După alegeri: Spre o dictatură prezidentială?

După cum am promis într-o postare anterioară, am revenit cu câteva gânduri, mai elaborate, despre alegerile locale. Prima concluzie este aceea ca are loc o cursă contra-cronometru al lui Iohannis pentru a obtine, pentru sine, o hiper-concentrare a puterii politice si a construi o dictatură prezidentială. Nu conteaza efectele pandemiei asupra vietii oamenilor, el doreste derularea, cu orice pret, in acest an, a alegerilor pentru a dobandi controlul asupra administratiei centrale si locale si asupra parlamentului. S-a văzut, la prima conferintă de presă de după locale, că el a inceput deja campania electorală pentru parlamentare, in numele PNL, dezvoltand aceleasi acuzatii mizerabile impotriva PSD.

Scrutinul din 27 septembrie s-a desfășurat în contextul pandemiei COVID-19, iar acest lucru a influențat nu doar tematica dezbaterilor, ci și nivelul prezenței: 48,44% în 2016, 46,02% în 2020. O analiză mai detaliată pe structuri de vârstă arată că electoratul cu cea mai mare teamă de îmbolnăvire a fost categoria seniorilor din  marile orașe. Dacă ei ar fi participat la vot într-o măsură mai mare, PSD ar fi fost primul partid nu doar la numărul de primari și președinți de consilii județene, ci și la numărul de votanți.

Atmosfera politică nu a mai fost dominată de FRICA, precum în urmă cu câțiva ani, ci de NEINCREDERE și de lipsa speranței. Iar acest lucru a determinat în mod semnificativ componenta politică a votului din alegeri, cea pentru consiliile județene și pentru Consiliul General.

Precum Băsescu în trecut, Iohannis încearcă să ne convingă că „România normală” este cea în care Constituția are valoarea unui sul de hârtie igienică! Atacurile sale împotriva partidelor de opoziție au mobilizat o parte din votanții PNL, însă nu au reușit să diminueze scorul PSD pe cât și-ar fi dorit. Desigur, nu am mari așteptări din partea „societății civile” să critice implicarea lui Iohannis în această campanie electorală, însă PSD și „noua clasă politică” din USR-PLUS ar fi putut fi mult mai lipsiți de timiditate!

Pe de altă parte, PSD a ieșit din criza electorală determinată de stilul, conținutul și metodele guvernărilor Liviu Dragnea. Față de alegerile europarlamentare din 2019 (atunci PSD a avut doar 2 milioane de voturi) în alegerile locale din acest an, PSD a recuperat o parte din votanți, însă este încă departe de potențialul său, de cca 3,5-3,8 milioane voturi. Rezultatele mai bune ale PSD pot fi explicate, în principal, prin următoarele elemente: i) s-a aflat în opoziție, astfel încât nu i-au fost asociate efectele negative ale guvernării; ii) rețeaua de aleși locali nu a fost dislocată de PNL, chiar dacă a fost momită cu fonduri guvernamentale; iii) împotrivirea PNL la creșterea majoră a pensiilor, dublarea alocațiilor copiilor sau creșterea salariilor din sistemul de educație a acționat ca un factor pozitiv pentru PSD, însă electoratul a conștientizat că situația bugetară este precară, așteptările cetățenilor fiind realiste.

Victoria statistică a PNL, având cel mai mare număr de voturi pentru listele sale de consilieri, a fost consecința cumulată a mai multor factori: i) tema pandemiei COVID-19 a pus PNL în centrul atenției, având din start un avantaj față de partidele de opoziție; ii) haosul gestionării naționale a epidemiei COVID-19 nu a fost vizibil la adevărata lui amploare deoarece subvențiile guvernamentale pentru presă au anesteziat spiritul civic al mai multor trusturi media; iii) PNL a fost beneficiarul net al migrației politice, iar impresia că este partidul câștigător a determinat ca o parte a votanților să meargă alături de învingător.

Totuși, PNL nu este învingătorul detașat al alegerilor, iar scorul de la Consiliul general al Municipiului București (la jumătatea celui național) arată că partidul prezidențial pierde sistematic votanți în favoarea USR-PLUS. PNL este atractiv pentru oportuniștii politici dar tot mai nefrecventabil pentru anumite categorii socio-profesionale din marile orașe. 

Nu este nimic neobișnuit în ascensiunea USR-PLUS, fenomenul fiind foarte vizibil în Spania și Italia. Victoria USR-PLUS la Alba Iulia, Bacău, Brașov ori Timișoara, precum și scorul important obținut în București indică profilul unui partid predominant urban, aflat în ascensiune, care are potențialul de a prelua numeroși votanți de la partidul prezidențial. Întrebarea existențială pentru USR-PLUS este dacă va accepta să fie un pudel pro-prezidențial sau își va asuma o strategie de consolidare politică, inclusiv printr-un candidat puternic la alegerile prezidențiale din 2024. Taberele din partid par a fi împărțite, ele având și vectori geopolitici concurenți (pro-francez și pro-german). Iar intrebarea pe care putem să incepem să ne-o punem este de ce romanii nu mai au incredere in ei insisi să se conducă. Ceea ce ar explica „importul de jucători” din afară, precum echipele romanesti de fotbal. Asistăm poate la un neo-pasoptism in care persoane scolite in afară vin să modernizeze o societate conservatoare si inghetata in tipare ale trecutului. Putem trata, cu eterna naivitate romanească, si această ipoteză.

Despre partidele mici aș vrea să fac doar câteva comentarii succinte: i) Pro România nu și-a reconfirmat votul de la alegerile europarlamentare, iar intrarea în Parlament nu este o certitudine, în lipsa unor măsuri mai îndrăznețe și a mutării accentului de la lider la echipă; ii) ALDE se apropie de sfârșitul perioadei de utilizare, dacă nu va reuși o mutare salvatoare de ultim moment; iii) PMP, prin implicarea lui Traian Băsescu, a reușit să salveze păstrarea aparenței de relevanță politică, însă în condițiile polarizării politice din alegerile parlamentare se află sub un risc real (și meritat!) de a nu mai intra în parlament.

UDMR a reușit să-și păstreze monopolul asupra votului comunității maghiare, iar câștigarea primăriei Târgu Mureș și a consiliilor județene Mureș și Satu Mare este consecința directă a negocierilor simultane cu PNL și PSD, partidele romanesti, rivale la nivel național, nefiind în măsură să ajungă la soluții locale de colaborare. Principala problemă cu UDMR este că a abandonat linia centristă a lui Béla Markó și s-a transformat într-o curea de transmisie a politicilor FIDESZ in Transilvania. Din acest motiv, pare că Iohannis și-ar dori un guvern fără UDMR, eventual doar o colaborare la nivel parlamentar cu coalitia sa prezidentială.

Un element important care s-a manifestat la toate partidele a fost erodarea politică determinată de rămânerea prea mult în aceeași funcție. În acest fel cred că pot fi explicate rezultatele de la Consiliul județean Vrancea, primăria Brașov sau Timișoara. De partea cealaltă, se află oamenii politici care nu dorm la porțile televiziunilor, dar sunt eficienți. I-as menționa în acest sens pe Daniel Băluță (PSD) și pe Ilie Bolojan (PNL).

La final, plecând de la rezultatele alegerilor locale, cred că ar fi relevante câteva teme de reflecție si cateva intrebări pentru PSD:

  • Se consideră partidulcondamnat la opoziție până în anul 2024 sau printr-o ofensivă puternică va incerca să câștige alegerile parlamentare, având astfel prima opțiune constituțională pentru formarea unui viitor guvern?
  • Listele electorale pentru parlamentare vor fi construite pentru a pansa rănile celor care au pierdut alegerile locale, urmând să rezulte un „grup parlamentar de tip dormitor”, sau vor fi realizate gesturi curajoase prin care partidul să transmită inclusiv tinerilor, elitei intelectuale/culturale sau corporatistilor mesajul că poate construi un guvern performat și integru?
  • Va încerca partidul să evadeze din paradigma comunicațională legată de COVID-19, ce avantajează implicit PNL, pentru a impune în dezbaterea publică teme de stânga, precum justiția socială (sistemul de impozitare), riscurile hipercentralizării puterii, sau cum poate fi continuată adâncirea integrării în Uniunea Europeană ș.a.?
  • Nu ar fi timpul ca etapa rearanjării scaunelor în jurul mesei puterii să fie pe deplin depășită și partidul să propună un guvern-alternativă celui al lui Iohannis? 
  • Care va fi politica de alianțe cu Pro România și ALDE: va continua confruntarea sau va încerca să-și creeze parteneri de guvernare în ipoteza în care ar câștiga alegerile parlamentare?
  • Nu ar fi momentul lansarii unui nou mesaj ideologic al stangii romanesti cu o componenta nationala mai pronuntata?

24 de gânduri despre “După alegeri: Spre o dictatură prezidentială?

  1. Iohannis nu e decât președintele PNL, care și-a stabilit abuziv biroul la Cotroceni, în lipsa unui președinte de țară.
    E intr-o nesfârșită campanie electorală pentru PNL, s-a afișat la Cotroceni cu Neicușor înaintea alegerilor, stuchește PSD-ul de câte ori iese să vorbească despre Covid, Buget, fonduri europene, învățământ…, a anunțat rezultatele alegerilor de parcă era Biroul Electoral Central, lăudând și încurajând PNL-ul, dându-i în cap PSD-ului, exprimându-și dorința ca alegătorii să nu-l voteze, ca PSD să dispară de pe scena politică…
    Mai există vreun președinte în UE care să facă așa ceva, domnilor?!
    Eu urmăresc media din mai multe țări, mai puțin Germania fiindcă nu știu germana, dar așa ceva n-am văzut și n-am auzit.

  2. AM SPECIFICAT CLAR , DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE IN POSTAREA , TEMA ANTERIOARA …CA, DICTATURA S-A INRADACINAT ODATA CU REALEGEREA (SI NU NUMAI) LUI IOHANNIS, CU AJUTORUL SEVICILOR SECRETE, ALE ROMANIEI , CELE CARE SUNT SUB- ORDONATE PRINCIPALELOR SEVICII SECRETE DIN EXTERIOR…

    ACEASTA, IN OPINIA MEA SI NU NUMAI , ASA ZISA PANDEMIE , A FOS SI ESTE DOAR UNA DIN ZECILE DE ASPECTE CE AU INTENTIA… DE A FINALIZA , PLANUL DICTATURII” NOII ORDINI” MONDIALE. IN SPETA IOHANNIS ESTE O MARIONETA SUPUSA, ACESTEI „ORDINI MONDIALE”!

    TOT IN COMENTARIUL ANTERIOR AM EVIDENTIAT UN ASPECT AL SECURITATIILOR , AL SECURITATII AMERICANE , ASPECTE, SCRISE , VIZOALIZATE DE CEI CARE RE-PREZINTA PRESA AMERICANA SI NU NUMAI. IN NICI UN CAZ IOHANNIS NU A FOST ALES, RE-ALES DE ROMANII MAJORITARI …O ILUZIE , O MANIPULARE , IN CARE SECURITATIILE AU COLABORAT ….

    DIN PACATE MI- E TEMA CA ALEGERILE PARLAMENTARE, GENERALE , SUNT SI VOR FI FRAUDATE DE ACESTE SISTEME CE AU UN INTERES PROPRIU.

    FOLOSIM DREPT SCUT, POPULATIA CE A CARE VOTEAZA , IN REALITATE CEI CARE REPREZINTA SERVICILE SECRETE , SUNT DE FAPT , CEI CARE ALEG!…

    NOUA ORDINE MONDIALA , ARE INTERESUL, IN OPINIA MEA, DE A-SI INPUNE PUTEREA ,OPTINUTA IN TIMP, CAUZELE ACESTEI INPUNERI,SUNT ALTELE …DAR NU VREAU SI LAS TIMPUL SA VIZOALIZEZE . NU AR FI CORECT DIN PARTEA MEA. DOAR STITI CA BASESCU ESTE SUSTINUT DE AMERICANI SI NU NUMAI. EL ESTE DEFAPT AUTENTICUL, „MACNIFICUL” JUCATOR… CE A CENTRAT SI A DAT CU CAPUL ( IN CEI…) LA POARTA ,INSCRIIND, UN NUMAR DE GOLURI, PENTRU ROMANIA, SI GOLURI, CU A LE LOR PUNCTISOARE, PENTRU NOUA ORDINE MONDIALA.

    TOT IN OPINIA MEA , DACA POPORUL ROMAN , REPREZENTAT MAI ALES DE TINERET, NU CONSTIENTIZEAZA , CE NU VA AVEA PUTEREA ,DE A SUPORTA , POPORUL ROMAN , VA FI INPARTIT IN DOUA . CEI CARE VOR DEVENI, PRIN MICIUNA SI TRADARE , BOGATII ACTOALI, AUTENTICI …A DOUA JUMATE, SARACII AUTENTICI, CEI MANIPULATI.

    DOMNUL FOST PRESEDINTE BASESCU, AR AVEA SOARTA CELOR CARE AU FOST CONDAMNATII , CONDAMNATII CEI CARE LE AU FOST REGIZATE, DOSARELE RESPECTIVE. DOMNUL BASESCU ESTE ” REGIZORUL ” SMECHER CARE SE FOLOSESTE DE ” ACTORII POLITICI ,” SANTAJANDU-I, ULTERIOR PENTRU A JUCA IN NENUMARATELE SALE PIESE, ULTERIOARE.

    PS. DICTATURA CE ESTE INRADACINATA TOT MAI VIZOAL,
    ARE CAUZELE SALE . TIMPUL VA VIZOALIZA …

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , ROMANUL, POLITICIANUL AUTENTIC!

  3. Am zis sa mai deranjez putin „Unanimitatea” de aici. In politica interna a Romaniei nu ma bag, asa ca vor fi fericiti pro-chinezii si anti-semitii de aici. Ma intreb insa de ce nu se puteau amina aceste alegeri de la inceputul anului, intr-o situatie de urgenta nationala si internationala. Aratai un pic de empatie fata de cetatenii tai, sa nu ii expui la COVID. Ce democratie e aia in care cetatenilor le e frica sa vina la vot sa nu ia COVID? Si la ce participare te poti astepta? Ce legitimitate va avea o majoritate politica cladita pe o posibila minoritate de votanti?

    Acum ca si Trump s-a imbolnavit, chinezii tzopaie de fericire pe unde apuca. Aproape au eliminat cu un virul chinezesc un Presedinte al unei puteri mondiale competitoare, pe care o urasc si pe care o vor sub papucul lor chinezesc.

    Apropiat de Presedintele Xi, propagandistul Hu Xijin de la Global Times isi bate pur si simplu joc de Trump ca „a platit pretul” contactind COVID (si nu e prima oara cind o face).

    Propagandistii comunisti ai Chinei, nu accepta nici o responsabilitate pentru pandemie, dar criticia pe altii. Ei arata ca sursa urei americanilor fata de China ar fi Trump, dar isi mint in mod predictibil si indecent audienta. Ura americanilor nu e impotriva Chinei si nici a chinezilor, ci impotriva unei culturi politice a minciunii (de tip comunist) si a unui tip de patriotism chinezesc care aduce beneficii mari Chinei, dar in acelasi timp produce daune semnificative altor culturi. Sursa urei americanilor este inclusiv a unui sistem economic globalist pe care elita lor a promovat-o de decenii, si care a lucrat mina in mina cu PC Chinez pentru propriul profit. „Banii nu au miros” spun globalistii, dar noi stim ca ei put azi in mainile chinezilor, carora putin le pasa de sanctiuni, de drepturile omului, sau de valorile occidentale, precum democratia sau liberatatea. Nu ca ele nu s-ar eroda din interior si fara ajutorul chinezilor, dar ei dau un pic mai mult avint sa ne distruga mai repede sistemul. Eu unul simt ca in America bate acest vint al neo-comunismului, si anume crearea si intretinerea unui „razboi de clase”, unde „proletariatul” este membru al BLM si se lupta cu „white privilege”. Pe de o parte, albii recolteaza ce au sadit cu un tip de individualism care ii raneste chiar pe albi, pentru ca albii sunt cei mai putin uniti acum, cind e nevoie de solidaritate si de a deconspira acest razboi de tip comunist care ne erodeaza din interior, si evident, da Chinei mai multa putere. De Rusia ma abtin sa spun ceva in sensul asta, pentru ca ei insisi sunt albi, si stiu ce inseamna terorismul islamic, au „gustat” din plin din COVID, si in curind vor gusta din ce inseamna sa fii argat pe mosia globala a Chinei.

    Pina acum nu am vazut nimic din maiestria chineza in managementul acestei pandemii. Am vazut insa furt intelectual repetat si la scara industriala, minciuni gogonate, si actiuni ale unui stat politienesc impotriva propriilor cetateni.

    https://www.businessinsider.com/chinese-propaganda-mocks-trump-covid-19-positive-2020-10

    • Ma omule cam incepi sa derapezi :”or fi fericiti pro-chinezii si anti-semitii de aici” . Ce niaba te-ai amgajat la CEKA?

      Apoi .. in ce ma priveste , am scris ca nu am nimci cu SUA .. ca in gnl am o simpatie ptr americani INSA americanii au o ptoblema cu analistii lor de genu Nulanda and comp (nu imi pasa ca este de ascendemta mozaica eru tin minte interventiiile ei in politica romana). Care analisti se pare ca nu intotdeauna sunt favorabili unor colaborari intre SUA si Romania. De ex cei care au rerfuzat sa „BELLeasca” Romania se bucurau de sprijinul SUA …. Tiot acestia sau influenta lor a intervenit in 2004 cu ocazia alegerilor si .. si umrarea? Daca nu ai aflat la nivel de „strada” firma Bechitel este azi sininima cu coruptia. Este acuzata ca a dat „spaga” ca sa obtina un contract dezastruos, ca a incasat milikarde in schumbul carora a facut NIMIC. SI a recom[pensat pe cei care aublocat autistrada „bechtel” intervenind in favoarea lor si cu ocazia incercariilor de demitere a Baasescului ….
      Astia va fac voua politica!
      Insa eu, ca roman care nu are de gand sa pribegeasca am reticente fata de astfel de politici!

      Politica in spatele carora se fala acestia .. pe care tu ii numesti „globalisti” ….

      Ar mai fi deis unele cestii .. dar gandeste doar la ce am scirs.
      Politica SUA este influentata de niste „analisti” care , pana acum, s-au dovedit ostili Romaniei. Acesti „analisti” au si alte angajamente decat cel fata de SUA… Si acele alte in gnl sunt ostile Romaniei….

      Cat despre drepturi, demicratie, libertati… uf.
      Ia cauta cardinal Romero! La Violencia! razboiul civil din Salvador! Conflictul din Guatemala! Reprsiunile din Slavador! Si nu ma lua cu „comunismul” .. de fapt a fpost vorba de reprimarea popualatiilor precolumbiene, adica indios ..

      Sau .. ma rog, ma rog „promavara araba” Care a elininat regimurile, e drapt cam dictatoriale, dar laice si a readus la voata politica mare Fratia Musulmana.. Cam singurul lucru realizat a fost distrugerea comuniatilor crestine relicte …
      Asa ca „analistii” din crestina (?!) America sa ajute la insalrea uneim culturi pur islamice dupa ce citira ei in Ciocnirea Civilizatiilor!!

      Scuze dragul meu … am si eu niste interese. mai mici decat voi „occidentalii” ca ma mutumesc cu o viata modesta insa nu tin sa ajung in strada ca voi aveti „viziuni” .

      • Ghiță, de unde ai scos prostia asta enormă că americanii sunt împotriva României?
        La vârsta ta ai putea să gândești ceva mai profund, nu să te lași dus de valul prostimii influențată de teorii ale conspirației.
        Cine-i România și care-i valoarea ei în fața Americii?
        Crezi că o țară instabilă politic și incapabilă să se guverneze constituie un partener serios pentru o putere? Oricare ar fi ea, America, Rusia, Franța, etc.

        Poate că-i cazul ca românii să-și învingă sentimentul ăsta de inferioritate și să se pună pe treabă.

        Să-și refacă coeziunea națională, să nu-și mai „exporte” populația ca o țară africană neavând ce face cu ea din cauza lipsei unei viziuni de dezvoltare.
        Să nu-și mai caute dreptatea politică prin pâră la înalte porți străine.
        În general, să aibă o fermă politică suverană și națională.

        Abia când redevine credibilă poate vorbi de demnitatea „reperată” și poate discuta de pe altă poziție cu orice altă țară de pe glob.
        Trebuie să ai ce oferi, nu să stai cu privirea pofticioasă la alții și să bombăni nesatisfăcut că nu ți s-a dat sau nu ai fost tratat cum consideri tu, buricul pământului, că ar trebui să fii tratat.

        Tu crezi că mie, ca român trăind printre străini, nu mi-ar conveni să fiu privit ca provenind dintr-o Românie cu alt statut?
        Să văd și eu în ziarele străine vorbindu-se la superlativ de țara mea?
        Ce văd în schimb?
        În America, mai nimic, România parcă nu există pe Glob.

        Uniunea Europeană nici măcar nu ne privește ca o țară egală cu ceilalți membri. Este adevărat că și reprezentanții României, președinte, europarlamentari, tot felul de delegați sunt marionete care ridică mâinile sau dau din cap așa cum sunt trași de sfori.

        În Italia, se vorbește de „produsele de vârf exportate”de România, criminali, prostituate, muncitori necalificați.
        Asta este calitatea exportului românesc?

        Deci, Ghiță și alții ca ține care considerați că America sau Germania au transformat România în colonie, înțelegeți că dorința de a deveni colonie aparține conducătorilor pe care i-ați ales.

        Exemplul cel mai elocvent îl constituie trimiterea a sute de culegători de sparanghel, în plină pandemie, la cererea expresă a Germaniei.
        Deci, dragul meu, demnitatea caut-o întâi acasă și abia apoi poți pretinde ca alții să țină cont de ea.
        Mâna întinsă nu înseamnă și nici nu impune demnitate.

      • Ghita, multumesc ca ma primesti cu paine si sare. Citeste-l pe fragmentarium despre „solutia finala” pentru „problema evreiasca”. Tu ai fost baiat cuminte 🙂
        Sunt de acord cu „Nulanda” si Epopeea globalista a progresist-democratilor de toate culorile, azi sub umbrela domnului Biden, ma rog, umbrela o tin altii…e o lupta veche de cind lumea insa, si nu se va opri, mai ales daca dl Biden va lua presedentia. Dar toata lumea „dezmortita” se lupta pentru „mai mult”, vezi Turcia, Rusia, care azi se joaca tenis la dublu: Azerbaijan-Turcia, Armenia- Rusia. Iar dupa BIelorusia, rusii cu portavocea lui Putin cred ca urmeaza Transnistria (Prednistrovie in rusa). Cum adica, o sa se revolte rusii transnistreni si o sa ceara „democratie” si sa se uneasca cu Romania?
        Pai atunci Dodon la ce e de folos? Arunca si ei unditza pe unde pot, doar doar or prinde ceva cu miros de peste.
        Din fericire, suntem in NATO, o organizatie foarte urita aici pe blog de conationalii altora.

    • Eu nu înțeleg ce aveți cu China? Deocamdată, China are în jur de 10 îmbolnăviri pe zi. Ar trebui să-i consulte pe specialiștii chinezi marii specialiști europeni și americani, căci nu le cade rangul. Să nu uităm: China are în urmă 5000 de ani de medicină. Cânt este vorba de viața oamenilor, mai contează ce regim politic are o țară sau alta?

      • Domnule Wilde, dvs. in ce parte a lumii traiti si de unde va informati ca nu e nici o problema cu China? Pare ca nu in SUA…desi azi ce mai conteaza, cu un VPN poti aparea ca traiesti pe Marte.

        >>”Cânt este vorba de viața oamenilor, mai contează ce regim politic are o țară sau alta?”

        Cand e vorba de vietile oamenilor chiar conteaza ce regim politic are o tara. In tarile democrate, oamenii sunt obisnuiti ca guvernele sa nu le afecteze drepturile lor individuale, pe cind in China, drepturile indivizilor nu conteaza, si in general, populatia e obedienta, de frica. Evident ca o pandemie afecteaza diferit sisteme diferite. Ce naiba, chiar suntem la gradinitza, sau faceti misto de mine?

  4. ODISEEA SPAȚIALĂ A LUʹ PESEDEU: DE LA MOTOTOLCEA LA CHE GUEVARA

    MOTTO: „A fătat cățeaua noastră-n paie/ Dragi tovarăși nu ne-a fost ușor/ Cinci căței cu trei perechi de co…e/ Spre mândria-ntregului popor!” (cântec de petrecere, ușor licențios; se cânta, în regimul trecut, cam după primele zece pahare…)
    ………………………………………………………………………………
    Și iată-ne ajunși aici, cetățeni…

    Pentru a-și asigura puterea TO-TA-LĂ în această tristă și supusă Românie, Klaus mai are nevoie doar de PARLAMENTUL MEU, de CURTEA MEA CONSTITUȚIONALĂ și de AVOCATUL MEU (vopsit în AL POPORULUI).

    Și nici nu îi va fi atât de greu să le obțină, pentru că parlamentul e ca și aranjat, judecătorii constituționali iubitori de produse avicole pot fi oricând ridicați cu cătușe deoarece cresc struți prin gospodărie, cum s-a mai întâmplat, iar Avocatul Poporului nu poate fi în continuare o doamnă ATÂT de detestată de „guzganul roz-rujaliu”, Rareș Bogdan. Abia apoi, învelit în această impenetrabilă cuirasă, Klaus se va transforma dintr-un dictator mediocru, care azvârle cu măturoiul după CIUMA ROȘIE, într-un dictator falnic, având aceeași mătură cu coadă de astă dată înfiptă între fese și reprezentând un accesoriu despre care tot poporul se va grăbi să spună că e o coadă de păun cum nu s-a mai văzut în Univers!

    Viitorul este, așadar, previzibil.

    Și fiind atât de previzibil, să vedem cu ce echipă de „luptători” are de gând ultima rămășiță a opoziției să se lupte cu FIARA. Adică, să ne amintim cine conduce în prezent PESEDEUL cel diabolizat și să ne imaginăm cam cum se vor purta ostilitățile. Țineți-vă tari și luați-vă o batistă, cetățeni! Căci vă ofer un fragment din emisiunea SUBIECTIV a lui Răzvan Dumitrescu, aflat în dialog cu președintele PESEDEULUI, Marcel Ciolacu. (ANTENA 3, 1 octombrie 2020, începând cu ora 20:00) Iată:

    Marcel Ciolacu: „Nu știu… (zâmbet blând, înțelegător, n.n.) ce vrem noi de la țara asta? (chiar, ce vreți? n.n.) Unde vrem să ne ducem cu democrația? (sprâncene ridicate rugător, ca și cum ar aștepta un răspuns, n.n.) Cu toate aceste lucruri, PESEDEUL descoperă că este furat, descoperă că s-a făcut un abuz în serviciu evident, descoperă niște lucruri încălcate la un birou electoral, iar președintele iese și zice: cred că PESEDEUL a furat!” (zâmbet chinuit, de om bun căruia i s-a pus o pioneză pe scaun, dar n-are-ncotro, că de!!!, n.n.)

    Răzvan Dumitrescu ( necruțător, strângând din măsele): „Bun, și ce-aveți de gând să faceți în legătură cu acest lucru?”

    Marcel Ciolacu: „Păi, nu știu! (față senină, de sincer mirat că i se pune o astfel de întrebare, n.n.) Dacă era un pesedist bănuiesc că președintele punea iar geaca roșie și venea în Piața Victoriei!”

    Răzvan Dumitrescu: (aproape iritat de atâta defensivă) „Repet încă o dată: care-i soluția?”
    Marcel Ciolacu: „Este o singură soluție într-un stat democratic și de drept (dă din cap, sfătos, deși nu e cazul, n.n.), în afară că vom recurge la toate pârghiile vom angaja cei mai buni avocați, ca să ne reprezinte. Categoric (triumfător, n.n.): este instanța! Asta este diferența dintre mine și președintele României!” (bravo! mă gândeam eu că trebuie să fie o diferență, zic… n.n.)

    Răzvan Dumitrescu: „În România, în momentul de față, avem o rată a infectării de peste 2000 pe zi… În opinia dumneavoastră, se pot ține alegeri în condițiile astea?”
    Marcel Ciolacu: „Nu… (voce tragică, de Ingrid Bergman în CASABLANCA, încercând să justifice că de ce n-a ajuns la gară, de-a fost silit Humphrey Bogart să plece fără dânsa, n.n.)… dar nu-i interesează altceva… decât să țină alegerile, să înjure PESEDEUL … cum să ieși tu (tremolo în glas, n.n.), președintele României, în conferință de presă (glas plângăreț și moale, gest de convingere, cu primele trei degete strânse snop, n.n.) când ai cel mai mare grad de infectare -încă nu s-a propagat cea de la alegeri- să ieși și să spui … (gest cu amândouă mâinile, ca să dea greutate, n.n.) de 17 ori PESEDE… are obsesie cu PESEDEUL… și la sfârșit să spui românilor să respectați regulile, adică să vă spălați pe mâini și să purtați mască…( înfrânt, chinuit, dar încă bun la suflet, n.n.) ATI-urile sunt aproape pline (dă din umeri, ca și cum ar fi complet depășit de problemă, n.n.) Lumea va avea o lehamite să meargă la vot…” (închide ochii, înțelept, n.n)

    Păi, bine, măi PESEDEULE, tu cu Ciolacu, Dâncu, Grindeanu și Stănescu ai de gând să te pui stavilă valului de abuzuri care vor urma? Tu cu Mototolcea vrei să să-i dai gata pe ăia de se străduiesc să-ți ia gâtul?

    Dacă PESEDEUL m-ar întreba pe mine (sunt sigură că nu mă întreabă…), i-aș spune că în perioada imediat următoare nu are cum să dea noul guvern, pentru că, indiferent de scorul pe care-l va lua dânsul, să zicem peste 30%, PENELEUL și USEREUL își vor scoate ochii, își vor turna laxative în cafea, își vor trage scaunele de sub șezuturi, își vor pune ace cu gămălie în ciorbițele de la bufetul parlamentului și-și vor arunca reciproc pocnitori în ghiozdănele, dar vor guverna împreună urându-se de moarte!!! De aceea PESEDEUL este dator să-i dea jos pe impotenții ăștia de șefi ai lui și să-și aleagă niște bărbați adevărați (pot fi și femei, desigur, de ce să facem discriminări…), dar care, indiferent de sex, să fie înzestrați sau înzestrate, asemenea cățeilor din MOTTO-ul meu, cu TREI PERECHI!!! de co…e, dacă nu se poate mai mult!

    Pentru că în declaratul „winter is coming” CIUMA ROȘIE trebuie să aibă o conducere REA, atât de rea încât să organizeze câte-o conferință de presă sfidătoare și când merge Ludovic Întâiul la toaletă, și când savurează Klaus Nesfârșitul un bratwurst, în bucătăria vilei LAC 3! Astfel, primul va fi în permanență constipat iar celui de-al doilea o să-i stea necontenit bratwurst-ul în gât! Fără milă, pentru că ei v-au anunțat că nu iau prizonieri!

    Și, mai ales, pesediști, alegeți-vă și un președinte inflexibil, neîndurător. Știu, știu… politica e arta compromisului… numai că voi, băieți, nu mai sunteți demult în mica provocare politică dâmbovițeană, ci sunteți în plin război civil și vă măcelăresc barbarii ăștia de cuceritori, cu macetele, pe unde vă prind! Așa că aveți nevoie, ca de aer, de Che Guevara…

    S-ar putea ca acela, liderul „rău”, carismatic și inflexibil, să fie distrus total în această încleștare în care toate forțele care contează îi vor fi potrivnice. Însă posibilul său sacrificiu nu va fi degeaba: vă va recâștiga publicul pierdut, va aduce -cine știe?- noi simpatizanți și vă va dărui, cu generozitate, o ultimă șansă pentru viitor!

  5. trexsr, Donald Trump mai are o șansă, dacă vrea un nou mandat, ar trebui să urmeze sfatul anticului său Vladimir Putin și să se vaccineze cu Sputnik 5. 😉
    Poate că pandemia va avea și o parte bună, tăind din nasul aroganței, alungit excesiv de iluzia supremației tehnologiei și militarismului față de natură și biologie, sistematic diseminată în mentalul public occidental. Armele, oricât de sofisticate, nu pot face nimic împotriva virușilor.
    Scuturile amplasate peste tot în spațiul euroatlantic ne apără doar de ..adevăr și de
    noi înșine.
    Occidentul decadent și vulnerabil la crize nu mai poate fi salvat decât de neomarxism. Cel puțin asta este convingerea managerilor din umbră ai sistemului ticălos bazat pe forță, intimidate, minciună și diversiune în relația cu cei care cred în propriile valori.
    Da, China s-a adaptat la această lume globală a dominației banului, dar fără să-si renege cultura și istoria.
    Când te lepezi de trei ori pe zi de trecut și încerci să o iei mereu de la capăt, nu faci decât să bați pasul pe loc.
    Cazul României este cât se poate de elocvent.
    Update-urile tehnologice nu oferă decât o iluzie de progres. Pur și simplu China răspunde cu aceeași … monedă, învață repede și a și trecut la nivelul următor. Deja se pregătesc pentru 6G, de care au nevoie pentru că piața lor de automobile electrice și ,, inteligente” este deja cea mai mare din lume.
    Crezi că întâmplător și-a plantat Musk cea mai performantă uzină tocmai la Shanghai ? (Z).
    …. În altă ordine de idei, vorba unui mare erudit: Unde nu este Dumnezeu, nimic nu e.

  6. Un amic, bine inspirat (de regulă), postează pe alt blog următoarele:
    ,,Pe salvatorii Bucureştiului şi României îi cunosc de la începuturi. Sunt josnici. Lipsiţi de caracter şi trăiesc cu impresia că lumea trebuie să facă doar ce vor ei. Vai mama lor!
    Oricum nu ei sunt vinovaţii. Vinovaţi sunt bucureştenii. Dacă bucureştenii au vrut ca la Capitală să fie o panaramă din Făgăraş şi la Sectorul 1 o … din Guadelupa, e voia lor – SĂ SE SPELE PE CAP CU EI! ORICUM, NIMIC NU SE VA REZOLVA. DOAR BUZUNARELE ÎN CARE CURG BANII SE VOR SCHIMBA.”

  7. V-am urmărit aseară: ați pus punctul pe I. Numai că românilor le place dictatura, indiferent de culoare.
    Nu cred că la alegerile europarlamentare, PSD a pierdut din cauza lui Dragnea și că ,acum, reușita i se datorează lui Ciolacu. Atunci, PSD a pierdut datorită propagandei victorioșilor, care au trâmbițat, prin diferite metode împotriva legilor justiției și a modificării codurilor, că acestea ar fi fost modificate în folosul lui Dragnea. Acum, unii români s-au dumirit și poate se vor mai dumiri și alții. Au văzut că acest Guvern se comportă ca Muppets, având un Kermit Broscoiu, de data acesta devenit Premier, care încearcă să păstreze controlul asupra miniștrilor și să interacționeze zilnic, prin intermediul ziariștilor, cu poporul, care nu înțelege de ce ,ceea ce zic astăzi Câțu, Anisie sau Alexandru nu mai este valabil mâine, sau cum Ștefan, cunoscut cu numele de Grindă, nu a observat că stă într-o casă mai mare decât și-a construit-o.

  8. Proba evidenta a prezentei serviciilor sunt cele 6 mesaje indignate ale unor persoane care nu s-au aratat deloc pana acum pe blog , sufocandu-se de suparare ca o nevinovata organizatie studenteasca in Drept ar putea fi servit de rampa de lansare actualilor USR-isti .
    Din nefericire serviciile urmaresc si sunt prezente la tinte desemnate politic , pe Internet si in teritoriu .
    Serviciile ii ignora pe ignobilii simbriasi ai Moscovei de la Chisinau , cu actiunile lor detestabile nu doar in mediul virtual al Internetului .
    Serviciile nu par preocupate de actiunile ostile ale curelelor de transmisie ale Budapestei in Romania .
    Nici de contracarea infamiilor inventate si devarsate asupra Romaniei de neprieteni ( sa amintesc doar delirul veninos al presei evreiesti locale din tarile vest -europene influente ( Franta ) cu pretinse atrocitati si asa zisa exterminare a patru sute de mii de evrei de catre Romania cand cei patru sute de mii de asa zisi evrei omorati bestial de romani sunt suma a 130000 de evrei nord – ardeleni gazati direct de unguri la Auschwitz in doua saptamani si a 270000 de evrei basarabeni si nord – bucovineni , absenti in 1945 din Romania pentru ca Romania nu mai includea in frontierele ei aceste doua provincii ? , ca asa zisul Auschwitz din Transnistria a vazut si deportarea populatiei tiganesti din Romania , atat de macelarita de romani in lagarele transnistrene ca tiganii au astazi in Romania vizibilitatea pe care o au , si ca aceasta deportare a unei parti a populatiei evreiesti in Transnistria s-a incheiat in 1943 , prin intoarcerea deportatilor la casele lor in acelasi an – 95000 de evrei in 1951 la recensamantul RSS Moldovenesti ) .
    Nici de actiunile criminale in tara ale unor clanuri de banditi , romani sau tigani , de la bestialul Dinca din Caracal la clanul Carpaci din Timisoara , la camatarii fara lege si Dumnezeu din Cluj sau Targu Mures , la rapitorii de adolescente din Baragan si Moldova pe care le vand prostitutiei nu se ingrijoreaza serviciile .

  9. Romania nu are voie sa se dezvolte , nici sa cheltuie putinii bani la nevoile ei pe care ii are de la UE ( vom vedea aceasta foarte clar in 2021 daca din nenorocire prietenii lui Ciolos vor prelua executivul , o explozie a birocratiei si a ” legea nu permite ” care va opri totul )
    Asteptand acest moment , sa traim in prezent .
    De ce fonduri europene dispunem pentru proiecte NOI care sa fie proiecte de executie , si nu de studii de fezabilitate , in ultimii patru ani ?
    Avem finantare acordata pentru 4 proiecte in lucru astazi deschise dupa 2018 , proiecte de peste 50 de milioane de euro – centura Timisoara Sud , podul Braila , autostrada de centura Sud , loturile de sub munte ale autostrazii Sibiu – Pitesti .
    Atentie , santiere mari in curs – drumul expres Craiova – Slatina , centura Bacau – nu au finantarea europeana obtinuta la aceasta ora .
    Trenul spre Otopeni este un proiect sub 50 de milioane de euro ( 48 de milioane )
    Unde suntem cu cheltuirea acestor bani pentru cele 4 proiecte de mai sus ?
    Lucrari adevarate doar la podul Braila ( 20 % ar fi construit dar progresul pare lent , lent , lent ) , la centura Timisoara Sud ( sunt la 15 % din lucrari dar va fi drum cu o banda pe sens care va fi deci periculos , nesecurizat in fata intrarilor pe contrasens ) si la lotul cel mai mic din tronsoanele de sub munte ale autostrazii Sibiu – Pitesti ( lotul Boita Sibiu , reprezenand doar 17 % din valoarea celor trei loturi reunite, azi la 20 % din lucrari ) .
    Nimic pe celelalte doua loturi ( nici macar castigator desemnat pe cel mai scump , de 500 de milioane de euro intre Curtea de Arges si Tigveni , in Arges ) .
    Iar la autostrada de centura Sud , 550 milioane de euro , proiect terminat administrativ in aprilie 2019 , se lucreaza , comedie , la 1,7 km din 50 de km ???

  10. „Am avut naivitatea să încerc “pe cont propriu” a decanta adevărul de minciună, filtrând mormane de informaţii, multe din ele trunchiate sau denaturate cu bună ştiinţă de gladiatorii serviciilor specializate în manipularea opiniei publice, încercând să fiu altceva decât o bucată de plastilină cu suflet, din care Sistemul să facă un Maimuţoi docil şi reciclabil în obedienţa lui.

    Istoricii au consacrat ideea că ambuscada din decembrie 1989 a fost manufactura unor forţe ostile neamului românesc.
    Mulţi au uitat că am fost singura ţară cu regim comunist din care sovieticii şi-au retras consilierii şi armata: avea ţara destui prizonieri de conştiinţă, trădători care să poată păstra aparenţele unor patrioți sadea.
    Mai târziu, când zonele de influenţă aveau să fie trasate, iar punctele cheie vor fi fost ocupate de oamenii îndoctrinaţi ai Sistemului ca Purtători ai Marilor Peceţi, Poporul Român putea să plângă după o libertatea iluzorie, obţinută cu atâtea jertfe şi pierdută fără a-i simţi binefacerile.”
    Un autor încă necunoscut cu o impresionantă analiză a vieţii politice româneşti de după decembrie ’89, nevoit să-şi publice în mod neconvenţional o carte cu dezvăluiri şi interpretări de excepţie :
    https://www.cotidianul.ro/muzeul-doinei-levintza-in-pericol/
    P.S.
    Adevăratul pericol planează asupra României , ameninţând cu dispariţia ei ca stat independent şi suveran .

  11. Alegerile la care participă doar cam 30 % dintre alegători, câştigate şi cu peste 50% de către un candidat nu pot fi considerate edificatoare, chiar dacă n-ar exista nici un fel de fraude !
    Într-un orăşel cu 14.000 de alegători pe listele de vot , la care se se prezintă la urne 4.500 de votanţi este adjudecat cu siguranţă de primarul în funcţie !
    De ce ? Pentru că actuala schemă a unei astfel de primării, care înainte de ’89 avea 17 angajaţi, acum numără nici mai mult, nici mai puţin de 327 de angajaţi, din care mai mult de un sfert sunt neamuri, rude, cunoştinţe , lachei de partid, iar restul slugi devotate ale edilului uns cu toate alifiile şi înconjurat de o gaşcă de acoliţi infiltraţi în toate sectoarele economice şi financiare ale localităţii.
    Socotiţi cam câţi votanţi trebuie să aducă la vot fiecare din ăştia ca să se aleagă din nou fostul până la plecarea cu dricul !?
    Nu mai mult de 10 -15 de căciulă, că mai sunt şi naivi de bună credinţă, sau asistaţii social care depind de hachiţele primarului !
    P.S.
    Acum vă daţi seama de imbecilitatea criminală ca un primar de meserie să poată fi ales în neştire, practic fără posibilitate democratică de a fi dat jos de la butoiul de miere ?
    Adică preşedintele are dreptul la două mandate şi un primar sau preşedinte de C.J. fără număr, fără număr !
    Şi asta fără a lua în calcul „numirile” , nu alegerile, care se fac prin fraude strigătoare la cer, cum sunt cele de la aceste pseudo alegeri !

  12. Trăim din păcate niște vremuri în care toleranța în loc să crească în societate este mai degrabă în reducere, ceea ce este foarte, foarte păcat și eu n-am văzut rolul meu în a tranșa discuția de exemplu pe Constituție, ci eu văd rolul meu în a explica societății în ansamblu că toleranța este o calitate esențială a unei societăți moderne din Europa secolului XXI, și nu altceva. Și atunci, cu siguranță într-un climat de mai bună toleranță și aceste chestiuni de eliminare a discriminării vor fi mult mai ușor de tratat”, a subliniat Klaus Iohannis la evenimentul organizat de Consiliul Tineretului din România.

    Păi, atunci de ce vrei Augustine să distrugi PSD-ul, adică opoziţia din România ?!
    Adică atunci când e vorba de LGBT ceri toleranţă ( inclusiv case ? ) dar când e vorba de PSD ceri puşcărie, când tu, infractor dovedit şi ai tăi, încă nedovediţi, faceţi toate nelegiuirile , unele de neimaginat, cum este furtul alegerilor de la localele din acest an , dar aveţi nesimţirea de a vă erija în campioni ai luptei împotriva corupţiei ? Adică a voastră ?!
    P.S.
    Clotilde Armand : „Nouă, USR-PLUS, ni s-a declarat că acea cameră de filmat din sală NU funcționează.”
    Dar după, a declarat că ea nu a vrut să spună că NU funcţionează, ci că funcţionează, dar ea se exprimă mai greu în limba alegătorilor, astfel că ne-a liniştit imediat spunând că lucrurile se vor lămuri imediat deoarece este o anchetă în cuurr s !

  13. Iohannis a ajuns tarziu. Are viziuni net superioare celor preacunoscute de catre romani. O spun cu toata certitudinea, pacat ca a ajuns prea tarziu. Cu astfel de oameni la carma, Romania ar fi fost mult mai organizata, mai sigura , nu atat de confuza, pierduda in hatisurile create de carpacii vanzatori ambulanti de dinaintea lui. N-am mai fi de mana a III-a. Criticati ca de, ce sa faceti? Grija zilei de maine, pentru multi dintre dv-stra nu exista, ati stiut cum sa faceti ,,cartile,, in favoarea proprie, dar nu si in favoarea intregii tari. Criticati, dar omul asta a scos la lumina unele lucruri adanc ascunse de catre comunistii de dupa ’89.
    Pentru multi dintre noi este foarte tarziu.
    ,,Felicitari, stimabililor!,,

    • Nu vă faceți probleme, insul recuperează rapid. O bază militară are nevoie de stabilitate și liniște. Fie ea și de mormânt.

  14. Cel mai bun preten al Caine lui, proaspat alesul primar al Bucurestilor ne araca ca e interesat de soarta bucurestenilor, acum pe vremuri de Covid.

    Omu’ Caine lui, a declarat miercuri , 30 sept, că proiectul privind stimularea financiară a celor care donează sânge şi plasmă este ilegal și va fi stopat.
    A da.. vazand ca nu prea se doneaza plasma de catre ci care s-ua vindecat de Coviod 19 , Gabi Firea a intriodus un „stiomulent” din pareta PMB. ma rpg recunosc ca stimulenatu pare un pic prea .. stimulativ :1000 euroi.

    Si fiind plisn de grija fata de alegatorii sai, mai plin decat comunitaru de purici , înaintea unei întâlniri cu ministrul Finanţelor Nicusor a decalrat ca cum „În primul rând acele proiecte care sunt ilegale vor înceta. Proiectul privind stimulentul pentru donarea de plasmă este ilegal, pentru că şi în România şi în Uniunea Europeană, să-i stimulezi financiar pe cei care donează sânge este ilegal. De ce este această politică? Pentru că încurajezi astfel oameni care nu sunt neapărat sinceri şi pot să-i pună în pericol pe cei cărora le donează sânge. Din acest motiv, acest program va fi stopat şi bineînţeles vom încerca să stimulăm oamenii să doneze gratuit sânge, plasmă pentru vindecarea altor oameni”? cf Agerpres
    Se pare ca mucusor nu prea intelege nica. SI am veroificat – nu este ilegal. Stimularea adica.

    Dar sa retimem grija sa adanca … fata de alegatirii sai „sa crape ###### # ####### lor!”

    Insa se pare ca nu este doar el cel speriat de plasma…
    Ca sunt satul sa aud cum sa ma spal pe maini,. cum sa port botnita sa arat ca „imi pasa” samd dar nimic nici o recalama DONEAZA!!!
    Insa unii incep sa creaza ca tratamentu cu plasma covalescenta ar fi ceva .. ceva cam nesigir .. nestiintific ?! E…
    Se pare ca nu prea intereseaza tramanetul bolnavilor de guvid. Totu e sa ii bage sin spital sa sa pirtam botnite si sa feie e learning (cate tablete de cumprarat?!)
    Ce? Sunt prea rau ? Sa imi schoimb numele fi n Fi rau?

    Da ia sa vedem : 27 mai 2020 Două asociaţii ale pacienţilor cer MS să realizeze o campanie de informare privind importanţa donării de plasmă convalescentă (https://www.hematologie.ro/2020/05/27/doua-asociatii-ale-pacientilor-cer-ms-sa-realizeze-o-campanie-de-informare-privind-importanta-donarii-de-plasma-convalescenta/).
    Ati vqzut vreo campanie? Ca io nu …

    9 iunie 2020 Mai puțin de 100 de români vindecați de COVID-19 au donat plasmă. Asociațiile de pacienți cer Ministerului Sănătății să se implice în promovarea donării, care poate salva viața pacienților critici
    O companie privată a oferit gratuit statului român echipamentele necesare pentru testarea, procesarea și depozitarea plasmei convalescente, dar din păcate până în acest moment nici Ministerul Sănătății și nici Ministerul Apărării Naționale nu au răspuns ofertei de sponsorizare, făcută cu mai bine de o lună în urmă.
    – hotnews

    Adica e OK sa prutam botnite, e all right sa le cumprama ( o si maic ucm …) insa nu mai e sefr fit sa tartam covizii. Adica sa mia crape ca sa se vand a,mai bine!

  15. Un articol interesant al lui Andrei Marga :
    În definitiv, când vezi că “președintele” lăsat de capul lui o ia razna, nu poți să nu te întrebi: de unde disprețul pentru “niște evrei”, de unde tema “scoaterii din România” a social-democraților, de unde tema “eșuării” unei guvernări care a asigurat, place-nu-place, creștere economică și măriri de venituri? Poți oare să nu-ți amintești pagini din Mein Kampf–ul lui Hitler și diatribele lui Goebbels, în care se disprețuiesc evreii și se incită la “distrugerea” social-democraților? Poți să nu-ți amintești că Hjalmar Schacht (Wie eine Demokratie stirbt?, 1932) recomanda contestarea fără scrupule a oricărei reușite a rivalului și eliminarea acestuia?

    Viața publică pretinde integritate. Helmut Kohl cerea adevăr și în cele mai dezavantajante situații (vezi Heribert Schwan, Tilman Jens, Vermächtnis. Die Kohl-Protokole, Heyne, München, 2014, p.199). Unde este la noi integritatea când se minte “oficial”? După ce i-a denigrat în fel și chip pe cei din guvernul anterior, „președintele” își atribuia meritele lor – de pildă, succesul președinției rotative europene, încât un reprezentant francez a putut acuza “schizofrenia” din politica românească! Acum face inaugurări pe ceea ce altădată privea cu mânie, căci era construit de rivali.

    Nu aparții culturii germane călcând în picioare statul de drept democratic. Parlamentari germani mărturiseau că dacă în Germania s-ar fi descoperit protocoale precum cele semnate în România anilor 2009-2018, între procuratură, judecători, servicii secrete, oamenii “ar fi luat foc”. În statul german actual, contează nu doar “deciziile justiției”, ci și calea pe care se ajunge la ele.

    La noi, se pune tot mai justificat întrebarea: de ce se înlocuiește necesara democratizare cu noul securism și „republica procurorilor”? Cum mai vii dintre sași, care au cunoscut ca puțini alții represiunea Securității, când o restabilești copios? Ce „independență” are justiția când îi pui în frunte judecători mediocri, care te-au servit? Ce „independență” când nimic nu se lămurește cu probe, ci cu loviri? Cum te dai creștin când, a doua zi după apelul din București al Papei, la frățietate, apuci sabia și lovești primul?

    Ține de temeincia la care ne îndeamnă cultura germană să ne pregătim asiduu, cu inima și mintea deschise. Am auzit și eu de certuri prin culise asupra scrierii de cărți. Avuseseră dreptate o consilieră, germană la origine, și un secretar de stat, când spuneau că insul nu pricepe. Acum devine evident ceea ce unii din preajmă, sub imperiul probelor, murmură, la întâlniri de seară, că nu se înțelege Constituția!

    Un adevăr se impune: nu merge fără cultură instituțională. Un ilustru cancelar federal le pretindea politicienilor să citească necontenit (Auf eine Zigarette mit Helmut Schmidt, Kiepenheur & Witsch, Koln, 2016, p.108-114). Mărginirea, fie ea și drapată sub gesturi țepene de vătaf de sat, nu duce departe. În orice caz, nu este ceva de care o țară are nevoie.
    https://www.cotidianul.ro/cum-apartii-culturii-germane/?unapproved=421156&moderation-hash=7cca95d9c2076d4b3dc508ec9df61147#comment-421156

  16. Sigur ca nu-si imagineaza cineva ca cine a ajuns sus de tot pe scaunele alea importante n-a ,,mirosit” cum sta treaba cu ,,condusul” pe aceste meleaguri. Deja tot ,,analfabetul functional” a ajuns sa se prinda ca de ceva vreme ,,haturile” nu mai sunt la ,,ai nostri”. 10 ani cand eram ,,sub acupatia” marinarului se intretinea ideea ca tara ,,a condus-o” prin cele doua grupuri ,,vestite” (spre final reprezentatia cu circ a fost la inaltime, grupul bunilor arestandu-i pe cei din grupul neascultatorilor). Atat de pe bune ,,a condus” marinarul ca dupa ce i-a expirat timpul la Cotroceni l-au pus ,,sa mai conduca” un ,,partid” de 5 % (ajuns cu mult ajutor chiar si la 5). Fata de fostii presedinti Iliescu sau Constantinescu au aratat cat de cat intelegere si i-au lasat ,,sa se retraga” in timp ce pe marinar il storc ca pe-o lamaie.
    Sa fim indemnati sa facem in continuare ,,analize”, sa comparam procente, sa ne imaginam probabilitati este deja fara sens avand in vedere ca de cand ne-au luat numaratoarea ne comunica ,,rezultatele” alegerilor avand doar posibilitatea ,,luarii la cunostinta” a acestora. N-avem cum sa deslusim noi ,,care-s planurile decidentilor”. Astfel, ,,executantii nostri” afla care-s ,,directivele” pe parcurs. Si astfel se explica neintelegerile ,,programate” (astazi spune un ,,decident” ceva iar maine, daca-i ,,ordin” se contrazice fara nici o remuscare). Este adevarat ca introducerea obligativitatii purtarii mastii a ajutat ,,decidentii” sa se simta protejati (cel putin de ,,gura lumii”) ,,imbratisand” fara rezerve ideea apararii ,,de una/ alta” chiar daca ,,purtatul regulamentar” 8-10 ore/ zi luni bune (dupa uni cica va deveni obligatorie in ,,garderoba” celui care mai vrea sa mai iasa din casa si-n lunile de toamna/ iarna) duce inevitabil la agravarea afectiunilor sistemului respirator (si nu numai). Bine macar ca ne-a asigurat medicul nostru neaos ca ,,nivelul de oxigenare” o sa-l avem ,,beton” ,,saturat” chiar si cu 4 puse una peste alta (De reamintit ,,demonstratia” indragitei sonia antenista, caruia i se da voie sa faca un ,,experiment” verificand ,,nivelul de oxigen” al mascatului. Neducandu-i capul au avut ,,scapari” la filmari. Astfel, pe aparate s-a putut vedea si pulsul: cu masca in repaus antenista avea 122 in timp ce asistenta echipata corespunzator, cu conectorul in mana si masca ,,profesionala” avea puls 130 stand langa aparat. Pentru neinitiati puls de 120-130 il are de ex. cineva ,,sanatos” care alearga cu 10 km/ ora.
    Legat de ,,alegerile” din nesemnificativul orasel Tirgu Mures la care faceti referire este bine de mentionat ca atat de pe bune au fost alegerile incat ,,romanii” au avut cei ,,mai de seama candidati” nu unu ci 3 fosti in ,,echipa” fostului primar (Benedek, Pascanu, Maior) astfel, la comanda (dupa unele guri carcotase, se intelege) lasand cale libera udemeristilor spre scaunul pe care nu-l prea mai ravneste nimeni. In capitala sigur ca ,,alegerile” au fost la o alta dimensiune. Acum 4 ani ,,primarita” a fost ,,aleasa” tot printr-o manevra, nici n-a stiut cu cine ,,s-a luptat” avand in vedere ca adversarii nu s-au decis nici pana acum cu cine merg (Munteanu, Busoi, Orban etc) netezindu-i-se drumul spre fotoliu. Am facut o previziune ca se va repeta scenariu (cu Nicusor in rol de candidat ,,de paie”) dar se pare ca fostei primarite i se pregateste un alt rol de a fost ,,eliberata din post” (n-a fost sa fie Kovesi, poate va fi Firea prima femeie la Cotroceni, nu-i exclus). Cam asa-i in ,,pandemie”, greu de facut previziuni.

Lasă un răspuns