Scrisoare de felicitare din partea premierului Viktor Orban

Astăzi l-am primit, la solicitarea sa, pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, domnul Botond Zakonyi. Domnul ambasador a dorit să-mi inmâneze o scrisoare de felicitare din partea premierului Viktor Orban, impreună cu o selectie de vinuri din Ungaria, cu ocazia implinirii vârstei de 70 de ani.

Au trecut aproape 20 de ani de la momentul in care l-am intâlnit  si când, in urma demersurilor românesti a trebuit să modifice Legea statutului. Am avut, de altfel, numeroase controverse dar desfăsurate intr-un mod civilizat, tinand seama de nevoia unui climat de bună-vecinătate.

Gestul său, de a mă felicita cu ocazia aniversării, il consider un gest de elegantă si de  normalitate.

PS Să nu mă intrebati dacă cineva de la guvernul român actual sau de la Cotroceni mi-a trimis un astfel de mesaj. Concluziile le trageti singuri…

 

 

….

1

49 de gânduri despre “Scrisoare de felicitare din partea premierului Viktor Orban

  1. Au clasa si sunt educati si inteligenti .
    Iar vinurile lor albe – nu doar Tokaj – din jurul lacului Balaton sunt , pare-se , extraordinare .

  2. Frumos gest! Pacat ca ,in Romania, caracterul si recunostinta (recunoasterea calitatilor Dvs.) sunt atat de rare… Eu cred ca mai aveti multe de spus/ de facut in politica romaneasca. Va doresc succes!
    La multi ani!

  3. LA MULTI CU MULTA  SANATATE ALATURI DE CEI DRAGI SI MULT SUCCES IN CEACE VRETI SA FACETI PE VIITOR.  POATE O REINTOARCERE IN PSD SA-I AJUTATI PE COLEGI SA MEARGA MAI DEPARTE MULT MAI BINE DECIT O FAC.  SA NE TRAITI MULTI ANIIIIIIIIIII  CU RESPECT STOICA

  4. Nu vă întrebăm, pentru că știm răspunsul…
    Dar vă întreb dacă v-au felicitat domnii Ciolacu și/sau Ponta și/sau Tăriceanu..

  5. Frumos din partea Domniei Sale dar, nu cred ca este prea sincer, vrea el ceva de la noi. Mai bine l-ati fi rugat sa ne la se in pace, sa convietuim in liniste noi, ardelenii impreuna cu maghiarii nostri din Transilvania si sa avem relatii de bunavecinatate si cu maghiarii din Ungaria. Nu avem nevoie de un stres continuu.

  6. Surpriza – vineri se semneaza contractul pentru cei 12 km de autostrada intre comunele salajene Zimbor si Poarta Salajului ( la marginea Mesesului ) .
    Intr-o luna autostrada Transilvania vede semnate contracte pentru 9,5 km + 30 km + 12 km – 41 de kilometri .
    Sa traiasca !

  7. Dacă România ar fi avut un popor puternic și unit ca cel maghiar, probabil că acum ați fi primit urări de la Viktor Orban la Cotroceni.
    … Și da, statul român ar fi fost un furnizor real de stabilitate în zonă și un partener credibil de dialog, cu vecini, dar nu numai…

  8. Foarte, foarte interesant. Un gest neasteptat, extrem de elegant si sper de bun augur. Se pare ca aveti mai multi prieteni afara decit inauntru. Sau posibili prieteni, oameni interesati de un curs mai bun al relatiilor intre vecini.
    PS: Raman in continuare consternat de lipsa de …cum sa-i spun elegant?… „coeziune” a romanilor intre ei. Avem un lider care inca e in viata si care a avut o contributie decisiva pentru soarta Romaniei dupa caderea comunismului, si continuam sa il „defund”, metaforic vorbind.

  9. Gestul Premierului ungar este unul de laudat, un adevarat om de stat. Controversele, dezbaterile cu Dumneavoastra „la pupitru” intotdeauna s-au desfasurat intr-un climat civilizat, diplomatic, de inalt nivel, mai ales in acest caz particular cand se simtea nevoia unor relatii de buna-vecinatate, iar rezultatele n-au intarziat sa apara.

  10. ASA CUM SPECIFICAM …VALORILE UMANE, INDIFERENT DE TIMP, SUNT APRECIATE SI RESPECTATE.

    SINCER SA FIU, RAMAN SURPRINS , TINAND CONT DE ACTOLA DEGRADARE,
    ( NEJUSTIFICATA!…) A RELATIILOR DIPLOMATICE, DINTRE ROMANIA SI UNGARIA .

    DAR, INTORCAMDU- NE GANDIRILE IN TRECUT SI APOI ANALIZAND CU LUCIDITATE, SINCERITATE , SCRISOAREA, ACTOALA, DIN PARTEA DOMNULUI PREMIER VIKTOR ORBAN, PRIN INTERMEDIUL DOMNULUI AMBASADOR AL UNGARIEI LA BUCURESTI , SRISOARE DE FELICITARE CU OCAZIA INPLINIRII A CELOR 70 DE ANI , PE CARE DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE I- A MEMORAT CA EXZISTENTA, NE DEMONSTREAZA , CUM S-A INFAPTUIT, IN URMA SEMNARII DECLARATIEI DIN 2001,INTRAREA IN VIGOARE A LEGII STATUTULUI, CE A DESCHIS UN NOU CAPITOL IN ISTORIA RELATIILOR … BILATERALE , ORIENTAND IN ACELASI TIM RELATIILE ROMANO- MAGHIARE CATRE O COLABORARE BAZATA PE VALORILE EUROPENE…ACEL MEMORANDUM DE INTELEGERE , NU S- AR FI PUTUT NASTE FARA ATITUDINEA CONSTRUCTIVA, PE CARE DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , A FOCALIZAT- O LA ACEA DATA, SI PE CARE O MENTINE FOCALIZATA SI IN PREZENT.

    IN OPINIA MEA SCRISOAREA DE FELICITARE , ESTE BENEFICA, CONSTRUCTIVA… PENTRU VIITOR , PENTRU AMBELE TARI CU SPERANTA CA TIMPUL CE SE APROPIE, ( IN URMA UNOR GANDIRI CONSTRUCTIVE…) VA CONTURA NOUA GUVERNARE! …

    DE INTREBAT , AR FI INCORECT, TINAND CONT DE GANDIREA, GANDIRILE CELOR „ALESI”…
    ( ACESTI ” DOMNI,” DEPASINDU- SI BARIERELE, GRANITELE GANDIRII,
    ( REFERITOR LA CE- AU INFAPTUIT IN PREZENT SI NU NUMAI…) CONTINUITATEA DE A GANDI S-A DEGRADAT , CARACTERIZANDU- I CA FIINTE! …

    LA MULTI ANI ! DOMNULE PRIM-MINISTRU ADRIAN MASTASE, VA DORESC DIN SUFLET MULTA SANATATE ALATURI DE CEI DRAGI!

    PS. NESEMNIFICATIVE SUNT, ANUMITE PERSONAJE ” UMANE, ” PENTRU VIITOR, ATUNCI CAND EXZISTENTA LOR , S-A CONSTATAT, A FI O ILUZIE!…

  11. Lasind la o parte efuziunea noastra latina, totusi nu cred ca dl. V Orban v-a felicitat fara un scop,unul sau mai multe. Deci, va fi interesant de vazut ce urmareste dl Orban cu aceasta scrisoare, si ce se va intimpla, avind in vedere frumoasele dvs. harti despre Transilvania si sprijinul pentru Legea cu Trianonul. Pina la urma este vorba de doi lideri patrioti din doua tari vecine, care inca nu si-au dat mina peste cortina istoriei, asa cum, de exemplu, au facut liderii francezi cu cei germani.

  12. Felicitări, domnule Năstase! Vă urmăresc și vă citesc postările, vă admir și totuși mereu încerc un sentiment de frustrare neputincioasă, gândindu-mă la toate acele (aceste) fapte văzute și nevăzute, care nu au permis ca istoria noastră să se scrie cu numele dumneavoastră ca președinte. Mă gândesc la toate acele lucruri, la oamenii și la întâmplările (?) care au făcut din cel mai charismatic lider, cea mai sigură victimă.
    Când degustați vinurile maghiare, savurați-le, gândindu-vă că sunt mulți aceia care înțeleg și apreciază tot ceea ce ați făcut în marea politică!

  13. Ma uit intimplator la Rossya TV la parada aminata a lui Putin, si mi se pare surrealist sa vad acolo trupe din Republica Moldova salutindu-l pe Putin, cu Dodon in tribuna, si cu steagul tricolor marsaluind in Piata Rosie „Nr 1”. Pare ca s-a dus pe apa simbetei marea infratire a „moldovenilor” cu „romanii”, si ca avem din ce in ce mai multi tradatori de neam, si dusmani care viseaza sa rupa Romania.

    Daca lui Viktor Orban i-a iesit perfect cu decuplarea Tinutului Secuiesc de Romania – datorita unitatii de neam a maghiarilor – iata ca romanilor nu le iese din pacate nimic cu Republica Moldova, de fapt o pseudo-republica mafiota, condusa mafiot, impotriva intereselor romanesti si , cum se vede, pentru a reinventa un rivnit Imperiu rusesc, unde „maldavanii” sa continue sa lustruiasca cizmele rusesti. Sa ii multumim lui Gospodin Putin, care investeshte in infricosarea vecinilor „prieteni” cu fraze nationaliste rusesti.

    Din pacate nici Basescul, nici Neamtul nu au nici un fel de realizari la capitolul unire. Basescu a desenat el niste „schitze”, dar nu a avut cui sa le arate si altora. Pe Neamtzu il doare la pana de Basarabia. Se chinuie saracu’ Don Popescu si alti prieteni romani, dar vedem cum visul unirii trece pe la Kremlin.

    Sigur ca, spre deosebire de ce vedeam eu in aniii 70 sub Brejnev, si alte mumii sovietice mai tirziu gen Andropov, lucrurile s-au schimbat un pic cu parada, mai multa culoare in obrajori si uniforme. Au defilat si o mina de indieni, si o trupa de chinezi (as spune mult mai infricosatori decit rusii si ceilalti). Insa in esenta parada militara anuala a ramas aceiasi, cu acelasi scop: de a legitima fiecare regim imperial rusesc, fie el comunist, sub sintagma URSS, sau pe rit nou, „capitalist”, cu Bielorusia, Armenia, Moldova, Uzbekistan, Kazahstan, Tadjikistan pe post de „URSS surogat”, si pentru a baga spaima in vecinii Rusiei. Din fericire, Ucraina nu a fost prezenta, pentru ca soldatii ei mor in fiecare zi sub asediul armat al Rusiei „pacifiste” si „umanitare”, asa cum o descrie chiar dl Putin cu mindrie si emfaza. Desigur, vorbeste de un tip de „umanism rusesc”, cu baioneta in piepturile ucraenienilor. Atit de mult ii iubeste ca trebuie sa le distruga statul si sa ii lichideze. Minciuna pe muzica patriotica si ritm „hip-hop” militaresc cu salturi de pisioare si troncaneli amenintatoare de bocanci. Mari iubitori de pace rusii astia. Si nimeni nu ii intelege….oameni rai la Vest.

    • De ce faci audienta televiziunilor propagandei serviciilor lui Putin ?
      Nu sunt deja pe Facebook si pe forumuri ?
      UIte trolii lor basarabeni ( ” bunica ahuyreasca ” ” horst meyerovich ” , ” aurel dan ” samd ) sunt , cu identitati false , de ani netulburati pe Facebook – intra tu cu un nume de imprumut si critica Rusia ( civilizat , cu argumente , fara sa insulti , sau raspunde trolilor rusi ) pe pagina Ambasadei lor , in trei ore contul ti-e dezactivat .
      Sa te uiti la posturile lor e ca si cum ai citi ziarele lui Goebbels .
      Dodon este un nenorocit de analfabet demis deja de doua ori .
      A putut trimite o companie la Moscova pentru ca si-a facut guvernul lui care va fi maturat in doua luni .

      • >>”De ce faci audienta televiziunilor propagandei serviciilor lui Putin ?”
        Din dorinta de a vedea ce mai propagandeste sursa, pentru ca sursa se pregateste intotdeauna pentru ceva de interes pentru vecini. Eu sunt un tip care ma informez din surse diferite. Mai mult, sper sa aduc aici un punct de vedere pe care nu il aud in presa romana. Romanii habar nu au ce se intimpla la est. De unde si confuziile despre razboiul hibrid pe care rusii il duc in Ucraina.

  14. SĂ DĂM BACALAUREAT LA TOT CARTIERUL!

    Nu știu cum ar fi sunat subiectele la „Examenul de bacalaureat național 2020, Proba E. Istorie” dacă n-ar fi fost nevoit să dea BAC-ul și prim-vicepreședintele PNL Vrancea, Daniel Moroșanu, cel care a ocolit cu grație această întâmplare înspăimântătoare din viața unui om, până la vârsta de 42 de ani…

    Cum însă Daniel Moroșanu a hotărât să-și ia inima-n dinți și să se prezinte la marele examen, mi se pare cu totul firesc ca și subiectele să fie adaptate cunoștințelor temeinice ale acestuia. Căci pentru orice absolvent de gimnaziu din 1993 cu studiile liceale încheiate în 2018, și cu atât mai mult pentru un prim-vicepreședinte PNL, care este un partid format numai din oameni subțiri, cu educație aleasă, a nu lua BAC-ul „din prima” în 2020, ar fi fost o traumă insuportabilă. În acest context să nu uităm niciodată că Vio și numai Vio, care a luat nota 9 la licență la Institutul de Petrol și Gaze, pe când facultatea era chiar facultate, este O CIUMĂ ROȘIE analfabetă.

    Am auzit că la examenul de Limba și Literatura Română la unul dintre puncte s-a solicitat un eseu despre o comedie pe care au studiat-o candidații. Aici nu mă îndoiesc că domnul Moroșanu s-a descurcat excelent, pentru că în sediul PENELEULUI Caragiale este o prezență permanentă iar piesa O SCRISOARE PIERDUTĂ este un fel de autobiografie -toată lumea o trăiește de dimineața până seara! Deci, n-ar fi avut cum să nu știe… dar ce ne facem dacă prim-vicepreședintele PENELE are de dat și proba de istorie? Păi, în primul rând încercăm să nu-l stresăm inutil, ci propunem trei subiecte în așa fel încât dacă dânsul le rezolvă pe primele două și adăugăm un bonus de 10 puncte, acordat din oficiu, nu are cum să nu ia un onorabil 70 de puncte!

    Ia priviți aici:

    SUBIECTUL I (30 de puncte) Citiţi, cu atenţie, sursele de mai jos:

    A. „Locuitorii celor două țări [Moldova și Țara Românească] știau […] că alcătuiau unul și același popor, și […] că românii din Transilvania făceau și ei parte din același popor. De aceea, conducătorii românilor au decis că primul pas trebuie făcut prin unirea celor două țări din afara arcului Carpaților […]. În plan intern nu trebuia depus un efort prea mare[…]. Mai dificilă era convingerea marilor puteri în legătură cu nevoia de unire. Sarcina aceasta și-au luat-o în primul rând foștii revoluționari de la 1848, exilați în Occident .Ei au format adevărate lobby-uri (grupuri de susținere) românești […] în Anglia, Prusia, dar mai ales în Franța, la Paris. Nicolae Bălcescu, C. A. Rosetti, Dumitru Brătianu și alții erau membri în comitete democratice europene […] și gândeau la o soartă mai bună a tuturor națiunilor europene.” (I.A. Pop, Istoria ilustrată a românilor pentru tineri)

    B. „Adunarea ad-hoc din Moldova și-a început lucrările la data de 4 octombrie 1857, iar cea din Țara Românească la 12 octombrie. Lucrările au fost dominate de unioniști – Mihail Kogălniceanu și Alexandru Ioan Cuza la Iași, C. A. Rosetti, frații Golescu și Dumitru Brătianu la București […]. Ambele Adunări ad-hoc, cea din 19 octombrie din Moldova și cea din 21 octombrie din Țara Românească, au adoptat imediat rezoluții ce chemau la unire[…]Dezbaterea cu privire la problema agrară a scos în evidență o ruptură majoră în rândurile unioniștilor […]. În […] Țara Românească, aproape toți unioniștii […] doreau să evite orice dezbatere serioasă a problemelor sociale și economice, pentru că erau […] conștienți de deosebirile de vederi dintre ei în privința chestiunii agrare și a democratizării vieții politice și se temeau că o dezbinare în rândurile lor, în această etapă, ar fi putut împiedica înfăptuirea unirii.” (K. Hitchins, Românii, 1774-1866)

    Pornind de la aceste surse, răspundeţi la următoarele cerinţe:
    1. Numiţi o mare putere precizată în sursa A. (2 puncte)
    2. Precizaţi, din sursa B, o informație referitoare la rezoluțiile Adunărilor ad-hoc din 1857. (2 puncte)
    3. Menţionaţi două personalități politice la care se referă atât sursa A, cât și sursa B. (6 puncte)
    4. Scrieţi, pe foaia de examen, litera corespunzătoare sursei care susţine că unioniștii doreau să evite o dezbatere a problemelor sociale și economice. (3 puncte)
    5. Scrieţi o relaţie cauză-efect stabilită între două informaţii selectate din sursa A, precizând rolul fiecăreia dintre aceste informaţii (cauză, respectiv efect). (7 puncte)
    6. Prezentaţi alte două fapte istorice care au contribuit la formarea statului român, desfășurate în primele șase decenii ale secolului al XIX-lea, în afara celor precizate în sursele date. (6 puncte)
    7. Menţionaţi o caracteristică a Constituției din 1866 adoptată în statul român. (4 puncte)

    SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte) Citiţi, cu atenţie, sursa de mai jos:

    „…Iancu de Hunedoara ajunge voievod al Transilvaniei în 1441, iar din 1446 și guvernator (regent) al Ungariei. […] În 1442, voievodul înfrânge încercarea turcilor de a intra în Transilvania și obține o mare victorie asupra lor pe cursul superior al Ialomiței […]. Între noiembrie 1443 și ianuarie 1444 întreprinde «o lungă campanie» contra otomanilor în Peninsula Balcanică, până la Adrianopol. […]. Cea mai strălucită victorie obținută de Iancu de Hunedoara rămâne aceea de la Belgrad din 22 iulie 1456, victorie care, la trei ani după căderea Constantinopolului, va opri pentru 70 de ani înaintarea turcească spre centrul Europei. […] Victoria din 1456 contribuie la redresarea moralului Europei după căderea Constantinopolului. […] Eforturile lui Iancu de Hunedoara sunt continuate de Vlad Țepeș, domn al Țării Românești. […] În iarna din 1461-1462 atacă fortărețele turcești de la sud de Dunăre. […] În 1462 refuză să mai plătească tribut Imperiului Otoman. Ca urmare, sultanul Mehmed II pătrunde cu o puternică armată în Țara Românească. […]” (I. Bulei, O istorie a românilor)

    Pornind de la această sursă, răspundeţi la următoarele cerinţe:
    1. Numiţi voievodul Transilvaniei precizat în sursa dată. (2 puncte)
    2. Precizaţi secolul la care se referă sursa dată. (2 puncte)
    3. Menţionaţi domnul Țării Românești și o cauză a conflictului dintre acesta și otomani, la care se referă sursa dată. (6 puncte)
    4. Menţionaţi, din sursa dată, două informaţii referitoare la acțiunile militare din perioada 1442-1444. (6 puncte)
    5. Formulaţi, pe baza sursei date, un punct de vedere referitor la bătălia de la Belgrad, susţinându-l cu două informaţii selectate din sursă. (10 puncte)
    6. Argumentaţi, printr-un fapt istoric relevant, afirmaţia conform căreia în secolul al XIV-lea sunt organizate instituții centrale în spațiul românesc extracarpatic. (Se punctează prezentarea unui fapt istoric relevant și utilizarea conectorilor care exprimă cauzalitatea şi concluzia.) (4 puncte)”
    ………………………………………………………………………………………
    Sigur, punctul 6 din cel de-al doilea subiect s-ar putea să le fi dat niște dureri de cap concurenților, pur și simplu pentru că se referea la secolul al XIV-lea în timp ce tot textul citat din „O istorie a românilor” era despre secolul al XV-lea.

    Să nu ne batem capul însă cu ce anume veți fi făcut „…Basarabi și voi Mușatini/ Descălecători de ţară, dătători de legi şi datini…” în spațiul românesc extracarpatic în secolul al XIV-lea, că nu merită, pentru numai 4 puncte!

    D-aia zic: „Trăiască înfrățirea între generațiile de candidați și BAC-ul prietenos!” și „Analfabeți din toate grupele de vârstă, uniți-vă!”

    Și bucurațivă, copi, că nici nu mai trebe să căutați pe goagăl dăspre păpădie, cum a zis Băse, că e toate informațile complecte și toate răspunsurili ezacte în subectul dă ezamen!

  15. Vazindu-l pe Dodon inchinind Republica Modlova lui Putin in Piata Rosie, mi-am adus aminte de politica ruseasca de „ethnic cleansing” pe care au dus-o comnistii sovietici decenii la rind, pentru a deznationaliza RSS Molodveneasca, si a isi planta acolo guvernatorii rusi in timp ce ii trimiteau pe romani in Kazahstan sau ii aduceau sa munceasca pentru rusi la Moscova. Probabil o sa urmeze o „infratire” militara unde „maldavanii” o sa plateasca cu vin si singe pentru sistemele de racheta rusesti. Si, poate o sa urmeze re-militarizare a zonei, cu acordul Moldovei de a plasa trupe rusesti „prietene”, care sa preintimpine atacul „fascistilor romani”. O sa spuneti ca fabulez, dar este e un scenariu care a avut loc in Ucraina deja. Nu degeaba Presedintele Poloniei Duda se intilneste cu Trump ca sa aduca mai multe trupe americane in Polonia.

    Imperialismul rusesc are aceleasi metode de „constructie”: se foloseste de resurse din alte natiuni pentru a isi consolida armata, si, la schimb, le promite protectie colonizatilor. Asa a fost si URSSul, asa este si acest surogat. Nu degeaba Putin plinge dupa URSS. Dar, rusii nu le-au promis, si nu le promit colonizatilor prosperitate, bani, sau garantarea drepturilor si libertatilor cetatenilor acelor tari supte de tintarul rusesc. Din fericire, Imperiul pe care il viseaza Putin are concurenta: „Imperiul UE” in primul rind, care e un sistem mult mai inteligent si sofisticat decit primitiva imbratisare ruseasca si pupatura pe gingii in PIata Rosie cu „soiuznikii” gen Dodon. Sigur, si in acest Imperiu sunt cei care cistiga mai mult si unii, pe la periferie, care pierd, sau cistiga mult mai putin prin comparatie. Totusi, la fundamentul UE sta NATO, care este un os in gitul lui Putin. De aceea vedem cum se lucreaza intens la erodarea NATO pe diferita cai, mai ales in mediile astea virtuale, folosind chiar „armele” inamicului: Facebook, Twitter si alte medii numite „sociale”, dar care au devenit teatre de razboi informatic.

    Nu stiu cit timp are Romania pentru a isi dezvolta suficient capacitatile de aparare si economia, care sa sustina aceasta dezvoltare. Dupa cum merg lucrurile (prost!) cu atragerea Moldovei in NATO, si in UE, si vazind drumul pentru tancurile rusesti la care lucreaza gasca lui Dodon, cred ca e naiv sa ne mai gindim ca neaducind mai multe trupe americane in Romania am ajuta cauza unirii.

  16. Am crezut ca Iohannis e mult mai inteligent decit Basescu. Este, dar nu cu mult. Totusi, acest „delta” de inteligenta al actualului Presedinte nu e suficient pentru ca, in acelasi timp, sa ocupe un tron de Presedinte, si, in plus, sa mai si faca ceva semnificativ. De exemplu, sa faca un „salt” vs. „pas cu pas” calitativ pentru poporul sau. Ne incurcam si mai tare cind trebuie sa clarificam cine face parte din „poporul lui”.

    Din experimentele de laborator ale domnului Presedinte pentru clasa „shoimii patriei” rezulta matematic ca „Poporul roman” (X)= „Poporul roman” (X) – „Poporul pesedist”, sau , mai recent, ca „Poporul roman” (X) = „Poporul roman destept” – „Poporul roman prost”. Din pacate, din acest experiment, a reiesit un rezultat negativ, ceea ce l-a convins pe dl. Presedinte ca „Poporul roman” se ascunde totusi pe undeva, nu are cum sa lipseasca.

    Ultimul sau experiment cu eprubetele a scos in evidenta ca „Poporul roman” < "Poporul german". Consecvent, si insistent, a incercat de citeva ori acelasi experiment, cu acelasi rezultat. Ergo, inegalitatea este irefutabila acum si in vecii vecilor. Concluzia este instructiva si folositoare pentru modul de gestionare a tarii, in sensul ca nu e necesar un efort de "egalizare".

    Boss e deci foarte activ si angrenat in opera de instruire prezidentiala a prescolarilor. Probabil istoria il va consemna ca "Presedintele care ar fi dat un regat pentru un popor, dar nu l-a gasit". Unii mai au sperante sa il identifice cu precizie pe "X" la finalul mandatului. Eu nu.

  17. Domn’le ce imbecili!

    Au daraat si statuia lui Ulisses Grant. Gneralaul ca a distris Confederatia!
    Si sunt suparati si pe Lincoln !!!

    Imi retrag cuvintele! Adtia sunt mai prosti si mai nebuni decat bolsevicii primului an!

    • Un alt fel de „Mineriada”…dar se vede ura acumulata si prost indreptata rasial. Asa cum spunea si Agent K in MIB: „“A person is smart; people are dumb”

  18. Un gest firesc, de noblete, intre doi politicieni de prestigiu, care au scris istorie in relatia bilaterala. Trist ca cei care il adulau pe Adrian Nastase, in perioada 2000 – 2004 cocheteaza cu amnezia.
    Sanatate, Domnilor Prim Ministri!

  19. Buna ziua, nu stiu daca acest mesaj v-am ajunge la dvs sai daca il citiți, dar eu va transmit un sincer LA Multi Ani!!!! Trimis din Yahoo Mail pe Android Pe mie., iun. 24, 2020 la 14:08, ADRIAN NĂSTASE a scris: #yiv6513479372 a:hover {color:red;}#yiv6513479372 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv6513479372 a.yiv6513479372primaryactionlink:link, #yiv6513479372 a.yiv6513479372primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv6513479372 a.yiv6513479372primaryactionlink:hover, #yiv6513479372 a.yiv6513479372primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv6513479372 WordPress.com | Adrian Năstase posted: „Astăzi l-am primit, la solicitarea sa, pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, domnul Botond Zakonyi. Domnul ambasador a dorit să-mi inmâneze o scrisoare de felicitare din partea premierului Viktor Orban, impreună cu o selectie de vinuri din Ungaria, cu oca” | |

  20. „Zicala”( cum se exprimă neaoșii noștri țărani inteligenți munteni) cum că „nu poți fi filozof în satul tău” , emisă acum vreo două mii de ani, nu prea departe de noi, rămâne valabilă ….. te apreciază cei din ….satul vecin. Nu vă amintiți, că la o recepție, la polonezi, s-a făcut roată în jurul dumneavoastră, de diplomați și invitați, pe când un fost președinte, deși amintit că este prezent, n-a reușit să lege decât cu chiu cu vai o discuție cu o băbuță. Întâmplări mărunte dar …cu semnificații mari!

    • vezi ca le cam incurci.
      Acum 2000 de ani se zicea „ Nemo propheta in patria
      Si nu avea nici de a face cu pago

  21. Facand o trecere in revista a perceptiei Romaniei in presa rusa in ultimii 10 ani vedem , in plus de imaginea statului roman agresiv si hraparet la adresa Rusiei si a bunilor ei supusi ( Republica Moldova ) , eticheta de ” saracie ” , ” mizerie ” , ” calitate a vietii rele ” in Romania .
    Daca remarcile ar veni din partea Canadei as intelege dar ca vin de la presa guvernamentala a emiratului petroliero-militar al lui Putin , in care cetatenii sunt tratati de autoritati ca vitele ( recrutii rusi sunt terorizati de ideea stagiului lor militar din cauza umilintelor si violentelor la care sunt supusi … ) cu un venit pe cap de locuitor nu mult mai mare ca al nostru …
    Daca Romania este ” saracul ” in ochii lui Ogoniok , Komsomolskaia Pravda sau TASS , sa vedem unde stam in presa maghiara .
    Acolo suntem ” hotul ” .
    Hotul care nu crede ca a castigat ce a castigat .
    Formula ” nu crede ” e in presa maghiara – ” la 100 de ani de la Trianon romanii inca nu cred ca au Transilvania si se tem ca vor pierde ” samd .
    Tot formula facila cu ” nici ei nu cred ” o vedem la scriitorul ungur Kosztolanyi , romanul ” Anna cea dulce ” – actiune in 1919 .
    Citez ” armata romana era in Budapesta . In uniforme noi , albastre , facute special pentru intrarea in Budapesta ( sic ?! – veneau din refugiul din Moldova ) . Nici ei nu credeau ca sunt in Budapesta .
    Sunau din trompete peste tot sa se auda ca legiunile lui Traian s-au intors .
    Ofiterii romani rechizitionau materialele din birouri si fabrici , primiti mieros de cadrele unguresti vorbind o franceza primitiva .
    Soldatii romani smulgeau telefoanele cu fire cu tot din pereti si le incarcau in carucioare .
    Cautau comunistii dar respectau proprietatea privata ” .

  22. Familia rusu din iasi,v-a dorește sanatate MULTĂ, Împliniri,Să fiți binecuvîntat Pentru ce făcut pentru această țară. La multi ani!

    mie., 24 iun. 2020, 14:08 ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: „Astăzi l-am primit, la solicitarea sa, pe > ambasadorul Ungariei la Bucuresti, domnul Botond Zakonyi. Domnul ambasador > a dorit să-mi inmâneze o scrisoare de felicitare din partea premierului > Viktor Orban, impreună cu o selectie de vinuri din Ungaria, cu oca” >

  23. Fiind foarte ,,fini” cunoscatori al problemelor pe care le avem, vecinii nostri puncteaza de cate ori au ocazia. Gestul poate fi catalogat insa de unii ca avand o nuanta controversata avand in vedere ca scrisoarea v-a fost adresata printr-un demers diplomatic oficial cat si a faptului ca e redactata in ungureste (oficialitatile vecine banuiesc cumva ca dvs. ,,stapaniti” limba lor?). Nu de alta dar cu ceva vreme in urma aminteati ( in mod ironic, se intelege) de un ghid „… modul mai usor d’a invăta românu linba ungurească”, scris de Moisi Bota. Sigur nu s-a folosit de el traducatorul pt. varianta ,,neoficiala”. Avand in vedere ca-i pe toate canalele stirea sigur ca si-au atins cu eleganta inca o data scopul. Imi spunea un amic ca la fel ar fi fost privit si daca ati fi primit o scrisoare in germana de la cei de la care ati tot asteptat si n-a mai venit. Rautaciosi amici, n-ai ce face!

  24. La Centru: Natiocratia, zona libera de Globalism

    Relatiile interstatale trec, de cele mai multe ori, prin cele interpersonale. Cand relatiile personale dintre liderii unor state sunt apropiate si puternice, acelasi tip de relatii sunt si intre statele respective. Teoretic, acest lucru ar trebui sa fie valabil in primul rand intre vecini. Realitatea e ca romanii si vecinii lor alcatuiesc o subregiune – al doilea nivel de agregare dupa cel statal -, foarte asemanatoare unei familii si unei rezidente extinse, care fac parte din familia si regiunea europene. Practic insa, situatiile de vecinatate intre state pot fi diferite.

    Scrisoarea de felicitare adresata de catre premierul ungar Viktor Orban distinsului sau fost omolog Adrian Nastase poate fi citita in chei multiple. Desigur, ea exprima in primul rand un act de apreciere deosebita a personalitatii puternice a fostului premier roman. Mai ales, la aniversarea de catre acesta a unei varste senioriale “rotunde”, in care 7, prima cifra a noii sale varste binare si primul 7 din cei zece care vor urma, are o semnificatie unica in ciclul creatiei, de atingere a plenitudinii, de desavarsire a operei. Am mai spus cu alte prilejuri ca cercul este figura geometrica perfecta, la care nu se poate adauga si de la care nu se poate lua. Sa nu uitam ca simbolul solar are aceeasi configurare. Cercul de stele al UE reprezinta din acest punct de vedere o optiune execeptionala, care daruieste lumina si viata. Comparativ, simbolurile Illuminati sunt lunare, nu au lumina proprie. Stralucirea lor e o reflectare a luminii altora, iar prioritare intre ele sunt rigla, echerul si ciocanul, cele trei unelte cu care a fost lovit fiul vaduvei, respectiv peste gura, in inima si in cap. Cu ele sunt lovite, azi, Natiunile.

    Elegantul gest al lui Viktor Orban fata de omul politic si de stat Adrian Nastase poate fi privit si in contrast cu administratia liberala Iohannis-Orban. Ca un substrat critic la adresa unui liberalism aflat in amurg si a unei guvernari desuete, care continua sa se lase manevrate de o ideologie si un sistem muribunde. Globalistii il numesc pe Viktor Orban drept “Iliberal”, dar acest termen, o inventie de criza fatala a ultimilor ideologi ai liberalismului, reprezinta de fapt o medalie in ochii noii Lumi, in conditiile in care Liberalismul a ajuns la fel de famat precum Comunismul, iar sfarsitul ii este la fel de inevitabil. Mai altfel spus, “Iliberalismul” este un nume de imprumut, cu care Globalismul desemneaza Natiocratia, noua forta, nascuta si in crestere mondiala, care ii va fi gropar. Cu certitudine, liderul de dreapta ungar vede in liderul de stanga roman un simbol al Natiocratiei, ca alternativa la o ideologie, un sistem si o guvernare perimate, care sa ia din mainile Globalismului deciziile care ne privesc si resursele care ne apartin si sa le incredinteze Natiunii. Scrisoarea, care este in limba Natiunii autorului, nu in cea a Globalismului, un fapt la care trebuie luat aminte, este in acest fel o dezavuare indirecta a regimului liberal, dar se poate spune ca, la fel de subtil, “citeste” si viitorul. In privinta lui Adrian Nastase, instinctele politice nu-l insala pe Viktor Orban. In fond, daca Globalismul a adus Comunismul la Stanga si Liberalismul la Dreapta, este, acum, dreptul Natiunilor sa aduca Natiocratia la Centru. Va fi o iesire din Dihotomie si o intrare in Sinergie, loc in care Ungaria deja se afla si asteapta sa vina si Romania.

  25. E.. ca e ca Viktator se arata ca fiind, totusi, un ins cu 7 aniu de acasa plus inca ceva in ce priveste manierele „burghezer”.

    la noi insa , „oruginea sanatatoasa” (toparlaneasca adica) ramane apreciata :
    https://magnanews.ro/2020/06/adrian-nastase-se-lauda-ca-a-fost-felicitat-de-ziua-lui-de-viktor-orban/
    https://adevarul.ro/news/politica/nastase-bate-obrazul-iohannis-orban-nu-l-au-felicitat-ziua-sa-In-urma-luna-i-a-dat-judecata-1_5ef36bdc5163ec427144ea08/index.html
    https://newsweek.ro/politica/adrian-nastase-se-lauda-ca-a-fost-felicitat-de-ziua-lui-de-premierul-ungariei-viktor-orban
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ce-i-a-scris-viktor-orban-lui-adrian-nastase-nimeni-din-guvern-sau-de-la-cotorceni-nu-mi-a-trimis-asa-ceva-1328063

    SI sunt intersanate si comenatriile Citez unu savuros prin ignoranta vadita „Ce tupeu are porcul, de parcă n-ar fi fost condamnat pentru furtul bugetului! O țară întreagă i-ar fi înjurat pe Orbam (Ludovic) și Iohannis dacă s-ar fi compromis felicitând escrocul.„.

    Eh …. deh tara in care ineptualii neamului s-au aliniat l;a fundul basesc ..

  26. Un gest simplu si firesc care onorează o prietenie durabilă…Incă odată felicitări și La multi ani Excelență!

Lasă un răspuns