A plecat si Draga Olteanu Matei…

A plecat dintre noi un iubit artist al Cetătii. Un glas puternic in viata publică. Un cetătean…

Cei din generatia mea si-o aduc aminte din diferite filme, de la televiziune, de la teatru. Inconfundabilă in rolurile pe care le-a jucat. Am ascultat-o, in ultimii ani, vorbind despre ce ni se intâmplă. Vorbind cu patos, cu indârjire.

Din arhiva mea, am selectat o relatare, de la Sinteza zilei, in care a vorbit despre Traian Băsescu:

„Am simţit în el omul rău, omul periculos, omul lacom, zgârcit, incult, care urăşte cultura, urăşte inteligenţa, urăşte ceea ce reprezintă domnul Adrian Năstase”. 

„Pe domnul Adrian Năstase nu l-am văzut decât odată în viaţa mea, când eram la Buftea odată, era cu doamna şi ne-am întâlnit acolo, într-una din sălile Buftei. Şi am văzut un om civilizat, un om manierat, spiritual”.

Nu am apucat să-i multumesc atunci. O fac acum si sper ca, intr-o nouă viată, să aibă parte de liniste si de odihnă!   

13 gânduri despre “A plecat si Draga Olteanu Matei…

  1. Dumnezeu sa o ducă în lumea îngerilor! DRAGA OLTEANU MATEI ne-a luminat copilăria, adolescentă tinerețea! A fost o stea între stele! Lumea a rămas mai urâtă fără ea!

  2. A mai murit o stea, ne-a mai părăsit un om de valoare, un artist din pleiada epocii de aur a teatrului și a cinematografiei românești.

  3. Din pacate incet si-n liniste, unul cate unul, marii nostri actori se savarsesc din viata. Suntem in schimb privilegiati c-am putut sa-i vedem in piese de teatru si filme memorabile, altii sa-i cunosca personal.
    Dumnezeu s-o ierte si s-o odihesca in pace.

  4. O mare doamnă a scenei românești, se află printre îngeri. Demnă, românca adevărată, îndrăgită de toată lumea. Dumnezeu să o aibă în pază și de acolo să fie și ocrotitoare a noastră.

  5. Băsescu n-ar fi apărut dacă n-ar fi fost un număr mare de români conduși numai de ură și care și care aveau nevoie să li se dea o țintă. La ce nivel de civilizație se aflau ei? La ce nivel de civilizație se află cei ce au nevoie să urască pe cineva? Din nefericire sunt din ce în ce mai mulți.

  6. ‘Pământu-i tot mai rar de visuri’ zicea M. Sorescu. Parafrazez, e tot mai rar de oameni.
    Odihnească-se-n pace!

  7. UN ASPECT INEVITABIL, DESTINAT A FI, CA FICARE DINTRE NOI SA PLECAM, LA RANDUL NOSTRU , PARCURGAND O NOUA VIATA, ALTE VIETI !…

    DOAMNA , ARTISTUL DRAGA OLTENU MATEI SI NU NUMAI DANSA, A FOST SI VA RAMANE, MEMORATA , IN RANDUL ARTISTILOR AUTENTICI , AI TIMPULUI TRECUT.

    LA ORA ACTOALA ROMANIA MAI DETINE UN NUMAR ,INFIM, DE ARTISTI CONSACRATI CE AU AVUT SANSA…DE A FI IN PERMANENTA MAI VIZOALI IN TRECUT, DECAT IN PREZENT !…

    DE CE? ( DATORITA , IN PRIMUL RAND , SISTEMELOR POLITICE , DIN 90 ) CE S- AU PERINDAT PANA IN PREZENT . SITEMUL POLITIC DE STANGA , PRIN REPREZENTANTII SAI , PRECUM ADRIAN NASTASE SI ALTI POLITICIENI IUBITORI DE FRUMOS, IUBITORI SI DORNICI DE A OFERI ARTISTILOR , ROMANI, UN DRUM , DE A CONTINUA , DE A-SI INDEPLINI IDEALURILE DESTINATE. DIN PACATE ANUMITE NEANTELEGERI , ANUMITE ASPECTE , CE SAU DERULAT IN SISTEMUL POLITIC DE STAGA , LA TIMPUL RESPECTIV, AU OFERIT , CELOR DIN SISTEMUL DE DREAPTA SA VINA CU PROMISIUNI, ( CA SI IN PREZENT…) CE AU ATRAS ELECTORATUL , IN MARE MASURA DE PARTEA LOR . ( BINE- NTELES , PROMISIUNI SI IN DOMENIUL ARTISTIC , CE PE PARCURS SAU DOVEDIT A FI INSELATOARE.)

    IN ROMANIA, AUTENTICITATEA, MAI ALES ARTISTICA ,A TIMPULUI TRECUT , S-A „EVAPORAT ODATA CU CEI CARE AU FOST DESTINATI S-O VIZOALIZEZE” SI CARE RAMAN INTR-UN NUMAR ACCENTUAT, MEMORATI ATAT IN GANDIRELE NOASTRE…CAT SI IN TIMPUL TRECUT.

    PREZENTUL, IN OPINIA MEA SI A MULTORA DINTRE NOI…NE OFERA PE MICILE ECRANE, ( IN REST , „PANDEMAI”…DICTATORILOR, A INCATUSAT USILE …) PE ANUMITE POSTURI DE TV , „EMISIUNI ARTISTICE”, „CONCURSURI „, PRECUM ” VOCEA ROMANIEI” , CARE VOCE, EU UNUL NU INTELG , CAND CONCURENTUL RESPECTIV SE MAIMUTARESTE, SCREMANDU- SE SA IMITE , VOCILE, ARTISTILOR IN SPECIAL A LE CANTARETILOR RENUMITI, CU A LOR NATIONALITATE . (DE TOT RASUL!)

    ACEST ASPECT SE DATOREAZA SI DATORITA, MAJORITATII , ROMANILOR ACTOALI, CE NU AU AVUT POSIBILITATEA SA SIMNTA SI SA INTELEAGA AUTENTICITATEA CULTURII ROMANESTI . INVAZIA CULTURII EXTERIOARE, CE LE-A ACAPARAT GANDIREA , COMPORTAMENTUL, (INTERNETUL, PROGRAMELE TV , CE REPREZINTA NATONALITATEA ROMANA, ETC. ) I-A DETERMINAT SA COMBATA, CULTURA ROMANEASCA. ( DIN PACATE NU GRESIT , DAUNATOR! )

    NU VREAU SA FIU INTELES GRESIT , EUROPA SI NU NUMAI , AU ARTISTII LOR AUTENTICI , AUTENTICI INTR- UN NUMAR CAT MAI SEMNIFICATIV, PE CAND LA NOI, TOT CEI DIN TRECUT, REPREZINTA CU SUCCES TARA. ( INEGALABILUL TUDOR GHEORGE , FLORIN PIERSIC SI CEI CARE AU MAI RAMAS …)

    DAR SI ACESTI ,TITANI AI CULTURII ROMANESTI , SUPORTA PE NEDREPT…DICTATURA ACTOALA, CE LA INCATUSTA, ATAT EXPRIMAREA ARTISTICA CAT SI EXISTENTA LOR PROPRIE. ( DE ACEASTA DATA, DIN PACATE)

    SA SPERAM CA IN VIITOR , CEI CARE VOR FORMA O NOUA GUVERNARE CU UN NOU PRESEDINTE ,( ROMAN ) VOR CONSTIENTIZA CA, POPORUL ROMAN , FARA CULTURA, IN DIFERITE DOMENII, DEVINE IN TIMP O NATIUME, RATACITA, IN ACEASTA VIATA!

    PS. NU CAUTA SA „INCATUSEZI”, CULTURA AUTENTICA , EXPRIMATA DE DESTINATII SAI , CACI VEI AVEA PARTE IN VIITOR DE O NATIUNE, RATACITA, FARA CULTURA!…

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN MASTASE ROMANUL, POLITICIANUL AUTENTIC , RAMAS PRINTRE PUTINII ROMANI, POLITICIENI AUTENTICI!

    ( MULTUMIM DOMNEI DRAGA OLTEANU MATEI, PENTRU TOT CE A LASAT IN URMA EI!…DUMNEZEUL AUTENTIC SI NU CEL VIZOALIZAT DE OM …SA-I FIE MEREU ALATIRI !..)

  8. FLORILE…FIECARE CU AL LOR DESTIN , FIECARE, CU A LOR TRASATURA CU A LE LOR CULORI, SUNT DESTINATE A MENTINE IN PERMANENTA IUBIREA VIZOALA, IUBIREA SPIRITOALA!

    CAND IUBESTI…OFERI FLORI, CAND PLEACA …II OFERI , II OFERIM FLORI!… ( INDIFERENT CE OFERIM IN VIATA , FLOAREA, ESTE SI VA RAMANE CEA CARE EXPRIMA, IUBIREA ETERNA!…)

    IUBIRE , INSELATOARE SI DEOPARTE SI DE ALTA ,DUCE IN FINAL LA INEVITABILA, DESPARTIRE! ( DUMNEZEU A IMPLEMENTAT OMULUI …IUBIREA AUTENTICA , ETERNA!..)

    DIN PACATE VIATA ACTOALA, A „IMPLEMENTAT” IN GANDIRI, O FALSA IUBIRE, CU A LE SALE ASPECTE VIZOALE!..

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, CU SINCERITATE MARIAN …

    DIN PACATE CATI VOR MAI MURI, DIN PACATE, VOR PLECA SI ULTIMII!

    PS. DICTATORUL , CU AL SAU „GUVERN” , A SCURTAT SI VA SCURTA , EXISTENTA NATIUNII ROMANE . O NATIUNE CU A LE EI VALOR UMANE , INEGALABILE!

  9. Indragita actrita de teatru si film Draga Olteanu Matei a fost un spirit incandescent, care s-a intrebuintat cu har si intensitate pentru a lumina cat mai mult si pe cat mai multi. Ea a fost in slujba teatrului romanesc, a spectatorului roman si a dragostei pentru Romania. A avut un ascutit simt al valorii si patriotismului, care a calauzit-o fara gres spre oameni de calitate, cu care a rezonat, si in alegerile pe care le-a facut. Acolo, sus pe cer, Steaua ei va straluci la fel ca si pe pamant. Ne va lipsi si va avea mereu un loc de prim plan in mentalul colectiv al romanilor. Condoleante familiei. Requiescat In Pace!

  10. Diplomatia amagirii si desuveranizarii: Misiune in Georgia pentru a-i “sprijini suveranitatea”

    Seful diplomatiei americane Mike Pompeo face adevarate tururi de forta ale amagirii si desuveranizarii popoarelor si statelor lumii, in pofida faptului ca diplomatia sa este de un penibil anacronic. El isi incepe acest tip de diplomatie chiar la el acasa, unde, sustinand un al doilea mandat la Casa Alba pentru nealesul Donald Trump, nesocoteste suveranitatea deciziei electorale a poporului american. In strainatate, amagitorul de profesie Pompeo atrage Natiunile in capcana Globalismului cu promisiuni desarte, ca SUA le sustin “suveranitatea” si “prosperitatea”, dar de facto acestea le sunt distruse sau slabite. Afganistan, Irak si Siria sunt cele mai concludente probe de suveranitati distruse de SUA. Numeroase alte tari globalismizate, carora SUA le fac agenda politica si economica, sunt victime ale jafului si saracirii cumplite. In periplul intrigii si dezbinarii, Mike Pompeo s-a aflat miercuri în Georgia pentru a oferi „sprijin” în favoarea “suveranităţii” acestei ţări. Momentul nu a fost ales intamplator. In evolutiile contradictorii din zona s-a “mirosit” ca s-ar putea sa fie rost de ceva ghesefturi geopolitice. In Caucaz are loc un proces de reconstientizare a identitatii regionale integrate si rolului de pivot al Rusiei, iar Georgia e confruntata cu o criza post-electorala. La Tbilisi, Mike Pompeo s-a întâlnit cu preşedinta Zurabshvili, cu premierul Gaharia şi cu ministrul de externe Zalkaliani. “Secretarul de stat vrea să sublinieze sprijinul său faţă de suveranitatea Georgiei”, a declarat pentru media un inalt responsabil insotitor. El a agitat sperietoarea antirusa că “20% din ţară este ocupată de ruşi” – desi cooperarea bilaterala si regionala nu inseamna „ocupare” –, aluzie la Abhazia şi Osetia de Sud, cărora Moscova le-a recunoscut independenţa după războiul din 2008. „Ideea că există acum trupe ruseşti în Armenia şi în Nagorno-Karabah, ca soldaţi de menţinere a păcii’, nu departe de frontierele Georgiei, “se adaugă acestei dimensiuni bine cunoscute în Georgia de secole, dar îi face pe georgieni şi mai determinaţi să arate că sunt o democraţie cu faţa spre Occident”, a spus un al doilea responsabil american, plusand cu politica infricosarii est-europenilor si cu oferta „fericirii” acestora de catre globalistii americani. Globalismul, anchilozat in vechiul sau vis utopic de expansiune si control asupra Estului, pentru care nu a avut niciun scrupul sa puna in scena doua razboaie mondiale si un razboi rece, cu imense daune pentru umanitate si in special pentru estici, ignora reformele fara precedent ale Rusiei privind democratia, societatea deschisa, cooperarea, multilateralismul. Prin contrast, nereformatele SUA sunt ca un camatar imbatranit, in ultimul stadiu de degradare biologica, dar cu aceleasi instincte repugnabile si dezumanizante de hraparet, lacomie si egocentrism. Nu este deloc greu de intrevazut ca pericolele pe care Globalismul le va aduce intr-un Orient European controlat vor fi aceleasi cu care a devastat Orientul Mijlociu. Adevarul pe care cvasiexpiratul sef al diplomatiei SUA il doreste invaluit in ceata este ca a venit vremea solutionarii “conflictelor inghetate” din spatiul fostului globalism de influenta iudeo-comunista, cat si a repararii consecintelor desfiguratorii ale “tranzactiilor geopolitice” facute de globalismul marelui capital financiar, corporatist si militarist, care a avut drept unealta hitlerismul. Secolul XXI este al vindecarii ranilor din secolul XX. Cicatrici vor ramane, dar ranile vor fi inchise. Este vremea reconcilierii si asezarii pe noi baze. Ne aflam in pragul unui Nou Mare Concert Mondial.

Lasă un răspuns