Revista FET, „Perspective”, nr2/2020, „Balcanii – ieri si azi”

A apărut numărul 2 din acest an al revistei „Perspective”, publicată de Fundatia Europeană Titulescu. Tema acestui număr o reprezintă „Balcanii – ieri si azi”. Cuprinsul il puteti consulta mai jos.

Activitatea Fundatiei este, firesc, afectată de pandemie, dar incercăm, si pe această cale,” să tinem candela de veghe aprinsă” – cum ar fi spus Titulescu.

Revista, in format print, va putea fi procurată, după Sărbători, de la sediul Fundatiei. La fel ca si primul număr, consacrat Tratatului de la Trianon.

16 gânduri despre “Revista FET, „Perspective”, nr2/2020, „Balcanii – ieri si azi”

  1. „Sa tinem candela de veghe aprinsa ” – cum ar fi spus si cum si-ar fi dorit atat TITULESCU cat si cei care au sperat, sacrificandu-si propria lor existenta pentru continuitatea autenticitatii acestui poor !

    DUPA CUM SE VEDE ,ROMANII IN MAJORITATEA LOR SI – AU VANDUT AUTENTICITATEA RESPECTIVA , CREZAND CA, ACESTI EUROI, LE VOR ASIGURA O EXISTANTA MAI „DEOSEBITA” IN VIITOR . ( O GANDIRE ERONATA! )

    IN OPINIA MEA, ROMANII ACTOALI, IN MAJORITATE , ASA CUM A SPECIFICAT DOMNUL ADRIAN NASTASE , INTR-O EMISIUNE ANTERIOARA, SINGURUL LOR „IDEAL , REAL”, ESTE PENTRU PROPRIA LOR EXISTENTA SI NICI DE CUM, PENTRU CEI CARE VOR EXISTA, LA RANDUL LOR, IN VIITOR. ( ACEAST ASPECT , DIN PACATE ESTE O REALITATE VIZOALA ,A PREZENTULUI!)

    TOT IN OPINIA MEA , TRECUTUL, IN CARE SUNT MEMORATE EVENIMENTELE, CONSTRUCTIVE , INFAPTUITE DE AUTENTICII ROMANI , EL ESTE CEL CARE MAI POATE VIZOLIZA REALA INDENTITATE, PE CARE IN PREZENT CU BUNA STIINTA, NE-AM TRADAT-O, CREZAND CA „PRESEDINTII” , EUROPENI , NE VOR
    ASIGURA O EXISTENTA DEOSEBITA IN VIITOR ! ( O GANDIRE , MAJORITARA , ERONATA!)

    DIN PARTEA ROMANILOR CARE INCA MAI SUNT ROMANI , IGNORAND DICTATURA EUROPEANA , VA MULTUMIM DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE CA NU V-ATI DRADAT INDENTITATEA DE ROMAN VIZOALIZANDU-NE AUTENTICITATEA UNEI GANDIRI CE VA CARACTERIZEAZA CA FIIND PRINTRE PUTINII ROMANI, AUTENTICI!

  2. CU PERMISIUNEA SI RESPECTUL CE VIL PORT, NECONTENIT…DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , ASI MAI ADAUGA, VIZOALIZA UN GAND, CE SUNT SIGUR CA SE VA INPLINI IN VIITORUL APROPIAT.

    ANDREI SI MIHNEA VOR REPREZENTA LA RANDUL LOR ,IN VIITOR , NOUA POLITICA ROMANEASCA CE VA REVIZOALIZA, INDENTIATEA , NATIONALITATEA, AUTENTICA, A POPORULUI ROMAN! ( LE DORESC DIN SUFLET MULT SUCCES! )

  3. Cât costa cele două reviste ? As dori sa le avem (ASTRA Dej- Radu GAVRILĂ). Va rog (+ expediere) Mulțumesc

    dum., 27 dec. 2020, 11:35 ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: ” A apărut numărul 2 din acest an al revistei > „Perspective”, publicată de Fundatia Europeană Titulescu. Tema acestui > număr o reprezintă „Balcanii – ieri si azi”. Cuprinsul il puteti consulta > mai jos. Activitatea Fundatiei este, firesc, afectată de pand” >

  4. Mai stie cineva de sanatatea lui Ghitza Bizonu? Am inteles ca a luat virusul…
    Doamne Ajuta, am si eu cunostiinte cu COVID in spital.
    Multa sanatate!

    • Eu însumi
      Cel mai mare risc până acu este sa mor de plictis. Singur i tr-un salon de 3 paturi.
      De internat sunt internat pe bune. Voi povesti mai mult după… ce voi avea acces la un calculator si o tastatura

      Sănătate tuturor si nu prea mut colebil!

  5. Asa cum vad eu lucrurile de la distanta vizionind citeva canale TV romaneshti, si urmarind media online, cred ca vom asista treptat la o renastere a nationalismului romanesc.

    Nationalismul este combatut persuasiv de globalisti, dar si de religiile transnationale. Papa Francisc condamna nationalismul, insa se refera la cel care mentine inegalitatile intre tarile bogate si cele sarace. Realitatea cu achizitia si distribuirea vaccinului anti-COVID arata ca se mentin astfel de egoisme nationale.

    Intrebarea este: ce fel de nationalism vom avea in Romania? Va fi unul populist, de stinga, de dreapta, unul revansard, discriminatoriu, sau unul „luminos” si incluzator pentru celelalte minoritati etnice, religioase, sexuale etc? Va fi un nationalism tip Trump, cu forme de respingere a multilateralismului, sau unul care promoveaza o Romanie nationalista in rindul altor natiuni europene? Vom retrai un tip de nationalism pur religios, ortodox si in lupta cu catolicismul globalizant, unul „original” romanesc, eventual cu fundament doctrinar dacic (cei mai viteji si drepti intre traci), sau ne vom incadra si noi romanii in rindul nationalistilor europeni, anti-imigranti, anti-refugiati, anti-islamici din Europa de Est? Presa din Romania va mai ramine independenta? Dar serviciile ce rol vor avea in aceasta „tranzitie” spre o Romanie nationalista? Vom fi pedepsititi pentru asta in UE la fel ca si Polonia si Ungaria? Va produce o Romanie nationalista o bresa in UE, care sa duca la un „exit” sau o regrupare a ganditorilor „integrarii”? Vor produce nationalistii romani un conflict cu Rusia, si/sau cu Ucraina?

    Vad o mandrie crescuta a romanilor fata de identitatea lor, mai multa intrajutorare intre romani, si un rol social mai mare al bisericii ortodoxe (si catolice), care poate sa ia din electoratul unor partide care spun ca se ocupa cu socialul (PSD). Poate ca totusi nu Iohannis e cel mai mare pericol pentru caderea PSD? Si ce va face PNL, daca AUR ramine doctrinar pe dreapta (nu mi-e clar pe ce directie economica merg, dar cred ca va fi capitalist-romaneasca)? Nu cumva si ei vor decadea? Vom avea in final un partid de dreapta (Uniunea Securistilor din Romania), care este internationalist si cuplat la ugerul UE, si unul nationalist (AUR) care va fi prigonit in UE? Asta ar insemna saracie democratica…

    Multe intrebari, putine raspunsuri. Eu sper in cresterea unui nationalism sanatos, sustenabil, si nepopulist (gen „Nationalism a la Basescu”), care sa duca la crestere economica si bunastare mai multa pentru romani, cresterea capitalistilor romani in sensul ca acestia sa faca mai mult pentru romani, sa actioneze in sinergie cu statul roman, si sa creeze noi vectori de dezvoltare in alte tari, impreuna cu partenerii nostri. Avem nevoie de un nationalism realist, pragmatic, care sa ajute la cresterea prestigiului Romaniei, si a rolului sau in regiune si lume, ca un pilon pentru pace si stabilitate regionala, in structuri de securitate aliate.

  6. Am uitat sa mai adaug si rolul militarilor, care se schimba si el odata cu cresterea armatei. Vedem deja ca sunt semne ca armata este luata in seama de politic, si chiar stau la dreapta Tatalui (Iohannis). e practic o evolutie predictibila. Doar ca istoria ne spune ca atunci cind armata ia avint, ea devine un jucator politic, alaturi de Serviciile de Securitate, si poate, la o adica, sa rastoarne un regim, si sa aduca la putere o hunta militara, sau sa inabuse o Revolutie populara. Sa nu uitam ca Armata Romana a tras in romani si a ucis romani in 1989! E bine ca dl. Ciuca si-a cerut scuze fata de romani, dar nu e clar daca o lectie invatata nu poate fi repetata…

    • ” RENASTEREA”NATIONALISMULUI … DEZINTEGRARE …DA DOMNILOR DEJA A INCEPUT DEZINTEGRAREA POPORULUI ROMAN , ( PRIN VACCINAREA MORTALA…) NATIONALISTUL GERMAN ZIMBIND SATISFACUT SI DE CE NU IN URMA ACESTUI MASACRU ,VA RENASTE IN VIITOR ,NU IN PREZENT, NATIONALISMUL , AUTENTIC , ROMANESC!

    • Mai mult in serios decit in gluma, tanchistul Soloviov („seful” de la Voskresnai Vecer) isi aduce aminte cu rinjet pe buze ca lui i s-a promis sa vada lumea (ca tanchist). Si cum inca promisiunea nu i s-a indeplinit, viseaza ca armata rusa sa ocupe teritoriul fostului URSS pina la granitele vestice, eventual si Polonia care ii incurca tare mult. Si nu numai el viseaza, dar mai toata „elita” ruseasca, cu citeva exceptii. Mai ales Jirinovski, un invitat perpetuu la emisiunile lui provocoatoare. Si Jirinovski crede ca un razboi rapid in Vest pentru reocuparea fostelor republici societice neiubitoare azi de „modelul rusesc” va fi unul doar „regional”, fara ca SUA/NATO/UE sa se implice. Iata ca „teritorialitatea” este totusi „cool” si azi, avind de a face cu expansiunea economica si demografica. Rusii sunt mult mai saraci, fara republicile din jurul lor care sa le creasca turta.

      La romani exista proverbul „cainii latra, caravana trece”, doar ca in cazul asta „caravana” ar putea fi cea ruseasca. Sigur, poate sa fie o provocare pentru a imboldi nationalismul rusesc pentru ca emisiunea e in rusa si deci pentru audienta interna, dar poate ca mesajul este si pentru Putin, ca sa fie mai agresiv militar.

  7. DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ,A INCEPUT, IN FORTA, „CAMPANIA DE EUTANASIERE A POPULATIEI „.

    RAMAN UIMIT DE PROPAGANDA ,MIZERABILA ,PE CARE ANUMITE POSTURI DE TV, SUPUSE DICTATURII IOHANESCIENE , DERULEAZA VIZOAL INCEPEREA , VACCINARII … NU CU MULT TIMP IN URMA , DICTATORUL IOHANIS , ACEST IRESPONSABIL „PRESEDINTE”NATIONALIST, DECLARA CA VACCINAREA VA INCEPE , PROBABIL IN PRIMAVARA ANULUI 2021, VACCINUL RESPECTIV VA FI PENTRU INCEPUT EFECTUAT ASUPRA DOCTORILOR , ASISTENTELOR MEDICALE. CE SE INTANPLA LA ORA ACTOALA, ESTE VIZOALIZAREA UNUI MASACRU ASUPRA NUMARULUI DE ROMANI, VIZATI A FI SACRIFICATI IN URMA ORDINULUI PRIMIT .IOHANNIS APLICANDU-L FARA EZITARE.

    NU MAI SPUN DE FALSELE, IREALE-LE IMAGINI MAI ALES VIZOALIZATE DE POSTUL TV, B1 , PRIN ANCAJATII RESPECTIVI, CARE MINT CU O NESIMTIRE DE NEDESCRIS , ARATANDU-NE CUM SE APLAUDA DIN PALME IN MOMENTUL IN CARE O ASISTENTA SI NU NUMAI A FOS VACCINATA CU VOIA SA. IN REALITATE ACESTE IMAGINI SUNT DE PROST GUS, ATAT TIMP CAT, ORI CE IMAGINE DUPA CUM SE STIE FOARTE BINE…POATE FI USOR TRUCATA. REALITATEA TV, NE INSTINTEZA CUM, „COLINDATORII,” IN URMA ORDINULUI PRIMIT VIOLEAZA PROPIETATILE PRIVATE, AMENDAND PE CEI CARE SI -AU SARBATORIT IN FAMILIE CRACIUNUL , IGNORAND LOCURILE AGLOMERATE…UN NUMAR DE 2000 DE VACCINURI AJUNSE IN ROMANIA , RAMAN SUB SEMNUL INTREBARII SI CATE ALTE ASPECTE CE COMBAT ACEASTA VACCINARE CU RSCURILE DEJA STIUTE.

    INTREBAREA ESTE , DE CE SE DERULEAZA ACUM SI NU IN PRMAVARA, CONFORM ANUNTULUI
    FACUT DE IOHANNIS . DE CE ATATA GRABA, ATAT TIM CAT DOCTORI CU RENUME MAI ALES DIN AFARA, NE EXPLICA CA ACEST VACCIN NU A INDEPLINIT TIMPUL NECESAR… PENTRU AFI EFECTUAT. DE CE SE MINTE ,PRECUM AMERICANII PLATESC SUME SEMNIFICATIVE DORINDU-SI SA FIE VACCINATI, DE CE SUNT MINTITI ROMANI , CAND AFIRMI CA IN EUROPA , EUROPENII STAU LA RANDURI PENTRU A FI VACCINATI CU VOIA LOR…

    IN OPINIA MEA , (IGNORAND MIZERABILA CAMPANIE , IN REALITATE ASA CUM SPECIFICAM SI MENTIN INCONTINOARE IDEA CA, UN ANUMIT NUMAR DE ROMANI, MAI ALES CEI CU VARSTE INAINTATE VOR FI OMORATI, FARA VOIA LOR .) NATIONALISTUL GERMAN IOHANNIS CU A SA OASTE, CE ALCATUIESC ACTOALA , ” GUVERNARE,” SI NU NUMAI…VOR MODIFICA CONSTITUTIA PENTRU A EFECTUA O MASIVA VACCINARE , MORTALA , ASUPRA ROMANILOR INDEPLINID ORDINUL „DOAMNEI CACELAR.”

    IATA A VENIT TIMPUL CAND ANTERIOR ,MENTIONAM : ROMANII SE VOR TREZI LA REALITATE DOAR CAND , COPII , PARINTII, RUDELE LOR VOR FI EUTANASIATE!

    VETI VEDEA DECESE NENUMARATE, DECESE INSTANTANEE SAU DUPA O PERIOADA DE TIMP… CEI CARE ,
    ( DAR NICI PE CIOLACU…) AU ALES PRIN VOTUL LOR SINCER SA FIU ISI MERITA ACEASTA SOARTA!

    DEJA SE STIE , CEI CARE VOR FI PROTEJATI , ACESTI PARAZITI UMANI , ACESTI TRADATORI DE NATIUNE, SUPUSI UNUI SISTEM DICTATORIAL , VOR AVEA CONTINUITATE CU A LE LOR FAMILII IN VIITOR.
    MAI IN GLUMA MAI IN SERIOS …ACEST MASACRU VA OFERI UN AVANJ ,ENORM DE SUBSTANTIAL , PENTRU GROPARI SI MU NUMAI!

    PUNTRU DOMNUL ADRIAN NASTASE ROMANUL POLITICIANUL AUTENTIC!

    PS O SPUN FARA TEAMA , IOHANIS, MAI ALES , SI ALTII …VOR AVEA SOARTA LUI CEAUSECU !

  8. Vizita de maine la Chisinau a Presedintelui Romaniei nu trebuie sa fie doar simbolica. Daca o sa se rezume doar la a discuta despre integrarea europeana a Moldovei cred ca e prea vag. Basarabia trebuie integrata economic cu Romania europeana in primul rind.

    De ce sa nu ne gandim la o uniune monetara unde ROL romanesc sa fie folosit si in Moldova? Ce se intimpla cu vechile proiecte de infrastructura care trebuiau sa uneasca Romania cu Basarabia? Si, asa cum arata si dl Popescu, de ce Moldova romaneasca a ramas pe ultimul loc in planurile tuturor guvernelor, in timp ce Transilvania infloreste fara precedent?

    Stim ca alegerea domanei Sandu a fost decisa mai ales de diaspora basarabeana, ca si in Romania in trecut. Basarabia are aceiasi problema cu emigrarea ca si Romania (unde 6 milioane traiesc in saracie lucie). Demografia ar trebui sa fie o preocupare comuna a Romaniei si Basarabiei, la fel ca si prosperitatea, iar o energie unificatoare a neamului poate sa duca la un momentum fara precedent pentru dezvoltare, mai ales pentru Moldova toata intre Carpati si Nistru.

    Deci, eu vreau sa aud lucruri concrete, un plan comun de „integrare”, pe puncte si cu termene.

  9. O alta idee: creerea unui fond „Basarabia” la inceput in Republica Moldova si Romania, care sa aiba o componenta europeana, adica sa fie folosit pentru proiecte europene in Basarabia dar si Moldova din Romania. Se mai poate gandi o componenta de finantare sociala unde romanii si strainii sa poata dona pentru cauza sociale specifice si pentru ajutorarea fratilor lor.

    Trebuie gandit un proiect de dezvoltare a intregii Moldove intre Carpati si Nistru, dar unul realist, care sa nu ramina doar pe hartie in functie de cine e ales la butoane.

Lasă un răspuns