Crizele de după criză – 3.Criza Uniunii Europene

Am scris ieri pe blog cateva randuri, amintind că se implineau 15 ani de la semnarea Tratatului de aderare la UE. Am fost surprins să citesc comentariile la acel articol pe facebook. Zeci de mesaje de dezamăgire pentru ce s-a intamplat dupa aderare. Chiar un regret că am aderat la Uniunea Europeană.

Probabil că actuala epidemie dar si guvernarea din acesti ani au generat această stare de spirit. Sunt constient că e vorba de un anumit esantion. Dar ceea ce s-a intamplat in Marea Britanie, ceea ce se intamplă in Polonia, Ungaria, Cehia sau in Italia, Spania, Franta ne arată nu doar cresterea euroscepticismului ci chiar aparitia unor semne de intrebare serioase privind viitorul „Uniunii”.

66 de gânduri despre “Crizele de după criză – 3.Criza Uniunii Europene

  1. Este de discutat dacă euroscepticismul privind viitorul ,,Uniunii” este generat de factori conjuncturali, sau la bază se află vicii structurale de construcție europeană, care datează chiar de la începuturile organizației.
    Probabil că idealurile părinților Comunității Carbunelui și Oțelului au fost deturnate și alterate de urmași, așa cum s-a întâmplat cu valorile democratice ale inițiatorilor revoluției americane…
    De fapt, cred că toate revoluțiile sunt la fel:
    Încep cu un baraj masiv de idealuri, aidoma unei perdele de fum.
    Dar când fumul se risipește…

  2. Intrarea in marea familie europeana, m-a facut sa cred intr-o renastere a Romaniei pe alte baze. Asa cum am fost un naiv in anii ’90, probabil ca naivitatea a mai persistat o perioada, pana cand am constat, tarziu, „demontarea” Romaniei surub cu surub. A urmat o repozitionare paguboasa pe plan extern, diplomatic asemanator anilor ’50, insa in sens opus si speram ca vom fi tratati altfel. M-am inselat.
    Ma uit la poza postata de Dvs. si cred ca viitorul Romaniei sta in posibilitatea postarii mai multor poze asemanatoare infatisand livezi intinse in Dobrogea si oriunde pe intinsul tarii, holde cat vezi cu ochii cu grane, rapita si porumb, toate scaldate intr-o ceata a irigatiilor moderne, iar langa acestea o industrie orizontala de nivel competitiv. Acestea se pot realiza intr-un interval timp relativ scurt.

    • Romania nu a fost niciodata integrata cu adevarat in UE, am fost mereu niste supuşi ai lor, ca sa nu spun sclavi. S-a vazut asta inclusiv in intalnirile pe care Basescu si Iohannis le-au avut pe la diverse summit-uri ale UE, atunci cand erau total ignorati, de parca erau niste cersetori. Poate daca aveam conducatori care sa stie sa ceara lucruri concrete si sa se lupte pentru Romania, am fi avut multe de castigat de pe urma acestei aderari, dar asa, am ajuns o tara destramata, la comanda totala a statelor puternice.

  3. Cei mai multi am crezut in proiectul Europei unite, asa cum fusese enuntat de fondatorii francezi si germani – Jacques Delors fiind dintre ultimii lideri de anvergura. Ce-a urmat a fost furtul marului de aur de catre politicieni venali, fara caracter si manipulati de forte mult mai puternice. Conversia frauduloasa la euro a fost o pagina rusinoasa a noilor guvernatori dela Bruxelles. Nenorocul nostru a fost dublu: timing-ul aderarii, cand jocurile erau in mare facute si, cel putin la fel de important, aparitia unei clase politice care, cu putine si notabile exceptii, a fost de proasta calitate profesionala si morala. Restul e tacere…

  4. ASA CUM, AM SPECIFICAT IN COMENTARIUL ANTERIOR, DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , LA TIMPUL RESPECTIV, REALIZASE PEMTRU VIITOR, O SPERANTA DORITA DE TOTI, ROMANII…EA, A FOS CONTURATA NEGATIV , PRIMAND, INTETESELE PROPRI, DE GRUP , IN CARE BASESCU A FOST PRINCIPALUL, PERSONJ, RAU VOITOR, INPOTRIVA NATIUNII ROMANE . CE A URMAT , DUPA ALEGEREA SA CA, PRESEDINTE AL ROMANIEI , TIMPUL PREZENT , NE ARATA CONCRET , CONTINUITATEA RAU VOITOARE ,CEI APARTINE SI IL CARACTERIZEAZA CA, UN „PERSONAJ UMA” PENTRU VIITOR, IN GANDIRIILE GENERATIILOR URMATOARE!…

    ” PAMANTUL CE SE SURUPA” SUB PICIOARELE GRUPARII EUROPENE, ESTE DE INTELES, ATAT TIMP CAT, NU S AU RESPECTAT INTELEGERILE, DEMOCRATICE, ULTERIOR , CEI DEVENITI DICTATORI…SUNT PRINCIPALII VINOVATI DE, CREAREA UNUI HAOS, GLOBAL,DIABOLIC… IN CARE DOAR INTERESUL LOR , PENTRU NATIUNILE CE LE REPREZINTA , SA PRIMEZE!..

    TARILE , MENTIONATE DE DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, IN VIITORUL APROPIAT , VOR DECIDE SOARTA VIITOARE A, UNIUNII EUROPENE!

    IN OPINIA MEA, SPERANTA DE CARE, ROMANIA ARE MARE NEVOIE, LA TIMPUL ACTOAL, DEPINDE IN SPECIAL , SPERAND …IN NOILE SCHIMBARI , ATAT PE PLAN INTERN, CAT SI EXTERN!…

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, ROMANUL , POLITICIANUL AUTENTIC!

  5. Adrian Năstase: „Dar ceea ce s-a intamplat in Marea Britanie, ceea ce se intamplă in Polonia, Ungaria, Cehia sau in Italia, Spania, Franta ne arată nu doar cresterea euroscepticismului ci chiar aparitia unor semne de intrebare serioase privind viitorul „Uniunii”.
    =========
    Dar ce se întâmplă în relațiile cu România, de multă vreme, nu sunt semne serioase?
    Chiar trebuie să-i vedem pe alții ca să înțelegem? De unii singuri nu avem voie, sau nu suntem în stare, sau ne mințim?
    Oare numai „eșantionul anumit” trebuie să-și pună semne de întrebare?
    Politicienii români trebuie să tacă mâlc, că altfel își pierd voturile și sunt certați de Bruxelles.
    Fanariotismul este la el acasă în România.

    Câte sute de ani ne trebuie din nou până la o nouă independență?

  6. Criza Uniunii Europene? Sau dezbinarea Europei de la Atlantic la Urali?

    Despre asa ceva vorbesc multi, in special politicienii de la Londra, care din acest “motiv” au si scos UK din UE. As nuanta, totusi, privind lucrurile si din alte doua planuri. Primul, ca Lumea toata este in criza, in care a fost adusa de catre Globalism. Sa nu uitam ca un seism mondial, ce-i drept de mai mica amploare, a fost provocat si de criza existentiala a Comunismului, din 1989-1991. Din acest punct de vedere, “criza UE” nu este, cred, una specifica si imputabila. Cel putin, nu intr-o mare masura. Este doar una rezultata din suprapunerea dintre o criza majora de import, globalista, si o inca neadaptare comunitara la aceasta. Neadaptarea interna este intarziata din diferite cauze (mai inainte de criza NATO, acum de coronacriza etc.).

    In opinia mea, Uniunea Europeana este definitia Solidaritatii Europene. Este un giuvaer geopolitic. Nu putem sa dam pur si simplu cu piciorul acestei Solidaritati atat de muncite, cu costuri atat de mari si de indelungate. Nu e sanatos, social si politic, sa proiectam disproportionat o energie negativa asupra UE, care se poate dovedi destructiva. Ca adaptarile interne nu tin pasul cu schimbarile de conditii, in principal cu cele extracomunitare, care sunt si principala restrictie pentru UE, mi se pare o cu totul alta problema, la o scara mult redusa Cred ca vom incepe sa iesim din neadaptare dupa pandemie, care ofera si o astfel de oportunitate, dar orizontul de depasire este incert (reactiile ne sunt asteptate pentru contrareactii). Din ritmul pas cu pas, pentru ca salturile nu mai sunt posibile, se poate pierde, toti pierdem, dar unii mai mult, altii mai putin. Observ cum si criza pretului petrolului a schimbat un stereotip: in noul mediu, cand doi se cearta, al treilea pierde! Presupun ca nici vechea teorie ca inainte de a construi trebui sa demolezi, pentru a elibera locul, nu mai este intrutotul valabila. Edificarile trebuie facute in paralel, treptat si din interior, pentru a avea in permanenta institutii care sa functioneze. As compara procesul cu construirea unei case din interiorul unei case, pentru a nu ne expune intemperiilor!

    Al doilea plan din care privesc criza UE, si acesta e mai sensibil, pe cat este si de potentiator, priveste Solidaritatea Europeana in sensul cel mai cuprinzator, de la Atlantic la Urali. UE a fost o prima etapa, care a extins unitatea si solidaritatea Europei de la Europa de Vest la Europa Centrala si de Est. Dar pana la Muntii Urali, mai exista o parte semnificativa din Europa care nu face parte din Solidaritatea Europeana. În 1959, genaralul Charles de Gaulle, preşedintele Frantei, a exprimat o viziune de exceptie, potrivit careia doar o Europă de la Atlantic la Urali va putea readuce Europa in fruntea civilizatiei globale, asa cum a fost in secolul XIX. Acum, putem adauga ca doar o Europa de la Atlantic la Urali poate opri decaderea civilizatiei, catre care au impins-o Nazismul, Comunismul si Globalismul.

    • Eu aș spune (desigur, este părerea mea, nu o sentință) că un PARTENERIAT Europa – Asia, este viitorul civilizației, cu condiția revitalizării și revalorizării Națiunilor independente.
      Reguli unanim acceptate necesare armonizării standardelor, dar fără alterarea specificităților naționale.
      Și, atenție, cu respectarea riguroasă a dreptului internațional.
      Pe termen lung, văd (ca necesar) desființarea NATO și a tuturor organismelor militare suprastatale, eliminarea armelor de distrugere în masă, limitarea cheltuielilor pentru armate la 0,5% din PIB și, nu în ultimul rând, un rol major pentru ONU, după o reformă profundă a acestei organizații:
      Extinderea componenței și competențelor Consiliului de Securitate, mutarea sediului organizației de pe teritoriul american într-o țară liberă din bazinul mediteranean (leagănul istoric al civilizației europene, tradițional conexat cu Asia prin Drumul Mătăsii).

    • Ohohoooooo! Zău, chiar este un giuvaer geopolitc ACTUALA U.E. ?!
      Adică este de acceptat hegemonia germană și perspectiva hegemoniei germano-rusească ?!
      Că altfel ce ? Ce-o să fie ?
      O să să ne facem autostrăzi și amărâta aia de Sală Polivalentă unde să concerteze Angela Gheorghiu și să joace Halep sau Neagu !!!
      Ce Dumnezeu ? O luăm razna cu atâta stat în casă !
      Ce-o fi atât de grazav că ni s-au impus la conducere tot felul de dubioși, care ne-au frânat din răsputeri dezvoltarea, iar acum, pe față, ni se cer oamenii la munci slab calificate sau necalificate în Germania, Marea Britanie, Italia, Austria ?
      Marinarul a jucat cum i s-a cerut, că se știa că-i pușcăriabil pentru flotă. Iar pentru că n-a accesat decât 7% din fondurile alocate, și alea oricum acceptate mai mici, i s-a trecut cu vederea japca prin care și-a trecut în propietate vreo 380 de ha !
      Săsălăul n-a fost acceptat de la început dar când s-a găsit vulnerabilitatea – casele – a ajuns nu în Guvern ci la Președinție!
      Domnul Năstase este ponegrit cu mult sârg, de s-a speriat și Bizonul, care nu crede că va mai obține voturi că scriu simbriații antinaționali toate tâmpeniile.
      Este adevărat că după catastrofa dragnea au dispărut majoritatea oamenilor carismatici și buni profesioniști din PSD, dar mai sunt ceva șanse să avem o echipă de conducere care să nu facă jocul Germaniei.
      Adică polonezii, ungurii și alții cum pot să-și iubească țara ?!

      • SerbanFl, vedeti numai partea goala a paharului. Eu vad mai intai pamantul, pentru a o cita pe Aya. UE nu e perfecta. Insa imaginile cu unele neadaptari nu trebuie sa le aruncam la cos, ci sa le punem in albumul cu amintiri. Provocarea actuala pentru UE este sa dea o a treia generatie de reformatori. Dupa cei fondatori si dezvoltatori. Acum, e nevoie de recuplatori ai partilor europene dezbinate. Pe langa institutia integrarii, care probabil va cunoaste o defalcare, e nevoie de noi institutii, pe care le-as denumi ale „reintregirii”. Ma gandesc ca institutiile reintregirii ar putea capata chipurile unor formule ale asocierii. Inimitabile, de nerevendicat de catre altcineva, specifice doar zonei de ruptura. Ele ar putea da libertate comunitarilor de pe inelul doi sa se asocieze cu tarile europene dintre frontiera UE si Urali. Va fi si o posibilitate de a ne compensa ceea ce nu putem obtine in Vest cu castiguri din Est. In acelasi timp, peste falia in discutie se vor putea tese de ambele parti, aflate de o parte si de alta, relatii „asociative”, care practic vor insemna repararea ei, adica „reintregirea” europeana.

      • PS/NB: Iesirea din UE ar fi stricatoare, nu reparatoare. Relatia trebuie modificata si intarita, nu slabita sau rupta. Cu cei aflati la Est de noi, Est din care facem parte, putem realiza o asociere regionala sau subregionala. A Marii Negre, de pilda. Ii am in vedere pe fratii ortodocsi slavi. Sa ne reamintim, cu literele slavone ne-am scris kazaniile si inscriptionat picturile sacre si tablorile cu sfintii, din toate bisericile romanesti. Dar si de reformele kiseleffiene si altele. Iar daca vom cobori si mai mult pe firul istoriei, vom afla lucruri absolut fabuloase, privind originea dacilor, care este estica, slava adica. Ii am in vedere si pe fratii islamici. Sa nu uitam Turcia, prin venele careia curge si mult sange est-european, inclusiv romanesc. Locotenent-colonelul Kemal Mustafa, caruia i s-a datorat mareata victorie din batalia de la Çanakkale, din Golful Anzac sau din Campania Gallipoli (v. peninsula cu acelasi nume) a fost un tanar turc alb si cu ochi albastri (un indiciu de inrudire europeana, la fel ca si cel iranian). Lumea Dezbinarii trebuie sa ia sfarsit. Avem nevoie de vointa si curaj, putem uniti sa facem asta. Iubesc Vestul European, esentializat in Uniunea Europeana, care este una din emisferele cerebrale ale Europei, la fel cum iubesc cealalta emisfera cerebrala a Europei, reprezentata de Estul European, cu magnifica spiritualitate a Rusiei. Asa vad, acum, din aceasta trecatoare izolare pandemica, viitorul geopolitic si geoeconomic comun, al nostru si al celor apropiati noua, din Estul si din Vestul Europei. Desigur, imaginea este dinamica, dar important pentru tabloul european sunt increderea si sa fim uniti, acum si pentru totdeauna, orice s-ar intampla.

      • Zise #fragmentarium:
        „Sa ne reamintim, cu literele slavone ne-am scris kazaniile si inscriptionat picturile sacre si tablorile cu sfintii, din toate bisericile romanesti.”
        ===========
        Desigur, la Moscova, încă nu s-a auzit de frații greci Metodie și Chiril (Constantin, pe numele lui de mirean) care au inventat alfabetul „chirilic”, numit inițial,”glagolic” (de la „glagol” în limba slavă, adică, cuvânt).

        De ce? Păi slavii nu aveau nici măcar alfabet, deci nu știau să scrie, iar intenția a fost de a-i civiliza, de a-i creștina și de a introduce cultura și influența Bizanțului.

        Inițial, cei doi frați și-au început misiunea la kazarii din nordul Mării Negre. Era prin anul 860.
        Cât despre creștinarea rușilor, asta s-a petrecut abia în 988, sub cneazul Vladimir.

        Iar alfabetul chirilic este format din caractere ebraice și grecești.
        Dar văd că Moscova ne transmite că ar fi vorba de litere „slavone”.
        Ce să ne mai mirăm!

        Domnule Fragmentarium, vă rog cu umilință să-i transmiteți lui Putin că rușii nu au niciun rol în crearea scrierii chirilice, „literelor slavone” și nici în răspândirea creștinismului în spațiul românesc, Constantinopolul fiind mai aproape.

        De altfel, în istoria noastră nu se vorbește de „creștinarea românilor”.
        De ce?
        Pentrucă, poporul român s-a născut creștin, părinții românilor primind creștinismul chiar de la Apostolul Andrei în Dobrogea, răspândindu-se apoi în restul Daciei.

        Creștinismul în spațiul Daciei și Sciției Minor (Dobrogea) s-a întărit prin martiriul preoților și creștinilor.
        Iar printre prigonitori, în perioada etnogenezei poporului român, un rol important l-au avut tocmai slavii care i-au masacrat pe creștini începând cu anul 814 până la creștinarea lor.
        Masacrarea creștinilor este descrisă în documentul „Menologium” atribuit împăratului Vasile al II-lea (secolele X-XI).

        Așa că „frățietatea” româno-slavă are tradiție veche, domnule fregmentarium.

      • @fragmentariumpolitic
        Vise, vise vise domnule! Germania s-a cocoțat sus, după secole de așteptare.
        Poate dacă nu exista un Nicolas Paul Stéphane Sárközy Nagy Bócsai, la președinția Franței, concomitent cu o administrație a clintonilor în USA, să se fi mers pe un traseu conform tradiției „Pieții Comune”, dar așa cum suntem acum SUNTEM FOARTE DEPARTE DE CE AȘTEPTĂRI AI DUMNEATA.
        Consevatorii au ajuns la putere la Londra cu sprijin americano-german. Adică ei știuau foarte clar cum a fost înlăturat Tony Blair și nu au vrut să aibă aceeași soartă și au hotărât că-i mai bine să se retragă, mai ales după ce au văzut zbaterea lui Fr.Holland care a mers degeaba la Obama de vreo 3 ori – tot mascota lui Merkel a devenit !!!
        Noi ar trebui să vicem ca bruxellezii și să facem ca polonezii, ungurii, italienii.
        Altfel Germania ne va zdrobi mai rău decât au pățit-o sârbii. DA – MAI RĂU DECÂT SÂRBII !!!

  7. Teoria celu imai mic rau se confirma inclusiv in ceea ce priveste tema aderarea si integrarea Romaniei in UE.
    Cert e un lucru, UE -decizia de aderare si integrare- este una din cele top 3 decizii BENEFICE pentru romani si viitorul tarii luate de politicienii post decembristi.

  8. La nivel macro, aderarea la UE a oferit stabilitate si securitate Romaniei, si o sansa la dezvoltare. Diplomatia noastra a devenit mult mai predictibila, orientata si, o sa spuna unii, mult prea focalizata pe spatiul european si trans-atlantic. Istoric, a fost singura noastra sansa dupa ce s-a intimplat in decada ce a urmat lui ’89. Ma refer la distrugerea economica a tarii, pe care ni l-am facut singuri, cind am distrus tot ce au facut parintii si bunicii nostri, incepind cu banci (Bancorex) si terminid cu irigatiile si agricultura cooperatista. Pentru ca toate, la gramada, erau considerate „fier vechi”, si erau cah, chestii comuniste. CEE de atunci, CE mai tirziu, au fost un far pentru toate tarile central si est-europene, doar ca „lumina” ce o emana pe unii i-a orbit, altii insa si-au pus ochelari de soare. Noi, mai idealisti, ca oriece latini, am crezut naiv in solidaritatea si fratia europeana. Liberté, égalité, fraternité, da, dar cei bogati cu cei bogati, cei saraci cu cei saraci. Asta s-a inteles mai tirziu.

    Eu nu vad insa disolutia UE atita timp cit e nevoie de ea. Sa revenim la modelul bilateral, la taxe vamale, la vize pentru cetateni in UE? Cine vrea asta? Daca exista vointa politica, trebuie ajuns la un compromis nou – un nou set de tratate – care sa redefineasca acest UE aflat intr-o criza existentiala.

    Dar ce putem face acum, si nu mai tirziu, este sa recreem economia nationala, si sa ne protejam ce bogatii mai avem, sa le folosim pentru interesele romanesti. In fara UE, da, sunt de acord cu bilateralismul, si de ce nu, si cu tipuri de multilateralism complentare (celor UE).

    In ce priveste China, pandemia este o lectie pentru viitor, si nu neaparat de izolare, dar, de conlucrare pentru salvgardarea intereselor omenirii. Totusi, nici China nu poate sa livreze tot ce are globul nevoie, si atunci, are sens ca tarile sa nu isi mai creeze dependente strategice fata de China. Medicamente, echipamente medicale, de comunicatii, trebuie produse de fiecare stat cit are nevoie, sau ca sa si exporte daca poate. Ma gindeam cit de necesar ar fi sa se investeasca rapid in redeschiderea centrelor noastre de cercetare medicala (cum ar fi Institutul Cantacuzino de la Iasi, o ruina azi cu lacat), a industriei farmaceutice, de ce nu si prin parteneriate cu alte institute private sau publice din alte tari, cum ar fi cele din SUA, franceze etc. Romania producea in comunism foarte multe medicamente, mai putin echipamente medicale cu inalt grad de tehnologizare. Vezi Polidinul, un produs de imunizare care nu se mai produce azi, si care, daca s-ar fi continuat activitatea celor ce l-au inventat, putea fi recreat in alte forme, care sa ajute la imunizarea copiilor de azi.

    • @trexsr: „Sa revenim la modelul bilateral, la taxe vamale, la vize pentru cetateni in UE?”
      ======
      Nu, să înțelegem că Piața Comună a fost forma superioară de coperare în Europa, iar UE este forma de decădere morală, culturală și națională a continentului european.

      Nu văd de ce modelul bilateral, care nu exclude Piața Comună, trebuie blamat.
      Poate pentru cei, care nefiind competitivi, doresc o economie dirijată de un guvern european. Un guvern care să dea nu numai indicații, dar mai ales directive fiecărei țări ce să producă și cât să producă (cote de producție industrială și agricolă), în așa fel încât să fie protejate interesele unor anumite țări.
      Cu alte cuvinte, o formă de guvern comunist, fără să se numească comunist, pentru distrugerea concurenței și a economiei libere de piață prin politici de încurajare a monopolului anumitor țări.

      UE, entitatea politică este o pălărie prea mare pentru o Europă a statelor istoric naționale.
      Elementele pe care se clădește UE sunt:
      – formarea, ca în comunism, a unui tip de om nou;
      – implantarea cu forța a valorilor noi, „valori europene” liberal-progresiste opuse valorilor culturii iudeo-creștine care au stat la baza civilizatiei milenare europene;
      – stabilirea unui nou tip de familie fără mamă și fără tată;
      – eradicarea conștiinței naționale a popoarelor.

      • O parte dintre obiectivele enumerate de d-ta sunt gândite strategic in ,,laboratoarele” progresismului soroșist.
        ,,Infectarea” proiectului pan european s-a făcut, în măsură semnificativă, prin imixtiunea ideologică, financiară și militară a SUA în Europa, după cel de-al doilea război mondial. Până la un punct necesară (pentru echilibru de forțe în climat de război rece), dar toxică după reunificarea Germaniei și implicarea NATO (ca precondiție) în procesul de extindere spre est a Uniunii Europene.
        Ceea ce înseamnă că UE are dublă comandă în acest moment: Germania (dpdv economic) și SUA (dpdv militar și ideologic).

      • Don Popescu, argumentele sunt bune si valide doar ca istoria a aratat ca o Europa fragmentata in „state nationale” nu cunoaste pacea. In plus, stele europene nationale nu pot face singure fata marilor puteri. Asa cum vad eu e necesara o ajustare a UE in sensul ca statele nationale sa poata sa isi vada singure de treaba in anumite domenii, fara amestec de la Bruxelles.

        Piata Comuna dar nu la toate produsele. Pentru ca tari ca Romania nu pot concura cu produse germane, sau franceze sau chiar italiene si atunci e fortata sa isi omoare propria industrie in favoarea producatorilor puternici europeni. Ca si lanturile de magazine, care arata cine are puterea de distributie-vinzare a produselor si a caror produse in speta.

        Vizele si libera circulatie. A ajuns un fel de Piata Comuna de forta de munca. Din punctul meu de vedere libera circulatie in UE a fost si este folositoare pentru ca echilibreaza capacitatea statelor de a oferi cetatenilor locuri de munca. Doar ca principiul asta a fost folosit de politicieni ca Basescu (dar si Iohannis) pentru a nu face nimic pentru a ii mentine pe romani sa lucreze in Romania. Este mult mai usor sa bati palma cu sefii tai europeni sa trimiti niste amariti de romani intr-o tara straina unde muncesc ca sclavii din alte timpuri, dupa ce le-ai luat actele si nu ii lasi sa iasa din „rezervatie”.

        Daca Olanda se „apara” de „invazia” romanilor tinindu-ne departe de Acordul Shengen, nu vad de ce Romania nu si-ar „regla” si ea legislatia, pentru a mentine forta de munca in Romania, mai ales in agricultura la noi acasa.

        Deci lucrurile trebuiesc re-echilibrate, penru ca niste principii aparent bune europene lucreaza in fapt mai mult pentru cei care au decit ce care nu au, si ma refer si la cetateni si la tarile membre, ca Romania. Dar Romania nu e singura care experimenteaza astfel (Portugalia, Spania, Italia, si tari central europene) toate sunt furnizoare de forta de munca pentur tarile bogate din UE.

      • @trexsr: „o Europa fragmentata in “state nationale” nu cunoaste pacea. In plus, stele europene nationale nu pot face singure fata marilor puteri”
        =========
        Nu vă supărați, dar teza „statele naționale sunt sursa războaielor”, este teza preferată a liberal-progresiștilor.
        Guy Verhofstadt este unul dintre cei mai vehemenți dușmani ai statelor naționale, promovând exact această temă a rădăcinii războaielor cultivată de statele naționale.
        Este același Verhofstadt care declara:
        “The world order of tomorrow … is a world order based on empires,”
        și:
        “Let’s create a European defense union. Let’s take on our responsibilities. … Let’s become an empire.”

        Același Verhofstadt care este printre altele șeful ALDE.

        Și deoarece am văzut că dl. Călin Popescu Tăriceanu urmărește acest blog, ar fi interesantă opinia domniei sale referitoare la această poziție a confratelui său ideologic.

        Privitor la faptul că „statele naționale europene nu pot face marilor puteri”, văd aici o contradicție.
        Oare statele naționale provoacă războaiele sau marile puteri?

        De fapt QED, NU statele naționale sunt sursa războaielor, ci „imperiile” din viziunea unuia ca Verhofstadt, imperii care au ca nucleu tocmai o mare putere.
        Fie că imperiul s-a numit URSS cu nucleul Rusia, fie că astăzi se profilează imperiul UE cu nucleul Germania.

        Dacă vorbim de siguranță, bănuiesc că vă referiți la cea militară, atunci nu credeți că apartenența la NATO este o garanție?

        Cât despre Piața Comună, aceasta poate elimina taxele dintre membri pentru produsele naționale, dar poate lăsa latitudinea fiecărei țări să încheie tratate comerciale bilaterale cu orice altă țară.
        Competiția nu trebuie să sperie ci să ambiționeze, să dea posibilitatea găsirii unor breșe care să contribuie la dezvoltare.
        De ce României trebuie să-i fie frică de competiția în domeniul agriculturii, de exemplu?
        De ce nu poate găsi România piețe suplimentare extracontinentale?
        Frică doar dacă are guverne incapabile.
        Și mai ales dacă nu există o strategie de dezvoltare națională.

        Recunosc că este greu atâta timp cât România este ținută în hățurile restricțiilor și directivelor Bruxelles-ului, iar mârțoagele care trag căruța guvernului român gâfâie mișcându-se mai mult pe loc și haotic, o mârțoagă trăgând la dreapta, alta la stânga.

    • ,,Istoric, a fost singura noastra sansa dupa ce s-a intimplat in decada ce a urmat lui ’89. Ma refer la distrugerea economica a tarii..”
      Corect și bine punctat.
      Deduc de aici că dacă NU ne-am fi distrus economia și NU am fi risipit rezervele financiare din Trezoreria Statului, am fi avut de ales…
      Dă Doamne să existe universuri paralele și modalități de trecere dintr-unul intr-altul…

      • OK, un raspuns rational ce invita la dialog. Da, daca nu ne-am fi distrus economia in anii 90, am fi avut cu totul alte sanse, si ma refer la acea putere economica care impune respect. Probabil am fi fost mult mai tari in negocierile de aderare la CEE/UE, si am fi putut, ca si Marea Britanie, sa impunem si noi conditii, sau sa nu fim de acord cu tot ce ni s-a impus. Sau, de ce nu , am fo fost mult mai atractivi pentru tarile ce s-au numit mai tarziu Grupul de la Visegrad, si ne acceptau ca membri (desi acest grup nu pare sa aibe multa putere de influenta in UE sau in lume).

  9. Eu mi-am făcut datoria, în perioada de aderare, lucrând în domeniul meu, la diferite proiecte, dar niciodată nu am fost convins că vom fi tratați în mod egal, pentru că știu ( ca un cunoscător al istoriei) că în nicio uniune creată, de la Liga de la Delos până în prezent, nu a fost egalitate reală între state. Întotdeauna a fost un stat hegemon, care și-a atras toate avantajele asupra lui.Și apoi, cum poți avea încredere în Germania?

  10. Nu e nici o criza in afara de teroarea produsa de virusul ucigas chinezesc .
    Teroare prezenta pe toata planeta , in afara bineinteles , de locul aparitiei virusului , Wuhan si cele doua laboratoare de virologie ale sale unde , nu-i asa , nu mai exista nici un caz de vreo doua luni , unde autoritatile statului care pirateaza tot ce se poate pirata zbiara ” Wuhan a scapat de coronavirus ” dar unde in imaginile trimise de dictatura de la Beijing vedem pe strazi figurile stresate si grabite ale simpaticilor chinezi ai anului 2020 , toti cu o masca pe fata mai mare decat ei …
    Englezii au facut tampenia istoriei lor plecand din UE ( Bruxelles le finanta cai ferate noi in Tara Galilor ignorata de Westminster , Bruxelles le finanta crescatorii de oi , cetatenii britanici profitand de bogatia tarii lor creata de aderarea la UE au cumparat proprietati in Spania , Franta , Portugalia unde traiau ca nationalii , acum nu mai e cazul ) .
    Tensiunile din Italia – cine finanteaza partidele lui Di Meio si Salvini si al lui Pepe Grillo , nu unchiul Volodia de la Moscova ? sau Franta – idem , cine da bani partidelor EXTREMISTILOR DE DREAPTA SI DE STANGA Le Pen si Melenchon , nu tot Volodia ? – indivizii de mai sus nu fac decat sa repete canzzonetele fredonate pe Instagram de baietii si fetele lui Volodia .

    • Excesul de…. orice este bine de evitat.
      Dada, Anglia a plecat cu banii europeni destinați autostrăzilor României.
      Ce rău se poartă destinul cu noi…dar dacă am așteptat 60-70 de ani după unchiul Sam, ce mai contează alte câteva decenii până vom circula continuu și constant de la Iași la Oradea…
      Dar poate că, până atunci, se ieftinesc avioanele private made în China.
      (Z)

    • Si pe aici ati ajuns? Site-ul asta e mult mai respectabil decat indivizi dubiosi lucrand cu simbrie. Poate aveti treaba si noi va retinem/nu!

  11. Formidabil .
    De la venirea la Palatul Victoria a PNL compania de drumuri CNAIR nu a semnat nici un nou contract pentru infrastructura de transport !
    Cu exceptia reabilitarii unor drumuri judetene din Iasi , la inceput de noiembrie , bineinteles semnare datorita actiunii lansate dinainte de noiembrie si din cauza imposibilitatii aparatului birocratic de a se opune din cauza inertiei sale , nimic nu s-a semnat !
    Am numarat sapte programe mari si foarte mari , cu constructor desemnat ( doua drumuri nationale in Botosani si Botosani – Iasi , un sector de autostrada in Mures , un altul in Bihor , un foarte mare sector de autostrada in Arges , un studiu de fezabilitate pentru autostrada in Brasov , Covasna si Bacau , o varianta ocolitoare in Dolj , Craiova ) , nimic nu s-a semnat .
    Sabotaj criminal , frica de raspundere a functionarilor CNAIR , ordin de la Cotroceni ?

  12. Mircea Popescu
    Grobianismul (exprimat și prin deformarea numelui interlocutorului – ceea ce încalcă, din câte știu, regulile de adresare pe un blog public) poate fi o consecință a înstrăinării și alienării. Înțeleg, este foarte greu să supraviețuiești dpdv psihologic într-o lume cu repere distorsionate.
    Totuși, nu pot să nu remarc apetența dumitale pentru acest blog românesc, semn că mai există în d-ta o scânteie de normalitate și…un dor nesecat de revenire, fie și virtual, la origini, chiar dacă aparițiile dumitale sunt îmbibate în zeama infectă a suzeranismului transoceanic.
    Știm ce este România, dar te asigur că acest blog nu este o colonie.
    Dacă încă nu ți-ai dat încă seama, vom continua, unii dintre noi (cel puțin), să te ajutăm. Doar morții sunt irecuperabili. (Z)

    • Păi, ZeV este nume de interlocutor, sau inițiale, poreclă de troll?
      Un interlocutor dă mâna și se prezintă în semn de respect.

      Cât despre ajutor, mulțumesc, dar ajutorul rusesc pentru români este o nenorocire.
      Avem o istorie încărcată de exemple, iar în prezent vedem ajutorul Rusiei pentru românii basarabeni.
      Ajutați-vă pe voi, că Putin n-o să vă țină de foame. Poate s-or îndura alții de voi.

      • ZeV este un pseudonim virtual asumat consecvent, la fel de bun ca trexsr, spre exemplu.
        Nu este obligatorii să ne respectăm reciproc prin formule convențional-formale, ci să ne.. abținem reciproc, adică să ne tolerăm (în cazul cel mai rău).
        Nu mă refer la idei și convingeri exprimate, care pot fi diverse, ba chiar opuse, aici este, repet, un teritoriu al libertății de opinie și nu de atac discreționar la persoană.
        În plus, cred că ar trebui să renunți la a mai pune etichete, pe fond, puerile.
        Omul nu este un comutator On-Off, nu înseamnă că dacă nu defilezi cu turma globală ești prin definiție comunist și retrograd.
        Poți să fii (poate) credibil pe blogul dumitale (necunoscut mie), dar aici riști ridicolul. În fine, fă ce vrei, ești major și (probabil) vaccinat…

      • #ZeV grăi:”ZeV este un pseudonim virtual asumat consecvent, la fel de bun ca trexsr, spre exemplu.”
        ======
        Asumarea unui pseudonim în spațiul de vorbire public, nu înseamnă și asumarea responsabilității.

        Tot ZeV, cică „Nu este obligatorii să ne respectăm reciproc prin formule convențional-formale … ”
        =======
        Sigur, dacă așa ne-au educat părinții în cei 7 ani de acasă și formula de adresare „bă, Popescule” este acceptabilă, sau „șobolanul”, „papitoiul globalist Boris Johnson” cum se exprimă cu eleganță un alt respectabil pseudonim al blogului, fregmentarium.

        Personal, nu pot respecta vocea din spatele unui zid mâzgălit cu grafitti și împănat cu diverse sloganuri antiamericane, iar mai nou antiengleze, de când Marea Britanie are o politică mai dură la adresa Rusiei.

        Cineva care dorește dialog cerând respect pentrucă stă în spatele paravanului împroșcând invective la adresa unor națiuni, sau chiar participanți, mi se pare cel puțin ipocrit, dacă nu chiar lipsit de considerație la adresa interlocutorilor.

        Cum spuneam, este vorba de educație sau de FRICA asumării responsabilității.

        Și cu asta, închei discuția pe tema respectului dintre o persoană și un perete.

      • Mircea Popescu
        Discuția pe această temă va fi terminată simultan cu scuzele dumitale.
        Nu e suficient să cunoști definiția respectului din dex, iar cei șapte ani de acasă (ți) s-au topit în negura timpului după dezrădăcinare.

  13. Dă uichend…

    SINGURĂTATEA # REZISTENTULUI DE CURSĂ LUNGĂ, ÎN TEXTE, SUNETE ȘI IMAGINI

    Dar ce mai fac ei, prieteni, ce mai fac # REZISTENȚII de toate neamurile și speciile, ce mai fac ei când primăvara dă în clocot și dânșii nu mai poți pune de-un protest ca lumea? căci azi-mâine vin alegerile locale locale și trebʹe să câștige Nicușor Dan Primăria Bucureștiului, dar cum să ne organizăm, tovarăși, când pandemia dă târcole prin Piața Victoriei? Cu toate că m-aș fi așteptat ca # REZISTENȚII să se usuce-n geam precum begoniile plasate direct pe glaful de peste caloriferul fierbinte, poate n-o să credeți, dar am constatat că dimpotrivă, ei se află printre cei mai disciplinați și cei mai dispuși să stea pe timp nelimitat acasă, fiind totodată și cei mai cu „solidaritatea-n gură” dintre toți cetățenii patriei! Văd că haștagienii brontosarieni, adică ăia cu greutate, care-au pus temelia tuturor protestelor din ultimii ani, purtătorii de pancarte și lanternuțe, aruncătorii cu suluri de hârtie igienică, agitatorii de cătușe, purtătorii de mesaje pro-„justițea” independentă sau cei udați cu tulumba de către Dragnea Liviu și gazați de jandarmi până ce ADN-ul li s-a-ntors cu curu-n sus, adică propagandiștii de meserie, sunt astăzi cetățenii-model din vremea COVIDULUI!!!

    Angi Șerban, bunăoară, dacă nu se mai poate da cu fundul de marmura din Palatul Parlamentului, împreună cu colegii, deoarece nu pot dânșii păstra „distanța socială” când se țin de mâini, ne servește conferințe pe FACEBOOK, în compania colegului Cristian Neagoe.

    Dacă nu știți cine este Cristian Neagoe vă amintesc eu : e ăla care, pe când era autor, scria așa:

    „Căcănari la pensie, joacă table pe sub tei. M**e, bă! Dar noi vedeam printre frunze cum îşi mişcă leneş braţele păroase de proletari, în p**a mea, doar că spărgeau liniştea aia de prânz cu zarurile lor şi cu şase-şasele, când mai prindeau vreunul şi mai prindea câte un urlet, de ăla, de ţi se făcea pielea găină. Găina udă miroase urât, pielea lor bătrână, tatuată cu zar, mirosea urât, a uzină, a inutil, candeala aia de sandilău expirat, mă face să borăsc.” (fragment literar, citit de autorul Cristian Neagoe în emisiunea SINTEZA ZILEI din 11 august 2008)

    … dar de când e activist și atent la pandemie, se îngrijorează și ne avertizează că:

    „…Un dement corupt, dar cu multă influență, susține chiar că ar trebui să ne aruncăm bătrânii în lagăre de carantină ca să ne reluăm viața obișnuită!!!” ( pagina proprie de FACEBOOK, 24 aprilie 2020) Cum, cum, măi Cristi? nu te mai fac, „căcănarii ăia”, aflați la pensie, să borăști, dragă? Acum te-ngrijorează soarta lor, nu-i așa? Așa un băiat sensibil…

    Colega lui de disertație, Angi, mai puțin filosoafă, face checuri, și-n buna tradiție a oricărei dudui mai coapte și cu măritișuʹn cap, le fotografiază și le popularizează pe NET:

    „Aaaatențiuneee! Am făcut primul meu chec! Da, primul, primul! Știu că se bat pe burtă de râs gospodinele, dar aia e! Nu ne pricepem toți la toate.” (Angi Serban, 6 aprilie 2020)

    Tovarășul de arme și muniție al dânsei, Florin Bădiță (cel care bulversa societatea călătorind fără pantaloni în metrou), între două răsaduri de roșii plantate în grădină, a ajuns pe lista finaliștilor pentru Comitetul Director al Open Government Partnership (OGP), din partea societății civile. Cică dacă multă lume va completa un formular care să-l propulseze pe dânsul în Comitet, va reuși!… așa că, aveți grijă ce formulare completați, cetățeni! Că ați mai completat odată niște formulare și a ieșit Bădiță Florin „Personalitatea europeană a anului” 2018!

    Radu Vancu, de la VĂ VEDEM DIN SIBIU, a descoperit și el deliciile statului acasă, dar și dureroasa diminuare a importanței publice:

    „De fapt, unul dintre cele mai periculoase lucruri care ni se întâmplă, la fel de periculos ca boala însăși de care ne ascundem, e următorul: retrași printre cei dragi, avem deodată senzația că viețile noastre private sunt irelevante; ni se pare irelevant mai tot ce facem fără să ieșim, ca înainte, în spațiul public – și, convers, tot ce făceam în acel spațiu public ni se pare relevant; e paradoxul cel mai dureros & mai frustrant: în inima celei mai prețioase microarmonii private, acolo unde relevanța vieții noastre ar trebui să fie maximă, ne simțim deodată irelevanți.”

    Lasʹ că trece pandemia, Radule, și ne luam noi relevanța înapoi!

    Tudor Chirilă a compus un șlagăr de izolare. Fiind izolat, muzica, textul și interpretarea îi aparțin. Pe de altă parte, fiind infatuat, nu a întrebat pe nimeni cum merg versurile astea:

    „Nu-i așa că împreună/ nu-nseamnă noi doi/ împreună, înseamnă /și alții cu ALTE NEVOI / Prins în celula mea/ simt că-nvăț ceva/ și E ȘI TREABA MEA” ( Tudor Chirilă, 23 aprilie, 2020)

    Bine, dacă nu era așa de ocoș și mă-ntreba pe mine ce părere am despre text, i-aș fi spus că ar fi fost de dorit să evite alăturarea, în aceeași strofă, a cuvintelor „alte nevoi”cu „e și treaba mea”… Sigur, în principiu, unde mai sunt și „alte nevoi”, am putem găsi și „treaba” lui… dacă ar fi un cântec frumos despre canalizare și beneficiile ei. Dar în creațiile dedicate pandemiei e mai puțin potrivit, zic.

    Victor Rebengiuc, în schimb, e pe baricade și nu se dă bătut… el le-a găsit loc, printre atâtea postări inocente, și fotografiei lui Klaus, cu mască pe mufă și mănuși asortate la cravată, fotografie având următorul text: „Un Preşedinte implicat! Tot respectul!”, dar și declarației zdrobitoare a lui Vasilică Câțu, în care ministrul de Finanțe ne explică vinovăția CIUMEI ROȘII pentru că Agenţia de rating „Moody’s” a păstrat, pe moment, rating-ul României dar a schimbat PERSPECTIVA de la stabil la negativ!

    L-am lăsat la sfârșit pe „crema rezistenților”, Cristi Vasilică Danileț, judecătorul făcut din diminutive… Cum toată lumea, de când cu distanțarea socială, e bună, blândă, iubitoare și profund artistică, nici Cristi nu putea să lipsească din poza asta amplă de familie, cu toate neamurile aflate în cantonamente diferite. Știți, el e judecător, karatist și rocker. Acum, eu la centuri negre nu mă pricep, însă dacă Vasilică-al nostru împarte dreptatea la Tribunalul din Cluj așa cum cântă, cred că avem o problemă. Am privit clipul de „distanțare socială” al formatorului de opinie și inițial am crezut că nu-i adevărat ceea ce văd și ascult. Pe măsură însă ce vocea lui Vasilică îmi suna în urechi imperturbabilă, explicându-mi că „…n-ai nevoie de foarte mult/ ca să fii fericit”, iar mânuțețe lui gingașe încercau să sublinieze ideea, am început să cred… în definitiv, era aceeași voce de la Festivalul de Artă și Cultură Urbană de la Vatra Dornei, din 2017, când din prestația domnului judecător au lipsit, dintr-o regretabilă eroare, numai „arta” și „cultura”… dar în rest a fost BETON!

    Lumea nu se plictisește, vedeți… De aceea îmi trece prin minte că dacă se va inventa și revoluția de-acasă, o să încep și eu să cred că totul VA FI FOOOOARTE BINE!
    ………………………………………………………………………………….
    P.S. M-am gândit să nu vă lipsesc de un moment artistic unic: Cristi Vasilică Danileț, 26 aprilie 2020 -cântec de pandemie și speranță. Și scuză-mă, Dinu Olărașu, știu… e frumosul dumitale cântec… dar crede-mă că nu m-am putut abține!

    • Doamna Arhire, Lumea e în criză financiară și mai marii ei sunt ocupați cu împărțirea banilor și nu mai au ce și de ce să le dea ceva mărunțiș și organizației lui Angie. România e cuminte, nu-i deranjează și stă la rând, așteptând să i se spună când și cât poate cere! Și atunci, Angie, ce să facă? Din banii puși la pușculită, prepară checuri: a devenit gospodină.
      Cât despre Cristian Neagoe, acesta nu m-a lămurit cine este dementul ,,corupt, dar cu multă influență”, pentru că, oficial, eu știu că există o ordonanță militară, referitoare la persoanele vârstnice, la elaborarea căreia au colaborat , cu avizul Președintelui, toți membrii Comisiei Anticovid. Va urma, în seara aceasta, altă ordonanță militară, care va face din nou referire la persoanele vârstnice. Pe băiatul acesta, statul în casă i-a luat mințile? Se ridică împotriva protectorilor săi?

  14. Globalizarea e doar un cuvint „la moda”, pentru ca fenomenul a existat de secole. Rememorez „globalizarea” produsa de Attila hunul, care se pare ca era extrem de fertil, si care ar fi lasat o amprenta genetica importanta pe unde a trecut.Apoi cea produsa de romani, de arabi, de crestini, de otomani, si in zilele noastre de magnati corporatisti, cu noul lor joc „imperialist”, de cucerire a altora, economic de data asta. Pina si nemtii s-au prins, dupa ce au pierdut doua razboaie mondial, ca e mult mai util pentru natiunea ta sa ii cuceresti pe altii cu produsele tale de inalta calitate, decit sa „descaleci” iarna la Moscova dintr-un tanc produs de Daimler. Mult mai util sa imbratisezi un Presedinte francez, decit sa ii invadezi pe francezi. Tot know-howul industrial nemtesc de pe vremea razboiului a fost transferat inteligent in economia germana dupa razboi, cu masiv ajutor american financiar.

    Odata cu mutatiile economico financiare pe Internet in anii 90, bataliile s-au dat in citeva sectoare selecte, sofisticate: cel IT, calculatoare, echpamente si sisteme de comunicatii si mai recent cel de procesare a datelor, in medicina genetica, in industria farmaceutica, si cea al inteligentei artificiale. Internetul insusi a fost un proiect militar american, care a devenit apoi unul civil.

    Vroiam insa sa ajung la aspectul ce tine de o intirziere a UE in a investi si a deveni lideri mondiali in aceste sectoare cheie. Au lasat Nokia sa moara. Nici nu mai stiu daca mai exista Erricson. Acum ar vrea unele state europene sa cumpere technologii 5G de la o firma chineza, Huawei, un gigant chinezesc foarte apropiat de PC Chinez, si care nu e strain de modus operandi al acestui partid, cu „scurgeri” de date sensibile luate din alte retele catre China. Progresul comun al UE este foarte lent, sau asa il percep eu. Nici nu stiu daca si-au propus anumite tinte, si daca cineva face analize despre unde sunt in raport cu acele tinte si in raport cu liderii de pe piete. De exemplu, UE nu are un echivalent al Amazon, PayPal, Facebook, Twitter etc. Par ca sunt in urma si cu bancile, inclusiv cele de investitii si fonduri, in sectorul financiar. Faptul ca UE este practic divizata in zona EUR si non-EUR arata o schisma fundamentala in interioru acestui bloc. Exista decalaje enorme intre tari si regiuni, decalaje care nu cred ca s-au micsorat semnificativ (inca). Si in final, de ce suntem in aceasta cursa, anglofonii ii spun „rat race”? De ce cind unul cistiga enorm, o suta trebuie sa ramina la statutul de perdanti? Nu e posibila o „dezvoltare solidara”? Poate intr-un ritm mai incet, dar din care sa beneficieze cit mai multi, daca nu toti?

    Lumea in care traim – era sa spun „merge” – traieste din criza in criza, din razboi in razboi. Azi avem o pandemie, maine nu stim ce alta catastrofa ne mai paste. Si vedem ca nu suntem pregatiti. Nu ne-a interesat decit cistigul imediat, fara grija pentru ziua de maine. In viitor. unii vor putea sa fie mai bine pegatiti ca altii. O alta linie de diviziune. Poate totusi aceasta pandemie sa ne trezeasca. Desteapta-te homo sapiens, din somnul cel de moarte…

      • Domnule Wilde, eu nu sunt istoric, si nici nu am spus ca romanii au venit dupa Atila. Lista mea nu este in ordine cronologica exacta. Aici pe blog nu expun teze doctorale, pur si simplu comentez in limita timpului meu liber, cind pot sa ma documentez. Cer scuze daca v-am insultat inteligenta.

      • Vreți să o dregeți. Eu cred că este mai corect să recunoașteți că ați făcut o greșeală. Nu vă ia nimeni capul. Ați scris ,,apoi”; acest adverb înseamnă ,,după aceea, pe urmă”.Dacă voiam să fac istorie, vă spuneam că prima globalizare a fost realizată de macedonieni, care a avut drept consecință crearea unei culturi și civilizații greu de egalat: elenismul.

    • ,,Tot know-howul industrial nemtesc de pe vremea razboiului a fost transferat inteligent in economia germana dupa razboi, cu masiv ajutor american financiar.,,
      Hmm…realitatea este, din câte știu, mai nuanțată.
      ,,Carnea macră” din know-how-ul a ajuns în SUA, fizicieni atomiști și, în primul rând, creatorul rachetelor V1 și V2 – Werner von Braun.
      Fără această minte luminată nu sunt convins că America ar fi construit Saturn 5 și ar fi trimis oameni pe Lună
      După moartea savantului german, s-a cam ales praful de programul Space Shutlle, iar călătoriile spre Stația Spațială Internațională se fac, încă, cu bătrânele Souiz..

      • OK, adevarul e ca si eu as vrea echilibru universal, si mi-ar place pacea vesnica, si as vrea armonie si iubire intre semeni, si daca nu iubire, macar respect, si daca nu respect, macar capacitatea de a trece peste fara sa te implici pe tine sau pe alti. Sa fii ca briza marii. Problema noastra, a romanilor, este ca ne sare tzandara prea repede, si nu stim sa navigam elegant intr-o discutie dificila. Dl Nastase face exceptie! 🙂 Diplomatii in general nu se lasa antrenati in dispute inutile, au o tehnica speciala de a te scoate din minti, navigind repede de la raspunsul pe care ti-l datoreaza pe subiecte adiacente pina cind ai uitat ce i-ai intrebat. Toata viata am incercat sa fiu mai diplomat….cred ca efortul meu se vede, dar mai dau shtrengaros din copitutze fiind la zodie, Taur. Imi cer scuze pentru praf ! Va sigur insa ca sunt un tip liberal (chiar libertarian), social (unii imi spun „socialist”, dar eu mai mult sa socializez la un paharel ), cu inclinatii pentru agoniseala de lucruri pamintene (adica, capitalist), cu multa dorinta de a trai placerile vietii (cred ca la astia li se spune „verzi”?). Adica, sunt si ying si yang, si de toate pentru toti. Mai mereu ma brodesc cu sexul frumos, cu domnii si tovarashi mai greu. Multumesc pentru aplauze…Apropo, unde este eternul si fascinantul feminin aici pe blog? Am ramas sa ma spaduiesc cu gospodin Zev, si sa ma iau in penitza cu distinsul domn Wilde, care nu stiu ce carti a scris, mai apoi.

        Sa navigam o tzira la obiectul zizaniei ce ne asmute inimile. Planul expansiunii UE s-a facut si la Washington si in UE, si chiar Kremlinul a participat in multe feluri. Azi China incearca sa influenteze UE isi alte tari traditional pro-americane n multe feluri. Vezi sucursala bancii sale de la Bucuresti. Vezi acceptul UK de a cumpara anumite echipamente Huawei pentru 5G al lor. Toti isi misca piesele pe tabla de sah a lumii, ca ne place noua sau nu. Eu unul as face in primul rind business cu cei care imi asigura securitatea, si cu care am un perteneriat solid, atit de solid cit este in comparatie cu parteneriatele inexistente cu altii. Dar cine sunt eu, cind doar un „apoi” pus aiurea creaza atitea controverse, inclusiv dupa ce imi cer scuze. Probabil ar trebui sa incep fiecare comentariu cu „Imi cer scuze!”, sau in stil canadian, spunind „sorry” tot timpul ca sa nu intzep sensibilitatile celor finutzi la portofel.

  15. Atunci, ciuma neagră. Astăzi, Covid-19.

    În sec. 14, epidemia de ciumă bubonică adusă din Asia a avut o fatalitate de aproape 100% decimând între o treime şi jumătate din populaţia Europei. Necunoscând patogenia bolii, medicii recomandau un tratament empiric : carantină la graniţele comunităţii, iar în interior dezinfecţii corporale cu urină ( eventual, binecuvântată de preot).

    Deşi actuala epidemie are o rată de mortalitate relativ redusă (aprox. 200.000 decese în cinci luni, de patru ori mai multe însănătoşiri şi un număr imposibil de precizat de purtători asimptomatici ai virusului), măsurile sanitare adoptate sunt similare cu cele din Evul Mediu, ceea ce promovează Covid-19 la rangul de „ciumă modernă”. Ca şi în Evul Mediu, lupta cu molima este păstrată în afara remediilor medicale (care nu există) şi se duce numai prin măsuri administrative : oamenii sunt obligaţi la „distanţare socială”, se dezinfectează totul, cu sau fără rost, iar bolnavii sunt percepuţi drept un pericol mortal pentru cei din jur. Întreaga lume pare a participa la un sinistru bal mascat în care fiecare victimă a Covid-19 este considerată infinit mai periculoasă decât milioanele de morţi datoraţi anual tuberculozei ori malariei.

    Virusologii şi medicii nu oferă nici un tratament pentru limitarea epidemiei, singura lor soluţie este izolarea totală, iar faptul că boala a progresat într-una până acum (conform ultimei evaluări pe luna aprilie a Institutului Robert Koch din Germania) cu toată carantinarea populaţiei se datorează celor care n-au respectat în totalitate dispoziţiile de izolare. În felul acesta, vracii moderni sunt la fel ca cei din trecutul omenirii : dacă pacienţii se vindecă, lauda le revine doctorilor, iar dacă nu, medicii nu au nici o responsabilitate. Şi cum boala va regresa inevitabil în lunile de vară, meritul va fi bineînţeles al vracilor şi al autorităţilor care au impus asemenea măsuri represive, unice în lumea civilizată.

    Este însă interesant că cea mai mare parte dintre vracii moderni care oferă establishment-ului politic argumente profesionale pentru politica de recluziune au în general poziţii administrative importante, sunt consilieri, şi participă mai degrabă la viaţa politică decât la cea ştiinţifică, ori sunt lobiştri declaraţi ai industriei farmaceutice precum Jens Spahn, ministrul federal al sănătăţii din Germania.

    Cu toate acestea, numeroşi specialişti neînregimentaţi mai au încă curajul – deoarece nu pot fi supuşi unor eventuale represiuni administrative – să arate că măsurile luate nu au nici un efect ci din contra. Ultima luare de poziţie (împreună cu alţi oameni de ştiinţă şi intelectuali) îi aparţine Prof. Dr. Detlev H. Krüger, timp de 27 ani director al Institutului de Virusologie din cadrul Universităţii de Medicină Charité din Berlin – «Der Spiegel» on line, ediţia de vineri 24 aprilie. Asemenea voci sunt însă marginalizate de către o mass-media catastrofică şi obedientă faţă de putere.

    Mult mai grav, situaţia actuală a pus în evidenţă o extrem de îngrijorătoare apetenţă pentru măsuri dictatoriale a clasei politice, indiferent de ideologia pe care o proclamă, din China, prin Europa şi până în SUA. Tot aşa cum din punct de vedere medical noul Coronavirus a făcut în mod ciudat să dispară din statistici gripa sezonieră ce bântuia până acum prin lume (cu unele episoade la fel de periculoase ca şi Covid-19, conform Prof. Krüger), se pare că din punct de vedere politic principala victimă a lui SARS-CoV-2 sunt drepturile omului şi democraţia.

    • Cu tot respectul, „a decima” inseamna a ucide din 10 in 10, deci numarul de morti este 10%. Nu puteti spune „a decimat intre o treime si jumatate din populatie”. Altfel, apreciez in mod deosebit comentariile Dvs.

  16. De la Star Wars la Starlink: Ca si presedintele Ronald Reagan, presedintele Donald Trump este “mort” dupa efectele spatiale speciale. Tot o cacialma?

    Initiativa de Aparare Strategica (SDI, 1983) a presedintelui american Ronald Reagan, precedata de creatia filmica Star Wars (George Lucas, 1977), care a inspirat-o, s-a dovedit o cacialma a Razboiului Rece. O fantasmagorie precum celebra franciza. La fel ca si cea a aselenizarii (1969), din timpul predecesorului sau, Richard Nixon. Mai aproape de zilele noastre, un alt sef al Casei Albe, Barack Obama, mult prea ocupat cu razboaiele sale teroriste, s-a multumit cu o incercare de impresionare mai modesta, livrand consumului global o serie de fotografii spectaculoase cu planeta pitica Pluto. A venit randul actualului presedinte american, Donald Trump, care pentru “incalzire” ne-a agitat cu survolul de catre Sonda New Horizons a celui mai indepartat obiect ceresc (asteroid), botezat ca Ultima Thule, nume la care dupa un an si ceva s-a renuntat, cand s-a aflat ca are conotatii naziste! De ultima ora, regimul Trump ne-a taiat respiratia cu sateliţii Starlink din proiectul SpaceX, detinut de rasfatatul globalist Elon Musk, impaunat cu brandul Tesla, al celebrului inventator sarb Nicola Tesla. Satelitii Starlink, care orbitează la o înălţime de circa 550 de kilometri, au fost vazuti sâmbătă noaptea pe cerul României. Scopul declarat al acestor sateliti e de a oferi acces la servicii de internet. In afara de efectul spectacular pe care il ofera imaginile inedite ale “constelatiei” celor 417 sateliţi (pana in prezent) ai Starlink, si al nelipsitelor misiuni de spionare, nu se stie cu exactitate care ii este utilitatea spatiala. Valoarea estimata a proiectului pilot Starlink este de circa 10 miliarde de dolari. Cert este ca subconstientul globalistilor este un depozit pentru idei, dorințe sau sugestii inacceptabile social (Freud), care ies la suprafata prin mecanisme psihologice. Intre acestea se afla si obsesia de a insela prin impresionare, dovezi pe care Trump le ofera cotidian. De aceea nu e de mirare ca si Trump e “mort” dupa efecte stelare speciale. Dar, ca si la Reagan, ele sunt gonflari de infricosare. Pentru a impune perceptia de „Dumnezeu” atotputernic, rau si razbunator, in fata caruia sa te simti neinsemnat, neputincios si supus. Dincolo de aceasta fatosenie sunt contraziceri mai multe decat te-ai astepta. Tupeul si spectacolul pe care il ofera mintii fac diferenta.

  17. ZeV dixit: „…Infectarea” proiectului pan european s-a făcut, în măsură semnificativă, prin imixtiunea ideologică, financiară și militară a SUA în Europa, după cel de-al doilea război mondial….”

    Stimabile, nu vreau sa revenim la o discutie despre stil, sau despre cine e agentul cui. Citeodata pari sa fii totusi un tip legat la minte, in sensul ca nu iti piezi ratiunea, ca in final sa raminem cumva dezamagititi, pentru ca zdrangane bine, ca sa nu spun „rau”. Adoratia ta irationala pentru China si Rusia, si ura ta fata de americani, din pacate pentru tine, nu o sa zdruncine ordinea mondiala.

    La obiect: proiectul european dupa razboi nu a fost un proiect „pan-european”, ci unul in jurul pactului Franta-Germania (European Coal and Steel Agreement), mai precis incepind cu „Declaratia lui Schuman” din 1950. Schuman era Ministrul de Externe francez iar Konrad Adenauer Cancelarul Germaniei, care a raspuns pozitiv. Poti sa te documentezi singur inainte sa continui. In Europa de Est rusii nu se bagau, decit din cind in cind cu tancurile, ca sa realizeze „proiectul pan-european estic”. China era prinsa in cultul lui Mao, si nu aspira atunci sa conduca lumea. Ei se luptau mai mult cu rusii decit cu americanii. Iar asta cu „imixtiunea” SUA in Europa dupa al doile razboi mondial, in sens negativ, si peiorativ, e una din ale tale „gogos” (de la gogomanii). Gogoshile sunt mult mai inocente.

    • @trexsr Nu prea le ai cu istoria.
      Planul Marshall
      În 19 iunie 1947, 22 de state europene au fost invitate să trimită reprezentanţi la Paris pentru a schiţa un plan de reconstrucţie europeană Statele Unite au oferit 20 miliarde de dolari, cu condiţia că naţiunile europene să realizeze împreună un plan raţional de folosire a fondurilor. Pentru prima dată, acestea au trebuit să acţioneze împreună că o unitate economică unită şi au fost nevoite să coopereze unele cu altele. (Stalin n-a permis participarea statelor proaspăt comuniste)
      Până în 1953, Statele Unite au oferit suma de 13 miliarde de dolari. În afară de ajutorul pentru a pune Europa din nou pe picioare, Planul Marshall a dus la realizarea Planului Schuman, care a determinat crearea Comunităţii Cărbunelui şi Oţelului şi Pieţei Comune.
      Citeste mai mult: adev.ro/pbcbb0

  18. Fragmentarium
    ,,PS/NB: Iesirea din UE ar fi stricatoare, nu reparatoare. ….”
    Ultimul dvs comment ar putea redefini cuvântul ,, utopie” în Dex.
    Visurile dvs sunt absolut incompatibile cu actuala Uniune Europeană.
    Am mai scris că Europa este în acest moment sub control ideologic și militar american, deci nu se poate extinde decât prin distrugerea și malformarea echilibrelor interne din țările țintă.
    A se vedea exemplul Ucrainei. Într-un format de negociere Germania-Franța-Rusia , fusese pregătit terenul pentru alegeri prezidențiale anticipate.
    Dar a intervenit malefic Unchiul, catalizând Euromaidanul, adică o lovitură de stat de manual, în urma căreia un președinte legitim a fost răsturnat de la putere.
    Deci, rămâne cum au stabilit, stimate coleg… UE rămâne aceeași coșmelie stratificată și nefuncțională în vremuri de criză, iar România aceeași țară mulțumită cu statutul ei colonial. Românii își găsesc de lucru în Germania, Italia, sau Spania, iar guvernul de la București va fi și mai mulțumit pentru că știe că România nu va muri de foame. Țara mai are multe de oferit..

  19. Minutul de manie ratat: Ar putea sa fie judecat si condamnat pentru tradarea securitatii medicale

    Locuitorii Marii Britanii au păstrat, marţi, un minut de reculegere drept omagiu adus cadrelor medicale decedate după ce s-au aflat în prima linie a luptei cu noul coronavirus. La eveniment a participat si premierul globalist Boris Johnson. El a iesit recent, ca un sobolan, din ascunzatoarea denumita “bolnav de pandemie”. Ea i-a fost sugerata de catre ceilalti globalisti ca un alibiu, care sa-i acopere tradarea securitatii medicale a britanicilor. Buna credinta a Natiunii britanice este mereu inselata de catre Globalism. Dupa ce acesta din urma a adus pe capul britanicilor africanizarea monarhiei si infiltrarea parlamentului si guvernului cu imigranti ostili si asimilatori, atacandu-le astfel fibra biologica europeana, acum sunt pe rol crimele bacteriologice in masa, prin insamantarea noilor coronavirusi. Intr-o tara libera, un oficial, cu atat mai mult de rang inalt, care in mod criminal nu a luat masuri antiepidemice, ba a incurajat si nepreventia si neizolarea sanitare, ar fi judecat si ar ajunge in inchisoare. Cu papitoiul globalist Boris Johnson nu se va intampla nimic. Marea Britanie nu este o tara libera. Britanicii au ratat, azi, un minut de revolta, care sa faca sa cada mastile teatrale de pe fetele globalistilor. Dar si Lumea trebuie sa iasa din aceeasi naivitate si sa-i ajute, prin angajarea comuna la obiectivul “Tara Libera de Globalism”. https://www.agerpres.ro/politica-externa/2020/04/28/coronavirus-minut-de-reculegere-in-marea-britanie-pentru-cadrele-medicale-decedate-in-prima-linie–494865

  20. trexsr
    Recursul la ,,agenturili” straine este aplicat, de regulă, de cei cu idei etalon (să nu le spun fixe), de cei care nu au acces la informație din mai multe surse, sau de cei care se află cu adevărat în
    trena suflului unor astfel de structuri.
    Pe subiect:. Proiectul pan-european, cel la care fac trimitere, a devenit unul expansiv-geopolitic după 1989, subsumat obiectivului ideologic global american, datorită implicării Unchiului în Europa, benefică până la depășirea crizei ,,post war”, toxică mai târziu. Planul expansiunii sore Est a UE a fost gândit inițial la Washington, nu la Bruxelles.
    De aceea (și este istoricește evident) orice țară de la răsărit care a fost integrată în UE, a devenit mai întâi membră a NATO.
    Să nu uităm Darie distrugerea Iugoslaviei și crearea statului Kosov cu implicarea directă a NATO.
    Domnule coleg, sunteți atât de orbit de anti-tot ce nu place liderilor american și canadian, încât vedeți ură și partizan oriunde vedeți în opinii aparent diametral opuse.
    Dacă ați încerca să vă informați și/sau să procesați mai bine informația decât foștii agenți CIA aruncați, în scope de manipulare evidentă, pe sticla trumpistă(trompetistă) Fox News, ați înțelege că unii dintre noi chiar cred în valorile echilibrului universal. Aparența de extremă ar putea proveni din poziționarea noastră antihegemonică.
    Spuneți că urăsc America ? Nimic mai neeadevărat, dimpotrivă, admir și respect națiunile independente, istoria lor ( cu bune și rele) și mai ales popoarele lumii și culturile lor diverse și complementare.
    Nimeni nu are dreptul să impună propriile valori și mai ales interese, altora.
    Din păcate, istoria omenirii atârnă greu pe umerii viitorului.

    • reformulez:
      ,,.. încât vedeți ură și partizanat oriunde intrați în contact cu opinii aparent diametral opuse.”

  21. MiPo, va raspund aici la contra-comentariu, care nu are optiunea „Raspunde”. Interpretati tendentios chestiuni de istorie etnogenetica, lingvistica, alfabetica si religioasa. Cheile pe care le utiizati sunt vadit politice, proamericana si antiruseasca. Nu este ceva surprinzator pentru un slujitor al Globalismului. Imi pare rau sa va provoc o crunta infirmare sau dezamagire, dar (1) popoarele au avut mai intai limbi vorbite si apoi scrise. Aceasta succesiune nu ofera niciun motiv de a imparti popoarele in “superioare” si “inferioare”, cum sugerati denigrator despre slavi. Doar Globalismul este esential rasist; prin aparitie si scop el este dusmanul Lumii, al Natiunilor. Neamurile au avut acces relativ tarziu la comunicarea scrisa, in functie de inventarea, modificarea si adoptarea alfabetelor. Asa se explica de ce in lumea cancelariilor imperiale si a cultelor religioase se foloseau alfabetele si limbile de circulatie ale timpului, in speta greaca si latina, in etapa in discutie. Si crestinarea s-a folosit tot de aceste instrumente. In ce limba credeti ca a fost prima liturghie pe pamantul geto-dacilor, tinuta de Sf. Andrei (barbatie, indrazneala in greaca.), apostol alui Iisus Hristos si frate al apostolului Petru? Comunicau oare dacii simpli intre ei prin limba scrisa? Nu cumva prin limba orala, care se invata in familie si pe aceeasi cale se transmitea din generatie in generatie? Toate popoarele vechi au facut la fel, la inceputuri.

    (2) Daca aveti impresia ca un alfabet a fost pur etnic, fara nicio influenta sau preluare de la altii, si ca ar exista o “puritate” si un “primat” in aceasta materie, din care sa decurga “superioritatea” sau caracterul de “popor ales”, va mai aduc la cunostinta un alt fapt istoric, care va va provoca o alta deziluzie: alfabetul ebraic decurge din cel fenician si, de asemenea, are legaturi “parintesti” sau “fratesti” cu hieroglifele egiptene, scrierea proto-sinaitică, alfabetul aramaic, alfabetul arab. (3) Daca mai suportati, cititi mai departe, daca nu, opriti-va. Aflati ca mama fratilor Chiril si Metodie a fost slava, adica cu sange rusesc. Cei doi cunoasteau limba vorbita slava din familie, fiind crescuti si educati intr-o zona bilingva, din care faceau parte si slavii din Macedonia. Astfel, Chiril si Metodie, pe numele laice de botez Constantin si Mihail, erau vorbitori de slavona, ca limba materna, si greaca, limba educatiei pe care au primit-o in universitati bzantine. Ei au ales sa faca misionariat crestin si sa faca un alfabet pentru slavi, pe cel chirilic, din motive de inrudire de sange cu slavii, care erau poporul si patria mamei lor. Ganditi-va, ar fi fost imposibil sa-si indeplineasca misiunea daca nu ar fi cunoscut in modul cel mai fidel limba slavona vorbita, asa cum numai limba materna o transmite. De aceea cei doi crestinatori, care le-au tradus rusilor Sfanta Scriptura, sunt canonizati si recunoscuti in Rusia “Intocmai ca Apostolii”.

    (4) Mai aflati domnia voastra, si rogu-va tineti-va bine!, limba slavona, care a avut o larga arie de raspandire (Marea Moravie – pe teritoriul Cehiei si al Slovaciei -, Bulgaria veche, Serbia, Croatia si Rusia veche), a fost adoptata ca limba de cultura si in Tarile Romane si in Lituania, tari care, azi, sub influenta expansiunii miturilor occidentaliste, sunt percepute ca “neslave”. Deci, MiPo, lasati abureala cu pretinsele grecizare si deslavonizare in ceea ce ne priveste si luati aminte, limba slava veche a fost, de iure si de facto, limba culturala si religioasa a romanilor. E vremea sa ne cautam radacinile in aceasta traditie originara, facuta pierduta de Globalism. Nu suntem singurii, la aceasta mostenire s-a intors recent si reînviata Biserică Ortodoxă a Teritoriilor Cehiei (Moravia). Sa va mai spun ceva, o metoda imperiala romana de cucerire era infiltrarea religioasa, tintind o inlocuire treptata, ca o mai degraba convertire a divinitatilor decat a credinciosilor. Acest lucru ni-l face, acum, Globalismul, prin felul cum ne batjocoreste religia si traditiile. (5) In sfarsit, trimiterile dezbinatoare pe care le-ati facut la bizantini, slavi si romani (vechii daci, cu origini slave) arata istoric cat de apropiate, chiar unite, ca religie ortodoxa, sunt aceste neamuri fratesti. In zadar va straduiti sa le prezentati ca indepartate, straine si ostile unele fata de altele.

    • Fragmentezl

      matale pe araturi de plictiseala/votca (v articolil urmator!) sau pe bani ? Euro nu …

      Cum sa iti zci .. ce are cu prefectura ? Rusia cu Chiril si Metodie ? Nu de lata da cand s-au paucat ei sa inventeze lafabtetu chirilic nu exista neamul „rusesc” . Ni ci acei r’hus>/n> sau poate r’hos nu descoperisera Drumul Varegilor … Cai de la cestai se trage numele de „rus” …

      SI care va sa zica asa? Doar „sub influenta expansiunii miturilor occidentaliste” moi nu ned mai consideram slavi ?! Zau ? Ma si mie imi place votca da …. mai cu masura!!! Sau ma rog poa e vorba de dienghii ….
      Simin rest cica mrelpatii fatesti ? Asa e! „Cine ti-a scos ochiul? Frate-miu! Aha! D’aia a scobit asa de adanc!!!” Poa ai auzit de rlatiile fratesti cele pline de „iubire frateasca” dintre .. lesi si rusi ?

      Si ca loba slava a fost limba cultica.. Da . Asa e. Da de ce?
      pai in primul rand grecii nu au (mai) incercat sa ii invete greaca pe „europeni” (ptr greci Eruorpa incepe la nord e nu’sh ce masiv local ) ca… ca oricum intre 400 ieen si Augistustis degeaba .. Insa barcarii aia s-au arata mai degraba interesati de latina .. mai pe intelsul lor „Asini! Funem ducere!!” (comanda la mine magarilor!)
      Si slavona .. sloavoina ptr ca am picat in subordinea ecleziasta a episcopului de Târnovo … unde se sluijea in slavona si se folosea alfabetu chirilic .. Si se pare ca fu ceva lupta sa desfiinteze scrierile in latina ..

      De fpat organizarea bisericeasca locala (adica zona de azi a Romaniei) nu era pe placu nici al coanstntinopolei nici a Romei …

      Si dacii cu oprigini salve?
      Sa stii ca poti trai si din mijloace oneste!

    • Tu esti neb..n , omule .
      Serviciile lui Volodea angajeaza ne ..ni , nu doar basarabeni la Chisinau si doi – trei dezaxati marginali la Iasi si Bucuresti ?
      Tarile Romane , ” slave ” acum percepute din cauza ” globalismului american ‘ ca ” neslave ” ?
      Uite-i si pe tatucii tai , Fadeev , premiul Stalin pentru ” Tanara Garda ‘ , in paginile capodoperei spune de romani ‘ acest descendent al Romei Antice ”
      si de limba lor ” cea inrudita cu a Romei Antice ” ?
      Dacii , de origine slava ?
      Eu inteleg ca platesc ciolovecii indivizi ca tine si inca doi pe aici ( daca nu doi scriu sub aceleasi pseudonime ) sa debiteze tampenii si diversiuni dictate de la Moskva dar nu veni cu asemenea ineptii …

  22. Bizonas, cred ca ai folosit toiul mare, de mai multe ori, de n-ai inteles din prima ca Mihail, nume rusesc, transformat ecleziastic in Chiril, a fost rus dupa mama. Mamele, dupa cum bine stii, in afara de viata le mai dau copiilor lor si limba materna, care in zona lingvistica din cortex are cea mai buna aspectare, indiferent de cat de poliglote le vor deveni progeniturile. Sper ca la a doua citire si cu capul mai limpede sa intelegi ca de fapt rusii si-au construit alfabetul pe jumatate, cu inteligenta ruseasca, materializata in gena lui Mihail, alias Chiril. Nu spunem, azi, ca o natiune ii cuprinde si pe cei din diaspora, oriunde s-ar afla?! Ori si aici se foloseste dublul standard si numai unii au voie sa vorbeasca despre “samanta” neamului lor, aflata in imigratia lor de pretutindeni?! Eu nu am facut decat sa relev un fapt istoric, nu pe bani sau altceva, la varsta mea am consumuri mult reduse, nu ma mai tin curelele, ca atunci cand beam votca sau whisky de ramaneam lat si cand ma sculam o luam de la capat! Ia revino tu la o mai dreapta masura! Apoi, tu uiti un alt lucru fundamental in privinta la cat de “latini” ne considerau globalistii, care au avut o reprezentare influenta printre europeni. Asta, ca sa facem si o diferenta intre globalisti si occidentali. Anume, ca Italia a cerut Dictatul de la Viena, iar Hitler si-a rezervat “Acordul” de la Munchen, privind dezmembrarea Cehoslovaciei. A fost o impartire de roluri, dar, desigur, Ducele a fost un dobitoc, de s-a lasat prins in mrejele Fuhrerului. Acesta din urma doar pe doi oameni ii lauda, pe Mussolini si pe Antonescu, pentru a-i atrage si tine in jocul lui geopolitic. Dar ce-ti vorbesc eu tie de geopolitica, despre ale carei fineturi cu deplasari de mase mari de populatii, v. si azi prin imigratie ilegala, ori cu colonizari in Orientul Mijlociu, observ ca habar nu ai! Poti macar sa imi spui de ce bazinul popoarelor migratoare s-a aflat in Est si de ce cei care s-au asezat in Panonia au trecut peste noi, cand s-ar fi putut opri aici, dislocandu-ne, daca am fi avut o alta origine decat estica?

    • PS/NB: Dincolo de sarjele amicale, ce vreau sa subliniez cu toata acuratetea este ca populatiille migratoare care ne-au marcat etnogeneza si continuitatea au venit din Est, cu unele ramificatii care merg hat, departe, pana la chinezi. Asa se explica de ce politicieni de-ai nostri, dintre cei mai reprezentativi, pentru perioada interbelica si de dupa revolutie, au profiluri etno-rasiale eminamente estice. Si inca o chestiune. A sustine mortis ca apartinem de vestici, cand migratiile peste noi nu au venit din vest, ci din est, si ca suntem o insula vestica intr-o mare estica este nu numai un neadevar, dar si un fapt politic care nu ne ajuta. Chiar nu vedem ca starnim in mod gratuit ostilitati concentrice?! De jur imprejur? Sa nu confundam limba administratiei romane cu originea etnica a poporului din spatiul carpato-danubiano-pontic. Dacii nu si-au schimbat originea prin utilizarea limbii unor cuceritori vremelnici, care s-au retras din Dacia. Sedimentarile etnogenetice dacice au venit din migratiile masive, nu din cateva legiuni romane temporare.

      • Revelatorie e si psihologia militara, care nu se schimba. Soldatii romani de abia asteptau sa se reintoarca, ceea ce au si facut cand au primit ordinul de retragere. Dupa lasarea la vatra, ei primeau pamant si calitatea de cetatean al Romei, bunul cel mai ravnit. Nici nu ar fi vrut sa ramana in afara imperiului, nici nu ar fi fost lasati. La retragere, cam asta era reactia: isi faceau urgent calabalacul si tot urgent inapoi! Ideea ca suntem estici nu numai prin geografie, ci si prin origine are foarte mult sens. Chiar si ideea de dupa revolutie, a unui istoric, ca ne-am trage din cumani, tot la estici duce (cumanii erau asiatici). Daca, uneori, politica ne imbrobodeste, istoria nu se lasa imbrobodita niciodata.

      • De unde … stii tu ce asteptau ” soldatii romani ” intre 270 – 275 ?
        Cum se explica ca de la Dunare la Muntii Maramuresului si ca de la Satu Mre la Soroca se vorbeste , la 1750 de la retragerea aureliana , pe tot teritoriul , aceeasi limba , fara dialecte , o limba latina ?
        De ce romanii s-au numit intotdeauna intre ei ” romani ” si limba lor ” limba romaneasca ” ?

      • Draga, ai idee cine erau soldatii “romani” din armata Romei? Cei mai multi nu erau etnici romani, ci apartineau altor neamuri, cucerite de Roma antica. Ia afla matale de istoria lui Arminius si a bataliei din padurea Teuteburg (9 d.H.), in care armata romana a fost facuta ko chiar de un comandant… “roman”. In fapt, de un germanic, asimilat “roman”. Pai ce crezi tu ca au ales sa faca soldatii aia “romani” (despre care, nota bene, se poate presupune ca intre ei vorbeau limbile lor materne), cand a sunat goarna retragerii din Dacia? Sa ramana printre straini, a caror limba nu o intelegeau si cultura si religia locale le erau necunoscute?! Sau sa se intoarca mintenas in sanul neamurilor lor?
        Si mai usor cu vorbirea unitara, ma faci sa rad!, fara dialecte, a aceleiasi limbi, “o limba latina”! Denumirile de “Roman” si “Romania” sunt inventii relativ noi, rupte tendentios sau arbitrar de suportul lor etnic, reprezentat de Daci si Dacia, care pentru Vestici, mai ales pentru amorul politic propriu al acestora, erau amintiri iritante, care trebuiau facute uitate, ascunse de Dacii din viitorime. Despre versiunile “romanesti” sunt unele referiri sporadice si contradictorii semantic in sec. XIII-XVI. Dar hotaratoare au fost internationalele socialiste si comuniste si ideologiile marxist-engelsiste, impanate cu masoni globalisti. Acestea, preparate in Vest, tinteau Estul, din care faceam parte, deci si pe noi. Cel mai probabil, pe noi mizau ca, prin alienare si manipulare, prin lideri non-etnici si nepamanteni, sa ne foloseasca drept resursa politica, economica si militara impotriva co-esticilor nostri. Ceea ce s-a si confirmat, in al doilea razboi mondial (v. Carol lI-Lupeasca). Si ca sa-ti dai seama de cat de dispretuiti eram si ce rol pe masura ne rezervau in planurile globaliste, mai ia act si de conotatiile depreciative pe care vesticii le atribuiau denumirii de “ruman”/”roman”, care insemna “om de rand”, “serb”, menit deci sa munceasca si sa moara pentru stapanii din Vest.
        Constiinta etnogenezei, continuitatii si unitatii ne vine din dacitate, nu din romanitate. Ultima a fost temporara, iar varianta corupta a limbii romanice, care a fost vorbita de o parte din daci, de cei legati de circulatia scrisa nu orala, a fost repede uitata si inlocuita/reluata de limbile slave. Extensia dacica a fost impresionanta, cu mult in afara spatiului carpato-danubiano-pontic, la sud de Dunare si nord de Carpati, pana in Moravia. Referirile etnonime si toponime din surse scrise sunt diferite pentru ca si limbile in care au fost transmise au fost diferite (greaca, latina, slavona etc.), in ciuda faptului ca erau despre aceleasi teritorii (vlahii, romanii) si populatii (valahi, rumani). In aceasta problema isi au originea multe interpretari gresite sau unilaterale, pentru ca nu s-a inteles ca sursele lingvistice diferite se refereau la o aceeasi entitate spatiala si demografica. Corector al acestor erori si unilateralisme este, pentru cine are buna credinta sa le recunoasca, mentalul colectiv dacic, in care s-a pastrat constiinta unitatii comune, scoboratoare din vechea si magnifica Dacie. Chiar si istorici maghiari si unii iezuiti vorbesc despre populatia din Transilvania ca despre Rumeni/Valacchi. Alte denumiri ca “Romaniola”/“Romandiola” vorbesc mai degraba despre foste colonii ale Romei. Despre principatele valahe, succesoare ale Daciei, din Moldova, Banat, Fagaras, Maramures etc, surse istorice le atesta ca terrae Valachorum sau Valachiae/Vlachiae/Volachiae. E greu sa aduni si sa pui la locul lor pietrele originii estice a Dacilor, imprastiate de geopolitica vestica. Dar nu e imposibil. Asa ca nu mai veni, bre, cu colocvialisme privind pretinsa origine “latina”, in detrimentul istoriei noastre estice.

      • Respectatei noastre gazde –
        – propanganda anti-romaneasca ( si anti – civilizatie europeana ,anti – capitalism , anti – SUA , anti – evreiasca ) a scribilor unor puteri straine pe blogul dumneavoastra nu poate invoca libertatea de constiinta pentru a se etala in toata hidosenia ei transmisa de recomandarile unor ofiteri de informatii cu misiuni in crearea de confuzie , minciuna si neincredere .
        Este vorba de o a cincea coloana distribuita pe Internet de dusmanii tarii noastre , vecini de la Vest de Oradea si alti vecini care ocupa de 18 ani , in ciuda oricarui drept international , orasul Tighina si o banda de teren in jurul Nistrului .
        Cum poate acest personaj sinistru sa debiteze aici ca ” roman ” este un nume de inventie recenta ?
        Ce spun cronicarii moldoveni din secolul al XVII – lea ?
        ” Locuitorii Tarii Romanesti , ai Ardealului si Moldovei sunt de aceasi limba si cu totii de la Rim se trag ” .
        Si ” isi spun intre ei romani si limba lor limba romanesca .
        Au dreptul acesti agenti ai unor puteri straine sa-si faca tribuna la blogul dv ?

    • Fragmentzel

      asa cum am sfatuit pe altii , carora le-am zis ca atunci cand mi se adreseaza sa se gandeasca ca se adreseaza unui ungur , tie iti dau sfatul ca atunci cand ai onoarea sa mi te adrssei sa iti inchipui ca i onoarea de a te adresa unuI CAZAC darnic cu nagaika si gata sa isi foloseasca sabia ….
      Asa ca nu ma lua cu masura si tzoiul cel mare decat daca vrei sa ma insulti ! Atat de putin? Cu tzoiul …. …… tibea! STACANA!!! Umpluta de mai multe ori !

      Si ziceai ca facusi 3 faculati ? La ce dracu iti folosesc ?!!! ”
      Mihail, nume rusesc” Ei nu zau ! Mihail nume rusesc ? Da ce ma rusii se trag din neamu lu’ Avram ala plecatu din Ur ul Caldeii ? O fi rusa limba semita ?!!! Rusesc? De la slavi sau de la varegi ?
      Deci asa Mîkhâ’êl tradus ca „Cine este ca EL” (este vorba de vechea zeitate El/ Elohim) capetenia armatelor de ingeri .. rus ma ? De cand ? Ca cum sa iti zic asa ca sa intelegi – R’hus sau R’hos erau un grup de „oameni ai nordului” varegi, northmens) care faceau comert pe rusta Suedia- Novgorod- Kiev – pregurile nistrilui – marea Neagra – Bizant si retur. Scarbosi oameni ..
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/Nicholas_Roerich%2C_Guests_from_Overseas.jpg/636px-Nicholas_Roerich%2C_Guests_from_Overseas.jpg?uselang=fr
      („Oaspeti de peste mare” Nicolas Roerich muzeul Tretiakovski, Mocova)

      Dar totusi fiind btrbati temerari , buni luptatori , negustori samd au inceput sa fie urmati de slavii din zona (urmati adica au condus) . Poa ai auzit de unu Ruric (Рюрикъ).. SI slavii pe care ii conduceau si aveau cateva nume dupa tribul din care faceau parte si-au luat numele de R’hos sau R’hus … Dar asta e mai tarliu mult dupa ce slavii s-au stabilit in zona Sărunei (Salonic) Ptr vechimea slavilor la S de Dunare v Belizarie (Imparatul Alb adica) …

      Si da.. pot sa iti expolic multe dar .. nu ai fi capabil sa intelegi ce citesti ..

      Asa ca de la CAZAC la hohol as zice ca ai prea mult sange in sistemu alcoolic si d’aia vorbesti/scrii .. lucruri nu prea inteligente!

      A si vezi ma ca Munchenu fu in 1938 si dictatu in 40 . Ptiu!

      Si sa mai stii ca chiar daca nu traiesti prin mijloace oneste nu este absolut necear sa propagi tampenii si sa-ti exibi impudic incultura!

      Unde ciort este nagantu ala ?!

      (da … Normnanzii din filmul „Al 13 lea razboinic” sunt de fapt varegi, r’hus)

  23. Ca nu mai poti , chipurile , de ras , care sunt dialectele diferite de limba literara vorbite in Botosani si Orhei ,dar care sunt totusi intelese fara traducator ,si chiar in prezenta consilierilor lui Kuzmin veniti sa informeze , in Mehedinti si Nasaud ?
    In legiunile romane se vorbea latina , b..e ! Comenzile , ordinele , ierarhia , erau in latina , b..e !
    In Armata zisa Rosie a sefilor tai erau armeni , calmuci , ciuvasi , uzbeci , tadjici dar limba vorbita era RUSA , nu-i asa ?
    Razi tu razi pana …

Lasă un răspuns