Închide

Site-ul FET -Tableta de istorie – Scrisoarea Cancelarului german Helmut Kohl către Președintele Bush

Pe site-ul Fundatiei Titulescu, am inceput publicarea unor documente importante in cadrul unei rubrici – Tableta de istorie. Astăzi o scrisoare, tradusă in romană, a cancerarului Kohl.

 

La 28 noiembrie 1989, cu doar câteva zile înaintea Summit-ului istoric de la Malta, dintre George Bush și Mihail Gorbaciov, Cancelarul german Helmut Kohl adresează o scrisoare președintelui american. Acest document remarcabil sosește la Washington în același moment în care Kohl rostește alocuțiunea celor ”10 puncte” în fața Bundestag-ului, cu privire la viitoarea reunificare germană, spre surpriza totală a Casei Albe, a Kremlinului și chiar a partenerilor de coaliție ai cancelarului Kohl.

 

”Dragă George,

Îți mulțumesc pentru solicitarea pe care mi-ai adresat-o, în cursul convorbirii noastre telefonice, privind situația din Germania, în perspectiva întâlnirii pe care urmează să o ai cu Secretarul General Gorbaciov, în Malta.

Salut această solicitare. Este un semn important al prieteniei și parteneriatului germano-american. În același timp, aș dori să-ți mulțumesc pentru cuvintele amicale din cadrul alocuțiunii tale televizate, cu ocazia sărbătorii de Thanksgiving.

Ca să profit la maximum de oferta ta, îți cer să înțelegi că întâlnirea ta cu Secretarul General Gorbaciov va atinge, cel mai probabil, teme care privesc interesele Republicii Federale Germane și ale tuturor germanilor.

  1. Filosofia de la Malta

Îți sunt recunoscător, George, pentru modul clar în care ai respins orice paralelă dintre Yalta și Malta. Precizez acest aspect nu ca german sau din perspectiva statutului de european. Poziția mea este aceea că procesul de reformă istoric la care asistăm astăzi în Europa Centrală și de Est nu doar că merge în direcția valorilor noastre occidentale – liberă auto-determinare, democrație, inițiativă privată – dar are loc prin acțiunea efectivă a oamenilor. Lech Walesa a subliniat într-un mod impresionant această idee, în discuțiile pe care le-a avut recent cu tine și cu membrii Congresului Statelor Unite.

De aceea, orice tentativă de a dirija aceste reforme de sus, de a le canaliza sau de a limita acțiunile oamenilor ar fi un eșec în a răspunde cerințelor acestei epoci istorice. Este, desigur, o apreciere care ne privește atât pe noi, cât și pe vecinii noștri europeni.

În acest sens, discuțiile din Malta ar trebui să nu aibă aparența unui Summit al status quo-ului.

  1. Stabilitatea procesului de reformă

Chestiunea pe care anticipez că Secretarul General Gorbaciov o va aborda – evitându-se orice situație destabilizatoare și întârindu-se stabilitatea prin reforme – ar trebui gestionată din această perspectivă.

În atingerea acestor scopuri, aș dori să recomand un acord complet – la care subscriu. Același lucru este valabil și în privința asigurării că America salută aceste reforme – și nu ca un adversar care urmărește obținerea unui avantaj, ci mai degrabă ca un popor care oferă susținere.

De aceea, este important de stabilit, cu Secretarul general Gorbaciov, definiția ambelor concepte:

– contrar a ceea ce o parte din propaganda estică mai clamează încă, destabilizarea nu este o consecință a influenței occidentale sau a unei invazii a Vestului. Sursa ei este deșteptarea, după decenii de conflicte violente, opresive (de exemplu, conflictele etnice) sau de respingere a reformelor și reacția consecventă – sau fuga – oamenilor. Republica Democrată Germană și Republica Socialistă Cehoslovacă sunt doar ultimele exemple, iar soarta României reprezintă o mare îngrijorare.

– stabilitatea înseamnă o dezvoltare stabilă a reformelor care garantează auto-determinarea popoarelor – în termenii lui Gorbaciov, ”libertatea alegerii” – care permite cetățenilor o participare democratică în dezvoltarea politică a țării lor și le deschide acestora o perspectivă de viitor concretă în țara natală. Pe scurt: ca și în 1776, este vorba despre viață, libertate și căutarea fericirii!

– în cele din urmă, dar nu în ultimul rând, stabilitatea înseamnă un mediu de politică externă pozitiv, în mod special un progres dinamic în controlul armamentului și al dezarmării.

Dacă aceste definiții sunt corecte, atunci rezultatul va fi că cele mai importante decizii privind stabilitatea sau destabilizarea vor aparține țărilor din Europa Centrală și de Est. De cealaltă parte, datoria Occidentului trebuie să fie aceea a susținerii procesului de reformă în curs, din exterior. Condițiile și formele concrete ale acestei susțineri ar putea fi o temă principală de discuție în cadrul întâlnirii tale cu Secretarul Gorbaciov.

  1. Situația din Uniunea Sovietică

În analiza noastră, vei întâlni un Secretar General Gorbaciov care vrea să își continue politicile într-un mod hotărât, consistent și dinamic, dar care se confruntă cu rezistență din interior și este dependent de sprijinul extern.

Tot pe baza informațiilor pe care le avem, situația economică din Uniunea Sovietică este mai rea decât atunci când Gorbaciov a preluat funcția. Situația dificilă a aprovizionării s-ar putea înrăutăți în această iarnă, datorită unei crize a energiei.

Analiștii noștri apreciază că poziția Secretarului General Gorbaciov este, pe moment, securizată, și acceptarea lui ca numărul unu – chiar și de către colegi care sunt critici față de direcția și ritmul perestroikăi – este neschimbată. De asemenea, nu există semnale că popularitatea lui în rândul oamenilor ar fi scăzut, urmare absenței unor rezultate concrete.

  1. Dezarmare și controlul armamentului

În această privință, putem lucra, împreună cu Secretarul General Gorbaciov, în promovarea politicii externe. Agenda la care au lucrat Secretarul de Stat Baker și Ministrul afacerilor externe Șevarnadze, în Wyoming, depășește cu mult relațiile americano-sovietice.

Sper că întâlnirea ta cu Secretarul general Gorbaciov va da un impuls important negocierilor privind controlul armamentului, chiar dacă nu se va încheia niciun acord concret.

Aș saluta dacă obiectivele stabilite în Wyoming pentru negocierile pe marginea tratatului START ar fi întărite. Aceasta ar da speranța că un acord va putea fi găsit anul viitor sau că am putea fi foarte aproape de acest moment, într-un domeniu care are o semnificație deosebită și pentru noi, europenii.

Un interes deosebit al Republicii Federale Germania îl reprezintă obținerea unor rezultate rapide și substanțiale în ceea ce privește Conferința de la Viena asupra armelor convenționale în Europa – aici, sunt pe aceeași linie cu partenerii noștri NATO, în special cu voi. Această chestiune privește o problemă-cheie a securității europene. Dată fiind prezența militară sovietică puternică în țările din Europa Centrală și de Est, dinamica evenimentelor din cadrul Pactului de la Varșovia face ca aceste negocieri să fie și mai importante. Consider că este extrem de important ca progresul din cadrul negocierilor cu privire la Conferința de la Viena să țină pasul cu schimbările politice din această parte a Europei.

Aș aprecia dacă i-ai putea spune Secretarului General Gorbaciov despre hotărârea Summit-ului NATO din mai, de a stabili un calendar pentru primele rezultate în Viena. Cred că Uniunea Sovietică se străduiește și ea să atingă acest obiectiv. Ar trebui subliniat acest interes care a fost exprimat în propunerea SG Gorbaciov de a se organiza o reuniune a șefilor de state în a doua jumătate a lui 1990, pentru semnarea unui acord privind armele convenționale.

Salutăm acordurile privind armele chimice încheiat între SUA și Uniunea Sovietică deoarece ne dau speranța că, în curând, s-ar putea ajunge, în Geneva, la o interzicere globală, comprehensivă și efectiv verificabilă a armelor chimice.

Aș aprecia dacă l-ai putea asigura din nou pe Secretarul General Gorbaciov de angajamentul tău față de această chestiune și, astfel, să determinăm o mai mare implicare din partea lui.

În ceea ce privește planul general de control al armamentului și dezarmării, am adoptat, la Summit-ul NATO, o poziție clară referitoare la descurajarea nucleară și sistemele nucleare cu rază scurtă de acțiune. Avem o perspectivă a negocierilor extrem de bine definită în acest domeniu. Secretarului General Gorbaciov ar trebui să i se reamintească constant că demontarea unilaterală a superiorității sale militare în Est ar putea face ca negocierilor ulterioare să fie mai puțin dificile.

Vreau să fiu clar asupra acestui punct: am ascultat cu bucurie și satisfacție reînnoirea asigurării, în cadrul alocuțiunii tale televizate, că vei permite staționarea forțelor americane în Europa atâta timp cât va fi nevoie de ele și cât vor fi dorite de prietenii voștri europeni. Te asigur: ca și până acum, considerăm prezența forțelor voastre ca fiind vitală pentru securitatea europeană.

  1. Dezvoltări în alte state din cadrul Pactului de la Varșovia

În ceea ce privește procesul de reformă din Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Socialistă Cehoslovacia, și nu în cele din urmă Republica Democrată Germania, trebuie să mulțumim politicilor Secretarului General Gorbaciov. Perestroika promovată de el a facilitat sau a accelerat aceste reforme. Ea a împins guverne care nu doreau să implementeze reforme către a se deschide și a accepta dorințele oamenilor; iar el a acceptat dezvoltări care, în unele cazuri, au depășit cu mult propriile standarde ale Uniunii Sovietice.

Secretarul General Gorbaciov a declarat, mai mult sau mai puțin, ”moartă” doctrina Brejnev și a confirmat dreptul fiecărui stat și popor la ”libertatea de a alege” în privința sistemului politic și social (printre altele, cu ocazia declarației comune pe care am semnat-o împreună în iunie, precum și în cel mai recent comunicat al miniștrilor de externe ai Pactului de la Varșovia).

Acest lucru va depinde de angajamentul Secretarului General Gorbaciov de a-și respecta promisiunile și, în special, de a sublinia că interdicția privind amestecul în treburile interne este valabilă pentru toată lumea, și pentru Uniunea Sovietică, mai ales acolo unde sunt staționate trupele ei.

Cu privire la situația din Polonia și Ungaria, vizita mea la Varșovia și o discuție de ultim moment cu Németh, m-au convins că, o dată cu venirea iernii, ambele țări se confruntă cu dificultăți considerabile în asigurarea celor necesare pentru popoarele lor, datorită reducerii aprovizionărilor cu energie dinspre Uniunea Sovietică și a crizei lichidităților. În ambele țări, nu sunt excluse ”revolte sociale”, mai ales că anumite cercuri politice ”ortodoxe” ar putea avea un interes în acest sens.

În fața acestei situații critice, trebuie să subliniez că ajutorul occidental este mult prea lent. Mai precis, nici Fondul Monetar Internațional, nici discuțiile de la Clubul de la Paris (în cazul Poloniei) nu s-au terminat, nici Fondul de Stabilitate de 1 miliard de dolari – pe care l-ai sugerat la începutul lui octombrie – nu a fost constituit. Cu excepția Statelor Unite ale Americii și a Republicii Federale a Germaniei, nicio altă țară occidentală nu s-a angajat cu contribuții.

Voi folosi reuniunea din 4 decembrie a alianței noastre pentru a insista asupra adoptării rapide a unei rezoluții, din partea instituțiilor financiare internaționale, și voi pleda pentru mai multe contribuții la fondul de stabilizare.

  1. Situația din Republica Democrată Germană

Ceea ce am spus despre importanța respectării ”libertății de alegere” este, în mod special, relevant pentru RDG.

Pe baza informațiilor noastre și după convorbirile cu șeful Cancelariei Federale în Berlinul de Est, ministrul Seiters, am ajuns la concluzia că situația leadership-ului nu mai este stabilă și că oamenii sunt neliniștiți.

În ciuda deschiderii graniței și a Zidului, în ciuda schimbărilor de leadership și a perspectivei reformelor, demonstrațiile de masă continuă iar Germanii pleacă în număr mare din RDG către Republica Federală Germană.

Apropiatul congres al partidului, la mijlocul lui decembrie, va răspunde la două întrebări:

– este Partidul Comunist pregătit să renunțe la monopolul puterii și să schimbe, în acest sens, Constituția?

– este Partidul Comunist pregătit să permită alegeri libere în viitorul apropiat, să permită apariția unor partide noi și ne-socialiste și a sindicatelor, și să inițieze urgent reforme economice?

Răspunsurile afirmative la aceste întrebări depind dacă oferta Republicii Federale Germane poate ajuta RDG, luând în considerare noile dimensiuni financiare.

Dacă Secretarul General Gorbaciov va califica această poziție a Republicii Federale Germania drept interferență, ți-aș rămâne îndatorat dacă i-ai putea explica clar că, atât pentru SUA, cât și pentru Occident, o conducere decredibilizată și o situație intolerabilă nu pot genera stabilitate; trebuie să fie vorba despre un proces politic, economic și social mult mai amplu, care să respecte dorințele populației și care să fie susținut din exterior.

  1. Reunificarea Germaniei

În numele germanilor, doresc să îți mulțumesc pentru declarația clară prin care SUA salută reunificarea germană și afirmă că această chestiune va fi decisă de germani, sau, mai degrabă de cele două state.

Secretarul General Gorbaciov se poate referi la această problemă în sensul că trebuie să continuăm să respectăm realitatea de după cel de-al Doilea Război Mondial și că reformele nu vor merge atât de departe încât să schimbe granițele dintre Est și Vest, restabilind unitatea germană în vreo formă anume.

Îți cer în mod explicit – și în sensul a ceea ce am arătat anterior – să nu fii de acord cu niciun angajament care ar putea fi prezentat ca limitând politica ”de a acționa în favoarea păcii în Europa, prin care poporul german să-și redobândească propria autodeterminare a unității sale”.

Acest obiectiv a fost reînnoit de șefii de stat ai NATO în declarația din 30 mai 1989 și am arătat deja acest lucru și Uniunii Sovietice, în 1970, la încheierea Tratatului de la Moscova.

Esența acestei chestiuni este și rămâne libera auto-determinare a germanilor din RDG. Evenimentele din vara trecută au dovedit că ei nu simt sau gândesc ca fiind membrii unei națiuni distincte. De la deschiderea Zidului și a frontierei, mai mult de jumătate din cetățenii RDG – astăzi mai mult de 9 milioane d oameni! – au vizitat Republica Federală Germania și au fost întâmpinați cu căldură și solidaritate. Cu ocazia demonstrațiilor populare din RDG, chemările la libertate, la alegeri libere și la sindicate libere s-au înmulțit, însoțite de chemarea la unitate. Ele vor deveni din ce în ce mai numeroase dacă reformele promise vor eșua.

În mod firesc, este în interesul comun al Vestului, al Estului și al tuturor germanilor să nu apară o ”situație haotică”, așa cum se temea Secretarul General Gorbaciov în mesajul său către tine, la 10 noiembrie a.c.

Germanii din RDG au demonstrat cu adevărat o precauție considerabilă, rațiune și inteligență în timpul represiunii desfășurate la începutul lui octombrie. Guvernul german nu a folosit în niciun fel situația actuală din RDG pentru a-și atinge unilateral scopurile. Dimpotrivă, am întărit loialitatea noastră indestructibilă față de Alianță și cooperarea noastră activă în domeniul integrării europene. Acest lucru a fost recunoscut de tine și de prietenii noștri europeni și aliați, lucru pentru care îți mulțumesc.

Chiar și Secretarul General Gorbaciov, într-o convorbire telefonică pe care a avut-o cu mine, a apreciat atitudinea guvernului german care a manifestat o atitudine rezervată înțeleaptă. Sper foarte mult că nu ți-a spus altceva. L-am asigurat că guvernul german va respecta ferm Tratatul de la Moscova și obligațiile CSCE, în care auto-determinarea trebuie să aparțină tuturor.

Armonizarea unei perspective pe termen lung este în acord cu interesele de securitate legitime ale tuturor europenilor și cu interesele îndreptățite ale poporului german al RDG.

Am făcut un sumar în zece puncte, în fața Parlamentului german, cu privire la ceea ce guvernul intenționează să întreprindă în atingerea acestui obiectiv:

  1. ajutor imediat și concret pentru poporul RDG, în domeniul umanitar și medical, și finanțarea noii sale libertăți de a călători;
  2. întărirea cooperării cu RDG în toate domeniile în care ar putea beneficia oamenii: economie, știință și tehnologie, cultură, mediu, comunicații;
  3. o extindere a ajutorului și cooperării în noi domenii dacă vor avea loc schimbări fundamentale ale sistemului politic și economic;
  4. aplicarea conceptului președintelui Modrow cu privire la asocierea contractuală: dezvoltarea de instituții comune, cum ar fi societățile comerciale, traficul, protecția mediului, tehnologia, sănătatea, cultura. Incorporarea completă a Berlinului;
  5. de îndată ce cealaltă parte se dovedește un partener democratic și legitim, dezvoltarea unor structuri confederate între cele două state;
  6. incorporarea viitoarei structuri a Germaniei în procesul pan-european, pentru care Occidentul a pregătit calea prin conceptul său de ordine europeană a păcii durabile și juste. Așa cum am arătat și Uniunii Sovietice, componentele acestei structuri sunt: respectarea nelimitată a integrității și securității fiecărui stat, dreptul fiecărui stat de a-și alege liber sistemul politic și economic, respectarea principiilor și normelor dreptului internațional, în special în ceea ce privește auto-determinarea popoarelor, și – nu mai puțin important – respectarea drepturilor omului;
  7. deschidere și flexibilitate din partea Comunității Europene cu privire la toate reformele din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, inclusiv a RDG: încheierea rapidă a unor acorduri de comerț și cooperare; pe termen lung, dezvoltarea de asociații care să acorde asistență în vederea eliminării diferențelor economice și sociale de-a lungul continentului;
  8. un progres semnificativ în cadrul procesului CSCE, în formatele viitoare;
  9. măsuri pe termen lung și rapide în domeniul controlului armamentului (vezi secțiunea 4 de mai sus);
  10. dezvoltări solide în perspectiva situației în care poporul german, prin auto-determinare, își va redobândi unitatea, în care interesele tuturor părților implicate sunt luate în considerare iar coexistența pașnică în Europa este garantată.

Dragă George,

Ți-aș fi recunoscător dacă, atunci când te vei întâlni cu Gorbaciov, ai susține politicile rezumate în aceste zece puncte și i-ai explica clar că este în interesul țării sale să nu rămână prizonierul unor tabuuri care pot fi depășite și să privească spre viitor. pentru asta, îți mulțumesc anticipat.

Cu salutări prietenești, al tău,

Helmut Kohl”

28 noiembrie 1989

 

Textul original: https://assets.documentcloud.org/documents/2755710/Document-10.pdf

39 de gânduri despre “Site-ul FET -Tableta de istorie – Scrisoarea Cancelarului german Helmut Kohl către Președintele Bush

  1. Această scrisoare confirmă că Germania nu s-a lăsat și a făcut totul ca să anuleze hotărârea Congresului de Pace de la Paris, privind împărțirea acesteia. Nu cred că Gorbaciov a fost atât de naiv, încât să creadă că Germania unită va fi cuminte și nu va dori să domine Europa, de această dată, din punct de vedere economic, cum nu pot crede că el a crezut că ,,destabilizarea nu este o consecință a influenței occidentale sau a unei invazii a Vestului’. În ceea ce privește libera alegere a sistemului social de fiecare popor în parte, care completează dreptul la autodeterminare, lansat prin sistemul Versailles, la celălalt tratat de pace, ne-a demonstrat că aceasta nu va fi niciodată reală, dacă popoarele respective nu sunt educate și nu au practica spiritului democrației. Exemplu cel mai bun este chiar țara noastră. Ce sistem social, economic, politic real a ales poporul român, veșnic manipulat? În ultimii 30 de ani, a fost multă trădare în România, Mulți farisei s-au aflat la conducerea statului și în fruntea partidelor politice. Suveranitatea, democrația au rămas doar principii înscrise în Constituție,

  2. La Mulți Ani copiilor și nepoților dumneavoastră! Să trăiască în pace, să vă fie sănătoși, respectuoși și cu dragoste de țară! Să nu să se dezamăgească și să nu vă dezamăgească!

  3. Am ascultat mesajul Președintelui de 1 Iunie, prin care cere copiilor să fie alături de el. La ce? La lupta împotriva pandemiei sau la anularea creșterii alocației?

    • AM CITIT ATAT SCRISOAREA RESPECTIVA …CAT SI OPINILE FIECARUIA, CE SE REFERA LA CONTINUTUL ACESTEI SCRISORI, OPINII GANDITE SI NU HAZARDATE! …

      DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , M- AM INTREBAT DESEORI CE ESTE OMUL SI VIATA!…NU AM REUSIT SI NIMENI!… NU VA REUSI SA DESCIFEREZE IN TOTALITATE, SECRETUL ,EXIZISTENTEI OMULUI SI A VIETII!

      DAR , AM REUSIT SA CONSTIENTIZEZ ODATA CU PARCURGEREA ANILOR , CARACTERIZAND, EXZISTENTA VIETII SI EXZISTENTA FIINTEI, INDIFERENT DE FORMA, DESTINATA!

      IN OPINIA MEA : NOI CA FIINTA UMANA SI FIINTELE IN TOTALITATEA LOR …SUNTEM O EXZISTENTA , INPERFECTA , DATORITA , UNEI VIETI, INPERFECTE…SI EA LA RANDUL EI FIIND, TOT O EXZISTENTA !…

      SA SPERAM …CA, EXZISTENTA UNEI ALTE VIETI…NE VA OFERI SANSA , SA DEVENIM CA FIINTE , FIINTE PERFECTE!…

      PENTRU DUMNEAVOASTRA CU SINCERITATE , MARIAN

  4. M-am săturat să-i tot aud pe liberali, vorbind că ei guvernează, că ei sunt urmașii Brătienilor! Am văzut cât de epuizați sunt, chefuind și străduindu-se să împartă banii și funcțiile clientelei politice. Doar vin alegerile! Președintele nu a luat atitudine față de paranghelia lui Orban, așazat în scaunul Brătienilor. Nu putea să le ofere, celor care l-au felicitat, o cafea, sucuri și fursecuri, mulțumindu-le și trimițându-i la lucru? Ei sunt foarte relaxați!
    Nu înțeleg de ce social-democrații nu se laudă că sunt și ei urmașii lui Conta, Gherea, soții Nădejde, C. Mille, A. Bacalbașa, Xenopol, Flueraș, Jumanca și alți oameni de cultură și politicieni, care nu au fost mai prejos decât Brătieni, prin ceea ce au făcut pentru cultura, unitatea, independența acestei țări și pentru oamenii nevoiași, militând pentru legi care să le acorde drepturi.

  5. Domnule Presedinte, am onoarea sa va salut ! Citesc cu atentie si placere toate articolele dumneavoastra. Chiar acest articol, parte dintro suita ce urmeaza, imi aduce aminte de problemele de dinainte de 1989. Atunci in noiembrie 89 putini erau acei care mai erau informati, dar acum nici atat ! Apreciez eforturile depuse de dumneavoastra in raspandirea cunoasterii si insusirii acelor actiuni, insa asa cum v-am spus mai devreme, putini sunt acei care sa citeasca, pe atunci tineretul de azi nici nu exista si acum nici nu sunt interesati. Cati dintre presedintii de organizatii judetene de partid citesc sau incearca sa-si aduca aminte de trecut? Dumneavoastra sunteti o adevarata istorie a trecutului, a prezentului si a viitorului, m-asi bucura sa va citesca toti ! Acei care va inteleg sensul au ramas putini. Astazi fiind si Ziua Copilului, deci 1 Iunie, adresez si eu nepotilor dumneavoastra un calduros La Multi Ani ! Cu inalta afectiune si profund respect, M. M.

  6. Extrem de intersanta aceasta scrisoare. Nemtii au lucrat foarte destept pentru promovarea intereselor lor nationale, in special cel de reunificare. Pacat ca nu sustin Romania in fata Kremlinului pentru reunificarea romaneasca. De ce ar face-o cind conducerea Romaniei doar ii cinta in struna in acest proiect de reunificare, si merg pe idea „integrarii” Republicii Moldova in UE, care se va face la pastele cailor? Plus prietenia strategica intre Germania si Rusia face imposibil acest proiect de unificare nationala romanesc. Isi mai baga coada si dracushorul rus sa impiedice reunificarea romanilor…dar si populatia de acolo e asa de pestritza, ca au ales un Presedinte pro-rus si un Guvern cu un PM care beshteleshte Romania.

    Din pacate, doamna Merkel a ales o alta cale fata de SUA, dupa ce SUA a sustinut si a fost de acord cu reunificarea Germaniei. Nu este si asta un act de tradare? Ca tot vorbesc nemtii de tradarea romanilor din al doile Razboi Mondial. Eu cred ca este un act major de tradare din partea Germaniei, odata ce si-a vazut sacii in carutza. Azi Merkel nu vrea sa mai mearga in SUA la intilnirea G7, obligindu-l pe Trump sa renunte la acest format important de dialog international.

    • În SUA este pandemie, haos social, iar Trump este tot mai puțin credibil și nefrecventabil în lume. Ce să caute în America doamna Merkel, sau oricare alt lider din formatul fost imperial G7 ?
      Mai bine l-ar invita pe Iohannis, ăsta pleacă în secunda doi, să-si mai ia o șapcă.
      Cât despre Trump, ar trebui pus sub acuzare pentru că nu a luat la timp masuri drastice de izolare, deși a beneficiat de toate informațiile necesare și de tot sprijinul Chinei, direct sau prin intermediul OMS. Restul sunt povești electorale exalate de un farseur într-o dictatură tot mai evident transparentă…
      PS
      Nu denatura adevărul istoric, cel care a luat oficial pozitie întru susținerea independenței Republicii Moldova a fost ambasadorul SUA la Chișinău.
      Nu vă mai agățați de iluzia bunei credințe a politicienilor americani, aceasta este sublimă, dar ….

  7. Am ascultat un parlamentar american de culoare pe Fox News, Vernon Jones, care il sustine pe Trump. Sigur, are parte de o ura specifica din partea celor care il injura pe Trump, inclusiv „doamna” Primar a Chicagoului Lori Lightfoot, care pur si simplu l-a injurat pe Trump la ultima aparitie publica, adresindui-se cu amicalul „F…You!”. Deloc usoara pe picior aceasta Lightfoot. Acesti paranoici sustinatori ai hoardelor de hoti, huligani, vandali negri ajunsi in posturi cheie in diferite administratii par sa nu aprecieze retinerea lui Trump in a isi angaja proprii sustinatori sa iasa la cafteala cu pacanitoare autentice. Sunt de acord cu Trump ca atunci cind magazinele sunt sparte, pradate, distruse, incendiate, trebuie intervenit cu orice pentru a ii impiedica. Moartea tragica a lui Floyd este patata de aceste hoarde ale negrilor, care nu daor ca fura incediaza si vandalizeaza, dar au si politicieni negri care ii apara si instiga la violente in felul asta.
    SUA insa o sa isi revina. E un esec rasunator ce se intimpla acolo, si ar trebui sa le dea de gindit tuturor sustinatorilor intereselor negrilor, pentru ca o mare vina o au acesti reprezentanti ai lor pentru ca nu au reusit sa ajute sa evite acest dezastru. Daca nu o sa dea mina cu albii, daca merg doar pe calea violentei, a confruntarii, a insultelor, nu o sa se intimple nimic care sa schimbe status-quo-ul pentru ei.

    • Nu-s doar negri. Sunt tineri albi într-un număr impresionant care protestează împotriva discriminării negrilor. Sigur, mulți sunt studenți educați în spiritul progresivismului.

      Dar, sunt albi care protestează în orașele Europei, Noii Zeelande, etc împotriva discriminării negrilor din Statele Unite.
      Discriminarea negrilor în Statele Unite?
      Pot da exemple? Desigur, sunt arătați mai mulți negri arestați. Luați la intamplare? Nu cumva pentru că ei, în proporție mare, comit fapte pentru care trebuie arestați, cum au arătat imaginile recente ale distrugerilor și furturilor din magazine.

      Dar dacă vorbim de revoltă împotriva discriminării negrilor, atunci vorbim de ipocrizie. Aceeași ipocrizie a „discriminării pozitive” îmbrățișată de progresivismul liberal și socialist, pentru a avantaja tot ce se autodefinește „minoritate”.
      Dar și pentru a folosi „minoritățile” în scopuri politice.

      Despre ce discriminare a negrilor poate fi vorba în America, unde până și președintele a fost negru, unde instituții ale statului au negri în fruntea lor?
      Da, există rasism în America, dar este rasism împotriva albilor.

      De aceea sunt ridicole manifestațiile albilor europeni din Germania, Danemarca, etc împotriva discriminării negrilor, în America.
      De fapt, sunt manifestații antiamericane.

    • Statusul lor nu se va schimba oricum, SUA a devenit o țară a extremelor și sărăciei de masă. Mulți sunt pur și simplu disperați, iar jumătățile de măsură ale circarului Trump (privește cum își mișcă umerii și capul când își recită poeziile) nu au făcut decât să agraveze situația economiei americane și să îngroașe numărul șomerilor.

  8. Ne amintim de dl. Ambasador Klemm trimis de Obama, care nu scapa nici o ocazie sa ne arate cu degetul in lume in ce priveste Justitia? Si cite jocuri politice facea in jurul acestui subiect, incalcind practic obligatiile unui diplomat! Astazi aflam ca Justitia americana are mari probleme („criminal justice”), ca nu e reformata de nu stiu cite decenii. Pai de ce nu cere Iohannis Ambasadorului Romaniei la Washington sa initieze o scrisoare comuna cu alti ambasadori acreditati la Washington sa infiereze justitia americana, asa cum, a facut, cu deosebita prietenie, Ambasadorul Klemm? Foarte bine ca nu face, doar am vrut sa arat cum ne-au manipulat trimisii lui Obama democratul, asa zisii „progresisti”.
    Sa nu uitam ca actualul Ministru al Justitiei din Romania, Predoiu, o figura pe care nu o contesta oficial nici macar PSD, vrea sa lichideze Sectia Speciala, ca sa ne reintoarcem la regimul terorii DNA din timpul lui Morar – Kovesi. Si nu demult a descalecat la noul Ambasador al SUA la Bucuresti, sa mai spele niste clante pe acolo….sa ia lumina…nu stiu ce lumina insa i-a dat trimisul lui Trump.

  9. Iata un articol de pe CNN care arata o noua fata a Chinei, mult mai agresiva fata de SUA, si luind partener Rusia in lupta lor comuna pentur a darima SUA ca lider mondial. Sunt citeva afirmatii acolo greu de contrazis…

    „…
    ‘I can’t breathe’
    On Saturday, Hua Chunying, a spokeswoman for China’s foreign ministry, tweeted „I can’t breathe” – among the final words uttered by Floyd before he died – along with a statement by the US State Department on Hong Kong. Hua, one of a new breed of increasingly vociferous Chinese diplomats, also shared an article by RT, the Russian state-run broadcaster, accusing the US of hypocrisy for its reaction to the respective protests.
    Her colleague, Zhao Lijian, who has previously accused Washington of supporting „Hong Kong independence forces and violent radicals,” also shared tweets along the same lines, including one from Hu Xijin, editor of the nationalist Chinese tabloid the Global Times, crowing that „the ‘beautiful sight’ defined by US politicians has eventually extended from Hong Kong to the US.”
    „Now they can witness it by their home windows,” Hu wrote. „I want to ask Speaker Pelosi and Secretary Pompeo: Should Beijing support protests in the US, like you glorified rioters in Hong Kong?…”

    https://www.cnn.com/2020/06/01/asia/us-protests-hong-kong-china-intl-hnk/index.html

    • De ce trebuie să fie SUA lider mondial ? Doar pentru că risipește banul public pe mai multe arme ?
      China va învinge SUA nu prin forță militară, ci prin investiții in cercetare și dezvoltare. Acesta este un drept legitim al oricărui stat suveran. Chiar și al României…

      • Ce e aia „Poziția antiamericană a Chinei” Popescule? Prin ce este „antiamericana” ?
        Sunt „antimaericani” fiindca vand prea mult si ca isi dezvolta capacitatile ?
        Sau pentru ca ua inceput sa consume prea mult?!

        Si cu ce este mai antimuricana pozitia chineza decat pozitia imbecililor tai concetateni care au exportat loruci de munca bine platite in China si au umplut America de guarzi ? Prin ce sunt mai promaericani idiotii care in 2003 sua bagat in inexprimabil cu invadarea Iracului? Ca cica facea Sadamita atomica si toate vitele bioede au crezut tampenia.Care idi au pus si de o Primavara Araba asa ca sa iabe parte de un Califat.Care …

        Eu urmaresc incurcatura asta de vreo 30 de ani .. si poana acum am stat si m-am mirat de pasivitatea SUA. Adica ca care in fara sa mai faca niste portavioane canci . In anii aia SUA puteau „sa se insereze” ca sa obtina , poate „minoritatea de blocaj” atat pe Drumul Matasii cat si pe Centura navala. Castiga si SUA multe miliarde plus isi redaureau blazonu.
        Da nu!!!!
        Ai citit acordul ala comercial dintre SUA si China? Scuze dar obiectivele americane au fost, sunt socante! „Economie de Lumea a treaia” !!!!

        Si acu „gratie” Covidului 19 „descopera” si SUA ca , scuze doamnelor, scuze sefule, ca SUA a „luat-o-n mana”! Depind intrr-un mod inadmisibil ptr un stat de dimensiunile SUA, ptr coice stat tehnologizat, de antibioticele samd furnizate de China! Da, da.. Si fabricirele alea chineze care furnizeaza medicamente si precursori de medicamente sunt plasate majoritar in provincia Hibei.. aia cu capitala la .. Wuhan! Ghinon de nenoroc cum s-ar zice dar … dar este oare normal ca SUA (inca prima putere tehnologica, prima economie, tara de dimensiuni continentale si cu o populatie de 360 milioane locuitori [cam cat avea India in 1930-40! ]) sa depinda de mecicamente improtate de la peste 10.000 km distanta?!!! Si nu chinezii sunt de vina!!!!

        Nu chuinezii sunt de vina ptr ca in ultimii 30, daca nu 40 de ani SUA s-au oreinata catre „low tehnogy” si artificii contabile gen ENRON …

        Acum mi se zice ca trebuie ca Romania sa renunte sa faca reactoarele 3 si 4 cu finantare chineza … sa refuze oferta Huawey insa care este oferta „partenerului strategic” ? nada. canci! Ca ITT nu a dezvoltata ceva gen 5G iar centralele nucleare nu merg ca Al Gore are visuri verzi (verde clorofila si verde dolar)
        In incheuere iti recomand o mica lectura :
        https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51BJzOMdiGL._SX339_BO1,204,203,200_.jpg
        O gassri (si prin) Amazon. Si in linmba americana!

  10. Personalitati europene: Reamintindu-ne de Kohl

    Viitorul dorit nu vine doar daca ridici rugaciuni la cer, el trebuie si ajutat activ de prezent, pe pamant. Aceasta filosofie a fost admirabil intruchipata de cancelarul german Helmut Kohl. Ea rezulta din documentele vremii, cum este scrisoarea pe care Kohl a adresat-o presedintelui american George Bush, continand un concept german privind intalnirea pe care seful Casei Albe urma sa o aiba, peste cateva zile, la Malta, cu presedintele sovietic Mihail Gorbaciov.

    Conceptul politic al lui Kohl privind discutiile Bush-Gorbaciov de la Malta si urmarile acestora conexeaza problema germana cu cea europeana, le pune intr-o necesara relatie de interdependenta. Kohl a avut foarte clar in minte ideea extrem de lucida ca solutia la problema germana poate fi durabila numai intr-un cadru mai larg, al unei solutii generale europene si, intr-o conexiune extinsa, atlantice. Evolutiile aveau sa confirme justetea abordarii lui Kohl. Fermentii schimbarii trebuie sa fie nu numai interni, ci si externi, iar schimbarea sa se produca atunci cand cele doua medii sunt suficient de maturate pentru a permite ca schimbarea sa fie de succes.

    Helmut Kohl este primul din cea de-a doua generatie de reformatori europeni, dupa cea care a gestionat dezastruoasa mostenirea a razboiului hitlerist si a fondat proiectul european. Ca parinte al reunificarii germane, el a facut posibile sfarsitul razboiului rece si inceputul integrarii est-europene. Neindoielnic, fara contributia determinanta a lui Gorbaciov, cel mai mare lider postbelic din Est al pacii mondiale si al inchiderii fracturii europene, potrivit conceptului sau de casa comuna europeana, nimic din schimbarile in bine nu s-ar fi intamplat. Este randul unei a treia generatii de reformatori europeni, de lideri non-schismatici, care sa faca posibila respiratia Europei cu ambii plamani.

    Sunt notabile observatiile lui Kohl, transmise lui Bush, ca intre Malta si Yalta sa nu fie nicio legatura, ca o noua reimpartire geopolitica a Lumii, sau sa nu conserve status quo-ul, sa lase popoarelor “libertatea alegerii”, cum a conceptualizat Gorby, un concept pe care l-a respectat strict, reflectat in Doctrina gorbaciovista Sinatra (My Way) privind calea proprie a sovieticilor (si ulterior rusilor) si in neinterventia armata sovietica in tarile est-europene care abandonau comunismul. Viabile mi s-au parut, si cred ca este caracteristica pentru care au fost asumate de catre liderii marilor puteri, la care se adauga si influenta si respectul enorme de care se bucura liderul german, cele trei surse ale stabilitatii reformelor: (1) sustinerea occidentala (o norma de conduita care atragea atentia asupra consecintelor destabilizatoare ale lipsei acesteia, (2) respectarea vointei de autodeterminare a popoarelor (punea in garda atat impotriva interventiilor externe, cat sia represiunilor interene), (3) un mediu de politica externa pozitiv (exceptionala restrictie, care avertiza asupra unor roluri deconstructive, destabilizatoare ale declansarii unor razboaie in perioada respective (din pacate, ele au urmat la relativ putin timp, in Orientul Mijlociu).

    Foarte importante au fost si informatiile serviciilor germane, communicate de Kohl lui Bush, in privinta determinarii reformiste a lui Gorbaciov, a rezistentei interne care avea nevoie de sprijin politic extern (acesta a fost si un factor de descurajare, cred, care a dus la esuarea puciului din august 1991), de popularitatea in randurile poporului (deh!, si aceasta avea sa scada abrupt cand a desfiintat URSS!). Kohl a facut un lobby politic exceptional, foarte inspirat pe langa Bush in favoarea lui Gorbaciov, furnizandu-i liderului american o serie de elemente de succes pentru summitul de la Malta si sustinerea liderului sovietic. Unde sunt, acum, acele propensiuni americane care au destins relatiile cu sovieticii/rusii? Au fost date pe apa sambetei de catre Trump si Obama! Trump a scos SUA din Tratatul INF, din Cer Deschis, unele informatii alertau ca va relua si experientele nucleare. START inca mai are sanse sa fie reinnoit!

    Kohl a pomenit cu ingrijorare de Romania, semn ca regimul comunist era in atentia occidentala si, fara indoiala, a fost si in discutiile de la Malta. In acea vreme, fereastra prin care priveam Lumea era foarte mica, dar si aburita. Am inteles nevoia de centralizare a comunismului, fara de care realizarile fara precedent nu ar fi fost posibile. Cultul personalitatii a avut, pana la un punct, rolul lui, comunistii nu au fost chiar idioti. Dovada ca au fost copiati de globalisti: am vazut scene liderocultiste absolut identice in regimul american Obama. Era insa clar ca se va inscrie pe descrestere si va merge spre prabusire, dupa raportul secret al lui Hrusciov, care cred ca a fost o veriga slaba, slabita, intr-un fel sau altul, de globalisti. Este un motiv pentru care merita sa reflectam la cum ar fi aratat Estul fara acel episod hrusciovist. Desi deznodamantul economic ar fi fost acelasi fara reforme. Dar poate ca pretul politic ar fi fost altul. Ma gandesc la extraordinara performanta a comunistilor chinezi, pentru care am o netarmurita compasiune si solidaritate, au muncit si au suferit mult, dar si la toti asiaticii, care au un cult fata de autoritate si norma, insertate in traditie si religie, ceea ce-i face si inexpugnabili, mareti in vitalitate, securitate si realizari. Noi de ce n-am fi?! Adica, un “secol romanesc”, la scara sub/regionala, nu globala, ca cel “asiatic”, cu performante economice si nivel de trai mai ridicate, poate chiar fara precedent, ar fi “inferioare” unei democratii de hoarda, saraca si lenesa, muritoare de foame?!

    Calea chineza, am inteles mai tarziu, ar fi fost contraproductiva in privinta unitatii europene, intre Est si Vest, care avea nevoie de sisteme politice comparabile. Cel mai bun exemplu este ca insasi Rusia a preluat pluripartidismul de la occidentali, desi calea politica este alta, dar ideea, care ar trebui sa o avem mereu in vedere, este ca in varful muntelui se poate ajunge pe o multime de cai. Aceste lucruri sunt importante pentru ca, precum comunismul, si liberalismul si-a atins limitele si este nevoie de o alta cale, de alte optiuni, acum, dar treptat, fara acumulari de presiuni si polarizari explozive de clasa si de rasa (v. SUA). Avem nevoie de o alta cale, pentru a trai mai bine, pastra identitatea si oferi noilor generatii oportunitati cu avantajul competitiv de a fi acasa, in neamul si tara lor, singurele unde pot afla intelegere si protectie.

  11. A trebuit sa vina o pandemie pentru ca autoritatile canadiene sa trimita armata sa gestioneze situatia dezastruoasa din asesamintele de batrini (long term care homes), si cit de prost sunt finantate aceste lacase pentru batrini, devenite un fel de lagare de exterminare canadiene (stiu, exagerez, dar mult prea multi batrini au murit doar pentru ca au avut nesansa sa se afle in asemenea locuri).

    Atit Trudeau cit si Ford (Premierul Canadei si Premierul Ontario), s-au declarat „dezgustati”, dar clar au ignorat multi ani realitatile care erau stiute. Dar fiind vorba de bani, de unde sa taie, daca nu de la cei mai vulnerabili? Era bine stiut ca nu existau suficienti asistenti in aceste locuri, si ca erau platiti prost, iar selectia lor profesionala era foarte slaba, de unde si abuzurile acestora fata de batrini. Amindoi sunt de blamat sever…dar e un esec al clasei politice canadiene! Cam ca la americani cu negri, doar ca aici oamenii nu se revolta cind mor atitia batrini. Si asta e de blamat!

    Canada trebuie criticata sever, chiar si international, pentru situatia degradanta, umilitoare, socanta pentru o tara care se proclama mare aparatoare a drepturilor la tot felul de minoritati. Dar nu aparatoare de vieti ale batrinilor ! Acolo s-a pus mizeria sub pres multi ani, datorita ignorantei si rea vointei politicienilor de toate culorile. Solidaritate, unitate, coeziune sociala? Niste cuvinte fara sens intr-o tara care se proclama campioana la aceste categorii…grele!

    Si mai sunt multe de spus, inclusiv ignorarea adultilor cu disabilitati de pe la „assited living homes”, unde organizatiile canadiene se lupta cu o lipsa acuta de fonduri, si indiferenta constanta de la Public Health provinciale, care stau si asteapta sa moara un numar semnificativ din acesti adulti cu disabilitati de Covid, si apoi, daca tipa media, isi tirasc picioarele in aceste locuri de care se feresc. E foarte rusinos pentru aceasta tara.

    Ai noroc daca ai familie aici, si copii daca vor sa te jute la batrinete, altfel esti condamnat la moarte intr-unul din aceste asezaminte de batrini.

    Nu stiu cum e in Romania la azil. Sper sa le fie mai bine ca in Canada! Si adaca da, norocul lor ca nu au emigrat!

    Daca cititi raportul din linkul de mai jos, o sa fiti cutremurati!

    https://www.cp24.com/news/i-think-it-is-disgusting-ford-says-as-military-details-dozens-of-issues-at-five-ontario-long-term-care-homes-1.4954722

    • Gigi Marga trăiește la 91 de ani într-un azil social de bătrâni la New York.
      Nu are pe nimeni.
      Autoritățile americane au găsit-o aproape moartă acum vreo doi ani în apartamentul ei, au pus-o pe picioare și au dus-o la azil.
      Mulți nu mai știu de Gigi Marga.
      Mulți, dacă știu, își spun, treaba ei ce-a căutat a găsit.
      Dar Gigi Marga este totuși o legendă a muzicii ușoare românești.

      Mă gândesc că statul român își poate permite să o aducă în țară și să-i aibă de grijă în puținii ani pe care artista îi mai are de petrecut pe acest pământ.
      Poate are chiar datoria.
      Dar există acest spirit la autoritățile române?

      • Între timp am aflat de la ziaristul Grigore Culian din New York, care a ținut legătura permanentă până la instituirea restricțiilor legate de coronavirus, că Gigi Marga are Alzheimer și este netransportabilă.

  12. Kohl a fost un mizerabil dusman al Romaniei .
    Prietenul lui Giscard il citeaza in Le Figaro : ” in Europa de Est exista Polinia , Ungaria si Cehoslovacia . Restul e grotesc ” – fara comentarii .
    Dragut , bineinteles , din partea lui Giscard sa raspunda ziaristului de la Le Figaro care- i cerea parerea lui , cu acest citat din marele Kohl .

  13. Cum ne pierdem istoria

    În interviul din «Formula As» intitulat „Este o tendinţă dirijată ca românii să fie scoşi din toate centrele mari ale Transilvaniei”, Profesorul Ioan Sabău Pop argumentează abuzul juridico-administrativ realizat în cazul unor retrocedări pentru care statul român a plătit în mai multe rânduri despăgubiri. Ce nu spune însă Ioan Sabău Pop este că toate aceste abuzuri au devenit posibile datorită modificările aduse de Convenţia Democrată (PNTCD, PNL-CD, etc) Legii restituirii proprietăţilor confiscate de dictaturile antonesciană şi comunistă, în sensul introducerii principiului de drept numit «Restitutio in integrum» prin care păgubitul este adus în situaţia anterioară producerii pagubei, indiferent de dată. În felul acesta, eliminându-se orice referire la perioada istorică în care funcţionează legea, s-au putut restitui proprietăţi pierdute sau naţionalizate de statul român cu mult înainte de dictatura antonesciană şi comunistă, unele încă de pe vremea lui Cuza, iar în Ardeal din perioada Imperiului Austro-Ungar. Secuii au revendicat şi obţinut proprietăţi de obşte, conform dreptului de proprietate medieval şi nicidecum modern, BOR şi-a recuperat pădurile din Bucovina confiscate în timpul lui Cuza odată cu averile mănăstireşti, ba chiar fosta rezervaţie arheologică de la Târgşor a fost înapoiată pe baza unui act de proprietate de pe vremea unui domnitor din familia Mavrocordaţilor de la sfârşitul secolului al XVIII-lea ! Odată cu aderarea la ONU în 1955, România comunistă a fost obligată să plătească statelor occidentale o sumă pauşală ca titlu de despăgubire pentru imigranţii de origine română stabiliţi în ţările respective şi ale căror proprietăţi fuseseră naţionalizate în 1947 – ceea ce nu i-a împiedicat pe urmaşii mai mult sa mai puţin legali ai acestora să recupereze proprietăţi pentru care statul român plătise deja. La fel s-au retrocedat parcele din Parcul Herăstrău, amenajat de Carol I şi lăsat moştenire bucureştenilor, cu toate că ultimele procese legate de statutul juridic al întregului parc au avut loc în 1926 când foştii proprietari au fost despăgubiţi cu de până la 3 ori mai mult decăt valoarea terenurilor confiscate.

    Astfel, o lege menită să îndrepte abuzurile comise în timpul dictaturilor antonesciană şi comunistă a fost deturnată şi folosită de către toţi cei care au vrut să ia câte ceva din avuţia naţională. În Ardeal problema este şi mai gravă deoarece se pierd în felul acesta centrele istorice ale oraşelor, proces care contrazice tendinţa istorică de a consfiinţi realitatea contemporană faţă de cele din trecut : spre exemplu, în Europa Centrală şi Occidentală, edificiile de cult şi proprietăţile catolice au fost preluate de comunităţile care au trecut la noile culte (protestantism) şi nu au mai fost niciodată înapoiate.

    La noi însă, sub pretextul reparării unor abuzuri, se comit alte abuzuri ce spoliază poporul român, obligat să-şi cedeze până şi istoria. Sub presiunea partidelor istorice şi a UE, statul român a încetat să mai apere interesele societăţii româneşti.

    Interesant este totuşi faptul că din 1989 încoace, Ardealul a reprezentant constant bazinul electoral al partidelor istorice, promotoarele modificărilor aduse legii restituirii proprietăţilor. Oare ardelenii nu se sinchisesc de interesele generale ale comunităţilor de români din aceaste zone şi se preocupă fiecare doar de problemele sale personale ?

    • SI la Timisoara clanului Carpaci i se returneaza ce nu a avit niciodata …

      E .. se pare ca fratii nostri de peste munti stiu care le este locul. D’aia se si simt vexati de Mitici ca desi olahi se poarta de p-arca ar fi mai presus de unguri ! (SUNTEM! )
      Poate nol nu avem dar noi SUNTEM!

      • Nu stiu daca este chinezesc sau proverb. Era mottoul lui Deng .
        (imi aduc aminte de ultima aparitie a lui Deng la un congres… TOTI in picoare apaudand in draci un mosnegut maruntel pe care 2 aghiotanti zdraveni il tineau [purtau] de subsiori … Cuvantari nenumarate „asa cum a zis tovarasu DENG” . Insa in acel moment Deng era retras unica functie ce o mai avea era strict onorifica- presedinte onorific al Fedearatiei Jucatorilor de Bridge (?!haha!?!!) din China! Oricum era clar Deng avea mandatul cerurilor*)

        * am asa o imopresie.. Ca chinezii nu au evoliat pana avea o religie ci au rams la superstitii

  14. off topic
    Noi cu ale noastre. Ieri de Ziua Copilului am iesit prin targ sa vad cum sarbatoreste viitorul tarii aceasta zi. Lume puhoi pe la gradina zoologica, prin parcuri, pe strazi. Am remarcat un aspect, romanul nostru, neoas, purtator prin autobuze, tramvaie si metrou de masca sub barbie sau cu nasul la vedere nu se supune recomandarilor medicilor si autoritatilor. Sper ca viitorul tarii sa ne scoata, la vremea cand ne vom putea baza pe acestia, din situatia de tara rangul 2 sau 3, asa cum nedrept ne considera „colegii” mai mari din UE.

  15. Vreau să aduc unele precizări la paragraful următor:
    „Analiștii noștri apreciază că poziția Secretarului General Gorbaciov este, pe moment, securizată, și acceptarea lui ca numărul unu – chiar și de către colegi care sunt critici față de direcția și ritmul perestroikăi – este neschimbată. De asemenea, nu există semnale că popularitatea lui în rândul oamenilor ar fi scăzut, urmare absenței unor rezultate concrete.”
    Gorbaciov avea susținere pentru că după doctrina Brejnev s-a constatat că se epuizase comunismul stalinist și titoismul, dezvoltat de chinezi, își arăta forța ascendentă, forță pe care mulți o anunță ca epuizată azi dar este încă foarte viabilă. De altfel și castrismul se menține bine merci!
    Pe de altă parte era clar că fosta conducere a URSS nu reacționase bine la lovitura dată de Ronald Reagen pentru destabilizarea Poloniei – portdrapelul reformei „lagărului socialist”.
    Practic Polonia apucase pe un alt drum începând cu Gierek, fost leader sindical în vest și care avea relații prietenești cu șefii de state din Franța, Belgia, Olanda, Italia. Gierek le-a spus miniștrilor săi „luați pe credit tot ce este mai modern căci, până la urmă, veți fi ajutați de creditor să vă plătiți datoria”! (Dacă și Ceaușescu înțelegea asta, România NU era lăsată intenționat la urmă și a ajuns să se îndatoreze mult mai mult!)
    Prostia rușilor, dar și a cehoslovacilor și RDG-iștilor, a fost că după ce Reagen a impus embargoul total față de țările CAER, Polonia ( cu Gierek retras!) n-a mai avut acces la anumite marerii prime de o anume calitate, cerută de utilajele ultra moderne achiziționate și chiar dacă cele trei state care dominau CAER-ul aveau unele dintre acele materii prime NU au vrut să le livreze, căci erau sătui de certurile în trei, nu doreau un al patrulea partener, mai ales că și România se cam obrăznicise!
    Adică, bună sau mai puțin bună, perestroika propusă de Gorbaciov era singura cale avută în vedere.
    Ce s-ar fi ales de „lagărul socialist” dacă rușii alegeau calea deschisă de chinezi nu mai avem cum să aflăm !!!
    Orgolii, orgolii, orgolii,……….

  16. În octombrie 2019, în toiul disputei privind inervențiile în forță ale lui Joe Biden în Ucraina, cunoscutul avocat al lui Trump, Rudy Giuliani, s-a referit și la România : „Avem multe dezvăluiri. Încă n-am ajuns la România. Stați să vedeți când ajungem la România. Uitați ce mă preocupă: omul e un escroc, un mare escroc și și-a bătut joc de Statele Unite”.
    Apariția actualului nou ambasador al USA la București, despre care am convingerea că a fost bine fezandat, vreo 2 ani, de acea majoritate de 90% angajați de Partidul Democrat la Departamentul de Stat, am considreat-o ca fiind o acceptare a echipei lui Trump, după dezastrul provocat de dragnea care a fost invitat chiar la festivitățile de instalare a Președintelui!
    Faptul că tot mai multe voci afirmă că actualele manifestații din USA, sunt finanțate, prin soroș, de Partidul Democrat, mă face să cred că ar cam fi momentul ca R. Giuliani sau altcineva din anturajul Președintelui Trump să „ajungă ” la România !
    Cine ar putea să stimuleze producerea dezvăluirilor ? Trustul Intact , recent atras lângă CNN, n-o poate face. Bogdan Chiriac, cel despre care se zice că are relații în presa americană, ar fi o posibilitate, dar, pe persoană fizică, mai greu.
    Dar încă-l avem acolo pe ambasadorul George Maior! Acesta poate indica cu mare precizie la ce ușă trebuie să bată cineva. OARE EXISTĂ ACEL CINEVA CARE SĂ AIBĂ ACCES DIRECT LA MAIOR ?!
    Mare problemă !!!

  17. OMS a laudat China in mod repetat pentru modul in care ar fi conlucrat cu OMS. Dar, o analiza AP arata ca, de fapt, OMS era frustrata ca nu obtinea date despre virus din China, si ca informatiile cerute Chinei au ajuns cu intirziere, ceea ce a dus la propagarea virusului si a sustinut raspindirea sa pandemica. Si atunci, de ce nu a criticat China deschis? De ce nu a spus lumii intregi la timp ca OMS a cerut informatii Chinei si ca nu le-a primit la timp? Pe de alta parte, laudatul Chinei se pare ca a fost o strategie a OMS pentru a obtine informatii din China, care practic erau cenzurate de PC Chinez, desi doctorii chinezi si-au facut bine datoria. Iata cum aceasta situatie arata ca OMS nu are la dispozitie ce ii trebuie ca sa isi faca datoria, si ca ea se bazeaza pe benevolenta statelor si guvernelor de a oferi date, ceea ce nu a fost cazul cu China, o tara cunoscuta pentru controlul informatiilor in mod tipic regimurilor totalitare.
    Daca OMS nu e buna pentru ca nu are ce ii trebuie sa isi faca datoria, ce punem in loc? Ce facem la viitoarea pandemie venita din China, care nu e obligata sa informeze lumea?

  18. Educație liberală
    La nou născuți de-acuma cheamă
    Educatori care-n loc de
    Cuvântul ăla sfânt de „mamă”
    Să îi învețe… „pesede”!

  19. E … lasati ca nu mi-e rusine nici cu capatzana asta de Varza(Kohl e varza in nemteste!) nu imi este rusine!!!!
    Neamt ca orice german le minte cum numa nemtii, rusii si inca vreo 2 popoare reusessc sa minta ! (rusii mai cu talent) Adica cu comvingere ca isi iau fanteziile drept Adevaruri Divine…

    Ah ! Frumops le minciunea varza asta .. Insa la finalul carierei sale politice .. refacuse sau pe aprpoape harta din 1941 a Europei Centrale !!!! Slovacia, Croatia ….. etc. Sub pulapana germana!!
    Sau cum zicea nu mai stiu ce grecotei faramitarea asta era opera Germaniei care se dezlantuise cu „forta unui urias si mintea unui copil de 3 ani!”
    Si pen’ca atunci cand au motibe nemtii au limba dulce ptr ca sa küsst am Arsch pe cei tari in pumn au .. scuze fraierit pe unii anlisti de peste balta .. asa ca au mari minuni citeam eu printre randuri in anii 90..
    Pai sa imi amintesc – Encarta lu Bil Poarta definea Europa ca filozfie antica, religie crestina si .. GERMANITATE! Jocul ala Tycoon Transport in prima lui versiune .. la varianta cu orase cu nume eruorpene .. numai nume germane- nici o Civitavechia sau Villeneuve !!!!
    Si niste romane de „actiune” gen politic fanteziste erau cu Nemtia facand rost de arme nucleare .. fara ca nimeni sa o vitrifice imediat Nemtia!!
    (mai era una dar scuze .. 25 denai in urma!)
    Si cu astfeld e incurajari .. ghiciti unde a ajuns armamentul fostei RDG ? (armament tip Pactu de la Vrasovia!)

    E cam asa este.

    Acelasi Varza zicea ca cica moneda euro este o chestiune de poace sau razboi in secolul XXI !!!

    Noi ne faceam iluzii dar in verze nu prea intra idei decat daca sunt infipte mecanic…
    Speram ca nemtii au prisn ideea ca se poa si cu mijoace soft da ei nu! Ei sunt cu Götterdämmerung ca „comunitaru” cu puricii si asa cum zicea printul de Benevent Ils n’ont rien appris ni rien oublie
    Mai ales ca literatura lor de la Hotii se trage ! (?! Batranu Winston?!)

  20. Si Bush tatal , si Kohl , doua personaje care nu iubeau Romania si care nu ne-au adus mari servicii in perioada lor de apogeu , inceputul anilor 1990 .
    Macar cei doi nu erau ipocriti , isi aratau deschis desconsiderarea fata de Romania . Cam in stilul asa zisului ambasador al Federatiei Ruse in Romania , un anumit Kuzmin , numai ca prin definitie un ambasador intr-o tara este numit pentru a strange legaturile cu aceasta .
    Desconsiderare astazi mult mai perfida in cazul urmasilor lui Kohl , Genscher sau Kinkel de astazi , ascunsa sub pretexte rizibile – ” independenta Justitiei ” , ” lupta impotriva coruptiei ” si mai nou , ” protectia mediului ” sau ” incapacitatea de a realiza o documentatie corecta pentru aprobarea finantarii europene ” .
    Amuzanta propusa lui Iohannis la postul de comisar european ” din partea Romaniei ” , d-na Valean .
    Interviu dat , cui , lui ” Deutsche Welle ” – invizibila persoana spune ca Romania ar dispune de ” 12,3 miliarde de euro ” pentru ” finantarea infrastructurii de transport ” numai ca ” pentru a le avea ” , ” Romania trebuie sa se puna pe scris proiecte care sa fie finantate , in domeniul feroviar Spania are 14 proiecte Romania nici unul ” .
    Ucigator , tupeul unui comisar ” roman ” intr-o Comisie care refuza de 7 luni Romaniei pentru ” carabusi ” , ” plopul alb ” si ” nemarcarea dimensiunilor parcarilor ” samd finantarea a trei sectoare de autostrada intre Sibiu si Pitesti ( 900 milioane de euro ) si a variantei ocolitoare Bacau ( 150 milioane de euro ) .
    Tu , care refuzi tarii tale finantarea pentru doua proiecte in curs , cu santier , vii si spui ca ” Romania nu are proiecte ” ?! ?! Si vii cu un vag , flu , ” puneti-va pe scris proiecte ” ??
    Dar Drumul Expres Craiova Pitesti , 650 milioane de euro , blocat de Jaspers la Bucuresti de doi ani , ce este , nu proiect ?
    Dar cand e vorba de concret aceasta Valean nu e nicaieri .
    Corina Cretu , comisar acum un an , stia ca Romania avea in domeniul feroviar proiectul caii ferate Arad – Caransebes , daca aceasta trista Valean ar fi de buna credinta ar numi pe numele sau acest proiect si l-ar face sa avanseze , cerandu-le trimisilor Jaspers de la Bucuresti sa-l valideze odata !
    Puterea lui Iohannis …
    Stati ca poate fi si mai rau , daca neo-legionarii lui Barna , cu interdictiile corectului politic copiate in Vest , ajung la guvernare cu Iohannis in toamna …

  21. Foarte mulți inși fără educație din familie, în Statele astea Unite ale Americii!
    Atâția albi omorâți de negri, și am văzut că nu s-a supărat mai nimeni. În cazul ăsta nu e rasism?

  22. Trumpismul reprima Antifascismul ca “terorism”: O reabilitare implicita a ideologiei Hitleriste. “Holoca” nu reactioneaza. Oricine ii va putea rade in nas

    In America Trumpizata sunt “vremuri interesante”, cum ar spune inteleptii chinezi. Nu numai somnul ratiunii naste monstrii, ci si exacerbarea politicii-scop a “suprematismului ales”, care scuza mijloacele. Mai ales cand geopolitica “leadershipului mondial” a SUA este in cadere libera. O lipsa de scrupule a SUA este si in incercarea discreta de deculpabilizare partiala a agresiunii mondiale a lui Hitler, pentru a reduce din meritele nepieritoare ale URSS/Rusiei, care a avut peste 20 de milioane de morti in Marele Razboi de Aparare a Patriei si impotriva Fascismului. Contributiile financiare, tehnologice si mediatice ale SUA la aducerea la putere a lui Hitler, inarmarea Germaniei Hitlerizate si dezlantuirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial sunt bine documentate istoric. Ele s-au inscris in duplicitatea hegemonica a Globalismului, de a sustine si controla ambele tabere beligerante, ca prin ruinarea lor sa-si afirme suprematia. Nimeni nu s-a asteptat insa la un viraj primejdios al SUA, de la dezvinovatirea implicita a Fascismului la reprimarea explicita a Antifascismului. Trump a trecut la urmatorul nivel.

    Decizia anuntata duminica de presedintele Statelor Unite stupefiaza lumea civilizata, care prin definitie e opozanta de neimpacat a ideologiei barbare a hitlerismului. Trump a declarat ca va inscrie miscarea antifascistilor pe lista neagra a terorismului. “Statele Unite vor înscrie Antifa în categoria organizaţiilor teroriste”, a scris el pe Twitter. Globalistii modelatori ai scenei si evenimentelor politice americane au plasat miscarea antifascista la “extrema stanga” si i-au dat un nume de organizatie, “Antifa” (antifascism). Multipla criza a SUA este inevitabil si o criza a democratiei. SUA sunt in prezent un teren extrem de fertil pentru organizatiile secrete ale Globalismului. Ele sunt aceleasi care au organizat vanatorile de vrajitoare anticomuniste si rasiste kukluxklaniste, asasinarile rasiste ale lui J.F. Kennedy (da, a fost o crima rasista) si M.L. King, povestile instigatoare cu “suprematia albilor” si, foarte probabil, episodul rasist “afroamerican” George Floyd, “omorat”prin apasare cu genunchiul pe gat de un ofiter de politie “alb”, care a fost arestat pentru “omor din culpa”. Ultimul eveniment rasist a prilejuit revolte si adevarate zile si nopti de “cristal”. Autorii, care habar n-au de fascisti, au fost afroamericani violenti, jefuitori si distrugatori de bunuri muncite de albi. O tinta, s-ar putea principala, de s-a recurs la acest experiment rasist, vizibil in gestiune bipartizana (Trump-Obama-Biden), cu violente si distrugeri, pare sa fie obtinerea unei imunitati pentru afroamericani, dupa modelul nascocit de globalisti. “Rasismul” si “antisemitismul” au aceiasi parinti “alesi” si acelasi scop “suprematist”. E o smecherie politica de obtinere de avantaje unilaterale (parazitare) prin victimizarea de sine si culpabilizarea de terti. Este elocvent in acest sens faptul ca negrii incendiatori, spargatori si jefuitori sunt exonerati de acuzatia de “teroristi”. Stigmatul “terorism” se aplica abuziv antifascistilor, care stiu de ororile hitleriste si realmente protesteaza intr-un mediu politic puternic hitlerizat.

    “Violenţa organizată şi condusă de Antifa şi alte grupuri similare (…) ţine de terorismul intern şi va fi tratată ca atare”, a fost Trump sustinut de procurorul general al SUA, William Barr. Wow! E prima data cand se foloseste expresia cauzala de “terorism intern”. La toate atentatele sangeroase si in masa din SUA, cu sute sau poate mii de victime, s-a dat vina pe “violenta civila”, nu pe “terorism intern”. E inca o dovada ca “Floyd” a iesit dintr-un laborator politic, de culpabilizare si reprimare a antifascistilor. Ciudat, ori poate ca nu si-au dat inca seama de debilitatea acuzatiei lui Trump la adresa antifascistilor, care sunt aliatii naturali si unici ai holocaustizatilor (Holoca), este ca evreii americani nu au reactionat in niciun fel. Reprimarea Antifascistilor ca “teroristi” de catre Trumpism reprezinta fara doar si poate o reabilitare implicita a ideologiei hitleriste. Ori punerea in discutie a Antifascismului va face inevitabil acelasi lucru cu Holocaustul. Daca organizatia “Holoca” nu reactioneaza, pe cale de consecinta, oricine ii va putea rade in nas.

  23. Citesc ca Austria, o tara care face profituri de miliarde de EUR in Romania, se opune ca Romaniei sa ii fie alocate si credite nerambursable din cei 33 miliarde de EUR propusi de Comisia Europeana pentru Romania din pachetul ce se va negocia. Vrea ca Romania sa aibe numai credite rambursabile.
    Nu stiu care sunt regulile si pentru celelalte tari, anume daca exista alte tari care primesc credite rambursabile. Nu stiu de ce Austria are aceasta pozitie fata de Romania, aparent extrem de neprietenoasa, ostila chiar. Poate ar trebui ca Romania sa isi construiasca o abordare similara la aceste negocieri, si altele viitoare, si sa mearga pe principiul reciprocitatii.

    Nu e prima data cind Austria arata cit de aroganta este in raport cu Romania, si ce regim exploatator a intretinut, prin interpusi romani in Romania. Apare din presa ca insusi Presedintele Iohannis a avut dealuri cu Raiffeissen Bank (a inchiriat o casa a sa in Sibiu bancii), iar Presedintele acestei banci in Romania a iesit la demonstratie sa il sprijine pe Iohannis (anti-PSD!). Mai mult, Austria a inchis ochii la abuzurile facute de companii austriece in padurile carpatice seculare din Romania. Vezi si traficul cu cetateni romani care sa aibe grija de batrinii austrieci in timpul pandemiei.

    Pare ca Austria, impreuna cu alte state bogate membre UE (Olanda), doreste sa mentina Romania ca o colonie pe care sa o poata exploata in continuare, la fel ca si pina acum. Romania ce parere are?

    Stie cineva despre planul Comisiei UE si structura fondurilor (rambursabile vs. nerambursabile)?

    https://www.mediafax.ro/economic/austria-se-opune-planului-prin-care-romania-ar-putea-obtine-33-de-miliarde-de-euro-de-la-ue-19231653

  24. Un apel disperat al persoanelor cu disabilitati din Romania catre Ministrul Tataru al Sanatatii, care cere autoritatilor statului sa nu mai faca anul asta Comisii de Reevaluare.

    E un apel de bun simt, si Ministrul Sanatatii ar trebui sa raspunda la fel, cu bun simt, si rapid. Nu are sens sa ii pui pe oamenii astia pe drumuri, ei avind boli care pot duce rapid la decese daca se infecteaza cu Coronavirus. Ministrul ar fi trebuit de mult sa puna pe agenda de discutie a Guvernului acest punct, si sa fie parte a unei Hotariri de Guvern.

    Sa vedem acum gradul de empatie al autoritatilor (liberale).

    https://www.dcnews.ro/persoanele-cu-handicap-din-romania-solicitare-urgenta-catre-ministerul-sanatatii-suntem-in-pericol_752026.html

  25. off topic
    N-am stiut ca pnl-ul este un partid de tauri, vad numai rosu in fata ochilor, iar taurul sef a dat tonul culorii … . Cel mai grav mi se pare negarea tuturor intitutiilor statului de catre acesti disperati. Vor reformarea Justitiei, insa nu scot o vorba de reforma Justitiei de pe vremurile macoviste. Apropos unde a disparut d-na Macovei, marea presa nu mai scoate o vorba despre onorabila doamna ?

Lasă un răspuns

Înapoi sus

Descoperă mai multe la ADRIAN NĂSTASE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura