PSD intră in hibernare?

PSD a „reusit” să piardă, in ultimii ani, cam toate bătăliile politice – pentru presedintie, partial pentru locale si pentru europarlamentare. A pierdut si, probabil, va pierde din nou guvernul. Neavand aliati, va pierde si controlul parlamentului. Parlamentul este insă o posibilă platformă pentru viitoarea etapă politică, din 2024, cand vor avea loc alegeri prezidentiale, parlamentare, europarlamentare si locale. De aceea, singura tribună publică de care va dispune PSD in pregătirea acelor alegeri, rămâne parlamentul, locul unde se vor dezbate legi cu dedicatie, si se vor infrunta reprezentantii partidelor. Momentele de deschidere a sesiunii parlamentare sunt importante pentru că acum se decid componenta birourilor permanente, conducerea comisiilor parlamentare, conducerea diferitelor delegatii permanente etc. Partidul a scăpat de „grija” de a forma un guvern (pare că nu este interesant să creeze nici măcar un „guvern din umbră) si consideră, probabil că la alegerile viitoare „destinul” va hotăra „rotativa” guvernamentală.

Imi aduc aminte de perioada 1996-2000, cand partidul a fost in opozitie. Atunci s-au pus bazele, in parlament, a echipelor viitoare de conducere, au fost calibrate mesajele politice si ideologice. Atunci liderii cu autoritate ai partidului au castigat cele mai multe bătălii.

Ce ne anuntă acum, presedintele PSD?

Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, joi, că nicio funcţie din Parlament nu va fi ocupată de un membru al conducerii partidului sau de un preşedinte de organizaţie”.

„Alături de colegii mei din Consiliul Politic Naţional, am luat hotărârea de a continua să modernizăm PSD şi nicio funcţie din Parlament nu va fi ocupată de către un membru al conducerii PSD sau de către un preşedinte de organizaţie”.

„Este timpul ca partidul să promoveze oameni tineri, profesionişti şi să ne asigurăm că vom avea un viitor împreună. Şi liderii PSD, chiar dacă sunt profesionişti, chiar dacă au câştigat alegerile, chiar dacă în domeniile lor de activitate sunt recunoscuţi, au înţeles că nu trebuie să existe în interiorul partidului o dispută pe anumite funcţii”

Inteleg deci că PSD va juca cu echipa de juniori pentru a nu exista dispute in partid. Incredibil!

Pregătirea tinerilor se face in departamente, in „guvernul din umbră”, nu in prima linie. Va fi o luptă dură pentru alocarea comisiilor. E nevoie ca liderii de grup să cunoască cutumele si algoritmul de alocare, să aibă o experientă dobandită in timp. Iar bătăliile din birourile permanente vor fi esentiale pentru stabilirea agendei. Vă reamintesc faptul că o „defectiune” in reprezentarea PSD in Biroul Senatului a blocat activitatea acestei camere si a impiedicat adoptarea legii care ar fi permis desfăsurarea alegerilor in primăvară.

Asa incât, ce să cred? Intră partidul in hibernare, renuntă la cei mai buni „jucători” ai săi din parlament?

Care ar putea fi motivul? Sacrificarea unor interese pe termen lung pentru unele interese pe termen scurt?  Abandonarea tribunei parlamentare in favoarea unor „dialoguri” de culise?

23 de gânduri despre “PSD intră in hibernare?

    • DORU BUŞCU
      La pașa

      La pașa vine-un om perfid, tiptil, prelins pe lîngă zid:
      – Sînt, pașă, neam de filistin, și de la PSD eu vin, să vînd acest partid.
      Ies liberalii toți din cort să-mi vadă marfa cînd o port, și cască ochii, rămîn muți. N-aș vinde-o nici dacă mă f…, căci fără ea sînt mort. Dar trei dosare am pe rol, pe combinații, jaf, pîrjol. Mai e puțin și-s condamnat și, dacă-s puși pe confiscat, rămîn în curul gol.
      – Nu-s, pașă, primul dintre hoți. O, mîntuie-mă, dacă poți! Îți dau partidul, dă-mi un NUP! Și spune-mi unde să te pup, de cîte ori socoți!
      El plimbă-apoi partidu-n trap, îi pune frîu, scări și valtrap. Le-arată cum îl poți struni, împiedica sau prăbuși și cum să-i dai la cap.
      Se-aprind obrajii pașei, rași – un lucru rar la pașii sași. Și ochii-i ard. A priceput c-acum mai are de făcut doar cei din urmă pași.
      – Scutire de arest primești?
      – O, pașă, cît de darnic ești! Mai mult decît în visul meu, căci mă visam plătind la greu păcatele lumești.
      Și bate pașa din picior – e semnul pentru procuror. Iar el se simte ușurat, se simte chiar nevinovat, ca orice infractor. De-acum, că furtul e uitat, de-acum se poate da bogat. Copiii și nevasta lui n-or mai ascunde nimănui comoara de la stat. Bănetul e din nou al lor, la fel averea din ofșor. Dezgroapă tot ce-a îngropat. Nu-i pasă nici de magistrat și nici de vreun maior. La gît n-o mai avea cîrcei, va lepăda ăst obicei, să tot privească înapoi, să vadă: îi unu’, or fi doi? Acuma e ochei! Acum e totul aranjat, acum trecutul e spălat. Ar vrea să zboare prin văzduh, căci nici Allah, nici Sfîntul Duh nu l-ar mai fi scăpat.
      Vorbește către el un bei:
      – Mai ești aici? Te tai în trei! O, cîine, pun să fii bătut! Să-mi lași aicea ce-ai vîndut! Și piei din ochii mei!
      El o pornește fericit cu documentul iscălit. S-ar pune pe cîntat. Deodată, însă, săgetat, se-ntoarce, împietrit. Se uită înapoi, livid, și vede fostul lui partid: e încolțit de un mișel, un bașbuzuc rujat și chel, de glorie avid.
      Păreri de rău acuma-s mii. Și-ndreaptă ochii spre tării și lacrimi mari îi curg pe-obraji: partidu-i biciuit de paji și de spahii. Și-atunci, cu vocea tremurînd, dă glas pojarului din gînd:
      – Partidul meu, partid iubit, odorul meu neprețuit! Ce fac dacă te vînd? Baronii mei n-or mai seca țara de bani pe seama ta. Primarii mei cum mai produc? O, Doamne, de acest ciubuc doar alții-or profita! Vom mai putea fi moșieri lucrînd la stat, ca pînă ieri? Vom mai putea să adunăm și-n ladă să depozităm năpraznice averi? Pe muncă nici n-am dat vreun ban. Am stat degeaba an de an. Și ne-am îmbogățit rapid, căci am produs cu-acest partid morman peste morman!
      Se simte dintr-o dată frînt. În fața pașei, la pămînt, își ploconește chipul tras și îi vorbește cu un glas ca din mormînt:
      – Am fost nebun și-am cutezat să scot partidul la mezat. O, Luminate, nu-mi lua ce-am vrut să-ți vînd într-o dambla! Acum m-am vindecat!
      Se-ncruntă pașa:
      – Ești nebun? Și vrei pe procurori să-i pun să te despoaie-n fața mea și să te-aplece? N-aștepta s-o iei fără săpun! Vrei să te ardă pe mangal? Să-ți facă pajii sex oral? Nu e un tîrg, e un soroc. Ce dracu’, nu pricepi deloc? Doar n-ai vîndut vreun cal!
      Nu ești doar tu, au mai venit. Și-n fața mea s-au fudulit că-mi dau partidul la preț bun: “Vreau, pașă, doar să mă răzbun!”. Așa s-au milogit. Vă țineți după mine toți să-mi vindeți un partid de hoți. Veniți pe rînd: ba turnători, ba securiști, ba infractori. O bandă de netoți.
      Eu vă primesc, căci mi-e ușor să folosesc un procuror, să fac apel la icoglani, la colonei și căpitani. Nu sînt un amator. Mi-e simplu să ghicesc un jeg și am de unde să aleg. Puterea mea-i a celor mulți. Am securiști, corupți, inculți. Am un partid întreg. Dar un partid nu-mi e de-ajuns, cu încă unu-ar merge uns să cîrmuiesc acest popor și să rămîn nemuritor, etern și nepătruns.
      În loc să chem un achingiu, te cruț. Acum ești încă viu.
      Fii mîndru că te-a luat la rost un pașă neamț, cum n-a mai fost. Un pașă de Sibiu. Pornește, dar, în calea ta! Ai liber de la DNA. Mi-ai dat partidul, e al meu. Tu roagă-te la Dumnezeu și du-te-n p… mea!

      Iată stimate domnule Adrian Năstase de ce cred eu că PSD a intrat în hibernare , nu de acum , de mult mai multă vreme. Poate chiar înainte de vizita lui El Zorab la vestitul pașă !!!

  1. Am citit și eu această declarație halucinsnta a lui Ciolacu. Mi se pare sinucidere asistată. Sursa de inspirație a tâmpeniei asteia trebuie sa fie Dancu. Nicio nădejde!

  2. Acest „lider“Ciolacu nu are aliură de conducător, este un incult care trebuie repede schimbat. Ăsta este un fudul, chiar fără școală. Promovează toată prostimea, ca nu cumva să se ridice unul peste el. Tânăr, lingău și incult sunt criterii de bază în promovare. Tinerețea nu este o virtute, se știe asta. Atunci, cum să fie bine în țară? Peste tot în lume sunt promovate valorile, înțelepciunea . Numai la noi este pe dos. Așa că eu nu am nicio așteptare de la actuala conducere. M-am săturat să fiu cobaiul proștilor! Afirmă cu seninătate că nu se vor bate pt nicio funcție în parlament ! Eu le-aș zice așa : „măi „filozofule“ pentru ce crezi că te-au trimis în parlament cei 35% din votanți, ca să dormi acolo și să iei salar baban ? Nu, luptă-te acolo și mori pentru ei, pentru asta te-au trimis! “. Așa vă vor românii ! Dar pentru asta trebuie aliură de lider, cultură în primul rand, sânge în instalație. Ăștia sunt liderii adevărați! El este înconjurat acum de pupincuriști, cu 3-4 excepții. Atunci, iar întreb cu cine se face reforma în partid, în țară, de 31 de ani numai asta auzim? Vreau să auzim și de bine! Organizați alegeri, fără găști în toate organizațiile, câte ma sunt!

  3. Impresia de non-combat, persistenta in tot cursul anului, ce tocmai se termina, a fost concretizata intr-un adevar zilele astea.

    D-aia nu negociază si strâmba din nas, postand revoltati pe feisbucuri.In legatura cu Citu premier apare si verbul „avem” de la un anumit lider din partid.

    Oamenii au votat psd degeaba.Degeaba au 35%.

    Solutie e simpla.Se retrage in hibernare conducerea.
    S-au predat?
    Or fi obositi.Politica e grea.

    Congres Time ?!Sa vina tineri si la conducere, oameni care vor si pot sa facă politica activa, ca in partidele de stanga adevărate.

  4. Actuala conducere este un dezastru ..va distruge partidul si poate chiar va scoate psd de pe scena politică …!!! Dragnea a gresit , l-a scos din pălărie pe acest ipochimen  ( ca dealtfel si pe ceilalți doi..) tocmai ca sa nu aibe concurenți la funcția lui , dar este o vorba….”Doamne  fereste -mă de prieteni , ca de dușmani ma feresc singur” !!!Trimis de pe tableta Samsung

  5. Foarte simplu! (vorba lui Iohannis)
    Să înțelegeți că, după ce s-a detașat complet de așteptările și preocupările românilor , PSD nu poate avea decât o existență efemeră/episodică! Liderii PSD demonstrează permanent numai un interes declarativ față de români! Chiar și astăzi, când au fost scoși ”în afara terenului”, ei anunță că sunt ”revoltați” că au fost excluși de la alegerea comisiilor și funcțiilor parlamentare, iar EI ar fi avut dreptul să aleagă primii! Deci, după mintea și gândirea lui Ciolacu &Co, sunt comisii ”interesate” și altele numai de „formă”, pentru a se crea comitete și comiții! (I.L.Caragiale) Păcat! Au creat atâtea așteptări acum patru ani!

  6. Mai poate exista diferenţierea stânga-dreapta în cadrul politicii ?

    Am fost întrebată recent de ce consider că PSD este un partid de stânga, iar PNL şi URS de dreapta. Întrebarea – elementară la prima vedere – se justifică totuşi prin diluarea progresivă a conţinutului doctrinal al partidelor, care devin din ce în ce mai mult nişte grupări de interese pragmatice.

    Din punct de vedere teoretic, dreapta politică este exponentul şi promotorul mediului privat, neglijând în ultimă instanţă problemele masei generale a cetăţenilor. De cealaltă parte, stânga se preocupă cu precădere de interesele marii majorităţi a populaţiei, a celor care trăiesc din munca lor. În epoca actuală însă, acest conţinut ideologic a suferit anumite schimbări.

    Astfel, datorită modificărilor aduse structurii societăţii de micşorarea ponderii muncitorilor industriali, stânga politică a intrat într-o criză exprimată prin pierderea electoratului. Schimbărilor sociale li s-au adăugat atât incapacitatea stângii de a finanţa o mass-media favorabilă ( în timp ce dreapta – ca reprezentantă a marii finanţe – stăpâneşte discreţionar mass-media), cât şi apariţia unei atitudini de culpabilizare a stângii după prăbuşirea blocului comunist, toţi aceşti factori conducând nu numai la pierderea electoratului şi la atenuarea mesajului ideologic, dar şi la dispariţia unei stângi politice pure : partidele de stânga care au încă o oarecare priză socială se prezintă drept partide de centru-stânga. Slăbirea ideologiei de stânga este însă însoţită inevitabil de o alunecare constantă spre dreapta. Este şi cazul PSD-ului, care s-a îndepărtat de baza sa electorală ce a migrat parţial spre alte partide. În Occident, lipsa unor partide de stânga adevărate a dus la apariţia unor mişcări contestatare anarhice (vezi Vestele Galbene în Franţa şi celelalte explozii populare recente de tip insurecţional).

    La rândul său, şi dreapta tradiţională a suferit schimbări fiind nevoită – datorită votului universal – să introducă sau măcar să folosească ca mijloace de propagandă anumite măsuri numite „populiste”, preluate din arsenalul stângii, dar folosite izolat şi care nu schimbă niciodată sensul politicii de dreapta ca reprezentantă a segmentelor sociale favorizate (întreprinzători, marea finanţă, elita salariaţilor din multinaţionale, IT, etc).

    Numai că, în timp ce dreapta este prin tradiţie naţională, o caracteristică inedită a dreptei româneşti post-decembriste este cosmopolitismul ei, ea promovând interesele unor cercuri financiare internaţionale şi chiar a unor persoane izolate, propagandişti de duzină, majoritatea lipsiţi de experienţă politico-administrativă, dar împinşi spre poziţii importante, fie că e vorba de cetăţeni străini (Clotilde Armand, primar sect 1 Bucuresti, Dominic Fritz, primar la Timişoara)) ori de cetăţeni români cu legături de familie în străinătate (Dacian Cioloş). Aceste caracteristici sunt cele mai evidente în cazul alianţei USR-Plus, formaţiuni fără ideologie şi manipulate de nişte zone oculte, inclusiv din afara României.

    Ilustrând confuzia ideologiei actuale, PNL şi USR dau dovada unei îngrijorătoare înclinaţii spre dictatură, încercând să manipuleze în acelaşi timp justiţia dar şi opinia publică printr-o luptă anti-corupţie direcţionată împotriva adversarilor politici, însă omiţându-i pe ei înşişi deşi unii sunt amestecaţi în fapte de corupţie (vezi primarul userist de la Braşov care şi-a falsificat propriul CV). Etc. Etc… În mod alarmant, sunt reutilizate sloganele folosite de partidele care au adus la putere dictaturile înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

    Vedem deci că în ciuda dezideologizării partidelor şi a schimbărilor apărute ca urmare a evoluţiei societăţii contemporane, diferenţa fundamentală dintre stânga şi dreapta rămâne, stânga reprezentând interesele majorităţii populaţiei, iar dreapta doar a elitelor. Un contrast ce reflectă deosebirea dintre democraţie şi oligarhie.

  7. Tare mi-e teama ca aveti dreptate Domnule Prim-ministru Adrian Nastase.De la inlaturarea Domnului Dragnea,guvernului Dancila si cativa”incomozi”…PSD a intrat in hibernare lasand de izbeliste programul lor de guvernare si tot ce a urmat apoi,”mergand”acum parca impinsi de la spate mai mult de electorat
    conform rezultatului obtinut in alegeri(nici in campanie nu s-au prea vazut).In acest an de gurvernare PNL”,parca nici n-au existat,se pare ca le-au placut(„s-au simtit confortabil”).Sa nu lupti…,sa nu aperi ceea ce ai obtinut sau mai bine zis ti-a fost dat…,sa lasi totul la voia intamplarii???!!!

  8. Actuala conducere securistoida, vanduta „trup si suflet”, face jocul maharului din deal si vin cu tot felul de explicatii de adormit copii. Sigur peste 4 ani nu-i va mai vota nimeni. Vor sta linistiti in hibenare in locuri caldute, pierduti prin Parlament si uite asa se poate distruge din interior cel mai marre partid al Roamniei. „Este timpul ca partidul să promoveze oameni tineri, profesionişti … „, ce-ai facut Bobita, ca a citez in clasic in viata.
    Ciolacu & Co. (niste fripturisti) au inceput epurarea in partid tocmai cu tinerii iar multi profesionisti sunt trasi pe dreapta. Alti doi smecheri care au facut si desfacut in ultima vreme-n politica, nici macar nu se apropie de usa Parlamentului. Vai de mama noastra si a Romaniei cu actualii politicieni, indiferent daca ne uitam din stanga sau din dreapta.

  9. Iată ce aflam: UDMR negociază la București și raportează la Budapesta. Asta chiar s-a întâmplat și mult mai repede și mai pe față decât mă temeam că se va întâmpla

  10. Individul ăsta s-a gudurit pe lângă Dragnea și Dăncilă până l-au pus președinte la cameră, apoi și-a dat arama pe față. Să te duci ca un mizer la această Doamnă(pe care până ieri o adulai) și să-i ceri demisia, a doua zi, când încă nu se uscase tușul pe buletinul de vot, denotă caracterul infect, ca și al celorlalți de altfel, de care este capabil acest individ. Domnul Dăncilă, soțul doamnei, este un Domn, eu îl dădeam afară în secunda doi. Cum poți avea asemenea atitudine față de un fost coleg, inadmisibil ? Vorbesc de relații între foști colegi și oameni de stat, în același timp. Să plece repede și, cu el mulți lideri, cu găștile lor, de prin județe. La toate ședințele au grupuri de presiune presiune, zgomotoase. Cunosc foarte bine ce este în partid, ca la toate, de altfel. Doamna Firea să se uite bine înjur. Acum fiind în opoziție, au timp să se ocupe serios de partid, sa stea de vorbă cu oamenii.

  11. @ Adrian Nastase

    Ratiunile pentru care PSD este astazi atat de plapand si neconvingator sunt complexe. Una dintre ratiuni este aceea ca nu s-a reusit transferul generational de masa critica. PSD nu a (mai) crescut lideri dupa 2004 si a indepartat orice parea mai valoros sau prea indraznet. Ca urmare generatiile mai tinere nu se recunosc in PSD. Nici aspirational, nici social, nici ca interes. Faptul ca PSD a fost votat in proportie de peste 45% de cei peste 60 de ani si doar de 10-15% de cei de 20-30 de ani este self explanatory.
    Retractilitatea de tip „mimosa pudica’ a PSD e doar o consecinta.
    Cred ca strategia de a iesi cu echipa de juniori in prima linie nu este gresita, precum spuneti. Singura sansa ca PSD sa mai fie relevant in 10-12 ani este o reinventare. Si asta nu poate veni decat de la juniori.
    Este chiar bine ca actualii lideri isi inteleg handicapul si limitarile si nu incearca sa calareasca cai de curse.

  12. @trexsr

    Eu va admir pasiunea, si va felicit pentru schitarea planului de unire.
    Lasand la o parte tehnicalitatile ( uneori insurmontabile dupa parerea mea) imi pare ca mergeti contra timpului si impotriva vremurilor. Nu ma intelegeti gresit. Nu e vorba de principiul supuseniei ,a ” capului plecat ” pe care se credea ca „sabia nu-l taie ” . Nicidecum.
    Dar teritorialitatea nu mai este de actualitate. Si probabil va fi din ce in ce mai putin. Faptul ca Romania va incorpora Basarabia nu este egal cu Romania va domni in Basarabia. In Basarabia Romania nu este decat prea putin inspiratie si destul de putin o aspiratie. Pasaportul romanesc este doar punte spre un job european si conditii economice mai bune, nicidecum o aspiratie, un vis devenit realitate, un mod de viata mai bun si o cale spre self improvement si civilizare. Nu are solemnitate pentru cetateanul Republicii Moldova, nu are nimic misterios in coplesitoarea majoritate a cazurilor.
    Eu nu sunt impotriva unirii si doresc doar binele Romaniei. Dar nu pot sa nu vad ca argumentul principal al adversarilor planului dvoastra si piedica cea mai mare in realizarea lui va fi intrebarea:
    Pe cetatenii Republicii Moldova i-ati intrebat?

    • Nu pareati ca admirati ce spuneam anterior…dar, ok. Pareti prizonierul unui tip de realism care va limiteaza orizontul. Spuneti ca teritorialitatea nu mai este cool. Pai sa analizam. Rusia cucereste Crimea. Rusia avanseaza in Donbas. Tari puternice se lupta sa puna mina pe Antarctica. UE avanseaza teritorial in Est. China isi construieste insule in Marea (sa?) si spune ca e Queen of Asia. Japonia ar vrea insulele Kurile inapoi, dar Rusia spune „niet”. SUA recunoaste o harta a Marocului care contine Sahara de Vest. Si cite alte exemple ca lupta pentru teritorii nu s-a incheiat. Insusi globalismul este implicit si despre teritorii si despre populatii. Cit timp vor exista natiuni, fatorul teritorial nu va disparea, iar globalismul infometat de resurse tot spatiu geografic se uita (mari, teritorii, spatiul cosmic).
      O sa revin despre ce spuneti despre Basarabia.

  13. „Mulțumim din inimă partidului …” e versul unui „cântec patriotic și revoluționar al epocii trecute! Cu unele „ajustări” ar putea fi de actualitate prin:
    „Mulțumim din inimă puterii lui”! 1. E evident că PSD-ul „a câștigat atât” ca efect al puterii distructive a lui K. din deal, care, promovând abuziv și excesiv PNL-ul , a determinat o reacție publică pe tăcute, exprimată prin vot, pro-PSD.
    2. Pe de altă parte PSD-ul „a câștigat numai atât” că efect al puterii „neconstructive” (= distructive!) a liderului C. din K. care, după ce (și-)a luat într-un mod asimilabil „efracției” funcția (de la o doamnă care, cu bunele și mai puțin bunele dânsei, a fost mai activă, mai aproape de trăirile masei electorale, mai „bărbată” și mai „pesedistă” decât mulți din pretinșii lideri ce au succedat-o!) a dus „stânga” (ce-o fi aia(?!?)) într-o hibernare practic continuă peste toate anotimpurile! În opinia multora, dacă președintele K.I. ar fi stat, constituțional, deoparte, președintele c.m. era sensibil mai mic. Cred și eu pălăria pt C.M. e prea mare și-atunci revin în actualitate mai vechi dileme pentru trâmbițata reformă internă: lider formal / informal, partid pt lider / lider pt partid ?!?
    De fapt mai are ceva în comun PSD-ul cu PSD-ul ?!? Nu cumva un „grup” (gașcă !?!) a pus mâna (laba!) pe o „firmă” cu încă largă audiență, apoi și-a amenajat culcușul pt hibernare! E dureroasă constatare pt mulți dintre cei ce s-au ostenit a merge la vot, dar și pentru cei rămași acasă din motive de „neregăsire”!
    Invit membrii noului Parlament ca, înaintea ori.ului vot să reflecteze la ce și cine sunt, ce și pe cine reprezintă fie și prin prisma următoarelor idei și teme:
    – parlamentarul pe cine reprezintă, pe liderul ce l-a pus pe listă sau pe oamenii ce l-au votat;
    – când își dă votul urmează să voteze după „poziția degetului” sau după „pulsul” populației din zona (județul) ce o reprezintă?
    – având în vedere că odată înscăunat parlamentar, partidul nu-l mai poate „descăuna”, „alesul” ascultă „vocea poporului” sau, exclusiv, „vocea șefului” !?!.
    – Parlamentul e „o tribună” a poporului sau a „liderului”?!?
    – dacă PSD-ul renunță la orice funcții în conducerea noului Parlament, cum are de gând să reprezinte electoratul?
    În ’89 cine a mers pe vrerea șefului a cam „încurcat-o”!
    Multe s-ar putea încă spune, dar mai sunt zile!!

  14. Lăsînd la o parte noncombatul , inconsecvența și incoerența de care a dat dovadă PSD-ul în ultimii ani, fapt care le-a accentuat căderea în opțiunile electoratului, partidul mai are câteva mari probleme care ar trebui rezolvate dacă vrea să fie pe viitor un partid care contează.
    – Un site web, bine structurat care să fie util, simpatizanților și electoratului. Scopul lui ar fi să informeze cetățenii despre activitățile partidului, despre preocupările lui (dacă le are), despre demersurile făcute(dacă le face) și în același timp să ceară opinii de la cetățeni și să ia pulsul societății.
    – O procedură foarte clară și simplă pentru înscrierea în partid (nu că eu m-aș gîndi vre-un pic la asta), dar nu foarte rapidă. Pretendentul ar trebui să muncească ceva în folosul partidului pentru a-și demonstra implicarea și , în acelaș timp, pentru a se convinge că dorește și că a ajuns în locul potrivit.
    – Partidul nu pune accent pe membrii obișnuiți, fapt care generează foarte multe disfuncționalități. ( spre exemplu- știu o situație, și sunt sigur că nu e singura, în care, în unele secții de vot, PSD a desemnat observatori care erau împotriva lor).
    – Nu există criterii clare (cât de cât) de evaluare și promovare a membrilor. E bine să racolezi și să promovezi repede membrii dintre personalitățile de la nivel național sau zonal dar într-o proporție limitată și care trebuie să fie dinainte stabilită pentru că foarte importantă este și structura teritorială a partidului.
    – Nu există un sistem, cât de cât bun și transparent, de informare și cunoaștere, la nivelurile de sus, a situației din teritoriu. Cu alte cuvinte, aparatul de partid este construit într-un mod obscur și nu este cunoscut la nivelurile de sus.
    – Partidul nu cunoaște situația din teritoriu (decât din unele statistici făcute de exemplu de INS) .
    – Nu există o modalitate structurată și agregată de comunicare de sus în jos și de jos în sus. Ce să mai vorbim de flexibilitatea unui astfel de organism pentru că de fapt el, (și) în cazul PSD-ului nu există.
    – Deși a sesizat niște probleme importante la nivel macro PSD a evitat (poate de data asta e justificat) să pună și degetul pe rană acolo unde trebuia.
    Șansa PSD-ului a fost că mai sunt (încă) cetățeni care sunt capabili să evalueze răul de care sunt capabili ceilalți. Ăia “dă dreapta” . În fapt niște escroci, tupeiști și hoți lipsiți total de conștiință. Scuze pentru limbaj! (N-am găsit altă rimă) .
    E ultima lor șansă. Dacă nu se vor mișca repede, coerent și cu onestitate PSD nu va mai exista ca partid de primă linie în Romînia.

    • Perfect de acord cu dvs., dar ăștia nu sunt în stare de schimbări majore, în prostia lor se cred nemuritori. Prin urmare, cu regret, eu nu cred într-o revigorare a PSD, pt că și cei tineri care sunt acum(așa au fost crescuți) sunt mult mai spurcați ca unii bătrâni. În primul rând ar trebui testată capacitatea de exprimare liberă a gândurilor, a tuturor, fără a fi cenzurat niciun opinent. De aici pleacă totul. Oamenilor le este teamă să vorbească. Mulți ar cade atunci. De aceea am rezerve că se va întâmpla o reformă. Cu bine !

  15. „Alături de colegii mei din Consiliul Politic Naţional, am luat hotărârea de a continua să modernizăm PSD şi nicio funcţie din Parlament nu va fi ocupată de către un membru al conducerii PSD sau de către un preşedinte de organizaţie”.

    De ce va mirati?
    S-a schimbat ordinul de zi pe unitate. Asta e noul ordin.

  16. Am mai spus-o în trecut și o voi spune din nou: PSD se confruntă cu o lipsă acută de lideri puternici. Vechile generații de lideri, fie ei locali sau de la centru, au dispărut complet în ultimii ani, fie de bunăvoie sau de teama diverselor dosare, ultimii care au căzut fiind Marian Oprișan la locale și domnul Ponta la parlamentare. Echipa lui Liviu Dragnea, ce începuse să se formeze încă din timpul lui Ponta și care a înlocuit ce mai rămăsese din echipele dvs. și ale lui Geoană, a fost epurată în 2 rânduri, întâi de Dăncilă și apoi de Ciolacu. Acesta din urmă tot încearcă să umple vidul cu domni ca Vasile Dâncu, Rafila, Grindeanu ori Tudose, dar este foarte clar că n-a reușit încă, el ducând lipsă de autoritatea de care e nevoie pentru a struni o „mașinărie politică” de talia PSD-ului și pentru a-și impune propria generație de lideri la centru. Totodată, să nu uităm că deși PSD a luat primul loc la alegeri, procentajul este cel mai mic din 1996 încoace. Iar acum, spre deosebire de 1996, PSD este complet izolat pe scena politică, singura sa speranță fiind să câștige singur alegerile sau să (re)apară un alt partid de stânga până în 2024. E evident că partidul stă foarte prost, atât de prost încât au semi-hibernat încă de când a preluat PNL guvernarea și au să hiberneze încă 4 ani de-acum înainte dacă nu se face ceva. Ciolacu nu este un lider puternic, el nu este dvs. sau Ion Iliescu, nici măcar Victor Ponta sau Liviu Dragnea. N-are priză la votanți, câtuși de puțin (mulți habar n-au cine e), de aceea nu este candidat la postura de premier și probabil nu va candida nici la președinție. Iar PSD fără un lider puternic care să-i unească pe liderii locali și care să atragă susținerea populației nu poate trece de 35%. Deci dacă nu se schimbă ceva în atitudinea PSD, care a dat imaginea proastă pe care și-a făcut-o sub Dragnea la schimb pe o apatie și o hibernare completă, atunci tare mi-e că va sta pe tușă nu 4, ci 8 ani cel puțin, iar în 2024 are să fie considerat părtaș, prin tăcerea sa, la haosul din guvern și va fi taxat dur la urne.

Lasă un răspuns