Reuniunea anuală a diplomatiei romane – 2020

Am fost invitat să urmăresc, astăzi, on-line, Reuniunea anuală a diplomatiei romane, ceea ce am făcut cu mult interes.

Cu atat mai mult cu căt sărbătorirea Zilei Diplomatiei Romane a fost instituită de guvernul pe care l-am condus, prin Legea 269/2003 privind Statutul Corpului Diplomatic si consular al Romaniei, iar prima Reuniune a diplomatiei Romane a avut loc in 2004.

Tema reuniunii este „Impactul pandemiei asupra tendintelor internationale si răspunsurile diplomatiei romane”, fiind invitati, in sistem video, mai multi ministri de externe, precum si „ministrul de externe” al UE, Josep Borrell.

Nu voi comenta mesajele lui Iohannis si ale premierului Orban, acestea dovedind doar preocupări pentru alegerile din acest an. Am urmărit insă cu atentie discursul cuprinzător, de 75 de minute, al ministrului Bogdan Aurescu. Discurs prezentat din Sala Gafencu a MAE, din sediul pe care l-am amenajat pentru minister in 1991-1992 (chiar cred că era de mult timpul pentru crearea unui nou sediu, actuala situatie cu salariatii ministerului risipiti prin vreo 13 locatii fiind anormală).

El a trecut in revista actiunile ample, diplomatice si consulare, din perioada pandemiei, pentru rezolvarea unor probleme de sănătate, de transport, etc., ale cetătenilor romani aflati in străinătate dar si participarea la actiuni sau reuniuni multilaterale determinate de epidemie. A fost creat si un Grup de reflexie in minister pentru a determina modificările generate in sistemul international.

O prezentare amplă a fost făcută măsurilor de reformă din MAE – planul de carieră, selectiii, avansări in grad, detasări – realizate după adoptarea, in ianuarie, a noii organigrame.

In planul actiunii externe, prioritătile au fost, cum mă asteptam, parteneriatul strategic cu SUA, NATO, UE, in această ordine. Nu au fost mentionate Franta, Germania, Marea Britanie (doar sub aspectul Brexit), Rusia (doar cu o referire indirectă) sau China. Nu au fost prezentate unele aspecte mai complicate in vecinătatea noastră.

In ansamblu un discurs corect, cu enumerarea unor activităti numeroase dar in siajul unor initiative de la Bruxelles sau de la Washington. Poate si din cauză că politica externă a intrat in „domeniul rezervat” de la Cotroceni.

In opinia mea, ar fi nevoie de lansarea unor initiative proprii, chiar in contextul dezbaterilor despre „suveranitatea strategica” a UE. Statutul de avanpost al Nato la Marea Neagră si la frontiera cu Rusia va continua să ne creeze probleme. O alt[ intrebare: are rost ca Romania să „redevină” (si) o tară balcanică? Ne interesează doar Balcanii de Vest sau si celelalte regiuni ale Balcanilor? Cum poate (re)deveni Organizatia de cooperare a Mării Negre o organizatie functională? S-ar putea ca in dezbaterile ce vor urma să fie examinate si unele dintre aceste aspecte.

16 gânduri despre “Reuniunea anuală a diplomatiei romane – 2020

  1. Ca mi-am adus aminte de niste .. grauri!
    https://www.fara-daunatori.ro/tun-anti-pasari-si-animale-salbatice-deger-dbs-mc/?gclid=EAIaIQobChMI9_uJiv3Y6wIVGQmLCh0gsAdVEAEYASABEgL8NfD_BwE

    Si parca am citit ca si ciulamaua de grauri e gustoasa ….

    E cam asa fontioneaza si memoria .. Titu e sa iti aduci aminte.

    Sa iti aduci aminte ca , desi nu esti in Balcani esti vecin cu Balcanii. Ca cu vreo 100 de ani in urma unii de prin vest auzisera ca Romania este regina balcanilor.
    Si ambasadorii vin si pleaca, vecinii raman!

    Asa ca ar trebui sa facem , naibii, si „politica geografiei noastre” (Louis Napoleon Bonaparte) …..
    La toti incopitatii uratii aia subterani, pai daca numa daca zicem „vlahi” …… „cum stam domnilor cu drepturile minoritatilor? Dar a celei lati9nofone din Balcani?” …

    Dar tot asteotand de la unu, de la altu, sa isi aduca aminte unu „cu idei” de trebsoarele noastre tece anii, se fac decenii si oportunitaile devin sanse ratate sau nici atat… Ca de abia acum a aflat ambasadoru’ Zaharel ca prin Transnistria ar fi o armata si ca „Tiraspol este la 400 de kilometri distanță.” .. in timp0 ce omologu sau ala Petit delira kremlinez mai acu un an ….
    Intre timp s-au implinit 30 de ani si de la Podul de flori .
    30 de ani in care o noua generatie a crescut libera … libera de romanisme as zice! Si intre timp Romania a cam fost exclusa de la intalnirile despre Transnistria iar Petit zice ca „ Moldova este o ţară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite şi, desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”

  2. Un loc bun pentru un nou sediu al MAE este pe bd Expozitiei, lângă clădirea SNSPA. Stradal, cuprinzător, actualmente acoperit de bălării și frecventat de câini pana când se va găsi un investitor imobiliar. Dacă ați fi avut decizia, acest proiect nu ar fi întârziat.

  3. Prea multe comentarii pe marginea expunerilor de la Reuniunea anuala a diplomatiei romane – 2020 nu se pot face. Fiecare se informeaza apoi trage fiecare concluziile in liniste, apoi liniste. Probabil ca politica externa si afacerile externe ale Romaniei au devenit un „domeniu revervat”, insa in alt sens.

  4. Textul integral al dlui Aurescu il gasiti la linkuk de mai jos.

    Sunt in acord cu toate liniile de politica externa enuntate de dl Aurescu. Romania are sansa sa devina un jucator mai important atit regional, cit si ca membru UE, sau in relatia transatlantica. Am remarcat si m-a bucurat sprijinul Romaniei pentru Grecia si Cipru in contextul conflictului cu Turcia in Mediterana.

    Referitor la Israel, nu am citit decit platitudini despre un conflict etern unde Romania ar vrea sa fie pace. Cred ca trebuie sa intarim permanent relatiile cu Israelul, si sa continuam sa invatam din experienta lor. Ma refer si la perspectiva in care clima in sudul Romaniei se schimba, in sensul ca temperaturile cresc in fiecare an, si agricultura va suferi fara indoiala, in lipsa unor sisteme de irigatii si sere complexe. Israelul are aceasta experienta, si putem sa invatam de la ei. Nu stiu ce avem de invatat de la palestinieni si alte state, ca Iranul, de exemplu, care vor sa traiasca in vrajba mare cu crestinii, si lucreaza militar impotriva noastra, atacindu-me si invadindu-ne permanent (inclusiv cu acordul politicienilor nostri ce ii primesc ca „refugiati”, pentru ca apoi unii din ei sa comita acte teroriste si sa ucida pe fartii nostri crestini, sau chiar pe ai lor, minati de o ura ancestrala).

    Domnul Aurescu a evitat diplomatic sa vorbeasca despre „diaspora”, limitindu-se la a enumera citeva actiuni de ajutor pentru cetatenii romani care lucreaza in strainatate. Cred ca se pierde o alta oportunitate uriasa neglijind un potential semnificativ, cel uman, al romanilor stabiliti peste granite. Evit si eu, diplomatic, sa vorbesc despre activitatea diplomatilor romani in Canada vis-a-vis de romanii ramasi pe aici.

    Despre Rusia, nimic explicit, desi intelegem din context. Poate nu ar strica ca si Romania, alaturi de SUA, sa aiba demersuri pentru administratia Merkel ca Germania sa renunte la Nord Stream 2. Exista multe voci, inclusiv in Germania care considera oportuna aceasta decizie. Germania nu mai este chiar atit de dependenta de gazul rusesc pentru dezvoltare, pentur ca exista alternative energetice, chiar mai „curate” decit gazul.

    Pe de alta parte, Rusia e o tara dependenta de exportul de resurse si arme, si isi construieste puterea astfel. Rusii sunt din ce in ce mai saraci pentru ca statul are foame de bani sa investeasca in arme si aparatul militar. Nu e clar daca rusii vor cere capul lui Putin la un moment dat in cazul in care Germania renunta la planurile sale de a importa gaz din Rusia (o tema veche si controversata inca din vremuri comuniste). Sigur, occidentalii spera ca la Moscova sa devina democratia, dar nu este exclus ca regimul lui Putin sa fie inlocuit de un regim si mai brutal cu proprii cetateni, si poate si mai iresponsabil pe plan extern. Vom vedea ce iese din Bielorusia, care e lasata sa fiarba la foc mocnit si de Occident, si de Rusia (deocamdata).

    http://mae.ro/node/53536

    • Din pacate interesele economice poarta intotdeauna fesul, sa vedem alternativele. Cred ca daca Germania intoarce brutal spatele Rusiei, in timp va fi vai si amar de Europa.

  5. Iata una din multele opinii care cer doamnei Merkel sa opreasca politica duplicitara fata de Rusia. Mi s-a parut interesanta si istoria din spatele acestei pseudo-relatii, care arata ca rusii cred, in taina, ca Germania accepta politica lor agresiva si aroganta in spatiul ex-sovietic si in relatia cu alte state, si ca e de acord sa le furnizeze banii necesari (contra gaz rusesc), bani de care regimul are nevoie pentru a isi consolida puterea militara, care este folosita in mod curent azi de rusi sa dea palme statelor NATO in Marea Neagra sau in nord, in Marea Baltica. Evident, Trump are dreptate sa ceara Germaniei sa stopeze aceasta relatie imorala cu Rusia, daunatoare in final aliantelor Germaniei construite timp de decenii.

    https://www.dw.com/en/opinion-merkel-should-pull-germany-from-nord-stream-2/a-54846823

  6. Diplomatia trebuie sa isi aibe mijloacele de afirmare in competitivitatea economica si securitatea asigurata cetateanului in interiorul tarii .
    Ceea ce nu se intampla cand esti campionul Europei la mortalitatea rutiera ( cu o Politie Rutiera nula , invizibila ) si cand trenurile tale fac Oradea – Cluj in patru ore si jumatate .
    Ce avem noi in 2020 din acest punct de vedere ?
    Inaugurari – metroul Drumul Taberei si trenul Gara de Nord – Otopeni , 23 de km de autostrada ( 5 la Oradea , 18 la Iernut – Ludus ) .
    Noi santiere – 25 de km de drum national cu o banda pe sens ( centura Timisoara Sud ) si 22 de km de autostrada ( 13 km la Sibiu , 9 la Targu Mures ) .
    Bilant modest , metroul Drumul Taberei , cea mai impozanta inaugurare , este un santier inceput acum opt ani .
    Ce va avea Romania terminat in 2021 ?
    Doua centuri ocolitoare terminate ( Radauti , 11 km , si Bacau , 23 km dintre care 13 de autostrada ) , 10 km de autostrada la Rasnov si 17 km de autostrada la Alba Iulia – adica 21 de kilometri de drum national nou si 40 km de autostrada .
    Vi se pare impresionant ?
    Nu , bilant modest .
    Ce va avea Romania ca santier nou in 2021 ?
    Vor incepe lucrarile la noua cale ferata Sighisoara – Brasov cu santier adevarat , lucrari la centura Targu Jiu ( 20 de km reluati dupa un abandon timp de 4 ani ) , 30 de km de autostrada Pitesti – Curtea de Arges si 29 de km de autostrada intre Biharea – Chiribis – 59 de km de autostrada , 20 de km de drum national . Nu cred ca vor incepe lucrarile la sectoarele de autostrada din Salaj .
    Recapituland , 23 de km de autostrada livrati in 2020 si 40 de km de autostrada terminati in 2021 .
    Doua centuri ocolitoare ( Radauti , Bacau ) in 2021 .
    Nu speriem pe noi .
    Legile securiste sorosiste care impiedica sa fie facut mai mult au rolul lor .

      • Am uitat in 2020 inceperea celor 11 km ai centurii Barlad – inceput simbolic .
        Si , in 2021 , inceperea lucrarilor la o parte din autostrada de centura Sud – la 20 de km din 50 ( ceea ce e acum e o coledie , lucrari pe 1,7 km ) ?

    • Va urmaresc cu mare interes, sunteti un barometru al „transpoturilor”. Am impresia ca multele semne de intrebare (retorice) sunt un semn al realitatii (romanesti). Sper sa ma fi facut bine inteles.

  7. Domnule Nastase , am apreciat si apreciez reuniunile in care se discuta probleme de strategie a pozitiei Romaniei in lume, problema este ca problemele raman la nivel de discutii .Sau poate ca devenind o simpla colonie , Romania, se ofera doar senzatia ca mai discutam si decidem. Pacat , stiind ca la reuniuni si la fundatie se strang oameni capabili , oameni care au posibilitatea intelectuala sa puna si pun cap la cap evenimentele locale si mondiale astfel incat sa se poata lua o decizie buna privind pozitionarea Romaniei atat ca strategie dar si ca interventionista echidistanta , punand in ecuatie propriile interese. Tot din pacate , oamenii capabili discuta iar leprele decid . Pana una alta , va rog sa-i mai administrati lui ” cap de porc” o doza asa cum ati mai facut-o !!

  8. Domnule Nastase , as mai dori de la dumneavoatra o parere directa despre actualul nostu Ministru al Af. Externe, care v-a fost discipol. Parerea mea este ca a fost un discipol nereusit , la fe ca si Ponta. Aceste rateuri va apartin, vi le insusiti ,sau dimpotriva trebuie trecute la „Succesuri” cum zicea EBA? Pentru dumneavoastra am o stima deosebita si v-am apreciat multe realizari , dar cu astia doi ati cam zbarcit-o!! Poate le recunoasteti ca uscaturi in padure si tot e bine.

Lasă un răspuns