Grigore Vieru, „Tratat pentru umanizarea pustiului” (II)

Aveti de ales, astazi: Florin Citu, cu „revenirea in V a economiei” sau aforismele lui Grigore Vieru:

„Singura artă in care ar putea să incapă intreg si nestingherit Universul este Muzica”.

„Sunt bun in măsura in care mi-a ingăduit răul din jur”.

„As vrea să trăiesc incă o viată, dar să nu stie nimeni”.

„Chiar dacă vecinul este supărat pe mine, cocosii nostri isi răspund in zori unul altuia prin cantec”.

„Din doi oameni cărora le-am făcut un bine unul uită a doua zi cărarea pe care a venit binele, iar al doilea consideră că binefacerea i se cuvenea de mult”.

„Scriind, pacă a as ara cu o cruce”.

„Oamenii care amar de vreme sunt hrăniti cu firimiturile dreptătii incep a se multumi cu ele, ba chiar le si sfintesc la biserică”.

„Dacă ar fi in stare, mortul din cosciug s-ar sterge de sărutul multora”.

„S-a intors frica prin locurile noastre spunand că i-au plăcut locurile si oamenii de aici. Si nu mai pleacă”.

„Să nu pierzi ocazia de a fi bătran, să nu vrei cu orice pret să ramai tanăr”.

„Foarte multi oameni au in ei doi dintre cei mai mari dusmani ai lor: unii-caracterul nestăpanit, altii lipsa lui.

42 de gânduri despre “Grigore Vieru, „Tratat pentru umanizarea pustiului” (II)

  1. Ganduri adinci, bune de citit dimineata. Tata l-a cunoscut e Grigore Vieru si alti romani din Basarabia. In spiritul „pacii” ma opresc aici. Dar voi continua in curind, si ma voi lua la trinta cu oricine care vrea trinta. Cine vrea dulceata, primeste! :).

    Traim intr-o lumea care se schimba, dar ea niciodata nu arata cum vreau eu sau altii. Probabil nici cum vor unii lideri ai lumii.

    Am retinut acest gand al lui Vieru, Mare Spirit al Romanilor:

    „„Chiar dacă vecinul este supărat pe mine, cocosii nostri isi răspund in zori unul altuia prin cantec”.

    Un motto foarte bun sa-l puna NATO pe masa unde mediaza intre Grecia si Turcia. Sau sa ii roage sa isi aduca fiecare parte cocosul sau preferat sa il ia la tango pe cel al opozantului. Din fericire, cocosii nu sunt nici islamici, nici crestini. Au deci un rol de jucat in relatiile internationale.

  2. Il prefer pe Vieru categoric. Guvernul produce planuri pentru candva..Nu mi place deloc „acum”-ul si nimeni nu stie ce va naste acesta. Nu cred ca sunt multi naivi care se asteapta la ceva coerent. Socot ca nici mcar Catu nu crede o iota din programul de „redresare”

  3. „SA NU PIERZI OCAZIA DE A FI BATRAN, SA NU VREI CU ORI CE PRET SA RAMAI TANAR „.

    DIN TOATE O ALEG PE ACEASTA…
    PREFER , ACUM…SA FIU BATRAN, ULTERIOR ,AVAND CONTINUITATE…
    MA DORE IN SUFET SI SUNT TRIST, DE TINERII CE NU MAI AU SANSA, LA ALOR INDENTITATE!…(CONSIDER CA ACEAST ASPECT ESTE, DIN PACATE, O REALITATE A TIMPULUI ACTOAL, FIIND CEL MAI SEMNIFICATIV, IN CARE NOUA ORDINE MONDIALA, CONDUSA DE OLIGARHI…AU LUOAT IN PROPIETATEA LOR, TARI CU A LE LOR POPOARE CU A LE LOR DESTINE! ( RUSINE! )

    CEA CU MORTUL…DUMNEZEU , MI – A OFERIT SANSA SA VAD SI SA INTELEG ACEST ASPECT!…( SI CATE VAD, AVAND SANSA… DE A INTELEGE, TOT DIN PACATE!…

    CAT DE MULT CONTEAZA SA PRETUIESTI OAMENII AUTENTICI , CARE ITI LUMINEAZA SUFETUL ULTERIOR GANDIREA, CONSTIENTIZAND CA , NOI ROMANI , CU ALE NOASTRE VALORI UMANE INEGALABILE…AM FI PUTUT SA FIM INCONTINOARE… RESPECTATI, APRECIATI, PRETUITI , DE CEI CARE SE CRED, FARAONII…TRECUTULUI, OLIGARHII, TIMPULUI PREZENT .

    DAR LE SPUN SINCER , VOI OLIGARHILOR, CE ATI CUMPARAT TARI …CU AL LOR POPOR, PROFITAND DE TRADATORI, CU A LOR INDENTITATE… REMEMORATI TRECUTURILE IN A LE VOASTRE GANDIRI , SI VETI CONSTIENTIZA CA , NIMENI INDIFERENT CINE AR FI EL, CE NATIUNE REPREZINTA , NU POATE SA MENTINA LA NESFARSIT , SUB CONTROL , DESTINELE CU A LE LOR AUTENTICITATI , UMANE!…

    (PENTRU CINE NU INTELEGE! …)

    EU AM FOST DESTINAT… A MA NSTE CA ROMN, CU A MEA INDENTITATE, ADICA: CU A LE MELE DATINI… ROMANESTI, AUTENTICE!

    MA INTREB SI INTREB ,DACA DOMNUL MIRCEA POPESCU ESTE ROMAN ? DACA ESTE ROMAN , SA VINA ALATURI DE NOI, DE TOTII ROMANII AUTENTICI ,CU A SA CULTURA BENEFICA , SI SA CREEM UNITATEA SCHIBARII UNUI VIITOR, RESCRIS…(DE,OLIGARHII LUMII ) IN CARE TARA, ROMANII, TREBUIE SA-SI REGASEASCA INDENTITATEA, DESTINUL SCRIS!…

    CAND O AUTENTICA VALOARE UMANA , PRECUM ADRIAN NASTASE, EXISTA…SANSELE DE A IGNORA , GROPILE …PREMATURE , CE NE AU FOST DEJA CONTURATE, (DE OLIGARHI… ) SUNT ENORME , INPULSIONANDU- NE DE A NE REGASI AUTENTICITATEA , MAI ALES IN GANDIRE!

    PS . VA MULTUMESC DOMNULE PROFESOR , PRIM MINISTRU , ADRIAN NASTASE , PENTRU AUTENTICITATEA DE CARE DATI DOVADA , AUTENTICITATE , BENEFICA ROMANILOR INCA, MANIPULATI!…CU SINCERITATE MARIAN

  4. CE – O SA PLANGETI VOI ROMANI, UN PLANS FARA INCETARE…
    STRIGANDU- I , DORIND-UI PE CEI DIN TRECUT…CE VAU LASAT …DAR ATI VANDUT …CU BUNA STIINTA ,A VOASTRA INDENTITATE!…

    SA NU VA PLANGETI PE LA PORTI, CA NIMENI NU VA AJUTA ,
    IUBITI , PRETUITI , PE CEI CE INCA, MAI EXISTA …CA DOAR ASA VETI REGASI A VOSTRA INDENTITETE PIERDUTA!…

    AM COMPUS CU AJUTORUL SIMTULUI MEU …ACESTE DOUA STROFE , CE CRED CA VOR OFERI, UN INPULS IN GANDIREA ROMANILOR , CAND VOR VOTA!…

    CU SINCERITATE MARIAN!

    • Legistii sud americani: Costel Comana s-a sinucis. Declaratiile pasagerilor aflati in avionul unde romanul si-a luat viata. Averea lui este estimata la 30.000.000 Euro.
      Confratele nu a lasat reteta succesului, a luat-o cu el? Cat egoism la PSD-istii astia! Cica, partidul poporului.

  5. Iata a cita dovada ca sistemul democratic american este net superior oricaror forme de „democratii iliberale”, precum Rusia, care doar dau impresia ca exista un joc democratic, in realitate statul fiind controlat autoritarist de la centru, de un lider si trupa lui, iar celorlalti care indraznesc sa se opuna, li se asigura ceaiuri „intaritoare” si batai „patriotice”. Doar aici auzeam de la un participant pe blog ca Navalnai este un tradator de neam. Il cred, e neamul lui probabil. Dar sigur, inteleg ca aici eu sunt minoritar pentru ca majoritatea pare ca este anti-americana, si explicit pro-rusa (sau pro-chineza). Problema lor e ca nu au argumente „pro” care sa convinga, si atunci, dai cu „anti”, ca e mai simplu.

    Un tribunal american a decis ca programul NSA de supraveghere prin care se colecatu si analizau date „en-gross”, datre ce erau oferite de companiile americane de telecomunicatii, a violat propriile legi americane (specificate mai jos). Intrebare fara sens: care tribunal din China sau Rusia ar da dreptate intr-o cauza, araind spre un serviciu de securitate propriu? O asemenea cauza nici macar nu ar ajunge in vreun dosar, dapa-i in instanta. Nu stiu cit de „curajoase” sunt instantele romanesti sa condamne serviciile secrete care au incalcat dretpturi fundamentale ale romanilor, pentru ca in Justitia romana am vazut ca exista „democratie”, si putin „independenta”.

    „…The US Court of Appeals for the Ninth Circuit said that the program, under which the NSA collected and analyzed bulk data provided by telecommunications companies, was in violation of the Foreign Intelligence Surveillance Act and could have been unconstitutional….”

    https://www.dw.com/en/nsa-snowden/a-54797779

    • Dle Trexsr, de ce o fi majoritatea antiamericana, ca doar acum trei decenii era pro? De altfel am mari rezerve in legatura cu ceea ce dvstra considerati „implicit”. Gazda noastra v-a si raspuns la aceasta alegatie.
      Sper ca v-ati oprit sa reflectati asupra maximei lui Vieru: E bine ca un popor sa invete de la un alt popor; nu e bine ca un popor sa invete alt popor.

      • Doamna Neagoe, vorbesc de majoritatea aici pe blog. Nu cred ca s-au facut sondaje de opinie care sa arate ca romanii sunt majoritar „anti-americani”. SI chiar daca s-ar face nu cred ca ar exista o asemenea majoritate.
        Dl. Vieru cred ca se baza pe propria experienta cu „poporul rus” (sovietici ca sa fim mai exacti) care era „superior”, si a tot „invatat” pe romanii din Basarabia ca ei nu sunt romani, ci moldoveni, ca limba romana trebuie scoasa si inlocuita cu limba rusa, o limba considerata de ei „superioara” celei romane.
        In ce-i priveste pe americani, uitati-va mai bine. Ei nu si-au impus „modelul democratic”, ci si-au urmarit interesele strategice in zona Romaniei. Asta a insemnat pentru ei si instaurarea la butoane a unor personaje din politicul dn Romania si inlaturarea altora. Face parte din arsenalul de metode de control a marilor puteri.

  6. Cineva spunea aici, cred ca Amalia, ca romanii nu sunt ca americanii. Nu sunt pentru ca: unu, doi , trei. Sunt, pentru ca: unu, doi, trei. Putem sa extrapolam si sa afirmam ca romanii nu sunt ca rusii pentru ca: unu, doi trei, sau sunt ca rusii pentru ca: 1,2,3 etc. E greu sa asemuiesti sau sa diferentiezi indivizii, dapai popoarele, pentru ca ele au o istorie diferita, cu anumite linii care se suprapun, si cu altele nu, cultura diferita, limba etc. Eu nu pot imbraca nici haina patriotismului american, nici al celui rusesc, pentru ca eu ma simt roman (si canadian prin adoptie, dar alta discutie). Metaforic, poti sa te uiti la sticla si sa vezi partea plina, sau goala, si daca acolo e votca sau whiskey, sau doar tuica. Daca ai mai multe sticle insa, ai de ales cu care sa incepi.

    Parerea mea, daca ma intrebati, e ca noi romanii suntem latini, gregari, superficiali, usor manipulabili, si labili. Peste acest strat imbracam o cultura balcanica, si prezentam neincredere, nesiguranta in planurile pe care ni le facem, daca ni le facem. Nu avem incredere in noi, si de asta nici nu suntem uniti. Dar, avem si ce nu au vesticii (americanii sau canadienii): un umor imbatabil, de clasa mondiala, care probabil ne-a scos de multe ori din incurcatura, suntem deosebit de creativi si ne adaptam usor altor culturi, si o deschidere spre cunoastere pe care inca avem sa o exploram si exploatam in interesul natiunii. Suntem greu de convins pentru ca avem o experienta istorica vasta cu tot felul de neamuri, si suntem primitori pina cind oaspetii ne cer prea mult. Avem ceva probleme, cu un individualism si o lacomie extrema (unde ne asemanam cu unii occidentali). Avem probleme rasiale nerezolvate care ne vor lovi, atunci cind o sa ne asteptam mai putin. Avem o credinta mult mai puternica decit in Occident, si avem traditii pe care multi le invidiaza, pentru ca ei le-au pierdut.

    Avem o mare oportunitate istorica sa ne afirmam ca un popor european, si ca o democratie. Nu stiu insa daca avem ambitie sa cladim ceva mai bun decit la altii, si persistenta in a merge spre obiective, chiar daca vine un partid sau altul la putere. Vom vedea, sunt si semne bune, si altele mai putin bune.

  7. Si pentru ca tot romanul e poet, as adauga o mare calitate a poporului nostru, anume ca spiritualitatea noastra este are tangente cu eternitatea (vezi vorbele de duh ale dlui Vieru), ceea ce imi da speranta ca poporul nostru va continua sa existe pe aceste plaiuri rupte din Rai, indiferent de cine e sef la magazie 🙂

  8. Inca un mic comentariu si va las pe ziua de azi. Nu are nimeni nici o sansa sa scape de mine (aud niste oftaturi in background): am citit niste materiale despre Florin Coldea. Daca dl. Basescu ar fi avut cit de cit putin talent de leadership, l-ar fi tinut permanent la sesiuni de intrebari pe acest domn, care a „revolutionat” justitia si politica in Romania, probabil „ajutat” si de ceva servicii ale altora. Asa, el ii sopteste ca nu e vina lui ca a fost arestat unul si altul, inclusiv din familia sa!

  9. Când tirania ajunge lege, rebeliunea devine datorie !
    Thomas Jeffersson
    Dacă ai suferi ca mine, aş şti să te consolez.

    Viaţa nu-ţi spune nimic, dar încet-încet te învaţă tot .

    Timpul este un adevărat domn : tace şi trece !

    Se pare că singurele partide care ne vor putea aduce satisfacţii în următorii patru ani vor fi cele de sex

    Tradiţia nu înseamnă a venera cenuşa, ci de a menţine focul mocnit .
    – proverb german –

  10. Cu cei 14 kilometri ai lotului Nusfalau Suplacu de Barcau semnati sambata ajungem la contracte semnate pentru 99 kilometri de autostrada in acest an .
    Si recolta poate creste inca .
    Foarte bun gestul, lui Bode de a semna acest mare contract ( 345 milioane de lei ) in primaria unei comune rurale , Marca .
    Aduce simbolurile Statului si actiunea Statului intr-o mica primarie de tara , ceea ce este foarte bine .

  11. Dar iată şi un alt „tratat”, care ne dezvăluie cam cum şi de ce este astfel tratat covidişul :

    Christian Perronne, medic infecționist: „UE vrea să fie raportate cât mai multe teste pozitive posibil. Logica este să vă sperie”
    Posted in Franta, virus by Vali on septembrie 4, 2020
    Sursa: https://www.smartradio.ro/christian-perronne-medic-infectionist-ue-vrea-sa-fie-raportate-cat-mai-multe-teste-pozitive-posibil-logica-este-sa-va-sperie/

    Christian Perronne, în vârstă de 65 de ani, este șeful departamentului de boli infecțioase a spitalul Garches din regiunea pariziană. Bolile tropicale și bolile infecțioase emergente sunt specialitățile acestui medic și cercetător. Este autorul cărții „Există o greșeală pe care ei nu au făcut-o?”. Cartea, scrisă în câteva săptămâni, este unul dintre best-sellurile verii.

    Pr. Christian Perronne și avocatul Charles Consigny, invitați la postul de radio RMC (BFM TV), evocă realitatea situației din jurul virusului, în opinia lor.

    Arată cu degetul către măsurile politice „delirante” și liberticide puse în aplicare de guvern. De asemenea, expun studiile false despre hidroxiclorochină și le menționează pe cele care dovedesc eficacitatea acesteia.

    În cele din urmă, fac un bilanț al fiabilității curții de justiție franceze, a responsabilității laboratorului GILEAD, a lui Bill Gates și a instituțiilor pe care le finanțează și a conflictelor de interese nedeclarate (în special între profesori membri ai consiliului științific).

    Ați fost surprins de succesul cărții dumneavoastră, « Există o greșeală pe care nu au făcut-o? »?

    – Ce mă surprinde și mă sperie este că se fac greșeli în continuare deci va trebui să scriu un nou volum

    -Vor să credem că epidemia progresează peste tot în lume, ceea ce este fals. Epidemia scade, virusul și-a pierdut virulența și mortalitatea la nivel global scade.

    -În Franța, există mai puțin de 10 decese pe zi, ceea ce nu este mai mult decât în ​​cazul oricărui virus respirator.

    -Oamenii care îmi spun că sunt conspiraționist sunt oameni care nu au niciun argument. Dacă aș fi spus ceva fals, guvernul si președinția m-ar fi dat în judecată pentru defăimare. Sunt foarte liniștit, pentru că spun adevărul și adevărul deranjează.

    -Există stimulente financiare în unele țări. Uniunea Europeană îi încurajează să raporteze cât mai multe teste pozitive posibil. Logica generală este să vă sperie.

    -Este un mare delir instrumentalizat de Big Pharma. Dar și de politicienii, care, probabil, au interesul să nu mai existe mitinguri pe stradă în septembrie / octombrie, în timp ce mari demonstrații sunt anunțate. Poliția va putea apoi să suprime orice adunare.

    -Există oameni care stau la coadă pentru a fi testați, deși nu au simptome, ne întrebăm de ce. Acest lucru este justificat doar dacă suntem în contact cu persoane vulnerabile.

    -Vrem să vindem un vaccin. Uniunea Europeană și unele dintre țările noastre „bogate”au investit deja miliarde. Știați că cei 5 mari producători de vaccinuri au împărțit deja cei 7 miliarde de oameni de pe planetă? Au împărțit piața, așteaptă sute de miliarde în schimbul investiției lor.

    -Au fost depuse plângeri. Este necesar să se elucideze rolul fiecăruia și influențele care au loc în culise. Dar nu trebuie să ne bazăm pe curtea de justiție: este o jurisdicție pe măsură, că să domnească impunitatea.

    Sursa: BFMTV

  12. Bode si Aurescu au facut figura de mici scolari pe langa Szigyarto , ministrul de externe ungar , la inaugurarea noului punct de trecere a frontierei si a celor 5 km de autostrada la intrarea in tara .
    Taierea panglicilor s-a facut in teritoriul ungar , cu un discurs martial in maghiar al lui Szigyarto ( sau alt oficial ungur ? nu se vede cine vorbeste ) din care inteleg ca vorbesc de frontiera ( un cuvant nu spune despre roman – Romania ) si orasul Satu Mare ( despre un nou punct de trecere similar al frontierei la Satu Mare ? ) – ideea este clara , tara Mama deschide surse de viata oraselor din Partium vremelnic instrainate – Oradea si Satu Mare .
    Sunt inconjurati de politistii unguri , panouri unguresti peste tot .
    Ai impresia ca nu Romania , nu compania bihoreana Trameco au construit , ci ca totul ar fi rodul muncii Statului maghiar .
    Oficialii romani se deplaseaza dupa aceea fara Szigyarto intr-un stand care pare in teritoriu romanesc – camasile albe ale politistilor unguri au disparut unde se vorbeste in romaneste .
    Ce diferenta pe langa deschiderea primei autostrazi spre Ungaria , Nadlac , 2015 !
    Totul era evident romanesc , Ponta conducea suveran inaugurarea chiar in scaunul cu rotile , autoritatile maghiare erau discrete …

  13. Amintiri despre Grigore Vieru -2003

    Vineri după amiază mă trezesc cu un telefon. Vocea inconfundabilă cu accent basarabenesc:
    – Mircică, am pe cineva la mine care vrea să te vadă. Poți trece mâine pe la Biserică? Este o surpriză.
    – Vin, Anatol, sigur că vin.

    Anatol Răzmeriță, actorul basarabean stabilit de vreun an în California, locuia în așteptarea Green Cardului, într-o mică garsonieră din casa parohială a Bisericii din Verdugo, păstorită de Preotul Constantin Alecse.
    Sâmbătă iau drumul Los Angeles-ului, preț de vreo 2 ore, fără trafic mare și iată-mă la Verdugo.
    Și acolo surpriza. Grigore Vieru în persoană, jovial sare să mă îmbrățișeze:
    – Frate Mircea, de când aștept clipa asta să te întâlnesc, să-ți dau îmbrățilarea Basarabiei.

    Timp de o lună am împărtășit cu el vrute și nevrute despre dorul lui de România, despre dorul nostru comun de o singură Românie, de necazurile Basarabiei.

    Grigore Vieru a fost o icoană la care veneau puzderie de basarabeni, de români de dincoace de Prut, parcă să se închine.
    În sala de mese a Bisericii erau tot timpul mese în onoarea lui, la care românii aduceau de toate doar ca să fie alături de Fratele Grig și să simtă sufletul românesc autentic de acasă pe care doar marile spirite ale românilor pot să le insufle. Ce să mai spun de 15 Ianuarie, Ziua lui Eminescu sau 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor.
    Se încingeau hore, se cânta românește, atât muzică populară cât și câtece petriotice, oh cât patriotism deborda la Verdugo în acele seri cu mulțime de români veniți pentru a respira același aer cu poetul neamului.

    Îmi zice Grig: ”Hai să asculți ceva. Și păstrează petecul ăsta de hârtie pe care am așternut un gând de muțumire”.
    Anatol își ia chitara, mustăcește și începe să cânte ”California”, melodia pe care o compusese într-o seară la un pahar, pe gândul de muțumire al fratelui Grig.

    După câteva zile Vieru mă ia de mână și-mi spune ce-l roade.
    – Frate Mircea, la noi în Basarabia lucrurile nu sunt bune. Acum, că sunt aici, în America, m-am gândit că poate prin Consiliul ăsta, puteți trimite un semnal Președintelui Americii ca să afle și el care-i adevărul.
    – Frate Grig, cred că adevărul trebuie să vină de la Basarabia direct, nu doar de la o organizație. Iar Basarabia nu poate vorbi mai bine decât prin glasul tău. După aia, CMR va face restul și va asigura susținerea.

    O noapte intreaga, n-a dormit și a doua zi mi-a dat o ciornă să ne sfătuim. Este un document, poate unic, un fel de implicare politică directă a marelui nostru român.
    Îl păstrez, așa cum l-a scris, cu ștersături și tăieturi, dar chiar dacă este în posesia mea, el aparține neamului nostru.

    Ultima dată l-am întâlnit în Iulie 2004 la Congresul CMR de la Vatra Dornei și la Comemorarea a 500 de ani de la moartea lui Ștefan ce Mare de la Putna.

    P.S Dacă memoria nu-mi joacă feste, la Putna, dl. Adrian Năstase a dăruit Bisericii copia sabiei lui Ștefan cel Mare, originalul aflându-se la Topkapi.

    P.P.S. Am mai scris cândva despre Grigore Vieru și pe blogul meu:
    (https://mipopescu.wordpress.com/2-reflectii/scrisoare-pentru-constantin-tanase/)

  14. Spre deosebire Câț, Ioahnnis crede într-o redresare și mai abruptă, de tip WW3.
    Poate-i spune cineva că realitatea nu este joc first person.

  15. Foarte binevenit pe blog acest moment Grogore Vieru in momente de criza(e), interna si externa.
    Este inca bine ca „cocosii nostri isi răspund in zori unul altuia prin cantec”.

  16. Prietenii domnului Trump ar trebui să țină cont (nu să se repeadă cu capetele în gard) și de ce spune ocupantul actual al Casei Albe (scuze organizației BLM pentru utilizarea anacronică a cuvântului White, ce ar trebui demolat și înlocuit de eventuala administrație Biden_n.m.):
    ,,Preşedintele Donald Trump a declarat că nu a văzut nicio dovadă care să arate că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit.
    Trump a refuzat să accepte evaluarea conform căreia liderul opoziţiei ruse a fost otrăvit cu un agent neurotoxic „de tip Novichok”.
    No comment

  17. Contestatie la Curtea de Apel Bucuresti a unor anonimi turci ( ” Ticaret ” ) privind lotul 3 al drumului expres Craiova Pitesti .
    Nu stim , bineinteles , cat este vorba de gestul spotan al unei obscure firme turcesti de constructii si cat este amestecul serviciilor si intereselor unor state straine .
    Cert este ca avem , nu doar trei luni de blocaj , ci si riscul ENORM ca zisa Curte de Apel sa nu inchida plangerea turcilor printr-o ” admite cererea . Obliga CNAIR la re-evaluarea candidaturilor ” – adica un nou circ cu o noua reluare a licitatiei .
    Nimeni in tara asta nu a avut curajul schimbarii acestei nenorocite Legi a Achizitiilor Publice , asa cum debilitatea Parlamentului anului 2016 a permis-o ( cu majoritate PSD , dar mari sanse ca se dormea in banci ) .
    Apropo de achizitii , mare pericol asupra investitiei franceze in fabrica NOUA de elicoptere de la Ghimbav a Airbus din 2015 , inaugurata de Hollande in persoana – avem chipurile o cooperare cu Lockheed Martin , grupul Sikorsky , pentru ” intretinerea elicopterelor Tomahawk in Europa Centrala ” .
    La fel , statul roman elimina licitatia pentru rachetele anti-nava unde grupul francez MBDA era favorit pentru o cumparare , fara licitatie , de rachete americane cu 72 milioane de dolari mai scumpe in plus livrate fara servicii de folosire .
    La tronsonul 3 al drumului expres Craiova Pitesti statul roman nu indrazneste sa spuna ” pana aici ” sabotajului turc si chinez dar in domeniul apararii poate trece peste ?!

  18. @ trexsr
    La întrebarea mea „aveți încredere nemărginită în medicii germani și în Merkel? Dacă da, de ce?” ați răspuns cu o întrebare:
    „aveți încredere nemărginită în medicii ruși și în Putin? Dacă da, de ce?”
    1. Cine răspunde la o întrebare cu o întrebare nu are răspuns la întrebarea care i s-a pus sau nu are argumente pentru susținerea răspunsului.
    2. Nu, n-am încredere nemărginită în medicii ruși și în Putin. La întrebarea a doua nu mai trebuie să răspund, întrucât nu am răspuns DA.
    3. Nu am încredere nemărginită nici în medicii germani și nici în Merkel pentru că
    – medicii germani sunt oameni și pot fi mituiți dacă e vorba de sume mari, n-ar fi prima dată, s-a văzut
    -Merkel et co sunt în război cu Putin pentru supremația economică și transformarea Rusiei în piață de desfacere, și recurg la orice metodă pentru a înlătura Rusia de pe piață.
    4. Serviciile secrete rusești nu sunt formate din tâmpiți care pun otravă în ceai pentru eliminarea unui adversar al lui Putin, ca Lucreția Borgia la 1500. fiți sigur că, dacă Putin voia eliminarea lui Alioșa ăsta, nu mai rămânea decât numele lui pe lume, n-ar fi găsit nimeni nici corp, nici țoale, nici nimic din el, în veci.
    5. Dacă, prin absurd, agenții l-ar fi otrăvit pe Navalnîi, Putin n-ar fi dat voie ca el să fie luat la Berlin.
    6. Navalnîi e cunoscut în Occident unde presa e liberă (mă rog, am comentarii la adjectivul ăsta lipit de substantivul presă, dar sunt prea lungi și, să nu deviez!). În Rusia, unde media e cenzurată, Navalnîi nu e cunoscut decât de câteva sute de mii de votanți care freacă telefoanele, dintre care unii nu sunt ahtiați după el, deci la vot Alioșa e un pericol pentru Volodea așa cum un țânțar e un pericol pentru un elefant.
    În concluzie, nu am încredere nemărginită în medicii ruși, dar am încredere nemărginită în logică.

    • @Amalia, nu am raspuns pentru ca eu nu am „incredere nemarginita” in nimeni. Am incredere „marginita”.
      Nu am spus ca Putin personal l-a otravit. E la mintea cocoshului. Dar nu este exclus sa fie anumite grupari sub aripa ocrotitoare a puterii de acolo care sa fi executat o asemenea operatiune. Sau poate fosta lui prietena geloasa…nu stiu, nu imi place sa speculez.

  19. Popescule, trexsr

    Sa zic asa wordpress va tine partea. Mesajele mele apar mai greu .. unul nu mai apare .. e ratacit pe undeva …. (nu vreau sa insinuez nimic . Prespun ca e ceva benign dar enervant)

    Cum sa va spun ?

    Ar trebui sa tineti seama ca diferote state au diferite interese ….
    Na de o polda Basarabia.
    Pentru mine Basarabia este o durere mostenita de la parintii mei …. care decenii se ofileau in fiecare primavara „pe vremea asta acasa „. Daca nu am emigrat in miticul Apus este si din cauza ca mi-a fpts frica ca voi suferi si eu ata de cumplit dupa locurile copilariei mele ….
    Si ?
    Si ? Ce zicea James Petit?
    „Consider că este foarte important și aceasta, desigur, este politica noastră, cred că și politica de aici. Moldova trebuie să rămâna un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni,” (https://www.digi24.ro/stiri/externe/moldova/james-pettit-unirea-republicii-moldova-cu-romania-nu-este-o-alegere-practica-554734 – Dogi asta nu e al „ciumei rosii”!) si care a continuat „”Moldova nu e România, are propria istorie şi este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi, desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special…„” adica fiecare cu pi####-si de parca era ambasadorul Kremlinului ..
    Si este ambasaodrul SUA !!! Si nu unu care a scos mardelu ptr placerea de a scrie in autobiografie „”ämbasador”” (*) [v si George James Tsunis] ci este din „”harem”” adica fonctioner vechi al despartamantului. ]

    Eu inteleg ca Despartamantul aere in vedere interesele Unchiului insa interesele Unchoului nu sunt intotdeauna si ale mele.

    Atunci ce sa fca? Sa merg pe mainilel unui Petit,Tsunis sau Zaharel rugandu-ma Creatorului sa .. sa ce? Ca Yalta sa nu se fi asemanat cu Malta?

    Eu nu sunt antiamerican.
    Doar reticent.
    Adica recunosc americanilor dreptul de a fi egoisti . Da imi dati voe si mie sa fiu egoist?
    De ce eu sa fiu „bin”dsau „rau”in functie de interesele si bazdacii unui Gicu Societate Deschisa? Adica daca coincurentul sau Tom Kaplan are un avmatj eu trebuoe sa fie neparat „comunist”?
    Si daca ma si eu un pinteres propriu trebiuie sa fiu neaprat vandut rusilor?

    Ca ma scris idiotii de pe Potomac ….

    Da! Sunt! SUNT! Adica sa faci incurcatura aia de la Kiev ca apoi sa te miri ca Moscova reactineaa cum areactinat trebuie sa fii idiot sardea!!
    Ca daca e sa ma mir ma moir de modicitatea reactiei rusesti!
    Ca trebuie sa fii idiot sa te miri ca Primavara araba a adus la putere Fraiai Musulmana …. insa daca ideologii de pe Potomac nu sunt idioti atunci ptr ei SUA nu sunt decat un miljoc nu un scop (parafraza dupa un personaj din Ziua reîntoarcerii lor a lui Anderson Poul)

    Bagati- va=ti mintile im cap!
    Am si eu niste interese.. Sa traiesc decent anii astia din urma. Sa raman sa locuiesc in aeasta garsoniera cf 1 din 65 (aveam aprt 3 camere!) si sa nu fiu silit sa ma mut la cf 3 scazut.
    As vea ca tinerii sa iaba o perspectiva mai buna…..

    Insa oabserv ca Drgaonul Celest se inalta. Era sdigir ca se va inalta de acu +25 ani.
    Insa voi si idiotii credeati ca nu …. ca China va sta pe coada..

    pardon! Se pare ca deja are avantaj in domeniul 5 g! Si piate inca in altele (in domeniul geneticii .. dar nu credc a COVID este ëditat” in laboratir!)
    Ma rog nu stiu cati nai mai am de trait (am 68 si probleme. Nu mari dar …. ?)
    Insa tinerii din Romania si copii nenascuti ar putea prfita de sansa Drunului Matasii . Ca daca peirdem sansa asta mai perdem un mileniu!

  20. Nu sunt pro-Rusia și pro-China.
    Sunt anti-SUA pentru că ea vrea să le bage tuturor pe gât „democrația” ei. Dacă americanii sunt mulțumiți de „democrația” lor, n-au decât, dar să nu le-o impună altora.

    Având în vedere că democrația e conducerea societății de către popor prin reprezentanți, ei bine eu nu cred că poporul american conduce societatea americană prin reprezentanți, ci doar are impresia că o face.
    O conduce cine/ce trebuie, că boboru trebuie să fie condus, nu să conducă.

    Poporul rus în majoritatea lui ține la Putin pentru că acesta i-a redat demnitatea și a făcut Rusia „great again”. Puternică și de temut.
    Poporul rus în majoritatea lui știe că „democrația” americană instalată în Rusia ar face Rusia țăndări, iar din punct de vedere economic, o piață de desfacere.
    Țăndări e Ucraina, țăndări va fi și Bielorusia/Belarus…

    China e foarte bine așa cum e. Nici acolo nu merge „democrația” americană. Poporul chinez e un bun executant, dar se rătutește dacă-i dai puterea. Tocmai fiindcă „democrația” americană nu a pus laba pe China, China s-a dezvoltat atât de rapid și de frumos.

    Țările din nordul Africii nu au rezistat cântecului de sirenă al „democrației” americane, și ce a urmat vede oricine. Nici popoarelor lor nu li se potrivește.

    De ce ține cumătra SUA asta să-i traverseze strada pe unii care nu vor să traverseze?
    La asta se referă Marian Nazat. Dacă și-ar vedea de ghiveciul ei din crațiță, căci asta e „poporul” american, un ghiveci care s-a prins pe plită, n-aș fi anti-SUA. Mi-ar fi indiferentă.

    • @Amalia: „Merkel et co sunt în război cu Putin pentru supremația economică și transformarea Rusiei în piață de desfacere, și recurg la orice metodă pentru a înlătura Rusia de pe piață.”

      Sa inteleg ca esti si „anti-europeana”? 🙂 Sigur, glumesc, cred ca e vorba de acel anti-imperialism care nu place popoarelor mici pentru ca il cunosc detaliat din istoria lor.

      Nu cred ca Trump mai doreste sa se „extinda” imperial vorbind, ci se va retrage din anumite locuri si le va fortifica pe altele. A repetat ca SUA nu trebuie sa fie „politistul lumii” si ca natiunile sa isi rezolve singure conflictele. Asta nu suna chiar atit de rau. Mai mult, deunazi am aflat pe Fox News de la conferina lui Trump de presa (apropo am inteles ca si Iohannis are una saptaminal, f. bine, doar sa fie cu folos) ca administratia lui negociaza cu Rusia pentru un tratat de limitare a armelor nucleare, dupa ce SUA s-a retras din fostul tratat de neproliferare. A spus ca spera mai tarziu sa se alature si China. Deci, el ofera o perspectiva de pace lumii, in care si americanii sa se poata focaliza pe problemele lor nerezolvate. E o alta mutare surpriza a lui Trump, dupa ce a retras SUA din INF (parca asa ii zicea), iar rusii l-au criticat intens pentru asta. Dar, se vede ca Trump isi doreste totusi o relatie cu Rusia pe baza de intelegeri noi, tocmai pentru ca nu vrea sa aibe surprize, cind el se razboieste cu China economic. Cit dce puternica e SUA, ar fi greu sa se bata strategic pe doua fronturi fara aliati determinati.

  21. VĂZÂND FOTOGRAFIA DE MAI SUS MI-AM ADUS AMINTE ( CU APROXIMAŢIE) DE O ALTĂ CUGETARE A LUI iOAN vIERU :
    „Dintre toate semnele de pe pământ, am rămas cu o minune devenită de neşters în memoria oamenilor : Cea a învierii lui Hristos !”

  22. Am comis-o !
    Binenţeles că Grigore Vieu !
    Vă rog corectaţi, dacă se poate !
    P.S. Am comentat ceva la un articol al lui Ioan Vieru de pe Cotidianul şi… poftim trăsnaie !
    Mulţumesc !

  23. Cat de inteligent foloseste guvernul PNL o situatie favorabila creata de guvernele PSD din 2017 – 2019 !
    Proiectele de infrastructura semnate in acest an – Pitesti – Curtea de Arges , Biharea – Chiribis , Ungheni – Targu Mures , Zimbor – Poarta Salajului , Nusfalau – Suplacu de Barcau , sectorul din centura autostrada Nord peste lacul Cernica – sunt TOATE proiecte lansate de guvernele Grindeanu – Tudose – Dancila .
    Primele trei proiecte de mai sus au fost tarate in procese nebune cu recursuri la recursuri si evaluari la evaluari , trei ani ( asa cum se va intampla , pare-se , cu sectoarele 3 si 4 ale drumului expres Craiova – Pitesti )
    Urmatoarele doua au fost blocate de esaloanele inferioare din Ministerul Finantelor ( ” documentatie neconforma ” ) timp de doi ani si opt luni .
    Marea finantare de 875 milioane de euro obtinuta recent , un mare succes al reprezentantilor Romaniei ( PNL ) in Noua Comisie Europeana care nu ne este favorabila , a fost posibila datorita lansarii marelui proiect de guvernele Grindeanu si Tudose .
    Santierele noi , incepute in acest an – centurile Barlad si Timisoara Sud , sectorul Boita – Sibiu de autostrada – sunt contracte incheiate de PSD acum doi ani !
    Ca realizare proprie guvernul PNL se poate lauda , modest , cu un coridor de autostrada de 5 km in jurul orasului Comarnic .
    Dar este de admirat talentul de comunicant al guvernului PNL – felul in care reuseste sa valorizeze incheierile acestor contracte , sa le faca cunoscute , sa dea impresia ” daca nu eram noi nimic nu era ”
    Mare atentie , investitii reale in Moldova anul viitor , dupa terminarea centurilor Radauti si Bacau , in afara centurii BARLADULUI , nu vom avea – proiectele PSD in jurul Galatiului – centura si drumul Galati – Braila – vor fi inca in stadiul de disputa in tribunale si alte proiecte reale in afara lor nu avem .

    • @ dara daca…
      Eu cred că guvernul PNL nici nu folosește inteligent, nici nu are talent de comunicator, ci electoratul român e acela care nu folosește inteligent media, și nu se sinchisește de comunicare, ci e doar brânză pentru injectarea propagandei.
      Mai simplu, boboru’ nu se informează în adevăratul sens al cuvântului.

  24. Recent, pe șoseaua Toplița Reghin, aparent bine copertată cu asfalt, la o depășire banală, mi-a apărut în față o groapa în asfalt. În ultima clipă am evitat-o cu partea din dreapta a mașinii, dar tot s-a auzit un ,,zdranc” puternic.
    Vreau să spună că, nu de noi mari proiecte duce lipsă Romania în primul rând, ci de șosele bine asfaltate, indiferent de categoria lor: europene, naționale, sau județene. La mănăstirile națiunii profunde nu circul pe autostrăzi, ci pe drumurile normale, cu serpentinele integrate armonios în habitatele naturale. Vreau să fie netede și bine asfaltate, asta îmi doresc în primul rând.
    O țară care nu este în stare să- și reabiliteze și să-și întrețină rețeaua națională de drumuri, nu are sens să-si propună mereu și mereu proiecte ambițioase, care îi depășesc capabilitățile financiare, manageriale și tehnologice, sperând perpetuu că Fata Morgana a euroilor bruxellezi se va îndura de bieții români.
    Eu vreau să circul acum, pe șoselele patriei, în condiții decente, admirând munți împăduriți și oprind ori de câte ori am chef pe refugii umbrite, sau la popasuri îmbietoare.
    Așteptările unora dintre români sunt nerealiste, obiectivele sunt nedecelabile într-un viitor tangibil, și mereu în opoziție cu potența economică a statului român.
    Un stat care își bazează proiectele pe banii altora și pe taxe de protecție, este un stat antinațional prin definiție. Chiar nu-și dă nimeni seamă că banii europeni sunt condiționați politic, ideologic și blocați din start prin mecanisme birocratice dedicate aproape insurmontabile ?
    Sunt convins că domnul Adrian Năstase ar fi finalizat autostrada Bechtel, ba chiar și Comarnic Brașov, fără niciun eurocent scăpat printre degetele de la masa stăpânilor. Ar fi utilizat cu siguranță și procedura parteneriatului public privat și ar fi terminat astfel și segmentul esențial Comarnic Brașov.
    Nu cred că un eventual guvern patronat în calitate de Președinte al României de domnul Năstase nu ar fi făcut pași semnificativi și în infrastructura Moldovei, având în vedere că Bechtel urma să treacă prin Tg Mureș.
    N-a fost să fie, în schimb trebuie să ne mulțumim cu detaliile insipide și necirculabile cu automobilul promovate asiduu de noii securiști, pretins mai buni decât cei vechi doar pentru că slujesc cu devotament interesele partenerilor strategici și implicit ale corporațiilor asociate statelor private ale Vestului.
    Resping ferm aceste tentativele de manipulare și simulări transparente de susținere a valorilor social democrației, pe care noii securiști le disprețuiesc profund.

  25. Amalia
    Excelent, aș adăuga că specificitatea democrației americane constă în ruperea completă de interesele poporului american.
    Sistemul ,,democratic” american este subordonat intereselor expansionismului corporatist, imposibil de promovat fără complexul militaro-industrial al statului privat de pe malurile Potomacului. Altfel spus, vorba lui Ghiță, este un MIJLOC, nu un SCOP.
    De aceea el nu poate supraviețui decât într-un climat global favorabil, în sensul de lume globală malformată și obedientă, practic, NOUĂ PLANTAȚIE EXTINSĂ a Unchiului, adaptată sec 21.
    Așa este, americanii, pe cât de aroganți, tot atât de proști, au crezut că restul lumii nu va crâcni, va prelua pseudovalorile pe nemestecate și…VA PRODUCE ieftin, la infinit, cu tehnologie americană, tot ce este nevoie în lumea materială a consumului capitalist exacerbat. SUA a crezut că-și poate păstra hegemonia doar prin cercetare, arme, dolar și inginerii financiare. Evident, o mare iluzie și o eroare capitală care nu a ținut cont de vechimea milenară, soliditatea și complexitatea culturii chineze, cea care s-a împletit cu însăși istoria civilizatiei.
    Poporul chinez este coerent, perseverent și a trecut la nivelul următor, cel de INOVARE și de dezvoltare a unei piețe proprii uriașe, pe măsură ce nivelul de trai al cetățeanului chinez crește, deci consumul se amplifică.
    Să nu uităm că și Japonia a fost acuzată, cu decenii în urmă, că a copiat și a furat.
    Dar cine nu a făcut-o, în anumite momente istorice ?
    China își dezvoltă, pe lângă tehnologie 5G și capabilități de inteligență artificială, și infrastructură de transport, dar, MAI ALES, își extinde, fără autopublicitate, UN PROGRAM SPAȚIAL AMBIȚIOS, pe termen lung.
    Se pregătesc pentru stația lor spațială, după ce americanii nu le-au permis în 2011 să participe la Stația Orbitală Internațională.
    Mai mult, au trimis doi roboti pe Lună, înainte ca America să revină pe satelitul natural al Pământului.
    …Iar recent au lansat o sondă complexă de 5 tone (Tianwen-1) spre Marte (iulie 2020), într-o discreție deplină. Nici măcar lansarea nu a fost televizată live. Chinezii își propun o misiune trei în unu, adică o premieră mondială: o sondă pe orbita planetei roșii, un ROVER pe suprafață și un vehicul care să ducă roverul pe Marte.
    De aceea cred eu, dragă Amalia, că sunt supărați americanii: CONCURENȚA CHINEI ÎN SPAȚIU.
    Cât privește realocarea producției în State, să fim serioși. Dacă toate companiile americane s-ar retrage pe teritoriul american, economia americană ar face implozie aproape instantaneu. Sistemul economic al Americii este esențialmente dependent de restul lumii, aceasta și explică nervozitatea establishmentului atunci când un stat, cândva colonie, se ridică și se dezvoltă. Pierderea controlului, indusă de concurență incomodă tot mai acerbă, reprezintă preocuparea supremă, de aceea politicienii americani comit greșeli după greșeli în încercarea disperată a SUA de a nu fi …. demolată cu totul de pe soclul lumii pe care a fost cocoțată, arbitrar, de ,, rockefelleri” după al doilea război mondial.
    Niciun imperiu nu a rezistat istoriei. Rezistă doar cultura, desigur, în măsura în care aceasta există.

Lasă un răspuns