A murit emirul Kuwaitului

La sfarsitul lunii septembrie, a murit, in Statele Unite, la varsta de 91 de ani, Emirul Kuwaitului, Seicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber al Sabah. A fost o lungă perioadă ministrul de externe al Kuwaitului (1963-1991, 1992-2003).

Am avut ocazia să-l intalnesc si in calitate de ministru de externe al Romaniei, in 1990, dar si in calitate de prim-ministru, in 2003, in Kuwait.

In 1990, vă reamintesc, Iraqul invadase Kuwaitul iar in perioada aceea Romania făcea parte din Consiliul de Securitate al ONU. Vă transcriu un pasaj din cartea mea „România după Malta”, cu o relatare a unei discutii purtate la New York.

12.00 Adrian Năstase, ministru de Externe al României, are o întâlnire cu Sheikh Sabah Al Ahmad Al Jabir Al Sabah[1], ministru de Externe al Kuwaitului.

Sabah Al Ahmad Al Jabir Al Sabah: Exprimă gratitudine şi mulţumiri în numele emirului pentru poziţia principială a României în favoarea justiţiei.

         Foarte bucuros să-l întâlnească pe ministrul de Externe român. 

Relaţiile Kuwait–România vor fi edificate pe această înţelegere în legătură cu rolul vostru în rezolvarea crizei, care nu afectează numai Kuwaitul, ci toate ţările Golfului.

Avem plăcerea să vă anunţăm că o delegaţie a noastră urmează să meargă în România pentru discuţii cu oficiali români, pentru a vedea cum pot ajuta la investiţiile în economia românească. Deocamdată nu cunosc programul vizitei delegaţiei lor.

Ei sunt gata să coopereze cu România în toate problemele economice.

E aici ministrul de Finanţe pentru a asculta orice cereri ale părţii române. Problemele politice s-au stabilizat.

Adrian Năstase: Exprimă satisfacţia de a-l putea întâlni pe omologul său kuwaitian. Apreciază mult acest semn de prietenie. 

         E foarte important că putem avea aceste relaţii prieteneşti, că ne putem baza pe ele. E un semn bun în acest moment dificil pentru Kuwait.

         Puteţi conta pe noi în orice problemă legată de situaţia din Golf. Sprijinim guvernul legitim al Kuwaitului. Sperăm că totul se va rezolva paşnic. Gata să oferim ajutorul pentru ceea ce credeţi că poate constitui o soluţie la criza prin care trece ţara dumneavoastră.

         Situaţia noastră nu a fost foarte bună nici înainte de invazia irakiană. Ea s-a înrăutăţit considerabil după criză.

         Nu avem petrol pentru industria noastră. Aveam un aranjament cu Irakul. A izbucnit criza, urmată de embargo. Respectăm strict rezoluţiile ONU, deşi a fost o decizie grea, dar am luat-o din considerente de drept şi justiţie.

         Irakul ne-a oferit petrol, în schimbul unei poziţii favorabile lui, ştiind că avem dificultăţi cu petrolul. Am refuzat.

Dacă putem fi sprijiniţi de Kuwait cu un transport de petrol, am fi recunoscători. 

Ministrul kuwaitian al Finanţelor: În prezent Kuwaitul este ocupat. Ei nu pot procura petrol pentru nevoile lor. Acum şi-l procură de pe piaţa liberă.

         Ceea ce pot face, în acest moment dificil, este să vină cu investitori în industrie, la privatizare, în domeniul petrolului sau în industria turistică, oriunde crede partea română că  pot fi de folos.

         Au un grup de contact pentru petrol şi finanţe. L-au trimis în ţările est-europene.

         Au aşezat România în fruntea listei ţărilor care urmează să fie vizitate. Din nefericire, nu au primit răspunsul părţii române. Au vizitat Ungaria şi Cehoslovacia.

Sugerează să dăm instrucţiuni Ambasadei de la Londra să le dea vize şi un program. Cineva din Biroul de investiţii al Kuwaitului va contacta pe ambasadorul român la Londra.

Adrian Năstase: Vom da toate instrucţiunile necesare.

Ministrul kuwaitian al Finanţelor: Să fie date instrucţiuni la Londra, să aranjeze întâlnirea, pentru ca echipa să meargă în România.

         Va contacta miercuri pe ambasadorul nostru.

Adrian Năstase: Investiţiile directe în economie sunt foarte importante, se pot face. Economia românească e destul de mare, pentru a fi atractivă.

         O mare problemă a momentului e lipsa de credite. Până acum am avut dificultăţi să obţinem bani de pe pieţele financiare. 

         Ne interesează să aflăm cum am putea accesa o linie de credite. Aşteptăm sugestii în legătură cu cei cărora ne putem adresa. Este vorba de ceva de ordinul a 200–500 milioane dolari. Ar fi foarte important pentru noi, este mare nevoie de bunuri de consum în această iarnă.

         Al treilea lucru e petrolul.

Sabah Al Ahmad Al Jabir Al Sabah: Spune că ei cheltuiesc 300 milioane pe lună pentru cetăţenii lor. De obicei discută cu Banca Mondială şi Federal Reserve pentru asistenţă în caz de nevoie.

         Vor căuta să vorbească cu fraţii din Golf, Emirate, Arabia Saudită sau Qatar, să vadă în ce măsură pot să ne ajute. Ei nu au resurse. Încearcă să facă ce pot cu fraţii din Golf.

         Cât petrol este necesar?

Adrian Năstase: Imediat, 1–2 milioane tone.

Sabah Al Ahmad Al Jabir Al Sabah: Lunar cât e nevoie?

Adrian Năstase: Circa 2 milioane tone pe lună.

Ministrul kuwaitian al Finanţelor: Echipa care vine va avea expertiză în afacerile cu petrol. Vă vor expune posibilităţile pieţei şi vor arăta unde să ne adresăm. Sunt gata să ne ajute cu ţările din Golf.

         Pot veni lunea viitoare.

         Ungaria are creanţe în Egipt. Egiptenii nu pot plăti cele 40 de milioane de dolari datorate. Ungaria a ajuns la o înţelegere cu egiptenii: dacă o terţă parte cumpără creanţele maghiare şi le oferă un procent acceptabil din suma obţinută, ei sting creanţele egiptenilor. Astfel s-au cumpărat creanţele, ungurii şi-au primit o parte din bani, iar egiptenii au de rambursat cumpărătorilor o sumă mult mai mică. Dacă avem ceva creanţe în Egipt, sunt gata să examineze formule asemănătoare.

         Ungaria a obţinut astfel 10–12 milioane. Ceva de genul ăsta poate face şi cu noi.

Adrian Năstase: Foarte bine. Vom vedea. Îi aşteptăm lunea viitoare. 

         Ştim că nu pot face prea mult.

Sabah Al Ahmad Al Jabir Al Sabah: Vor face tot ce pot.

         Speră să vină la Bucureşti ministrul Finanţelor.

Ministrul kuwaitian al Finanţelor: Va fi la Londra şi va vorbi cu ambasadorul.

         Ministrul kuwaitian al Finanţelor pleacă din întâlnire.

Sabah Al Ahmad Al Jabir Al Sabah: Mulţumeşte pentru activitatea ambasadorului nostru la ONU.

Aurel Dragoş Munteanu: Acţionează după instrucţiunile guvernului.

Sabah Al Ahmad Al Jabir Al Sabah: Nu crede că vom avea nevoie de vreo rezoluţie sub preşedinţia Yemenului.

Aurel Dragoş Munteanu: Sunt acasă în lumea arabă. Respectăm valorile arabe.

Sabah Al Ahmad Al Jabir Al Sabah: Kuwaitul este ajutat de toată lumea a treia, inclusiv China. La rândul lor, sprijină pe toţi, chiar şi pe ruşi.

Adrian Năstase: Pentru moment, lucrurile sunt tot mai tulburi în legătură cu ruşii. Istoria ne spune că, mai devreme sau mai târziu, marile structuri statale trebuie să dispară. Problema este cum vom putea să depăşim unele dintre  pericolele pe care le implică destrămarea URSS. 

Sabah Al Ahmad Al Jabir Al Sabah: Aşa e la comunişti. Deschid borcanul şi îl găsesc gol. Îl închid la loc. Gorbaciov a spus că e gol.

Adrian Năstase: Altă problemă pe care o putem aborda împreună: România doreşte relaţii diplomatice cu Arabia Saudită. Ne-ar fi de ajutor să le stabilim cât mai repede. Am vrea relaţii normale. Nu vedem ce obstacole ar fi. Aşteptăm un răspuns formal.

         Am aprecia dacă partea kuwaitiană ne-ar ajuta să accelerăm procesul de normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită.

Sabah Al Ahmad Al Jabir Al Sabah: Şi ruşilor şi iugoslavilor le-au venit în ajutor. O vor face.

         Va ridica această problemă la reuniunea Consiliului Golfului din Qatar, de săptămâna viitoare.

Adrian Năstase: Ne simţim puţin frustraţi de întârzierea răspunsului.

Sabah Al Ahmad Al Jabir Al Sabah: Va ridica problema, dar nu face promisiuni.

Adrian Năstase: Roagă partea kuwaitiană să ajute România în această problemă.

         Pentru relaţii prieteneşti e nevoie de canale normale de comunicare.

Sabah Al Ahmad Al Jabir Al Sabah: Va ridica problema şi va ţine legătura prin cei doi ambasadori la ONU.

         Mulţumeşte pentru discuţie.

Adrian Năstase: Ne bucurăm de discuţie. Avem multe lucruri în comun.

         Am venit special de la Washington pentru întâlnire.

         Să rămânem în contact prin ambasadorii la ONU.

         Întâlnirea se termină la 12.30.

PS Fotografia este din 2003, de la intalnirea mea cu emirul Kuwaitului .

12 gânduri despre “A murit emirul Kuwaitului

  1. Foarte interesant sa vezi cum se deruleaza discutiile la un nivel atit de inalt, cit de importanta e calitatea umana si profesionala a partenerilor de discutii.

  2. @Adrian Nastase, extrem de interesanta pentru mine aceasta transcriere a unei parti din convorbirile oficiale dintre dvs. si Seicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber al Sabah, intr-o perioada foarte complicata pentru Romania dupa Revolutie, intr-un context international si mai complicat, cind Romania cauta, cu ajutorul dvs., investitii si imprumuturi, si mai ales cauta securitate.

    Ati amintit inclusiv despre pericolele potentiale pentru Romania in ce priveste destramarea URSS. Intr-adevar, colapsul URSS, si crearea de noi republici independente si suverane din fostele republici sovietice a fost o mare provocare pentru Romania. In primul rind, noi aveam acolo investitii serioase, tehnica diversa (de extractie de petrol si gaze), si romani care lucrau efectiv in aceste noi tari. Aveam si noi daca nu ma insel creante, si nu stiu daca am recuperat ceva, sau daca inca mai avem de recuperat datorii din aceste tari. Romania practic a facut o alegere si a intrerupt destul de brusc relatii economice valoroase pentru tara, ceea ce a contribuit la o anumita instabilitate interna timp de un deceniu in 1990, pentru ca virajul spre Vest a cerut timp, mult mai mult timp decit Ungariei, Poloniei si altor tari mai avansate ca noi, chiar si in comunism. Eu nu cred ca americanii sau CEE (azi UE) ne cereau sa abandonam acele relatii benefice in vre-un troc sub masa.

    Pe de alta parte, istoria destramarii URSS a fost relativ blinda, cu ajutorul lui Gorbaciov si Shevardnaze, azi considerati drept criminali si tradatori de elita politica ruseasca, care si-a amintit brusc de destinul imperial al poporului rus. Au existat evident inclusiv mici „razboaie” ca cel al Republicii Modova in Transnistria, teritoriu ce ii apartinea, insa care nu dorea sa asculte de romani, ei fiind rusi. Subliniez in context ca asta ramine trasatura ruseasca de baza si azi, cind ei afirma ca e imperios necesar ca ei sa redevina sef (nachalnik) in spatiul lor de influenta. Asa s-au creat zonele de conflict „inghetate”, zone care pot fi „incalzite” oricind de rusi. Dar sa nu ii supra-evaluam, pentru ca intr-adevar ei au dormit multi ani si si-au ignorat priopriile interese nationale, prin indiferenta cu care au tratat foste republici ce le-au fost subordonate in URSS.

    Eu unul va multumesc ca simplu roman ca ati avut o contributie determinanta pentru securitatea Romaniei, fiind cel care a propulsat Romania in NATO (si a pregatit alaturi de alti lideri intrarea in UE). Din nefericire pentru romani si Romania, la inal nivel dam semne ca suntem cam la fel de „progresisti” ca si descreieratii care darima sau picteaza statui in lumea democrata. Vezi actul ticalos al lui Iohannis cu decoratia dvs. Micimea gestului ii va marca nu doar cariera lipsita de orice anvergura, dar si statura de lider mic intr-un trunchi prea mare pentru el.

  3. DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , FOTOGRAFIA VIZOALIZATA, IN CARE SUNTETI ALATURI DE SEICUL SABAH , PARE A FI, IN OPINIA MEA , O FOTOGRAFIE CE VA RAMANE MEMORATA IN ISTORIA ROMANIEI.

    DIN CATE STIU EU, POATE GRESESC, VA ROG SA MA CORECTATI, NU MA SUPAR…ACTOALII „GUVERNANTI” CU UN PRESEDINTE SAS, AROGANT, NU I – AM VAZUT SA OFERE VIZOAL, CONTINUITATE … ACESTOR INITIATIVE DE PRIETENIE, COLABORARE , BENEFICE PENTRU AMBELE PARTI, PE CARE DUMNEAVOASTRA LE-ATI AVUT LA TIMPUL RESPECTIV.

    ACESTI SUPUSI CE LA RANDUL LOR, ORDONA ROMANILOR , AMENITANDU-I …SA SE SUPUNA CERINTELOR LOR , CERINTE IN CARE INTERESUL DE GRUP PRIMEAZA…( NU SUPORT CAND MAI AUD PE UNL ZICAMD, DA DOMNUL MARIAN , DAR SI EUROPA SE CONFRUNTA. ) CU RABDARE , DAR CATA RABDARE SA MAI AI…II EXSPLIC CA TOATA ACEASTA „PANDEMIE ” IN REALITATE ESTE O AFACERE MONDIALA IN CARE UNII CASTIGA …IAR ALTII… SUNT EXTERMINATI , OMORATI, DISTRUSI PSIHIC. PE MINE NU MA INTERESEAZA CUM REZOLVA EUROPENII ACEST ASPECT, EU TRAIESC IN ROMANIA SI DORESC CA, GUVERNANTII , PRESEDINTELE SA-MI OFERE SANSA SA-MI DERULEZ EXISTENTA , POZITIV, PENTRU VIITOR SI NU SA-MI „INCATUSEZE” ACEASTA EXISTENTA, NEAVAND SANSA DE A AVEA ACTIVITATE …NU MA MAI REFER LA ECONOMIA ACTOALA O ECONOMIE , TOTAL DISTRUSA. IN PRINCIPIU , EU M-AM NASCUT IN ROMANIA SI NU INTR-O ANUMITA TARA EUROPEANA.( DOMNUL RESPECTIV : AVETI DREPTATE!)

    V-ATI PUS INTREBAREA, DACA ACEST VIRUS AR FI REAL…CUM SE FACE CA ROMANII SUNT „INFECTATI” CU MIILE , MOR CU SUTELE.”DOMNII” GUVERNANTI SUNT IMUNI? NU VAD CA UNUL DINTRE MINISTRI , MAI ALES PE CEL CARE L-AM MENTIONAT IN POSTAREA ANTERIOARA, ( NU MAI SPUN SI STITI FOARTE BINE , LA CE PERSONAJ MA REFER, ACEST PERSONAJ ASEARA PE UN POST DE TELEVIZIUNE CU UN TUPEU …A SPECIFICAT : ROMANII SE VOR RUGA DE NOI SA FIE CARANTINATI…CUM SE FACE CA IN PREAJMA ALEGERILOR , ALEGERI DECISIVE , SPECIFIC EU , VAI DOAMNE, S- AU INMULTIT CAZURILE DE INBOLNAVIRE. A DOUA SPECIFICARE , DE PROST GUST , ROMANII LA VOTUL ANTERIOR , AU RESPECTAT REGULILE OBLIGATORII…IN TIMPUL VOTULUI , ULTERIOR NU. )

    NU ACCEPT SA-MI FIE GANDIREA CONTROLATA , IN URMA UNEI AFACERI MONSTROASE…SUNT DESTINAT CA SI ALTI ROMANI…SA GANDESC POZITIV SI NU CUM CER DICTATORII… AR FI MULTE DE EVIDENTIAT , DAR MA REZUM …

    ASA CUM AM SPECIFICAT ,( SPER SA NU SE PUNA CEVA LA CALE ,BANUIESC CE …DAR LAS TIMPUL…) ALEGERILE PARLAMENTARE , DUPA CUM ESTE VIZOALIZATA SITOATIA, VOR FI FRAUDATE , FRAUDATE!

    IN CAZ CA VOR FI FRAUDATE , POT SPUNE…MI- E RUSINE CA SUNT ROMAN!

    PENTRU DUMNEAVOASTRA CU SINCERITATE MARIAN!

    PS .ROMANI , GANDITI… MAI EXISTA O SANSA, ULTERIOR SA NU VA PLANGETI!

  4. Vremuri romantice, când diplomația românească conta (încă) în Orientul Mijlociu.
    După intrarea în NATO și UE, la belle epoque est finie..

  5. Din cate imi amintesc n-am avut mare ajutor din partea Kuweitului in anii 1990 .
    Am uitat dar anii 1990 aveau ca slagar cantecul ” cine nu a intors inca spatele Romaniei ? ” ( cu o exceptie notabila , relatia cu Franta , vizitele la nivel de sef de stat din 1991 si 1994 fiind exceptionale )
    Relatiile diplomatice cu Arabia Saudita ?
    N-am pierdut absolut nimic , nu dau nimanui nimic , finanteaza islamismul nazist , cumpara in Occident ce straluceste in ochiul beduinului ( marci de lux , proprietati de lux ) si dupa cate stiu eu n-au nici o participare semnificativa in economia Frantei ( cumparari imobiliare de 820 milioane de dolari , putin pentru un colos ca Franta ) .
    Si sa dau tuturor o veste BUNA in situatia grea in care ne aflam – Curtea de Apel a RESPINS contestatiile turco-chineze pentru tronsonul 3 al drumului expres Craiova – Pitesti .
    Maine vine decizia pentru lotul 4 .
    E evident si ireversibil , Craiova , Oltenia , vor fi legate de restul tarii printr-o sosea moderna , rapida si sigura care va aduce prosperitate sud – vestului Romaniei .
    Lucrari , contractele fiind semnate la sfarsitul lui septembrie , nu vom avea anul viitor – un an proiectarea apoi cateva luni de autorizatii si proiect tehnic de aprobat ( birocratia noastra ) .
    Sa nu uitam cui ii datoram initiativa , la care nimeni nu visa doar in decembrie 2016 – guvernului PSD Grindeanu si a alesilor craioveni intre care se remarca Olguta Vasilescu .

  6. Avem contracte semnate si santiere noi de inceput in viitor ( in 2020 si 2021 ) pentru intregul drum expres Craiova Pitesti , pentru tronsonul de autostrada Pitesti – Curtea de Arges , pentru patru loturi din autostrada Transilvania si pentru autostrada de centura Sud .
    Simtul masurii ne spune ca va trebui sa ne concentram pe aceste investitii mari in urmatorii trei ani si sa nu multiplicam nebuneste proiectele de investitii pentru care ne lipseste nu doar finantarea , ci si mana de lucru .
    Sa ne concentram pe aceste noi proiecte inainte de a urmari altele .
    Stiind ca vom avea in plus si cel putin un foarte mare proiect feroviar nou ( iar in calea ferata investitiile sunt mai scumpe si mai complexe decat in infrastructura rutiera ) .

    • În calea ferată ? Poate, după trecerea valurilor pandemiei și renationalizarea politicienilor ,, români”.
      Să privim la Japonia, unde marile companii feroviare sunt în pragul falimentului.

  7. România a devenit, paradoxal, o insulă izolată în angrenajul euroatlantic, deși face toate eforturile (inclusiv bugetare) de a întări parteneriatul strategic.
    Da, avem sedii de corporații în marile orașe și făbricuțe de tip lon care produc diverse componente și subansamble, dar să ne ferească Cel de Sus de tentația de a revendica drepturi și salarii mai mari, că am pus-o de mămăligă ( la figurat dar și la propriu)..
    Pare-se că devenim tot mai limitați sub aspectul capacității de decizie în materie de politici de anvergură în domenii structurale : economic, social, educațional, militar, diplomatic și lista continuă, sau se va extinde, direct proporțional cu obediența noastră endemică.
    Prin contrast, industria națională de medicamente, renumită în lume, este ignorată de guvernanți trădători de țară din toate partidele. Iată, în plină pandemie și la debut de sezon rece – cu tot cortegiul de afecțiuni specifice – statul român ignoră necesitarea de a face stocuri de medicamente generice (paracetamol, ibuprofen, antibiotice, analgezice, etc), deși alte state au inițiat comenzi în România, de cca zece ori mai mari decât anul trecut, exact pentru acest scop strategic.
    Ce face guvernul României ? Stă cu mâna întinsă către partenerul strategic în speranța că va scăpa vreo firmitură de Remdesivir de la masa privată a Stăpânului, trecând peste faptul că acest medicament nu este decât un paliativ (despre care unii specialiști mai curajoși afirmă că ar fi aidoma unei frecții la picior de lemn) a cărui faimă conjuncturală este legată în special de utilizarea în tratamentul boss-ului de la Casa Albă. Nu am informații dacă există suficiente doze și pentru staff-ul numeros de la Pentagon, la fel de vulnerabil la impactul noului inamic invizibil ca si
    în 2001.
    În fine, să constatăm cu tristete că potențialul de cercetare și producție al României este neglijat, iar experiența unor mari state în virusologie și știință medicală este ignorată cu seninătate suicidară, dar în mod geopolitic corect. De ca și cum cercetarea medicală ar fi tot una cu socialismul științific de odinioară.
    Mă întreb ce or fi făcut notabil oamenii de știință anglo-saxoni de primesc premii Nobel pe bandă rulantă (?).. . Înțeleg că au identificat virusul hepatitei C și au confirmat ceea ce se știa, că există găuri negre, evident la distanțe intangibile, uriașe față de Pământ. Și?
    Ce să mai spun ? Dacă suntem, simultan, cei mai deștepți, dar și cei mai proști oameni din lume, atunci să fie primit și la iarnă..cald.
    Nani nani națiune.

  8. Cum amintea cineva erau vremuri romantice, diplomatia romaneasca era acolo unde trebuie, in toata lumea larga „indiferent de oranduire sociala”.
    Dupa aderarea la NATO si UE, in diplomatia mare nu mai contam. Conteaza foarte mult cine este la „butoanele” tarii indiferent de apartenenta la vreun bloc sau comunitate. A incercat ceva mult hulitul domn Ponta.
    Indiferent de oranduire, contactele diplomatice, intalnirile d-lui ministru Adrian Nastase vor ramane in arhivele, in analele MAE.

Lasă un răspuns