Guest Post – Dan Tomozei

România primită la Beijing ca adevărat prieten, în vremea epidemiei!

… se întâmpla în mai 2003, pe când România își afirma fără teamă prietenia cu China, într-o perioadă în care aderarea la NATO și UE reprezentau principalele proiecte naționale. O perioadă în care la București se afla premierul și guvernul care avea să încheie negocierile de aderare și să ducă de drept România în parteneriatele euro-atlantice.
Când toate vizitele oficiale erau reprogramate, iar lumea privea cu maximă reținere spre China ca urmare a epidemiei SARS, premierul Adrian Năstase a decis să efectueze o vizită oficială la Beijing. Anunțându-l pe Ambasadorul aflat în misiune, E.S. Viorel Isticioaia-Budura, premierul Năstase avea să transmită intenția de a vizita China și de a aduce un ajutor medical.

Inițiativa premierului Adrian Năstase avea să fie primită cu deosebită simpatie la Beijing, așa că la data de 14 mai 2003 premierul Wen Jiabao avea să primească delegația Guvernului României în cadrul unei ceremonii oficiale, cu protocol de nivel de stat.

Presa vremii din China a reținut prezența premierului Năstase, însoțit de o delegație din care făceau parte cinci miniștri ai guvernului României, drept una extrem de importantă, nu doar la nivelul prieteniei și relației tradiționale, ci la nivelul semnalului internațional de încredere de care China avea nevoie la acel moment.

Agenția de presă Xinhua transmitea la 14 mai 2003, că în timpul întâlnirii oficiale desfășurate la Marea Sală a Poporului din Beijing, premierul Wen Jiabao a subliniat că „患难见真情” („huànnàn jiàn zhēnqíng”/ „Când este o nenorocire, se văd adevăratele sentimente„), ceea ce ar putea fi asimilat cu proverbul românesc: Prietenul la nevoie se cunoaște!

Vizita premierului Năstase în China coincidea cu perioada în care chinezii luptau împotriva epidemiei SARS, inițiativă apreciată în mod deosebit de Wen Jiabao: „Vizita dumneavoastră arată nu doar că însuși prim-ministrul acordă importanță relațiilor China-România, dar arată și sprijinul guvernului român și al românilor pentru guvernul chinez și lupta chinezilor împotriva SARS. Aceasta reflectă prietenia profundă dintre China și România. Consider că vizita premierului Năstase va avea cu siguranță un impact profund asupra dezvoltării relațiilor China-România în viitor”.

Premierul chinez  a subliniat dorința Beijingului de a impulsiona relațiile cu România pe trei direcții: menținerea vizitelor reciproce la nivel înalt și consolidarea relațiilor politice dintre cele două țări; extinderea schimburilor bilaterale în domeniul comercial, financiar și al investițiilor, simultan cu dezvoltarea canalelor de cooperare economică și comercială; cooperarea în afacerile internaționale și sprijin reciproc în problemele care preocupă fiecare parte.

De asemenea, Wen Jiabao a prezentat în cadrul întâlnirii situația prevenirii și eforturilor depuse pentru controlul SARS, mulțumind totodată României pentru sprijinul moral și material acorda Chinei în lupta împotriva SARS.

La rândul său, premierul Adrian Năstase a transmis că, în ultimii zece ani (n.m. 1993-2003), situația internațională și relațiile România – China s-au schimbat foarte mult, însă relațiile tradiționale de prietenie dintre cele două țări nu s-au schimbat. De asemenea, exprimând încrederea că poporul chinez va învinge epidemia SARS, premierul Năstase mulțumea Chinei pentru sprijinul său prețios acordat României și Românilor de-a lungul anilor.

Liderul de la București a subliniat mesajul omologului chinez arătând că România este dispusă să consolideze schimburile și să coopereze cu China în domeniile investițiilor, finanțelor, construcției de autostrăzi, a sistemului hidroenergetic și de comunicații, simultan cu extinderea comerțului bilateral.

Mulțumiri pentru gestul și ajutorul României aveau să fie transmise premierului Adrian Năstase și în cadrul întâlnirilor bilaterale avute cu președintele Chinei, Hu Jintao, și cu președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China, Wu Bangguo.

Acestea sunt evenimente și fapte din urmă cu aproape 17 ani, cu care diplomația românească se poate mândri, privind retrospectiv. Despre realitățile prezente nu insist! Cu atât mai puțin asupra evoluției relațiilor România-China de după 2005, în totală discordanță cu declarațiile de intenție ale premierilor Wen Jiabao și Adrian Năstase din 2003.

Mai subliniez că ultima vizită oficială în China la nivel înalt a fost înregistrată în august-septembrie 2004.

 

43 de gânduri despre “Guest Post – Dan Tomozei

  1. La cate speculatii s-au facut pe seama furtului rezultatului alegerilor din 2004, semnificatia vizitei de prestigiu a primului ministru roman Adrian Nastase n-a scapat oficinelor ochiul si timpanul de aiurea, cu branse in Romania. Am convingerea ca asta a cantarit hotarator in bascularea alegerilor, inclusiv a castigatorului real si privarea tarii de un drum al dezvoltarii intense pe seama capitalului imens de simpatie a Chinei fata de Romania. De atunci tara a devenit tot mai mult o colonie a puterilor vestice, cu ajutorul vanzatorilor de neam si tara ce i-au decis destinul de mai bine de 15 ani. Deh, Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga cu forta in traista.

  2. Ne aflam in perioada in care Romania avea oameni de stat adevarati. Era perioada in care inca contam in relatiile bilaterale, inca traditionale faurite cu multa truda si ani lungi de diplomati iscusiti, profesionisti, de oameni care si-au iubit tara. Suntem contemporani cu politicieni si nu numai, care in fiecare moment al vietii lor distrug in fel si chip Romania si lucrurile nu se vor opri aici. Aminteam cu ceva vreme in urma ca relatiile diplomatice intre state se cladesc in ani, se cultiva prin actiuni si fapte. Astazi ne-am schimbat modul de abordare, iar prin nulitatile, figurile sterse si fara personalitate, „cocosati” care ne dirijeaza astazi, Romania nu mai conteaza in concertul mondial Tara noastra conteaza ca o colonie hacuita din toate partile de „prieteni si aliati” (avem podul plin) cu acordul si obladuirea cozilor de topor care astazi se afla la carma tarii.

  3. Andrian Năstase
    Dacă ați putea să vă întoarceți în timp, cu expertiza din aceste momente, cum ați negocia, domnule prim ministru, condiționalitățile impuse de finalizarea procesului aderării României la NATO ?
    După părerea mea de simplu contemplator al evenimentelor, cred că atacurile de la 11 septembrie 2001 au inclus, subit, România în zona strategică extinsă de interes a SUA.
    Probabil mulți români cred și acum că ni s-a făcut o imensă favoare, doar pentru că ne-am manifestat atașamenul ferm și cvasi-unanim pentru calea spre vest.
    Nu știu dacă s-a gândit cineva că înregimentarea într-o organizație militară implică, aproape axiomatic, o diminuare a gradelor de libertate pentru diplomația externă a autorităților române și o restrângere a capacității statului român de a păstra și dezvoltă relații multiple, în special în plan economic, cu entități exterioare granițelor NATO.
    Ne-ați vorbit deseori despre necesitatea diversificării azimutale a relațiilor externe, insistând (și) pe ideea recuperării unor conexiuni tradiționale ale României.
    Chiar (mai) credeți că așa ceva este posibil, în actualul context geopolitic marcat de noul război rece instaurat de complexul militaro-industrial al Statele Unite în scopul menținerii, cu orice preț, a unipolarismului hegemonic ?
    Haideți să privim trecutul și ca pe o etapă istorică a nerealizărilor, nu doar ca pe o compilație de succese, destul de îndoielnice și iluzorii, după părerea mea umilă.
    Totuși, în fond, cine sunt eu să judec deciziile marilor noștri înaintași… în viață ?

  4. ALTI OAMENI DE VALOARE ATUNCI D-LE NASTASE NU CARPELE ASTEA JEGOASE CE CONDIUC TATRA ACUM DE FAPT CE NU CONDUC…O RUSINEEEEEEEEEEEE

  5. Cred ca intotdeauna s-au dus lupte contra natalitatii Chinei. Intotdeauna se gaseste cate un descreierat care tanjeste dupa sange. Faptul ca au aparut subiecti virusati prin mai toata lumea pare sa fi incurcat putin ,,afacerea,,. Unde-s multi, puterea creste. E bine de constientizat de catre noi, toti

  6. Să ne amintim comentariile de acum o lună referitoare la măsurile luate de China pentru împiedicarea răspândirii Coronavirusului. Se arătau filmulețe cu chinezuțe isterice care țipau că sunt izolate în case. Combatantul Radu Tudor vorbea de metode medievale, amintindu-ne de izolarea ciumaților. Acum , aceiași gălăgioși laudă China și îndeamnă să folosim aceleași metode medievalo-comuniste! Chinezii s-au oferit să ajute Italia. Bravo lor. Sunt mai solidari ca europenii cu ei înșiși.
    Nu am să înțeleg niciodată politica antichinezească și antirusească a politicienilor actuali. Rușii și nici sovieticii nu ne-au făcut mai mult rău ca austriecii sau ca germanii, iar chinezii, deloc. Cred că mintea îngustă a multora, de diferite orientări politice, judecă astfel: nu dă bine și suntem mai puțin europeni, dacă întreținem relații economice, politice, culturale cu cele două super puteri. Cred că în noua ordine internațională, care se va instaura după criza determinată de coronavirus, prima Putere va fi China. Rusia se va înfrunta cu SUA, iar Germania nu va mai avea poziția actuală: va fi acolo unde ar fi trebuit să rămână, după Al Doile Război Mondial!
    Domnule Năstase, din păcate politicienii actuali nu au viziunea dumeavoastră duplomatică, Trist este că nici nu vor să învețe sau să se orienteze. Ori nu-i duc mintea ori au stăpâni care îi dirijează împotriva curentului!

    • Un mare paradox a lumii actuale. Toata lumea mai la vedere sau nu, fac afaceri, schimburi economice sau investitii reciproce cu Rusia sau mai ales cu China. Noi n-avem voie, noi avem statut de colonie, de vasali.

    • Apropos de radu tudor. După ce ani de zile a țipat că n-avem autostrăzi, când la o licitație a apărut un consorțiu chino-turc, a zis că nu-i bine, că trebuie o firmă mai de la vest de noi !! C-așa-i în parohia lui dan voiculescu !

    • Excelent expozeu, domnule Oscar Wilde.
      Este foarte dificilă în lumea de azi ( și implicit demnă de admirat) capacitatea de a vedea dincolo de orizontul prejudecăților post.
      Oamenii sunt diferiți, dar nu toți au dreptate în același timp, așa cum vor să ne facă să credem ideologii progresismului – definibil ca substitut al cunoașterii.

    • #Oscar Wilde: „Rușii și nici sovieticii nu ne-au făcut mai mult rău ca austriecii sau ca germani”

      Da, gospodin Oscar Wildevici, nu există pe pământ popor mai prietenos cu românii.

      • Mircea Popescu
        Cine ne vrea binele, domnule Popescu ?
        Cu ce ne ajută partenerul strategic ( în afară de șapca prezidențială și pumnul în masă ) ?
        Unde este solidaritatea UE în aceste momente ?
        De ce românii abandonează, ca șobolanii, tărâmul făgăduinței, amintindu-si că rădăcinile lor sunt, totuși, în România ?
        Și, la urma urmei, din ce lume ne trimiteți răvășel, domnule Mircea Popescu ? O fi dintr-una foarte caldă, până la incandescentă ?
        😈

      • Domnule Popescu, dacă vreți să fiți corect, trebuie să recunoașteți că niciun popor nu a fost ,,prietenos cu românii!” Așa ne arată istoria și conform datelor istorice, austriecii și germanii nu au făcut mai puțin rău românilor decât rușii și sovieticii. Dacă sovieticii au făcut ce-au vrut la noi în țară, până la retragerea trupelor în anul 1958, s-a datorat faptului că englezii și americanii le-au dat mână liberă! Măcar sovieticii nu ne-au scos osemintele domnitorilor noștri din mănăstiri ca să le arunce în râuri, nu au dat foc mănăstirilor, nu au ars de vii pe călugări etc ( un singur exemplu și e de ajuns: austriecii,în anul 1716, în urma unui război ruso-turco-austriac, au ocupat mănăstirea Mera , au batjocorit mormântul lui Antioh Cantemir, iar osemintele domnitorului le-au aruncat în apa Milcovulu ; cred că nu e necesar să spun toate grozăviile pe care le-au făcut în Bucovina sau pe care Bucow le-a făcut în Transilvania). Aceasta este istoria reală, nu politică!

      • Domnule Popescu, dacă vreți să fiți corect, trebuie să recunoașteți că niciun popor nu a fost ,,prietenos cu românii”. Istoria ne arată că germanii și austriecii nu au făcut mai puțin rău decât rușii și sovieticii. Dacă sovieticii și-au permis să facă ce vor pe teritoriul țării noastre, până la retragerea trupelor din anul 1958, dacă au introdus aici un regim dictatorial stalinist, s-a datorat faptului că americanii și englezii le-au dat ,,mână liberă”. Măcar sovieticii nu ne-au scos osemintele domnitorilor din morminte, nu au dat foc mănăstirilor, nu i- au ars de vii pe călugări etc. ( doar un exemplu: în anul 1716, după un război ruso-turco-austriac, austriecii au ocupat Mănăstirea Mera, au batjocorit mormântul domnitorului Antioh Cantemir, iar osemintele acestuia le-au aruncat în Milcov; nu cred că este necesar să relatez toate atrocitățile pe care le-au făcut în Bucovina sau acelea pe care le-a făcut generalul Bucow, în Transilvania). Aceasta este istoria reală, nu politică

  7. Hm, este vorba de Dan Tomozei care trăiește acum în China și care a publicat recent un articol de propagandă atât de elogios la adresa conducerii înțelepte a marelui popor chinez, de te întrebai unde avea pistolul, la tâmpla stângă sau la aia dreaptă?

    • Este bine să eviți a transpune altora situația în care te afli dumneata.
      Pe de altă parte nu uita că trebuie să te respecți singur, dacă vrei să te respecte și cei din preajmă!

  8. E ceea ce a facut , in aceeasi perioada , si prim ministrul francez Raffarin , lucru care i-a miscat mult pe chinezi .
    Care Raffarin ?
    Cel cu tainul – adica autostrada pe Valea Prahovei , pe care Basescu o anula grabit in primele luni de Domnie .
    Si pentru ca vorbesc din nou de obsesia mea , infrastructura de Transport – un pas mic pentru Om , un pas mare pentru Omenire , s-a atribuit unui constructor ultima portiune din autostrada lansata in 2013 de Ponta si Sova cel tanar , Campia Turzii – Targu Mures , sectorul Ungheni ( aeroportul Targu Mures ) – intrarea in municipiul Targu Mures , 10 km , care duce autostrada spre Valea Muresului de Sus , sector tarat in procese de patru ani si dat unui constructor austriac ambitios si cu mare capacitate de a face rau , Strabag , la originea acestei mari intarzieri .
    Strabag va avea , tot prin lupte de uzura in procese , si cei 30 de km de autostrada de la Biharea la Marghita – doi ani de intarziere .
    Eu nu inteleg de ce autoritatile romane , vazand ce firma este aceasta Strabag , nu-i dau cateva contracte sa o sature si sa ne evite mari intarzieri si probleme – aceeasi Strabag ne-a facut sa pierdem patru ani si jumatatea drumului expres Craiova Pitesti .
    Nu i se pot da contracte care sa o multumeasca – de la inceput aceste doua contracte de mai sus si un lot din drumul expres Craiova Pitesti sau autostrada de centura Nord – impreuna in jur contracte de 200 milioane de euro – si sa ne fie evitate mari neplaceri si intarzieri ?!

    • Cu eforturile europene și nu numai de reducere a emisiei de noxe, mă întreb dacă autostrăzile astea care în unele țări măsoară mii de kilometri vor mai fi de folos…

      • Vest-europenii au motoare care polueaza foarte putin .
        Sa nu uitam automobilele cu motoare electrice care vor apare peste tot .
        Si e din nou imensa ipocrizie vest-europeana , ” nu poluam ” dar germanul este lipit de automobilul sau si Germania isi produce electricitatea prin centrale cu carbune !
        ” Mii de kilometri ” ?
        Au zeci de mii de kilometri in fiecare mare tara vest-europeana .
        Noi , ce incercam sa credem ca vrem sa spunem ca vrem sa putem in conditiile Sistemului Politic Securisto – Sorosist din tara , sunt , in urmatoarele 12 luni :
        1 ) doua contracte semnate de 30 de km fiecare , unul pe Curtea de Arges – Pitesti din autostrada A1 altul pe Biharea – Marghita ( Chiribis ) din autostrada A3 Transilvania
        2 ) contract pentru centura Craiova Sud – UN SINGUR OFERTANT ! – care este in ” evaluare ” de trei luni
        3 ) semnarea contractului pentru reabilitarea caii ferate pentru lotul din mijloc al caii ferate Sighisoara – Brasov , cateva sute de milioane de euro
        3 ) poate , printr-o minune in care nu cred , prin absenta contestatiilor si a recursurilor la infinit , un contract intre 8 – 12 – 19 km pentru unul din cele 4 loturi ale autostrazii de centura Nord si – asta ar fi un miracol dumnezeiesc – pentru unul din loturile 3 si 4 ale drumului expres Craiova – Pitesti

    • Se pare că „cineva” a luat de bun sloganul publicitar al austriecilor de la OMV, care ne pisau cu: România se va dezvolta cu bunsimț și responsabilitate. Până la urmă tot va fi necesară o lege deșteaptă a achizițiilor publice, pe care dragnea a tot sabotat-o, deși Ponta cerut-o chiar imperios!

  9. Tom Nichols
    ,, Sfârșitul competenței”
    (Scriitorul american face o radiografie a societății americane contemporane, aflată – conform autorului – într-o derivă morală și intelectuală cu greu reversibilă urmare a relativizării valorilor/reperelor tradiționale, chiar și a naturii ca dat biologic universal.
    Din păcate și Romania tinde să devină o victimă a democrației prost înțelese, fascinată, după 1989, de cadourile otrăvite ale Vestului: imagine poleită, mândrie, egocentrism, punerea pe același plan a ideii cu opinia)

    ,,Expunerea la informatii in era tehnologiei alimenteaza un egalitarism intelectual narcisist si orientat gresit, care afecteaza negativ orice tip de dezbatere. Astfel, omul de rind care isi culege informatiile de pe internet ajunge sa se creada la fel de competent in medicina ori diplomatie ca specialistii din domeniile respective. Toate opiniile, inclusiv cele mai ridicole, se cer a fi luate in serios si orice contrazicere a acestei teze este respinsa drept elitism nedemocratic. Printre motivele respingerii expertilor, Tom Nichols enumera accesibilitatea internetului, aparitia modelului satisfactiei clientului in cadrul studiilor superioare si transformarea industriei media intr-o masina de divertisment non-stop. In loc sa formeze un public educat, diseminarea tot mai democratica a informatiilor face ca o armata de cetateni furiosi si prost informati sa nege realizarile intelectuale, iar in acest context insesi institutiile democratice risca sa devina victimele populismului sau ale tehnocratiei. Sfirsitul competentei analizeaza acest fenomen si avertizeaza cu privire la pericolele care ameninta stabilitatea si supravietuirea democratiei moderne in era informatiei.”

  10. ,,NU VOM CEDA, NU NE VOM SCHIMBA MODUL DE VIAȚĂ !” – tunau pe toate mediile ,, dumnezeii” capitalismului globalist din spațiul auto-privilegiat euro-atlantic, după fiecare atac terorist.
    Dar a fost nevoie de un banal virus pentru ca ,,dumnezeii” și ,,supereroii” să realizeze ca sunt în realitate aceleași entități biologice fragile și efemere dintotdeauna, dependente 100% de mediul natural terestru.
    Poate de aceea noi, oamenii,
    ar trebui să reconsiderăm raporturile cu Mama Natură, revenind, prin resetare, la normalitatea respectului față de sursa primordială a existenței, rezistenței, evoluției și supraviețuirii noastre, ca specie, pe această planetă unică (până la proba contrarie) în Univers.

  11. Criza mondiala grava, ca un razboi la adresa tuturor, declansata din China (nu spun „de China”, pentru ca nu am informatii care sa-mi garanteze ca a fost premeditat raspindit de China) va schimba ordinea mondiala. Nu stiu inca daca vom asista la o intarire a institutiilor globale precum OMS (WHO), si la o adincire a cooperarii intre state. Deocamdata, vad ca fiecare stat ia decizii pentru el, pentru salvarea natiunii si a economiei nationale. Ce rol vor mai juca companiile multinationale? Cind vaccinul va fi aprobat, si incee productia, cine il primeste primul?

    Presedintele Serbiei, de exemplu, ne spune ca el nu vede solidaritate in UE,si ca Serbia poate fi salvata doar de China (nu si de Rusia?). Rusia se foloseste de situatia cu coronavirusul pentru a intari un sistem autoritar, centralizat si anti-strain, ce se construieste pe cultul personalitatii lui Putin, in curind ales pe viata.

  12. Bine că n-avem noi relații cu China, că au Germania, Franța, Italia…și…cine n-are?
    SUA e la cuțite cu China fiindcă aceasta s-a dezvoltat economic rapid, se dezvoltă în continuare, și pentru că a invadat toate piețele.
    De fapt SUA se teme că China ar putea-o detrona. Cu noi de ce nu e la cuțite?
    Cum să nu ai relații cu o țară care construiește poduri de 55 km? Să refuzi legăturile din cauza regimului struțo-comunist? Păi, în regimul ĂSTA a construit podul de 55 km, datorită regimului ĂSTUIA.
    Asta nu înseamnă că vreau același regim la noi. Asta înseamnă că poporului chinez i se potrivește acest regim ca o mănușă.
    Nu vreau să-mi închipui ce s-ar fi întâmplat cu China dacă Tian-an-menul lui Papuc ar fi avut succes…

    • Aveti perfecta dreptate, bine punctat. SUA in principal se teme de „tavalugul” economic chinez..Nu pun in discutie regimul care guverneaza aceasta uriasa tara, cu toate ca „o tara doua sisteme” si-a dovedit eficacitatea, mai ales cea economica.

      • @Anonimul, până una alta, în urma restricțiilor puse de America, care începe readucerea producției manufacturiere în Statele Unite, implicit reducerea dramatică a comenzilor, economia Chinei a început să intre în recesiune.
        Nu de alta, dar principala piață de desfacere care are și nputere de absorbție este America.
        Restul este poveste.

  13. Manipulare psihologizant-globalista a pandemiei de coronavirus: Specificul de egoism si irational al Globalismului, imputat si extrapolat Natiunilor!

    De la o trompeta a Globalismului nu poti avea niciodata asteptari de sunete ca scoborand din sfere ceresti. Ta-ta-urile acestei clase de ierihonisme propagandistice vin din registrul vibratiilor joase, care starnesc emotii inferioare, incluzand frica, vinovatia, agresiunea. Cu ele se hraneste Globalismul. Alteori, goarnele lui aduc in prima linie valori ale culturii si civilizatiei Natiunilor. Valori in care Globalismul nicicand nu crede. Dimpotriva, in ascuns primitivismul sau le ia in deradere si le batjocoreste. Cand le invoca, o face fals si speculativ, cu scop viclean, de “reduta” si “scut”, pentru a descumpani si lovi Natiunile. De o mostra s-a aflat ieri. Cu siguranta nu va fi ultima. Din istoria recenta un caz elocvent a fost al lui Obama. In timp ce ai sai drapelisti negri faceau prapad in Siria si Irak, uneori si incursiuni teroriste in Europa, fostul titular al Casei Albe vorbea de “umanitate”. Dar o facea stangaci, ca un afon pus sa cante la pian.

    O analiza CNN incearca sa creeze pentru Globalism un spatiu de refugiu si siguranta. Globalismul e vinovat de raspandirea globala a coronavirusului. Cel putin prin ruperea liberalista a frontierelor si coercitia ideologica prin “corectitudinea” politica, ambele menite sa-i asigure expansiunea. Lasam la o parte cauza misterioasa si infectarea majora in doua epicentre succesive, China si Europa. Aceste medii sunt dintre cele mai competitive, iar aceasta pare sa fie cauza determinanta pentru care se incearca, prin mijloace lipsite de orice scrupul, sa fie scoase din competitia mondiala cu SUA. Desi, in geopolitica nu exista coincidente, ci doar premeditare. Analiza CNN sugereaza ca pandemia de coronavirus ar risca sa scoata la suprafata ce e mai rau in natura umana. O asemenea grosolanie de tendentiozitate geo/politica este de neconceput si de necrezut. Se vede cu ochiul liber ca ceea ce a scos la suprafata pandemia sunt solidaritatea, coeziunea, compasiunea. L-am vazut pe papa plimbandu-se pe strazile pustii ale Romei si rugandu-se pentru izbavirea Lumii de plaga pandemiei. Unii o numesc “a unsprezecea plaga”, trimitand aluziv la a zecea plaga biblica, din istoria antica a civilizatiei egiptene, care a fost provocata de mana omeneasca.

    Am vazut aplauzele pentru medicii-eroi, cantecele din balcoane in semn de unitate si incredere, care s-au inaltat precum muntii in mentalul Natiunilor, in razboiul popular impotriva pandemiei de coronavirus. Ele sunt expresii ale culturii si civilizatiei milenare, din care Globalismul s-a infruptat parazitar, fara sa produca si sa compenseze. Acest unilateralism al Globalismului, pe spinarea multilateralismului, a facut din el Marele Obez si Marele Bolnav. Al aproape a doua jumatati de veac, din cel precedent si din cel actual. Exemplele cu femeia din Australia care intr-un supermarket a scos cuțitul în fața unui bărbat la raftul de hârtie igienică, într-o confruntare pe viață și pe moarte pentru ultimul pachet, si al unui student din Singapore, de etnie chineză, care a fost bătut pe străzile din Londra până când i-a fost fracturat craniul, apartin unor spatii ale culturii violentei, la care se recurge pentru orice miza, oricat de mica. Viata nu are niciun pret pentru Globalism, lucru demonstrat de nenumaratele sale razboaie de jefuire a resurselor Natiunilor, cu care isi intretine maladiva supraponderabilitate. Culmea reactiilor instinctualiste din lumea Globalismului, care este jungla pentru unii si lagar pentru altii, fata de pandemia de coronavirus a fost explozia vanzarilor de arme individuale din SUA! Despre cei pe care ii eticheteaza drept “populisti” si “extremisti”, autorii, care au facut ideologie din psihologie (cativa din acest soi sunt si la noi) spun ca “arata din nou cu degetul”. De fapt, sunt aratate acuzator varfurile Globalismului. Oricat de prosti ar fi cei din aceasta mica banda, ii tine impreuna instinctul animalic de a avea tot ce nu le apartine. De a vedea totul ca pe o prada. Vizand probabilitatea analizei sale, CNN risca o retorica desueta, legata de constructia teoretica darwinista, cu probabilitatea in declin: “Egoismul si irationalitatea, transmise evolutionar?” Ei, da!, daca e vorba despre Elita Globalismului, care de secole isi transmite ereditar privilegiile si pozitiile de putere, parazitand generatie dupa generatie Natiunile.

  14. Partea „buna” a crizei generate de coronavirus este ca expune niste realitati despre care nu se vorbeste. Una dintre ele este increderea cetatenilor in elitele lor politice. Nici o tara din lume nu a fost pregatita pentru aceasta criza, si toate guvernele au aratat ca sunt vulnerabile si au raspuns tarziu la provocari. E o criza mondiala de resurse medicale: doctori, surori medicale, si o lipsa acuta de echipament necesar, cum sunt ventilatoarele. E o criza interna de solidaritate in UE. Altfel nu se explica de ce o tara ca Italia nu este ajutata indeajuns de ceilalti membri ai UE. Alte state, ca Iranul, care nu a incetat sa-si arate muschii militari si sa ameninte pe altii, arata o slabiciune sistemica pe care o presupuneam doar. Romania este si ea foarte vulnerabila, avind o infrastructura slaba, si medicala si de alta natura. De ce nu se realizeaza acum o Uniune Medicala in UE? E nevoie ca de aer de a lucra impreuna in UE pe teme medicale.

  15. Mu-a placut f mult :„În Orientul Mijlociu, dacă nu te afli pe lista de invitați la un dineu important, ar trebui să consulți meniul. S-ar putea ca numele tău să fie trecut acolo.

  16. Imparatia Sobolanilor si Vanturile CoronaGlobalismului

    Semintele Coronavirusului aruncate criminal in China se intorc impotriva diseminatorilor. Vanturile Globalismului le circuleaza infectios in toata Lumea. Mainile sale apucatoare si bocancii sai marsaluitori sunt pline de Coronavirusi. Sunt vremuri de CoronaGlobalism.

    Ca si lumina si dogoarea spiritului solar al lui George Orwell din romanul alegoric “Ferma Animalelor” (1945), care a risipit ceturile in care se invaluia Comunismul, uscandu-l si dematerializandu-l, ne apropiem de un moment al adevarului si in privinta Globalismului. De aceasta data sori sunt Natiunile, care il denunta ca “Imparatia Sobolanilor” (2020).

    Globalismul s-a nascut o data cu Imperiul Britanic. Cand a intrat in criza, a folosit manipularea schimbarii la fata. Ea s-a numit “Independenta” Statelor Unite ale Americii. Imperiul Sobolanilor a continuat sa existe pana in ziua de azi. El este cel care roade nestingherit PIB-urile Natiunilor, intr-o ordine internationala a fricii si a domniei banilor americani, obtinuti din nimic, simple hartii fara nicio acoperire materiala.

    In noua distopie, metafora orwelliana de “animalism” e inlocuita cu cea de “sobolanism”. Este o trecere de la lumea porcilor, o oglindire a iudeo-comunismului din fosta URSS, la imparatia sobolanilor, o metafora cenusie pentru iudeo-globalismul edificat de SUA. Este o coborare in subteranul rozatoarelor, care nu au nicio utilitate omeneasca, comparativ cu cea de suprafata a suinelor (v. comparatia sacrificare-deratizare). Cuvintele “rozatoare”, “subteran” si “cenusiu” sunt maximal-picturale pentru sobolanism. Galeriile subterane ale sobolanismului spre toate Natiunile incep din Statele Unite, unde le sunt carate toate bogatiile.

    In “Imparatia Sobolanilor” exista si sobolani alegorici, corespunzatori porcilor “Seniorul cel batran”, “Napoleon”, “Squealer” etc. Pentru primul portret de sobolan concureaza mai multi ideologi Globalisti, incepand de la fondatorul teoriei Liberalismului (Adam Smith, 1776), pana la cel al Conflictualismului Civilizational (Samuel Huntington, 1993/1996). Cele doua teorii au aratat sobolanilor calea spre Avutia Natiunilor si mijlocul prin care aceasta le poate fi smulsa. In acelasi profil pot fi incadrati si altii, mai recenti. Imparatul este inconfundabil: Sobolanul Roscaliu. Mana sa dreapta si sef al propagandei-diversiunii este Sobolanul Durduliu. Alti sobolani urmeaza sa fie scosi in fata dupa ce Sobolanul Roscaliu va fi reconfirmat pentru domnia extinsa (2016-2024). Natiunile au dreptul la spirit critic, alegoric, pamfletist. La scrutare si invederare fara limite. Ele pot duce in postglobalism, dupa cum au dus in postcomunism. Acum, e vremea de o alta simetrie, de o noua oglinda.

  17. trexsr
    Romania stă încă destul de bine, față de state vestice cu pretenții.
    Problema de fond este că se devoalează, prin ,, turnesolul* crizei, slăbiciunile sistemului democratic de tip euro-atlantic. ținute până acum sub control printr-o relativă bunăstare și libertăți individuale care exced capacității umane de discernere, aceasta din urmă atrofiată programatic de propagandă directă și/sau indirectă din media și spațiul virtual.
    Se vede acum ca sistemele democratice s-au construit, greșit, eminamente în jurul individului, în antiteză cu solidaritatea și disciplina socială. Un individ transformat în sclav …. mulțumit de sine însuși.
    Practic, sistemul capitalist post-modern al nonvalorii, vacarmului și egalitarismului între opinii, oricare ar fi ele (inclusiv cele fantasmagorice sau pur și simplu inepte), tinde să sucombe în mod lamentabil.
    Oamenii Vestului au trăit în iluzia hollywoodiană că sunt stăpânii Universului și pot face ce doresc cu trupul, conștiința și viața lor în numele liberului arbitru.
    Se vede limpede că ,, împăratul” generic este….gol. Așa cum erau Adam și Eva la Începuturi. Adică, liberi, vulnerabili și ….efemeri.
    PS
    Dacă mă suspectezi, ca de obicei, de pro-rusism ( în tandem cu simpaticul nostru coleg Mircea Popescu), îți recomand să citești cartea americanului Tom Nichols – ,, Sfârșitul competenței”.

    • @ZeV Cred că ai în vedere numai ultimii 30de ani. În 2010 socialiștii francezi și alți intelectuali de stânga au editat o broșură – radiografie în care au enumerat DIFERENȚELE ENORME între cum se prezenta capitalismul până în 1989 și situația de fapt de la momentul 2010, când era clar că sistemul capitalist s-a întors la practicile din sec. XIX !!!
      Așa că s-au luat măsuri și, prin colaborarii cu Democrații din USA, ziși din grupul socilaiștilor, diferit de Republicani, care sunt conservatori, popularii europeni au pus la pământ socialiștii francezi ( DSK batjocorit nevinovat și apoi Hollande transformat în mascota lui merkel).
      Dacă ai la îndemână o Biblotecă cu pretenții, caută în colecția ziarului Jurnalul Național din 2010 articole – corespondențe semnate de Matei Vișniec, care prezentă și o esență a broșurii editată de Libération.

    • ZeV, orice sistem are slabiciuni si puncte forte. Sistemele democratice nu sunt perfecte, dar au capacitatea de a se auto-corecta. Incet, foarte incet, dar posibil. Posibil si ca democratiile sa se transforme in sisteme autocratice. Din punctul meu de vedere, libertatea individului e esentiala atita timp cit nu atenteaza la libertatea unei comunitati largite de indivizi (sat, oras, tara). A mea clar nu atenteaza la libertatea altora pentru ca nu am puterea sa imi „trag” legi pentru mine. Dar, vad in situatii de criza ca asta cum altii sunt mai presus de liberatea mea si au mai multe deschideri decit mine sa cumpere hartie igienic, de exemplu, sau masti de fata pe care eu nu le gasesc nicaieri :). Sau altii au mult mai multi bani si isi permit sa dea $100 pe o sticlutza de alcool sanitar, la escrocii de azi. Iar statul „democratic” ne spune prin toate portavocile ca avem de toate si toate o sa le avem…greu sa mai crezi in politicieni in vremuri de rastriste. Dar in cine sa cred in afara de Dumnezeu? In El am incredere.
      Democratia e foarte fragila si depinde de fiecare, de la trilionar la homeless, sa lucreze pentru binele tuturor si fiecaruia. Dar cum suntem o specie animala, mai greu cu naravurile si constiinta si moralitatea crestina.

      Dar de ce nu discutam despre alternativele pe care nu le propui? 🙂 Am mai spus, nu as vrea sa traiesc intr-o gubernie condusa de rusi, sau Califat condus de iranieni! Mmmm, paca tot cu turcii ar putea fi o treaba LOL, au papa bun…

      Noi am schimbat multe mesaje mai mult sau mai putin contondente, dar eu va urez tuturor sa fiti sanatosi, si ca Romania sa ramina vesnic a romanilor!

  18. PUPĂTURI PIAȚA CORONADENȚEI

    MOTTO: „Primăvară care-ai fost/ Hai vinó, că-ți găsim rost/ Și dacă vii/ Fără CORON noi te vom iubi!” (Oana Bogdan, fosta roată motrice a lui Dacian Cioloș
    -PLUS, cântând pe YOUTUBE cu glas dulceag și parafrazându-l oribil pe Păunescu Adrian, cel care nu se mai poate apăra de tot soiul de neghiobi)
    ……………………………………………………………………………………
    „Fraților, nu ne lăsați!” se strigă în coruri ample prin aeroporturi și prin vămi, într-o limbă pe care parcă-parcă o cunoaștem, în ciuda accentului italiano-hispanico-britanico-german care răzbate falnic prin mesaje .

    Epidemia de CORONA văd că merge cu spor înainte, în timp ce epidemia de CIUMĂ ROȘIE, vai de capul ei, prăbușită pe-o rână, e cât pe ce să dea ortul popii.

    Președintele nu mai iese să ne promită o țară „ca afară”, mai curată și mai uscată, fără PESEDEU. Orban nu-și mai îndeamnă brătienii să le dea cu paru-n cap social-democraților, pe unde-i prind, că doar fără ăia pe care-i alerga până mai ieri cu parul ar fi fost astăzi doar un „chomeur de lux”, într-o plictisită izolare în orice alt loc cu excepția vilei LAC 1- că aia-i doar pentru premieri! Fanii UNTOLD nu se mai pregătesc să strige minute întregi M**E PSD, într-o înălțătoare simfonie, pe Cluj Arena… poate și din simplul motiv că nu prea vor mai avea în 2020 un UNTOLD unde să-și dea frâu liber sentimentelor, într-o comuniune spirituală de invidiat! Rareș Bogdan zice că gata, nu mai are pic de dușmănie-n sufletul lui sensibil, studiază niște poziții noi de LOVE cu PESEDEUL și nu mai contenește să-i gratuleze cu „distinși” pe jurnaliștii de la ANTENA 3, în interviurile lungi cât zilele de post din anii fără CORONA, pe când mai existau făină, mălai și ulei de floarea soarelui prin magazine, nu ca acum când nu mai găsești în rafturi decât somon fumé și șampanie! Turcan și-a retras acatistele pentru anticipate și se gândește cu speranță ca măcar să se țină alegerile locale la termenul alegerilor parlamentare… Florin Roman s-a sacrificat sau poate că a tras bețișorul mai scurt din mănunchi și a acceptat poziția de „prostul partidului”, rostind, cu un aer de martir în devenire, explicația ridicolă pe care au convenit să o ofere pentru dispariția din peisaj a lui Vasile Cîțu -premier (apropo, Veorica Vasilica Dăncilă nu mai e de rușine, atâta vreme cât era „cîț” pe ce să avem premier Florin Vasilică Cîțu) dar pe care nu voia nimeni să o comunice publicului. Diaspora nu mai transmite mesaje patetice despre cum și-ar dori dânsa să crape votanții PESEDEULUI, nu mai sunt ei niște „hoituri umblătoare” și nici „să vă mănânce cancerul pe toți” , ci acum sunt „frații noștri, nu ne lăsați! Pupici!” Florin Cîțu acoperă cu fundul găurile pe care le-a lăsat CIUMA ROȘIE în buget și nu mai face metafore cu Al Capone și contabilități paralele pe pereți…

    Toată aroganța nemăsurată a unor inși care ne-au terfelit în delir până acum, s-a prefăcut într-o tandrețe și-o dulcegărie de-aș zice că dacă scăpăm de CORONA sigur-sigur dăm în diabet! O frățietate sfântă și-o lumină a înțelegerii a coborât peste Patrie, ca un norișor auriu locuit de îngerași dolofani!

    Deci, să punem supărarea deoparte, să ne dăm mâinile înmănușate în latex, păstrând distanța de minimum 1,50 metri între noi (nu vă entuziasmați, soluția e numai pentru cei cu „mâna lungă”) și să ne procurăm cu toții o cască-mască de protecție model Violeta Alexandru, care a anunțat deja că primăvara asta nu se mai poartă ligheanul asortat la eșarfa galbenă, ci echipamentul de protecție by Eli Lăstean, colecție lansată special pentru doamna Carmen!

    Așa să fie? Nu… nu… nu… Cică „ÎMPREUNĂ ÎNVINGEM PANDEMIA!” Și după ce-o învingem, ce mai facem? Iar M**E PSD? Iar autocare cu simpatizanți de stânga atacate cu pietre de către intelectualii subțiri, de dreapta? Iar cătușe scuturate spre țintele DNA-ului de către Ceaușești de ocazie, cu mintea confuză, dar încurajați de președinte și de instituțiile de forță? Iar propaganda cretină a unor CETEPEI care știu exact cât de fragilă e memoria publicului și cât de scurt pot vira ei de la stânga la dreapta, fără ca populația să-și pună întrebări?

    Nu, mulțumesc. Nu cred în solidaritatea de conjunctură a celor care mi-au tras pumni în cap până acum și nici în mesajele înregistrate de Oana Pellea care se termină, toate, cu zâmbetul ei ipocrit de activistă ingenuă și cu șoapta „O să fie fooooarte bine!”

    Cred că n-o să fie deloc „foarte bine”. Mă uit la fotografia Violetei Alexandru mascată în sudor calificat și evaluez din ochi adâncimea prăpastiei dintre guvernul lui Iohannis și lumea reală, cea în care suntem noi.

    • @Luminița Arghire: „Deci, să punem supărarea deoparte, să ne dăm mâinile … Nu, mulțumesc. Nu cred în solidaritatea de conjunctură … ”
      Personal savurez stilul dumneavoastră, chiar dacă fondul nu-l apreciez de multe ori. Să fie formă fără fond?
      Nu, forma agreabilă îmbracă un fond profund partizan, chiar partinic.

      Totuși, niște soluții pentru binele general, trecând de încrâncenarea partinică, n-ar fi oare mai utile acum când este un moment extrem de dificil pentru întreaga națiune?
      Guvernul ăsta, nesuferit pentru unii, are nevoie să treacă peste criză, eventual printr-o colaborare transpartinică dar și civică.
      Mai ales că este un moment în care lupta politico-ideologică a fost trecută în plan secundar pentru acțiune eminament administrativă de salvare a națiunii.
      Am avut surpriza plăcută să aflu că propunerea de mai jos este deja pe cale de implementare:
      =======
      O idee pt. rezolvarea penuriei de spații pentru carantină ar fi utilizarea hotelurilor care și așa nu sunt utilizate.
      Eventual, chiar transformarea unora în spații de spitalizare.
      În acest fel, chiar industria hotelieră și-ar mai reduce din pierderi prin închiriere.
      De exemplu, litoralul, care este „mort” în acest sezon, are zeci de mii de locuri ce pot fi folosite. În plus, este mai ușor de izolat o asemenea zonă dedicată.
      Metoda poate fi extinsă la fiecare județ.
      Fiind instituită stare de urgență, unele din aceste spații ar putea fi rechiziționate cu titlu temporar.
      Sigur, este nevoie de acțiune urgentă pentru inventariere și echiparea medicală adecvată.
      Guvernul este cel mai în măsură să decidă necesitatea, beneficiile și fezabilitatea.
      ========
      Vreau să spun că în locul înțepăturilor, am văzut și poziția critică a lui Tăriceanu la adresa lui Orban, ar fi mai utilă o adunare a tuturor forțelor politice.

  19. Trebuia sa fac un comentariu in contextul crizei coronavirus.
    Am fost intr-un magazin alimentar in Bucuresti unde vanzatoarea tusea destul de tare.
    Alo, domnu Arafat, domnu Cercel , se aude ?
    Nu ar trebui sa fie testate gratuit pentru coronavirus , la cerere , desigur, toate persoanele care lucreaza cu publicul din toate companiile private din Romania ? Incepand cu Bucuresti ?
    De exemplu , in magazinele alimentare, in farmacii , poate si in bancile care au ghisee cu publicul, dar si in unele institutii ale statului ?
    Nu stiu, zic si eu , imi dau cu parerea.
    Pe patronul de magazin alimentar il doare la basca ca angajata lui tuseste. Lui trebuie sa-i iasa profit, ce il intereseaza pe el ? sa munceasca femeia pana cade din picioare.
    In timp ce noi stam acasa , altii chiar au coronavirus si sunt exploatati la locul de munca. Si asta pentru ca DSP nu face nimic si guvernul nu face nimic . Pentru ca vezi Doamne , au prea putine kituri de testare a coronavirusului. Pe bune ?

  20. Momentul trimiterii cererii de finantare pentru cele 3 sectoare din autostrada Sibiu Pitesti nu putea fi mai rau ales .
    Am cerut dintr-o data UN MILIARD DE EURO pentru un singur proiect unei noi comisii .
    Ce rea intelegere a psihologiei umane , cata neindemanare , cata lipsa de tact din partea Romaniei .
    Era vorba de o Noua Comisie cu personaje care o compun ce nu au multe in comun cu Juncker , Tusk sau Corina Cretu .
    In timpul Comisiei lui Cretu Romania primea finantari de o valoare in jurul a 40 milioane de euro ( pista aeroportului Bacau , portul Tulcea ) , 250 de milioane de euro ( autostrazile Sebes Turda si Campia Turzii Targu Mures ) , 450 milioane de euro ( podul Braila , autostrada de centura Sud ) .
    Cu exceptia modernizarii caii ferate Curtici – Brasov , proiect fazat ( adica finantat pe mai multi ani in mai multe transe ) de un miliard de euro , Romania a avut intotdeauna finantari intre 40 de milioane – 400 de milioane de euro , ceea ce nu e chiar atat de rau .
    Cum poate Romania sa ceara dintr-odata UN MILIARD DE EURO unei Noi Comisii ?
    Era evident ca vom avea opozitie si nemultumire .
    O echipa cu creier ar fi trimis intai cereri de valoare mai mica , centura Bacau , 140 milioane de euro , sau cereri de finantare fazata pentru Sibiu – Pitesti – ar fi putut cere finantare pentru Pitesti – Curtea de Arges mai intai , care nu e ieftin deloc – 329 de milioane de euro .
    Au trimis marele proiect intai si apoi , hop ! , la 2 saptamani , proiectul mic al centurii Bacau – evident , refuzandu-l pe primul , nu l-ar fi acceptat nici pe al doilea , la 2 saptamani distanta !

    • @Oscar Wilde, nu trăim astăzi timpuri pentru scos ochii interlocutorilor în dispute interminabile, fiecare fiind convins de adevărul propriu.
      Doar o ultimă remarcă, desigur, adevărul meu, poate rușii nu au scos osemintele unor personalități ale românilor, nu am de unde să știu. Știu însă că au făcut gropi comune pentru miile de români pe care i-au împușcat într-un genocid planificat și realizat cu o barbarie tipică celor mai primitive societăți și celor mai crude și sadice minți:
      – țăranii din Bucovina la Fântâna Albă, doar pentrucă doreau să se refugieze în România neocupată;
      – miile de prizonieri ai Armatei Regale Române executați la Bălți;
      – zecile de schelete descoperite în beciurile din Chișinău ale NKVD-ului.
      Nu mai amintesc de depopularea românească a teritoriilor românești cotropite și apoi ocupate permanent.

  21. Marii apologeti ai liberalismului, – la kilogram, nici ei nu înțeleg prozăa pe care o fac- , dau foc poporului și tarii din convingere. Din convingerea ca numai lor trebuie sa le fie bine și ca în acest fel se păzesc de pușcăria care ii așteaptă cu răbdare.

Lasă un răspuns