Poligonul de la Cincu

Iohannis a participat, zilele trecute, la ceremonia de infiintare a Comandamentului Corpului Multinational Sud-Est, la Cincu.

Mi-am amintit, cu acest prilej,  de cele sase saptamani ale aplicatiei militare la care am participat, in Muntii Fagaras, in poligonul de la Cincu, in iarna anului 1974. Conditiile nu erau ‘extraordinare”. Spre exemplu, dormeam intr-un cort neincalzit, cu 60 de paturi. Doar camera cu bocanci era incalzita. Exercitiile erau dificile. Imi aduc aminte, de exemplu, de urcarile in TAB-uri, cu tot harnasamentul de iarna si cu armamentul din dotare…

Cu toate acestea, mă gândesc cu nostalgie la acea perioadă si nu sunt convins că eliminarea stagiului militar obligatoriu pentru tineri a fost o decizie inteleaptă.

40 de gânduri despre “Poligonul de la Cincu

  1. D-le Nastase,

    Cu tot respectul pentru valoarea demonstrata de-a lungul anilor si excelenta in domeniul intelectual, imi permit sa va spun direct ca unele pareri ale dvs sunt contrare celor practicate de alte tari dezvoltate.
    Listez cateva din tarile mult mai dezvoltate decat noi, din toate punctele de vedere, sa vedeti ca noi suntem de mult ori „originali” in decizii care nu ajuta societatea romaneasca: Cipru,Danemarca,Finlanda,Grecia, Norvegia, ELVETIA,Coreea de Sud….
    Adaugate la alte mituri publicate de propagandisti dogmatici, precum „Bucuresti, micul Paris”, „Romania, granarul Europei”, „Perioada interbelica, super dezvoltare a Romaniei” creeaza impresia la populatie ce masuri grozave a luat Romania dupa darimarea comunismului.In realitate, am redevenit o colonie politico-militara in cadrul „democratiei occidentale”.
    Asa ajungem la metateoria monedei cu o singura fata …..

  2. Nu este nevoie de stagiu militar obligatoriu in Romania.
    Daca ne ataca vreun inamic, suntem asigurati cu 2% din PIB, adica platim taxa de protectie, deci putem dormi linistiti. Basca cele patru fregate in curs de achizitionare si noile avioane F16 intrate in dotarea fortelor aeriene.
    ….In plus, ar trebui sa impunem reguli si restrictii tinerilor romani (in primul rand ascultarea si indeplinirea ordinelor militare fara comentarii), cea ce este de neconceput intr-o democratie de tip occidental.
    Totusi, tinerii pot face si ceva util invatati fiind cu butoneala mouse-ului si ecranului de smartphone si insetati sa ucida tot felul de monstri virtuali. Ar putea fi pregatiti sa controleze drone militare aflate in misiune de eliminare, evident dupa un curs intensiv de pshihologie prin care sa-si reprime orice sentiment rezidual de vina in caz de victime colaterale (evenimente care intampla prin tarile Orientului ravasite de razboaiele interminabile ale hegemonului).

  3. Ma gandasec, cum era ca Dumneavoastra sa va urcati in TAB cu harnasamentul de iarna si cu armamentul din dotare, la ce inaltime aveti, dovada este fotografia care cu certitudine va trezeste amintiri si nostalgii placute (chiar daca era greu si anevoios).
    Comandamentul Corpului Multinational Sud-Est, si sa mai spuna cineva ca nu bagam batul prin gardul marelui urs de la rasarit. Poate asa se mai modernizeaza ceva sosele prin tara asta.

    P.S. In circumstantele actuale cel mai periculos mi se par pasii marunti, insa extrem de fermi ai sultanului Erdogan care face p… pe toata lumea crestina si foarte puternica si a cutezat „sa dea calului ovaz” din pristolul Hagiei Sophia.

  4. Desi suná deja a cliseu se pare cá perioada durá ,plina de lipsuri din armatá avea un efect bun asupra báietilor .Ulterior acestia erau mai bine pregatiti ptr viatá .

    • INDIFERENT, CUM NE-A FOST DESTINATA, DE A TRAI SI A SIMTII, DERULAREA PERIOADEI RESPECTIVE, PERIOADA, REVIZOALIZATA DE DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, IN PLACUTA IMAGINE, MEMORATA, NU PUTEM INLATURA DIN GANDIRILE NOASTRE, LA MOMENTUL ACTOAL, ACELE CLIPE PLACUTE…CE NE OFEREAU SANSA DE A SUPORTA SI A TRECE CU BINE, PERIOADA MILITARA.

      MI- ADUC AMINTE, CAND AM FOST INCORPORAT , EREAM TRIST , DEOARECE LASAM IN URMA, PENTRU DOI ANI, ( STUDENTII, O PERIOADA DE 9 LUNI ) CE-I CONSIDERAM A FI O ” VESNICIE „, PARINTII IN PRIMUL RAND, FRATELE SI NU NUMAI. ACEL MOMENT, S-A DOVEDIT ULTERIOR , PE PARCURSUL TIMPULUI, A FI TRECUT CU O USURINTA NEBANUITA, TINAND CONT DE ACTIVITATEA CE URMA S-O PRESTEZ , (CA PICTOR…) IN MAJORITATE, FATA DE PERIOADA DE INSTRUCTIE, INSTRUCTIE DE „DOUA LUNI” LA UNITATEA MILITARA DIN VINJU MARE SI NU NUMAI, ULTERIOR ,FIIND TRANSFERAT DEFINITIV , LA UNITATEA MILITARA, UM 024, DIN DROBETA TURNU SEVERIN, UNDE URMA SA-MI DESFASOR STAGIUL MILITAR ,INCLUSIV AVAND, ACTIVITATE IN DOMENUIL CERUT, ACELA DE A CREEA ,LUCRARI PICTATE, CU TEME BINE STIUTE…

      IN REALITATE ACELE DOUA LUNI DE INSTRUCTIE , LA UNITATEA MILITARA , VINJU MARE, „PENTRU MINE” , AU FOST INJUMATATITE. TOTI CEI CARE SI- AU DESFASURAT STAGIUL MILITAR IN ACEL TIMP , CUNOSC FOARTE BINE , CARE EREAU CERINTELE IN MOMENTUL INCORPORARII. MULTI DINTRE NOI, EREAM TRIMESI LA ANUMITE UNITATI MILITARE , PENTRU MESERIA PE CARE O PRESTAM, ANTERIOR, IN SOCIETATE. (PICTORI , SOFERI, ZIDARI ETC. )

      PERIOADA „INJUMATATITA”, (DAR SI ” NEACCEPTATA” DE UNU-L DIN LOCOTENENTII… NU MAI SPUN DE CE-I CARE MA „SIMPATIZAU”, INVIDIA FIIND PREZENTA SI IN GANDIRILE TRECUTULUI ) DE CE SPUN INJUMATATITA , IN MOMENTUL INCARE IM-I EXPRIMAM IN PERMANENTA, DORINTA DE AI FACE PORTRETUL COMANDANTULUI, UNITATII MILITATRE, DOMNUL COMANDANT PE NUME, MARIN, ( FIZICUL, TRASATURA , MISCARILE TRUPULUI, EREAU ASEMANATOARE CU A LE UN-I MARE CONDUCATOR, AL FRANTEI, NAPOLEON…) CU GRAD, COLONEL ,
      (FUNCTIA PE CARE O DETINEA, DOBORA, INLOCUIA, GRADELE MILITARE LA ACEL TIMP…) UNU-L DIN LOCOTENENTII , GARNIZOANEI DIN CARE FACEAM PARTE, (INFANTERIE…) M-A SUSTINUT, SPRIJININDU-MA , RESPECTIV CU TOT CE EREA NECESAR, INDEPLINIRII, ACESTEI DORINTE PERSONALE. DIN PACATE TIMPUL DERULAT LA ACEASTA UNITATE,A FOST SCURT, DAR AM AVUT POSIBILITAEA DE A MA AFIRMA , CU ALTE LUCRARI, TABLOURI , PRINTRE CARE , O ANUMITA TEMA CE SE DOREA ATUNCI, MILITARI PE CAMPUL DE LUPTA , PORTRETE DE MILITARI SI NU NUMAI. COMANDANTUL MARIN, OFITERI SI NU NUMAI, MA APRECIAU OFERINDU- MI O PROTEJARE, BENEFICA…FATA DE COLEGII MEI DE PLUTON. DEVENISEM INTR- UN TIMP SCURT, PICTORUL , FAVORIT, AL UNITATII MILITARE VINJU MARE. ( IN PRINCIPIU, CEI CARE MA INVIDIAU DEVENISERA NESEMNIFICATIVI…)

      CAND A VENIT CLIPA SA PLEC LA UNITATEA 024 DIN DROBETA TURNU SEVERIN, VA SPUN SINCER…LACRIMILE SE PRELINGEAU PE OBRAJI, PERSONAJELE UMANE, CARE INCEPUSEM SA LE RESPECT , SA LE APRECIEZ , SIMTINDU- MA BINE ALATURI DE ELE , DEVENEAU IN EXZISTENTA MEA , O AMINTIRE PLACUTA. DAR CUM TIMPUL TE POARTA , TE COORDONEAZA , AM PLECAT , LADAND IN URMA MEA CLIPA , TRAITA, SIMTITA, MEMORATA!

      AJUNS IN CELE DIN URMA , LA UNITATEA MILITARA,UM 024, ORA 14, 14, 30, AM FOST INTANPINAT DE UN CAPORAL , NUMELE NU-L MAI RETIN…CAPORAL CE DEVENEA LA RANDU LUI UN PRIETEN ADEVARAT, FINDU-MI ALATURI MEREU. M-A INTRODUS PE MINE SI PE INCA CATIVA ,IN DORMITORUL DE LA ETAJUL , 4, AL GARNIZOANEI DE INFANTERIE , IN TOTALITATE EREAM, 14 „SOLDATI”, CE ALCATUIAM PLUTONUL INFANTERIST. VA DATI SEAMA , ” O FORTA SEMNIFICATIVA”!…

      PENTRU INCEPUT , AM FACUT CUNOSTINTA CU COMANDANTUL NOSTRU , AL UNITATII ,PE NUME FLORESCU, ( IN REALITATE NOI CEI 14 SOLDATI , COMANDANTII DE PLUTON , CAPITAN, LOCOTENENT, PLUTONUL DE INFANTERIE, EREA GAZDUIT IN UNITATEA DE DREPT A GRANICERILOR( SINCER CAND II VEDEAI LA INSTRUCTIE LE PLINGEAI DE MILA!)

      ZILELE INCEPUSERA SA SE SCURGA DIN TIMPUL ALOCAT, SI TOTUSI NU MA SIMTEM ATRAS, PE MOMENT, DE COMANDANT, DE LOCOTENENT , CAPITAN…AM SCRIS O SCRISOARE LA CATEVA SAPTAMANI , COMANDANTULUI MARIN, RUGANDU- L SA VINA, SA MA REANTOARCA LA UNITATEA DIN VINJU MARE . SUPRIZA MEA A FOST MARE CAND CAPORALUL, CE -MI DEVENEA PRETENUL MENTIONAT, M- A INSTINTAT, FIIND SI EL SURPRINS, DE VENIRE COMANDANTULUI MARIN . COMANDANT CE DOREA NEAPARAT SA MA VADA. AM DISCUTAT CU DANSUL , DUPA CE AVUSESE CONFORM REGULEI, O INTALNIRE CU ACTUALUL , FOST, COMANDAT, FLORESCU.

      SCURTA REANTALNIRE CU COMANDANTUL MARIN , A FOST BENEFICA , DANSUL AFIRMANDU- MI CA A DISCUTAT SI CA AM SA FIU INTELES SPRIJINIT DE NOUA MEA CONDUCERE. BINE-NTELES LEGATURA VA FI IN PERMAMENTA CAND VA FI NEVOIE. L – AM FELICITA PENTRU GESTUL ANFAPTUIT, GEST NOBIL…DIN PARTEA UNUI COMANDANT DEOSEBIT, SEMNIFICATIV, INTELEGAND SI EU, SITOATIA, DECIZIA.

      II MULTUMESC PE ACEASTA CALE, DIN TOT SUFLETUL ,CU SPERANTA CA SE MAI AFLA PRINTRE NOI, PENTRU GESTUL DANSULUI, DE A MA INTELEGE SI A MA APRECIA, SPRIJIN, CE SA DOVEDIT VIZOALIZAT IN REACTIILE POZITIVE CE VENISERA ULTERIOR, DIN PARTEA COMANDANTULUI FLORESCU, INPLICIT , LOCOTONENT , CAPITAN SI NU NUMAI.

      SORELE RASARISE CU ADEVARAT , IN PERIOADA CE O DESFASURAM CU A ME ACTIVITATE, DE PICTOR, MAI ALES, FIIND APRECIAT ULTERIOR, DE COMANDANT, LOCTUITORUL DANSULUI DOMNUL GANEA , UN OM DEOSEBIT, CE MA INVITA IN BIROUL DANSULUI, SEARA , SA SERVIM IN PREUNA O CAFEA , ARATANDU- MI FOTOGRAFI DE FAMILIE, SI PROPUNANDU- MI SA-I PICTEZ PORTRETUL , CEACE S-A SI INFAPTUIT , ULTETIOR, PICTAND PE PERETII COMANDAMENTULUI ,TEME ASA CUM AM SPECIFICAT , SOLDATII ROMANI IN MOMENTUL UNU-I EXZERCITIU DE LUPTA.

      TIMPUL DECURGEA FAVORABIL, PANA INTR- O ZI CAND CAPITANUL MEU DE PLUTON SI- A MANIFESTAT DORINTA ,CE NU PUTEA FI REFUZATA, DE AI REPRODUCE DUPA O FOTOGRAFIE , ( GASITA DE MINE PE STRADA, CU O SAPTAMANA INAINTE DE INCORPORARE ) FOTOGRAFIE CE-O REPREZENTA ZEITA VANATORII…
      AM INCEPUT ACEASTA REPEODUCERE , CONDITII MI – SE OFERISA IN TOTALITATE, HRANA SI NU NUMAI , RAVNITA DE COLEGII MEI ” SOLDATI”, ACEAST TABLOU, PICTAT PE UN CERCEAF DE PAT…BENEFICA FIIND PANZA DE IN, DE CALITATE, A FOST PICTAT IN MAGAZIA UNDE SE AFLA ECHIPAMENTUL MILITAR, IN CAZ DE UZURA, MAGAZIE AFLATA TOT LA ETAJ SI CE FUSESE SPECIAL INPARTITA IN DOUA. O CAMUFLARE DEPARTE DE CEI CARE NU TREBUIAU SA STIE . COMANDANTUL UNITATII IN SPECIAL. IN PRINCIPIU , A MERS SI DE ACEASTA DATA BINE , PANA CAND SI-A FACUT APARITA COMANDANTUL FLORESCU , APARITIE SURPRINZATOARE , (DAR STIUTA , IN URMA UNEI INFORMATI) IN MAGAZIA IN CARE IN ACEL MOMENT LUCRAM LA ACEST TABLU. ACEASTA ” VIZITA” , SE PETRECEA IN AJUNUL CRACIUNULUI, CAPITANUL, LOCOTENENTUL, FIIND PLECATI.L- AM SALUTAT COMFORM NORMELOR, CERUNDU-MI SCUZE , MI – A INTINS MANA PRIETENESTE DUPA CARE M-A RUGAT SA CONTINUI, FACANDU-I PLACERE SA PRIVEASACA IN TIMP CE LUCREZ. VA DATI SEAMA IN CE SITOATIE MA AFLAM , STIIND CA ACEST TABLU URMA A FI ACHIZITIONAT SI PE BUNA DREPTATE ,DE CAPITAN. A MAI DURAT TREI SAPTAMANI PANA LA FINALIZAREA IN TOTALITATE A ACEASTEI REPRODUCERI.

      IN ZIUA IN CARE URMAM SA FIU SCHIMBAT DIN SANTINELA, (FACEAM DE SANTINELA CHIAR PE CULOARUL UNDE SE AFLA BIROUL COMANDANTULUI FLORESCU) L- AM VAZUT PE CE- L CE URMA SA MA INLOCUIASCA, ZIMBIND SATISFACUT…INTRBANDU- L DE CE ZANBESTE , ACESTA MI – A RASPUNS : DRAGA ARTISTULE , DUTE IN MAGAZIE SI AI SA VEZI CEVA PLACUT. AM CONSTIENTIZAT CE SE INTANPLASE , DAR NU MA ASTEPTAM CA PANZA PE CARE FUSESE PICTATA REPRODUCEREA , SA FIE DESPRINSA , PRIN TAIERE, DE PE CADRUL SPECIAL. AM OMIS UN ASPECT INPORTANT, DESFASURAT INAINTEA SCHIMBARII MELE DIN SANTINELA. COMANDANTUL FLORESCU AVUSESE O INTALNIRE DE CATEVA SECUNDE CU CAPITANUL, SOPTINDU-I LA URECHE CEVA ANUME. SCENA SE PETRECUSE ALATURI DE MINE , PRESIMTIND DORINTA COMANDANTULUI.

      EREAM DE ACORD CU CELE INTANPLATE , EREAM DOAR UN SOLDAT, DAR SA DESPRINZI PANZA DE PE CADRU ,M-A INTRISTAT, STIIND DE CONSENCINTELE ULTERIOARE , PRIVIND INDELUNGATA EXZISTENTA,
      A REPRODUCERII.( AUTOMAT INDIFERENT DE PERIOADA CAND A FOST PICTAT, PRIN DESPRINDEREA PINZEI DE PE CADRU, ORI CUM A-I INCERCA SA „INPACHETEZI” PANZA, IN TIMP, APAR VIZOAL, FISURI, CRAPATURI, CE VOR DEGRADA LUCRAREA SI NU NUMAI!…

      LASAND CELE CE S-AU INTANPLAT, MI- A RAMAS SI ACUM MEMORATA ,EXPRESIA COMANDANTULUI FLORESCU , CARE EREA TOTAL NEMULTUMIT DE DISPARITIA TABLOULUI. EXPRESIE CE EXPRIMA , CA NU ACHIZITIONASE TABLOUL. URMARILE AU FOST MAI ALES PENTRU COLEGII MEI , NEFASTE CARE REALIZAU IN URMA ACESTUI EVENIMENT CE- NSEAMNA SA FACI INSTRUCTIE CU ADEVARAT , EU FIIND „DETASAT” 15 ZILE CU EXZECUTARE, IN ARESTUL GRANICERILOR , INFANTERIA NU DETINEA …STIIND DIN AUZITE CARE SUNT CONDITILE IN ACEL AREST, TOTUSI, DATORITA TALENTULUI CU CARE AM FOST DESTINAT , GRANICERII CE SE PERINDAU INSCHIMBURI, AUZISERA DE MINE, RUGANDU- MA CONTRA UNEI „GAZDUIRI” CONFORTABILE, INCLUSA FIIND SI O MANCARE CONSISTENTA , MULT DIFERITA DE CEA A INFANTERISTILOR, (GRANICERII SERVEAU LA POPOTA LOR O MANCARE ,PROASPATA BENEFICA.) LE-AM URMAT SFATUL, SUPUNANDU-MA CERINTELOR LOR. SE LE DESENEZ, SCHITEZ MAI MULT …DUPA FOTOGRAFI , PORTRETUL IUBITELOR LOR. CAND MA SCOTEAU PENTRU A FACE BAE, SAPTAMANAL , SAU IN CURSUL ZILELOR PENTRU DIFERITE INFAPTUIRI , EREAM NEVOITI SA TRECEM PRIN FATA PLUTOANELOR CE PREZENTAU IN FATA COMANDANTILOR, ARMA , INSPECTIA , PREZENTA ETC. TREBUIA FIIND INTELESI , SA MA MANIFEST CA FIIND NEDORMIT, NEHRANIT , CA UN OM HARTUIT. (BINE- NTELES O PARTE DIN COLEGI MA COMPATIMEAU, FIIND NEVINOVAT…ALTI ZANBEAU CU SATISFACTIE, FARA A STI ADEVARUL ) AR FI MULTE DE REAMINTIT, INDIFERENT DE EVENIMENTE, UN ASPECT CE NU-L POT UITA PANA CAND…ASTA ESTE , FIECARE NE VOM SUPUNE LA TIMPUL SAU, CATELUSII UNITATII MILITARE , UN NUMAR NU PREA MARE, CEI HRANEAM CU MANCARE DE LA POPOTA OFITERILOR , O PERIOADA AM FOST TRANSFERAT , LA ACEASTA POPOTA, IN URMA UNEI ” AMBITII”CE MI- A APARTINUT …VENEU RAND PE RAND SI SAVURAU CHEFTELELE RAMASE , FRIPTURILE SI NU NU NUMAI. O INSTINTARE TRISTA CE VENISE DE LA UN PRIETEN , SOLDAT GRANICER, AFIRMANDU- MI CA, DOI PUI A UNEI CATELESE , INTELIGENTA, DE CULOARE ALBA,FUSESERA INPUSCATI ,MORTAL , CU ARMAMENTUL DIN DOTARE , DE UN OFITER AL GRANICERILOR , HANDICAPAT MINTAL CE MAI DETINEA SI UN GRAD SUPERIOR . LA CATEVA SAPTAMANI A FOST DETASAT DE COMANDANTUL SAU GENERALUL SOARE. ( CATELUSII AU FOST INGROPATI, FIIND AJUTAT DE ACEST PRIETEN SOLDAT, GRANICER…) CAND M-AM ELUBERAT… L – AM RUGAT PE CAPITAN SA NE OFERE SANSA , DE COMUN ACORD , SA PLECAM SEARA PENTRU A EVITA SA MA INTALNESC MAI ALES CU ACEASTA CATELUSE CE-MI OFERA MIE SI PLUTONULUI DIN CARE FACEAM PARTE , SCENE VIZOALE…PLACUTE. O SCENA DE NEUITAT, CAND PREZENTAM ARMA IN FATA CAPITANULUI, LOCOTENENTULUI IN PREZENTA COMANDANTULUI FORESCU, N-O S A MA CREDETI, DAR ACEASTA A FOST REALITATEA, CATELUSEA FIIND MEREU HRANITA DE MINE , S-A ASEZAT IN RAND CU NOI , IN FUND , FIIND ULTIMA …CAT EREA COMANDANTUL DE SUPARAT IN URMA EVENIMENTULUI …APARTIA EI IN RAND LA FACUT SA ZANBESCA SATISFACUT , SPUNANDU- NE SA LUAM EXZEMPLU , CUM SE IA POZITIA DE DREPTI. TOTI AM RAS, PERMITANDU- NE SA NE UITAM , UITAND SI RECAPATANDU-NE INCREDEREA …

      TRAIRILE , SIMTIRILE PERIOADEI NU POT FI UITATE , INDIFERENT DE TIMP!…

      P.S. GENERALUL SOARE A TRIMES SPECIAL UN COLONEL, PLIN ,( AUZISE DE EVENIMENTUL CU TABLOUL…) SA- I REALIZEZ UN TABLOU CA RESPECTIVUL, DIN PACATE…I – AM AFIRMAT RESPECTIVULUI COLONEL , CA URMEAZA SA MA ELIBEREZ . ACESTA LASANDU- MI NUMRUL DE FIX ATAT DE LA BIROU CAT SI DE ACASA CU SPERANTA CA NE VOM REANTALNI PENTRU A MI FACE COMENZI . UN IUBITOR AL ARTEI…DEVENISEM IN URMA A- CELUI EVENIMENT MULT MAI VIZOLIZAT, POZITIV IN GANDIRILE COMANDANTIILOR , OFITERIILOR SI NU NUMAI , POT SPUNE FARA DUBII: A CEA PERIOADA ZISA COMUNISTA , CU PARTI RELE , PARTI BUNE… AVEA IN FUNCTII DE DECIZIE, OAMENI INTELUGENTI , COMPATIBILI , INTELEGATORI. ( NU SPUN CA PESTE TOT…)DAR FATA DE TIMPUL ACTOAL, UNDE FUNCTIILE DE DECIZIE SUNT OCUPATE DE NISTE NESEMNIFICATIVE ” FIINTE UMANE” CE VOR A SE INRADACINA SI PENTRU VIITOR , ICNORAND DECIZIILE DEZASTROASE , CE LE APARTIN IN URMA UNOR GANDIRI CE LASA DE DORIT, DIFERENTA ESTE MULT SEMNIFICATIVA!

      PROVERBUL, PADURE FARA USCATURI NU EXZISTA, ESTE REAL!
      ( EU SPUN , ” PADUREA UMANA , IN CARE USCATURILE UMANE, SUNT TOT MAI VIZOALE, NEFIIND INLATURATE , DEVUNE IN TIMP, O PADURE CE- SI PIERDE AUTENTICITATEA!…)

      CU SINCERITATE PENTRU ROMANUL , POLITICIANUL AUTENTIC, (CE TREBUIE PRETUIT…) ADRIAN NASTASE

  5. Armata nu trebuia desființată niciodată. Armata îi disciplina , îi educa , îi învăța respectul față de oameni, îi făcea adevărați bărbați, pe tinerii de azi care în marea majoritate nu știu nimic despre viață despre respect. Pentru ei e telefonul, Facebook, terase , mașini, carte cam 10% învață ,restul sa văzut la BAC.

  6. O pagină de istorie naţională

    În numărul III al revistei Cumidava, editată de Muzeul de istorie din Braşov, se găseşte un articol intitulat: « „Bateria albastră”. Contribuţii braşovene la lupta antifascistă». Este vorba de bateria de artilerie constituită ad-hoc în momentul insurecţiei (24 august) sub comanda lt. Marin Năstase (tatăl fostului premier Adrian Năstase) şi care a fost denumită „albastră” datorită salopetelor servanţilor, 56 de muncitori de la uzinele de armament Rogifer din Tohan.

    „…în cadrul poligonului unde se făcea recepţia proiectilelor existau patru tunuri…” – aduse de pe front pentru reparaţii. Cu aceste tunuri uzate, cu oameni neinstruiţi (printre ochitorii „de elită” era un surdomut, Sasu Ion), fără materiale necesare calculării distanţei de tragere, fără măcar un telefon, locotenentul Marin Năstase şi oamenii lui au blocat timp de două zile culoarului Rucăr-Bran, una dintre căile principale de retragere ale trupelor germane aflate la sud de Carpaţi. Pericolul era semnificativ. Dacă trupele germane ar fi putut trece, ar fi mărit efectifele germano-hortiste din Ţara Bârsei – aflată pe teritoriul Ungariei în urma Diktatului de la Viena din 1940 care a smuls României o parte din Ardeal– ceea ce ar fi sporit şansele unei ofensive germano-maghiare în această regiune.

    Pe 26 august, „Bateria albastră” se mută în nord, unde sprijină trupele româneşti care nu aveau altă artilerie ca să răspundă atacurilor germano-maghiare dinspre Sfântu-Gheorghe. „Unităţile de vânători din partea aceea erau puţine, formate în majoritate din recruţi…” Insurecţia de la 23 august a fost pregătită în taină de Statul Major al Armatei Române şi, pentru a nu trezi suspiciunile Comandamentului German, nu se putuseră face mobilizări masive în zona frontierei vremelnice cu Ungaria. Astfel încât, patru zile „Bateria albastră” este singura care execută tiruri de artilerie asupra poziţiilor hitleriste : peste 2600 de lovituri. „Cadenţa de tragere era atât de mare încât ţevile tunurilor se înroşiseră.”

    „Bateria albastră” este retrasă spre sfârşitul primei decade a lunii septembrie, când trupele regulate româneşti au reuşit să aflueze în număr suficient spre a respinge ofensiva inamică şi a trece la contra-ofensivă. Pentru faptele sale de eroism, „Bateria albastră” este citată pe întreaga armată prin ordinul de zi nr. 14 din 3 octombrie 1944 şi toţi membrii ei sunt decoraţi de Regele României. Mai târziu, Marin Năstase va fi eliminat din rândul armatei în cadrul vastei „epurări” ce a vizat până în decembrie 1947 majoritatea ofiţerilor care juraseră credinţă lui Mihai I : în felul acesta, abdicarea regelui s-a produs fără probleme.

    Desigur, documentele – pe care se bazează articolul- reflectă starea de fapt într-un anumit loc şi la un anumit moment dat; pentru a înţelege adevărata lor semnificaţie, ele trebuie interpretate şi integrate în situaţia generală. Membrii „Bateriei albastre” erau oameni simpli, nicidecum admiratori ai Uniunii Sovietice ori duşmani ai Germaniei însă, ca nişte adevăraţi patrioţi, s-au mobilizat fără nici o şovăire să lupte pentru patria lor cu riscul vieţii atunci când a fost cea mai mare nevoie. Articolul ilustrează o secvenţă de istorie dintr-o perioadă în care apărarea ţării a reprezentat pentru aproape întreaga societate românească un comandament fundamental, mai presus de orice afiliere politică. Un îndemn la reflecţie asupra atitudinii ce s-ar impune să o avem faţă de patrie în vremurile noastre.

  7. Ni se spune obsesiv la televizor că suntem indisciplinați și negaționiști, că punem la îndoială existența și gravitatea pandemiei, că suntem infectați cu propagandă străină (cum altfel, cetățenii euroatlantici fiind asimilați de guvernanți unei turme negânditoare ?).
    Mai mult, ,,dovada” prezentată de presa guvernamentală (cvasi majoritară în peisajul mediatic românesc) este imaginea în buclă de pe litoral, din anumite zone și anumite ore, fără a fi oferită o legătură cauzală probată cu numărul sec și statistic de cazuri înregistrate zilnic.
    Chiar nu vă dați seama că noi, stimați guvernanți iubitori de pușcărie medicală, înțelegem că domniile voastre încercați o struțo cămilă nefirească între metodele chinezești și democrație în încercarea de a vă camufla instinctele dictatoriale ? Dacă ați fi avut coloană vertebrală și curajul de a trata criza cu măsuri ferme (și nu graduale) încă de la început, așa cum au procedat autoritățile competente ale Chinei, România ar fi fost în cu totul altă situație. Dar voi nu și nu, v-ați căutat lumina tot la Vest, cu convingerea că salvarea va veni de la ineptul cocoțat pe primul scaun al Casei Albe, care vinde pielea vaccinului din jungla dominată de leul dolar, adică iluzii și speranțe bhollywoodiene. Sper că acest (ne)om să fie la un moment dat judecat pentru genocid împotriva poporului american.
    Revenind la chestiune vă întreb (din păcate jurnaliștii nu o fac): De ce nu ați închis granițele la începutul stării de urgență și ați permis intrarea FĂRĂ CARANTINĂ ȘI TESTARE a sute de mii de diasporezi ? Ca să sufere acum un popor întreg, ca românii care muncesc în România să fie umiliți în propria țară, acuzați că sunt, chipurile, manipulați și ignoră directivele, sfaturile și recomandările noului stat de drept medical ?
    Nu vă contestă niciun român lucid cifrele (chiar dacă etalate cu tentă voit apocaliptică), dar, pentru a fi credibile, adăugați-le o informație pe care o așteaptă toată lumea: CINE SUNT CEI TESTAȚI? De unde sunt ei și ce contacți au avut în zonele turistice ?
    Dacă DSP-ul nu este în stare să facă anchete epidemiologice serioase și exhaustive, atunci lăsați românii în pace. Mâine poimâine se termină sezonul turistic și ne vom întoarce cu toții în cloaca mizerabilă politico mediatică plină de minciuni, diversiuni, agresivitate, violență, birocrație, dosare penale masluite, vacarm informațional neinteligibil, etc, pe care voi o numiți ….democrație. Aveți tot timpul din lume să ne zombificati corrrect politic.

  8. Printre cele mai idioate decizii luate de după 1989.Un stagiu de 3 său 6 luni era extraordinar de benefic pentru generatia tînără.

  9. Criminali .
    Bineinteles nimeni nu ar fi fost vinovat daca un tanar degera noaptea , nici un capitan – colonel – general Mos Teaca caruia nu-i pasa mai mult de soldatii ” lui ” decat de un caine .
    Sa tii saizeci de soldati iarna in conditii de pace intr-un cort fara incalzire .
    Si asta era intr-o epoca de prosperitate , in 1974 .
    Ce era atunci in anii 50 si anii 80 , mizerabili ?

    • Ce condiții credeți că se pot asigura soldaților pe timp de război total?
      Nu credeți că militarii trebuie pregătiți din timp pentru orice fel de situație, inclusiv meteo, posibilă și probabilă, chiar și pentru gerul extrem similar celui din stepa calmucă ?

  10. Domnule Nastase si dragi romani , 🙂 tovarăși!!! Problema stagiului militar obligatoriu nu poate fi dezabatuta fără întrebarea legitima daca armata „profesionista” pe care o avem, își face sau nu si face treaba din costitutie???Păi, am decis să i plătim si doriti sa rezolvăm tot cu opinca??? Domnule Nastase, ati avut pâinea si cutitul , ce ati facut cu ele??? Este o întrebare prietenoasă .

    • @ Gheorghe Băran
      Aveți o imagine greșită despre un prim-ministru într-o democrație, oricare ar fi el. Un prim-ministru nu taie și spânzură, nu înființează și desființează ce vrea el, ci aplică niște politici elaborate de partidul care guvernează, și e în permanență monitorizat de Parlament.
      Apoi, România nu e singură în Univers. Până să intre în NATO și UE, și chiar și după, a trebuit și trebuie să respecte niște principii, să îndeplinească niște condiții.
      Țările NATO nu au armate ca la 1950, cu sute de mii de oameni care sunt învățați să arunce grenade, ci profesioniști angajați care stăpânesc războiul informatic și sunt la zi cu cele mai noi arme și metode de luptă.

  11. Tot iarna 1974/1975. Tot poligonul de la Cincu. Tot frig și tot zăpadă. O săptămână în cort, patru soldați, culcați pe un braț de paie, cu foaia de cort peste paie și acoperiți cu mantaua. O companie de spartani care urca într-un camion cu prelată!

  12. Sunt nascut in anul 1950 si eram convins ca am scapat de ..armata.In anul 1975 am fost trimis 4 luni pentru stagiul militar. De cand m-am intors sunt convins ca este foarte util acest stagiu !in concluzie..Va,dau dreptate.Cu stima,Stefan Lozinschi.

    Trimis din Yahoo Mail pe Android Pe Dum, iul. 26, 2020 la 11:57, ADRIAN NĂSTASE a scris: #yiv6633872828 a:hover {color:red;}#yiv6633872828 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv6633872828 a.yiv6633872828primaryactionlink:link, #yiv6633872828 a.yiv6633872828primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv6633872828 a.yiv6633872828primaryactionlink:hover, #yiv6633872828 a.yiv6633872828primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv6633872828 WordPress.com | Adrian Năstase posted: „Iohannis a participat, zilele trecute, la ceremonia de infiintare a Comandamentului Corpului Multinational Sud-Est, la Cincu.Mi-am amintit, cu acest prilej,  de cele sase saptamani ale aplicatiei militare la care am participat, in Muntii Fagaras, in pol” | |

  13. Decat sa mergem in armata, mai bine facem o aplicatie de Android (de smartphone) care sa usureze realizarea anchetelor epidemiologice pentru DSP.
    Anchetele epidemiologice sunt realizate in acest moment pe o coala de hartie A4 cu pixul . Cum se poate desena un arbore epidemiologic , care are o radacina si posibil vreo 5000 de frunze (contacti), cu creionul pe hartie ? Este foarte greu , imi imaginez.
    Practic un angajat DSP care face o ancheta trebuie sa deseneze un „arbore enar” (o structura informatica subcategorie a grafurilor matematice) pe o coala A4.
    Iar aplicatiile informatice lucreaza FOARTE USOR cu structuri din astea de tip graf , arbore : de la definire pana la „navigarea prin arbore” , inclusiv statistici.
    Din pacate , senzatia mea este ca in acest moment , ministerul Sanatatii , guvernul , DSP, nici nu constientizeaza dificultatea extrema , din punct de vedere practic, a realizarii acestor anchete cu creoinul pe hartie. Ei au o problema mare pe care nici nu au identificat-o foarte clar ca fiind o problema majora , daramite sa caute sau sa geseasca o solutie.
    Iar solutia este o aplicatie pe smartphone , dupa parerea mea, ca sa nu trebuiasca sa cumpere alte terminale.

    PS : As face eu aplicatia , gratis, daca as avea o specializare pe smartphon-uri, din pacate nu am , si va dura 6 luni ca sa ma pun la punct cu chestia asta , pentru ca lucrez cu alte tehnologii . In plus , nu pot sa lucrez decat in timpul liber, fiind deja angajat . Dar exista deja firme si programatori specializati pe Android (smartphone) , poate ar trebui contactati aceia de catre guvern. Pentru a face acest lucru , insa, guvernul trebuie sa recunoasca ca are o problema , ceea ce nu e cazul .

  14. Uitandu-ne la prima jumatate a anului 2020 ne dam seama ca proiectele de investitii incepute de guvernul PNL nu sunt foarte numeroase .
    Au dat autorizatii de constructie si se lucreaza efectiv pe trei santiere :
    – cei 13 kilometri ai autostrazii Sibiu – Boita – azi sunt la 17 % realizate din lucrari
    – cei 25 de kilometri ai centurii Timisoara Sud – drum national cu o banda pe sens – astazi sunt poate la 8 % din volumul lucrarilor
    – cei 9 kilometri de autostrada de la aeroportul Targu Mures spre Targu Mures – poate 0,5 % din volumul lucrarilor
    Sunt incapabili sa dea ordinul de incepere al lucrarilor pe cei 50 de kilometri ai autostrazii de centura Sud , ceea ce ma ingrijoreaza – era bine sa fi intrat in iarna cu 20 % din lucrari terminate se pare ca vom intra in iarna cu 0 % din lucrari terminate .
    Cateva carari trase de excavatoare pe traseul caii ferate Sighisoara – Brasov , e prea mult sa le numim lucrari .
    In perspectiva promit inceperea lucrarilor la centura Barlad – inca nu suntem acolo .
    In comparatie cu ei anul trecut guvernul Dancila incepea :
    – podul Braila , unde cheltuia 450 milioane de lei – PNL in 2020 a cheltuit aici 100 de milioane de lei pana acum
    – drumul expres Craiova – Slatina – 57 de kilometri
    – autostrazile Bors – Biharea si Cristian – Rasnov – 20 de kilometri reunite
    – terminalul aeroportului Brasov
    – centura Radauti – 11 kilometri
    – centura Bacau – 30 de kilometri
    Adunati si comparati .

  15. ALEGERI LOCALE 2020 -FRESCĂ

    Ponta Victor, zâmbitor -ca de obicei, cu mânecile suflecate -ca de obicei, plin de inițiative geniale -ca de obicei, braț la braț cu Negoiță Robert, zice: „Suntem într-o criză economică şi socială foarte asemănătoare cu cea din 2012 şi în plus avem o criză medicală fără precedent dar, mai rău ca în 2012, nu există nicio alternativă. Cred că toţi suntem prizonieri şi Bucureştiul e prizonier în bătălia «contra»; trebuie să votăm contra ciumei roşii (o, Victoraș! nu mai spune! n.n.), contra ciumei galbene, care e mai rău ca ciuma roşie. (…) Ceea ce încerc împreună cu Robert şi cu oamenii care au venit în jurul Pro România şi al noului partid Bucureşti 2020, încercăm să venim cu o proiecţie pe termen mai lung”( DIGI 24.ro, 26 iulie 2020)

    Negoiță Robert, inteligent și inteligibil -ca de obicei, loial -cum îl știm, viteaz și rupând decisiv tăcerea -cum ne-a obișnuit, umăr lângă umăr și blue jeans lângă blue jeans cu Ponta Victor, noul să prieten, zice: „Este o preocupare întreagă despre cum anume să limităm variantele cetățenilor. Trebuie să ne organizăm în așa idee încât să nu lăsăm să candideze prea mulți, astfel încât cetățenii să poată alege răul cel mai mic așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani. Atunci când oferta este foarte limitată ne ducem cu toții și zicem «Ce să-i faci, hai să votăm. Ăsta chiar nu-i atât de rău ca celălalt.» (..) Da, acesta este un obiectiv al nostru de a propune o alternativă și nu doar atât. Noi chiar ne propunem să fim altfel!” (lansare PRO BUCUREȘTI, 26 iulie 2020)

    Așa a zis Robert… înțelege fiecare ce vrea și scapă cine poate!

    Firea Gabriela, fără finuʹ Negoiță Robert la braț, ca odinioară, pe când se luptau amândoi cu tiranul Dragnea iar viteazul Robert ieșea din sală tocmai când se vota decisiv, ci abandonată și lezată în sentimentele ei de nașă, zice: „Mi-aduc aminte perfect cum în urma unei tragedii imense, când dl. Ponta și-a dat demisia pe Facebook din funcția de prim-ministru, însuși Robert Negoiță, care se prezintă ca un om politic de tip nou, a venit la mine acasă, eram cu soțul meu, și ne-a rugat să nu-l ascultăm pe dl. Ponta, să nu susținem candidatura doamnei ministru Plumb pentru președinția PSD, să mergem cu dl. Dragnea, ne-a organizat întâlnire cu dl. Dragnea, ne-a invitat la un restaurant unde avea liste cu președinții din țară ai PSD și îi suna pe fiecare și îi ruga să nu îl asculte pe Victor Ponta, să mergem cu Liviu, pentru că Victor ne-a trădat pe Facebook, este un trădător, care nu știe să respecte echipa, este un om care a fugit imediat și nu și-a depus mandatul la partid, ci pe Facebook.” (ANTENA 3, 26 iulie 2020)

    Tudose Mihai, fost PSD, fost PRO ROMÂNIA, actual PSD, sugerând că știe el ce știe despre noua alianță Ponta-Negoiță: „Cum să faci aşa cevaaaa?!?! Cât tupeu îţi trebuie?!? Îmi pare tare rău de Robert… Avea un ceas frumos la mână… Nu o să-l mai aibă după ce va sta un pic cu Victor….” (26 iulie 2020, pe pagina de FACEBOOK a lui Mihai Tudose)

    Negoiță Robert, pe cai mândri, plusează cu privire la nașa și „prietena de familie” Firea Gabriela și-o face de rușine: „Cred că a sosit vremea, ca și în politica românească să conteze faptele. Să lăsăm emoția și telenovela la o parte, să renunțăm la încercările de manipulare sentimentală menite doar să acopere lipsa unor rezultate palpabile atunci când sosește momentul bilanțului” (material de PR distribuit de Negoiță Robert, 16 iulie 2020)

    Dan Barna, la ședința USR din 24 iulie 2020, cu tunete în Paradis, grindină la sol și Ciceală (candidata USR la Sectorul 3) în picaj, zice: „Încetează cu ipocrizia asta, că mă enervezi. Tu profiți că eu sunt un om de bun simț și de comitet și vă accept tot trollajul, accept toate mitocăniile și mizeriile astea și continui să mi le spui în față… Nu la tonul asta, dar bă, accept o dată, de două ori, dar mi se spune ipocrit… (nu se mai înțelege din înregistrare, n.n.). E o ieșire pe care mi-o asum. Nu se poate să faceți numai mizerii de-astea. Am vorbit cu Ana, am vorbit cu Bogdan, am vorbit cu Nicușor, v-am spus argumentele… nu încerca să bagi acum vrăjeală de-asta că, vezi doamne, s-a trezit Ana într-o noapte, după ce mă chinui cu negocierile astea și cu BN-ul și cu toate astea.”

    PENELE, prin vocea lui Florin Roman, către aliații din viitoarele alegeri locale, USR-PLUS, zice: „Nu îmi vorbiți mie de golănie, DNA să lucreze pentru toți, nu vă mai dați că sunteți imaculați că nu sunteți, procurorii trebuie să își facă treaba!” (discurs în Parlamentul României, 20 mai 2020)

    USR-PLUS, cu draci moțați la purtător, zice despre „aliatul” Ludovic Orban: „Prezent la Constanța într-o scurtă vizită de campanie, premierul Ludovic Orban a dovedit că PNL nu a învățat cât ar fi fost nevoie din lecția alegerilor locale din 2016. La fel ca atunci, PNL prezintă sondaje măsluite în speranța de a-și păcăli candidatul, partidul și alegătorii. Încăpățânarea și aroganța celor care se supraestimează ne pot costa la Constanța la fel de mult cum ne-au costat în 2016. Un candidat puternic nu are nevoie de tertipuri și sondaje măsluite, nici de proptele și laude exagerate din partea premierului.”( Comunicat al USR-PLUS 24 iulie 2020)

    Eugen Tomac, președinte PMP, rănit în aripă de eșecul negocierilor cu PNL-USR-PLUS, zice: „Noi am spus de anul trecut, dacă vrem în mod real să se schimbe administrația în București, începând cu primarul general și primarii de sectoare, avem nevoie de candidați unici (…). USR ne-a transmis aproape oficial că nu dorește să existe liste comune pentru Consiliul General… Având în vedere că până la această oră atât USR, cât și PNL și-au anunțat deja candidații pentru anumite sectoare, în mod evident că și pe noi ca partid politic ne vor împinge să mergem pe cont propriu… Din ultimele sondaje pe care le-am studiat, Traian Băsescu stă foarte bine, în condițiile în care nu și-a exprimat niciodată intenția de a intra în această competiție. Foarte multe procente, nu aș intra în detalii, dar vă asigur că președintele Băsescu are un capital politic consistent pe chestiuni ce țin de administrația publică locală.” (declarație a lui Eugen Tomac, pe 8 iulie 2020)

    Ludovic Orban, cu sufletul sfâșiat de dileme existențiale, silit să aleagă între pasiune și rațiune, zice: „Am luat această decizie (susţinerea lui Nicuşor Dan – n.n.) , făcând UN SACRIFICIU, pentru că obiectivul nostru este foarte clar, de a elibera Bucureştiul de PSD, de a scăpa de această domnie a haosului, a subiectivismului, a incapacităţii, a risipei şi a dispreţului faţă de bucureştean care a fost întronată de actuala administraţie PSD(…). La sectoare… ce va fi la sectoare. Şi aici cred că ar trebui să găsim soluţii de înţelegere, dar văd (acid, n.n.) că alţii îşi lansează candidaţi… nu cred că ăsta este un semn de înţelepciune şi abordare normală, firească. Vom vedea.” (declarație a premierului Ludovic Orban, 4 iulie 2020).

    Doar UDMR nu zice nimic… prietenii știu de ce…

    Vă place , dragi cetățeni, oferta electorală a anului 2020 (sau 2021, cine mai poate ști, pe pandemia asta)? Dacă vă place eu vă urez: POFTĂ BUNĂ, ALEGERI PLĂCUTE și SOMNIC PUFOS, fără număr, fără număr!!!!
    ……………………………………………………………………………………..
    P.S. Oricât de bine și-ar aduce aminte Firea, eu îmi aduc și mai bine aminte că nu din funcția de premier și-a dat demisia Ponta pe FACEBOOK, ci din cea de președinte PSD. Cuvintele cu care a plecat din funcție au fost acestea:

    „PSD a fost şi va fi mereu SINGURUL PARTID în care am activat politic, pe care PE CARE ÎL IUBESC şi cu care MĂ VOI MÂNDRI MEREU. Am încercat să fiu un plus pentru partid şi un lider cu care să vă mândriţi. Nu am considerat niciodată că poziţia sau funcţia mea personală sunt mai importante decât IMAGINEA ȘI PERFORMANȚA PARTIDULUI. Am toată convingerea şi încrederea că Rovana Plumb, Andrei Dolineaschi, Liviu Dragnea şi ceilalţi colegi vor asigura cu succes conducerea Partidului în această perioadă, iar EU ÎMI VOI FACE alături de ei, ca prim-ministru şi membru de partid, DATORIA FAȚĂ DE PSD şi faţă de milioanele de români care au fost şi sunt alături de noi. Vă mulţumesc!” (12 iulie 2015, pe pagina de FACEBOOK a lui Victor Ponta)

    Și noi îți mulțumim, Victoraș, pentru că ne atragi atenția astăzi să nu votăm cu nenorocita de CIUMĂ ROȘIE, aia doar cu un pic mai puțin nocivă decât CIUMA GALBENĂ. Căci eu, când mă uit la tine și la Roberțel, exact asta văd: „o proiecţie pe termen mai lung”. Și având în vedere pe ce termen lung au fost cam toate proiectele tale, mă aștept ca până la alegerile locale să ne mai faci și alte surprize plăcute, de care „se sparie gândul…”

  16. Și noi am făcut un fel de pregătire militară, în facultate. Fetele cu pile sau cele mai înstărite aveau grijă să-și scoată „scutire”. Motivele erau absolut fanteziste și rizibile… dar în realitate era vorba doar despre inapetența pentru mantaua militară care nu era „șic”. Eu nu regret deloc nici minima instrucție militară care ne învăța, până la urmă, doar cum să folosim o armă, și nici „convocările” de la sfârșit de an universitar. Am avut livret militar. Nu știu, o fi fost rău așa?

  17. Domnule Nastase, ati avut pâinea si cutitul , ce ati facut cu ele??? Este o întrebare prietenoasă .

    Adrian Năstase spune:
    IULIE 27, 2020 LA 9:42 AM
    Gheorghe Băran, răspund si eu cu o intrebare prietenoasă: ati avut o stampilă, ce ati făcut cu ea? (e o intrebare retorică…)
    P.S. Una-i să le ai pe primele şi alta pe cealaltă !
    Bine neţi spune că a doua-i la mai mulţi, dar de vreo câţina ani buni, nu mai contează cine şi cum votează, ci cine numără !
    Şi pe atunci se pare că se puteau face mult mai multe, numai să se fi vrut, că de putut…..t

  18. Va rog sa ma scuzati daca , in postarea anterioara , am folosit un ton un pic contradictoriu cu tema dumneavoastra , dar asa s-a nimerit , am avut aceasta idee cu aplicatia pentru anchete epidemiologice iar dumneavoistra ati postat tema cu armata.
    Dar – da , e posibil ca re-introducerea armatei sa fie o idee buna. Dumneavoastra stiti mai bine . Ma bazez pe ratiunea dvs.
    Parintii mei au facut armata , eu nu, din cauza unui nodul pe tiroida , am fost inapt medical.
    Acum 10 ani, va spun sigur , era mai bine sa nu facem armata , din cauza conditiilor economice precare era mai importanta gasirea unui loc de munca .
    Intre timp , situatia s-a mai schimbat .

  19. UN PROST SUPREM

    Când am văzut pe 29 iulie 2020, în conferință de presă, nimicul pompos, de doi metri lungime, cu masca aplicată pe mufă și debitând niște înțelepciuni de bodegă (dintr-aceea cu berea acrită și alunele râncede), mi-a venit să plâng… dar n-am plâns, căci mi-am dat seama că suntem într-o democrație și hei! 66,09% dintre votanții la prezidențiale au stat cu sufletul la gură simultan cu perplexitatea mea existențială și au sorbit indicațiile prețioase ale „amoebei proteus” despre cum trebuie dânșii să se spele pe mâini, să poarte mască și să păstreze distanța, așa că… la naiba, cine sunt eu, ca să contrazic o asemenea majoritate hotărâtă și matură!

    Așadar, pentru ce și-a chemat președintele roiul cosmic de jurnaliști la Cotroceni? Ei bine, pentru asta:

    „Am discutat despre modalitățile prin care România să poată accesa și valorifica cele 80 de miliarde de euro, bani pe care i-am obținut prin negocierile de la Bruxelles.”

    Și-acum, dacă sunteți pregătiți sufletește, iată cum se va face „valorificarea”:

    „Am stabilit domeniile prioritare pe care le vom finanța cu acești bani, fiindcă ne dorim ca România să prospere în următorii ani și asta nu se poate face decât prin investiții masive în domeniile cu impact major pentru cetățeni. Noi facem o prioritate zero din investițiile în infrastructură. Avem bani să construim autostrăzi, căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică și de mediu, să implementăm programe de digitalizare în economie, în administrație, să investim în infrastructura din educație și din sănătate.”

    V-ați luminat? Un fel de #ȘÎEUAMFOSTLABRUXELLES… asta a fost ceea ce a avut a ne comunica președintele. O sʹ fie bine, ca-sʹ nu fie rău!

    Abia apoi a urmat „tirul” neobosit al întrebărilor jurnaliștilor. Iar președintele s-a descurcat de minune…

    DESPRE AMÂNAREA ALEGERILOR:

    „Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? În loc să le ținem la sfârșit de septembrie, intrăm poate în noiembrie, sau în decembrie, sau în ianuarie, când peste pandemia de COVID-19 poate se suprapune și gripa, poate se suprapune și o iarnă grea și ne trezim că în loc să facem lucrurile mai bine le facem mai prost. În acest fel cred că trebuie să evaluăm situația. După părerea mea, până la mijlocul lunii august trebuie să ținem cont de toate aceste lucruri și atunci se va lua o decizie dacă se reia discuția pe alegeri sau dacă mergem înainte.” (deci, logic, în luna august vom ști dacă vine gripa peste noi sau dacă iarna va fi grea; e clar că în luna iulie nu avem de unde să știm, în schimb în august vom afla cu precizie ce are de gând gripa sezonieră și dacă o să ningă sau nu la iarnă, n.n.)

    DESPRE INVITAȚIA LUI MIKE POMPEO LA O COALIȚIE INTERNAȚIONALĂ PENTRU CONTRACARAREA „AMENINȚĂRII” CHINEZE:

    „În consecință, am luat act de această declarație, vom face propria evaluare și diplomația română vă asigur că are capacitatea să analizeze și să dea un răspuns pe măsură la aceste schimbări geopolitice.”(m-am liniștit -cred că tot în luna august diplomația română va face evaluarea, n.n.)

    DESPRE CREȘTEREA ALOCAȚIILOR PENTRU COPII ȘI A PENSIILOR:

    „Cu toții ne dorim ca această dublare să devină realitate și, dacă nu este posibilă de azi pe mâine, poate devine posibilă în etape sau, cum spune cineva (!!! ooooo, n.n.), pas cu pas. Primul pas, cu siguranţă, va putea fi făcut destul de repede şi aşteptăm ca Guvernul să vină cu un calcul, care va fi făcut împreună cu un calcul pe rectificarea bugetară, şi vom avea o creştere a alocaţiilor… Și pensiile vor creşte. Punct şi clar. Cât va fi această creştere va calcula Guvernul şi vor veni cu măsurile de rigoare.” (deci, „destul de repede” înseamnă că în august o să ne anunțe, căci august pare o lună fastă pentru calculele guvernului, n.n.)

    DESPRE COMUNICAREA GUVERNULUI ÎN LEGĂTURĂ CU ULTIMELE MĂSURI PENTRU COMBATEREA PANDEMIEI:

    „Eu sunt convins că Guvernul, în momentul în care va decide aceste măsuri, va veni şi cu explicaţiile aferente.” („momentul” va fi în august, zic… o lună minunată pentru comunicări guvernamentale de tot felul! n.n.)

    DESPRE LEGEA CU PRIVIRE LA ALEGERILE PARLAMENTARE:

    „Această lege abia ce a ajuns la mine și probabil voi da un răspuns exhaustiv în momentul în care voi decide promulgarea sau nepromulgarea în această etapă a legii.” (în luna august, cred… și aștept cu nerăbdare răspunsul „exhaustiv” al președintelui la cestiune, adică „exhaustiv” DA sau „exhaustiv” NU!, n.n.)

    DACĂ ARE ÎN VEDERE ACHIZIȚIONAREA UNUI VACCIN:

    „Avem de gând să achiziţionăm şi vaccinul în măsura în care el va fi disponibil, şi medicamentele.” (cred că nu chiar în august, ca să nu ne aglomerăm…n.n.)

    DACĂ REPROȘEAZĂ CEVA GUVERNULUI:

    „Cred că datele arată ceva destul de clar. În timpul stării de urgenţă situaţia a fost bine gestionată și am avut o creștere şi atunci (!!! de la buna gestionare, zic, n.n.), dar pe urmă numărul de persoane infectate a intrat în descreştere. O etapă care mie mi s-a părut notabil de negativă (!!! n.n.) a fost disputa din Parlament pe legea carantinei și izolării. Proiectul de lege a fost elaborat în regim de urgență de Guvern, trimis în Parlament, unde PSD, nimeni altul, a tras de timp, într-un mod cinic, pe care nu l-a bănuit nimeni. Au apărut politicieni care deschis au incitat la nesupunere, să nu purtăm mască, să ne vedem de treabă, să nu mai raportăm atâtea chestiuni și așa mai departe, inducând în public impresia că lucrurile nu sunt grave, că aceste măsuri nu sunt necesare.” (deci, PESEDEUL, desigur… ca să nu mai zic că a mai fost un cinic, de ziceai că-i pesedist sadea, care prin februarie ne-a zis că „nu există niciun motiv real de panică” și trebuie să descurajăm „orice încercări de a crea senzaționalul în aceste momente” deoarece „acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală”… însă în august sunt convinsă că guvernul Orban va gestiona și mai bine situația, n.n) .

    DESPRE CUM VA ÎNCEPE ANUL ȘCOLAR ȘI UNIVERSITAR:

    „Evident că această situație a deschiderii noului an școlar și, implicit, a noului an universitar este una de extremă importanță și mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuții cu conducerea Ministerului Educației, cu specialiști, cu alți membri din Guvern cu atribuții pe această zonă. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii și a unor scenarii.”
    (deci, s-au făcut progrese… în august cred că vom afla ce progrese s-au făcut, n.n.)

    DACĂ GUVERNUL ORBAN MAI ARE AUTORITATEA MORALĂ DE A CERE POPULAȚIEI SĂ RESPECTE REGULILE, CÂND MEMBRII GUVERNULUI AU FOST FOTOGRAFIAȚI IGNORÂNDU-LE CU DESĂVÂRȘIRE:

    „Da, aveți perfectă dreptate. E nevoie de respectarea acestor reguli de către toată lumea. Dar haideți să nu confundăm acțiunea generală cu acțiunea punctuală A UNOR PERSOANE CARE NU AU ÎNȚELES NIMIC.” (deci întrebarea se referea la nerespectarea regulilor de către înșiși membrii guvernului Orban; la ce anume se referea răspunsul președintelui, nu avem de unde să știm! poate aflăm în august, când va înțelege și președintele ce anume a fost întrebat…n.n.)

    Nu v-aș mai plictisi… dar hai, să mai punctăm încă vreo câteva înțelepciuni prezidențiale: „suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează, poate nu se atenuează”… „poate n-o să avem o contracție de 8% -a noastră o să fie într-un scenariu pe care l-am calculat, mai mică (!!!, n.n.)”… „vom avea mai mult școală normală, deci cu elevii la școală, sau mai mult online, sau un sistem mixt”… „vreau să cred că românii nu își doresc această boală (!!! n.n)”… „lucru care pentru noi este foarte important, o mișcare care vine să sprijine aliații de pe Flancul Estic, lucru foarte important și apreciat de noi, fiindcă suntem pe Flancul Estic.”… „dar, paușal (!!!, n.n), pot să vă spun de pe acum că România a atras atenția de ani de zile, eu am atras atenția de ani de zile, că este nevoie de mai mulți militari în zona Mării Negre”… „ în ce privește soldații americani, pot să vă spun că soldații americani sunt tot timpul foarte bineveniți (!!! n.n.) în România.”
    ………………………………………………………………………………….
    Asta e, cetățeni… un prost e, oricum l-ai lua, tot un prost. Iar un prost fudul e mai rău decât un prost simplu. În timp ce un prost fudul cocoțat într-o funcție înaltă e o nenorocire.

    Când Rareș Bogdan vă spune ce genial este președintele nostru, dumneavoastră trebuie să înțelegeți, cetățeni, că el știe exact, dar EXACT! chiar în vreme ce îl ridică în slăvi, ce IQ atrofiat are amoeba supremă numită Klaus. Însă posibilitatea de a-și bate joc de o Românie întreagă în așa hal i-ați oferit-o dumneavoastră, cetățeni făcând parte din procentul de 66,09%, când ați utilizat, pe 24 noiembrie 2019, atât de entuziast, ștampila!
    ……………………………………………………………………………………….
    P.S. Toate extrasele sunt din conferința de presă susținută la Cotroceni de către președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, pe 29 iulie 2020.

  20. Bogdan V. , dar daca Securitate nu e, Gheorghe Băran ,

    Nu stiu daca ati auzit vechile vorbe ca „poporul care nu isi harneste armata va hrani armata ocupantului” sau ca „si vis pacem Luger 08 sa iti iei …

    Sunt insa siguir ca nu ati retinut dificultatile SUA imediat dupa oacuparea Iracului.. Adica , SUA – prima economie a lumii si un stat cu o populatie de peste 300 milioane de locuitori – ajunasesera „la limita” cu „uzura” miltarilor sai ….
    Si tienti cont vorbesc despre armata cea mai tehnologizata din lume .. car4e a avut neplacerera sa constate ca nu avea .. destui bocanci in „teatru” !
    Ca sa zic asa.. chiar si in cele mai buine conditii .. o armtat profesiionista ar avea nevoie de sustinerea „gloatei” (fyrd) . Adica un corp de „rezerva” care sa poata fi folosit in actiuni „auxiliare” gen ocupatie terotoriu, aparare spate samd….

    Ma ropg ne putremj lipsi. Ca deh ne speriem ca vin rusii , vin rusii da la ceasu C …..

    Si sa va zic un „secret” SUNTM LA c@@@l gol!

  21. “Seful statului” a iesit la rampa si in urma discutiilor cu “expertii” sai si cu ministrul de interne si doctorul Arafat si a tras concluzia ca PSD este cauza catastrofei sanitare din Romania. O afirmatie extrem de grava, impardonabila. Afirmatiile “sefului statului” sunt inadmisibile pentru un presedinte de tara. Presedintele tuturor romanilor, de sorginte nazista, continua cu buna stiinta si intretine la nesfarsit razboiul romano-roman. Din fericire dl. Dragnea nu mai este, ca altfel el era vina tuturor relelor din Romania, nu incapabilii, hotii si nemernicii galbeni-portocalii. Se pare ca 66,09 % au ales cu buna stiinta, nu cu tocurile de la pantofi, soarta lor pentru urmatorii ani.

  22. Președintele nu se dezminte. I s-a pus din nou pata pe pesedeu. Pesedeu, cel rău, este vinovat de creșterea îmbolnăvirilor cu virusul sars cov 2. El nu poate să realizeze că este singurul vinovat, pentru că, înainte de a se încheia starea de urgență, a pronunțat magicul cuvânt: relaxare ( probabil aflat sub influența termenul relaxare din fizică). Românii au înțeles, fiecare în felul lui, relaxarea și s-au iluminat dintr-o dată, cerând dreptul la libertatea de mișcare. S-a creat atunci haosul. A mai apărut și Legea Carantinei, înțeleasă, din nou, de fiecare, în felul lui. Câțiva zurbagii au protestat împotriva lui Arafat, Manipularea a revenit pe mijloacele de comunicare. Pe mine,pe stradă, un individ, pe care nu-l cunoșteam, mi-a spus că ar vrea să-mi vadă figura. Eu i-am răspuns că nu vreau să i-o văd, de aceea ar trebui să poarte mască. Ce mi-a spus? ,,E politică comunistă”! Bineînțeles că l-am întrebat dacă pe vremea ciumei sau a gripei spaniole , purtarea măștii era tot politică comunistă. A plecat, bodogănind : ,,sunteți informat”. M-am întrebat, în sinea mea: de ce eu, persoană responsabilă, sunt acostată de un iresponsabil, pentru că port mască? Nu este lumea această răsturnată ,,cu fundul în sus”, cum spune poporul?,
    Cât despre P.S.D, ce să zic? Își trimit pe la televiziuni persoane care ,,nu sunt pe fază” sau filosofează ca muzicianul- filosof, Voicu sau ca juristul, care este greu de urmărit, fostul ministru Cazanciuc. ,,Momental” ( după cum spune eminentul profesor universitar, Stamule) doar Cristescu ( care a venit de la PDL) este mai vocal. De ce nu-i trimit pe Pleșoianu sau pe Olguța Vasilescu, care întotdeauna au răspunsuri potrivite?.

  23. ” Les grands esprits se rencontrent ” .
    Eu si presedintele Ford Romania , Ian Pierson .
    Ian Pierson azi in Ziarul Financiar :
    1 )” Romania trebuie sa modernizeze calea ferata Arad – Timisoara – Caransebes – Calafat – Craiova ” .
    ” 90 % din autoturismele Ford sunt livrate pe cale feroviara ” .
    E ceea ce spun eu , singurul nostru proiect feroviar care sa nu fie studiu de fezabilitate este modernizarea caii ferate Arad – Timisoara – Caransebes , 1,5 miliarde de euro si care poate fi greu refuzat de Noua Comisie cu pretexte ecologice .
    Cale ferata noua pe Arad – Timisoara – Caransebes inseamna jumatate din distanta feroviara Arad – Craiova , macar atat .
    2 ) ” se construiesc acum doua loturi din drumul expres Craiova – Pitesti , vor fi livrate la finalul anului 2021 „.
    ” Asta inseamna jumatate din drumul expres dar e deja asta , vor fi evitate Bals si Slatina timp mai scurt si viata mai buna pentru locuitorii lor ” .
    ” Pentru celelalte doua loturi dace se semneaza acum un an proiectarea doi ani constructia asta inseamna terminarea lor in 2024 ” .
    Numai ca tarii ii trebuie stabilitate .
    Ce rost are o motiune a lui Ciolacu de Sfanta Marie ca sa rastoarne guvernul cu doua luni inaintea alegerilor ?
    In plina epidemie ?
    Ciolacu are un pic de creier ?

  24. Proiecte fazate pe perioada 2007 – 2013 , prelungite pe perioada 2014 – 2020 , obligatoriu sa fie terminate in 2023 , dupa Ministerul Fondurilor Europene , cu riscul pierderii finantarii .
    Avem 19 proiecte in transport .
    Cel mai rau stam cu cei 15 km intre Margina si Ilia , tunelurile pentru ursi , portiunea din A1 suspendata nimeni nu stie de ce .
    Sanse mari sa pierdem 250 milioane de euro .
    In rest centura Tg Jiu , si ea suspendata la 24 % din volum , drumul national Alexandria – Craiova , 38 % stau cel mai rau .
    Celalte proiecte sunt aproape terminate .

  25. Tocmai ce-am vazut niste imagini ,,apocaliptice”. La ceremonia militara de la Crucea Caraiman din Munții Bucegi ,,soldatii nostri” toti erau mascati. La peste 2000 metri le era frica sa nu se infecteze sau sa nu transmita virusii dobanditi? Nu mi-am dat seama. Jenant ca s-a ajuns aici dar este o vorba ,,cum iti asterni asa vei dormi” iar noi in anii ’90 cand trebuia sa punem bazele unui stat democratic ne-am tinut de altele. Din 2004 incoace, cand au inceput sa joace pe fata, ne-au facut praf punand masca (aia invizibila) pas cu pas tuturor celor pe care ..i-au agreat” astfel incat acum asta ,,neconforma intr-un procent de peste 90%” nici nu mai are relevanta.

  26. PRIVIND DIN NOU, ACEASTA IMAGINE , AM AJUNS LA O CONLUZIE CE DIN PACATE SE RISIPESTE IN TIMP!

    TRAIM , PENTRU A NU, EXZISTA!…IN LOC : SA TRAIM , PENTRU A EXZISTA!…

    PUTINI DINTRE NOI…AU TRAIT , TRAIM , PENTRU A EXZISTA!

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , OMUL, POLITICIANUL , CARE TRAIESTE, PENTRU A EXZISTA!…

  27. Un altfel de poligon …..

    Într-o analiză intitulată „UE nu este o țară. UE nu va fi o țară. UE nu poate fi niciodată o țară”, analistul Petrișor Peiu dovedește cu cifre efectul negativ al monedei euro asupra anumitor țări.
    Analistul Petrișor Peiu face pentru Cotidianul o comparație între evoluțiile statelor membre ale UE de-a lungul anilor și reliefează că introducerea euro ca monedă unică a dus la prăbușirea economiilor naționale din sud și la îmbogățirea celor din nord.
    El amintește, pentru comparație, starea economiilor țărilor UE din 2003, arătând că cea mai bună performanță (în afara centrului financiar Luxemburg și a Irlandei) se găsea în țările nordice și în țările nord-vestice, în ordine Danemarca, Austria, Olanda, Belgia, Suedia, Franța și Finlanda. Germania, care era și atunci cea mai mare economie din UE, se afla la același nivel cu Italia (108% Germania și 107% Italia), ambele mai puțin performante decât media zonei Euro, în condițiile în care 2003 a fost primul an în care toate statele membre ale Euro-zonei au avut un exercițiu financiar întreg cu noua monedă, Euro.

    După 17 ani de la introducerea Euro, tabloul este schimbat complet, arată Peiu, unele țări beneficiind net de moneda unică, altele fiind în pierdere.

    Astfel, …… Germania a ajuns la 121%, iar Franța la 106% din media UE..
    În schimb, Italia s-a prăbușit la 95% din media UE, Spania la 91%, Grecia la 68%, Cipru la 89%, iar Portugalia la 79% din media UE.

    Cititi la https://www.cotidianul.ro/ue-nu-este-o-tara-ue-nu-va-fi-o-tara-ue-nu-poate-fi-niciodata-o-tara/

    Deci ….. euroiul este un matrapazlâc …. german ?!!!

    Si tot despre Doicea cea Grasa … e nashpa very muci …. nasol

    Deuche Welle sagt : Prăbuşire fără precedent a economiei germane

    Este o cifră ca un bubuit de tunet: minus 10, 1 la sută! Niciodată în istoria postbelică a Germaniei economia ţării nu s-a prăbuşit atât de adânc ca în al doilea trimestru al anului 2020.

    Totuşi, numai fiecare a cincea companie germană îşi vede periclitată existenţa din pricina coronavirusului, potrivit unui sondaj realizat de institutul de studii economice Ifo din München. Dar asiguratorul de credite Euler Hermes anticipează „un val de falimente fără precedent”, care se îndreaptă şi spre Germania. Lovită poate fi în context orice branşă economică. Deosebit de periclitate sunt transportul aerian de pasageri şi turismul. De asemenea, branşe care suferă de mai multă vreme, cum ar fi comerţul cu amănuntul. Prăbuşirea lentă a lanţurilor de magazine universale cu tradiţie din Germania, ale căror rămăşiţe mai funcţionează azi sub denumirea Galeria Karstadt Kaufhof, este accelerată acum dramatic de coronavirus.

    La fel de dramatică este situaţia industriei automobilistice, o adevărată ameninţare pentru piaţa muncii. În industria auto afacerile merg prost de mai multă vreme, de la scandalul Dieselgate şi renunţarea la motoarele cu ardere internă, dar şi aici SARS-CoV-2 are rol de catalizator. Sindicatul IG Metall vede ameninţate în industria auto 300.000 de locuri de muncă. Nu este vorba doar de marile concerne auto, afectate fiind şi firme mici şi mijlocii, furnizoare de subansamble şi utilaje. Dintre acestea mai bine de 6600 la număr, 80 la sută deplâng o „simţitoare sau chiar gravă” reducere a cererii. Pentru a şti despre ce e vorba, această branşă asigură peste un milion de locuri de muncă, mai multe decât însumează concernele auto propriu-zise.

    Citeste mai mult: adev.ro/qeak7g

    E ceva gresit . In industria doiceasca kucrurile nnu s-au nasulit de la scandalul Dieselgate şi renunţarea la motoarele cu ardere internă ci inainte de Diselgate. De ca cand nemtzoteii cei Kurechts de la VW au decisa sa isi ascunda esecul tehnic prin fals si frauda . Ap[oi au pofts prinsi si au inceput circu „vai8 da nu st9am ca ma o pisica in sac si nu un prucel! pa ochii mei !!!! Sa nu ma parte de Prianda si puradei daca stiam!”
    Si ca sa acopere … ce acopera si pisica au discreditat diseselul – de aici poa si cucuiele din Sfrentia desi daca nu era pretul motiorinei gaseau ei alt motiv sa li se ia sange ……(http://peromaneste.blogspot.com/2018/12/ghita-bizonu-un-vizionar.html)
    Angelika von Stasii facu mai multe spume la decat daca era de rasa rottweiler spumegand ptr verde si electrica, die Gorsse Konzenen s-au dat cu 4 litere de poamant cu hibrizii lor si .. si UND ?

Lasă un răspuns