Guest post – Florin Abraham, „Constitutia- latex si Marii Reformatori”

(Ziare.com, 10 februarie 2020)

„Evenimentele politice recente au reconfirmat caracterul „original” al democratiei romanesti, care ii face pe straini sa surada sardonic cand afla stirile despre Romania.

Si cum ar putea fi altfel in situatia in care un guvern minoritar acuza majoritatea parlamentara ca nu ii accepta politicile, cand intrebarea fireasca ar fi cum de exista un cabinet lipsit de sprijin parlamentar, iar in forul suprem al democratiei se manifesta alte coalitii de vointa decat cele in urma carora s-a constituit un cabinet?

Oare nu ar fi firesc sa existe un guvern cu sustinere parlamentara majoritara, Puterea si Opozitia sa fie clar cunoscute, iar miscarea browniana a parlamentarilor sa inceteze?
Ce poate fi oare mai „original” decat situatia in care arbitrul, in loc sa arbitreze impartial 90 de minute, vrea sa scurteze durata meciului si tot elimina din jucatorii uneia din echipe doar pentru a ajuta echipa la care a fost si el jucator inainte?

Cunoaste cineva situatii in care, de exemplu, presedintii Austriei, Finlandei, Portugaliei sau Poloniei sa sfideze parlamentul – deci, prin aceasta, natiunea -, desemnand aceeasi persoana pentru formarea guvernului, desi parlamentarii au demis acel politician in urma cu doar cateva zile? Cum ar putea denumi politologii situatia in care Presedintele Republicii, avand drept principala competenta constitutionala functia de „mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate”, este principalul instigator la crearea unei crize politice, la finalul careia spera sa castige mai multa putere personala, prin controlul nemijlocit al guvernului?

Situatia pe care doresc sa o clarific este cea in care personaje care se prezinta Mari Reformatori cer ritos modificarea Constitutiei Romaniei pentru a permite declansarea rapida a alegerilor anticipate. Modificarea legii fundamentale a unui stat este o chestiune complexa, care necesita si stiinta de carte, nu doar vorbarie mestesugita menita a ascunde interese personale.

Constitutia Romaniei a fost conceputa in mod programatic de Adunarea Constituanta acum aproape trei decenii pentru a fi „rigida”. Legea fundamentala nu poate fi modificata decat daca exista un larg consens in societate, prevederile care mentin forma de guvernamant si caracterul democratic al regimului pot fi schimbate doar in urma unei lovituri de stat, iar alegerile anticipate sunt foarte greu de declansat si doar daca exista o veritabila criza politica.

Arhitectii Constitutiei Romaniei, sprijiniti de experti internationali competenti, au fost vizionari atunci cand au realizat o lege fundamentala „rigida”. Ideea fundamentala in zorii democratiei romanesti renascute a fost de a genera un comportament politic de tip consensual, in care actorii politici sa fie obligati prin constrangeri constitutionale sa coopereze unii cu altii, nu sa fie intr-un permanent conflict si competitie electorala.

Viziunea a fost cea a crearii unor elite politice responsabile, orientate spre administrarea tarii, nu spre permanente jocuri politice, avand alegeri parlamentare foarte frecvente. Aceasta abordare constitutionala este pe deplin validata de cercetarile politicii comparate, care indica o corelatie puternica intre calitatea unei democratii si existenta unor mecanisme politice (implicit constitutionale) menite a genera atitudini consensualiste, care favorizeaza negocierea si compromisul, nu porniri de hegemonie absoluta asupra vietii politice.

Riscurile unui regim constitutional inadecvat realitatii societale sunt pe deplin evidentiate de istoria politica a Italiei, in care exista o veritabila instabilitate guvernamentala (69 de guverne in 74 de ani, incepand cu anul 1946!). Dar chiar si in vestita Italie, alegerile anticipate sunt rare (1994, 1996, 2008), deoarece atitudinea politicienilor este de a cauta solutii in interiorul parlamentului, prin schimbari in geometria coalitiilor guvernamentale, fiind evitate alegerile electorale anticipate.

Teza populista ca „intoarcerea la popor” rezolva automat crizele politice este contrazisa de exemple recente. In Spania si Israel au avut loc in anul 2019 doua randuri de alegeri parlamentare, al caror rezultat nu a dus la formarea unor majoritati clare, dimpotriva, votantii tuturor partidelor s-au mobilizat la vot, rezultand o situatie de blocaj. Morala acestor situatii este ca partidele politice trebuie sa manifeste intelepciune pentru a guverna impreuna, asumandu-si deopotriva avantajele si costurile conducerii tarii.

Un mecanism constitutional care faciliteaza declansarea rapida a alegerilor anticipate poate avea efecte profund nedemocratice. Ar fi corect ca un partid politic sa incerce sa ramana cat mai mult timp la guvernare prin provocarea de alegeri anticipate la mijlocul mandatului, de exemplu, pentru a evita pierderea voturilor pentru ca nu isi poate respecta promisiunile din campania electorala? Ce democratie ar fi aceea in care alegerile parlamentare s-ar desfasura din doi in doi ani?

Exista, desigur, tari europene, precum Marea Britanie, in care alegerile anticipate pot fi declansate cu o mare rapiditate. Experienta din statele democratice arata ca alegerile anticipate trebuie sa fie ultima solutie pentru rezolvarea unor crize politice reale, nu instrumente pentru mentinerea cu orice pret la putere a unor actori politici, care spera sa capitalizeze o simpatie publica trecatoare.

De aceea, solicitarile ritos-imperative pentru modificarea Constitutiei Romaniei trebuie privite cu condescendenta, deoarece ele nu urmaresc binele comun, ci interese politice de moment. Constitutia unei tari democratice nu poate fi modificata dupa interese conjuncturale, iar caracterul „rigid” al legii fundamentale este adecvat societatii romanesti, in care respectarea regulilor nu este cea dintai calitate.

Pentru Romania solutia nu este de a adanci o criza politica artificiala insistand asupra alegerilor anticipate inainte de 1 septembrie a.c., ci formarea unui cabinet asumat fie de partidele care au contribuit la demiterea guvernului Dancila, fie a cabinetului Orban. Sunt demni de respectul cetatenilor actorii politici ce contribuie la demiterea unui guvern, insa refuza minima consecventa de a ramane intr-o coalitie guvernamentala pana la alegerile la termen?

De aceea, daca tot doresc modificarea Constitutiei Romaniei, le propun introducerea institutiei „motiunii de cenzura constructive”, prin care partidele care doresc rasturnarea unui guvern se angajeaza sa participe la formarea unui nou cabinet.
Fara responsabilitate si onestitate, democratia romaneasca va deveni in curand „hiper-originala”!”

 

 

15 gânduri despre “Guest post – Florin Abraham, „Constitutia- latex si Marii Reformatori”

  1. LA NOI CA LA NEBUNI….DACA PRESED TARII SI GUVERNUL NEICA NIMENI ORBAN NU RESPECTA LEGEA ATUNCI NOI ROMANII CE SA INTELEGEM?  CE BATAIE DE JOC SI VA MAI PLINGETI CA NE PLEACA TINERII DIN TARA…CE SA VADA UN GUVERN DE TRADATORIIIIIIIIIII  SI UN PRESEDINTE CORUPTTTTTTTTTTTTT 

  2. … in alte tari europene nu s-ar intampla asta, dar cred ca in Ukraina, care se bazeaza muult pe americani, s-ar intampla acelasi lucru! In Rusia lui Putin, nu! La noi, de-asta se intampla, pentru ca nici lui johannis si nici lui orban nu le pasa de ceea ce gandeste poporul, ei fac numai ce este in interesul stapânilor de la care primesc ordinele si care le sustin demersurile de nerespectare a legii si a Constitutiei. Insa daca alegerile anticipate sunt dorite doar cu o luna/doua inainte de data cuvenita, se mai poate forta declansarea mecanismului constitutional pentru organizarea lor? Adica, se mai numesc alegeri anticipate? Sau le numim anticipate numai pentru a se prevala si PNL, in sfarsit, de un text constituțional? Ca pana acum, Constituția nu prea le-a stat in cale…

    • Nu stiu, pe presedintele reales cu o majoritate covarsitoare, oare cine l-a ales, nu „poporul muncitor” ? Poporul a „gandit”, e momentul sa stea sa rabde pret de inca 4 ani, poate pana atunci ne vand astia cu fulgi cu tot.

  3. https://pjmedia.com/trending/busted-mike-pompeo-says-he-has-list-of-american-governors-compromised-by-communist-china/

    Pompeo a declarat că a primit o invitație de la un fost guvernator pentru a participa la un eveniment de networking care a promis oportunități de „tranzacționare” cu guvernul chinez. Acest eveniment de rețea a fost condus de „Asociația Populară Chineză pentru Prietenie în Țări Străine”, a declarat Pompeo. Dar ceea ce ar putea să nu știe participanții este că „grupul este fața publică a agenției oficiale de influență externă a partidului comunist chinez, Departamentul de lucru al frontului unit”. Pompeo știa despre această legătură din vremea sa la CIA.

    „Anul trecut, un tanc de gândire susținut de guvernul chinez de la Beijing a produs un raport care a evaluat toți cincizeci de guvernanți ai Americii cu privire la atitudinile lor față de China. V-au etichetat ​​pe fiecare dintre voi, prietenoas, dur sau ambiguu.” Pompeo a continuat: „Vă las să decideți unde credeți că aparțineți. Mulți dintre voi, într-adevăr, în raportul respectiv, sunt recunoscuți după nume.”

    Communist China has a list and @SecPompeo has seen it! Busted! Holy Crap did your State take dirty Commie $ #TheMoreYouKnow #QAnon https://youtu.be/8aceYilTczQ

  4. În acest moment, XI și colaboratorii au ajuns să creadă că președintele Trump va câștiga în noiembrie și va câștiga la scor mare. De asemenea, ei trebuie să creadă că impactul economic al barierelor comerciale, un Hong Kong instabil în pragul revoltei directe, însoțit de o situație de urgență națională pentru sănătate care arată toate semnele devenirii unei pandemii, înseamnă că nu au absolut nicio capacitate de supremație până la 2025.

    Se pare că președintele XI trebuie să vină cu un plan „C” pentru a-l prezenta stăpânilor săi politici.

    Trebuie să se ocupe cu președintele Donald J. Trump pentru viitorul previzibil. Aceste ajustări tarifare sub acoperirea necesității medicale sunt doar o recunoaștere a acestui fapt.

    https://www.redstate.com/darth641/2020/02/10/780390/

  5. E cineva de o consecvență diabolică în a promova dezbinarea și ura paroxistică în interiorul nației române! Fără identificarea „cuibului” răului și neutralizarea acestuia, nu se va putea urni din loc nimic pozitiv! Veninul e încurajat a se răspândi peste tot! Partidele sunt tot mai aproape de fi doar „găști” rupte și de orice ideologie și de popor! Auto-pretinșii mari lideri de partid și /sau opinie, unii lipiți de ecrane mai ceva ca timbrul de scrisoare, vorbesc în numele „românilor”, români pe care îi ignoră ori calcă în picioare prin aproape fiecare cuvânt, gest ori vot, căutând a induce „adevăruri” înzecit mai josnice și mai antipopulare decât tăiatul căldurii, curentului ori benzinei din „epoca de aur”! Și fundamental antiromânești! În decembrie ’89 cineva urla „Opriți focul!”! Acum un „Opriți pârjolul!” nu ai cui spune ori spui degeaba!
    E aici (sau, poate, a fost!) un pământ prea bogat pentru a accepta să trăim atât de prost!
    De ar putea vorbi, probabil că sute de scaune din parlament (cu un „p” mic ce-i califică activitatea și conduita) și-ar „revoca” pe veci ocupanții, pe motiv de insuportabilitate! Ca să cităm din „clasici” , zicem „Opriți măcelul!”, Opriți măcelărirea României!
    Nici unii nu aveți majoritate, iar ce aveți cei mai în vogă, e destul de artificial!
    România „a fost sedusă și abandonată ” pe tarabe străine!
    Din păcate, prin cozi de topor autohtone! Nenăscuți a două generații se vor naște datori la străini! Vulnerabilitățile „cresc o dată cu țara”!
    România, unde e?/
    Țara noastră, ce-ați făcut cu ea ?!?

  6. În prezent, 400 de milioane de chinezi sunt în blocaj. Pe baza cifrelor Lancet, toată China ar putea fi pusă în carantină în câteva săptămâni.

    Peste 65% din economia chineză este închisă. Peste 80% din industria prelucrătoare este închisă, iar 90% din industria exporturilor este stopată .

    Trebuie să ne reamintim că economia chineză este de 17% din economia mondială și că orice oprire a motorului de fabricație a lumii va avea repercusiuni serioase pentru restul lumii. De asemenea, datoria chineză a explodat. La începutul acestui secol a fost de 2 trilioane de dolari și acum este de 42 de miliarde de dolari. Pe măsură ce criza Coronavirus se extinde, o parte majoră a acestei datorii este probabil să se transforme în junk.

    Cu presiuni severe în SUA și în
    sistemele financiare europene, atât Fed, cât și BCE au început programe QE agresive. China va trebui să înceapă acum un program substanțial de injecții de lichiditate pentru a preveni prăbușirea sistemului său financiar.

    Cu comerțul mondial potențial pe cale să se închidă, investitorii bursei trăiesc pe o altă planetă.
    Din motive inexplicabile, investitorii cred că banii imprimați creează bogăție. Însă muzica este pe cale să se oprească curând.

    Pentru mine este de neînțeles modul în care oricine poate numi o obligațiune americană „SIGURANȚĂ”. Aceasta este o hârtie de creanță emisă de un împrumutat practic falimentat într-o monedă care se va prăbuși la fel ca majoritatea altor valute. Există o siguranță absolut ZERO într-o obligațiune din SUA sau orice altă obligațiune suverană pentru această chestiune, deoarece aceste obligațiuni nu pot și nu vor fi niciodată rambursate în bani care au o valoare reală. Cel mai probabil destinul acestor obligațiuni este, în cel mai bun caz, un moratoriu nedefinit.

    Dacă Coronavirusul se răspândește substanțial în întreaga lume, acesta este un alt factor care ar putea acționa ca un catalizator pentru a prăbuși un sistem deja fragil.

    https://kingworldnews.com/greyerz-up-to-10000-people-a-day-are-dying-in-china-as-coronavirus-may-bring-the-world-to-its-knees/

  7. Toata analiza ar fi corecta daca majoritatea parlamentara ar fi validata de Popor.
    Actuala majoritate NU MAI ESTE CEA CARE REPREZINTA POPORUL, ACUM.
    Aceasta e problema.
    Lupta pentru putere ne si ii indeparteaza de Adevar.
    Avind, acum, experienta, ar trebui sa resetam clasa politica si s-o luam de la zero.
    Am cistiga toti.!

  8. „Am ajuns la sfârșitul unei ere bazate pe crearea creditului, imprimarea banilor și manipularea. De asemenea, a fost o epocă în care am pierdut multe dintre valorile morale și etice care sunt necesare pentru o societate civilizată.

    Furtuna care vine

    Boala din anii următori nu va fi doar financiară. Din păcate, toate zonele vieții de pe Pământ vor fi afectate, fie că este vorba de sănătate, lipsă de hrană, apă, securitate personală, tulburări sociale, războaie și multe altele. Și plasa de securitate socială cu care oamenii din Occident au fost obișnuiți va dispărea total. Această plasă de siguranță nu s-a sprijinit pe o fundație fermă, ci doar pe cerere, formată din bani imprimați și datorii.

    Iar pentru puținele persoane care au bogăție, cea mai mare parte a acesteia va dispărea în anii următori. Se va evapora mai repede decât a fost generat, deoarece majoritatea bogăției este într-adevăr doar iluzorie – bazată pe bucăți false de hârtie care se numesc „bani”. Dar ceea ce oamenii numesc astăzi bani are doar o valoare imaginară care se va implementa în următorii cinci ani.

    La Comex există mai mult de 200 de uncii de aur de hârtie emise pentru fiecare uncie fizică. Când deținătorii de hârtie cer livrarea, nu va fi disponibil aur.

    Pe piața interbancară este mult mai rău. Majoritatea băncilor care vând aur de hârtie nu au deloc aur fizic. Deci au două opțiuni – împrumuta aurul clientului sau plătește în numerar. Și în cele din urmă acesta va fi un alt factor care contribuie la prăbușirea multor bănci în timpul haosului viitor. ”

    https://kingworldnews.com/an-ominous-day-and-the-coming-storm-that-will-shock-the-world/

  9. Presedintele Salvadorului, Nayib Bukele, insotit de forte militare, a luat cu asalt Parlamentul si i-a somat ca in cel mult o saptamana sa voteze legea dorita de el! (CNN)

    Asta da Presedinte! Dar nici Joianis nu e prea departe de el!

  10. Teoretic totul e ok. Dar 30 de ani de regres economic e un semn ca PSD nu are nici o viziune. Teorie da practica ba. Nu traim din idei.

    • Sincer, cred că faci foamea rău de tot dacă te pretezi să scrii așa ceva!
      TOATE evaluările făcute de firmele de ratind sau de Banca Mondială sau de statistica UE indică o creștere economică în timpul guvernărilor PSD (PDSR). Descreșterea economiei s-a produs în timpul guvernelor de dreapta, cu o palidă perioadă pozitivă în vremea Guvernului Tăriceanu.

    • Proasta zi !

      Sa ma prezint : eu sunt „scârba” locala.
      Da destul cu firtiriserile ..

      Ia zi asa te-a facut doamna ma-ta sau ai urmat cursuri de perfectionare ?
      30 de ani ?! Chiar asa ?De unde ai picat : Iaphetos sau Caron ?

      Hai sa iti aduc aminte :
      1996 – 2000, guvernare CDR. Presedinte Emil Constantinescu zis „Țapu”. Iata-l :
      http://fs65.trilulilu.ro/imgs/anna_k/actiunea-populara_7f24553833c65b.jpg?size=original
      Guverne din Zodia Țapului :
      – Victor Ciorbea, sotul Lacrimei , inventatorul „Reformei cu spatele la zid” si al „Privatizarii pe un dolar” si asa dpv strict personal ala care m0-a convins ca mersu in staiune de tratament si in gnl in concediu este obicei „comunist” si huo! jos!!
      – Radu Vasile , zis Mischiu , poet, plezirist si cam atata!
      – Mugurel Isarescu , da gibernatoiru BNR
      Perrormante – au inceput cu un dolar la 7.500 lei si au terminat cu acelasi dolart la 21.000 !!! Au prpvocat , poate , 1 miion de someri. Slariul minim a scazut de la cca 70 USD lunar la 25 . Peste jumatate din salariati erau sub nivelel de saracie al ONU (2$/zi)

      2009-mai 2012 regim Basescu „pur” .
      Guvern Boc . 20 mild imprumutate nu se stie de ce, taoeri chletuieli sociale , crestere de venituri biugetare, crestere TVA la 24% , samd etc. Crestere chletuiei guvernamantale in investitii de genu teren de fotbal in panta!!!
      Guvern Ungureanu. Se distinge prin vita Kobe si smacoline de piele.
      Oricum in epoca Lupului de Mare cursu euro a eoluat de la 3,7 lei la 4,4 …

      Deci , vezi ca aia 30 de ani .. nu sunt chiar 30.

      Plus ca e mai usor sa strici. Ca ce strica CDReaua … stricat ramne (si topit in otelarii turcesti!)
      E cam asa.. eu iti sparg un geam. Ce ma costa? Piatra e gasita pe strada.. Insa tu, ca sa pui un geam la loc .. cat te costa? Cu ce efort ? In cat timp?

      Mda eu cred ca amandoua. Adica asa ai fpots facut dar ai urmat si cursuir de perfectionare …

  11. Domnul Adrian Năstase consideră utilă reproducerea unui text semnat de Florin Abraham, doctor în Istorie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS); cercetător principal în cadrul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului (România, Bucureşti); lector în ştiinţe politice la Facultatea de Comunicare, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Și chiar este foarte utilă!
    Articolul intitulat „Constitutia- latex si Marii Reformatori” punctează principalele probleme la zi ale vieții politice din România, susținând gândirea „Arhitecților Constituției României” (care au adoptat ca idee de bază generarea „unui comportament politic de tip consensual, in care actorii politici sa fie obligati prin constrangeri constitutionale sa coopereze unii cu altii, nu sa fie intr-un permanent conflict si competitie electorala.”) cu exemple din situația recentă (2019) din Israel și Spania, unde au avut loc câte două rânduri de alegeri, ambele încheiate cu situații de blocaj privind constituirea unor Guverne bazate pe majorități parlamentare. În final F.A. afirmă: ”Fara responsabilitate si onestitate, democratia romaneasca va deveni in curand „hiper-originala”!”
    Practic este pus în discuție comportamentul PNL, generat atât actualul șef (Ludovic Orban, Prim Ministru al României), cât și vechiul șef ( Klaus Iahannis, Președintele României), comportament distructiv pentru România!
    Adevărul este că toată mass media din țară, implicit și toată populația conștientă politic, dezbate situația absurdă a renomonalizării ca Prim Ministru desemnat, a Primului Ministru înlăturat prin Moțiune de Cenzură de Parlamentul României.
    Oare ce fapt este ascuns în spatele sintagmei democrație hiper-originală ?!?
    Secretul lui Polichinelle! Declarația noului ambasador al USA la București: „ Va fi nevoie de lideri vizionari, precum președintele Iohannis și prim-ministrul interimar Orban, pentru a depăși provocările care urmează și a conduce această țară spre o renaștere modernă a României, o renaștere nu doar a economiei, ci a tuturor fațetelor vieții românești” !!!
    De ce nu spune nici un comentator că este cel de al patrulea, consecutiv, ambasador american, de etnie evreu, care se implică puternic în viața politică din România? DE FRICĂ ! De frică că va fi imediat taxat că este antisemit!
    Mai zilele trecute un activ vizitator al acestui blog, auto-declarat ca membru al diasporei românești, incrimănând un text al unui alt coleg ce postează pe acest blog, atenționa pe amfitrion că aici „colcăie antisemiții”!
    Eu rămân la constatarea (ce am postat-o de mai multe ori!) că Blair, DSK, Hollande, Papandreou, Renzi, Năstase, Ponta, Sánchez, au fost „lucrați” de gruparea Clinton-Soros, care are sprijinul celor 15 asociații evreiești ce l-au abordat pe Iohannis când a fost la ONU. Că este așa ne confirmă „Capital Research Center”, care prin prin Jacob Grandstaff, ne-a spus multe despre influiența sorosistă în România. Tot J.G. ne-a lămurit și cum s-au reușit atât de multe debarcări în atât de multe state – prin acapararea întăi a Partidului Democrat din USA care a permis acapararea Departamentului de Stat, unde 90% din personal este angajat de Partidul Democrat! Adică degeaba Trump la mutat pe seful CIA la Departamentul de Stat, ideea sa de a trimite la București pe adrian zuckerman, născut și trait la Iași până la 10 ani, s-a impotmolit în hățișul instruirii aproape doi ani!
    Memoria îmi spune că de la momentul când propunerea USL (Ponta a acceptat propunerea lui Antonescu) ca Prim Ministru să fie klaus iohannis, a fost refuzată de băsescu și până la momentul nominalizări candidaturii lui iohannis la prezidențiale, au trecut tot cam doi ani!
    Se pare că acest termen se practică pentru „fezandarea” persoanelor pentru a deveni utile.

    Și, stimați colegi vizitatori ai acestui blog, apropos de „fezandare”: cum apreciați ideea PSD+Pro România de a nominaliza pentru desemnarea ca Prim Ministru a domnului Remus Pricopie, rectorul SNSPA ?!
    Ce știm despre Remus Pricopie? Știm că nu este afiliat politic și că în 1996 a fost angajat la Ministerul Educației Naționale unde a ocupat mai multe posturi, inclusiv de ministru plin îm Guvernul Ponta. Din decembrie 2014 domnul Remus Pricopie este rector al SNSPA.
    Ce știm despre SNSPA? Știm că este urmașa „Academiei Stefan Gheorghiu”, din vremea comunistă a României și că recent a fost nominalizată de soroș pentru includerea în rețeaua internațională a universităților ce vor fi finanțate de acesta . Iată anunțul dat de conducerea SNSPA: „Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), membră a consorțiului european CIVICA, a fost invitată să colaboreze cu cea mai nouă rețea globală de universități. Anunțul a fost făcut joi, 23 ianuarie 2020, de George Soros, în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos. Cu această ocazie, George Soros a lansat o rețea globală de instituții de învățământ superior, culturale și de cercetare, „Open Society University Network” (OSUN). Aceasta va pregăti studenți pentru provocările actuale și viitoare și va integra activitatea didactică și de cercetare în instituții de învățământ superior din întreaga lume. Totodată, George Soros a afirmat că noua rețea de universități va primi fonduri în valoare de un miliard de dolari”.
    Personal mă bucur că această încercare de a forța mâna lui iohannis nu a reușit !!!

Lasă un răspuns