Petrisor Peiu despre relatia Uniunii Europene cu China

“Wandel durch Handel” pentru China. Uniunea Europeană a devenit o Germanie mai mare și mai colorata

„Nu vi s-a părut ciudat că, la final de 2020, Ursula von der Leyen (președintele Comisiei Europene) și Angela Merkel, cancelarul Germaniei (aflată la președinția rotativă a Consiliului UE) au încheiat un tratat istoric cu China, în timp ce guvernul de la București se afla în plin proces de închidere a porților pentru chinezi? Rând pe rând, guvernul României a refuzat tehnologia chinezească pentru sistemul 5G, s-a retras de la negocierile cu chinezii pentru reactoarele de la Cernavodă și a anulat licitațiile pentru trenuri câștigate de chinezi. În vreme ce Germania accelera negocierile cu China. Oare la București a fost cineva întrebat despre poziția față de acordul UE-China? Sau oare știa ceva cineva de la București despre acordul plănuit? Nu cumva ne-am trezit, precum în 2019, când încercam să oprim conducta Nord Stream II, iar Germania tocmai accelera construirea conductei? Oare Berlinul nu a aflat că la București are cei mai apropiați auto-declarați aliați din Uniunea Europeană?

Henry Kissinger le-a spus demult europenilor că, dacă ar fi lipsiți de relația transtlantică, s-ar afla la mâna Chinei. Ei bine, în martie 2020, Angela Merkel i-a răspuns îndemnându-i pe toți să se  uite mai bine la hartă. Deși guvernul lui Merkel împărtășește îngrijorările americanilor referitoare la expansiunea economică și politică a Beijingului, Germania nu se poate abține să nu cedeze (măcar parțial) ispitei cultivării propriilor interese economice și să nu mențină o relație pragmatică cu a doua cea mai mare economie a lumii (după valoarea nominală a PIB). Da, spune Merkel, privim cu atenție și îngrijorare la situația deținuților uiguri din Xinjiang, dar parcă mai important ar fi pentru noi să vedem niște contracte ale lui Siemens sau ale lui Daimler sau BASF în marea piață chineză.

Germania și-a dezvoltat, în ultimii ani, o strategie incredibilă de a ambiguiza relațiile cu țările rivale sau problematice. Și dacă povestea de dragoste și ură dintre nemți și ruși ne este deja pe deplin cunoscută, iată că acum nemții lui Merkel ne surprind cu noi valențe de ambiguitate: în același  an a acceptat ca UE să declare China drept „rival sistemic” și a și încheiat un nou acord de investiții cu respectivul „rival sistemic”.  Acest tip de politică a fost botezat la Berlin „Wandel durch Handel” (comerț contra schimbare) și presupune oportunități de comerț și investiții oferite în schimbul reformelor politice și economice.

Se pare că amestecul de dragoste și ură din relația ruso-germană a fost un bun precedent pentru Merkel, astfel încât l-a extins și asupra chinezilor. Definitoriu pentru tranzacționismul Berlinului este anul 2016, cel în care, pe de o parte, nemții au acceptat oferta de 5 miliarde de euro din partea chinezilor de la Midea pentru „regina” roboticii germane, firma Kika, iar, pe de altă parte, au cedat presiunilor americane și au anulat tranzacția prin care chinezii cumpăraseră producătorul german de cip-uri, Aixtron. A, să nu uit, Aixtron a devenit, în schimb, furnizor al sistemului de rachete Patriot…

Atunci când Sigmar Gabriel și-a mutat ministeriabila persoană de la Economie la Afaceri Externe și-a luat după el și dualitatea față de chinezi (și față de ruși) și a inițiat instituționalizarea unor comisii mixte inter-ministeriale germano-chineze. Asta în vreme ce guvernul din care Gabriel făcea parte critica acerb pe primarul Sören Link din Duisburg, cel mai mare hub de intrare pe calea ferată a mărfurilor chinezești în Europa. A propos, primarul Link găzduiește Institutul Confucius la Universitatea din Duisburg și plănuiește un proiect de smart-city pentru orașul său, bazat pe tehnologia 5G, dezvoltat de firma Huawei.

Ambiguitatea Germaniei în relația cu China este însușită chiar și de patronatul teutonilor. După ce în 2019, federația patronatelor germane, Bundesverband der Deutschen Industrie, a declanșat atitudinea UE de definire a „rivalității sistemice” cu China, peste numai un an, câteva companii germane (SAP, de exemplu) au creat, împreună cu chinezii de la Huawei, Alibaba și ZTE, grupul China-Brücke (podul spre China), pentru promovarea relațiilor bilaterale.

Într-un gest simbolic, în ianuarie 2020, Merkel s-a delimitat de Paris și de Londra și nu a felicitat-o pe Tsai Ing-Wen pentru realegerea în funcția de președinte al Taiwan-ului. 

Acum șapte ani, trei oameni dădeau startul unui proces care se dorea rapid (30 de luni) și care era menit a desăvârși imaginea globalizării totale și ireversibile a economiei. Cei trei erau Jose Manuel Barroso, pe atunci președintele Comisiei Europene,  Herman Van Rompuy, pe atunci președinte al Consiliului European și premierul chinez, Li Keqiang, și se întâlneau în acest scop la Beijing, în noiembrie 2013. Ceea ce cei trei lideri au început atunci a fost terminat abia la sfârșitul anului trecut, între Crăciun și Anul Nou, de către noul președinte al Comisiei, nemțoaica Ursula von der Leyen și de către președintele Chinei, Xi Jinping. Prezența cancelarului Angela Merkel la ceremonia on-line dedicată anunțării noului tratat cuprinzător privind investițiile între Uniunea Europeană și China nu lasă nicio îndoială în privința adevăratului părinte al tratatului. Mai puțin explicabilă este prezența la aceeași ceremonie a președintelui francez Emmanuel Macron, aspect care nu face decât să pună gaz pe focul marii dispute privind modul în care este, de fapt, condusă Uniunea Europeană doar de tandemul franco-german.

Într-un moment în care războiul comercial și disputa politică dintre Beijing și Washington se află la cote extrem de înalte, dar și la un punct de inflexiune, decizia Angelei Merkel, bruscă și aparent nemotivată suficient în fața celorlalți parteneri europeni, de a scoate China din izolarea față de lumea occidentală, creează (sau clarifică) imaginea unei Europe total fidelizată intereselor germane.

Cel puțin două chestiuni concură la stranietatea semnării tratatului sino-european pentru investiții: pe de o parte, graba cu care s-a semnat acordul, cu doar o lună înainte de începerea mandatului Biden, nu lasă nicio șansă noului președinte american pentru o nouă abordare a problemei chineze din perspectiva unei lumi occidentale re-unite. Pe de altă parte, semnarea acordului produce, fără îndoială, tensiune și frustrare în statele est-europene care s-au raliat demonstrativ poziției dure a americanilor față de China. Cât de credibilă mai poate rămâne poziția oficială a Bucureștiului sau a Varșoviei, de respingere a expansiunii firmelor chinezești, dacă marele aliat și partener Germania tocmai ce a onorabilizat cooperarea cu Beijingul?

Tratatul pentru investiții sino-european deschide, fără îndoială, calea unui tratat comercial dintre cele două mari economii, ceea ce va aduce un avantaj firmelor europene care investesc în China, dar va reduce mult din solidaritatea transatlantică. Textul tratatului, de altfel, excede cu mult cadrul investițional pur și conține angajamente de protecția mediului și de deschidere a pieței muncii chinezești, ceea ce va transforma unele instituții din statul asiatic, în sensul înlesnirii unui viitor acord de comerț liber.

Dar ce conține, practic, acest tratat și în ce măsură răspunde așteptărilor celor două părți? Tratatul cuprinzător privind investițiile înlocuiește cele 26 de tratate bilaterale actuale dintre statele Uniunii și China și răspunde obsesiei universale a globalizării și anume ceea ce se cheamă „level playing field”, adică asigurării că toți competitorii dintr-o piața joacă după aceleași reguli. Practic, această exprimare se referă la cerințele europenilor ca Beijingul să ridice restricțiile pentru investițiile europene din China, cum ar fi cerințele de licențiere de către guvern a anumitor activități sau de limitare a participării capitalului străin la companii din anumite domenii. Chinezii, la rândul lor, își doreau să scape de barierele puse de guvernele europene companiilor chinezești care doreau să achiziționeze companii europene din domenii „strategice”, precum microelectronica, robotica sau chiar infrastructura esențială.

Este, poate, momentul să vedem cât de importantă este Europa pentru investițiile chineze și ce pondere are China în investițiile și în comerțul Uniunii.

Este bine de știut că administrația de la Beijing are o politică externă economică bazată pe doi piloni majori ai internaționalizării accelerate a țării: setul de politici ”Going out” și inițiativa noului drum al mătăsii ”Belt and Road Initiative”, vehicule menite a încuraja investiții chinezești importante în afara granițelor.

Jumătate din investițiile făcute de chinezi în afara țării sunt în lumea occidentală (America de Nord și Europa), adică 624,4 miliarde de dolari între 2005 și 2019. Iată cum arată tabloul principalelor piețe unde s-au făcut aceste investiții:

Sursa: AICI

383,4 miliarde de dolari au investit firmele chinezești în Europa în intervalul 2005-2019 , dintre care trei sferturi din sume în Europa de Vest (162,1 miliarde de dolari) și de Nord (127,3 miliarde de dolari). Aproape o cincime din bani s-au dus, totuși, în arhipelagul britanic, care acum nu mai este parte a Uniunii Europene.

După plecarea britanicilor, este clar că Germania rămâne principala țintă de investiții chinezești din UE. Iată cum au evoluat acestea în ultimii ani, de la un maxim de 2,7 miliarde de dolari în 2017 la un nivel constant de 1,5 miliarde de dolari în 2018 și 2019:

Sursa: AICI

După ce, în anul 2017, investițiile chinezești în lumea occidentală au atins maximul istoric de 120 de miliarde de dolari, în numai doi ani, s-au redus la doar un sfert, la 32 de miliarde de dolari în 2019:

Sursa: AICI

Și dacă, inițial, chinezii investeau prioritar în energie, acum ei investesc în domenii noi, precum tehnologia. Numai în 2019, cinci companii din IT, incluzând Huawei, Tencent și Alibaba, au investit 1.8 miliarde de dolari, cea mai mare investiție fiind făcută în Italia de către Huawei.

În ceea ce privește marile proiecte de construcții (infrastructură) în care a investit China în Europa, sumele cu adevărat importante sunt rezervate statelor din fostul URSS plus Serbia:

Sursa: AICI

Dar cât de semnificativă este piața chinezească pentru Germania, o națiune care, numai între 2013 și 2017, a investit 243 miliarde de dolari în străinătate și a creat acolo aproape 1 milion de locuri de muncă? Hai să vedem, bunăoară, principalele destinații ale investițiilor germane:

Sursa: AICI

Peste 36 de miliarde de dolari au investit firmele germane în China doar între 2013 și 2017, realizând și 120.000 noi locuri de muncă acolo. Jumătate din această sumă, 19 miliarde de dolari, a fost investită în industria auto. Nu cu mulți ani în urmă, premierul Li Keqiang și  Angela Merkel au semnat o serie de acorduri de cooperare în domeniul auto și al aviației, inclusiv un memorandum între Beijing Automotive Group și Daimler pentru creșterea cooperării în noile soluții energetice pentru vehicule și un acord între Baidu și Bosch pentru dezvoltarea de tehnologii pentru vehicule autonome. Oricum se pare că investitorii germani îndrăgesc, în mod deosebit, Shanghai-ul…

În ceea ce privește comerțul, trebuie spus că Uniunea Europeană și China sunt puteri comerciale internaționale de talie asemănătoare, fiecare fiind responsabilă de câte a șasea parte din comerțul mondial. În relația bilaterală, însă, europenii au un important deficit în relația cu Beijingul, de 164 de miliarde de dolari în 2019:

Sursa: AICI

Olanda este cel mai mare importator din China (88 de miliarde de euro în 2019), urmată de Germania (76 de miliarde de euro) și Italia ( 31 de miliarde de euro). În ceea ce privește exporturile europene în statul asiatic, Germania este pe primul loc (96 de miliarde de euro), apoi vine Franța (20 de miliarde de euro) și Olanda (14 miliarde de euro).

Dacă vă întrebați cumva cine are de pierdut și cine are de câștigat din comerțul de bunuri cu China, iată aici răspunsul:

Sursa: AICI

Germania are un excedent comercial de aproape 20 de miliarde de euro, Irlanda unul de 5 miliarde de euro și Finlanda mai are excedent pe relația China (1,25 miliarde de euro). Restul țărilor europene acumulează deficite comerciale față de țara asiatică. Noi avem, de exemplu, un deficit comercial de aproape 4 miliarde de euro, polonezii unul de 18 miliarde de euro, iar ungurii unul de 6 miliarde de euro!

China este, până una alta, principalul partener comercial al nemților și principala destinație a investițiilor germane. Și, poate, cel mai important, nu trebuie ignorat sprijinul germanilor de rând pentru politica de dragoste și ură a Berlinului față de Beijing: 39% dintre germani erau, în septembrie 2019, favorabili SUA și 34% erau favorabili Chinei (Sursa: AICI). Diferență prea mică pentru a fi un argument serios. Mai mult, un studiu făcut de prestigioasa fundație Bertelesman, apropiată de guvernul german, indică faptul că 32% dintre nemți văd China ca pe un partener pentru Europa, comparativ cu doar 18% dintre francezi (Sursa: AICI). De fapt, germanii cred că țara lor nu trebuie să fie nici de partea Americii, nici de partea Chinei (73%), doar 10% fiind de partea americanilor și 6% de partea chinezilor :

Sursa: AICI

Pentru final, hai să dezlegăm și misterul prezenței lui Macron la ceremonia acordului pentru investiții sino-european. În martie 2019, președintele francez i-a invitat pe Merkel și pe Jean-Claude Juncker (pe atunci președintele Comisiei Europene) să se alăture, la Paris, întâlnirii pe care o avea programată cu președintele Xi. Era felul lui Macron de a-i transmite lui Xi „sfârșitul naivității europene” (sursa: AICI ) și că de atunci înainte, europenii vor vorbi cu aceeași voce cu Beijingul. Ei bine, von der Leyen a ținut ca Macron să fie în poza ceremoniei din decembrie, ca un răspuns la gestul acestuia din 2019. Dar e doar o poză. Vom vedea cât de mult va vinde Siemens în China și cât de mult va vinde Alstom sau Thales.”

66 de gânduri despre “Petrisor Peiu despre relatia Uniunii Europene cu China

  1. ,,Deși guvernul lui Merkel împărtășește îngrijorările americanilor referitoare la expansiunea economică și politică a Beijingului…”
    As clarifica acest pasaj si as sublinia ca, spre deosebire de SUA, China nu impune partenerilor nicio conditionalitate de natura politica, juridica, sau culturala, nu cere respectarea unor pseudovalori asumate de ideologia ,,progresista” a globalismului unilateralist si totalitarist, urmarind doar amplificarea relatiilor si cooperarii economice in avantaj reciproc. Dupa parerea mea, China este parterenerul potential ideal pentru orice tara care doreste realmente sa se dezvolte din punct de vedere economic. Nu este preocupata sa vanda arme prin trafic de influenta la nivel inalt (procedeu inventat si practicat sistematic de conglomeratul monstruos militaro-industrial din SUA) si sa mai si pretinda ca urmareste sa apere securitatea tarii respective in fata unor pericole inventate pentru justitificarea alocarii aberante a unor procente cat mai mari din PIB-ul statului – tinta, nu destabilizeaza regimuri – pentru ca familii de presedinti in devenire, sau in functii, sa spolieze de resurse, direct, sau indirect, coloniile din estul Europei, nu fabrica scenarii de gradinita cu ,,lideri” de carton (cica) otraviti – vizibili doar la CCN – si mai ales atunci cand marile tari ale Vestului intampina probleme interne din ce in ce mai serioase, greu de rezolvat altfel decat prin forta, restrictii, intimidare si teroare.
    China este exemplul expansiunii globale pozitive, in avantajul tuturor, in antiteza cu globalismul suzeranist, toxic pentru natiunile suverane.
    Ceea ce face acum Romania se numeste tradare de tara, prin ignorarea intereselor ei fundamentale, de catre o clica de slugoi insolenti si incompetenti care pretind ca se numesc politicieni romani. Politruci neofanarioti este deja prea mult spus. Sper ca mana lunga a justitiei independente (atunci cand o vom avea) sa-i ajunga, mai devreme, sau mai tarziu, pe toti acesti nemernici care isi bat joc de vietile a generatii de romani care inca mai spera ca binele si normalitatea vor sosi si in Romania.

    • China, totul minunat. Rusia, extrem de exceptional de extraordinar de minunat.
      Of, of, mindro, of, stiu, prompterul e de vina.

      • Cele mai mari „calitati” ale modelului chinezesc laudat aici de propagandistii anti-americani sunt minciuna, urmata de furtul intelectual la scara planetara.
        Pe baza acestor „calitati” China a reusit performanta sa fie originea unei pandemii nemaintilnite in vietile noastre, producind pagube incomensurabile si victime (2 milioane). China este la orginea acestui razboi biologic mondial.
        Sigur, fake news o sa spuna ca asta e fake news.

        Wuhan medics are secretly filmed admitting they were told to LIE and that they KNEW coronavirus was deadly and spreading between humans before China told the world
        Medics in Wuhan say they knew about virus deaths as early as December 2019
        They also realised virus was spreading between humans before the WHO did
        ITV documentary Outbreak: The Virus That Shook The World airs at 9pm Tuesday

        https://www.dailymail.co.uk/news/article-9162635/Wuhan-medics-knew-virus-deadly-spreading-humans.html?ito=push-notification&ci=69632&si=23980456

    • Nu frace decat sa vanda dezinvolt arme ambelor parti umplicate intr-un conflict.
      Asa ceva nu s-a mai vazut de la moartea lui Basil Zaharoff!

  2. The Duke of Alameda spune:
    IANUARIE 19, 2021 LA 1:14 AM

    Nu mai tine cu stracuratul. Romaniei i s-a impus o alegere, iar reprezentantii ei de la cel mai inalt nivel, au ales. Pe moment o sapca. Ce va urma, dupa plecarea lui Trump ? Vom vedea…..nu, nu ma refer la reactoare nulceare (accesibile vizual, in cel mai fericit caz, nepotilor nostri, ci la avioane si rachete. Macar cu un F35 sa ne alegem si noi, chiar daca costa cat tevile de termoficare dintr-un sector bucurestenesc.
    PS
    Nu te grabi, evident sunt de acord, PSD, cel care a guvernat singur si continuu in ultimii treizeci de ani, este de vina. (Z)

    • Stimabile,
      Postarile dvoastra nu prea le citesc, iar atunci cand o fac , stilul imi aminteste de Branzovenescu si de Farfuridi.
      Daca a fost de ales, de ce ni s-a impus? Alegerea este deja o libertate, in contradictoriu cu „a impune”.

      Dvoastra sunteti un exemplu caracteristic ( similar Branzovenescu) de personaj datorita caruia Romania este vazuta codasa, si nu prea spontana. Spuneti ca nu mai e cazul de strecurari. Ceea ce insa asteptati ( cu sapca in mana) este sa „pice ceva „. Printre degetele americanilor, mai o racheta, mai un F35 nenicule. Nu exista nici o initiativa in asta. Nu exista nici un proiect. E doar o „descurcareala ” , o ciupeala de la masa bogatilor. Sunt sigur ca ajuns destul de departe, veti trage si o injuratura printre dinti, si veti gandi ca a fost putin. Iar faptul ca ati asteptat ceva de la Trump e cu atat mai hilarious.
      Mentalitatea asta ne tine provinciali si cu pietre in bocanci ( pe care ni le-am turnat tot noi). Vorba aia poti sa-l scoti pe Branzovenescu din Caragiale, dar nu-l poti scoate pe Caragiale din Branzovenescu.

      • A impune o alegere înseamnă să determini un x să decidă într-un fel sau altul.
        Bineînțeles că decizia ,, corectă” a fost stimulată prin diferite metode, decelate de observatori atenți, adică de noi toți ceilalți (cu excepția ta).
        Că ție ți s-a cam uzat floreta, în lungile războaie virtuale, eu nu am nicio vină. Probabil te-ai confruntat cu prea multi lorzi, duci, conți și baroni în speranța că vei câștiga barem o bătălie.
        Eu îți recomand să te..duci nițel departe și nu mai încerca să ne..duci cu zăhărelul că ești altceva decât se vede chiar și de pe Lună: Adică un propagandist expirat.
        Nu te bosumfla, uite, spun și eu odată cu tine: ,,Jos ciuma roșie!”
        (Z)

    • Palida argumentatia. Am fost determinati sa facem o alegere? Adica fortati? Sau ademeniti cu atentii si zaharicale? Ce variante avea Romania acum 20 de ani? Si daca avea, de ce a ales calea aceasta? Si daca Romaniei nu-i place, de ce nu sunt forte politice care sa propuna altceva, un alt plan, o alta cale? Dvoastra dle Branzovenescu, ce propuneti? Ca doar Franta are falitii ei, Aaaanglia are falitii ei…..

      Cand vorbiti la plural si spuneti „ne” este pluralul seniorial, sau representati un grup? Poate o miscare, o asociatie? Ceva?

    • Nu un grup, direct fesebeul. 😏
      ….Nu există forte politice agregate suficient care să se opună curentului.
      De aceea semnarea memorandumului prin care România întoarce spatele unui partener tradițional (China _n.m.) s-a făcut fără presiuni evidente, dar a contat, desigur, șapca.(Z)
      Despre ultimul document parafat la Washington în prezența lui Ciucă, știm foarte puțin, în afară de praful mediatic în ochii românilor legat de grupurile 3 și 4 de la Cernavodă.
      Presupun, pe baza informațiilor serviciilor ruse (Z), că s-a decis un calendar pentru cheltuieli militare masive ale statului român și achiziții militare prin … ,negociere directă” pe următorii 30 de ani.
      Întorcându-mă la alegeri, fac precizarea că nu mă refer la un partener strategic sau altul. România a ales, în sens mai larg, între mai multă slugărnicie și mai multă suveranitate. A ales, ca în multe alte ocazii istorice, slugărnicia. Probabil că dacă
      românilor li s-ar oferi informație mai completă, poate că ar sta cel puțin pe gânduri..

  3. Geopolitica

    declasifică o parte din strategia SUA de a contracara China
    15 ianuarie 2021 Călin Marchievici

    A doua tentativă de impeachment a făcut ca declasificarea unui document de securitate națională să treacă în plan secund în presa americană. Administrația Trump a publicat, cu minime redactări, un document ce expune o parte a strategiei americane de a domina China, de a-i împiedica expansiunea militară și de a apăra regiunea Indo-Pacific. Presa americană susține că acest document a fost declasificat cu 30 de ani mai devreme decât în mod normal. Consilierul pentru Securitate al președintelui Trump, Robert O’Brien, a arătat într-un comunicat ca acest document este un important ghid pentru forțele militare americane din regiune. Declasificarea documentului demonstrează, în opinia lui O’Brien, ”angajamentele strategice americane în Indo-Pacific și față de aliați și parteneri”.

    Documentul de zece pagini arată că ”modul de menținere a preeminenței în Indo-Pacific, de promovare a ordinii economice liberale și de împiedicare a Chinei în încercarea sa de a stabili noi sfere iliberale de influență” este o provocare majoră la adresa securității naționale a SUA.

    Pentru atingerea scopurilor de mai sus, documentul prevede:

    · SUA să împiedice China să obțină dominația în interiorul ”primului lanț de insule” (vezi harta) în cazul unui conflict;
    https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2021/01/15/China-Marea-Chinei-1000×600.jpg
    · Apărarea primului lanț de insule, inclusiv a Taiwanului;

    · Dominația în afara primului lanț de insule.

    Documentul cere ”accelerarea procesului prin care India va obține capacitatea de a fi un generator net de Securitate”, implementarea ”unui cadru cavdrilateral de Securitate cu India, Japonia, Australia și SUA” și aprofundarea ”cooperării ttrilaterale cu Japonia și Australia”.

    Documentul cere menținerea ”preeminenței diplomatice, economice și militare” a SUA în regiune și ”alinierea politicii de securitate a SUA cu cea a Australiei, Indiei și Japoniei”, precum și ”întărirea rolului Asociației Țărilor din Sud-Estul Asiei – ASEAN”, pentru a contracara influența chineză.

    Sursa : https://www.cotidianul.ro/trump-declasifica-o-parte-strategia-sua-de-a-contracara-china/

    Ati vazut harta? Adica ati privit-o atent?!

    Cf hartii US Navy poate interzice Chinei orice activitate maritima independenta chiar si in apele ei teritoriale . Chiar si cabotajul de la Sanhai la Hong-Kong. Mai rau orice barca de pescuit chineza din satul Parliti Galbeni ar trebui sa aibe Ausweiss de la US Navy!
    Asta inseamna aceasta harta !
    De ce?

    Pai fiidca ca cica ca cum :

    The United States is and always has been an Indo-Pacific nation. From our first trading
    ships that departed for China just eight years after the American Revolution, to establishing
    our first diplomatic presence in India in 1794, U.S. engagement in the region has been built
    on trade, cooperation, and shared sacrifice, yielding the peace and prosperity enjoyed across
    the region today.
    The United States Strategic Framework for the Indo-Pacific (henceforth, the
    Framework) has served, for the last three years, as the Trump Administration’s overarching
    strategic guidance for implementing the President’s 2017 National Security Strategy (NSS)
    within the world’s most populous and economically dynamic region.
    The NSS recognizes that the most consequential challenge to the interests of the
    United States, and those of our allies and partners, is the growing rivalry between free and
    repressive visions of the future. To realize America’s positive vision for the region, and to
    address the unprecedented challenges that Indo-Pacific nations face to their sovereignty,
    prosperity, and peace, in February 2018, President Trump approved the Framework for
    implementation across Executive Branch departments and agencies. The original document
    has been declassified and released, to communicate to the American people and to our allies
    and partners America’s enduring commitment to this vital region.
    The Framework has guided the development of numerous subordinate policy
    frameworks and campaign plans that have steered the U.S. approach to specific issues of
    importance to the Indo-Pacific region and beyond, such as the U.S. Strategic Approach to the
    People’s Republic of China, the U.S. Strategic Framework for Countering China’s Economic
    Aggression, the U.S. Campaign Plan for Countering China’s Malign Influence in International
    Organizations, and others. Together with its subordinate documents, the Framework has
    guided U.S. whole-of-government actions to advance regional prosperity and stability,
    including sovereignty, freedom of navigation and overflight, reciprocity in trade and
    investment, respect for individual rights and rule of law, and transparency.
    Beijing is increasingly pressuring Indo-Pacific nations to subordinate their freedom
    and sovereignty to a “common destiny” envisioned by the Chinese Communist Party. The U.S.
    approach is different. We seek to ensure that our allies and partners – all who share the
    values and aspirations of a free and open Indo-Pacific – can preserve and protect their
    sovereignty.
    The Framework recognizes that a free and open Indo-Pacific depends on robust
    American leadership. The United States has a long history of fighting back against repressive
    regimes on behalf of those who value freedom and openness. As the world’s largest economy,
    with the strongest military and a vibrant democracy, it is incumbent on the United States to
    lead from the front.

    Sursa : https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2021/01/OBrien-Expanded-Statement.pdf

    Urmeaza

    • Continuare Geopolitica

      Nu-i credeti! MINT!

      Adica nu Donnie si adtitia sa sunt responsabile.. planul este mult mai vechi! Eu citeam despre el acum vreo 15 ani .. ori ca sa citesc eu o carte tradusa in romana ….. ?!! Cati anu au trecut de la implemnatre la pana sa se prinza unu din USA care sa publice o carte care sa fie tradusa in romaneste ptr o minoritate de „excentrici” ca mine?!!

      Da.. de peste 10 ani „se stie” (adica io stiam!) ca SUA isi doreste dominatia si domnina naval Marea Chinei! Adica doreste sa tina China in coteț!
      Ma rog cred ca chinezii au tradus nu prin „coteț” cui prin „cocină” si au luat masuri, inclusiv construirea de atoluri artidiciale! Iar Type 3 e „pe vine” (desi cu ceva intariziere) si va fi echivaklent cu Kitty Hawk (cam vechi dar peste Forrestal!) iar Type 4 a inceput sa fie contruit ! Si va egala CATOBAR americane!
      Si nu va indiganti – cand un subamrin rusesc se aproipie de SUA (la 300 de mile!) americanii fac galagie.. cand o vechitura de TU 95 „Bear” ajunge in mijlocul Atlanticului.. mama mama ! Aviatai SUA, RAF si a candiana ridoca avione de la sol!

      Asa ca poia intelegeti ca China nu priveste cu simpatie dorinta SUA ca chinezii sa ceara viza ca sa se scalde in Pacific la 5 metri de pamantul lor !!

      Si ia priviti din dociuentu ala : From our first trading ships that departed for China just eight years after the American Revolution adica daca ai trimis o corabie sa cumpere … ceai (Bostaon Tea Party) de acu ai dreptul sa .. ce ?

      Sau … Countering China’s Economic Aggression .. adica ca care agresiune economica bre?!
      ALta este problema SUA sunt , inca , cea mai mare economie din lume, dar INCA !!!
      Si doresc ca sa continue o robustă Conducerea americană.

      Dar, de unde atata robustete ? Sa ne amintim – in 2001 SUA au mers in Irac .. Rezultaul ? In 2009 au avit parte de un bailout de cca 7 triliarde !
      Cat ar costa acum ? Caci , desi nu studiaza latina, chinezii se pare ca au auzit de premonitus preparatus si deja nu pot fi confruntati in zona proxima acoastelor lor ! (Au dezvoltata niste rachete antinava cu raza lunga de actiune dedicate .. portavioanleor!)

      Insa muricanii se pare ca raman tributari „doctinei Wolfowitz” .. care doctrina pune acentul pe domeniul miliatar uitand de economie – adica de finantare ! Ori , se stie ca ptr a castiga un razboi sunt neceaare 3 conditii „Bani! Bani!!BANI!!!” si banii … ? Ii imprumuta cumva de la.. chinezi?!!

      Cum sciam zili trecute… Rusia revine printre marii expoirtatiri de grau …. si poa mai stie carva ce zicea Lee Iacoca prin anii 90 ?!

      Nu e vorba despere „model”, democratie samd etc ci pur si simplu de bani!
      Ori „modelul” favorizat de SUA de la reageconomics incoa ….. a favorizat China!

      Mde… prin 1927 – 33 US navy s-a pregatit ptr un rezbel cu … Anglia! Da, da nu sunt sarit de pe fix! SUA tocmai devenisera prima econimie a lumii si se temeau ca Anglia va incerca sa isi pastreze locul prin mijloace militare …..

      • @Ghiță: ”Mde… prin 1927 – 33 US navy s-a pregatit ptr un rezbel cu … Anglia! Da, da nu sunt sarit de pe fix! SUA tocmai devenisera prima econimie a lumii si se temeau ca Anglia va incerca sa isi pastreze locul prin mijloace militare …..”
        =====================================
        Când spuneam că trebuie să se mai și înțeleagă ce se citește.
        Gheorghe, ai ceva probe despre această descoperire epocală a pregătirii din anii ’30 a Statelor Unite pentru război cu Anglia?

        Dar ce să mă mai mire. Văd că geopolitica, strategia geoeconomică, diplomația sunt disecate și analizate ajungând la un nivel de maximă analiză și înțelegere pe acest blog plin de elite.

        Deja ”elitele” au stabilit cauza tuturor relelor pentru România. Cum care? America.

        Mă și mir că încă nu s-a luat decizia întreruperii oricăror legături economice și diplomatice cu acest rău absolut al omenirii.
        Doar Parlamentul ascultă vocea celor pe care-i reprezintă, iar Guvernul este oglinda voinței politice a acestor reprezentanți.

        Desigur, în urma analizelor amănunțite ale ”elitelor” de pe blogurile românești s-a descoperit și soluția salvatoare, nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume: China.

      • Popesculke ,
        daintai eu nu sunt „elita”. Sunt doar un parlit …….

        Insa tu ai intels nitel grsit …

        Prin 1925 un docoment al US Navy atragea atentia ca:
        – SUA devenisera prima economie a lumii , inlocuind Anglia
        – pana atunci Anglia si-a eliminat competotorii economici pein mijloace militare.

        In anii care au urmat US Navy se pregatea ptr cazul unui atac englezesc .

        Apoi a urmat criza si a fost clar ca Anglia nu isi mai permitea luxul unui razboi …

        Documente ?
        Hm .. sunt p[rea vechi si prea putine ..

        Da asa intre noi fie vorba – de ce nu ceri engelzilor sa desecretizeze doasrul Hess? Sua nu stii despre ce este vorba ? (cca 98% habar nu au)

        Sau .. mai recent. Toti ziaristii si tampitii zboiara ca in 2001 SUA au intervneit in Orac ca Sadam avea amre de distrigere in masa.. Nici un cuvintel ca se lansase minciuna ca Sadar ar fi putit obtine arma nucleara in cateva luni pe baza nu stiu carei cantiotatoi de uranou aobtinit cam dolosiv … Asta mia tiii minte?

        Sau tioio minte ca cine a tranferat din SUA in China multime de capaciati industriale? Nu?
        Nu cumva „elitele:’ voastre finaciare ?

        A … macar ai idee ce e aia doctrina Wolfowitz?!

      • @Ghță:”In anii care au urmat US Navy se pregatea ptr cazul unui atac englezesc ”.

        Aha, așa mai vii acasă. Era pur și simplu vorba de o ipoteză de ”lucru” a englezilor pentru o eventuală invadare a Americii fie prin Canada, fie prin Bermuda.

        Sigur că nu a fost nimic serios, iar americanii, probabil prin spionii lor, au aflat și ți-au pregătir și ei tot o ipoteză de ”lucru” pentru apărarea SUA de o eventuală invazie, ”War Red Plan” cunoscut și ca ”Atlantic Strategic War Plan”

        Chestia cu ”elitele” de pe blog vine de la ”Agentul Rus”, Zev,.

  4. Recurs la arhiva : 17.11.2020,

    Semnarea celui mai mare acord comercial al planetei fără SUA este marcată de conflicte comerciale şi temeri privind extinderea influenţei Chinei

    Lideri ai 15 ţări din regiunea Asia-Pacific, printre care China, au încheiat în weekendul trecut unul dintre cele mai am­ple acorduri comerciale din istorie, în încercarea de a re­duce barierele dintr-o zonă care acoperă o treime din po­pu-laţia şi producţia economică a lumii, scrie Financial Times.

    Acordul Regional Comprehensive Economic Partnership, sau RCEP, marchează un pas înainte major pentru integrare economică în regiune şi vine după aproape un deceniu de negocieri. De asemenea, tratatul a fost semnat în plin război comercial între unele dintre cele mai puternice semnatare, cum ar fi China şi Australia.

    Economiştii spun că pactul, primul acord comercial care aduce împreună China, Japonia şi Coreea de Sud, ar putea adăuga aproape 200 miliarde de dolari anual economiei mondiale până în 2030.

    RCEP reuneşte aproape toate acordurile existente semnate de cele 10 ţări membre ale ASEAN şi le combină într-un singur pact multilateral cu Australia, China, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud, aducând astfel Asia mai aproape de a deveni o zonă comercială coerentă ca UE sau America de Nord, deşi acordul nu este de aşteptat să ducă la reduceri considerabile de tarife.

    Japonia şi Coreea de Sud sunt aşteptate a se număra printre cei mai mari câştigători de pe urma acordului, însă beneficiul unor bunuri mai ieftine va fi resimţit până în Europa şi SUA.

    Analiştii spun că acordul va diminua probabil şi mai mult influenţa SUA în regiune după ce Donald Trump a retras America din TPP, un alt pact comercial regional important.

    Acordul ar fi fost şi mai amplu, dar India s-a retras din discuţii în 2019 şi refuză deocamdată să revină, sporind temerile privind dominaţia în creştere a Chinei la nivelul pactului.

    RCEP vine însă pe fondul unui conflict comercial în regiune, între SUA şi Australia, evidenţiind limitele unor astfel de acorduri. Industria se pregăteşte pentru posibilitatea impunerii de tarife pe vinul australian vândut Chinei. Sindicatele australiene argumentează că faptul că China a luat în vizor exporturi australiene în pofida existenţei unui acord de comerţ liber între Australia şi China evidenţiază limitele unor astfel de acorduri.

    Potrivit Deutsche Welle, pactul RCEP reduce tarifele, deschide sectorul serviciilor şi stabileşte reguli comerciale comune în interiorul blocului. Acordul acoperă comerţul, serviciile, investiţiile, comerţul online, telecomunicaţiile şi copyright-ul, însă protecţia mediului şi drepturile forţei de muncă nu sunt parte a acestuia.

    Spre deosebire de TPP, RCEP este relativ lipsit de ambiţie, eliminând 90% din tarife, scrie Financial Times. Agricultura este în mare măsură absentă, iar acoperirea serviciilor este amestecată.

    Analiştii spun că beneficiile economice ale RCEP sunt modeste şi vor trece mai mulţi ani până se vor materializa, notează CNBC. Însă acordul este o victorie geopolitică pentru China într-un moment în care SUA par să se retragă din regiunea Asia-Pacific, adaugă aceştia.

    Presa chineză de stat a subliniat faptul că semnarea RCEP arată că China poate colabora cu alte ţări ìîn mod eficient şi reciproc avantajosî, acest lucru demonstrând că China nu este un ìimperiu expansionistî, aşa cum consideră SUA şi unele ţări occidentale.

    Sursa : https://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/semnarea-celui-mai-mare-acord-comercial-al-planetei-fara-sua-este-19747758

    Ati observat data?

    Adica excat atunci cand SUA iuncecau sa asambeleze un nou SEATO , tocmai aliatii ei cei mai siguri , Australia si Noua Zeelanda …… In plus Coreea de Sud vare se bucura de garantia SUA ….

    Absenta Indiei nu trebuie sa surprinda sau sa produca enuziasme excesive.
    India nu poate semna un astfkle de acord cu China!
    Nu din cauza ca India ar fi cea mai populata „democratie” sau ca au unele difernde (inclazite de curand prin lupte „traditionale” cu azvarlirea invinsilor in prapastiile masivului Himalaya!) ci [ur si sim[lu ca un astfle de acord a rda prea multe ocazii Chinei. Ocazii de a gasi subfurnizori ieftini .. in Imdia! Ocazii de investitii chimneze in India!
    Plus ca si India arer micile ei ambitii. Mari!
    Nothimg personal dear chinese just buisnness at usual!

    Asta [tr cine are cap si in cap a;ltceva decat calti!

  5. ASA CUM SPECIFICAM , PRIVIND EVOLUTIA EUROPEI SI NU NUMAI, SE DUCE O LUPTA PENTRU O NOUA REASEZAREA , A CELOR CARE DECID SI VOR DECIDE. ( TIMPURILE SE SFARSESC OFERIND APARITIA UNOR NOI TIMPURI , IN CARE POPOARELE SE VOR ZBATE PENTRU EXISTENTA .)

    ACEST ASPECT INGRIJORATOR, PENTRU VREMURILE CE URMAZA A SE VIZOALIZA, SE DATOREAZA LIPSEI DE, INTELEGERE RECIPROCA, INTRE FOSTII CONDUCATORI SI INTRE CEI ACTOALI, TOTI , CU ANUMITE EXCEPTII , AU AVUT SI AU AMBITII NEREALE , IGONORAND SA PUNA ACCENTUL , NECONTENIT PE DEZVOLTAREA ECONOMIEI, PE DEZVOLTAREA SI MENTINEREA UNUI MEDIU DE VIATA BENEFIC FIIND PENTRU VIITORUL EXISTENTEI UMANE, (SI NU NUMAI) CE DEVINE , ASA CUM ESTE FIRESC, TOT MAI NUMEROASA. PUTIN , NU CU MULT TIMP IN URMA, A SPECIFICAT : CEL CARE VA PERFECTIONA RAZBOIUL ROBOTIC VA CONDUCE PLANETA ! (IN OPINIA MEA O GANDIRE DE MOMENT !)

    NE HAZARDAM SA IMPLEMENTAM VIITORULUI, ROBOTII ” UMANI”, IGNORAND CU BUNA STINTA CA, ACESTI ROBOTI, INDIFERENT DE SCOP, SUNT REALIZATI, DIRIJATI DE GANDIREA UMANA . CINE CREDE CA VIITORUL VA APARTINE ROBOTILOR „UMANI” SE INSEALA!

    OMUL A FOST SI VA RAMANE CEL CARE ESTE DESTINAT PENTRU TIMPURILE VIITOARE, PE ACEST PAMANT. UN EXEMPLU , TOTUSI REAL, APARITIA PE PLANETA UMANA, A UNOR FIINTE…CU O INTELIGENTA MULT MAI DEZVOLTATA DE CAT INTELIGENTA UMANA! ( IN PRINCIPIU, FIINTA RAMANE PRINCIPALA EXISTENTA. )

    AUD PE MULTI ZICAND: PLANETA PAMANT DEVINE TOT MA SUFOCATA DE NUMARUL ALARMANT A-L IMULTIRII UMANE. (O GANDIRE ERONATA!..)

    NU AM SITUT SI NU VOM STI SA CONTURAM UN MEDIU DE VIATA… IN CARE ECONOMIA SE FIE PE PRIMUL LOC.

    PETRISOR PEIU, NE INFORMEAZA… IN REALITATE ESTE O LUPTA PENTRU EXISTENTA UMANA, EXISTENTA POPOARELOR!

    PS POPORUL ROMAN , DEVINE VIZOAL SI VA DEVENI MULT MAI VIZOAL, PENTRU VIITOR , UN POPOR INEXISTENT !.. ( TRADAREA DEVINE INEXPLICABILA , ULTERIOR ROMANII OMORANDU-SE INTRE EI…UN ASPECT , TOT, INEXPLICABIL!

    PEMTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ROMANUL , POLITICIANUL AUTENTIC!

    ( UNDE ESTE , UNDE SUNT ACELE ECONOMII DEZVOLTATE, MENTINUTE, IN CARE PRINCIPALUL ASPECT , PENTRU EXISTENTA , IN SPETA HRANA, SA FIE USOR DE PROCURAT?..) ( NE HAZARDAM SA INVESTIM IN MEDIUL ROBOTIC CAT MAI SOFISTICAT…IN LOC SA NEREANTOARCEM PRIVIRILE CATRE TRECUT , CU A LE LUI ASPECTE!)

  6. Imi place acest articol pentru ca se bazeaza pe cifre, desi nu am studiat cit de credibile sunt sursele.De mult timp a existat acest „double-standard”, istoric chiar, detectabil dupa al doilea razboi mondial, in politica Germaniei. Cred ca e foarte greu sa fii credibil ca „model” in UE, cind tu una predici, si alta faci. Sigur, depinde de popa, de versiunea cartii sfinte si unde tii slujba. Dar acest „model” german inca este de succes pentru Germania, si prin extensia umbrei sale, eficient in UE.
    E corect ca tarile mici sunt „strinse” cu usa de UE sa nu se dezvolte prin atractia de bani chinezesti pentru ca „miros a uigiri torturati”, dar Germaniei nu ii pute.
    Totusi, eu sunt foarte reticent fata de intentiile Chinei si metodele sale de a patrunde in spatiul trans-atlantic. Vorbim de un sistem totalitar foarte puternic pe glob, care nu o sa se pupe pe gura cu democratia europeana a la Brejnev cu Honecker. Europa va fi inghitita in aceasta relatie, si i se va ordona sa isi schimbe hainele de sarbatoare cu tinuta de detinut chinezeasca.

    • Nu cred ca sunt interesați chinezii de asa ceva. Nici nu vad ce interes ar avea. Se descurcă f bine și cu tarile democrate în hainele lor obișnuite. De altfel spre deosebire de Rusia și America – ambele fagaduind un model sociopolitic cel mai cel mai, China nu sufla o vorbă despre asa ceva. Și n-am auzit ca pe undeva în lume sa se amestece în problemele interne ale cuiva.

      • E adevarat ca ei afirma ca nu se amesteca in „treburile interne” ale altor state. E un slogan comunist tipic pe care il folosea des si Ceausescu.
        Cu toate astea, ei se amesteca grosier in afacerile altor state folosindu-se de o vasta retea de spionaj, care fura orice are valoare pentru ei. Tot amestec in treburile altor state se chiama si asta. Amintiti-va cum se incalzeau la focul in care ardeau documente spionii chinezi in SUA intr-un Consulat care a fost inchis de Trump.
        Se mai amesteca in trebuirile vecinilor sai, tari mici care se tem de China azi, din toate punctele de vedere, incepind cu securitatea lor, si accesul la resurse in Marea Chinei de Sud (cineva sa ii schimbe numele ca nu i-a dat-o nimeni Chinei cadou).
        Au si alte metode ce le folosesc ca sa influenteze alte tari cum ar fi arestul discriminatoriu al cetatenilor altor tari in cazul in care un mare sef de la ei a fost arestat in cealalta tara. China are doi canadieni arestati ca raspuns (tit for tat) la retinerea tovarasei de la Huawei in Canada pe baza unei cereri din SUA.

  7. Ca imi place mie sau nu (nu imi place!) SUA au probleme foarte serioase, care le erodeaza din prestigiu l pe care l-au avut ca „model de democratie”. Germania si ea este o vulnerabilitate pentru UE, prin acest dualism ce il afiseaza permanent si care ii stirbeste din start din prestigiul mondial, afectind UE si toate tarile membre in raport cu state competitoare (Rusia si China). Chiar state membre UE au detectat demult sursa mirosului neplacut degajat de la „centru”, si isi urmaresc propriul drum in UE, si in afara UE.
    Probabil ar trebui ca SUA si statele membre UE sa aibe un dialog in comun despre ce mai inseamna azi modelul democratic occidental. Daca el se rezuma doar la alegeri ca supapa de evacuare pentru tensiunile sociale, atunci, „Huston, we have a problem”. Daca democratia inseamna consolidarea unor mega corporatii globale cu orice pret, iar, avem o problema ale caror efecte sunt si vor fi exploatate de competitori.
    Nu poti sa ai pretentii de la Rusia cu „Acordul de la Minsk”, acuzind Rusia ca nu il respecta, pentru ca apoi sa redeschizi Nord Stream 2, si sa te astepti ca Rusia sa plece grumazul. Ori ii sanctionezi ori ba. Lucrurile nu se pot decupla fara efecte asa cum pare Merkel sa sugereze prin politica ei. Putin stie foarte bine sa se plaseze in raport cu Merkel si orice concesie, el o va exploata la maximum. Merkel insasi e pe drumul afara din politica, si vom vedea ce schimbari, daca vor fi in viitor cu noua conducere a Germaniei.

  8. La ora asta Romania este mai bine pozitionata ca membru UE sa vaccineze populatia decit Canada. Vaccinarile pentru pensionarii din afara caminelor de batrini incepe in Romania in februarie, pe cind Canada inca se zbate sa achizitioneze vaccinuri. Culmea ironiei sumbre, in Toronto s-a deschis cu muta pompa o clinica de vaccinare in centrul orasului la Metro Toronto Convention Centre, unde au taiat panglici tot felul de sefi, doar ca o inchida dupa citeva zile din lipsa de doze de vaccin. Foarte, foarte trist pentru o tara dezvoltata ca si Canada, care nu are capacitati de a dezvolta un asemenea vaccin, si e nevoita si ea sa se roage de Pfizer, Moderna si toti ceilalti shmecheri care umbla dupa profit pe vietile oamenilor.

    Acum frumosul Trudeau ne duce cu presul ca, vezi tu, ce bun e el, a mai comandat 20 mil doze de la Pfizer, care o sa vina in Aprilie, Mai. Asa crede el, dar cert e ca se afla in ape destul de tulburi, pentur ca nu are certitudini.

  9. @ Alex One

    Ceea ce spui este 30% speculatie si 70% neadevar. Conceptia partidei pierdute din start.

    In rest, pozitia in genunchi e chestie de mentalitate si de cum te simti, cum te raportezi. Iar daca te simti atat de ingenuncheat, cine te opreste sa te ridici? Si sa te verticalizezi.

    • Poti sa fii de acord cu el sau nu, in privinta faptului ca Romania e o colonie americana (si nu numai), dar n-ai inteles ce vrea sa spuna. Nu el personal se simte ingenuncheat. Vrea sa spuna ca Romania e ingenuncheata. Cum ar putea ridica el, de unul singur, toata Romania?

      Nu intelegi nici cele mai simple enunturi. Incearca sa gindesti. E greu, stiu, dar incearca. Si sa stii (oricit de incredibil ti s-ar parea) ca mai exista si romani carora le pasa si de Romania, nu numai de ei insisi. Si nu sint gata sa declare ca totul e OK, doar pentru ca au un „job” bine platit, in UK sau aiurea, ca tine.

      • Adica Romania e o colonie a mai multor puteri coloniale? Si nu exista conflicte in interior intre aceste puteri coloniale?
        Dragutza, sub orice forma, regn sau gen ai aparea 😃, stilul e acelasi, discursul identic, iar enormitatile redundante. Eu ti-am dat niste sfaturi mai demult, am incercat sa te ajut, am fost si dur, si bland, si amiabil, te rog nu ma mai cauta, ca-ti cauzeaza.

  10. Ai nostri intelectuali …..

    Premierul Florin Cîțu ( master în economie și un doctorat în macroeconomie și economie internațională la Universitatea de Stat din Iowa ) intrebat la Europa FM, dacă România va urma exemplul unor țări importante din Uniunea Europeană, precum Germania, de a dezvolta relații cu China sau va păstra distanțarea care s-a remarcat în ultimul an și jumătate, zis-a :
    Păstrăm distanța. Este ceea ce eu am observat și anul trecut, ca ministru al Finanțelor Publice, să avem o orientare puțin diferită și avem obiective diferite

    ”Este filosofia noastră în aceste moment, nu are nicio legătură cu Casa Albă sau cine este la Casa Albă, cred că este un mod sănătos de a dezvolta România în perioada următoare

    Sursa https://www.profit.ro/perspective/premierul-citu-pastram-distanta-fata-de-china-e-un-mod-sanatos-de-a-dezvolta-romania-19911131

    Mda si nu sunt crezut ca nu in grajd gasesti vitele cele mai vite!

    • Nu are doctoratul pentru că nu și-a predat lucrarea de doctorat conform fișei sale de senator: „Ph.D – A.B.D. „All but dissertation” (Program doctoral completat, fără disertație), „Politică monetară, macroeconomie, econometrie, Iowa State University, Iowa, SUA“.

      • Nu stiu cati ani are dl. Premier Citu, insa toata aceasta pleiada de „doctori” ajunsi la varsta de 30-40 de ani se simte in proximitatea noastra la nivel micro si macro. Apropos de macroeconomie, ca sa fii expert in ea, iti trebuie pregatire, viziune, experienta si chemare catre aceasta disciplina economica si s-ar simti la nivel … macro.

  11. „Nu vi s-a părut ciudat că, la final de 2020, Ursula von der Leyen (președintele Comisiei Europene) și Angela Merkel, cancelarul Germaniei (aflată la președinția rotativă a Consiliului UE) au încheiat un tratat istoric cu China, în timp ce guvernul de la București se afla în plin proces de închidere a porților pentru chinezi?”

    Nu. Nu ni s-a părut ciudat. Pentru că, din 2004 încoace, avem în fruntea statului imbecili patentați, care luptă cu comuniștii după căderea comunismului, fie ei (comuniștii) dinăuntru – PSD-iștii – sau din afară – superputerile Rusia (care nici ea nu mai e comunistă) și China.

    La ultimele alegeri parlamentare de sub mandatul său, ticălosul retardat și atoatedistructiv Băsescu Traian a anunțat, la ieșirea de la urne, că a votat pentru ca România să rămână înscrisă în structurile europene și euro-atlantice, nu ca să primească ordine „din Rusia, din China”.

    În prima din cele două și numai două confruntări televizate cu Victor Ponta, pentru prezidențialele din 2014, Klaus Joianis i-a reproșat lui Ponta că programul lui include și colaborarea economică cu China. Încă de atunci, Ponta i-a atras atenția că Germania lui (a lui Joianis) colaborează cu China fără nici o frică, așa că noi de ce nu? Răspunsul a căzut în urechi surde: și ale lui Joianis (astupate de căștile în care i se suflau răspunsurile, atunci când dădea semne de poticneli la limba română) și ale electoratului imbecilizat de cei 10 ani de băsism, de luptă pe viață și pe moarte cu „bolșevicii” inventați.

    Deci, nu: nu ni s-a părut deloc ciudat. Suntem handicapați mintal. Și vom fi din ce în ce mai mult.

  12. Un subiect extrem de incitant si interesant, insa Romania, „cociocul”, dupa zicerea unui clasic in viata, parca nu face parte din UE, ci mai degraba se comporta ca si o colonie.
    Din pacate Romania a incaput pe mana unora care nu stiu sa faca o politica externa si economica demna in favoarea statului pe care-l reprezinta. E un subiect dureros pe care nu-l voi dezvolta, voi urmari in liniste si cu interes comentariile care din pacate nu vor aduce Romania acolo unde s-a aflat cu multi ani in urma. Sunt ani si si vor urma altii de „intuneric” pentru Romania, cu asemenea specimene politice condcatoare.

    • Indiferent de cine va fi la Casa Alba, la noi „Experimentul Romania” continua si nu poate fi vorba de legaturi comerciale cu China sau alte state nemembre UE. Se pare ca anumite metode experimentate pe malurile Dambovitei sau au fost preluate cu succes si pe malurile Potomacului.

  13. Olanda este cel mai mare importator din China (88 de miliarde de euro în 2019)

    Si cat si cu ce benefotz reexporta?!

  14. Ciolacul, deci PSD: „Mult succes, Joe Biden și Kamala Harris!”
    =======
    Deci, „Adio, PSD!”

    Acest Ciolacu, susținut de partid, nu știe pe ce lume se află.
    Habar nu are că primele decrete ale lui Biden sunt exact, dar exact parte din platforma lui Soroș.
    Sau nu-i pasă.

    USR-Plus și PSD aceeași ciorbă progresistă.

    • Domnilor de peste ocean
      În 30 de ani, China a devenit o mare putere a lumii și imaginile pe care le vedem ne aduc aminte ca singura construcție omeneasca vizibila din spațiul cosmic e Zidul chinezesc. E adevărat că Orban, ca prim ministru, vorbea cu obstinație de „virusul chinezesc”. Asa o fi, dar dacă ne aducem aminte de cadourile pe care europenii le-au făcut băștinașilor celor doua Americi, viruși evident, ca să nu mai vorbim despre alcool, sa zicem ca nu e o noutate. Poate veți fi auzit și despre războiul opiumului.
      Dar în ceea ce privește Raul de acuuze la adresa Chinei, mie îmi vine în minte un banc de pela începutul anilor 50 din secolul trecut. Se zicea ca Gheorghiu Dej și Tito s-au întâlnit pe malul Dunării, fiecare pe țărmul sau. Gheorghiu Dej i-a atuncat lcari grele lui Tito, numindu-l calau și slugă a imperialistillr. Tito l-a ascultat zâmbind și i-a replicat scurt: Invidiosule!

    • Incearca si ei sa se „pozitioneze”, sa intre in gratii, dar cred ca inutil. Oricum aceasta putere internationalista nu va fi mai apropiata de interesele Romaniei decit a fost sub Trump.
      Hai sa vedem mai intai daca mai finanteaza ceva in NATO, si daca chiar ii intereseaza flancul estic al aliantei, la Marea Neagra. Judecind dupa programele lor grandomanice, cred ca nu vor mai avea bani sa apere pe eset europeni de pericolul rusesc, si atunci vor „latra” doar, asa cum ne-a obisnuit.
      Nu vad cum acest regim poate sa cistige in favoarea americanilor, daca nu merg pe linia economica a lui Trump: relocarea investitiilor in domenii strategice in SUA, ajutorarea propriilor frime, incepind cu cele mici si mijlocii, crearea de locuri de munca suficiente si bine platitie in SUA. Unificarea SUA se poate face doar printr-un program de anvergura de a reduce decalajele social-economice, si asta inseamna sa lucrezi cu businesurile mici si mijlocii in primul rind. Asa se face „healing” si nu darimind statui, anulind istoria si injurind, discriminind, sau omorind albi.
      Referitor la albi, americanii ar trebui sa fie atenti cind unii afirma ca vor o tara ca in Canada. Prin politica ei de imigratie, Canada s-a transformat intr-o tara in care albii sunt discriminati si injositi pe fata la ei in tara, inclusiv prin intrumente legale si para-legale. In marice orase de pe coasta de Est, Toronto, si Montreal, albii sunt minoritari conform Census oficiale, dar se actioneaza politic impotriva lor pe baza minciunii ca ar fi majoritari. Marile corporatii de aici angajeaza pe baza unor legi discriminatoare (si e care politicienii refuza sa o actualizeze) care cer angajatorilor sa angajeze din „minoritatile vizibile”. Aceste corporatii lucreaza aproape exclusiv cu firme indiene gen Tech Mahindra si altele care la rindul lor, lucreaza cu angajati din acele corporatii care sunt „liaison”. Adica clar, se incurajeaza sa nu se angajeze albi ci doar din India. Asa ca atentie europenilor care inca cred ca au sanse mai mari in Canada. Le va fi extrem de greu, si sefii lor vor fi foarte probabil indieni. Vei avea o mare problema sa avansezi si sa cistigi mai bine, pentru ca indienii se promoveaza foarte eficient unul pe celalalt, pornind chiar in Guvern, unde sunt o gramada pe posturi cheie. Trebuie sa recunosc, ca inca e bine ca e pace sociala, dar stam pe un butoi de pulbere.

    • … Dragnea l-a susținut cu toate forțele pe Trump,
      Și ? A fost ,,iubire” reciprocă ? Cu ce ne-am ales, în afară de un ,, prieten” pentru Liviu, recte, dom Adrian Zaharescu, mare susținător al statului de drepți ?

      • Asa este, Trump nu ne-a dat nimic, ce matze fripte Trump asta , n-a iesit nici macar de-o acadea. Sa vedem cu Biden, poate iese cu niscaiva dolari, cu un Kent acolo.

  15. Desi Biden se prezinta drept un trans-atlantist si un partener al UE, realitatea ar putea sa confirme ca el nu va putea sa aduca SUA mai aproape de UE, semnificativ mai mult fata de cum a evoluat relatia sub Trump. Germanii in special sunt foarte reticenti si reci fata de SUA:

    „…Surveys conducted by the Washington-based Pew Research Center and Germany’s Körber Foundation suggest that a large majority of Germans no longer view the US as a partner in efforts to protect international free trade…”

    Acum, eu nu stiu ce ii inclazeste pe nemtii, poate pentru niste bere. Cred insa ca si nemtii sunt destul de usor de dus de nas, sau accepta politica Germaniei, care inseamna dublu standard: sa dormi in pat cu dusmanul pentru o noapte de dragoste. Cam asa si cu relatia cu China, unde Germania saliveaza dupa mari profituri, ca si SUA mai demult, si cu multe shutuleze date in fund de chinezi azi. Sa vedem cit se vor suporta unul pe celalalt, dupa ce si-au facut concesii in domeniul investitiilor bancare si auto. Sunt multe banci din Occident cu experienta proasta in China, unele s-au retras.

    Acest apetit pentru profituri mari si rapide nu este doar al americanilor, cum se vede. De ce nu ii ajunge Germaniei Imperiul UE sa dezvolte afaceri?

    https://www.dw.com/en/germany-hopes-joe-biden-will-reset-trans-atlantic-relations/a-56283267

    • Dacă se citește atent tratatul cu China, se poate observa că partea chineză este interesată în Tehnologia germană, iar nemții în forța de mână ieftină, numită, „deschiderea pieței de muncă” chineze.

      Acest lucru l-au făcut americanii ajungând să importe până și aspirină de pe „piața asta de muncă”.
      America a dat tehnologie și a exportat tot ce înseamnă manufactură în China.

      Văd că nemții nu învață din greșelile altora.

      Din păcate, Germania înseamnă UE și România înseamnă provincie (periferică) a UE.

      Deci, nici forța de muncă (ieftină și necalificată) exportată pe nimic din România nu va mai avea căutare, nici investiții benefice de tehnologie nu se vor primi în România.

      Sigur, acum cu Biden, America se va reîntoarce la „bunele principii ale schimburilor economice” cu China și la tratatul pentru „environment” tăind și mai mult din joburile americanilor. Respectiv, zeci-sute de mii din industria energetica (petrol, minerit, construire de conducte).
      Ca să nu mai vorbim de creșterea generală a prețurilor din cauza creșterii prețurilor la energie și alte bunuri importate din China.

      Să dea Dumnezeu să greșesc, dar văd nori negri odată cu „deschiderea” asta spre China.

      Am mai dat un exemplu. În St. Kitts, din Caraibe, am înțeles că și în alte insule, am văzut un complex turistic în construcție, dar încercuit cu gard și cu o poartă păzită.

      „Este un complex turistic făcut de chinezi, doar cu muncitori chinezi, care va fi exploatat de chinezi”, ne-a spus ghidul.

      Lanțuri întregi de magazine chinezești în Aruba și Belize sunt doar câteva mostre de „schimburi economice”.

      Nu mai visați covrigi chinezești pe coada câinilor românești.

      România să-și folosească propria forță de muncă pe care o exportă, cum spuneam, pe nimic.

      • România și-ar fi folosit cu siguranță propria forță de muncă dacă contractele referitoare la reactoarele 3 și 4, respect autostrada Comarnic-Brasiv, inițiate/susținute de foști premieri ai PSD, ar fi fost implementate până la capăt. Din păcate, nu ne-au dat voie neosovieticii să facem afaceri cu China, un bun prieten și partener tradițional pentru România încă de pe timpul lui nea Nicu.

  16. Problema majora nu este semnarea unui tratat cu China , problema cea mare ii recesiunea cu care se confrunta USA si numai ea , datorita acestei pandemii . Daca USA nu-si revine cat mai repede , tarile mici se vor ” prabusi ” dupa care conform principiul dominoului se vor prabusi rand pe rand si celelalte state si apoi … Dumnezeu cu mila.
    Multumesc tuturor comentatorilor pentru postarile lor.

  17. trexsr, mai bine spune-ne cine a postat pe YouTube un clip cu un titlu apocaliptic (redau din memorie):
    ,,SUA sunt înconjurate de trupe chineze” Am fost curios și l-am deschis preț de vreo 10 secunde…o voce de femeie preciza că Justine Trudeau ar fi invitat militari chinezi să participe la exerciții comune cu armată canadiană. Zău dacă te mint. Dacă mai este postat, încearcă d-ta să-l vezi tot, eu fiind destul de reticent față de fake-uri. Dar dacă nu e fake ??
    Aștept verdictul unei autorități în materie, care trăiește și se informează pe acele meleaguri îndepărtate..

    • ZeVzekovici :), cum adica sa-ti spun eu cine a postat pe YouTube un clip? Voi acolo la FSB sunteti in recesiune, nu mai aveti bani sa investigati singuri?

  18. Cred ca merita atentie cum marile trusturi de presa si portalele de stiri si sociale descriu patriotii din Sua, si prin extensie din alte tari, manipuling grosier si totalitar. Iata cum descfie DW.com miscarea QAnon:

    „…QAnon is centered on the baseless belief that Trump is fighting the so-called deep state, child-trafficking elite, shadowy corporations and fake-news media…”

    De ce „baseless belief” (sa crezi fara suport)? Complet fals. Poti sa argumentezi pro-si contra gradul in care Trump s-a luptat cu „deep state” (in traducere libera, la noi „statul securist”), sau cit a reusit cind s-a luat la trinta cu „corporatiile ascunse”. De ce nu exista argumente sa spui ca te lupti cu „fake-news”? E si asta o minciuna?

    De fapt, este a cita dovada ca mergem pe mina acestor mega-corporatii de presa, si ca trebuie sa fim foarte atenti ce inghitim. Iti trebuie astazi multe filtre sa pui intre tine si informatia care te bombardeaza non stop. Scopul, il stim, se doreste o lume uniforma, care accepta orice afirmatie. Si recunosc, ca, cel putin in America de Nord, unde Trudeau cel Frumos cuvinteaza ca si Ceausescu, cu un limbaj de lemn „desavirsit”, s-a reusit in mare masura. Alaturi, de conducatori si media unita impotriva gindirii critice, participa activ toata clasa politica si sistemul de invatamint. Aberatii peste aberatii, printre care si cerinta guvernamentala ca birocratii care lucreaza cu comunitatile LGBT (si au mai adaugat citeva litere aici) sa nu mai foloseasca cuvintul „mama” si „tata”, sa nu ii raneasca. O societate in care fiecare treieste in bula lui protectiva, nu aude, si nu vede, decit pe micul ecran ce i l-a montat „sistemul” unde i se servesc stirile „potrivite lui”, restul cenzurat (si in curind realitatea virtuala va fi o mare revolutie impotriva omului!).

    https://www.dw.com/en/as-donald-trump-exits-qanon-takes-hold-in-germany/a-56277928

  19. Și încă ceva trexsr, nu din surse chineze:
    ,,(După succesul cu Model 3-exportat și în Europa de la uzina sa din Shanghai _ n.m.) Tesla începe să livreze vehicule Model Y în China, după ce a redus prețul de vânzare cu precomandă cu 30%.
    Modelul Y Side Blue
    Tesla Model Y Tesla
    Tesla a început livrările Model Y în China.
    Producătorul auto a anunțat la începutul acestei luni că a început să fabrice crossover-ul SUV-ului în Shanghai Gigafactory, ceea ce îl face al doilea model pe care Tesla îl produce în China.
    China ar putea fi esențială pentru succesul Tesla, reprezentând potențial 400.000 de vânzări în 2022, potrivit analistului Wedbush Daniel Ives.”
    COMENTEZ:
    Vezi trexsr ? Asta este diferența între ideologie (destinată celor mulți si- după părerea lor- deștepți), respectiv pragmatismul ceior puțini care produc și deschid orizonturi și, nu în ultimul rând, câștigă mormane de parai.
    Pentru Elon Musk, piata din China (pentru automobile electrice – cea mai mare din lume ) este vitală.
    În ciuda interdicțiilor megalomanului Donald Trump, firmele americane, la fel ca firmele germane, fac afaceri de anvergură în China. Ba chiar China, prin uriașa sa piață, a salvat profturile industriei aauto germane în anul de restriște 2020.
    Chiar ai crezut panarama cu relocarea în SUA, Canada, sau în țările est europene (inclusiv România)? Încă mai crezi în mitul conform căruia China doar exportă șmacuri ieftine și nu stimulează propriul consum -după model american ?
    Ești atât de nostim de naiv, încât n-am nicio șansă să mă supăr vreodată pe tine.
    😏

  20. trumo a plecat , „insurectia” a fots inabusita, democratia salvata probelmele raman: „F *** Joe Biden” !!!

    Protestatarii anti-guvernamentali și antifascisti din Portland și Seattle au vandalizat un birou al Partidului Democrat și alte clădiri. Manifestanții s-au ciocnit cu poliția, protestând împotriva învestirii lui Joe Biden.

    Protestatarii anti-guvernamentali și antifascisti din Portland și Seattle au vandalizat un birou al Partidului Democrat și alte clădiri. Manifestanții s-au ciocnit cu poliția, protestând împotriva învestirii lui Joe Biden.

    Înainte de a descinde la biroul Partidului Democrat, protestatarii dintr-un grup de aproximativ 150 oameni s-au bătut cu poliția.

    După ce au vandalizat biroul democraților, protestatarii Antifa au luat alte clădiri la rând.

    În Seattle, poliția a declarat că mai multe locuri au fost vandalizate. Polițiștii au postat și fotografii cu pagubele, inclusiv ceea ce părea a fi un magazin Amazon Go.

    „Nu-l vrem pe Biden”. „Ne dorim răzbunare pentru crimele poliției, războaiele imperialiste și masacrele fasciste ”, afișau pe bannere demonstranții.

    https://evz.ro/miscarea-antifa-il-vaneza-pe-joe-biden.html

    A se mai vedea :
    https://www.newsweek.com/portland-protesters-vandalize-democrat-hq-1563278

    https://www.foxnews.com/us/anti-biden-antifa-portland-police

    https://nypost.com/2021/01/21/antifa-militants-smash-up-first-starbucks-in-anti-biden-protest/

    https://www.haaretz.com/us-news/antifa-anti-biden-protesters-vandalize-buildings-in-portland-and-seattle-1.9470523

    Jos Trump!

    Nu zoic sus Rpbinert ca se poa interpreta prin suspendat ….

    https://nypost.com/wp-content/uploads/sites/2/2021/01/seattle-92.jpg?quality=90&strip=all&w=1033
    Seatle , dupa ce Bideu a facut apel la uniatte. Ala in flacri a fpts un staeg american /….

    • @Ghiță: „După ce au vandalizat biroul democraților, protestatarii Antifa au luat alte clădiri la rând.
      […]
      „Nu-l vrem pe Biden”. „Ne dorim răzbunare pentru crimele poliției, războaiele imperialiste și masacrele fasciste ”, afișau pe bannere demonstranții.
      ============
      Fostul guvernator democrat al Louisianei, Huey Pierce Long Jr. spunea prin anii ’30 (citez din memorie):

      „Este ușor de introdus fascismul în Statele Unite, dacă-l numești antifascism.”

      Cum zici că se numește mișcarea aia care sparge, distruge și este împotriva guvernărilor din America și Europa?
      ANTIFA, cumva?

  21. Cred ca e evident ca SUA sub administratia Biden/Harris/Pelosi se indreapta cu pasi rapizi spre un tip de sistem autoritarist al Pardidului Unic, similar cu cel din Rusia si China. Sa explic:

    A fost arestat un lider al Proud Boys, prezentat de mai toata media neo-marxista drept „extremist de dreapta” (adica alb, pentru ca BLM e „progresist” , nu?). Doar Reuters a nuantat ca ar fi membru al „far right”, fara sa il eticheteze „extremist”. Ce inseamna pina la urma „extremist”? Media progresista nu ne explica, pentru ca ar fi o provocare de gindire. Oamenii si-ar da seama in final ca sunt prostiti. BLM nu este „extremist”? De ce nu? Si ei instiga la insurectie, de alt tip, opus celui alb. E un extremism „negru” poate mult mai violent decit cel alb, daca ne uitam la cita violenta a produs pe strazile oraselor americane in 2020.

    Atentie, lideri politici sau ai unor miscari sociale sunt arestati in SUA pe aceiasi reteta folosita de comunisti cind arestau liderii muncitorilor de la Brasov, sau mai recent, de chinezi, la Hong Hong, sau in Rusia cu Navalnay. Sub pretextul incalcarii unor legi minore, acesti dizidenti sunt arestati si scosi din spatiul public, pentru a nu deranja regimul autocratic.

    Ascultati-o pe Pelosi azi ce spune si ganditi cu mintea limpede.

    https://www.reuters.com/article/global-race-protests-portland-idINKBN26M4I2

    • @trexsr: „A fost arestat un lider al Proud Boys, prezentat de mai toata media neo-marxista drept “extremist de dreapta”
      ======
      Până la America, mai aproape este România, unde partidul conservator AUR este prezentat de întreaga presă lipsită de elementare noțiuni politice, ca fiind „partid extremist”.

      Sigur, este și o propagandă mârșavă în cursa căreia cad mulți cu mintea spălată, incapabili să-și pună creierul să muncească.

  22. La ce serveste poresa …libera in Romania ?

    La doar câteva ore după ceremonie, protestatarii au vandalizat sediul Partidului Democrat din Portland, Oregon. Oamenii furioşi au spart ușile și ferestrele clădirii, au dat foc unui tomberon și au desenat graffiti-uri pe pereții clădirii. Acestea aveau mesaje precum „Breonna Taylor merită dreptate” sau „F*** Biden”, relatează NBC News.

    Poliţia locală a relatat că lucrurile puteau degenera şi mai mult, având în vedere că unii protestatari aveau şi arme albe asupra lor. Au fost găsite cocktail-uri Molotov, cuțite, bastoane, spray chimic și o rangă, potrivit oamenilor legii din Portland.

    https://www.capital.ro/violente-dupa-ce-joe-biden-a-devenit-presedinte-multimea-furioasa-a-devastat-un-sediu-al-partidului-democrat.html

    Nici un cuvant despre identitaea protestatarilor.. Si cati oare cauat sa vada ce e cu Breonna Taylor??!!

    Simmai direct DIGI 24 :Opt persoane au fost arestate miercuri după ce susținătorii lui Trump au vandalizat sediul Partidului Democrat din Portland, Oregon, la câteva ore după învestirea noului președinte al SUA Joe Biden, transmite NBC News.
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/sustinatorii-lui-trump-au-vandalizat-sediul-partidului-democrat-din-portland-in-ziua-investirii-lui-joe-biden-1438087

    Da nu imi este rsuinie nici cu muricanii : https://www.nbcnews.com/news/us-news/oregon-s-democratic-party-offices-vandalized-amid-post-inauguration-protests-n1255118?cid=sm_npd_nn_tw_ma

    Uiota sa zica cam ce hrem poarta protestatariiii…..

  23. O intrebare: daca liderii Proud Boys albi sunt arestati pentru tot felul de nimicuri, liderii BLM de ce nu au fost arestati pentru Mineriada americana din vara lui 2020? Ma refer la cei care au sprijinit activ insurectia impotriva lui Trump. Ehehehe, despre democratia americana: multa a fost, putina a ramas. Biden are „sansa” sa o termine definitiv si sa instaleze un regim mono-color politic, care in fapt se traduce intr-o mini dictatura. Iar cum libertatea de exprimare e reprimata in SUA in stil „democratic”, fara supape de evacuare, ma astept la si mai multa violenta. Degeaba cere Biden unitate la inaugurare, daca ei la virf nu sunt in stare sa se arate ca model de unitate pentru bobor.

    Total de acord cu articolul lui Marius Oprea:

    https://www.mediafax.ro/editorialistii/comentariu-marius-oprea-investirea-presedintelui-americii-fara-america-19875887

  24. Iata si un exemplu elocvent implicind contul pe Twitter al Ambasadei Chinei in SUA care arata unde poate duce corectitudinea politica avansata de oameni gen Soros si entuziastii lor la spalat creiere ( political correctness). Ambasada Chinei in SUA a postat acest mesaj:

    „On January 7, the Chinese embassy account, @ChineseEmbinUS tweeted that „in the process of eradicating extremism,” the minds of Uighur women „were emancipated and gender equality and reproductive health were promoted, making them no longer baby-making machines.”

    Twitter a stat si s-a gindit ca nu e politically correct pentru ca ar viola politica lor impotriva de0umanizarii, ei condamnind deumanizarea unui grup de oameni pe baza de religie, casta, virsta, disabilitate, etc (vedeti mai jos)

    „We’ve taken action on the Tweet you referenced for violating our policy against dehumanization, where it states: We prohibit the dehumanization of a group of people based on their religion, caste, age, disability, serious disease, national origin, race, or ethnicity,” a Twitter spokesperson said on Thursday.

    Deci in mediile mari din SUA nu mai ai voie sa iti exprimi parerile, fie si ele de la Ambasada Chinei, cu care nu am de ce sa nu fiu de acord, pentru ca descrie o stare de fapt. Si la noi, tiganii fac mai multi copii decit romanii. Pe la TV in Romania vad din ce in ce mai multe fetze cu aspect indo-persian, barbosi musculasi cu ten inchis, care asculta manele sau ce or fi. Este realitate: aceasta rasa produce mai multi copii si nu stiu daca guvernul nostru e interesat sa faca niste statistici, si sa ia masuri pentru inmultirea romanilor, pentru ca, din cite inteleg, Romania este tara unde romanii ar trebui sa fie majoritari. Altfel Tech Mahindra va paste LOL 🙂

    https://www.dw.com/en/twitter-locks-account-of-chinese-embassy-in-washington/a-56303485

  25. Noul presedinte al SUA Joe Biden, un negationist al rasei albe americane din prima zi de mandat

    Pana la discursul de inaugurare al noului presedinte al SUA, Joe Biden, termenul de “negationism” trimitea automat la un singur sens politic, la cel de negare a Holocaustului. Iata insa ca o data cu investirea lui Biden la Casa Alba va trebui sa ne obsinuim si cu alte sensuri politice ale negationismului.

    “Vom învinge supremația albă și extremismul politic”, a afirmat Joe Biden in discursul de inaugurare. Hazardata afirmatie bidenista il plaseaza pe cel de-al 46-lea presedinte al SUA in cea mai neagra postura posibila pentru un presedinte american. Joe Biden devine astfel un negationist al geografiei si istoriei Statelor Unite ale Americii.

    SUA sunt in emisfera nordica si poporul american este de rasa alba. Din aceste doua caracteristici existentiale ale Americii decurge suprematia istorica si viitoare a poporului american, covarsitor indigen si majoritar de rasa alba.

    A-ti incepe discursul de instalare ca presedinte al SUA cu acest negationism absurd privind rasa alba americana este de un rasism si un antiamericanism de cele mai joase spete. Este ca si cum s-ar nega suprematia rasei evreiesti in Israel. Negationismul presedintelui progresist american Joe Biden impotriva rasei americane are drept reper similar in istorie negationismul rasist al lui Hitler impotriva rusilor si evreilor.

    In acelasi timp, negarea rasei albe americane face imposibila realizarea unei opere comune intre Casa Alba si Poporul American, la care s-a angajat Biden in discursul inaugural. “Împreună, vom scrie o istorie americană a speranţei, nu a fricii; de unitate, nu de divizare; de lumină, nu de întuneric”, a sustinut noul presedinte al SUA, frizand minciuna si retorica propagandistica. Evident, negarea rasei albe americane va aduce frica, persecutie, divizare, intuneric, ca in evul mediu si in vremurile fascismului. PS/NB: Joe Biden a depus jurământul de presedinte al SUA pe o Biblie veche de 120 de ani, apartinand familiei. Dimensiunile neobisnuite ale Bibliei au starnit speculatii ca ar cuprinde texte scripturale evreiesti, Biden jurand de fapt pentru suprematia evreilor in SUA!

    • Este încă unul din nenumăratele indicii că evreii au inventar progresismul.
      Oare rasa musulmană din teritoriile palestiniene ocupate de statul Israel se vor bucura de același respect din partea lui Joe Biden ?
      Nu cred, din moment ce susține continuitatea politicii americane în Orientul Mijlociu. Încă o dovadă că politica externă americană nu se elaborează la Casa Albă.

  26. Fostul preşedinte american Donald Trump are dreptul de a încasa aşa-numita pensie pentru foştii preşedinţi, în valoare de 221.400 de dolari pe an, adică 18.450 de dolari pe lună, ceea ce îl poziţionează mai jos decât cel mai bine plătit pensionar din România, relatează ZF.

    Cea mai mare pensie din România este de 78.634 de lei pe lună, adică peste 19.600 de dolari, conform declaraţiilor ministrului Muncii Raluca Turcan.

    https://www.cotidianul.ro/i-auzi-ia-pensia-lui-trump-mai-mica-decat-cea-mai-mare-pensie-din-romania/

  27. @ LePrince/Aramis/The Duke of Alameda

    „Nu te obliga nimeni sa te strecori iar sensul nu era sa te strecori printre unii sau altii, ci sa te descurci in situatii grele sau sa iesi catsigat din situatii difficile.”

    Situatii grele si situatii „difficile” create de cine, daca nu de rusi, pe care i-ai exclus (asa ai zis, ca printre ei n-am reusit sa ne strecuram)? Lasa, n-o mai intoarce, acum.

    Mai, tu ce faci, uiti propriile sclipiri de geniu? Aia cu „tanti Tzutzi” n-ai zis-o acum 10 ani, ci relativ recent. In orice caz, asta-i adevarul: ai o gindire de om „simplu” (cei pe care-i dispretuiesti tu, de la inaltimea „superioritatii” tale intelectuale; de fapt, pe cine nu dispretuiesti, in afara de tine?). Oricit de „intelectual” ai incerca sa pari. Si sa nu crezi ca nu se vede. Se vede. In fiecare comentariu.

  28. Ai noștri au alte probleme: cum să ne sărăcească, ce și cui să vândă ce mai este de vânzare și cum să se îmbogățească.
    Am urmărit-o, aseară, pe Viorica Dăncilă. Nu mi s-a părut frustrată, cum a vrut să ne convingă Ciolacu. Ciolacu mi s-a părut îngrijorat, a mințit cu nonșalanță și arăta ca un lider iranian; dezbălăzat, cu barbă neîngrijită ( modă introdusă la politicienii noștri de către Berceanu), folosind frecvent interjecția ,,mă”. Poate, la Congres, pesediștii vor ști să aleagă un președinte cu care să nu le fie rușine.
    Ceea ce au făcut unii pesediști. în Parlament, privind moțiunea de cenzură, a fost o mare măgărie. Poate a fost mai bine pentru Dăncilă, că nu a guvernat în perioada pandemiei dar a fost mai rău pentru români, pentru că eu sunt sigur, că miniștrii din acel guvern s-ar fi descurcat mult mai bine.

Lasă un răspuns