Inapoi, la treabă!

Luati cu virusul, cu cine a inceput, cu sarbătorile de Paste, uităm poate că trebuie să ne pregătim pentru după-criză.

Germania, SUA, Polonia, Ungaria fură startul competitiei pentru reconstructia economică internă. Riscăm mărirea decalajelor fată de ceilalti dacă nu actionăm, cu prudentă – fără  indoială – dar pe baza unei strategii solide, pe termen lung. Apar sugestii, strigăte de alarmă, propuneri mai mult cu caracter financiar dar este nevoie de ingeniozitate, căutarea unor nișe economice noi, selectarea unor mari proiecte  de infrastructura care să fie initiate sau sustinute de stat.

Este evident ca imprumuturile externe ale statului vor deveni mai scumpe. Mă vor injura multi pentru sugestia pe care o voi face. Este evident că se  va contura o presiune tot mai mare pentru găsirea unui tap ispasitor in ceea ce priveste pierderile cauzate de pandemie. A inceput deja un joc international pentru victimizarea Chinei. Nu am datele necesare pentru a ma pronunta in aceasta chestiune  dar este clar că se va incerca o „indiguire” a Chinei si pentru a incetini sau bloca proiectul 2050. China are lichidităti monetare importante (unele decurgand si din blocarea unor secvente externe ale Drumului mătăsii). In aceste conditii, nu ar fi intelept să apelăm la imprumuturi din China pentru infrastructură (desigur nu in conditiile care au creat mari probleme in unele state africane sau balcanice)? Reamintesc, la inceputul anului 1990, singura tară care a acordat un imprumut revolving de 100 milioane dolari pentru plata cărbunelui si incălzirea in timpul iernii a fost China…

Poate sunt si alte căi. Un brain storming, la care să participe si persoane cu varsta de peste 65 de ani, ar fi poate util…

PS La Cornu, s-a terminat fanul pentru animale. Strangem ce a mai ramas. Va trebui să ne gandim cum pregătim fanul pentru iarna viitoare.

30 de gânduri despre “Inapoi, la treabă!

  1. Ba, ar fi FOARTE înțelept să apelăm la împrumuturi din China, doar că liderii ar trebui să fie înțelepți. Ei și susținătorii lor necondiționat sunt însă înțepeniți în niște prejudecăți idioate care le vor frâna bunele intenții.

  2. Mai intai ar trebui discutat, de ce Romania a devenit un adversar al Chinei si Rusiei? Cred ca oricat ar fi de avantajoase relatiile cu China, conducatorii Romaniei nu vor sa existe aceste relatii …

  3. Da, sigur că putem apela la China, dar avem o problemă – avem un guvern de dreapta ! Adică ar trebui ca TOTI chinezii implicați în politica externă să uite cam ce a însemnat guvernarea de dreapta la București, începând cu perioada CDR, când se cocheta cu taiwanezii și încheimd cu perioada cioloș, când s-a anulat a n-șpea oară contractul pentru Cernavodă, ca să nu mai zicem de stilul orban care nu iese din cuvântul ambasadorului USA la București !

    • INAPOI, LA TREABA!

      ” INAPOI,LA TREBA”!

      IN REALITATE DACA, ANALIZAM MAI PROFUND , DECLARATIILE DOMNULUI SAS, CONTROVERSELE , REFERITOARE LA VACCINAREA OBLIGATORIE… CE URMEAZA A FI VOTATA , DUPA CUM INTELEG SI NU NUMAI,INTERESELE ,ORDINEI… GLOBALE ,NU S AU INRADACINAT DEFINITIV, IN ROMANIA, RESPECTIV, IN TARILE CE SI AU DORIT , SA FACA PARTE DIN GRUPAREA , EUROPEANA!

      CEEA CE URMARESC , PE FACEBOOK SI NU NUMAI , FIIND DE ACORD, DOAR CU CELE CE NE AVERTIZEAZA , ARATINDU NE INTERESELE , ASCUNSE , INCA NE REALIZATE , PENTRU VIITOR, DORITE DE, ORDINEA, GLOBALA, MONDIALA… TRADARILE UMANE, VIZOALE…CONTURAND, TOT PENTRU VIITOR, GRUPARILE , PRO , GRUPARILE CE SE OPUN, (ANTERIOR…AM SPECIFICAT, DE CE ROMANIA CU AL SAU POPOR, DESBINAT,A FOST CU MULT TIM IN URMA , TRECUTA PE LISTA TARILOR CE NU POT PLATI …DATORIILE EXTERNE, CAND INTERESELE PERSONALE ,DE GRUP, SUNT MAI PRESUS DE INTERESELE UNEI NATIUNI, APAR CONSECINTE INEVITABILE!… ) MA FAC SA GANDESC SI SA REALIZEZ CE VA URMA… IN OPINIA MEA, POPORUL ROMAN SE VA CONFRUNTA CU O SITOATIE MULT MAI DUREROASA , INEVITABILA.

      REFERITOR LA INPRUMUT, OPINIA, DOMNULUI PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , ESTE BENEFICA, CU ANUMITE CONDITI…IN PRIMUL RAND , URMAND A LOA O DECIZIE CLARA, DIN CE SISTEM POLITIC…AL VIITORULUI, VREI SA FACI PARTE !

      IOHANNIS , CU A SA ORIGINE , SE VA SUPUNE SISTEMULUI GERMAN CE, L A SUSTINUT… SI NU NUMAI . SA TI PLATESTI DATORIILE , DE MILIARDE DE EURO, NU ESTE USOR , TINAND CONT, CA IN REALITATE ROMANIA , POPORUL SAU, ESTE STPANITA, DE NOUA ,ORDINE .

      A REPUNE, ECONOMIA IN FUNCTIUNE , PE BAZA UNEI STRATEGII ,SOLIDE, PE TERMEN LUNG , DEPINDE IN PRIMUL RAND DE , GRADUL DE GANDIRE, VALOAREA UMANA, SI NU NUMAI, A CELOR CARE O POT ,INFAPTUI … ACTOALMENTE, CU UN ASEMENEA GUVERN ,COMPUS, DIN PERSONAJE INUMANE, PRIVIND SITOATIA ACTOALA, IN CARE ROMANII SUNT SECHESTRATI LA PROPIUL DOMICILIU, AMENDATI , IN URMA UNUI DECRET , ABUZIV, DICTATORIAL, NERESPECTAT IN TOTALITATE … NU AM CUM SA VAD, SEMNELE SPERANTEI IN VIITOR , SPERANTA ,DE CARE DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, NE INDEAMNA , S O PASTRAM .

      AVEM NEVOIE IN PRIML RAND DE O ,OPOZITIE REALA , CONSTRUCTIVA, CARE SA LASE DEOPARTE INTERESELE PERSONALE , TRADARILE INEFICIENTE, SI SA COMBATA, REALIZAND , DEMOCRATIC, ALEGERILE ANTICIPATE : IOHANNIS , GUVERNUL ACTOAL, CEI CARE IL ” ALCATUIESC” , SA FIE TRIMESI SA STEA IN CASA, ULTERIOR, IN ” HOTELURI”. AVEM NEVOIE DE UN GUVERN , CEI CARE NE VOR REPREZENTA , SA FIE DIPLOMATICI , REALIZAND INTERESELE NATIUNII, AJUNGANDU SE, LA UN CONSENS
      FAVORABIL , AMBELOR PARTI . SA SE RESPECTE IN TOTALITATE , DREPTURILE OMULUI , PENTRU CA ROMANUL, SA SI RE GASEASCA , INCREDEREA DE A RAMANE IN TARA, ULTERIOR, RE INTOARCEREA LOR.

      PERSOANELE CU VARSTA DE PESTE 65 ANI , CEI CARE NE AU REPREZENTAT , IN SISTEMUL POLITIC…( PROPUN EU!…) SA FIE APRECIATE , RESPECTATE SI SUSTINUTE IN DEMERSURILE , FAVORABILE UNU I , NOU SISTEM POLITIC , DIPLOMATIC, ROMANESC.

      SA OFERIM , IN VIITOR, GENERATIILOR URMATOARE, SANSA DE A PRODUCE PENTRU PROPRIA ECONOMIE A TARI , SI NU PENTRU ECONOMIA TARILOR , LA ORA ACOALA, DICTATORIALE. CAI …SUNT , DAR NU SE POT REALIZA, IN TOTALITATEA LOR , IN PREZENT. RE LOM DE LA CAPAT , REALIZAND PRIMUL PAS, CE OFERA SANSA URMATORILOR PASI…( SPER SA NU FIU CATALOGAT CA FIIND UN, URMAS AL ” PASILOR” CE I GASESTI IN VOLUMUL ,” SCRIS DE MARELE INVATAT , IOHANNIS.”..)

      AVEM NEVOIE DE OAMENI AUTENTICI, VIITORI POLITICIENI , DACA VREM SA RE CLADIM , O NOUA ROMANIE SI NU O ROMANIE BENEFICA, SERVITA INTERESELOR MARILOR PUTERI .

      PS. DACA NU ESTI DEACORD CU , OPINILE SUSTINATORILOR,(OPINII JICNITOARE! …) ACTOLILOR GUVERNANTI , GUVERNATI DE, UN SAS, CONTUL , TI E BLOCAT , FARA A MAI AVEA POSIBILITATEA DE A POSTA , CE , ALTII POSTEAZA… FARA, A MAI AVEA SANSA DE ,A TI SE RESPECTA DREPTUL ,LA OPINIA, SCRISA SI NU NUMAI…

      DICTATURA! ESTE, RE STABILITA , DE ACTOALII GUVRNANTII…( PROPIUL MEU CONT , A FOST RESTICTIONAT , AZI PANA LA ORA 13: OO, O REALIZARE ” LUMINOASA” A CONDUCERII ACTOALE , FELICITARI , BAIETI!…

      CAT DE USOR SE POATE CREEA, UN ALT CONT…

      PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, ROMANUL ,AUTENTIC!…

    • Pai vezi ca nu te pricepi? S-a spus clar, Nicolas strange fanul, nu-l imprastie. Asa se tine furca, este folosita ca o grebla(daca stii ce e aia). Mintosule!

    • E pozitia necesara pentru a grebla fanul – e ceea ce copilul face , strange de unde poate firele de fan ramase .

  4. Întotdeauna am considerat că la Guvern (indiferent de culoarea lui politică) și la Președinție sunt foarte mulți consilieri habarniști și superficiali. Dovadă este vâlva iscată de comentariile unor ziariști pe proiectul propus, din luna februarie, de specialiștii, coordonați de profesorul Streinu. Probabil, respectivii ziariști au creat o diversiune, ca să uităm de Operațiunea Sparanghelul, iar consilierii, superficiali cum sunt, au informat pe miniștrii lor, pe Președinte, ce mare discriminare ne propun cercetătorii români. Nimeni nu a verificat sursa, adică documentul pe care-l aduceau în discuție onorabilii ziariști. Miniștrii, care au participat la elaborarea Ordonațelor Militare, nu și-au dat seama că acest proiect a stat la baza acestora. Ministrul Sănătății ne informa că se va gândi dacă-l va schimba pe profesorul Streinu din fruntea institutului, iar Președintele, furibund, ne spunea clar și răspeicat că doar Guvernul și domnia sa pot lua măsuri de combatere a pandemiei. Și uite așa, din superficialitatea unor consilieri, Președintele a fost pus, din nou, într-o situație penibilă. Astăzi, și-a revenit și a amintit că doar specialiștii pot hotărî când România va ,, relaxa” măsurile impuse de pericolul pandemiei.
    În concluzie, s- au liniștit spiritele dar nici situația sparangheliștilor-sclavi nu a mai fost pusă în discuție!,

  5. „…A inceput deja un joc international pentru victimizarea Chinei….”

    E clar ca exista un razboi de imagine intre SUA si China referitor la pandemie. Nu stiu daca va urma si unul economic, cel putin nu va fi declarat unul o perioada destul de lunga, pentru ca un razboi economic ar fi foarte rau pentru SUA – care a semnat un tratat cu China chiar inainte de pandemie prin care China se obliga sa cumpere masiv produse americane. Banui ca vedeti si in cealata parte, unde China incearca sa vitimizeze SUA si sa o faca responsabila pentru producerea si propagarea virusului in China.

    Statele europene ramin cumva in expectativa la nivel oficial, desi media este destul de dura la adresa Chinei. Europa insa e mult mai interesata de culoarul economic pe care China crea sa il construiasca. Nu stiu cit de matasos va fi in insa pentru europeni. Decuplarea politico-economica de SUA a UE dupa Brexit, va eroda puternic UE chiar din interior, unde deja exista o cursa pentru leadership intre statele bogate si cele sarace, intre Nord si Sud. Nu cred insa ca SUA poate fi inlocuita de China la leader in Europa.

    Totusi, in ciuda „jocurilor” celor mari si tari, cetatenii simpli au nevoie sa stie adevarul. Cine e responsabil ar trebui sa aiba curajul sa spuna adevarul, si nu sa minta sau sa incerce sa acopere mizeria sub pres. Stiu, livrez „platitudini”, dar lucrurile astea simple sunt fundamentale ca sa avem ceva democratie, ceva speranta in viitor.

    Da, China are bani si multi miliardari chinezi cu carnetzel de partid au bani de dat imprumut. Doriti ca Romania sa ia imprumuturi de la China? Sigur, de ce nu. Cu ele insa vin si riscuri diferite dintr-o cultura diferita. Unii de prin Europa au experimentat deja. Dar poate se doreste un „soc cultural” sino-european, nu stiu.

    https://time.com/5814313/china-denies-hiding-coronavirus/

    • Cu vreo … 35 de ani in urma „Si de ce m-ar iubi? Sunt celebru , frumos si bogat. Ca sa ma iubeasca ar trebui sa am un cancer. Multumesc, nu„.Nici azi nu este prea iubit.. mai ales ca are o gura cam .. spurcata „Urăsc epoca asta. Îmi vine să vomit. Există fiinţe pe care le urăsc. Totul este greşit, totul este fals, totul este falsificat. Nu mai există respect, nu mai există cuvântul dat. Doar banii mai contează. Toată ziua auzim vorbindu-se doar despre crime. Ştiu că voi părăsi această lume fără regrete“ Alain Delon,

      Asa ca …. pastrand difernetele de ce ar fi altfel cu China?
      A decolat mai ceva fa un F15 , are aiz prea multi bani, prea multe ambitii, nu prea mai poti sa o constrangi, si si …..

      Si trebuie sa explici cum azi „in secolul XXI al treilea mileniu” un nenorict de virus baga mapamondu in boala!
      De vina este geniul raului, doctorul Fu Manchu! (Un soi de Fantomas chinez. )

      Nu de lata dar ar trebui explicat niste chestii mai nasoale. De exmplu sa le explici8 nemtilor de ce nu se mai produc antibiotice in Germania!!!! Si amerlocilor in SUA ….”noi lacomi si PROSTI va rugam sa ne votati!”

      • Alain Delon, o legenda. Multi bogati si frumosi insa au ajuns la aceiasi concluzie. Au si o solutie. Se casatoresc cu bogate si frumoase, sau doar frumoase, ca sa scoata intrebarea despre iubire din ecuatia lui Eros. Asta cu banii si cu respectul e valabila prin toate „iepocile”, cu alte nuante, trebuiau sa aiba vaci, femei, proprietati, armate si respectul venea imediat. Tu vrei o discutie despre valoare…o Fata Morgana.

  6. Bună propunerea cu ”brain storming-ul” persoanelor trecute de 65 de ani! Mă înscriu și eu: am 83 de ani! Cine se mai înscrie?

  7. „Prețul pe care-l plătești când nu te opui culturii minciunii este nimic mai puțin decât sufletul tău”.
    „Minciunile nu pot să persiste decât prin violență. Cu cât minciuna e mai îndrăzneață și mai sfruntată, cu atât mai insistente vor fi apelurile la conformare și la eliminarea dezaprobării. Ca în anii în care alternativa o reprezenta Gulagul (deși ‘gulagul’ de astăzi îl constituie falimentul financiar personal și sinuciderea profesională), calea ușoară era să te supui, să accepți ordinul în ciuda absurdității lui, să mergi înainte conform regulilor stabilite de cei aflați la putere”.
    „Acolo vom găsi, neglijată de noi, cea mai simplă, cea mai accesibilă cheie spre eliberare: o neparticipare personală la minciuni! Chiar dacă totul este acoperit de minciuni, chiar dacă totul se află sub stăpânirea lor, să rezistăm în cel mai mărunt mod cu putință: să nu las ca domnia lor să se exercite și prin mine!”
    Fragment din eseul Nu trăi în minciună, scris de Soljenițîn în 1974, chiar înainte să fie arestat și trimis în exil:
    „În timiditatea noastră, așadar, să facem fiecare o alegere: dacă, în mod conștient, să rămână fiecare un slujitor al neadevărului – bineînțeles, nu din înclinație, ci ca să poată pune o pâine pe masă, cea care crește copiii în spiritul minciunii – sau dacă să se scuture de minciuni și să devină un om cinstit, demn de respect atât din partea copiilor săi, cât și a contemporanilor.
    Iar din ziua aceea:
    – Nu va scrie de acum înainte, nu va semna și nici nu va tipări în niciun fel, nicio singură frază care în opinia lui distorsionează adevărul.
    – Nu va rosti o asemenea frază nici în conversații particulare, nici în prezența mai multor oameni, nici în numele său, nici la îndemnul altcuiva, indiferent dacă în rol de agitator, profesor, educator sau în rol la teatru.
    – Nu va descrie, nu va susține și nu va difuza nici măcar o singură idee despre care vede bine el însuși că este falsă sau distorsionează adevărul, indiferent dacă în pictură, sculptură, fotografie, științe tehnice sau muzică.
    – Nu va cita, scoasă din context, nici verbal și nici în scris, nicio rostire a altcuiva astfel încât să-i facă acestuia plăcere, să-și asigure lui însuși un culcuș moale sau să dobândească un succes în munca lui, dacă el nu împărtășește întru totul ideea citată sau dacă aceasta nu reflectă corect chestiunea în cauză.
    – Nu se va lăsa să fie obligat să participe la demonstrații sau întâlniri, dacă acestea sunt contra dorinței sau voinței lui, nu va purta în mână și nici nu va ridica în sus un afiș sau un slogan pe care nu îl acceptă în totalitate.
    – Nu va ridica mâna să voteze pentru o propunere cu care nu simpatizează sincer, nu va vota nici la vedere, nici secret, pentru o persoană pe care o consideră nedemnă de încredere sau nepricepută.
    – Nu se va lăsa să fie târât la o întâlnire unde se poate aștepta la o discuție forțată sau distorsionată a unei chestiuni. Va părăsi imediat discuția din cadrul unei întâlniri, ședințe, conferințe sau prelegeri, sau din cadrul unui spectacol de teatru sau film, dacă aude pe vreun vorbitor spunând minciuni sau rostind absurdități ideologice ori proferând propagandă nerușinată.
    – Nu se va abona și nici nu va cumpăra un ziar sau o revistă în care informația este deformată și faptele brute sunt ascunse. Firește că nu am enumerat toate abaterile posibile și necesare de la minciună. Dar un om care se purifică pe sine va deosebi cu ușurință alte situații, cu perspectiva lui curățată de neadevăr.
    Nu, nu va fi la fel pentru toți, la început. Unii, la început, își vor pierde slujbele. Pentru tinerii care vor să trăiască în adevăr, aceasta le va complica în primă instanță viața lor foarte tânără, și încă foarte mult, pentru că li se va cere să recite o grămadă de minciuni, și este necesar ca ei să facă o alegere.
    Dar nu există portițe de scăpare pentru nimeni, dacă vrea să fie cinstit. În fiecare zi dată, oricare dintre noi se va confrunta cu cel puțin una dintre alegerile pomenite mai sus, chiar și în cea mai aparent protejată dintre științele tehnice. Ori adevăr, ori minciună: spre independență spirituală sau spre servitute.
    Iar cel care nu este îndeajuns de curajos încât să-și apere sufletul… nu-l lăsați să se mândrească cu vederile lui «progresiste», nu-l lăsați să se laude că este academician sau artist al poportului, o personalitate emerită, un general! Lăsați-l să-și spună în sinea lui: sunt unul din turmă și un laș. Mi-e absolut indiferent, câtă vreme nu sufăr de foame și frig”

  8. Sunteți amuzant domnule Năstase…… mari proiecte de infrastructură…. brainstorming…chiar subtil de tot.
    (Z)
    În fine, am redevenit serios și îmi exprim o părere:
    Românii să fie liniștiți, nu vor fi lăsați să moară de foame de partenerii strategici. Se vor găsi job-uri pe undeva, în spațiul comunitar (mai greu dincolo de Ocean), iar ceva firfirei se vor rostogoli cu siguranță de pe masa stăpânilor.
    Evident ar fi fost mult mai rău cu un guvern PSD, recte, firfireii sus-numiți ar fi costat al naibii de mult.
    Cât despre pericolul unui eventual soc cultural chinez în România, de care se teme colegul trexsr, acesta (pericolul n.r.) nu există.
    România este o țară pusă în carantină cu mult timp înainte de pandemie, cam din perioada guvernului domniei voastre (2001-2004).
    Este adevărat, s-a câștigat libertatea de mișcare și dreptul românilor de a susține, prin munca și pregătirea lor, economia și sistemul de sănătate din Germania, locomotiva Uniunii Europene, cea care asigură viabilitate proiectului european.
    De aceea, dacă cei mai mulți dintre români vor alege un stil de viață cumpătat, fără pretenții exagerate, se va putea supraviețui fără probleme in această țară, mult timp de acum încolo.

  9. Daca ramanem cu puterea lui Iohannis nu vom avea nici un proiect de infrastructura nou – regimul nu pare deloc motivat in dezvoltarea altor proiecte in viitor , despre care nu vorbeste deloc , caile ferate Arad – Timisoara – Caransebes sau Oradea Cluj sau cale rutiera rapida pe drumul vinului Dealu Mare intre Ploiesti – Buzau si poate , Focsani .
    Sa fim seriosi – care guvern romanesc se va imprumuta de la China o suma sub 500 – 700 milioane de dolari ca sa construiasca autostrada Rasnov – Predeal ( cam 200 de milioane de euro ) si sa modernizeze cu restul calea ferata Brasov – Predeal – Campina ( restul sumei ) ?
    Nici unul .
    China in Romania ?
    Numiti-mi o uzina romaneasca construita in anii 50 – 70 cu tehnologie chinezeasca – nici una .
    Numiti-mi o investitie chinezeasca in anii 1990 – 2010 in Romania sau nu conteaza unde in Europa care sa dea de lucru autohtonilor , nici una .
    Numiti-mi o lucrare de infrastructura de transport in Europa facuta de chinezi , in afara asa zisei linii de tren rapida intre Budapesta si Belgrad , negociata de chinezi cu indivizi prezentabili ca Viktor Orban si Tsipras , nici una .
    Revenind la Cornu , la agricultura si ce e sanatos si vesnic , pamantul , imi amintesc ca si Pompidou isi cumparase o proprietate in sud – vestul Frantei , in departamentul Lot , unde crestea oi – vizitand grajdul pentru oi a facut o pneumonie care a evidentiat boala lui hematologica …

    • dar daca Memorie/Stiinta nu e restus-s baliverne!!!!

      Auzi la tine Numiti-mi o uzina romaneasca construita in anii 50 – 70 cu tehnologie chinezeasca !!!
      Tu de unde picasi ma ? Din Luna ? (stii Selene corptu ala astrla ce ortibeaza in jurul Terei! adica satelitu’ natural al pamantului!!!)

      Ce tehnologie chinezeasca in anii 50 ? Ca era .. a sovoetica!! In anii 60? Idem!!!
      In anii 70? Pai mai draga in anii 70 NOI adica RSR furniza tehnologie Chinei!!! NOI!
      Insa nu aveam capacitaile necesare … ptr a aoperi cererea! Cica cu cerut camnioane Roman .. ca ne-a apucat sughitau, apoi ameteala; La minim de 3 capacitaea anuala de productie a RSR!!!
      Ma rog uneori calitatea. Cica doreau niste Dacii 1300 . Un fleac – adica puteam livra. Dar au avut o pretnetie .. „ciudata” si s-a facut un experiment : scoase usile de la sofer de la vreo 20 de Dacii si apoi amestecate (usile) si montate la intamplare. Ca niaba usile nu se prea potriveau!!!
      Sau calitate.. Daca tineti minte .. prin 84-96 disparusera televizoarele de pe piata . Tot ce fusese in stoc (IMENS) se dusese in Chona. Cam prea multe defecte .. ne-am facut d ras..

      Insa desi amintesc si 2 .. neplaceri neplacute foarte , trebe sa o zic p’a dreapta NOI le furnizam calcutalrele electronice!!! FCE felix 256, 512, 1024. In centrul beijingului cica era o cladire pe care scria ITC . Adica Institutul ptr tehnica de Calcul (in romana!).. Care era „baza” ptr specialistii de la ITC, ICI si IIRUC care lucrau cate 6 luni in China ptr asistenta tehnica si instruire personal.
      De la unii care au fost acolo (la ITC Beijing!) am auzit ca in anii 78-81 in restaurantele mari din Beijing menurile erau scrise si in 3 limbi straine” egleza, franceza si .. si română! SApoi au inceut sa impete japoneze.. Si un similar PDP 11/40 de productie niopna costa intre 1/4 si 1/3 dintr-un Independent (similar romanesc a lui 11/40 , proiectat la ITC ) asa ca mai importau „in doze farmaceutice” doar ca sa poata avea instructorii romani ….

      Insa ei auc urcata .. noi.. noi invers ..

      Si ca de ce nu avem relatii mai bune? pai ca ne uitam mereu „da ce o sa zica tata leana? Da baba Safta” si ca in gnl suntem mai boi decat vitele din grajd, d’aia! Ca nu am stiut profita nici de relatia „speciala” cu Ziang Zemin care o fi condus el represiunea din Piata Tien Amen insa … vorbea limba romana!!!! Nici nu am tinut cont ca eram in pozitia rarisima a uneoi taro europene careia China nu avea ce ii reprosa insa era pe lista scurtisima „vechi prieteni”.

      A! Si fiindca nu avem memorie! Cine mai tine minte vizita oin China a lu Emil Constantonescu zis Tzapu si de ce veni ala mirat la culme?!
      Vretoi sa stiti de ce?
      Dati un semn !!!

  10. Cred ca „inapoi la treaba” e o chemare de bun simt, desi eu de la treaba nu am plecat :). Vorbeam intr-un comentariu anterior de un posibil conflict cultural sino-european. Pina sa il avem pe asta, Europa este confruntata de ani de zile cu problematica „culturala” tziganeasco-europeana: bande de tilhari, criminali si mame criminale care isi traficheaza copii si fetele pentru bani. Toto felul de scheme de a shuti de la altii si de a nu munci. E imposibil de inteles pentru un englez cum o mama poate sa isi abuzeze in mod constant copiii in acest fel. Problemea tziganeasca nu a fost rezolvata, ci, asa cum suntem obisnuiti, ea a fost ignorata de UE, de acei finutzi care coboara din Audiuri si Mercedesuri si care sunt preocupati de dimensiunea salamului fara soia in UE. De tiganii criminali cine se ocupa? Doar politia si justitia? Politicienii parlamentari, partidele nu au nimic pe agenda lor despre aceast cumplit flagel, un adevarat „virus tiganesc” al societatiilor democratice.

    Una din realitati este ca nici in Romania lui Basescu, nici in cea a lui Iohannis problema criminalitatii tiganeshti nu este abordata cu seriozitate. Primul dintre cei doi listati dansa cu tigancile pentru voturi, al doilea astepta si el probabil voturi de la „diaspora tiganeasca”. Acum, e greu sa te dai dur, dar, daca ai cohones, ar trebui sa iei taurul de coarne. Cineva trebuie sa o faca, altfel va fi care pe care, si vor fi multi care isi vor lua legea in mina fara solutii de la politicieni.

    Solutii sunt la indemina, incepind cu legea, care poate fi updatata, si aplicarea ei!

  11. Necesara si corect pozitionata tema … numai ca eu , care nu numai cites ci si inteleg , ma mir ca de data asta intreventia e cam ” a la sybilla ” …nu e nici bine dar nu e nici rau sa speram la ajutor chinez….ca in vechea profetie apropo de de razboiul greco-persan….” zidurile vor apara atena de persi ” s-au barcadat dupa ziduri grecii su atena a fost arsa de persi…ss-a dovedit ca zidurile erau de lemn , ale corabiilor care i-au ” udat” pe persi la salamina……sunt curios daca daca o sa cititi aceasta postare si respectul meu …

  12. Dacă la englezi se poate, la noi e mai mult ca sigur !

    Informații bombă! Bill Gates ar fi trimis kituri de testare deja infectate
    Posted in Bill and Melinda Gates Foundation, Bill Gates, virus by Vali on aprilie 15, 2020
    Sursa: https://www.bugetul.ro/informatii-bomba-bill-gates-ar-fi-trimis-kituri-de-testare-deja-infectate/

    Informații bombă! Jurnaliștii Daily Telegraph au descoperit că „Fundația Bill și Melinda Gates” ar fi trimis Marii Britanii kituri de testare pentru coronavirus deja infectate.

    Conform rapoartelor intrate în posesia ziariștilor englezi, care au publicat informațiile, kiturile de testare destinate Regatului Unit erau deja contaminate cu coronavirus când au ajuns pe aeroporturile marilor orașe!

    Guvernul de la Londra se laudă că are capacitatea de a rula până la 11.000 teste pe zi, dar la un moment viza chiar 25.000. De fapt, tocmai de la atingerea acestei cifre a plecat demersul Ministerului Sănătății de a cumpăra kituri din străinătate. Cu o săptămână în urmă, secretarul de stat Matt Hancock dezvăluia că au fost comandate 3,5 milioane teste. O parte dintre ele, aduse de la compania „luxemburgheză” Eurofins, erau, însă, deja infectate cu virusul Covid-19!

    În raportul prezentat de „Telegraph”, Eurofins le confirmă britanicilor că „o parte din «sondele» trimise” sunt contaminate, dar se spune că nu e o problemă gravă, „poate fi rezolvată printr-o curățare adecvată”.

  13. Intotdeauna imprumuturile contractate, indiferent de la cine, trebuie returnate. Important este ca imprumuturile sa fie contractate in conditii avantajoase pentru Romania. Tara noastra ar trebui sa incerce sa se bazeze cat mai mult posibil pe puterile proprii, sa se incurajeze real toate intreprinderile romanesti, sa se achizitioneze pe cat posibil de la acestea, iar la nevoie sa se legifereze in sensul acesta. In acest fel economia romaneasca ar evolua incet dar sigur.

  14. Imprumutul trebuie dupa aceea dat inapoi cu dobanda .
    Si un imprumut = un proiect .
    Statul se imprumuta la chinezi 100 de milioane de dolari ca in 1990 , pentru un singur proiect .
    Cu 100 de milioane de dolari faci sau o adevarata centura a Iasiului sau drumul expres Braila – Isaccea , nu mai mult .
    Cu 300 de milioane de dolari prelungesti autostrada de la Tg Mures la Sighisoara sau de la Ploiesti la Comarnic sau faci calea ferata Brasov – Campina – un proiect din cele 3 .
    Imprumutul se limiteaza la un singur proiect !

  15. AM OMIS ,NU INTENTIONAT!…

    IN PRIVINTA FANULUI SI NU NUMAI, ( CAPRA ROSCATA, IEZII, ALBI SI NU NUMAI…) DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , RAMANE, INTELECTOALUL, POLITICIANUL, ROMANUL AUTENTIC, CARE CUNOASTE CU MULT TIMP IN URMA , APARITIA EVENIMENTELOR CE URMEAZA, A SE DESFASURA, ASUPRA FIINTEI UMANE , A POPOARELOR.

    PS. AM DREPTATE CAND AFIRM: PERSOANELE CU VARSTA DE PESTE 65 ANI , TREBIE SA FACA PARTE SI SA AIBA CUVANTUL DECISIV , IN NOUL SISTEM POLITIC!…

    SPER SA NU VA REFERITI CA, NU V OM AVEA CE MANCA IN URMATORII ANI, FANUL FIIND, DOAR UN PRETEXST !… ( IN ACEST CAZ…AVEM NEVOIE , URGENT…DE, UN NOU GUVERN!” GUVERNANTII” ACTOALI, VOR SA NE GAZDUIASCA , IN HOTELURI…DAR NU SPECIFICA , CATE STELE AU RESPECTIVELE , HOTELURI , BINE NTELES , HOTELURILE CE LE APARTIN. AFACEREA PROPRIE , TREBUIE SA PROSPERE ,” PROSTIMEA UMANA,” INFLORESTE! ( IN FIECARE AN EXZISTA , O PRIMAVARA!..)

  16. dar dacă Securitatea…. (nu a plecat nicăieri)

    Nu suflați o vorbă despre parteneriatul public privat, negociat (și mai apoi stopat la comandă externă) cu parteneri din China și Turcia pentru autostrada Comarnic-Brașov.
    În fine, suntem condamnați să ne mulțumim cu detaliile kilometrice extrase din tot felul de proiecte și postate de dvs pe acest blog, respectiv cu..metri de carosabil de mare viteză implementați în teren prin bunăvoința tele-useristului Ștefan Mandachi.
    PS
    Dvs vorbiți de anii 50, când China era o țară în curs de dezvoltare ? (Z)
    …Iar în 70 era la modă ,,miracolul japonez”. Ați uitat, stimate domn ?
    Alo, colega, China sec 21 este țara tehnologiei 5G și AI. Asta și explică succesul luptei împotriva coronavirusului, spre disperarea concurentului economic de peste Ocean prins cu chiloții în vine..
    De ce credeți că este atât de supărat ,,unchiul” ?

  17. In ciuda faptului ca simpatizez Ungaria, pentru o anumita hotarare in lucrurile pe care le face, astazi,, 23 aprilie 2020 (intre orele 11:30-12:00 AM, ora Romaniei), am ramas cu un gust amar, dupa ce, intamplator, am zapat pe la TV si am ajuns pe BBC World News.
    Acolo se desfasura o emisiune, la care ma uit ocazional, e vorba de „HARDTalk”
    In emisiune era un interviu cu domnul Zoltan Kovacs -Secretar de stat pe ceva international din Ungaria.
    Ceea ce comunica non-verbal si subtil era interesant.

    Nedumerirea mea vine din ceea ce se vede in spatele domnului intevievat, mai exact harta fara nume din spate.Conturul estic e interesant.Am consultat si Google maps sa vad daca nu cumva am vedenii.

    Ce harta are in fundal omul intervievat ? Eu am o banuiala, dar alte opinii ar fi interesante.

    Atentie! Nu formulez acuzatii nici la adresa postului BBC si nici la adresa realizatorului emisiunii Hardtalk si nici nu consider ca e ceva facut pe-acolo cu rea intentie.NU formulez nicio acuzatie, ci DOAR INTREB ce harta are domnul Zoltan Kovacs in spate.

    Pentru cine nu a urmarit emisiunea de astazi postez si doua instantanee cu ecranul TV-ului de la emisiunea in cauza :
    https://postimg.cc/R3QsHXDH
    https://postimg.cc/4nzdhtfT
    Daca pozele nu sunt vizibile le voi reposta.

  18. Romania cauta respectul international, ca orice alt stat. Dar, ca orice stat are niste curbe cind ascendente, cind se plafoneaza, cind se duce in jos, ca si acum cu tiganii. Pina la urma idea e ca respectul se cistiga respectindu-te pe tine si pe cei din jur, deci incepe din interiorul tarii. Cind auzi declaratii ale unui prim ministru spunind, chiar si implicit, despre un alt roman ca este prost, atunci iti dai seama ca inca avem o problema imensa la virful politicii, ce se vrea „model” pentru cei condusi.

    Nimeni nu o sa ne respecte daca noi nu ne respectam intre noi. Mai avem de invatat ca ghioaga (verbala) aruncata in capul altuia are, de obicei, efect de bumerang.

    https://www.mediafax.ro/coronavirus/ludovic-orban-despre-documentul-lui-streinu-cercel-o-stupiditate-mai-mare-nu-am-vazut-zici-ca-e-facut-in-anii-50-19092119

  19. Poate ca fiecare, la nivel individual ar trebui sa ne gindim la un plan de viata post covid, desigur, daca ne ajuta bunul D-zeu sa trecem cu bine prin pandemie.

Lasă un răspuns