Constitutia? Un petic de hartie

In perioada interbelica, cand regele dorea o schimbare politică, el numea un nou premier (presedinte al Consiliului de Ministri) care organiza imediat alegeri parlamentare pe care, „inevitabil”, partidul căruia i se dăduse guvernul le cîstiga! Simplu si democratic.

Constitutia noastră e ceva mai sofisticată, totusi nu putea imagina toate ipotezele lipsei de bună-credintă. In ceea ce priveste desemnarea candidatului de premier, Constitutia stabileste ce se intamplă cand un partid are majoritatea mandatelor dar atunci cand nu există un astfel de castigător, Constitutia vorbeste doar despre consultări ale presedintelui cu TOATE partidele, după care face o primă desemnare. Ce se intamplă acum este incredibil. Iohannis face aranjamente de culise, negociaza cu o parte din partide pentru a crea o majoritate, după care anuntă „consultări” cu toate partidele pentru luni, in conditiile in care jocul pare inchis. O nouă incălcare gravă a atributiilor constitutionale. PSD reactionează „dur”, cu un nou avertisment, totusi anunta o mare victorie – faptul ca PSD este invitat primul la consultările-fake de luni!

Mi-am adus aminte de ce s-a intamplat in 2004. Atunci, Băsescu a refuzat candidatul de premier al PSD, afirmand că alianta PSD/PUR nu era inregistrată ca alianta politică ci doar ca alianta electorală si, in conditiile astea, coalitia DA ar fi avut un mandat parlamentar in plus. Desi, PSD anuntase o majoritate cu UDMR, cu care existaseră intelegeri parlamentare. Ce a făcut Băsescu? L-a desemnat pe Tariceanu ca premier si apoi a deturnat UDMR si PUR din alianta cu PSD pentru a forma majoritatea de vot in parlament. Curat constitutional!

Ce face acum Iohannis? Trisează, la fel ca Băsescu. Ar fi trebuit să cheme imediat partidele la consultări, să ofere posibilitatea de formare a guvernului partidului cu cele mai multe mandate, după care dacă acesta esua, sa continue cu următorul partid, in ordinea mandatelort castigate. Dar după o campanie electorală in care a intervenit brutal in favoarea PNL – fapt consemnat de reprezedntantii OSCE prezenti la alegeri – Iohannis continuă, fără rusine, actiunea de incălcare a Constitutiei. Pentru Iohannis, Constitutia este doar un petic de hartie!

32 de gânduri despre “Constitutia? Un petic de hartie

  1. Si din pacate, urmatorul Președinte va face un pas în plus in terfelirea constitutiei cu scopul de a acumula mai multa putere. Pentru ca, si pentru Popor din pacate, Constitutia e doar un petec de hârtie.

  2. OSCE nu înseamnă nimic pentru partenerul strategic, reprezentat în România de omul sistemului de dincolo de orizont, Adrian Zuckerman. Să ne amintim cu cât dispreț a tratat administrația Trump organizațiile internaționale și acordurile parafate inclusiv de reprezentații SUA.
    Dacă lor nu le este rușine să manipuleze, să șantajeze, să amenințe și să mintă cu zâmbetul pe buze, în numele așa-zisului excepționalism american, cum vă imaginați că ar avea acest sentiment (de rușine n.m.) o amărâtă de slugă far’de țară, suflet și caracter desantată ca un deșeu de zburătoare pe Scaunul de la Cotroceni ?

  3. Cică, „nimeni nu e mai presus de lege”. Oare așa să fie? Legea nu e pentru „căței „…Așa intelege și ultimul om din această țară.

  4. Domn profesor, una peste alta, orice comentariu la politica actuală, este un strigăt în neant, nu mai sunt oameni, sunt numai indivizi, nu mai este politica de altă dată, cu tot respectul dlui Iliescu, dar când își făcea pledoaria în Parlamentul României unul sau altul ca regretații Rațiu, Copos și alți monștrii ai democrației sensibile și fragile ….socialiștilor de atunci le tremura barba, Acum fără supărare, știu și sunt conștient în ce ați făcut pentru România și în plan extern dar și în plan intern, dar mai cred poate din convingeri personale că o Monarhie constituțională consolidată la vremea aceea era de bun augur pentru România de azi.

      • Tot respectul dle profesor, sunt conștient de ce afirmați la adresa unor Monarhii constituționale, mai ales instaurată într-un stat după o dictatură, gen cum era România anilor 90, dar atât de conștient sunt că o țară după un de lung timp cu o Monarhie constituțională gen cum ați dat exemple, au la puterea executivă un partid socialist, de ce este inevitabil mentalitatea de stânga într-un stat monarh cred că aveți răspunsurile, respectiv să nu deviem de la subiectul principal Constituția unde ați lucrat la fel de mult cu regretații, al doilea profesor al meu dl. Iorgovan și verișoara mea Dumitrescu Liana, promulgarea legii în baza căreia s-a modificat Constituția României, 2003, trebuie chiar atunci fiind conștient în calitatea dvs. de Prim Ministru și negociator la aderării la UE, că trebuiau sintetizate unele dintre articolele de lege, respectiv art. constituționale, erați conștient dar în accesași măsură nu aveați de unde să știți ce v-a urma, că vor venii niște scelerați, și să mă scuzați de această expresie, dar ăștia sunt ultimii președinți ai României. Concluzionând, România așa cum ne-ați învățat dvs. și dl.Iorgovan la fac. de drept, România este un stat semi-prezidențial, și nu totalitarism menținut pe servicii și justiție coruptă folosită ca armă politică în continuare. Pe final, numai capacități și adevărați naționaliști vor înțelege poziția României, mentalitatea, cultul religiei ca primordiale, ca această țară să se dezvolte exact cum ne-am propus cu toții cei de pe baricadele Revoluției din 89.

      • Monarhia britanică a avut un rol important în ,,oxigenarea” unei părți, chiar dacă în formă diluată, a imperiului britanic. Problema este că regina Elisabeta este menținută în funcție de legile rigide ale Casei Regale la o vârstă la care un om nu mai funcționează de mult la parametri optimi. La un moment dat, în situații de criză, nu te poți baza doar pe simboluri..

      • Monarhia e muribunda de multișor. Cam peste tot. Rezista prin spectacol, unul amenințat mereu de crăpături ale butaforie și ale măștilor. Cea care-și zive de România e cu totul jalnica. Răposatul fost rege a rămas pana la adânci bătrânețe doar Mihăiță. De ceilalți nici nu merita sa vorbim.

    • Dan Ștefan Dumitrescu

      eu ni va cred!

      Stiti de ce?
      Fiindca …. Lae asta procedeaza monarhic. Adica precum Carol I. Givernul lui, premoierul lui si daca ar putea ar avea si parlamentul lui.

      Dea pt monarhismul asta ce bantuie capatele prsupus inteloigente din Romania este o tes-eo9ngere a democratiei considerata drept o doctaira a majoroitaii, adica a prostimii .

      A da. Eu sunt scarba blogului.
      canati cantati arhangheli
      Lasati ca urlu EU!

    • Da’ matale ?

      Scrii ca regretații Rațiu, Copos și alți monștrii ai democrației sensibile și fragile da mie mi se pare dicteu automat, incantatie provoicata de Betia de Cuvinte(“Studiu de patologie literară”, Titu Maiorescu 1873)..

      Pai ia sa ne reamintim (aia care pot! Eu pot!)..

      In 1990 acei „monștrii ai democrației” au cerut expres ca noua Constitutie sa fie ori monarhoca, pri sa fie una care sa instituie o republica parlamentara

      Li s-a facut pe plac si s-a facut o constitutie in care rolul presedintelui este mai mult ceremonial, el semand ad solemintatem .. ca tit erau de parere ca prsu (in anii aceia Ion Iliescu) poate prea mult – fara a tine cont de enorma inf;luenta personala a dlui Iliescu …

      Proba veritatii celor sutinute de „monștrii ai democrației” s-a facut in 1999 , cadn presedintele in functie, Emil Constantinescu l-a demis pe premier! Nu tin minte ca acel „monstru ai democrației” Ion Ratiu sa fii zis ceva despre Constitutie, respectarea ei si alte asemkenea.
      Insa tin minte ca ministrul Justitiei de atunci, avocat, incerca sa scoata la vopse pe Tapu’ inviocand nu stiu ce principiu al „simetriei” ….

      Credinciis angajamentelor luate PSD , condus la acea vreme de amabila gazda , a intriodus un paragraf suplimentar in Constitutie:
      Art. 107 – Primul-ministru
      (2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.

      Asa ca lasa-ma cu ….. pretentiile tale cu „minstii demicrattiei” si alte imbecilitati din astea.,

      Sau ca sa zic asa astea sunt ptr oameni de cuvant nu ptr d’alde voi!

  5. Nu sunt simpatizat/membru PSD (sunt „fan Adrian Nastase” ) dar nu pot sa nu remarc atractia lui Iohannis si Basescu pentru un model autoritar(ist), centralizat politic, „de forta”, in multe aspecte asemanator cu al lui Putin.

  6. DOMNULE PRIM MINISTRU, IN OPINIA MEA , ACEST SAS, CA SI ANTERIOR , INTENTIONEAZA SA-SI MENTINA „GUVERNAREA,” INDIFERENT DE PERSONAJELE CE O VOR ALCATUI , CU SCOPUL DE AL PROTEJA .

    IOHANNIS A INCALCAT CONSTITUTIA ROMANIEI IN NENUMARATE RANDURI, CU SCOPUL DE A SE MENTINE IN CEA MAI INALTA FUNCTIE IN STAT, SPERAND CA VA PUTE SCHIMBA ANUMITE LEGI, DEJA SCRISE IN CONSTITUTIE, CU AJUTORUL GUVERNULUI CE I-SE VA SUBORDONA. DE CE: ESTE LIMPEDE DE STIUT CA, DOSARELE IN CARE ESTE ACUZAT SI NU NUMAI, IL VOR OBLIGA SA SUPORTE ANI GREI DE INCHISOARE.

    POATE IOHANNIS SA SUPORTE INCHISOAREA , ATAT TIMP CAT A DEVENIT , IN GANDIREA SA , DE NE INLOCUIT ? UN DICTATOR CARE DECIDE CE SI CUM ! ( INTRADEVAR ESTE GREU , DIN DICTATOR, SA DEVI UN MURITOR OARE CARE!…)

    TOT IN OPINIA MEA , IOHANNIS VA AVEA SOARTA DICTATORILOR CU A LOR IMAGINE, MEMORATA IN TRECUT. ( ORI CE INCEPUT ARE UN
    SFARSIT SI ORI CE SFARSIT ARE UN NOU INCEPUT!)

    SA SPERAM , CA REPREZENTANTII, ANUMITOR PARTIDE , VOR CONSTIENTIZA , IN AL 12-LEA CEAS SI VOR REALIZA O MAJORITATE CE VA BENEFICA NATIUNII ROMANE, PUNAND CAPAT DICTATURII IOHANESCIENE!

    PS NU INCERCA SA- TI IMAGINEZI, CA POTI MENTINE LA NESFARSIT, CONTROLUL ASUPRA UNEI NATIUNI! NATIUNEA, (DIN CARE NU FACI PARTE ) VIITORULUI , TE VA JUDECA , CONDAMNA, INDIFERENT DE SCUZELE MENTIONATE!

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ROMANUL , POLITICIANUL AUTENTIC!

  7. Sigur ca un ,,petic de hartie” n-are cum sa aiba acoperirea unui cearsaf. Dar, pentru a nu ne invarti in jurul cozii, e necesar sa observam ca pentru ca legile sa fie respectate este nevoie ca poporul sa puna ,,mana de la mana” si sa-si construiasca institutii care sa faca ca acestea sa fie respectate. Orice neavenit pricepe ca cu cat un stat are institutiile mai vulnerabile cu atat legile din tara respectiva sunt mai putin respectate. Daca ar fi atat de simplu, in fiecare stat s-ar trai ca-n paradis. Cand s-a dat semnalul de schimbare de regim in ’89, pe aceste meleaguri n-a prea priceput lumea ca pe nimeni nu interesa ca noi o duceam greu in ,,comunism”. Uite c-au trecut mai bine de 30 de ani si singurul lucru vizibil ,,bine facut” a fost distrugerea ,,pas cu pas” a intelesului de stat. Dupa atatia ani ar fi trebuit ca toti ,,cetatenii” sa cunoasca ca statul sunt ei. Daca s-ar fi lucrat zi de zi la intelegerea importantei functionarii statului n-am fi ajuns unde suntem. Sigur ca n-ai cum sa afli detalii in vreo crasma astfel ca, cei care au inteles cum a stat treaba, au facut praf invatamantul (28 ministri la invatamant in 30 ani). Si, uite-asa, entuziasmul de construire si consolidare a institutiilor statului s-a pierdut, statul visat de cetateni naruindu-se. Sigur ca trebuia sa apara ceva in loc. Numai ca ce-a aparut nu mai are nici o treaba cu ,,poporul”. Astfel ca, sa mai visam ca macar ,,reprezentantii statului” de la nivel inalt sa respecte constitutia este deja tardiv fiind evident inca din 2004 (de cand a inceput sa se joace totul pe fata) ca nu ne ajuta deloc ca sa apelam la buna-credinta. Sigur ca totul a fost ,,diluat” mai ceva ca ,,dezinfectantii lui Condrea”. Partidele au fost torpilate, fiind suficient numai parcurgerea listelor celor care au ajuns in Parlament pentru a se putea descoperii in ce situatie am ajuns. Dvs. d-le Nastase ati negociat intr-o vreme cu d-nul Frunda, un politician cu o vasta pregatire (mai ales juridica) pentru ca in zilele noastre udemeristii sa-si puna (de voie de nevoie) reprezentanti oameni ,,de paie” (de ex. unul din senatori, la al II – lea mandat nu are pe nicaieri un curriculum vitae, fiind, se intelege, foarte ,,mandru” ca dintr-un biet secretar al unui mic satuc a ajuns in Parlament, ). Mai negociaza ceva UDMR-ul? Dar ceilalti, din celelalte ,,partide”? Bineinteles ca ne-am intors iarasi la sintagma ,,ce se da” fiind bine primita si amplasarea ,,politicienilor” ,,în afara deciziei politice”.

  8. Daca Presedintele nu apara fiecare roman cind e calcat in picioare de toata lumea, la ce sa te astepti? Arbitrul Coltescu a fostr acuzat de rasism, implicit de MAE al Romaniei (care a pus pe Facebook o poza cu anti-rasism dupa incident). Nici PSD, nici PNL, doar AUR a facut o declaratie sa il apere.
    Amintesc ca arbiitrul roman a spus doar „ala negru”, adica in engleza „that black one”. „Black” nu e insulta asa cum nu e nici „white”. „Nigger” este insulta, si asta a inteles camerunezul, pentru ca nu stie romana. Nici el, nici Erdogan, nici toti ceilalti tembeli care s-au apucat sa ii ceara demisia. Sa invete limba romana!
    Daca Presedintele, Guvernul, Parlamentu; nu ii apara pe romani, atunci cine?
    Sunt alaturi de arbitrul Coltescu!

      • Nu, domnule Prim Ministru, nu a fost o prostie.
        Oamenii se exprimă natural. Nu în limbajul politicii corecte impuse, deoarece nu le stă gândul la așa ceva.
        Și oricum, punerea pumnului în gură nu înseamnă libertate.
        Ba înseamnă încălcarea dreptului fundamental al omului la liberă exprimare.

        Și este obligația oricărui guvern să-și apere cetățenii, inclusiv prin avocați.
        Asta dacă este stat suveran și nu o provincie imperială.

        Este o rușine modul în care chiar instituțiile statului român îl condamnă pe un cetățean român.
        Cu asemenea atitudine slugarnică, mai rămâne să-l extrădeze în Turcia.

  9. Nu stiu daca mai are rost sa ne obosim sa comentam pe marginea carcaturii de politica damboviteana. Marele neamt a devenit (molipsit) deoadata „mitic” odata cu „inscaunarea” sa la Controceni, transilvanenii stiu la ce fac referire. Politica romaneasca in general este o insiruire de ilegalitati si neconstitutionalitati si asta datorita tuturor politicienilor care s-au perindat prin Parlamentul Romaniei, incercand si reusind sa elaboreye o Constitutie si legi ambigue care lasa tot felul de „portite” si interpretari in favoarea tuturor avocatilor deputati sau senatori dupa bunul plac al unora si altora.

  10. Buzăianu și Zamfir de la B1 tv ne inundă micile (sau marile_ după buget) ecrane cu imaginile munților de gunoaie care tind să îngroape Sectorul 1 al Capitalei și se întreabă cine să-i ridice. Cum cine, măi băieți cu vocalize de tenori ?
    Bucureștenii înșiși, ar trebui să pună mână de la mână și să-si scoată urbea din r…. și să-și ajute totodată feblețea cu zâmbetul de un hectar încremenit pe fața senină, netedă și fără circumvoluțiuni.
    Dacă s-ar fi informat înainte de a merge cu/ca turma progresistă la vot, ar fi aflat că în Guadelupa franceză curățenia nu este prioritatea nr. 1 a administrației locale..
    Noroc de pandemie în sezon rece…. imaginați- vă ce va fi la anul, dacă situația nu se rezolvă satisfăcător.
    Voi ce credeați, bucureștenilor ? Că obrazul vostru subțire se întreține fără cheltuială ? Vă sugerez să chemați statul de drept în ajutor, vă rezolvă problemele cât ai bate din palme (când trec pe bulevard, în căutare de panglici bune de tăiat, Iohannis, Orban și Barna)..
    Ce face primarul general în stare situațiune ? Cum era ușor previzibil, nimic. El este acum, de facto, cu peneleu, deci nu-l interesează o problemă, care este a usereului.
    Dar nu fiți supărați bucureștenilor, poate aduce Moș Gerilă un îngheț de Crăciun asortat cu multă zăpadă și astfel răul se va transforma în bine. Nu va mai fi nevoie să mergeți la munte cu săniile și schiurile din dotare, vor veni munții la domniile voastre..

  11. Pt. ca este un dușman al acestei țări și vrea să o distrugă..Sluga obedientă a germaniei…deși asta îl trateaza ca o corcitura..face drepți la orice ideie a acesteia…!!! Pe lângă ca este de o prostie cruntă este si ranchiună..!!

    vin., 11 dec. 2020, 13:24 ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: ” In perioada interbelica, cand regele dorea o > schimbare politică, el numea un nou premier (presedinte al Consiliului de > Ministri) care organiza imediat alegeri parlamentare pe care, „inevitabil”, > partidul căruia i se dăduse guvernul le cîstiga! Simplu si ” >

  12. Iata ca Ungaria si Polonia, care blocau adoptarea bugetului UE , au fost „iertate” de Germania (care evident e „Imparatul UE”). Daca Germania iarta si blagosloveste, iarta si blagosloveshte si restul „Barronilor UE” (am scris „Barron” ca sa deosebesc cu eleganta pe cel superior european, de „baron”-ul arhaic din Romania).

    Ungariei si Poloniei nu doar ca li s-au dat banii alocati la buget, dar lis s-au dat doi ani de gratie pina cind Curtea Europeana se va pronunta (despre dosarul cu „nationalistii” care ar incalca „statul de drepti” din UE).

    Uite ca daca stai vertical si iti aperi natiunea, sabia nu taie capu. De ce si-l mai tine Romania in nisip? Alo, PSD, PNL, USecu?

    Ocatvian Goga: „Muntii nostri AUR poarta”

    “Munții noștri aur poartă,
    Noi cerșim din poartă-n poartă.”
    De-am închide-a țării poartă,
    Alții ne-ar cerși la poartă !

    Însă hoții-s chiar din țară
    Trădători la cei de-afară !
    Doamne iartă-i ! Ești în drept !
    Însă du-i hăt în deșert !

    Doamne, dă-i la neam unire
    Și dă-i demna cârmuire.
    Că-i prea mult blajin și laș
    Și supus stă la borfași !

    Oh, neam românesc din daci
    Nu mai cerși doar pozmaci
    Ci ridică-te creștin
    Ca să scapi de cel hain !

    https://www.dw.com/en/eu-breaks-deadlock-on-budget-coronavirus-recovery-fund/a-55899233

  13. @ Adrian Nastase

    Presedintele facea mai bine sa respecte formalitatea constitutionala. Era mai bine daca ar fi chemat PSD la discutii, in ciuda faptului ca toti stiu (stim) ca nu ar putea sa organizeze un guvern.
    Dar nu a facut-o, demonstrand ca nu e cu nimic mai presus decat politicienii care s-au perindat la putere in Romania.
    Dar asta nu spune nimic despre realitatea politica „din teren”. PSD a pierdut alegerile, PNL nu le-a castigat, USR e doar un partid bun de pus ingredient intr-un guvern, si toata lumea vorbeste de AUR.
    Nu de aurul de la gatul Sosoacai, ci de AUR ca partid. Era sa scriu petarda. Dupa ce pocneste, nu-si mai aduce nimeni aminte ca a existat.
    O mica intrebare: dvoastra credeti ca daca PSD ar fi fost chemat la discutii, ar fi putut forma un guvern? Si daca da, cu cine ? Multumesc.

  14. D-le A. Năstase, e limpede că șefimea PSD n-a prea înțeles mesajul electoratului și am foarte mari dubii ca reforma a la Dancu va avea ca efect creșterea potențialului partidului. Pe de alta parte, cele mai recente paruieli de pe la USR Plus dovedesc vanzoleala bezmetica, fără cap și coada ce bântuie firava injghebarr, ceață de veleități cu lozinci în loc de proiecte
    Vai de noi,intr-un cuvânt

  15. Ioh și ai lui mimează respectarea Constituției atât timp cât la alegeri iese ce le convine lor (vezi europarlamentarele când îi trăgeau cu democrația și cu voința poporului…).
    După 6 decembrie, ei au rămas tablou în fața rezultatelor și au început să caute căi pentru ocolirea legilor și a Constituției, de fapt a statului de drept.
    Să forțezi limitele legilor pentru a trage spuza pe turta ta, e un comportament execrabil într-o democrație adevărată.
    Pe ei i-am cântărit, știu ce le poate piela, dar aștept reacții de la pițipoanca UE care îi dă inainte cu statul de drept.
    Știu, degeaba aștept. Pițipoanca vrea din toată inima această guvernare, și pentru asta închide ochii la toate porcăriile.
    Bine că ceartă Ungaria și Polonia pentru nerespectarea staului de drept!

  16. Ce superb a debutat mandatul de primar al Clotildei! Să vezi și sa nu crezi! Mărturisesc ca mi-a întrecut cele mai optimiste așteptări

  17. Felicitări Ungaria, felicitări Polonia !
    ,,Cele două state au avut argumente solide, nu au cedat şantajului venit din toate direcţiile şi şi-au jucat cărţile până la capăt. Succesul lor este, în ciuda imaginii zugrăvite de mass-media, un succes al democraţiei. Respectarea statului de drept, o noţiune destul de abstractă şi interpretabilă, va căpăta o definiţie clară. Şi nu va lăsa loc potenţialelor abuzuri din partea Bruxelles-ului. Iar pentru asta inclusiv românii ar trebui să le mulţumească liderilor Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki. ”
    COMENTEZ
    Vedeți domnule Simon de la AUR ? Așa se promovează interesul național, prin negocieri dure, nu prin atitudini și vorbe unilateraliste și fără acoperire.
    Faceți din Romania un stat puternic și respectat în Europa, un bun partener pentru toți vecinii, după care realizarea Unirii va deveni, în mod natural, o chestiune de timp…

Lasă un răspuns