Guvernul vrea să elimine limba latina din scoala. Vor fi introduse, oare, limbile slave?

Sunt, in continuare, la Cornu. Nu e, propriu-zis, o vacanta. Imi ocup timpul cu diverse lucruri prin gradină, prin casă. Incerc să nu mă gandesc prea mult la viitor.

Ceea ce văd la televizor arată un nivel tot mai scăzut al dezbaterii politice, o confuzie permanentă intre atributiila presedintelui si cele ale premierului, derută in sistemul de sănătate, haos in invătămant, lipsă de sperantă in economie.

Letargie la cei mai in varstă, dezorientare la cei mai tineri. „Să ne incărcăm bateriile” in cluburi, pe litoral – desi nu este foarte clar cum isi vor consuma energia acumulata in acest fel. Distractia a devenit, pentru multi dintre ei, valoarea prioritară. „Ba mai mult decat atat” (expresie pe care am invatat-o de la televizor), lipsa de respect, de politete, decizia lipsita de responsabilitate de a nu purta masca sau de a nu respecta distantarea socială arată, la unii dintre ei, o mentalitate  si o educatie deficitare.

In aceste conditii, propunerea ministerului educatiei de eliminare a limbii latine din gimnaziu dovedeste, incă o dată, lipsa de interes pentru cunoasterea si păstrarea identitătii nationale la cei tineri. Recent, am schimbat cateva cuvinte la telefon cu fosta mea profesoară  de latină de la Sf. Sava – distinsa Maria Capoianu – căreia ii păstrez  recunostintă pentru deschiderea unei porti magice spre cultura.

PS daca doriti sa aflati daca sa-l votati sau nu pe Basescu, urmariti video-ul Adrianei Vitan Balint pe cristoiublog.ro.

13 gânduri despre “Guvernul vrea să elimine limba latina din scoala. Vor fi introduse, oare, limbile slave?

  1. Criticile deschise la adresa gazoductelor care leagă Rusia direct de Germania prin Marea Baltică, cu ocolirea Ucrainei și Poloniei, precum și încurajarea americană deschisă a Poloniei pentru o politică independentă vizează tot Germania. Haosul politic din România are tot sorginte într-o înfruntare germano-americană.

    Pentru România, euroatlantismul la care se închină a devenit un nonsens, „euro (adică Germania) și „atlantism” (adică America) sunt mai mult în despărțire decât împreună! Interesul măcar aparent al Americii pentru România nu are ca explicație decât situarea României, ca și în cazul Ucrainei, pe traseul Germania-Rusia.
    https://romanialibera.ro/opinii/o-noua-impartire-a-sferelor-de-influenta-este-inevitabila-770915

  2. Cunoștințe elementare de latină fundamentează, în mintea românilor, ideea originii latine a poporului și a limbii.
    Pe de altă parte, îi ajută să înțeleagă unele reguli gramaticale pe care le-ar reține mai ușor odată ce ele ar fi argumentate științific, precum lipsa gradelor de comparație la adjective/adverbe ca superior, inferior, optim, suprem, minor, major…

  3. Eu nu am nimic cu limba rusa per se, dar sa elimini orele de latina e o crima pentru un popor latin. Plus ca latina este o poarta spre un vast rezervor de cultura. E un liant intre civilizatii.

    A fost greu sa invat latina in comunism, dar mi-a folosit in viata.

    Ce mai eliminam din curiculum dupa latina?

    Un popor fara cultura, fara identitate, fara „busola”, e mai usor de condus. Pina cind se supara pe statui, pentru ca nu le mai inteleg rostul.

  4. Probabil vrea sa introduca un curs despre cum sa te lupti cu interlopii, ca doar nu vorbesti in latina cu ei. Insusi Presedintele a declarat ca e o „lupta de durata”, deci pregatirea trebuie sa inceapa din scoala primara. Si neaparat trebuie ca elevii sa invete ca a fost vina PSD. Basescu nu a dansat cu romii pentru voturi. Noi am vazut gresit la TV.

    https://www.mediafax.ro/social/iohannis-spune-ca-mai-nu-poate-rezolva-peste-noapte-problema-interlopilor-19503649

  5. Aveam 14 ani , clasa a opta , o ora de latina pe saptamana .
    Profesoara ne-a pus sa scriem mare , pe prima pagina a caietului : ” pentru noi latina nu este o limba moarta , nici o limba straine . Este limba Romei , limba stramosilor nostri – Mihail Kogalniceanu ” .
    La ce va asteptati de la ei ?
    S-au imprumutat in opt luni 13 MILIARDE DE EURO la 3,7 % dobanda , cea mai mare dobanda din UE si s-au imprumutat pentru ce ?
    Pentru a finanta ” deficitul curent ” , nu pentru modernizarea cailor ferate , nici a retelei rutiere , nici pentru reabilitarea scolilor sau pentru irigatii …
    N-au lansat nici un proiect nou de infrastructura , tot ce e in curs sunt licitatii ale PSD dinainte de noiembrie 2019 .

  6. Era de asteptat, trebuie facut loc, in aria curiculara, educatiei sexuale. Sunt convins ca nu se vor opri aici, urmeaza religia. Atlantistii asteapta alegerile, dupa care, potopul globalist se poate revarsa complet liber peste Romania.
    Unii ar spune ca in online e mai greu cu noua materie….fara sa stie cat de multe linkuri cunosc tinerii nostri, iar daca nu stiu, oengistele semianalfabete ale patriei abia asteapta sa le deschida calea catre cunoastere si integrare in absolut..

  7. Adriana de Vitan sa stea linistita ca nu mai votam pe nimeni.
    Cat despre limbile straine, mi se pare penibil sa nu stii doua vorbe in limba vorbita de catre vecinii tai. Au fost adoptate jargoanele Americii, pe langa multe alte apucaturi, prostii implantate, in primul rand, de catre presa, televiziune, mass media, si nu stiu de unde atata interes de a rupe legaturile cu vecinii. Ma rog, cand isi baga dracul coada…

  8. Am studiat în școală limba latină și mi-e de folos și astăzi. Sunt cărți unde e bine să știi și ceva latină. Guvernul ăsta ne urăște. Nu mai vorbesc de Werner Kl.aus J. Este atât de fals când începe cu „dragi” români.Cred că de fapt mai degrabă ne disprețuiește. Ne așteaptă vremuri grele cu guvernul ăsta…

  9. Cred ca eliminarea limbii latine era singura problma a celor de la Invatamant,in rest toate erau rezolvate. Sincer nu auzisem de aceasta nastrusnicie. Alta mai proaspata este demiterea directorului Zamfir de la carma laserului de la Magurele.

Lasă un răspuns