18 gânduri despre “40 de întrebări cu Denise Rifai

    • In vremuri ca cele in care trăim, o asemenea emisiune vine ca un pansament. Va mulțumesc domnule premier pentru 2 ore „altfel”.

  1. O prezența demnă si onesta, un discurs excepțional! Felicitări, domnule Prim Ministru! Cu deosebita considerație, Col. (r) Gabriel Mihai

    joi, 7 ian. 2021, 09:59 ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: ” Mai jos puteți găsi ediția completă a emisiunii > 40 de întrebări cu Denise Rifai în care am fost invitat. > https://www.youtube.com/embed/8DTEzWBcv10 ” >

  2. Întrebările s-au axat mai mult pe trecut decât pe prezent, multe dintre ele fiind excesiv de personale, unele cu false capcane, altele la nivel de cancan, reprezentând ceea ce actuala generaţie de realizatori TV consideră că reprezintă reţeta perfectă pentru obţinerea unei audienţe masive. Adrian Năstase a răspuns cu rafinamentul care îl caracterizează, cu simţul umorului, pe alocuri chiar cu sarcasm.

    Cealaltă parte a emisiunii a ridicat ştacheta la probleme politice, permiţându-i invitatului să-şi reliefeze statura de intelectual şi polemist de calibru, dar mai ales de remarcabil om politic. Adrian Năstase a etalat viziunea sa asupra realităţilor politice post-decembriste, asupra prezentului şi chiar a viitorului imediat. Fostul premier a vorbit printre altele despre nevoia ca Partidul Social Democrat să încheie alianţe cu alte forţe politice pentru a putea ajunge la guvernare. Ar fi bineînţeles o acţiune pozitivă şi eficientă, din păcate în acest moment imposibil de realizat datorită atacurilor furibunde ale dreptei interne şi internaţionale. În condiţiile unei asemenea ofensive îndreptată asupra sa, singura soluţie pentru PSD este să se întărească şi să pregătească o viitoare victorie în alegeri.

    La finalul emisiunii, Adrian Năstase a subliniat necesitatea ca România să construiască relaţii externe care să-i permită să-şi promoveze interesele naţionale. În acest sens, el a arătat că – după ce am aderat la NATO şi UE – a venit momentul să ieşim din letargia actuală şi să încercăm să realizăm o alianţă informală cu celelalte state balcanice după modelul Grupului de la Visegrad, ceea ce ne-ar permite să avem o voce şi în cadrul blocurilor în care suntem integraţi.

    Interviul maraton s-a transformat într-un mesaj politic adresat societăţii româneşti, aducând astfel o notă de căldură umană ce contrastează propagandei urii viscerale a dreptei cosmopolite.

  3. Demersul de a pune pe blog intreg interviul de la emisiunea Denisei Rifai este unul de bun augur. Sper ca toti cei interesati sa revada acest interviu maraton. Cu certitudine se pot trage multe concluzii, se pot cunoaste fapte mai putin stiute si ce este mai important se pot afla raspunsuri de la sursa, nu informatii rastalmacite de altii mai putin binevoitori sau dusmanosi.
    Adrian Nastase ramane liderul de care are nevoie Romania acum, alaturi de alte minti luminate si limpezi. Niciodata nu este prea tarziu.

  4. Demn si OM, felicitări, domnule Prim Ministru/Presedinte!
    Un an bun alaturi de cei dragi si multa sanatate!

  5. Cred ca ,,personalitatile,, , odata intoarse in Romania, din America, au avut un rol important in multe schimbari din tara. Basescu, servil, a fost, mai degraba sluga lor. In schimb, a beneficiat de punerea la adapost a familiei. Si el a avut, totusi, greutatile lui

  6. Domnule Nastase, am urmarit cu multa placere tot interviul pe acest canal turcesc, si am regasit aceiasi sursa de inspiratie de leadership. Si, ca sa fiu sincer, aratati ca un fel de Sean Connery roman la virsta asta mult mai bine ca in alte epoci, mai „asezonat”. Lasind forma la o parte, in substanta, imi place acel spirit de „fair-play” pe care il emanati, dar nu il regasim in politica (nu doar in Romania). Aveti acea putere de a va detasa de lucrurile marunte, faceti un zoom out undeva intr-o zona mai inalta, pentru a va refocaliza, zoom in, pornind de la principii sa disecati sub microscop. Asta doar un lider cu experienta poate sa o faca.

    Pe un lider autentic nu il poti distruge cu o condamnare sau noua, pentru ca el stie sa supravietuiasca, si, cum ati relatat, ati ramas si pentru detinuti tot Prim Ministru. Apropierea de acea lume cred v-a slefuit in unele unghiuri…

    Elena Neagoe spunea undeva ca sunteti un „aristocrat” (desi nu stiu rangul). As adauga ca sunteti un „aristocrat de stinga” (oximoron).

    Chiar mi-am notat aici expresia teribil de eleganta: „Farmecul tineretii este ambitia de a face propriile greseli” (cu trimitere la dl. Ponta, care, i se potriveste de minune/un tip cu hallo, charisma, dar extrem de incapatinat, un „copil minune”, desi minuni nu prea a facut).

    Poate mai vorbim de F16 si de alte lucruri care simt ca va preocupa, si ca aveti niste opinii care probabil nu doriti acum sa le „zoom in”. Eu cred ca e nevoie de cooperare pe principii sanatoase cu toti „partenerii strategici”. Problema e sa o vrea si ei (ca noi nu stiu..).

    Noi avem insa pare sa o problema similara cu a rusilor si Putin. Nu as vrea sa afirm ca sunteti „Ultimul Mohican”, pentru ca suna cam trist. Dar, totusi, cum va clonam? Se poate face un vaccin „Nastase” sa il injectam politicienilor sa prinda un pic de verticalitate? Nu vorbesc de aia cu ochi aspri si vorba severa.

    • Ub aristocrat de stabga este doar aparent un oximoron. Am citit cândva într-un roman al unui scriitor francez (nu-mi amintesc acum numele, lapsus de „tinerețe”) că numai aristocrații pot fi cu adevărat de stânga, ceilalți sunt motivați de dorința de uzurpare. Mă opresc aici fiindcă subiectul invaziei grobianismului în viata publică e prea dureros. Mă sufocă. Modelul marinarului bețiv s-a extins catastrofal.

  7. Sa mai spun citeva vorbe (sper nu gratis) cu referire la „idioti”. Si astia stim ca sunt de mai multe feluri gen „idioti utili”, „idioti savanti”, si se impart si ei pe clase, gen etnii, rase, sexe. Unii se nasc asa si mor la fel, altii insista dar fie au o revelatie (se indragostesc), fie sufera un traumatism ne-romantic (gen fac cunostinta cu bordura) si isi revin. Unii din ei pot sa mearga la tot felul de scoli si tot idioti ramin. Plesu are o pledoarie speciala pe tema asta, dar din prezentarea sa despre prostie ( o gasiti pe YouTube) am retinut ca dl. Pleasu si-ar dori un Saturday Night Late Show cu dl Plesu (nu Daily Show ca ar obosi).

    Fiecare din noi ne intilnim mult prea des cu prostia in variile sale forme. Ca politician insa si mai mult, ca demnitar al unui stat trebuie sa fie extrem de frustrant sa constati vesnicul nivel de prostie al unei largi paturi a populatiei votante. Cred ca de aici si succesul populismului, si zoom in, al domnului Basescu. Succesul domnul Basescu a fost ca el nu a avut pretentia de a apartine unei „elite”, caci nu avea cum sa o demonstrze. Si atunci a demonstrat exact pe placul celor multi.

    Poate ca la o virsta mai frageda credeati ca oamenii se gindesc la lucrui serioase cind voteaza, dar, am detectat o urma de romantism aici. Oamenii nu voteaza pe baza de principii decit poate cind le ajunge cutitul la os. Si cum vedem e inca multa carnitza pe os….

  8. Ni se confirma, pentru a cata oara, cat de mult a pierdut Romania pe mana unor talhari impostori ce au acaparat puterea din servicii, justitie si partide. O personalitate de talia acestu om nu se naste prea des in destinul unei tari ingrate cu adevaratele ei valori. Cu majoritatea covarsitoare a celor ce populeaza/polueaza spatiul public de o sub-mediocritate asurzitoare, doar singur Dumnezeu mai poate salva Romania…sa ne rugam…

  9. Vocalizele lui Biden pentru a il desemna pe Trump „teroristul domestic numarul 1” imi aminteste de 1989, decembrie. Nu m-as mira daca nu o sa il condamne cumva (ca si in Romania, justitia e folosita politic), iar daca o sa vrea sa il execute, le propun „pacifistilor” democrati Tirgoviste. Avem experienta la executat sefi de stat.
    Ipocrizia este insa maxima, pen’ca jupin Biden uita extrem de convenabil pentru el ca atacurile asupra democratiei americane au inceput cu BLM si asediul pro-democratilor asupra mai multor orase americane, urmate de la fel de violente acte comise de cei cu „dosar bun”. Aia care spargeau magazine si furau tot ce puteau nu erau „teroristi domestici”, ci „arhangheli ai democratiei”. Dar cum sa ii critice cind pe acest val a ajuns dl Biden Presedinte?
    Treaba insa este serioasa, nu doar pentru America de Nord ci si pentru „supusii” din UE, care in unanimitate (Occidentala) s-au alaturat azi la tabara lui Biden, comfortabil, ca si cum s-ar uita la un serial american TV politic. Presa de opozitie nu mai exista, exista o unianimitate anti-Trump si pro-Biden, iar liberatatea de cuvintare s-a transformat in „noi hotarim ce inseamna libertate”, prin Facebook, Twitter si celelalte organe de presa ale Partidului Unic din SUA.
    Au, au , au. Sa vedem si WordPress cit ne mai lasa sa cuvintam ce gindim.
    Sincer, cred ca in Romania exista (inca) azi mai multa libertate de exprimare ca in America de Nord, incluzind Canada.

  10. CU PERMISIUNEA DOMNULUI PRIM MINISTRU ADRIAN MASTASE , O ROG PE DOAMNA DENISE RIFAI, …SA- I INVITE PE „DOMNII”, BASASCU, PE ACTOALII „DOMNI” GUVERNANTI ( PE RAND) ULTERIOR PE ACTOALUL ” „PRESEDINTE „IOHANNIS CU A SA NATIONALITATE, RUGAND-O SA LE ADRESEZE INTREBARILE CUVENITE, FARA A OMITE CU BUNA STIINTA INTREBARILE REALE .

    O INTREBARE PE CARE MI-ASI DORI SA O ADRSEZE
    „GUVERNANTILOR”, LUI IOHANNIS,
    AR FI URMATOAREA: DOMNILOR GUVERNANTI VA ESTE DOR DE INDENTITATEA POPORULUI ROMAN, DIN CARE NU CU MULT TIMP IN URMA, PARINTII, V-AU NASCUT , CRESCUT INVATANDU-VA SA PRETUITI ACEASTA INDENTITATE , SARBATORILE, CULTURA AUTENTICA SI NU NUMAI, LASATE CU SFINTENIE DE INANTASII, CU A LE LOR MORMINTE, MEMORATE PENTRU TRECUT, DIN PACATE UITATE IN PREZENT , VA ESTE DOR DE ACEASTA INDENTITATE SI DACA, DA, DE CE A FOST SI ESTE INCATUSATA IN URMA UNEI ” PANDEMI ” NEREALA PENTRU TOTI?

    „DOMNULUI”BASECU : DOMNULE BASESCU CARE A FOST MOTIVUL, IN MOMENTUL IN CARE , MAMA DUMNEAVOASTRA ,DECEDATA FIIND SI INGROPATA CONFORM DATINELOR CRESTINE , ROMANESTI… NU VI SA SCURS, MACAR O LACRIMA, PE OBRAZ , ASA CUM FAC TOTI ROMANII AUTENTICI, IN SCHIMB SAU „SCURS PENTRU SANATATEA DOMNULUI STOLOJEAN”.( DRAGA STOLO…) CARE A FOST MOTIVUL NESCURGERII ACESTOR SAU MACAR A UNEI SINGURE LACRIMI NESCURSA?

    ” DOMNULUI ” IOHANNIS : DOMNULE ” PRESEDINTE ” VA ESTE DOR DE COPII ROMANILOR TRIMESI PESTE HOTARE, CU „INTENTIA” DE A AVEA UN TRAI MAI CONSISTENT SI DACA DA , DE CE INCATUSATI NECONTENIT LIBERTATEA PARINTILOR LOR , OBLIGANDU-I PE ROMANI SA SE SUPUNA UNOR CERINTE …NEVIZOALE PENTRU TOTI ? ( A DOUA AR FI : DOMNULE „PRESEDINTE” INCALCATI CU BUNA STINTA SAU NU CONSTITUTIA ROMANILOR, IN URMA CELUI DE AL DOILEA JURAMANT? ) ( A TREIA AR FI : „DOMNULE PRESEDINTE” CAND NU VETI MAI FI PRESEDINTE…VA VETI PREZENTA IN FATA INSTANTEI, ATAT DUMNEAVOASTRA CAT SI SOTIA, IN URMA ACUZATIILOR FORMULATE IN DOSARELE RESPECTIVE? )

    IN REST PANA LA CELE 40, DOAMNA DENISE DECIDE CARE VOR FI ! ( DACA ESTE CU ADEVARAT ROMANCA, ROMAN!..)

  11. Bună dimineața! V-am urmărit cu interes dle Prim ministru! Ati ramas așa cum vă știam ” Un mare Domn”!

Lasă un răspuns