Un nou proiect al Fundatiei Titulescu in perioada pandemiei: prezentari de carti noi on-line

In deschiderea unui nou proiect, conceput să inlocuiască lansările de carte ce aveau loc la sediul Fundației Europene Titulescu, avem plăcerea să prezentăm publicului, on-line, două volume semnate de prof.univ.dr. Dumitru Preda și dedicate participării României la Primul Război Mondial – ” Romania în timpul Primului Război Mondial. Mărturii contemporane, vol. 1 și 2”.

”Ținând seama de dorința firească de a oferi atât specialiștilor, cât și publicului larg un plus de informații, care să îmbogățească și să nuanțeze cunoașterea și înțelegerea acestui moment crucial al evoluției României în secolul al XX-lea, într-o viziune largă, europeană și universală, autorul și-a îndreptat eforturile spre pregătirea unei serii de patru volume cuprinzând mărturii documentare, străine și romanești, parte inedite, parte traduse și publicate pentru prima oară in limba română.

In primul volum, axat pe problematica anilor 1914-1916, am acordat prioritate memorialisticii străine, scrierilor aparținând președinților, Premierilor, miniștrilor Afacerilor Străine, șefilor militari sau diplomaților acreditați în Romania sau Rusia atât din țările Antantei, cu care România a fost aliată, cât și din tabăra Puterilor Centrale: Raymond Poincaré, mareșalul Joseph J. C. Joffre, Charles de Beaupoil, conte de Saint-Aulaire și Maurice Paleologue (Franța); David Lloyd George, mareșalul William Robertson si Winston S. Churchill (Marea Britanie); Serghei D. Sazonov si generalul Iuri N. Danilov (Rusia); feldmareșalul Paul von Hindenburg si generalul Erich von Falkenhayn (Germania); Stephan Burian și feldmareșalul Conrad von Hotzendorf (Austro-Ungaria). La aceștia am adăugat cunoscuta luare de poziție a lui Ion I. C. Brătianu în Parlamentul României, la 16 decembrie 1919, excepționala sinteză a concepției și rațiunilor care au condus politica românească în intervalul istoric de referință, cuvântarea generalului de brigada Dumitru Iliescu, Secretarul General al Ministerului de Război și apoi subșef (șef) al Marelui Cartier General, până în decembrie 1916, rostită în Senatul României în anul 1924, privind pregătirea militară a armatei și țării în timpul neutralității, precum și prețioasele însemnări privind negocierile cu Antanta ale lui Constantin I. Diamandy, colaboratorul cel mai apropiat, alături de Ion G. Duca, al lui Ion I. C. Brătianu.

Cel de-al doilea volum de mărturii contemporane consacrat evoluției României în timpul Primului Război Mondial este axat pe problematica anilor 1914-1917 și evidențiază aspecte esențiale, mergând uneori pana la detalii puțin cunoscute, privind atât locul țării și al armatei în planurile strategice ale cancelariilor Marilor Puteri și ale Înaltelor lor Comandamente militare, cât și situația și acțiunile românilor aflați încă în afara frontierelor statului național, sub dominații străine – cu precădere cei din Austro-Ungaria. Totodată, am acordat un spațiu mult mai larg elementelor cu caracter strict militar, prezentării campaniei din 1916, refacerii și reorganizării armatei romane în iarna și primăvara anului 1917 și am deschis seria memorialisticii dedicate marilor bătălii din vara lui 1917, de la Mărăști, Mărășești și Oituz, de la desfășurarea cărora s-au împlinit 100 de ani.

Astfel, conform principiilor stabilite în elaborarea volumelor, am continuat să dăm prioritate „imaginii celuilalt”, adică mărturiilor străine din ambele tabere beligerante, atât cea a Antantei, cât și a Puterilor Centrale, oameni politici, diplomați și comandanți militari: de la Tisza István, șeful guvernului ungar în anii 1914-1917, la Maurice Paléologue, subtilul ambasador al Franței la Petrograd în aceeași perioadă, de la generalii ruși Iuri N. Danilov, Aleksei A. Brusilov, și respectiv francezi, Maurice Sarrail, comandantul Armatei aliate de la Salonic, Henri M. Berthelot, șeful Misiunii Militare din România, până la feldmareșalul August von Mackensen și generalul Curt von Morgen. La toate acestea am adăugat, în mod firesc, contribuțiile românești: alături de mărturisirea inedita aparținând omului politic liberal Constantin I. Angelescu, am reprodus mesajele Tronului din anii 1914, 1915 si 1916, deci din primii ani ai domniei Regelui Ferdinand I.” (Dumitru Preda)

Prezentarea celor două volume, de către autor, poate fi urmărită pe site-ul Fundației Europene Titulescu la:  http://www.titulescu.eu

5 gânduri despre “Un nou proiect al Fundatiei Titulescu in perioada pandemiei: prezentari de carti noi on-line

  1. Chiar acum s-a terminat interviul in rusa lui Ion (Vasilevici?) Chicu cu o duduies oachesha de la Rossya 24. Cred ca dl. Chicu vorbeste mai bine in rusa decit in „maldavineshte”. L-a asigurat pe partenrul strategic (Rusia) ca in Moldova nu vor fi probleme de contestare a alegerilor, si ca, conform unei zicale po ruski, ruminul ( nota mea: „fascist” ) nu va avea succes. Cum sa nu il asigure cind Dodon s-a rugat de Putin sa i se faca mila si sa il imprumute cu 275 milioane ruble ca sa poata sa repare agricultura. 275 milione ruble inseamna 14446872 lei romanesti. Nu putea Romania sa le dea un imprumut nerambursabil? Sigur ca nu au vrut de la Romania, ci au vrut sa arate „maldavanilor” ce preten de nadejde are Maldova in Rusia, spre deosebire de Romania. Podul de Flori de pe Prut a facut buruieni pe parte lui Dodon. In curind, zidul Berlinului se muta pe Prut, pentur ca nu mai e mult si Maldavia va cere trupe rusesti „de pace” si pe Prut. Bine c-au tinut calea aia ferata ruseasca, o sa le foloseasca in curind. ZeV abia asteapta sa isi bea ceaiul sovietic din Samovarul rusesc de pe „poiezdul” lui Putin.

    L-a mai asigurat pe dl Putin ca Moldova va inteti relatiile cu comunitatea euro-asiatica si republicile din fostul URSS(si implicit va continua sa intoarca spatele Romaniei).

    Cu asemenea tradatori de neam alesi la est de Prut, ne putem asigura ca Basarabia nu se va uni cu Romania in veci. Poate Moldova din Romania o sa ii ajute Putin sa o alipeasca cumva, sa implineasca visul umed al lui Dodon. Probabil ca mai repede o sa ne infratim cu China decit cu Rusia. Oricum, avem experienta de pe timpul lui Ceasca.

    Sa ne tinem de NATO si SUA ca neprieteni avem multi la Est!

    • Nu sunt ” alesi ” .
      Sunt rezultate prin frauda .
      Tot ce e la Nisporeni sau Hancesti , la Donduseni sau Basarabeasca , ziar , radio , Internet , televiziune , militar , securist local etc totul e in mana Rusului .

  2. Rusia continua sa isi consolideze propaganda cu „soldatul sovietic” care a „eliberat” eroic alte popoare in al Doilea Razboi Mondial. Nimeni nu le contesta rolul major in infringerea nazistilor. Dar un razboi ramine un razboi cu toate atrocitatile aferente, de o parte si de cealalta, in timpul razboiului si dupa el. La partea cu atrocitatile facute de soldatul sovietic in procesul „eliberarii” rusii au o retinere. Si evident ca nu o sa aminteasca de Masacrul de la Fantana Alba din 1941 cind „soldatul erou si eliberator” sovietic a ucis 3000 de romani neinarmati, din care multi femei si copii. Nu le place deloc cind le amintim si nici nu recunosc crimele. Normal ar fi fost ca ambele parti, dupa atitia ani, sa incerce sa se descurce cu istoria, si apoi, daca se poate, sa urmeze reconcilierea. Dar nu se poate pentru ca rusii balesc dupa Maldavia cu multa pohta imperiala. Si au multi tradatori (pe romaneshte „mancurti”) in aceasta „tara” care-si vind neamul pe nimic, fiind mari iubitori de dosuri „dodonoahse” rusesti.

    In ce priveste Basarabia, Rusia acuza azi Romania de „cinism”, pentru ca „fascistii” lui Antonescu ar fi „ocupat” Basarabia, asta dupa ce ei au dat ultimatum extrem de cinic Romaniei sa o cedeze in 48 ore, cu toate dramele ce au urmat pentru romanii basarabeni. Si au mai luat si Bucovina de Nord din casa Romaniei, asa, ca souvenir.

    Dupa zeci de ani de comunism unde Rusia era centrul de comanda al comunismului „internationalist”, sigur ca popoarele din tarile din Centrul si Estul Europei au dezvoltat un sentiment de repulsie. In loc sa incerce sa isi reconstruiasca relatiile pe alte baze cu aceste tari si noi republici foste sovietice ce si-au declarat independenta, Rusia a continuat sub Putin pe aceiasi linie propagandista ca si sovieticii. Asa au ajuns ei sa fie „incercuiti” de NATO, pentru ca europenii din centrul si estul Europei nu vor sa mai aibe o relatie strategica si sa coopereze cu ei. Si nu mai vor pentru ca peste neincrederea acumulata in perioada sovietica, s-a asezat un strat nou de neincredere in perioada putinista.

    Rusia insasi ar trebui sa analizeze, daca vrea sa faca un efort real, de ce nu a reusit sa schimbe aceste relatii pe baze noi. Raspunsul e simplu: au pastrat „bazele vechi” si au adaugat unele „noi” care sa le ajute pe alea tot vechi, cum ar fi aparatul de stat de fake news, cu constributia statului (servicii). Rusia a pierdut nu doar Europa centrala si de est, dar, continuind pe aceleasi „baze” relatiile cu fostele republici sovietice, Rusia este azi in conflict cu Turcia din nou. Nici „modelul sovietic” nici noua sa infatisare nu este atractiva pentru popoarele turcice si islamice din fostele republici sovietice, care se vad sub influenta turca si nu ruseasca. Pina si armenii, fratii lor crestini, arata o ambivalenta, si tind spre SUA (vezi noua intelegere pentru incetarea focului care au semnat-o armenii cu azerbaidjanul la Washington, dupa ce documentul ce l-au semnat la Moscova sub bageta ruseasca nu a reusit). E adevarat, le-a ramas Dodon, si asta e o problema pentru Romania, care a ajutat prin inactiune si poate indiferenta ca un asemenea regim anti-unionist sa fie ales „democratic”. Au „ajutat” si europenii, care ne-au impus, si noi am fost de acord, cu o politica care sa aduca Republica Moldova mai aproape de UE, si asta a insemnat ca Romania sa renunte la a fi explicita si sa isi afirme idealul unionist.

    Daca Germania a dorit si a reusit sa se reunifice, in acord cu Rusia, poporul roman de ce nu are acelasi drept sa ceara reunificarea? Are drept, dar rusii si-au bagat permanent coada ca sa „rollback” toate progresele romaneshti.

    „Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a emis un comunicat prin care menționează că se arată „nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în R. Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Ambasada acuză oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”, fără să precizeze însă nimic despre ocuparea Basarabiei de către sovietici ca urmare a infamului pact Ribbentrop-Molotov (23 august 1939), dar și despre atrocitățile Armatei Roșii și miile de victime din Basarabia și nu numai.

    Rusia de azi uită de protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Ambasadorul rus continuă linia trasată de Kremlin cu privire la evenimentele care au generat izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia joacă cartea victimei în loc să își asume faptul că URSS a impus, în 1940, României cedarea Basarabiei și, curios lucru, și a Bucovinei de Nord, neprevăzută de protocoale.

    În timpul ofensivei, Armata Roșie a ocupat și Ținutul Herța, nemenționat în ultimatumul sovietic, populat de români. În vara anului 1940, teritoriile anexate de ruși, au fost împărțite între nou formatele Republică Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) și Republică Sovietică Socialistă Ucraineană, iar în 1941 trupele sovietice au măcelărit peste 3.000 de români care intenționau, pașnic, să treacă granița în România, eveniment care avea să rămână în istorie ca Masacrul de la Fântâna Albă – nerecunoscut nici până astăzi de Rusia.

    Ambasada Rusă condamnă declarațiile privind eroii români care potrivit lor, vin în justificarea criminalilor fasciști.

    Amintim că, pe 23 octombrie, Ambasada României în Republica Moldova a organizat, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. Oficialii prezenți au menționat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.”

    https://www.defenseromania.ro/ambasada-rusiei-la-chisinau-acuza-armata-romana-ca-a-ucis-zeci-de-mii-de-oameni-in-basarabia_605993.html

  3. De ce Televiziunea Publica Romana , in special serviciul ei de stiri , cu un buget consistent , permitand angajatilor lui sa faca reportaje in Coreea de Nord si sa invite in direct zisi supravietuitori ai masacrului chipurile facut de romani la Odessa , nu atinge deloc aceste teme , cu citarea personajelor ilustre de mai sus ?

  4. In ciuda numarului impresionant de contracte de infrastructura semnate in acest an guvernul Orban nu sperie pe nimeni cand este vorba de inceperea efectiva a lucrarilor de noi proiecte .
    In 2020 s-au dat ordine de incepere a lucrarilor :
    – pentru loturile 1 si 3 ale caii ferate Sighisoara – Brasov ( unde se lucreaza extrem de discret pana in acest moment , ca sa nu spun deloc )
    – pentru 13 km din autostrada Boita – Sibiu – austriecii Porr sunt seriosi , deja 20 % din lucrari
    – pentru cei 9 kilometri ai autostrazii Transilvania cu Targu Mures – austriecii Strabag , seriosi , 20 %
    – pentru centura ocolitoare Timisoara Sud – timid , timid , timid , 12 % ?
    – pentru centura ocolitoare Barlad – lucrari incipiente
    – pentru 5 kilometri din centura Giurgiu – acum doua zile , o comedie inaintea iernii
    Si azi ordin de incepere pentru 15 km din lotul din mijloc al autostrazii de centura Sud , dupa 1700 metri in septembrie , tot o comedie , nu vor putea intra in santier inaintea iernii .
    Cunoscand infioratoarea birocratie din Transporturi , ma tem ca ordinele de lucrari pentru marile proiecte – cei 30 de km de la Pitesti la Curtea de Arges si cei 29 de km pana la Marghita de la Biharea – vor veni tarziu de tot in 2021 , mai – iunie …

Lasă un răspuns