Marius Ghilezan: Nationala de fotbal sau despre complexul unei natiuni invinse

Articolul acesta a fost scris de Marius Ghilezan dupa infrangerile cu Islanda si Norvegia. Dupa meciul cu Austria, sentimentul de frustrare este si mai puternic. E adevarat, putem admira la jucatorii nostri – la fel ca la jucătorii marilor echipe – tatuaje sofisticate, tunsori moderne (cu potecute, codite, tuns la ceafă in V, cosulete pe crestet) dar si driblinguri si plimbatul mingiei pe zona de centru in noi versiuni ale jocului de „temporizare”.

E adevarat si că statul roman a castigat meciul cu finantatorii din fotbal, unii dintre ei fiind trimisi la puscărie. Acum, cluburile romanesti au devenit un fel de multinationale, cu jucători de stransură de prin toată lumea.

De fapt, meciurile de fotbal au ajuns să fie doar pretexte pentru smecherii păcănelelor care s-au mutat, pe motiv de pandemie, pe pariuri sportive on-line, impanzind cu reclame programele de televiziune. Alaturi de reclamele pentru bere care indeamna la o viată sportivă.

„Liga Campionilor rămâne un tărâm al zeilor. Supărarea suporterilor e justă. Brambureala de la lot e mare.  Permanentele schimbări de la națională au premeditat eșecul. Nu mai avem fotbaliști? Managmentul sportiv e la pământ? Nu sunt pricepuți selecționerii?

Aș fi ultimul care să-l acuz pe Mirel Rădoi. Nici nu am competența. Demult nu mai îmi dau cu părerea despre organizarea jocului sau despre procesul de selecție. A trecut timpul în care mă urcam pe garduri pentru idoli. Fotbalul din orașul meu, leagănul fotbalului românesc, e distrus de vechea administrație.

Când Leagănul fotbalului românesc s-a mutat la Clinceni

Când au ajuns reprezentative Chindia, Clinceniul, Voluntarii s-a deschis poarta infernului. Construcțiile pe picioare de lut nu dăinuie.

Fără o tradiție, fără spectatori, doar din ambițiile unor primari sau a unor oameni de afaceri efemeri, totul nu e decât o construcție de pământ și paie. Când bate un vânt cade coșmelia.

Maidanul nu e Capitoliu, cum copita nu e bocanc de fotbalist.

Fotbalul românesc e la cele mai joase cote istorice. La fel ca multe alte sporturi. Era o vreme când mâncam sportul pe pâine. Colindam arenele. Participam la colocvii și la ședințe tehnice. Acum nimic nu mai seamănă cu ce a fost.

De ce s-a ajuns la o așa depresie? De ce nu mai avem performanțe? Unde sunt campionii de altă dată?

Întrebările se pun firești. Pentru a găsi răspunsuri adevărate trebuie ca premizele să nu fie  false. Orice privire subiectivă nu găsește perspectiva corectă.

Hagi, singurul din Generaţia de Aur, care iese în public

Fanii români suferă în tăcere. Există voci stridente care acuză. Ba că e de vină președintele FRF, ba că nu-s buni antrenorii, pe care altă dată îi aplaudau cu frenezie.

Din Generația de Aur, doar Gheorghe Hagi a ieșit în bătaia puștii. A încercat să explice drama, dar fără să critice actorii. A rămas un optimist incorigibil. Sigur că un performer nu poate înțelege cum alții merg doar împiedicați.

A zis un lucru mare. Jucătorii ar trebuie să fie ultimii făcuți vinovați. Dar n-a prins esența.

Eșecul e un complex de factori. Demult ne-am pierdut ca neam dorința de a fi învingători.

Nu văd decât două motive ale lipsei de performanță.

Primul ar fi că ne-am pierdut încrederea în forțele proprii. Nu mai există energii pentru construcții. Supraviețuim unui infern al dărâmărilor. Nu numai în sport suntem la pământ.

Depresia e colectivă.              

Vocile lumii: „Am ieșit acum, știți că eu ies doar după momentele grele. Ne trebuie un plan bine pus la punct. O echipă națională trebuie să știe să facă rezultate, trebuie să știi să o faci, să știi să construiești acest succes. De azi pe mâine vine un rezultat, cum a fost acum două săptămâni și toți erați optimiști, mamă că ce facem… Acum eu am ieșit când e totul negativ, eu atunci intervin”, este părerea lui Gică Hagi, conform Digisport.ro.

 Suferim de o perpetuă stare de autodefăimare. Atât timp cât căutăm mereu moartea caprei vecinului nu avem cum să devenim învingători

De ce suntem atât de umili?

Un complex de factori psihologici ne-a dus la o stare de incapacitate de a ne ridica, de a asigura cadrul normal al performanțelor, de a ne bate de la egal la egal cu alții, dintr-a doua perspectivă.
Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi re-explodat discursul urii la partida cu Ungaria. Poate e mai bine că  am rămas în faza asta.

Cu cât ești mai jos, cu atât ai o mai mare forță să te ridici.

Eu cred că nu lipsa unei baze naționale de selecție a jucătorilor de fotbal e principala vină a catastrofei fotbalistice, ci complexul unei națiuni de dinainte învinse. 
Atât timp cât ți-ai făcut din admirația străinilor o vocație națională și din slujit bogații Europei o profesie, nu ai cum să construiești un abstract al devenirii.

Fără resurse, decimați de invidii, arțăgoși, sectari și închinați la porți străine, peste toate așezându-se radios haloul urii, cum să mai ai forță să te ridici?

De aproape două decenii suferim de un complex al neadecvării în concernul european.

O serie de forțe nevăzute ne-au umilit, ne-au devertebrat, au sădit discordia, au stârnit războiul româno-român, au creat teme false de luptă și cum să mai găsești criteriile de performanță?

Națiunea e mai deposedată de stima de sine ca niciodată.

Străinii pe care recent i-am ales – cu atâta evlavie – nu au nevoie de slugi competente ci de slujbași umili și fără dorințe de mărire. Și de aici întreg disconfortul.

Demult se lucrează la înfrângerea din interior a neamului românesc.

Cu atât de mulți troieni prin administrații nici nu e de mirare că nu există un plan și o strategie de împlinire a performanțelor.

Ne uităm cu jind la Simona Halep pentru că nu avem alternative. La sporturi individuale ne mai descurcăm. Dar când ajungem la cele pe echipe, constatăm că nimic nu mai e ca altă dată.

Suferim de o perpetuă stare de autodefăimare. Atât timp cât căutăm mereu moartea caprei vecinului nu avem cum să devenim învingători.

E un timp al disoluției naționale, al pierderii identității de neam și al autodistrugerii cum nu s-a mai văzut în istoria recentă.

Noile generații, în loc să fie cele mai fericite după un lung șir lung de generații lovite, suferinde, dar cu putere de renaștere, trec printr-o depresie colectivă ne mai întâlnită. Atât timp cât visceralitatea e mai prezentă în spațiul public decât fericirea elogiului, optimismul e o piesă lipsă din angrenajul care turează climatul social.

Din afară părem o națiune împiedicată. Cum să nu pierdem orizontul și proiecția unui viitor de luptă? Cine sunt cei care să ne organizeze performanța, când alegem să ne conducă o țață, care-n țara ei nu ar fi fost în stare să organizeze nici măcar un corp de balet?  

Spiritul războinic ni s-a mutilat. Umilința de la Oslo, unde am pierdut cu 4-0, nu rămâne decât un moment de depresie pentru o viitoare ieșire din hău. E doar  rezultatul unei înfrângeri recurente, a unui plan de decimare a elitelor naționale, săvârșite cu o ură habotnică, sădită din exterior.

De ce să dăm vina pe Rădoi sau pe Mutu? De ce să-l acuzăm pe Răzvan Burleanu? De ce să căutăm țapi ispășitori în loc să ne privim din interior, la vinovățiile individuale și la diabolescul titru al autosuficienței, sădit în ADN?

Complexul națiunii învinse e copleșitor. Acțiunile perfide de distrugere a mândriei de a fi român toarnă plumb în picioarele jucătorilor. Și de aici întreaga nenorocire și nefericire.

Când ți-ai pierdut încrederea în tine, când îți renegi țințirimul și spui că ți-e rușine că ești român nu ești decât o frunză în pala vântului și de aici întreg complexul unei națiuni învinse, deposedate de resurse pentru renaștere.

Vor mai trece vreo treizeci de ani de rătăcire prin meandrele occidentului pentru a ne lămuri că singur ești nimeni în lume. ” 

19 gânduri despre “Marius Ghilezan: Nationala de fotbal sau despre complexul unei natiuni invinse

  1. Da, aici este chintesența analizei, în formula ,, complexul națiunii învinse”.
    Îmi amintesc că în urmă cu câțiva ani, un celebru cuplu de antrenori de gimnastică (Belu și Bitang) a fost demolat de o presă diabolică ,distructivă și antiromânească – ca și în prezent) pe motiv că impune un regim prea secer de viață și pregătire unor fetițe. De ca și cum echipa americană de gimnastică, victorioasă în mai toate competițiile mondiale, ar avea alt regim !
    Dar, după părerea mea, adevărul este în altă parte:
    Cum să-si permită România să concureze de la egal la egal cu SUA, fie și într-o întrecere sportivă ?!
    Ăsta e curat murdar un nărav bolșevic !

    • ZeV, s-a terminat vodka la Ambasada Rusiei si nu mai aveti sursa de inspiratie?
      Sportivii rusi se dopeaza „sistemic” pentru a produce medalii pentru Mama Rusia, si taticul de la Kremlin, fiind „campioni” la concurenta neloiala.

  2. ACEASTA ANALIZA , CU A SA SEMNIFICATIE… ESTE CORECTA SI NU POATE FI CONTESTATA DACA ESTI UN OM ECHIDISTANT .

    IN REALITATE ROMANII, DORNICI DE UN MEDIU CAT MAI ADECVAT EXISTENTEI LOR IN TIMP, O DORINTA REALA, CUVENITA, SAU LASAT PRADA, IN PRIMUL RAND , SISTEMULUI POLITIC DIN ROMANIA . ( UN SISTEM REPREZENTAT DE CEI CARE AU AVUT SI AU OPINII DIFERITE , VIZOALIZAND IN CELE DIN URMA,PRECUM SI TRECUTUL… CELE DOUA FORTE POLITICE CEA DE STANGA ,CEA DE DREAPTA.)

    IN OPINIA MEA , EFECTELE… DEZASTROASE CU CARE ,( NU FAC REFERIRE LA CEI DIN EUROPA …MENTIONEZ EU M-AM NASCUT IN ROMANIA SI CA ATARE SUNT ROMAN.) NE CONFRUNTAM IN PREZENT, SE DATOREZA, (NU DOCTRINELOR, CELOR DUA SISTEME POLITICE, DOCTRINE REALE PENTRU DREPTURILE ROMANILOR….) CELOR CARE REPREZINTA ACESTE SISTEME.
    MA REFER LA CEI CARE AU CONSIDERAT , DUPA 90 , PANA IN PREZENT , SISTEMUL POLITIC, CA FIIND O AFACERE
    PROFITANILA CU VENITURI CONSISTENTE , VENITURI PERSONALE, DE GRUP.

    NU LE MAI MENTIONEZ NUMELE, DEOARECE , ” DOMNII” RESPECTIVI SE AFLA INRADACINATI , VIZOAL , SI IN PREZENT, ” REPREZENTAND” POLITICUL LA NIVEL INALT.

    CEI CARE AU DORIT , PUTINI CA NUMAR, SA REALIZEZE UN SISTEM POLITIC BENEFIC ,IN SPECIAL PENTRU TARA SI ROMANI , AU FOST INDEPARTATI IN DIFERITE MODURI. ( TRADARILE, NEGANDITE…FIIND CEL MAI SEMNIFICATIV ASPECT !)

    CINE PROFITA, IN URMA ACESTOR GRUPARI IN CARE GANDIREA, ICONSIENTA A VIZOLIZAT SI VIZOALIZEAZA ,DEZASTRUL DIN POLITICA ROMANA? CEI CARE AU AVUT SI AU INTERESUL DE A DISTRUGE ANUMITE NATIUNI.

    NE PLIGEM CA RESPECTIVI DICTATORI , NE-AU OCUPAT, FARA A FI FOLOSIT ARMAMENTUL DE LUPTA. NU SUNT VINOVATI …ASA CUM SPUNEAM , TRADATORII DE NEAM SI TARA , SUNT CEI CARE AR TREBUI SA FIE JUDECATI, INPUSCATI!…SE VA INTANPLA ACEST ASPECT, TOT IN OPINIA MEA , RASPUNSUL ,DOAR TIMPUL , FARA OPRIRE…IL VA VIZOALIZA!

    IN PRINCIPIU : DICATURA ESTE SI VA FI FOLOSITA ACCENTUAT , INPOTRIVA ROMANILOR , ROMANII CARE SE OMARA INTRE EI, PENTRU EXISTENTA. ( UN CAZ RECENT PETRECUT IN CRAIOVA, CA ALTE CAZURI INIMAGINABILE…UN OM CU O ANUMITA VARSTA NU SEMNIFICATIVA, A FOST „DEPISTAT”, CU VIRUSUL RESPEVTIV,”INTRODUS IN SPITAL SI INCUATA USA …SALONULUI UNDE A FOST INTRODUS ALATURI DE ALT PACIENT CU ACELASI ” VIRUS”.
    ( CONSENCINTELE , ACESTEI DICTATURI , ACESTOR „DOCTORI , ASISTENTE” , INPLEMENTATI CU VOIA LOR …IN ACEST SISTEM DICTATORIAL, LA- AU GASIT MORT, CAUZA FIIND PANICA IN CARE PACIENTUL RESPECTIV INTRASE . INIMA INCETAND SA MAI FUNCTIONEZE ) NU MAI MENTIONEZ DE CATE ORI ACEIASI SALVARE INTR- UN TIMP FOARTE SCURT …CIRCULA CU VITEZA,DUS IN TORS CU ALARMA , GIROFARUL RESPECTIV INTR-UN ANUMIT CARTIER…( PANICA TREBUIE MENTINUTA!) NU MAI SPUN CA, DOAR AM SPECIFICAT ACEST ASPECT CU MULT TIMP IN URMA, TOTE NONVALORILE UMANE CU ALE LOR „EMISIUNI” TEV.IN CARE STAU UMAR LANGA UMAR, RAZAND , IGNORAND PURTAREA „MASTII”, FOLOSIREA BOTNITEI…DANSII NE FIIND LUATI IN CALCUL….DE CE? RASPUNSUL: FAC PARTE DIN SISTEM …PENTRU UNII MUMA, PENTRU ALTII CIUMA!

    DECI , IATA CARE ESTE ADEVARATA INTENTIE… A GUVERNANTIILOR ACTOALI. CHIAR DOMNUL ORBAN A SPECIFICAT: VOM DARUI ROMANILOR CE NICI UN GUVERN NU A DARUIT!

    PS GUVERNANTII ACTOALI IN FRUNTE CU UN SAS , AU VIZOALIZAT PANICA , DICTATURA,PENTRU A RECASTIGA ALEGERILE DECISIVE, ALEGERI CE LE OFERA , IN PRIMUL RAND, „SANSA” DE A DISTRUGE IN TOTALITATE , TREPTAT, PAS CU PAS…IDENTITATEA POPORULUI ROMAN, INCLUSIV , ” SANSA” DE A NU FI JUDECATI ARESTATI!

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ROMANUL POLITICIANUL AUTENTIC!

  3. Romania risca intrarea in zona neagra a pandemiei: Solutii: Starea de urgenta sau amanarea alegerilor

    Potrivit hartii publicate joi de Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC), peste jumătate din statele UE, incluzand si Romania, sunt în zona roşie de risc epidemic. Dintre cele 17 tari rosii, perspectiva Romaniei este cea mai sumbra. Ea este amenintata sa intre in zona neagra a pandemiei, cuprinzand cazurile de decese epidemice, datorita inactiunii executive.

    Alternativele pentru prevenirea acestui scenariu negru, cel mai rau posibil, sunt declararea unei a treia stari de urgenta sau amanarea alegerilor parlamentare. Insa presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban nu sunt de acord cu niciuna din aceste solutii imperative, singurele care pot duce la prevenirea inrautatirii situatiei si controlul pandemiei.

    Ceea ce va fi cinic va fi ca presedintele Iohannis va fi nevoit sa declare stari succesive de urgenta dupa expunerea electorala din decembrie la infectarea cu coronavirus. Nu o face acum din calcul electoral. O va face atunci din calcul politic, de guvernare autoritara, prevalandu-se de inrautatirea crizei sanitare.

    Faptul ca profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și unul dintre specialiștii cei mai mediatizați în perioada pandemiei, s-a alaturat PSD nu este unul politic. Este un act in extremis, dictat de ratiuni sanitare, de sustinere a celor care au capacitatea de a opri evolutia necontrolata a epidemiei de coronavirus si un blam al expertilor si specialistilor in microbiologie la adresa puterii executive.

    Motivatia respingerii prezidentiale si guvernamentale a ambelor variante logice de prevenire a intrarii in zona neagra este electorala. Oricare din cele doua solutii scoate PNL din ferestra de oportunitate, data de tinerea alegerilor in 6 decembrie, in care ar obtine cel mai bun scor electoral, aceasta si ca un reflex, pe termen scurt, al castigarii alegerilor locale. Amanarea pentru martie este riscanta pentru PNL. Exercitiul puterii erodeaza, mai ales in perioada de iarna, in care cresc dificultatile privind asigurarea incalzirii locuintelor si aprovizionarii populatiei.

    De cealalta parte insa, PSD spera ca amanarea il va avantaja in alegerile parlamentare. Dar este doar o speranta, nu o certitudine. Calculele electorale si ale unora si ale altora sunt meschine. De aceea problema reala este de a alege raul cel mai mic, care inseamna un cost cat mai redus pentru populatie, din punct de vedere sanitar. Acest lucru inseamna a evita sa se impuna populatiei expunerea deliberata la cel mai mare varf de expunere posibil la infectare, prin chemarea inoportuna la urne, cand deja Romania se afla in zona rosie. Fortarea zonei rosii, prin marirea expunerii, va duce Romania in zona neagra a deceselor.

    Riscul de a deveni epicentrul european al pandemiei va avea cele mai dezastruoase consecinte interne si externe. Vom deveni o zona epidemica neagra, care va fi izolata printr-un cordon sanitar de restul tarilor din UE. Ideal ar fi ca solutia amanarii sa fie consensuala. Cum acest lucru se intrevede a fi imposibil, datorita PNL, recursul la regula majoritatii parlamentare, detinute de PSD, e democratic si constitutional, pentru stabilirea datei alegerilor parlamentare. Presedintele Iohannis a pierdut controlul nu numai asupra pandemiei, ci si asupra Guvernului, ale carei institutii emit date contradictorii despre situatia sanitara reala. In aceste circumstante agravante, ziua de care toti s-au temut, a unei resetari institutionale si sistemice, din care va avea de pierdut atat PNL cat si PSD, se pare sa fie mai aproape ca oricand.

  4. Coronavirus: Cu vaccinurile din Est vom invinge!

    Este inselator si inacceptabil faptul ca propaganda globalista denatureaza conceptual originea, esenta si gravitatea pandemiei de coronavirus. Denumirile occidentale ale acesteia de “primul val” si “al doilea val” sunt modelate de globalistii americani. Conceptul de “val” a apartinut lui Alvin Toffler. Or un viitorolog este diferit de un descriptor al actualitatii. Unul este preocupat de imaginari incerte ale viitorului, altul de presiunile nemijlocite si palpabile ale prezentului.

    Termenul adecvat cu care chinezii au definit esenta reala a agresivitatii coronavirusului asupra societatii lor si raspunsul popular este cel de razboi. Razboaiele coronavirus, din secolul XXI, au multe asemanari “amprentale” cu cele doua razboaie chinezesti ale opiului, din secolul XIX. Asemanari “corona-opiu” sunt in special in privinta impactului similar asupra securitatii. De altfel, conceptele de stare de urgenta si stare de alerta sunt specifice securitatii si apararii, care cuprind o gama larga de domenii si forme, inclusiv privind securitatea biologica si sanitara a unei populatii sau natiuni.

    Razboiul coronavirus din secolul nostru are si un reper de preventie prin coercitie in secolul trecut, in timpul razboiului rece. Masurile sanitare de carantina si distantare sociala din razboiul coronavirus sunt aproape o punere in oglinda a masurilor politico-militare si economice de izolare internationala si ingradire care au fost luate impotriva comunismului, in razboiul rece. Starea de lockdown antiepidemic are multe puncte comune cu starea de containment anticomunist.

    Comparatii intre razboiul coronavirus si razboiul rece se pot face si la nivel de consecinte. Dupa cold war (1947-1991), nimic nu a mai fost ca inainte. Mai ales in ordinea mondiala, in relatiile internationale si in sistemele politice. Astfel de mutatii calitative si structurale, la nivel national si international, sunt de asteptat sa se produca si dupa corona war (2020-?). Din aceasta perspectiva, o prioritate nationala se refera la planurile anticipative si de reactie, prin care sa nu mai fim surprinsi nepregatiti, ca in 1989. Proiectiile post-razboi coronavirus trebuie sa fie focusate pe pregatirea liderilor, clasei politice si programelor pentru noile prefaceri politice, economice, sociale si o reinsertie internationala omniazimutala.

    In mod natural si logic, fratii nostri estici sunt ingrijorati de recrudescenta coronavirusului in Romania – tara care este parte a Estului – si de ineficienta gestionarii sanitare a epidemiei de catre Administratia Liberala de la Cotroceni si de la Victoria. In rastimpul scurt de la declansarea imprevizibila a pandemiei, Rusia si China au obtinut rezultate remarcabile, de pionierat, in productia de vaccinuri coronavirus. Aceste performante reflecta capacitatile de avangarda in cercetarea stiintifica medicala, in materie de microbiologie-virusologie, din cele doua tari estice. Potrivit unor surse credibile, care vor sa-si pastreze anonimatul, ambasadele Rusiei si Chinei au ofertat vaccinurile lor coronavirus Romaniei, cu titlu gratuit si umanitar. Aceleasi surse mentioneaza ca presedintele Klaus Iohannis, caruia globalistii ii fac agenda, nici nu a vrut sa auda. Desi Viata are prioritate, Geo/Politica Liberala este inaintea Vietii! Dar este un adevar, care nu poate fi tagaduit sau ascuns politic: Al doilea razboi coronavirus il putem castiga, mult mai repede si cu pierderi umane mult mai mici, cu ajutorul vaccinurilor din Est, rusesti si chinezesti, care sunt cele mai de incredere, fiind libere de morbiditatea globalista!

    PS/NB: Pe marginea subiectului privind acceptarea ajutorului sanitar rusesc si chinezesc pentru castigarea de catre romani a celui de-al doilea razboi coronavirus, umoristii politici comenteaza ca reactia ambasadorului globalist ar putea sa fie ca cea a unui fost omolog nazist!

  5. Mi se pare ca Dan Petrescu face minuni cu CFR Cluj ( care le-a invins pe Rennes , Lazio si Celtic chiar inaintea epidemiei ) asa cum Mircea Lucescu facea acelasi lucru cu anonimii de la Corvinul care eliminau pe Graz sau Mateianu care tinea piept lui Real Madrid cu anonimii de la Baia Mare cand si atunci Nationala rata calificari dupa calificari .
    Razvan Lucescu ? Boloni ? Chiar saracul BALACI , uitat in apartamentul lui maica-sa de la Craiova si lasat sa fie imbatat zilnic de smecherii locali , dupa enormele merite aduse fotbalului romanesc ?
    Numai ca la Nationala in ultimii 12 ani a fost un fel de concurs al nulitatilor – Piturca , Daum , Contra , Iordanescu intr-o jalnica conditie , acum acest primitiv Radoi .
    Cine i-a numit ?
    Nu Federatia ?
    Trecand la lucruri serioase si ignorand superb demagogiile ambasadorului Zuckerman , constructor de cai ferate si sectoare de autostrada sau deja construite , sau care vor fi construite de altii , cu fonduri europene nerambursabile , sa trec la lucruri serioase .
    Dupa 9 ani in care investitiile in infrastructura de transport ( in afara metroului bucurestean ) s-au desfasurat doar in Ardeal si Banat vom avea in 2021 o schimbare a centrului de greutate al investitiilor cu santiere rutiere noi in Oltenia si Muntenia (autostrada Pitesti – Curtea de Arges de 30 de kilometri cu santier poate in iulie ? , autostrada de centura Sud cu santier , sper , aprilie – mai ? poate , dar nu cred , santier pe loturile 3 si 4 ale drumului expres Craiova – Pitesti pe timpul acesta in octombrie 2021 ? ) in timp ce in Ardeal ca santier rutier nou vom avea doar autostrada de la Biharea spre Marghita ( santier in aprilie – mai ? ) .
    Moldova , in care cea mai mare investitie , de 150 de milioane de euro , centura Bacau , va fi gata in aprilie anul viitor , va ramane , dupa terminarea si a centurii Radauti , cu investitii viitoare relativ modeste – centura Barlad , drumurile nationale Botosani – Targu Frumos si Botosani – Stefanesti – Prut , poate in 2022 lucrari la varianta ocolitoare Galati . Nici un alt nou proiect de executie in Moldova romaneasca in infrastructura rutiera si feroviara , in afara celor de mai sus , cel putin in urmatorii 3 ani .
    Calea ferata , lucrari foarte complexe , scumpe si nemediatizate pe santiere intre Simeria si Arad , poate cu lucrari chiar incepute intre Sighisoara si Brasov .
    Cam asta vom avea ca mari lucrari in infrastructura de transport rutiera si feroviara in 2021 .
    Asteptand , bineinteles , vaccinul izbavitor .

  6. Cu surprindere descopar depunerea , in 24 septembrie , a unei cereri pentru Acordul de Mediu privind
    ‘ reabilitarea si electrificarea caii ferate Episcopia Bihorului – Oradea – Cluj Napoca ” si , la 30 septembrie , a unei cereri pentru eliberarea Acordului de Mediu pentru investitia ” autostrada Ploiesti – Buzau ” .
    Sunt marile noi investitii care vor urma ( in 3 ani ? )
    Daca SUA vor sa dea contracte firmelor lor in Europa de Est si aleg calea ferata Episcopia Bihorului – Cluj ( ca nu vad ce altceva ar putea avea ca proiect de ales , poate autostrada Oradea – Arad dar asta nu cred sa aiba studiu ? ) ca tinta de plasare a fondurilor lor ( de fapt vor fi fonduri romanesti dupa rambursarea liniilor lor de credit ) si intreprinderilor lor vom avea aici santier mult mai repede decat credem – nu va fi circul licitatiilor si contestatiilor , vor veni cu firma lor etc .

  7. Grozavenia atacului si uciderea barbara a profesorului francez e a cita dovada ca Islamul e o religie terorista, criminala care invata pe adepti la uciderea celor ce nu il accepta. Eu nu as primi nici un refugiat islamic in UE. A auzit cineva de crestini care sa decapiteze islamici in Algeria sau Pakistan?
    Da, sunt si extremisti albi, care nu sunt neaparat crestini, care au produs masacre (ca cel din Noua Zeelanda). Si aici in Toronto un alb a omorit un islamic la o moschee. Si atunci, nu e mai bine sa traim separati cretinii de islamici?

    Din pacate, exista acest curent globalist, care tine mortis sa ne adune pe toti din toate religiile si rasele si sa ne mixeze, sa produca „omul nou”, complet spalat la cap de orice valori. Aparent, putem sa convietuim, dar nu impreuna, ci doar simulind ca suntem impreuna, cind de fapt ne dispretuim si ne urim unii pe ceilalti cu aceiasi intensitate. In ultimul timp, crestinii si albii in general sunt cei care platesc pretul cel mai mare, pentru ca e vorba de numere: noi sunt in continuu declin demografic fata de toti coloratii care fac plozi pe banda rulanta. Deci, ei vor face politica majoritaii, pentru ca isi aleg reprezentantii in politica.

    Ma bucur sa vad ca Romania e atenta sa isi prezerve cultura si neamul. Dar, din nou, atentie, ca vine Biden si Kamala si vai de Romania, ca nu respecta drepturile stim noi cui, si ca ar mai avea de stat in banca.

    https://www.aljazeera.com/news/2020/10/2/macron-announces-new-plan-to-regulate-islam-in-france

  8. ,, Te astept aici(in ,,emisiunea,, mea)’. Altfel, n-ai sa mai faci sport…,,

    Romanii, ,,zeitatile,, romane, ori au vrut sa-i lase pe altii fara sport, si din prostie au esuat,
    ori au facut-o intentionat.
    Eu, as lupta mai mult pentru consolidarea cosmeliilor din chirpici.

  9. Sportul si nu numai reprezinta oglinda si sanatatea societatii in care traim. Dl. Ghilezan a facut o excelenta analiza a sportului si-n particular a fotbalului.

  10. Este efectul unui Burlean parașurat de ”servicii” pentru anihilarea totală a fotbalului.
    S-a rezolvat: cine a fost Burleanu? Un nimeni! Acesta este si rezultatul final. Bravo, servicii, vă meritați banii primiți (de unde?)!

  11. Mi se pare ciudat ca nimeni in Romania, nici in media, nici in societate, nici la virf nu se solidarizeaza cu francezii in ce priveste terorismul islamic. Exista o duplicitate a islamicilor: unii din liderii lor afirma ca Islamul nu este violent sau anti-crestin, iar altii glorifica uciderea ne-islamicilor. Dar, sentimentul expremist-terorist e impartasit pe larg in randul politicienilor din tarile islamice, si a membrilor acestui religii barbare, teroriste. Vezi o recenta glorificare a crimei barbare de catre un MP din Tunisia.

    Francezii spun ca linia rosie a fost incalcata, si deci, ne asteptam la masuri ferme din partea autoritatilor franceze, inclusiv un control mai strins al lacasurilor lor teroriste unde planifica crimele astea oribile. Nu stiu cit de eficiente vor fi aceste masuri, ramine sa vedem, dar refugiatii islamici nu ar mai trebui primiti in tarile UE, decit daca se convertesc sau devin atei. Sau primesti doar femeile si copii bolnavi temporar daca sunt refugiati. Barbatii islamici inapoi sa-si reconstruiasca tarile lor date de Allah.

    Schismele astea religioase sunt o alta „pandemie”. E vorba tot de un virus invizibil care se transmite de la om la om. Cum stim, sunt virusi si virusi, unii ucid prin transmisie, altii nu. Cei care ucid trebuiesc tratati si eliminati inainte sa ne omoare. Ca sa fie clar: eu nu indemn aici la omorirea islamicilor, ci la indepartearea lor din corpul societatii, prin minimizarea religiei lor si/sau indepartarea lor de pe teritoriul tarilor UE. Libertatea religioasa nu presupune si libertatea de a comite crime odioase. Ar trebui sa existe un tip de testare a loialitatii acestor islamici, daca te hotarasti sa ii primesti, in ce conditii.

    Moscheele pot si ele fi transformate in biserici crestine, asa cum a facut recent Erdogan cu Sfanta Sofia. Daca ei nu au jena, noi de ce ne impiedicam, de proprille pre-conceptii?

    Ezitam prea mult si asta ne costa multe vieti de mult timp…chiar nu stim si nu vrem sa ne aparam civilizatia europeana? Pina la urma tarile din Centrul si Estul UE au aratat ca nu vor diluarea culturii lor acceptind pe acesti barbari, si bine au facut!

    https://www.dw.com/en/tunisian-mp-probed-for-allegedly-glorifying-beheading-of-french-teacher/a-55314597

    • Da francezii , francezii se se solidarizeaza cu francezii in ce priveste terorismul islamic ?!

      Si inca ceva – nu au tirnat si ei gaz pe foic bagandu-se in Libia si manjindus-i recent unghiutele in Siria ? Adica dana la gioale unora nu „decmoratai” dar macar potoliti cu religia!

    • Vorbeşti şi tu ca să te afli în treabă, cum se spune pe la noi !
      Sau pentru un păduche , dai foc la tot cojocul !
      Creştinismul, dar în special ortodoxia nu pe astfel de răzbunări idioate şi criminale se bazează , mai ales că exemple cu pretexte de astea aranjate chiar de cei care urmează să răspundă cam cum sugerezi tu sunt destule !
      Unde-ţi era indignarea când apăreau monstruozităţile caricaturale şi insultătoare din Charlie Hebron la adresa unei religii ai cărei practicanţi sunt vestiţi pentru felul în care-şi apără identitatea religioasă ? Dacă te-ar înjura cineva de mamă, ce-ai face ,ai aduce-o şi pe soră-ta-n discuţie ?
      Dacă înjuri nebuneşte, aşteaptă-te la răspunsuri nebuneşti şi descreierate !
      P.S.
      „Pina la urma tarile din Centrul si Estul UE au aratat ca nu vor diluarea culturii lor acceptind pe acesti barbari, si bine au facut!”
      Bine că le realizează manifestări curturale curcubeilor, care nici vorbă să le dilueze cultura proprie …! !

      • @Radu Humor: ”Dacă te-ar înjura cineva de mamă, ce-ai face ,ai aduce-o şi pe soră-ta-n discuţie ?
        Dacă înjuri nebuneşte, aşteaptă-te la răspunsuri nebuneşti şi descreierate !”
        ==================
        Oh, nu, aș ieși cu satârul și aș umple strada de sânge. Că doar sunt destui care să-mi de dreptate.

        Nu-i așa dle. Radu Humor?
        Dacă și pentru asemenea crimă abominabilă găsiți circumstanțe atenuante …

  12. Dacă ar fi fotbalul singura treabă care nu merge în România ?
    Mai ales că şi aici cel care conduce, n-a dat în viaţa lui cu piciorul în minge, dar nici într-o ocazie de a fi promovat , pe ce criterii, sau merite, situaţie care se întâlneşte peste tot în România !
    Cz ce ne-am ales până acum după înţeleapta conducere, în afară de bancul cu Rădoi, care este numit acum Ră PATRU după meciul cu Norvegia !
    P.S.
    Mareşalul Ion Antonescu spunea că dacă te dor dinţii te duci la un dentist , nu la alţii care n-au habar de această îndeletnicire şi de aceea nu înţelegea cum se poate ca în funcţii de conducere a unor activităţi să fie numite persoane alese prin vot, adică politic, în locul unor specialişti, !
    Ce se întâmplă acum în România se datorează amatorismului şi incompetenţei, pe alocuri şi a rea voinţei celor numiţi pe criterii politice, sau de gaşcă. De sus, până jos , unde am ajuns doar după 30 de ani de democraţie prost înţeleasă !

  13. Să nu mai vorbim că încet – încet unele echipe româneşti încep să semene tot mai mult cu cele franceze, ba chiar cu naţionala cocoşului galic.
    Mă uitam azi la Dinamo , care cu peste jumătate de echipă de jucători străini a pierdut ăe teren propriu în faţa excelentei echipe Universitatea Craiova care are 21 de puncte din şapte meciuri, cu jucători de-ai noştri , parcă un singur străin ! Unul, dar bun, la fel ca şi antrenorul . italian!
    Deci se poate !

  14. Educatie. Pe aceste meleaguri punerea in practica a ,,distantarii sociale” a inceput de ceva vreme. ,,Paine si circ”. ,,Paine” au oferit sub forma de ,,stimulente” prin majorarile salariale exagerate cand si-un economist mediocru poate sa observe ca ,,suportul economic” putea fi cel mult consumul realizat in urma acestor cresteri. Astfel, si-au format un ,,aparat de stat” foarte bine platit si fara raspunderi bine definite. Au urcat pe scaunele de decizie ,,scolitii” loiali care la nevoie au dus ,,statul” in directia care trebuia. Le-au pus masti, sau mai pe romaneste, le-au inchis gura tuturor acelora care ar mai fi avut ceva de spus. S-ar fi putut contracara macar o parte din efectele pe care le simtim zilnic astazi? Sigur ca da. In anii ’90 ar fi fost necesar sa se puna bazele unui stat care sa poata sa fie competitiv in lumea in care se invarte.
    Tragic e ca ,,circul” e din ce in ce de o mai slaba calitate. In capitalism ,,sportul” e pe bani. O vreme mai adunau din ei si ,,smecherii nostri”. Au fost lasati sa-si umple buzunarele si din zecile de milioane de euroi mai rasturnau ceva si-n ,,performanta” oferind ,,microbistului” cate-o calificare din cand in cand sau cate-o victorie de rasunet. Dar, cand s-a dat semnalul de distrugere a fost simplu in fiecare domeniu sa actioneze.
    ,,Regele” nostru este total depasit de situatie. Conform ,,expertizei” acestuia avem ,,jucatoti top mondial de la mijloc in sus” (adica am luat 4 boabe pt. ca n-avem aparare dar macar am marcat 2-3). Asa-i daca pe vremea lui i se permitea sa nu faca faza de aparare, uite ca n-a invatat ca intr-o echipa in sec XXI aparatori sunt si mijocasii si atacantii.
    Uite c-a venit vremea sa ne bazam pe ce-a cladit ,,regele” la Ovidiu in 11 ani. ,,Academia” n-a fost asezata, asa cum canta corul laudatorilor, pe temelie solida. Toate super talentele adunate de el din tara (mai ceva ca Dinamo si Steaua pe timpul impuscatului) n-au fost pregatite pentru a face fata performantei. Baza unui fotbalist se pune intre 15-20 ani cand vlajganii talentati tre’ sa se integreze in echipele de seniori. Da ce te faci ca viitorul n-a avut macar vreo 7-8 jucatori de top cu experienta langa care sa creasca talentele. Asa cum a crescut seniorul. Poate-si mai aduce aminte langa cine a evoluat pana la 22 ani. Nu vede nimeni ce rebuturi pune seniorul langa vlajgani?

Lasă un răspuns