Cele Două Americi

Nu este vorba de America de nord si de America de sud. Este vorba, simplificând, de conservatorii lui Trump si de progresistii lui Biden. Cei doi candidati au polarizat America. Unii au considerat că Trump ii adună pe maturi si pe bătrăni, in timp ce Biden (la 78 de ani!) poartă steagul unei noi generatii – aceea a progresistilor. Această teorie sugerează că bătrânii de astăzi (traditionalisti) au fost dintotdeauna bătrâni iar tinerii de astăzi vor rămâne pentru totdeauna tineri. E o premisă exagerată. Cei care astăzi sunt mai conservatori au fost poate manifestanti hippy sau admiratori ai rock-ului. Experiente de tot felul, greutătile vietii, ale familiei i-au transformat. Cum se va intâmpla si cu tinerii de astăzi.

Alegerile prezidentiale americane, din acest an, fotografiază o anumită stare de lucruri, tendinte, obsesii, frustări rasiale, manifestări anti-sistem, nemultumiri in legătură cu „visul american”, cu globalismul, cu schimbările climatice sau cu cresterea Chinei sau cu…

E posibil ca peste patru sau opt ani unii dintre cei care au votat acum cu Biden să regrete acest lucru. La fel s-a intamplat cu unii dintre cei care au votat in 2004 cu Băsescu. Unii dintre ei, si acum, transmit că le pare rău că i-au dat votul lor lui Băsescu. Vom (vor) vedea.

Zarurile par aruncate in SUA. Se pot adăuga argumente, controverse, teorii ale conspiratiei. In general insă sistemul este mai puternic decât anti-sistemul. Sigur, cu unele exceptii.

Revin insă la intrebarea pe care am formulat-o acum câteva zile: cum e mai bine pentru România? Cu Klem sau cu Zuckerman? Sau poate va urma o bătălie intre fostul ambasador democrat Gittenstein, prietenul Romaniei de la Fondul Proprietatea (cel care stă acum la dreapta „tatălui” Biden) si ambasadorul numit de Trump?!

16 gânduri despre “Cele Două Americi

  1. Am sa incep cu raspunsurile la intrebarile dumneavoastra (retorice). Cum e mai bine pentru Romania ? Experienta anilor trecuti ne arata ca pentru Romania conteaza intr-o masura mai mica cine este la Casa Alba, iar reprezentantii Unchiului pe malurile Dambovitei vorbesc aceeasi limba si se comporta aproape la fel toti. Deci nicio diferenta, insa mi-as fi dorit ca marea putere sa se poarte fair si decent cu aliatul sau strategic.

  2. Nu va fi nicio batalie intre ambasadori, atat Gittenstein cat si Zuckerman apartin aceluiasi sistem construit pe axa vertebrala Bucuresti-Tel Aviv-Washington (cel care ia deciziile majore in State). Ca sa nu mai spun ca ambii au (si) genealogii romanesti.
    ,,Mark Gittenstein a explicat ca bunicul sau din partea tatalui, Israel Gittenstein, a emigrat in Statele Unite din Republica Moldova, care facea, pe atunci, parte din Romania, iar parintii bunicii sale proveneau, de asemenea, din tara noastra”.

    ….Iar Adrian Zuckerman, născut la Bucureşti, emigrat în SUA, ,,(a) aşteptat să se pogoare precum duhul sfînt în Grădina Maicii Domnului…”
    …..si ne-a adus un minunat dar in interesul national al Romaniei…citez:

    ,,Guvernul Orban a semnat la Washington, prin ministrul Economiei, Virgil Popescu, un memorandum de finanţare pentru Nuclearelectrica şi alte obiective economice, de aproape opt miliarde de dolari. Ambasadorul Zuckerman, care a însoţit detaşamentul PNL, ne dezvăluie (cum de a scapat garda jos?_n.m.), de fapt, principalul scop al călătoriei: „Ministrul Apărării, Ciucă, şi secretarul Apărării, Esper, se întîlnesc pentru a semna un acord bilateral de tip foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării pentru perioada 2020-2030”. Să facem un calcul scurt la investiţia în apărare: 2% din PIB, preţ de zece ani, înseamnă cel puţin 60 de miliarde de euro, din care cel puţin jumătate reprezintă achiziţie de armament.
    Apoi, cele opt miliarde de dolari anunţate pentru Cernavodă reprezintă nu o investiţie, ci o finanţare prin banca de import-export a SUA, EXIM, iar de coordonarea proiectului se ocupă AECom, o companie americană „curată”, cum zice, exact cu aceste cuvinte, Zuckerman.

    Prin urmare, drumul la Washington a fost întemeiat pe aranjarea avantajoasă a cuvintelor în comunicatul de PR. În aceeaşi pagină a fost pusă ştirea-bombă a autostrăzii Constanţa-Gdansk, „o investiţie uriaşă”, care, pe fondul crizei de autostrăzi şi căi ferate, ne face pe noi, românii ocoliţi de asfalt, să aruncăm cuşmele în sus de bucurie. Vorbim aici de, cităm, „finanţare privată”.”

    Adrian Zuckerman este specialist in imobiliare la nivel global si ne arata cum vom castiga noi romanii daca ne instrainam toate activele ramase in portofoliul statului.
    Mark Gittenstein, pe de alta parte, a manageriat cu nenumarate succesuri (probabil pentru pusculita Partidului Democrat_n.m.) Fondul Proprietatea – bazat exact pe activele de care faceam vorbire mai sus.
    Iata echipa perfecta si in sincronism perfect descalecata in ,,gradina Maicii Domnului” pentru a ne ferici pe noi si urmasii urmasilor nostri.
    Hep hep hooray !

    • Sa ma ierte amabila gazda da …..

      Cestia cu ca e de orijuni din Romania …. cand e viorba de ambasadori muricani e „cam cu cantec”.
      Inter si multi belit!

      Ca si in interbelic era asa o „neintelegere” intre Romania si Washington.
      Motivul ? Legea minelor! Care „rezerva” un loc prea mare capitalului national si impunea ca o cota parte dintre mebrii conducerii frimeleo elor din Romania sa fie de cetatenie romana!!!!
      Si interesul era ptr petrol ….

      Si unii care emigrasera din Romania , sau din parinti emigrati ori trecutiu prin Romania aveau pofte prea mari!

      Cam ca astia 2

  3. Oare Camala are vreun interes în feuda Biden? Când și când am mai urmărit dezvăluirile despre atotputernicul (în această zonă) Hunter. Nu că ar fi contat, după cum am văzut. Acolo, niște zbenguieli în no man’s land. Așa că… Nu reușesc să fac diferența între Gittendtekn și Zuckerman

  4. DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , SINCER SA FIU PENTRU ROMANIA , LASAND DEOPARTE DECIZIA…CE URMEAZA A FI VIZOALIZATA IN SUA, NU VAD, MOMENTAN , CUM AR FI MAI BINE PENTRU ROMANI,ATAT TIMP CAT, LA ORA ACTOALA CE SE INTANPLA IN EUROPA …ESTE O „LUPTA” INTRE EST SI VEST , IN PRIMUL RAND PENTRU REASEZAREA ECONOMIEI PENTRU VIITOR . IN PREZENT IN TARILE EUROPENE , DATORITA UNOR ASPECTE CE SAU DERULT , IN TIMP, IN URMA UNOR DECIZII… UNEI POLITICI , ERONATE , AVEM PARTE TOT MAI VIZOAL DE NEMULTUMIRILE… POPOARELOR CE LE REPREZINTA.

    IN PRINCIPIU , CEI CARE, „CONDUC”… EUROPA, IN OPINIA MEA, AR TREBUI SA SE REASEZE LA MASA ROTUNDA… RENEGOCIIND , OFERIND SANSA ,POPOARELOR CU A LOR INDENTITATE, DE ASI REGASI INCREDEREA IN VIITOR.

    TOT IN OPINIA MEA ,” DOAMNA”… CEA CARE S-A CREZUT SI SE CREDE „SEFA” EUROPEI , A GRESIT ENORM DE MULT… IGNORAND SUA .
    DONAD TRUMP ,CEL CARE NU A FOST PE PLACUL ” SEFEI …”, CAND A DEVENIT PRESEDINTELE SUA, FIIND UN NATIONALIST , A AVUT SI ARE , SA SPERAM…INTERESUL DE A MENTINE …AMERICA PE PRIMUL LOC . ( NU VAD UN ASPECT NEGATIV , PRIVIND GANDIREA SA. )
    AMERICA ESTE O FORTA , INCA NESTIUTA!…

    POLARIZAREA LA CARE SE REFERA DOMNUL ADRIAN NASTASE ESTE REALA! ( BIDEN IN CAZ CA …PRIN POLITICA SA , O POLITICA FALSA, VA OFERII SANSA CELOR CARE DECID IN EUROPA , SA PROFITE.)

    VOR REGRETA , PRECUM „ROMANII” NOSTRI , DAR CU O SINGURA CONDITIE , SA NU SE INSTAUREZE O DICTATURA…PRECUM IN ROMANIA , FARA A MAI AVEA SASA LA O DEMOCRATIE LA O NORMALITATE REALA. ( DACA, GANDESC MAI PROFUND , POPORUL AMERICAN , ACTOAL, NU ESTE, LAS,SUPUS…PRECUM , MAJORITATEA POPORULUI ROMAN, ACTOAL.)

    REVENIND LA INTREBAREA FORMULATA, ANTERIOR, SA SPERAM CA ,DONALD TRUMP, PRIN REALEGEREA SA… VA EVITA,
    BATALIA RESPECTIVA!…

    UN ALT ASPECT ,CE VA FI BENEFIC PENTRU ROMANIA VIITORULUI, ROMANII TREBUIE SA DECIDA… DEBARCAREA LUI IOHANNIS , NATIONALISTUL GERMAN!

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ROMANUL , POLITICIANUL AUTENTIC!

    PS. ATAT TIMP CAT, NATIUNILE, SUNT CONDUSE DE PRESEDINTI CU O ALTA NATIONALITATE , ELE NU VOR MAI AVEA SANSA DE A-SI REGASI INDENTITATEA PIERDUTA!

  5. SAU , CE SE INTAMPLA, ACTOALMENTE, IN EUROPA…

    NATIUNILE , CAND SUNT OCUPATE, CONDUSE DE ALTI , NATIONALISTI…NATIONALITATEA, INDENTITATEA , NATIUNILOR RESPECTIVE, AMBELE , SUNT PIERDUTE!

  6. cam acelasi drac .

    Sa recilcez o postare de prin alte parti unde se celebra „scaparea” de trump (bursieri si stipendiati a lu Gicu Soros)

    Despre ce este vorba?
    Vorba este ca SUA e …, scuze „pe făraș”. In mod relativ , insa si absolut.

    Poa ati auzitara ca zilili trecute chinezii au lansat primul satelit 6G din lume.. Asta inseamna ca sinezii chiar vor deveni lider mondial intr-un domeniu tehnologic presupus de mare viitor! Ca acu au ceva de impartit cu Ericson si Nokia si Samsung.. si am ras sa lesin cand am vazut cum Potus face pe comisvoiajirul scandinavilor! Fiindca , de data asta, nu exista un furnizor american!
    Si poate ati auzit ca cica SARSCOV 2 alias Covid-19 ar fi „creat” intr-un laborator chinez. Chiar si unele autoritati muricane (inclus Donnie trumpiță cestia asta). Personal nu crez pe sinezi atat de avansati.. si in gnl nu prea cred ca la nivel de omenire stim cum sa „editam” acidul nucleic

    Deci ar fi 2 domeni de viitor, de mare interes (banesc) in care China este, DEJA, liderul tehnologiei!

    Si sa va amintesc ca ceva ani in urma diferite firme din SUA isi lansau satelitii cu rachete chinezesti. Era mai ieftin!

    Si care ar fi baiul?
    Baiul se numeste doctrina Wolfowitz cf careia SUA nu vor permite sa fie depasite nici economic (desi si tehnologic) , nici militar! Si chiar daca pleaca Donnie doctrina ramane !!
    Si despre asta este vorba nu despre …… ?! sa zicem barfe despre expansionismul chinezesc.

    Si nici ca capitalismul global în care state precum China cîștigă aplicînd alt set de reguli.
    Nu este vorba chiar despre acest capitalismul global in care unica regfula este ca cativa inititiati castiga miliarde ignorand si incalcand alte reguli , cica in numele „liberalismului”. Caci a „concentra” productia de medicamente in zona Wuhan … nu este „liberalism” ci despre exceptională, monumentală stupiditate colosală!!!! Ca o tara de dimensiunile SUA (continentale), cu populatia SUA sa nu isi produca antibioticele necesare si sa depanda de Wuhan ….. (12.000 km de tarmurile SUA) ca cativa sa mai faca niste beneficii , este nu doar stupiditate este si nesimtire! (Egiptu produce si exporta … )
    Toate acestea raman si se vor agrava.

    Ca , deja, Drumul Matasii a inceput sa functioneze. Sunt ani de zile de cand trenuri f lungi pleaca din China, strabat Rusia si ajung in orase ale Europei Occidentale.

    Ca in sanii urmatori vor fi lansate la apa portavionele Type 003 si Type 004 , care sunt CATOBAR!
    Si nu prea merge sa aplici unei puteri nucleare doctrina Bush … (mai ales ca am dubii ca RPC a rams doar cu cele 80 de ICBM recunoscute de acu 30 de ani… )

    Asta este ce aspteapta pe Biden. Si nu este vorba ca „nu există soluții noi și o viziune alternativă” ci de fpatul ca mos Joe va fi continuatorul politicilor adtiei Obama si a Hilarey Clinton.
    Care au risipit ani pretiosi incurcandu-se in tot soiul de bizarerii gen „Primaveri arabe”. Care au crescut cu grija Califatul Isis ….. Care blonda ex admiratoare a lui Goldwater pare cateodata cuprinsa de furii gen european (franceze si/sau teutonice) ca imi este frica ca Donnie avea dreptate cand zicea ca Hillary inseamna razboi!

    Si , eu ca roman nu am nici o speranta cu Biden .. In definitiv teoria „ciocniri civilizatiilor” a fost lansata in timpul lui Billy Clinton the Liar … Mie , personal, teoria aia mi s-a parut o facatura la comanda politica.
    Adica mos Biden este prea amestecat in cestii din astea. La care trebuie pusa si influenta „statului profund”, adica la birocrateiie din varii ministere. In cazul discutata pletora aia de analisti care cand sunt la conducerea trebilor externe, cand sunt „universitari” da mereu au cam acelasi „cantec”…
    Ca tit eu (inlcus Bideu!) au fost cei care au stimulat maidanul din Kiev … fara sa se intrebe „ca cum va reactiona [plcpvnicu Putin?” . Si spre suorprinderea lor polcovnixu a reactionat de parca ar fi fots elevu’ lu’ Bismark! Eu as zice previzibil. Ei ca nu si ca Rusia ar fi doar „o benzinarie mafiota care va da curand faliment” . In curand se implinesc 10 ani de cand trebuia sa dea faliment!!!

    Dar Biden are de mostenit si urmarile zbaterilor din opozitie.
    Adica o tara cam divizata. Plina de „rebeli fara cauza” gata sa faca scandal pe strada si „sprojiniti” de gastole furioase care au ocazia sa sparga, fure si incendieze .
    Si care chiar daca fac gat ptr „gen” , „sexism” (ce o fi si asta*) … este destul de probabil ca evolutia „liberalismului” ii indispune. Caci astazi un murican „mediu” munceste mai muolt si ptr mai putin decat parintii si bunicii lui in 1970!
    Si care adepti mai magrului democrat sunt dispusi ca sa conteste totul – cum e aia sa dai jos statuia lui Abe Lincoln?!!

    La care as adauga angajmentu lu’ Biden ptr „cauza verde” …. care va produce o contractie economica severa in SUA!

    Nu’sh cum sa va spun da mie imi da cu depasire de virgula flotanta! FFFF !

    Mie mi se pare ca atmosfera incepe sa puta a Rusia la 1900. Cand „intelighentia” visa la „revolutie” ba chiar si la teroare. Cand transofrmarile economico-sociale in curs (da cam cu frana de mana trasa!) deranjau . Iar aia care nu visau revolutie erau desptul de baturti in cap cu auticratia si Bog .. cam ca white trash/red necks aia cu Godu si biblia de votara Trump ….

    Si poa inii ati auzit in 1905 fu o revolutie in Rusia …

  7. …. Nu prea merge comparația cu Băsescu, mai apropiat, ca ideo/tipologie de Donald Trump.
    Vă feriți de adevăr, recunoscut chiar de către Joe Biden. Cele mai multe voturi pentru democrat au venit (inclusiv prin poștă) dinspre suburbiile marilor orașe dominate de comunitatea afro-americană și de imigranții hispanici.
    Tinerii și-au împărțit voturile, e adevărat, mai mult către Biden (în special universitarii progresiști din Est și coasta californiană, dar și bandele urbane de toate culorile și originile).

  8. Cei care se așteptau, poate chiar își doreau, un conflict ruso-turc vor fi dezamăgiți.
    Kremlinul anunță un acord de încetare a ostilităților între Armenia și Azerbaidjan, care consfințește victoriile militare ale azerilor.
    În Nagorno Karabah vor fi dislocate, timp de cinci ani, trupe ale Rusiei de menținere a păcii.
    Joacă bine, Vladimir Putin, șah geopolitic, ce spuneți prieteni ?
    (Z)

    • Totusi, sa nu exageram. SUA ramane o mare democratie nu un „bantustan” gen Romania, unde tatucul KWI dicteaza dupa indicatii si bunul plac. Acolo exista o multitudine de parghii pentru a nu se ajunge la derapaje grave sau cel putin asa se vede de aici.

  9. Aud că Rosapepe ne asigură că pe agenda lui Biden figurează anti-corupția la noi!!!!! Poate îl trimite pe Hunter.

    • Incredibil cât tupeu pot avea acești indivizi…
      Traficul de influență la nivel înalt în favoarea vânzătorilor de arme (adică de moarte) americani bineînțeles că nu e corupție. … ci acțiune de binefacere. (Z)
      Dar nu asta este problema, mă întreb cum de a fost populată ,,gradina Maicii Domnului” (spațiul carpato-danubian_n.m.) cu oameni atât de primitivi – dpdv intelectual ?

  10. Vladimir Gaitan … junele prim seducator din anii 1970 ( cu Ogasanu , Mihaita , Diaconu , Cornel Coman ce generatie ! filmul in care este vizitat de tatal sau este tulburator )…
    Un spirit intreprinzator si curajos , in toamna lui 1990 , cand toti asteptam bursa – salariul – pensia pe care devalorizarea din octombrie avea sa ni le evapore , el cara saci de ciment in spate construind case la Eforie Sud .
    Odihneasca-se in pace …

    • Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace pe cel care a facut si interpretat roluri celebre in teatru si-n film, Vladimir Gaitan.

Lasă un răspuns