Alegerile din America. Pentru Romania, cine ar fi mai bine să castige?

Mai sunt cateva zile pană la alegerile prezidentiale americane. Am citit numeroase analize despre dezbaterile ce au avut loc intre cei doi candidati, despre mesajele lor, despre sondajele de opinie, despre metodele lor de a face campanie.

Dincolo de aceste aspecte si de posibilul lor impact asupra vietii americanilor, cred că este important să evaluăm si efectul posibil al acestor alegeri asupra Romaniei. Mai pe intelesul tuturor, pentru noi este mai bine să castige Trump sau Biden?

Filozofia lui Trump, atitudinea lui in abordarea problemelor globale le-am putut evalua in cei patru ani ai mandatului său. Nu imi propun sa fac o sinteză aici. Dar e clar că, in momentul de fată, SUA nu reusesc să impună o agendă convingatoare si o perspectivă pozitivă pentru lumea in care trăim. Sau poate că, sub Trump, nici nu s-a dorit să se facă acest lucru.

Ce a insemnat mandatul lui Trump pentru Romania? Pe partea pozitivă, o cooperare sustinută in domeniul apărării si consolidarea dimensiunilor securitătii nationale, in conditiile in care tensiunile politice si militare se amplifică in jurul Mării Negre. In plan economic, destul de putin, dacă nu luăm in serios Autostrada Constanta/Gdansk, dublată de o cale ferată. Poate si cele două unităti noi de la Cernavodă, lansate ca proiect pentru a inlocui varianta chineză. Asteptată a fost numirea unui nou ambasador care să incheie linia unor ambasadori ce s-au comportat in afara regulilor diplomatice, amestecandu-se, public, in chestiuni de politică internă. Nu s-a intamplat asa. Nu comentez mai mult ca să nu-mi stric si mai mult relatiile cu Ambasada americană de la Bucuresti…

De cealaltă parte – Joe Biden. Reprezentand politica estabishmentului democrat din SUA, de „conditionare democratică” pentru a obtine diverse avantaje politice sau economice in statele care nu au fost capabile să-si apere interesele suverane. Vă amintiti, sper figura, „dirigintei” de la Departamentul de stat – Victoria Nuland, cu lectiile sale de morală politică. Iar acuzele recente la adresa fiului lui Biden ne arată o caracatită de interese la nivel international si o ignorare totală a „valorilor si principiilor occidentale”. Sa adaugam si sprijinul anuntat, printr-o scrisoare deschisă din partea unor ambasadori americani in Romania, detestati pentru pozitiile lor arogante si partizane, ceea ce adaugă si alte semne de intrebare. Proverbul romanesc „să faci ce spune popa nu ce face el” ar trebui poate modificat in sensul că nu trebuie nici măcar să faci ce spune el pentru că ar putea urmări interese oculte.

La alegerile anterioare, incă din luna septembrie 2016, am prevazut alegerea lui Donald Trump ca presedinte, sperand si intr-o modifica de paradigmă in politica externă americane. Veti spune poate că acest lucru s-a intamplat. Da, dar nu in sensul pe care multi l-au asteptat.

Acum, sunt oarecum dezorientat. Pentru Romania, care dintre candidati ar fi mai benefic să castige?

Astept si părerile voastre. Inclusiv pe cea a lui Mircea Popescu.

49 de gânduri despre “Alegerile din America. Pentru Romania, cine ar fi mai bine să castige?

  1. Prin 2012 sau 2013, pe vremea lui Ponta și Obama, s-a încercat introducerea exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică. Despre dezastrele ecologice creeate în USA s-a vorbit și acum. Cred că ar fi mai bine cu Trump deși noi suntem în ochii tuturor doar „vacă de muls”. E proastă, o duci cu bățul la pășune și îi iei tot laptele. Când nu mai poate produce o abatorizezi. Cam asta s-a întâmplat cu România în ultimii 30 de ani. Nu am ajuns încă la etapa abatorizare dar, n-aveți teamă, când vor considera ei că a venit vremea, nu vor ezita să o facă. Sper totuși să nu ajungem acolo deși, dacă e să evaluăm parcursul României (societate și economie) din ultimii 15 ani, aceasta pare să fie direcția. Să ne ajute Dumnezeu, că noi……

    • @Daniel: ”Prin 2012 sau 2013, pe vremea lui Ponta și Obama, s-a încercat introducerea exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică. Despre dezastrele ecologice creeate în USA s-a vorbit și acum. ”
      =================
      1. În Statele Unite nu s-a încercat, se exploatează și America a devenit nu numai independentă energetic, dar eate prima țară din lume producătoare.
      2. Da, se tot vorbește de dezastre ecologice produse de imperialiștii hrăpăreți americani, dar nu știu exact ce probe aveți despre aceste ”dezastre”. Sau bârfa este plăcută?

  2. Ascultați interviul lui Tony Bobulinski, acordat azi noapte lui Tucker Carlson (Fox News).

    https://www.youtube.com/watch?v=2zLfBRgeFFo

    Vorbeste clar (având dovezi) despre implicarea lui Joe Biden în activitatea fiului său… unde oare… dacă nu în ROMÂNIA. Mai mult, chiar s-au întâlnit de mai multe ori în București. În mesajele de pe WhatsApp se precizează clar „we should all meet on Tuesday in Romania next week”. Bobulinski a spus că familia Biden desfășura afaceri în România, Luxemburg, Oman, Kazakhstan.

    Poate această informație ușurează răspunsul la întrebarea dvs. (i.e. Biden sau Trump).

    • PENTRU ROMANIA , CINE AR FI MAI BINE SA CASTIGE?

      ACEASTA INTREBARE ,IN OPINIA MEA , TINAND CONT DE CELE SCRISE…DE DOMNUL ADRIAN NASTASE, REFERITOR LA CEI DOI CANDIDATI , DANSUL FIIND MAI BINE INFORMAT , FATA DE NOI, CEI CARE SUNTEM DOAR SPECTATORI, ( REFERITOR LA OPINIA DOMNULUI , ZIARIST, SPER SA NU MA INSEL..MIRCEA POPESCU, NU MA ASTEPT LA UN RASPUNS, ECHILIBRAT ,RASPUNS, CARE SA NU SUSTINA INTERESELE LUI TRUMP SAU BIDEN, AMANDOI, IN REALITATE FIIND SUSTINUTI DE DOUA MARI GRUPARI DICTATORIALE CU A LE LOR INTERESE…) RASPUNSUL, ASTEPTAT… IL POATE OFERI DOAR TIMPUL VIITOR .

      ESTIMAND, LA CE VA URMA, PENTRU ROMANIA ,IN CAZ CA VA CASTGA TRUMP SAU BIDEN, TOT IN OPINIA MEA, POPORUL ROMAN NU VA AVEA PARTE DE ,ACEL MEDIU DE VIATA, PE CARE AMERICANII SI NU NUMAI , IL AU… ( IMAGINEA VIZOALA, A PREZENTULUI , IN CARE POPOARELE INCEP , SA SPERAM , A SE DESMETICI DINTR- O SUPUNERE INIMAGINABILA, DEMNOSTREAZA ,INTERESELE CELOR DIN VEST INCLUSIV INTERESELE CELOR DIN EST. )

      ANTERIOR , SPECIFICAM CA SISTEMUL POLITIC, ECONOMIA ROMANIEI SI NU NUMAI, VA DEPINDE DE CINE VA CASTIGA ALEGERILE PREZIDENTIALE, DIN SUA .( REVIN, REFORMULAND : INDIFERENT CINE VA DEVENI PRESEDINTELE SUA, ASA CUM SPECIFICA, DOMNUL ADRIAN NASTASE , INTELEGERILE SUNT FACUTE IN SPATELE CORTINEI SI NU PE SCENA POLITICA! )

      PENTRU ROMANIA , VA FI UN INCEPUT , DACA ALEGERILE PARLAMENTARE, DECISIVE …VOR FI GASTIGATE DE CEI CARE DORESC SCHIMBAREA!

      PS. CASTIGATORUL VA FI, CEL CARE , ORI VA RENEGOCIA…ORI VA NEGOCIA , MULT MAI BENEFIC!…

      PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ROMANUL , POLITICIANUL AUTENTIC!

  3. Buna dimineata, domnule Nastase. „Oricine, in afara de Biden!” ar fi raspunsul meu…Nu ca alternativa ne-ar fi de folos in vreo masura mai mare decat…oricum nu ne e! 😉 Daca mai iese Trump, va fi razboi civil, tiganeala televizata si de lunga durata si politicile americane externe vor fi inexistente sau haotice. Daca ies(e) (ai lui) Biden, se va asterne linistea pe la americani dar va porni razboiul, cu arme sau interpusi, in afara Americii. Mie, oricum, in lipsa unei variante/optiuni optime, sper sa-mi ajunga proviziile de porumb de floricele…
    Respect,

  4. Dacă noi am fi „copiat” principiul enunțat de Trump :„: „Dacă vrei libertate, fii mândru de țara ta! Dacă vreți democrație, păstrează-ți suveranitatea! Daca vrei pace, iubește-ți națiunea! Viitorul nu aparține globaliștilor! Viitorul le aparține patrioților. Viitorul le aparține națiunilor suverane și independente, care-și protejează cetățenii, își respectă vecinii și onorează diferențele care fac fiecare țara specială și unică” – a declamat de la Înalta Tribună a Organizației Națiunilor Unite…ar fi fost nemaipomenit.
    Nu este cine să învoce aceste principii enunțate, care să fie aplicate și la noi.
    În cartea mea Geopolitică și terorism, ed. Concordia/2018 am scris despre mizerabilii de abmasadori ai SUA care chemau miniștri la ordine, să-i „pună la punct” cum să-i slugărească.
    După părerea mea Trump poate fi un model de conducere, dar să fie cineva care să-l aplice. Polonezii și ungurii au vopiat câte ceva din dictrina Trump.

  5. Trump poate fi oscilant, Biden poate să ne sictireascsa, vezi fi-su, iar la capitolul economic, bine ar fi să ne purtăm singuri de grijă prin sintagma,, prin noi înșine „. Mai multă seriozitate, rigurozitate, mai puțină hoție.

  6. SERVICIILE SECRETE FAC JOCURILE SI ÎN USA.Ultimii trei președinți americani au avut câte două mandate,sa creat un fel de tradiție.Cred că la modul în care s-au poziționat față de plandemie,democrații proplandemie,statele cu guvernatori democrați au exacerbat plandemia,de partea cealaltă republicanii au retras finanțarea OMS,este clar că democrații sunt autorii actualei cacealmale globale,scopul plandemiei fiind stoparea creșterii economice cu care se laudă justificat Trump.Pentru România situația va fi gri spre negru oricare ar fi câștigătorul.Ambasadorii americani au avut toți aceiași atitudine de vătafi in colonia România.Cred totuși că victoria lui Trump ar fi benefică în plan global,va micșora sau chiar va stopa pshihoza creată artificial de așazisa pandemie.

    • Ambasadorii SUA in Romania au fost „vatafi” pentru ca „noi” i-am lasat sa fie. Si la noi serviciile au invatat din „experienta” serviciilor lor, si am vazut aplicat lucrul asta, mai ales in lupta politica cu ajutorul „Justitiei”.

      • Noi i-am lasat ? Doamne, cat esti de naiv. Ambasodorii urmeaza cu strictete politica Departamentului de Stat si Pentagonului, punct. Problema nu e Ambasadorul, ci parteneriatul strategic in sine, convenit de cele doua parti inegale.

  7. Definitie rasist-fascista a relatiilor internationale: Competitia este o amenintare pentru SUA si competitorii ii sunt inamici – Joseph Biden, „Campania mea”

    Progresismul american si-a dezvaluit inca o data, pe final de campanie electorala, esenta doctrinara si ideologica de sorginte rasist-fascista. Joseph Biden, candidatul democraţilor la alegerile prezidenţiale din SUA, din 3 noiembrie, a consternat, la sfarsitul saptamanii trecute, cu noi afirmatii rasist-fasciste, intr-un interviu la CBS News. Liderul progresist american, pretendent fara sanse reale la sefia Casei Albe – baza sa electorala este cu mult diferita de majoritate – a sustinut ca pentru SUA “cea mai mare amenintare” o reprezinta Rusia, iar China este “principalul competitor”.

    “Cred că cea mai mare ameninţare pentru Statele Unite în prezent, în sensul că ne afectează securitatea şi alianţele, este Rusia. Principalul nostru competitor este China”, a afirmat bombastic Joe Biden. Carevasazica, raul nu e inauntru, ci in afara! Biden este in acest fel unicul candidat, iar SUA unica tara, din perioada postbelica, care isi axeaza campania electorala pe politica “tapului ispasitor” extern. Candidatul progresist nominalizeaza fortat niste dusmani externi ai SUA, care nu exista, pentru a abate atentia de la gravele greseli de politica interna si de la criza de legitimitate a clasei politice.

    Rasismul extern al acestei teze progresiste isi are termenul de comparatie in Mein Kampf-ul national-socialismului, care a facut din Est o tinta geopolitica, in primul rand din Rusia, pe care a declarat-o cel mai mare dusman al imperiului brun. “Problema slava” a fost mult mai mult malignizata decat “problema evreiasca”. Peste 2o de milioane de slavi, mai ales rusi, au fost exterminati cu gloante, proiectile, bombe. Rusia a reacţionat luni, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat că aprecierile lui Biden sunt greşite şi încurajează ura faţă de Rusia. „Nu suntem absolut deloc de acord. Nu putem decât să regretăm ura absolută faţă de Federaţia Rusă răspândită în acest mod”, a spus Peskov.

    Ideologia dusmanoasa antiruseasca a national-socialismului brun din “Lupta mea” este identica cu rasism-fascismul progresismului din “Campania mea” a lui Joe Biden, care improasca Rusia cu aceeasi propaganda a urii. Potrivit definitiei socante date relatiilor internationale de catre progresismul bidenist, SUA nu trebuie sa fi competitionate de nimeni. In cazurile contrare, SUA trateaza competitia ca pe o amenintare si pe competitori ca inamici. Liberalismul si piata libera sunt astfel aruncate in aer. Rusia e demonizata pentru politica sa natiocrata si multilateralista – cu origini in doctrina Sinatra, aluzie la melodia “My Way” – iar China datorita exceptionalismului ei economic, care echilibreaza golul lasat in urma de SUA. Cele doua tari din Est, Rusia si China, se bucura de sustinerea larga si tacita a Natiunilor. Acest nivel si mod de sustinere e la locul ei, al bunei-cuviinte, fapt ce contrasteaza cu felul tipator si provocator al propagandei Globalismului. Natiunile inteleg prea bine rolul echilibrant, si protector pentru ele, al contraponderii la Globalism.

    Exista si un rasism intern al progresismului american, care are ca tinta populatia de rasa alba, indigena din SUA. In campania sa electorala, candidatul de stanga Joe Biden a instigat diverse grupuri marginale la escaladarea rasismului, prin discursuri ale urii la adresa populatiei americane native, ritualuri ale ingenunchierii – un fel de saluturi negre ce amintesc de cele brune, care obligau la subordonare prin imitare -, vandalizari ale statuilor istoriei fondatoare si confederate a SUA, zile si nopti de “cristal”, de spargere a vitrinelor si jefuire a magazinelor americanilor de obarsie.

  8. Draga prieten Adrian Nastase,
    Ați pus o întrebare foarte bună!
    Alegerile din America arăta că indiferent cine vine la Casa Alba,pentru China este acelasi lucru,asa că nu ne interesează deloc cine va fi viitorul președinte al lor. Dar China pentru ei este diferită față de alte puteri sau state.Pornind de la această ideie,România va rămâne în continuare așa cum a fost ,va fi tot acel mijloc pe care americani îl utilizează pentru a-și realiza visul american.

  9. cel mai bine si mai bine ar fi sa castige alegerile Lukasenko-pare un banc cu chopin si schumann dar trump (ne pare rau sa v-o spunem)inca nu a bagat oms si juma din onu in conferintza de sifoane la guantanamo.
    (ne pare rau ca va vorbim de puscarie;organizatiile alea mondiale sunt dusmanii UMANITATII!,nicidecum competitori politici cu trump)

  10. Indiferent de Trump sau de Biden este posibil sa fii in zona de influenta a SUA si sa faci deal-uri sau sa ai economie puternica si campioni economici – Coreea de Sud ne arata ca se poate. Problema noastra ramane slugarnicia.
    obama nu l-a invitat niciodata pe Basescu, atitudinea democratilor fata de noi o cunoasteti f bine. Acum Biden ne vorbeste despre pericolul Rusesc, insa in 2014 nici nu a clipit Obama cand rusii au luat Crimeea. Deci raspunsul e clar … Trump.
    Problema noastra e insa in Europa, unde ramanem in cercul al 3-lea (concentric dar degeaba). O umilinta fantastica de 9 ani cu Schengen. Bani fOarte multi pierduti prin transporturi rutiere intarziate prin vami … daca nu folosim calitatea de aliat (Nu executant) al Sua pentru a ne creste influenta Politica in UE, atunci degeaba o mai avem…

  11. Consider ca pentru Romania Trump ar fi de preferat, dar in acelasi timp, cine va fi demnitarul roman care va avea „balls” sa mentina un contact permanent si benefic pentru TARA ,cu Trump?
    RASPUNS: NU EXISTA ASEMENEA PERSOANA (din pacate !).
    Cu atat mai mult cu cat liderii UE nu-l agreeaza pe Mr. Trump, si pe cale de consecinta vine din nou acelasi raspuns ca mai sus ( din motive evidente, care nu cred ca ar mai trebui comentate, intrucat le cunoastem )

    Daca Baiden ajunge presedinte,Romania va fi tratata precum un caine maidanez.

    Din pacate Romania nu are la ora actuala oameni de stat cu clarviziune ,imaginatie si personalitate.Este evident ca de 16 ani Romania este intr-o mare degringolada si nu este deloc clar daca mai are vre-o sansa sa iasa la liman.
    Sa speram totusi ca natia va realiza ,de preferat mai curand decat mai tarziu,ca este momentul sa aleaga in functii importante, personalitatati care sa schimbe aceasta paradigma paguboasa care ne macina incet, dar sigur ,ca natie!

  12. SUA vor ramine o natiune divizata indiferent cine va veni la putere, pentru ca ideologia „revolutionara” neo-marxista imbtatisata de Biden are mult lipici la o generatie lipsita de gindire critica, logica. Acest clivaj intern e finantat continuu din exterior si interior atit de agenti destabilizatori privati (tip Soros) cit si statali (din Rusia, China), care au interes ca „sistemul american” sa se clatine din ce in ce mai tare, pina la implozie daca se poate. Ori acest trend neo-marxist e sustinut de democratii lui Biden-Kamala. Prefer un Presedinte care sa mentina ordinea si sa impuna legea pentru toti, pentru ca doar asa poti avea stabilitate si predictibilitate. Nu vreau ca „libertatea de a jefui” sa devina una din noile „libertati” pe care un regim Biden-Kamala sa le monitorizeze in alte state la capitolul „stat de drept”. Plus ca Trump a aratat ca este un Presedinte inovativ, care nu se incadreaza in tiparele oamenilor de stat de ieri. Nici un alt Presedinte american nu a reusit in atit de putin timp sa aiba atitea succese spectaculoase pe plan mondial. Trump nu a inceput nici un razboi, spre deosebire de predecesorii sai. A mediat si a reusit reluarea unor relatii intre state care se dusmaneau in Orientul Mijlociu si Africa (Sudan). A declarat constant ca SUA nu trebuie sa fie „politistul lumii” si nu s-a abatut de la aceasta linie. A mers pe linia interna corecta, aratind patriotism si cerind patriotism de la americani. Sigur ca sunt si lucruri care pot fi privite mai circumspect, dar, daca tragi linia, Trump ar fi mult mai bun pentru SUA si lume, inclusiv Romania.

    Dl. Nastase ne spune ca SUA sub Trump „nu reusesc să impună o agendă convingatoare si o perspectivă pozitivă pentru lumea in care trăim”. Poate asa se vede din Romania, dar din alte tari se vede diferit. De exemplu, din Polonia. Poate ca este si problema Romaniei in modul in care e ea insasi e vazuta de SUA, spre deosebire de Polonia, o tara care isi afirma si manifesta interesul national intr-un mod mult mai ferm, si care este verticala in multe situatii in care Romania isi si-a bagat capul in nisip. Dar, poate ca lucrurile se vor schimba si in Romania…Si poate ca nu e de datoria SUA sa „impuna” o agenda sau perspectiva pentru lume, sau nu doar a SUA. Acceptind un anumit tip de multi-polaritate poate sa fie un factor pacificator intr-o lume in care diverse state incep sa aibe tot mai multe pretentii. Eu nu cred ca SUA trebuie sa conduca lumea ci vad doar un sistem de aliante bazate pe interese si valori comune.

  13. Cred că întrebarea mai adecvată ar fi ‘ pentru noi, cine ar fi mai puțin rău’, ca de bine nu poate fi vorba. Parcă Trump ar fi mai puțin rău. Caracatița Biden mi se pare de apocalipsă,

  14. Felicitari lucretiu b…si altora care observa realitatea si sunt cu adevarat patrioti, nu propagandisti mercenari, care daca sunt invitati pe la Ambasada SUA la Bucuresti, devin intelectuali in „lupta pentru democratie”…
    Nu cred ca este vreo diferenta pentru Romania care candidat castiga ! …SUA cu siguranta, de la colonii! Mai tineti minte cat a costat sapca facuta cadou carmaciului Johannis?
    Un miliard, plata inainte…Ca in scurta vreme vina rusii peste noi !….sa ne ia ce? Au fost deja luate de Lookoil, Metchel,
    Dar cat a costat Romania 30 km de autostrada facuti de Bechtel ? Cumva un miliard? Totul in $, Ronul nu este democratic !!…lista e lunga….
    La fel ca in politica romaneasca…oricine vine, perpetueaza starea mereu precara a Romaniei !
    Romanul, dar nu numai el, ramane la fel ca cetateanul turmentat a lui Luca!….Eu cu cine votez???

  15. În timp ce America se joacă de-a democrația (eram tentat să scriu ,,circocrația”), China își deschide piața auto devenind locomotiva industriei franco-germane de automobile, ba chiar a celei globale, în condițiile în care restul lumii a crezut că merge și altfel în lupta cu pandemia (adică cu jumătăți de măsură, zise și ,,graduale”).
    Unde sunt oare vechii liberali care ne sfătuiau prin anii ’90 să tăiem coada pisicii dintr-o dată…așa, ca nodul gordian ?..
    Se întâmplă aceste lucruri pe fondul creșterii economice susținute și a extinderii în ritm accelerat a clasei de mijloc în marele stat asiatic.
    Chiar și noul model electric de la Renault (Spring n.r.) se preconizează a se fabrica tot în China. spre dispersarea asociațiilor sindicale.
    Poate de asta s-a dus Sică Mandolină la Paris ? Eu nu am înțeles nimic din spusele menestrelului plimbăreț la televizor.
    Cât despre alegerile din SUA… să-si de-a cu părerea colegii noștri de peste Ocean, pentru că viața lor este influențată în mod direct.
    Noi avem faliții noștri… sau slugile noastre. Ce contează dacă sluga își schimbă stăpânul, sau nu ? Tot slugă rămâne, dar cel puțin are șansa să nu moară de foame, desigur, dacă își plătește cuminte, din modesta simbrie, taxa de protecție. Sistemul care conduce, de fapt, statul privat american, ne va fi veșnic recunoscător..

  16. De pe firul anterior…
    trexsr, ți-am mai spus, chinezul este singurul aliat potențial al omului alb, cei doi având în comun capacitatea de inovare și respectul pentru familie.
    Despre migrarea albului în China….hmm…da, ar fi o variantă, dacă ar fi măcar pe jumătate cât Elon Musk. Altfel, omul alb va trebui, în prealabil, să re-învețe cum se muncește în fabrici și uzine, că butonaci de acasă are și China destui…

    • @ZeV, am stat de curind de vorba cu un alb, fost politist, care mi-a povestit ca a trait in China. L-am intrebat daca i-a placut si daca ar fi dorit sa se mute acolo. Mi-a spus ca oamenii de acolo sunt extraordinar de prietenosi, l-au tratat cum nu mai fusese el inainte. A incheiat subiectul spunindu-mi ca a pupat pamintul Canadei cind s-a intors in tara lui. Mi-a adus aminte despre cit de prietenosi erau romanii cu strainii pe vremea lui Ceasca, desi le era interzis sa comunice cu ei fara aprobare de la partid.

      Intreaba-ma pe mine citi chinezi prieteni am eu dupa doua decenii de trait in Canada? Chinezii sunt oameni foarte muncitori, poti sa te bazezi pe ei, seriosi, poate un pic prea seriosi, dar, lucreaza intre ei si daca pot pentru comunitatea lor. Eu unul nu am vazut albi care sa lucreze pentru ei…in toate magazinele lor chinezesti, si vorbesc de cele mari, doar chinezi lucreaza acolo. Ei traiesc armonios, dar separat de celelalte rase. Cind au interes, se baga, ca si aici pe forum, a aparut un domn sa arate ca Romania e colonie SUA, ceea ce pe tine te unge la suflet. Pe mine nu, pentru simplul fapt ca Romania ar fi o colonie pentru orice alta putere, inclusiv China.

      Recunosc insa ca sexul lor frumos a genetic extrem de reproductiv, si atrage barbati albi. Sunt multe casatorii mixte aici. Deci, au capacitate de a ne dilua in felul asta, si de a ne cuceri in final. Nu am nimic impotriva acestui tip de integrare…oricum, la generatia a doua orice copil hibrid se desparte de cultura lui, sau nu mai e cea primordiala, si se integreaza in cultura tarii in care s-a nascut, creste, si invata.

      Avantajul in relatia cu rasa lor este ca nu sunt fanatici religiosi, din contra, religia lor ii echilibreaza puternic, si da sens vietii pasnice in comunitate. Asa ca ii inteleg cind privesc cu neincredere la uiguri, doar ca, nu toti or fi teroristi, si nu mi se pare OK sa ii tii inchisi in lagare cu milionul. Cu cit o sa ii trateze mai rau pe uiguri, cu atit turcafletii vor tipa mai tare, si vor pune mina pe arme, pentur ca le firbe singele sa se razbune. Vezi la Musiu Erdogan cit de razbunator este.

      Exista multe falii care ne despart si am mai vorbit de asta. Eu unul nu am incredere in regimul din China, de care propriilor cetateni le e teama (ii suna de acolo pe chinezii lor din strainatate si ii ameninta ca daca nu se intorc in China nu stiu ce le fac). Pe mine nu m-au convins ca nu au declansat un razboi biologic impotriva lumii intregi. Vad ca ei profita cel mai mult de pe urma lui. Au ramas multe intrebari la care nu au vrut sa raspunda, nu raspund si nu sunt onesti cu lumea „alba”.

  17. Care variantă de președinte SUA ar fi mai avantajoasă pentru România? Cred că înainte de pune problema în acest fel ar trebui să ne întrebăm dacă reprezentanții noștri au făcut ceva inteligent și consecvent pentru ca vreuna dintre variante să ne fie favorabilă? Am văzut ieri exemplul lui Orban Viktor, care a mers ferm pe cartea Trump. Pe când… România?… Cred că Mircea Badea are dreptate: pentru cei care sunt acum la putere și pentru rețelele care îi susțin ”președintele partenerului strategic nu a fost niciodată Trump, ci a fost George Soros”.

  18. Oricine ar castiga, noi tot sclavii lor ramanem! Pentru ca, vorba idiotului din Cotroceni, „Decat sclavi la rusi, mai bine sclavi la americani!”.

  19. Imaginati-va ca un virus produs artificial in „Babagonia” (am ales o tara fictiva ca sa nu fiu reclamat de incitare la iubire) ar fi diseminat in „Fafagonia”, o tara supra-populata, cu o industrie super-poluanta, si cu un apetit imens pentru resurse energetice. Nu e clar daca virusul special construit pentru a fi extrem de ucigator a fost facut la comanda Guvernului din „Babagonia”, de o instutie privata, sau a fost adus in „Babagonia” dintr-o terta tara, sau de terte grupuri din diverse tari pentru a inculpa aceasta tara. Cert este ca iepurii importati de „Fafagonia” din „Babagonia” au fost vehicolul raspindirii rapide a virusului. Virusul a creat extrem de multe victime in „Fafagonia” , a oprit dezvoltarea tarii cu efecte dramatice, milioane de falimente si sute de milioane de someri, ceea ce a dus la conflicte interne majore, demonstratii violente, politisti omoriti, obligind statul sa ia masuri represive, drastice fata de cetateni, ceea ce a dus la critici intense din partea comunitatii internationale, si izolarea tarii mai ales prin sanctiuni si blocaje.

    Fara un vaccin la timp, „Fafagonia” risca sa piarda mai mult de jumatate din populatia sa, iar conducerea sa risca sa isi piarda capul. „Babagonia” intinde o mina de ajutor „Fafagoniei”, trimitnd gratis un vaccin pe care ea il produsese deja, dar, cu conditia ca „Fafagonia” sa accepte milioane de refugiati din „Tatagonia”, unde exista un razboi tribal de mult timp, si de a le acorda cetatenia. „Fafagonia”, pusa in genunchi de virus accepta dealul. „Tatagonezii” si „Fafagonezii” au rase, religii, traditii si istorii diferite si au avut dese conflicte militare in Istoria lor. „Fafagonia”, odata o super-putere, e curemurata ani de zile de acte teroriste, si incepe sa fie condusa de lideri tatagonezi, care isi cer drepturile incalcate de fafagonezi, si, odata alesi in mod democratic dau un Parlament si Guvern majoritar tatagonez. Science fiction?

  20. Maestre Adrian, Ptr România cât și pentru întreaga planeta, Trump este soluția cea buna. Globalizarea va avea sfârșit . Cei care au distrus planeta, cei care au comis ilegalitați vor ajunge la pușcărie. Poporul american va alege inteligent, nu vor fi cumpărați cu găleți și o sticla de ulei.Biden sper sa ajungă la pușcărie.

  21. Trump , evident .
    Primirea fastuoasa facuta lui Iohannis , tranzactiile sistemului Patriot si reactoarelor nucleare .
    Chiar daca ne obliga , la cererea firmelor lor de inginerie si constructii , la santiere in infrastructura pe banii nostri , pana la urma tot noi vom ramane castigati ( o cale rapida Oradea – Arad pe 135 de kilometri pe langa Chisineu Cris si Siria lui Slavici nu este chiar de aruncat chiar daca intreprinderile de constructie americane ne vor incarca cu o factura de cel putin doua miliarde si jumatate de dolari , ai nostri , bineinteles ) )
    Cu exceptia lui Reagan , ostil Romaniei , republicanii americani ( Nixon , Johnson , Bush fiul ) au fost intotdeauna mai binevoitori Romaniei decat democratii ( infiltrati de afaceristi suspecti , de ideologi de taraba si de minoritati din Romania in general neprietenoase cu tara noastra ) .
    Sunt foarte surprins sa vad ca o persoana care pare atat de inteligenta ca d-l Popescu sa nu vada imensa ironie din semnatura mea ( sa ma explic fara Securitate nimic nu se pate in Romania ) si sa creada ca m-as semna astfel fiind din institutia d-lor Pacepa si Coldea . S-ar semna un tip de la CIA cu sunt de la CIA ? Si nu vede dl Popescu ca atac securistii anilor 1980 – 2010 in mod sistematic ( Stirile TVR , ONG-urile , Facebook-ul , generalesele sexy in bikini , nuvelele cu romanii ucigasi in Rusia scoase de la naftalina din sertarele unor Leibovici etc , ca-i vad si-i arat ?
    Si de ce se supara dl Popescu cand spun ca liniile de credit americane sunt linii de credit le dai inapoi in 20 de ani cu dobanda pe cand banii europeni , multi , sunt gratuiti ? Nu este adevarat ?

    • Vad ca de la americani acceptam orice, inclusiv costuri suplimentare cat vor muschii lor. Pai atunci de ce am reziliat Bechtel ? Am fi avut autostrada Transilvania gata, chiar daca am fi golit visteria tarii.
      Deh, obrazul subtire….
      PS Serios vorbind, trebuie sa ne decidem, banii europeni trebuie cofinantati si nu vad de ce Bruxelles-ul ne-ar da euroi pe proiecte in timp ce noi ne risipim resursele pe ,,mere” mult mai scumpe decat aceleasi mere pe bani europeni.
      Adevarul este ca incep sa cred ca media IQ-ului politicienilor romani este printre cele mai mici din lume….si din pacate nu se intrevede nicio luminita, de niciaieri, indiferent cine castiga alegeri prezidentiale in spatiul euroatlantic.

    • Johnson era democrat , ce greseala .
      Tot un democrat , debilul Roosevelt , a cedat intreaga Europa de Est lui Stalin …

  22. Trump e patriot! Cred ca s dorește sa dea o lovitura puternica ssu pita chiar sa distrugă acest sistem globalist. Poate ca în prima faza ne ar putea face rău dar Romaniei i ar face bine mai târziu.
    O alianță cu o putere care crede în patriotism și în valorile naționale e mai buna decât varianta cealaltă.
    Nu ne deranjează dacă cineva puternic se gândește la tara lui ne deranjează atunci când se gândește prea mult la tara noastră!

  23. Intrebarea Dumneavoastra este cat se poate de pertinenta, avand in vedere ca „lumina” Romaniei se ia de la Washington. Ca traitor pe aceste meleaguri cred din experienta si simtind pe propria piele ca indiferent care va fi rezultatul, Romania, pe mai departe, isi va duce la fel crucea.

  24. SUA isi traiesc ultimele clipe ca mare putere. Sunt deja depasite tehnologic si economic. Oricum, se vor retrage in propria cochilie si se vor autodevora. Nu exista alt scenariu pentru ca ce-si face omul cu mana lui, lucru manual se cheama. Cat despre intrebarea referitoare la fostul stat numit Romania, e ca si cum un criminal si-ar intreba cu candoare victima: oare ce-ar fi mai bine pentru tine, sa te impusc sau sa te injunghii?

  25. Raspunsul meu, ar fi subiectiv, intrucat sunt conservator, traditionalist, crestin ortodox roman. Cu toate astea nu pot sa spun ca prefer pe unul in detrimentul celuilat. De ce? Pentru ca, in raport de tipul de politica externa pe care o face Romania, in genere, nu este relevant cine ar trebui sa castige alegerile in SUA. Ca sa fiu mai explicit, din analiza personala a evenimentelor trecute si prezente, ultimii 2 titulari ai sefiei diplomatiei externe ( Basescu si Johannis) nu au negociat altceva decat sustinerea personala in plan intern ( asa, cred eu, se explica comporatamentul ambasadorilor SUA si descalecatul Victoriei Nuland la Bucuresti) restul fiind bonusuri ale intereselor strategice americane in regiune.

  26. Este usor de observat, daca parcurgem un pic ,,domnia” presedintilor ca de ex. din 1981 fiecare ,,partid” din cele doua si-au impartit ,,puterea” frateste. Republicanii 1981- 1993 (8 ani), democratii 1993- 2001 (8 ani), republicanii 2001-2009 (8 ani), democratii 2009-2017 (8 ani), republicanii 2017-2025 (8 ani). Unii ar zice ca asta-i unul din marile ,,secrete” al ,,exploziei” economice avuta in cei 44 de ani. Fiecare ,,presedinte” a avut ,,rolul” lui bine stabilit. Ca doar n-a ajuns de capul lui acolo. Astfel ca unul din rolurile extrem de vizibile ale presedintelui Trump a fost de a face ,,circ” din orice. Si-a intrat foarte bine in rol si tine ,,planeta” ocupata in timp ce ,,natiunea” prospera si mai mult la umbra celor inca 4 ani preconizati de ,,avant economic” sub ,,republicani”.

  27. Se spune că președinții americani în al doilea mandat sunt slabi. Dacă câștigă Trump, America va avea 4 ani de tulburări interne și o politică externă generatoare de mari și multe convulsii. Pentru România nu văd nimic bun din partea administrației americane indiferent cine câștigă alegerile. SUA nu are prieteni și doar interese (apropo de accelerarea militarizării României). Cât despre eliminarea vizei, sunt pesimist, peste 4 ani vor vorbi iar și iar despre acest subiect. Cu deosebit respect pentru domnul Năstase și distinșii comentatori de pe acest blog.

  28. Daca as fi cetatean american as vota impotriva comunistilor(neo). Am trait in comunism 35 de ani, mult prea mult. Deci asvota Trump.
    Nu va fi nici un razboi civil. Armata nu va fi partasa la aventuri nelegale. Prostia cu „armtele de soc” am auzit-o in 2004: daca pierde Basescu, sunt pregatite grupari guerila urbana care vor face prapad. La fel si la revolutie. Nu au existat.
    Dar efectul psihologic a existat. Nici guvernatorii si primarii neomarxisti nu vor marsa la aceasta aventura. Risca puscarie pe viata sau condamnare la moarte in anumite state.

Lasă un răspuns