Grigore Gafencu – un comentariu despre „lupta electorală”

Am gasit in „Revista vremii”, in numarul din 12 februarie 1922, un articol interesant al lui Grigore Gafencu despre „lupta electorala”. Articolul este scris intr-o perioada in care Gafencu nu implinise 30 de ani dar se pregatea sa candideze pentru Adunarea Deputatilor.

El scria atunci ” ne-am obisnuit sa schimbam parlamentele cum se schimba prefectii, administratorii de plasa si directorii de teatru”. Pe de alta parte, adauga el: „poporul suveran, prins intre ‘demagogia’ opozitiei si ‘teroarea’ guvernamentala, intre fagaduieli si amenintari deopotriva de excesive” trebuie sa aleaga. Din pacate, spunea el, tara nu are de ales intre idei pentru ca nimeni nu-i propune asa ceva. „Tara va trebui sa se margineasca sa aleaga oameni”. De aceea, comenteaza el, „pretutindeni exista, in orase ca si la sate, o dezamagire adanca si amara”,deoarece in locul sperantelor si iluziilor a ramas peste tot o uriasa oboseala.

El vorbeste despre avantul extraordinar al partidului lui Averescu de dupa razboi (era vizata, in special, perioada 1920-1921) dar si despre esecul sau – datorat „sacalilor politici – oportunistii si lichelele”. „Alegerea intre partizani era anevoioasa si s-a facut gresit. Administratia tarii a fost impanata cu elemente netrebnice si necinstite. Si tot ce ramanea de dezorganizat, a fost dezorganizat”.

Am preluat aceste comentarii despre viata politica romaneasca, de acum aproape un secol, pentru a sublinia ca există, permanent, riscul de a repeta istoria.

PS Trebuie să recunosc, ziua de ieri, pentru mine, a fost marcată de o anumită tristete. Am constatat, din nou, că liderii PSD nu stiu să-si onoreze trecutul. Implinirea vârstei de 90 de ani de către Ion Iliescu a fost marcată in grabă, formal, prin câteva telefoane de complezentă. Prin comparatie, am rememorat felul in care liberalii au decis, pe bună dreptate, să-l aniverseze, la diferite ocazii, pe Mircea Ionescu Quintus. Si stim, nimeni nu este sau nu a fost fără pată.

8 gânduri despre “Grigore Gafencu – un comentariu despre „lupta electorală”

  1. Ce putem constata din randurile de mai sus. Diferenta dintre data de 12 februarie 1922, cand Gafencu scria acest articol si anul de gratie 2020, luna lui martie, ziua 04, nu este nicio diferenta.
    Sperantele si iluziille au ramas peste timp „tot o uriasa oboseala”.

    P.S. Domnule Prim Ministru in PSD generatiile s-au schimbat, constat cu amaraciune ca cei care au avut sansa sa colaboreze cu Dvs. n-au invatat nimic, dar nimic. PSD are astazi iarasi o oportunitate pe care noi toti privitorii (obsevatorii) din afara partidului constatam c-o irosesc cu mare gratie. Acestea-s timpurile acestea-s partidele, fara lideri carismatici, numai orgolii, incrancenare., „alpinisti” pe spatele altora si nimic concret de oferit.

  2. Grigore Gafencu parca ar fi contemporan si ar descrie situatia pe care o traim acum. Cat despre d-nul Iliescu mare pacat ca PSD nu stie sa isi respecte inaintasii. Daca nu era Ion Iliescu, PSD nu ar fi fost acest partid mare si cu atatea realizari politice. Marcel Ciolacu a repetat obsesiv cand a devenit presedinte interimar ca va fi de-acum un partid ”fără tătuci”! Ce minte ingustă si ce persoana lipsita de cultura si consideratie pentru cei care au pus bazele social democratiei in Ro. Se simte lipsa unui ”tătuc” in PSD, a unei persoane cu viziune, culte, cu orizont politic si care sa fie mână forte, nu ca toți panglicarii gen Stănescu, Ciolacu, Manda care se cred lideri. Semnalez insă o situație care mi se pare revoltatoare: savantului rus Alexei Ivanovici Umnov-Denisov i s-a interzis să intre în România și, implicit, să prezinte raportul pe tema ”Triburile dacilor: cine și de unde sunt”. Cercetătorului rus i s-a anunțat despre interdicția de a intra pe teritoriul României și ca urmare acesta a fost nevoit să plece în patrie cu zborul următor la 3 martie”, precizează reprezentanții Ambasadei Federației Ruse la București în nota trimisă Ministerului Afacerilor Externe al României în data de 3 martie 2020. Sant atatea cozi de topor din alte tari (Olanda, S.U.A., Franta, Ungaria, etc.) care ne insulta, ne dau ordine, ne trag de urechi, se plimba nestingheriti prin RO iar MAE nu reactioneaza niciodata! Acum insa a existat o reactie, fata de o persoana din Rusia, ca sa dovedim servilismul nostru fata de Occident si sa aratam că ne permitem sa fim si noi sfidatori, dar cu vecinii !!! Atât avem curaj! Cu ceilalti, nu!!

    • Dacă ambasada nu specifică motivația, arunci avem o informație incompletă și, din prezentarea succintă, chiar manipulatoare.
      Dovadă, concluziile trase de dumneavoastră.

  3. Domnule Prim-ministru, tot ceea ce pot spune despre ceea ce se intampla la ora acuala in PSD este:
    ” PSD!!! numele tau e neputinta”. Trist…

  4. Ideologii progresismului ne saturează cu ideea că realitatea virtuală este superioară realității….tradiționale.
    În vasta lume a lui ,,orice este posibil” putem deveni cine vrem, chiar și supereroi.
    Păi atunci măi băieți și fete de ce vă temeți ? De ce chiar și bursa (stâlpul… parțial virtual al capitalismului) reacționează emoțional, devoalându-și fragilitatea sistemică ?
    Propun așa: Să ne cumpărăm și mai multe căști virtuale 3, 4,…..,n D și gata, am scăpat !
    Dă-o-ncolo de biologie, natură, imunitate, genetică, adaptare, evoluție, etc, toate acestea sunt perimate.
    Și, atenție, nu uitați să amplificați suficient de mult (ca în sălile de vizionat benzi desenate animate) sunetul Dolby Atmos – între 20 și 20.000 Hz – generat în spațiul cosmic de navele spațiale interstelare capabile să ne ducă pe orice planetă virtuală vor mușchii noștri virtuali. Chiar așa, ce nevoie mai avem de Terra ?

  5. ARTICOLUL GASIT IN REVISTA „VREMII „, IN NUMARUL 12 FEBROARIE I922 , SCRIS DE GRIGORE GAFENCU , IN OPINIA MEA , UN ROMAN AUTENTIC, LA O VARSTA INCA FRAGEDA, PENTRU A SE INPLICA CU SUFLET… IN POLITICA ANILOR TRECUTI , DANSUL SCOATEA IN EVIDENTA ANUMITE ASPECTE NEACCEPTATE , REFERINDU SE LA OBISNUINTA, OPSESIA , DE A SCHIMBA PARLAMENTELE PRECUM PREFECTII SI NU NUMAI…

    UN ALT ASPEC INPORTANT , SE REFERA SI LA ,,POPORUL SUVERAN , PRINS INTR ‘ DEMAGOGIA ‘ OPOZITIEI SI ‘TEROAREA’ GUVERNAMENTALA, INTRE FAGADUIELI SI AMENINATARI DEOPOTRIVA DE EXCESIVE”

    DIN PACATE , ACESTE ASPECTE CAT SI CELE LA CARE SE REFEREA INCONTINUARE , SE REGASESC SI IN SISTEMUL POLITIC ACTOAL , REPREZENTAT DE SACALII…OCROTITI , PANA CAND?…, DE PUTERILE EXTERIOARE , CEI CARE DECID SOARTA POPOARELOR… DE „POLITICIENII ” CU INTERESE PROPRI S AU DE GRUP, CE MODIFICA ACCENTUAT, IN TIMP , VIZOAL, AUTENTICITATEA UNUI SISTEM POLITIC ROMANESC, OFERINDULE GENERATIILOR VIITORA ” SANSA” DE A ALCATUI UN POPOR OBOSIT… IN GANDIRE,INDECIS, PENTRU A DECIDE PROPRIUL DESTIN!…

    DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , COMPLECTEAZA, CU TRISTETE, ACESTE ASPECTE, REFERINDU SE SI LA REPREZENTI PSD, ACTOALI , CARE NU STIU SA SI ONOREZE TRECUTUL…

    NUI DE MIRARE! … CEI CARE ” REPREZINTA PSD, IN PREZENT, IN MAJORITATEA LOR, SUNT CONFUZI , NE AUTENTICI CA LIDERI SI ALTE CALITATI INACCEPTABILE PENTRU UN POLITICIAN CARE DORESTE SA REPREZINTE PSD .

    CONSTIENTIZAND, INPREUNA…, ACESTE ASPECTE …,MENTIONATE IN TRECUT SI DE DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE IN PREZENT, NE INTREBAM , JUSTIFACAT FIIND, DACA, IN PRIMUL RAND, GENERATIILE VIITOARE VOR MAI CONSTIENTIZA IN CE TARA TRAIESC …IN AL DOILEA RAND , DACA VOR MAI STI CINE AU FOST ROMANII, POLITICIENII AUTENTICI AI PREZENTULUI CE LE AU INTINS O MANA , PRIN DIVERSE REALIZARI POZITIVE , PENTRU A SI REGASI ECHILIBRUL DECISIV …IN PROPRIA LOR GANDIRE! …

    PS. ROMANII AUTENTICI AI TRECUTULUI SI AI PREZENTULUI , INDIFERENT DE GANDIRILE RATACITE CE APARTIN UNOR NEDECISI ROMANI , VOR STRABATE NECONTENIT , VIITORUL!…( TRECUTL ESTE O DOVADA PENTRU PREZENT SI NU NUMAI! )

    CU RESPECT SI SINCERITATE , PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , OMUL, POLITICIANUL AUTENTIC AL PREZENTULUI SI AL VIITORULUI!

  6. CU TOT RESPECTUL PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE SI CU INGADUINTA SA, MAI AM DE FACUT O COMPLECTARE , REFERITOARE LA AFIRMATIA PE CARE DANSUL NE O FOCALIZEAZA, CU O TRISTETE, MAI MULT SAU MAI PUTIN INTELEASA…REGASINDU SE TRADARILE , DAUNATOARE, CEI CARACTERIZEAZA SI PE ACTOALII „REPREZENTANTI” A PSD.

    ACESTI „REPREZENTANTI” ,CE ALCATUIESC MAJORITATEA CELOR CARE NU CUNOSC SI NU VOR SA CUNOASCA , ( INCONSTIENTA…NU POATE FI COMBATUTA DE O ALTA INCONSTIENTA …NU AR FI CORECT!…) TRECUTUL PSD , PENTRU AL ONORA , ASA CUM SE CUVINE … AVAND MACAR UN MINIM DE RESPECT, FATA DE CEI CARE AU REPREZENTAT CU CINSTE IN ANII TRECUTI ,REALIZAND LA TIMPUL RESPECTIV FUNDATIA, TEMELIA ACESTUI PARTID.

    NU VREAU SA MI FIE CARACTERIZATA ,NEGATIV, GANDIREA MEA CA FIINTA UMANA , SAU SA FIU MAI PRESUS DE TOTI , CUM NE DEMONSTREAZA ACTOALUL „PRESEDINTE AL ROMANIEI”!… SAU, SA FIU CARACTERIZAT CA UN PERSONAJ RAU VOITOR, CE SE CREDE UN „INTELECTOAL INEGALABIL”, PRIN AFIRMATIILE PERSONALE…

    TRADAREA …ESTE CONTINUITATEA, UNOR VIETI PIERDUTE!… DIN PACATE!

    PREFERABIL , CEI INCONSTIENTI , VOR DEVENI TOT MAI NE SEMNIFICATIVI IN GANDIRE , DATORITA „INTELPCIUNII ,” DESTINATA, , SI A DESTINULUI PENTRU CARE SAU NASCUT , DE A SI INRADACINA ,TOT MAI VIZOAL , IN PROPRIA GANDIRE , INCONSTIENTA …

    PS. DOMNILOR , CE ” REPREZENTATI „, PSD, INCONSTIENTA GANDIRII CE VA APARTINE, VA VA OFERI „SANSA” DE A DEVENI PENTRU GENERATIILE VIITOARE , PERSONAJELE CU A LE LOR VIETI TRAITE … CE AU DAT CONTINUITATE , VIETILOR PIERDUTE!…

    CU RESPECT SI SINCERITATE, PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ,UN ROMAN INTELECTOAL , POLITICIAN SI NU NUMAI , AUTENTIC !…

Lasă un răspuns