Ieri, la Antena 3, cu Razvan Dumitrescu

Adrian Năstase, declarație de ultimă oră despre abordarea PSD. Ce s-a întâmplat cu social democrații

Adrian Năstase lauda noua abordare a PSD și susține că echipa actuală a reușit să scoată partidul de la reanimare după seria de înfrângeri. De asemenea, fostul premier a declart că Vasile Dâncu a avut o contribuție la schimbarea făcută de social-democrați.

„Echipa actuală a încercat să scoată şi a reuşit să scoată partidul de la reanimare după seria de înfrângeri. Eu sunt un tip optimist, practic se readuce în circuitul public un partid important. Lucrul acesta este evident, iar programul politic anunţat astăzi, cu câteva dintre elementele pe care le-aţi observat, după părerea mea ar trebui să ne facă să fim optimişti în legătură cu direcţia în caare evoluează partidul şi probabil că Vasile Dâncu a avut o anumită contribuţie aici.”, a spus fostul premier, într-o intervenție la Antena 3.

Patriotismul economic, sugestia făcută de Adrian Năstase

”M-am bucurat să găsesc acolo una dintre sugestiile mele mai vechi, din 2012, cea legată de patriotismul economic. Cred că este nevoie în momentul de faţă să trecem la un nou capitol în ceea ce priveşte zona economică. Este clar că intrăm într-o perioadă, de competiţie din punct de vedere economic, cu alte ţări, iar ideea patriotismului economic – nu e folosit termenul de naţionalism sau protecţionism – dar uitaţi-vă peste tot în lume că apar aceste accente pe care şi noi ar trebui să ni le asumăm”

31 de gânduri despre “Ieri, la Antena 3, cu Razvan Dumitrescu

  1. Sa trezim mai intai patriotismul functionarilor romani din comitete , comitii si comisii care blocheaza , dau avize negative si se tatoiesc ca Donald Ratoiul cand e vorba de decizii care implica dezvoltarea Romaniei .
    Romanie , de care acestor doamne si domni intepate si artagoase nu le pasa cat negru sub unghie …
    E vorba de functionari pe viata din Ministerul Transporturilor si companiile care depind de el ( CFR , TAROM , CNAIR , Metrorex ) , de functionari din Ministerul Justitiei si la fel , sucursalele lui sinistre care blocheaza tot ( Comisia de Solutionare a Contestatiilor , Agentia pentru Achizitii Publice ) , de Ministerul de Interne si avizele lui pentru deschiderea unor noi investitii , Ministerul Mediului …
    Cine-si aminteste ca ANAP , ” romanesc ” a respins timp de trei ani documentatiile pentru autostrada Transilvania in Salaj ?
    Ca Transporturile anuleaza cu lejeritate licitatii pentru trenuri noi pentru ca o obscura companie chinezeasca Quingdao sau asa ceva contesta modalitatea de cumparare a lor , la doi ani de la prima ?
    Acesti functionari nenorociti trebuie schimbati , dati afara , atat .
    Dupa aceea putem sa venim venim cu crearea unor Howard Hughes , Getty sau Rotschild carpatini .

    • @ dar daca
      Funcționarii nu pot fi dați afară pe bănuielile dv. Ei sunt angajați conform unor legi și pot fi concediați doar dacă încalcă acele legi, altfel, ei dau șefii care i-au dat afară, în judecată și câștigă postul, și salariul din urmă.
      Poate funcționarii pe care sunți furios au avut motive să respingă niște proiecte. Cred că orice decizie a unei comisii trebuie motivată, așa că cred că și acele decizii au fost motivate.
      Dv sunteți de părere că acele proiecte erau bune, dar poate nu știți tot în privința lor.
      Apoi, eu continui să cred că mulți funcționari se acoperă de hârtii (și bine fac, și eu aș face la fel), pentru a nu fi acuzați de DNA aiurea în tramvai, cum s-a întâmplat.
      Mai bine să nu se facă, decât să se facă, iar eu să fiu târât în procese pentru abuz și poate condamnat.
      Cât nu sunteți în pielea lor, nu puteți să-i judecați.

      • ” Banuieli ” ?
        Citiiti ce spun mai spun sus , sunt lucruri clare .
        2017-2019 , patru refuzuri ale sefului ANAP , Puscas , de acceptare a documentatiei sectoarelor autostrazii Transilvania in Salaj , acceptate , in aceeasi forma dupa presiuni ale alesilor bihoreni , pentru echivalentele lor in Bihor ?
        Licitatia pentru cele 40 de trenuri noi , refuzata si anulata de CFR la doi ani de la lansarea ei ?
        Dosare care stau in sertare , refuzate , ani intregi ?
        Autorizatii de constructie care nu vin cu lunile ?
        Refuz de preluare a unor lucrari terminate ?

  2. Si ma rog de ce ne-ar fi frica de cuvantul „nationalism”? Din cauza de NSDPA uiatn ca au mai existat : Czech National Social Party (antinazist), National Socialist Party (UK, fondat in 1916, devenit in 1919 Social Democratic Federation dizolvat in 41 … )?
    Si in fond si Ben Bella si Ho Chi Min „la baza” au fots .. nationalisti cam ca toti cei care au luptata ptr independenta tarilor lor aflate in stadiu colonial!

    Si nu or fi nemtii nationalsiti? Sau asutoecii? Pai ce internatopnalism o fi asta cu „eu am voie sa defrizez dealurile tale da in TARA MEA protejez padurea .. nationala!” ?!

    Si recurgand la istoria locala ” oare nu am avut niste partide numita P National L si P National T?

    De ce sa imi fie rusine ca as fi „nationalist” ? Adica sa imi fie rusine ca nu pastreaz ptr exploatre prorpoe reusrsele mele n?
    Poa sa ma mdresc ca au bajenit cca 4 milione de concetaneni, ca suntem pe locu I in „industrai” videochatului si cei mai amri furnizori de prostituate din Europa?

  3. LA INTREBAREA , ULTERIOARA, IOHANNIS CINE A FACUT DIICOT? NU AM COMENTAT DEOARECE , VIZOAL , SE VEDE, CUM ACTOALUL ” PRESEDINTE, ” INCEARCA SA MENTINA IN PERMANENTA, MANIPULAREA , ASUPRA GANDIRILOR UMANE, ACUZAND PSD, IN URMA UNOR DIVERSE SUBIECTE, NEREALE…

    IN OPINIA MEA SI A ROMANILOR ,NEMULTUMITI … IOHANNIS DEVINE UN PERSONAJ, CE-SI PIERDE CREDIBILITATEA, FATA DE ALEGATORII CE L- AU SUTINUT SI CARE VOR URMA SA-SI EXPRIME, INCONTINOARE… OPINIILE PRIN VOT! DANSUL SI GUVERNANTII CEI APARTIN, PRIN ASA ZISE” MASTI”, PROTECTOARE, INCEARCA DE FAPT SA VERIFICE, VIZOAL, DACA ROMANII, II VOR MAI SUSTINE. RESPECTIVUL, RESPECTIVII GUVERNANTI , SE INSALA, ROMANII EVITA IN REALITATE, AMENZIILE, ABUZIVE,CE LE REDUCE SANSA EXZISTENTEI, MAI ALES, PENSIONARILOR.

    NU MAI VORBESC DE CONSTIENTIZATA, DURERE,TEAMANDU- SE DE DOSARELE CE VOR URMA A FI REDESCHISE, IN CAZUL IN CARE IOHANNIS, NU VA MAI FI ACCEPTAT. DOSARE CE-L VIZEAZA, PRIVIND ABUZURILE INFAPTUITE. (IN MOMENTUL IN CARE ESTI ACUZAT… PREFERABIL, DIPLOMATIC ESTE SA TACI, GASIND ALTE SUBIECTE, VIABILE , EXSPRIMANDU- TI PUNCTUL DE VEDERE.) ( EXZISTA UN PROVERB, TACEREA , UNEORI, ESTE, ZIC EU… BENEFICA PENTRU TINE ! )( CUM „DOMNUL”IOHANNIS NU TACE, EXZISTA ALT PROVERB: ORI CE PASARE…PE LIMBA EI PIERE! )

    PS. CAND DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE NE MENTIONEAZA CA ESTE OPTIMIST, PRIVIND NOUA ABORDARE… A CELOR CARE REPREZINTA PSD, MENTIONANDU- L MAI ALES,PE DOMNUL VASILE DANCU, PREFERABIL, ESTE SA FIM DEACORD SI SA FIM SI NOI, LA RANDUL NOSTRU, OPTIMISTI!…

    MULTA SANATATE DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE SI SA RAMANETI NECONTENIT, ROMANUL , POLITICIANUL AUTENTIC!

  4. …Domnule Matei Vaida, am citit cu întârziere răspunsul dvs (interesant n.r.) adresat d-nului Năstase, pe un fir anterior.
    Vreau, cu permisiunea dvs anticipată, să fac un scurt comentariu referitor la șapcă și aș sublinia că acest accesoriu vestimentar aparent banal a revenit în trend. Trec peste detaliul că statuia unui fost ilustru purtător de șapcă (V.I.Lenin_n.m.) a fost recent inaugurată în Germania și vă atrag atenția că există în România un fan în viață dispus să dea chiar și câteva miliarde de dolari pentru o șapcă. Așa este, nu orice șapcă, ci una (de) la prima Mână. Sau Poartă, dacă vreți.
    Stimate domn…o fi fost PSD rău, dar, dacă încercați să priviți mai atent realitatea prezentă veți constata că se poate și mai rău… chiar mult mai rău.
    Să fie primit și la iarnă cald, domnule.
    Nu mă gândesc, încă, la iarna nucleară.

  5. In ’90 vine un arab (egiptean) in sediul uneia dintre companiile romanesti de navigatie de la acea vreme si desi era incaltat in papuci, a fost primit foarte calduros de catre unul dintre directori. Arabul avea o firma de shipchandlering care deservea inclusiv navele romanesti cu ocazia tranzitarii canalului Suez de catre acestea, ocazie cu care s a si imprietenit cu acel director.
    Long story short scopul vizitei acelui arab la compania romaneasca de navigatie era sa si procure un vaporas. Se spune ca pentru aceasta era dispus sa ofere o suta de dolari. Daca si a indeplinit visul sau nu va las pe dvs sa va pronuntati….. (eu nu mai tin minte 🙊)
    Povestea asta am auzit o in acea perioada, fiindu ne istorisita chiar de catre unul dintre profesorii care ne predau in cadrul Universitatii de Marina Civila.
    P.S. nationalismul in rindurile poporului roman este un anti din punctul meu de vedere. Pur si simplu romanului ii este lehamite de cel fate de care vorbeste aceeasi limba si este fermecat de oricine nu este in stare sa ii impartaseasca limba.

    • Penibil esti .
      ” Desi era incaltat cu papuci a fost primit foarte calduros ” samd .
      Si o poveste pe care un copil de grupa mijlocie de la gradinita o face si mai logica , si mai prezentabila .
      Infiorator ce nivel de educatie .

      • Amice, dacă nu ai remarcat, aici este o zonă liberă de securism.
        Îi cer eu scuze colegului pentru replica ta jignitoare și… penibilă.

  6. Patriotism economic ?
    Sună frumos, dar își poate permite România (adică are cu ce..) să promoveze la nivel de strategie un astfel de concept ?
    Cum putem fi, domnule Năstase, ,, patrioți economici”, fără economie națională viabilă și mai ales fără o politică internă și externă independentă ?
    De aceea spun, cu tot mai puțină îndoială, că lupta politică în România, între partide care tind să devină variațiuni pe aceleași teme euroatlantice, se dovedește a fi lipsită de sens și consumatoare de resurse financiare, energie și timp.
    La ce folosesc atâtea alegeri
    ,,libere” și mai ales campaniile electorale care se succed aproape continuu, fără niciun moment (suficient) de respiro și de reflecție ? Suntem mai uniți? Știm mai bine ce vrem ? Putem construi proiecte mai bune, pe termen lung , transpartinice? Putem agrega o forță de muncă instruită, stabilă și capabilă să producă atât pentru intern cât și pentru export ? Putem să asigurăm hrana populației din resursa agricolă a națiunii ?
    Unii, dintr-o extremă naivitate, văd un viitor economic derivat din conflictul conjunctural între mari puteri și nu din efort propriu de dezvoltare durabilă. Ar fi de râs dacă ..nu am știi cât de ptecar este nivelul de pregătire profesională al tinerilor români.
    Dacă Tesla cu al său Model 3 dă rateuri cu produsele fabricate cu muncitori americani în uzina din Freemont (California), nici nu pot să-mi imaginez ce ar ieși dintr-o uzină cu ,, specialiști” români pregătiți de sublima școală românească de meserii…
    Personal nu văd rostul unor alegeri libere într-o țară de slugi, condusă de alte slugi.
    În locul haosului actual, mai bine ne-am dori un statut mai predictibil și mai transparent, cum ar fi cel de dominion. În fond, Canada o duce foarte bine sub suzeranitate britanică. Iată unul dintre modelele demne de atenția noastră.

    • Mizerabilele fake news rusesti colportate de un …
      Canada este STAT INDEPENDENT ;
      Ciuvasii si cecenii sunt sub suzeranitate ruseasca , nu canadienii sub ” suzeranitate britanica ” .

      • Cel cu Secu de tip nou nu se dezminte…
        Apropo, ar trebui să-ti reactivezi amicul neo-securist (Stefan Mandachi_n.m.), poate face un metru de autostradă și la Iași. Ar avea sprijinul total al domnului primar Mihai Chirica.

      • PS
        România este o colonie în curs lent și sinuos de dezvoltare, nu putem ,,arde” etaoe istorice.
        ,,Canada funcționează (după o lungă perioadă de evoluție) ca o democrație parlamentară și monarhie constituțională bine articulată, șef al statului fiind regina Elisabeta a II-a, al cărei reprezentant local este (sau era n.m.) Guvernatorul General al Canadei, Julie Payette.”
        … Iată ce-i trebuie României, un Guvernator.
        Unul ca Traian Băsescu care să ne scoată din cap obsesia maladivă cu autostrăzi construite cu banii imaginari de pe gardul Comisiei Europene, cei reali fiind bine… securizați (și) cu noua firmă de pază comunitară cunoscută sub numele de Parchetul General European.

    • @ ZeV
      Știți că-mi place să demontez clișee.
      Plictisită de clișeul „nu avem economie, nu avem industrie”, în aprilie 2019 am căutat pe Google industrii de la noi, am tastat industrie automobile, tractoare și utilaje agricole, prelucrarea lemnului, vagoane, locomotive, materiale de construcții, metalurgie, chimică, farmaceutică, alimentară, textilă, confecții, turism…, și mi-au apărut o mulțime de fabrici, făbricuțe, ateliere…hoteluri, pensiuni…
      Ia, încercați și o să vedeți câte sunt.
      Dealtfel, PIB-ul n-ar exista nici el dacă n-am avea industrie, economie, nu- așa?

      • Mi-a revenit parțial moralul citind comentariul dvs optimist.
        Să știți, totuși, că România este tot colonie, orice am face și mai ales orice am alege.

  7. Scuze criza de nostalgie :
    https://www.youtube.com/watch?v=BxNohANhJiA

    https://www.youtube.com/watch?v=SreSj3j47GI
    (67.. inca „mini” era cam … „midi”! Peste 3-5 ani chiar era „mini”.. adica tivu fustei era la 2-5 mm de tivul … chilotilor! Se rade si acum – uneori – ca uniimcopii nu se tineau de fusta mamamei ci de .. , scuze, chiloti!)

    Si cea mai „pisicdelica” poesa , care chair afecteaza pisicu si oragnismu : Bolero!

  8. Cloaca sorosista si anti-nationala de la Stirile TVR sau Departamentul Stiri al Televiziunii Publice nu poate fi curatata ?
    Suntem blestemati sa ascultam productiile geek copy – paste ale corectului politic bobo vest – european din gurile unor Radulescu , Constantin , Florea , Csiki , Petrisor pana vom intra in groapa ?
    Astia sunt absolut sinistri .
    Mare crima , Cristi Puiu se indoieste la un Festival de Film Corect Politic si Bine Vazut de Bine de utilitatea mastilor in aer liber , ceea ce e adevarat .
    Si geek-ii lui Constantin sar de pe fotolii ca activistii de partid din anii 50 in fata unui chiabur .
    Cinci minute cotcodaceste zisul Telejurnal despre crima .
    Si vedem ingrozitoare iresponsabile pe plaje facand baie fara masca !
    Geek– ii ne linistesc , Binele este prezent , Vlaha , sat unguresc de langa Cluj , expozitie a corectului politic cu sculpturi din fan si film documentar cu eroul cannabis Mandachi , constructorul metrului de autostrada din Moldova – prezentatorul geek are infatisarea care place , Binele intruchipat , parul prins in coada , barba si pronunta ” cultural ” a l’américaine , cu un ” chiulciulaar ” care pica foarte , foarte fals .
    Inca nu am uitat aceeasi farsori invitandu-l in 2011 in direct pe un asa zis supravietuitor al masacrului facut de romani la Odessa nici inchinandu-se servil in fata unei nave rusesti in acelasi an , la comemorarea scufundarii distrugatorului Moskva , care trasesese in zece minute o suta de obuze care au incendiat portul Constanta …
    Si nici pe aceeasi indivizi dandu-ne operativ , la Telejurnalul din iulie 2012 , fotografii cu fiul Nastase luand-o in masina pe ministra Justitiei la Bucuresti .
    Nimeni nu poate schimba aceasta banda de gangsteri ?

  9. Al treilea mare proiect REAL ( santier , masini , muncitori , ingineri ) in infrastructura de transport in Moldova a inceput alaltaieri .
    Centura ocolitoare Barlad ( orasul lui Alexandru Ioan Cuza ) , 28 milioane de euro , 11 kilometri .
    Al treilea in lucru efectiv , cu centurile Bacaului si Radautiului .
    O mare investitie intr-un judet foarte populat , investitie care va favoriza activitatea economica locala .
    Sa traiasca .
    Nimic , din nenorocire , la autostrada de centura Sud bucuresteana , a carei constructie va creste PIB-ul Romaniei cu cateva procente .

    • Se va face și autostrada de centură Sud, dacă se va decide ca un segment din contingentul american din Germania să fie redislocat în România. Din păcate, probabilitatea acestei mișcări de trupe este destul de redusă…Polonia si țările baltice sunt mai atractive pentru că sunt mai stabile dpdv politic și economic.

  10. Mi-a placut cum a sunat acel „patriotism economic” sau „nationalism”, insa oare mai avem cu ce ? Oare nu tocmai pentru acest ” patriotism” manifestat fara perdea un mustacios sta acum la racoare ?

  11. Lucrurile serioase incep .
    Autoritatile ar putea lansa licitatia pentru sectorul 3 , in munte , al autostrazii Sibiu – Pitesti , intre Tigveni si Cornetu .
    Am ajuns la astfel de stiri , in lipsa actiunii chiar ” s-ar putea sa fie actiune ” este o stire .
    Un miliard de euro sau un miliard trei sute de milioane de dolari .
    Sume care dau ameteala .
    Aici nu suntem la 75 de milioane de euro primul tronson al drumului expres Craiova – Pitesti sau 141 de milioane de euro tronsonul doi ,nici de 129 milioane de euro pentru primul tronson Sibiu Boita , sau 150 de milioane de euro centura Bacau , pe care , chiar in lipsa finantarii europene , un guvern roman poate , cu eforturi si constrangeri , esalonat pe trei ani ,sa le asigure de la bugetul de Stat .
    E vorba de un miliard de euro .
    Sa nu ne facem iluzii , Comisia lui Van Leyen si Timmermans nu va da cinci bani Romaniei pentru acest proiect .
    Ne finanteaza , modest , calea ferata Gara de Nord – aeroportul Otopeni , 48 de milioane de euro .
    Ramane imprumutul .
    Sa nu uitam ca mai este un lot de 30 de km de munte , de la Cornetu la Boita , aceeasi suma .
    Segmentele de munte costa doua miliarde de euro , cele de sub munte – cele 3 loturi licitate – 890 milioane de euro .
    Imprumutul este singura solutie .
    Cele 80 de miliarde de euro chipurile asigurate Romaniei pana in 2030 sunt o insulta la adresa inteligentei noastre .
    Nu ne vor da nimic , nici o aplicatie de finantare nu a fost trimisa la Bruxelles de delegatii Jaspers la Bucuresti ( un oarecare Carsten Rassmussen ) din noiembrie 2019 pana azi .
    Acum se vede , pentru cine vrea , cat de important este accesul la fondurile europene si cat de mare victorie este obtinerea finantarii , in 2013 – 2019 , caii ferate noi de la Simeria la Gurasada ( un miliard ) , autostrazilor Targu Mures – Campia Turzii si Turda – Sebes ( un miliard reunite ) , a podului Braila ( 500 milioane de euro ) si a autostrazii de centura Sud ( 500 de milioane de euro ) .
    Daca sabotorii de la Jaspers , Mediu si Fondurile Europene ar fi trimis cererea de finantare Sibiu – Pitesti cat Vechea Comisie era in functie …

  12. De la chestia cu basca ( ştiţi aia cu cunoscutul pretext de atacare : ba că are, ba că n-are- bască „) s-a ajuns acum la mască !
    Pretext de divizare socială până la cel mai înalt nivel, dacă mătăhălosul nostru ba-i cu mască, ba fără , că probabil a uitat să i-o pună prima doamnă în traistă când a plecat la Bruxelles să primească promisiunile de rigoare pentru o danie viitoare, ba sunt amendaţi nişte tinerei exuberanţi pentru că îndrăznesc să se pupe fără mască, dar sunt lăsaţi să se înghesuie fără mască, ca oile la strungă, sclavii trimişi cadou Sparageloaiei, e adevărat însă că cu o distanţare socială, nu de doar 2 metri, ci de câteva sute sau chiar milioane de euro între ei şi potentaţii zilei !
    Vorba lui Cristi Puiu, un cunoscut regizor ce spre cinstea lui refuză rolul de cobai perfect atribuit bietului român şi ne întreabă disperat :-
    – Dacă ăştia vă cer să umblaţi în mâini , ca să puteţi vota cu picioarele, o faceţi dragi români ?!

  13. Sunt de acord cu acest concept, dar ca el sa existe e nevoie de citeva pre-conditii pentru a crea aceasta noua cultura a „patriotismului economic”:

    1. Sa fie insusit de politicieni de-a lungul si latul spectrului politic;
    2. Sa fie transmis cu consecventa de politicieni prin toate canalele media;
    3. Sa se revina treptat la o educatie care are si aspecte patriotice, si care sa aiba continuitate pentru a acoperi cit de multe generatii posibile, altfel se pierde (cum e cazul azi);
    4. Sa existe politici interne specifice pentru sprijinirea economiei romanesti pentru ca sa devina „majoritara” la ea acasa, asa cum se intimpla in alte tari UE (Germania, Franta, Olanda etc). Economia Romaniei trebuie sa devina dominata de investitori romani, inclusiv statul;
    5. Sa existe „linii de demarcatie” in politica externa, si sa nu acceptam cu lejeritate orice ni se propune de la UE (si altii). Vezi cit de „linistit” a semnat Iohannis pe alocatiile pentru Romania in viitorul buget UE. Nu ne-a spus cu cine si cum s-a „luptat” si cu ce rezultate a reusit sa faca ceva suplimentar pentru Romania, asa cum au facut alti lideri est europeni.
    6. Tot pe linie externa sa exista deschidere si pe alte paralele, daca ele avantajeaza Romania. Ma refer in primul rind la cooperare preferentiala cu partnerii nostri strategici internationali, sau in parteneriate economice cu ele in terte tari. De exemplu, reconstructia Libanului, si a alor tari, unde Romania se poate „lipi” de SUA, Anglia, Franta.

    In ce priveste relatia cu Germania, eu o vad ca un mare mister. Nu se marcheaza nimic intre cele doua tari, desi sunt conduse de etnici germani. De exemplu, Germania a tacut asurzitor cind am marcat 100 ani de la unire. Lucrurile astea nu se uita de romani. Nu stiu daca e o frustrare a lor istorica sau acelasi tratament imperial cu care isi fericeste „coloniile”. Dar, nu se stie, lucrurile evolueaza mereu in directii impredictibile in ultimul timp.

  14. Ma intrebam daca ati primit vreo oferta de la partide de a intra la guvernare pt un guvern nou in plus de asta sar mai echilibra puterea politica cit si economia romaniei ce ar fi o salvare de bun augur pt toti romanii desi vor fi pareri pro sau contra ceea ar fi o ideie buna dupa parerea mea.

  15. Cresterea si descresterea este specifica nu doar imperiilor, ci si statelor mici si mijlocii. Statele se nasc, cresc pe linga alte state mai „mari” ca ele, invata, de dezvolta, ajung la maturitate si atunci cind sunt pe picioarele ajung la un apogeu, dupa care imbatrinesc, si le vezi cum au nevoie de ajutor, cum e Libanul azi, fosta Elvetie a nordului Africii.

    Statele se plictisesc si ele, mai incet ca oamenii, dar in final schimba canalul. Asta daca au telecomanda, televizor si optiuni de streaming. Cele care nu au platesc ca sa se uita la programul statului care poseda. SUA a schimbal canalul „Global Network”, trecind de la multilateralism la bilateralism nationalist. Germania, dupa ce s-a „ingrasat economic” masiv dupa cel de-al doilea razboi mondial, azi se leapada de Unchiul cu vitaminele, si schimba si ea canalul pe reteaua Kremlinului, alegind sa ii alieneze pe americani ca sa mentina un parteneriat energetic cu Rusia. Turcia, o tara impinsa de europeni in afara UE, se simte pacalita de UE dupa promisiuni cu aderarea, si se trezeste din secularism, schimbind canalul pe History Channel unde ienicerii baga spaima in crestini.

    China, care a crescut ca vrejul lui Jack, cu seminte americane si europene, are suficienti bani sa cumpere toate canalele TV, si iese si ea din paradigma sa istorica. Ar vrea ca americanii si europenii sa foloseasca telecomanda chinezeasca pentru a accesa canalul SF al PC Chinez. Si pentru ca nu prea au avut audienta europeana pentru fanteziile chinezesti, in ciuda virusilor trimisi pe retelele de calculatoare si comunicare europene, ne atentioneaza ca, daca nu ii nagam in seaman, sunt in stare sa ne trimita virusi autentici, care ne elimina fizic. Nu imi e clar inca daca se va mai uita totusi cineva in final la canalul chinezesc, cind producatorul emisiunilor isi elimina audienta.

    Americanii s-au trezit din „noptile mintii” dupa ce succesiuni de elite la conducere au slabit tara pentru profit masiv din China (si din alte razboaie care au produs bani). Realizeaza ca inca au telecomanda cea mai importanta: controlul Internetului, si sanse pentru a ramine lider mondial in stocarea si prelucrarea datelor (big data). Acest proces de digitalizare „revolutionara”, in sensul ca trebuie sa te grabesti sa ajungi in cloud (norul) american si nu cel chinezesc, a angrenat cele mai mari banci si companii din toata lumea, cu multi pierzatori atit in SUA cit si in exterior. Lumea s-a schimbat radicat in citiva ani, si va continua in acest ritm infernal, ceea ce poate produce si infernul la propriu pentru foarte multa lume, angajati, si firme mici. „Elita digitala” (care nu va fi doar americana, ci in parte si ruseasca si chinezeasca, si foarte putin romaneasca) va conduce lumea asa cum nici faraonii nu puteau, controlind mintile si optiunile fiecaruia, inclusiv viata personala. Evident, americanii se pot folosi de aceste „asset-uri” pentru a se asigura ca vor domina pe cei „rai”. Lista cu cei „rai” variaza azi insa mult mai rapid. Coreea de Nord a fost „bad, very bad”, pina cind Trump a dat mina cu Kim, si nu a mai fost atit de „bad”, dupa care se pare ca a revenit in pozitia „evil” in ultimul timp. Aceste „calificative” se schimba azi aproape la fel de des ca si smilies in mesajele Facebook, ba un zimbet, ba o lacrima.

Lasă un răspuns