Deficit bugetar de 8,6%. Intelegeti acum de ce alegerile trebuie să aibă loc pană la sfarsitul anului?

Vă aduceti aminte, am prevăzut că deficitul bugetar de anul acesta va ajunge la 9%. Guvernul Iohannis/Orban a anuntat ieri că, după rectificare, deficitul pe 2020 va ajunge la 8,6%. Si intelegeti acum de ce alegerile trebuie sa aibă loc pană la sfarsitul anului?

Este clar că bugetul anului viitor, ce va fi adoptat după alegerile parlamentare, in sesiunea parlamentului din ianuarie/februarie, va fi construit pe o politică de austeritate, prin aplicarea constrangerilor de revenire la deficitul de 3%, conform Planului de stabilitate al Uniunii Europene. Cu un astfel de buget, alegeri amanate in anul viitor ar fi o catastrofă pentru Iohannis si PNL.

50 de gânduri despre “Deficit bugetar de 8,6%. Intelegeti acum de ce alegerile trebuie să aibă loc pană la sfarsitul anului?

      • cred că nu știe cine este la guvernare de 7-8 luni de zile.Specificati va rog faptul.ca acest deficit, s- a înregistrat, datorita guvernului care a condus executivul in ultimele 7-8 luni!!!

      • Nu am pus întrebarea în derâdere! Am pus-o din dorința de a afla opinia dumeavoastră vizavi de modul în care s-a ajuns la acest deficit bugetar. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, PSD a încheiat anul 2019 cu un deficit (produse și servicii contractate fără a fi și plătite; practic, cum se spune la țară, cheltuieli „pe caiet”. într-o declarație președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că deficitul de 60 de milioane de lei pe care PSD îl avea, în 31 decembrie 2019, la buget a fost acoperit. Nu a oferit alte detalii.) de 60.669.714 de lei.

        CONCLUZIE. PSD a cheltuit, în anul electoral 2019, suma de 256 de milioane de lei de la buget (calcul bazat pe: 53 milioane excedentul de la 1 ianuarie, subvenția de 143 milioane și deficitul de 60 de milioane).

        PNL, al doilea partid ca număr de parlamentari a încheiat anul 2019 cu un deficit mult mai mic – 3 milioane de lei.

      • Cine, Ovidiu? poate din cauza insolatiei. pnl-eprele n-au minima decenta sa recunoasca cat de incompetent si corupt este actualul guvern/deh, guvernu’ lui, la ce sa te astepti?

    • Ceva nu e în regulă la dv.
      Ori nu știți ce e acela deficit bugetar, ori nu știți cum se crează el, ori știți și una și alta, dar refuzați să gândiți logic.
      Absurd nu e sinonim cu rațional și realist.
      La prima întrebare a dv răspunsul corect e DA, iar la a doua NU.

  1. Bode se plimba azi la Satu Mare unde se lauda cu santierul centurii Satu Mare – 80 milioane de euro , pod peste Somes .
    Investitie PSD , finantare obtinuta de la UE de PSD .
    Ei – PNL – nu au lansat NICI UN NOU PROGRAM .
    Tot ce e in curs nu de la ei vine .
    Sunt promisiuni in formule vagi si termeni grosolani pe care le fac ei ” undeva in septembrie vom lansa licitatia modernizarii caii ferate Arad – Caransebes ” , ” pana la sfarsitul anului speram sa terminam documentatia si sa lansam licitatia caii ferate Oradea – Cluj ” ; ” s-ar putea sa deschidem in august ( nn- suntem la mijloc de august ) licitatia pentru 31 de km de autostrada intre Cornetu si Tigveni , in munte ‘ ; ” avem in vedere crearea centurii feroviare a Iasiului – Bucurestiului ” samd samd samd .
    Lamentabili .

  2. Convingerea mea, domnule Nastase, este ca astia au un plan de perspectiva, mult mai mare si mult mai de durata. Obiectivele acesti plan intrec cu mult guvernarea 2020-2024. Practic ei ar vrea sa se constituie intr-un partid unic, in care singurii tolerati sunt satelitii care le canta in struna. In acest plan, PSD si aliatii nu au ce cauta, ba mai mult, vor fi fost eliminati de ceva timp.
    Cine a atacat sistematic, pe Facebook si pe orice canal online ori media, PSD, inca de la castigarea alegerilor in 2016? Exact.
    Cine a fost in spatele tuturor manifestatiilor din ianuarie-ferbuarie 2017 incoace, in care absolut orice era folosit ca pretext sa adune ONG-urile „prietene” in Piata Victoriei? Exact.
    Cine a dat lovitura de stat parlamentara in octombrie 2019, cine a doborat guvernul Dancila sub pretext ca e o guvernare toxica ce a devenit absolut intolerabila? Exact.
    Cine a guitat in toamna 2019 ca tara e in criza si e prost guvernata, in timp ce, defapt, Romania avea a doua crestere economica din Uniunea Europeana? Exact. Cancerul galben, nimeni altcineva.
    Alegerile trebuie sa aiba loc cat mai repede nu pentru ca in octombrie vine criza economica si scade deficitul la 8%, sau cat Dzeu o scadea. Nicidecum. Alegerile trebuie facute cat mai repede pentru ca oamenii respectivi vor sa ia puterea acum, cat inca se mai poate. Cat inca mai au mandatul asta din partea puterilor straine care i-au investit atunci cand PSD-ul a castigat alegerile in 2016. Cat inca se mai poate trage o dictatura zdravana, care sa supuna tara capitalului strain, omorand in acelasi timp tot sau aproape tot ceea ce mai este romanesc.
    Telul final este sa se livreze tara si implicit locuitorii ei cat mai ieftin capitalului strain. Ieftin si fara pretentii peste salariul minim pe economie pentru ca uite in ce hal a ajuns economia si trebuie sa puneti toti osul intru propasirea eintitatilor economice respective.
    Si daca lucrati pana la 8 seara, daca bagati mare sambata si eventual duminica, poate peste 50 de ani veti avea 100 de lei in plus la salariu.
    Dar nu promitem asta, sa stiti.
    Trebuie sa analizam.

    • Am citit comentariul dvs., cu un lucru nu sunt de acord: și anume faptul că guvernarea actuală a primit un mandat de la puterile străine. Guvernul PNL a fost instaurat prin numeroase jocuri parlamentare, fără amestecul vreunei forțe străine. Să zicem că „puterile străine” chiar s-ar fi implicat începând din 2016: dacă aceste puteri chiar își doreau să obțină puterea și erau atât de puternice pe cat se spune, nu-și puteau băga coada în alegerile din 2016, ca să câștige PNL și USR? Nu at fi fost posibil? De ce să aștepte până în 2019, la final de mandat legislativ, ca să răstoarne guvernul? Ceva din conspirația propusă de dvs. nu se leagă.

      Să nu mă înțelegeți greșit, nu am treabă cu PNL, nu îi iubesc, nici pe ei și nici pe prostul mutălău de la Cotroceni, dar nici PSD nu îmi este prea drag. Când PNL a venit la guvernare am avut speranța că se va schimba ceva, că programul de guvernare va fi respectat, că se vor ține de promisiunile grandioase pe care le făceau din opoziție… Când colo, ce să vezi, guvernul pierdea vremea la Victoria, își încălca toate promisiunile și se concentra doar pe alegerile anticipate, iar mai târziu, pe parcursul pandemiei, am putut vedea cu adevărat ce gașcă de incompetenți a adus mutălăul la Victoria. De atunci am început să nu mai simpatizez PNL.

      P. S. Nu cred că e corect să folosiți termenul „lovitură de stat” când vă referiți la evenimentele din octombrie 2019. Răsturnarea unui guvern prin moțiune de cenzură și instaurarea altuia sunt procese democratice, constituționale, în timp ce o lovitură de stat este ilegală și folosește metode nedemocratice.

      • @ milancristian

        Din ianuarie 2017, am avut în permanență programul de guvernare, punctele majore, pe masă, și măcar o dată pe săptămână am intrat pe situl guvernarepsd ca să văd ce s-a realizat.
        În 2 ani și 10 luni de guvernare, au fost realizate multe puncte din program, și mai erau, în mod normal, 1 an și 2 luni de guvernare în care s-ar mai fi realizat ceva.
        Niciun partid nu realizează 100% din ce-și propune.
        Știți că nu-mi place să vântur lozinci, nu fac propagandă în favoarea PSD-ului, și am fost membră PNL, deci nu pot să-l urăsc. Am notate realizările majore 2017-2019, dacă vreți, le înșir pe toate pe blog, cu voia proprietarului.
        Am notate puctele majore ale programului PNL din noiembrie. Ca să vă convingeți, iată câteva puncte:
        – corectarea legilor Justiției în acord cu recomandările instituțiilor europene, pentru eliminarea modificărilor toxice promovate de PSD
        – elaborarea unei strategii coerente de administrare responsabilă a resurselor naturale. Trebuie declarat război defrișărilor ilegale, iar protecția pădurilor trebuie să devină o prioritate
        – profesionalizarea administrației publice, întărirea statului de drept și a democrației, combaterea corupției, creșterea calității educației, îmbunătățirea serviciilor de sănătate; reconstruirea încrederii cetățenilor în instituțiile publice
        …….
        Urmăresc zilnic îndeplinirea unor puncte din program. Nici de la PNL nu am pretenția ca el să le bifeze pe toate.
        Vă dau mai jos câteva realizări din ian 2017 până în oct 2019 inclusiv.

      • @ milancristian
        TVA general a scăzut de la 20 la 19%
        TVA la alimente a scăzut de la 20 la 9%
        TVA la alimentele bio tradiționale a scăzut de la 9 la 5%
        TVA în turism a scăzut de la 19 la 5%
        TVA la serviciile de alimentare cu apă și canalizare, inclusiv apa pentru irigații a scăzut de la 19 la 9%
        Au fost eliminate 102 taxe (taxa pașaport, cazier judiciar, Registrul Comerțului…)
        Impozitul pe venit a scăzut de la 16 la 10%
        A fost eliminată din pensii contribuția CASS
        A fost eliminat impozitul pe pensiile de sub 2000 lei, iar la cele de peste 2000 se impozitează cu 10% doar ce trece de 2000
        S-a eliminat impozitul de 16% pe profitul microîntreprinderilor și s-a pus 1% pe cifra de afaceri
        Scutire de impozit venituri obținute din proiecte de cercetare și inovare
        Deduceri substanțiale din impozit, la veniturile mai mici de 3600 lei, pentru creștere copii, investiții în sănătate…
        Investiții în mari companii naționale: Transelectrica 420 milioane lei, Transgaz 687 milioane, s-a achiziționat Vest Mold Transgaz
        S-au alocat 10 miliarde euro pentru investiții în localități, 82% mediul rural
        În 2016, PIB era 759 miliarde lei; în 2018 era de 949 miliarde lei
        Statul a acordat ajutor financiar firmelor care au făcut investiții cu impact major în economie
        Programul Start up Nation
        Programul Diaspora Start up
        Subvenții masive în agricultură; stații de irigare refăcute și puse în funcțiune; apă gratis pentru irigații
        Multe unități sanitare de stat au fost modernizate și dotate cu aparatură (Sănătatea a avut 5% din PIB în 2019, cu 16 miliarde lei mai mult decât în 2016; 26,8 milioane lei sanatoriul de recuperare a copiilor Techirghiol; 68 milioane lei program de diagnosticare precoce a tuberculozei; 220 000 lei pentru secția de endocrinologie pediatrică a Institutului Parhon; reducerea cu minimum 35% a prețurilor medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul și au fost înregistrate ca medicamente generice; 277 mașini de anesteziere cu aparatură imagistică modernă; toate spitalele județene au fost dotate cu cel puțin un CT și un RMN plus echipamente pentru analize de laborator 17 milioane euro; 3,5 milioane euro echipamente de radioterapie; 19 milioane euro dotarea unităților de urgență pentru marii arși);
        600 milioane lei în 2019 pt rechizite școlare, manuale, echipament de sport elevi;
        12 milioane lei pentru 12 000 elevi și studenți cu venituri mici, 2019;
        80 132 elevi din școli profesionale, burse din fonduri europene 77,4 milioane euro
        Dublarea fondurilor pentru bursele studențești, gratuitate studenți pe cursele CFR
        Reabilitare și modernizare 115 unități de învățământ, 2017-2018
        ……….
        V-am convins că nu susțin teorii?
        La fel fac cu guvernul actual.

      • Care program de guvernare ar fi respectat? Al PNL? Ei nu au avut program de guvernare! Sau credeți că PNL punea în aplicare programul PSD. Tocmai de aceea au dat Guvernul PSD jos, ca sănu se îndeplinească tot programul. Deranja, pe afaceriștii liberali și pe cei străini, dezvoltarea României! Ce ar fi făcut importatorii liberali, dacă agricultura ar fi mers în ritmul lui Daia? Ce ar face Olanda, dacă s-ar traversa România pe autostrăzi? Dacă portul nu e al lor, să nu fie nici autostrăzi și nici România în Spațiul Schengen! Mi se pare corect!

  3. Orban , la Craiova , simuland vizita ” lotului 1 al drumului expres Craiova – Pitesti ” ( iesirea din Craiova spre Robanesti , Pielesti , limta judetului Dolj , 17 km ) .
    Spune ceva despre ” au fost executate 13 % din lucrari ” .
    Ce nu spune e ca din cauza lasitatii administratiei ( o poveste rocambolesca cu ” sonde ” care ar trebui ocolite – si e asa mare lucru o ocolire ? – de fapt sunt depozite de petrol , nu sonde ) constructorul are pe acest lot autorizatia de constructie doar pe 7 km din 17 .
    De ce nu se duce sa deblocheze autorizatia de constructie pentru restul de 10 km ?
    Daca sunt in august pe acest lot la 13 % vor fi in noiembrie in cel mai bun caz la 30 % , stadiu in care nu avemnici o speranta pentru a-l vedea terminat in 2021 .
    Inuti sa adaug ca este o actiune a guvernelor PSD din ultimii trei ani .
    Ce ma intristeaza , vazand ca investitiile ar fi reduse si mai mult anul viitor , e ca nu vad mare lucru terminat anul acesta in infrastructura de transport , eliberand resurse pentru alte proiecte anul viitor .
    Vom avea cei 5 kilometri de autostrada la granita cu Ungaria de la Oradea , trenul Gara de Nord – aeroport ( la conditional , poate … ) , lotul Ludus – Iernut din autostrada Transilvania ( 17 km ) , lotul Sebes – Alba Iulia al autostrazii Sebes – Turda ( la conditional , poate … ) , metroul Drumul Taberei si atat .
    Cinci obiective din infrastructura de transport , care au intre 5 si 2 ani vechime de santier .

  4. Domnule Năstase, am lăsat câteva comentarii la diverse articole, comentarii care nu erau câtuși de puțin injurioase la adresa nimănui, ba din contră, prezentau ideile mele într-un mod foarte respectuos. Cu toate acestea, acele comentarii nu au apărut încă. Este vorba de o problemă tehnică?

    P. S. Fazanii sunt de la Cornu?

      • Înțeleg. Mă rog, nu am vorbit de Băsescu decât in comentariul de la postarea cu limba latină, pe această pagină am lăsat un comentariu foarte lung prin care explicam, foarte detaliat, de ce deficitul nu e vina PSD, ci a administrației incompetente PNL, fără să fac vreo referire la fostul președinte.

        P. S. Va respect și va susțin în aceeași măsură ca pe Băsescu (deși ați fost inamici). Diferența e că el candidează la primărie, ori dvs., din ce știu eu, nu candidați nicăieri.

  5. Etravel , Sorescu Ovidiu

    Desi sunteti de pareri politice cointrarii .. rapsunsul ptr voi este unic , si surprinzator (nu ptr mine!) vechi:
    Cîţu: „Educaţia si sănătatea NU SUNT PRIORITATI! Prioritatea zero trebuie să fie sectorul privat”

    „Economia socialistă pe care o încearcă Liviu Dragnea cu o parte privată care să finanţeze această economie, nu are cum să funcţioneze. Nici în Europa nu merge. Modelul socialist pierde. Eu cred că ar trebui să terminăm cu această propagandă, adică sănătatea şi învăţământul – prioritatea zero în România. Au fost 28 de ani priorităţi şi nu ştiu dacă vă place cum arată atât sănătatea, cât şi învăţământul. Când vorbim de ele în România, nu vorbim de reforme, ci de salarii mai mari. Vedem că aceşti bani au intrat în sectoarele respective, dar nu se văd. E momentul ca România să-şi pună prioritatea zero sectorul privat. Adică partea aceea care creează bunăstare”
    (21 Noiembrie 2019 , https://ph-online.ro/politica/item/109291-cum-citu-educatia-si-sanatatea-nu-sunt-prioritati-prioritatea-zero-trebuie-sa-fie-sectorul-privat)
    Deci , a fpts sprojonita acea parte care creaaza binastare – de exemplu vinde masti chirrurgicale – v ra[ortul curtii de conturi…

    Cestiunea care trebe discutata nu este daca avem deficit ci scopul in care ai facut acest deficit.
    Daca scopul taui a fost sa ajuti „afacerile” in gnl, adica case de pacanele, importuri de masti samd etc , constricti de terenuri de fotbal in panta in localitati „geriatrice” al VVIlea studiu de fezabilitate ptr dumul de costisa ce duce la Vaslui (acelasi traseu ca p-e vremea lu Penes Curcanul!) .. chiar daca banii astia se duc la „privati” sunt vax albina. Vor crea „prodperotate” in conturi pesonale si lux la Monte Carlo!!!

    Daca baniui .. ar fi ivestiti, in sa zicem, sustinerea unei industrii alimenatre nationale care ssa elimne impirturile .. ei bine ar fi niste bani bine onvestiti, chiar daca ar spijini si niste privati !

    Insa noi avem de a face cu un articol de credinta cvasireligioasa …… ardde-l pe taran ca d’aia e taran! si ptr „eo” noi suntem tarani!

    Este vorba si despre un dispret social ajuns sa aiba tente autofobe (daca nu cumva uneori est si rasismul romanofob a unor concetateni minoritari)

    So, cum tot scrie Ilie Serbnescu ar mai fi ceva – afacerile onter si transnationale au grosul beneficiilor.. insa firmele romanesti si populatia superta grosul impozitelor!!!

    SI de retinut – oricat de .. ne-ar parea Cîţu este mi9nstrul de finante ! Si a fost premier desemnat….

    • CITESC UNEORI COMENTARII ANTERIOARE , PRINTRE RANDURI SI MA SURPRINDE NAIVITATEA UNORA DINTRE NOI , DAR AM TOT RESPECTUL , ASA CUM SE CUVINE , SA LE ACCEPT. REFERITOR LA SUBIECTUL, PERSONAJUL BASESCU, MAI ALES , MA SURPRINDE NAIVITATEA NEJUSTIFICATA …CAND AFIRMI , SUSTINANDU- L PE BASESCU LA ALEGERII… ORI NU TI-A AJUNS „CUTITUL IN OS” DESPICANDU- L, ORI ESTI PERSONAJUL UMAN CE NU SIMTE, NU VEDE, INDIFERENT!

      BASESCU , ESTE SI RAMANE , „POLITICIANUL,” CARE A CREEAT SI A MENTINUT IN PERMANENTA , INSTABILITATEA IN SISTEMUL POLITIC ROMANESC SI NU NUMAI. EL INSA- SI RECUNOASTE NU CU MULT TIMP IN URMA, PE POSTUL TV, CA SINGURA GUVERNARE VIABILA , PENTRU ROMANI…EREA, A DOMNULUI PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE. SA FI FOST O DECLARATIE IN URMA UNOR REMUSCARI…SAU O DECLARATIE REALA? TIMPUL ACTOL NE FOCALIZEAZA O IMAGINE DEZGUSTATOARE, IN CARE ROMANII SE SUPUN, UNEI DICTATURI EXTERNE SI DE CE NU , INTERNE, PURTAND DE FRICA AMENZILOR ,ABUZIVE, ASA ZISA MASCA , IN OPINIA MEA MASCA MORTII IN TIMP…( DACA CINEVA DINTRE NOI…ARE O OPINIE CONTRARIE IL INVIT SA VIZIONEZE COMENTARIILE DOCTORILOR ROMANI… SI NU NUMAI, CE SI – AU RISCAT , DAR SI- AU MENTINUT DEMNITATEA UMANA SI MAI ALES JURAMANTUL… NU MAI SPECIFIC, PERIOADA ULTERIOARA CE O VOM PARCURGE CU TOTII, PERIOADA IN CARE VOR EXZISTA , CU SIGURANTA TENSIUNI , JUSTIFICATE.

      DOMNUL MILANCRISTIAN, NU ARE VINA , DANSUL FIIND TANAR, (POATE LA O ANUMITA VARSTA, NU STIM …) NU POATE INTELEGE ESENTA, PERIOADEI ACTOALE, PENTRU A FI CONVINS. SA-I DAM DREPTATE!…

      SPER CA ROMANII , ROMANII IN DEVENIRE , SA INTELEAGA LA MOMENTUL APROPIAT, CA AU SANSA DE A SI RECUPERA IN TIM , IN PRIMUL RAND, AUTENTICITATEA , ULTERIOR TOT CE LI- SE CUVINE…

      PS. GENERATII VIITOARE , VRETI SA TRAITI IN A VOASTRA TARA SAU IN FOSTA TARA!…(ALEGEREA VA APARTINE! )

  6. Sunt promisiuni in formule vagi si termeni grosolani pe care le fac ei ” undeva in septembrie vom lansa licitatia modernizarii caii ferate Arad – Caransebes ” , ” pana la sfarsitul anului speram sa terminam documentatia si sa lansam licitatia caii ferate Oradea – Cluj ” ; ” s-ar putea sa deschidem in august ( nn- suntem la mijloc de august ) licitatia pentru 31 de km de autostrada intre Cornetu si Tigveni , in munte ‘ ; ” avem in vedere crearea centurii feroviare a Iasiului – Bucurestiului ” samd samd samd .

    In brand book-ul PNL exista undeva un capitol special si destul de intinsdestinat comunicarii. Undeva unde scrie „nu spune nimic concret”. Unde scrie „foloseste cuvinte vagi, ce din coada au sa sune, dar care sunt goale de continut”. Unde scrie de asemenea „promite-le dar fara sa promiti nimic, de fapt”. „Vorbeste doar ca sa vorbesti” (asta e cazul lui 0rban). „minte cu lejeritate”, „trage de timp pana la lagereri, ca dupa aia le arat lor ce si cum”. Si asa mai departe. Sigur exista brand book-ul asta, prea au toti acelasi discurs.

  7. Buna ziua,

    nu inteleg modul in care va fi afectat Johannis. Este la ultimul mandat, cu siguranta nu va conduce PNL dupa ce pleaca de la Cotroceni, ca sa ajunga ceva pe la UE nu are nevoie de CV imaculat, ba dimpotriva – vezi Kovesi- , PSD-ul il poate critica din orice pozitie cu rezultate minime daca nu cumva negative, si ar mai fi multe de adaugat.

  8. Ludovic cel mic întâiul, al doilea și probabil al treilea îi reproșează guvernului PSD că n-a făcut în 2016 – oct 2019 stocuri de sute de milioane de măști, sute de milioane de mânuși, zeci de mii de ventilatoare (incapabil guvern! n-a prevăzut că va izbucni o pandemie, că doar la doi-trei ani a tot fost câte una…).
    Cum ar fi fost ca DSU și Arafat să fi achiziționat materiale și aparatură de vreo 2 miliarde, pe care s-o țină în depozite, că poate o să fie vreo pandemie?
    Arafat a și zis că el a propus în anii din urmă crearea unui stoc, dar că nimeni nu și-a asumat răspunderea pentru o cheltuială atât de mare care să fie blocată pentru poate o să vină, poate nu.
    Apoi, vă imaginați ce acuzații, ce dosare grase la DNA, ce nebunie, ce decorații pe Corduța, într-un asemenea caz? Ar fi fost mană cerească pentru Opoziția de atunci, pentru strada ineptă și pentru procurori.

  9. …și fiindcă urăsc clișeele și vorbele goale, am luat vorba vânturată în cele patru zări de anti-PSD-iști, „PSD a guvernat 30 de ani din 30”, și am pornit la verificare.
    Pe digi24.ro există lista guvernelor cu datele între care ele au guvernat, am luat bob cu bob, cu calculatorul la dreapta, și iată ce mi-a dat:
    Stânga a guvernat mai mult decât Dreapta cu 2 ani și 2 luni.
    Măi, să fie!

  10. Noutati foarte interesante , de la sursa , privind viitoarele foarte mari proiecte de infrastructura din Romania .
    In afara de giganticul proiect al autostrazii Sibiu – Pitesti , de drumul expres Craiova – Pitesti , de podul de la Braila , de centura autostrada a Bucurestiului si de segmentele razlete de autostrada din Bihor si Salaj ,toate in stadii incipiente de executie dar care pot fi numite proiecte ” vechi ” .
    Deja ce an enumerat mai sus este un santier enorm , cu finantare europeana asigurata astazi doar pentru podul Braila si inelul de sud al autostrazii de centura a Capitalei .
    Va putea Romania sa finanteze singura restul ?
    Autostrada Sibiu – Pitesti va fi credit BERD .
    Inseamna ca drumul expres Craiova – Pitesti va fi finantat de la bugetul de stat .
    La fel , ma tem , finantare de la Stat cele unul sau doua sectoare de autostrada care vor fi in lucru , vrand nevrand pentru ca au semnat contracte , in Bihor si in Salaj .
    1 ) Ce va fi finantat de Uniunea Europeana este proiectul autostrazii Ploiesti – Buzau – Focsani , poate si mai sus de Focsani dar din pacate nici Buzau – Focsani nu este clar daca va fi finantat de UE .
    Se pare ca studiile de fezabilitate pentru Ploiesti – Buzau si Buzau – Focsani vor fi propuse spre validare in toamna lui 2020 si ca licitatiile vor fi lansate un an mai tarziu – 2021 , tot toamna .
    Sperante sa avem santier de autostrada la Urlati si Mizil in 2023 – 2024 .
    Autostrada pe care Moldova o vrea va urca deci din Muntenia spre Focsani .
    Celalalt mare proiect rutier al Romaniei , dupa Sibiu – Pitesti , va fi Ploiesti – Buzau – Focsani .
    2 ) Demagogia si minciuna autostrazii Iasi – Targu Mures .
    De acord ca Iasi – Pascani este un proiect realizabil si necesar .
    PPP-ul avansat de PSD a fost anulat rapid de PNL la venirea la putere .
    In loc avem o ” licitatie pentru revizuirea studiului de fezabilitate au sectorului Iasi – Targu Neamt ” , blocat la ANAP .
    E ceea ce am fi avut astazi pentru Craiova – Pitesti daca Ciolos ramanea la guvernare dupa 2016 .
    Cat despre delirul Targu Mures – Targu Neamt , sunt blocati in studii forestiere , de ape si de fauna , cum era de asteptat .

    • @ dar daca…
      Ziceți-mi și mie, vă rog, poate și altora, care sunt etapele construirii unei autostrăzi, de fapt a unui tronson.
      În mare, știu, dar văd că sunteți „pe felie” cum se zice în cartier.
      Eu știu: intenție, găsirea surselor de finanțare, studiu de fezabilitate, proiect, exproprieri (cu procesele aferente), licitație (cu contestațiile aferente), contract, apucat de treabă, impedimente (ONG-uri care apără potecile urșilor și ale gândacilor), alte cauze ale întârzierilor care nu sunt încălcări ale contractului…
      Zic bine în mare?

      • Exact .
        Mai presus de orice , vointa politica .
        Executivul trebuie sa vrea sa faca investitia , sa si-o asume si sa -i faca constructia ireversibila ( ex – NASTASE autostrada spre Fundulea in 2002 si autostrada Transilvania in 2003 sau Grindeanu drumul expres Craiova – Pitesti ) .
        Investitii in noi cai ferate , centuri ocolitoare sau autostrazi fara ca un guvern sa le anunte , sustina constant si sa le urmareasca , nu exista .
        Intai studiul de fezabilitate ( valoare economica , populatie servita , mortalitate in zona in accidente rutiere , calea pe unde va trece , in ce punct intalneste un parau , la ce punct intalneste linii de tensiune electrica , la care un cartier de case etc , cat costa solutiile pentru depasirea paraului , a unei paduri , a mutarii liniilor de tensiune etc ) .
        Dupa aceea finantarea executiei – dar studiul de fezabilitate costa si el , ingineri , topografi , geologi cauta cele mai bune solutii .
        Licitatia este obligatorie doar pentru fondurile europene .
        Acordul de mediu .
        Expropierile .
        Cautarile arheologice .
        Daca investitia este guvernamentala si este vointa politica de a fi facuta nu este nevoie neaparata de licitatie ( sau ” appel d’offre ” ) guvernul poate da lucrarea cui vrea el – ceea ce la noi nu s-a intamplat din 2003 .
        Contestatiile da , daca nu facem nimic sa ardem la buzunar serios Erbasii – strabagii – chinezii railways etc care contesta ca nesimtitii stam linistiti cam patru ani in procese , dupa aceea un an de la numirea constructorului pana la lucrari – deci lejer cinci ani pierduti .
        Daca-i punem pe Constructii SA sau pe strabagi sau pe pizzarotti sau pe chinezi sa puna jos la contestatie milionul de euro pe care sa nu si-l ia inapoi lucrurile s-ar schimba .
        In timpul lucrarilor – beneficiarul – CFR sau CNAIR trebuie sa accepte proiectul tehnic si sa acorde autorizatiile de constructie .

  11. Pare ca Lukashenko urmeaza acelasi destin ca si al lui Ceausescu: are o incredere prosteasca in dictatura ce o mentine cu ciomagul. Nu degeaba l-a felicitat Putin cu alegerile, si nu degeaba nu si le-a retras (felicitarile) dupa ce s-a tras cu munitie de razboi in protestatari. Cu gloante au tras ca si la Revolutia romana. Sper ca Polonia, dar de ce nu si Romania, sa sporeasca presiunea pe acest regim criminal din Belarus, si sa ajute la instaurarea democratiei intr-o tara importanta regional.

    • Dacă Lukașenko nu mai are sprijinul lui Putin atunci e condamnat la soarta lui Ceaușescu. Belarus, ultima dictatură, se va elibera in sfârșit.

  12. A existat o perioada lunga – cative ani – o speranta naiva, intretinuta atit in SUA cit mai ales in Rusia, ca relatia personala aparent foarte buna intre Putin si Trump va influenta cumva dramatic relatia dintre cele doua superputeri spre un „reset”. „Reset-ul” a fost doar din vorbe, pentru ca, in realitate, nici unul dintre cei doi „amici” nu a putut sa ignore, fie momente legate de propriul electorat (cind a fost vorba de perioada dinainte de alegeri), momente legate de interese strategice (cum a fost cel cu NATO si avansul Rusiei in Ucraina, cind multi din elita ruseasca sperau ca Trump sa renunte la NATO cumva si sa exista un Pact, chiar si nescris, intre SUA si Rusia pentru ca SUA sa accepte raptul teritorial rusesc), sau momente intre alegeri in SUA, cind cercurile democrate, inclusiv multe cadre institutionalizate pe la FBI, au incercat permanent sa arate spre un Trump condus de Putin din umbra (ancheta Muller l-a achitat pe Trump de aceste acuze democrate). Putin, pe de alta parte, a crezut naiv ca Trump va putea face orice afirma, si nu a inteles ca in SUA exista mecanisme democratice de „checks and balances”. Evident, in Rusia, nu exista acest mecanism, pentru ca ce spune Putin, se executa „patriotic”. Deci, SUA este mult „altfel” decit Rusia, incepind, daca vreti, cu fundamentul democratic. Militar vorbind, cele doua tari, duc o competitie acerba, mai nou si in spatiul cosmic, pentru a putea cumva domina, daca nu pe pamint, in ceruri. Ceea ce ne arata ca aceste doua superputeri nu vor putea niciodata sa fie „prietene”, iar asteptarile cele mai optimiste ar fi sa coexiste pasnic.

    Lucrurile se complica insa, pentru ca exista schimbari tectonice in relatiile internationale, schimbari rapide, determinate de intrarea in fuga in „epoca digitala” la care ajuta virusul chinezesc. Daca SUA sunt in competitie cu Rusia in domeniul militar-strategic, SUA au un singur competitor, devenit adversar, in „epoca digitala”: China. Europa e ca si inexistenta in acest domeniu (atentie Romania, companii multe americane si canadiene se relocheaza din China, si poate unele aterizeaza pe la noi, daca guvernul mai are ceva energie dupa ce au obosit cu „Puie MSD!”).

    De aceea alegerile din SUA sunt mai importante ca niciodata. Deocamdata, nu l-am auzit pe Biden si echipa lui condamnind Rusia sau China, sau miscarea „progresist – globalista” care a dus la slabirea fara precedent a SUA si a lumii occidentale si cresterea fantastica a Chinei. Nu am mari sperante. Daca americanii sunt prostiti cu tot felul de „covrigi”, ca le da Biden pe cozi gratis, atunci trebuie sa invatam mandarina.

  13. Minuni !
    Asistam la minuni !
    Motiunea de cenzura face ca lansarea licitatiei lotului Tigveni – Cornetu , 31 de km in munte , al autostrazii Sibiu – Pitesti sa fie facuta , dupa Ludovic Orban , ” saptamana viitoare ” ( asteptati sambata 22 sa vedem )
    Tot Orban , dupa sase saptamani de tacere , reia subiectul sectoarelor 3 si 4 ale drumului expres Craiova – Pitesti , blocate de o contestatie a unor chinezi temb.. , spera ca CNSC ” sa raspunda cat mai repede ” – in mod normal trebuiau sa raspunda pana la 20 iulie , suntem in 16 august !
    Alta minune , lotul 2 , din mijloc , al caii ferate Sighisoara – Brasov , contestatie respinsa definitiv acum o luna dar nimic de atunci ” se va semna in cateva saptamani ” .
    Si marea minume vine de unde nu ma asteptam , lotul Nadasel – Zimbor al autostrazii Transilvania ( periferia Clujului spre Salaj ) , 29 de km si foarte greu , dealuri abrupte , paduri , parauri largi cu debit rapid – va fi semnat ” saptamanile viitoare ” pentru ca din cei doi candidati chinezul este descalificat !

  14. Un rondel inedit al lui Al. Macedonski:

    Rondelul Trabantului gri

    Trecea Trabantul gri, în faptul serii,
    Motorul în doi timpi torcea ușor;
    Era în august, spre sfârșitul verii –
    Moment mereu puțin sfâșietor…

    Era pustie strada (pe Tăcerii)
    Și-un zgomot bâzâia tulburător:
    Trecea Trabantul gri, în faptul serii,
    Motorul în doi timpi torcea ușor.

    Bătea un vânticel, stârnind mizerii
    Și aducând cu el, dinspre Obor,
    Mirosul micilor prăjiți și-al berii,
    Și-un nu știu ce așa… răscolitor –

    Trecea Trabantul gri, în faptul serii.

  15. @ Sorescu Ovidiu

    Din a doua postare a dv, am înțeles unde e hiba: faceți o confuzie între deficitul bugetar al țării și situația bugetelor partidelor, care sunt niște asociații private.
    Când vorbim despre deficit bugetar, ne referim la Bugetul de Stat, iar el e diferența între banii care au intrat efectiv în Bugetul de Stat și cheltuielile efective ale statului.
    Ideal e ca cheltuielile să nu depășească veniturile, ca într-o familie, căci, dacă cheltuielile depășesc veniturile, trebuie să te împrumuți anul următor ca să subziști sau să renunți la unele cheltuieli.
    UE admite un deficit de maximum 3%, iar ultimele guverne PSD s-au încadrat. Ultimul guvern PSD i-a lăsat actualului guvern 2,5, iar actualul guvern l-a dus, până la sfârșitul anului, la aproape 4.
    Acum are deja 8,6 și anul nu s-a încheiat.
    Nu duceți grija partidelor, în privința datoriilor lor! Toate au, pentru că se împrumută în timpul campaniei, și apoi rambursează din cotizații, donații…
    PSD are 500 000 de membri, iar unii dau cotizații mari, donații. Se strâng zeci de milioane pe an. PNL, la fel, chiar dacă are membri mai puțini.

  16. Despre relatia de „bromance” dintre Trump si Putin, aici gasiti un documentar (prima parte, daca va intereseaza gasiti si a doua acolo) zic eu destul de obiectiv, desi e de la DW. Acopera o perioada lunga si sunt multe aspecte foarte interesante.

    https://youtu.be/455vMrEm958

  17. Nu imi aduc aminte daca sub vreun Guvern PSD a existat aceasta preocupare ca impreuna cu serviciile si ambasadele sa distruga PNL. Stiu ca a disparut PNT, dar nu cred ca s-a incercat vreun plan al PSD sa il distruga ( nu am argumente ). Dar cred ca sub Basescu, PPE si Administratia Democrata a lui Obama, plus ascultatoarele noastre servicii, au creat un plan de ataca permanent PSD, si de a il eroda, diviza si slabi pina la disparitie, mai ales ca partidul prinsese un pic de avint, sa-i spunem…”patriotic”. S-a construit DNA, care a ajuns „scula” politica de a vina pesedisti, pe unii chiar cu motiv, pentru ca orice partid are coruptii sai. Pentru a ii vina pe altii a fost nevoie de a fabrica dosare, dovezi, si stim ce s-a intimplat. Doamna Kovesi a fost rasplatita pe linie germana, pentru a ii fi refolosite metodele in cadru unional. Vom vedea ce succes va avea.

    USR a fost o inventie in laboratoarele noii securitati, care evident lucra bine cu fostul securist Ciolos, ajuns si el o manivela europeana. Bag de seama ca idea a fost sa inlocuiasca PSD (de centru stinga), cu un partid de centr-dreapta ce va fi pe post de balama o perioada, dupa care se transforma in usa pentru dreapta, astfel ca, in final, sa ramina doar PNL si USR ca cele doua mari alternative. Inca nu le-a iesit, dar PSD s-a cumintit in ultimul timp. Nici miscari masive de strada nu mai sunt, desi tara e furata probabil mai eficient azi decit pe vremea pesedistilor, conform rapoartelor despre achizitiile super-scumpe ale penelistilor prin firme apropiate de familiile lor. Nu se mai supara nimeni ca tara e inca rasa de resursele forestiere, nici chiar presedintele Iohannis, desi el a tacut tare pe tema asta, mai ales ca nu a pus problema pe agenda CSAT. Nu cred ca Moratoriul pe care il vrea Melescanu va avea succes. Cneva trebuie sa mai faca bani.

    Revenind la jocurile strategice externe, ce se intimpla in Belarus am mai vazut in Ucraina, doar ca, de data asta, SUA, sub Trump, nu a mai intervenit cu ONGuri si personal diplomatic acolo sa instige la revolta. Ba din contra, doar a impus sanctiuni. Putin, desi nu se place cu Lukashenko nu vrea sa piarda Belarusul, si probabil, se va cauta o formula care sa linisteasca Kremlinul, banui ca se va alege o conducere prietenoasa, pro-rusa.

    In balamucul asta, Romania incearca, pe shestache sa aduca soldati si baze americane mai multe in Romania, si bine face. Rusia oare de ce o fi mentinind un regim pro-rus in Basarabia (asa numita Republica Moldova, pe care nu ar fi trebuit sa o recunoastem international)? De ce nu le ajunge Crimea si Sevastopolul si mai toata Marea Neagra? Pentru ca din „Republica Moldova” pot lua nu numai vin, dar pot mai tarziu, sa isi instaleze baze militare, si sa avanseze militar in Estul si Sudul Europei.

    Desi are doar o duzina de F-16, Romania e slaba pe Marea Neagra. In Constanta ar fi trebuit creat un centru militar al NATO, dar Bulgaria si Turcia nu au fost de acord. Deocamdata, Romania cumpara praf de pusca din Serbia, si inca mai are pina sa nu mai fie dependenta, sa isi reconstruiasca industria militara.

  18. Tocmai urmaresc emisiunea lui Bill Maher pe HBO. Bill Maher este declarat pro-democrat, dar are si multe critici la adresa democratilor. Azi, a avut-o invitata pe primarita de culoare din Atlanta, pe care a intrebat-o de ce crede ea ca negrii au devastat in Chicago un lant de magazine, furind tot ce putea. „Pentru ca Donald Trump e la putere” a raspuns primarita. Judecati singuri…

    Mai aflam ca in Seattle politia a fost „defunded” si din cauza asta si-au pierdut joburile o garmada de politisti de culoare. Sefa politiei, de culoare, si-a dat demisia. Judecati singuri…

    Citeodata ma gindesc ca acest virus a fost poate mijlocul perfect pentru a il eroda pe Trump si nationalistii americani si pentru a le da un avantaj globalistilor (progresisti-democrati).

    Sub Trump s-au intimplat multe lucruri fascinante in relatiile internationale, el incercind sa repozitioneze si sa readuca SUA la rangul de lider mondial, respectat de alte natiuni. Iar respectul incepe la el acasa, printre americani. Pentru Romania, revenirea globalistilor va aduce din nou incertitudini, ca in vremea lui Obama. Pentru Rusia, ar fi la fel de nedorit, stiut fiind ca Putin o ura pe Clinton si pe democratii globalisti, pe care ii vedea ca pe un fericol la adresa natiunii ruse. Chinezii insa ar fi extrem de fericiti ca Biden sa revina cu deciziile de relocare. Cred ca le vor da rapid si un vaccin chinezesc, care sa permita o globalizare mai…placuta.

  19. UN PETROV ATÂT DE SINCER, DUPĂ VORBĂ, DUPĂ PORT…

    Ușor adus de spate, având un aer de om serios, cu ochii doar puțin lucioși (iar nu lucioși la maximum așa cum sunt ei la ora 21,00 când intră în direct pe la diferite talk-show-uri de i se „limbă plimba-n gură”), sfătos și purtând „Masca-lui-Zorro-se-întoarce” aplicată peste bot, Petrov și-a depus, pe 16 august 2020, pentru a treia oară, candidatura la Primăria Generală a Capitalei. Depunerea candidaturii sale este un semn clar că aspirația lui Petrov este să facă din PMP-ul pe care are de gând să-l re-re-branduiască într-un nou și proaspăt PEDELEU (că doar el întotdeauna s-a simțit mai mult liberal și democrat decât popular și în mișcare) un minunat partid-balama, așa cum a văzut el că au făcut „băieții” când l-au inventat pe „interesul național” și l-au pus moț pe Găbiță Oprea peste acest… peste acest… pardon, nu știu la ce lucru cu moț v-ați gândit dumneavoastră, concetățeni, dar eu EDIFICIU IDEOLOGIC am vrut să spun!

    Știm cu toții că Petrov este nu numai un conducător genial al nației, ci și un individ de-o sinceritate dezarmantă. Și că nu a pierdut nici un prilej să ne arate această minunată trăsătură de caracter a sa. Când am avut, poate, mici îndoieli că dânsul spune adevărul și numai adevărul nu a ezitat să jure cu mâna pe Biblie, risipind astfel orice suspiciune cum că noi de fapt am fi văzut ceea ce-i imposibil să fi văzut. Poftim:

    Robert Turcescu: „Domnule Traian Băsescu, acum, aici, în faţa acestei audienţe şi a milioanelor de telespectatori care ne privesc, aţi fi dispus să juraţi că la mitingul electoral la care aţi participat în anul 2004 nu l-aţi lovit pe minorul Bogdan Istrăţoiu?”

    Petrov Traian: „Nu l-am lovit nici în plex, nici cu pumnul în față… Jur că nu am lovit copilul nici în plex cu pumnul, nici în față cu pumnul!” (extras din dezbaterea electorală finală pentru alegerile prezidențiale, 3 decembrie 2009, Palatul Parlamentului)

    Și nici viteza dosului de palmă nu corespundea, exact așa cum ne-a demonstrat savantul Daniel Funeriu care, cu această briantă demonstrație, și-a câștigat postul de ministru al Educației… căci la Educație merg toți aceia care calculează corect formula vitezei pumnului petrovian sau măcar aria „plesi…ăăă…glasului”!

    Apoi a venit referendumul de demitere a lui Petrov iar aceasta iar a dat cu sinceritatea-n fasole:

    „Obiectivul meu este să obțin mai multe voturi cu «nu» decât cu «da». Nu sunt omul care să mă ascund sub un prag. Ar fi atitudinea unui președinte LAȘ să le spun susținătorilor mei să stea acasă. Nu vreau să rămân în funcție la masa verde! La liga lui Mitică, merge.” (TVR 1, declarația președintelui Băsescu Traian, proaspăt suspendat de Parlament și aflat înaintea referendumului de demitere, 12 iulie 2012)

    Noi știam asta… că el e demn și nu se poate ascunde sub un prag. Bine, sau cel puțin așa era pe 12 iulie 2012… că peste două săptămâni a fost invers și pragul a început să arate ca o umbrelă:

    „Nu mergeți să validați referendumul celor 256 care vor să ascundă lovitura de stat sub votul românilor!” (din discursul lui Băsescu Traian la mitingul PDL anti-referendum, 26 iulie 2012)

    Am scris aceste lucruri pentru a vă demonstra, punctual, cât de greu-încercată a fost sinceritatea lui Petrov de-a lungul timpului. Și pentru a vă atrage atenția că pe 16 august 2020 sinceritatea sa de om matur și responsabil a trecut printr-o nouă încercare. Căci, la ieșire, după depunerea candidaturii la Primăria Capitalei, niște oameni răi, înarmați cu microfoane, l-au întrebat despre relația sa cu Securitatea. Aceea cu privire la care fostul președinte are deja un verdict, în primă instanță, și anume de colaborator cu dânsa ca de poliție politică. Petrov, cu sufletul curat, ca de obicei, a răspuns:

    „Am anexat în dosar o informare către Biroul Electoral, în care spun așa: după patru adeverințe de necolaborare cu Securitatea, în prezent pe rolul ÎCCJ se află în recurs dosarul numărul… Deci nu am făcut un secret, deși nu există penalizare administrativă pentru lucrul acesta, dar am considerat că este necesar să pun acest adaos la declarație, deși vă asigur că o să câștig procesul. Nu poți să-mi reproșezi după 45 de ani că la 21 de ani nu știam că Serviciul de Contrainformații al Armatei are legătură cu Securitatea. Nu puteau să-mi ceară la 21 de ani să știu ce-s contrainformațiile militare!!!”

    Deci, deprins cu „informările”, Petrov Traian a „anexat în dosar o informare către Biroul Electoral” în legătură cu dosarul său de colaborator… din sinceritate, zic, bănuind că Biroul Electoral trăiește pe o altă planetă și nu știe… Ce să nu știe? Păi, să nu aibă habar, de exemplu, de motivarea Curții de Apel București, publicată pe 16 iunie 2020, zic…

    Iar dacă nici dumneavoastră nu știți, cetățeni, să vă fac un scurt istoric: potrivit unei Hotărâri a CCR, un Petrov oarecare este declarat colaborator al Securității ca poliție politică, dacă sunt întrunite trei condiții:

    1.Să fi furnizat informații, precum note și rapoarte scrise, către lucrătorii Securității;
    2.Prin acele informații să fi denunțat activități sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist;
    3.Furnizarea informațiilor să fi vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

    La prima cerință, în ceea ce îl privește pe Băsescu Traian, Curtea de Apel răspunde: „desigur!” doar sunt la dosar cele două informări cu scrisul pârâtului și Onorata Instanță nu-l crede deloc, dar deloc! pe Petrov cum că n-a știut ce înseamnă CONTRAINFORMAȚIILE:

    „Curtea apreciază că, în mod rezonabil, această apărare nu poate fi primită, deoarece, în primul rând, faptul că Serviciile de contrainformații făceau parte din structura Securității era prevăzut expres într-un act normativ publicat în Buletinul Oficial, iar pârâtul (Traian Basescu – n.n.) a arătat în fața instanței că a urmat cursuri de legislație la Institutul de Marină, astfel că nu este plauzibil că el s-a aflat în eroare sub acest aspect”

    La doua cerință Onorata Instanță răspunde tot: „bineînțeles!” cu următoarea motivație:

    „Într-adevăr, este de notorietate faptul că intenția unei persoane de a rămâne în străinătate sau de a părăsi țara era o atitudine extrem de gravă din perspectiva regimului, iar cei ce luau o astfel de hotărâre erau priviți ca niște trădători de patrie. În cauză, pentru conturarea intenției numitului Dimitriu Corneliu de a rămâne în străinătate, Curtea observă că pârâtul Băsescu Traian, mai mult decât să prezinte faptele, le-a interpretat, afirmând că «am înțeles că Dimitriu Corneliu ar fi dispus, în cazul în care ar reuși să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo». Totodată, cei care, prin diferite metode, reușeau să-și îndeplinească obiectivul de a pleca sau de a rămâne în străinătate erau denumiți, peiorativ, fugiți, iar bunurile rămase în țară le erau confiscate.”

    La a treia condiție, Petrov se încadrează, de asemenea, cu mult succes:

    „În final, Curtea mai precizează că, referitor la cea de-a treia condiție, aceasta este evident realizată, deoarece, în raport de cele expuse anterior, nu se poate considera că furnizarea unor informații de asemenea natură nu a fost făcută conștient, având reprezentarea clară a faptului că relatările făcute în scris nu rămâneau fără urmări. În consecință, nesocotind interesele celor denunțați, pârâtul a vizat îngrădirea dreptului la viată privată în privința acestora, atât timp cât a acceptat ca persoanele denunțate puteau să facă obiectul unor investigații suplimentare ale Securității, ca rezultat al denunțurilor sale.”

    Și acum, dragi cetățeni, să vă închei povestea: mi-a părut rău că Petrov n-a și lăcrimat când a invocat puritatea sa, în vârstă de 21 de ani, căci era un copil, ce mama dracului…! care n-a știut ce rău poate să-i facă prietenului său scriind aceste „mici rândulețe” de mai jos, pline de ingenuitate, care-au intrat în sertăraș la locotenent-colonelul Tudor:

    „Din discuțiile purtate cu verișoara lui – V. – de profesie învățătoare, am înțeles că Dimitriu Corneliu ar fi dispus, în cazul în care ar reuși să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămînă acolo. Cu verișoara lui Dimitriu am avut ocazia să discut aceste probleme, deoarece am fost la un moment dat prieteni”.

    De-aceea spun… neînțelegând, din pricina sufletului său curat, ce urmări poate avea această compunere, Petrov a fost devastat din punct de vedere sufletesc când a aflat, după 45 de ani, că urmarea nevinovatei sale note informative din 5 mai 1975, a fost supra-nota locotenent-colonelului Tudor Gheorghe din 19.08.1975, care propunea „…avizarea negativă a unei eventuale desemnări a lui Corneliu Dimitriu ca ofițer pe navele românești ce vor pleca în străinătate”. Adică, distrugerea, din punct de vedere profesional, a colegului Corneliu Dimitriu…

    Căci abia acum, după 45 de ani, a aflat Petrov că lumea-i rea și fără scrupule; ceea ce l-a și determinat să vrea să se retragă, ascetic, la pensie, așa cum, cu sinceritatea-i caracteristică, ne-a mărturisit de atâtea ori. Numai că el face treaba asta mai pe ocolite… întâi, ca șef într-un partid… apoi, într-un post de europarlamentar… apoi, într-o expunere și-o logoree necontenită oriunde vede un microfon… apoi, în singurătatea totală a unor Chivas Royal cu patru cuburi de gheață în freză din timpul talk-show-urilor de pandemie, care nici nu-i reclamă prezența în studiouri și nici n-au cadrul atât de amplu încât să se vadă butelcuța de sub masă.

    Pentru ca, în final, scârbit de răutatea unei lumi care nu-l merită, să se izoleze total într-o încercare de candidatură la Primăria Generală a Capitalei…

  20. DIN CICLUL „VIETĂȚI RESPINGĂTOARE”: ASTĂZI, UN „IDIOT NESIMȚIT”

    MOTTO: Redactor: „O altă întrebare, d-le Popescu… cine sunt cei care au aplaudat, pentru că, la un moment dat, după acest discurs al lui Cristi Puiu, se aud și aplauze din Piața Unirii?

    Cristian Tudor Popescu: „Cine să fie? Hominizii! Hominizii! Ăia care se-nghesuie acum pe litoral, bot în bot, fund în fund, fără să țină seama de nici un fel de regulă, ăia care se tratează cu bere și cu grătar, ăia care-ntreabă: «care virus, dom’ne?» Ălora care nu le pasă că mor oamenii cu zecile, cu zecile pe zi, că cresc cifrele din ce în ce mai groaznic, ăstora care nu le pasă de nici un fel, care sunt adepții -cum să spun eu- adepții teoriei ăsteia că de fapt virusul nu există și e o manipulare din partea autorităților, într-un cuvânt e vorba dă cretini și dă ticăloși. Ca să aplauzi așa ceva trebuie să fii cretin, ticălos sau și una și alta.” (fragment din programul de știri, 8 august 2020, la DIGI 24)
    ………………………………………………………………………………………

    Prieteni, de când mi-a zis CTP-ul că sunt o „hominidă cretină” sau o „hominidă ticăloasă” sau o „hominidă și cretină și ticăloasă” (eu cred că aici mă înscriu, deoarece am o anumită vanitate, care mă îndeamnă să mă consider mai cu moț decât cretinii cumsecade sau decât ticăloșii fără alte defecte) parcă mi s-a luat o piatră de pe suflet. E mai simplu să-ți accepți condiția, dacă cineva îți pune un diagnostic corect. Pentru că eu sunt cu siguranță dintre aceia care l-au aplaudat pe domnul Cristi Puiu pentru aceste cuvinte:

    „Înțelegeți? Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităților statului este inacceptabil. Mi se pare extraordinar de mișto că la Cluj oamenii sunt disciplinați și atenți la toate detaliile astea, dar cred că absolut orice abuz trebuie amendat. Și dacă n-o faceți dumneavoastră, prin vot, de data asta, atunci n-o face nimeni. Dacă n-o facem noi, n-o face nimeni. Și știu că oamenii sunt speriați și respect și distanțarea socială și port mască atunci când intru în absolut orice spațiu închis. Dar, dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeți în mâini, credeți-mă, o să mergeți în mâini. Pe Eroilor.” ( regizorul Cristi Puiu, 7 august 2020, pe scena TIFF, la Cluj)

    Iar eu, cretina și ticăloasa, cum vă spuneam, am aplaudat… Abia după ce mi-a deschis CTP-ul ochii, am priceput ce hominidă oribilă și derizorie sunt. Și am mai aflat ceva… iată:

    „Despre… declarațiile domnului Puiu… dânsul a făcut o măgărie agitatorică menită să-i promoveze filmul. Dacă n-aș lua în considerare această posibilitate, ar trebui să-l consider pe domnul Puiu, pe distinsul regizor Cristi Puiu, de-a dreptul idiot, pentru comparația domnului Puiu făcută între dictatura lui Ceaușescu și regulile de purtare a măștii și de distanțare fizică cerute acum de guvern pe baza indicațiilor medicale.(…) Rezultă de aici un îndemn la revoluție, că spune dl.Puiu «au fost niște oameni, în 89 care au spus NU dictaturii, de-aceea puteți acum să vedeți filme la TIFF… prin urmare nu trebuie să vă lăsați tratați ca niște vite de către puterea instalată…» Aceasta a spus dl.Puiu, vă rog să dați declarațiile integral… va să zică, ce-ar însemna… asta înseamnă să se mai facă o revoluție acum, iarăși, prin analogie, în care să iasă oamenii și SĂ ARDĂ MĂȘTILE în stradă! ar trebui acum, nu știu… să mai adaug un… calificativ lângă cel de «idiot» dacă n-aș lua în considerare prima ipoteză și anume aceea de … promovare, de publicitate grosieră făcută filmului prin această ieșire a d-lui Puiu, prin care dânsul se alătură personajelor grotești care în mass-media zbiară continuu ANTI-MASCĂ… Ne dă exemple cu Franța, cum filmul lui acolo a fost văzut FĂRĂ MASCĂ și fără distanțare, în timp ce România e ciumata Europei!(…) Ar trebui să alătur și calificativul «nesimțit», cum poți să spui așa ceva, având în vedere că filmul domnului Puiu, MALMKROG, durează 200 de minute, câți MALMKROGI stau pe zi medicii cu MASCA pe figură în spitalele COVID, câți MALMKROGI pe zi stau simplii cetățeni care să duc la muncă acum pentru că trebuie să se ducă, pentru că altfel murim de foame și acolo stau CU MASCĂ ore și ore, în șir… oamenii aceștia sunt vite? Va-s’ zică domnul Puiu știa foarte bine, foarte clar, când a venit la TIFF, la festival, care sunt condițiile… că e nevoie DĂ MASCĂ … e nevoie dă distanțare fizică, știa foarte bine!”

    Să recapitulăm: ați înțeles bine, prieteni, despre MASCĂ e vorba în vituperațiile CTP-ului… Sigur, festivalul se desfășura în aer liber, cu scaunele distanțate, iar între regizorul Cristi Puiu și cel care l-a introdus în scenă era o distanță astronomică… dar autorul filmului era cât pe ce să nu fie lăsat să-și prezinte opera, deoarece… NU AVEA MASCĂ. Or, cu nepurtătorii de MASCĂ, indiferent de distanță și de mediul înconjurător, CTP-ul este absolut necruțător: sunt niște „IDIOȚI și niște NESIMȚIȚI”.

    Și-am început să mă gândesc, scoțându-l totuși din ecuație pe Cristi Puiu, care era și în aer liber, și la mare distanță de restul lumii, unde naiba am mai văzut eu un „idiot nesimțit”, fix de genul celui semnalat de CTP-ul cel intransigent. Și mi-am amintit scena, că doar tot în studioul DIGI 24 se petrecuse… „Idiotul nesimțit” era pe post de CAP LIMPEDE, dar așa de limpede încât la un moment dat a uitat complet pentru ce anume era acolo și despre ce vorbise cu câteva minute înainte ca mintea să-i facă poc! L-am revăzut pe „idiotul nesimțit” cum, aflat într-o încăpere, la mică distanță de realizatorul emisiunii, a rostit și a făcut următoarele:

    „Spuuuneaam chiar… aseaaară… Ăăă… o să rog să mă scuze telespectatorii… (își înfige gheara cu un aer de înțelept mult prea solicitat, în baierul măștii, total incorect, tocmai invers decât ne-a arătat doctorul Streinu Cercel că se face, n.n.) dar o să scot , totuși, MASCA… umblu cu ea tot timpul dar nu știu de ce… îmi trage barba (!!!), pentru că am barba foarte aspră, îmi trage mereu MASCA în jos și când vorbesc, îmi cade și trebuie s-o pun, am mai vorbit cu ea în direct, dar mereu stau că mâna pă MASCĂ, să mi-o pun la loc!” (Cristian Tudor Popescu, 15 mai 2020, DIGI 24, emisiunea CAP LIMPEDE)

    După care a așezat masca aburindă și colcăind de posibili COVIZI agitați, pe masă (!!!, n.n.) apoi, s-a mai gândit oleacă și a luat-o de acolo, ștergând, în treacăt, suprafața mesei. În final, și-a atârnat-o de urechi, dar sub bărbie, și a rostit, candid: „…așa e cel mai bine ca protecție”(!!!, n.n.).

    Apoi, cu masca atârnată în hățișurile unei bărbi atât de aspre, „idiotul nesimțit” i-a înfierat exemplar pe cei care, în piață, manifestau în după-amiază aceea împotriva… DICTATURII MĂȘTII!!!

    E greu, maestre, nu-i așa? să vorbești cu masca pe mufă, când ai o barbă aspră, care ți-o „trage în jos”… d-apăi pentru Cristi Puiu, care trebuia să vorbească și la microfon, n-o fi fost greu? Ba, sigur că da… numai că matale, maestre, te-ai lepădat de MĂSCUȚĂ dintr-o sfântă comoditate, deși, cu ipocrizie, nu mai contenești să-i lauzi peste tot virtuțile de scut anti-COVID, în timp ce regizorul Cristi Puiu a făcut acest lucru doar pentru a-și păstra, în radiografie, coloana vertebrală fără curbe periculoase, îndoituri și neclarități.

    De aceea, Cristi Puiu a arătat, pe scena TIFF, ca un bărbat adevărat, în timp ce dumneata, maestre, ai arătat, în studioul DIGI 24, exact așa cum i-ai definit pe cei care nu poartă mască acolo unde ar trebui să poarte: ca un „IDIOT NESIMȚIT”.

    • Popescu este un inchizitor bolnav …l-ati auzit vreodata spunand ceva pozitiv ?
      Cine-si aminteste de adevarati formatori de opinie , cultivati si echilibrati , de un George Pruteanu sau de un Octavian Iosif Sava , de un Ioan Chirila sau de un Cristian Topescu ?

  21. Pentru @Ghiță Bizonu

    Am căutat și am citit azi CASSARGOZ-ul lui Cristian Tudor Popescu… Dincolo de aprecierile dumneavoastră despre opera CTP-ului, pe care le găsesc deosebit de pertinente, prietene, trebuie să recunoașteți că pentru a inventa, în 1963, un personaj care se numește KLAUS și are porecla CAP PĂTRAT („…atît datorită încăpățînării, cît și efectiv, formei craniului său”, cum scrie autorul), dovedește un remarcabil simț al viitorului. Ceea ce nu e de colea!

  22. PSD s-a hotărât să depună moțiunea de cenzură. Va trece, nu va trece, nu știu. Observ însă, că PSD nu-și trimite la televiziuni persoane care să fie pe fază la toate minciunile peneliste. Sunt nepregătiți. Răspunsuri pertinente le dau întotdeauna M.C. Budăi, Cristescu ( este însă nestăpânit). Președintele Senatului se gângâie, iar uneori este total nepregătit, neștiind nici ceea ce s-a întâmplat în Parlament. În rest, tac când acuză PSD și guvernarea PSD. Mai nou, înșiși liberalii spun că sunt la guvernare, pentru că i-au votat pesediștii. Pesediștii nu au replică. De ce nu zic, că i-au votat, pentru ca să arate țării de ce sunt în stare, cei care au dărânat un guvern, care a creat locuri de muncă, au scăzut șomajul, au realizat creștere economică, creșterea salariilor și a pensiilor, au accesat fonduri europene, au pus în aplicare politici favorabile pentru investitori în toate domeniile etc, dar mai ales au îndeplinit cu succes Președinția Consiliului U.E. . Peneliștii îi fac analfabeți, iar ei nu spun că niciodată PSD nu a avut un Ministrul al Învățământului, care,fiind profesor de limba română, să nu știe să vorbească corect gramatical, să spună pepsiglas, că Președintele Iliescu vorbește corect limba română ( probabil este mai imporatant să vorbești limbi străine ca președinte, nu propria limbă!). Președintele Iliescu vorbea rusa, germana, franceza și cu accent prost engleza. Iohannis le vorbește pe toate cu același accent! Ultimul cuvânt inventat de Președinte este electoristă! În concluzie, avem ceea ce merităm și-i vom mai avea, dacă românașul nu se trezește la realitate!

  23. In cautare disperata de imagine , Ludovic Orban participa marti 18 august la inceperea lucrarilor la autostrada de centura Sud , sectorul comunei Vidra .
    Ceea ce nici o televiziune securisto-mogula si nici o agentie Internet mogula nu spune este ca sectorul in lucru in cauza este de 1,7 km , singurul cu autorizatie de constructie ( avem ceva lupte epice , indarjite , cu constructorii straini refuzand sa-si adapteze planurile la posibilitatea construirii canalului Dunare Bucuresti )

    Si ca este vorba de contracte semnate de Dancila , in aprilie 2019 , cu finantare obtinuta de Cretu , mai 2019 .
    Cand , in mai 2019 , PSD , prin Dragnea , facea o operatiune de imagine asemanatoare , la loturile 1 si 2 ale drumului expres Craiova – Pitesti , se zbiera din toti ranunchii , pana la invinetire , ca Dragnea inaugura ” borduri ” ( de fapt , drumuri de acces la santier ) – ce interesant , cata discretie acum …
    Mult mai bine ar fi fost sa publice licitatia sectorului de munte de 31 km intre Tigveni si Cornetu , lucru care din pacate nu se va intampla in acest an .
    Sau sa – si faca subordonatii din Ministerul Justitiei sa respinga la sfarsitul lui iulie ( ceea ce n-au facut nici astazi ) contestatiile turco-chineze la loturile 3 si 4 ale drumului expres Craiova – Pitesti , sa puna cautiuni cu bani adevarati si multi care sa nu fie dati inapoi , daca respectivii turco-chinezi vor sa se amuze cu noi la Tribunalul Bucuresti si la Curtea de Apel si sa semneze cele doua contracte .
    Guvernul Orban isi arata limitele in proiectele infrastructurii de transport – , incapacitatea de a obtine opinii favorabile Romaniei in Comisia Van Leyen ( nici un mare nou proiect finantat de 10 luni si imprumut de 3 miliarde de euro pentru autostrada Sibiu Pitesti , normal deschisa finantarii europene ) frica in a pune presiune pe constructorii straini mult intarziati ( metroul Drumul Taberei , lotul Sebes Alba Iulia al autostrazii Sebes Turda ) incapacitatea ( sau refuzul ) lansarii de noi proiecte .
    Ca sa fiu cinstit , Bode are meritul curajului semnarii constructiei a doua loturi din calea ferata Sighisoara Brasov , tarate in procese interminabile de patru ani , a lotului de autostrada Pitesti Curtea de Arges ( procese de trei ani , cu chinezoii avand tupeul contestarii la Inalta Curte de Justitie ?! ) si a trei loturi mici de autostrada in Bihor ( procese de patru ani ) , Mures ( procese de cinci ani ) si Salaj ( minune de la Dumnezeu , nici o contestatie ) din autostrada Transilvania .

  24. „Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a chemat la constituirea unei coaliții internaționale pentru contracararea „amenințării” chineze.”
    Cam tpt în acelaşi timp, şi râsul lumii, în acelaşi mod, clanurile mafiote din România făceau apel la cei aflaţi peste graniţă în vederea unei alte „coaliţii internaţionale” pentru a lupta împreună nu doar cu poliţia ci şi cu alte clanuri rivale !
    Şi unii şi alţii cer ajutor pentru că se sint slabi, incapabili să-şi ducă singuri la bun sfârşit planurile, aproape la fel de diabolice : obţinerea cu orice mijloace a unei supremaţii, care odată câştigată nu-i va mai putea împiedica să -i pedepsească nu doar pe adversari, ci şi pe vechii acoliţi atunci când interesele lor nu vor mai fi identice !
    Cam ăsta este halul în care a ajuns „jandarmul lumii”, neputincios, dator vândut şi „decriptat” de cit mai multă lume, mai ales în urma unor asemenea acţiuni. După „regele e gol !” , iată că avem şi „jandarmul are pantalonii înmaroniţi ! „

  25. Minune mare! Candidatii USR PLUS pentru Consiliul General al Capitalei nu știu să completeze formulare! Tocmai ei care îi fac pe pesediști analfabeți? Acum înțeleg de ce consilierii și parlamentarii lor votează întotdeauna contra . Ei nu înțeleg ceea ce citesc. Alegeți-ii, dragi români pe distinșii intelectuali, reprezentanții noii intelectualități românești!
    Altă gogomănie a mai spus-o astăzi Ludovic I. Dacă până în prezent, niciodată în istoria parlamentară românească nu s-a mai votat o mențiune de cenzură, de ce s-ar putea vota acum? Oare se tem că moțiunea va trece? Rectificarea de buget s-a votat vreodată, fără o lege atașată?
    Aflăm că nu mai este necesară distanțarea fizică în școli. Rămâne necesară, pe terase! Cei de la Ministerul Sănătății au înnebunit de-a binelea? Madame Pepsiglas ar trebui să se ocupe de începerea anului școlar, nu de demiterea din funcție a academiciamului Zamfir!

  26. Iata „programul” lui Biden, extrem de subtire la capitolul relatii externe si fara solutii serioase in ce priveste China la ora asta. Desi democratii il critica pe Trump pentru pozitia sa rationala in ce priveste cheltuielile fiecarei tari pentru bugetul NATO, Biden nu spune nimic despre cum va actiona el ca Germania sa „asculte” de Washington re cei 2% din PIB alocati NATO. Si nici de Nord Stream 2 nu vorbeste. Practic el nu se atinge nimic care il poate pune in dificultate electoral, ferindu-se de subiecte complicate, dar serioase pentru SUA.

    https://www.bbc.com/news/election-us-2020-53575474

Lasă un răspuns