Guest post: Horea Mihai Bădău „Mi-e rusine că sunt român”

Un titlu scris probabil la supărare dar articolul merită citit.

„Am vrut să scriu acest text aseară, m-am gândit să-l scriu, să nu-l scriu? Dar până la urmă l-am scris, pentru că eu scriu pe blog tot ceea ce gândesc.

Aseară am primit un mail de la colegi din Franța: conținea un singur cuvânt “Incroyable!” și în atașament, CV-ul lui Fritz, noul primar al Timișoarei. Adică, de necrezut, un om cu un CV atât de slab cum este cel al lui Fritz, poate ajunge primarul unui oraș atât de mare cum este Timișoara? Nu le venea să creadă! Ce să spun, că suntem un popor de mâna a doua, care ne plecăm capul în fața străinilor? Nu, pentru că eu nu sunt așa. Eu sunt invitat să predau în Franța, de 6 ani pentru că, spun ei, nu au un specialist atât de bun acolo. Și atunci aduc unul de la 2.500 de km. Și, de fiecare dată se miră, după fiecare ciclu de studii încheiat cu evaluări maxime, că mă întorc în România. Și contabila Universității din Nisa a spus, când a văzut fluturașul de salariu cu 900 de euro de la Universitatea din București: de ce nu rămâneți aici, să predați la noi? Sunteți cel mai bun, aveți cele mai bune evaluări. Iar eu mereu zâmbesc și spun: eu mă întorc acasă pentru că-mi iubesc țara, sunt mândru că sunt român. Și la cursuri, în amfiteatru, îmi agăț în piept o insignă cu steagul României, dacă sunt studenți care intră cu întârziere și nu prind momentul când spun că sunt de la Universitatea din București, să știe că acel profesor, pe care îl apreciază cel mai mult și căruia îi dau cele mai bune evaluări în fiecare an, este român. Iar românii nu sunt doar spălători de veceuri, muncitori necalificați și hoți. Sunt și profesori universitari de talia mea, care susțin cursuri originale pe baza propriilor cercetări. E o bătălie pe care o duc în fiecare an. Și o câștig. Pentru că anul următor sunt invitat din nou să-mi susțin cursurile (care sunt originale 100%, bazate doar pe cercetările mele) la cel mai înalt nivel de predare înainte de doctorat, unde predau numai profesori de elită, Master 2, anul II de Master, unde se ajunge foarte greu, în urma unui examen dificil care se dă după primul an de Master și pică 50% dintre candidați.

Toate aceste eforturi s-au dus pe apa sâmbetei aseară. Mai întâi francezilor nu le-a venit să creadă. Că românii sunt atât de proști și atât de prost pregătiți, încât nu au un candidat mai bun la Primăria Timișoarei, decât Fritz. Așa cum am scris ieri, aici, Clotilde nu ar fi ajuns niciodată primar în Franța, pentru că acolo există standarde. Apoi a venit al doilea mail. Primul mail a fost de stupoare. La tine acolo în România, țara de unde ești tu, țara unde studenții noștri vor să-și continue studiile pentru că le place mult cum ai predat tu și cred că toți profesorii sunt la fel ca tine, acolo la tine, sunteți atât de proști și slabi pregătiți încât ați ales un om cu un cv atât de slab? La al doilea mail aflaseră că a câștigat și Clotilde Armand. Și atunci s-a dezlănțuit cumplita ironie franțuzească, mi-au scris: ”Formidabil, atunci vin și eu să fiu primar la București”! Etc…Formidabil! Adică dacă e atât de ușor la voi să ajungi primar, adică dacă oamenii sunt atât de proști și slab pregătiți încât nu există cineva mai bun decât Clotilde Armand, atunci vin și eu la voi în Bangladesh, să fiu boier….Acest ”Formidabil” ascunde tot disprețul, arată opinia care se creează despre noi ca popor, mai exact opinia că suntem un popor de mâna a doua, un popor slab pregătit, atât de slab pregătit, că nu are reprezentanți proprii mai bine pregătiți decât Clotilde și Fritz. Ne-am făcut de râs în Europa. Francezii râd de noi, cu siguranță râd și alții. Și eu m-am săturat să mă lupt cu asta. M-am săturat să văd că râd de noi, pentru că români cu studii superioare fac munci necalificate în Franța, Germania, Anglia etc, m-am săturat să râdă de noi, că aproape toate femeile care curăță veceuri în hotelurile din Franța sunt românce și peste 50% au studii superioare, m-am săturat să râdă de noi, pentru că românii sunt atât de proști, încât apelează la Fritz și Clotilde, pentru că nu au alte persoane mai deștepte și mai bine pregătite de atât, m-am saturat să râdă de noi pentru că românii din străinătate pleacă capul pentru bani (iar românii din țară cred că străinii sunt rasă superioară).

Eu nu am făcut asta niciodată. De aceea, acum, mi-e rușine că sunt român.

Și, sincer, am început să mă satur să-mi fie rușine să fiu român. Aș vrea să aparțin unei nații mândre, cum sunt sârbii, care să nu spele veceuri în străinătate, să nu se umilească și să nu plece capul în fața străinilor, să nu se poarte cu ei ca și cum ar fi o rasă superioară, aș vrea să nu simt că trăiesc într-o țară unde oamenii nu pot să uite că au fost iobagi și nu se pot dezbăra de mentalitatea de iobagi.

Eu, când sunt chemat să predau în Franța, sunt prezentat ca cel mai bun specialist social media din Europa (ceea ce este o exagerare) și sunt primit cu aplauze. Pentru că am avut cele mai bune evaluări la Master Clasa A+ de la Montbelliard, unde studenții de la Master au propria lor clădire cu două etaje, cu laborator de VR și lucrează în 3 D și aplicații pe telefon. Iar profesorul-invitat are apartament în clădirea unde se țin cursurile, ca să nu obosească, să vină direct la curs. Înaintea mea, a fost invitat un profesor japonez.

Și mă întorc mereu aici, pentru că sunt român. Și văd cum românii își pun poalele în cap. Și mă fac de râs. Nu pentru că sunt eu prost, ci pentru că aparțin unei nații care se lasă manipulată pe un drum care o face să-și uite inteligența și să-și roadă genunchii.

Pe 5 septembrie trebuia să predau o cercetare care-mi asigura postul de conferențiar în Franța. Nu am lucrat deloc la ea. De azi mă apuc să lucrez.”

39 de gânduri despre “Guest post: Horea Mihai Bădău „Mi-e rusine că sunt român”

  1. Am obosit si eu, ma uit in oglinda sa vad daca mai apuc sa descopar cum demnitatea romanilor reinvie, cum aptitudinile romanilor se vor impune si vor capata respectul capcitatii si competentei! Vreau din tot sufletul si-m imaginez ca se vor schimba romanii si nu vor mai fi sclavii banului!

  2. Nimic nu este de comentat. Și parcă mereu e și mai rau. De un timp încoace, coloana noastră vertebrală se tot atrofiaza. Demnitatea dispare, iar slugarnicia către alte neamuri care chipurile „ne vor binele” este accentuată. Și precis toți suntem de vină.

  3. Radacinile acestor sentimenre s-au configurat cu mult timp in urma. Cauzele au fost in primul rind mediocritatea culturii politice. Frica ca cineva mai capabil ,iti va lua locul din okigarhia socio-politica, bazata pe mentalitatea pur dimboviteana , ca este greu sa ajungi undeva, caci apoi ti se cuvine locul, postul pe viata, nu a facut decit sa nasca monstrii ratiunii. Nu putem sa acuzam in corpore poporul pentru mediocritatea si precaritatea educatiei primite! Nu ei s-au instruit! Instructorii erijati in educatori, invatatori sau profesori isi culeg roadele. Si arata cu degetul, sistemul creat si perpetuat de clasa politica. Devenit cerc vicios, iesirea din acest labirint necesita masuri brutale! Tumoarea este extirpata prin inteventie brutala, violenta. Sper sa intelegem ca a venit timpul ca datoriile si dobinzile necesare achitarii noyei de plata pentru lovitura de stat din 89 sa se apropie de final. Sa ne luam in propiile miini friile si sa ghidam viata spre un destin mai bun.

  4. Exceptional !
    Avem nevoie de voci puternice, de personalități puternice, profesioniști desăvârșiți care sa adune in jurul lor pe toți romanii de buna credința, pe toți cei care doresc dar nu au o locomotiva care sa meargă doar înainte. Avem nevoie de puțin naționalism ( nu extremist). In 2016, la localele și parlamentarele de atunci, aceasta nevoie de de a simți românește și de a ne fi redata demnitatea nationala a adus mai multe voturi, a mobilizat mai multă lumea vot și pentru scurt timp am retrăit bucuria de a fi romani.
    In triajul social al României sunt prea multă vagoane funcționale, garate in ideea ca vor ruginii mai repede. Acarii și Manipulanții nu știu ca aceste vagoane așteaptă o locomotiva și ca ea nu va întârzia sa apara, chiar dacă acei Acari și Manipulanți schimba macazul cu disperare, doar, doar vor încurca liniile.

  5. Am si eu niste amici in Franta, si nu vor sa se intoarca in Romania, cam din aceleasi motive. Nu cred ca e insa „fair” sa comparam democratia din Franta cu cea din Romania, pentru ca cea din Romania este extrem de tinara, si posibil fragila, pentru ca ea a crescut din corpul unui sistem totalitarist-securist, si se vede limpede „originalitatea”. Are doar 30 ani.

    Stim ca democratiile mor daca oamenii nu se bat pentru libertate si drepturile lor. Peste tot democratiile sunt atacate, mai ales din interior. Stim despre terorimul islamic in Franta, fara solutie inca. Ati auzit voi de crestini care traiesc in Pakistan si omoara islamici in numele Domnului? Franta si tarile astea „progresiste” au o problema fundamentala de rezolvat.

    Aici, in Canada, asistam la un alt fel de conflict care risca sa se amplifice, inclusiv unde lucram. In marile institutii private si publice ni se tin prelegeri ca in comunism, unde trebuie sa ii ascultam pe „tovarasii negri”, care, ajunsi in functii de conducere, tin prelegeri albilor sa intelegem (ca suntem cam prosti) despre „white privilege”. Vin cu povestile lor de viata din tarile de unde provin, si apoi cu mici istorioare unde pling cu lacrimi de crocodil ca nu li se pronunta numele corect, si ca suferinta lor trebuie recompensata cu joburi mai bune, evident, luind de la albi. Patronii se arata fericiti ca avem „diversitate”, insa nimeni nu ii intreaba pe albi de suferintele lor, pentru ca noi, en gros, suntem „clasa exploatatoare” si „privilegiata”, desi noi astia veniti din Europa de Est tot de saracie am fugit. Noua, albilor, care nu mai apartinem acestei societati, trebuie sa ne fie frica, sa nu vorbim, sa tacem, sa aplaudam cind ne vorbeste un negru de sus, ca si amartii aia din comunism cind vorbea Ceausescu. Cind incepe sa iti fie frica sa vorbesti intr-o democratie, inseamna ca tara aia are o mare problema. E tara lui Justin Trudeau, marele liberal si democrat. Lui ii convine, e sprijinit de sistemul pe care l-a creat. Asta e problema albilor, ne tradam rapid intre noi pentru profit.

    Cind am plecat din Romania, eram fericit ca traiesc intr-o tara libera, democrata, diversa, unde nimeni nu se uita la culoarea pielii tale. Doar dupa 25 ani, mi-e frica sa deschid gura in public, sa nu ma dea afara patronul ca sunt alb si nu corespund la dosar pentru promovare. Au deja si solutii de reeducare, pentru ca suntem obligati sa luam cursuri despre „diversitate”. Exact ca in comunism. Inca nu ne trimit la Canal, dar nu e timpul pierdut.

    Atentie ce alegeti! Liberatea se pierde in ropote de aplauze….

  6. BUN ARTICOL SI LA OBIECT.  PAI NU SE VEDE DE LA DISTANTA CA ACEI 2 INDIVIZI AU FURAT VOTURI NU CA AU VOTAT ROMINII O ANALFABETA CARE RADE MEREU SI NU VORBESTE CORECT LB. ROMANA SI UN ALTUL CARE CINTA .  DE CE NU VOR SA RENUMERE VOTURILE PT CA STIU CA AU FURAT.  ASA ESTE LA NOI TINERII SUNT PLATITI SA VOTEZE NISTE NEICA NIMENI DIN AFARA IAR UNDE NU POT PLATI SUFICIENT FURA VOTURI. UITATIVA CE SE INTAMPLA LA SECTORUL 1 CUM AU FURAT NOAPTEA CA HOTII .  DACA FACEA  ASA  CEVA PSD-UL TOTI DE LA ELISA NEO MARXISTI VENITI D IN AFARA STATEAU IN STRADA NON STOP.  SI EU ZIC LA FEL DESI NU LIPSESC DE LA VOT NICIODATA SPUN CA I-MI ESTE RUSINE CA SUNT ROMANCA.  VAI DE TINERII CARE VIN DIN URMA CE SE VA INTIMPLA CU EI CONDUSI DE UN HOT DE CASE SI  O CLIENTELA  DE PROSTI  LIBERALI VEZI SICA MANDOLINA, CATELUSUL CUTU HOTUL DE CASE DE LA COTROCENI ETC. O MARE RUSINEEEEEEEEEE

  7. MII DE MULTUMIRI

    ESTE TRIST DE TOT CA AM AJUNS ASA.CASTIGATORII LA CARE VA REFERITI SUNT CEVA LA FEL DE TRIST DAR DOVEDESC CE INSEAMNA MANIPULARE SI CORUPTIE LA ASA CEVA SUNTEM FOARTE TARI

    MARE BUCURIE PENTRU MINUNATELE DVS.REALIZARI FELICITARI.

    contact@terapiicoplementare.net

  8. De când pâinea nu mai e pâine, de când doina nu mai e doina din strabuni, de când limba nu mai e limba romana tot de atunci romanul nu mai e roman! 😔

  9. Suntem un popor de nimic. Un popor care la ales pe Băsescu de două ori și de două ori pe Iohannis. Așa am fost obișnuiți. Suntem niște imbecili. Și cei mai mari inbecili sunt ardeleni.

    • Bun, e o constatare dureroasa, L-am ales pe Basescu-Petrov si dl, KWI de cate doua ori, ce-i de facut ? Din pacate pregatirea precara, lipsa informattilor, imbecilitatea, fudulia se platesc scump, insa nimeni nu recunoaste, se simte,

  10. Nici nu stiu ce sa spun. Un intelectual de varf, apreciat in Franta, indurerat de-a dreptul de ce se intampla acasa, in Romania. E un adevar dureros ce se poate intampla in Romania anilor 2020. Acesta este nivelul.

  11. Vina este a partidului copiilor de securisti si activisti care i-a numit candidati pe cei doi , nu a alegatorilor si criticand votul , numind cei ce i-au votat imbecili nu suntem deloc departe de atitudinea stalinista a auto-intitulatilor intelectuali de elita si a sefilor presei de partid taranisto-cederiste din anii 1990 care numeau ( si urmasii lor numesc si astazi ) ” prosti ” , ” inapoiati ” , ” asistati social ” pe cei ce votau si voteaza PSD .
    Apropo de titlu mie mi-e rusine de cei care spun ca le e rusine ca sunt romani .
    Mi-e scarba de ei .
    PS – nici o legatura dar pentru ca ii criticam si nu-mi plac deloc ( contestatia unui conglomerat chinezesc , chipurile rau informat si prejudiciat , face ca Romania nu poate cumpara de trei ani trenuri noi din cauza legii demente a achizitiilor cu recursul la ” Curtea de Apel Bucuresti ” erijat in arbitru in probleme tehnice si comerciale in care judecatoarele dambovitene in cauza sunt complet habarniste ) am imensa surpriza sa aflu ca grupul chinez Haier , un gigant , construieste o fabrica de frigidere de 53 de milioane de dolari in parcul industrial nou al comunei prahovene Aricesti – Rahtivani – situata pe axul autostrazii Bucuresti – Ploiesti , investitiile in infrastructura atrag mai tarziu investitiile private )

  12. O IMAGINE PANORAMICĂ

    Privesc la celelalte partide și mă îngrozesc căci îmi dau seama că acest PESEDEU, așa contaminat și infirm cum este el acum, e singurul care mai are OAMENI… poate nu în conducere, care azi este varză… dar undeva, mai jos, sunt OAMENI, care încă mai iubesc România, iar nu mecanisme idioate și încrâncenate, cu punctaj de la partid, și-atât.
    Mă uit la liberali și la useriști, la intransigența lor devastatoare și de multe ori mă gândesc că dacă „punctajul de partid” le-ar spune să îndemne populația isterizată să ne ia gâtul, o vor face fără rezerve.

    Am văzut un documentar despre Rwanda în care activiști hutu, aflați acum în închisoare, explicau ce simplu a fost prin propagandă și repetiție continuă să convingă o parte a populației să măcelărească o altă parte. Mai toți spuneau: „…nu ne gândeam că se va ajunge aici… erau doar CUVINTE, era doar propagandă!” Iresponsabilii care propagă ura și clamează politica de partid profund discriminatorie par să nu fi învățat nimic din tragediile lumii.

    A cere dispariția unui partid cu 600 000 de membri – sloganul unui președinte imbecil- ce poate să însemne? Cum îi faci pe aceia să „dispară”? PSD nu este PNȚ-CD, cel care s-a topit natural, după guvernarea CDR, din pricina dezastrului de la guvernare, dar fără ca nimeni să îndemne la asta. Însă un partid care păstrează un nucleu de circa 30% în preferințele alegătorilor, în mod constant, timp de mai multe cicluri electorale, petrecute în 30 de ani, care presupun și schimbarea structurii alegătorilor ca vârstă, educație și preocupări, cum ar putea să dispară, așa cum un președinte limitat din punct de vedere intelectual și lipsit TOTAL de cultură democratică, dorește?

    Înainte mai puteam găsi câte-o voce lucidă și la alte partide. Acum e jale… pustiu…
    …………………………………………………………………………………….
    P.S. Așa cum am mai spus și altădată, propaganda a produs în istoria omenirii mai multe victime decât dezastrele naturii.
    Să nu credeți că propaganda care lasă în urmă o grămadă de victime este mult diferită de ceea ce vedeți mai jos.
    file:///C:/Users/Luminita%20Arhire/Desktop/imgres.html

  13. Am publicat un comentariu acum câteva zile, o scenă de la alegeri cu urna volanta la un spital clujean. Nicio nădejde

  14. UN ADEVAR , DIN PACATE, CE NU POATE FI IGNORAT!

    NU MI-E RUSINE CA SUNT ROMAN, MI-AR FI RUSINE SA AFIRM CA, ROMANII MAJORITATARI , A- I TIMPULUI PREZENT, CONSTIENTIZEAZA ASPECTELE NEFAVORABILE A LE MEDIULUI IN CARE TRAIESC. MI -AR FI RUSINE SA AFIRM CA, RESPECTIVII ROMANI, PERTUIESC VALORILE UMANE SI NU NUMAI A LE TRECUTULUI ,CE SUNT MEMORATE IN PERIOADE DIFERITE.

    DAR CEL MAI SEMNIFICATIV ASPECT , ACTOAL , DEZGUSTATOR,RUSINOS, ESTE ACELA CA ROMANII MAJORITARI SAU LASAT MANIPULATI IN TARA LOR SI CATE ALTE ASPECTE,NEGATIVE, AR FI DE MENTIONAT.

    IN OPINIA MEA, TRAIM PERIOADA UNUI TIMP IN CARE OMENIREA SE SUPUNE , ORBESTE, UNEI DICTATURI MONDIALE CE LE VA CONTROLA GANDIREA , MULT TIMP DE ACUM INAINTE.

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, ROMANUL , POLITICIANUL AUTENTIC!

  15. trexsr, tocmai aceste lucruri le spunem și noi pe aici și suntem etichetați ( și de d-ta n.m.) drept filo-rusi (chinezi, marțieni, etc).
    Uite un alt exemplu de lașitate (al albilor români de această dată_n.m.), referitor la întrebările unor provocatori adresate IPS Teodosie.
    Distinsul intelectual și bastion al Ortodoxiei românești a fost întrebat dacă un ortodocs care merge de mulți ani la catolici ȘI IA OSTIA (adică împărtășania din Sfintele Daruri- echivalentul din ortodocsism), comite un păcat.
    Răspunsul preasfinției sale a fost clar și fără echivoc: Da, este un mare păcat.
    Atât catolicii cât și liber-cugetătorii au sărit în sus oripilați, de parcă așteptau ocazia de a arunca iarăși cu noroi în Biserica Națională.
    Dar este uimitor că și unii români, care se declară ortodocși, nu au înțeles că una este ECUMENISMUL și alta COMUNIUNEA LITURGICĂ cu semenii de aceeași religie și cu biserica.
    Mulți dintre noi , ortodocsi fiind, merg, ocazional, în biserici catolice și viceversa, rugandu-se împreună. Dar așa cum botezul este specific, și împărtășania se face exclusiv în confesiunea de care aparținem, deci vorbim de realități total diferite. Mai mult, participarea la Sf Liturghie, într-o biserică ortodoxă, este esențială pentru un creștin ortodox. Chiar și papa Francisc a subliniat că ecumenismul nu înseamnă renunțarea la specificitatea liturgică cu istorie de multe sute de ani și înscrisă neechivoc în canoanele celor două biserici creștine.
    Unii insistă cu diversitatea cu scopul, mai mult sau mai puțin disimulat, de a sparge coeziunea majorităților care își revendică o anumită apartenență confesională, etnică și națională.
    Credința națională este ultima redută de apărare a ,, democrației fragile românești” în fața valului demolator occidental (,,progresist”).
    Domnule trexsr … democrația din Romania nu este firavă pentru că s-a născut dintr-un trunchi ,,securisto-comunist”, ci pentru că românii își rup cu prea multă ușurință rădăcinile.
    Am avertizat că eșecul Referendumului pentru Familie ar putea fi începutul sfârșitului pentru națiunea română liberă și democratică cu adevărat.
    Nu politicienii născuți în perioada dictaturii pun în pericol democrația românească, ci cozile de topor școlite, sau racolate în afară și care și-au pierdut busola sub presiunea influențelor străine nocive.
    Acestea se depun strat cu strat precum colesterolul rău pe vasele de sânge.

    • ZeV, tu dai niste semnale foarte…”cetzoase”. Afirmi ca esti un comunist batrin ireconciliabil (sau ceva in sensul asta, nu retin exact, si nu am timp sa fac arheologie pe blog), si apoi apari ca un om religios. Comunistii, mai ales aia „hardcore”, parca erau atei, si spuneau ca religia e drog halucinogenic pentru popoare. Mai mult, ai facut aici lobby in continuu lui Putin, Rusiei, si intereselor lor. Vorbesti exact ca rusii. Imi pare rau, te iau cum te prezinti…

      • Nu înţeleg de ce nu putem prinde ” Fox News”, dar suntem obligaţi să asistăm la toate atacurile josnice ale massmedia lui soroş cu ai lui la adresa lui Trump de pe oficina CNN.
        Culmea nesimţirii este că la postul vădit democrat CNN, la rubrica „Vremea” Bucureştiul este confundat probabil tot cu Budapesta, deoarece aceasta apare cu temperatura, iar România nici măcar cu cea de la Deveselu !
        Se aude Zahareescule ?
        Ori tu eşti mulţumit că îţi apare şi Tel Aviv şi Ierusalim, e drept că una cu 25 şi celălalt cu 26 de grade!

        P.S.
        Se adevereşte cu fiecare ieşire a cucului de la Cotroceni că individul este dus nu numai cu coloana oficială, ci şi cu pluta, co borând în derivă prin valurile deocamdată repezi şi nu năvalnice ale încrederii românilor , care s-au dumirit cu ce pacoste mai mult decât mediocră s-au pricopsit în urma alegerilor, făcute nu de ei, ci de nişte pigmei din serviciile reunite, păi cum altfel ?
        Şi ca să fie bătaia de joc deplină i-au mai ataşat şi alţi alogeni, gen Fritz ,Clotilde, Sigfrid, Chichirău, Malut, vorbitori şi dătători de limbi străine , de a ajuns România un fel de Babilon modern , cu aceeaşi putere de înţelegere, ce pare a deveni politică de stat . Degeaba, pe banii statului român , de parcă am avea cotă obligatorie şi la astfel de specimene, nu doar la migranţi .
        Şi nu mă refer la cei de la PSD la PNL, mici copii pe lângă ăştia !

        P.S.’.
        Când distinsul profesor aduce în discuţie părerea colegilor străini privind prostia românilor se pare că l-a avut în vedere şi pe texsarul ce-şi face veacul pe aici !

    • E ,,, cica IPS Teodosie… da.. Ala care in primavara asta provioca rumoare ca a folosit o singuira limgurita la impartsanie in plina isterie de guvid. Ii facura si plangere la parchet…

      Da numeni nu mai intreaba ce a urmat dupa acel „fioros” atentat la sanatatea publica (folosirea unei singire lingirite ptr N credinciosi!) Cati bolnavi se givid ca urmare a impartsaniei ? 70%? 50%? 10%? Macar 3 acolo numarati pe deste ?
      Mi se pare ca ZERO!!!

      de aici 2 concluzii –
      – aia care facura garagatza erau iori naimiti ori PROSTI cu caru.

      – IPS mai are, in fara de credinta, si cateva notiuni generale. Adica stie ca vinul este in mod natural dezinfectant (sta nu inseamna ca daca bei nu … sau ca e bine sa inlocuiesti cloramina cu cabernetu) si ca argontul lingiritei este biocid . Adica sansele unei infectari sunt spre zero

  16. Da cred ca dnul profesor unuversitar are 100% dreptate in ce spune . Am fost in Anglia si am vazut destui cetateni romani care cu studii superioare faceau munci deplorabile. Chiar nu i inteleg. Chiar sa fim fara coloana verticala pentru 5€ in plus pe care de fapt ii dai pe chirie? Da asa cred ca am ajuns. Multi cetateni romani nu vorbesc limba romana pentru ca le este rusine sa se stie ca sunt romana. Nu stiu ce ar trebui Sa facem dar trebuie facut ceva. Consider ca somitatile intelectuale ale Romaniei ar trebui sa se uneasca si sa ridice prin cuvantul lor stima de sine a romanilor. Imi pare rau ca aduc aminte dar in 1988 am fost intr- o excursie pana la Viena , dar cand spuneam ca sunt roman eram priviti cu respect si unii chiar cu invidie

    dum., 4 oct. 2020, 12:42 ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: ” Un titlu scris probabil la supărare dar articolul > merită citit. „Am vrut să scriu acest text aseară, m-am gândit să-l scriu, > să nu-l scriu? Dar până la urmă l-am scris, pentru că eu scriu pe blog tot > ceea ce gândesc. Aseară am primit un mail de la ” >

  17. Impertinenta si nesimtirea ruseasca nu are limite. Acum citeva zile, Vladimir Soloviov, vocea lui Putin, se plingea in modul lui caracteristic – rastindu-se catre audineta – ca Rusia, vai, e tratata rau de Occident, si ca, dupa Bielorusia va urma Transnistria.

    Iata mai jos cum sunt tratati romanii si copii lor din Transnistria: profesorii sunt arestati si interogati, politia ruseasca inconjoara scolile romanesti, romanii sunt obligati sa se rusifice.

    Pe urma se intreaba: ce au „fascistii” astia cu noi? Pai fascisti sunt rusii, pentru ca se sunt teroristi de copii! Copiii romanilor! Ati mai auzit voi pe undeva in lumea civilizata ca scolile unde se preda in alta limba sa fie inconjurate de politie, si sa li se interzica pina si mincare copiilor?

    Noroc cu Duetsche Welle, mai aflam cum continua sa fie terorizati copii de romani si familiile lor, profesorii romani. Din Romania nu se aud decit inimi care bat cu dragoste pentru rusi (cel putin aici pe blog).

    Se tot dau cu capul de pereti la televiziune controlata de Kremlin: de ce am pierdut URSSul , si tarile „satelite”? Raspuns: pentru ca nimeni nu va mai suporta! Sanatate domnului Gorbaciov!

    „…Representatives of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE), who act as mediators between Tiraspol and Chisinau, provided emergency food supplies. Later on, parents, teachers and school children in the Transnistrian region of Moldova appealed to the European Court of Human Rights, arguing that the rights of their children to an education were being violated. In 2012, the court ruled that the children’s right to education had been violated and order Russia, which supported Transnistrian separatists, to pay damages.

    But the pressure did not let up after the ruling. The Transnistrian Ministry of State Security, which was named after the Soviet KGB, often summons the schools’ teachers for interrogation. Ahead of the first day of school, principals are warned not to fly Moldovan flags. Police attend the first day of school in an effort to get the institution to follow the self-proclaimed state’s „laws.”

    And the intimidation seems to be working. According to Ion Manole from Promo Lex, a Moldovan human rights NGO, the number of children in Romanian-language schools has fallen from 6,000 to 1,600 since 2004.

    Life is particularly dangerous for parents. Olesea’s father not only insists his daughter travel 50 kilometers back and forth to a Romanian-language school, he has also been detained three times by police officers in Transnistria. He does it so that, unlike Gabriel, his daughter will receive a degree that will allow her to study at a university in the EU state of Romania.

    https://www.dw.com/en/transnistria-school-choice-divides-families-holds-kids-hostage/a-55147840

  18. A-SI MAI COMPLECTA CU O SINGURA REMARCA , OPINIE, NU MI- E RUSINE CA SUNT ROMAN, IMI PARE RAU CA AM FOST DESTINAT SA-MI DESFASOR EXISTENTA IN TIMPUL ALOCAT, IN ACEASTA TARA IN CARE , MAI ALES, GUVERNANTII ACTOALI, CU AL LOR PRESEDINTE, SUNT INCONSTIENTI , IGNORAND TALENTELE UMANE , MAI ALES, CELE UMBRITE, NESTIUTE , NEVIZOALIZATE… PENTRU UN INTERES PERSONAL , DE GRUP, UN INTERES NEUMAN , CE VA „DEZINTEGRA ” DEFINITIV CULTURA ROMANA .

    ACESTI SACALI UMANI , CE SAU INRADACINAT IN SISTEMUL POLITIC , PENTRU A-SI ASIGURA EXISTENTA IN VIITOR , ACUMULAND , DETINAND AVERI NEJUSTIFICATE.

    NU MI- E RUSINE CA SUNT ROMAN, IMI PARE RAU CA MAM NASCUT IN ACEASTA TARA, CU ASEMENEA „GUVERNANTI” CE NU MI – AU OFERIT SANSA , INPULSUL DE A – MI INDEPLINII IDEALUL DESTINAT …( CE AU REALIZAT REPREZENTII … MINISTERULUI DE CULTURA, PENTRU TALENTELE, AUTENTICE, A LE ROMANIEI ? …)

    ROMANIA O TARA IN CARE HOTIA ESTE PE PRIMUL LOC , TRADAREA DEVENIND O ” PLACERE” IN CARE FIINTA RESPECTIVA NU CONSTIENTIZEAZA FAPTELE SALE NEGATIVE , DAUNATOARE PENTRU VIITOR. AM CREEAT UN „SISEM POLITIC”,IN CARE JUSTITIA SI NU NUMAI ESTE „REPREZENTATA” DE SUPUSI…ACESTI SUPUSI , IGNORAND DREPTURILE OMULUI .

    CU SINCERITATE, MARIAN

  19. Am constatat apariția instant pe acest blog a 2 apărători ai Elsei. Nici unul nu-l frecventează, de aflat însă au aflat rapid. Dacă cineva se îndoiește de întinderea tentaculele pepiniere, poate acum să se convingă de congrariul

  20. Perfect de acord cu el. Mi-e silă de cei care se ploconesc, laudă tot ce e în alte țări, și strâmbă din nas la tot ce e românesc.
    Secretara de la Nisa a fost uimită de salariul lui de aici?
    Salariul dintr-o țară se raportează la prețurile din acea țară, nu la salariul din altă țară. Ar vrea ea să aibă salariul de la Nisa și prețurile de la noi, care sunt 55% din media prețurilor UE.
    Raportul între salariul de la Nisa și prețurile de la Nisa e același ca raportul între salariul din București și prețurile din București. Să nu ne îmbătăm cu apă rece!

  21. Toti gandim la fel, suntem revoltati si in continuare ne pastram CALMUL SPECIFIC de a nu reactiona, doar de a constata multitudinea de fapte care nu ne reprezinta ca oameni. Ma intreb, noi cand vom avea coloana vertebrala si vom alege sa oameni care au creier, gandesc si au o atitudine corecta, nu se lauda doar ca AU DREPTUL DE A VOTA? M-am saturat sa aud ca sunt interese externe, ca anumite servicii sunt implicate… Oameni buni, vreti ceva – atunci schimbam. Nu tacand cand trebuie sa vorbim, si nu acceptand ca altii sa decida pentru noi, ci REACTIONAND. Deci, care dintre domniile voastre AU CURAJ? Mea culpa, suntem multi, dar extrem de docili. Asa cum am spus DOAR CONSTANTAM si uitam ce este mai important – SA NE TRAIM VIATA corect si normal. Un exempu de supunere care mie imi taie respiratia – sirenele sunt setate pe intensitate maxima, indiferent de ora, poate oamenii dorm, sunt bolnavi, sunt copii mici, sau pur si simpu sunt sensibili la zgomote? Nimeni nu zice nimic, sigur suntem un popor DOCIL, caruia poti sa ii faci orice, nu reactioneaza, ci doar insira cuvinte. Da, ROMANIA este depopulata, si exodul va continua. NU sunt locuri de munca, din multinationale suntem dati afara si nimanui nu-i pasa de ce…oare, suntem oameni sau prizonieri in propria tara.

  22. Tot mai des,simt că nu mai apartin acestei lumi ciudate, pendulând când în dreapta , când în stânga…
    Noi cei născuți ceva mai devreme,vom pleca,dar mă îngrijorează cei ce rămân…

  23. @Zev: „Te-am supraapreciat stimabile, dar nu voi mai repeta greșeala.”
    Zic sa ma pedepsesti aspru aici pe blog LOL. Sunt un spirit liber, greu sa ma prinzi si sa ma tii intr-o colivie cu „graunte” de la acelasi producator. Noi doi in aceiasi colivie ne-am scoate ochii, asa ca, cel mai bine sa cintam separat. Dar, ar fi bine pentru tine sa ai simtul umorului macar…

  24. Felicitări Domnule Prim Ministru Adrian Năstase! Un adevărat român, patriot, om de știință, profesor și cel mai valoros pm politic al acestei țări, motiv pentru care a-ți fost condamnat.Respect și admirație din partea unui simplu român!

Lasă un răspuns