Marian Nazat – continuare…

Ce caută americanii și în Europa de Est?

MOTO:

   „Omenirea e ca un înotător de fond care din când în când scoate capul din apă și respiră, ca să poată înota mai departe.”                                                                                                                                  Vintilă Horia[1]

          Ce e mai departe nimeni nu îndrăznește să ne lămurească, însă uriașul animal vârât cu de-a sila în apă se zbate să supraviețuiască, vânat și vânător  deopotrivă. Se mișcă alandala de colo-colo, într-o sisifăreală fără sfârșit  și fără speranță, doar-doar o scăpa teafăr din capcana acvatică. Acum e hăituit și lovit cu harponul azvârlit din pântecul unui liliac zburător  cuibărit în China, chipurile… De n-ar fi îndeajuns năpasta ciudatului  virus, interesele politico-militaro-financiare transatlantice au încins vâlvătaia zaverei în Europa de Est, terenul tuturor experimentelor încercate  de-a lungul istoriei atât de vitrege în mult obidita regiune. Nu mai încape vreo îndoială, „într-o democrație capitalistă, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Marea Finanță este controlată de ceea ce profesorul C. Wright Mills a denumit «elita puterii». Această «elită a puterii» folosește în mod direct mai multe milioane de oameni care alcătuiesc forța de muncă a țării, în fabricile, birourile și magazinele ei, și controlează încă multe alte milioane de oameni împrumutându-le bani ca să cumpere produsele ei, iar prin proprietatea asupra mijloacelor de comunicare în masă influențează gândurile, sentimentele și acțiunile mai tuturor oamenilor. Ca să parodiem cuvintele lui Winston Churchill: «niciodată nu s-a întâmplat ca atât de  mulți oameni să fie atât de manipulați de atât de puțini oameni».”[2] Și de la cimilitura uriașului britanic, a cărui statuie e zgâlțâită de turma piticilor progresiști, s-au scurs câteva decenii, situația înrăutățindu-se deplorabil.

Nu întâmplător Bulgaria fierbe, comunitatea internațională săturându-se probabil de bădărăniile dubiosului premier Boiko Metodiev Borisov și punând  la cale  un ditamai protestul. „Ceafa groasă” de la Sofia a avut neobrăzarea, deunăzi, să le dea cu tifla tehno-ipocriților bruxelezi, neobișnuiți să li se ceară socoteală, mai ales  din partea europenilor second-hand. Mai an, parcă, la „împărțirea cărților” la Comisia Europeană, vecinul de peste Dunăre i s-a adresat șiret „boierului” Frans Timmermans: „Un compromis se conturează – Weber va lua Parlamentul și dumneavoastră veți lua Comisia, așadar am vrut să vorbim. Am colaborat minunat de-a lungul anilor.” „Prekrasno!”[3] a răspuns și mai viclean olandezul, interlocutorul său insistând cu subînțeles: „Există unele state membre ale UE din Europa Centrală şi de Est care au unele rezerve, dar le-am spus că eu cred în integritatea dumneavoastră. Astăzi am vorbit cu Pedro (Sanchez), Emmanuel (Macron), (Mark) Rutte, Angela (Merkel) şi cu alţi colegi (cu care am convenit) că este mult mai bine să venim cu o soluţie decât să rămânem inflexibili.” Și șeful guvernului de la Sofia i-a cerut la schimb   batavului „ceea ce este important” pentru țara de la sudul Dunării: crearea unui hub al gazelor la  el acasă,  intrarea în Schengen și încetarea degradantului MCV. „Da, sunt de acord. Cred că întotdeauna am lucrat împreună foarte bine. Întotdeauna am fost direct şi sincer cu voi şi întotdeauna mi-am exprimat admiraţia pentru ceea ce faceţi în lupta împotriva crimei organizate în ţara dumneavoastră. Am avut multe discuţii sincere. Aceasta este baza pe care apreciez prietenia noastră”, a pus punct unsuroasei negustorii insul care de nenumărate ori și-a  permis să insulte grosolan România. În loc să salute talentul de negociator al reprezentantului lor la Bruxelles, demonstranții s-au trezit suspect și deodată din letargia levatină scandând  lozincile exersate estimp și pe străzile Bucureștilor asaltate de haita haștagistă. Vecinii noștri ieșiți pe hudicioare și-au amintit brusc că autoritățile sunt corupte și de aici dă-i și luptă,  și luptă… Deocamdată a picat ministrul Justiției, ca o concesie făcută anarhiștilor nerăbdători să implementeze standardele europene privind statul de drept și controlul democratic și transparent urgent al procurorilor. Sărmanii, or să le iasă pe nas reforma cu pricina, habar n-au ce-i așteaptă… Ambasada americană,  cum altfel ?, salută  diplomatic vârtejul de emancipare civică și se arată îngrijorată de tot ce nu-i convine, bla, bla… Sunt sătul de propaganda ăstora la capătul a trei decenii de demagogie sulfuroasă și grețoasă mai dihai ca aia sovietică ! Chiar, „la ce v-ar folosi să eliberați Europa, dacă nu pentru a vă ajuta să înțelegeți America?”[4] le strig indignat în gura mare, dar geaba.

Spre nord de România, în Bielorusia, deși brutalul și anacronicul Alexandr Lukașenko a câștigat  zdrobitor ultimele alegeri prezidențiale cu circa 80 la sută din voturi, minoritatea electorală  s-a strâns în piață, răscolită  de exemplul ucrainenilor maidanezi de deunăzi. Un rus frumos  a murit în timpul  confruntărilor cu forțele de ordine, căci întotdeauna  e nevoie de victime, de o scăpărătură care să aprindă   focul. Organizațiile  internaționale de binefacere au năvălit  la Minsk pentru a susține logistic răzmerița. Ubicua Amnesty International a reacționat prompt și provocator în stilu-i arhicunoscut, acuzând „utilizarea  de șase grenade de șoc, mai multe focuri de armă trase (probabil gloanțe de cauciuc) în mulțimi. Cel puțin șase ambulanțe au apărut din spatele liniilor de poliție, cu sirenele pornite.” E clar, „drepturile omului au înlocuit în Occident dictatura proletariatului.(…) În România, mişelia s-a numit comunism, aici se cheamă democraţie, capitalism social-democratic, constituționalism, liberaționism. Măşti inferiorizante și caricaturale”[5], după cum ne deslușea Vintilă Horia în urmă cu treizeci de ani. Din nefericire, s-a păstrat clișeul demagogic  al Vestului și el este impus cu forța oriunde se ivește  un interes de orice fel… De aceea nu mai contează rezultatul scrutinului (Svetlana Tihanovskaia a obținut un scor pipernicit de 6%), toată lumea fiind „beată de democraţie, care poate fi excelentă în Elveția sau în Statele Unite și catastrofală în Mexic sau Perú. Toate tradițiile unor țări duc spre democraţie, toate tradiţiile altor țări duc în altă parte. De fapt, nu suntem lăsați în pace, suntem obligaţi în modul cel mai amenințător să alegem democraţia. (…) atunci trebuie să afirme sus şi tare prioritatea și infailibilitatea democraţiei. E cea mai teribilă dictătură pe care omenirea a suportat-o vreodată.”[6] Ba bine că nu, astfel încât oficialii de la Washington au intervenit iarăși, doar sunt stăpânii discreționari ai planetei, ce dacă „democraţia nu e decât o utopie și n-a fost posibilă într-adevăr decât în câteva țări, numărate pe degete”[7] ? Celelalte, nepotrivite, au devenit colonii, cu dezlegare parțială la libertate de la satrapii mondiali. Cărora oricum nu le pasă neam de opțiunea majoritară a norodului ex-sovietic, regulile democratice fiind valabile numai când alesul sufragiului popular este marioneta lor. Pe care, de data aceasta, au extras-o  și au plasat-o în Lituania, unde urmează cursuri intensive de limba americană, ca o repetare a poveștii  Iuliei Timoșenko…

Statele Unite ale Americii nu mai au răbdare, vor totul, vor să-l închidă ca-ntr-o cușcă  pe Vladimir  Putin,  acuzat hodoronc-tronc și de otrăvirea opozantului Nikolai Navalnîi, transportat grabnic la un spital berlinez. Episodul tentativei de asasinat din 2018 a  spionilor ruși  stabiliți în Anglia  revine din nou în dezbaterea publică de aiurea,  în strădania  de a convinge omenirea că țarul de la Kremlin este un criminal odios, lipsit de scrupule. Coincidența întâmplărilor demonstrează că Administrației de la Casa Albă nu-i mai ajung scutlâcul românesc și fidelitatea necondiționată a balticilor, are nevoie neapărat și de  un brâu armat strașnic  la Sofia și la Minsk, după ce Kievul i s-a supus, fracturând o unitate națională discutabilă. Le-aș recomanda  yankeilor să citească un fragment din romanul Pielea, le-ar fi  suficient  să priceapă pericolul ce-i pândește. Căci, scrie Curzio Malaparte, „în Europa toată lumea îi iubește pe americani.

– Sigur, dar nimeni nu iubește păduchii roșii, spuse colonelul Eliot.
– Nu înțeleg ce vreți să spuneți, zise generalul Cork, noi nu suntem ruși, suntem americani.

– Of course, we are americans, thanks God ! spuse colonelul Eliot, însă păduchii europeni, după ce îi vor mânca pe păduchii ruși, ne vor mânca pe noi.(….)
Generalul Cork era un gentleman adevărat, vreau să spun, un adevărat gentleman american. Avea acea naivitate, acea candoare, acea claritate morală care îi face pe gentlemanii americani să fie atât de dragi, atât de umani. Nu era un om cult, nu avea acea cultură umanistă care conferă o notă poetică și nobilă bunelor maniere ale domnilor europeni, dar era un «bărbat», avea acea calitate umană care le lipsește bărbaților din Europa – știa să roșească. Avea o pudoare de o extremă delicatețe și un simț precis, viril al propriilor limite. Era și el convins, ca toți americanii, că America este cea dintâi națiune a lumii, că americanii sunt poporul cel mai civilizat, cel mai cinstit de pe pământ și, normal, disprețuia Europa. Dar nu disprețuia popoarele învinse doar pentru că erau popoare învinse.(…)

Odată i-am recitat acel vers din Agamemnon de Eschil: «Dacă respectă templele și zeii învinșilor, învingătorii se vor salva». El m-a privit o clipă în tăcere. După aceea m-a întrebat care sunt zeii pe care americanii ar trebui să-i respecte în Europa, pentru a se salva.

– Foamea noastră, mizeria noastră, umilința noastră, i-am răspuns. Generalul Cork mi-a oferit o țigară, mi-a aprins-o și apoi mi-a zis surâzând:
– Mai sunt și alți zei în Europa și apreciez faptul că nu i-ați pomenit.

– Care? am întrebat.

– Hoțiile voastre, ranchiunele voastre și îmi pare rău că nu pot să adaug: orgoliul vostru.

– Nu mai avem deloc orgoliu în Europa, am zis.

– Știu, spuse generalul Clark, și este mare păcat.”[8] Chiar că este păcatul  mortal al unei Europe agonizante și capitularde în fața ofensivei duhnind a hamburger…

Și să nu uităm, pe de altă parte, că, pe unde au trecut,  soldații „Noii  Rome” n-au adus  mierea promisă, e de ținut minte dialogul malaparteian: „ – În toată Africa de Nord, spuse Jack, indigenii s-au adaptat imediat la civilizația americană. De când am debarcat în Africa, populațiile din Maroc, Algeria, Tunisia au făcut mari progrese.

– Care progrese? întreabă uimit Pierre Lyautey.

– Înainte de debarcarea americană, spuse Jack, arabul mergea călare și nevastă-sa îl urma pe jos,  la coada calului, cu copilul în spate și cu o boccea în echilibru pe creștet. De când au debarcat americanii în Africa de Nord, lucrurile s-au schimbat profund. Arabul, este adevărat, tot călare merge și soția continuă să-l însoțească pe jos, ca mai înainte, cu copilul în spinare și bocceaua pe cap. Numai că nu mai umblă după coada calului, ci pășește înaintea lui. Din cauza minelor.”[9] Rețineți-vă  râsul, e un râs macabru…

Recunosc, „nu-mi place să văd până unde poate ajunge omul să se umilească ca să poată trăi. Preferam războiul în locul ciumei care, după eliberare, îi mânjise pe toți, bărbați, femei, copii. Înainte de eliberare, suferiserăm  și luptaserăm ca să nu murim. Acum luptam și sufeream ca să trăim. Este o diferență profundă între lupta pentru a nu muri și lupta pentru a trăi. Oamenii care luptă să nu moară își păstrează demnitatea, o apară cu furie, cu toții, bărbați, femei, copii, cu o încăpățânare feroce. Bărbații nu-și plecau capul. Fugeau în munți, în păduri, trăiau în văgăuni, luptau cu lupii împotriva ocupanților. Luptau ca să nu moară. Era o luptă nobilă, demnă, leală. Femeile nu-și scoteau trupul pe piața neagră ca să-și cumpere un ruj de buze, ciorapi de mătase, țigări sau pâine. Sufereau de foame, dar nu se vindeau. Nu-și vindeau propriii copii murind de foame decât să se vândă, decât să-și vândă bărbații. Numai curvele se vindeau dușmanului. Popoarele Europei, înainte de eliberare, sufereau cu o extraordinară demnitate. Luptau cu fruntea sus. Luptau să nu moară, iar oamenii luptă să nu moară, se agață cu tăria disperării de tot ceea ce înseamnă partea adevărată, eternă a vieții umane, esența, elementul cel mai nobil și mai curat al vieții – demnitatea, mândria, libertatea propriei conștiințe. Luptau să-și salveze sufletul.

Însă după eliberare, oamenii au trebuit să lupte pentru a trăi. Este un lucru umilitor, oribil, este o necesitate rușinoasă să lupți pentru a trăi. Doar pentru a-ți salva pielea. Nu mai este lupta împotriva sclaviei, lupta pentru libertate, pentru demnitate umană, pentru onoare. Este lupta împotriva foamei. Este lupta pentru o bucată de pâine, pentru un pic de căldură, pentru o zdreanță pe care să o pui pe copii, pentru o mână de paie pe care să te culci. Când oamenii luptă pentru a trăi, totul, chiar și o cutie de conservă goală, un muc de țigară, o coajă de portocală, o bucată de pâine uscată culeasă de la gunoi, un os, totul are pentru ei o valoare uriașă, decisivă. Oamenii sunt în stare de orice ticăloșie ca să trăiască, de orice murdărie, de orice hoție. Pentru un codru de pâine, oricare dintre noi este gata să-și vândă propria nevastă, fiicele, să-și vândă mâna, să-și vândă frații și prietenii, să se vândă pe sine altui bărbat. E gata să îngenuncheze, să se târâie pe jos, să lingă cizmele celui care-i dă de mâncare, să-și îndoaie spinarea sub gârbaci, să-și șteargă zâmbind obrazul de scuipat – și are un zâmbet umil, blând, o privire plină de speranța flămândă, animalică, o speranță nemaiîntâlnită.”[10]Oho, și cum se mai târâie pe coate și genunchi  argații mioritici și cum își mai ling ocupantul în părțile dosnice, istoria noastră este doldora, din nefericire, de astfel de pățanii regretabile și rușinoase. Deocamdată, americanii și-au pus cizma pe grumazul valah și-l apasă după bunu-i plac, cine să i se opună, cine să mai cârtească? De la vlădică la opincă numai râme  slugarnice, unde s-or fi pitit mândria de neam, instinctul neatârnării? Capul plecat sabia nu-l taie,  dar nici nu-l deșteaptă, dimpotrivă. Triumfători  acum, americanii sunt obligați să mai afle  că „nu există niciun popor pe lume care, măcar o dată, să nu fi avut plăcerea să-și arunce propriile drapele la picioarele învingătorilor. Până și celor mai glorioase drapele le vine vremea să fie aruncate în noroi. Gloria, ceea ce oamenii numesc glorie, este întotdeauna grea de noroi.”[11] Știu eu ? Poate stelele acelea de pe steagul ales de părinții întemeietori or mirosi a noroi, nu a ambrozie, Dumnezeu știe, păcatele mele…

––––––––––––––

[1] Jurnal de sfârșit de ciclu  1989-1992. Jurnal torinez

[2] Aldous Huxley, Reîntoarcerea în minunata lume nouă

[3] „Minunat !”, în limba bulgară

[4] Curzio Malaparte, Pielea

[5] Vintilă Horia, Jurnal de sfârșit de ciclu  1989-1992. Jurnal torinez

[6] Ibidem

[7] Ibidem

[8] Pielea

[9] Curzio Malaparte, Pielea

[10] Ibidem

[11] Ibidem Vizualizari articol: 16030 august, 2020|Opinii

34 de gânduri despre “Marian Nazat – continuare…

  1. ONGistii Wagner expulzati in Rusia puteau repune democratia in drepturi in Belarusstiu ca am stat dar cred ca nu au avut noroc sa ajunga in Ucraina, erau sigur sponsorizati de americani…

  2. Ce pledoarie pentru demnitate la vremuri cand multi din generatia tanara nu cunosc semnificatia genuina a cuvantului; o analiza hiperlucida, cu usoare accente de umor, fie chiar amar si nemarginita empatie. Aprecieri elogioase pentru dl Nazat si pentru amfitrionul blogului pentru o inspirata alegere.

  3. Si acest domn Nazat (in ruseshte „nazat” inseamna „inapoi”) lucreaza la RT? Pai inapoi la Putin. Am citit pina a inceput sa-l apere pe Putin, ca nu l-ar fi otravit pe Navalnai. Cine e atit de naiv sa creada ca Putin insusi i-ar fi servit ceaiul din plante militare? De ce nu ne explica dumnealui de ce procurorii din Rusia au spus ca ei nu dechid ancheta? Nu, nu a fost tentative de omor, a dat doar putin ochii peste cap si a intrat in coma. Iar restul ofertelor de ceai rusesc dizidentilor in Anglia nu e chiar un „Five O’Clock” tea, pentru ca iti sta ceasul pe loc cind il bei.

    Da, Ambasadorii americani au colcait cu politicul romanesc si noua securitate in pat. Si acest nou Ambasador a pornit foarte, foarte prost, lipindu-se de noua putere (Iohannis & PNL), desi trupa a aratat deseori ca este labil anti si pro US. Ambasadorul Rusiei si al Chinei s-au abtinut de la comenta despre politica interna a Romaniei, dar cel rus a venit si a dat citeva palme morale public Romaniei, desi Rusia nu ne este prietena. Dl. Nazat stie ca toti se comporta la fel cind o tara e slaba si se prezinta ca atare , cu lideri slabi.

    Referitor la Bielorusia, Trump si Administratia sa au fost mult mai retinuti decit globalistii lui Obama-Clinto, la Victoria Nuland ma refer si altii, care au instigat la lovitura de stat in Ucriana, de unde a si aparut Maidanul. Da, atunci SUA s-au implicat direct in rasturnarea regimului pro-rus de acolo. Trump stie ca Putin nu va lasa Occidentul sa ia si Bielorusia. Da, globalistii din SUA au sarit ca arsi si au instigat din nou la implicarea Administratiei SUA in treburile altora, dar, putina retinere si obiectivitate ar fi arata un anumit grad de profresionalism jurnalistic al autorului. Dinsul insa este patetic anti-american, deci cu putina credibilitate pentru cei care gindesc.

    Daca ar fi fost destepti ca polonezii, romanii ar fi procedat ca Polonia, si ar fi cerut si primit ajutorul SUA pentru a rezolva probleme ale sale cu anumite state UE care nu ne vor in Schengen si isi bat joc de noi cu MCV-ul. NU cred ca l-at fi constat preamult pe dl. Aurescu sa il cheme pe noul Amabasador al SUA si sa aibe o discutie amicala, sa ii ceara sa isi tempereze discursul gretzos pro-Iohannis. Este una din greselile permanente al politicii externe a SUA, cind il iau ca aliat pe Presedinte, cu costuri uriase pentru americani atunci cind popoarele respective schimba directia. SUA are interes geo-strategic direct in Romania, si asta romanii ar trebui sa stie sa foloseasca in folosul lor. Fara false declaratii de dragoste!

    Viitorul, daca vor sa aiba unul, pentru romani, este sa isi caute lideri patrioti, care sa se bata sincer pentru Romania, si sa creeze acel mediu propice pentru romani sa revina in tara si sa devenim mai uniti.

  4. Doua lucruri mai spun: unu, imi cer scuze ca am introdus aici o problema falsa, cea a numelui domnului autor. E si incorect ce am spus, pentru ca de fapt in rusa se scrie cu „d” nu cu „t” (Nazad, „назад”), dar „d” se aude ca un „t”. Nu are importanta numele si originea autorului.

    Doi, despre democratie ca fiind „cea mai teribilă dictătură pe care omenirea a suportat-o vreodată.””. E un lucru teribil sa afirmi asta, si ar trebui sa clarifici ca un regim regim „democratic” instalat din exterior, sau la presiuni externe nu e ceva in regula. Da, nu e in regula sa pretinzi de la o cultura islamica sa impartaseasca valorile liberalismului (si atit mai putin ale crestinismului, cum e treaba cu iertarea pacatelor altora).

    Cit de rea ar fi democratia, e singul sistem unde cetateanul de rind, are anumite mecanisme democratice sa isi faca vocea auzita, macar la nivel local, unde traieste, si unde isi laege consilierii care saii rezolve lui problemele linga casa. E singurul tip de societate unde inca mai ai ceva libertate de exprimare, dar, recunosc, in ultimul timp e bine sa stii cind sa deschizi gura, si daca o faci, cum iti exprimi ideile. Nu stiu ce cap limpede isi doreste o dictatura, chiar si aparent blinda si iubitoare ca a lui Putin. E doar o imagine bine construita, si care poate fi la fel de teribila pentru altii. Sa nu uitam nici ca dl. Putin a lasat citeva zeci de marinari rusi, nu americani, ai unui submarin rusesc sa moara infiorator la fundul marii dupa o explozie, dupa ce acestia au reusit sa comunice afarasi sa ceara ajutorul Rusiei, doar pentru a nu lasa salvatori occidentali sa ii salveze (cei care erau in zona si s-au oferit, ca Norvegia). Dl Putin e departe de a fi un inger, asa cum apare pe sticla ruseasca. El ii urashte sincer pe americani, si e suficient de siret sa poata ascunde asta. Doar americanii au distrus URSS, si oameni ca el, din KGB, nu pot nici sa uite, nici sa ierte, nici sa nu dea o lectie de aceiasi masura aplicata americanilor.

    Problema noastra, a tuturor, este ca traim intr-o lume in care nu se mai respecta ce a fost semnat, iar acordurile sunt fluctuane/temporare sporind nesiguranta si instabilitatea. Cum aici e un blog al unui mare expert roman in drept international, poate niste oameni cu multa carte sa ne dumireasca de ce nu au fost trasate si acceptate frontierele maritime intre Grecia si Turcia, si daca, acestea se pot delimita de un tribunal international (Haga?), atunci cind este contestat de parti.

  5. Bună tribună de antiamericanism bazat pe opinii nefondate și frustrări creează dl.procuror Nazat pe blogul dumneavoastră, domnule Năstase.

    Acesta să fie orizontul de gândire spre care este împinsă societatea românească?

    O mai mare mizerie ca formula: „americanii și-au pus cizma pe grumazul valah și-l apasă după bunu-i plac” rar mi-a fost dat să aud.

    Și dumneavoastră aprobați o asemenea poziție, publicându-l în serial pe un grețos propagandist antiamerican.
    Lipsa dumneavoastră de reacție și de opinie, mă poate face să cred că rezonați cu ideile individului.

    Nostalgia trecutului pentru o lume în care omul lupta să nu moară este contrapusă lumii în care omul luptă să trăiască … ca americanul.
    Și asta îl oripilează pe Nazat. Chiar dacă a trăi ca americanul înseamnă mai bine.

    Nu, el preferă lumea fără libertate în care omul se chinuia să nu moară, lumea creată de sistemul adus cu tancurile rusești.
    Dl. procuror și-ar fi găsit un binemeritat loc în „1984”.

    Tocmai de aceea, Nazat blamează mișcările de emancipare ale popoarelor din zona de influență a Kremlinului.
    Procurorul încearcă să-i „lustruiască” pe nevinovatul Putin și pe învingătorul Lukașenko, așa încât nu m-ar mira să aducă mulțumiri armatei de ocupație a Rusiei pentru „asigurarea păcii” în Transnistria și pentru menținerea Basarabiei în spațiul de influență al Moscovei.

    În umila mea opinie, promovarea lui Marian Nazat, a pro-rusismului și a antiamericanismului pe care le susține, constituie un mare semn de întrebare asupra direcției spre care se îndreaptă blogul dumneavoastră.

    • Mircea Popescu, Audiator et altera pars! Pe unii i-a orbit strălucirea Licuriciului, pentru altii America a promovat un alt tip de colonialism. Repet – nu sunt pro-rus sau pro-american, sunt pro-roman. Si incerc să mă gandesc la interesele Romaniei in acest peisaj plin de majorete si de fake news.

      • Prin preluarea sloganului BLM (Black Lives Matter) a piciorului pe grumaz: “americanii și-au pus cizma pe grumazul valah și-l apasă după bunu-i plac”, nu cred că se poate vorbi de pro-românism, ci de incitare la ură
        Parcă s-ar dori declanșarea unei mișcări „Viețile Valahilor Contează”(VVC). Nici măcar ale românilor.

        Că moldovenii, de exemplu, sunt lăsați de procurorul Nazat în spațiul de influență rus și a ideii Moldovei Mari desprinsă de România, promovată de liderul rusofil de la Chișinău și sugerată chiar de Putin ca vulnerabilitate, în opinia sa, a României.

        Și de la „cizma pe grumaz” până la vandalism, deocamdată verbal, nu-i decât un pas.
        Verbal, verbal, dar să nu uităm că la început a fost Cuvântul.

        Sigur, a asculta părerea altuia este important, dar dacă părerea este confundată cu propaganda urii, cu tot respectul personal pe care vi-l port în mod sincer, cred că avem dioptrii diferite.

      • Mircea Popescu, sunt de acord ca in textul lui Marian Nazat există unele exagerări, generate poate si de de o analiză subiectivă. Fiecare alege din text ce consideră a fi valabil. Pe blog sunt multe comentarii care ii laudă pe americani si ii critică pe rusi sau pe chinezi. In ceea ce mă priveste, recunosc, cele două Conventii mi s-au părut destul de jenente. Mă gandisem la un moment dat să fac o sinteză a acuzelor lui Biden către Trump si ale lui Trump către Biden dar imi este clar că lucrurile se decid in spatele scenei.

      • Domnule Adrian Năstase, ar fi interesant punctul dumneavoastră de vedere, al unui politician de clasă din afara spațiului american.
        Voi reveni și eu asupra subiectului, dar după ce se mai liniștesc apele tulburate de eșecul PSD care poate fi extrem de dăunător în pragul alegerilor.
        Deci, eșecul PSD, nu al moțiunii.

    • Domnule Popescu, din cate am inteles sunteti traitor in cea mai puternica democratie a lumii. Aici pe blog in majoritate suntem oameni cu scaun la cap, cu adevarat deschisi schimburilor de idei. Va rog fiti ceva mai ingaduitor si da, partenerul strategic nu se poarta fair cu aliatul sau. Lasitatea sau frica astazi e o virtute la noi, la romani.

    • Nu numai ca aproba o asemenea pozitie, il adusa si pe imbalsamatorul Anubis la ,,sindrofie,, 😂
      ,,Nazariteanul asta curat ca lacrima,, si-a dat in petic chiar si despre poporul roman, cand i-a fost taiat elanul idolului teleormanean „Popor cretinizat”, „populime”, „tara de canibali”. Iata ce spune despre romani avocatul lui Liviu Dragnea, dupa condamnarea sefului PSD.

  6. Da , rusii sunt buni .
    Prezenti , bineinteles , cu cele mai bune intentii fata de Romania , in birourile autocratului Viktor Orban .
    Cu referiri inocente ale bunului Putin , pe care unii rau voitori il vad psihopat , la ” frontiera ungaro – romana ” .
    Aceeasi rusi angelici si persecutati fara mila de americanii care raspund cererilor unor state suverane , ca Polonia sau Lituania , sunt preznti si la domnul Vucici , seful de stat sarb , cu schite de baze militare in Serbia .
    Sa nu vorbesc de grotescul si sordidul Dodon …

  7. Chiar acum am vazut o filmare pe BBC dintr-un bombardier NATO care zbura in spatiul aerian international in Marea Neagra, cind doua avioane rusesti SU 27 l-au interceptat extrem de aproape si au executat manevre periculoase in jurul lui. Rusii chiar vad Marea Neagra ca fiind a lor, desi nimeni nu le-a dat-o cadou. Tipic comportament rusesc, care tradeaza spiritul militarist al conducerii lor, ce doreste si arata activ suprematie cu orice pret intr-o zona care nu a fost si nu este a Rusiei. M-am saturat de propaganda ruseasca si pro-ruseasca, inclusiv aici pe blog, care ne tipa in urechi ca americanii sunt rai si de vina pentru toate relele din Romania si din lumea asta.

    Dl Putin arata cu degetul spre SUA intr-un interviu pentru audienta interna difuzat ieri (nu e clar cind l-a dat), ca SUA nu au dreptul sa ceara nimic si sa isi aroge vreo postura de model, din cauza ca un cetatean american de culoare a fost impuscat de politisti, asa cum a vazut o lume intreaga. E adevarat ca SUA au probleme interne serioase, pe care trebuie sa si le rezolve ei insisi. Din fericire pentru Putin, lucruri din astea nu se vad la TV ruseasca de stat, pentru ca e controlata, si nu stii ce e voie si ce nu e voie sa se dea pe post. Toata media ruseasca e controlata, dupa model securist-kgbist. Rusia nu are nici un merit deosebit in modul in care isi trateaza cetatenii, si nu poate sa pretinda ca e superioara in vreun fel americanilor, decit pentru urechile interne, indelung spalate cu propaganda nationalist-putinista, pentru a isi consolida imperiul.

    Dl. Nazat se inreaba ce cauta americanii in Europa de Est? Ce nu mai cauta in Europa de Vest, atasata Rusiei de Germania, Austria si tacit si de alte tari „vechi” UE, care i-au fortat pe americani sa isi retraga partial interesele de acolo. Sigur, cu nuantele de rigoare, pe care dl. Nazat se sfieshte sa le consemneze.

  8. Vaccinul COVID-19. Impunerea vaccinării obligatorii cu pașaport de sănătate biometric?

    De Dr. Pascal Sacré

    Vaccinul COVID-19…

    Acesta este obiectivul final al acestei crize, acela de a impune o vaccinare obligatorie tuturor, cu pașaport biometric pentru sănătate, iar fără vaccinare, imposibilitatea de a vă deplasa, de a cumpăra, de a mânca?

    Viitorul apropiat va spune.

    Cu timpul, dupa acumularea de efecte secundare si mărturiile a din ce în ce mai multor medici, vaccinarea a devenit subiect de controverse, adesea pasionate, uneori violente.

    Aceasta nu este doar o chestiune de tipul a fi sau nu împotriva vaccinării în general.

    Este vorba de a fi vigilenți în fața presiunii enorme din partea companiilor și a guvernelor de a injecta miliarde de oameni sănătoși cu un produs fabricat în grabă, folosind tehnologii imature precum manipularea ADN-ului, cu efecte secundare încă necunoscute.

    Leacul nu trebuie să fie mai rau decât boala.
    Cetățenii nu ar trebui să mai ia ca atare tot ceea ce li se spune la valoarea nominală, ba chiar mai mult, dacă provine din media oficială sau de la guverne. [21]

    Sănătatea lor, mentală și fizică, este în joc.

    În ceea ce privește vaccinul, simplul fapt că poate el însuși să faciliteze infecția cu coronavirus și să agraveze simptomele ar trebui să pună capăt acestei nebunii.

    Pierderea de timp și bani în căutarea acestui vaccine împiedică populația să apeleze la alte soluții mai sănătoase și mai realiste:

    Reveniți la un stil de viață social sănătos, cu un compromise acceptabil între impunerea unor carantine planuite și limitate (pentru persoanele cu adevărat bolnave și nu doar RT-PCR pozitive) și permiterea circulației virusului printre cei mai puțin expuși riscului (tineri și adulți sănătoși) protejați de imunitate sanatoasa.
    Acordați o mai mare preferință NPI-urilor eficiente (măsuri non-farmaceutice), cum ar fi spălarea mâinilor, distanța fizică și ventilația spațiilor închise, mai degrabă decât purtarea continuă a măștii, care este mai dăunătoare decât benefică.
    Permiteți medicilor de front să prescrie în mod liber hidroxiclorochina și zinc suficient de devreme la debutul simptomelor COVID-19 sub supraveghere medicală pentru a reduce riscurile cardiace binecunoscute ale HCQ.
    Dati din nou prioritate redresării economiei, activității sociale, deoarece astăzi, soluția împotriva problemei COVID este mai rea decât problema în sine (de departe).
    Amintiți-vă că avem imunitate! Imunitate specifică înnăscută și celulară, nu doar imunitate mediată de anticorpi! Că cei mai buni aliați ai acestor imunități sunt stilurile noastre de viață (dieta, activitatea fizică, managementul stresului, managementul mental). Totul ar trebui făcut, astăzi mai mult ca oricând, pentru a îmbunătăți acest lucru.
    Pentru a face față fricii immense și stresului post-traumatic care au fost generate în ultimele luni de mass-media și de guvernele noastre.
    Numai această frică ne face mai vulnerabili atât la boli, cât și la abuzurile totalitare.

    Cu condiția să ne deducem de frică, minciuni și iluzii, fiecare își poate recăpăta puterea asupra sănătății, a societății și a viețiilor.

    Dr. Pascal Sacré

    Original articles in French

    Part one:

    COVID-19: au plus près de la vérité. Confinement

    Part two:

    COVID-19: au plus près de la vérité. Masques

    Part three:

    COVID-19: au plus près de la vérité – Hydroxychloroquine (HCQ)

    Part four:

    COVID-19: au plus près de la vérité – Tests et Immunité

  9. TRAGERI (ÎN POZĂ) DE NOAPTE

    MOTTO: „Primele minute ale campaniei electorale, primele afișe lipite împreună cu Ludovic Orban și Dan Barna, care au dat chiar și o mână de ajutor. La propriu!” (urmează un fragment istoric din filmul începutului de campanie electorală pentru locale, 28 august 2020, la miezul nopții, postat pe pagina de FACEBOOK a lui Nicușor Dan. În film, cei zece-cincisprezece susținători ai providențialului viitor primar al Capitalei, scandează frenetic: NI-CU-ȘOR! NI-CU-ȘOR! NI-CU-ȘOR!)
    …………………………………………………………………………

    În naivitatea mea de simpatizant cu CIUMA ROȘIE -ramura bună!- eu am crezut că acum câțiva ani, când FARAONUL a compus tulburătoarea odă „HAI, NICUȘOR DAN, NICUȘOR, NICUȘOR DAN!” aceea a fost doar o „glumă cu caracter hazliu” iar nu un program electoral adresându-se celor mai elevați cetățeni ai României! Căci, știți, prieteni, electoratul „dă dreapta” este format numai din filosofi, actori celebri, graficieni care desenează puchinei pe pereți, candidați veșnici la premiul Nobel pentru literatură, antreprenori de pompe funebre, hair-stiliști, bancheri, proprietari de păcănele și alți intelectuali și intelectuale. Nu e emisiune televizată în care diverși comunicatori ai PENELULUI să nu ne vâre-n ochi electoratul lor cel educat și cu dantura, of course! perfectă!

    Ei bine, pentru un astfel de public, zic, și campania electorală trebuie să fie pe măsură de inteligentă… ceea ce s-a și întâmplat!

    Mă gândesc că Nicușor Dan are, în afară de FARAONUL (care ar putea chiar de unul singur să-i facă „independentului” nostru susținut de două mega-partide o campanie viguroasă și zglobie) și alți strategi, cel puțin la fel de inspirați. Eu mi-aș dori să-l cunosc pe cel care a gândit debutul campaniei electorale a lui Nicușor pentru că startul acesteia s-a potrivit perfect cu versurile lui Topârceanu: „Ale STATULUI mari fete/ Fără ghete/ Ies la garduri pe-nserat…/ Am văzut aci-ntr-o noapte/ Niște fapte/ Care m-au scandalizat!”

    Așa că… să vă povestesc ce-am văzut: un grup redus de cetățeni -majoritatea reporteri și operatori- plus o doamnă cu rochie lungă și aer afectat… două bucăți simpatizante cu CIUMA ROȘIE, care-au făcut tot show-ul… două bucăți grele, lideri de partide și un Nicușor Dan care nu părea să-și dea seama ce caută el acolo la ora 12 noaptea în loc să fie la somnic pufos… un afiș de 500 mm pe o latură şi 350 mm pe cealaltă, adică mai mic decât vă puteți imagina, dar croit la dimensiunile maxime potrivit legii… un borcan cu aracet… o pensulă… trei extratereștri cu măștile pe mufă, care oricum n-aveau ce face la ora aia, deoarece cafenelele din Centrul Vechi trăseseră obloanele de vreun ceas, în conformitate cu planul național de luptă a poporului împotriva COVIDULUI cu șapte capete… și, evident, ultima dar nu cea din urmă, doamna ministru Violeta Alexandru, de la Muncă, pentru un plus de culoare și armonie în peisaj!

    Acțiunea a semănat perfect , dar perfect!!! cu anecdota „De câți milițieni este nevoie ca să schimbe un bec? Răspuns: De șapte! Unu se suie pe masă și ține becul în mană. Patru învârt masa. Unul se învârte în sens invers ca să nu amețească ceilalți. Și unul ține ușa deschisă, ca sa vină curentul.”

    Ei, cam așa și aici: unul a uns cu aracet… unul a ținut afișul… doi l-au lipit și i-au întins frumos mutra lui Nicușor ca să nu facă „bule”… alți doi au făcut poze, imortalizând momentul istoric… iar al șaptelea a fost însuși Nicușor Dan care s-a uitat la afiș și a spus, în sinea lui: „mamă, ce bine seamănă ăla din fotografie cu mine…”

    Cei doi tăntălăi care au netezit prețiosul afiș „în aplauzele grele a canaliei de uliți” erau, în ordinea importanței lor istorice: premierul României, Ludovic-Întâiul-al-Doilea-și-al-Treilea și Dan Barna, președinte al USR-PLUS. Iar cum doamna ministru Violeta Alexandru e trimisă la înaintare numai în situații de muncă delicate sau complicate (alertă de rele tratamente pentru lucrătorii români din industria sparanghelului nemțesc… grijă pentru muncitorii indieni cu COVID la purtător pe șantierele patriei… asigurare de locuri de muncă pentru muncitorii din Sri Lanka angrenați în industria textilă din România, la ieșirea din carantină, etc.) cred că dânsa era prezentă, la acea oră târzie din noapte, în Piața Victoriei spre a asigura protecția muncii, pentru ca nu cumva cei mai bravi bărbați ai nației să-și bage pensula-n ochi sau să se apuce să guste din borcanul cu aracet.

    „Pornim în forță, de aici, din Piața Victoriei, locul în care PSD a dat cu gaze în bucureșteni!”

    …a scris Nicușor Dan pe pagina lui de FACEBOOK , pe 28 august 2020. Este vorba despre acele emisii îngrozitoare care le-au modificat ADN-ul blânzilor protestatari dotați cu cataroaie și pungi cu fecale, în data de 10 august 2018, pe când nu voiau ei să schimbe Guvernul.

    Căci atât candidatul cât și ceilalți giganți de dreapta fix așa arătau la ora 12 noaptea, lipind afișe (de fapt, lipind AFIȘ, că s-au ocupat de unul singur) în București… ca și cum ADN-ul le-ar fi fost zdravăn zdruncinat de gazele jandarmilor și de tulumba lui Dragnea!

    Și o obsevație finală: mi se pare că începând cu floarea Poliției Române și terminând cu floarea partidelor care reprezintă cel mai educat electorat și cel mai corect din punct de vedere stomatologic, sintagma „NOAPTEA CA HOȚII”, dând cale liberă celor mai diverse negocieri, zeci de ordonanțe de urgență și alte activități, devine un slogan „dă dreapta” din ce în ce mai îndrăgit și mai aplicat!
    …………………………………………………………………………………

    P.S. TĂNTĂLĂU nu este un cuvânt ofensator, cetățeni; vă reamintesc că el a fost reabilitat de președintele României, domnul Klaus Iohannis, în celebrul panseu: „A fi tolerant nu înseamnă a fi TĂNTĂLĂU!” unde TĂNTĂLĂU este, potrivit marelui lingvist de la Cotroceni, un om de treabă, numai că „un pic” mai naiv decât ceilalți oameni de treabă de pe planetă.

  10. Extrem de interesanta radiografia facuta asupra relatiilor SUA-Europa, asupra a tot ceea ce se intampla interesant in cele doua lumi, cea europeana si americana., cat si asupra expansiunii americane in Europa de Est si nu numai.
    As fi facut o analiza si mai amanuntita asupra relatiei intre „grumazul valah” si cel american, asupra avantajelor cat si a dezavantajelor noastre si a partenerului strategic. Multa dreptate in spusele d-lui Nazat.

  11. ROMEO ȘI JULIETA- VARIANTA DE PANDEMIE

    (după WIKIPEDIA, cu modificări și adăugiri în conformitate cu Ordinul Comun al Ministerelor Culturii și Sănătății pentru redeschiderea instituțiilor de cultură)
    ………………………………………………………………………………….

    PARTEA ÎNTÂI: Piesa începe într-o piață publică din Verona unde Samson si Gregorio poartă discuții despre ura celor două familii rivale, Capulet și Montague. Discuțiile se poartă de la o distanță de cel puțin 2 metri. Deoarece nu toți actorii participanți reușesc să mențină distanțarea fizică, unii ies din scenă și joacă în culise.

    Samson și Gregorio încep să se lupte. Cum nu există în recuzită săbii mai lungi de 1 metru, cei doi se vor bate cu tulnice de circa 2,5 metri fiecare. Apoi își face apariția și Benvolio care încearcă să-i despartă, cu un tulnic și mai mare, dar lupta continuă… vine și Tybalt, dar nu-l vede nimeni pentru că deja scena e mult prea aglomerată… știm însă că a venit, după cum își țipă replicile din culise. Toți sunt până la urmă convinși să renunțe la conflict de către copiii celor două familii, Julieta Capulet și Romeo Montague. Apoi Lady Montague întreabă de Romeo, dar nimeni nu aude nimic deoarece Lady are o mască pe mufă făcută dintr-un brocart gros de tot.

    În scena următoare, Paris îi spune lui Capulet că vrea să se însoare cu Julieta lui, moment în care acesta devine posomorât, gândindu-se cum va arăta nunta cu doar 16 persoane în interior sau 50 de persoane afară și ezită. Romeo află însă de la servitorul lui Capulet că va avea loc o petrecere la palat și se hotărăște să participe la aceasta. Julieta este anunțată de mama sa că tânărul Paris dorește să o ia în căsătorie, dar ea se oripilează, amintindu-și că ultima oară când i-au luat temperatura lui Paris, acesta avea peste 37,3 deși părea mai mult asimptomatic.

    La petrecerea organizată de Capulet, Romeo alături de Mercutio si Benvolio își fac apariția. Purtând mască, dar nu peste ochi și obraji, ci, evident peste gură și nas (vezi Masca facială de protectie FFP3 FS-930 V -Filter Service) nimeni nu-l recunoaște, iar Romeo reușește să vorbească cu aleasa inimii sale și chiar să o sărute, prin materialul textil, cam cum a sărutat Ludovic Orban, premierul României, drapelul patriei. Toți participanții la bal poartă mănuși chirurgicale.

    După acest moment, cei doi prieteni care-l însoțeau pe Romeo, află ca acesta s-a strecurat în grădina Capuleților, blindat într-un echipament individual de protecție (PPE), pentru a vorbi cu Julieta. În urma conversației, observând că balconul permite distanțarea fizică necesară, Romeo pleacă liniștit la părintele Lorenzo pentru a-l ruga să-l cunune cu Julieta. Nu se pune problema de a aduce 16 nuntași, căci treaba trebuie să rămână secretă.

    Mai târziu, cei trei prieteni (Romeo,Mercutio si Benvolio) discută între ei, dar sunt întrerupți de doica Julietei care vrea să se asigure că planurile lui Romeo sunt cât se poate de sincere. Deoarece actorii în vârstă sunt de evitat, doica Julietei este întruchipată de o actriță de maximum 25 de ani, cu risc mic de a se contamina sau de a face COVID simptomatic. După ce află că Romeo e hotărât, ea îi spune Julietei, care se duce la părintele Lorenzo pentru a se spovedi. Spovedania se face de la o distanță de minimum 4,00 metri. În aceste condiții, Julieta se spovedește cu o voce tunătoare.

    Nu trece mult și după spovedania de peste 75 de decibeli, măsurați la circa 1,5 metri deasupra solului, ea se întâlnește cu alesul inimii sale cu care se și cunună.

    După aceasta, într-o piață publică are loc o confruntare cu furtunurile între Romeo și Tybalt; se va alege varianta duelului cu furtun cu jet de apă, deoarece permite simultan menținerea distanțării fizice și igienizarea mâinilor celor doi protagoniști. Mercutio, încercând să-i despartă, cu ajutorul unei prăjini, este omorât de rivalul lui Romeo cu o praștie, pentru a se menține distanța fizică între victimă și ucigaș. În final, ucigașul îl provoacă din nou la duel pe Romeo, dar este omorât de acesta, deoarece jetul din furtun avea o presiune prea mare.

    Despre această întâmplare află Lady Capulet și prințul, care hotărăsc ca Romeo să plătească cu propria-i viață pentru faptele sale. Lui Lady Capulet îi atârnă niște șnururi din corset. De altfel, deoarece prin Ordinul Comun al Ministerelor Sănătății si Culturii, nu i se permite costumierei să intre în cabina actorilor, toate actrițele sunt cu corsetele în devălmășie, căci nu s-a descoperit încă metoda de a lega și strânge corsetul unei doamne de la doi metri distanță. Apoi are loc o discuție între doica cea tânără, beton! și Julieta, discuție în care doica dezaprobă atitudinea pozitivă a fetei în privința „ucigașului” vărului ei Tybalt.

    Între timp, Romeo se ascunde în chilia părintelui Lorenzo, dar este urmărit de doică până acolo. Aceasta îi dă, prin intermediul unui băț lung circa de 1,5-2 metri, un inel din partea Julietei și-i spune care este starea acesteia. Romeo scoate un dezinfectant și-și igienizează mâinile.

    Între timp, prințul Capulet și Paris pun la cale căsătoria acestuia din urma cu Julieta, după ce amândoi tinerii își vor fi făcut testul „Real Time PCR” (RT-PCR). Julieta vorbește cu mama sa despre planurile tatălui ei de a o căsători cu Paris, dar și cu tatăl său cu care se și ceartă. Cum interacțiunea dintre cei trei durează mai mult de 15 minute, Julieta este silită să părăsească scena, să-și igienizeze mâinile și să facă gargară cu sare, în culise. După cearta cu părinții, Julieta se duce să se spovedească părintelui Lorenzo, care o sfătuiește să accepte, aparent, măritișul cu Paris miercuri, dar înainte de noaptea nunții să bea licoarea din sticluța pe care i-o va da el și care va da impresia că este moartă, în timp ce ea se va trezi după 24 de ore. În acest moment, actorul care joacă rolul părintelui Lorenzo începe să tușească… în conformitate cu Ordinul Comun al Ministerelor Sănătății și Culturii, se purcede la izolarea imediată a actorului de restul echipei și se organizează transportul individual al acestuia la domiciliu, plus contactarea medicului de familie. Spațiul în care respectiva persoană a petrecut timp îndelungat (scena de teatru) se închide și se aerisește timp de 24 de ore… după aerisirea spațiului se realizează curățenia, precum și spălarea și dezinfecția riguroasă a scenei.

    Spectatorii vor fi rugați să revină după ce vor fi trecut cele 24 de ore regulamentare. Disciplinați, spectatorii înțeleg situația și revin a doua zi.

    PARTEA A DOUA: În ziua nunții, în timp ce pregătirile erau în toi și toți membrii familiei împreună cu servitorii erau ocupați, Julieta bea conținutul sticlei și este găsită de doică țeapănă în patul spălat și dezinfectat riguros… Toți membrii familiei sunt anunțați că nunta nu va mai avea loc.

    După depunerea Julietei în cavoul familiei, Romeo, fiind înștiințat de Balthazar că iubirea lui este moartă, cumpără de la un farmacist o sticlă de otravă, o mască de unică folosință și pleacă într-acolo. Pe drum, fără să mai țină seama de distanțarea fizică, Romeo se bate cu Paris și-l omoară. Între timp, părintele Lorenzo încearcă să ajungă la timp pentru a-l vesti pe Romeo că totul este o înscenare, însă fiind băgat în carantină 14 zile, ajunge prea târziu și-l găsește pe Romeo întins la podea, otrăvit.

    Julieta se trezește și văzându-l pe Romeo întins și nemișcat, se sinucide cu pumnalul iubitului ei, nu înainte de a rosti o lungă tiradă. De aceea, în această scenă, contactul fizic între Romeo și Julieta, ce poate fi considerat contact apropiat îndelungat (mai mult de 15 minute, la o distanță mai mică de 1,50 m) nu poate fi limitat. Se recomandă în acest caz ca Julieta să aibă asupra ei un ceas deșteptător care să o anunțe când au trecut cele 15 minute, pentru a se putea îndepărta rapid, dându-și duhul în culise.

    Vizionare plăcută, cetățeni!

  12. RE – CITIND PRINTRE RANDURI…VAD SI MA INPRESIONEAZA , RASPUNSUL DOMNULUI PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, ADRESTA CU SINCERITATE…DOMNULUI MIRCEA POPESCU , BINE- NTELES SI DANSUL FIIND O VALOARE UMANA, DAR NU DE TALIA DOMNULUI ADRIAN MASTASE ,CEL CARE A DETINUT FUNCTII DECISIVE IN SISTEMUL POLITIC SI CARE DESTINUL IL EVIDENTIAZA MULT MAI SEMNIFICATIV.

    DECI CE- AM REMARCAT CA , DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE NU SI- A CONSUMAT DEFINITIV ENERGIA , INTELECTOALA , UNICA, FIIND DESTINAT, MA REPET…A FI ROMANUL, POLITICIANUL AUTENTIC , NU M- AM INSELAT SI CRED , CA MULTI , SINCERI A FI… , IMI DAU DREPTATE! ( DECI : DOMNULE PRIM MINISTRU , AVETI TOATE SANSELE DE A REVENI SI A VA INPLICA IN SISTEMUL POLITIC ROMANESC! ( ORI CE TIMP, PRIN DISPARITA SA , OFERA SANSA, UNUI NOU TIMP. ) AR FI PACAT , ATAT TIMP CAT, SUNTETI DESTINAT! CU SINCERITATE MARIAN SI NU NUMAI!…( AM OMIS …PISOIASUL RESPECTIV, SUPERBA VIZOALIZAREA SA !…)

  13. O veste buna .
    Nici o contestatie pentru cei 14 km de autostrada intre Suplacu de Barcau si Nusfalau ( limita judetelor Bihor/Salaj si aproximativ intrarea in municipiul Simleu Silvaniei ) .
    Contractul poate fi semnat zilele acestea .
    Originar din zona ( satul lui , Valcau de Jos , este la 7 – 10 km de Nusfalau ) Bode nu va pierde timpul in tergiversari si va semna inaintea plecarii .
    Gasesc ca este miscatoare , fara ironie , aceasta grija a demnitarilor de Stat fata de regiunea lor de bastina , grija care-i face sa lanseze de maniera ireversibila mari proiecte in favoarea lor inaintea parasirii functiilor – Tudose care semna in ultima ora a mandatului de prim – ministru , contractul pentru marele pod de la Braila , Cuc , in ultima zi de mandat , contractul pentru centura municipiului lui de origine , Giurgiu , acum Bode , cu acest tronson de autostrada destinat comertului international in fata comunei lui .
    Pacat ca Moldova nu are ministri si prim ministri , am vedea o adevarata centura a Iasiului …
    Daca ar reusi Bode sa semneze si pentru cei 29 de km de autostrada intre Nadasel si Poarta Salajului , asta ar fi o bomba , autostrada Transilvania ar prinde contur , a doua artera rutiera rapida si sigura a Romaniei .
    Fara indoiala , succesorii lui Tudose , Cuc si Bode ar fi neglijat – uitat in sertar si podul Braila , si centura Giurgiu , si cei 14 km de autostrada de la intrarea in Simleu .

    • @ dar daca…
      Ministrul e cel care semnează contractele? Dacă da, toate contractele pentru șosele, căi ferate, navale, aeriene…? Sau numai autostrăzi?
      Eu știam că nu ministrul.

      • Ministrul Transporturilor , daca vrea sa dea importanta actului semnat .
        Mai ales in campanie electorala .
        Stai sa faca exproprierile , n-au facut nici una in Salaj .

  14. Daca „grumazul valah” nu ar inceta sa se mai indoaie permanent, si nu ar obisnui pe altii ca este servil in orice imprejurare,atunci valahul ar fi tratat altfel. Vezi Polonia! Toti care au fost la putere au lins clantele Ambasadelor care conteaza. Noi ne aratam muschii doar chemind Ambasadorul rus la MAE, si nu spun ca nu trebuia sa o facem, dar ne place enorm sa fim „jucatori”, doar ca ne cam prindem degetele in jocurile altora. Vezi cum au jucat euro-parlamentarii romani cind a fost vorba de interesul national, au jucat batuta pe el, pentru imagine politica. Vezi care a fost reactia administratiei si societatii romanesti in general la acele scrisori al Ambasadelor care faceau politica in Romania.

    Nu am o problema sa ascult orice parere daca e credibila. „Dosarele SUA” incropite si prezentate aici de dl Procuror Nazat sunt o productie de casa tipic Mosfilm. Patetismul acuzarilor pe baza de „probe” strinse si prezentate de dl Procuror e de o stridenta care asurzeste bunul simt. Sunt sigur ca i s-a remarcat „talentul” de cine trebuie, si probabil o sa i se propuna o cariera la Sputnik sau RT.

    Am o problema insa cu „vocatia tradarii”, si imi doresc sa nu devina o trasatura nationala. Prea usor ne indoim la orice adiere de vint de stepa, sau suntem tentati sa schimbam macazul cind prietenilor le este greu. Chestie ce tine de caracter in final. O sa spuneti ca in relatiile internationale nu exista prietenii. Da, si nu. Exista insa state care actioneaza in concordie pe termen lung atunci cind interesele comune sunt atacate de altii. Este Romanie un astfel de stat, sau noi facem dosare tuturor?

  15. Guvernul minoritar PNL ramane la putere cel putin trei luni .
    Poate e mai bine asa , populatia are timp si mai mult sa se convinga de incompetenta si iresponsabilitatea lor .
    Iar savantii diasporeni cu 4 clase din Spania si Italia se vor buluci in mai mica masura la vot in ambasade si consulate din cauza epidemiei .
    Catastrofa ar fi o victorie – alianta PNL cu USR , USR fiind mult mai anti-national , ireponsabil si cretin decat PNL .
    Se poate insa , cu o campanie buna , sa avem rezultatele alegerilor din 2016 !
    Sa vedem partea buna a lucrurilor – unul din bunii lor ministri impreuna cu Aurescu , Bode , se agita si este eficace in jungla birocratica a licitatiilor in infrastructura incepute de PSD acum 3 ani – doua tronsoane din autostrada Transilvania in Salaj , centura Zalau care va ocoli acest oras prins in menghina loturilor construite la frontiera si in judetele Cluj si Mures , poate inca un tronson din cele trei lipsa din autostrada de centura Nord , poate cele doua tronsoane lipsa din drumul expres Craiova – Pitesti – in septembrie poate semna tronsoanele din Salaj , in octombrie cele din drumul expres Craiova – Pitesti .
    Asta ar insemna cel putin 14 + 29 km semnati pentru autostrada Transilvania , 62 de km drumul expres Craiova – Pitesti , 18 km din centura autostrada Nord .
    Marea problema este finantarea , sabotata de Bruxelles fara ca Iohannis si guvernul sau sa spuna ceva .

  16. Până şi la acest excepţional articol, ce se constituie într-o veritabilă radiografie politică şi socială a unei Americi aflată în vădită criză , i-aş zice chiar identitară, se găsesc nişte apărători din oficiu, de o calitate execrabilă deşi sunt plătiţi, sunt sigur, deci nu pro bono, care încearcă jalnic să aducă nişte ofense celui care are curajul să strige că „regele e gol !”. Mă rog, regina Lumii, America adusă în prag de faliment şi din cauza lăudătorilor de profesie, dispuşi a-şi pierde şi ultima fărâmă de credibilitate şi să moară de gît cu oricine are curajul să pună oglinda în faţa caricaturii ce a ajuns mândra Americă, ilustrată perfect de
    cea cu elefantul dus de nas de şoricel ( Israel) spre o ptăpastie, ce se dovedeşte din ce în ce mai adâncă , deci fără şanse prea mari de a se căţăra înapoi ! Şi dacă o face, oare pe ce alte cadavre se va ridica ?!
    P.S. Nu i-am numit pe yesmani pentru că nu merită băgaţi în seamă, poate în cu totul altă ocazie, şi cu toate circumstanţele atenuante pe care le au, mai ales prin aşezarea lor geografică, că de cea ideologică n-are rost să discutăm, rămân nişte biete vuvuzele plătite la pupat…. statuia Libertăţii, care a început să pară din ce în ce mai tristă , ne prea găsindu-şi locul în „America politicianului cenuşiu” care a împânzit financiar şi politic acea parte miraculoasă a Lumii la care am privit cu uimire, chiar cu invidie, până cu vreo câteva decenii în urmă toţi cei care n-am văzut decât „gardul”, nebănuind „leopardul” ce pândea de după el !

    • Trebuie să admitem că acești cowboys agresivi și aroganți sunt foarte abili în a manipula mințile, folosindu-se de sex, violență, supereroi de carton, efecte speciale, fake news și ….un ocean de prostie omenească.
      America pretinde că apără drepturile omului, cu excepția dreptului de a gândi liber. Din păcate, acest drept a fost refuzat chiar și colegilor noștri trexsr și Mircea Popescu. Trist, se pare că își refuză acest drept chiar ei înșiși.
      Poate că, înconjurați de compasiunea noastră, își vor reveni.

  17. După cum era de așteptat, moțiunea nu a trecut. Pesediștii nu învață niciodată din trecut. Singura lor grijă este să se ,,reformeze”. Cu cine- mă întreb? Tătucii, în opinia mea mea nu a lor, aveau viziune. Știau cum se negociază și cu cine. Noii veniți, adică reformații, ( de vreo 15 ani PSD se reformează cu persoane noi, intrate în politică, în majoritate, din diferite interese personale) habar nu au de politică, de doctrină, de diplomație.
    Așadar, mai marele Ciolacu a greșit: s-a lăudat ( cum s-au lăudat pesediștii în noiembrie că nu va trece moțiunea de demitere a Guvernului) că are 248 de voturi, dându-le posibilitatea liberalilor să treacă la acțiune. Nu a luat legătura cu minoritățile, pasând negocierile președinților de consilii județene, nu vede jocul lui Tăriceanu, nu are capacitatea de a distinge interesele useriștilor. În concluzie, Ciolacu nu are calitățile unui lider, ci doar dorința de a fi lider, de a ,,reforma” partidul cu indivizi dubioși și de a se debarasa de toți, pe care-i consideră că strică imaginea partidului!

  18. Da ce credeti ca ei (americanii) stiu?
    Ma rog in gnl cauta money da uneori le cam iese scump money-ul..
    si
    Motto Cum se numeste un om cu idei? IDIOT !

    Popescule, trexsr
    Ati aflat ca nu am mare respect ptr „analistii si „oamenii cu idei” din „rezervoarele de idei” de pe malurile Potomacului ….
    Si acu sa trec al un exemplu mai aplicat.

    Cu ceva vreme in urma Gicu a lu tanti Frieda (Gyuri Friedman pe americana) ne explica (oare numa dupa capu lui sau ?!) ca rolul nost in Europa si NATO e sa furnizam gaze si sa scoatem Rusia din ecuatie. Mie personal idea mi s-a parut stupidissima la absolut – Romasnia nu are atatea gaze! Mai rau , iarna importa gaze rusesti!
    Ma rog era vorba de shale .. si fiindca se certara „nemtii cu germanii” adica Societatea Deschisa Soros Gicu se certa cu un corerlegionar de al sau (religia vitelului de aur!) iesi ceva sucar, cazu proectu si shale si unii zic ca romanii e cu rusii! Da cu cine este Gicu Societate Deschisa?! Ă?Î!

    Da e pacat sa parasesti o idee mai creața ca o oaie de Astrahan numa asa de dragul datelor geologice si geografice.
    Se descoperira niste gaze in M Neagra. Imediat a revenit ideea ca cum Romania trebe sa devina furnizorul general – ca oricum ea nu are ce face cu atatea gaze!!

    Asa ca BRUA! Care sa ne interconecteze cu vecinii sa sa sustinem si Ucraina in fata pretentiilor rusesti, si Ungaria si Austria si sa mai dam ceva si la Bulgari!

    Si iata niste vesti mai noi despre BRUA , din Adevarul :

    3 august 2020 Culise: Maghiarii şi austriecii „fac zid” împotriva BRUA, sabotând interesele României în favoarea „mamei Rusia” Citeste mai mult: adev.ro/qegog2

    6 august 2020 Bătălia gazelor, un război de miliarde de euro. De ce Ungaria sabotează proiectele susţinute de România Citeste mai mult: adev.ro/qenlaf

    28 august 2020 Ungaria subminează din nou România şi BRUA: Turkmenistan este un partener promiţător pentru exportul de gaze Citeste mai mult: adev.ro/qfrg4c

    It’s clear? Ca apa de izvor? Ca aquavitu? Ca ginu? Ca votca Smirnoff (de de pe la 1920 Smirnoff e marca americana…) BRUA fuse si se duuuse!!! Da romanii e rai, rai asa ca sa primeasca nana la portofleacu gol :

    Marti, 21 Iulie 2020
    Consumatorii romani vor plati de anul viitor pentru conducta BRUA, care va fi goala.
    Tarifele de transport al gazelor vor creste anul viitor, dupa ce va fi data in folosinta conducta BRUA, insa nu exista deocamdata cantitati de gaze care sa fie transportate prin acest gazoduct, a declarat, marti, Maria Manicuta, director pentru tarife de retea energie electrica si gaze naturale in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.

    „Ca atare, incepand de anul viitor, in tarifele de transport al gazelor, Transgaz va incepe sa-si recupereze investitia, ceea ce va insemna o crestere a acestui tarif, in conditiile in care nu vom avea un trafic de gaze. Sper sa se gaseasca si volume disponibile de gaze care sa fie transportate prin aceasta conducta, astfel incat povara acestei investitii sa nu fie doar a consumatorilor romani, ci sa existe si companii care sa transporte gaze”, a precizat directorul ANRE.

    Asta ma face sa imi adcu aminte de o fraza celebra : « Vous autres légionnaires, vous êtes soldats pour mourir et je vous envoie où l’on meurt ! » . Si noi europeni si aliati ca sa platim!!!

    Insa se cam stia din 2019 „ceva” : „Ce este uimitor în toată povestea este cum încearcă să ne fie „vândută“ – „diversificare surse de aprovizionare“, „creşterea puterii de negociere“, „vom fi un hub energetic regional“. Undeva, cineva are mesajele pregătite. Cu toate schimbările de guverne/miniştri din ultimii 3-4 ani, proiectul continuă neabătut şi mesajele acoperitoare au acelaşi conţinut. Cineva este la butoane şi verifică atent. Unde sunt aceste laboratoare care pun la cale astfel de mesaje? Cine stabileşte aceste strategii, pentru că se vede că sunt stabilite foarte detaliat aceste strategii de comunicare şi de acţiune? Şi până la urmă de ce este nevoie de toate aceste mesaje de învăluire? Şi ce fac cei care ar trebui să gândească la interesul României în această afacere? Sau chiar ei or fi cu „laboratorul“? (https://www.zf.ro/eveniment/brua-40-mld-euro-care-este-adevarata-miza-a-gazului-de-la-marea-neagra-ce-discuta-guvernul-cu-directorii-omv-petrom-exxon-in-spatele-usilor-inchise-16222908)

    Ă?Î!

    Ba de dinainte :
    14 decembrie 2017 BRUA și poveștile despre Independența Energetică a României https://ro.baricada.org/brua-independenta-romania/

    Ba mult mai rau : 25 iulie 201 „Gazoductul BRUA va avea aceeaşi soartă ca Nabucco – va muri” https://www.bursa.ro/specialisti-gazoductul-brua-va-avea-aceeasi-soarta-ca-nabucco-va-muri-00857235

    Nabuco? Pai ia luati de aici :
    https://www.wall-street.ro/articol/International/150560/nabucco-esec-gazoduct-proiect.html#gref

    Ati citit? Si articolele?
    A! ati inteles ca eu cu rusii, ca ortodox, ca antimurican, da?
    Insa oare cine a sabotat Nabucco – plan favorizat de SUA?
    Care a fots reactia SUA la sabotarea Nabucco? Nulanda la Bucresti era ingrijorata de starea justitiei in Romania!
    Dar ce ne facem cu aliatu stratregic care confruntat cu puteri … terte daca nu cvinte nu zice nici pîs insa ne cere noua sa ne dam batosi cu China. Si ptr cine?Ptr .. Ericson!

    Pai in conditiile astea nu va indignarisiti ca “Romanii cred ca rusii sunt mai destepti decat americanii” !!!

    Stiti .. riscu este ca pe la voi pe Potomac in unele cladiri federale niste „oamnei cu idei” bine platiti sa inceapa sa cante .. in lb romana „ Ce caut eu in viata mea?

    • >>Ghitza: „“Romanii cred ca rusii sunt mai destepti decat americanii” !!!”
      Asta e o afirmatie pe baza caror studii stiintifice? S-a facut un sondaj de opinie pe tema asta?
      Nu ma indoiesc ca rusii au oameni foarte inteligenti, care lucreaza pentru tara lor, si pentru proiectele lor imperiale. Nu uita ca eu urmaresc programe rusesti, deci sunt la curent cu modul lor de gindire „inteligenta”. Lucreaza sa ii sape pe americani si lumea pro-americana, inclusiv Romania, ca sa o poata domina ei mai tarziu. Asta inseamna ca sunt foarte destepti?

      Referitor la comentariile tale despre razboiul energetic, recunosc ca nu ma ricep prea mult. O sa spun doar ca, daca ceva nu avantajeaza Romanie, condicatorii sai ar trebui sa sara pe sticla si sa afirme care sunt interesele Romaniei, ce acceptam si ce nu acceptam. Inceptati sa mai dati vina pe unul sau altul din exterior, pentru ca fiecare lucreaza pentru natiunea lui. Romania are o natiune? Are conducatori?

      Despre situatia din SUA: divizarea asta extrema e produsul politicienilor lor in decursul a decenii dupa cel de-al doilea razboi mondial, cind au renuntat la nationalism si patriotism in favoarea lacomiei capitaliste generate de globalizarea corporatista, o ideologie promovata din SUA si de democrati si de republicani. Desi nu o spune direct, Trump incearca cumva sa readuca maretie SUA, doar ca nu stiu daca se va mai putea intoarce la era de glorie a anilor 50. Nu stiu daca va reusi doar cu „Law & Order”. Chiar daca va cistiga alegerile, ceea ce m-ar bucura, exista acolo mase de anarhisti, oameni extremisti si rasisti (in toate rasele), razboi de clasa (intre saraci si bogati). Pare inceputul unui razboi civil, si nu stiu daca poate fi rezolvat doar cu interventia Politiei sau a National Guard. Americanii saraci au nevoie de prosperitate, de joburi bine platite, si mai mult, de stingerea acestor conflicte care macina natiune americana, dind ocazie Rusiei si Chinei sa se afirma ca fiind ele mai bune si mai imbratzishabile. Deci, nu imi e clar cum va reusi Trump doar in alti patru ani sa rezolve toate clivajele astea majore in societatea americana, care au fost ignorate de predecesorii sai. La fel, nu mi-e clar daca cele doua partide pot sa reprezinte pe multi care nu se mai regasesc azi in politica americana, si daca nu ar fi nevoie de alte partide. Nu stiu nici daca o reforma constitutionala va fi pusa in discutie.

      Pe de celalata parte Biden imi aduce aminte de Cernenko si Andropov, mumiile de conducatori sovietici pe care CC al PCUS ii alegea ca sa ii manipuleze, stiind ca nu vor mai trai prea mult. Nu am nimic personal cu dl Biden, nicidecum, dar il vad ca nu are energie nici sa livreze pizza, dapai sa conduca si sa rezolve problemele grele ale poporului sau. Va fi manipulat, si va exista lupta in Partidul Democrat cine sa conduca: stinga lui Bernie Sanders sau cei mai la centru, ca Biden. Ar fi insa ironic cea mai capitalista tara din lume sa devina una socialista. Marx, Engels si Lenin vor fi fericiti LOL.

  19. Desi aduc argumente, vorbesc singur. „Ganditori liberi” de aici imi reproseaza ca eu nu as gandi cu capul meu, ca as fi „prozonierul” americanilor, ceea ce, evident, e o prostie spusa cu zimbetul pe buze. Ceea ce insa arata cine e „prizonier” sau nu si al cui, e ca nici un rusofil de aici nu critica Rusia, pe putin sau politicile si efectele lor asupra rusilor si a lumii.

    Daca rusofilii ar fi bravi si le-ar pasa mai mult decit sub unghie de romani si Romania, ar fi dispusi nu doar sa dezbata subiecte incomode pentru Rusia ci sa imagineze o lume in care SUA s-a retras intr-un tip de nationalism izolationist, si nu mai conduce lumea. Cine va umple vidul de putere? Pai Rusia si China. Ei, are cineva curajul sa descrie aici cum ar arata Romania – daca va mai exista si in ce forma – cu Rusia mare putere imperialista si China, singura mare putere economica si financiara, presupunind ca nu am trece printr-un razboi devastator (asa cum enunta teoreticienii echilibrului mondial, cind liderul e provocat si exista un pericol iminent ca el si lumea lui va pierde puterea in favoarea altora).

    Sa incep eu: in Rusia se vorbeste deja de „experti”, ultra-inteligenti ne asigura Ghitza, ca de ce Rusia nu intervine brutal, militar, in alte tari, unde are interese, asa cum au facut americanii in Irak? De ce sa nu invadam si Bielorusia, si Armenia, si Gruzia, si alte tari la periferia noastra (foste republici sovietice) sa ne impunem militar si politic acolo? Deci, conform acestor rusi „destepti”, odata ce ordinea mondiala ne permite, de ce nu s-ar extinde si in Europa de Est militar si politic, pentru a o domina? Ati mai vazut filmul asta stimati „liberi ganditori” in istoria Romaniei?

    Eu regret ca romanii nu prea inteleg rusa, si nu urmaresc activitatile acestor „ganditori liberi” rusi si pro-rusi. Din lipsa acestei contra-perspective pentru ei si familiile lor, nu e exclus ca multi sa faca afirmatii gratuite.

Lasă un răspuns