Credeti că Iohannis va fi decorat cu Ordinul de Merit al Ungariei?

Astăzi, 4 iunie, se implinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon, cu Ungaria, elaborat pe baza unei noi ideologii a relatiilor internationale, definita de presedintele american Wilson. Intre altele, era vorba de principiul autodeterminării popoarelor.

Ca atare, „Romania mare a fost rezultatul luptei seculare a Europei natiunilor impotriva Europei imperiilor”.

Această bornă a istoriei romanesti – Centenarul semnării Tratatului de la Trianon, la 4 iunie 1920, de către dr. I.Cantacuzino si de Nicolae Titulescu, in numele Romaniei, trebuia marcată astăzi pe baza Legii initiate de Titus Corlatean si Serban Nicolae. Legea, aprobată de Parlament, nu a fost incă promulgată de Klaus Iohannis, cel care il acuza pe Ciolacu că vrea să vandă Ardealul ungurilor.

Mai mult, prin MAE si ICR s-au transmis instructiuni (verbale?) pentru blocarea in străinătate a tuturor manifestărilor consacrate Zilei Trianonului.

In plus, Romfilatelia urma să introducă în circulație o emisiune de mărci poștale „Centenarul Tratatului de la Trianon”, pentru a aniversa 100 de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri. Pe timbrul emisiunii, care avea valoarea nominală de 8,5 lei, urma să fie ilustrat Nicolae Titulescu, prim delegat al României la Conferința de Pace de la Paris, avand pe fundal Palatul Marele Trianon. Colița emisiunii descria o compoziție dedicată Centenarului Tratatului de la Trianon, semnat la 4 iunie. Lansarea acestor timbre omagiale a fost insa anulată.

Sunt două intrebări care apar:

1. Cine are, in Romania, autoritatea necesară pentru a bloca acastă mare sărbătoare a romanilor si

2. Credeti că pentru aceste lucruri Klaus Werner Iohannis merită decoratia „Ordinul de merit” al Ungariei, la fel ca Lasklo Tokes si Lucian Boia?

 

38 de gânduri despre “Credeti că Iohannis va fi decorat cu Ordinul de Merit al Ungariei?

  1. Va dati seama cat plini de ei au ajuns talharii astia/ stiu ei bine pe cine au in spate, si de’afara si din interior. Cat despre masochismul mioritic al romanilor poate doar cercetatorii englezi vor putea descoperi mamaliga exploziva.

  2. NU VA FII DECORAT CU ORDINUL MUNCII CUM A REUSIT EL DIN SALARIU DE PROF DE FIZICA SA-SI CUMPERE 6 CASEEEEEEEE. Pe joi, 4 iunie 2020, 16:45:43 EEST, ADRIAN NĂSTASE a scris: #yiv3394259725 a:hover {color:red;}#yiv3394259725 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv3394259725 a.yiv3394259725primaryactionlink:link, #yiv3394259725 a.yiv3394259725primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv3394259725 a.yiv3394259725primaryactionlink:hover, #yiv3394259725 a.yiv3394259725primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv3394259725 WordPress.com | Adrian Năstase posted: „Astăzi, 4 iunie, se implinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon, cu Ungaria, elaborat pe baza unei noi ideologii a relatiilor internationale, definita de presedintele american Wilson. Intre altele, era vorba de principiul autodete” | |

  3. Tocmai m-a sunat Herr Iohannis si mi-a lasat un mesaj. „PSDu e de vina! PSD vrea sa dea Ardealu „ungurilor”. Asta nu e o lege buna pentru ca prin asta PSD nu da Ardealu ungurilor. Rog PSD sa bage lege sa dea Ardealu ungurilor. Atunci semnez!” 🙂

  4. Nu stiu care sunt dedesubturile acestor „miscari” mai mult sau mai putin verbale de blocare, boicotare a manisfestarilor prilejuite de Ziua Trianonului. Dupa parerea mea aceasta sarbatoare a trecut neobsevata. Am auzit azi o stire care m-a mirat. Spionajul chinez a actionat in Romania prin oferirea/donarea de materiale sanitare, principal suspect Excelenta sa d-na ambasador, victime au cazand tocmai doctorul Arafat, iar seful politiei Despescu a fost vigilent si n-a cazut in capcana (???). Asa ceva, nimeni dintre autoritatile de forta sau altele, n-au dat un comunicat oficial in acest sens sau urmeaza. Oare cineva a trimis vorba ? Cu asemenea conducatori Romania traieste vremuri tulburi.

  5. …de Iohannis nu merita nici o decoratie, insa ungurii i-o dau! El merita decoratia” Foras de gunoi”, apoi bagat in puscarie ! Ungurii fac ce vor in Romania pentru ca la conducerea tarii sunt numai niste mormoloci !

    • Cata ipocrizie! N-am nicio legatura cu politica, dar, sincer, de cand fac ungurii ce vor ei jn Romania, de ieri, de azi? Inca de la caderea comunismului si-au infipt ghearele adanc in Ardeal. Partide politice, oameni politici, in bataliile lor pentru popularitate le-au dat mana libera. Posibil sa existe ,,romani,, si prin diaspora care fac jocurile ungurilor. Pe langa cei care saliveaza dupa o bucatica de Romania, fiind descendenti de romani, a 3-a, 4-a generatie, imprastiati pe alte continente, avand influente prin anumite domenii, grupari masonice, se fac frati cu dracii pentru a-si atinge scopurile. Singurii care au fost tinuti la respect pe teritoriul Romaniei am fost noi, romanii de rand, in rest in schimbul mitei si voturilor de popularitate au avut libertatea sa faca ce-au vrut ei(si nu cred ca s-au limitat la lucruri simple). E foarte suparator sa vezi cum Domnii nostri se comporta de parca au fost parasutati ieri pe Terra, n-au vazut , n-au auzit…nici gura nu le miroase…

  6. Răspuns la întrebarea a doua: este un candidat serios la primirea decorației, dat fiind că nu a promulgat legea privind instituirea Zilei Tratatului de la Trianon, prin care ar putea fi sărbătorit, prin diverse evenimente organizate în plan local și național, succesul uriaș obținut de reprezentanții Țării acum 100 de ani, în detrimentul vecinei sale de la Vest. În lipsa predării la nivelul necesar a Istoriei în școală, reamintirea, fie și o singură dată pe an, a acestui succes, ar fi un prilej de revigorare a conștiinței comune, mai ales dacă s-ar cheltui inteligență, imaginație și ambiție pentru organizarea evenimentului.

  7. Prin nesemnarea Legii sărbătoririi Trianonului, Klaus Iohannis, ca președinte al României, are o poziție incalificabilă.

    Este o recidivă.
    Să nu uităm că la ședința solemnă de la Parlament de pe 27 Martie 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la care a participat Casa Regală, Patriarhia, Academia, partidele, doar președintele României a lipsit.

    La Trianon s-a parafat „certicatul oficial de naștere” al României și ni s-a recunoscut teritoriul național.
    Nesemnând legea-simbol, Iohannis refuză să recunoască acest teritoriu care nu este un cadou, ci este un drept.

    Întregirea s-a obținut prin luptă, prin jertfă și prin hotărârea națiunii de a trăi într-un singur spațiu național.

    Refuzând parafarea legii, Iohannis, la fel ca și Ungaria, nu recunoaște nici jerfa, nici lupta poporului român pentru reîntregirea națională.

    Grav este că sunt influențați numeroși români care consideră că la Trianon ” ni s-a dat” Transilvania, nu că s-au recunoscut internațional granițele României.
    Ca urmare, justifică acești români, nu trebuie să-i supăram pe maghiari prin sărbătorirea Trianonului.

    Sigur, ne revoltăm pe bună dreptate în legătură cu atitudinea nereprezentativă și cel puțin nepatriotică a președintelui României, dar ar fi mai indicată o poziție comună / rezoluție în acest sens a partidelor politice, mai ales a celor parlamentare care au votat legea.

  8. Si in Canada s-a revigirat miscarea anti-rasism (doar pentru cei negri). Avem un ministru al diversitatii, de culoare (pare din India) care tocmai a re-afirmat despre cit rasism anti-negri este in Canada. Seful Polititiei din Toronto, un negru, a afirmat acelasi lucru. Seful NDP, cu turban, nu imi dau seamna ce culoare, ca nu pare negru, la fel. Mai toti politicienii, inclusiv albi, afirma acelasi lucru. O fi, nu am vazut statistici, si cifre. Dar mi se pare o exagerare enorma, cind ei ocupa pozitii de lideri in toata Canada (ministrul apararii e cu turban, de culoare), cind au deja structuri bine puse la punct prin care se angajeaza doar pe ei, cind organizatiile lor primesc fonduri de la stat (probabil mai multe decit albii), cind exista politici clare in toate companiile de stat si private care sa ii avantajeze…sa nu ii discrimineze.

    Pina la urma, mi se pare ca noi albii, am ajuns o minoritate discriminata. Dar noi nu suntem uniti ca ceilalti, si nu ni se pare important sa activam si noi un „White Lives Matter”, sau sa devoalam ca suntem discriminati…realitatea? Toata lumea e discriminata intr-un fel sau altul, doar ca unii sunt mai multi si mai vocali.

    • Cu turban? Din prima desciere pare a fi indian sau pakistanez.
      Stai sa caut …. Harjit Singh Sajjan, lt col. Singh (Leu) ar insemna ca este Sikh (soldati se super elita .. si un englez zicea ca „daca un barbat zice ca nu se teme de moarte este ori mincinos ori este sikh”. Un elglez care se pricepea) insa el este „facut” nu nascut. Adica botezat nu nascut sikh.

      Buon. Are o figuta care sUgereaza caare muot sange „predravidian” in el …INSA cumsa zic toti indienii indifernt de cata melanina au sunt clasati ca „albi” . Cel putin de catre „scoala rasista germana” care prefera sa se ghideze dupa structura osoasa .

      Da tine minte – un asiatic din subcontinetu indian care poarta permanet turban .. are mari sanse sa fie sikh. daca iusi zice si Singh este! Daca are turban si functia sa are de a face cu zona armata .. sigur sikh! Si e biune sa ii acorzi respect. Sipau casutigat dreptul de a fi respctati – in gnl cu sangele altora!

      • E sikh si il respect. Problema este ca eu nu imbrac ia, izmenele, itzarii si opincele, si nu imi pun caciula dacica pe cap cind merg in public. Nici baltagul nu-l iau cu mine pe strada. Ma imbrac fie business casual/costum, sau in blugi, adidasi si tricou, ca tot nord americanu clasic.
        Cealalta problema e de numere. Cu cit o sa fie mai multi de un anumit fel, si cu cit simbolurile lor sunt mai numeroase, cu atit o sa ne intrebe pe noi: „da voi turban de ce nu purtati, nu va e rusine?”. „Da voi de ce nu mergeti la demonstratiile astea?”, „da voi de ce va casatoriti cu femei si nu cu barbati?”, „da de ce nu sunteti de acord ca exista mai mult de doua sexe?” „da de ce nu vreti sa desfiintam Politia?”, „da de ce nu sunteti de acord sa dizolvam toate institutiile statului, si sa desfiintam conceptul de proprietate?”

      • N=ai inteles …. Turbanu ala este o traditie sikh , ceva ce tine si de religie si „indentitate” . Turbanu si cutitu’ kukri
        Sikf fara turban doar la baie sau la frizer o sa vezi!!
        Si ar fi bine sa nu banuiasca ca tu pui turban fiindca il imiti pe el FARA SA AI DREPTUL!!! E f nesanatos!!!

        E .. e …. daca noi am avea reputatia lor ….. te-ai mira de cat respect ti-ar aduce caciule!

  9. Iohannis afiseaza „Patriotism de Parada”. Cind e vorba de substanta, se rusineaza…

    Cred ca generatiile tinere trebuie sa stie aceste lucruri:

    „4 iunie este un moment de bucurie pentru români, fiindcă pe 4 iunie 1920 a fost semnat Tratatul de la Trianon, „tratatul care încheia războiul Ungariei cu toate ţările participante la coaliţia Mica Antantă, în special cu ţările din jurul său: România, Cehoslovacia, Iugoslavia şi Austria”, explică istoricul Adrian Niculescu. La polul opus, Ungaria vede această zi ca una de doliu, fiindcă în urma tratatului ar fi pierdut două treimi din teritoriile sale. „Ce omit ungurii să zică este faptul că acele teritorii erau ne-maghiare”, adaugă specialistul.

    Ungaria se „tânguie” după ceva ce nu a fost al ei, susţine acesta. „Ungurii plâng inutil „pe laptele vărsat” şi este cel puţin deplasat accentul pus pe Trianon. Retorica lor, cuvântul lor de ordine este că au pierdut două treimi din teritoriu, dar asta nu este adevărat. Orice hartă etnică a Ungariei ne arată asta”, mai notează Niculescu.

    https://www.mediafax.ro/social/100-de-ani-de-la-tratatul-de-la-trianon-istoric-roman-ungaria-plange-dupa-ceva-ce-nu-a-fost-al-ei-19239994

  10. Bineinteles ca da !
    Ungaria se intristeaza la cea mai mica reusita romaneasca si straluceste de placere la orice neplacere a tarii noastre .
    Nu pot sa uit remarcile veninoase ale unui autostopist ungur luat in masina la Cluj , in 1987 – tocmai se dase in folosinta tramvaiul de la gara spre centru si Manastur ” Clujul este centru cultural … se acomodeaza tramvaiul cu trecutul lui ? ” – in traducere centru cultural unguresc superior valahilor si tot ce faceti voi e rau – numai ca in minunatul oras unguresc Szeged este tramvai , ca la Nantes , Bordeaux , Paris , si nu este nici o problema , dimpotriva , confort si siguranta .
    Cum sa nu se bucure Ungaria oficiala ca Romania din august 2019 nu a primit nici un acord pozitiv de la Noua Comisie Europeana pentru finantarea infrastructurii de transport ( august 2019 ? podul de la Braila , 500 milioane de euro , Corina Cretu ) .
    Cum sa nu se felicite ca puterea lui Iohannis se lauda cu ” 12 miliarde de euro dati Romaniei pentru transport ” numai ca stati un pic Comisia refuza proiecte vechi ca 3 loturi din autostrada Sibiu – Pitesti ( ” doar ” 850 milioane de euro ) si Romania lui Iohannis nu are nici un proiect nou in afara celor ale PSD din 2017 – 2019 ? Pe ce se vor cheltui cele ” 12 miliarde de euro ” ??

  11. „A retired St. Louis police captain who became a small-town police chief was found fatally shot early Tuesday outside a pawn shop that was looted after protests over the death of George Floyd turned violent.

    David Dorn, 77, was discovered on the sidewalk in front of Lee’s Pawn & Jewelry in St. Louis around 2:30 a.m., said Police Commissioner John Hayden. He said Dorn, who retired from the St. Louis Police Department in 2007 and had been serving as police chief of Moline Acres, Missouri, since 2008, was killed when he apparently tried to stop the looting of the shop.”

    Si era un fost politist negru, omorit pentru ca a incercat sa stopeze spargerea de magazine si furturile altor negri. De asta nu mai plinge nimeni. Toata lumea il plinge pe Floyd. Cind un negru incearca sa stopeze furtul si este impuscat nu mai demonstreaza nimeni. Nimeni nu e induioasat de violenta gangsterilor. Doar politia trebuie sa fie mai pufoasa. Gangsterii negri, ne spun chiar multi politicieni de stinga,inclusiv albi, se refuleaza furind si distrugind bunurile altora, si munca altora. E OK sa dai foc la magazinele altora. Ce lume e asta?

    Au mai fost si alti politisti impuscati. Nimeni nu a ingenunchiat. NIci un tilhar negru nu a stors vreo lacrima si nu a imbratisat un alb.

    Si se aud tot felul de voci nebunesti care cer sa nu se mai dea fonduri politiei. Asta dupa ce politia s-a vazut ca nu face fata acestor hoarde de vandali si hoti. Oare chiar ne cred pe toti prosti? Nu, dar ei incearca sa vocalizeze, stiu ca sub presiune maxima orice e posibil.

    https://www.theguardian.com/us-news/2020/jun/04/defund-the-police-us-george-floyd-budgets

  12. Cum sa nu fie decorat de Ungaria ?
    Daca guvernarea lui a acceptat ca data terminarii studiilor de fezabilitate ale celor mai noi proiecte de infrastructura ale Romaniei , autostrada Ploiesti – Buzau – Focsani , sa fie 31 DECEMBRIE 2021 ?
    Asta inseamna licitatie in 2022 , toamna , in cel mai bun caz , numirea constructorului un an mai tarziu , 2023 si cel putin 2 ani de procese , 2025 !
    Timp in care Romania nu are nici un nou proiect rutier !
    Sibiu – Pitesti este al PSD , vechi , ca drumul expres Craiova – Pitesti , ambele fara finantare europeana acordata de peste un an …cu finantari care trebuie sa vina pe perioada 2014 – 2020 , nu 2021 – 2027 !
    La fel sectoarele izolate in asteptare din autostrada Transilvania , 12 km aici in Salaj sub Meses , 30 de km aici spre Marghita , finantarea lor trebuia sa vina din exercitiul 2014 – 2020 , ca autostrada de centura Nord , TOATE SUNT PROIECTE ” VECHI ” , 2017 , ale PSD .
    Proiect feroviar , stam si mai rau , licitatii pentru studii de fezabilitate si singurul care poate fi lansat , calea ferata Arad – Timisoara – Caransebes , este uitat in sertare .
    Cum sa nu fie imbratisat de Ungaria , Finlanda si Austria ?

  13. Eu sunt convins ca Ciolnais este cel mai mare … din Universul aflat in expansiune accelerata, ca trebuie internat urgent la nebuni impreuna cu toti cei care-l sustin si ca nu ne vom destepta niciodata din somnul cel de moarte … ca la imbecilii astia de romani le cam place somnul. Somn usor !

  14. Banuiesc ca ungurii lui Orban juiseaza ca exista atita discordie politica in Romania pe teme de interes national, si ca ne ridicam foarte greu ca natiune, cu niste conducatori pusi pe distrugere politica, pe batalii interne ce erodeaza orice capital al tarii, cit de mic. Dar, chiar daca afiseaza jalea lor peste tot ca au pierdut la Trianon, si ca problema lor cea mai mare e Romania, totusi, nu pare ca exista suficienta simpatie pentru cauza lor. In final, ei nu au pierdut nimic ce nu era al lor, pentur ca maoritatea in Transilvania erau romani, si aceasta majoritate a fost permanent discriminata de minoritatea conducatoare maghiara (si austriaca). Totusi, trebuie remarcat ca nici austriecii nu privesc cu ochi buni propaganda lui Orban.

    Ungurii totusi au parte de sprijin din partea unor intelectuali, de exemplu din Marea Britanie. Poate si din cauza imaginii proaste facute de tigani in UK, nu stiu…Totusi, exista voci azi care spun ca Trianonul nu mai este in vigoare, deci, implicit revizionismul teritorial ar fi OK.

    „For Dr Thomas Lorman of University College London (UCL), a specialist in the history of Central Europe, the legacy of Trianon has been „subsumed into a series of myths”. Changes that resulted from the Second World War have been „largely swept under the carpet”, he says, and now „the widespread popular belief is that Trianon remains in effect, when in actual fact, it doesn’t”.

    „Those traumas: the trauma of a large number of Hungarians becoming a minority in a region that treated its minorities badly, the economic breakup of the country, the damage to its prestige, going from being a large country to a small country; all of this, combined with multiple other traumas: the trauma of the loss of World War I and the tremendous loss of lives and material resources, and the problems that the region faced, going back decades and even centuries; all of this came together to leave a bitter legacy,” he told Euronews…”

    Intr-un alt articol in The Guardian, se propaga la greu fake-news:

    ‘The rights of Hungarian minorities have caused tension in relations with both Romania and Ukraine in recent years.”

    Iar cu drepturile colective, care nu exista. Iar cu generalizari fara exemple si fara a fi data si o perspectiva romaneasca. Oare exista undeva romani care sa incerce un drept la replica?

    Articolul se numeste „Hungary marks treaty centenary as Orbán harnesses ‘Trianon trauma'” (nu dau linkul ca am pus unul deja si nu va apare cu mai multe linkuri…)

    https://www.euronews.com/2020/06/04/trianon-trauma-why-is-the-peace-treaty-signed-100-years-ago-seen-as-a-national-tragedy

  15. Washington Post are insa un articol mai interesant.

    Laudat aici pe blog de catre comentatorii pro-rusi (si pro-chinezi?), Viktor Orban insa este un factor extrem de destabilizator in regiune (care complica si politica americana in zona, vezi problema ce o ridica Orban in relatie cu aderarea Ucrainei la NATO). Politica lui agresiva la adresa Romaniei, si incercarea permanenta de a decupla cetatenii romani de origine maghiara de sub autoritatea statului roman arata in mare parte si capacitatea statului roman de a ii tine pe acesti cetateni loiali fata de Romania. In momentul asta, pare ca mai toti sunt loiali Budapestei. Asa cum bine se spune in articol, tactica este similara celei a Rusiei fata de rusii din tarile din vecinatate. Practic, in aceasta perioada ei sunt multumiti ca au reusit sa decupleze ce se numeste Tinutul Secuiesc de Romania, si continua sa mentina discordia. O politica foarte riscanta si foarte periculoasa pentru Europa, SUA si NATO.

    Intretinind mitul Ungariei Mari, si mitul ca acele teritorii pierdute ar fi fost ale Ungariei (desi nu este adevarat decit pe harta, teritoriile fiind majoritar locuite de alte popoare), Orban si cei ce il sustin pun permanent gaz pe foc, amenintind Romania fara menajamente. Nu ii putem ignora. Si va trebui sa continuam sa le raspundem. Pentru Ungaria, pericolul cel mai mare este ca Romania sa aibe o armata foarte puternica, si sa devina o putere economica in zona mai mare ca ea. De aceea va face tot felul de jocuri (asa cum ne-a obisnuit cu Rusia si altii), sa incerce sa sparga anumite brese, sa isi faca parteneri pentru o anumita oportunitate viitoare.

    Dar, intretinind acest cerc vicios istoric, Ungaria risca sa piarda din nou.

    „Over the past decade, Budapest has purchased media outlets and publications to exclusively serve Hungary’s ethnic communities. The Hungarian government generously funds sports clubs, schools and churches in ethnic Hungarian communities that are close to its borders. As a result, some ethnic Hungarian communities have effectively decoupled from the countries in which they live, relying largely on media and cultural institutions imported from Hungary. Orban’s policies in this respect are reminiscent of Russia’s tactics in its own “near abroad.”

    Clearly, Orban cannot reconstitute a pre-Trianon Hungary by re-annexing parts of Romania, Slovakia or western Ukraine. Nonetheless, his efforts to bind Hungary closer to its “lost lands” have destabilized the region and complicated U.S. foreign policy objectives. Budapest’s singular focus on its ethnic population in Ukraine has prevented any high-level meetings from taking place between NATO and Ukrainian officials for the past two years.

    Tensions between Romania and Hungary, both NATO members, are running particularly high at the moment. The more Budapest promotes heavy-handed ethnic activities and symbols in Transylvania, the more the Romanian authorities feel compelled to assert their nationalism, heightening anti-Hungarian sentiment and creating a vicious cycle that only strengthens ethno-nationalism and grievance-based politics across the region.

    Orban uses Trianon opportunistically. As he notes, the ethnic Hungarian communities beyond Hungary’s borders deliver the votes he needs to keep him in power — a factor likely to become even more important as his political party loses control of major Hungarian cities. Yet his cynical efforts to capitalize on the sense of historical resentment among his compatriots now threaten to inflame precisely the same destructive nationalism that led to World War I — and the subsequent loss of Hungary’s imperial privileges. I wonder if Hungary’s leader fully appreciates the irony.”

    https://www.washingtonpost.com/opinions/2020/06/03/how-viktor-orban-turned-century-hungarian-history-into-secret-weapon/

    • Chiar asa? „Laudat aici pe blog de catre comentatorii pro-rusi (si pro-chinezi?), Viktor Orban” Laudat ???!

      Hm …

      Insa ce este drept mi-as dori ca un politician roman din Romania sa depuna in favoarea Romaniei eforturile pe care le depune Viktator ptr cauza ungureasca!

      Ins aia nostri, noi stam ca broasca in fata sarpelui speriati sa nu parem de ai lui „WC”, sa nu lasam imprsia ca am fi „nationalisti” , ne inghesuim sa ne pumen cenusa-n cap si meru meru sa ne umilim!!

      Na uite o cestie in afara politicii, stangii, dreptei , antciruptiei samd etc absolut neutra politic dar cu ata mai ilustrativa. La radio vorbea o doamna care se ocupa de sanctuarul cu ursi de la Zarnesti. SI zicea dna respctiva ca ar fi cazul sa luam exemplu Euroie „civilizate” unde drepturile animalelor sunt respecatte ca alea ale omului , ca acolo educatia si respctu ptr animale…
      Hm… Dar eu zic ce exemplu sa luam de la aia ” Noi avem ursi! Ei de ce nu au? Noi avem lupi! Ei de ce nu au ? Noi avem fauna salbatica ! Ei?
      Adica ne umilim chiar si atucni cadn nopi suntem exemplul de civilizatie!!! Dpv al protectiei faunei Apusl este o adunatura de arierati imbatati de sange! Dementi! Vreti dovada? Pai fauna este dovada!
      Atunci de ce sa ne punem cenusa in cap?

  16. Nick Thorpe, corespondentul BBC are un material mai echilibrat si arata si perspectiva romaneasca in mod corect:

    „”All these years we took note… of the many political statements coming from Budapest, which were very offensive for Romania,” former Romanian foreign minister Titus Corlatean told the BBC.

    He proposed the legislation, passed by the Romanian Parliament, to celebrate Trianon day. „I do not understand why the Romanians should be shy of marking what was fundamental for their history, because we don’t want to offend anyone.”

    Corect, Titus, suntem mandri de istoria noastra si neamul nostru, de la Tisa pin la Nistru (plus romanii din diaspora).

    https://www.bbc.com/news/world-europe-52903721

  17. E … ca mai sus era vorba despre Viktator Orban si politica sa ….

    Da …
    Ia sa vedem :

    România este competitor regional pentru Ungaria. Este evident că la Budapesta există, acut, simţul competiţiei şi ideea ca Ungaria să devină hub regional inclusiv în detrimentul şi prin marginalizarea României. În plus, slăbirea statutului român sporeşte prin recul şansa de-suveranizării României în slăbirea statutului român. În această perspectivă generală trebuie privite gesturi care nu sunt în niciun caz expresia unei isterii ungureşti de moment, ci, mai degrabă, consecinţa unei politici de îngrădire (containment) la adresa României:

    – sugrumarea Dunării la Budapesta (din motive „ecologice”) şi subminarea programatică a oricărei tentative de a face din Constanţa un reper geo-economic în regiune;

    – blocarea accesului României la OECD sau în alte formate internaţionale care ar aduce un plus de prestigiu şi nu numai;

    – Intervenţiile brutale în politica gazelor din România, de exemplu declaraţia provocatoare privind exploatarea gazelor din Marea Neagră făcută chiar la Bucureşti de către Kristor Terhes, şeful operatorului naţional de gaze din Ungaria, FGSZ, corroborate cu alte acţiuni la nivel european, de exemplu privind impunerea interconectivităţii energetice europene în condiţiile Ungariei sau oprirea unilaterală a conductei de gaze BRUA pe teritoriul Ungariei, desi BRUA a fost conceput ca un proiect European care avea traseul până în Austria.

    –  Impunerea unor căi de transport pe teritoriul românesc în interesul Ungariei şi în detrimentul României, profitând de indiferenţa şi incompetenţa autorităţilor române, de exemplu autostrada „Via Carpatica”, ce vizează conectarea Ungariei de Balcani şi portul grecesc Salonic de la Marea Egee.
    V traseul in poza asta :
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/La_Premier_ministre_polonaise_Beata_Szydlo_faisant_une_pr%C3%A9sentation_de_Via_Carpatia.jpg

    – Politica de menţinere a unui excedent comercial enorm cu România, de 2,7 miliarde euro, cel mai mare deficit pe care îl are România după cel înregistrat în relaţia cu China. Acesta s-a creat inclusiv prin existenţa investiţiilor, a firmelor ungureşti care activează în România. Guvernul de la Budapesta susţine agresiv extinderea în România a companiilor ungureşti, printre care MOL şi OTP, în timp ce blochează abuziv investiţiile în Ungaria ale unor firme din România, cum ar fi OMV-Petrom sau RCS-RDS.

    – iniţiativele diplomatice ale Budapestei în R. Moldova, pe care le-am discuta în altă parte, care se fac, evident, şi pentru subminarea statutului României în regiune;

    – parteneriatul „strategic” cu Federaţia Rusă pentru dobândirea unui suport special în regiune, inclusiv, sau în primul rând, în relaţia cu România.

    Citeste mai mult: adev.ro/qbdyo3

    E? Are Ungaria rezultate ? Reuseste Viktator sa promoveze interesele unguresti?
    O!!! Si inca cum!!!
    Personal sunt siderat de aplombul cu care el a taiat macaroan austriaca si din BRUA a facut BRU !!
    Apopos el a  dat OK ul sau asa ceva ptr o mare investite gazochimica in Ungaria. Ca sa aiba ce face cu gazele din Romania! Si noi impottam chimicale din Ungaria!!!

    vedeti si vechitur asta : Dan Dungaciu, Petrişor Peiu: Proiectul de Centenar al României – Ungaria lider regional : adev.ro/pbckpp

    ………….
    şi se sfârşeşte cu dezvoltarea unei strategii ample de punere a Ungariei în centrul economic şi politic al unei regiuni extinse a Europei Centrale (care include Balcanii de Vest). Palierele pe care regimul Orban Viktor construieşte această nouă Ungarie, pe care le-am mai discutat în paginile acestui ziar, sunt următoarele:

    – Definirea ţării ca cel mai important nod de interconectare a infrastructurii de transport la nivel regional;

    – Concentrarea unor importante capacităţi energetice şi preluarea statutului de hub regional energetic;

    – Definirea Ungariei ca pol regional educaţional, medical şi tehnologic;

    – Păstrarea unui avans considerabil al Ungariei faţă de vecini în ceea ce priveşte gradul de internaţionalizare şi de sofisticare a economiei;

    – Dezvoltarea unei „burghezii naţionale” puternice, capabile de expansiune economică susţinută în regiune;

    – Impunerea unor iniţiative politice regionale şi auto-promovarea Budapestei ca „purtător de cuvânt” al valorilor politice comune ale regiunii;

    – Un sistem de relaţii balansate şi echilibrate cu puterile globale/continentale în plan politic şi economic;

    – Identificarea unor proiecte regionale de infrastructură şi preluarea „leader-ship”-ului acestora.

    Cu alte cuvinte, Budapesta îşi doreşte pentru sine statutul de lider informal al acestei regiuni şi, drept urmare, şi-a făcut o strategie în acest sens şi şi-o urmăreşte cu tenacitate. Regiunea pe care şi-o concepe Ungaria ca fiind destinată „soft power”-ului propriu se suprapune cu limitele geografice ale fostului imperiu habsburgic. Din acest punct de vedere tradiţiile pre-Trianon şi minorităţile maghiare din afara graniţelor actuale sunt puncte importante în această strategie. Dar nu ca scop în sine, ci ca parte a proiectului. Să vedem cum este concretizat acest proiect astăzi pe cazul României.

    Transilvania (şi România) ca Hinterland

    Al doilea cuvânt cheie al paradigme este Hinterland. În termeni tehnici, un Hinterland este o regiune înapoiată, periferică, care pivotează în jurul unui centru mai puternic şi mai atractiv. Hinterlandul este regiunea din care centrul îşi extrage strict ceea ce doreşte, fără să ca acesta să dorească control deplin. Juridic, Hinterlandul este şi o zonă în care puterea politică a centrului (statul) este deja prezentă, dar nu există o dominaţie sau stăpânire deplină. Cel puţin nu la nivel formal.

    În proiectul regional al Ungariei, în acest moment, unei regiune precum Transilvania (de ce nu chiar României în întregime!) îi este hărăzit acest rol [Hinterland , nota mea]. Ungaria nu este revizionistă în sensul pur – e destul de realistă şi pragmatică să înţeleagă că asta nu se poate, cel puţin deocamdată – de aici şi o strategie nouă, în care nu teritoriul în sine contează, nu doar populaţia maghiară, ci resursele, inclusiv întreaga populaţiei. Când Ungaria, de pildă, construieşte o cale ferată pentru terenuri de mare viteză Budapesta – Cluj Napoca, ceea ce vrea este să dreneze populaţia regiunii înspre universităţile din Budapesta (în siajul CEU guvernul Orban vrea să construiască o reţea de universităţi „ne-sorosiste” în limba engleză), pacienţi pentru reţeaua de spitale din Budapesta şi împrejurimi, plus forţă de muncă calificată mai ales în domeniul IT, adică una foarte calificată. Viktor Orban ştie foarte bine că Clujul, indiferent de creşterea spectaculoasă, nu va putea niciodată concura cu Budapesta, deci e limpede unde se va afla polul de atractivitate. Transilvania, în acest scenariu, ar deveni un veritabil Hinterland.

    Vom ilustra acum cum a lucrat noua paradigmă regională a Ungariei pe un caz concret, respectiv cel al gazului de la Marea Neagră arondat se pare, prin nişe documente încă [14 februarie 2018] nepublice, de către Budapesta.

    Dosarul gazelor – hârtia de turnesol al unei mistificări naţionale de proporţii

    Să o luăm cu începutul, adică cu aşa numitul proiect BRUA (Bulgaria România Ungaria Austria), devenit BRU (fără Austria) şi pus acum să lucreze exclusiv în favoarea Budapestei.

    Traseul de conducte numit BRUA a fost, iniţial un proiect european menit să contribuie la diversificarea aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene, reducând dependenţa energetică de gazul rusesc. Obiectivul esenţial era de a conecta Marea Neagră de hub-ul de la Baumgarten din Austria, permiţând transportul gazelor ajunse în Marea Neagră (din zona caspică, de la Şah Deniz II) sau extrase din Marea Neagră să intre în sistemul de alimentare european. Central European Gas Hub AG (CEGH), cum se numeşte oficial hub-ul Baumgarten, este o platformă situată la Viena, care este liderul de piaţă în comerţul cu gaze din Europa Centrală şi de Est.

    În 2015, CEGH a facilitat tranzitul unui volum total de 478.3 TWh gaz natural gas pentru piaţa OTC (over-the-counter) şi 26.5 TWh pentru piaţa PEGAS Gas Exchange (platforma pan-europeană PEGAS). Interesant este acţionariatul CEGH: două treimi din participaţii revin OMV, compania care deţine cea mai mare companie energetică românească Petrom şi care exploatează jumătate din rezervele de gaze ale României şi totalitatea rezervelor de ţiţei ale ţării. 15% revin slovacilor de la Eustream şi încă 20% aparţin Bursei de la Viena .
    …………………………….
    ……………………………………………….

    BRUA devine BRU. Toată lumea tace

    După ce Comisia Europeană a acceptat la finanţare proiectul de conducte de transport BRUA, Ungaria anunţă unilateral că nu va prelungi conducta care va ajunge pe teritoriul său până la graniţa austriacă, decizând să rămână beneficiarul final al sistemului de transport al gazelor de la Marea Neagră.

    …………………………….
    ……………………………………………….

    România acceptă fără să crâcnească decizia operatorului de gaz maghiar

    Practic, România acceptă, fără nicio o tresărire decizia operatorului maghiar de transport FGSZ, care face parte, de altfel, din grupul MOL, la care principalul acţionar este statul maghiar (prin MNV Zrt)! Şi astfel, conducta BRUA devine BRU şi toată lumea acceptă fără să crâcnească noua situaţie, inclusiv Comisia Europeană şi statul român.

    În ianuarie 2018, noul preşedinte OMV, Rainer Seele declara: „Sunt volume mari care vor veni prin proiectul Neptun. Piaţa interna din Romania poate absorbi şi consuma doar o parte mică a gazului produs. Prin urmare, vorbim de cadrul legislativ şi de opţiunile de export de care avem nevoie. Volumele care nu pot fi consumate de piaţa românească vor fi exportate. Acesta este de asemenea în interesul economiei României, pentru că va întări balanţa comerciala a ţării. Aşadar, posibilitatea de a exporta este obligatorie.”

    La o întrebare „aranjată” privind poziţia guvernului român faţă de exportul de gaze, Seele răspunde : „Ne bucurăm de întregul suport al Guvernului României. Nu există îngrijorări la momentul acesta. Dar cred că e cinstit să spunem de la bun început care este natura acestui proiect: Neptun e, in mod clar, si un proiect pentru exportul de gaze. I-am spus asta şi preşedintelui, când ne-am întâlnit”, pentru a încheia apoteotic „Si în Ungaria infrastructura trebuie sa fie disponibila astfel încât gazele de la Neptun sa nu fie blocate la graniţa cu Ungaria. Ce am învăţat din experienţa mea de afaceri este că fiecare ţară de tranzit are un interes în afacerea transportului de gaze naturale pe teritoriul său, iar acesta este un bun model de business. Sunt convins că şi Ungaria va fi un partener interesat şi că va investi în infrastructura necesară. Acesta este un proiect care dă Ungariei o mult mai mare importanţă ca placă turnantă în transportul gazului din estul în vestul Europei”.

    Citeste mai mult: adev.ro/pbckpp

    SPLENDID!!
    EXTRAORDINAR si extraochelar!!!!!!
    Vikataor face muci din  Austria si Comisia Europeana si se pozitioneaza in kende al zonei!!!
    Pe gazele noastre!

    Si mai am .. din pacate mai am !!!!
    Vezi si https://jurnalmm.ro/romania-cere-voie-ungariei-sa-faca-asta-anunt-soc/
    Si

    FGSZ Ungaria, omologul român al Transgaz, se va ocupa cu rezervarea de capacitate (închirierea de către operatori a spațiului fizic pe conductă, în vederea transportului ulterior de volume) pe gazoductul Tranzit 1 Isaccea – Negru Vodă, care va pompa, de la 1 ianuarie 2020, gaze din România în Bulgaria și invers. Acest fapt, care poate părea bizar, ca o companie din Ungaria să decidă cum, cine și când să realizeze comerț cu gaze în sudul Europei, între Bulgaria, Grecia, România, apoi și Ucraina, este precizat distinct într-un proiect de ordin al ANRE care vizează modificarea legislației secundare care să facă tocmai acest lucru posibil. Practic, acum este în desfășurare un proces legislativ care să dea controlul comerțului cu gaze dintre noi și bulgaria, greci și ucrainieni statului ungar, pentru că FGSZ este deținut de statul vecin.

    Cteste la https://www.cotidianul.ro/ungurii-vor-face-jocurile-pe-autostrada-gazului-dintre-romania-si-bulgaria/

    Comerțul cu gaze al României, arbitrat de Ungaria   4 iunie 2020

    Un ordin al ANRE lămurește cum se va face, de acum încolo, exportul și importul de gaze al României cu țările UE, adică nu numai cu Bulgaria și Ungaria, ci și cu Austria – hub-ul Baumgarten, de unde firmele locale aduc marfă: prin intermediul Budapestei. Omologul maghiar al Transgaz, FGSZ, va găzdui licitațiiile de capacitate pentru comerțul bilateral cu gaze al României. “Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    Art. 1. Rezervarea capacității de transport în punctele de interconectare a Sistemului național de transport al gazelor naturale din România cu sistemele de transport ai gazelor naturale din statele membre ale Uniunii Europene, denumite în continuare punctele de interconectare, se va efectua prin intermediul licitațiilor organizate în cadrul Platformei Regionale de Rezervare de Capacitate, denumită în continuare PRRC, operată de „Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság” — FGSZ Ltd., cu respectarea Regulilor de operare a PRRC și a calendarului de licitație publicat anual de către Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem de Gaze Naturale — ENTSOG”, se arată în ordinul citat.

    Cine face rezervarea de capacitate decide practic cine, când și câte gaze poate să aducă sau să livreze la extern gaze, având astfel un rol cel puțin la fel de important ca producătorul de gaze. În acest caz, Ungaria va deține acest rol, în locul României.

    Se confirmă astfel proiectul lansat încă de anul trecut, la inițiativa Transgaz, prin care sunt transferate la Budapesta  mecanismele de arbitraj pe exportul / importul de gaze al României. Publicația noastră a relatat despre proiect ( https://www.cotidianul.ro/ungurii-vor-face-jocurile-pe-autostrada-gazului-dintre-romania-si-bulgaria/ ), am și precizat că, în piață, inițiativa Trasgaz a provocat stupoare, dar voci oficiale care să critice sau să se opună nu au fost, totul a fost trecut sub tăcere și, ce era un proiect, a devenit oficial acum.

    mda .

    Ca cam asa .. noi cu gazele ungurii cu beneficiile. Noi milgatori ei ei negistorii ce vand cascavalul pregatit de noi…

    gatele altiora ne maca din  straita ca deh noi inteleptuali  si inteligenti, da?!

  18. O nouă trădare a României: Cineva a ordonat Romfilatelia să anuleze emisiunea filatelică dedicată Aniversării Centenarului Trianonului

    Romfilatelia urma să introducă în circulație o emisiune de mărci poștale „Centenarul Tratatului de la Trianon”, pentru a aniversa 100 de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri.

    Pe timbrul emisiunii, care avea valoarea nominală de 8,5 lei, urma să fie ilustrat Nicolae Titulescu, prim delegat al României la Conferința de Pace de la Paris, alături de Palatul Marele Trianon.

    Colița emisiunii descria o compoziție dedicată Centenarului Tratatului de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920.

    „Pe timbrul coliței dantelate, cu valoarea nominală de 29 de lei, sunt ilustrați Regele Ferdinand I și Regina Maria, ambii privind spre stema de stat a României Mari. Seria personalităților de pe coliță este continuată cu Ion I.C. Brătianu, șeful delegației României la Conferința de Pace de la Paris, alături de dr. Ion Cantacuzino și Nicolae Titulescu, ambii semnatari ai Tratatului din partea României. Colița mai conține reproducerea paginii întâi a publicației pariziene Le Petit Journal, suplimentul ilustrat, din data de 28 martie 1929, care a publicat harta României cu granițele stabilite de Conferința de Pace, alături de un desen de epocă al Palatului Marele Trianon”, preciza Romfilatelia.

    Din păcate însă, totul s-a terminat cu acel comunicat. După cum a scris istoricul George Damian pe siteul său: „ A dispărut din planul editorial de pe site, a dispărut de pe site și pagina dedicată acestei emisiuni filatelice”.

    Azi a apărut un comunicat scurt în care se anunță: „Emisiunea de mărci poștale „Centenarul Tratatului de la Trianon”, programată pentru data de 4 iunie 2020, nu va fi introdusă în circulație. Romfilatelia își rezervă dreptul de a redimensiona programul emisiunilor de mărci poștale, comunicând în timp util orice modificare.”

    Până și știrea de pe agenția de presă Agerpres, a statului român, care anunța evenimentul, a dispărut.

    „Cineva a luat decizia că nu trebuie să existe în România o emisiune filatelică dedicată Tratatului de la Trianon. Nu știm cine este acel cineva, se șterg toate urmele din spațiul public despre aceste timbre periculoase. Bănuiesc că nici pe cale administrativă nu se poate reconstitui traseul poruncii, a sunat ”cineva de sus” și toată lumea s-a executat fără să crâcnească. Timbrele sun tipărite, dar rămân la secret. Cel mai probabil vor fi trimise la topit, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

    Între timp ceea ce se numește mass-media ne învață cum să facem rezervare la restaurant și dezbatem problemele hangiilor și cârciumarilor de parcă ar fi vorba de Judecata de Apoi. Un act de cenzură care șterge memoria istorică a românilor nu deranjează pe nimeni. Cine a dat porunca să fie distrusă o emisiune filatelică? Ar fi interesant să îi știm cu nume și prenume pe cei care se rușinează cu istoria românilor.
    Nu mi se pare deloc jignitor acest timbru. Nu văd de ce s-ar simți cineva lezat. Dar clasa politică aflată la conducerea României se rușinează cu istoria țării și vrea s-o șteargă din memoria publică. Nu au chip și voce acești oameni, dar din când în când faptele lor ies la iveală, precum în acest caz de cenzură. Nu mai are rost să discutăm despre legi și alte chestii.

    În sfârșit: mâine la Budapesta va avea loc o ședință festivă a Parlamentului unde va fi votată o declarație privind protecția identității naționale a ungurilor. Bravo lor și să fie sănătoși. Despre Ungaria lui Viktor Orban se spun tot felul de lucruri: că s-a dat cu Rusia, că s-a certat cu toți vecinii, că este anti-UE etc. Dar cel puțin clasa politică din Ungaria nu este împotriva ungurilor. Nu ne mai rămâne decât să ne fie rușine că suntem români și avem o țară”, a notat George Damian.
    P.S.
    Dar iată şi explicaţia acestui mizerabil….gest ! :mrgreen:
    https://www.activenews.ro/stiri/Dupa-ce-a-transmis-mesaje-de-Ziua-maghiarilor-de-pretutindeni-dar-a-boicotat-Centenarul-Trianonului-Iohannis-a-atacat-la-CCR-Legea-privind-%E2%80%9EZiua-Tratatului-de-la-Trianon-%E2%80%9ENu-rezulta-cu-claritate-care-este-interesul-social-general-vizat-

  19. O a treia întrebare poate fi adăugată la cele formulate de către Președintele FET: sunt Titus Corlățean și Șerban Nicolae candidați potriviți pentru poziția de președinte al PSD, la viitorul congres al partidului?

  20. Acest meritos ordin se poate acorda si prim ministrului si minstrului care la vremea lor au gestionat cu atita acuratete patrimoniul mostenit de la marele roman Gojdu, un lucru atit de bine facut incit nu mai poate fi desfacut.

  21. ”Trianonul” nu a apărut după un proces de magie! Nu credeți că orice discuție despre Trianon trebuie să înceapă de la momentul 1914 și să menționeze obligatoriu jerfele militarilor,din toate armatele, dar și ale populației civile? Despre președintele W. Wilson și cele 14 puncte ale sale,formatul original și formatul modificat/”alterat”, este de discutat,poate cam prea mult pentru un mesaj. Audiatur et altera pars!

Lasă un răspuns