Colectionarul Ion Cantacuzino – semnatarul Tratatului de la Trianon

Dr Ion Cantacuzino a semnat, din Partea României, alături de Nicolae Titulescu, Tratatul de pace de la Trianon, care a consfintit Unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat si deci a dat efect international vointei populare de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia.

Dacă despre Titulescu am vorbit adesea, despre medicul Ion Cantacuzino am vorbit foarte putin in afara zonei medicale. Educat la Paris, Ion Cantacuzino a căpătat un urias renume international in domeniul microbiologiei, Institutul Cantacuzino de la Bucuresti fiind o dovadă in acest sens.

Dar se stiu si mai putine lucruri despre colectionarul Ion Cantacuzino. Colectia sa de desene si de gravuri număra peste 12000 de lucrări. O mare parte au fost donate Muzeului Toma Stelian (in clădirea fostului muzeu se află acum  sediul PSD) iar ulterior ele au ajuns la Muzeul National de Artă al României.

Lucrarea pe care am adăugat-o acestui text a fost realizată de Pierre Milan (după Rosso Fiorentino) care a trăit in secolul 16, este intitulată „Hora driadelor” si face parte din colectia Ion Cantacuzino. Eu am preluat-o din volumul „Gravura italiană din secolele XV-XVI si Scoala de la Fontainebleu”, publicată in 2016 de MNAR.

5 gânduri despre “Colectionarul Ion Cantacuzino – semnatarul Tratatului de la Trianon

  1. Pentru cei care portretizeaza China ca fiind un porumbel al pacii:

    „…But there have been tense confrontations along the border in recent weeks. In May Indian and Chinese soldiers exchanged physical blows on the border at Pangong Lake, also in Ladakh, and in the north-eastern Indian state of Sikkim.

    India has accused China of sending thousands of troops into Ladakh’s Galwan Valley and says China occupies 38,000 sq km (14,700 sq miles) of its territory. Several rounds of talks in the last three decades have failed to resolve the boundary disputes…”

    Poate un liliac deghizat in porumbel…

    https://www.bbc.com/news/world-asia-53073338

  2. Defectarea manipularii Globaliste a Natiunilor: Hawaii, reuniune de criză SUA-China. Intimidarea chinezilor vizeaza controlul Pacificului de Vest si al Marilor Chinei. Solidaritate mondiala cu China

    Washingtonul va incerca, miercuri, la reuniunea de criza SUA-China, din Hawaii, sa determine Beijingul sa accepte controlul american in Pacificul de Vest si in Marile Chinei.

    Potrivit tacticii de a-si pregati orice negocieri de pe pozitii de forta, cunoscute drept “negociere cu pistolul pe masa”, SUA au urmat consecvent acest obicei evreiesc si in privinta intalnirii americano-chineze: au trimis doua portavioane in zona vest-pacifica, i-au agitat pe chinezii taiwanezi si hongkonghezi impotriva tarii mama, au incercat sa-i asmuta pe europeni contra chinezilor, au lansat Starlink-uri, voite spectaculare si impresioniste etc.

    Nu in ultimul rand, au chemat la negocieri in Hawaii, unde se afla baze militare americane, intr-un gest probabil de intimidare, prin ceea ce le vor “oferi” privirilor chinezilor. Astfel de acte de influentare psihologica, care tin de politica globalista a fricii, Globalistii dezvolta cu toate Natiunile. De rememorat doar doua cazuri, cand unui ministru european al apararii, chemat in Statele Unite, i s-a trantit “intamplator” o bariera in fata, iar un lider politic asiatic, care dadea semne de rebel in devenire, a fost adus la “negocieri” pe un portavion american.

    Intr-un gest de bunavointa, chinezii au admis sa mearga in Hawaii sa-l intalneasca pe Mike Pompeo, dar nu si-au trimis omologul, pe ministrul chinez de externe Wang Yi, ci un inalt responsabil de partid pe probleme externe, Yang Jiechi. Faptul ca Pompeo a acceptat o asemenea diferenta de precadere e un indiciu ca SUA le frig buza dupa negocieri cu China.

    “Criza”, una artificiala creata de SUA, care va face obiectul intalnirii Pompeo-Jiechi, vine dupa declansarea epidemiei de coronavirus in China, un atac biologic cu impact economic, demografic si sanitar asupra gigantului asiatic. In nota binecunoscuta de a genera crize si a-i acuza pe altii de producerea lor, SUA au dezlantuit o campanie de demonizare a Chinei.

    Sperand ca va fi si crezut, Donald Trump a acuzat China ca ar fi “responsabila” de pandemie, despre care, ascuns in spatele ei, a comparat-o cu un „măcel în masă la nivel mondial”, lucru de altfel adevarat, dar nu si in privinta autorului. Trump a amenintat luna trecuta că rupe relaţiile cu China, că nu vrea să mai vorbească cu Xi Jinping, denumit până atunci „prieten”, si ca nu-l mai intereseaza acordul comercial dintre SUA si China.

    De fapt, ce vor SUA de la China? O serie de evenimente geopolitice corelate prefigureaza intentiile SUA de a “inchide” China in granitele acesteia, a-i controla Marile Chinei si zona vest-pacifica adiacenta, pentru a crea un spatiu geopolitic american exclusiv, asemanator fostului lagar capitalist. Vise-vise si tupeu-tupeu! Marile Chinei, de Sud si de Est, sunt parti naturale din spatiul maritim limitrof chinez, de identificare, prealarmare si pregatire de lupta la orice patrundere de forte navale straine.

    Deoarece meridianul de 180° trece prin Pacific, Pacificul de Vest, de lângă Asia, se află de fapt în emisfera estică a Pământului, iar Pacificul de Est, de lângă America, se află în emisfera vestică. Deci, nexam occidentalism in Pacificul de Vest, ci doar orientalism, suta la suta. Pentru a nu intra in conflict cu valorile orientale, fundamental diferite ca istorie, adevar si munca de cele occidentale, SUA, liderul Occidentului, nu trebuie sa nutreasca iluzii fata de Asia-Pacificul de Vest. Cu atat mai putin in privinta unor tari care i-au fost victime in razboaie sau au fost colonii ale Imperiului Britanic. Cu trei exceptii, Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), reunind 11 state (Canada, Australia, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Singapore, Malaezia, Peru, Chile, Vietnam şi Brunei), nu are niciun motiv si nicio afinitate sa accepte suprematia anglo-americana, care de departe miroase a fi o noua sclavie.

    UK a anuntat ca vrea sa adere la CPTPP, dupa incheierea tranzitiei post-Brexit, la 31 decembrie, trecand mai intai prin incheierea unui acord cu “vechii prieteni’” Australia şi Noua Zeelandă. Ultimele doua si Canada sunt momeli prin care Londra va incerca sa-i prinda in plasa sa neocoloniala pe ceilalti 8 “transpacifici”. Dar „Exit”-ul si „Repozitionarea” sunt deja inventate. Un fapt este cert, probat istoric. Pentru ca sa se dezvolte, Asia si America Latina au nevoie sa-si utilizeze resursele pentru popoarele lor. Ele nu trebuie sa se inchine unui Dumnezeu strain si fals, in numele caruia identitatile le sunt distruse, tarile ocupate si bogatiile furate, pentru imbogatirea si maretia unei rase pretinse de “suprematisti”. E de dezvaluit si de neuitat ca Atotputernicia este a Natiunilor Unite si Solidare, ele hotarasc directia si ce se intampla pe Pamant, nu Globalismul. In privinta sustinerii Natiunii Chineze, toti suntem chinezi. Solidaritatea cu China e mondiala.

    • #Agenția fragment zice: „In privinta sustinerii Natiunii Chineze, toti suntem chinezi.
      Solidaritatea cu China e mondiala.”
      ======
      Uuuu!
      Cred că Ghiță se amuză copios.
      De fapt și pe mine mă distrează postările fragmentului.

      E bine că avem un bufon pe blog.
      Prostiile lui aduc o rază de veselie, altfel viața ar fi prea ternă.
      Totuși, un tratament nu i-ar strica.

  3. Despre ZiuaTrianonului nu mai vorbeste nimeni, a „murit”, poate anul viitor. Din pacate marea majoritate a populatiei Romaniei a trecut usor peste aceasta la fel si multi dintre politicienii nostri, numai cateva „flacari calauzitoare”, printre care si Dvs. N-am stiut ca eminentul profesor medic I. Cantacuzino a fost implicat activ in infaptuirea Tratatului de la Trianon si cu atat mai putin un mare iubitor de frumos posedand o numeroasa colectie de arta, noroc cu Dvs., fin calauzitor intr-ale politicii si frumosului.

Lasă un răspuns