacerile interne ale României, în numele respectării statului de drept și parteneriatului strategic.
    Sper că o va face cel puțin mai soft, mai diplomatic, nu cu bocancii în picioare, în cel mai pur stil neostalinist.
    Problema este de fapt la români. Își doresc românii o schimbare semnificativă în relațiile României cu SIA ?
    Aceasta este întrebarea…

  4. IQ-ul ambasadorului in Romania si su CV ,arata seriozitatea presedintelui american si respectul cu care trateaza fiecare tara, mai mica sau mai mare!
    Republicanii nu sunt cei care au invadat Capitoliul, astia sunt niste infractori. Republicani sunt cei care au acceptat infrangerea, care au facut posibil transferul de putere, vicepresedintele ce a stiut sa se separe de nebunia Trump si cei care vor stii sa faca opozitie! Asta e democratia americana!

  5. Deocamdată, practic, toți își joacă interesele lor în România și prea-nimeni interesele României în afară! De o bună bucată de vreme și fără semne de schimbare în viitorul previzibil muritorului de rând, mușchii alor noștri se arată doar în interior, iar în afară sunt mielușei, parcă mai dispuși să sacrifice „turma” (pe care parcă nici nu o percep altfel!) sau chiar să vândă ce a mai rămas din stână, „en gros” sau „en detail”, numai să se salveze pe ei. Și așa, din „neam salvat” se trece la „ne-am salvat” (clanul!) ori chiar la „m-am salvat”. Prin reprezentanți „formali” sau „informali” țara a apărut „dezgolită” în fața oricui a vrut să „muște” ceva! Și când oferta a ajuns certă și aproape gratis, de ce să nu … se valorifice de cei de prin toate zările. Desigur, aproape nimic nu se putea face fără „ajutor intern” – de la identificarea copiilor „adoptabili” (era cât pe ce să zic un neadevăr -” vandabili”!) până la îndatorări peste generații etc.etc.
    Adaptând mesajul unei epigrame (parcă a lui Cincinat Pavelescu!) ce „surprindea” venirea „rusului” când se aștepta venirea „americanului”, s-ar putea creiona o alta, nu chiar departe de adevăr :
    „Înspre vest mergeau pe drum
    Un „occidental” și-un tun,
    Occidentalu-așteptat (visat)
    A dat tunul și-a plecat!”
    Când s-a scos tot la mezat,
    Copii destui la adoptat
    Nenăscuți la-ndatorat,
    Ce mai e de așteptat?!?
    Doar – Deșteaptă-te române!
    Ridică-te din vine
    Și dă un „bobârnac”
    La cei ce te-au prădat!
    Să (ne) de bine!

  6. Nulanda a fost recuperata …. Biden also nominated Victoria Nuland, a retired career foreign service officer who was the top U.S. diplomat for Europe, NATO ambassador and State Department spokeswoman, to be Under Secretary for Political Affairs, effectively the third-ranking U.S. diplomat.

    SI se pare ca avea ISIS la pipota :

    Russia’s successes in the Middle East are another product of U.S. ambivalence and neglect. In Syria, Putin saw an opportunity to support a fellow autocrat under pressure from his people while protecting and extending Russia’s regional influence. The United States, seeking to limit its own commitment, mistakenly expected that deeper Russian involvement in Syria would create an incentive for Moscow to help settle the conflict and support free elections. The theory was that with skin in the game, Russia would want the game to be played fairly. Instead, Russia’s military intervention ensured the survival of Syria’s dictator, Bashar al-Assad; further opened the door to Iranian influence; and sent hundreds of thousands of additional Syrian refugees into Jordan, Turkey, and Europe. The United States, meanwhile, made both Putin’s and Assad’s lives easier by neutralizing a shared threat, the Islamic State, or ISIS.

    Succesele Rusiei în Orientul Mijlociu sunt un alt produs al ambivalenței și neglijării SUA. În Siria, Putin a văzut ocazia de a sprijini un coleg autocrat sub presiunea poporului său, protejând și extinzând în același timp influența regională a Rusiei. Statele Unite, încercând să-și limiteze propriul angajament, s-au așteptat din greșeală că o implicare rusă mai profundă în Siria va crea un stimulent pentru ca Moscova să ajute la soluționarea conflictului și să susțină alegeri libere. Teoria a fost că, având în vedere jocul, Rusia ar dori ca jocul să fie jucat corect. În schimb, intervenția militară a Rusiei a asigurat supraviețuirea al dictatorului Siriei, Bashar al-Assad; a deschis în continuare ușa influenței iraniene; și a trimis sute de mii de refugiați sirieni suplimentari în Iordania, Turcia și Europa. Între timp, Statele Unite au ușurat atât viața lui Putin, cât și cea a lui Assad, neutralizând o amenințare comună, statul islamic sau ISIS.

    https://news.harvard.edu/gazette/story/2019/10/ex-ambassador-victoria-nuland-on-u-s-foreign-policy-crisis/

    V si https://news.harvard.edu/gazette/story/2019/10/ex-ambassador-victoria-nuland-on-u-s-foreign-policy-crisis/

    Decu se anunta mari „succesuri” muricane!

    Ca famelia Kagan e varata deci [pana [peste urechi in tit soioul de trebsoare .. care nu sunt nici halal nici kosher dpv murican!
    Deci madama Kagan provea binevoitor ISIS – aia care decapiuatu prizonieri in direct, care boimabardau statitle din Bamian , faceau scalve din femeile iazide si tinte de tir din barbatii iazid …

    E bagata in Ocarina pana peste urechi – inlcisv in „succesul” care a adus Cromeea sub control rusesc …. 5 miliarde parai ca sa ce?

    Si distinsa famelie Kagan e bagata pana peste urechi si in esecul lui PNAC …..

  7. Cu certitudine noua administratie a SUA nu intelege nimic din “plimbarea” celor de la Capitoliu, isi ascut cutitele. Probabil ca “fractura Americana” se va perpetua atat pe pamant American cat si la nivel mondial, a se urmari evenimentele din Rusia care au fost declansate ca la un semnal.
    Probabil ca la nivel american se vor ridica garduri mult mai inalte ca cele prezente pe strazile pline de membri ai Garzii Nationale si pustii fara un cetatean simplu al Washingtonului. Ne-am cam lamurit si cu leaganul statului de drept.
    La nivel national, atat timp cat toti verii mioritici ai Unchiului Sam vor fi o adunatura de ghiocei printre care, unii ne explica ca este bine sa fie racoare in case, sa muncim in continuare eventual pana vom fi dusi direct de la serviciu pe ultimul drum, etc, etc. Acesti cavaleri ai austeritatii, lipsiti de orice demnitate, coloana vertebrala si un dram de mandrie nationala, vor fi intotdeauna pe placul Unchiului Sam.
    Daca cei de la Bucuresti ar fi fost politicieni cu ceva mandrie (interes) national(a), demnitate, coloana vertebrala si profesionalism cu certitudine si reprezentantii celei mai puternice democratii de pe planeta ar avea o alta abordare fata de noi, fata de Romania.

  8. Imparatul nu are haine, aproape toata lumea o stie si toti si-au luat bilete in fata, la circ. Lumea merge aiurea si vom trai vremuri tot mai interesante. Uitati ce-ati invatat la cursurile de economie, business, finante 101 – de’acum ‘everything goes’ si scapa cine poate.

  9. „Vor dori SUA sa reconstruiasca modelul lumii unipolare sau vor accepta un model multipolar? Si pe cine vor incuraja sa vina la aceasta masa? […] Va reapare Victoria Nuland sa explice in Estul Europei cum este cu statul de drept? Va continua fiul lui Biden sa circule in Ucraina si in alte state din Est?”

    Trebuie să spun că opiniile atât de „argumentate” și de hotărâte ale domnului (sau doamnei? 😉 ) doctor din UK… pardon, din Alameda, cf. cărora NU suntem o colonie americană, mă convinseseră. Până am citit întrebările dvs. și… m-am mai gândit…

    Dar, in sfârșit, dacă ar fi să răspund la întrebările citate mai sus, aș răspunde: „Vor dori. Pe nimeni. […] Da, va reapărea. Da, va continua”.

    N-are rost să ne facem iluzii. Îmi aduc aminte de prima suspendare a lui Băsescu, când urma să vorbească în parlament și toată lumea se întreba ce-o să zică. Și majoritatea opiniilor exprimate public, de tot soiul de analiști și ziariști, erau (oricât de incredibil ar putea părea acum) că tonul discursului său va fi conciliant. Și eu mă miram cât de naivi sunt comentatorii, care așteptau conciliere de acolo unde nu există și de unde nu poate veni. Și realitatea mi-a dat dreptate.

    Cam așa și cu speranțele noastre, legate de noua atitudine a SUA pe plan extern. Noua atitudine nu poate fi – și nu va fi – decât cea veche. Chestia cu bipartidismul american, cu republicanii conservatori și democrații liberali, cu noii președinți minunați și ideile lor zburătoare (ca să parafrazez titlul unui film celebru) sunt for the birds… Marele democrat Kennedy a aprobat invazia din Golful Porcilor (eșuată nu pentru că nu a vrut să aprobe bombardamente de acoperire, cum spune legenda, ci fiindcă, după ce a aprobat un prim val de bombardamente, ambasadorul american la ONU, Adlai Stevenson, a protestat că el spune acolo că SUA nu va bombarda și SUA bombardează, ceea ce l-a determinat pe Kennedy să anuleze al doilea raid aerian), lovitura de stat contra lui Diem (președintele catolic al Vietnamului de Sud) și lovitura de stat împotriva președintelui dominican constituțional Juan Bosch… Păi dacă primul președinte catolic al Statelor Unite s-a comportat așa, ce pretenții să avem de la cel de-al doilea (Biden)?

  10. Razboiul din Afganistan: „Revizuirea” (acordului cu talibanii), o tactica Biden de statu quo

    Noul presedinte american Joe Biden a adoptat o noua tactica politico-diplomatica in razboiul din Afganistan. Scopul ei este sa mentina statu quo-ul colonial si de ocupant militar al SUA in aceasta tara din Orientul Mijlociu.

    Noul tertip al Casei Albe, urmarind sa puna noi obstacole in calea pacii si retragerii trupelor SUA din Afganistan, se prefigureaza ca o intentie Biden de a “revizui” acordul semnat în februarie de administratia Trump cu talibanii.

    Intentia administratiei Biden de “revizuire” a acordului cu talibanii a fost notificata vineri guvernului afgan. Ea nu a fost facuta si talibanilor, pe care SUA vor sa-i “evalueze” unilateral in privinta “respectarii” acordului.

    In pofida acordului de pace americano-taliban, SUA şi-au înmulţit atacurile aeriene, care s-au soldat cu uciderea multor civili afgani. In “era” Trump, a crescut masiv numărul de civili afgani ucisi de atacurile aeriene americane.

    Atacurile terestre americane nu au fost mai putin condamnabile. SUA au fost acuzate, cu numeroase probe, ca au comis crime de razboi in Afganistan. Miscarea afgana de rezistenta si eliberare nationala nu a ramas pasiva. Talibanii au intensificat atacurile asupra americanilor si colaborationistilor.

    Initierea “revizuirii” de catre Joe Biden va fi practic un drum intors, invers celui facut de Donald Trump. “Revizuirea” va insemna trecerea de la acord la dezacord. Biden a preluat termenul si actiunea de “revizuire” de la Trump.

    Efectul urmarit de “revizuire” e blocarea retragerii americane, incremenirea statu quo-ului colonial al Afganistanului. Discursul logoreic al administratiei Biden e nociv ca ploaia de bombe a lui Trump, ambele impotriva afganilor.

    Morisca de cuvinte manipulatoare a Casei Albe s-a schimbat doar fizic cu una noua, dar esenta ei inselatoare a ramas aceeasi. Pe tema Afganistanului (dar nu numai), inselatoria este prezenta in toate demersurile noilor voci globaliste.

    Primele trei mostre de amagiri globaliste au fost deja livrate afganilor si natiunilor. Jake Sullivan, consilier pentru securitatea naţională al Casei Albe, a exprimat telefonic, vineri, omologului său afgan, Hamdullah Mohib, “dorinţa Americii ca toţi liderii afgani să profite de această ocazie istorică de pace şi stabilitate”. O propaganda gaunoasa, cu vechea pretentie stereotipa ca tot ce trambiteaza globalismul este ”istoric” si “genial” si natiunile trebuie sa “profite”! Insa pace si stabilitate cu adevarat vor fi dupa retragerea SUA!

    Antony Blinken, noul şef al diplomaţiei americane, a afirmat, marti, preziua investirii presedintelui progresiste Joe Biden, ca noua administratie va reexamina acordul cu talibanii. El a “motivat”, cu tupeu, că este esenţial să “fie păstrate progresele (!) obţinute pentru femeile şi fetele din Afganistan în ultimii 20 de ani” (!). Blinken exhiba fatarnicia globalista numind “progres” regresul si intunericul colonial in care SUA au scufundat Afganistanul!

    Afganistanul a fost tema centrala – intre altele privind “valorile comune”! – a primei discuţii telefonice pe care generalul Lloyd Austin, primul secretar american de culoare al apărării, a avut-o cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, potrivit unui comunicat de presa laconic al Pentagonului.

  11. „Dacă primul președinte catolic al SUA s-a comportat astfel, ce pretenții să avem de la al doilea (Biden)?”

    Catolic ȘI DEMOCRAT, ca și Kennedy.

  12. P.S.: În ultimul rând al mesajului meu anterior, din eroare, a fost omis cuvântul „fie”! Deci, corect ar fi:
    „Să (ne) fie de bine!”
    Dacă e posibilă, rog a se efectua corectarea și completarea!
    Cu mulțumiri,
    autorul!

  13. Informațiile venite din SUA sunt profund nelinistitoare. Faptul ca FBI a dat test de loialitate celor 25000 de membri ai Gărzii Naționale detașați în capitala este năucitor. Toți aceștia se afla sub jurământ, ori dacă pui la îndoială jurământul ce mai e Garda Națională?! Cine e FBI?!

  14. PS Mi-am amintit de comitetul pentru cercetarea activităților antiamericane. Vad ca FBI e un KGB în versiune americana.

  15. Cu tot respectul pentru subiect, administrația Biden va fi ceva ce am văzut când era el vicepreședinte, va fi Obama 2.0.
    In ceea ce privește relațiile internaționale, Biden se va face “preș” in fata marilor puteri, e un om fără personalitate. SUA va cădea mai jos din toate punctele de vedere comparativ cu era “Obama”, deci nu știu de ce și dacă România ar trebui sa țină cont de aceasta putere care deși afirma sus și tare ca susține țara noastră, suntem in continuare in starea bunicilor noștri care “așteptau americanii”, ei așteptau sa vina sa ne ajute, sa ne salveze cumva… in final au venit pentru interesele lor, orice decizie de ambasador sau investiții e pentru ei. Romanii știu deja asta. Ce nu vor romanii sa înțeleagă e ca doar noi ne putem salva.

  16. Domnule Prim Ministru,

    Dumneavoastră, prin acest titlu tendențios, induceți ideea că în timpul Administrației Trump nu a fost democrație în America.
    Faptul că exact în prima zi, Joe Biden a semnat 17 DECRETE, vi se pare un lucru normal??
    Conducerea prin decrete a Statelor Unite ale Americii se numește câștig pentru democrație?

    Poate voi mai reveni, dacă voi mai fi admis pe blog.
    Spun asta deoarece mă gândesc că din admirația afișată de dumneavoastră pentru genul acesta sui-generis de democrație progresistă, s-ar putea să doriți să-i împrumutați și metodele.

    Mă refer la campania începută în mass-media americană înregimentată Partidului Democrat, care cere desființarea Partidului Republican – deci supremația partidului unic – și măsuri coercitive pentru populație, mergând până la concedieri masive și retragerea diplomelor universitare ale celor dovediți a fi susținători și simpatizanți ai lui Trump.
    Nu vă amintește de ”democratia” prin care nazismul a pus mîna pe putere?

    În opinia mea, nu mai este vorba de democrație, ci de instaurarea TERORII progresismului, care transformă America din tărâm al libertății în tărâm al despotismului progresist.

    Ca român consider că trebuie acordată multă atenție la USR-Plus și la tendințele de simpatie progresistă afișate chiar în interiorul PSD.
    De PNL nu mai vorbesc, deoarece deja s-a aliat cu progresismul userist.

      • Domnule Năstase,
        Întotdeauna am considerat că oamenii politici și formatorii de opinie ar trebui să aibă consilieri având curajul de a exprima păreri critice, nu yesmani care să aprobe slugarnic orice idee sau cuvințel rostit de șef.
        În caz contrar, poate scăpa porumbelul pe care niciun glonț nu-l mai poate opri.

        Nu mai repet. Mi-am spus părerea despre „victoria democrației” progresiste în America, în articolul pe care l-am recomandat, „Organismul social” (https://mipopescu.wordpress.com/organismul-social/) și cine dorește îl poate citi, îl poate prelua pentru dezbateri pe orice mediu de comunicare publică dorește.

        Cât despre democrație, cred că ideea și-a pierdut semnificația și s-a perimat din cauză că nu au fost folosite metodele adecvate de implementare și apărare a conceptului.

        Democrația a devenit un fetiș la umbra căruia, de multe ori, se deschid căile spre regimuri dictatoriale, tiranice.
        Așa s-au instalat nazismul la putere sau regimul comunist în România prin mistificarea alegerilor.
        Tot așa, prin alegeri și realegeri „democratice”, în urma modificărilor constituționale „în timpul jocului”, se perpetuează la putere președinți prin Rusia, Bielorusia, Siria, Asia Centrală, America de Sud, Africa.

        Cum se spune, drumul spre rai este pavat cu intenții bune.

        Oricât pare de ciudat și lipsit de sens, consider că democrația trebuie controlată pentru a fi apărată.

        Apărată de abuzuri și de devieri, care sunt justificate de cei care le folosesc prin retorică și false pretexte pentru a acapara puterea, după care trec la instalarea regimurilor dictatoriale.

        Cred că „democrația” este doar un concept filozofic idealist la a cărui implementare serioasă omenirea nu a găsit încă o soluție.

        Care este metoda? Sincer nu știu, nu sunt in măsură să propun soluții de unul singur. Eu doar semnalizez problema, pe care politicul ar trebui să o rezolve.

        Dar există oare vreo forță politică dornică și capabilă să-și asume o asemenea responsabilitate?

        Domnule Președinte, îndrăznesc să vă arunc mănușa și să vă provoc.

        Este oare capabilă Fundația Titulescu, poate împreună cu Academia, cu Universități din țară și din străinătate să se înhame la corvoada de a lansa, nu doar simple dezbateri sterile, ci de a coordona un grup permanent de lucru, poate chiar international, care să taie acest nod Gordian?

    • Domnule Popescu,
      Foarte interesanta postarea Dvs., as dori sa cunosc mai multe vesti si consideratii referitoare la noua administratie de pe malurile Potomacului. Multe din cele intamplate acolo, „inscaunarea” noii administratii si alte amanunte. Tot ceea ce s-a intamplat acolo in mare se cunosc, insa consideratii personale, de acolo de la sursa, ar fi binevenite. Se pune intrebarea ce inseamna „progresism”, in sensul politic actual nu in cel traditional „stangist”. In mare am inteles ca de fapt se naste o dictatura globalista mult mai rea, perversa si marsava ca cea traita de multi dintre noi intr-o perioada in care totul era in numele progresului (progresismului). O perioada n-a fost chiar rau, insa cu timpul totul a degenerat in rau, insa am supravietuit, acum nu se stie.

  17. Modelul multipolar
    Nu mai e vorba de acceptanță, modelul e deja în America, este consumat la cele trei mese pe zi. A fost inițiat prin anii 96, afirmat imediat după anul 2000 și acceptat în…aici sunt mai multe ipoteze. Unii sunt de părere că dovada ar fi ziua de joi 27 februarie 2014, alți ziua de miercuri 8 noiembrie 2017, alții ziua, zilele împărțirii unor teritorii prin Siria între combatanți , alții Brexitul etc. Aceasta ar însemna existența mai multor dovezi.
    Democrația
    Dacă stai de vorbă cu un grec, cu carte, pe Acropole, el îți va spune cum a fost cu democrația, acolo unde s-a născut și denumit: soldatul erou a devenit om politic și domina pe cel cu avere. Cel cu avere a pus problema că plătește cele mai multe impozite care nu fac decât să asigure arme și armată pentru a se menține la putere despotul politic, adică soldatul parvenit. Atunci cel cu avere a adunat gloata și cu ajutorul ei l-a răsturnat pe despot, soldatul parvenit. Gloata nu s-a întrebat niciodată cum a de a făcut cel cu avere atâta avere, cum nu și-a mai amintit nici de meritele militarului. Cel cu avere a dobândit astfel puterea și a pus pe unul deștept să scrie niște legi în favoarea lui.
    De atunci nu s-a schimbat nimic. Vine cel cu bani și hotărăște și guvern și parlament și mai mult decât atât!
    Dacă citim pe rețelele de socializare, mucaliții ăștia tineri ar fi ajuns la concluzia că democrația ar fi putea fi formulată astfel: trei lupi și o capră stabilesc ce vor mânca la prânz!
    Democrația a învins în America
    De grabă, cred că, americanii ar trebui să dea explicații la modul că democrația are mai multe cicluri, ar avantaja-o în acest context, în acest moment. Să redefinim democrația. Altfel, democrația a învins ce, pe cine? S-ar putea spune că America ar avea peste suta de milioane antidemocratici, învinși în alegerile recente?
    Pe unde am mai umblat și eu în afara casei mele, admiratori ai administrației anterioare îi considerau pe opozanții, care au preluat puterea pe 20 ianuarie, chiar comuniști. Opozanții deveniți acum administratori au învins democrația, deci nu sunt comuniști. Atunci ce sunt, și ceilalți de asemenea ce sunt?
    Mă tot gândesc la vorbele cuiva tot de prin anii 96: „nu știu de ce ne ferim de comunism pentru că viitorul lumii va fi comunismul!” „Atenție”, a specificat cel cu care discutam: „comunism, nu bolșevism!”
    Acum întreb, o să întreb, sunt în etapa pandemică a democrației sau a comunismului, am o dilemă!
    Aș vrea să deprind sentimentul de siguranță că mergem spre bine, că binele va învinge, restul ar fi gargară.

  18. Să chibzuim „datul”,
    Să oprim furatul,
    Să alegem domn,
    Făr’ de ghinion,
    Să avem pe-afară
    Demni, nu de ocară,
    Români „faini”, deștepți,
    Drepți, dar nu stând drepți
    La ce și cum vor alții,
    Să ne-ncalții frații!
    Doar atunci vedem
    Unde și cum stăm,
    Cum scoatem obrazul,
    Cum trecem pârleazul,
    Cin’ ne bagă-n seamă,
    Cum ieșim din dramă!
    Peste și prin toate „trece”, ca și cerință majoră (firul roșu de-altădată!), CALITATEA :
    – calitatea acceptaților în partide;
    – calitatea promovaților de partide;
    – calitatea activității partidelor;
    – ferecarea porților partidelor ca nu cumva „șeful” să fie umilit în propria-i prostie („șeful” mai „prost” ca echipa, sau „membri” mai dotați decât „șeful”);
    – funcționarea partidelor pe principii de „clan”;
    – promovarea și menținerea în zone de decizie pe criterii politice duse în extrem („e de-al nostru”!);
    – excluziunea de la decizie pe criterii politice împinse până la analfabetism funcțional;
    – dezbinarea, promovată cu consecvență chiar de cei chemați să ne adune, să valorizeze și să valorifice potențialul național;
    – calitatea criteriilor de promovare;
    – marasmul legislativ;
    – calitatea parlamentarilor (ca pregătire, orizont și preocupări adecvate unei asemenea misiuni dorite, primite sau acceptate!) și a instituției corespunzătoare;
    (- nu oricine poate fi medic, pilot, fierar, potcovar, artist, jurist etc. etc., dar, ades, „prea-oricine” poate fi parlamentar, ministru, președinte!)
    – calitatea celor ce reprezintă statul și instituțiile sale;
    – calitatea „mediei” ce promovează obsesiv „negativul” comportamental, până la „idolatrizarea” acestuia;
    – calitatea, conținutul și suma valorilor (sociale, intelectuale, comportamentale, morale etc.) recunoscute de societate ca fiind pozitive și valorizarea ca atare a acestora;
    – cei ce au și tot mai vor, e bine să nu uite că dacă mereu și continuu „mușcă” din puținul („mărul”) celorlalți, grăbesc apropierea de „cotor” și-apoi se (poate) ajunge la „topor”.
    Nu trebuie creat ori trecut pragul critic al raportului între „zâmbați” și „întristați”! (parcă, vorba lui G. Coșbuc: „Când nu vom mai putea răbda, … )!
    Cei ce veghează la starea și locul României în lume, nu trebuie să doarmă continuu, iar cei care dorm, înseamnă că nu veghează și … out!
    Pe plan internațional, primul pas ar fi să reintrăm în jocul de șah, ca piesă și nu doar ca suport pentru piese@ Apoi, chiar să jucăm! Și nu prea mai e timp de „pas cu pas”! Poate e chiar nevoie de săritură cu prăjina, cu blocare „sus”, peste nivelul ștachetei!
    Avem „material” ?!?
    Fără o reformă profundă a modului de selectare și promovare a decidenților, a sursei și resursei umane pentru reprezentarea comunităților și a statului, mă tem că vom mai „bălti” încă multă vreme! Pentru mai binele copiilor noștri, m-ar bucura ca „previziunea” mea să fie falsă!
    Vremea când jucam ca „mediatori” în situațiile tensionate ale lumii să fi apus definitiv nu aș crede, deoarece „valorile” nu s-au prăpădit de tot și toate; li s-a blocat doar (sper, vremelnic) accesul!
    Parafrazând un (politician ce se vrea!) clasic în viață, zic și eu – dezăvorârea (deszăvorârea!) porților! (a se vedea „rupeți lanțurile!)
    Să (ne) mai auzim de bine!

  19. Ideea unei lumi cu un sigur pol de putere n-ar face decât să confirme răutățile conform cărora dl Biden e rupt de realitate . Totuși, nu este exclus ca Beijingul să admită o astfel de variantă, ținând cont că orizontul lor de control total al planetei pare să fie 2035 . Dar chinezii vor pune condiții care normal , ar fi imposibil de acceptat . In mod cert, China este cea mai activă în plan diplomatic și. ca novice, mi se pare că au și calitate în actul diplomatic . Cred că este un atu decisiv. Restabilirea unei relații decente cu Germania pare destul de complicată, chiar cu accente fanteziste, câtă vreme Germania își urmărește asiduu propriile interese , iar interesele sale par să meargă tot spre China . In sfârșit, primele măsuri preconizate de administrația Biden par să plaseze Partidul Democrat binișor la stânga Partidului Comunist Chinez, ceea ce nu-i de colo 🙂 !Dacă punem față în față ideile bideniene cu măsurile luate de China în ultimul an , chinezii par capitaliștii ! China vorbește și face mai puțin în zona măsurilor sociale directe și insistă pe dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii (și) ca scut social .

  20. Domnule Năstase, în istoria SUA au mai fost astfel de manifestări extremiste, în care au fost implicați mari magnați, de pildă Ford un mare promotor al eugeniei, și nu singurul, cea care a dus la apariția nazismului. Oricum mare parte a istoriei acestui imperiu este ocupată de discriminare, nu numai a negrilor, care oricum nu au fost exterminați precum indienii, iar supraviețuitorii au fost închiși zone așa zise protejate. Dar ca orice putere mondială nu are de ce să dea socoteală. Oricum actuala administrație va trebui să mai schimbe puțin din retorica ei de campanie dacă dorește să aibă o țară cât de cât unită, pe plan intern. În plan internațional cred că ne îndreptăm spre o lume bipolară în care SUA va trebui să împartă influențele cu China. Acest lucru se va întâmpla treptat în câțiva ani, și cred că aceast lucru a început din timpul administrației Obama, care a reușit performanța de a foc lumii arabe fără rezultate deosebite.

      • Vă las să vorbiți că doar limba lumii e slobodă.
        V-a uns la inimă campania deșănțată și turbată a „minorităților” împinse la „lupta cea mare” de democrații transformați astăzi în progresiști și ați luat în brațe cuvântul „discriminare”.

        Nu-i mai plângeți pe americani. Vedeți mai bine cum vă împăcați cu bârna din ochii proprii.

        Cum rămâne cu”discriminarea” care se vântură prin Europa unde nici să vorbiți nu mai aveți voie?

        Exemplul din curtea proprie româneasca este Consiliul ăla antidiscriminare din România care a devenit un Minister al Adevărului, cam ca în Germania lui Hitler.

  21. Nimic. Adica nu se va intampla nimic bun. Din contra. Pe 10 ianuarie a.c., pe site-ul Incorect Politic a fost publicat un articol very interesting: ”Rolul Italiei în Tâlhăria Alegerilor Prezidențiale din S.U.A.”.Este edificator in legatura cu ”castigarea” alegerilor de catre Joe Biden. Sa nu uitam ca acesta făcea vizite dese in RO in perioada in care the friend Băsescu era presedinte (probabil că se abătea din Ukraina). SUA sunt o țară supraapreciata. Au multe probleme, dar cu ipocrizie si multă manipulare stiu sa le ascunda si pozează in supranatiune. În Rusia incep proteste pentru un psihopat, dar este f limpede cine le pregateste. Biden a fost maestrul organizarii mediatizatelor proteste din Ukraine. Eu simt un imens dezgust fata de slugarnicia noastra pentru americani. Astazi este Ziua Principatelor Unite. Nu am vazut la nici o televiziune vreun program care sa marcheze acest eveniment. In schimb, de 4 iulie, behăie si chițăie tot poporul. Ar mai fi o carte de citit, interesanta: ”Noile confesiuni ale unui asasin economic”. Nu e greu sa iti dai seama ca Romania a fost victima si inca este ținta unor asemenea asasini.

  22. Domnule Năstase,

    mi-a plăcut ironia din titlu. Nu erau necesare ghilimelele – deşi ați fost nevoit să le desenați cuiva. Mi-a adus aminte de dizidentul, cu zidul Kremlinului în spate, țipând isteric la televizor: “Am învins, am învins!”.

    Off, tovarăși!
    Dl. Năstase ne-a invitat să ne spunem opiniile despre “ce se va întâmpla după ce a învins Democrația în SUA”.
    Iar Dvs., la fel ca în subsoluri de articole de pe alte platforme ați deraiat în dispute, în poze de intelighenti cultivați, poezioare, doar, doar, vă bagă cineva în seamă. Am fost prea colocvial?!
    În fine.

    Referitor la temele propuse.
    Nu cred că se vor schimba liniile directoare ale politicii externe americane. Un model de gândire generat de un sistem politic și economic are o reziliență imensa. Nu mă aștept să se modifice în următorii ani. Păturica politică americană nu este capabilă de adaptare rapidă la realitatea că (1) sistemul lor social si politic își pierde atractivitatea și (2) exportul de viziune americană asupra lumii devine tot mai dificil.
    Așadar răspunsul la temele propuse este că în următorii zece-cincisprezece ani americanii nu vor fi în stare să ofere răspunsuri adecvate realității. În ciuda puzderiei de grupuri de gândire înaltă.

    Este firesc ca Russia, China să fie preocupate de cursul noii politicii externe americane.
    USA, Russia, China sunt complet predictibile. Ce doresc toate?
    Vor ca zonele definite odată pe harți ca hic sunt leones să nu le fie primejdioase. Ei bine, pentru toate cele trei aceste zone acoperă întregul glob. Sunt singurele care au instrumentele (foarte diverse) necesare pentru a-și proiecta/proteja interesele la scară globală. Adversitatea explicită sau surdă va continua.

    Pentru România? Va fi la fel.
    Conducerea superioară de partid și de stat va primi liste cu ce trebuie să facă. Vor spune “am înțeles, să trăiți!” și le vor executa. Iar politrucii de rit nou vor demonstra că talpa, plebea este vinovată pentru că nu a votat cum trebuie.

    Curiozitatea mă îndeamnă a aștepta ziua când soarele va începe să răsară din Extremul Orient!

    PS: imaginea girafei este aluzie la raspunsul olteanului cand a vazut animalul: „asa ceva nu exista!”?

Lasă un răspuns