Crizele de dupa criză 2.Criza economică

Criza sanitara actuala este diferita de crizele sanitare anterioare  ( 1348 sau 1918-1919) intre altele pentru ca economiile nationale sunt integrate global iar transporturile, comunicatiile, deplasarile fac aproape imposibilă izolarea, pe un anumit territoriu, a unei epidemii de acest gen. Din acest motiv, efectele economice negative ale crizei coronavirusului sunt enorme iar riscul amplificarii lor tot mai mare. Este clar, de aceea, ca dimensiunea acestei crize economice vor depăsi dimensiunile crizei economice din perioada 2008-2009.

Criza actuală se prefigurează atat sub forma unei crize a ofertei – determinată de reducerea masivă a activitătilor industriale si economice, in general, dar si sub forma unei crize a cererii – determinată de reducerea veniturilor celor mai multe familii (somaj tehnic, etc). Este ciclul clasic al recesiunii. Iar, pe de altă parte, se manifestă o formă de paralizie economică determinată de blocarea fluxurilor trans-frontaliere. Efectele sunt catastrofale pentru tările care se bazează pe exporturi de materii prime, gen petrol. La fel pentru tările care se bazează pe industria turismului. Suferă peste tot cei care se ridicaseră la nivelul  clasei de mijloc. Sunt afectate si marile corporatii multinationale dar unele dintre ele reusesc să se adapteze.

Ceea ce este spectaculos – STATUL este solicitat insistent sa actioneze in domeniul economic. Sunt lăsate deoparte teoriile care cereau ca statul sa nu se implice in domeniul economic si se cere fie actiune monetară (vezi deciziile Băncii Centrale Europene sau ale FED) fie injectii monetare ale băncilor nationale (vom vedea in timp efectul datoriei publice si private a statelor).

Globalizarea (-stadiul suprem al capitalismului -) a generat o noua diviziune a muncii, in functie de costurile fortei de muncă si de noi piete de desfacere sau de obtinere de materii prime. Incheierea Războiului Rece a avut un rol important, permitand statelor dezvoltate o crestere economică deosebită. In acelasi timp, le-a făcut, intr-o anumită măsură, prizoniere ale altor spatii geografice. In conditiile in care, acum, multe dintre  tările mai putin dezvoltate isi impermeabilizează frontierele, unele dintre aceste dependente devin evidente. Ca urmare, probabil că vor avea loc numeroase relocări (nationale sau regionale) ale unor industrii importante pentru securitatea natională si nu numai…

Pornind de la aceste aspecte generale, vom observa diverse eforturi pentru supravietuire economică. Sume importante transferate spre consum (pachete de 1500-2000 $ pentru fiecare familie in SUA) sau pentru economie (in special IMM-uri). Tările membre ale Zonei euro au pregătit un fond de 500 de miliarde euro pentru membrii săi, Polonia, Cehia, Spania, Franta, Italia injectează sume importante in economiile lor. Mai ales in zonele strategice.

Romania este gestionata, in momentul de fată de medici. Sigur că analizele lor, sfaturile lor sunt importante dar ne vom confrunta, in curand cu efectele economice si sociale ale crizei coronavirusului. De aceea, oamenii politici ar trebui să privească dincolo de orizont si să pregătească iesirea din viitoarea criză economiocă. Cum? Voi mai comenta.

 

 

 

18 gânduri despre “Crizele de dupa criză 2.Criza economică

  1. Mă așteptam să văd că amfitrionul nostru a stârnit o futrună cu precedentul articol (Crizele de dupa criza: 1 – Criza democratiei) și chiar îmi căutam argumente de tip avocat al diavolului pe o temă a anilor ’50: primordialitatea maselor sau a personalităților în făurirea istoriei unui popor. Se pare că stresul din acele vremuri m-a marcat, deși eram doar adolescent.
    Da, am văzut Emil Voiculescu a simțit nevoia unei personalități care să preia frâiele și, ne reușind să descopere pe cineva dintre politicieni, speră într-un miracol dinspre Academie!
    Am avut, în timp, mai multe personalități cu merite profesionale recunoscute și apreciate care au fost active și politic, chiar vârfuri precum Nicolae Iorga sau Mircea Malița, dar fără un succes semnificativ, de durată. Și după 1989, domnii Mihai Drăgănescu, Marin Sorescu, Alexandru Bârlădeanu, Oliviu Gherman, Dinu Giurescu, Leon Dănăilă s-au implicat în „viața cetății”, dar cam cu atât ne-a rămas în memorie – s-au implicat!
    Ideea este că pentru a ajunge un conducător politic de succes este nevoie de carismă, rapiditate în gândire (reacție spontă și decizie inspirată) , situație materială stabilă și un dram de noroc.
    În România problema liderilor politici a fost preluată de păpușarii externi, cu largul sprijin al unor trădători ai neamului: alexandru paleplogu, andrei pleșu, gabriel liiceanu, horia patapievici, alina mungiu, monica macovei, traian băsescu, ion caramitru, adrian sârbu, liviu dragnea, călin popescu-tăriceanu și încă mult prea mulți indivizi săraci cu duhul, care, chiar dacă au ajuns să-și dea seama că au greșit, se dau bățoși și nu recunosc – validând în continuare acțiunile antiromânești.
    Fapt este că s-a făcut o triere și persoane importante au fost scoase din joc, iar cei în devenire posibili lideri au fost din timp „tratați” inclusiv juridic astfel încât să nici nu apuce să intre în joc!
    Sincer, sunt convins că Ion Țiriac și/sau Dimitrie Sturza ar fi reușit să ducă România pe un drum similar cu cel al Ungariei lui Victor Orban. Da – jos pălăria în fața lui Victor Orban, își iubește și își respectă țara, nu-i este rușine să fie naționalist !
    Tot sincer, declar că speranța mi-o pun acum în cuplul Sebastian Ghiță – Victor Ponta, singurii cei cred capabili să valorifice cunoștințele și experiența lui Adrian Năstase și potențialul Gabrielei Firea, Nicolae Bănicioiu, Corina Crețu sau Ioana Petrescu !!!

  2. Care sunt șansele ca establishmentul politic românesc actual să scoată România din criză ?
    Simplu, să-si folosească singurele atuuri la îndemână:
    1. Să înstrăinezi ce a mai rămas din economia și patrimoniul de stat (ex: Transgaz Portul Constanta, etc);
    2. Să accepte o guvernanță străină sub forma unui Consiliu deliberativ compus din guvernatorul BNR, șefii principalelor bănci multinaționale din Romania, un comisar european desemnat de Bruxelles, ambasadorii SUA, Germaniei, Olandei și Israelului și un Secretar General pe capitolul Justiție – evident, Laura Codruța Kovesi.
    Desigur, există și alte variante, mult mai dificile, ce pot fi viabile și durabile pe termen lung, dar potențial generatoare în regim oscilatoriu amortizat de multă suferință și pauperitate.
    O astfel de (ultimă) cale presupune riscuri majore pe care poporul român, în cvasi integralitate, să fie dispus a și le asuma în mod conștient.

    • Nici nu ma pot gandi la acest atu catastrofic, cu toate ca multe din subiectele enumerate sunt in curs de desfasurare sub un aspect sau altul. Trebuie vazuta cu mare claritate situatia actuala a Romaniei, una extrem de complicata, care poate fi complicata de la o ora la alta de deciziile ce vor fi luate de catre „decidentii” actuali.

  3. Nu cred ca acum e momentul sa vorbim de crizele de dupa criza. Trebuie sa ne focalizam total pe criza actuala. Altfel, este ca si cum am vorbi de pace in timpul razboiului, fara sa stim cine il va castiga…

  4. […] Romania este gestionata, in momentul de fată de medici. Sigur că analizele lor, sfaturile lor sunt importante dar ne vom confrunta, in curand cu efectele economice si sociale ale crizei coronavirusului. De aceea, oamenii politici ar trebui să privească dincolo de orizont si să pregătească iesirea din viitoarea criză economiocă. Cum? Voi mai comenta, a scris Adrian Năstase pe blog. […]

  5. „Criza democratiei” a fost dezbatuta relativ bland si cu mult mai multe accente spre economic, sanitar si de circulatie a persoanelor in interiorul UE. Criza economica care va urma de dupa criza este cea mai importanta pentru toata lumea. Cum va fi „repornita” economia, cum vor fi sprijinite intreprinderile, cele care vor rezista si exista dupa criza, este un subiect extrem de interesant. Dl.prof. Dan Voiculescu a creionat un posibil scenariu de iesire din criza si relansare economica pe baza unor fonduri accesate de la mai multe entitati financiare europene, insa exista o conditie ca guvernantii sa fie pe faza, credibili, patrioti si deciziile sa fie luate repede. Romania nu duce lipsa de somitati in domeniul economic, insa de cele mai multe ori nu sunt consultate.
    Am retinut ceva ce extrem de important, „Ceea ce este spectaculos – STATUL este solicitat insistent sa actioneze in domeniul economic”, ceea ce ar merita mult dezbatut.

  6. Sigur sigur ca Romania este gestionata, in momentul de fată de medici. ? Ca nu prea imi vine a crede! Ca din ce vazui spitalele sunt ceva mia bine gestionate!!!!!

    Insa am asa o imprsie ca Romania e gestionata de personajul cu cravata din poza asta :
    http://tvmneamt.ro/wp-content/uploads/2018/03/ludovic-orban-cu-maimuta-la-plimbare-video-240350.jpg

    Sau sper ca de ala.
    Ca ala de serveste de …mijloc de locomotoe a fiintei superioare .. are neste precedente in conducere.. ceva de speriat :
    http://media.rtv.net/image/201501/w460/orban_70540200.jpg

    Nu as vrea sa teminam cursa asta cu rotile in sus …

  7. Mai mereu ne raportăm doar la Europa (și la fondurile ei) când discutăm de redresare, dezvoltare durabilă, etc, etc.
    Uităm mereu că Europa este un fragment din omenire și planetă, unul destul de îmbătrânit, birocratic și ineficient.
    Cum spunea și colegul Popescu, ar trebuie să punem accent mai apăsat pe oportunitățile economice în relație directă cu partenerul strategic (SUA n.r.). Să nu uităm că prezidentul Iohanis a semnat un Memorandum cu Donald Trump, primind, în semn de prețuire, o șapcă.
    Iată că a fost făcut un prim pas, ce poate fi urmat în mod natural de o explozie a investițiilor americane.
    Nu am nicio îndoială că aceste evoluții se vor materializa în cel mai scurt timp posibil.

  8. Globaliz .. ce?!

    Practica asta de trebe sa stea sa astepte sa vina martfa din China , pana si SUA ! , imi aduce aminte mai mult de planul Valev decat de „mondializare/globalizare” . Si de unele practici galitiene ….

    Ca mi se canta ca cica „globalizare” ca e ceva nou.
    Nou pe dracu sa ii ia !

    Ca la 1900 , pastrand proportiile, lumea era poate mai globalizata …..
    Marfurile finite era vandute „la liber” sau aproape , incepand cu cele mai .. solicitate (armele) .
    Germania manca paine facuta din graul romanesc, rusesc, american , argentinian si de unde mai prindea . Si slanina si-o cumprara din … Serbia!!!
    In UK aia cu bani mancau carne proaspata din vine produse in Marea Britanie + Irlanda , saracimea se imbuiba cu carne de vita argentiniana . Congelata!!!

    Langa priamide puteai cumpara suvenirerui pe care era insciptionat „made in Germany”

    Cu exceptia Chinei si Siamului era o singura moneda : AURUL! Da fiiind ca fiecare stat batea dupa capul sau in toate hotelurile mai spalate din intreaga lume erau tabele de echivalare intre lire sterline, italine, turcesti, franci, marci samd . Ma ropg mai trebuia sa stii si artimetica ca sa afli ce rest trebe sa dai la o moneda Dublu Vultur .
    Si , desi in gnle in Romania afacerile se faceau in franci si poli (napoleoni) in Braila la tanti Elvira – si in port si in antre[ozite si si .. circula lira! Lira sterlina !!!

    Parisul era capitala artelor si ideilor, Berlinu a stiintei, Londra a banilor grei, NY a viselor despre imbogatire si Viena se straduia sa fie capitala muzicii …

    Si lumea circula, circula circula!!! Un personaj de roman (Jean D’Ormesson, cu titlul Din voia Domnului,) zicea ca inante de 1914 , cu o carte de vizita treversai toata Europa .. pasaportu fiind necesar doar la granita Rusiei!
    Panait Istrati, acel .. vagabiont portuar , a luat pe rand tote proturile Mediteranei de Est si centrale.
    Altii au ajuns pana prin Japonia

    Ma rog mijloacele de transport erau mai lente … excesiv de lente am zice azi. Si erau unele „impedimente” legate de metropole. Adica daca doreai sa cumperi bumbac egiptean sau sudanez (cel mai bun!) in afara de bani iti trenuia mai ales .. cetatenia britanica !!!

    Dar .lumea era deja globalizata …… si daca erai bine imbracat si aveai bani „vagadondau” decenii in intreaga lume fara sa arati altceva decat cartea de vizita …… cel mult in Egipt iti faceau niste vacinuri)

    Azi ?
    Azi .. Germania este autosuficeienta la grau si porci.
    UK are excdent de carne de vita.
    UE are excedente de tot soiul… si acum 60 de ani un comunist francez – Jean-Baptiste Doumeng- facu o uriasa avere vanzand URSS excedentele de unt!!!
    IAr Argentina .. o duce cam naspa fiindca a cam ramas fara piata ptr graul si carnea de vita !!!!!
    Iar Trump se mandreste ca i-a obligat pe chinezi sa cumpere din SUA grau, orez(!!!) si porumb de vreo 50.000 miliarde $$$$ !!!! Da China ramane campioana 5G!!!

    Mondializare?
    Piata ca cum asa.. libera ? Lbera de ce?! De presiuni sau de „bun simt”?

    Adica „vechea” imparteala cu aia care produc grau si ala care il manaca da il platescu amfore, stofe, calesti samd , cade . Adica zonele si tarile „agricole” ramd fara debusee ca „industriali” se straduie sa fie autosufizanti si mai mult insa „industrialii” azi depind de China ptr paracetamol , masti de tifon si te mia miri cer (cica SUA nu mai produc antibiotoce de cca 15 ani!) si mi se zice „globalizare” ?!!
    Si daca ar fi asa de ce Argentina nu mai are debusee ptr cane de vita si Anglkia depinde de China si India ptr medicamente si substante precursoare a medicamentelor??

    Nu e cam aiurea-n tramvai ?

    E .. e ceva… Ceva numit 2 razboie mondiale si razboailele submarine.

    Care au intrerupt apriovizionarea cu haleala . La fine Primului MAcel Mondial nemtii cam faceau foamea .. da rau. Intrata de rau ca Hitelrescu era obsedat ca neamtu sa aube ce baga la jgheab incat prin ian-martie 45 se zicea ca razboiul va inceta cand Goering va intra in pantalonii lui Goenbels (primulera grasan al doilea cam scobitoare)
    Si englezii au cam tinut regim.
    Si nu erau singurii.

    Si apoi fu extinderea influentei politice a URSS. Derci tarile productoare de haleala la URSS, mancatorii in import la SUA…

    Asa ca Europa de Vest s-a gandit sa fie autosufizanta si a obtinut excedente agricole ..

    Dupa 90 a rams la fel .. caci fermierii vestici voteaza !!! Si ca sa voteze cum trebuie … trebe subventii , bariere nontarifare, prime de export si … si zilieri romani!!!

    Cu productia delocalizata este altceva…

    Dar in nici un caz ASTA nu este „globalizare” ….

  9. Traind in cercul nostru stramt, norocul ni-l petrecem

    Cu referire la mes serbanfl din APRILIE 13, 2020 LA 1:12 PM
    a se vedea articolul Orban Viktor se pregateste sa se incoroneze Basileus Balcanicon, βασιλεύς Βαλκανική http://www.ziare.com/europa/ungaria/orban-viktor-se-pregateste-sa-se-incoroneze-basileus-balcanicon-i-i-i-i-i-i-i-i-isi-i-i-isi-1578174
    si mai ales, mai ales hartile!!!!!!

    Sau, cu referointa la noi – cum e sa alergi de unu singur si sa ajungi pe locul …7 ?!
    Priviti hartile!!!!

    In ce ne priveste, pe noi ca tara , durmurile comerciale majore ne vor ocoli!!!!

    Copii de azi si nepotii lor cei nenascuti vor ramne cu placerea de a slugari l;a proti straine si sa se mandreasca ca bunicii si parintii lor au luptat cu „comunismul”, cu „national-comunismul”, cu „nationalismul”, cu „populismul”, ca ua luptat ptr MCV si cu „coruptia” , ca pentru „democracy” au stat ca boii * la poarta noua privind nepasatori cu pleaca de la perin trenul sansei si le va mia ramane mostenire nemuritoarele versuri
    Cat aleg si cat oi fuge
    Saracia tiot m-ajune4
    Si cu cornu-n cur ma-n punge!

    si vor excalma si ei cu intectuala mandire „mi-e rusine ca sunt roman!” ….. si voir blestma nenorcu de a nu se fi nascut unguri, sarbi sau rusi!!!

    * Da, ca boii !
    C’asa-i soarta boului
    Vitel adult
    Sa stea la poarta noului
    Nitel mai mult

  10. Covid-19 infecteaza si corectitudinea politica: Tehnica modelarii globaliste prin afirmatii incorecte si scuze corecte nu mai functioneaza. Esecul duplexului Tismaneanu-INSHR in cazul Tandarei

    Initial, m-a amuzat stirea ca Vladimir Tismaneanu a cazut in pacatul rasismului, prin postarea online, a unei poze cu ciori pe un gard, cu mesajul: ”Aeroportul Țăndărei. Toate zborurile sunt anulate”. Politologul nu a adaugat decat: “Super tare, multumesc Denisa Comanescu.” O reactie spumoasa, care nu avea cum sa nu fie in legatura cu cunoasterea contextului local, de carantina anticovid. Omul a procedat cum a gandit, mi-am spus. Nimic nu este mai sanatos decat umorul spontan. Nu m-am gandit o clipa ca ar putea fi vorba de o dedublare. Mai ales ca dedublarea ii era cunoscuta din comunism. Dar si mai bine din globalism, in al carui ev aprins traieste, in prezent, care a ridicat dedublarea la rangul de corectitudine politica.

    Ulterior insa, mi-a atras atentia Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania (INSHR) Elie Wiesel. Dupa ce l-a mangaiat, valorizandu-l ca facand parte din elita culturala, eliewieselismul l-a pocnit cu leuca, solicitandu-i “scuze publice” dupa “gravul atac rasist”! Ceea ce Vladimir Tismaneanu nu a ezitat sa si faca, cu prisosinta, calificandu-si postarea pozei drept o “eroare” si punandu-si repetat cenusa in cap! “Nu-i deslusisem implicațiile rasiste. Nu traiesc in Romania, nu cunosc o mulțime de detalii. Am sters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranță, excluziune. Invățătură de minte pentru mine. Poate si pentru alții”, si-a explicat el eclipsa, in primele scuze.

    Au urmat apoi „scuze finale” pentru meme-ul rasist cu „ciorile din Țăndărei”, in care Tismaneanu manipuleaza cu sindromul Stockholm, oferind victimelor sale “consiliere” pentru combaterea rasismului! Stiam ca atunci cand doi globalisti se critica trebuie sa fie ceva necurat la mijloc. Ca tinta lor comuna trebuie sa fie tertul, individual sau colectiv, care urmeaza sa le cada prada. In ultimul caz, cu grade diferite de referinta: grupal, national, regional, global. De pilda, in “Asteptandu-l pe Godot”, piesa de teatru absurd de Samuel Beckett, două personaje, Vladimir și Estragon, doar aparent indruga verzi si uscate, stand pe marginea drumului. In fapt, ei isi exerseaza puterile de persuadare, din care isi construiesc capcanele umane. La un moment dat, unul chiar ii reproseaza nemultumit celuilalt: Altadata parca stiai sa convingi mai bine!

    Pe de alta parte, interactiunea din weekend dintre „Vladimir” si „Estragon”, reali de aceasta data, prea seamana cu tehnica generala de modelare globalista de tip “problema-reactie-solutie”, intr-una din versiunile sale concrete: “afirmatii incorecte-scuze corecte”. Aflasem de prea multe ori de aceasta varianta cu „scuzele” pentru „rasism”, care, precum o vrajitorie, aducea dupa sine un fel de intangibilitate, de imunitate care-ti atragea atentia ca nu este bine sa te pui cu „corectitudinea politica”. Profesorul de la Maryland nu are cum sa nu stie lucrurile astea ca pe Tatal nostru. Ori, probabil si mai bine, ca pe versetele din Talmud. Insa tentativa lui Vladimir Tismaneanu de a resuscita “corectitudinea politica” este inutila si un esec. “Corectitudinea politica” este un cadavru, ea a murit in pandemie, infectata cu coronavirus.

    Surprinzator sau nu, Vladimir Tismaneanu, care este si istoric, nu are memoria istoriei rasismului globalist. Probabil pentru ca aceasta memorie nu ar face casa buna cu infatuarea celor care se cred cei mai „corecti” politic dintre pamanteni. Globalismul si-a cerut scuze japonezilor pentru rasismul, ura si bigotismul cu care i-a bombardat atomic? Ori vietnamezilor pentru ca i-a bombardat cu napalm? Sau palestinienilor pentru Nakba/Holocaust, ori arabilor pentru razboaiele teritoriale, preventive si teroriste? Are cumva Globalismul de gand sa-si abandoneze rasismul si sa-si ceara scuze iranienilor, nord-coreenilor, venezuelenilor pentru suferintele prin infometare, in urma sanctiunilor genocidare? Ori pentru raul rasist, de pretins “ales” si “suprematist”, facut de Globalism atator Natiuni? Sau pentru raspandirea biblica si istorica de ciume, pentru a distruge Rase si Natiuni si a le lua teritoriile si bogatiile? Parol, Volo, e timpul distantarii sociale de Globalism, apropierii de Umanitate, devenirii humano-centrice.

    • Mi-a atras atentia un fragment din precizarile Ministrului Tataru pe un canal Tv in care vorbea despre carantinarea persoanelor care au împilinit 65 de ani cre ar putea deveni, în funcție de evoluții, o măsură luată în calcul: „Ne-am gandit efectiv si la niste metode sa ii ducem intr-un hotel, sa-i ducem într-o camera cu tot confortul in care sa vina cineva si sa aiba grijă de ei. Dar rămâne în funcție de evoluție”,
      Hitler a avut o treaba cu evreii pe care i-a adunat fortat in lagarele de exterminare sub paza, pe poarta carora era scris „Arbeit macht frei”. Cei de astazi au treaba cu batranii peste 65 de ani pe care sa-i adune tot fortat, prin locatii numite hoteluri, unde sa le ofere sub paza, odihna si tratament „Liber de corona”. Daca tot nu le pot mari pensiile macar atat.
      https://magnanews.ro/2020/04/o-idee-stralucitoare-toti-romanii-65-plus-cu-sau-fara-covid-luati-de-acasa-si-izolati-in-alta-parte-video/#comment-66720

Lasă un răspuns