O vizită la Legiunea Străină, in urmă cu 15 ani!

M-am bucurat să citesc ieri, pe facebook, un comentariu al Marcelei Feraru despre o vizită a mea, in urmă cu exact 15 ani, la o bază a Legiunii Străine, al cărei comandant era Jean-Luc Messager, sotul Marcelei. Cel care, mai tarziu, a fost seful arhivelor militare din Franta si care a realizat, intre altele, un minunat documentar despre Misiunea Berthelot in Romania, in timpul Primului Razboi mondial.

„Adrian Nastase a vizitat Fort de Nogent (unitate de recrutare si de tranzit spre operatiuni exterioare a Legiunii Straine) in vremea in care Jean-Luc era comandant. A fost un dineu de neuitat printre legionari si amintirile tuturor razboaielor la care au participat, incepand cu Clopotul de la Dien Bien Phu, asezat in capul scarilor salii Comandantului sau a sabiilor din razboiul din Mexic, la care a participat si printul Bibescu. De unde si darul lui Adrian Nastase pentru Jean Luc : biografia printului Bibescu. Adrian Nastase o gasiste la buchinistii (de la bouquin – carte)  de pe malul Senei, pe care ii viziteaza de cate ori trece prin Paris.
Nu cred ca e locul in care sa ii gasim pe prim ministrii care i-au urmat (vorbesc de buchinisti). Nici pe presedinti, de altfel.”

Iată si comentariul, tot de ieri, al lui Jean-Luc Messager:

„Il y a exactement 15 ans, Adrian Năstase, President de l’assemblée nationale Roumaine et ancien 1er ministre , visitait le fort de Nogent en marge d’une rencontre officielle.
Homme à l’intelligence aiguisée, il avait parfaitement saisi l’essence de la Légion étrangère. Sachant mon intérêt pour l’histoire, il me faisait parvenir quelques jours plus tard cet ouvrage du Prince Bibesco, officier roumain intégré à l’Etat Major du corps expéditionnaire, qui relate les opérations  de l’année 1862, particulièrement Guadalupe et Orizaba. On y découvre les nombreux combats livrés au quotidien contre la guérilla mexicaine par les zouaves et qui vont saper petit à petit les forces françaises.
La suite est connue, Eugénie, les larmes aux yeux…”

 

 

18 gânduri despre “O vizită la Legiunea Străină, in urmă cu 15 ani!

  1. Cat de importante sunt raporturile personale pentru a apara interesele natiunii tale …
    Cine , ce raporturi personale are astazi cu comandantii militari francezi sau cu sefii politici ai dreptei si stangii franceze pentru a face inteleasa Romania ?
    Vag , parca Ciolos si ambasadorul de la Paris , Niculescu , au legaturi cu Macron .
    In rest nu stiu nimic .
    Nici Basescu , nici Iohannis nu vorbesc franceza si nici Orban nu cred ca o vorbeste .
    Copiii francezi astazi in Romania pentru studii ar fi ambasadori extraordinari ai tarii noastre mai tarziu .
    Last but not least , fara sa vreau sa supar , PNL actioneaza foarte inteligent si pragmatic .
    Interventia lui Iohannis asupra ” Tinutului … ” a marcat puncte ( vedem ce au facut inspiratorii unor deliruri asemanatoare in Republica Moldova , cu bantustanul ” Gagauzia ” – 2 orase sub 15000 de locuitori si 40 de sate ) .
    Recuperarea si finalizarea dosarelor marilor proiecte de infrastructura lansate toate in 2017 – 2019 de PSD – metroul din Drumul Taberei , cele trei spitale regionale , cele 3 loturi din autostrada Sibiu – Pitesti , aeroportul Brasov , drumul expres Craiova – Pitesti – astazi sau cu finantari asigurate , sau in curs , sau in santier sau aproape de santier – mult , mult mai inteligenti decat Basescu in aceeasi pozitie in 2005 , care a suprimat orice proiect lasat in urma de guvernul Nastase .
    Ajutorul dat Basarabiei , cu un Orban vorbind de ” fratii de peste Prut ” , ” Basarabia iubita ” .

    • Dacă punctele se transformă rapid în infrastructură pe teren , creștere economică și majorări semnificative ale pensiilor majoritarilor în plată (pornind de la pensia minimă de 1500 lei/lună, foarte bine, să guverneze peneleul până la calendele grecești. Va avea acceptul meu tacit.
      Dar cu o condiție: Dvs la Ministerul Transporturilor.
      (Z)

      • Urmaresc cu mare atentie postarile lui @dar daca Securitate nu e, nimic nu e si ale dvs, @ZeV. Crestere economica, hai mai treaca mearga, dar majorari de pensii eventual pe la iarna sau pe la Paste, nu stiu care paste. Ce certitudine „colegul” e un cunoscator al fenomenului infrastructurii romanesti, insa vreau sa va dezamagesc, nici anul acesta nu vom avea ceva palpabil in domeniul infrastructurii, eventual continuarea lucrarilor in ritm de melc, poate cine stie se inagureaza metroul din Drumul Taberei. Oricum am imbatranit de cand il tot finalizeaza.
        Sa nu credeti ca sunt unul care vede numai partea goala a paharului, insa sa nu ne imbatam cu apa rece, cu asemenea conducere a Romaniei mai greu. Sunt un realist coborat de ceva vreme din barca naivilor.

      • Până când nu vom avea funcţionari publici de calibrul celui din postare, soarta României va continua să depindă de liote de politruci, care de care mai infecte :
        „Atât timp cât am fost secretar general la Interne am căutat să fac numai bine ajutând pe cei necăjiţi şi pe cei neîndreptăţiţi, însă afaceri nu am făcut, ci am scos din buzunarul meu, căci te costă să reprezinţi o demnitate“,

  2. O operatiune de inselare cu IQ mare: Doua solutii: Dupa mai mult de doua secole, dihotomia stanga-dreapta a devenit o idee ranceda. Pentru a nu o mai ingurgita, cu riscul de a ne intoxica si, eventual, de a sucomba prin otravire, abandonarea ei este o necesitate, care dupa revolutia macronista a capatat si o oportunitate. In virtutea legii compensatiei, este rezonabil ca, dupa un secol si ceva de stangism, sistemele politice sa se deplaseze spre ceea ce traditional numim dreapta. Natiocratia, care este diferita de nationalism, se opune internationalismului stangii si supranationalismului dreptei. Compromisul poate fi prin renuntarea de catre cele doua parti la antagonismul dintre munca si capital. Va fi ca o intalnire la jumatatea drumului. Spre aceasta evolutie, de secol XXI, impinge si pericolul ca Globalismul sa imbratiseze Comunismul, care este un distrugator total de echilibru, performanta si progres. Egalitarismul, pe care iudaismul l-a adus in istorie, prin revolutii comuniste, a fost cel mai mare atac politic asupra ordinii naturale, care se bazeaza pe diversitate. Progresismul actual este un mutant al Globalismului. In operatiunea legislativa “Autonomia secuiasca” am surprins un progresism ambivalent, de stanga (PSD) si de dreapta (PNL). Cele doua partide vechi, care si-au epuizat rolurile istorice, par impinse ca de un resort unul spre celalalt, pentru a se salva impreuna. Insa, inevitabil, legea inlocuirii vechiului de catre nou isi va face datoria. Viitorul e al partidelor noi. Gloria PSD&PNL va fi o amintire. Ceea ce m-a surprins in operatiunea autonomista a fost investitia mare de IQ, care face insesizabile intentiile reale si arata cat de usor putem fi inselati. Complicitatea PSD la proiect, care nu poate fi disimulata, ii releva inca o data criza cronica de leadership. Pentru PNL, operatiunea e un indicator de viclenie rafinata, care prin simpla si falsa retorica “nationalista” a lui Klaus Iohannis poate goli de voturi, in favoarea sa, constructia PSD. Nu intrevad decat doua solutii, posibil combinate, inaintea alegerilor din toamna-iarna: schimbarea de leadership a PSD sau extragerea voturilor, prin migrare sau fuziune, de catre o alta formatiune de stanga.

    • Dvs ce veți face la alegeri ?
      Veți rămâne în starea de fascinație perpetuă după re-reîncălzirea benignă a unei supe de găină bătrână – în vârstă de 30 de ani – până la sfârșitul vieții dvs ?
      Cum poate un om erudit ca dvs să confunde o gogomanie monumentală și iresponsabilă yohannistă cu o ,,viclenie rafinată” ?
      Ptiu, drace, a ajuns lumea să fie condusă de bufoni și noi ne prosternăm în fața lor…
      Bine ne face pandemia, nouă democraților ștepti ai lu’ pește prăjit și ferice de chinezi că au lideri responsabili.

    • N-as merge pana la o „operatiune cu IQ mare”. In aceasta situatie de „stare de urgenta” imi este greu sa deslusesc itele unui complot la nivel national, poate exista in asemenea vremi tulburi. In primul rand din observatiile mele, PSD este un conglomerat de „gasti” care mai de care, unii securisti cu patalama, altii patrioti, altii victime colaterale, care nu se regasesc de niciun fel, nu au nicio cadenta, spre bucuria altora. Sunt in opozitia psd-ista foarte multe personalitati care astazi ori dorm, ori … vegeteaza, de asemenea sunt in toate partidele mari personalitati, creiere care nu stiu ce asteapta. Un spert gras, ceva ? Sincer daca aceste partide „istorice” vor disparea, Romania va avea o mare problema. Liderii acestor partide, care dupa parerea mea sunt intr-o somnolenta nepermisa, daca nu vor lua „taurul de coarne” intr-adevar Romania va avea o mare problema, o are deja. Daca mai trebuie cineva sa fie aratat cu degetul sunt ca intotdeuna serciviile care si-au uitat menirea colosala, primordiala la pastrarea „filonului” national, a interesului romanesc, pentru care fiecare dintre acestia au depus un juramant (oare stramb ?), iar cazul unui dezastru vor fi solidari cu clasa politica.

  3. Domnule Premier, este si acesta un sintiment aparte, o bogatie a Dvs., aprecierea, respectul, pretuirea pe care v-o poarta foarte multa lume peste tot in lume si va rog sa-mi permiteti sa adaug si-n Romania, numai ca pentru unii este tardiva. Trebuie sa mentionez ca de acesta vizita a Dvs. la Fort de Nogent n-am avut cunostinta, mi-a scapat si ma bucura faptul ca ati gasit prieteni intr-o baza militara, ca de subiecte de discutie nu-mi faceam probleme. Este frumos gestul ca dupa atata timp oamenii sa-si aduca aminte cu placere de Dvs., de intalnirile si discutiile avute.

    • @Amalia:”
      Mulțumesc, ca toată lumea pe linia de supraviețuire. Cu scârțâituri pe ici pe colo … de uzură 😉

      Mă mai enervez la câte o știre ca cea pe care o redau, văzând cât de căței am ajuns:
      „Egalizarea subvențiilor pe care le primesc fermierii români cu cele ale agricultorilor din restul Europei a fost RESPINSĂ OFICIAL la Bruxelles.

      Europarlamentarul român Daniel Buda, cel care a inițiat amendamentul menit să asigure în 2021 o finanțare echitabilă pentru toți fermierii din UE, a anunțat că propunerea sa a primit vot de respingere în Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.”

  4. Uluitor la ce recurg unii globalisti de dragul atentiei globale: Din umbra coronacrizei, premierul britanic Boris Johnson isi leaga publicitatea “infectarii” si “mortii” de… Stalin!

    Coronacriza a pus in umbra si publicitatea globalista. Ca de altfel, cam tot ce vine dinspre globalisti, pe care lumea a inceput sa-i respinga ca pe niste ciumati. Suspectarea lor de provocarea pandemiei ramane un fapt istoric de nesters, precum istoria pandemiei insasi. Asta in ciuda manipularilor globalistilor de a deconta incorect victimei lor, China, vinovatia in provocarea coronacrizei. Un act care nu are sanse sa se intample. Virusul va ramane cunoscut istoric ca virusul globalist, in niciun caz drept “chinez” sau din “Wuhan”. Criza publicitatii globaliste se vede si din zbaterea premierului britanic Boris Johnson de a-si mentine episodul personal al infectarii cu coronavirus in atentia publica globala. Consilierii sai in vorbarie manipulatoare sunt inventivi. Ei ii pun la dispozitie scenarii dintre cele mai exotice si cu personaje istorice dintre cele mai celebre. Doar-doar Boris Johnson va atrage compasiunea si va ramane un coronabolnav de lux in memoria globala. Ca “efortul” de a poza in victima a pandemiei si a amorti suspiciunile sa nu fi fost degeaba. Un egocentrism specific globalismului. El este revoltator semnificat de premierul britanic, care se pune pe sine inaintea tuturor, desi a jurat invers, in timp ce in jurul lui oamenii mor pe capete, din cauza negestionarii sanitare a epidemiei coronavirus, de catre guvernul sau. Dupa ce, luni, si-a reluat munca, Boris Johnson a facut noi valuri despre “memorabilia” sa boala, dupa cele ale infectarii. Premierul britanic si-a botezat bebelusul cu prenumele a doi medici de la terapie intensiva, Nick Price şi Nick Hart, despre care a afirmat că i-au salvat viaţa, în timp ce se lupta cu complicaţiile provocate de noul coronavirus. Eee, da cine a auzit de niste necunoscuti sau ii va tine minte, si cine n-a auzit de megacelebrul Iosif Stalin, liderul sovietic ramas nemuritor in memoria eroica a poporului sau, dar si in cea a dusmanilor?! Asa ca duminica s-a iesit cu un nou plan de publicitate globalista. Boris Johnson sustine, într-un interviu acordat tabloidului The Sun on Sunday, ca medicii care l-au avut în îngrijire pregătiseră anunţul decesului său după internarea lui în secţia de terapie intensiva. “Aveau o strategie să facă asta potrivit unui scenariu de tipul +moartea lui Stalin+”, a pretins Boris Johnson, bombandu-si apoteotic fosta stare de coronavirusat. Ea i-ar fi putut aduce moartea, doamne fereste!, punand in primejdie securitatea politica a natiei (sic!). De a carei securitate biologica isi batuse joc din plin, si, cu maxima josnicie, continua sa o faca!

    • Globalismul capitalism, cel mai ferice totalitarism, produce, prin zombificare, monștri.
      Avem și noi, în colonie, o marionetă care încearcă să experimenteze tot felul de tehnici de manipulare inspirate din arsenalul ,, democrațiilor tradiționale”, dar este greu să impresionezi, chiar și lumea românească, cu chițăieli jalnice de bufon de provincie exalate într-o maghiaro- română de baltă.
      Dumnezeule, în ce fundătură istorică de noaptea minții ai băgat România…
      Ești de-a dreptul cinic, Doamne, iartă-mă.

      • reformulez, cu scuze:
        Globalismul capitalist, cel mai feroce totalitarism..

    • Nici noi nu trebuie sa regretam nimic, cum spune Edith Piaf. Ce s-a intamplat, a trebuit sa se intample, pentru ca si Reinvierea noastra sa fie posibila. Fara ce s-a intamplat, in 1989, acel „Desteapta-te” nu ar fi avut niciun fel de urmari. Am fi ramas infectati cu aceiasi microbi globalisti, cu mutatia lor comunista, ai dezbinarii si tinerii la pamant a neamului romanesc. Intr-un plan mai larg, si a neamului omenesc, indoctrinat si subjugat cu ideologii ale conflictului, claselor, civilizatiilor, raselor si a orice ii poate uni si inalta pe oameni.

      Suntem dezbinati si dezumanizati de catre un genom al urii, inumanului, neiubirii, care trebuie decorporalizat, destatalizat. Din nou, reafirm ca Globalismul trebuie destatalizat. Pentru acest scop, rolul determinant il are fiecare Natiune, cu mijloace ale solidaritatii, protestelor de masa, alegerilor libere si cinstite, potrivit modelului imploziv anticomunist. Ideile toxice ale Globalismului pot sa ramana in masa reziduala a societatii, cum s-au intamplat cu cele ale hitlerismului si iudeo-comunismului, ca un avertisment asupra a ce ni se mai poate intampla. Dar in niciun caz si sub nicio forma Globalismul sa nu mai fie vreodata statalizat.

      Statalizarea Globalismului o vedem de cateva sute de ani. De cand o clica de ticalosi, de raufacatori isi face mendrele utilizand puterea statului, care este si trebuie sa fie cea mai larga organizatie politica a unei tari, a intregii sale populatii. Tarziu am decodificat sensul unei exclamatii, care m-a urmarit multa vreme, facuta de globalistul Silviu Brucan in chiar mijlocul iuresului decembrist de distrugere a statului: „Ce minunata creatie este statul!”. Microbii globalisti sunt distrugatori ai Elitei, care este o suma de idei diverse, ce trebuie sa-si afle locul in propria tara. Trebuie sa ne recuperam memoria integrala a Elitei, sa o eliberam de etichete ideologice. Am trecut printr-o martirizare care ne-a innobilat, ca orice suferinta, si ne-a readus darul discernamantului, de a distinge Binele de Rau, in vremurile comuniste, ca si in cele globaliste, in care Raul se deghizeaza in hainele Binelui. Desteapta-te, Romane!

  5. Domnule Prim- ministru, exista o vorba la romani ” Pe cine nu-l lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti”. Vi se potriveste. Ati procedat cu basescu ( da, am scris cu litere mici) aproximativ cum au procedat cei care, dupa moartea lui Gheorghiu-Dej, l-au sutinut pe Ceausescu. In ambele situatii cu disperare isi face loc o intrebare: Care ar fi fost drumul Romaniei daca nu ar fi ajuns la putere? Revenind la zilele noastre: Cum ar fi aratat Romania daca la conducerea ei ar fi ajuns ( in sfarsit) un intelectual de talia dvs si nu un derbedeu politic ( sa ma scuzati, dar nu ma pot abtine sa nu folosesc aceasta expresie). Concluzie: Prin actiunea dvs de a-i stopa dosarul lui basescu, ati creat premisele alegerii acestuia ca presedinte, implicit ati deturnat mersul spre normalitate al acestei tari. In acel moment a avut loc o rupere temporala, si drumul Romaniei s-a schimbat.Din acest punct de vedere sunteti vinovat. Si continuati sa fiti vinovat pentru ca stati in umbra, in loc sa iesiti la lupta cu toate armele, in timp ce acel derbedu politic, cu toate ca a fost desconspirat ca fiind un mare turnator, nu scapa nicio ocazie sa-si dea cu nesimtire si nerusinare parerea pe orice subiect fierbinte aflat pe agenda politica. Va e frica ca veti fi atacat de lepre?! Dar asta s-a intamplat in toate timpurile! Ce s-ar fi intamplat daca Alexandru Macedon ar fi parasit campul de la Gaugamela, in timpul bataliei, si oponentul lui ar fi speculat aceasta slabiciune?

Lasă un răspuns