Putină istorie despre demnitate natională

M-am gandit că ar fi util să reamintesc cum negociau inaintasii nostri. Iată un tratat de la  1460 intre Vlad Tepes, Domnul Tării Românesti si Mahomet al II-lea. Textul l-am preluat din volumul lui M.Mitilineu ( Colectiune de tratatele si conventiunile României cu Puterile straine), publicat la Bucuresti, in 1874.

Concluziile le puteti trage singuri!

 

IMG_2788.jpg

IMG_2789

19 gânduri despre “Putină istorie despre demnitate natională

  1. Domnule Năstase,adevărat ce spuneți despre demnitate și dragostea de tara a înaintașilor noștri, dar ce facem cu cei din zilele noastre care vad ca nu au nici un Dumnezeu,nici scoala prea multa dar nici alte însușiri demne de-un popor chiar fără prea multa scoala. Ce facem cu cei care conduc aceasta tara spre dezastru?Ne sfătuim copiii sa plece în afara?Ceea ce vad ca se intampla de 15 ani încoace nu-mi da speranțe ca tara asta va prospera. Ce se întâmplă cu PSD(în care am avut incredere) care nu cred ca va fi în stare sa adune mai multe voturi ca alte partide? Noi alegătorii PSD cu cine vom vota la următoarele alegeri dacă se vor mai ține anul acesta

  2. Ma intreb citi din parlament ar supravietui unei domnii a lui Vlad Tepes ! Diplomatia romana ? Nu mai exista ,se ocupa cu preluare de ordine si transimiterea lor in tara .

  3. Romania a avut perioade istorice in care demnitatea nationala a stat la loc de cinste si am putut fi mandri de aceasta. Am avut cu cine. Astazi, asemuiesc aceasta perioada cu secolul (epoca) fanariot(a), poate celelalte generatii.

  4. Semne proaste vara are …..

    Mai tineti minte BRUA? Conducta BRUA care trebuie sa asoguire securitatea energetica a Europei dicand la Europa gazele din Marea Ntragra.
    Ei bine e cam … .. cam usor nasol.

    Investiția făcută de compania de stat Transgaz în conducta BRUA, care este menită să transporte gaze naturale din Azerbaidjan, via Turcia, spre centrul Europei, cu trecere prin Bulgaria, România, Ungaria și Austria, va fi suportată de toți consumatorii de gaze din România chiar dacă prin respectivul gazoduct ar putea să nu treacă nicio moleculă din cauza blocării proiectelor de extragere de gaze din Marea Neagră și/sau apariția unor alternative de transport în regiune, precum TurkStream.

    Sperăm ca acest an BRUA să fie finalizată, dar dacă nu am rezolvat cu extracția gazelor din Marea Neagră, mă gândesc ce vom transporta prin această conductă. Mai ales să se dezvoltă, la sud de no,i o altă conductă, din Turcia-Bulgaria spre Slovenia, Slovacia, Italia. Sper să avem gaze în conductă, sper să fie companii interedsate să transporte gaze, și să fie bani și din utilizarea acestei conducte. Transgaz va trebui să recupereze prin tarifele de transport aceste investiții, de anul viitor, sperăm să nu fie doar povara consumatorului român”, a declarat Maria Mânicuță, director din cadrul Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, în cadrul conferinței pe teme energetice organizată de Focus Energetic. Recuperarea costurilor se va face într-o perioadă de 40 de ani. Prima parte a proiectului eeste estimată la 480 milioane euro, din care 180 milioane de euro reprezintă finanțare europeană.
    https://www.cotidianul.ro/romanii-vor-plati-pentru-eventualul-esec-al-gazoductului-brua/?unapproved=389609&moderation-hash=68153062b12f628e91a34e35b6c03198#comment-389609

    Adica in clar … consumatorul roman va plati in plus ptr conducta care , Doamne feri! , ar putea sa rugineasca degeaba …..
    V si https://ziare.com/stiri/eveniment/consumatorii-romani-vor-plati-de-anul-viitor-pentru-conducta-brua-care-va-fi-goala-1620810

    Sa rugineasca degeaba? Adica dupa ce am papat bani europeni si am ;luat si credite … DEGEABA?
    Cine e de vina?
    Ca cum cine? Dragnea + PSD !!! Pardon .. „Dragniiia” ce sunt „cauza blocării proiectelor de extragere de gaze din Marea Neagră” caci „ În acest moment, OMV Petrom și ExxonMobil nu au dat ca certă continuarea proiectului din perimetrul Neptun Deep din cauza unor condiții legislative care le pun piedici, cum ar fi legea offshore. (cotodo citat) Tradare !!!
    De 3 ori TRADARE! Tradare de 333 ori la patrat!!!!

    oare? oare oare??!

    Ia sa mai vedem … a da: „”Gazoductul BRUA va avea aceeaşi soartă ca Nabucco – va muri” – se stia si la 5 iulie 2017 !!!
    Se stia ca „Proiectul BRUA este nefinanţabil, după ce Ungaria a anunţat că acesta ar urma să se oprească pe teritoriul maghiar, spun sursele noastre
    Mai tineti minte?
    Viktator a ales sa taie „A” ul din BRUA, ;lasand Austria cu ochii-n soare si pregatindu-se ca sub intelapta lui ocarmurie (fara misto!) Unagria sa dervina „hub” pe gazele altora .. Adica pe gzele noastre ….

    Da ce e cu Nabucco? Nu , nu ala de Verdi „va pensiero” , nu nu nu! A fost un proeict sprijinit si de UE (sanchi) si de SUA care trebuia sa reduca rolul rusiei in aprovizionarea cu gaze a Evropei. Asta :
    http://eurodialogue.org/files/fckeditor_files/Nabucco-Pipeline-map.gif
    Carer fuse , fuse si se duuuuse ! Cu toanTe sperantele noastre ca unchiul strategic face si desface…
    Da nu.. Dar iata ceva interesant :

    În cazul Nabucco, OMV se angajase la 10 miliarde metri cubi de gaze, care făcea proiectul fezabil, după care a anunţat Azerbaidjan că nu mai doreşte decât un miliard de mc de gaz, ceea ce a condus la închiderea proiectului.

    Dacă Nabucco nu a reuşit pentru că o ţară nu şi-a respectat promisiunile, atunci probabil că aşa se va întâmpla şi cu BRUA – nu va mai fi construit.

    https://www.bursa.ro/specialisti-gazoductul-brua-va-avea-aceeasi-soarta-ca-nabucco-va-muri-00857235

    Ca care tara a sabiotat Nabucco?
    AUSTRIA!!!!!

    Da nu cinteaza. Cointeaa ca romanii e „prorusi”.
    Ca OMV eaua face jocul rusilor, si al iranienilor, ca Viktator e mana in mana cu Kremlunul nu zice ninemi!
    Da toata lumea zice de romani!
    Romanii care au construit conducta. Cu tevi turcesti ca Romania nu mai produce!!! Vom (noi romanii) plati! 40 de ani !!!!
    Ca romanii e rai rai si au lege ofshore ca sa nu dea gazele mai ieftin decat africanii!!!

    Nu dom’le ei e cu rusii! D’aia nu se scotz gazele de catre OMV si EXXON!

    Ca ppaote totsusi OMV si Austria e nitel sucarite ca a fost scoasa din schema nu se intreaba ninemi! Ca se stie : romanii nu e cu occidentu!
    O gagaie si toate gastele politico-imgiste din Romania! Care habar nu au ca …. ca perimetrul ala este al OMV …
    Exxon are particpatie ca marea comapnie internatinala OMV nu stia, nu putea nu … (a se vedea https://adriannastase.ro/2016/10/12/din-nou-despre-privatizarea-petrom/#comment-78859 )

    E .. si uite asa gzele alea din M Neagra riscas sa ne COSTE!

    Ca asa e daca esti umil si slugarnic si vrei sa faci pe placul altira uitandu-ti interesele tale. Ajungi sa fii batut, $$$$T si cu banii luati!

    Deci… ce ne mai ramane ?
    Doar corul robilor :

    • Ca sa ma autocitez :
      Dar un circuit comercial nu dezvolta doar bogatie ci si ordine. Un sistem. De jos in sus . Si depinde unde te plasezi in sistem – la intrare (materii prime) sau la iesire. La coada vacii sau angrosist de cascaval. (Seculara inapoiere a Romaniei, 5. Cuvant despre Romania, si nu numai)
      Cu BRUA , Viktator incearca sa devina angrosist de cascaval. Noi , cu vacile noastre, pe pasunile noastre, cu efortu nostru producem cascavalul ba il si ducem la poarta lu Viktator care decat il distribuie ……

  5. Aia cu „domnul să se aleagă de către mitropolitulu, episcopi și boieri” nu prea se aplica…, dar, deh! se sumețeau și rumânii pe hârtie…
    (Ce drăguți sunt băieții!)

  6. DEMNITATE NATIONALA, CUVINTE, RAR INTALNITE, PRETUITE IN GANDIRILE ROMANILOR ACTOALI.

    ROMANII TIMPULUI PREZENT, IN MAJORITATE ,AU PREFERAT SI PREFERA , SA- SI TRADEZE , RISIPEASCA, AUTENTICITATEA NATIONALA, PENTRU INTERESE PROPRI CE SE DOVEDESC IN TIMP, A FI NESEMNIFICATIVE…MA REFER LA ROMANII CARE DEVIN, FARA VOIA LOR…MUNCITORII „ROBOTI”, MUNCITORI IN PERMANENTA, ACTIVI … PENTRU ECONOMIILE ANUMITOR TARI EUEOPENE. ROMANCELE IN SPECIAL, CARE NE VIZOALIZEAZA,PE MICILE ECRANE, „IUBIREA, DRAGOSTEA, ULTERIOR CASATORIA”, CU O EXZISTENTA UMANA DE ALTA NATIONALITATE. IN REALITATE , IN OPINIA MEA, ACESTE ” IUBIRI, ” SE POT NUMI, „IUBIRI,” RATACITE !… CASATORI, INFAPTUITE, LA INDEMNUL UNU- I PARINTE, S-AU LA INDEMNUL AMBILOR PARINITI CE NU CONSTIENTIZEAZA CA, LACOMIA DUPA AVERI …PUNE IN PERICOL VIATA, EXZISTENTA , FICEI,FIULUI, LOR. CAZURI RARE, DAR, REALE .

    REFERITOR LA NEGOCIERILE INAINTASILOR NOSTRI , NU PUTEM GASI SCUZE ,MOTIVAND,PERIOADA CU AL SAU TIMP. DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE NE REAMINTESTE ,FIIND UTIL ,MAI ALES PENTRU VIITOR, CUM SE NEGOCIA FAVORABIL, PENTRU A-TI PASTRA IN PERMANENTA…AUTENTICITATEA NATIONALA. ( DOMNUL IOHANNIS
    NEGOCIEAZA BINE , IN REALITATE NEGOCIEREA, ACTOALA, CE-A MEDIATIZATA IN PERMANENTA … CE-A DUREROASA… PENTRU UNII SI PROFITABILA PENTRU ALTII, DANSUL, PRIN ACEASTA NEGOCIERE, INFAPTUITA , OCROTESTE SPRIJINAND AUTENTICITATEA NATIONALA,DIN CARE FACE PARTE… ( IN PRINCIPIU, IOHANNIS, NU ESTE ROMAN !…)

    CA SA NEREGASIM, IN PRIMUL RAND , AUTENTICITATEA NATIONALA , ULTERIOR, METINAND- O…GANDIRILE ROMANILOR, ACTOALI , RATACITI, SA SE REGASEASCA INTR- O UNITATE MASIVA , AVAND ACELA- SI GAND , DE A SCHIMBA DIN TEMELIE , LA MOMENTUL OPORTUN…ACTOALA GUVRNARE , INCLUSIV PE ACTOALUL „PRESEDINTE AL ROMANIEI”.

    NU PENTRU CA A- SI FI ADEPTUL UNU-I PARTID …DAR CE- AU PROMIS IN CAMPANIA ANTERIOARA, IOHANNIS CU AL SAU GUVERN… NU S- A REALIZAT, ULTERIOR, DEZBINAD ROMANII IN GANDIRE , COMPORTAMENT, MAI ALES, PENTRU INTERESELE ANUMITOR CONDUCATORI , DICTATORI A-I EUROPEI SI NU NUMAI SI CE- A MAI CUMPLITA , DUREROASA INFAPTUIRE , DISTRUGAND IN TOTALITATE , ECONOMIA, ROMANIEI !

    PS. AUTENTICITATEA NATIONALA ,SE CASTIGA, SE PASTREZA GREU!… DIN NEFERICIRE, SE RISIPESTE USOR!…

    DE VINA NU SUNT TIPURILE, DIFERITE…GANDIREA UMANA, POZITIVA , INTR-O UNITATE MASIVA, CONSERVEAZA, IN PERMANENTA, AUTENTICITATEA NATIONALA, INDIFERENT DE TIMPURI!…

    CU SINCERITATE SI RESPECT, PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , ROMANUL, POLITICIANUL AUTENTIC!…

  7. NU M- AM REFERIT…AVAND O OPINIE, IN PRIVINTA FRUMOASEI FOTOGRAFI , EXPUSA PRIVIRILOR
    NOASTRE DE DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE.

    ACEASTA FRUMOASA SI CONSTRUCTIVA IMAGINE , MI- ADUCE AMINTE DE UN PROVERB DIN BATRANI : CE SE NASTE DINTR-O FAMILIE REALA, INTELIGENTA…URMASII, TOT INTELIGENTI VOR FI!…( SUCCES!)

  8. Asa cum banuiam , imprumut BERD pentru cel putin 3 loturi din Sibiu Pitesti si , foarte ambigu , pentru ” acompanierea Statului Roman ” in ” proiectarea si obtinerea avizelor ” pentru proiectul Ploiesti – Brasov .
    Bine macar ca se incep cu santier adevarat Sibiu – Boita si Pitesti – Curtea de Arges chiar fara siguranta finantarii UE .
    PS – Dodon isi trimite ” un consilier ” ambasador al Republicii Moldova la Washington …

  9. Editorialul domnului Tariceanu in linkul de mai jos merita citit.

    Eu nu am gasit Romania mentionata nicaieri in Concluziile Consiliului European (am scris un cometariu pe threadul anterior care nu a fost inca aprobat sau nu a aparut). Mai toate tarile central si est europene au primit fonduri suplimentare, sau au clauze favorabile lor, datorita negocierilor purtate de liderii sai.

    https://www.mediafax.ro/editorialistii/comentariu-calin-popescu-tariceanu-capul-plecat-sabia-nu-l-taie-dar-nici-nu-creste-nimic-pe-el-19435908

  10. Să ne trăiți sanatos d-le premier. Păcat că au trădat grupul de la Cluj. Cu d-l Iliescu președinte, Băsescu nu-și făcea de cap ca si cu prostanacul

  11. 79 de miliarde de euro pe hartie .
    Sa vedem ce ne vor da concret – dau pe hartie sute de milioane pentru apa in Suceava la tara dar nu este nici licitatie deci zero .
    Iar unde este santier concret – centura Bacaului si Sibiu – Boita – nu dau nimic .
    Ipocrizie infioratoare .
    Acordarea fiecarui euro este conditionata de acordul unor functionari de la Bruxelles care spun ” nu ” utilizand cinzeci de mii de pretexte – plop alb , licitatie neconforma , candidat la licitatie neinformat corespunzator , candidat admis dar care nu trebuia admis ca nu si-a platit timbrul fiscal in 2014 samd samd samd .
    Ca in 2007 – 2013 cand pe hartie aveam miliarde pe hartie dar ni s-a dat praful de pe toba ( ce trambiteaza televiziunile si Internetul in romana cu ” neabsorbtia fondurilor europene ” in traducere nespusa e ca functionarii bruxelezi au refuzat eliberarea lor ) – centurile Lugoj si Cluj Est si cei 30 de km de autostrada intre Arad si Timisoara – putin pentru nevoile Romaniei .Pana si cei 9 km din centura Timisoara Nord erau construiti cu bani de la buget , nu cu fonduri europene , la fel cei 14 din centura Iasiului …
    Vedem concret ca ni se refuza astazi 900 de milioane de euro pentru 3 loturi din autostrada Sibiu – Pitesti cand este santier in curs si cele 150 de milioane pentru centura Bacau , alt santier .
    Si ca avem putine proiecte susceptibile de a atrage bani -si vedem ca banii , cand este nevoie , nu vin – mai putin decat degetele de la doua maini , singurele proiecte care sa nu fie studii de fezabilitate sunt drumul expres Craiova Pitesti – nu are documentatia trimisa la Bruxelles , la fel autostrada de centura Nord , autostrada Transilvania in Bihor ( nu este enorm de lunga , 60 de km ? ) , calea ferata Arad – Caransebes , centurile Craiova si Galati .
    Marirea terminalului aeroportului de la Otopeni nu este nici macar pomenita .
    Teatru de doi bani .

  12. Da, dar atunci nu s-a negociat ca acuma, până le-a ieşit unora fum pe geam şi sânge pe nas !
    Cea mai tare poantă e asta cu „patru zile şi patru nopţi” în care adunătura UE n-au pus geană pe geană ca să împartă ceva miliarde din cotizaţiile strânse de la fiecare din cei peste jumătate de miliard de europeni strânşi , mai cu voie, mai fără voia lor în ţarcul birocratic ce aduce impresionant de mult cu mai vechea Uniune Sovietică ! Mi-i şi imaginez în a doua noapte, spre dimineaţă, dormind claie peste grămadă după atâta efort negociator , al nostru în braţele pantalonilor Merkeloaiei, Macron în poala lui Kurtz, Orban cap în cap cu Duda, slovacul pe ceafa bulgarului şi tot aşa mai departe , în zgomot de sticle şi pahare sparte ( n-am găsit altă rimă) ! Din a treia şi a patra noapte nu cred că-şi mai amintesc nici ei, d’apoi noi li în sfârşit fumul gros ieşind de la fereastra tradiţional deschisă pentru a ieşi fumul de ţigară şi trabucuri, combinat cu inevitabilele gaze, care EON, care MOL, care ENGIEevacuate după atâta dezmăţ (PECO)culinar şi a arăta populimii,cotcodăcind strident, mărgica de 760 miliarde obţinută după o scremere comună istorică şi împărţirea ei frăţească între primele 10 state şi oarecum acceptabilă între celelalte mai ales că-i vorba de o perioadă următoare în care nu se ştie ce va mai urma ( alt covid, sau altceva şi mai naşpa) !

  13. Ce fake-news-uri condamnabile mai scrie presa main-stream europeană despe pandemie, vedeți în linkul anexat. Poza, la rândul său, e f f răutăcioasă și pune într-o lumină injust nefavorabilă înțeleptele noastre autorități, care nu mai prididesc cu munca cu cartea, legea, pulanul și deconturile astronomice de cheltuieli spitalicești “necesare” războiului cu diabolicul covrig și cu negaționiștii.

    Observați, vă rog, rata deceselor de covid în România: 0,008%. Ca să fie epidemie, rata deceselor ar fi trebuit să fie de minim 1%. În România, totalul este de 125 de ori mai mic. Și totuși, avem cea mai dură și aberanta legislație anti-suspecți de infectare din Europa. Și cele mai multe spitale cvasi-închise pentru pacienții non-covid din lume – 80% din capacitate goală, dar plătită din CASS-ul și impozitele noastre integral, ca și când ar lucra la 100%.

    http://eu-chronicle.eu/2020/07/which-pandemic/…

  14. Această capitulație ar trebui să fie cunoscută de toți politicienii, pentru că toți au absolvit ciclul gimnazial. Ea a fost prezentă în toate manualele de istorie, din clasa a VIII-a și înainte și după anul1989. Este bine că ați publicat-o pe acest blog. Întrebarea este, dacă domniile lor vor ține cont, vreodată, de demnitatea națională?! Eu le amintesc, că în perioada deselor războaie ruso-austro-turce desfîșurate pe teritoriul Moldovei și Munteniei, boierii noștri participanți cu memorii la tratatele de pace cereau Puterilor să le impună turcilor respectarea vechilor capitulați și uneori chiar neutralitatea teritoriului românesc.

Lasă un răspuns