Lansarea volumului despre Adrian Păunescu

Ieri, la Casa memorială Constantin Stere din Ploiesti, a fost lansat un volum despre Adrian Păunescu, volum realizat de Mircea Cosma. El cuprinde numeroase fotografii si amintiri, precum si povestea  restaurării casei natale, din Basarabi,a a poetului.

Mi-a făcut o deosebită bucurie să particip la această lansare si să amintesc unele din intalnirile mele cu cel pe care l-am considerat un Mare Prieten.

71c0df6b-2014-4df2-9d56-613e466ed5a3.JPG

11 gânduri despre “Lansarea volumului despre Adrian Păunescu

  1. A fost un gigant .
    In anii ’80 Flacara lui publica scrisorile unor pensionari CAP care nu-si incasau pensiile , lua apararea unor elevi terorizati de maistri la orele zise de practica industriala , se facea campanie pentru libertate economica in munti dupa modelul tirolez ( Radu Rey ) , se publicau interventii parlamentare ale lui Iorga despre exporturile de oi ale Tarilor Romane spre Imperiul Otoman …

  2. Sinistra Valean in superb limbaj de lemn in Romania ” problema este ca am avut prea multe surse de finantare pentru autostrazi in Romania si nu am stiut pe care sa le alegem ” ?! ( sic ! )
    Deja am mai spus , sa spui ” autostrazi in Romania ” este sa nu spui nimic !
    Numeste concret ” autostrazile ” .
    Spune loturile 1, 4 si 5 din Sibiu – Pitesti – da , acum spui ceva concret .
    Comisia ta refuza finantarea in mod scandalos .
    Daca ai pronunta ” Sibiu – Pitesti ” sau ” drumul expres Craiova – Pitesti ” , da , atunci cuvintele tale ar avea valoare – in rest , este NIMIC .
    Bineinteles , nici un ” ziarist ” roman , complet ignorant , nu o s-o intrebe nimic despre croitorul cenusiu si loturile 1, 4 si 5 …

  3. LANSAREA VOLUMULUI DESPRE ADRIAN PAUNESCU , INTARESTE AFIRMATIA ,ANTERIOARA , CE- MI APARTINE, REFERITOARE FIIND LA VALORILE UMANE CE STRABAT, TIMPURILE NECONTENIT!

    ADRIAN PAUNESCU A FOST SI RAMANE O VALOARE UMANA CU AL SAU DESTIN… POEZIILE CEI APARTIN SI NU NUMAI, EREAU COMPUSE LA O ANUMITA VREME … CU UN CURAJ DEOSEBIT , TINAND CONT DE SUB- NTELESUL CUVINTELOR CE REFLECTAU REALITATEA, O REALITATE PE ALOCURI , DUREROASA, NEJUSTIFICATA!…

    DUPA ANULA I990 , AU FOST PREZENTATE LA TV, DOCUMENTARE CE VIZOALIZAU ACTIVITATEA DERULATA IN DECURSUL ANILOR, A MARELUI POET ADRIAN PAUNESCU , CE I- SI EXPRIMA TALENTUL ARTISTIC, NEMARGINIT,AUTENTIC, FIIND BENEFIC SI PENTRU TALENTELE ARTISTICE IN DEVENIRE SI NU NUMAI. CENACLUL FLACARA, RAMANE O CAPODOPERA AUTENTICA, A EXZISTENTEI SALE!

    MI – ADUC AMINTE , DE „DEZLANTUIREA” UMANA, CE SE FORMA CU CATE VA ORE INAINTE , PE ACTOALUL STADION , CE POARTA NUMELE UNUI ALT MARE TALENT , OBLEMENCO , FIIND NECESARA, INTERVENTIA MILITIEI…GRUPARI IMENSE DE TINERI, CATARATI PE GARDUL STADIONULUI DORNICI DE A PARTICIPA CA SPECTATORI, LA DERULAREA SPECTACOLULUI , CENACLUL FLACARA!

    UN ALT ASPECT , MEMORAT IN PROPIA GANDIRE, SE REFERA LA INTERVENTIA ,MAI DURA , A MILITIEI…ASUPRA TINERILOR CE I- SI FACEAU APARITA NECONTENIT , ADRIAN PAUNESCU INTERVENIND, LUND DECIZIA, CA TOTI TINERI , CEI DORNICI , SA FIE LASATI SA INTRE PE STADION.

    DERULAND ANII, ADRIAN PAUNESCU, SI NU NUMAI, RAMANE VALOAREA UMANA, INCA, NEDESCIFRATA IN TOTALITATEA SA!

    PS. VALORILE UMANE , CU A LE LOR DESTINE ,STRABAT NECONTENIT TIMPURILE!…

    NONVALORILE UMANE , SE VOR INPOLMOLI ,NECONTENIT, IN A LE LOR TIMPURI!…

    DOMNUL ADRIAN NASTASE, CU A SA CARIERA ,DEOSEBITA, INCA NEDEFINTA, VA STRABATE NECONTENIT, TIMPURILE!…

    CU SINCERITATE MARIAN, PENTRU DOMNUL PRIM MIMISTRU ADRIAN NASTASE, OMUL , POLITICIANUL , AUTENTIC! (DOMNULE ADRIAN NASTASE , CU TOT RESPECTUL CE VI- L PORT, SPER SA NU INTELEGETI GRESTI, PROPUNEREA MEA, ANTERIOARA, AVETI TOTE SANSELE , IN URMA UNEI ACTIVITATI DEOSEBITE, CU CARE A- TI FOST DESTINAT , FRUMOASA FAMILE DIN CARE FACETI PARTE SI VA APARTINE, VA PUTETI CREONA PRIN PROPRIA GANDIRE , DEOSEBITA, VOLUMUL, EXZISTENTEI DUMNEAVOASTRA, CU INPLINIRI SI TRISTETI, NEJUSTIFICATE! LOATI IN SEAMA, VALORILE UMANE ,VA DORESC IN PERMANENTA, IN MISLOCUL LOR …) ( GENERATIILE VIITOARE, FARA ACESTE VOLUME… AUTENTICE, EXZISTENTA LOR , NU POATE FI RECUNOSCUTA!…)

  4. Ce mult i se simte lipsa acum cand stafia incompetentei si talhariei bantuie si distruge Romania; a devenit aproape un reflex tipic romanesc – nu ne recunoastem valorile, ba mai mult, le osandim/amfitrionul stie foarte bine ce voiesc a spune.

  5. Romanii anilor 2014 – 2020 au inventat banul imaginar , suma grea de bani care de fapt nu te costa nimic !
    Sa ma explic .
    Firmele si persoanele fizice care pun in cauza semnarea unui mare contract , prin recursul la Justitie , contract de o anumita importanta pentru patrimoniul istoric si cultural ( Cazinoul din Constanta ) sau pentru infrastructura de transport ( noi linii de metrou , cumpararea de tramvaie noi , o noua linie de cale ferata , o centura ocolitoare a unui centru urban etc ) , acesti contestatari deci , care intarzie si scumpesc , prin trecerea timpului , investitiile in cauza , trebuie sa achite o taxa de opt sute de mii de lei – adica o suta cincizeci de mii de euro , suma care se simte si in conturile unui mare contestatar , ca austriacul Strabag , si ale unui constructor chinez sau turc stiind ca sunt mari sansele de a pierde suma dupa procese scumpe care se intind pe durata a doi – trei ani .
    Numai ca romanii nu cer suma in moneda sau cec , adica 800000 de lei de reglat , ci in ” garantii ” ?!
    Adica nu platesc nimic ????

  6. Remarcabil evenimentul şi merită felicitaţi toţi cei care au contribuit la el .
    Şi fiindcă veni vorba de amintiri o să-mi permit şi eu să aduc una legată de Cenaclul „Flacăra” poate una dintre cele mai mari realizări cultural-educative dintr-o perioadă când era destul de dificil să emiţi judecăţi de valoare printre multitudinea de şabloane specifice epocii respective .
    Pe stadionul din localitate , mare eveniment, mare !
    Aţi ghicit : Păunescu cu Cenaclul lui ce reuşea să umple stadioane de mărimea Arenei Naţionale de astăzi. Cum eram titular în formaţia gazdă eram în primele locuri printre autorităţi şi organele de ordine ! La un moment dat, trecuse de miezul nopţii Poetul cere cu voce tare să-i fie adusă o ceaşcă de apă ( chiar aşa: „ceaşcă” ! )
    Cei mai în vârstă ştiu că aşa i se spunea lui Ceauşescu. A fost iun moment de rumoare în public, dar imediat din spatele estradei unde era un microbuz special i se aduce şi ceaşca cu apă.
    Cum eram foarte aproape de scenă şi de locul în care se afla, m-a izbit un damf de vin , e drept că de calitate şi îi zic unui şef de la partid care era alături:
    -Pe dracu’ apă, că e vin de-ţi lasă gura apa !
    Fiindcă eram foarte aproape de microfonul lui, remarca mea s-a auzit peste tot ! După un moment de stupoare, Poetul mă cheamă pe scenă să gust dacă e apă sau vin .
    Urc, beau din pahar, era un vin cu un gust deosebit , după care mă întreabă
    :- Ia zi-i tinere , e vin ?!
    – E apă, dar credeam că-i vin !
    După spectacol, am băut împreună cu Adrian Păunescu,( odihnească-se în pace!) şi cu încă vreo doi reprezentanţi locali o cutie de „apă” franţuzească !

  7. Echilibrul global: China nu este contrabalansorul nuclear al SUA. Suprematia Globalismului poate fi echilibrata de Natiuni doar din mai multe azimuturi

    China nu sunt nici pe departe un contrabalansor nuclear al Statelor Unite, pentru a accepta invitatia Washingtonului ca Beijingul sa fie a treia parte, alaturi de Moscova, la discutiile START privind reducerea arsenalelor nucleare. Conform SIPRI, SUA au 5.800 de ogive nucleare si Rusia 6.375, comparativ cu 320 pentru China, 290 pentru Franţa şi 215 pentru Marea Britanie. Potrivit acestei structuri statistice nucleare a celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, China se situeaza, in mod vizibi, la foarte mare distanta de cele doua superputeri nucleare din perioada bipolarista, a razboiului rece. Pe aceasta baza, China a respins cu indreptatire, vineri, noua invitatie pe care SUA i-au adresat-o sa se alature discutiilor americano-ruse de la Viena privind prelungirea cu un Nou START, care vizeaza reducerea bilaterala a focoaselor nucleare. Tratatul expira in februarie 2021. De abia dupa ce cele doua superputeri nucleare isi vor reduce arsenalele pana la nivelul Chinei, Beijingul ar putea deveni a treia parte – sau a cincea parte, incluzand Parisul si Londra – a unui START multilateral. Pana atunci, decalajul nuclear semnificativ al Chinei fata de SUA si Rusia nu o situeaza in clasa superioara de pericol major international, ci pe o pozitie consolidata, legitima si necesara de securitate nationala chineza. Aceasta abordare rationala de securitate a Chinei este cu atat mai motivata cu cat SUA efectueaza expeditii militare provocatoare in Marea Chinei de Sud si incearca sa se amestece in problemele interne chineze de securitate nationala, privind Taiwan si Hong Kong, care sunt parti integrante al Natiunii Chineze. Nu in ultimul rand, temeiurile de securitate ale Natiunii Chineze au in vedere si faptul ca SUA vor sa faca din Pacificul de Vest, din apropierea coastelor maritime ale Chinei, un inadmisibil “spatiu vital” al suprematiei Globalismului. Noul concept rasist de “spatiu vital” este extins de SUA, doctrinar si declarat, la intreaga Lume, tintind toate Natiunile, potrivit ideologiei americane de “leadership mondial”, de rasa “aleasa” si “suprematista”, “unica” si “indispensabila”. Suprematia Globalismului poate fi echilibrata de Natiuni doar din mai multe azimuturi, ca o reactie multilaterala la un pericol unilateral. Aceasta reactie legitima a Natiunilor tinde sa capete tot mai multa consistenta teoretica, politica si diplomatica, pe baza dreptului international.

  8. A fost un mare poet! Respect și Felicitări pt.tot ceea ce faceți și în special pt.emisiunea de la televizor!

  9. A fost un MARE ROMÂN! A fost deopotrivă poet, prozator, jurnalist și om politic. Prin talent, simțiri și tematica pe care a abordat-o în literatură și jurnalism s-a apropiat de genialitatea lui Eminescu. ,,Ghinionul” lui a fost că era social-democrat

  10. Ii simt lipsa in aceasta perioada a incompetentei, badaraniei si micimii umane. Indraznesc sa afirm ca Adrian Paunescu este perechea poetului nepereche. Cred ca-l putem aseza alaturi „la masa” cu cel pe care-l adora si l-a popularizat in cenaclul Flacara si ridicat pe buna dreptate in slavi.
    Ma bucur ca m-am putut numara printre participantii la sedintele cenaclului si sa asist pe viu, „in direct”, la nasterea unor frumoase versuri, in cadrul mai multor sedinte ale cenaclului. Multe dintre aceste versuri au fost puse de multe ori imediat pe notele muzicale ale unor interpreti de exceptie.
    Mi se pare o normalitate ca Dumneavoastra, la lansarea unui volum de carte despre Adrian Puanescu, sa rostiti cateva cuvinte despre un Mare Prieten. Este de salutat si admirat efortul organizatorilor de la Casa memoriala Constantin Stere din Ploiesti si chemarea Dumneavoatra la acest eveniment deosebit.

Lasă un răspuns