Cum ar fi considerat, Ludovic Orban, in 2014, propunerea lui Iohannis de acum?

Articolul 103 din Constitutie, referitor la desemnarea candidatului de premier, a fost scris in ideea ca scorul electoral trebuie sa fie determinant in decizia presedintelui. Nu a fost asa iar desemnarile facute de Basescu, precum si cea recenta, facuta de Iohannis evidentiaza un grad mare de arbitrariu.

De aceea, in proiectul legii de revizuire a Constitutiei, din 2014, initiatorii au dorit sa faca unele clarificari care sa duca la evitarea unor experimente de genul Liviu Negoita sau Lucian Croitoru.

Proiectul de lege, foarte amplu, a fost trimis pentru controlul de constitutionalitate la CCR. El era semnat de 108 senatori ( intre ei, 56 Psd si 44 Pnl) si 236 deputati ( intre care 105 Psd si 98 Pnl). Sunt semnificative cateva nume dintre deputatii Pnl – LUDOViC ORBAN, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Virgil Guran, Vlad Nistor. Faceau parte dintre cei care asistasera la abuzurile lui Basescu in chestiunea desemnarii acelor candidati.

In esenta, propunerea de modificare a art. 103 viza modificarea alin 1 si 3 din textul existent si adaugarea a trei aliniate noi. Ideea de baza era aceea de a obliga presedintele sa acorde prioritate in desemnarea candidatului de premier reprezentantului partidului sau aliantei care au obtinut cele mai multe mandate parlamentare. Daca in felul acesta nu se putea forma guvernul, mandatul se acorda urmatorului partid cu cei mai multi parlamentari.

Curtea Constitutionala, in Decizia 80/2014, la punctele 314-326, a analizat aceasta propunere si a considerat ca se pune prea mare accent pe rezultatele electorale obtinute si doar in subsidiar pe capacitatea de asigurare a majoritatii absolute a mandatelor parlamentare, cele doua criterii trebuind sa fie avute in vedere in mod concurent.

La punctul 319, Curtea preciza: „De aceea, Presedintele Romaniei, neputand avea rol de decident in aceasta procedura (!!) , ci de arbitru si mediator intre fortele politice, are doar competenta de a desemna drept candidat ….pe reprezentantul propus de alianta politica sau partidul politic care pote asigura sustinerea parlamentara necesara obtinerii votului de incredere al Parlamentului”.

La punctul 324, Curtea subliniaza ca trebuie luate in calcul si eventuale aliante post-electorale. Iar la pct 325, CCR considera ca „a reglementa, chiar la nivel constitutional, dreptul unei minoritati parlamentare de a propune desemnarea, in mod invariabil, a candidatului de prim ministru inseamna a accepta ca se poate investi un Guvern fara legitimare electorala.”

Evident, solutia propusa de Psd si Pnl de modificare a articolului 103 nu era redactata corespunzator. Dar ideea era de a cenzura arbitrariul deciziilor unui Presedinte care abuzeaza de competentele sale de mediator intre partide pentru a favoriza o anumita zona politica. Din pacate, iata ca situatia de la care s-a plecat in tentativa de revizuire se repeta.

Desemnarea de catre Iohannis tot a lui Ludovic Orban drept candidat de premier dar nu pentru a forma guvernul ci pentru a-l darama are un caracter aberant.

In 2014, si Orban ar fi fost impotriva!

37 de gânduri despre “Cum ar fi considerat, Ludovic Orban, in 2014, propunerea lui Iohannis de acum?

  1. Ce păcat că ne-au fost decorați liderii!!! Chiar dacă mi-am pierdut speranța, cel puțin pentru viitorul pe termen scurt, nu mă pot abține să spun „ce păcat”…

  2. Pentru Ciolanis si sistemul securistoid, democratia inseamna ca voi alegeti pe cine vreti voi si premier ajunge cine vreau Eu, independent de vointa voastra, ca asa vor muschii mei, ca d-aia m-a facut poporul presedintele tuturor romanilor. Asta nu mai e democratie, asta e prostie ! Pierdem timpul cu genul asta de imbecili, astia nu inteleg lucruri elementare, este evident cat sunt de retardati.
    Ciolanis trebuie suspendat de urgenta, este un moment istoric pentru democratia noastra tanara, este si un examen de maturitate al politicienilor responsabili care mai au un gram de demnitate. A fost coborat nivelul mult prea jos de penelistii, pmpistii si useristii lui Ciolanis, astia pot manca rahat de dimineata pana seara fara niciun efort, au un comportament de tip sectar, singurul lor scop este sa nu explice permanent cat de prosti suntem.
    Ajunge ! Avem copii de crescut, ce educatie le facem, la ce sistem de valori le vom spune sa se raporteze, ce facem cu morala crestina, chiar nu mai conteaza nimic ?
    Ciolanis trebuie suspendat de urgenta, chiar daca toti din jurul lui vor incepe sa urle ca niste drogati in sevraj, indiferent de consecinte, cu orice pret, trebuie sa ne aparam demnitatea si sa respectam jertfa celor care au murit la revolutie.

    • Sunt intru totul de acord cu cele de mai sus, enuntate de dvs., numai ca s-au strecurat cateva inadvertente si va rog sa-mi permiteti sa le enumar. Presedintele se doreste al „tuturor romanilor”, in fapt nu este adevarat. „Imbecili si retardati” sunt termene foarte blande adresate acestor traitori in doua picioare. Inca un „amanunt”, acesta, Presedintele nu poate fi suspendat, inlaturat in conditiile actuale, atat interne cat mai ales externe si nu uitati spusele graitoare ale filozofului Petre Tutea, ” Am stat 13 ani in temnita pentru un popor de idioti „, iar asta s-ar constitui intr-una din cauzele interne, adica „intoarcerea la popor”.

  3. Aberant e psd care după ce a ratat guvernarea prin tehnica cresterii economice pe baza de consum de cramponează de putere si nu multumeste fraierilor de la pnl care vin acum sa diminueze dezastru.
    Ei vor plăti electoral peste 4 ani
    PSD acum nu pot face nimic decat mari dezastru. Interpretările de acest gen va jignesc inteligența.

    • Îmi permit să-ți doresc să ai parte în viața ta de atâta bună credință de câtă dai dovadă în acest text !!!

  4. https://m.activenews.ro/stiri/Situatiunea-LVII-159987

    Situațiunea (LVII)
    DE VALERIAN STAN /

    ……
    *Tăriceanu: „Procedura pentru anticipate e complicată, țara n-ar mai fi guvernată și se instaurează haosul”. Așa e, chiar mă gândeam, Tăricene, de-aia nu-i haos și jaf pe aici, că țara-i guvernată de voi…

    *Rareș Bogdan le-a zis liberalilor: ”Să faceți rugăciuni zilnice pentru sănătatea lui Ludovic Orban”. Cu așa rugători eu în locul lui Orban m-aș pregăti pentru tot ce-i mai nasol.

    *Cele 24 de ordonanțe date într-o singură noapte de Guvernul demis a doua zi pot fi abrogate în 5 minute de ceilalți. Bineînțeles dacă chiar vor vrea s-o facă – pentru că majoritate în Parlament au, cum tocmai s-a dovedit la moțiunea de cenzură.

    *Deși îl mai și critic, Orban mi-i drag de mor. Avocatul Poporului a făcut azi o demonstrație academică impecabilă privind neconstituționalitatea adoptării celor 25 de ordonanțe. Ce credeți că a răspuns Ludovic Viteazul? Că „asta-i filosofie”. Și că țara se prăpădea dacă nu dădea el azi noapte ordonanțele. Cuvintele-s neputincioase să descrie farmecul fabulos cu care, din două cuvinte, ușor machit ca totdeauna, el a trimis-o la plimbare pe Renate Weber.

    *Au trecut trei luni de când d-l Iohannis și PNL au preluat puterea și n-avem nici măcar o singură sesizare penală privind „marile hoții ale PSD”. De unde se vede că marele avantaj al unei sigure mafii politice e că suntem feriți de răfuieli și asasinate politice.

    *”Ce vreți să vă facă vouă oamenii, faceți și voi lor asemenea.”

    *Avem o Familie Regală înrudită cu cea a Regatului Marii Britanii, tocmai redevenit suveran.

    *Șeful PSD, Ciolacu, l-a propus prim-ministru pe Pricopie. Un cineva care are, ca și el, trainice relații cu Noua Securitate (ambii oameni ai Academiei SRI). Și care i-a mai organizat și lui Iohannis șușaneaua aia cu pretenții de dezbatere la recentele prezidențiale. Singura mea mirare e de ce Ciolacu nu l-a propus direct pe Petrov, celălalt ciolac securist.

    *Băsescu și Tăriceanu: „Majorarea pensiilor nu este sustenabilă”. Bine că sunt sustenabile averile voastre uriașe, nefericiților…

    *Ministru vine de la românescul sinistru….

  5. Reevaluarea strategiei de etapa, in favoarea unui an electoral normal: Urgenta opririi unor „anticipate” unilateraliste si neconstitutionale. Tactica semaforului verde pentru Guvernul PNL Orban 2

    As mai adauga o nuanta de interpretare la Art. 103. Dupa parerea mea, dispozitiile acestui articol constitutional se refera la situatia de dupa incheierea unui ciclu electoral si dupa alegeri parlamentare la termen. Imi este greu sa accept ca legiuitorul ar fi avut in vedere exceptia, adica anticipatele, si nu regula, respectiv alegerile la termen. In interiorul actualului ciclu electoral, care se apropie de incheiere, exista un partid care detine majoritatea, cred relativa, daca-mi amintesc bine, dar si o majoritate absoluta de stanga functionala – PSD, Pro Europa, Alde, nemaivorbind de adaugarea Udmr – care, dincolo de unele fluctuatii conjuncturale, a fost reconfirmata la scor decisiv la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Orban. Pe aceasta situatie de aritmetica parlamentara actuala, post-motiunea de cenzura din februarie 2020, care este perfect consonanta cu aritmetica electorala din decembrie 2016, alegerile anticipate sunt nejustificate, ies din dispozitiile constitutionale. De aceea cred ca datoria PSD este sa apere prevederile Constitutiei si sa impiedice alegeri anticipate neconstitutionale. Pe de alta parte, nu stiu daca in an electoral, al alegerilor locale si parlamentare la termen, se poate vorbi de alegeri “anticipate”. Probabil ca de o decalare de calendar convenita majoritar, daca este intemeiata, da!, dar ar fi o o situatie care nu ne-ar transpune in situatia dispozitiilor privind alegerile anticipate. Ori, fortarea “anticipatelor” ar fi definitia perfecta a arbitrariului si politicianismului Cotroceniului. Alegeri decalate cu 5-6 luni inainte de termen nu aduc un castig de oportunitate pentru electorat si majoritatea parlamentara, ci doar unul unilateralist, pentru un partid minoritar, de circa 20% dupa propriile evaluari liberale, ceea ce ar fi un lucru neserios si de neluat in seama. In aceste conditii, cred ca e necesara o reevaluare de strategie a PSD, prin care sa acorde vot de investire Guvernului Orban 2, evitand astfel controversatele “anticipate”, dar lasandu-l totodata sa-si “rupa gatul”, fapt inevitabil, in alegerile la termen. Reevaluarile, care uneori pot fi foarte rapide, in functie de fluiditatea schimbarilor, sunt un indicator de flexibilitate si inteligenta politica, de adaptare si readaptare continue la dinamica mediului. Sesizarea CCR privind delictul prezidential de neconstitutionale prin renominalizarea lui Orban ramane o necesitate imperioasa, dar ea ramane o speta cu solutionare in asteptare, despre care nu stim cat va dura, insa intre timp ceva trebuie facut pentru a opri bulgarele anticipatelor, rostogolit de Klaus Iohannis, si evolutiile in avalansa, pe care mizeaza PNL, pentru a-si consolida o putere care galopeaza spre nelegitim si nepopular.

  6. De Gaulle in ” Memorii de razboi ” , in vizita la Moscova in decembrie 1944 .
    Dupa negocieri dificile – rusii vroiau o declaratie comuna cu el in care ar fi fost recunoscut guvernul polonez marioneta de la Lublin pe care de Gaulle nu a vrut sa o adopte – vine timpul toasturilor .
    Stalin ridica paharul si inchina ” pentru independenta si libertatea Poloniei ” ( el , asasinul a 21000 de ofiteri rezervisti polonezi , prizonieri ) .
    De Gaulle spune ” ascultand toasturile sovieticilor nu-mi ramanea decat sa masor prapastia care desparte , in lumea comunista , declaratia de actiune ” .
    E la ce ma gandesc vazandu-i ieri la santierul drumului expres Craiova – Slatina , promitand , batandu-se cu caramida in piept , proiect lansat 100 % de PSD si mai ales de energica si excelenta Lia Vasilescu , pe cei care , in trei luni , au lichidat prin OUG doua proiecte de infrastructura in PPP , au alocat sume ridicole pentru intreg anul 2020 , insuficiente pentru un santier timp de o luna , santierelor de infrastructura in curs , pe cei care accepta fara cracnire abuzurile discriminatorii ale functionarilor Comisiei Europene la cererile de finantare in curs , au trimis ca reprezentant al Romaniei la Bruxelles o persoana stravezie , apatrida , indiferenta , aceasta Valean …

  7. Dar daca … ?

    Deci ei si-au setat ca tinta aparenta anticipatele si par sa fie in transa in legatura cu subiectul.Corect?

    Un analist cunoscut de dreapta, de pe la A3, miza cu tarie chiar, in declaratiile de pe la TV, analizand situatia noua, pe lasitatea PSD in a suspenda presedintele.Atentie ,e vorba de un apropiat al presedintelui din 96-2000 (cand am avut si o fortare a Constitutiei in cazul demiterii lui Radu Vasile), iar presedintele actual are cativa consilieri asociati macar mediatic fostului CDR, parca.
    Practic transmitea ideea ca PSD nu are de ales, fie voteaza Orban iar, fie intra in anticipate, si nu are cale de iesire din asta, pentru ca nu are curajul sa SUSPENDE.

    Apare o intrebare :Daca se face totusi SUSPENDAREA (in ciuda asteptarilor), si nu doar pur tehnic, doar pentru a pune un premier, ci pentru a sincroniza votul de suspendare cu localele.

    Cred ca ar fi interesant de vazut inca un vot pentru actualul presedinte, mai ales ca acum boborul observa, si datorita celor 25 de OUG, ca urmeaza privatizari/” reforme” in toate domeniile..

    Eu nu cred ca presedintele nu si-ar dori sa fie reconfirmat, are probabil deplina incredere in cei 60% anti-pesedisti, si nu cred nici ca un PSD reformat, nu si-ar dori sa-si testeze capacitatile electorale intr-o situatie noua, cu locale si referendum simultan.

    Practic PSD ar inlocui votul pentru anticipate (despre care nu stim mare lucru din multe puncte de vedre) cu votul pentru suspendare, urmand ca votul de parlamentare la termen sa fie sincronizat cu cele pentru NOILE prezidentiale, la care presedintele actual nu ar mai candida.Ar fi un reset total.

    Ce candidat pentru prezidentiale ar putea propune PSD astazi este o alta intrebare ?
    Nu stii niciodata de unde sare iepurele atomic.

  8. CHIAR NU VEDETI D-LE NASTASE CE NULITATI CONDUCE TARA DE LA PRESEDINTE LA GUVERN?,,,,A DAT GUVERNUL PSD JOS PT CE?  SA FACA EI CANCANURI…..NISTE NEICA NIMENI HOTI DE CASE SI CIURUCURIIIIIIIIIIIIIIIII

  9. Si in completarea celor spuse in postarea anterioara, referitor la ideea suspendarii lansate de dumneavoastra acum cateva zile, vin si cu niste propuneri, ca si fan, care cred ca multumesc si miscarile reformatoare actuale din PSD.Propunerile mele vor enerva in egala masura pe unii analisti, in mod evident, dar asta nu e rau.Nu stiu daca persoanele in cauza accepta macar teoretic, dar eu personal nu vad de ce sa nu le propun.

    Candidat pentru functia de Premier, dupa suspendare, dar si in perioada urmatoare votului pentru prezidentiale , ar putea fi domnul Vasile Dancu,, un om care are toate calificarile necesare, fara niciun dubiu.Pentru functia de candidat la prezidentiale, in toamna, dupa reusita referendumului sincronizat cu localele, l-as vedea potrivit pe domnul VIctor Ponta.Domnul Ponta, practic, nu ar mai trebui sa astepte 2024 pentru a candida.Si nici domnii Barna sau Ciolos , nu ?
    Ar fi un reset bine venit.

    Aceste doua alegeri de oameni cu orientare social-democrata reala, garanteaza cred eu reusita.Exista nototrietatea necesara pentru ambii din punctul meu de vedere.Poate fi facut flipul in dorinta de a genera mai multa reforma in administratie, fara bias comercial.

    In ceea ce priveste articolul nu pot sa spun decat ca nu inteleg ce s-a intamplat in USL.Ce anume a blocat practic acele initiative de revizuire ale Constitutiei.Pur si simplu nu inteleg de ce un politician responsabil nu ar face totul pentru ca legea fundamentala sa fie cat mai clara cu putinta.

    Revizuirea este necesara, dar nu e posibila cate vreme interesele personale par sa primeze.”Neo-Tribalizarea” , de care vorbea si domnul Dancu, e mult prea raspandita in politica romaneasca si trebuie facut ceva concret pentru a genera coeziune.
    Tot domnul Dancu descria pe blogul dansului, parca acolo am citit, compozitia ideologica din Romania.Daca in Romania avem aproximativ 80% populatie cu orientare de stanga, ce impiedica PSD sa dezvolte o strategie care sa-i faca pe acesti oameni sa genereze un vot, care ulterior sa duca la formarea unui Parlament, care sa fie capabil sa faca reforme.Sunt suficienti vreo 2 ani de coeziune, pentru ca Romania sa-si corecteze defectele.

  10. Asistam la revirimentul „ciumei portocalii” invelita in steagul unui partid istoric care si-a pierdut identitatea, numai numele a ramas de acest partid istoric.
    Cele de sus fiind enuntate nu mai are rost sa amintesc articole sau paragrafe din Constitutie sau Decizii ale CCR.

  11. Oricum acel proiect de modificare a Constituției ar fi fost respins de electorat la referendumul de modificate a Constituției.
    Profilul electoratului român este unul prezidențial și asta se vede și din numărul foarte mare de electori care se prezintă la alegerile prezidențiale în comparație cu numărul foarte mic de electori care se prezintă la alegerile legislative.
    Se observă și în sondaje-instituția prezidențială se bucură de încredere foarte mare în timp ce Parlamentul este la coada clasamentului.
    Între 8-10 % dintre cetățeni au încredere în Parlament.
    Cred că înainte de modificare constituție romanii trebuie să fie consultați la referendum, ce fel de republică își doresc:
    -prezidențială?
    -parlamentară?
    -semi-prezidențială sau semi-parlamentară cum este acum?
    Aș putea paria pe orice că peste 90% dintre români vor opta pentru republică prezidențială și un parlament cât mai restrâns numeric și din punct de vedere al atribuțiilor constitutionale.
    O zi bună!

  12. Versurile care au declanșat atacurile marionetelor „progresiste” împotriva marelui român Tudor Gheorghe

    PĂPUȘARU’ A HOTĂRÂT

    Păpuşaru’ a hotărât: tu acolo, el aici,
    Lăsaţi liberi hoţii mari, arestaţi hoţii cei mici.
    Puneţi şefi oameni pătaţi, şantajabili mai ales.
    Fac ce trebuie, când vrem și putem să-i schimbăm des.
    Nu-ndrăznesc să zică „nu”!
    Iar de zic, le-arăți un pic coada mâții din dulap
    Și-ai să vezi cum chitic tac!

    Fiţi atenţi la procurori, căutaţi veleitari,
    Caractere de nimic, oameni mici ce se vor mari.
    N-am nevoie de deştepţi! Mediocri, cât mai mulţi!
    Proştii care-i promovăm sunt mai buni decât cei culţi.
    Ei nu-ntreabă, nu gândesc, fac ce vrem și e de-ajuns!
    N-are sens să-i bănuiesc c-ar avea vreun gând ascuns…

    Cei mai buni sunt cei lipsiţi de cultură şi talent.
    Guralivii cu tupeu să ajungă-n Parlament!
    Cumpărați, că nu sunt scumpi, câțiva jurnaliști… de top!
    Care spun că e senin, când afară e potop!
    În Guvern, incompetenți, e de-ajuns să fie… trei.
    Da’ bătuți în cap de tot, să putem conta pe ei!

    Secretari de stat mai mulţi, p-ăşti’ am să-i aleg chiar eu,
    Mă pricep la proşti cu ştaif mai bine ca Dumnezeu.
    Şeful statului? Lăsaţi să-l aleagă cum or vrea…
    Ăștia de-i tot aiurim c-o bere şi-o acadea!
    Iar când se vor fi aşezat lucrurile cum le vrem,
    Ştergem tot ce-a fost mai bun… şi-ncepem să guvernăm!

    LE E TEAMA DE ADEVAR ! SA NU SE TREZEASCA POPORUL DIN SPALAREA DE CREIER CU „VALORI” OCCIDENTALE !
    DE ASTA VOR „JUSTITE” INDEPENDENTA…
    PENTRU ASTA VOR ANTICIPATE, NU MAI AU RABDARE SI STIU CA ACUM AU CONTROLUL PARGHIILOR DE MANIPULARE SI FRAUDARE A VOTULUI !
    DE LA PROPAGANDA IN MASSMEDIA LOR : TV, PRIN „SONDAJE” DE OPINIE, LA „VOTUL” MANEVRAT DIN TASTATURA CALCULATORULUI SI „MARJA ERORILOR DE SOFT” PRIN SISTEMUL INFORMATIC AFLAT IN MANA LOR !”

  13. off

    [center]
    https://www.youtube.com/watch?v=NSOa5T_Hzjk
    [/center]

    PĂPUȘARU’ A HOTĂRÂT

    Păpuşaru’ a hotărât: tu acolo, el aici,
    Lăsaţi liberi hoţii mari, arestaţi hoţii cei mici.
    Puneţi şefi oameni pătaţi, şantajabili mai ales.
    Fac ce trebuie, când vrem și putem să-i schimbăm des.
    Nu-ndrăznesc să zică „nu”!
    Iar de zic, le-arăți un pic coada mâții din dulap
    Și-ai să vezi cum tac chitic!

    Fiţi atenţi la procurori, căutaţi veleitari,
    Caractere de nimic, oameni mici ce se vor mari.
    N-am nevoie de deştepţi! Mediocri, cât mai mulţi!
    Proştii care-i promovăm sunt mai buni decât cei culţi.
    Ei nu-ntreabă, nu gândesc, fac ce vrem și e de-ajuns!
    N-are sens să-i bănuiesc c-ar avea vreun gând ascuns…

    Cei mai buni sunt cei lipsiţi de cultură şi talent.
    Guralivii cu tupeu să ajungă-n Parlament!
    Cumpărați, că nu sunt scumpi, câțiva jurnaliști… de top!
    Care spun că e senin, când afară e potop!
    În Guvern, incompetenți, e de-ajuns să fie… trei.
    Da’ bătuți în cap de tot, să putem conta pe ei!

    Secretari de stat mai mulţi, p-ăşti’ am să-i aleg chiar eu,
    Mă pricep la proşti cu ştaif mai bine ca Dumnezeu.
    Şeful statului? Lăsaţi să-l aleagă cum or vrea…
    Ăștia de-i tot aiurim c-o bere şi-o acadea!
    Iar când se vor fi aşezat lucrurile cum le vrem,
    Ştergem tot ce-a fost mai bun… şi-ncepem să guvernăm!

    • Nu pot da „apreciat de”, asa ca scriu cateva cuvinte; „Papusaru’ a hotarat”, nu se putea ceva mai bun pentru a explica zilele, perioada in care traim. Din pacate putin inteleg acest fapt si este gravisim.

  14. La rugby gripatii de acum o saptamana nu fac lucrurile pe jumatate .
    In minutul 67 Portugalia conduce Romania cu 22 la 6 !
    Retrogradam din grupa a doua valorica europeana ?
    In timp ce pe pagina FRR Petrache ne da , ca nu are altceva , fotografii cu victorii impotriva Frantei in 1961 si cu stagii de pregatire la fete – junioare ?
    Nu avem nici o autoritate a sportului care sa ia lucrurile in mana ?

  15. „Singurul element din univers mai comun decât hidrogenul este prostia. ”
    – Einstein

    Cei mai răi infractori sunt cei care se prefac că știu încotro se îndreaptă economia.

    De fapt, așez sintagma „economia” între ghilimele, deoarece nici nu accept validitatea conceptului, nici cea a „PIB”; amândouă sunt himere.

    Ideea PIB-ului dă impresia că nu persoanele produc bunuri și servicii, ci mai degrabă o mașină numită „economie”. Acest lucru lasă ușa deschisă oricărui fel de prostii, precum afirmația că ceea ce poate fi bun pentru indivizi să nu fie bun pentru economie și invers.

    De exemplu, un avans în PIB nu înseamnă neapărat o prosperitate sporită: Ce se întâmplă dacă guvernul s-a angajat într-un program masiv de construire a piramidelor, un exemplu arhetipic de lucrări publice? PIB-ul ar putea crește, dar nu ar adăuga absolut nimic bunăstării indivizilor. Dimpotrivă, construirea piramidei nu ar face decât să devieze capitalul de la activități generatoare de avere.

    Pe de altă parte, dacă s-ar face o descoperire științifică care a redus consumul de energie cu 80% pentru aceeași producție netă sau ar elimina în mod magic toate bolile, PIB-ul s-ar prăbuși deoarece ar fi falimentat industria energetică și a sănătății.

    Dar oamenii ar fi mult mai bine.

    În afară de aceasta, întreaga idee de PIB dă impresia că există, de fapt, așa ceva ca și producția națională.

    În lumea reală, însă, bogăția este produsă de cineva și aparține cuiva. Nu suntem furnici sau albine care lucrează pentru stup. Întreaga idee a unui PIB le permite „autorităților” să-i păcălească pe oameni să creadă că pot controla efectiv „economia”, ca și cum ar fi o mașină uriașă.

    Oficialii se prefac că sunt Vrăjitorul din Oz, iar Boobus americanus este instruit să creadă că sunt atotcuprinzătoari. Astfel, ori de câte ori rata creșterii scade „prea mult”, funcționarii trebuie să dea „economiei” o apăsare adecvată. Dimpotrivă, ori de câte ori „economia” crește prea repede, oficialii trebuie să acționeze pentru a o „răcori”.

    Este totul o paradă jenantă și distructivă.

    Chiar și cei mai mulți dintre cei care vorbesc despre o recesiune tind să o scrie fie ca o simplă inversare a „exuberanței iraționale” recente, fie o schimbare trecătoare în psihologia oamenilor sau un șoc temporar. Din păcate, merge mult mai adânc decât atât. Aceste lucruri au foarte puține legături cu recesiunile.
    O recesiune, potrivit vorbirii convenționale, este o perioadă în care activitatea economică scade pentru două sau mai multe sferturi.
    De aceea, prefer să spun că o recesiune este „o perioadă de timp în care sunt lichidate denaturările și alocările greșite ale capitalului cauzate de ciclul de afaceri.”

    Ce provoacă ciclul de afaceri? Crearea excesivă a creditului de către o bancă centrală (de exemplu, Fed). Injecția de bani și credite create în mod artificial în economia unei țări oferă atât producătorilor, cât și consumatorilor semnale false, determinându-i să facă lucruri pe care altfel nu le-ar face. Cu cât continuă creșterea unui ciclu de afaceri, cu atât ciclul descendent va fi mai lung și mai sever.

    O depresie este doar o recesiune cu adevărat proastă.

    Ratele dobânzilor artificiale ale Fed încurajează oamenii să economisească mai puțin și să împrumute mai mult. Acest declin proiectat poate, după un anumit interval de timp, să provoace o ascensiune ciclică – dar nu va face decât să agraveze problema de bază.

    Deoarece dolarul este de departe cea mai mare piață din lume, constituind rezervele majorității guvernelor de pe planetă, moneda de facto a probabil 50 de țări și economiile a sute de milioane de oameni din întreaga lume, când se prăbușește, va provoca un cutremur financiar, magnitudinea 10.

    https://astutenews.com/2020/02/08/the-height-of-idiocy/

  16. CONTRASCRISOAREA DESCHISĂ A MINISTRULUI COSTACHE, CĂTRE MAMA SA, AUTOARE DE SCRISORI DESCHISE

    MOTTO: „…Erai student. Aveam încredere în viitorul tău. Toate rezultatele tale la şcoală şi facultate fuseseră şi erau excelente. Aveai bursă de merit, lucrai în timpul liber, la 18 ani fuseseşi vicecampion la primul campionat de karate seniori. Cântai şi la pian. Mă temeam doar de faptul că munceai prea mult, aşa după cum văzuseşi la bunici şi la mine. Tu însă ne-ai întrecut. Tare m-am supărat când ai acceptat demnitatea de ministru. Nu de capacităţile tale mă îndoiam, dar ştiam cât de mare putea fi răutatea şi invidia omenească.”( Scrisoarea deschisă a mamei lui Victor Costache către fiul său, ministrul Sănătății, 4 februarie 2020)
    ………………………………………………………………………………………….
    Dragă mămico,

    Am văzut în ZIARUL DE IAȘI frumoasa ta epistolă care-mi este adresată și mărturisesc că n-am citit ceva mai emoționant de la Scrisoarea deschisă a doamnei Maria Băsescu, din decembrie 2009, atașată filmului „Să-ți fie rușine, Dinu Patriciu!”, în care dânsa zicea:

    „Depun mărturie că soţul meu nu a fost niciodată agresiv cu fiicele noastre şi nici cu vreun alt copil. Rup astăzi tăcerea pe care am păstrat-o timp de câţiva ani fiindcă ceea ce presa şi oamenii care sunt în spatele ei fac astăzi mi se pare de neacceptat. Nu aş vrea să spun că ceea ce a făcut Traian Băsescu în mandatul său este perfect. Ştiu însă că tot timpul s-a gândit cum să facă lucruri bune pentru oamenii de rând care l-au ales… Nu e ușor să fii soţie de preşedinte atunci când acesta pune interesele ţării mai presus de orice, uneori chiar şi de familie”.

    Am plâns mult atunci, căci recunosc că domnul președinte Petrov este exact așa cum apare în scrisoare, adică un exemplu de sacrificiu pentru cetățeni și cu toții am fost cutremurați văzând cum se poate pune cineva în slujba țarii, fără odihnă, fără răgaz, ca un adevărat erou… Imposibil, așadar, ca un asemenea om extraordinar să-i fi tras un dos de palmă copilului, care, fie vorba între noi, o fi spus el ceva, o fi vorbit urât cu femeia… în schimb, o mână criminală a băgat un pixel albastru și nociv în filmul original… noroc că l-a prins Funeriu Daniel pe pixel când tocmai se pregătea s-o șteargă și l-a adus de urechi în fața publicului. Gestul curajos l-a făcut pe Funeriu ministrul Educației așa cum gestul meu curajos de a-mi muta toți prietenii de la POLISANO Sibiu în posturi de mare însemnătate, la București, m-a făcut ministrul Sănătății.

    (Bine, și Scrisoarea către adolescenți, a marelui Tudor Chirilă, aceea care i-a făcut „pielea de găină” colegei mele de PENELEU, Cristina Pocora, a fost impresionantă, dar nu se califică pentru podium…)

    Dragă mămico, matale îmi scrii așa:

    „Victor, în acest moment, dacă ai accepta sugestia «navei amiral» a presei de investigaţie româneşti, de a demisiona, ar fi o laşitate. Omul curajos (şi eu ştiu cât de curajos eşti), «acceptă şi suportă ceea ce este frumos să înfrunţi şi de care este ruşinos să fugi» (Aristotel, Etica, Cartea a III-a, cap. VII). Nu întârzia totuşi! Nu poţi face bine oamenilor împotriva voinţei lor. Lasă-i pe nistoreşti să-i intoxice pe proşti! Lasă-i pe PSD-işti să se bucure de infecţiile intraspitaliceşti! Copiii tăi, soţia, bolnavii şi cercetarea te aşteaptă! Eu te felicit pentru tot ce-ai realizat! Mulţumesc tuturor celor care te-au apărat, începând cu domnul premier Orban.”

    Dar sunt puțin confuz… deci, să demisionez sau nu? Te întreb pentru că tocmai ne-a „demisionat” pe toți Parlamentul… că aveai și mata dreptate când ziceai în scrisoare: „…ştiam cât de mare putea fi răutatea şi invidia omenească”. Adică, așa răutate și invidie n-am mai văzut… că eu nici n-am fost prezent când s-au dat cele 25 de OUG-uri, 13 HG-uri și-un Memorandum… și-atunci, întreb: De ce, mămico? De ce să plec eu care nici n-am semnat? Și, fie vorba-ntre noi, nu-i mai mulțumi atâta lui Orban cel Bun (ete na!…) că am văzut eu cum pe Violeta Alexandru, de la Muncă, o face Primar General la Capitală… iar mie nu mi-a oferit nimic, nici măcar o primărie de sector! Cât să mai stau, mămico? Te rog, mai concepe mata o Scrisoare deschisă cu instrucțiuni complete, ca să nu fac vreo greșeală! Și spune-mi cum să procedez cu infecțiile intraspitalicești pe care, de când a venit PENELEUL la putere, le-am adunat frumușel într-o putinică și le țin în pivniță, la minister… le duc înapoi ca să se bucure PESEDEUL de ele, așa cum bine subliniezi, sau mai aștept până la anticipate?

    Al tău fiu iubitor, Victor

    P.S. Îți mulțumesc mult că ai subliniat faptul că am fost vicecampion la karate seniori… și că n-ai uitat să amintești și ce frumos cântam la pian. Realitatea e că i-ai tras o palmă nenorocitului ăluia de Nistorescu… și l-ai desființat pe CETEPEU… păi, ăia habar n-aveau că am fost vicecampion la karate!

  17. Extinderea coridorului economic China-Pakistan (CPEC). Teheran vrea să construiască „Inelul de Aur”

    Declarația ambasadorului Iranului în Pakistan

  18. https://uprootedpalestinians.wordpress.com/2020/02/08/expansion-of-the-china-pakistan-economic-corridor-cpec-tehran-wants-to-build-the-golden-ring/

    Ambasadorul Iranului în Pakistan și-a împărtășit planurile sale vizionare pentru CPEC +, neologismul care devine popular în Pakistan în zilele noastre pentru a se referi la extinderea coridorului economic China-Pakistan de-a lungul diferitelor axe geografice precum nordul (N-CPEC +), vestul (W- CPEC +) și cele sudice (S-CPEC +). Agenția Anadolou din Turcia a raportat prelegerea ambasadorului Seyyed Mohammad Ali Hosseini la Institutul de Studii Strategice Islamabad (ISSI) la începutul acestei săptămâni, care merită să fie analizată mai în profunzime.

    Potrivit ambasadorului Hosseini,

    „Înființarea unei rețele feroviare între Gwadar și Chabahar și legătura acesteia cu Europa și Asia Centrală prin Iran, va crea dezvoltarea economică majoră în regiune. Pe de altă parte, construcția căii ferate pe teritoriul pakistanez de China, care va face legătura dintre cele două porturi va duce la dezvoltarea economică în această regiune. ”În practică, acest lucru ar îndeplini ceea ce autorul a scris despre W-CPEC + în analiza CGTN din aprilie trecută intitulată. „ CPEC + este cheia realizării obiectivelor de integrare regională ”.

    „Vizita recentă a premierului pakistanez Khan în Iran a văzut că cele două țări vecine sunt de acord să-și aprofundeze cooperarea una cu cealaltă, care ar putea evolua, în mod previzibil, până la o cale de comerț interland W-CPEC +, în cele din urmă, călătorind prin Republica Islamică către Islamabad și partenerii din Beijing în Turcia, care ar putea fi asociată cu un coridor maritim paralel care leagă punctul terminal al GwEC al CPEC cu Regatele Golfului. „

  19. Începe să fie groasă de tot pentru români. Constituția nu mai contează, logica, nici atît, bunul simț a murit demult. După ce Parlamentul României l-a desființat pe Ludovic Orban, președintele Klaus Iohannis, cu aerul său de bordură lucrată cu beton armat, se preface că se consultă cu partidele. Se antepronunță, dar nu contează. Este mai important weekend-ul! Știe că PNL-ul nu-l va vota pe Ludovic Orban (chiar dacă este președintele partidului), dar el insistă și ne anunță că propunerea sa pentru premier este același Ludovic Orban. Ridiculizat de parlament, susținut de stăpîn. Suprarealism politic combinat cu absurd liberal!

    Un descalificat de Parlamentul României pentru felul în care a condus țara cam 12 săptămîni este desemnat de instinctul președintelui să conducă Executivul din nou. Într-o noapte i-au șoptit spiridușii, nevasta, generalii, greierii, cine? Niciodată unui repetent nu i se înmînează premiul întîi! Niciodată pentru un dezastru financiar un director de bancă nu este re-numit în funcție! Niciodată un ministru care aruncă în aer economia nu este desemnat să o consolideze. Ratările grosolane se încheie întotdeauna măcar cu o ieșire din joc.
    Pentru a nu știu cîta oară, dar mult mai grosolan, președintele Iohannis înfruntă Parlamentul României. Adică reprezentantul electoratului și al ne-electoratului român. Pentru Klaus Iohannis, Constituția României și deciziile CCR sunt consultative, fredonabile și surmontabile. Le tratează după chef și la inspirație. De la Carol al II-lea, Constituția României n-a mai suportat un asemenea călcat în picioare. Atunci era vorba de un viol regal. Acum, de un dispreț și de o înțelegere urechistă. Nu știu dacă atitudinea lui Klaus Iohannis vine din limitele sale de suplinitor de fizică sau dintr-o atitudine de nabab politic de tip provincial? Consecințele sunt aceleași. El cere românilor înțelegere pentru o desfășurare ilogică și neconstituțională. Face presiuni pentru un scenariu prost, ilegal, neconstituțional, plăsmuit de mintea sa și de cei care îi susură la ureche.
    Mai multe la:
    https://www.cotidianul.ro/eugene-ionesco-si-tzara-au-doi-prozeliti-orban-si-iohannis/?unapproved=310796&moderation-hash=ae6baf70526785516c54092dbf14dcd2#comment-310796

  20. Orban spune că nu există migranți musulmani în Ungaria și liberalismul s-a încheiat, se alătură alianței libertății religioase din SUA

    https://theusareport.news.blog/2020/02/08/orban-says-no-muslim-migrants-in-hungary-and-liberalism-is-over-joins-us-religious-freedom-alliance/

    Thomas D. Williams, Breitbart , 6 februarie 2020:

    Ungaria a devenit primul stat membru al Uniunii Europene care s-a alăturat noii Alianțe pentru libertatea religioasă internațională lansată de președintele SUA, Donald Trump, a anunțat miercuri ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó.

    „Suntem mândri că Ungaria a devenit prima țară europeană care a aderat la noua alianță internațională înființată de Statele Unite”, a spus el. Organizația – o „rețea de țări cu gânduri similare angajate pe deplin în promovarea libertății de religie sau credință din întreaga lume” – a ținut reuniunea inaugurală miercuri la Washington, DC.

    În timp ce economistul de stânga Jeffrey Sachs berea administrația Trump pentru „unilateralitatea” sa din Vatican, în același timp, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a prezidat evenimentul inaugural de la Washington cu reprezentanți ai 26 de țări care s-au alăturat noii alianțe internaționale. .

    Ungaria împărtășește convingerea noii alianțe că „trebuie să se facă mai mult pentru protejarea membrilor grupurilor minoritare religioase și combaterea discriminării și persecuției bazate pe religie” și nu acceptă faptul că organizațiile internaționale „aruncă ochii” către persecuția comunităților creștine din jur lumea, a spus Szijjártó.

    „Ungaria a fost un stat creștin de la înființare cu mai mult de o mie de ani în urmă și, ca atare, are o responsabilitate pentru comunitățile creștine persecutate din întreaga lume”, a spus Szijjártó, în timp ce a menționat că Ungaria a acordat ajutor pentru 50 de milioane de dolari comunităților din Africa și Orientul Mijlociu.

    Toamna trecută, Ungaria a găzduit a doua sa conferință internațională privind ajutorul creștinilor persecutați, subliniind nevoia de a-i ajuta pe credincioși acolo unde sunt, mai degrabă decât de a-i încuraja să renunțe la patrie.

    În cadrul acestei conferințe, Szijjártó a menționat că „Christianofobia este ultima formă acceptabilă de discriminare din lume”.

    „Când merg la întâlnirea lunară a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene”, a spus Szijjártó, ei îmi spun să nu menționez „comunitățile creștine”, deoarece este „discriminatorie”.

    „Pe de altă parte, UE solicită„ Compactul global pentru migrație ”, ca și cum migrația în masă ar fi bine încurajată”, a spus Szijjártó

  21. “Vizionarii” lui “Simplicius”: Initial am fost surprins ca, alegand sa se amestece in politica romaneasca, ambasadorul american Adrian Zuckerman a facut-o, cred involuntar, de pe o pozitie de “Simplicius”, tradandu-si ignoranta de nou venit la post in necunoasterea realitatilor politice dambovitene. Zuckerman le-a facut un laudatio presedintelui Klaus Iohannis si premierului interimar Ludovic Orban, vineri, la fabrica Ford din Craiova, in care pe cei doi i-a facut “vizionari”. In mod clar, un sef de stat care savarseste un delict constitutional renominalizand un premier demis prin motiune de neincredere si care intentioneaza sa declanseze alegeri anticipate la fel de neconstitutionale, este sarac cu viziunea in privinta consecintele politice, parlamentare, electorale si constitutionale pe care le provoaca si la care se expune. Ce sa mai spunem despre premierul care nu a guvernat prin initiative legislative, pentru a ocoli parlamentul, ci prin ordonante guvernamentale date cu carul, caruia i-a fost retrasa increderea, dar care a doua zi a redevenit premier interimar? Zuckerman nu a avut pur si simplu timpul fizic in care sa-l cunoasca! Ulterior insa, mi-am dat seama ca interesele ambasadorului SUA in Romania sunt la fel de excesive ca acel laudatio facut, ieri, celor doi inalti oficiali ai celor doua puteri executive, sefului statului si sefului guvernului. Ca si Simplicius, un personaj dogmatic sustinator al teoriei geocentrice ptolemeice impotriva revolutiei copernicane a heliocentrismului, in vremea Renasterii, Zuckerman s-a bagat in niste sustineri pentru care nu are argumente. Pentru saracia sa cu duhul, cum ii sugereaza si numele, Simplicius a fost ridiculizat de cel care l-a inventat in lucrarea sa despre conflictul dintre cele doua mari sisteme ale lumii, pentru a-si pleda heliocentrismul cu argumente astronomice, spre deosebire de contrarianul sau, un ignorant desavarsit care sustinea geocentrismul. Simplicius exprima de fapt viziunea papei din acele vremuri. Insa Adrian Zuckerman exprima o viziune personala, nu a SUA.

    • https://conumishu.wordpress.com/2020/02/08/desteapta-te-donalde/

      Pe bune, Donald !? Tot n-ai de gînd să închizi chibuțul de afaceri de aici ? Atunci de ce naiba ai mai pomenit România, după Ucraina și China, pe lista țărilor de unde recolta Bidenul șpaga prin fiu-său ? Nu putea face nimic fără complicitatea ambasadei, care nu avea cum să nu știe ce învîrt Bidenii pe aici. Acum ai schimbat un șmecher cu altul (sau e doar tut ?) și lași treaba să meargă ca înainte ? Sau n-ai habar ce afaceri se învîrt pe aici, altele decît dijmuiala pentru bideni ? Afaceri de mlaștină, aia de ziceai că o drenezi. Cu țînțari și lipitori americănești, bașca oficiale. Curat murdar, coane Donald !

      Pe bune, Trump ? Agentul neamț, lentul Werner, și cîrpa soioasă LOrban sunt vizionari în… viziunea noului ambasador, ambasadorul TĂU !? Cam rapidă dedulcirea, dacă o comite de capul lui, chestie care ridică imediat problema oamenilor pe care îi alegi. Administrația ta nu a strălucit deloc, nici la partea de curățenie, nici la înlocuiri.

      Eu înțeleg că SUA își urmăresc propriile interese, normal și logic, cum normal și logic ar fi ca și România să procedeze la fel – cu propriile interese. Nu înțeleg prostia lacomă care presupune că respectivele interese vor fi apărate dînd într-un popor prietenos cu americanii, pedepsit să suporte doi mizerabili, vînduți și proști, care execută comenzi externe, multe venite din cu totul alte părți, fără nicio preocupare pentru binele românilor.

      Poate situația e convenabilă acum și ați căzut la pace cu nemții și francezii, bănuiesc că nu-i băgați și pe tejghetarii olandezi și austrieci la parteneri (semi)egali, dar vă dați cu stîngul în dreptul pe termen ceva mai lung.

      Eu tot sper că urmează marea curățenie după ce te realegi, înțeleg chiar ca oameni de-ai tăi să dea semnale care să-i bage în ceață pe rivali pînă se așează apele, dar nici înfulecare de rahat cu polonicul, totuși, reprezentantul TĂU aici nu pot să accept.

      Trezește-te, Trump, ai multe pînze de păianjeni veninoși de destrămat !

  22. E …. ca cum ziceam ..
    Dana Gîrbovan, într-o emisiune la B1 TV. a precizat ”Această secție, care a fost denumită ”Secția specială” cumva propagandistic, pentru că prescurtarea era ”SS” și ducea cu gândul la celebra formație nazistă. De fapt, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a făcut obiectul unei campanii de manipulare, și îmi asum ceea ce spun, fără precedent. S-a speculat și s-a discutat foarte mult politic pe această temă, iar acest lucru a omorât orice șansă pentru o dezbatere așezată, pe argumente, să vedem de ce a fost înființată această secție, dacă s-a confirmat ulterior necesitatea existenței unor garanții suplimentare de independență a judecătorilor și procurorilor față de anchetele penale și dacă este nevoie de o îmbunătățire a acestei secții în prezent”.

    Dar cum sciam , pe langa initialele SS mai este vorba si despre aste 2 :
    https://en.wikipedia.org/wiki/Section_sp%C3%A9ciale
    https://fr.wikipedia.org/wiki/Sections_sp%C3%A9ciales_en_France_pendant_la_Seconde_Guerre_mondiale si in ;egatuira cu asta reamintesc de cartea Dosarul Sectiei Speciale de Herve Villere aparuta i9n 1983 la Editura Politica

    Acu sper ca va dati seama ca care fu urmea confuziei asteia in mintile si asa confuze ala „Europei”. Acea ERRORpa maturizata cu 68-n suflet sub parinteasca indrumaere a lui Herbet Marcuse ….

    Mda .. mda.
    Dar ptr fleacuri din astea ar mai trebui ca „cine trebuie” sa aiab asa o banuiala despre ce ar fi dracului „Europa” aia la care viseaza .
    De uns a stie prostovanu noist de intelectual? El, teleptualu’ e cu lecturi fine , „apobate” citeaza ca dementu’ din BHL, Sontag, Habarnam fara sa gandeasca si se da cunoscatir de Europa. De fapt el cunoassdte cateva malluri , buticuri si poate, niste cimitire de masini vechi….
    Poate a auzit nel ceva .. dar daca nu a azit de la Monica Lovinescu, HR Patepievici samd nu are incredere .. ca nu il manipuleaza „comunismu”. Si cand afla ca e nitel altfle .. ei bien are grija sa uite!!

    De exemplu ai nostri banuiti ca ar fi intelctuali cateodata se mira :ba da nu stiam ca mediul universitar din Apus este asa de marcat de stanga!” Nu stia bietu dobitoc insa imediat ce se mira are grija sa uite!!!

    A da.. In legatira cu SIIJ si unle practici denuntate si de Garbova,. Candva Zeita Anticoruptiei a tinut un bilant. Triumfataor. Insa nerealiarile (adimse) erau p[use in carca judecatiorilor care achitau, achitau …
    Mda….

  23. Pentru mulți, acest lucru va suna alarmant, dar astfel de idei sunt îmbrățișate în țări precum Estonia, România și China.

    https://thelevelling.blog/2020/02/09/technopolitics/

    Primăvara Arabă a fost primul eveniment care a demonstrat puterea presei sociale în activismul politic. Echipa de campanie a lui Donald Trump a utilizat media socială în 2016, la fel ca și campania de referință Brexit a lui Dominic Cumming, din care i-a exclus pe parlamentari și în schimb a încărcat pe oamenii de știință de date.

    După ce a scris despre Partidul Comunist Chinez săptămâna trecută („Umanitate și Adversitate”), o știre pentru rețeaua de socializare pentru a urmări este reacția din China, la moartea lui Li Wenliang, medicul care a avertizat cu curaj despre virus la sfârșitul lunii decembrie. . Simpatia pentru el și furia la încercările de a-i suprima avertismentele pot constitui o reacție neașteptată, dar puternică împotriva PCC.

    Mai pe larg, pe măsură ce media socială a pătruns în politica mainstream, efectele sale au devenit mult mai puțin pozitive. În unele privințe, au opinii extreme amplificate. De exemplu, în Parlamentul European, cele două grupuri de la extremele din stânga și de la dreapta au aproape 12% din locuri, dar peste 40% dintre adepții Twitter. În acest fel, social media este excelentă pentru mobilizarea alegătorilor, deși poate mai puțin în reprezentarea lor.

    Social media are un impact mai profund asupra elaborării de politici. Crește ritmul politicii astfel încât deciziile politice să ajungă să fie luate prea repede și uneori pe Twitter.

    O altă problemă la intersecția dintre politică și tehnologie este pur și simplu „adevărul” sau fake news. Nu voi reafirma dezbaterea privind verificabilitatea pretențiilor politicienilor mai populari, dar voi remarca faptul că ideile proaste par să călătorească mai repede și mai departe decât ideile bune (aceasta este vina oamenilor și nu a roboților).

    Există totuși o altă latură pozitivă a impunerii social media asupra democrației pe care vreau să o subliniez, parțial pentru că nu bănuisem că există (prin propria mea ignoranță) și pentru că în ultima vreme m-am împiedicat de ea.

    Unul dintre subiectele din „Nivelarea” este ideea unui „Acord al poporului” modern, un șablon care ar exprima ceea ce oamenii doreau de la politică în termeni concreți. Am sperat, și încă fac, să valorific media socială pentru a produce o versiune „în masă” a acestui lucru. În eforturile mele de a face acest lucru, am întâlnit o serie de proiecte pe care le pot recomanda cititorilor să înfrupte, dacă nu numai pentru a le oferi credință că media socială poate juca un rol constructiv în politică.

    Cel mai semnificativ proiect pe care l-am întâlnit este NYU Governance Lab (Govlab), în care urmăresc abordări precum „crowdlaw”, care captează puterea gândirii mulțimilor pentru a îmbunătăți calitatea procesului legislativ sau utilizarea mijloacelor de socializare pentru îmbunătățirea încrederii în public. instituțiile sau utilizarea datelor și a social media pentru a permite managerilor orașului să rezolve problemele urbane (ceva care va deveni o știință proprie odată cu apariția tehnologiei telecomunicațiilor 5G).

    Un alt port de apel este Oxford Internet Institute, unde se lucrează foarte mult, de exemplu, cu privire la rolul petiționării online pentru cauze sociale și politice, precum și la conceperea aplicațiilor pentru democrație directă destinate utilizării în orașele germane. Voi permite cititorilor să se adune pe site-urile web ale acestor instituții și ale altor instituții (MIT este o altă), deoarece există alte două tendințe politice / de socializare demne de urmărit.

    Primul este măsura în care politicienii încearcă fie să coopteze marile companii de socializare și companii intensive de date, fie să le restricționeze puternic, cel puțin în ceea ce privește politica. Mișcarea în unele țări de a trata conținutul social media ca și cum ar fi echivalent cu conținutul ziarelor (acest lucru ar face companiile de socializare responsabile pentru opiniile exprimate pe platformele lor), face parte din această tendință și, cu siguranță, va exista mai multe dezbateri cu privire la trebuie să despartă marile companii de social media / internet – cel puțin în Occident.

    Cealaltă posibilitate intrigantă este intrarea tehnologiei în politică ca problemă sau cauză politică. Până în prezent, sunt foarte puține părți care au o politică proeminentă, bine gândită pe social media, în sensul impactului asupra vieții noastre.

    Mă aștept ca acest lucru să se schimbe și să ne imaginăm că în viitor am putea vedea un partid politic care este determinat de rolul tehnologiei în viețile noastre, ar putea fi numit „Partidul Guvernanței” – vrea să folosească lanțul bloc în domeniul sănătății și sistemele de asistență socială, predică că tehnologia nu trebuie temută și trebuie utilizată în mod activ de către guvern, crede în codurile de conduită în viața publică, societate și afaceri și că acestea pot fi supravegheate prin tehnologie, cetățenia este strâns legată de electronice sisteme de identitate bazate, astfel încât aproape toate formele de comportament – consumul, votul, contribuția la planurile de pensii, ca să numim câteva – pot fi monitorizate și optimizate.

    Pentru mulți, acest lucru va suna alarmant, dar astfel de idei sunt îmbrățișate în țări precum Estonia, România și China.

  24. ORBANUL ȘI LIGHEANUL VIOLETEI ALEXANDRU

    Așa cum burghezul gentilom Jourdain descoperea, în secolul al XVII-lea, cu încântătoare uluire că vorbeşte în proză, cu naturalețe și talent, și Ludovic Întâiul a descoperit, în vremea noastră, cu prilejul alegerii președintelui PNL București, pe 8 februarie 2020, că poate utiliza umorul gros, de stand-up comedy, la Palatul Parlamentului iar enoriașii PENELEULUI nu numai că nu se supără, dar îl mai și aplaudă.

    Căci ce anume altceva decât o mostră de umor negru și gros poate fi această laudatio fără draperie pentru blânda și truditoarea Violeta Alexandru, o hymenopteră apidă neobosită zburând în sus și-n jos pe treptele Palatului Victoria, fără lift și liftieră, războindu-se, plină de curaj, cu trântorii de poștași și cu viespea pesedistă de la Casa de Pensii Mureș care nu vrea să iasă la pensie când dă albinuța bosumflată din piciorușe!

    Iar efortul neobosit al Violetei de Sarmá nu a rămas neobservat și nici nerăsplătit… cu un aer de părea că acum-acum bufnește în râs, Ludovic Întâiul a portretizat-o pe harnica și neprețuita albină cam așa:

    ”Greu găsești pe cineva să te depășească în anumite privințe. Am crezut că greu voi găsi un om care să muncească mai mult decât mine. Cu toate acestea, am găsit: Violeta Alexandru! Greu am crezut că poate exista un om care să fie mai empatic, mai sensibil la problemele oamenilor simpli, mai deschis în comunicarea publică decât mine și, cu toate astea, am găsit. Numele ei e tot Violeta Alexandru! Greu am crezut că pot să găsesc pe cineva care să înțeleagă și să aibă capacitatea să dialogheze cu diferite structuri ale societății civile și, cu toate astea, am găsit pe cineva care are capacitatea de a dialoga, de a înțelege și de a lua decizii, în această comunicare cu toate structurile de organizare ale societății civile. Această persoană este, evident, Violeta Alexandru!” ( discursul lui Ludovic Orban, București 8 februarie 2020, Palatul Parlamentului, cu prilejul alegerii președintelui PNL București)

    Ei, maestre! dar zău că nu trebuia… noi toți, dar TOȚI, am văzut-o pe Violeta de la Muncă exact ca pe-o ființă empatică și sensibilă la maximum! Imaginea dânsei, cu ligheanul în brațe, în fața Primăriei Capitalei, a rămas adânc întipărită în memoria noastră, ca o mărturie de maturitate politică și de comunicare publică excepțională!

    Sensibila doamnă Alexandru a aprobat pozitiv discursul șefului său de partid și a glăsuit și dânsa, întărind ideea:

    „Nu există pentru mine mândrie mai mare alta decât să fiu colega voastră. Mie, acasă de când sunt mică, mi s-a spus mereu: nu FIREA, nu FIREA. Fii bună, fii blândă, fii înțelegătoare, fii respectuoasă, atentă la oamenii din jurul tău, nu FIREA. A venit momentul oamenilor buni să ajungă în poziții cheie și să schimbe Bucureştiul spre binele tuturor. Cred în voi, suntem o forță.”

    Mi-au dat lacrimile… o tempora, o mores! cum să nu-mi amintesc de un alt moment istoric, cel al alegerii Elenei Udrea ca președinte al PDL București, pe când Teodor Baconschi făcea eforturi disperate să nu cadă grămadă sub farmecele doamnei, iar actuala brătiancă patentată Raluca Turcan, cu piepții fremătând de emoție rostea la microfon:

    „Are forță, are energie, are curaj și, uitându-mă la ea, nu mă pot abține, trebuie să spun că poate fi un veritabil Kill Bill al politicii românești, pentru că, cu cât mai mulți adversari politici va avea, cu cât mai grele vor fi luptele electorale, cu atât cresc șansele ca Elena Udrea să ofere o victorie spectaculoasă”( 21 noiembrie 2010, alegerea președintelui PDL București)

    Iar Găbiță Oprea, broscoiul-balama Goliath, înghițit cu voluptate de atâtea combinații guvernamentale, nu s-a lăsat mai prejos decât liberala Turcan:

    „Faptul că doamna Elena Udrea candidează e cea mai vie dovadă a curajului și a responsabilității în politică. Este printre cei mai serioși, cei mai eficienți, cei mai muncitori oameni pe care i-am întâlnit, indiferent ce s-ar scrie în ziare. Ascensiunea sa politică nu s-a bazat doar pe vorbe, ci și pe fapte. V-o spune un om care n-o laudă nici pe maică-sa dacă nu merită. Alegerea sa va reprezenta un pas spre reformă și un pas înainte pentru București. O susțin cu toată credința în ceea ce și-a propus!”

    Vezi, Ludovic? Important e să ai de la cine învăța panegiricul corect, de impact, pas-cu-pas. Căci -nu-ți face tu griji!- cu mopuri și ligheane, cu andrele și butoane de lift la purtător, felurite Elene și Violete disponibile pentru a fi lustruite pe cale orală se vor găsi mereu în politica românească!

    Cherchez la femme? Aș! cherchez mai bine Petrovii, Soroșii și licuricii din spatele ei!

  25. Si daca Uniunea Europeana nu are suficienti bani dupa plecarea Marii Britanii si , mai ales , daca in tarile bogate – Germania , Danemarca , Olanda , Franta – cei care iau deciziile acum nu vor sa contribuie la bugetul european pentru altii ?
    Daca , pur si simplu , Uniunea Europeana , prin Comisia de la Bruxelles , apreciaza ca este excesiv sa plateasca Romaniei intre 75 – 85 % din suma de 3 miliarde de euro ale autostrazii Sibiu – Pitesti cand banii acum sunt rari si scumpi ?
    Din ipocrizie nu vor spune ” nu dam suma asta pentru TGV-ul Bordeaux – Irun , pentru partea cea mai evoluata , cultural si economic , a Europei , cum sa o dam ” statului de tarani ” , tarani needucati , care este Romania ? ” , vor spune ” nuferii , libelulele si morinus sunt in pericol ” sau ” nu este deloc clar cum calculeaza romanii progresele constructorilor in studiile lor ” samd samd samd .
    Mai ales ca , deosebit de inteligent , autoritatile romane cer aceasta suma foarte mare in ultimul an al exercitiului financiar in curs , unei Comisii de-abia instalate , in loc sa o fi cerut , cum logica si bunul simt elementar ar fi vrut-o , in 2018 – 2019 , cu vechea Comisie , cu un comisar roman in postul celui care elibera banii si inainte de plecarea Marii Britanii ?
    Ingrijorator este faptul ca acest rationament este facut de Comisie nu doar pentru un foarte mare proiect , ci si pentru un proiect mult mai modest , centura Bacau , ” doar ” 140 milioane de euro .
    Stiind ca , la fel , extrem de inteligent , aceleasi autoritati romane nu au cerut inca , nici obtinut , bineinteles , finantarea pentru proiecte deja lansate , centura Timisoara Sud ( 53 de milioane de euro ) , centura Radauti ( 20 de milioane de euro ) si Barlad ( 14 milioane de euro ) , ca sa nu spun nimic de drumul expres Craiova – Pitesti , investitie de 623 milioane de euro .
    Intrebarea este ce va face Statul Roman lipsit de finantarea UE pentru marile proiecte de infrastructura , cand va decide sa se imprumute , ce suma , de la cine si pentru care proiect ?
    Ultima data cand Romania a construit o mare infrastructura fara finantare UE a fost acum 10 ani , autostrada Cernavoda – Constanta , 225 milioane de euro , imprumut BERD .
    Altfel , graba strica treaba , cum spune Curtea de Apel Bucuresti , care , la a saptea infatisare in contestatia autostrazii Biharea – Marghita ( 30 de km ) decide , ieri ” o amanare ” pentru 5 martie …

  26. Cred că trebuie modificată Constituția în sensul stabilirii unei republici parlamentare sau net prezidențiale. Personal, optez pentru parlamentară, dar, dacă boboru vrea prezidențială, fie și prezidențială, mai ales că prezidentul e ales de bobor, dar să fie clar la un fel.
    Dacă e parlamentară, președintele să fie ales de Parlament, și să aibă doar atribuții de reprezentare.
    Dacă e prezidențială, președintele să aibă prerogative largi, să-și asume și să RĂSPUNDĂ în fața electoratului pentru deciziile sale, așa cum își asumă și răspunde Macron.
    Așa, o putere cu două capete e nocivă mai ales dacă un cap e de-o culoare, iar celălalt – de alta.

  27. În privința întrebarii din titlul articolului domnului Năstase, în politică (sau în politica noastră), nu există principii.
    O dată recomandările Comisiei de la Veneția sunt valabile și trebuie aplicate cu sfințenie, altă dată sunt bune de aruncat la coș.
    O dată decizia Curții Constituționale e foarte bună pentru scoaterea ochilor celorlalți cărora ea nu le convine, altă dată Curtea e pesedistă sau comunistă sau stalinistă sau nazistă sau „nu ține cu poporu” sau toate la un loc.

  28. Nu e a mea. Am gasit-o sub numele de Citeste si da mai departe!
    ================================================================
    O stire despre „o tara ca afara”! o auzim la tv ? Nu! Auzim propaganda pentru hotia pensiei private obligatorie, zisul pilon 2 !
    Aproape toate Universitățile Britanice intră în grevă. Că personalul tocmai a fost anunțat de fondurile de pensii la care cotizează obligat forțat (private binențeles) nu le mai pot garanta…pensia. Și dacă vor garanții de Stat să mai plătească 8% din venituri. Politica Thatcher pe care noi ne-o dorim fierbinte (privatiza rea a orice, oricum și lichidarea industriilor grele&minerit) duce în fundături de genul ăsta. A, stai…noi ne-am lichidat benevol industria grea și mineritul. Și milităm în stradă pentru dreptul unor privați de a ne da niste bani undeva la Calendele Grecești.https://m.facebook.com/vasilesuhov/posts/3444714222267370

    ============================================================================
    De la mine :
    https://www.cgt.fr/actualites/grande-bretagne/education/enseignement-superieur-les-salaries-britanniques-en-greve-pour

    https://www.snesup.fr/article/grande-bretagne-forte-mobilisation-pour-defendre-les-retraites-les-universitaires-en-greve

    https://www.theguardian.com/education/live/2018/feb/22/uk-university-staff-strike-over-pension-changes-live

  29. PERIOADA DE TIMP … PE CARE AM PARCURS -O SI O PARCURG , NU MI – A PERMIS SA FIU MAI ACTIV INCONTINOARE , COMENTAND SI GASIND INPREUNA, RASPUNSUL LA INTREBARILE OFERITE DE DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE . ( O RACEALA… PLUS ALTE COPLICATII …PRIVIND SANATATEA MEA, M – AU DETERMINAT SA FIU INACTIV …) REVENIND LA INTREBAREA ADRESATA DE DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE SI ALTE INTREBARI ANTERIOARE PE CARE LE-A OFERIT , LA TOT CE VAD, CU TRISTETE, UNEORI FARA A MAI AVEA SPERANTA UNEI REVENIRI LA NORMALITATE , CE SE INTANPLA PE SCENA POLITICA LA MOMENTUL ACTOAL, IN OPINIA MEA ESTE UN HAOS TOTAL CE VA AVEA PENTRU VIITOR REACTII GREU DE ATENUAT. IOHANNIS ESTE MARIONETEA LUI BASESCU , BASESCU MARIONETA DICTATORILOR EUROPENI . PSD ESTE ASA CUM AM MAI MENTIONAT , UN PARTID FARA LIDERI AUTENTICI … CONFUZ, CE NU ARE O GANDIRE PERMANENTA , PEMTRU A REUSI LA ALEGETILE VIITOARE SA CONVINGA SI SA CASTIGE DETASAT. DIN PACATE ADEVARUL ESTE DUREROS ,PENTRU CEI CARE AU PUS SUFLET SI AU REALIZAT UN PARTID, CE NU CU MULT TIMP IN URMA EREA EMBLEMA ROMANIEI .( PSD) ( IN SPECIAL MA REFER LA DOMNUL ADRIAN NASTASE CARE A STIUT SI STIA SA MENTINA PARTIDUL FOCALIZAT IN GANDIRIILE ROMANILOR AUTENTICI…) ORBAN SI NU NUMAI, CU AL SAU PARTID, ESTE O DALTA UMANA ,CE CIOPLESTE SI CONTUREAZA IMAGINI …REALIZATE DE „SIMTURILE”CE NU-I APARTIN. TOT IN OPINIA MEA, PRINCIPALUL VINOVAT DE DEZASTRUL CE SA INRADACINAT IN SISTEMUL POLITIC ROMANESC ACTOAL , CE NE OFERA O ROMANIE INEXZISTENTA ,ESTE ACEST SPECIMEN” UMAN” PE NUME TRAIAN BASESCU , INITIATORUL UNUI DEZASTRU , IN CARE POLITICIENII AUTENRICI SI NU NUMAI, AU FOST INDEPARTATI PE DIVERSE CAI …PENTRU AI OFERI SANSA ( ASA CUM AUTENTICUL ARTIST, TUDOR GHEORGHE MENTIONA IN „ULTIMUL ” SPECTACOL SUSTINUT, INLOCUIM ROMANII REALI CU OAMENI SANTAJABILI …) DE A CREEA SI A FI DIRIJORUL DIN UMBRA, A UNUI SISTEM POLITIC IN CARE CARICATURILE UMANE AU DEVENIT „POLITICIENII” ROMANIEI ACTOALE… PAPUSARUL IOHANNIS , LA INTREBAREA DACA POATE FI SUSPENDAT …O SPUN FARA A AVEA UN INTERES…CU MULT TIMP IN URMA…TREBUIA SUSPENDAT. DAR SANTAJABILII , INDIFERENT DE FUNCTIILE INPORTANTE DETINUTE… SI CE PARTIDE REPREZENTAU SAU REPREZINTA, NU AU AVUT NICI O REACTIE PRIVIND ACEST ASPECT. EREA DE ASTEPTAT! DOMNUL ADRIAN NASTASE ESTE VICTIMA UNOR INDIVIZI UMANI CU ALE LOR INTERESE PERSONALE SI DE GRUP CE NU AU AVUT SI NU AU INTRESE PENTRU POPORUL ROMAN , PENTRU TARA. DOMNUL ADRIAN NASTASE ESTE UN OM ACTIV CE NU-SI TRADEAZA DEMNITATEA DE OM, DE ROMAN , FIIND ACELA -SI POLITICIAN AUTENTIC, INCERCAD SA INSTINTEZE… SA NE INFORMEZE DESSPRE NEREGURILE CE NU POT FI ACCEPTATE IN” SISTEMUL” POLITIC ACTOAL. DIN PACATE SANTAJABILII SI CEI CONFUZI , SUNT INRADACINATII IN DIVERSE PARTIDE POLITICE SI DE CE NU, IN „ORCHESTRA ” DIRIJATA DE INBECILUL UMAN CU AL SAU NUME MIROSITOR: BASESCU „TRAIAN”. MULT SUCCES DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , CU SINCERITATE, MARIAN

    PS. DACA SE VA AJUNGE LA ALEGERI ANTICIPATE , SI DATORITA UNOR NEDECISI , CONFUZI POLITICIENI CE AR PUTEA FORMA O COALITIE ASA CUM SPECIFICA DOMNUL POTA …(OPINIA MEA , DISPARITIA ROMANIEI DE ALTA DATA, ESTE SI VA FI INEVITABILA!)

Lasă un răspuns