26 de gânduri despre “A doua parte a interviului meu pentru EVZ

  1. AL DOILEA INTREVIU , ESTE MULT MAI NUANTAT IN CARE SUB- NTELESUL ESTE MAI CONTURAT.

    DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE FIIND IN PERMANENTA, OMUL DIALOGULUI DIPLOMATIC , INTR- O PERIOADA CONFUZA, MAI ALES . DACA ,ESTE REALA SAU NU, APARITIA ACESTUI VIRUS , TIMPUL, NE VA FOCALIZA , DACA A FOST IN REALITATE O CONSPIRATIE GLOBALA , MONDIALA, IN CARE INTERESELE CELOR CARE DECID , S- AU ADEVERIT! ( MA REFER LA INTERESELE ECONOMICE…)

    IN OPINIA MEA , INDIFERENT DE GRAVITATEA EVENIMENTELOR , NU AI DREPTUL DE A „INCATUSA”, LIBERTATEA EXZISTENTEI UMANE, IN URMA UNEI DECIZII, NERESPECTATA IN TOTALITATE , INCLUZANDU- I IN SPECIAL ,PE CEI CARE ,NE INPUN!…

    REFERITOR LA EXPERTIZELE MEDICALE, ASUPRA CELOR CARE DEVIN NECONTENIT , SUSPECTI , SAU NU…OPINIA PE CARE MI- O MENTIN IN PERMANENTA ESTE, NEANCREDEREA IN MAJORITATEA CE LOR CARE REPREZINTA SISTEMUL SANATATII . IN SPETA , MEDICII, MAJORITARI CE PRIN ANUMITE DOVEZI, MAI MULT REALE , SI- AU PIERDUT CREDIBILITATEA FATA DE OAMENI. CAZURI PREZENTATE DE MEDICI , NESUPUSI SI NU NUMAI. ORI, A DECEDAT DIN CAUZA VIRUSULUI RESPECTIV , ORI, IN REALITATE , DECESUL A SURVINIT IN URMA ALTOR COMPLICATII ,RESPECTIV, IN URMA UNEI BOLI. OPINIILE SUNT DIFERITE , ELE DEVIN IN TIMP, MAJORITARE , PUNAND ACCENTUL PE O DIVERSIUNE , GLOBALA, MONDIALA! ASA CU SPECIFIC PRINTRE RANDURI, TIMPUL , FARA OPRIRE NE VA DEZVALUII, INTR- UN ANUMIT PROCENT, FIINDU- NE SUFICIENT!

    IN REALITATE ACEST HAOS, MAI MULT NEJUSTIFICAT, PENTRU ANUMITE TARI, ESTE SI VA FI BENEFIC, PENTRU ECONOMIA ROMANIEI UN DEZASTRU DEVENIND IN TIMP , INIMAGINABIL!

    PS . SA SPERAM CA, ACEST DEZASTRU INIMAGINABIL ,VA FI STOPAT , IN URMA UNOR GANDIRI UNITE , INTR- UN NUMAR CAT MAI VIZOAL , GANDIRI POZITIVE, CONSTRUCTIVE, PENTRU VIITORUL, GENERATIILOR VIITOARE! ( PENTRU DOMNUL ADRIAN NASTASE ROMANUL , POLITICIANUL AUTENTIC! )

  2. Uffff !
    Curtea de Apel Bucuresti a respins astazi definitiv plangerea olandezilor de la Damen referitoare la cumpararea celor patru corvete de la Aeronavale franceza .
    Intre francezi si olandezi , cum sa eziti ?
    Un an pierdut dar putem semna si cumpara cele patru nave .
    Excelent .
    Cu atat mai mult cu cat armatele psihopatului de la Kremlin provoaca in mod iresponsabil , pentru a le testa reactia , tarile lumii libere : patru bombardiere grele rusesti au incercat sa intre in spatiul aerian francez in Bretania .
    Si nimeni nu vrea sa ma creada ca in spatele campaniei Facebook ” romanii ignora Moldova , dispretuiesc Moldova , nu construiesc autostrazi in Moldova dar construiesc doar altundeva etc etc etc vrem autostrada Iasi … ” sunt serviciile rusesti ?

    • Dada, te-ai prins, ne-ai demascat.
      PS
      Deocamdata Moldova le-a dat cu flit romanilor din tara muma…ma rog, cu spray, aerosoli, sau ce vrei d-ta…asta si pentru ca nu miscam nimic in zona autostrazii Ungheni-Iasi-Tg.Mures.
      Doar palavrele si mormanele de licitatii (EXTREM DE COSTISITOARE) pe banii de pe gard ai ue sunt de capul nostru.

  3. Corvetele dispun de un armament de 16 rachete sol – aer , opt rachete Exocet anti – nava si de doua tunuri de 20 de mm . Echipaj de 65 de oameni . Pista de aterizare pentru elicoptere .

  4. @Nastase, am urmarit exposeul, excelent. Formulele autocratice – desi functioneaza in context est-european in varianta „nationalista” – nu e agreata de UE, deci atita timp cit exista UE, nu cred ca dl. Iohannis va deveni un Imperator, mai ales ca dinsul pare a fi un „progresist”, doar si pentru faptul ca nu este nationalist (este „patriot de parada”). Sigur, „never say never”…
    In ce priveste comentariile despre ordinea mondiala, e clar ca pandemia a lovit brutal economiile puternice occidentale, avind efectul unui razboi: oameni bolnavi, milioane care si-au pierdut joburile, businesuri inchise, caderea tranzactiilor ca numar si valoare. Asa cum ati afirmat vestul (UE + SUA + Canada, as adauga UK, Australia) este slabit serios in acest moment fata de o China cinica si imperiala. Vorba romaneasca cu facerea de bine (obsesiile progresiste ale Occidentului cuplate cu lacomia fara margini a capitalistilor globalisti) este foarte valida astazi. Progresistii au afirmat ca patrunzind in China economic vor reusi sa democratizeze China, o alta naivitate prosteasca. Ca tot vorbiti de criza de leadeship…
    Ordinea mondiala multipolara e buna atita timp cit „celulele” se recunosc intre ele. Atunci cind „celulele” de putere incep sa se lfrece unele de altele apare „boala”. Nici una din variante nu e ideala, cealalta fiind lumea unipolara. Dar, am putea vorbi de ordine unipolara pe regiuni.

    • Cine impune ordinea unipolară în regiunea Mării Negre ? Grea dilemă, mai ales atunci când analiza se împiedică în fracturi logice.
      Ordinea unipolară este prin definiție o utopie geopolitică.

      • @ZeV, pari obosit. Te-au tinut sa faci ore suplimentare cu rezumatul zilnic al comentariilor?

  5. SUA, dar si UE, duc acum citeva „batalii” pentru a limita cresterea Chinei de la statut de „Balaur” la cel de „Titan”. Declaratia de azi a SUA de condamnare a actiunilor Chinei in Marea Chinei de Sud (de ce oare ii spune „Marea Chinei”, i-a dat-o cineva?) si de raliere a micilor state „de faleza” arata o noua faza a unui lung Razboi ( „rece” sau „caldutz” dar speram nu termo-nuclear). Pe scurt, China are nevoie de resurse din ce in ce mai mari pentru a isi alimenta economia flaminda de crestere, dar si pohta pentru un statut de mare putere. Nu stiu daca pentru prima data in istoria ei China are pretentii de expansiune imperiala, atentind fara pudoare la suveranitatea si independenta altor state prin tactici de intimidare, manipulare, interventionism si altele bine invatate de ei de la Sun Tzu si invatamintele sale in „Arta Razboiului” ( sec 5, inainte de Cristos).

    Este o incercare grea pentru tot Occidentul, dar si pentru Rusia, care speram sa nu fie naiva. Dupa Occident, urmeaza ei. China se foloseste azi de Rusia pentru a isi avansa interesele anti SUA. Iar SUA e constrinsa sa isi revada aliantele si mai ales pozitionarile strategice. Nu m-ar mira ca dupa ce au mutat citeva tancuri din Germania in Polonia, SUA sa se deafasoare mai amplu in zona Chinei, eventual dupa un pact cu Rusia, care probabil ii va „ierta” pe rusi in privinta Ucrainei/Crimeei in schimbul cooperarii pentru a tine China in „sah”.

    Ce pacat ca Occidentul nu are in lumea araba un aliat (pentru ca au divizat-o in continuu in loc sa construiasca acolo). Nu are nici Africa aliata, pentru ca occidentalii s-au uitat la Africa doar ca la o „livada” a nimanui de resurse. Nici aici nu au construit, sa aiba un Pact de dezvoltare cu tarile din Africa. Vorbe multe, dar fiecare pe turta lui.

    Realpolitikul poate ca nu e cea mai buna „scula” in definitiv in relatiile internationale. Cred ca UE si-a dat seama ca e nevoie de altceva mai „real”: o perspectiva de dezvoltare echitabila pentru toti, in pace, si fara razboaie. Pare insa foarte tarziu, dar mai bine mai tarziu decit niciodata.

    https://www.aljazeera.com/news/2020/07/moves-block-chinese-claims-south-china-sea-200713191231562.html

    • trexsr

      Pui prea mult botul la propaganda americana .
      Care in primul rand incearca sa dezvivonateasca cateva adtii americane si gramada de inteligenti responsabuli de o uluitoare cecitate politico-finaciara….
      Azi unchiul e cica socat de dezvoltarea Chinei si .. si ?
      E socat ca Xi „cel Rau” dorea sa dubleze PIB ul – e asta o agresiune? Se pare ca dupa capul unora da…
      Insa pe aici , noi aia mici si prosti , acum 20 de ani eram socati de cat de iute cresteau zagrie nori de +200 m in China, de autsitarzile care se intindeau „ca de la sine” , samd etc .
      Si ce faceau desteotii dintre cele 2 balti ? Delocalizau adica exportau industrii intregi in China!
      Chian anunta noi obiective economice mabitioasse ai ai vostri ce faceau draga ? renuntau sa mia produca antibiotice ca cica fac chinezii .
      Si azi, cand, totusi „previzibil” se intampa o epidemie descorpra ca a depinde de un futrnizor aflat la amre distnata nu e chiar inteligent! Are o viona furnizorul?
      NU!!!

      Acum ceva timp in urma China anunta ca incepe Drumul Matasii v2 reloaded.
      Ce faceau „speriatii” de azi ? Pai ce sa faca implementau Noul orientul Mijlociu! si Greater Middle East …. obtinand numa bulibaseala si cheltueii China lansa One Belt!

      Si SUA ce faceau ? Se incrucau in Siria!

      Si ca care ar fi oboiectivele de azi ?”Mai întâi, readucerea în reguli a Chinei. Beijingul susţine că SUA îl blochează să-şi atingă potenţialul de a deveni centrul economic al lumii tocmai când se pregătea să depăşească PIB-ul american. E adevărat că această creştere intensivă şi artificială – proiectul Partidului Comunist Chinez era de dublare a PIB în 10 ani, fapt ce trebuia să aibă loc chiar anul acesta – s-a făcut prin subvenţii şi subminarea competiţiei, prin corupere şi preluarea pieţelor şi bucăţilor din circuitele comerciale. Şi, mai ales, prin concentrarea monopolistă, deloc competitivă sau corectă, a producţiei manufacturiere a lumii. Când o competiţie pe regulile preţului minim şi eficienţei duce la monopol global, atunci ceva sigur nu e în ordine. Citeste mai mult: adev.ro/qch5bp

      Si cine o fi de vina ca SUa and Co am relocat in Chierna? Cumva China? Sau de ce at te miri ca competiţie pe regulile preţului minim şi eficienţei duce la monopol global Asta o ziceau si cei Trei Barbosi!

      Acum au late sprenate ca vor [putea reloca in India, Indochina samd . Insa le zice ceva un chinez (general de aviatie) :” Argumentul conform căruia Vietnamul, Filipinele, Bangladesh-ul, India şi alte ţări sunt susceptibile să devină substitut pentru mâna de lucru ieftină a Chinei nu are ca bază decât o echivalare a numărului populaţiei, dar gândiţi-vă dacă una dintre aceste ţări are numărul de lucrători educaţi şi pregătiţi profesional de care dispune China?” Citeste mai mult: adev.ro/qabdlm
      la cele zise de general as mai pune chestia ca si India ppoa avea mari ambitii . In definitv este si ea o tara cu potential, cu o veche cultura …..

      Mda..
      De fptsa adevarul este ca Chjna nu este atat de ofensiva pe cat recalma SUA. Insa problema este LT : China risca sa devina prima putere economica a lumii.
      Adica pe sleau , asa cum scrii China are nevoie de resurse din ce in ce mai mari pentru a isi alimenta economia flaminda de crestere Ori resursele fiind limitate ALTIII vir trebui sa se restranga! De exemplu , daca „doar” 150 miulionae de cchinezi se spurca la cafea … pretrurile ar ceste si unii dinSUA ar putea fi siliti sa isi modereze consumul de cafea!

      Lucrurile sunt mai … „dificile” si au fost teribil de „neglijente”.
      OAr rasounsul de azi bazat pe „canoniere” este complet depasit. Unicu lui merit este ca arata ca Echelon nu este doar o „banala cooperare” intre servicii ce impart faciliatile unor sateliti!

      • @Ghitza, de acord cu ce spui si lucrurile astea sunt stiute. SUA au inceput din vremea lui Carter sa investeasca in China. Probabil se gindeau ca o pot controla. In ce priveste gradul de agresivitate al Chinei, nu eu sunt cel care pot sa declar asta, dar asa apare din media. Eu ziare chinezesti nu pot sa citesc.

    • @trexsr: „Ce pacat ca Occidentul nu are in lumea araba un aliat (pentru ca au divizat-o in continuu in loc sa construiasca acolo). Nu are nici Africa aliata, pentru ca occidentalii s-au uitat la Africa doar ca la o “livada” a nimanui de resurse. Nici aici nu au construit, sa aiba un Pact de dezvoltare cu tarile din Africa.”
      =======
      Nu vreau să fiu cinic, dar poate sunt, însă arabii nu se pot alia între ei, deoarece nu au ei încredere unii în alții. Să dau exemple? Nu, că nu aș termina până săptămâna viitoare.

      Cât despre Africa, ce să mai vorbim?
      Nu cred că a mai rămas vreo țărișoară în care să existe guvern stabil. Sigur, mai sunt „stabilități” până când un nou dictator îl ciopârțește p’ăla vechi.

      Nu. Ideea alianței cu lumea arabă și aia africană este moartă din fașă.

      Aia se omoară periodic între ei pe capete (sute de mii – vezi 800.000-1.000.000 tutsi omorâți de hutu în Ruanda), iar tembelismul european (aici îi bag și pe americanii europeni) își demolează istoria și cultura din cauză că se consideră vinovați că, în decursul secolelor, o mână de proprietari de sclavi au cumpărat negri pe care i-au exploatat după ce le-au răpit libertatea.
      Nu contează câte reparații și drepturi suplimentare au primit negrii (affirmative action), albii trebuie să-și plătească vina culorii pielii până la sfârșitul veacurilor. Sau până se „bronzează”.

      De altfel, Franța, și Germania, și Suedia, și Anglia, și Belgia, etc au început procesul „bronzării” prin deschiderea brațelor în fața migranților din țările arabe, asiatice (mai închise la culoare, gen India, Pakistan) și africane.
      România se „bronzează” cu nepalezi și ceylonezi.

      Așa că am greșit, „alierea” cu arabii și africanii este în plin proces de implementare.
      Să vezi ce „aliaj” multicultural o să iasă, mamă, mamă.

      • Da, Don Popescu, spuneam si eu o poezie, daca si cu parca. Toti vrem o lume mai frumoasa, mai buna, doar ca ea, lumea, nu vrea.
        De acord ca „bronzatu'” excesiv duce la arsuri 🙂

  6. In 2016 Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga a dat dreptate Filipinelor in cazul „2013–19” cunoscut ca fiind Arbitrajul in cazul Marii Chinei de Sud.

    Curtea a hotarit: „China nu are drepturi istorice” in ce priveste „nine dash line”, asa cum sustine China. Vietnam a sustinut Filipine in acest caz, iar China a refuzat sa participe.

    „…At the heart of the South China Sea dispute is the “nine-dash line”, Beijing’s claim that encircles as much as 90 per cent of the ­contested waters. The line runs as far as 2,000km from the Chinese mainland to within a few hundred kilometres of the Philippines, Malaysia and Vietnam. Beijing maintains it owns any land or features contained within the line, which confers vaguely defined “historical maritime rights”….

    What is the origin of the line?
    It appeared on a Chinese map as an 11-dash line in 1947 as the then Republic of China’s navy took control of some islands in the South China Sea that had been ­occupied by Japan during the second world war….”

    De retinut ca in toate manualele de istorie China ii minte pe stundetii sau ca Marea Chinei de Sud este practic a Chinei. Cu atitea minciuni, e greu sa ii convingi pe chinezi azi ca tara lor de fapt incalca dreptul international al marilor.

    https://www.scmp.com/news/china/diplomacy-defence/article/1988596/whats-chinas-nine-dash-line-and-why-has-it-created-so

  7. Daca redeschizi economia, mori de COVID. Daca tii economia inchisa, mori de foame. Este o anumita doza de adevar in asta, si este terifiant, in lipsa unui vaccin eficace. In ambele ipostaze, SUA pierde enorm si vieti si economic (alaturi de Rusia, si UE). Cu o populatie mult mai mare, pierderile de vieti in China din cauza COVID nu ii afecteaza proportional. China cistiga aceasta tura. Cred insa ca si China e ingrozita de efectele mondiale ale acestui virus chinezesc. Nu se poate sa nu simta ura crescinda pe plan mondial impotriva lor, pentru modul mincinos si criminal in care au tratat epidemia lor interna, ce a condus sa avem azi o pandemie, comparabila cu cea din vremea gripei spaniole, pentru ca acolo se pare ca e posibil sa ajungem (confirm Dr. Fauci).

  8. Victoria conservatorului Duda în alegerile prezidențiale din Polonia a pus pe jar Uniunea Europeană.
    Ca urmare, Comisia pentru libertăți civile (LIBE) din Parlamentul European urmează să adopte un proiect de rezoluție despre deteriorarea continuă a democrației, statului de drept și a drepturilor fundamentale din Polonia.
    Este scenariul bine cunoscut al progresiștilor.
    Exact așa s-a întâmplat la alegerea lui Donald Trump din 2016, când au început instantaneu acțiuni destabilizatoare ale democraților progresiști.
    Și exact la fel se petrec lucrurile în acest an pentru a împiedica realegerea președintelui.

    Tema preferată este „libertatea civică”.
    Pe acest fond, Black Lives Matter, mișcare transformată în organizație, concentrează forțele ostile președintelui creind haos, divizarea societății și nesupunere civică.
    În primele rânduri sunt atrași studenții din universitățile devenite focare ale progesismului.

    De aceea, unul dintre punctele pe care LIBE îl reproșează Poloniei este „libertatea academică”, adică a școlilor de formare a cadrelor progresiste.

    Nu este exclus ca în Polonia, viața socială să fie perturbată de mișcări de protest și contestări încurajate de politicile progresiste ale Uniunii Europene.

    Reversul medaliei poate fi creșterea tensiunii între o Polonie conservatoare și suverană și o UE tot mai haotică și despotică în încercările de ANIHILARE a valorilor tradiționale ale națiunilor pentru a le înlocui cu așa zisele noi valori europene.

    În acest conflict, realegerea lui Trump va constitui un balon de oxigen pentru Polonia care, oricum, are atuul unei economii stabile și relativ puternice.

    • CNN este de mult un post anti-Trump. Ieri, la Anderson Cooper il demonizau pentru ca a indraznit sa spuna ca brutalitatea politiei ii efecteaza nu doar pe negri ci si pe albi, poate chiar mai mult pe albi. Declaratia asta i-a dat complet peste cap. Pur si simplu toti invitatii lui si-au dat ochii peste cap (un negru si un alb) si l-au numit „rasist” si „white supremacist”. Cum asa, doar negri sunt maltratati si „discriminati sistemic”! Toti albii sunt privilegiati!
      Cum altfel si-ar mai incasa milioanele gratis toate organizatiile ce promoveaaza aceasta agenda anti-albi, rasista, discriminatorie la adresa albilor? Cum altfel ar mai putea beneficia de voturi alti politicieni gen Biden daca nu din acest mega-scandal? Care ar mai fi supararea pe statui?
      Orice ai spune azi in SUA ca sa echilibrezi balanta rasiala, sau sa nuantezi, esti imediat catalogat ca „white supremacist”.
      Trump nu e un inger, dar este bine intentionat fata de poporul american. Este atipic: e franc si impulsiv si are un ego pe masura (de aici i se trag multe). Are multe batalii de cistigat, si nu stiu daca stie sa le piarda pe unele mai mici ca sa le cistige pe cele mari. Realegerea lui insa este vitala pentru stabilitate si prosperitate, in lipsa unui contracandidat credibil.

  9. trexsr
    Nicio pandemie nu poate fi, intr-o lume globala, un flagel doar intern, indiferent despre ce tara ar fi vorba.
    Iata cum virisul se intoarce in diferite tari, datorita circulatiei persoanelor si a marfurilor, fara de care capitalismul moare prin sufocare.
    Libera circulatie este vitala pentru o lume globala, nimeni nu poate produce orice si nimeni nu poate consuma, pe piata interna, tot ce produce.
    Chiar nu te poti desprinde de ura limitativa si autodepreciativa cand postezi pe acest blog animat doar de ,,logica” stramba a razboiului rece ? Nu realizezi ca faci sistemele democratice de ras ? Vrei sa traim in lagare corecte politic ? Mama ei de ura…iata ce face din om: mutanti psihologici la cheremul Facebook, NSA si alte agentii mai mult sau mai putin secrete cu bocancii asezati pe gatul natiunii americane. De ce nu scrii mai intai, in Word, undraft emotional, il citesti de mai multe ori, dupa care sa intri pe aici, cu varianta finala ajustata/recenzata la sange si eventual incaltat in papuci fini de casa ?

    • Zevcovici: „Chiar nu te poti desprinde de ura limitativa si autodepreciativa cand postezi pe acest blog animat doar de ,,logica” stramba a razboiului rece ? „

      Nu ma cunosti. Cind vorbesti de ura te uiti in oglinda?
      Daca ar fi dupa mine, as declara „Woodstock Day” in fiecare zi in relatiile internationale. Free love intre toate natiile lumii. Dar tu il iubesti pe Putin, pe Xi, doi tirani ai lumii de azi. Si le promovezi interesele fara rusine fata de natia la care spui ca apartii, recte cea romana. Nu cred ca esti roman, poate moldovean mancurtizat. Rusii sunt foarte buni la a insuruba mintile unor fraieri si a ii folosi in interes propriu.
      Eu am libertatea sa ii critic si pe canadieni (am facut-o aici de mai multe ori) si pe americani, si pe europeni, pentru ca natiile astea stiu ce inseamna libertate de exprimare. Hai sa te vad intr-o lume condusa de rusi si chinezi ce libertate mai ai de exprimare. Ai auzit de Navalnai si cum il terorizeaza Putin? Ai auzit de cetateni chinezi care critica regimul si care au disparut fara urma? Dar de cit lunga e mina Kremlinuluj cind asasineaza rusi incomozi in Anglia? Dar China care isi chiama in tara disidentii din SUA?
      Din pacate pentru tine, nu esti credibil, si apari ca un agent strain de interesele Romaniei. Suficient de provocator ca sa fii bagat in seama de romani, oriunde s-ar afla ei. Apropo, insinuai in mod pervers ca diasporenii plecati se aseapta sa primeasca vaccin. Numai un strain poate sa judece astfel.

  10. Ura capitalismului turbat de tip occidental (cu o nota stridenta americano-britanica) are o singura motivatie : Succesul Chinei in combaterea pandemiei, dublat de crestere economica, ceea ce arata superioritatea CEL PUTIN PE TIMP DE CRIZA a sistemului chinez bazat pe solidaritate, inovatie si munca. La noi, in lagarul euroatlantic, se produc, alternativ, gramezi uriase de vorbe, neaparat in contradictoriu, care ma duc gandul la un fel de groapa virtuala de tip Glina….
    Daca nu ar fi existat acceptabilitate si responsabilitate din partea cetatenilor ar fi rezultat un adevarat dezastru national si mondial.
    Nici nu vreau sa ma gandesc la socul potential pe care l-ar suferi in moalele capului orgoliul hegemonic american daca China va reusi in demersul sau perseverent de a crea, prima, geovaccinul anticovid.
    Va dati seama ? Deja firmele americane au vandut iluzii, in stilul ENRON, preferential populatiei din SUA, si-si fac planuri de miliarde….in speranta ca pisvaserul lor va fi primul. Eu, daca as fi cetatean american, as refuza a priori un astfel de remediu pe genunchi si certificat in pripa cu termen impus ca sarcina de stat specifica perioadei staliniste. Sa nu uitam ca de la cel mai inalt nivel amerloc (vorba inspirata a ghitunului) ni s-au tot vanturat nume de medicamente cel putin dubioase, contestate ulterior de specialisti. Singurl viabil ar putea fi, poate,…dezinfectantul. Ori la bal, ori la spital, rezultatele sunt foarte rapide….
    In fine, cine credeti, domnilor colegi, ca va avea prioritate la acest eventual tratament preventiv ? Domniile voastre emigrate din Romania ? Sa va spun ce as face eu, pentru o sansa cat de cat predictibila…..mi-as vopsi fata cu negru.
    ..Ai nostri, dupa luni de bajbaiala (timp in care sute de mii de diasporeni s-au plimbat prin, in si din Romania cam cum au vrut muschii lu’ voda prin loboda) s-au gandit, in sfarsit, sa copieze din experienta chinezilor; mai ramane sa se decida in Parlament cum va arata detentia in spitale si/sau in spatii supraveghete si pentru cat timp.
    Mai frate, nici macar sa copiem ca lumea nu suntem in stare….

  11. Conglomeratele economico-financiare ale Vestului fac tot ce depinde de ele să-si mențină independența decizională, fără intervenționism statal, doar în perioadele de creștere economică, sustenabilă sau nu. În intervalele de criză, indiferent de natura acesteia, profiturile scad dramatic, iar companiile se agață de pulpana statului, adică de taxele și impozitele cetățenilor transferate în subvenții, datorii înghețate, ajutoare și comenzi de stat. Evident că se fac anumite restructurări, mai mult cosmetice, povara fiind menținută tot pe salariați, bonusurile și privilegiile Consiliilor de Administrație rămânând aproape intangibile.
    Mai nou, marile concerne, care eludează sistematic fiscul din țările satelite și emergente și care se confruntă cu o concurență puternică din partea firmelor asiatice-mai mobile și mai inovative-încearcă să-si păstreze statusul dominator prin forțarea autorităților(americane, în special_n.m.) de a impune restricții, suprataxe și sancțiuni țărilor și companiilor incomode, invocând-se tot felul de pretexte și acuze puerile de subminare a securităților naționale, niciodată probate.
    Din păcate, economia mondială, reglementată de reguli și principii subsumate dreptului internațional, tinde să fie sugrumată de politicienii iresponsabili ai Globalismului, chiar cu riscul afectării mediului economic și social intern.
    Oare când au fost capitaliștii sinceri ? Au inventat, se pare, reguli, principii și instituții internaționale pentru a simula o aparență de democrație în spatele căreia expansiunea să se deruleze nestingherit. Când toate acestea au devenit obstacole cu efect de bumerang, s-au gândit să dea cu copitele din dotare pentru a-și demola propriile construcții imagologice, făcând, culmea, tot ei circul și joaca autovictimizării la televizor.
    Este, prieteni, un comportament aberant, iresponsabil și periculos care erodează soliditatea, reziliența și viabilitatea cadrului democratic de tip occidental cvasiunanim acceptat drept etalonul modern al evoluției civilizației, dar mai ales chiar pentru viitorul speciei umane pe Terra.
    PS
    După părerea mea, o singură companie merită subvenții: Cirque du Soleil. Acolo chiar se muncește pe rupte.

  12. „Un bou ca toti boii, putin la simtire/ In zilele noastre, de soarta-ajutat / Dobandi in cireada un post insemnat” – iata un excelent portret al locatarului de la Cotroceni. Si asta intr-o vreme a nisipurilor miscatoare. Amn
    urmarit cu incantare si groaza ambele parti ale interviului dvstra. Privind numai din cand in cand la miscarile de ici de colo mi-a venit in gand titlul unui capitol din Muntele vrajit al lui Th. Man : Marea stupiditate.

  13. Autostrada A8 pina la Ungheni e un proiect care ar putea fi folosit pentru a construi in relatia cu Republica Moldova. De ce nu pina la Chisinau?
    Dodon nu e ales pe viata (dar poate ia exemplul Taticului sau), si el insusi oscileaza intre UE si Kremlin. Daca Romania arata ca e dinamica, cu o economie performanta, si e deschisa spre proiecte de infrastructura si energetice la est de Prut (in sensul de reconectare cu Romania), cetatenii din Republica Moldova vor fi mai atenti la vot. Iar daca Rusia va recunoaste oficial Transnistria ca teritoriu rusesc (se lucreaza la asta), pina si dodonistii-suveranisti vor avea ceva pirjol in suflet. Oricum, Transnistria e de facto in afara Republicii Moldova, cu granite, puncte de control la frontiera, si o conducere proprie complet pro-ruseasca.
    Problema pentru Romania cu „filosofia” lui Dodon & comp este ca suveranismul la care aspira este asupra intregii Moldove. Pe el il doare sufletul ca Moldova spirituala, istorica, a lui Stefan cel Mare, e la est de Prut. Si ar pohti el sa poata sa o scoata cumva din Romania ca sa ajunga el Dodon cel Mare…un individ foarte complexat acest Dodon, care isi apleaca spinara dodoloasha in fata Rusiei.

  14. SUA/Alegeri: Există alternativă la Tanda-Manda?

    Nevoit sa renunte la mitingurile electorale, din cauza epidemiei coronavirus, preşedintele american Donald Trump a transformat, marţi, o conferinţă de presă, ţinută în grădinile Casei Albe, în miting de campanie. Intr-un monolog de o ora, citind de pe hartii, cu vadita torpoare, Trump l-a atacat virulent pe rivalul său democrat Joe Biden. Nici ultimul nu sta mai bine la capitolul cognitiv, doar prompterul il salveaza sa nu i se vada problemele. Cei doi candidati sunt uzati de putere si obositi de varsta. Desi ce sustine unul celalalt combate, incercand sa inoculeze ideea ca din cele doua programe unul ar trebui sa fie alternativa, campania e departe de acest deziderat.

    In SUA, exista deja opinii populare si ale expertilor electorali ca selectiile de candidati de catre cele doua partide, republican si democrat, pentru alegerile prezidentiale sunt nepotrivite, nereprezentative, venind din acelasi mediu minoritar incremenit in obsesii privind preeminenta sa de clasa si rasa, care sunt tot atatea limite. Cauzele sunt sistemice, cu origini intr-o constitutie invechita, redactata de cativa evrei, pentru interesele lor etnorasiale exclusiviste, si nesupusa votului larg, popular al noilor generatii de americani, postbelice, din secolul trecut sau actual. Teama de populatia americana de imigranti, care are o structura multi-etno-rasiala, este si motivul pentru care alegerile prezidentiale sunt indirecte, presedintii americani fiind alesi de un colegiu electoral de cateva sute de indivizi, care pot fi usor corupti.

    In acest context de suprematie evreiasca, a unei minoritati firave, electoscepticii americani sustin ca a alege intre Trump si Biden este similar cu a alege intre Tanda si Manda. Adica intre doua lucruri identice, prezentate in mod fals ca fiind diferite. Si totusi, la intrebarea daca exista alternativa la Tanda-Manda, raspunsul este afirmativ. In mod surprinzator, el vine chiar din insula chineza Hong Kong, din tabăra partidelor pro-democraţie, care au organizat alegeri primare in vederea alegerilor pentru Consiliul Legislativ. Despre alegerile legislative din septembrie, secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut, marti, sa fie la fel de ”libere şi juste”. Pompeo a felicitat partidele pro-democratie pentru alegerile primare din ziua precedenta, dar si-a exprimat “ingrijorarea” fata de amenintarea executivului din Hong Kong ca aceste alegeri ar fi putut încălca noua lege a Beijingului privind ‘securitatea naţională’ pe acest teritoriu chinez. Plecand de la acest precedent, majoritatea americanilor care nu se simte reprezentata de Donald Trump si Joe Biden ar putea organiza alegeri primare pentru desemnarea unor candidati proprii la alegerile prezidentiale din noiembrie. Daca nu le vor fi permise, solutia este de neprezentare la alegerile oficiale, organizate de administratie.

    Boicotul electoral, nesupunerea civila si fiscala sunt modalitati democratice pentru castigarea drepturilor civile de catre majoritatea populatiei americane. Doi din trei americani reclama povara fiscala si faptul ca doresc să cunoască situaţia fiscală a preşedintelui Trump. Exista de asemenea mari suspiciuni privind corectitudinea si libertatea alegerilor prezidentiale americane precedente, in special a negrului Barack Obama, avand in vedere ca populatia alba este de circa doua treimi, pe cand negrii reprezinta doar 13% din populatia SUA. Cum a fost “ales” Obama ca presedeinte al SUA?! Doar cu 13% din populatie?!

    China a inceput sa aplice masuri de retorsiune la sanctiunile SUA, anuntand “sanctiuni de reciprocitate” împotriva senatorilor Ted Cruz şi Marco Rubio, a lui Chris Smith, membru în Camera Reprezentanţilor, a ambasadorului american pentru libertate religioasă în lume, Sam Brownback, şi a Comisiei executive a Congresului cu privire la China. Dar ele sunt inca departe de a atinge simetria. China ar putea sa faca un nou pas in acest sens daca va cere alegeri libere si juste in SUA.

  15. Off topic.
    La solicitarea Asociației Culturale ‘Marin Preda’, Consiliul Mondial Român, Organizația București – Ilfov, în calitate de partener, susține proiectul de restaurare a Casei Memoriale Marin Preda, cu scopul de a reda acest colțișor de rai, care poartă amprenta scriitorului, românilor și patrimoniului cultural.
    Mulțumiri Asociației Culturale JOC-BMR, reprezentată de Dna.Prof. Magda Bacescu și Dl. Ștefan R. Apostol – jurnalist, dar și Dnei. Aura Floris, scriitor, pentru donațiile în bani, care vor face posibilă continuarea lucrărilor de restaurare a clădirii.

    Pentru cei care doresc ca satul românesc să fie păstrat, iubesc literatura română și opera lui Marin Preda și vor să contribuie la renovarea Casei Memoriale a artistului, vă așteptăm donațiile în contul Asociației Culturale Marin Preda, deschis la Banca Translivania, RO40BTRLRONCRT0438255801.
    Doar împreună suntem puternici!

Lasă un răspuns