1 Decembrie – Ziua natională

Cu multă curiozitate, am deschis televizorul să văd cum va folosi Iohannis Ziua natională pentru a da romanilor portia zilnică de campanie electorală. Regie de pandemie – câtiva ambasadori, câtiva consilieri de ambasadă, câteva sute de militari, la Arcul de Triumf, pentru a asigura decorul necesar indemnului ca românii să meargă „uniti”, „solidari” (probabil insă fără psd) la alegerile din duminica viitoare. Pentru a se intâlni cu viitorul. Oricum, Iohannis pare acum un adept al Marii Uniri, cu conditia să ignorăm Tratatul de la Trianon!

Las la o parte acest scenariu de operetă si mă intorc la Ziua Natională.

După ce am arborat, de dimineată, ca de obicei, drapelul pe balcon, am vrut să scriu câteva rânduri despre semnificatia zilei de 1 Decembrie. M-am uitat insă, in urmă, pe postările mai vechi, si am descoperit un text ce mi se pare foarte actual. In plus, veti găsi o propunere, din urmă cu mai multi ani,, de a organiza o serie de actiuni si manifestări, in 2018, sub semnul „Centenarului” (ceea ce nu prea s-a intamplat in primul mandat al lui Iohannis).

„Astazi, sarbatorim Marea Unire. 1 Decembrie este Ziua Nationala a romanilor, o zi a constiintei de neam, o zi a solidaritatii si a victoriei peste veacuri a aspiratiilor de reintregire.

De dimineata, cand m-am trezit, am mers pe balcon si am arborat drapelul tricolor, ca semn de apartenenta si de sarbatoare. Sper ca aceasta zi sa netezeasca asperitatile bataliilor politice interne si sa ne permita sa privim, cu mai mult optimism, spre viitor. In urma cu mai mult timp, vorbeam la o televiziune despre nevoia unui proiect national unificator, asa cum au fost intrarea in NATO si in Uniunea Europeana. Am mentionat atunci ca am putea gandi un proiect -„Centenarul Marii Uniri” – care sa ne permita reafirmarea identitatii si unitatii nationale, proiectand si spre exterior semnificatiile evenimentului din 1918. Nu voi intra in amanunte dar cred ca un astfel de proiect ar avea nevoie de o pregatire minutioasa si de un buget esalonat pe mai multi ani. Programe de infrastructura a drumurilor, actiuni in plan international impreuna cu diaspora romana, programe culturale, realizarea de monumente aniversare -iata o lista succinta a unor astfel de activitati ce ar trebui planificate din timp.

Nu vreau sa las sa treaca ziua de azi, dedicata Marii Uniri, fara a rememora un gest exemplar al premierului Medgyessy care, in 2002, la 1 Decembrie, cand ma aflam la o reuniune internationala la Budapesta, a avut curajul si eleganta de a participa, impreuna cu mine, la receptia oferita de ambasada noastra, la Hotelul Kempinsky din Budapesta, cu ocazia Zilei Natioanale, acceptand criticile si acuzele din partea extremistilor maghiari. Este adevarat, semnasem impreuna un document important – Parteneriatul pentru mileniul 3. Cred, in continuare, ca trebuie sa acordam o atentie speciala nu doar marilor puteri ci si vecinilor nostri.

Poate ca, in perspectiva anului 2018 vom putea realiza o „Masa rotunda” la care sa poata fi stabilite, intr-o forma consensuala, prioritatile fundamentale ale statului roman pentru anii care urmeaza.

Am uitat sa va spun ca ieri am participat, cu sotia mea si cu Andrei, la slujba religioasa de la Biserica Sf. Andrei din Tartasesti – localitatea din Dambovita in care s-a nascut tatal meu – o biserica la a carei constructie am pus si noi umarul.

Inchei aceste randuri cu urarea devenita traditionala: „La Multi Ani, Romania”.

22 de gânduri despre “1 Decembrie – Ziua natională

  1. La mulți ani,, Țara mea care ți-ai întristat ochii! Să-i aducem frumusețea ochilor și să-i alungăm pe toți cei care au întristat-o, așa cum au făcut-o strămoșii noștri!

  2. Gânduri frumoase, pierdute însă din momentul în care trădătorii de țară au acaparat puterea în statul roman. Începând cu Băsescu-Boc, până azi, cu Iohannis. Nu știu dacă vom mai avea șansa să facem ceva bun cu țara asta și locuitorii ei, când tot ceea ce suntem și tot ceea ce facem este dictat din afară de cei care nu sunt români. Dacă speranța nu a murit, pentru neamul românesc, atunci e pe moarte.

  3. O ANIVERSARE

    Nervoasă, plină de riduri și epuizată la cei 102 ani. Așa arată România astăzi.
    Mâine, festivismul de mucava va încerca să-i aplice un tratament geriatric rapid iar niște inși în salopete de protecție o vor scoate din izoletă, îmbrăcată într-o rochie de ceremonie cu cusăturile plesnite pe la încheieturi și ne-o vor prezenta ca pe o tânără speranță.

    De aceea, eu am să-i spun LA MULȚI ANI României din amintirea mea. Am să-i spun LA MULȚI ANI acelei Românii care mai pâlpâie, ca o candelă, în adâncul meu, fără să mă uit la chipul ei de astăzi.

    Pentru acea Românie voi purta mâine, pe rever, micuța cocardă tricoloră -destinul meu, legitimația mea și semnul apartenenței mele.

  4. „Masa rotunda” la care sa poata fi stabilite, intr-o forma consensuala, prioritatile fundamentale ale statului roman pentru anii care urmeaza.

    Prioritatile fundamentale ale statului roman .. din care punct de vedere? Murican? nemtesc? UEsc?

  5. Aflarăm astăzi ce-a citit,
    Da-i tot enigmă ce-a gândit,
    Cel ce a scris este ascuns,
    Iar gândul LUI e nepătruns!

    La mulți ani la toți românii,
    De la cei cu dorul pâinii
    Pân’ la cei din capul stânii,
    Ce ca turmă ne privesc
    Și ca lupii o păzesc
    Și o mână cum voiesc!

  6. La muti ani România!!!
    Cu nădejdea abia palpaind, îți spun La mulți ani., Patria mea! Dumnezeu să te aibă în pază!

  7. Doamnelor si Domnilor,
    Chiar nu se gaseste nimeni sa ii spuna Ambasadorului sa stea naibii in banca lui? Ne-am blegit toti, toti?

  8. DIN PACATE , REALITATEA ESTE ALTA . „TRAIM” INTR-O FOSTA ROMANIE, CU AL EI TERITORIU OCUPAT, CU ALE EI DATINI DE 1 DECEMBRIE ,”INCATUSATE”!…

    ZIUA DE 1 DECEMBRIE , ZIUA NATIONALA ,ESTE ZIUA TRECUTULUI SI NU A PREZENTULUI. A TRECUTULUI, IN CARE ROMANII AUTENTICI, FICARE CU AL LOR IDEAL,DESTIN, AU REALIZAT, CU SACRIFICII , MAREA UNIRE. ( UNIREA ROMANILOR DE PRETUTINDENI. )

    NICI MACAR NU AM DORIT SA VAD LA TV , CUM A FOST SARBATORITA ZIUA DE 1 DECEMBRIE . AM VRUT SA AM O ZI LINISTITA IN CARE MI-AM REDERULAT AMINITIRILE PLACUT, NEPLACUTE A LE COPILARIEI …

    PENTRU CATEVA MOMENTE, A FOST FRUMOS , DAR TRISTETEA MA CUPRINS , IN MOMENTUL REVENIRII LA PREZENT . UN PREZENT IN CARE CEA MAI SEMNIFICATIVA ZI A ROMANILOR, A FOST SI VA RAMANE MEMORATA INTRECUT CA FIIND ZIUA UNUI NATIONALIST GERMAM , A UNOR TRADATORI CE SI-AU VANDUT… DEMNITATEA DE FIINTA UMANA SI CEL MAI DEZGUSTATOR ASPECT , AU VANDUT UN POPOR CU A SA INDENTITATE! SPRE SEARA DUCANDU- MA CU PRETENII SA SERVIM O CAFEA UN CEAI , PRIVEAM , FIIND TOTI TREI UMITI CUM SACALII DE ” JANDARMI ”
    „POLITISTI”, DADEAU AMENZI UNOR TINERI CE INCALCASE ORDINUL UNUI ” PRESEDINTE” DE ORIGINE GERMANA , ( SI NU O LEGE SCRISA…) CE A INFAPTUIT , PAS CU PAS…DISTRUGEREA ,UNEI ECONOMII , DISTRUGEREA UNUI POR CU „AL SAU TERITORIU „.

    ACEST , GERMAN CU A SA HAITA DE TRADATORI, LE ADRESEZ O INTREBARE SINCERA , FARA A AVEA VRE- UN INTERES.

    DOMNULE ” PRESEDINTE”, SI VOI, „DOMNILOR GUVERNANTI”, OARE STITI , OARE VETI SIMTII VREODATA SEMNIFICATIA ACESTEI ZILE… A NATIUNII ROMANE , CEA MEMORATA IN TRECUT SI NU CEA DIN PREZEMT , VETI SIMTII, ATAT DUMNEAVOASTRA CAT SI URMASII VOSTRI , CE AU SIMTIT SI AU TRAIT…ACEI ROMANI AUTENTICI AI TRECUTULUI CE AU INFAPTUIT CEA MAI SEMNIFICATIVA ZI ISTORICA , ZIUA TUTUROR ROMANILOR CE AU FORMAT MAREA UNIRE. ( IN CARE ROMANII EREU UNITI , INTR-UN SIGUR GAND, ACELA DE A FI MEREU LIBERI…)

    IATA , PREZENTUL, IN CARE ATI DEVENIT , IN URMA UNOR , „RASUNATOARE PROMISIUNI”…DICTATORII , REALI…AI TIMPULUI ACTOAL , PUNAND CALUSUL IN GURA ROMANILOR , OMORANDU-I CU BUNA STIINTA , INCATUSINDU-LE DREPTUL LA O EXISTENTA …DREPTUL LA OPINIILE PERSONALE , SI CEA MAI GRAVA INFAPTUIRE , ACEIA DE A-LE DISTRUGE , IN URMA ORDINULUI PRIMIT… CULTURA , NATIONALITATEA!

    VA INTREB TOT CU SINCERITATE , ATI LUAT IN CALCUL EVENIMENTELE TIMPURILOR TRECUTE ? CEI CARE S-AU CREZUT NEMURITORI , CREZAND CA VOR SCHIMBA DESTINELE …AU AVUT UN SFARSIT TRAGIC !…

    VA INTREB: CONSTIENTIZATI CA, TIMPUL NU POATE FI OPRIT SI CA VA VENII O ALTA PERIOADA CU AL EI TIMP, IN CARE VETI FI ACUZATI , JUDECATI , DE GANDIRILE ULTERIOARE , PENTRU DISTRUGEREA ROMANIEI CU AL SAU POPOR ?

    INDIFERENT DE RASPUNS , RASPUNSUL REAL IL VA OFERI , CA INTOTDEAUNA, TIMPUL FARA OPRIRE .

    SI IATA, LA ORA CARE MI -AM EXPRIMAT OPINIA , DEJA ZIUA CU A SA SEMNIFICATIE , SI-A DERULAT ORELE , ” UITAND” SI GANDINDU-MA LA CE AM DE FACUT IN ZILELE URMATOARE SI MAI ALES LA ZIUA DE 6 DECEMBRIE IN CARE IN PRIMUL RAND, VOI VOTA SCHIMBAREA, ACESTOR TRADATORI DE NATIUNE , ULTERIOR CAND VA FI NECESAR…INLATURAREA UNUI GERMAN, CE NU ARE DECAT UN SINGUR TEL , ACELA DE A EUTANASIA ,POPORUL ROMAN IN PRIMAVARA ANULUI CE VA VENI!..

    ULTERIOR VOI SARBATORI ZIUA , IN CARE MOS NICOLAE , OFERA CADOURI .

    PS. SA SPERAM CA IN ULTIMUL CEAS , POPORUL ROMAN NU SE VA LASA EUTANASIAT… OFERIND PRIN VOTUL LOR, PROPRIA LOR SANSA DE A EXISTA!

    TOT PS. NU POT SA ZIC : LA MULTI ANI ROMANIA!( PRECUM COLEGII MEI. PENTRU CE: SA OFERIM GANDIRILOR VIITOARE ACEASI „ROMANIE”, ACTOALA?..)

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ROMANUL , POLITICIANUL AUTENTIC!

  9. In afara de arborarea unui stegulet tricolor la balcon si o pregatire sufleteasca pentru Ziua Nationala a Romaniei n-am simtit ceva sarbatoresc, vremea a tinut cu noi, vremurile nu. Am vazut un presedinte insingurat inconjurat de cativa ciraci si nimic care sa-mi aduca aminte de o zi festiva. Era sa uit, tot in semn de sarbatoare am pranzit, gustand cativa mititei.
    La Multi Ani romani si Romania !

  10. Nu stiu daca e cazul sa ne fortam sa ne uram „La multi ani!”, de ziua nationala. Nu stiu daca e cazul sa ne fortam sa ne iubim tara, daca nu merita. Ma uit in jur. Si nu-mi place ce vad. Nu numai din punct de vedere politic, ci si din punct de vedere social. Si, cind spun social, nu ma refer numai la modul in care manifesteaza, voteaza etc. masele imbecilizate de propaganda „dreptei”. Ma refer, pur si simplu, la calitatea umana a romanilor. Care devin, din ce in ce mai des, cocalari cu sau fara tatuaje, care se poarta ca atare.

    Pe linga asta, as adauga ca Bucurestiul e plin de cladiri istorice care stau sa se darime (ma refer, desigur, la cele care nu s-au prabusit deja, fiind abandonate). PLIN. Strazi intregi (bulevardul Magheru, bulevardul Dacia). Nimeni nu face nimic. Nu intereseaza pe nimeni, istoria tarii noastre.

    As adauga ca, de vreo doi ani, apa „calda” nu e calda iar caloriferele sint, iarna, insuficient de calde. Si ni se spune ca n-avem de ales, ca „reteaua e veche, se lucreaza etc. si abia in 2024 situatia se va rezolva”. Ca, mai intii, in urma cu citiva ani, primarul PNL Rares Manescu a distrus sectorul in care locuiesc apoi, cind am votat PSD, l-a distrus Gabriel Mutu.

    Ii injuram pe oamenii politici de parca au venit din alta tara, nu din acest popor. Daca atita am putut da, pe plan politic, inseamna ca astia sintem.

    In aceste conditii, as vrea sa intreb: poti sa-ti iubesti tara, daca nu iti iubesti (mai mult, daca iti dispretuiesti) poporul? Nu cred. Deci eu nu iubesc Romania. Cu atit mai mult cu cit nimic nu se va schimba. N-am nici un motiv sa-i urez „La multi ani!”, doar pentru ca „asa se face”. Ma cac pe poporul roman. Si pe Romania.

  11. Stimate Domn, Pentru mine anumite persoane nu exista, cauza este lipsa de omenie si de caracter! O vorba romaneasca veche spune, NU CERE DE LA CEL CE NU ARE! Ioan Liviu Tuturici

    Consultant-Nuclear and Radioactive Waste Management

    Pitesti, ROMANIA

     

  12. Dacă Ziua Împlinirii Naționale a trecut în quasi-anonimat la București, Chișinăul unionist a preluat pe 1 Decembrie stindardul românismului.

    Fie ca exemplul de patriotism al basarabenilor să devină o flacără nestinsă care să lumineze conștiințele tuturor românilor pentru a da naștere unei mișcări naționale capabilă să reediteze actul Reîntregirii Patriei noastre.

    Doamne ajută,
    La Mulți Ani România Reîntregită!

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=671786163497729&id=1755275524761981

  13. La arcul de triumf
    Punând armata mare preț
    Pe el, că-i rara avis,
    Privea cum defila măreț
    Și triumfal… Johanis!

Lasă un răspuns