Mesajul este omul. Câteva gânduri despre listele electorale

După trei decenii de experimente democratice în România, concetățenii noștri au devenit mult mai realiști și știu că programele electorale, adesea frumos ambalate grafic, sunt cel mai adesea abandonate după alegeri. În aceste condiții, cea mai eficientă metodă de a convinge alegătorii să sprijine un partid este ca listele electorale să îndeplinească deopotrivă așteptările electoratului și necesitățile activității parlamentare.

In 2004, după ce PSD a obținut un scor dezamăgitor în alegerile locale, pierzând în București, Cluj-Napoca și alte orașe importante, am considerat că este cazul unor decizii curajoase. Am introdus, spre exemplu, un sistem al alegerilor interne pentru întocmirea listelor de candidați în alegerile parlamentare (metoda este folosită acum și în USR PLUS!). Poate colegii mei își mai amintesc faptul că am subliniat atunci următoarele: 

  • listele electorale trebuie să arate că noi, în calitate de partid național, suntem capabili să atragem cei mai buni oameni din toate județele. Listele electorale trebuie să ne ofere, la final, indiferent din ce județe vin parlamentarii, suficiente resurse umane pentru a guverna în mod profesionist țara. Parlamentarii nu sunt ai unui județ, ei sunt ai României, chiar dacă reprezintă cetățenii dintr-un anumit județ!;
  • alegerile interne sunt un indicator important, nu criteriul suprem, deoarece riscăm să acceptăm persoane care câștigă alegerile din organizații în baza unor aranjamente locale, iar ceea ce decid structurile de partid să nu fie pe placul multor alegători. De aceea, pe lângă criteriul alegerilor interne am aplicat și alte criterii, care, știu, nu i-au făcut fericiți pe unii președinți de organizații, care au intrat în etapa de „relaxare” pentru turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din 2004. Dar aceasta este o altă poveste, care va trebui spusă la un moment dat în întregime!
  • dacă un partid utilizează doar criteriul notorietății publice sau al simpatiei în organizațiile locale ale partidului consecința va fi ca partidul nu va avea specialiștii necesari care să-i asigure guvernarea țării. De aceea, am asigurat locuri eligibile, uneori împotriva dorinței organizațiilor locale, pentru specialiști (juriști, economiști, medici, cercetători în științele socio-umane, militari, artiști).

Procedând așa, cu o listă curajoasă în parlamentarele din 2004, am câștigat alegerile, având cca 3,8 milioane de voturi, după patru ani de guvernare, aproape de potențialul maxim al bazinului electoral al PSD. Știu, unii au spus că sunt „dictator”, însă cred că am procedat corect, deoarece obiectivul de a avea parlamentari de calitate a fost atins. Ulterior, din 2008, a început procesul sistematic de distrugere a parlamentarismului, iar transformarea celor din administratia locală în parlamentari, prin eliminarea specialiștilor, are drept consecință legi prost realizate și populiste. Suntem capabili să învățăm ceva din trecut sau continuăm să ne afundăm în ineficiență și proastă guvernare? 

Si mai este ceva, in ultimii ani, multe initiative legislative bune ale PSD au fost „distruse” in parlament sau in media pentru că nu au existat juristi cu autoritate care să le apere. Concluzia – sper să o tragă actuala conducere a partidului când va aproba listele pentru noul parlament.

Știu că anumiti politicieni, precum Iohannis, și-ar dori un Parlament slab, timorat și deprofesionalizat, însă eu cred că un legislativ puternic poate fi o stavilă împotriva autocrației. Sau mă înșel? 

PS Mai spuneam atunci că nu trebuie să luăm decizii de schimbare in ideea că, in felul asta, ne va vota si Alina Mungiu. Oricum, nu ne va vota. Si de aceea loialitatea fată de partid nu trebuie sanctionată eliminindu-i de pe liste pe cei care s-au bătut pentru partid, pornind de la considerentul că „opinia publică a sondajelor” nu-i doreste.

23 de gânduri despre “Mesajul este omul. Câteva gânduri despre listele electorale

  1. Precizarea dvs ca specialisti din diverse domenii sa fie inclusi alaturi de oamenii din partid nu are acoperire in realitate. Va dau exemplul de la sectorul doi la PSD, unde putregaiul se perpetueaza an de an, cu concursul conducerii centrale a PSD. Dupa ce nu a facut absolut nimic fostul primar, nu a mai candidat deoarece nu avea nici o sansa( PSD a ales un fost liberal sa candideze ca primar la S2!), putregaiul Nasar pune pe lista la alegerile parlamentare pe perdantul primar, pe simplul motiv ca este frate!!!!
    De ce politica de resurse umane a PSD nu se bazeaza pe profesionisti ? Pentru ca acum PSD este intr-un proces de putrefactie si mai accentuat decat pe vremea lui Dragnea!
    Ciolacu presedinte? Va uitati la conducerea centrala a PSD de acum ? Cu asa conducere si asa politica, PSD va fi perdant la alegerile din Decembrie si va mai sta in opozitie inca 4 ani !

    • ASA CUM SPECIFICAM , INTENTIA DOMNULUI TRAIAN BASESCU , LA TIMPUL RESPECTIV, A FOST DE A INDEPARTA DIN PSD , POLITICIENII DE VALOARE , LASAND ,IN URMA UNOR INTELEGERI , DRUM LIBER CELOR CARE IN TIMP AU FOST LA RANDUL LOR ELIMINATI…CE A MAI RAMAS IN PARTID SUNT INFIM CA VALOARE UMANA , FATA DE CEI DIN TRECUT.

      IN SISTEMUL POLITIC, (SI NU NUMAI )DOMNUL ADRIAN NASTASE STIE FOARTE BINE , CAND VREI SA DISTRUGI EXISTENTA UNUI PARTID SEMNIFICATIV , INCEPI AI MANIPULA PE CEI CARE SUNT DORNICI DE A DEVENI LA RANDUL LOR „SEFI „. IN PRINCIPIU HAOSUL TRADARILOR , CEL DORIT, ESTE REALIZAT!

      IN OPINIA MEA , BASESCU A FOST CEL CARE, PRIN A SA GANDIRE DIABOLICA , A DISTRUS IN MARE PARTE, EXISTENTA PSD DIN GANDIRILE VOTANTILOR.

      PENTRU A ATRAGE VALORILE UMANE IN PSD, IN SPECIAL JURISTII DE VALOARE…ESTE NOVOIE DE O UNITATE TOTALA IN PSD SUSTIND ACESTE VALORI UMANE, NECONTENIT INDIFERENT DE INPREJURARI.

      REVENIREA DONULUI ADRIAN NASTASE IN POLITCA ROMANA AR FI BENEFICA TINAND CONT DE VALOAREA SA UMANA, DAR MA INTREB, CEI CARE REPREZINTA PSD IN PREZENT DORESC ACESTA REVENIRE? DORESC ACESTE PERSONAJE SA REFACA UNITATEA UNUI ANUMIT,TIMP TRECUT? RAMANE DE VAZUT …

      PS VALORILE UMANE SUNT DESTINATE A FI INTR-UN NUMAR INCORECT…NONVALORILE UMANE, NUMARUL LOR DEVINE ALARMANT! …

      PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ROMANUL, POLITICIANUL AUTENTIC!

  2. NU se poate și fără ”liste”, care nu fac decât să încurajeze traseismul, corupția și toate celelalte?
    Chestia cu ”votul intern” este praf în ochi, aruncat de cei care cred că oamenii MAI POT FI PROSTIȚI ÎN FAȚĂ. Listele sunt cea mai sigură cale de a ajunge la indiferența oamenilor față de ideea de vot și de creare a ”primilor secretari de județ”, care în final decid tot ce mișcă ”în teritoriu”. Dacă e vorba de ”alegeri” să lăsăm oamenii să aleagă, nu politrucii să aleagă în locul cetățenilor! În ce țări se votează pe liste, la ”grămadă”. Dacă privim atent, observăm că NICIUN PARTID/PARLAMENTAR nu a propus modificarea acestui sistem, practicat de peste 100 de ani! Nu credeți că este sugestivă această opțiune a celor deja ”aleși”?
    Don Nae Moftologul spunea: ”Lupta electorală este viața popoarelor!” Băsescu a avut grijă să compromită ideea de alegeri directe/uninominale. Așa că am rămas la nivelul anilor 2000-2004.

  3. Da, domnule Adrian Năstase, mesajul este omul. Tocmai de aceea, trebuie să reveniți în fruntea țării ca președinte și să-l susțineți pe dl. Călin Georgescu pentru funcția de prim-ministru. Proiectul HRANĂ, APĂ, ENERGIE trebuie implementat de urgență, altfel, pierim. Și nu se poate face decât cu oameni patrioți și buni profesioniști, precum Călin Georgescu și dumneavoastră. Să nu se creadă că suntem proști și nu știm ce se petrece acolo, sus. Știm bine că se fură alegerile peste tot. Poporul român nu l-a vrut pe Johannis, nici pe Orban și nici pe miniștrii aceștia lipsiți de profesionalism. Nu-i vrea nici pe useriștii și plusiștii lipsiți de orice rațiune, agresivi și dornici de distrugere.
    Vă rugăm din suflet să reveniți. Dumneavoastră și Călin Georgescu nu aveți nevoie de niciun partid.
    Să vă dea Dumnezeu gândul cel bun și să luptați pentru poporul român atât de speriat și de asuprit.
    Succes!

  4. Pentru primenirea clasei politice ar trebui introdusă regula celor două mandate. Dacă președintele României, președintele Academiei Române, precum și alte instituții au dreptul prin lege la două mandate așa ar trebui să fie și în Parlamentul României dar și pentru aleșii locali și in general pentru toate instituțiile. Chiar art. 16 din Constituție prevede egalitatea în drepturi, fără privilegii și discriminări. Din păcate, lipsa acestei reguli de 2 mandate maxim a creat adevărați privilegiați atât în parlament cât și in structurile administrației locale. Nu este corect și nici moral ca unii să se ”osifice” pe viață în parlament sau in diferite posturi din structurile naționale sau locale sau în oricare altă instituție. Lipsa acestei reguli constituie un adevărat cancer pentru România, mai ales prin faptul că foarte multe valori (tinere) și oameni cu perspectivă au ales și aleg să părăsească România tocmai pentru faptul că nu au cum să acceadă sau să promoveze în structurile de putere și decizie. Poporul român e sătul să vadă aceleași figuri ”emblematice” care în ultimii 30 de ani au făcut saltul de la mediocritate la statutul de baron parlamentar sau local ori instituțional. Aceasta este una din cauzele pentru care mulți nici nu mai merg la vot. De incluziunea politică și socială a persoanelor cu dizabilități nici nu mai vorbesc, pentru că e oricum în zadar. Avem în România de azi, în acest moment aproximativ 850 000 de persoane cu dizabilități sau cu handicap care nu au practic nicio șansă în peisajul politic, academic, cultural sau social cu toate că legile sau Convenția ONU pentru persoanele cu dizabilități susțin promovarea și integrarea la toate nivelurile a acestora. Cele câteva excepții, promovate ”accidental” în ultimii ani au fost și sunt îndepărtate ori blocate spre ascensiune în mod constant. România practică o politică discriminatorie față de persoanele cu handicap, iar acest lucru e vizibil fără prea mare efort. Partidele și nici ONG-urile nu promovează persoane cu dizabilități pe locuri eligibile sau chiar cap de listă, iar dacă totuși o fac, acestea nu pot să prindă decât cel mult un loc de consilier local sau poate județean. Nu o sa vedem în următorii 10-20 de ani persoane cu handicap ajunși miniștrii sau academicieni, ori primari ai unor orașe mari ori directori în structurile de conducere ale unor instituții mari ori chiar multinaționale. M-aș bucura ca realitatea și viitorul să mă contrazică, dar acest lucru o dovedește mai ales lipsa accesibilizărilor din instituțiile publice dar și din secțiile de votare. Legea și legile sunt încălcate cu bună știință. Consiliul de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU pentru persoanele cu handicap nu are vicepreședinte din 26 aprilie 2020, iar pandemia – bat-o vina! – a devenit o scuză penibilă a neputinței și pentru distinșii parlamentari care nu au găsit timp (de la 1 iulie 2020) pentru un vot de susținere și validare a propunerii Comisiei drepturile omului în plenul Senatului. Este realmente ridicol și inuman ca o persoană cu dizabilități să aștepte de 3 luni jumate pentru un vot de investitură, timp în care este nevoită să se descurce material cum poate. Mai putem vorbi de democrație, de respectarea drepturilor omului, de susținerea, promovarea și incluziunea persoanelor cu dizabilități? Neputința nu poate naște decât neputință, unde toți dar absolut toți, vor doar scaunul de mărire și de putere, dar niciodată nu vor medita la viața trăită într-un scaun sau fotoliu rulant. Comedia umană continuă, așa că vă doresc succes la maratonul pentru ciolan și somnul dulce din Parlament !

    • Nu pot înțelege de ce se taraganeaza atita cu hoții de voturi ar trebui exclasic din politica de ce nu se fac din nou alegurile pe dreptate nu pe minciuna?Nu am văzut asa ceva în viata mea ce a fost acuma și ce va fi la parlamentare dacă nu se face ceva . Înseamnă că nu mai e democrație și nu are rost să risc sa mai merg la alegeri dacă cineva mi le terfeleste în picioare. Adică își bat octombrie de noi. Rusine PNL + USR. Același lucru

    • Gheorghe Aștileanu, văd că și dumneata cu retorica pe care o ai… tot ciolanul îl vizezi, mai ales prin ultima frază.

  5. Ghita: „Va recomand sa va rafuiti mai putin cu cei care traiesc in Romania si sa acordati mai multa atentie „productiilor” nu stiu cum sa le zic ? onirice?!- ale lu Adrian Zaharescu.”

    Nu am de ce sa ma rafuiesc cu nimeni. Cind simt eu ca am calcat real pe cineva pe coada – se mai intimpla – stiu sa imi cer scuze. Problema e ca avem prea putine informatii clare (de ce nu le avem pe toate?) atunci cind s-a anuntat acest proiect strategic. Daca e secret militar, inteleg, dar daca e de interes public, eu am nevoie de informatie cit de cit exacta. Dar sunt bucuros ca se anunta ca se face ceva, si astept sa vad proiectul inaintand conform planurilor.

    Nu stiu daca hartile tale sunt si cele ale proiectului de care se vorbeste. Tu spui ca da, eu spun sa asteptam sa vedem clar.

    Americanii sprijina pe cine vor ei, si nu sprijina tot la fel. Problema lor. Problema noastra e sa ne realizam interesele, indiferent pe cine perie americanii. Si ca sa fim drepti: toti ambasadorii se gudura pe linga Presedintii tarilor unde sunt acreditati.

    Moldova e prima alegere unde exista interes major romanesc, inclusiv strategic, si costurile cred ca sunt mult mai mici sa treci prin Moldova romaneasca, sau prin amindoua decit sa mergi prin Viena, sau pe la Stockholm. Dar nu stiu cine a negociat si cum, daca propunerea e doar de principiu in faza asta, daca se utilizeaza traseele „vechi” pe care le arati tu sau nu. Multe intrebari, putine raspunsuri. Nu ar fi de datoria mediei sa le clarifice si a publicului sa le ceara? Cum? Interviu cu/Scrisorica la dl. Prim Ministru. Fiecare, ca cetatean platitor de taxe trebuie sa se adreseze reprezentantului sau daca are intrebari ce necesita raspuns. Asa se face aici in Canada, si daca reprezentantul nu stie, il trimite partii responsabile si in final cineva iti raspunde.

    • Omule, dacă nu ai informații de ce te ambalezi ? Ce au construit americanii ceva în lume, în afară de baze militare (și acelea cu resurse locale) ?
      Chiar nu mai ai nicio vertebră întreagă ? Ce naiba ți-au făcut în Canada ?

      … Tot îndemni la agresiune împotriva vecinilor, din fotoliul confortabil securizat la mii de km distanță….vino aici, pe teren, și organizează ofensiva..
      (Z)

      • Tovarase de la Ambasada Rusa, dumneata inca nu intelegi bine romaneste: nu am „indemnat la agresiune” nicaieri impotriva vecinilor. Agresor a fost si ramine poporul pe care il servesti.

  6. Ghita, ai avut dreptate. E un proiect vechi din 2018. L-am auzit pe dl. Iohannis ne-raspunzind la intrebarea „Care sunt sursele de finantare si termenele”. De termene a spus ca nu stie. Putea sa dea totusi un raspuns, chiar si evaziv, de exemplu, ca la aceasta data se discuta despre aceste surse de finantare si planuri si ca va anunta in viitor. A tacut milc. Ceea ce nu e OK pentru romani, daca tot se vorbeste de transparenta. Iar ca SUA sustine diplomatic aceste proiecte iar nu e clar cum si cu ce. Poate totusi mai aflam cite ceva de la Ambasada SUA, ca de la dl. Iohannis ne-am lamurit. Eu sunt curios, si dornic sa aflu cind vor incepe si cind se vor finaliza, sa stiu daca mai traiesc pina atunci…

    • …Poate mai trăiești dacă accepți vreun cip în creier de la exaltatul Elon Musk.
      Se pare că experimentul pe animale q reușit. Porcul participant a trăit bine merci cu cipul. Nu l+a făcut nici mai sănătos și nici mai deștept, dar măcar n-a murit.

    • Lasa cestia ca (IAR !!!) am avut dreptate .

      Cestia de baza este ca musiu ambasadorul ne-a facut sa zicem prostii .
      SI nea Zaharescu reprezinta SUA .
      Ginesti marginea?
      Care va fi reactia?

      Similar trebui sa repet ca pe la 1870 SUA erau modelul tarilor de S de Rio Grande ….. Tari in care de deceniii aborigenii se considera mai insultati daca le zici „gringo” decat daca le zici „hijo de cingada”

  7. Alegerile prezidentiale de la 1 noiemberie din Moldova pot deveni la fel de dramatice si poate si mai mult ca cele din Bielorusia, pentru ca Dodon si partidul sau comunist pro-rus vor face orice sa ramina la putere. In toti anii astia Dodon si famiglia lui au lucrat intens si cu succes la apropierea maxima, inclusiv militara cu Rusia. Sub presedentia sa, activitatule militare ale Rusiei in Transnistria nu mai sunt monitorizate, deci poate ca doar americanii pot sa vada din satelit ce echipamente militare si ce fel de exercitii fac rusii acolo, pregatindu-se evident de un razboi. Razboiul poate fi usor provocat in aceste alegeri in diverse scenarii, si Rusia nu cred ca avea vreo problema de constiinta sa ocupe toata Republica Moldova, desigur in numele pacii si stabilitatii, pentru ca Moldova nu este membra NATO.

    Dodon va face orice si va fi sprijinit de rusi, mai ales de cei din Transnistria, sa cistige aceste alegeri vitale pentru pretentiile Rusiei de a isi recupera Imperiul. Daca lumea va iesi in strada sa conteste alegerile, Dodon va apela imediat la rusi sa il sprijine, si cred ca un atac este deja pregatit in Transnistria de rusi.

    Eu nu stiu cum se pregateste Romania pentru un asemenea scenariu, dar banui ca exista deja grupuri de lucru, inclusiv strategice si militare. Cred ca nici Ucraina e interesata sa nu devina prinsa intre doua felii de forte rusesti, la Est, in Donbas, si la Est, in Republica Moldova. Deci si pentru ei ce se va intimpla in Moldova conteaza mult.

    Merita citita analiza din linkul de mai jos.

    https://jamestown.org/program/moscow-dependent-moldovan-government-turns-blind-eye-to-russian-military-activities-in-transnistria/

  8. Agenția rusă ZeV zice:” Ce au construit americanii ceva în lume …?”
    ======
    Japonia postbelică și Europa de Vest postbelică. Că-s mai cunoscute chiar și de neinformați.

    Văz că unii își mai completează pensia arătându-se, cel puțin pe acest forum, foarte antiamericani.

    Se pare că este la modă în „lumea bună” românească să-ți afișezi, țanțoș ca un curcan, antiamericanismul și cunoștințele medicale prin negarea virusului chinezesc (cum să fie virus dacă vine din China, nu-i așa?) și, desigur, mortalitatea vaccinurilor de orice fel care conțin cipuri programate de criminalul american Bill Gates în scopul reducerii populației Globului.

    Și cu cât înaintezi în vârstă devii expert în oricare din problemele de mai sus.

Lasă un răspuns