Campania pentru locale

Am primit mai multe invitatii, de la unele televiziuni, pentru a comenta campania actuală pentru alegerile locale. Le-am refuzat pentru că nu aveam comentarii solide pe această temă. Privesc, din cand in cand, emisiunile electorale si sunt tot mai dezamăgit de tonul si de continutul dezbaterilor. Una dintre televiziuni, spre exemplu, are ca temă de campanie pentru locale(!) viata lui Ponta de acum cinci ani. Alta incearcă să păstreze un anumit echilibru intre numarul imbolnăvirilor cu coronavirus si riscul de amanare a alegerilor. Cu alte cuvinte, numărul de imbolnăviri să fie suficient de mare pentru a justifica starea de urgentă dar nu atat de mare ca să justifice amanarea alegerilor. De aceea, scolile trebuie să inceapă, in orice conditii, la termen, ca să nu inspire amanarea alegerilor. Oricum, chiar dacă economia creste in V (Churchill ar fi fost fericit să apară pe afisul electoral al guvernului lui Citu), alegerile, locale si parlamentare, vor fi organizate de liberali si de Iohannis in acest an – asa cum v-am anuntat demult – pentru a nu se confrunta cu bugetul pe 2021 decat după alegeri.

Pe de altă parte, starea de urgentă favorizează eliminarea oricăror altor teme, in afara pandemiei. Panoramări mondiale despre posibile vaccinuri, eventual reusitele economice ale ministrului Citu, dificultăti in deschiderea scolilor. Evident, in felul acesta, agenda publică este strict controlată de guvern. PSD tace cu discretie, asteptand să anunte căstigarea localelor, la numărul de alesi.

Candidatii seriosi se concentrează pe zonele lor. Cei care au fost in functie stiu că, in realitate, campania lor electorala a inceput de la alegerile trecute. Challengerii introduc diverse teme generale – coruptie, mostenirea PSD, statul de drept, statul paralel, etc.

In general, nu au un program concret. O surpriză plăcută a reprezentat-o pentru mine fostul meu doctorand – Gabriel Liviu Ispas – decan al Facultătii de drept de la UTM, candidat la primăria sectorului 4, care a prezentat un program de măsuri sistematice si concrete, sub titlul „Pentru un sector de nota 10”, respectiv 10 măsuri pentru educatie, 10 măsuri pentru sănătate, 10 măsuri pentru confort si sigurantă, 10 măsuri pentru dezvoltarea sectorului. Toate aceste măsuri – pe care le puteti citi in programul său electoral – vizează aspecte ale vietii cetătenilor din sectorul 4.

Probabil că v-ati asteptat să comentez candidatura lui Băsescu. Nu o voi face pentru a nu afecta sansele Gabrielei Firea, căreia ii doresc succes in alegeri. Altfel, ar fi trebuit să le scriu celor care se uită la această candidatură: „Mai luati o dată de la Băsescu”. O surpriză plăcută o reprezintă si candidatura lui Sergiu Sechelariu la primăria Bacău, cel căruia Dosarul Zambaccian i-a adus o binemeritată notorietate.

Asa incat, eu, la Cornu, imi desfăsor campania mea de strangere a merelor pentru palinca de anul viitor.

21 de gânduri despre “Campania pentru locale

  1. Domnule Prim-ministru, totuși, noi cei tineri ne-am bucura dacă ați apărea la o emisiune și să prezentați cadrul general al acestor alegeri.

    • Cati dintre cei tineri au educatia/cultura, de a intelege cu adevarat comentariile domnului Adrian Nastase, poate cel mai mare si complet politician din zilele noastre.

  2. cat timp este stare de alertă, programarea alegerilor este abuzivă,AEP comunică 19 milioane de alegatori si nimeni nu verifică fiecare judet, resedință, oras, comună.SOFTUL si numaratoarea paralelă, absentismul si lipsa personalitatilor, a echipelor de invingatori, NU DAU DE GÂNDIT???

  3. IN PRIMUL RAND VA FELICIT DOMNULE PRIM MINISTRU , PENTRU DECIZIA RESPECTIVA , ACEIA DE A NU DA CURS INVITATIILOR , TINAMD CONT DE BRAMBUREALA CE SA INRADACINAT VIZOAL , PRIVIND ALEGERILE LOCALE . TOTI, CARE MAI DE CARE ,PROMIT CEEA CE NU SE VA INFAPTUI , PROMISIUNI ELECTORALE, PROMISUNI CU A LE LOR INTERESE. REFERITOR LA POSTURILE TV, NU MAI SPUN, CE INTERESE , CE SUSTINERI SI DE OPARTE SI DE ALTA, SUSTINERI NEJUSTIFICATE.

    ADEVARU ESTE CA, SISTEMUL POLITIC ROMANESC , CEL ACTOAL, NU MAI ESTE CA CEL DIN TRECUT , FACAND O COMPARATIE DINTRE LIDERII TRECTULUI SI ” LIDERII ” CEI ACTOALI. BASESCU ESTE UN , „LIDAR” CE SI-A DEGRADAT ESENTA ,EXISTENTEI SALE , PRIN INFATUIRILE, TRECUTULUI . A INFAPTUIT INAINTE DE A GANDI!

    DE FAPT ESTE O LUPTA PENTRU MENTINEREA GRUPARILOR LA PUTERE SAU VENIREA ALTORA CE NU DEMONSTREAZA CONCRET CA, POT INPUSIONA, RE-INVIGORA SISTEMUL POLITIC ROMANESC . CEI MENTIONATI DE DUMNEAVOASTRA , NU ZIC, DUMNEAVOASTRA CUNOSCAND MULT MAI BINE REALITATEA. MA INTREB DACA ROMANII MAJORITARI , MAI POT FACE DEOSBIREA DINTRE VALORI SI NON VALORI, UMANE.

    SA SPERAM CA MAJORITARII VOR CONSTIENTIZA CEI ASTEPTA , PREFERAND SA GANDEASCA, INAINTE DE A VOTA!
    PENTRU DUMNEAVOASTRA CU SINCERITATE!

  4. Domnule Nastase, v-am apreciat si va apreciez. Am fost la liceul Sf. Sava in acelasi timp numai ca eu eram la seral. Familia mea saraca nu m-a ajutat cu nimic iar eu vroiam sa invat. Si am mers cu seralul cat de departe am putut pentru profesia mea. Indiferent de ceea ce spun unii despre dvs. pentru mine si pentru multi altii sunteti un om care a facut ceva pentru tara asta si mai puteti face, dar smecherii prosti au stiut sa va inlature. Pacat. Pacat ca trebuie sa va ocupati doar de tuica de mere (ft buna, stiu ca si fiica mea face asa ceva) ar fi fost de dorit sa faceti lucruri inteligente pentru 🇷🇴 si cetatenii ei, pentru ca de persoane ca dvs este nevoie. In rest, sanatate va doresc si viata lunga. Mi se pare ca in curand veti implini aceeasi varsta pe care eu am implinit-o in aprilie si va urez La multi ani linistiti!

  5. Extrem de inteligenta campania electorala a PNL cu subiectul ” alegeti-va primari care va dezvolta orasul – comuna fara sa asteptati sa pice para malaiata de la guvern ” .
    In filigran succesul economic al marilor orase din vestul Romaniei conduse de primari PNL – Oradea , Timisoara , Arad , Cluj – care s-ar fi dezvoltat pentru ca primarii PNL locali ar fi creat ei actiuni de crestere economica , ameliorare a transportului si infrastructurii , ameliorare a calitatii vietii , pe care le-ar fi finantat cu fonduri europene nerambursabile obtinute de ei fara a astepta interventia guvernului .
    In comparatie , PNL vine cu contra-exemplul Constanta si Piatra Neamt unde primarii PSD nu au facut nimic de la ei pentru a construi infrastructuri de transport , culturale sau de apa cu fonduri europene .
    Afirmatia lor e adevarata doar pentru Oradea , unde primarul Bolojan a reusit singur construirea centurii ocolitoare si a mai multor pasaje suspendate , cu fonduri europene si a unor parcuri industriale .
    Nu e adevarat la Timisoara si Cluj si Arad – autostrada din jurul lor este investitie guvernamentala ,care are deja noua ani vechime pentru fiecare la fel aeroporturile din primele doua centre si centurile ocolitoare ale Aradului si Timisoarei .
    Daca nu sunt someri la Timisoara si Arad si Oradea este datorita apropierii de frontiera de Vest , a nivelului de educatie relativ mai ridicat al populatiei din zona si al investitiilor straine mari germane ( Continental ) , asiatice in telefonie ( Foxcon ) ,din nord – estul Italiei ( micile intreprinderi familiale din Veneto ) sau chiar Tunisia ( Lalloumi , al doilea fabricant mondial de cabluri auto , la Arad ) .
    Clujul are studentii care trebuie sa doarma si sa manance undeva si trei parcuri Tetarom care au deja 15 ani vechime , nu are nici o infrastructura de transport , este inundat de vehicule care fac viata un infern , aeroportul este Consiliul Judetean si Statul , prim ministrul domnului Basescu nu a facut nimic in mandatul sau destul de lung in infrastructura de transport – nici un metru de tramvai nou , nici un metru de centura ocolitoare , nici o renovare de gara care pare o zona de tortura , nu o gara .

  6. Traseism, oportunism, atacuri la persoană și grup de persoane, mizerii mediatice, promisiuni fără acoperire, gramatică de baltă, totul pe un blat de incompetență și ură fără margini.
    Aceasta este plăcinta (fetidă) politică de campanie românească.
    Ceva ce se poate numi, pornind de la un film bun, ,,roumanian pie”.
    România a devenit, dpdv politic, o clonă în miniatură a partenerului strategic, adică o mixtură amorfă în care ridicolul concurează cu penibilul.
    De fapt ăsta a fost scopul promotorilor aderării la NATO și UE. Sau…nu ?
    Nu-i nimic, bunele intenții contează…

  7. „Mai luati o dată de la Băsescu”

    Si din pacate o vor lua, nu de alta dar sunt extrem de putini cei care invata din istorie.
    Si o vor lua si de la peneLei, din exact acelasi motiv.

  8. Înțelept comentariu! Mizeria de la toate televiziunile te aruncă în depresie! Sper totuși ca românii sunt înțelepți!

  9. Bucurestiul are 7 kilometri noi de linie de metrou , Eroilor – Drumul Taberei .
    Confort , rapiditate , siguranta , viata mai buna , mai putina poluare si mai putine accidente , atractivitate economica .
    Felicitari tuturor romanilor !

  10. Consideraţii preelectorale

    Pronosticurile electoraliste ţin în general de futurologie, nicidecum de analiză politică. Se conturează totuşi cu claritate coordonate care vor influenţa cu certitudine rezultatul alegerilor.

    Călin Popescu Tăriceanu candidează la Primăria Capitalei nu pentru a câştiga ci pentru a oferi vizibilitate partidului său, ameninţat cu dispariţia. Un scor cât de cât acceptabil i-ar permite să negocieze o alianţă – cel mai probabil cu PSD – pentru ca ALDE să rămână un partid parlamentar.

    Aceeaşi tactică politică o foloseşte şi Traian Băsescu, având în vedere o eventuală alianţă cu forţele de dreapta la alegerile parlamentare, chiar dacă PMP ar putea eventual să dispună de capacitatea de a intra singur în Parlament.

    PSD – deşi în continuare cel mai mare partid din România şi singurul care se interesează de ridicarea nivelului de trai al populaţiei – nu stă de loc pe roze. Pe de o parte, se confruntă cu o permanentă parazitare din partea lui Victor Ponta; pe de alta, aleşii săi locali sunt în acelaşi timp şantajaţi şi ofertaţi de PNL, inclusiv prin intermediul autorităţilor sanitare (carantinare sau nu). Se evidenţiază astfel încă o dată lipsa de viziune pe termen mediu şi lung a partidului : dacă în 2019, PSD l-ar fi ales candidat la prezidenţiale pe Tăriceanu – deşi fără nici o şansă în faţa lui Iohannis, dar oricum cu un scor mai bun decât cel al Vioricăi Dăncilă – alianţa PSD-ALDE nu s-ar fi destrămat şi nu ar fi ieşit de la guvernare, ceea ce nu ar fi provocat căderea economiei naţionale datorată politicii PNL şi ar fi permis astăzi Partidului Social Democrat un management mai bun al campaniei pentru locale. Dar, de o bună perioadă de timp, PSD nu are decât soluţii de moment – unele, din păcate, nefericite !

    Pentru a-şi păstra locul în politica naţională, PSD nu mai poate trăi din inerţie, ci trebuie să găsească o strategie ofensivă, adaptată situaţiei actuale.

  11. Noul premier al Japoniei (după Abe care a fost 7 ani prim-ministru…înțelegeți de ce vă bat la cap mereu cu STABILITATEA?) a zis așa:
    fiecare cetățean să-și aibă grija lui,
    în familie, fiecare să aibă grijă de celălalt,
    iar statul va întinde o plasă de siguranță în jurul familiei.

  12. Fiecare an care trece mă convinge că democrația nu e pentru români.
    Românii sunt greu de guvernat, așa că cea mai bună formă de guvernare cred că ar fi un fel de dictatură capitalistă:
    Alegeri locale, parlamentare și prezidențiale la 8 ani, toate odată, iar între alegeri – interzisă schimbarea guvernului, a majoritații parlamentare, a președintelui (cu excepția dovedirii înaltei trădări).
    Sunt convinsă că așa lucrurile ar merge mult mai repede, pentru că și acum merg, dar merg greu din cauza acestui „scoală-te tu, ca să m-așez eu!”.

  13. E de admirat ca a-ti avut decenta sa va retrageti . Sa fiti sanatos sa puteti face palinca si sa o si beti . Timp aveti destul sa filozofati relaxat cand aveti puse deoparte resurse de cand ati fost la putere .

Lasă un răspuns