Crizele de dupa criza: 1 – Criza democratiei

Sa incercam sa privim mai departe in timp pentru a reflecta asupra posibilelor efecte ale crizei coronavirusului si in alte domenii, nu doar in cel sanitar.

Un prim domeniu pe care il propun este reprezentat de cel al democratiei reprezentative – model aparut dupa revolutia industriala. El se bazeaza pe delegarea, prin vot, de catre cetateni, a dreptului ca un numar de reprezentanti sa decida masurile potrivite pentru intraga societate. In ultima vreme, in mod evident, increderea in alesi si in deciziile lor a scazut foarte mult. Acest lucru se bazeaza si pe multiplicarea retelelor sociale care creeaza iluzia pentru multi ca ei stiu cel mai bine. In anumite cazuri se genereaza in acest fel si un anumit tip de „mandat imperativ” asupra reprezentantilor. (Un exemplu recent l-au constituit presiunile asupra lui Iohannis ale unui dentist din Marea Britanie si ale unui grup de #rezist pentru retragerea decoratiei mele. Decizia luata a avut o clara conotatie electoral-politica).

Mai apare un fenomen interesant – disiparea lenta a partidor politice si a sindicatelor in conditiile in care se pune problema eficientei regimurilor politice in „razboiul” contra coronavirusului. Sunt mai eficiente regimurile democratice sau cele autoritare? China, cu un regim considerat autocratic, este data ca exemplu de eficienta, spre deosebire de Italia sau Spania care au luat decizii (nepopulare) cu intarziere.

Sigur ca in timp de razboi sau de criza grava creste sentimentul de patriotism si de loialitate fata de conducatori, pornind de la ideea ca in acest fel cetatenii vor fi mai bine protejati.

Chestiunea delicata este aceea ca modul de functionare din regimul de urgenta, eliminarea, practic, a parlamentului din sistemul major de putere in care nu mai conteaza decat componentele executive, bazate pe armata, politie, jandarmerie, va crea tentatia de acceptare si ulterior crizei covid-19 a unei posibile tranzitii spre un regim autocratic.

PS Gaita e tentata de tot ce e stralucitor.

64 de gânduri despre “Crizele de dupa criza: 1 – Criza democratiei

  1. DAR CE PRETENTI AVETI LA UN GUVERN ZERO SI INCOMPETENT?  NU VEDETI CUM VORBESC PARCA SUNT DROGATI SARACUTII….AU VRUT PUTEREA SA SE DESCURCE DAR UITE CA ESTE TOT PE SPATE

  2. Autocratic, neautocratic, dacă populația dă dovadă de lipsă de educație civică în numele „drepturilor individuale” este nevoie de un regim de forță ca să păstreze ordinea socială.
    De fapt, populația trebuie educată.

    În România, dar și prin alte părți, oamenii nu respectă legile decât dacă sunt forțați.
    Lucrul acesta este subînțeles, dar nu este rostit din cauza de PC. De frica „rețelelor sociale” și a manifestărilor
    #rezist.
    Cu alte cuvinte, trăim în „starea de ipocrizie”.
    Altfel s-ar desființa poliția, jandarmii și toți am trăi ca’n Rai.

    Populația trebuie educată, nu lăsată să trăiască în cultul „libertăților omului” neexplicate și neînțelese. Implicit deformate ca sens.
    Altfel, nu este logic să ne mai mirăm că strada vrea să conducă în loc să respecte „democrația reprezentativă”.

    Suntem ultragiați de categoriile de needucați care dau năvală la granițe și îi considerăm altceva decât suntem noi.
    Nu, oameni buni, ei sunt tot noi, suntem toți parte a României în care educația a încetat să mai fie o prioritate.
    De ce? Deoarece manipularea este mai eficientă în cazul omului needucat.
    Nu se mai înțelege că libertatea individului trebuie să se circumscrie binelui societății.
    Nu a statutului, a societății, deoarece și statul are obligația să asigure binele societății.
    Altfel, putem renunța la regulile conviețuirii sociale lăsând Anarhia să domnească.

    • Don Popescu, sanatate ca doresc, si sper sa nu mai puneti la suflet. Sa fii „Avocatul Diavolului” e treaba extenuanta 🙂
      Vreau sa precizez aici ca media canadiana a raportat ca in urma negocierilor cu partea americana, 3M a livrat ctre Canada 500 mii masti din cele citeva milioane contratate. Deci, se poate negocia si ajunge la un compromis util si pentru canadieni si pentru americani. Canadienii si americanii nu pot decit sa continue sa lucreze impreuna, pentru ca interdependentele economico-sociale sunt mult prea mari intre cele doua tari vecine si istoric aliate si prietene…in marea lor parte 🙂

      Am urmarit la emisiunea Axios pe HBO un interviu foarte bun cu Ambasadorul Chinei in SUA. Dl. Ambasador nu stia nici de doctorul care a murit ca un erou, arestat de Securitatea comunista chineza pentru „dezinformare” pentru ca a indraznit sa vorbeasca despre acest nou virus prea devreme, nici ca niste cetateni chinezi care au filmat ororile ascunde din noiembrie si le-au postat online au cam disparut putin. Duplicitatea si minciuna continua a celor ce apara acest sistem comunist chinez e bine cunoscuta si condamnabila sever, pentru milioanele de victime ce le produce, azi nu doar in China. Guvernele democratice nu au fost in stare sa prevada si sa aibe o strategie imediata. Nu doar ca aceasta arma biologica venita din China le-a ruinat economiile, si le-a omorit sute de mii de cetateni nevinovati. Dramatic este ca ne-a ruinat modul nostru de viata pe un timp indefinit, poate pentru totdeauna. Din acest razboi biologic pornit din China, ar trebui sa se nasca un nou set de institutii care sa reglementeze sever cercetarea biologica si armele biologice pe tot mapamondul.

    • Dom’ Popescu,
      Educația despre care vorbiți dv nu se face la școală, ci în familie, or familiile năvălitorilor de la granițe nu le-au dat năvălitorilor educație, pentru că ele însele nu au primit în familiile lor.
      Copiii năvălitorilor nu primesc educație acasă, deci vor face și ei ca părinții lor năvălitori.
      Singura soluție e ca copiii să fie luați din familii și educație de oameni educați, dar poți să faci asta?
      De ce membrii familiei Năstase nu ar face și nu fac ceea ce fac năvălitorii? Pentru că ei sunt educați în familie să nu facă așa.
      În toate țările există familii needucate (și nu vorbesc despre diplome) din care ies copii needucați. În SUA, sunt câtă iarbă și frunză.
      Sănătate și s-aveți de toate!

      • @Amalia: „În SUA, sunt câtă iarbă și frunză.”

        Hm, poate știți dumneavoastră ceva mai mult de prin presa românească bine informată și bine intenționată.
        Relatam cândva că există Community College (Colegii Comunitare!?) cam peste tot în America. Când spun peste tot, înseamnă că pe o arie cel mult 25 de mile, există câte unul.
        Se țin cursuri pentru diverse specialități, cele mai multe dintre acestea fiind echivalate de universități (drept, științe politice, jurnalistică, lingvistică, inginerie, etc). Avantajul este că aceste cursuri costă câteva zeci de dolari, față de mii la universități. Deci, ca să ajungi bachelor sau master, plătești mai puțin.
        Numărul celor care frecventează este, de regulă, de peste 15.000 de cursanți pe semestru.
        Când eram student la Politehnica din București, acesta era numărul total de studenți.
        Dar mai este ceva, „dictatura”.
        Dacă în timpul orelor de școală, un copil este găsit de poliție pe stradă, este ridicat, dus la secție și chemați părinții care sunt amendați. Se poate întâmpla doar de două ori. A treia oară, copilul este luat din îngrijirea părinților și este plasat în centre de îngrijirea copilului.
        Fiecare american are liceul terminat.

        În România, a existat obligativitatea, cel puțin a opt clase. Și era impusă.
        Acum …

    • CRIZELE DE DUPA CRIZA: 1-CRIZA DEMOCRATIEI

      CRIZA DEMOCRATIEI,

      „CRIZA ” DEMOCRATIEI, IN REALITATE DACA VREM SA CONSERVAM, POZITIV…PROPRIA NOASTRA …FIINTA UMANA, SA SPUNEM ADEVARUL . CAND NU EXZISTA DEMNITATE , INTELEPCIUNE SI LOIALITATE FATA DE POPORUL SI TARA IN CARE TE AI NASCUT , CONSENCIINTELE SUNT DUREROASE DE MOMENT, PENTRU POPOR, SI INEVITABILE …PENTRU CEI CARE AU RENUNTAT LA CELE TREI CUVIINTE, CE CONTUREAZA , IMAGINEA UNEI FIINTE UMANE, AUTENTICA…(DEMNITATE, INTELEPCIUNE ,LOIALITATE )

      CAND UN TIMP , ESTE INLOCUIT DE ALT TIMP, IN CARE DORINTA DE UN MEDIU MAI BENEFIC …EXZISTENTEI FIINTEI UMANE IN VIITOR , ESTE STOPAT DE ANUMITI INDIVIZI …CE SI AU INFAPTUIT INTERESELE PERSONALE , INEVITABILUL NU POATE FI OCOLIT .

      SUMELE, DE MILIARDE DE EURO, CE AU FOST INPRUMUTATE , AJUTOARE, ETC. CU DORIINTA DE A DEZVOLTA ECONOMIA UNEI TARI SI ACCEPTAREA , UNOR CONDITII EXTERNE , CU AL LOR IMTERESE…NE INFAPTUITE …A CREEAT IMEVITABILUL .

      CEI PUTERNICI , AU LOAT DECIZIA , INEVITABILA, DE A CONTRACARA … SI A SI CERE DREPTIRILE , ( CE LI SE CUVIN…)PENTRU VIITORUL ECONOMIEI ,TARILOR CE LE REPREZINTA. INCAPACITATEA, DE GANDIRE, A UNOR ANUMITI INDIVIZI CE AU DETIMUT FUNCTIILE DE DECIZIE LA NIVEL INALT, IN SISTEMUL POLITIC ROMANESC, IN ANUMITE PERIOADE DE TIMP SI DE CE NU, SI CEI CARE NE REPREZINTA LA TIMPUL PREZENT, A FACUT CA ROMANIA CU AL SAU” POPOR”, SA FIE SCRISA, PE LISTA DATORNICILOR…

      DACA AM FI REALIZAT , CONSERVAT, UN SISTEM POLITIC IN CARE SA FIE ANRADACINATA GANDIREA CONSTRUCTIVA… CU VECINII EUROPENI SI NU NUMAI, ASTAZI , ACEST ” VIRUS ” NU AR MAI FI OBLIGAT POPORUL SA SE SUPUNA UNOR DECIZII ACTOALE, ABSURDE, DICTATORIALE… CE AU INGRADIT DREPTUL LA LIBERTATEA OMULUI… DE A GANDI SI A DECIDE PE PROPIA RASPUNDERE . ROMANIA CU AL SAU TERITORIU, POPOR, IN DECURSUL ANILOR , DATORITA RESPECTIVIILOR INDIVIZI , A AJUMS SA APARTINA IN INTREGIME DICTATORIILOR GLOBALI. ( IN TOTALITATE , AU DREPTATE…) ( TE AJUT, DAR NU MA INSELA!…)

      ASA CUM AM SPECIFICAT , ANTERIOR …PENTRU UNII MUMA , PENTRU ATII CIUMA!…( FIRMELE „DESTEPTIILOR” DIN ROMANIA SI NU NUMAI, IN CARE ANGAJATII AU LIBERTATE , ACTIVITATE, „DESTEPTII” DE ANGAJATI AI POSTURIILOR TV , AUDIO, CE NU REPREZINTA ROMANIA, SUNT „IMUNI, ” AU ACTIVITATE DEPLINA, SALARI NEJUSTIFICATE , MENTINATORII HAOSULUI , PENTRU INTETESELE CELOR CARE II PLATESC…MINISTERUL DE INTERNE, POLITIA,MINISTERUL APARARII NATIONALE, NU SE SUPUNE CONFORM CONSTITUTIEI…REALIZAND ABUZURI , FAVORABILE” SEFIILOR” GLOBALI. POPORUL ROMAN, FIIND DESBINAT, ANULAND UNITATEA CONSTRUCTIVA, UMANA.

      CUM SPUMEAM , AVEM UN „PRESEDINTE ” CE ICNORA DREPTURILE SI RESPECTAREA UNEI DECIZI…PENTRU TOTI ROMANII!… ( PENTRU FRAIERI… EXZISTA , PENTRU ” DESTEPTI ” NU!)

      NE AM VANDUT …PROPRIA TARA CU AL SAU POPOR , USOR DE MANIPULAT , IN MAJORITATE , PENTRU INTERESELE EUROPII , DAR CU SATISFACTIA, DE A AVEA CONTURI, ENORM DE SEMNIFICATIVE, IN BANCIILE EUROPENE…

      PS. POPULATIA, POPORUL ROMAN IN MAJORITATE , NU DUCE LIPSA DE EDUCATIE! …( GRESIT, INCORECT, GANDIT!…)POPORUL ROMAN LA TIMPUL ACTOAL , SE POATE MINDRI, CU INTELECTOALITATI UMANE , DAR ATAT TIMP, CAT „INTELECTOALII POLITICIENI „CU FUNCII DE DECIZIE LA PERIOADELE RESPECTIVE… INCLUSIV PERIOADA ACTOALA, I AU MANCAT IN CUR…( CUVANTUL CUR , UMAN, ESTE CURECT , FUND SE SPUNE LA OALA ,CRATITA ETC.) SA SI TRADEZE PROPRIA DEMNITATE, DE FIINTA UMANA , ULTERIOR PROPRIUL POPOR, ESTE DE INTELES DE CE S A AJUNS UNDE AM AJUNS CA NATIUNE SI TARA! … NU DOREAM SA MAI RELATEZ INCONTINOARE , EXPRIMANDU MI OPINIA , OPINIILE REFERITOR LA EVENIMENTUL CU AL SAU INTERESE…GLOBALE, DAR MA SIMT DATOR CA ROMAN CE FACE PARTE DIN ACEAST POPOR, DIN ACEASTA POPULATIE , FARA, A MA SCOATE IN EVIDENTA CA UN OM ,DE O ALTA NATIONALITATE…AVAND O EXPRESIE , NEJUSTIFICATA, NEGANDITA, AFIRMAND CA POPULATIA… ROMANA NU ESTE EDUCATA…EA TREBUIE EDUCATA CU BATA CA IN TIMPUL BARBARILOR , DICTATORIILOR…SA RASPUND CELOR CARE AU FOST DEACORD CU ACEST HAOS GLOBAL, DAR SI UNUI ROMAN…CE PARE DUPA CHIP…UN „INTELECTOAL.”

      ERA SA OMIT !…NU SCRISUL GRAMATICAL INCORECT…A CREEAT DEZASTRE. GANDIREA , INDIVIDU LUI CU A SA” GANDIRE GRAMATICALA” SI AL SAU SCRIS ” CORECT” GRAMATICAL” A CREEAT SI ANULEAZA, DIN PACATE, EXZISTENTA FIINTEI UMANE , PENTRU VIITORUL INDEPARTAT!

      CINEVA , UN OM, CE AL SAU NUME STRABATE VEACURILE ,FARA A FI CONTESTAT…A SPUS : PERFECTIUNEA GANDIRII UMANE SI NU NUMAI, NU POATE FI CUNOSCUTA! … ( EU , COMBAT …ACEASTA GANDIRE , DE SI NU MA RIDIC LA NIVELUL ARTISTIC , INTELECTOA, AL RESPECTIVULUI GENIU!… PERFECTIUNEA POATE FI CUNOSCUTA , TRAITA, DACA , EXZISTENTA IN TIMP , A VEACURIILOR , IN TOTALITATEA LOR …NU AR FI STOPATA DE „INCONSTIIEMTA ” GANDIRII, UNOR INDIVIZI „UMANI” , AI TIMPULUI , ACTOAL!

      CU SINCERITATE, PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , ROMANUL AUTENTIC! …

    • ZCUZE!…II MAI OFER UN RASPUNS , DOMNULUI INTELECTOAL, DUPA, A SA IMAGINE UMANA!…

      ( UN PROVERB DIN BATRANI!…PESTELE DE LA CAP SE INPUTE! …)

  3. Istoria ne arata ca in situatii de criza puterea zilei se consolideaza, mai ales conducatorii la virf, indiferent daca sunt eficienti sau nu. Si dl Iohannis si partidul sau cred ca vor beneficia de buluceala turmelor de oi ca sa le fie mai cald, chiar daca caldura emisa de Presedinte se va dovedi a fi o iluzie termica. Dl Iohannis e destul de inteligent sa pregateasca din timp austeritatea care va veni, ca oile sa nu fie deprimate cind le-o cadea toata lina si le va fi frigutz. Si va veni dupa alegerei, evident.

    „…China, cu un regim considerat autocratic, este data ca exemplu de eficienta…”

    Bun, si Corea De Sud, si Singapore sunt date ca exemple de eficienta in lupta cu coronavirusul, si nu sunt tari unde Partidul Comunist e unic si la putere. Nu stiu cine isi doreste sa aiba „eficienta” Chinei, care a ascuns adevarul despre aceasta molima, lasindu-si cetatenii sa moara in nestiinta. Fara presa libera, fara liberatate de exprimare, cu o justitie la comanda de sus, cu un aparat de securitate fara mila: mai apare China ca un „exemplu” de orice care asa fi dorit si de altii? Sugerez celor care doresc, dupa ridicarea conditionalitatilor de azi, sa se mute sa traiasca acolo, si pe urma sa ne spuna cit de minunat o duc.

    Da, democratiile mari si puternice au aratat ca au lipsuri de viziune si pregatire in momente ca cele pe care le traim, dar intodeauna victimimele omenesti au fost necesare pentru schimbari de anvergura. Vom intra intr-o noua lume, pe care multi o vom uri pentru ca se va exacerba individualismul, iar teama noastra va fi folosita de oricine e puternic, guverne, concernuri, servicii, pentru a ne stoarce si mai mult. E foarte posibil ca democratia liberala sa fi murit deja odata cu limitarea continua a liberatilor individuale. Virusuri noi vor fi permanent, deci, si limitarea libertatii va continua indefinit. Atunci, ce rost mai are democratia cind nu mai exista libertate asa cum am stiut-o pina acum?

  4. Cer ajutor.
    Până acum vreo două zile, primeam mesajele curente de pe acest blog, direct pe email.
    Nu știu ce s-a întâmplat, dar, gata, nu mai am această opțiune.
    V-aș fi recunoscător dacă veți putea ajuta un bătrânel neputincios să-și seteze la loc primirea prin email.

  5. Situatia de azi imi aduce aminte de filmul „War of the Worlds” din 2005 cu Tom Cruise. Dupa o invazie care parea ca da extraterestrilor avantaj, ei sunt omoriti de virusi paminteni, pentru ca nu au anticorpi. 1-0 pentru homo sapiens, virusii ne-au ajutat sa cistigam in aceasta fictiune.
    In realitate insa, specia umana e „condusa” de virusi. „Condusa” in sensul ca virusii stabilesc agenda omenirii. In aceasta realitate, 1-0 pentru virusi.

  6. Nici nu am stiut – Rollerul anilor Basescu , Boia , decorat de presedintele Ungariei in februarie anul acesta !
    Bravo dom ‘ profesor Boia !
    O creatie a studiourilor securisto – sorosiste a anilor 2009 pana azi , acest Boia , impreuna cu Radu Ioanid de la Muzeul Holocaustului , regizorul politic Radu Jude , cu materiale reluate din magazia anti-romaneasca din anii 1949 – 1964 , cei trei sute de mii de evrei ucisi de Romania in ” teritoriile administrate de Romania ” ( cu abjectie maxima colegii d-lui Ioanid ii declara ” ucisi de romani ” pe cei 250000 de evrei basarabeni si nord – bucovineni , absenti din granitele de dupa 1945 si pe martirii inocenti evrei din Ardealul de Nord , copii si bunici , 1350000 de civili , trimisi la Auschwitz in mai – iunie 1944 de cenderii cu pana de cocos ) , cu cei trei sute de mii de civili din Odessa chipurile ucisi in trei zile in octombrie 1941 de diviziile romanesti de infanterie abia instalate in marele oras de la mare ) , vina Romaniei pentru atacarea URSS ( cu reportaje delirante ale TVR in 2011 la Constanta , 70 de ani de la atacul naval sovietic , cu reporteritele TVR in nave militare rusesti trimise de Putin , numind marinarii agresori inamici ” eroi ” ?! ) , Radu Ioanid un taliban fara simtul masurii trimis ambasador in Israel ?!
    Ca vorbesc de acesti anti-romani , Boia , Jude , Ioanid , sa nu uit de Mirel Bran , care revine cu un articol anti-romanesc in stilul lui inconfundabil in Le Monde despre Coronavirus la Suceava ( cand regiunea pariziana declara 500 de morti pe zi ! ) , Suceava ” oras mic ” , ” catastrofa sanitara cu infirmiere si doctori care nu au nimic in spitale ” samd samd .
    Iohannis nu vrea sa fie autocrat pentru ca asumandu-si aceasta postura va trebui sa faca ce nu a facut din 2014 pana acum , adica sa-si asume raspunderi si sa se implice .
    Un Iohannis investit in asumarea raspunderii ar convoca la el asocierea chineza – romana care , intr-o mizerie absoluta , ataca printr-o noua contestatie , la trei ani de la prima , investitia Pitesti – Curtea de Arges , si i-ar face sa-si retraga contestatia sau ar retrage companiei chinezesti dreptul la prezenta in Romania , simplu , ce s-ar face la Paris , Sofia sau Budapesta ( la un nivel mai mic e ceea ce a facut ministrul transporturilor Cuc acum un an obligand o obscura firma sibiana sa-si retraga contestatia pentru Sibiu Boita , azi , datorita lui , singurul nou proiect de infrastructura inceput in 2020 )
    Un Iohannis responsabil ar interveni pentru semnarea contractului corvetelor ( blocat de prietenii olandezi de peste un an ) , pentru finantarea europeana ce ni se cuvine pentru varianta ocolitoare Bacau si 3 sectoare din Sibiu – Pitesti .

  7. Greu , greu de imaginat o birocratie si o administratie mai greoaie decat cea din Ministerul Transporturilor romanesc .
    Centura ocolitoare Timisoara Sud , 25 de kilometri de drum national nou , 53 de milioane de euro , permitand legarea drumului comercial venind din Serbia ( Moravita ) cu interiorul Romaniei si evitarea intrarii in al 5 -lea oras romanesc ca populatie si al treilea ca bogatie produsa , a fost incredintata unui constructor in DECEMBRIE 2018 .
    Astazi , 9 aprilie , se lucreaza in sfarsit in patru puncte la decopertari si inlocuirea stratului vegetal , la aproape doi ani de la semnare … Timisoara este Capitala Culturala a Europei in 2021 – argument la care functionarii romani nu se emotioneaza excesiv .
    Tot astazi , 9 aprilie , se termina evaluarea singurului constructor interesat in construirea centurii Craiova Sud , 10 km de drum national intre drumul comercial venind din Bulgaria ( Calafat ) si drumul care pleaca spre Alexandria – Bucuresti , 30 de milioane de euro , acelasi rationament economic ca mai sus – le-au trebuit 4 luni sa evalueze candidatura unui constructor italian si vor semna contractul cand ?
    Teribila aceasta frica de raspundere .
    Uitandu-ma pe SICAP vad ca termenele de evaluare se apropie pentru un foarte mare proiect – tronsonul 3 din drumul expres Craiova Pitesti – 24 aprilie – si tronsonul 4 – 8 mai – cu ce rezultate concrete in avansarea proiectelor , cand ?
    O tempora , acum un an , in direct , cu presa si televiziunile si cu primul ministru se semnau trei mari contracte de infrastructura – doua loturi din autostrada de centura Sud si lotul Sibiu – Boita de pe autostrada Sibiu – Pitesti .
    Seceta , de atunci .
    PNL si austeritate .
    Cheltuiesc doar acolo unde lucrarile sunt deja incepute si nu pot da inapoi .

    • @ dar dacă…
      Oamenii se tem de DNA care, știți prea bine, găsește și unde nu e, și te bagă la închisoare pe părerile procurorilor. Lăsați așa „birocrația” că-i bună. Și italienii, și francezii se plâng de birocrație de când îi știu, dar funcționarii știu ce știu și îi lasa să se plângă, zicând: decât să plângem noi, mai bine să vă plângeți voi.
      Piedone și Consiliul Local al sectorului 4 au hotărât ca firmele să se înființeze cu declarații pe proprie răspundere, ca să se simplifice procedurile așa cum cere boboru’, iar acum Piedone e condamnat în primă instanță, în dosarul Colectiv, pentru asta. Nu era mai bine să fi lăsat el „birocrația” în pace?

    • Doresc sa va atrag respectuos atentia ca-n cadrul „Ministerul Transporturilor romanesc ” nu sunt subordonate numai „Drumurile”, ci „ascunde” o gramada de societati, agentii si altele, e un mare conglomerat si ar trebui vazut ca un tot unitar, daca doriti sa intelegeti ce vreau sa spun. In rest noi sa fim sanatosi ca virusul pandeste.

  8. Sa trecem la celalalt capat al tarii .
    In sfarsit schele pe fatada Cazinoului din Constanta care intra in ultimul moment IN REPARATII CAPITALE , inainte de prabusire , reparatii in extremis , ca si in cazul casei lui Maniu de la Badacini , astazi salvata de abnegatia unui modest preot greco-catolic de tara .
    Statul nebun sorosist si securist ar fi lasat aceasta bijuterie sa se prabuseasca , urmarind , cu detasarea unui nebun sub neuroleptice , valsul proceselor si contestatiilor infinite in Justitie …

    • Cazinoul Constanta este o mostra de cum iti poti bate joc de o tara. Este apanajul tuturor guvernarilor care s-au perindat in acesti ultimi 30 ani. Pana la urma acel edificiu face parte din patrimoniul national, iar in general cum arata tot ce tine de patrimoniu, asa arata si tara, este dureros.
      Se pare ca importanta nr. 1 a momentului este culesul de recolta, sparanghel si ce se mai nimereste, prin Germania, Italia si Franta, Romania nici nu mai conteaza, mai grav este un afront adus tuturor cetatenilor „pamanteni” ai Romaniei.
      UE se pare ca ne va gratula dupa acesta criza, bani europeni nu mai raman si pentru sprijinirea membrului cu drepturi depline a UE, Romania, cel putin asa umbla barfa prin targ.

      • @anonimul: ”Se pare ca importanta nr. 1 a momentului este culesul de recolta, sparanghel si ce se mai nimereste, prin Germania, Italia si Franta, Romania nici nu mai conteaza, mai grav este un afront adus tuturor cetatenilor “pamanteni” ai Romaniei.”
        ========================
        O opinie pe această temă: ”Mexicanii Germaniei”, se află la adresa: (https://mipopescu.wordpress.com/legi/mexicanii-germaniei/)

        Imaginea cu mii de români care se îmbulzesc să plece în Germania la munca câmpului este ca o palmă dată celorlalți români obligați să stea izolați la îndemnul și la ordinele autorităților.
        Se pare că cei care pleacă sunt țărani. Țărani în sensul bun. Oameni care au pământul lor, care și-au lucrat pământul de secole, care au trăit din munca câmpului și care i-au hrănit pe români întotdeauna.
        Ce se întâmplat acum? Au rămas fără pământ, nu mai vor să-și lucreze pământul?
        Poate nu pot să-și valorifice produsele deoarece nu au căutare.
        Și totuși, românul vrea să cumpere, așa cum a făcut întotdeauna, de la ”producător”, de la țăran, din piață.
        Numai că astăzi, strugurii sau banala roșie se importă, deoarece agricultura românească a devenit cenușereasa economiei naționale.

        Administrația României, la cel mai înalt nivel, transformă țăranul român în marfă. Și o face din cauza unei…

  9. Vorbind de criza de după criză.
    Se vehiculează în cercurile republicane câteva noi direcții:
    – deglobalizarea economică;
    – creșterea naționalismului, mai ales economic;
    – repatrierea industriilor din China și alte țări mai puțin sigure și redistribuirea unora dintre acestea spre țările aliate din America de Sud și Europa de Est și de Sud.

    Acest ultim punct mi se pare interesant pt. România care va trebui să depășească criza de după criză.

    În opinia mea, Guvernul român ar putea să fie atent la aceste schimbări de strategie economică ale Administrației Trump pentru a nu pierde trenul.
    Poate este nevoie de o politică proactivă mai agresiva și de o pregătire serioasă a guvernului în articularea unei politici de pregătire a climatului economic intern și de asimilare a potențialelor investiții americane.
    Mă refer și la pregătirea unui pachet legislativ care să asigure baza pentru tranzacții echilibrate.
    Nu știu în ce măsură Ambasada României la Washington urmărește cu atenție ce se întâmplă, deși sunt sigur că o face.
    În paralel, ambasadorul american de la București, ar putea fi atras într-o cooperare pentru sondarea celor mai bune oportunități reciproce. Și sunt sigur că va fi deschis.

    Oare aceste semnale ajung acolo unde trebuie?

    • M.Pope4scu – te faci că n-ai citit/auzit CĂ UNA SPUNE AMBASADORUL USA ÎN CHINA ȘI ALTA SPUNE AMBASADORUL USA LA BUCUREȘTI !!!
      ….

      • @serbanfl, nu mai comentez.
        Cine vrea să audă „traducerea” lui Adrian Severin, numai pe aia o acceptă deoarece îi sună frumos în urechi și altceva nu vrea să înțeleagă.

      • @M.Popescu. Nu admiți comentariul lui Ad. Severin -O.K.!
        Dar NU poți să negi că sunt exprimări diferite – așa că fă bine și dumirește-mă dumneata !!!

    • „Vorbind de criza de după criza”, directiile s-ar putea sa ne fie binevenite. Dvs. ca roman de bun simt ati simtit imediat situatia extrem de prielnica, „oportunitatea”. Problema se pune daca guvernul in functie va simti acest „trend” si va profita de moment. Problema este alta, am sa fiu putin rautacios, eu simt pulsul, pentru ca sunt aici langa malul Dambovitei, in timp ce Dvs. aveti o privire de ansamblu pe care „cocosatii” de la Bucuresti nu o pot vedea pentru simplul motiv ca sunt cocosati si se grabesc faca tot ce le spun altii, sa trimisa forta de munca in UE, nesocotind toate ordonantele militare. Poate veti intelege de ce este extrem de greu sa fii azi cetatean, politist, jandarm sau militar, trebuie sa executi ordine … strambe de multe ori.

    • @Mircea Popescu
      Daca-mi permiteti cateva considerente pe marginea plecarii lucratorilor in agricultura in Germania si alte tari. Cum amintea cineva, s-a castigat dreptul fiecaruia de a calatori liber in spatiul UE, la munca de tot felul. Plecarea acestor muncitori agricoli (mexicanii …) in Germania si-n alte tari, acum pe perioada pandemiei. Este o bataie de joc la adresa majoritatii cetatenilor care respecta ordonantele militare si nu in ultimul rand la adresa celor plecati pe principiul „scapa cine poate”. Grav este ca tocmai autoritatile nu le respecta si au gasit Acarul Paun in persoana unui primar din nu stiu de comuna a judetului Suceava. Problema agriculturii romanesti este una sensibila, cei ramasi, fermierii se lupta cu multe neajunsuri, statul roman nu sta stralucit la capitolul sprijin, subventii pentru agricultura. Culmea „dictatorul” Dragnea a incercat ceva, prin profesionistul Daea, acesta luptandu-se pe timpul mandatului de ministru sa elimine multe din neajunsurile din acest domeniu vital pentru Romania de azi si sa repuna agricultura pe un fagas normal.
      Dumnezeu sa ne ajute !

  10. În octombrie 2019, Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății a găzduit un exercițiu pandemic numit Evenimentul 201, împreună cu partenerii: Forumul Economic Mondial și Fundația Bill & Melinda Gates. Recent, Centrul pentru Securitatea Sănătății a primit întrebări dacă acest exercițiu pandemic a prezis actualul focar cu noul coronavirus în China. Pentru a fi clar, Centrul pentru Securitatea Sănătății și partenerii nu au făcut o predicție în timpul exercițiului nostru virtual. Pentru scenariu, am modelat o pandemie de coronavirus fictiv, dar am afirmat explicit că nu este o predicție. În schimb, exercițiul a servit pentru a evidenția pregătirile și provocările de răspuns, care ar apărea probabil într-o pandemie foarte severă. Nu prezicem acum că focarul nCoV-2019 va ucide 65 de milioane de oameni. Deși exercițiul nostru pe tablă a inclus un nou coronavirus agresiv, inputurile pe care le-am folosit pentru modelarea impactului potențial al acelui virus fictiv nu sunt similare cu nCoV-2019.

  11. As dori sa aduc in actualitate un alt aspect. Regiile de apa, electricitate, gaze etc, care astazi fac parte din grupuri, societati cu capital strain, cred c-a venit momentul ca acestea sa fie renationalizate, eventual sa intre sub o tutela a capitalului autohton, nu de alta dar acestia ne jupoaie, iar investitiile in domeniile respective sunt relativ mici fata de promisiuni. A mai fost ridicata o problema a temerii unor angajati, in particular din spitale, ambulanta, etc., sa vorbeasca la radio sau televiziuni, iar daca au vorbit li s-a distorsionat vocea.
    In aceste zile s-a mai intamplat ceva ciudat. Multi, multi romani au fost „exportati” in tari UE de catre firme de recrutare se pare straine la munca in agricultura. Pana la urma nu stiu ce se intampla unii se bulucesc sa se intoarca in tara, iar pe alta parte pleaca din nou. In aceasta perioada de criza toti cei intorsi in tara au intrat in carantina pe banii statului, a cetatenilor platitori de taxe si impozite.
    Dupa trecerea crizei trebuie neaparat reglementat statutul acestor cetateni „plimbareti”.

    • Vinovat este Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în primul rând Patriarhul Daniel !
      Adică oamenii au cerut să fie aduși în țară, s-au cheltuit bani buni de la buget, iar bisericile rămân închise de Paște !

    • @ Anonimul
      Nu, nu, nu e momentul. Companiile de distribuire sunt multinaționale uriașe care operează în toată lumea (Veolia, Engie…). Ele fac investiții mari în rețelele de distribuire, și subvenționează cauze sanitare, culturale…
      Nu vreau naționalizare, sunt sătulă de companii de stat, am mâncat destule d-astea în comunism, îmi ajunge.
      Vreau companii private, iar, cum companii private românești de distribuire nu avem sau or fi d-astea mici care nu se înhamă la distribuiri pe scară largă, lăsați așa!
      Sunt foarte bune astea care sunt, au creat locuri de muncă bune, dau taxe la Buget…
      Sigur că distribuirea apei, a gazelor…costă. Pe ei îi costă cumpărarea de la producător, întreținerea căilor de distribuire, salariile, taxele…, așa că trebuie să și le recupereze de la consumator.
      Toate țările au investitori străini și văd că nu se desțărează.

      • @Amalia
        Va respect punctul de vedere, parerea si sper sa nu va deranjeze comentariul de mai jos.
        Cu marile investitii acestia sunt putin in urma, ceva incercari timide s-au facut, ne-au luat ochii cu ceva echipamente si nu impartasesc intru totul teoria ca statul este cel mai prost administrator. Astazi „statului” i-ar sta mai bine cu o birocratie flexibila, oameni responsabili si bine pregatiti fara sa traiasca tot timpul cu sabia lui Damocles deasupra capului si amenintari perpetue, nu sunt toti hoti si neispraviti. Nici in privinta absorbtei fortei de munca aceste societati nu exceleaza, insa e bine ca dau de lucru multora. Despre plata taxelor si impozitelor acestor mari multinationale catre statul roman sunt ceva semne de intrebare, iar aici cu recuperarea unor sume bunicele de la consumator, respectiv de la cetatenii romani, aveti mare dreptate, in unele cazuri ne jupoaie.
        In privinta acestor multinationale sa zicem ca n-am nimerit-o, insa cu alte multinationale si puzderia de banci, punct ochit, punct lovit.

      • Depanda de depanda …
        Ia de vezi scuzrul nemtesc ca muri9canii au indrznita sa cumoere o firma …..

        Si distibutiile – estoi sigira ca ua investit ata de mult? In ce? de ex ENEL a ionvestit in nsite aparate (sau nu el … )unde sa platesti factura. la unu nu merge scaneru, la latu megere asa si asa … insa cu ani in urma puteau plati acasa.. Sau de plecati la serviciu lasai banu la un vecin/a …. E\Mie imi era mai comod …

        Sa nu mai zic ca distributia este partea cea mai simpla si banoasa.. Si le-am cedat juma din distributia electrica din tara sau cam asa ceva. S=au inghesuit ca calicii la pomana! Insa cum se face ca nici dracu nu veni sa investeasca in reactoru 3 si 4 ?!

        A .. stii ca CEZ are si productia si distributia in Cehia si mai este si neprivatizat ?! Insa are 51% din Electrica Oltenia !!!!

        Draga mea .. cum sa iti zic estio in eroare. De investit au investit putin de gloftit au gloftit indestul si locuri de munca .. au redus!!!

        Si investitiri straini?

        Da.. da cu conditii. Cum zic fasptu ca am dat din mana gasca cu poua de aur , adica distributia fu tampenie. Daca aveam nevoie de investitiri .. ei bine ra la reactoarele nucleare!!!! Unde nu prea s-au inghesuit !!!
        A! unii au stit sa puna conditii. Cadn China a „decolat” cam la verticala a zis ca vrea investitii in electrionica (in spevcial industriala!) , micomecanica samd si cei care se gandesc la chiloti, tigari , bere si harie igienica sa nu incurce locul!!

  12. S-a mai dumirit unu’ !
    https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/cornel-dinu-interviu-exclusiv-despre-situatia-din-romania-vorba-lui-tutea-mai-bine-stau-in-casa-ca-afara-sunt-prea-multi-imbecili-595524.html
    „ Toată căpuşarea României a început de la regimul lui Băsescu, atunci au apărut toţi oportuniştii, apoi s-a continuat cu guvernul care a distrus social-democraţia, cel condus de Dragnea, şi văd că se păstrează acelaşi trend şi acum.”

  13. Când un regim democratic se dovedește neputincios, conducătorului- tiran i se oferă prilejul de a instaura un regim dictatorial. O democrație slăbește într-o perioadă de criză, pentru că cei aleși nu găsesc soluții, fie că sunt depășiți de situații fie că sunt nepricepuți; o democrație slăbește datorită conflictelor interne în partide sau între partide și ideologii; o democrație slăbește, când voit sau involuntar, prin exagerarea libertăților și drepturilor cetățenilor au fost răsturnate valorile. Să ne amintim propria noastră istorie: în plină ascensiune economică, în anul 1938, Carol II a instaurat dictatura regală, profitând de lupta electorală între PNL și PNȚ, de luptele interne între tinerii și bătrânii liberali. Astăzi, în România avem toate cele trei elemente expuse mai sus: neputința guvernanților, luptele între grupările peneliste pentru ciolanul, pe care criza îl aruncă în ograda lor, lupta între ideologii și partide și răsturnarea valorilor. Dacă acum 15 ani, la chestionarele aplicate tinerilor, pe primele locuri erau situate ca valori familia și educația, în ultimii ani aceste valori sunt pe ultimele locuri ( eu am prelucrat astfel de chestionare și știu bine cum noua generație ierarhizează valorile). În ,, Despre tiranie, douăzeci de lecții ale secolului XX” , penultima carte a lui Timothy Snyder, apărută în S.U.A. în anul 2017, tradusă la noi în anul 2018, istoricul spune, printre altele, că fascismul și comunismul sunt ,, replici ale globalizării” ( așadar și globalizare ar putea contribui la slăbirea democrațiilor) și ne îndeamnă: ,, Judecă singur și încearcă să înțelegi ce se întâmplă.”

  14. Disparitia parlamentarismului este o evolutie logica, odata cu intrarea in noua era a colonialismului globalist desantat, unde statele puternice dicteaza deja fara perdea directiile de actiune, oricarui statulet cu politicieni si economie anemice.Statele slabe nici macar nu mai incearca sa simuleze functionarea democratica aparenta..Ciudat e ca si Italia pare sa fi devenit un statuletz ca oricare altul.Treptat ne vom intoarce la ceea ce vedeam acum vreo 2 secole, dar pastand avansul tehnologic al smarfoanelor intru manevrarea maselor – care se cred libere.Razboaiele clasice vor disparea bineinteles, pentru ca tehnologiile noi ofera alte modalitati de lupta.

    Ieri toata Romania a vazut la Cluj o dovada incontestabila a faptului ca stapanul actual al Europei – Germania (partener strategic al Rusiei in opinia mea), comanda, iar Romania executa.A vrut doamna de fier est-germana mana de lucru pentru sparanghel ? In secunda doi guwernul s-a executat si in numai cateva ore cateva mii de oameni incalcau dispoztiile ordonantelor militare.Exista informatii ca au fost urcati in avioane ( initial scrisesem vagoane 🙂 ) chiar din zona de carantina din Suceava.

    Observam si atitudinea guwernului fata de agricultura autohtona, neconstientizandu-se ca exista, datorita contextului economic – generat si de Covid, pericolul real al foametei la propriu si ca prioritatea principala este investitia in orice forma de agricultura existenta inca prin Romania.Jumatate din romani sunt inca in rural si se hranesc cu ceea ce produc.Pai ce la noi nu e nevoie de forta de munca in agricultura, n-ar putea fi date finantari de la guvern pentru ferme, pentru ca acestea sa ofere un plus de bani celor angajati.?

    Trebuie observata si retinerea in a sustine direct firmele care stau sa intre prin faliment in Romania odata cu restrictiile care se aplica doar unora, ca si cum cineva trebuie sa verifice in prealabil orice masura, desi banii dislocati sunt din bugetul Romaniei..

    Sunt si cateva intrebari, in contextul in care Germania si Rusia vor creste in influenta in Europa, in urmatoarea perioada, Covidul afectand in special tarile latine , tari care au nevoie de ajutor financiar in urmatoarea perioada:
    Va ajunge Romania de facto mai mult o colonie germana decat una americana ? Care sunt urmarile acestui fapt, ce se va schimba ? Cum va arata NATO peste 6 luni ? Cum va arata UE peste 6 luni ?
    De ce in Germania nu lucreaza pamantul cu cele cateva milioane de refugiati tineri barbati imbaticati ,din Siria si Irak, si se prefera romanii tineri, mai ales din Moldova saracita prin privatizari si dezindustrializare ?

    In context si din dragoste si pentru Germania (mie imi plac toate marile puteri) pun si un link cu si despre prietenii nostri germani, care ne vin in ajutor ori de cate ori este nevoie : hxxps://adevarul.ro/locale/galati/cum-fost-cucerit-bucurestiul-nemti-1916-traga-foc-arma-poveste-despre-lasitate-lacomie-1_58330da45ab6550cb8b528cf/index.html

    „Istoria ocupării Bucureştiului, către sfâşitul anului 1916, de către trupele Puterilor Centrale, nu s-a scris, din păcate, niciodată pe de-a-ntregul.

    Ce-i drept, au existat câteva lucrări ale unor istorici pasionaţi de subiect (dintre care îi putem aminti aici pe Constantin Bacalbaşa, pe Nicolae Ciachir şi pe Constantin Cazanişteanu), însă acestea n-au fost suficient de convingătoare încât să intre şi în manualele de istorie, rămânând pe teritoriul studiilor aprofundate.

    Chiar şi aşa, prin intermediul istoricilor menţionaţi, transpare către noi tabloul unui moment istoric trist pentru Bucureşti, care, deşi a fost declarat oraş liber, a căzut pradă unor abuzuri revoltătoare din partea trupelor de ocupaţie.

    Niciun glonţ pentru apărarea celei mai fortificate capitale europene
    Dacă este să dăm crezare istoricului Constantin Cazanişteanu (care scrie despre asta, sub titlul „Mişcarea de rezistenţă a populaţiei din Bucureşti împotriva ocupaţiei străine -1916-1918”, în volumul „Materiale de istorie şi muzeografie nr. 7”, editat de Muzeul de istorie al municipiului Bucureşti în anul 1969), capitala României era la acel moment (toamna lui 1916) cea mai fortificată capitală din Europa.

    Asta după ce, în perioada 1903-1911 se investiseră sume importante în liniile fortificate care înconjurau oraşul şi ale căror rămăşiţe mai sunt vizibile şi în zilele noastre în zona şoselei de centură.

    În fapt, cedarea oraşului s-a făcut, oarecum bizar, nu prin negocieri cu inamicul, ci după lungi negocieri între marii proprietari de clădiri din Bucureşti şi guvernanţii ţării, care au fost convinşi că luptele ar produce mari distrugeri oraşului, deci e mai bine să fie cedat fără luptă. A fost un soi de laşitate cu substrat economic, după principiul înfierat apoi de presă sub deviza ironică „Patriotismul, după portofel”.

    Strategia declarării Bucureştiului ca fiind oraş liber a fost, prin urmare, doar o simplă stratagemă de imagie, căci ocupaţia devine (în 23 noiembrie/6 decembrie 1916) o realitate incontestabilă. Capitala era ocupată, sub coordonarea celebrului feldmareşal neamţ August Von Mackensen, de trupe germane, dar şi de austrieci, de bulgari şi de turci.”

    Va ajunge Romania din nou sub o ocupatie germana de facto, si ni se vor impune doar directiile de dezvoltare economica finale (sub tutela UE) dupa ce criza economica va distruge tot capitalul autohton, urmand ca autoritatile sa execute tot ce le este cerut pe modelul anilor interbelici ?

    Mai exista Romania de fapt ca stat ? Sau aici este doar un teritoriu de unde se furnizeaza forta de munca ieftina in agricultura, in scopul eliberarii spiritului ?

    • Uf Doamne …..

      cat de parohiali putem fi !!! Mai alesw aia de se dau inteligenti si culti la cap!!!
      Citez capitala României era la acel moment (toamna lui 1916) cea mai fortificată capitală din Europa.
      Asta după ce, în perioada 1903-1911 se investiseră sume importante în liniile fortificate care înconjurau oraşul

      mama ce inteligenta! Ce „informare”! Ce perspectiva europeana!!!

      DFar cine oare a auzit de .. Liege si forturile sale ?!! (https://fr.wikipedia.org/wiki/Position_fortifi%C3%A9e_de_Li%C3%A8ge#La_r%C3%A9action_allemande_:_100_000_hommes_mass%C3%A9s_pour_r%C3%A9duire_Li%C3%A8ge) sau si mia bine cauta Tunurile din Ausgust de Barbara W. Tuchman.
      Pe scurt – Liege avea cele mai tari forturi din Europa. Asa se stia!!! Ptr catvea zile forturile au tinut, germanii au murit mai rau ca la abator!!!
      Apoi .. apoi nemtii au reusit sa trasporte acel „Belial al tunurilor” cunoscut ca Bertha cea Grasa (Dicke Bertha – 42-cm Kurze Marine-Kanone 14 (M-Gerät) si unul cate unul forturile au incetat sa existe…si duoa la 3lea au fost evacaute !!! August 1914!

      Deci ce rost avea ca in 1916 toaman sa te condamni la incercuire si distrugere? Ca forturile Bucurestiului ar fi cazut ! A da si autriecii aveau un krtioer Skoda de 305 mm .. numa bun! Pe asta il poti admiraa la Muzuk Miliatr Central (capyura de razboi din 1919 contra Replublicii Sfaturilor)

      Dsa innate sa zici ca fara sa se traga un foc .. cauta te rog batalia de pe Neajlov … zisa si pentru Bucuresti ….
      A fost .. a fost cat pe ce insa , ceasu rau, pisica neagra cand isi baga Dracu coada si Loki isi face de cap …. adica gninona de nenorc un automobil se stat major este capturat si se gasesc palnurile de lupta roamnesti! Ca altflel Flakenshiem si Mackensen ajungeau in galeria „mari prostovani” si Prezan „Mare Geniu al Razboiului” …..

      Ma baieti ma .. cand scieti despre cestii din astea mia pruviti si peste gard .. ca sa nu va faceti de ras ca ri fi ignoranti pana la stupiditate (nu, nu va coinsider chiar asa ci doar incredibil de parohiali!!!)

  15. SPARANGHELIADA DE PRIMĂVARĂ

    Nu, băieți… nu CORONAVIRUSUL cel fioros mă sperie pe mine… ci ipocrizia fără sfârșit… Cum, măi dragă? Sparanghelul e, cumva, leac de COVID? Păi, atunci se schimbă lucrurile… că sparanghel avem și aici, în România! Dar ce v-ați mai distrat voi, dragă, de SPARANGHELIA lui Daea Petre, în primăvara lui 2019, dată la care cultura cea mândră, poposită pe meleaguri românești, a fost onorată și de ministrul Agriculturii, și de un sobor de preoți, și de ambasadorul Germaniei. Adică un fel de „shaormasparagus cu de toate”, dar autohton. Poftim:

    „Investiţie iniţială mare, 3 ani de pregătiri, apoi, un profit constant şi sigur, timp de un deceniu. Aşa arată planul sumar al unei culturi de sparanghel, noua idee de afaceri pe care o promovează ministrul Agriculturii. Petre Daea a inaugurat o cultură de 140 de hectare şi promite creşterea ajutoarelor de stat pentru fermierii care se încumetă să semene aşa ceva.
    Ministrul Agriculturii a scos, entuziast, din sol o tijă de sparanghel alb, sub privirea unui investitor german, care a semănat deja 2 milioane şi jumătate de euro în pământ nisipos românesc.”( ȘTIRILE PRO TV, 4 aprilie 2019)

    Lumea a râs mult… de ministru, de sparanghelul cel emigrant, de soborul de preoți… însă nu și de ambasadorul Germaniei și acum înțelegem de ce, căci Germania pare patria sparanghelului de omenie, care absoarbe delicat forța de muncă românească, în plină pandemie, acea forță de muncă având masca anti-CORONA pe figură și semnând Contractul-de-culegător-sparanghel pe scara avionului, fără să se mai obosească să-l și citească!

    Altfel, cască-mască-bască-1,5 metri distanțare socială… sunt obligatorii pentru tot poporul- mai puțin pe aeroportul din Cluj, unde lumea socializează cu foc căci, nu-i așa? interesul
    Germaniei pentru cultura de sparanghel unește popoarele și scurtează distanțele între oameni, la vreme de pandemie!

    Scurt istoric: pe la mijlocul lunii martie 2020, deja îngrijorarea Germaniei pentru soarta lui Asparagus officinalis era evidentă:

    „…«În cazul sparanghelului, problema a devenit deja acută», a declarat Andreas Köhr, purtător de cuvânt al Asociației Fermierilor și Viticultorilor din sudul landului federal Renania-Palatinat. În regiunea Rheinhessen, aflată la sud de Frankfurt pe Main, recolta de sparanghel începe peste câteva zile. Prin tradiție, sezonul de sparanghel se încheie în Germania pe 24 iunie. «La noi există ferme care au cerut 100-120 de muncitori sezonieri, dar de venit au venit până în 10 persoane», a declarat el pentru DW. Numeroase asociații ale fermierilor cer acum guvernului de la Berlin să asigure sosirea muncitorilor sezonieri. În prezent se discută tot felul de soluții posibile, de la organizarea unor convoaie de autocare până la aducerea muncitorilor sezonieri cu avioane închiriate. De aceea, fermierii și alte asociații de profil cer politicienilor să relaxeze prevederile legale(…). Între solicitări se numără majorarea orelor de lucru și a perioadei de angajare. Cu alte cuvinte mai puțini oameni să poată munci mai mult pentru a strânge recolta de pe câmp.” (DEUTSCHE WELLE, 19 martie 2020)

    Cu toate aceste îngrijorări, ce să vezi! pe 25 martie tot Deutsche Welle ne-a anunțat că Germania a luat, totuși, hotărârea de a închide granița pentru culegătorul de sparanghel vorbitor de limbă română ( principal) sau de limbă poloneză (secundar). Citez:

    „Din cauza crizei generate de coronavirus, muncitorii sezonieri din estul Europei nu mai au voie să vină de miercuri, de la ora 17 pentru a lucra în agricultură în Germania. Interdicția de acces are ca scop minimizarea pe cât posibil a riscului de răspândire a infectărilor cu noul coronavirus, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului federal de Interne, Steve Alter, la Berlin.” (DEUTSCHE WELLE, 25 martie 2020)

    Numai că pe data de 3 aprilie 2020, interdicția a fost ridicată… iar ziua fraternizării pe aeroportul din Cluj a fost 9 aprilie 2020… păi, șase zile, zic… și atunci, pot eu să nu mă gândesc că organizarea, în cele șase zile, s-a făcut NEMȚEȘTE? Și pot eu să cred că un președinte numit Klaus dimpreună cu un premier numit Ludovic, dintr-o țară numită România, n-au auzit jelania unei doamne numite Ang(h)ela, grăbindu-se să-i și răspundă? Căci la începutul lui aprilie încă interdicția germană nu era ridicată! Iar când s-a ridicat, a fost ca și cum miile de muncitori sezonieri, ghidați de o chemare supraomenescă, s-au ridicat brusc din pat, și-au făcut băgăjelul în cinci minute și au luat drumul Baden-Baden-ului, trecând imateriali pe lângă echipajele de poliție și pe lângă armata scoasă pe străzile patriei și ocolind Ordonanțele din ce în ce mai militare, cu grijă și cu simțul răspunderii! Căci nimeni-nimeni… nici un pui de echipaj vigilent nu i-a văzut plutind dinspre Suceava cea „carantinată” sau dinspre Caransebeșul unde a fost primar însuși ministrul de Interne, Vela Marcel, către Clujul cel european! Și dumneavoastră chiar credeți, cetățeni, așa ceva?

    Pe de altă parte să înțelegem bine și sensul lamentoului nemțesc și să luăm aminte la frământările unui cultivator de sparanghel din Germania :

    „Ideea ministrei Agriculturii Julia Klöckner de a angaja în agricultură lucrători din gastronomie, ȘOMERI sau REFUGIAȚI este primită cu scepticism de fermierii germani. Unul dintre ei, agricultorul Thomas Syring, care cultivă sparanghel la Beelitz, lângă Berlin, pe 900 de hectare, crede că propunerea doamnei ministru nu are sens. Activitatea trebuie învățată, muncitorii au nevoie de experiență. În plus: «Aceasta este o muncă grea, afară, în frig. Ca să înlocuiesc un român sau un polonez, am nevoie de cinci germani.»…”

    Aha! deci în loc de un român plătit ca românul ar trebui cinci germani plătiți ca germanii…

    Să ne întoarcem, așadar, la reclama pentru salamul săsesc (ani de zile această reclamă a fost difuzată pe toate posturile de televiziune românești) și să luăm aminte:

    „Hans alege o bucată savuroasă de carne. Klaus o fărâmițează cu mare pricepere. Jurgen o potrivește meticulos cu alese condimente. Ludwig îi dă mai apoi formă potrivită. Johann se gândește de două ori înainte să taie o dată. Herr Martin pune rețeta de-o parte ca să vă ofere în continuare SALAMUL SĂSESC.”

    Totuși, cetățeni consumatori, în proporție de 66,09%, de „salam săsesc”… n-ar fi trebuit să vă îngrijoreze, încă de când a apărut reclama, faptul că sunt necesari ȘASE NEMȚI (Hans, Klaus, Jurgen, Johann, Ludwig și Martin) ca să desăvârșească UN SALAM, în timp ce ar fi suficient un nea Ion-cârnățar pentru ca să facă aceeași chestie, într-un timp mult mai scurt și cu costuri de personal binișor reduse?

    De-aceea, cred, matematica însăși ne spune că la cules de sparanghel, deoarece se cere o calificare mai slăbuță, raportul e doar de cinci nemți la un român…

    P.S. Sigur că l-am căutat și în întâmplarea asta științifico-germano-fantastică pe POPA PROSTUʹ… cinʹ să fie… cinʹ să fie… păi, mai mult ca sigur, Rareș Bogdan e Popa Prostuʹ de data asta. Ia uitați ce a zis acesta într-o intervenție televizată:

    „Înainte a pleca trebuie să ştim unde pleacă, trebuie să ştim condiţiile în care pleacă, trebuie să ştim că securitatea medicală a fiecăruia dintre ei este asigurată. Trebuie să ştim dacă pe piaţa de muncă internă a României, în agricultură, construcţii, există şansa de absorbţie a forţei de muncă. (…) Zona Carlsruhe, Sturtgart, Baden-Baden, unde ajungeau aceşti oameni la cules de sparanghel, este cea mai infectată din punct de vedere al coronavirusului.(…) Noi nu suntem furnizori de forţă de muncă brută a Europei! Faptul că Germania îşi ţine sparanghelul pe câmp nu e problema mea. E problema lor, dar nu în vreme de pandemie la nivel european şi în momentul în care graniţele sunt închise şi noi suntem în stare de urgenţă!” (ROMÂNIA TV, 10 aprilie 2020)

    I-auzi ce frumos și ce sensibil… deci, măi dragă, lui Rareș colegii de gașcă nu i-au povestit „aranjamentul” și l-au lăsat în ofsaid, cu chiloții de sport în vine și cu suspensorul la vedere. Lasă, Rareș, nu fi trist. Nu știu dacă te încălzește cu ceva, însă Klaus și Ludovic nu i-au spus nici luʹ Turcan. Așa că nu ești singurul fazan entuziast și degrabă pupător de fese din PENELEU care n-a înțeles nimic!

    • De ce ar culege românașul salata,la el acasă ( s-ar putea întâlni cu ursul și nu orice românaș este Harap Alb), când poate culege în străinătate sparanghelul, ,,leguma regilor”, fiind plătit cu euro?
      Dacă ia, din întâmplare, un SARS COVID 2, vine în Românica lui dragă, stă la hotel în carantină pe leii românilor plătitori de impozite și dacă e norocos scapă și se întoarce în străinătate, la toamnă, la cules de cartofi.Trebuie să înțelegem că este rușinos să muncească în România și dă bine să spună că muncește afară, adică, în ,, țările civilizate”.
      Câtă agitație s-a făcut cu plecarea sparangheliștilor în Germania și tot nu am aflat cum se numește firma germană și cine este proprietarul sau cine este în spatele acesteia.

  16. PENTRU SCLAVI VIRUSUL NU MAI E UCIGAS – „Guvernul meu” tine in casa angajatii firmelor din Romania, dar ii lasa sa umble in grupuri de mii de persoane pe romanii ceruti la export. 2000 de oameni au fost inghesuiti ca sardelele pe Aeroportul Cluj pentru a fi trimisi la munca in Germania, fara sa se mai tina cont ca se incalca ordonantele militare. De ce mai este Romania tinuta in case si oamenii amendati?
    Romanii au ajuns bataia de joc a Guvernului meu si a lui Klaus Iohannis! Milioane de romani au primit interzis sa mai iasa la munca si sunt tinuti inchisi in case de saptamani de zile, sub amenintarea unor amenzi de zeci de mii de lei, in timp ce economia romaneasca se prabuseste dramatic din cauza opririi fortate a activitatii, sub pretextul evitarii infectarii omenirii cu „virusul mortal”, asa cum insusi presedintele Romaniei l-a numit. Cand este insa vorba despre partenerii din Germania ai lui K….
    Mai multe pe :
    https://www.luju.ro/pentru-sclavi-virusul-nu-mai-e-ucigas-guvernul-meu-tine-in-casa-anga

  17. Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori ieșeni, Liviu Antonesei, a precizat zilele trecute că l-a bătut gândul de a intra în greva foamei, din cauza măsurilor adoptate prin intermediul Ordonanței Militare nr. 3, aceeași care a fost contestată la Curtea de Apel de către Mihail George Dimitriu.

    „În fața escaladării fără precedent a măsurilor luate de către autoritățile române care lezează grav drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor români, conștiința și onoarea îmi cer să reacționez, mai ales că populația, de teamă, din obișnuință, nu știu, pare anesteziată. Măsurile adoptate prin Ordonanța Militară nr. 3, inspirate de discursul Președintelui, sunt stupefiante! Unele dintre ele sunt de natură fascistă, altele – de dictatură militară sau un regim de lege marțială, dar fără lege! Alocarea către Armată a unor sarcini privind ordinea publică, scoaterea Armatei în stradă este măsură tipică dictaturilor militare sau unei „stări marțiale” instalate fără suport legal. Din câte știu, legea marțială nu a fost activată. Ultimul care a procedat similar a fost Ceaușescu, care a și pus, de altfel, Armata să tragă în propriul popor”, a precizat Liviu Antonesei pe blogul său.

  18. Premiera in Romania – construirea unui aeroport care nu va fi destinat imbarcarii de muncitori necalificati din regiune pentru Europa de Sud , Germania si Insulele Britanice .
    E ceea ce fac aeroporturile Cluj , Iasi , Suceava , Bacau , Craiova , Otopeni – aerogari pentru mii de indivizi needucati , transpirati , care se imping ca in autobuzele din anii 1980 .
    Credti-ma ca am vazut in sala de asteptare a unui aeroport din cele de mais sus un compatriot transpirat in … maieu … si ca ducandu-ma spre toalete am avut surpriza sa-mi vad calea taiata de un compatriot grabit care se indrepta in aceeasi directie fara sa fie deloc atent la vecini .
    Cat despre mirosuri …
    Care este acest aeroport minune in constructie , ma intrebati , ca singurele susceptibile de a nu fi rampa de incarcare pentru necalificati , cel din Timisoara si poate cel din Sibiu , exista deja ?
    Ei bine , e viitorul aeroport de la Brasov – Brasovul , al treilea oras ca populatie , populatie educata , o superba limba romaneasca vorbita de locuitori , o zona dezvoltata – Cristian , Ghimbav , Rasnov , Zarnesti plus frumoasa Covasna vecina – e un aeroport care va aduce turisti si oameni de afaceri si va dezvolta zona .
    O investitie care va aduce mult bine Romaniei .

  19. Si acum o mica digresiune despre echipa de sorosisti de la TVR , televiziune finantata cu banii cetateanului roman , din impozitele lui .
    Din nou sinistra banda de la Stirile TVR , care au bani suficienti pentru documentare facute de ei dupa Telejurnalul lor .
    Documentar din 2014 – 2015 , despre o cale ferata din Hunedoara , chipurile construita de ” prizonieri sovietici in timpul lui Antonescu ” , prizonieri ” rau tratati , imbracati in hartie ” ?! cu un comandant de lagar roman ” condamnat la moarte dupa eliberare ” .
    Parca am citi o brosura din anii 1949 , gasita in podul bunicilor , nu ?
    Nu , doi localnici , tarani hunedoreni , cam 60 de ani amandoi , vorbesc si ei de ” rusii imbracati in hartie ” – pe cae nu i-au putut admira cu ochii lor , vazandu-le varsta , dar ei vorbesc .
    1 ) ” hainele in hartie ” – cine a vazut in viata lui haine de ” hartie ” ?
    Nu spun ca , copil , nu mi-am dorit sa fac haine din ziare , dar cine a reusit asa ceva ?
    Antonescu are un brevet de fabricant de ” haine de hartie ” ?
    2 ) prizonierii de razboi sovietici ?
    Toti , toti , trimisi in lagare in Nord de rusi la eliberarea lor , unde au dus-o cu mult mai rau decat in prizonieratul german si romanesc …
    Sorosism , sorosism , kominternism , kominternism …

    • Prin anii 60, mai degraba duoa 65 in SUA chiar au existat niste rochite din .. hartie !!! Cam de unica folosinta ! Chiar am vazut asa ceva la o expozite americana – arata dragutel , la moda . O ghiota , americanca cu ascendenta romana, explica ca da.. se mai poarta si asa ceva ca sunt ieftine si comode (nu iti bati capu adica) si ca de fpat se cimpara vreo 4-6 in gnl de culori diferite (adica din fiecare culoare una) …. Dar a trecut rapid
      Pe ruma prin 75-76 a fost moda bluzelor de vant „foaie de ceapa” adica suport toi hartie cerata ….
      Dipsatute azi

      Da i9n 1944 haine de hartie ? Nu prea cred!!!

  20. trexsr
    În fine, am găsit și o postare a dumitale demnă de nivelul (ridicat n.r.) al acestui blog.
    Ești foarte derutat și puțin incoerent (indiciu de frustrare) prietene, dai impresia că nu-ți găsești reperele….poate nu le cauți unde trebuie, sau le cauți unde nu există..
    Așa este, 1-0 pentru virus, dar, în particular, 1-0 pentru civilizația asiatică milenară.
    Dacă omul ar fi fost capabil să creeze un virus gripal în laborator, ar fi realizat până acum un vaccin eficient împotriva SARS, EBOLA, sau HIV. Din păcate, tehnologia bazată pe sârme și electricitate nu poate mai mult decât a crea tot felul de jucării inutile, despre care noi, in naivitatea noastră, afirmăm senin că sunt inteligente.
    Și ai mai spus ceva pertinent, recte, că regimurile (pretins) democratice au fost luate pe nepregătite. Este cât se poate de firesc, deoarece aceste structuri politico-administrative nu au fost niciodată preocupate de educația cetățenilor proprii.
    O educație solidă are la bază, printre altele, informarea corectă, nu dezinformarea în scop manipulativ.
    De fapt manipularea a fost, este și în prezent, cel mai clar indiciu de dictatură, fie ea și înfășurată în mantia îmbietoare a ,,valorilor” democratice – pervertite ideologic de eminențe, masoni și sisteme de forță nesustenabile.
    Te intreb la final: La ce a folosit risipa de parai și resurse vitale ale planetei pentru nenumărate și tot mai sofisticate arme, nimic altceva decât monstruozități electro-mecanice ?
    Vă mai întrebați de ce nu ne bagă nimeni în seamă din spațiul extraterestru îndepărtat ?
    (Z)

  21. Domnule Adrian Nastase
    Situatia actuala din Romania ii „rodul” guvernarilor dupa ‘ 90 pana acum , au fost pusi in functii de conducere oameni incompetent numiti pe criteria politice !!!
    Ii usor sa critici , acum acesti incompetent fiind depasiti de situatie isi dau demisia .
    Cred ca acest virus va face ordine si pe scara valorilor .
    Solutia : Romania sa fie condusa de membrii Academiei Romane .
    Cu stima Emil

  22. Premierul Ludovic Orban a vorbit, la TVR 1, despre tăierile de lemne, care au loc chiar și în această perioadă, a epidemiei de coronavirus. Surprinzător, Orban a informat că România este importator net de lemn, nu exportator, așa cum cred românii. Cât despre austriecii de la Schweighofer, premierul a acuzat că această companie este supusă unui atac coordonat și că ”aproape 80 la sută din lemnul pe care îl procesează este din import”.

    „Ce să facem acum? Să mai producem 200.000 de şomeri pentru că unii derulează campanii în care să fie oprite complet tăierile de arbori în perioada asta?
    E, de exemplu, campania împotriva companiei austriece Holzindustrie Schweighofer. Cred că 80% din lemnul pe care ei îl procesează la ora actuală este de import.
    Citiţi mai multe pe

    https://www.stiripesurse.ro/video-ludovic-orban-romania-este-importator-net-de-masa-lemnoasa-am-vazut-ca-e-campanie-impotriva_1451628.html
    P.S. Sincer să fiu n-am văzut comentarii mai acide, sar pe deplin meritate !

  23. PENTRU „DOMNUL PRESEDINTE” IOHANNIS,O INSTIINTARE CE MI APARTINE …( O NATIUNE , CE SI REGASESTE DEMNITATEA UMANA, NU POATE FI IN TOTALITATEA EI…INCATUSATA !…)

    PS. EVENIMENTELE…TIMPURILOR TRECUTE…NE DEMONSTREAZA AUTENTICITATEA , ACESTEI OPINII, CE IMI APARTINE!…

    CU RESPECT SI SINCERITATE , PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, OMUL , POLITICIANUL SI ROMANUL AUTENTIC!

  24. M.E.P.
    ,,Să sperăm aşadar că după încheierea molimii, care va surveni după cum e şi firesc odată cu sezonul cald, nu vom trăi în continuare într-un sistem politic copiat după cel din China !”

    Fiți liniștită, stimată doamnă, nu avem nicio șansă (sau ne-sansă, depinde de perspectivă) să trăim într-un tipar politic-social-economic chinezesc.
    Totuși, mi-aș fi dorit (deci nu se va întâmpla) să învățăm de la foștii prieteni din China autodisciplina comunitară (atunci când situația o impune) și, de la ,, sistemul politic chinezesc”, eficiența administrativă în combinație cu politicile de stimulare a creativității (în special în domeniul înaltei tehnologii) și producției efective de bunuri materiale, de orice fel, la nivel competitiv.
    Cât despre libertăți, putem constata cu toții că cetățenii chinezi se plimbă peste tot în lume, ceea ce și explică, probabil, răspândirea inițială a virusului.
    Totuși gradul de expansiune a ,,molimii” în SUA mă pune pe gânduri și îmi amintește de afirmațiile unor reputați specialiști americani despre simptomele unei forme rare de pneumonie existentă în State cu mult timp înainte, afecțiune netratabilă care a dus la creșterea semnificativă a deceselor în perioada gripei sezoniere.
    Dacă rememorăm că în toamna anului trecut s-au desfășurat, la Wuhan, niște jocuri sportive militare multinaționale, cred că putem acorda o prezumție și variantei că noul virus gripal a fost adus, accidental (până la proba contrarie) din SUA.
    Dvs ne spuneți că libertățile noastre, individuale și de grup, sunt cel mai bine promovate în spațiul euro-atlantic.
    Foarte bine, atunci dați-mi voie și mie să mă simt liber și să-mi exprim puncte de vedere diferite de cele induse în opinia publică de conspirationiștii disperării și neputinței de la Fox News și de părerologii din anturajul Administrației de la Casa Albă.

  25. De Gaulle nu si-a putut termina Memoriile .
    Ultimul capitol , ” Efortul ” , din ” Memoriile sperantei ” , scris cu o saptamana inaintea mortii .
    Daca-mi permiteti sa-l citez : ” in al cincilea an al sau ( 1963 ) , a V – a Republica isi face bilantul .Punand capat dramei algeriene , suprimand o grava subversiune militara , reprimand sinistra intreprindere terorista ,reorganizandu-si Imperiul , transformat intr-o asociatie de state independente , reinviind economia franceza , pe marginea mortii , Franta isi descopera un prestigiu in fata strainatatii . Cresterea noastra economica este depasita , intre marile natiuni , doar de Japonia . …
    La marile expozitii si targuri , unde trimiteam doar produse de lux , suntem prezenti in toate domeniile , cu masinile cele mai puternice , cele mai sofisticate , concurand pe cei mai buni .
    Invers , strainii incep sa inteleaga ca francezii pot cumpara ce este mai bun .
    Sunt eliberate 14000 permise de constructie pentru uzine de peste 500 m2 , toate in provincie . Concentrarea agriculturii face ca 150000 de gospodarii taranesti sa dispara si doua milioane de hectare de teren agricol sa fie concentrate .
    Sunt construite 207 hypermarketuri si 1000 de magazine in serviciu liber .
    Un milion de locuinte sunt construite , adapostind 4 milioane de francezi .
    Echipamentele noastre scolare si de sanatate se inmultesc si calitatea lor creste .
    1000 de km de cale ferata sunt electrificate ( TGV-ul a aparut la ei dupa el )
    Aeroporturile noastre , Orly si Bourget , asteptandu-l pe cel de la Roissy , nu sunt cu nimic mai prejos decat cele mai moderne din lume .
    In domeniul transporturilor am deschis colosalul santier care permite transportul marfurilor de la Marea Nordului la Mediterana , facand Ronul navigabil pe intregul lui parcurs .
    Daca suntem in urma vecinilor in privinta autostrazilor e datorita faptului ca reteaua noastra rutiera era excelenta din timpul lui Napoleon al 3 -lea , nevoia noastra in construirea unor mari axe rutiere fiind mai mica decat a vecinilor .
    150 de km de autostrada sunt in santier si 480 km date in folosinta ” .
    Imi permit sa termin aici citatul din marele om .
    Stiind ca este deplasata comparatia , istoric si cultural , cati km de drum rapid avem noi in lucru in 2020 , drum expres si autostrada reuniti ?
    Sa calculez – 70 de km inceputi acum …. 6 ani ! – Iernut – Campia Turzii si Sebes – Aiud – 15 inceputi acum un an ( 5 la Bors , 10 la Rasnov ) , 13 inceputi acum ( Sibiu – Boita ) plus 57 de km de drum expres intre Craiova si Slatina inceputi acum un an plus 13 km la centura Bacau – adica 168 de km – am depasit Franta anului 1963 a lui de Gaulle ! ( iertati-mi autoironia amara ) – toate sunt proiecte incepute de guverne PSD …si , din pacate , cu 10 km la Brasov , 13 la Bacau , etc adica imprastiate pe tot teritoriul …

  26. Care este diferenţa dintre proşti şi deştepţi ?

    În timp ce proştii – de a căror interese economice, adică salarii, nu se mai îngrijeşte nimeni – stau cu milioanele în arest la domiciliu, un prim lot de 1800 zilieri români (deştepţii) au plecat joi de la Cluj spre Germania pentru a ajuta la strângerea recoltei de sparanghel. În ciuda măsurilor restrictive devenite lege prin ordonanţe militare (ce-i vizează doar pe proşti), deştepţii din toată ţara s-au îmbulzit în autobuze şi apoi în avioane în drumul lor spre salarii mai bune, fericiţi că scapă de condiţiile de semi-lagăr de concentrare în care sunt ţinuţi conaţionalii lor (e drept că şi în Germania vor avea parte la început de o perioadă de semi-carantină când vor trăi şi munci izolaţi, în grupuri mici).

    Diferenţa dintre proşti şi deştepţi ( o categorie socială de care statul român pare să aibă cea mai mare grijă) o face faptul că cei din urmă au fost chemaţi acolo de nişte oameni şi mai deştepţi şi cu certitudine foarte puternici ce dau ordine care nu se discută. Ministrul federal de interne Horst Seehofer şi ministrul federal al agriculturii Julia Klöckner au declarat oficial că vor aduce 80.000 de muncitori sezonieri. Iar luni, conform ziarelor italiene, ministrul agriculturii Teresa Bellanova se întâlneşte cu ambasadorul nostru la Roma pentru a negocia trimiterea unui flux de zilieri şi spre peninsulă, unul dintre focarele pandemiei de Covid-19 din Europa. Ce contează ? Noi suntem doar o semi-colonie la periferia Uniunii.

    Evident, faptul că deştepţii s-au înghesuit claie peste grămadă nu se datorează proastei organizări locale de care ar fi vinovat eternul «acar Păun» (în cazul de faţă directorul aeroportului din Cluj, demis de premierul interimar L. Orban), ci faptului că zilierii nu puteau ajunge la destinaţie decât cu transport de masă !

    Şi aşa, „distanţarea socială” a rămas doar pentru fraieri.

  27. Sparangheliada ……

    E.. e o cestiune cam .. cam negandita . De ce ar pleca nu stiu cate mii de romani safie zilieri la ferme din Nemtzika?
    De ce nu li se da de ;lucuru in Romania?

    Pai pentruca lacomii naibii cer prea mult! In loc sa lucreze p[tr cativa lei si o ciorba .. vor euroi!!!
    D’aia!

    SI ca piata cere..

    geaba zice Mircea Popescu ca „ românul vrea să cumpere, așa cum a făcut întotdeauna, de la ”producător”, de la țăran, din piață.” ca una e sa vreoi si lata e sa poti!

    Productia de masa cere distributie de masa . Nu mai merge cu olteanu cu cobilita! Cati olteni si cate cobilite ar fi neceaari ptr un bloc cu 200 de apartamente?!

    Comertul de azi nu inseamna taranu producator stand la piata pana seara .. ci producatorul pe camp si desfacerea se face de catre altii!

    Ce lispeste in Romania ?!
    Acei altii. Care sa prieia recolta taranului – la un pret decent ! – sa o duca la un „centru” unde sa se faca o minima „conditionare” – sortat , pus in lazi sai ambalat – si desfacut catre vanzatori . Ca nici Megaimage sau Carefour nu stau dupa 30 de kile de la unu, 59 de la altul samd .
    La noi liseste acel intermediar local care sa colescteze cantitai mari din comune intregi (azi la Besteleu de Jos , maine la Corlatenii de Sus , ma da sa imi incarcati TIRurile !!!!) facand si plata iute sio corect , si care apoi sa livreze cf planului .
    Asat inseamna capital mare (masini, personal. utilitati inclus depozite si autobaza!) si organizare „ca la carte” .

    Dar , insa e mai usor sa aduci un tren din Olanda sau 3 tiruri pe zi din Grecia sau Turcia… De ce mai usor? pai cumperi de la unii care asigira colectarea produselor ! Si apoi e simplu (vorba vine)

    Ar mai putea producatorii sa se asocieze intr-o firma/cooperativa de desfacere … Da la noi mai greu cu asocierea ….

    Se mai aduaga lacomia maxima a intermediarilor care sunt f dipsui sa dea preturi mai mici decat pretul de cost…. Eu am cunoscut 2 insi din Bargan, barbati sanatosi, rezistenti, puternici la cca 50 de ani care erau ferm convionsi de avmatjele culturii de palamida, stir si bozii … Cand ziceau asta (prin 93-95) aveau 2 recolte in hambare , a 3a nu stiua ce sa faca cu ea iar negiustorii le ,ofereau preturi de batjocura (adica sub pretul de cost)

    la care adaug si profunda tampenie a unora ptr care agricultura este o chestie de vocatie mistica si nu un mijloc de a-ti castiga o existenta , de preferinta, confortabila. Si \misticii astoa mai sufera si de mistica pietei .. adica „piata CERE” si Statu sa nu se bage cu sprijin, subventii samd ca Jos comunismu!

    Asa ca producatiorul nost , ala mic nu m,arile exploatatii. e vaduvit de tot si nu are Stat care sa il apere ….
    Iar producatorul strain ARE! Are Stat (state), are credit agricol, are , are , are !~!!
    Uneori nu are destui argati.
    Noroc ca sunt romani pe lumea asta!!!
    Si nca romanii au intelectauli straluciti, politicieni intelectuali samd etc

    [Paranteza … A da.. cestia de mai sus o stiu de prin 1992 . Insa imi lipsea capitalul . Cu estui se aranja – se scoteau in rezerva destule cadre. Ma rog nu am chiar cea mia buna impresie despre cinstea plutonierilor de companie samd insa … insa am incredere in ce proveste competnta lor in a face lucurile sa mearga ! Plus ca le puneam si niste cerberi .. aveam 2 cunosciti mai varstnici experti contabili care citeau bilanturile cu mai mare pasiune decat cartile politiste!!!
    Ma mir ca nimeni nu a facut asa ceva .. caci pe langa ca faci BANI in zonele rurale poti capata o influenta .. da INFLUENTA! caci tu esti omu’ care aduce banu’ …. de aici alte colaterale chiar imorale …. ]

    • Ai uitat să spui că pentru produsele aduse din import, se încasează nişte comisioane substanţiale de către nişte oameni „deştepţi” pentru nişte oameni şi „mai deştepţi” !

    • @Ghiță: „Productia de masa cere distributie de masa . Nu mai merge cu olteanu cu cobilita! ”
      =========
      Sigur că da. Probabil ți-a scăpat următorul paragraf:
      „Iar statul trebuie să-i încurajeze printr-o legislație prietenoasă, prin subvenții cum fac celelalte țări din UE, prin susținerea unor forme mixte de cooperare PENTRU DESFACERE acolo unde este posibil.”

      Dar asta-i doar o sugestie. Alții decid ce-i mai bine și cum e mai bine pentru agricultura țării.

      • NU VEDETI CE ANACRONISM? NU POTI PLECA DIN ORAS LA GOSPODARIA DE LA TZARA SA  TOALETEZI POMII, DAR IN GERMANIA POTI! C.N. NE INDREPTAM SPRE DICTATURA MILITARĂ DE DREAPTA?  C.N.

        Prof. dr. Octavia NEDELCUDepartamentul de Filologie Rusă și Slavă Facultatea de Limbi și Literaturi StrăineUniversitatea din București

      • Nu anacronism, ticăloșie, dna Nedelcu.

        Dacă după ce s-a atras atenția asupra acestei anomalii, guvernul continuă să mențină restricția lucrării ogorului propriu, atunci nu-i nici măcar prostie, este rea voință și sabotarea țăranului.

        Sau poate face parte dintr-o politică programată de exportare a forței de muncă din agricultură pentru sprijinirea agriculturii altora.

  28. O FOTOGRAFIE CU AEROPORTUL DIN ȚĂNDĂREI FACE MAI MULT DECÂT O MIE DE CUVINTE

    Ah, prieteni! Puțini sunt capabili -în lumea eterată a elitelor de dreapta- să-și tragă cu firma bine șmirgheluită în cap, cu acel minunat aer de grobianism afișat, așa cum o face Volodea Tismăneanu! Și mai înduioșător este însă faptul că marele profesor de la Universitatea din Maryland, marele gânditor anticomunist și umanist la maximum, marele analist politic și sociolog, după ce și-a tras cu firma-n cap, caută acum o teslă de dimensiuni potrivite pentru a-și aplica următoarea lovitură, în altă zonă a gingașei sale anatomii…

    Poate că nu ați aflat ce s-a-ntâmplat… pe scurt, Volodea al nostru, care, știți, combate din toate puterile „ura, intoleranța și bigotismul” a primit de la Denisa Comănescu, Directoarea Editurii Humanitas Fiction, o altă umanistă cum n-ați mai pomenit, o fotografie cu niște ciori pe un gard… Până aici, nimic reprobabil… „dăcât” că sub fotografie scria: „Aeroportul din Țăndărei. Toate zborurile anulate”. Dumneavoastră, prieteni, oameni inteligenți și cu analizele la zi, v-ați dat seama din prima cam unde bate textul… însă Denisa Comănescu și Volodea Tismăneanu, intelectuali de marcă și trestii gânditoare erecte, n-au înțeles… lor li s-a părut o poză așa, de primăvară, ca și cum „se-ntorc păsările călătoare” de s-au și mirat că imaginea era cu Corvidae și nu cu berze sau, mă rog, pentru oameni fini ca ei, cu Ciconia Ciconia… Măi, dar și când și-au dat seama despre ce era vorba în propoziție… să vedeți atunci cenuși puse moț în cap și scuze… dar să admirați și cohortele de susținători, din rândul cărora iese, ca păduchele în frunte, ca întotdeauna, Cărtărescu Mircea:

    „Mă bucur că dragul meu prieten Vladimir și-a cerut scuze pentru postarea dizgrațioasă despre Țăndărei, mai curând neatentă și care nu-l caracterizează. E un gest nobil, de care nu mulți sunt în stare. Am trăit să-i văd, în aceeași lună (…) pe Denisa Comănescu și Vladimir Tismăneanu numiți rasiști de către oameni care nu au avut nimic de spus pe lume, dar care cred că le sunt superiori pentru că ei și numai ei cunosc adevărul. Cine te-a pus pe tine, fariseule, să veghezi la puritatea moravurilor? Boborul?”( Mircea Cărtărescu, pe pagina de FACEBOOK, postare ștearsă după o oră, așa cum ne informează LIBERTAREA.ro, 11 aprilie 2020)

    Ei, citind eu cele de mai sus, sigur că m-am rușinat… dar cu toată mustrarea lui Cărtă’, „moi, le pharisien”, aleg să vă povestesc mai departe… Așadar, Denisa Comănescu, cea de la care au plecat suferințele lăuntrice ale lui Volodea, s-a grăbit și dânsa cu scuzele… Acum, având în vedere faptul că Denisa i-a trimis lui Volodea fotografia „în privat”, pe MESSENGER, iar fraierul a afișat public nu numai imaginea ci și numele expeditoarei, grăbindu-se să scrie „Super tare! Mulțumesc, Denisa Comănescu!” cred că doamna Denisa i-o fi spus și vreo două vorbe „de dulce” printre dinți, gen: „…așa un prostovan de politolog eu n-am mai văzut”… dar în rest a fost numai regrete:

    „În urma scurtei postări pe Facebook a unei imagini cu implicaţii rasiste de către Vladimir Tismăneanu, imagine pe care o primisem și i-am trimis-o pe Messenger, îmi cer scuze public pentru trimitere. Îmi exprim regretul profund pentru faptul că nu mi-am dat seama de la început de substratul rasist al imaginii, legând-o numai de situaţia noastră de claustrare.”

    Sigur că Denisa exact deoarece se gândea la „situaţia noastră de claustrare” nu a postat imaginea pe pagina ei, ci i-a trimis-o pe sub mână lui Volodea, ca să se râdă ei „în privat” de ciorile de pe gardul din Țăndărei… și, evident, niciunul dintre ei nu a sesizat „substratul rasist”.

    Ah… eu aș fi vrut ca în situația de față să se facă o anchetă epidemiologică: adică, Volodea a primit-o de la Denisa… dar eu sunt curioasă de la cine a luat-o Denisa… și ăla care i-a dat-o luʹ Denisa, la rândul lui, de unde a căpătat-o? Căci, dacă am fi avut o anchetă epidemiologică serioasă, tare mi-e teamă că am fi descoperit o „contaminare” fără precedent în rândul elitelor de dreapta… știți, despre europenii ăia cu papioane, toleranți la maximum și indignați de orice manifestare rasistă, dar care cred că M**E PSD e doar o nevinovată opinie politică, da, despre ăia e vorba.

    Pentru Volodea-al nostʹ deranjul produs a fost mare… și iată de ce:

    „Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se va autosesiza în ceea ce privește postarea rasistă de pe Facebook a profesorului Vladimir Tismăneanu, de vineri seară. Tismăneanu, politolog și sociolog, profesor la Universitatea din Maryland, Statele Unite, a publicat pe Facebook o fotografie cu mesaj rasist la adresa minorității rome din România. «În situația puțin probabilă, în care nu primim plângeri în cursul zilei de luni, CNCD va iniția procedura de autosesizare în cazul Vladimir Tismăneanu. În paralel, vom trimite speța la Universitatea Maryland din Statele Unite, unde dl. Tismăneanu este profesor. Vom solicita Universității Maryland să se pronunțe asupra mesajului postat de cadrul său didactic, în raport cu principiile de etică și nediscriminare pe care le aplică în cultura lor organizațională, academică», a scris, pe Facebook, Asztalos Csaba, președintele CNCD.” (DIGI 24, 11 aprilie 2020)

    Or, este lucru știut că nu există pepiniere mai rodnice pentru „corectitudinea politică” decât universitățile americane -ipoteză valabilă, nu mă îndoiesc, și pentru Universitatea din Maryland, acolo unde Volodea este profesor aflat pe statul de plată. De unde și reacția rapidă a acestuia pe FACEBOOK, după ce a șters postarea buclucașă:

    „După ce am petrecut ore reflectând, aș dori să-mi cer scuze finale pentru meme-ul rasist, nepotrivit și cel mai important, dureros pe care l-am postat ieri. Deși nu m-am gândit profund la implicațiile rasiste în acest moment, ar fi trebuit. Imediat ce mi-am dat seama am șters (în câteva minute). Nu este o scuză că nu trăiesc în România, ar fi trebuit să fac mai multe cercetări și să recunosc că acest lucru nu a fost amuzant, mai ales înainte de a distribui pe un forum public. Nu există nicio scuză. Mă voi descurca mai bine pe viitor, voi învăța din asta. Știu că unii pot să nu accepte scuzele astea sau să creadă ce spun și asta e dreptul lor. Știu că nu există cuvinte magice pentru a repara durerea pe care am provocat-o. Acestea fiind spuse, sunt deschis să lucrez cu cei care activează în comunitatea romilor despre cum să combatem ura, intoleranța și bigotismul.”

    Așa, Volodea… așa să faci… și să le explici și ălora de la Universitatea din Maryland că a fost doar o glumă nevinovată, adică așa, ca și cum ai pune aceeași fotografie, dar cu New Orleans scris dedesubt în loc de Țăndărei!… Ce-o să mai râdeți cu toții! Și dacă tot reflectezi matale la mesajele nepotrivite pe care le-ai transmis de-a lungul timpului pe FACEBOOK, poate revizuiești și această creație lirică pe care ai conceput-o cu ocazia arestării lui Dragnea Liviu:

    „Un găzar tare rău/ A ajuns într-un bulău/ Pe grătarul ruginit/ Micii putrezeau cumplit/ Iar din țuica de gutuie/ El se sufoca de m**e/ Mitocană- precum el/ Pehlivan, pungaș, mișel!”

    Primele versuri, după revizuire, ar putea să sune cam așa:

    „Un Volodea bun la toate/ aut! din Universitate!/ și-un politolog în trend/ ușuit din Maryland”… Daʹ cum eu nu sunt o poetă prea grozavă, te invit să completezi tu, măi dragă, câmpurile goale ale elegiei cu ce versuri îți mai trec prin minte!

  29. Dom” Popescu,
    Eu am informații despre needucații din SUA din documentarele și reportajele americane de pe diverse posturi străine. Media românească nu se prea sinchisește de infracționalitatea din America.
    De acolo știu că mai cu seamă periferiile marilor orașe sunt pline de infractori minori și majori pe care Poliția nu îi poate stăpâni.
    De acolo știu că violențele și omuciderile sunt la ordinea zilei, nu mai vorbesc despre încălcarea a tot felul de legi.
    Susțin în continuare că numai familia te formează în privința respectării legilor. Știți prea bine că mitraliorii americani care omoară copii de grădiniță, școlari mici, elevi de liceu, studenți, profesori, cetățeni de pe stradă, din restaurante, săli de spectacol, edificii religioase… au absolvit liceul, iar unii – chiar facultăți.

    • @Amalia: „Susțin în continuare că numai familia te formează în privința respectării legilor.”

      Nu mai am putere să argumentez.
      Da, familia. Dar dintr-o familie needucată ce fel de copil iese?

      Mai exact, dintr-o familie educată într-un sistem de educație alterat în care valorile sunt cele promovate de liberalismul-progresist, sistem care insistă în distrugerea a tot ce înseamnă valoare tradițională?

      Și totul pornește de la vârful societății. De la vârful administrării statelor liberale, de la vârful sistemului politic, de la vârful societății civile, de la vârful sistemului universitar.
      Și atunci mișcările de tip #, #rezist, #metoo, devin chintesența civismului actual.
      Mă iertați, dar sunt crescut în alte timpuri și într-o altfel de familie ca să fiu de acord cu permanentele mișcări ale străzii educate în noul sistem de educație impus peste sistemul tradițional.

      Și culmea, până și această educație din școli a devenit benevolă în România, deoarece statul nu mai impune obligativitatea urmării școlii, fiind susținut de „civilii” care strigă „cum adică să-i oblige pe copii?”.

      Deci, care-i rolul familiei moderne în formarea respectului pentru lege?

      Care familie, cea cu mamă activistă #metoo, tată activist #rezist sau părinți activiști #toletanțăsexuală?
      Sau poate cu mamă plecată în Italia și tată în Germania la cules sparanghel, iar copilul pe străzi?

Lasă un răspuns