A murit Oliviu Gherman

A murit, la 90 de ani, Oliviu Gherman. Un intelectual, un om desavarsit. Personalitate inteligenta, calma. Un politician intelept.

Ani de zile, incepand din 1992, am lucrat in „tandem”. Ca prieteni.  El era presedinte al FDSN, eu presedinte executiv. El era presedinte al Senatului, eu presedinte al Camerei (1992-1996). Colegi in acelasi partid..

Fizician remarcabil, profesor universitar, ambasador la Paris. O cariera politica si legislativa de exceptie. Un model pentru o intreaga generatie.

Dumnezeu sa-l odihneasca! Condoleante intregii familii.

34 de gânduri despre “A murit Oliviu Gherman

  1. O veste intr-adevar trista. A fost un intelectual rasat, un OM exceptional care, prin stradania sa a adus mari servicii Romaniei. D-zeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!

  2. Domnul profesor Oliviu Gherman, un intelectual patriot, o minte iscoditoare și un umanist în sensul cel mai profund al termenului.
    Îmi amintesc cât de preocupat era, cât de devotat interesului României, atunci când ați venit pentru un discurs efectiv strălucit, pe care l-ați susținut la Sorbonne.
    Era mândru de dumneavoastră…
    Îmi amintesc cum m-a susținut necondiționat când m-am adresat personal șefului de la Le Figaro ce se ocupa de internațional, atrăgându-i atenția personal (era calea cea mai simplă…)că gira cu numele lui publicarea unui articol de dezinformare despre România, și cum acesta, dl.Jean Pierre Rousselin, a reparat nedreptatea găzduindu-vă o tribună pe măsură.
    L-am prețuit pe domnul Oliviu Gherman.
    Toate acestea am apucat să i le spun chiar dânsului, în lungile discuții pe care le-am avut… Eram diplomat la Ambasada României la Paris, dumnealui era Ambasador și la ora la care se termina zumzăitoarea activitate a zilei, mă chema în biroul dumnealui și povesteam ore întregi fiindcă ne împărtășeam punctele de vedere : istorie, știință, medicină, teatru, politică internațională, literatură, amintiri despre oameni excepționali,memorabili, pe care i-a întâlnit în cariera lui, povești de viață, prietenii.Era o sursă de înțelepciune, mereu cu un zâmbet bun.
    În fiecare dimineață ajungea la birou la nouă punct ca să citească în liniște presa zilei, telegramele, infogramele, muncea fără odihnă zi lumină în timp ce unii răutăcioși scriau în ziare tot felul de ironii despre dumnealui… Nu se descuraja niciodata. Nu ceda presiunii niciodată.

  3. Odihneasca-se in pace (RIP, aica requescat in pacem)

    Avea „prestanta” (adica arata a domn) si cand vorbea se arata chibzuit …..
    adica deh chiar era senator (patres)

    RIP

    • DIN PACATE, EXZISTENTA, VALORILOR UMANE , CE SI-AU DERULAT SAU NU, PROPRIILE PERIOADE DESTINATE, DEVIN VIZOAL, TOT MAI VIZOAL, UMBRITE DE EXZISTENTELE NEJUSTIFICATE, A LE UNOR „FIINTE” CE SE CRED IN GANDIREA LOR, FIINTE UMANE.

      A TE NASTE CA FIINTA… SE DATOREAZA UNEI CONTINUITATI, UNUI DESTIN CE NU POATE FI OPRIT…A TE NASTE, PENTRU A DEVENI IN TIMP O AUTENTICA FIINTA, FIINTA UMANA…DOAR TIPUL , TIMPURILE DECID!

      DIN PACATE…DACA, ACEST PACAT, AL CONTINUITATII, O CONTINUITATE NECONTROLATA,
      HAZARDATA , NU S- AR FI INFAPTUIT…VALORILE UMANE, AUTENTICE, DESTINATE A FII, DE TIMPURILE CARE DECID, DERULAREA PERIOADEI EXZISTENTEI LOR, AR FI FOST SI POATE FI IN PERMANENTA VIZOALIZATA, FIIND BENEFICA PENTRU VIITOR.

      PS. DUMNEZEUL AUTENTIC SI NU CEL CREEAT DE GANDIREA , GANDIRILE UMANE, SA-I FIE MEREAU ALATURI, SPERAND LA RANDUL NOSTRU CA, CEI CARE INCA SUNT DESTINATI A FI VALORI UMANE , AUTENTICE CE NU SI-AU DERULAT IN TOTALITATE PERIOADA EXZISTENTEI LOR ,SE VOR UNII , BENEFIIC FIIND PENTRU VIITOR!

      PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , ROMANUL, POLITICIANUL AUTENTIC CU A SA EXZISTENTA, CU A SA PERIODA, INCA NEDERULATA IN TOTALITATE!…

  4. Scuze de off ….
    ca ma un of!!

    Este 2020 AD!!!

    Cu a nni in urma, cand inca ma pieptaman cu pieptenele, batranii imi ziceau „tu o sa pauci publicarea dosarului Hess”

    Si a fost 199… ?! Si Engelzii au zis „hm.. stiti ce mai prelungim cu 20-25 de ani! in anul Domnului 2017 va vom spune TOT! Aveti putintica rabdare!!!”

    Rabdare am avut. Este 2020 , eu am 68, am „Acumulat” 2 infarcturi si o fibrilatie plus BPOC si incepo sa uit si eu ca fu unu Rudolf Hess.

    Ins aperiodic imi aduc aminte de dosar doiversi civic-idioti care guyita ca vor adevarul si numa adevarul! Da bietii imbecili nu inteaba „fa Veto da de ce gibernul tau …” ?

    • Nu-i dincolo de plauzibil ca nu se vrea lamurirea unor chestiuni ce au condus la declansarea razboiului doi mondial de la o sursa foarte aproape de un mare centru de putere la acea vreme. O punem si pe asta langa cine l-a omorat pe Kennedy si caderea libera/gravitationala a doua cladiri leit asemenea dela mare inaltime in direct la tv.

      • Ii raspund stimatului bizon ca la data zborului lui Hess in UK, lucrurile erau incipiente iar el avea informatii anterioare, fiind apoi complet rupt de realitatile razboiului pentru cea mai mare parte a acestuia. Ma refeream deci la cei cinci ani de pana 1941 cand multe nevazute/auzite s-au intamplat si la care Hess a avut acces direct.Ni s-a servit doar istoria invingatorilor si multe aspecte semnificative au fost deliberat sau nu ignorate…

  5. […] „A murit, la 90 de ani, Oliviu Gherman. Un intelectual, un om desăvârşit. Personalitate inteligentă, calmă. Un politician înţelept. Ani de zile, începând din 1992, am lucrat în ‘tandem’. Ca prieteni. El era preşedinte al FDSN, eu preşedinte executiv. El era preşedinte al Senatului, eu preşedinte al Camerei (1992 – 1996). Colegi în acelaşi partid. Fizician remarcabil, profesor universitar, ambasador la Paris. O carieră politică şi legislativă de excepţie. Un model pentru o întreagă generaţie”, a scris fostul premier Adrian Năstase pe blogul său. […]

  6. […] „A murit, la 90 de ani, Oliviu Gherman. Un intelectual, un om desăvârşit. Personalitate inteligentă, calmă. Un politician înţelept. Ani de zile, începând din 1992, am lucrat în ‘tandem’. Ca prieteni. El era preşedinte al FDSN, eu preşedinte executiv. El era preşedinte al Senatului, eu preşedinte al Camerei (1992 – 1996). Colegi în acelaşi partid. Fizician remarcabil, profesor universitar, ambasador la Paris. O carieră politică şi legislativă de excepţie. Un model pentru o întreagă generaţie”, a scris fostul premier Adrian Năstase pe blogul său. […]

  7. […] „A murit, la 90 de ani, Oliviu Gherman. Un intelectual, un om desăvârşit. Personalitate inteligentă, calmă. Un politician înţelept. Ani de zile, începând din 1992, am lucrat în ‘tandem’. Ca prieteni. El era preşedinte al FDSN, eu preşedinte executiv. El era preşedinte al Senatului, eu preşedinte al Camerei (1992 – 1996). Colegi în acelaşi partid. Fizician remarcabil, profesor universitar, ambasador la Paris. O carieră politică şi legislativă de excepţie. Un model pentru o întreagă generaţie”, a scris fostul premier Adrian Năstase pe blogul său. […]

  8. A avut parte de o misiune foarte grea la Paris .
    Tara noastra nu are doar prieteni si in perioada 2001-2004 , cand se luau decizii foarte importante privind-o , dusmanii nu ezitau sa calomnieze , prin ziare – televiziuni pariziene la solda lor .
    2002 , daca va amintiti , din nimic se isca in iunie 2002 in Franta afacerea cersetorii si tiganii din Romania .
    La inceput copii in masina dusi la scoala ar fi fost traumatizati de cersetorii din Romania la treceri de pietoni dupa aceea , rapid , bomba , TF 1 , Le Monde , Le Nouvel Observateur , France 2 zbiara simultan despre marea infamie .
    Reportaje la Argenteuil in tabere de tigani , arabi si marginali francezi care se arata cu arma ziaristilor francezi ” je vais leur montrer , moi , aux Roumains ” etc .
    Mirel Bran , doua pagini in Le Monde , paginile 2 si 3 – cu un continut anti-romanesc jignitor .
    Din partea Ambasadei si MAE roman , tacere asurzitoare .
    Si continua , circul si insultele , in aceeasi tacere zgomotoasa oficiala romaneasca .
    Septembrie , CM de rugby in Australia , Romania face o figura onorabila ( bate Namibia , tine fata Irlandei ) dar pierde in fata gazdelor , redutabile , 8- 78 – nimeni nu vrea insa in presa franceza sa vada ce era bun in jocul Romaniei .
    Canal Plus ,televiziune particulara franceza , emisiune satirica : ” ce cauta romanii la CM de rugby ? Indivizi scheletici , de 45 de kg , ce cauta ei in rugby ? ” .
    Sa nu aruncam cu piatra – ce fac istoricii israelIENI romani – Ioanid , Iancu , Manea ? – doar ura si pizma anti-romaneasca , fara nici o gratitudine si zero reactie romaneasca ?

  9. Ii datorez personal un omagiu de recunostinta pentru culegerea celebra de probleme de mecanica cuantica din anii ’70/o raritate pe la noi in acele timpuri. Un intelectual de inalta clasa.

  10. Un om „mare” din toate punctele de vedere , un intelectual desavarsit, om de stiinta,
    o „rasa” pe cale de disparitie in ziua de azi in politica si-n viata de toate zilele. Dumnezeu sa-l ierte , sa-l odihneasca si sa-i lumineze calea stelara.

  11. DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE !!

    Ma, 11 aug. 2020, 11:25 AM ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: „A murit, la 90 de ani, Oliviu Gherman. Un > intelectual, un om desavarsit. Personalitate inteligenta, calma. Un > politician intelept. Ani de zile, incepand din 1992, am lucrat in „tandem”. > Ca prieteni. El era presedinte al FDSN, eu presedinte executiv. El ” >

  12. O comparație între politicienii și demnitarii din anii ”90-2005 și cei de astăzi e net favorabilă celor dintâi.
    Ce a determinat scăderea nivelului general?
    Școala „reformată” de coasa occidentală a lui „mai puțin”, „mai repede”, „nu memorăm nimic”, „n-avem nevoie decât de aritmetică, pentru a învăța să numărăm bani”.
    DNA-ul dement condus de o dementă care a distrus sute de oameni dedicați slujbelor lor.

    • Subscriu absolut la afirmatiile dv – educatie, si in sens mai larg, cultura ‘nescafe’, producatoare pe scara mare, entropica de idioti utili. Cat despre DNA, as incerca un calambur rautacios si nu prea – a fost condus in gard de o jucana cu ADN defectuos/a.k.a. fata lu’ tata far’ de care nu pupa ea nici bietul 6 la absolvirea Univ din Cluuuuuj, colega cu micimanul boc.

  13. Ca am adus vorba de presupusii specialisti israelieni ai Holocaustului , vorbitori de romana si declarati specialisti asupra Romaniei – Carol Iancu ( nascut in 1946 ) , profesor de istorie la Universitatea din Montpellier , franco-israelian , Radu Ioanid ( nascut 1956 ) , americano – israelian , Norman Manea , israelo-american .
    Aceste persoane sunt animate de o ura maladiva anti-romaneasca .
    Ioanid : ” Patrascanu a mintit la Conferinta de Pace de la Paris spunand ca n-a fost Holocaust in Romania ” , ” Antonescu a primit cadou de la Hitler pentru participarea la razboi Transnistria , devenita un imens cimitir al evreilor din Ucraina , Basarabia si Bucovina ” , ” distrugerea evreilor din Basarabia si Bucovina ” ” din 400000 evrei deportati in Transnistria s-au intors 55000 ” etc
    Iancu , aceeasi nota .
    Chiar asa ?
    In RSS Moldoveneasca in 1951 traiau 95000 evrei – acolo sunt sase judete basarabene , 3 sunt in Ucraina deci cel putin 110000-120000 evrei erau in viata in Basarabia in 1951 – se poate spune acelasi lucru despre evreii din Ardealul de Nord ?
    Acesti trei magnifici nu au nici o empatie , nici o compasiune , nici o intelegere pentru Romania , pentru Unire , pierderile teritoriale , victimele frontului si bombardamentelor , ocupatia ruseasca , regimul de dupa 1944 …
    Si nimeni de la noi nu spune nimic !pentru

  14. CE INSEAMNA “DEMOCRATIE”?

    Undeva, pe o planeta… Intr-o tara au loc alegeri pentru presedinte. Castigatorul, care este pro-venusian, ia peste 80 % din voturi. Cei care au pierdut, care sunt pro-martieni, ies in strada si fac demonstratii violente, pe care ei le definesc “anti-violente”.
    Prima intrebare: Castigatorul este ales in mod democratic? Mentionam ca observatorii straini nu au detectat fraude semnificative. 80 % e un procentaj “democratic”, sau nu? Eu zic ca este o alegere democratica: asta a vrut poporul!
    Doar ca martienii ii sprijina in continuare pe demonstrantii din partea celor 20 % care au pierdut si ii denumesc… forte democratice!!!
    A doua intrebare: ca sa nu mai facem astfel de gafe idioate cu conceptul de democratie, nu e mai bine sa le spunem celor care demonstreaza pur si simplu “forte pro-martiene”?

    Cheia fabulei:
    Planeta: Pamant; Tara: Belarus; Venus: Rusia; Marte: America.

    Un scenariu IDENTIC a avut loc si in Romania, de cateva ori. Atunci cand fortele pro-romanesti au castigat, instantaneu au pornit demonstratii ultra-violente ale fortelor pro-americane.
    Intrebarea de baraj: De ce niciun om politic din Romania nu are curajul sa spuna “forte pro-americane”?

    • Vedeti conceptul de soft-power in actiune? E mai usor sa ungi cateva piese din angrenajul social, politic, de justitie si mai ales servicii, decat sa trimiti tancuri, armate si alte acareturi; pana si ne-vestitul soros nu actioneaza de capul lui – e in deplina coordonare cu Dep. de Stat si alti baieti cu ochi albastri/arieni pentru atingerea obiectivelor de politica externa americana. Cat despre presa ‘libera’, e de ceva vreme aproape complet libera de adevar – ajunge doar o privire rotunda la mass-media americana si ai impresia ca Scanteia era mic copil, toti dupa aceeasi foaie de parcurs, cu putine exceptii, e.g. breitbart si fox news.Deh, si americanii sunt condusi de deep state, de l-a scos din sarite pe Trump.

  15. Gratitudine .
    Diplomatii romani Marina si Giurgiu de la consulatele Romaniei de la Oradea si Cluj au salvat evrei ardeleni de la camerele de gaz .
    Filiere de trecere in Romania .
    La fel ambasadorul la Budapesta Filotti sau diplomatul Karadja .
    Cererile de numire a lor ” drepti intre popoare ” trimise amicilor nostri de la Yad Vashem , sunt fara raspuns .
    Yad Vashem si alte situri memorialistice israeliene ” ironia sortii a facut ca evreii din partea Transilvaniei data Ungariei sa aiba o soarta mult mai rea decat cei din partea ramasa Romaniei tara identificata cu politici antisemite in trecutul ei ( sic ! ) . In ciuda legaturilor emotionale si culturale atat de stranse intre evreii ardeleni si Ungaria ” ( sic ! ) – care e mesajul , culmea – Romania e rea si Ungaria , ucigasa , buna ????
    Bufonii Carol Iancu si Radu Ioanid : ” da , Antonescu a renuntat la deportarea evreilor in Polonia in 1942 . Dar A FOST DE ACORD LA INCEPUT CU IDEEA ” – deci ca nu i-a livrat gazului ucigas nu conteaza , conteaza ca ar fi fost de acord la un moment dat cu ideea ???
    Tot siturile memorialistice israeliene ” Antonescu nu a deportat evreii romani din calcule politice ” – in 1942 ! dar ungurii , in mai iunie 1944 ? si ” deportarea evreilor ar fi dezorganizat total economia Romaniei ” – in Ungaria nu era cazul ???
    Muzeul Holocaustului , Simleu Silvaniei ( locul in care cei 8500 de evrei salajeni au fost tinuti sub cerul liber 14 zile , batuti , obligati sa bea apa infectata , fetele violate de jandarmii unguri , atat de epuizati ca au fost aproape toti gazati din prima vizita la Auschwitz – nuuu ! se vorbeste de Holocaustul in Romania , de Antonescu si de tentativele lui de reabilitare !!! nimic despre saracutul de evreu din comuna salajeana Bocsa , torturat si gazat , nu , Romania este atacata in pliantele lor …
    Cata micime , cata patima rea si pizmasa , cata ingratitudine …

  16. Nu a murit, a plecat în mod firesc la o vârstă venerabilă și probabil împăcat cu conștiința faptului că viața sa în forma terestră a avut un sens.

  17. […] “A murit, la 90 de ani, Oliviu Gherman. Un intelectual, un om desăvârşit. Personalitate inteligentă, calmă. Un politician înţelept. Ani de zile, începând din 1992, am lucrat în ‘tandem’. Ca prieteni. El era preşedinte al FDSN, eu preşedinte executiv. El era preşedinte al Senatului, eu preşedinte al Camerei (1992 – 1996). Colegi în acelaşi partid. Fizician remarcabil, profesor universitar, ambasador la Paris. O carieră politică şi legislativă de excepţie. Un model pentru o întreagă generaţie”, a scris fostul premier Adrian Năstase pe blogul său. […]

Lasă un răspuns